Isnin, 6 Jun 2011

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Satu pasukan semuanya Melayu

Posted:

Satu pasukan semuanya Melayu

Satu pasukan semuanya Melayu

Oleh NIZHA PERIASWAMY


PASUKAN tarian singa 1Malaysia bergambar selepas acara selesai.


HANYA kerana pasangannya tidak dapat bermain tarian singa, seluruh pasukan dalam dilema. Dilema kerana mungkin pasukan mereka yang mewakili Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Mahkota (SMKTM), Muar, Johor tidak boleh menyertai Kejohanan Tarian Singa Kebangsaan Kategori Junior (bawah 18 tahun). Kejohanan yang disertai oleh 21 pasukan daripada 17 buah sekolah di seluruh Malaysia itu adalah platform yang paling dinanti-nantikan oleh pasukan SMKTM untuk membuktikan kemampuan mereka.

Keistimewaan pasukan itu ialah tiada seorang pun kaum Cina, sebaliknya semua anggota pasukan yang menyertai kejohanan itu terdiri daripada kaum Melayu.

"Jurulatih kami, Tang Puay Sen memberitahu, tanpa pasangan penari singa, mustahil untuk kami sertai kejohanan yang bakal berlangsung dalam masa dua minggu sahaja," kata pemain ekor singa, Syahdatul Azmi Bustaman, 18.

Bagaimanapun, pasukan itu akhirnya berjaya mendapatkan pengganti kepada pemain kepala singa utama yang menarik diri akibat kemalangan. Apa yang pasti, penggantinya Fairuz Amirul Yusof, 16, terpaksa berhempas pulas pada sesi latihan yang berbaki hanya dua minggu bagi memastikan satu-satunya pasukan yang disertai oleh pelajar Melayu itu dapat menyertai kejohanan tersebut.

"Sebenarnya tidak sukar untuk mengajar mereka yang bukan kaum Cina mempelajari tarian singa. Hanya semangat, minat dan keterujaan aspek yang paling penting untuk mereka menguasai tarian ini," kata Puay Sen, jurulatih dari Kelab Tarian Singa Kun Seng Seng iaitu sebuah kelab tarian singa yang terkenal di Malaysia.

Katanya, beliau meletakkan harapan yang tinggi pada kumpulan itu walaupun bukan kaum Cina kerana mereka menunjukkan gaya persembahan dan semangat yang tinggi dalam tarian tersebut.

"Jika mereka berlatih bersungguh-sungguh dan memahami jalan cerita yang mahu disampaikan, tiada yang mustahil," tambahnya yang mengakui sering menggunakan bahasa Malaysia dan Mandarin semasa latihan.

"Saya bermula sebagai pemain simbol, tetapi selepas pemain kepala singa tercedera akibat kemalangan dan tidak dapat menyertai latihan, saya dipilih untuk menjadi pengganti. Dengan pengalaman yang pernah berjinak-jinak menyertai tarian singa sejak empat tahun lalu, saya memberanikan diri.

"Menjadi penari kepala singa lebih sukar kerana saya perlu banyak melakukan koordinasi pergerakan, ekspresi muka dan membuat aksi. Tetapi saya berpuas hati kerana dapat memenuhi keperluan persembahan dalam masa yang singkat," ujar Fairuz yang menyertai kelab tarian singa itu atas ajakan rakannya, Syahdatul.

Kemahiran setaraf


PASUKAN tarian singa 1Malaysia bergambar selepas acara selesai.


Dia juga berasa gembira apabila dapat membuat persembahan yang setaraf dengan rakan-rakan yang berketurunan Cina yang lebih mahir dalam tarian tersebut.

Namun, apa yang lebih menggembirakan pasukan SMKTM ialah dalam kesukaran membuat persiapan persembahan, mereka masih berjaya memperoleh tempat keenam dengan skor 8.08 daripada keseluruhan 10 markah.

Malah, pasukan itu juga berjaya memperoleh anugerah Pasukan Bersemangat Tinggi. Pakaian seragam pemain muzik pasukan itu yang hanya memakai pakaian seragam sekolah lengkap bertali leher menjadi satu lagi tarikan.

Semua pasukan lain dilihat lengkap berpakaian mengikut tema kecuali SMKTM.

Namun, persembahan yang ditonjolkan khususnya menggunakan peralatan bantuan dengan aksi-aksi yang lebih menarik menjadikan penonton di Arena of Stars, Genting Highlands tidak lekang menonton pertunjukan itu. Tarian singa pasukan SMKTM itu turut dibantu seorang lagi jurulatih, Ler Poh Ann, 38, dari Kelab Kun Seng Keng.

Kejohanan yang dianjurkan di pusat peranginan dan taman tema terkemuka, Arena of Stars, Genting Highlands itu bermula pada waktu pagi dan tamat lewat petang. Program tersebut dirasmikan oleh Timbalan Presiden Kanan Bahagian Komunikasi dan Perhubungan Awam Genting Highlands Berhad, Datuk Anthony Yeo.

Turut hadir pada majlis itu ialah Pengerusi Persatuan Peminat Tarian Naga dan Singa Malaysia, Leong Lik Thong dan Timbalan Presiden Tarian Singa dan Naga Selangor dan Wilayah Persekutuan, Lim Ah Chye.

"Objektif utama kejohanan itu adalah untuk mengembangkan bakat baru dan menyokong semangat kesukanan serta berpasukan menerusi tarian singa. Dengan hasil usaha ini, kita berjaya mengumpulkan 21 pasukan daripada 17 buah sekolah," kata Anthony melahirkan rasa bangga apabila lima buah sekolah yang menyertai program itu datangnya dari sekolah kebangsaan dan selebihnya adalah sekolah jenis kebangsaan Cina.

Dalam pada itu, turut mengambil bahagian dalam acara tersebut ialah tiga orang peserta perempuan yang bermain alat muzik.

"Kami pelajar dari Sekolah Menegah Kebangsaan Sri Permata Petaling Jaya, Selangor dan sangat seronok dapat menyertai kejohanan seumpama ini," kata Nurul Shahida Hassan dan Mariam Abdul Nazar masing-masing berumur 16 tahun.

Pertandingan itu mengukur peserta dalam 10 aspek. Setiap aspek menyumbang satu markah. Antaranya ialah kesopanan, tema, gaya gerak, aksi dan ekspresi singa, irama gendang, keistimewaan, susun acara, daya tarikan persembahan, taktik dan pakaian peserta.

Singa Juara

Dalam kejohanan sulung itu, Pasukan A Sekolah Menengah Kebangsaan Keat Hwa II, Alor Setar, Kedah berjaya meraih tempat pertama dengan skor persembahan 8.66.

Jurulatih pasukan, Cheah Kwong Leang, 40, berkata, dengan pengalaman selama dua tahun, impian mereka untuk menang menjadi kenyataan.

"Bagi pertandingan ini, kami berlatih sejak tiga bulan lalu. Dengan pengalaman sebelum ini yang pernah menyertai pelbagai pertandingan, kemenangan ini memberikan satu lagi keyakinan baru," kata pemain kepala singa, Loo Mun Hong, 17.

Bagi pemain ekor singa, Chah Choo Fhong, 16, pula kemenangan itu disifatkannya sebagai sesuatu yang sudah dijangka.

Sekolah Menengah Kebangsaan Keat Hwa II ternyata boleh mendabik dada apabila naib johan pertandingan itu disandang oleh rakan mereka yang mewakili Pasukan B.

Tempat ketiga pula dimenangi oleh Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Chi Ming 2, Tangkak, Johor.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Warga AmBank bertemu di Pulau Mutiara

Posted:

Warga AmBank bertemu di Pulau Mutiara

Warga AmBank bertemu di Pulau Mutiara

Oleh ZAKI SALLEH
zaki.salleh@kosmo.com.my


PEMANGKU Naib Canselor USM, Profesor Datuk Omar Osman (empat dari kanan) menerima sumbangan basikal daripada Azman. Kanan sekali ialah Syed Anuar.


BUAT kali kedua, Kumpulan AmBank (AmBank) meraikan warga kerjanya dari lima buah negeri pada satu majlis yang cukup meriah dan penuh warna-warni.

Stadium Universiti Sains Malaysia (USM) Pulau Pinang menjadi lokasi penganjurannya kali ini bagi mengumpulkan kira-kira 2,500 warga AmBank dari Wilayah 1 iaitu Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Wilayah 2 iaitu Perak.

Seawal pukul 2 petang, padang Stadium USM bertukar menjadi tapak pesta mini dengan gerai makanan dan permainan. Pemandangan pada petang itu diwarnai lautan seragam merah kuning apabila warga kerja AmBank hadir bersama keluarga masing-masing


JAWATANKUASA penyelaras Hari Keluarga Wilayah 1 dan 2 Kumpulan AmBank.


Paling menyeronokkan melihat gelagat si kecil yang teruja dengan permainan seperti gelungsur gergasi, khemah permainan, menangguk bola di dalam kolam dan melontar gelung.

Sementara itu, gerai bola cat, motor getaway dan permainan gasing pula antara yang mencuri perhatian pengunjung dewasa.

Sambutan hari keluarga itu dimeriahkan lagi dengan kehadiran Pengerusi Kumpulan AmBank, Tan Sri Azman Hashim dan para pegawai pengurusan kanan Kumpulan AmBank.

Antaranya Timbalan Pengerusi AMMB Holdings Berhad, Datuk Azlan Hashim; Pengarah Urusan Retail Banking AmBank (M) Berhad, Datuk Mohamed Azmi Mahmood; Ketua Pegawai Eksekutif AmIslamic Bank, Datuk Mahdi Murad dan Ketua Perhubungan Awam Kumpulan AmBank, Syed Anuar Syed Ali.


AZMAN (empat dari kanan) bergambar bersama jelitawan AmBank yang menyambut ketibaannya.


Dalam ucapannya, Azman berkata, Hari Keluarga Wilayah 1 dan 2 Kumpulan AmBank memberi kesempatan kepada kakitangan AmBank untuk mengenali antara satu sama lain di luar persekitaran pejabat dan meluangkan masa bersama keluarga.

"Majlis ini memberi kita peluang untuk mengenali rakan sekerja terutama dari bahagian, syarikat dan negeri yang berbeza.


CERIA. Inilah wajah-wajah warga kerja AmBank dari Alor Setar, Kedah.


"Sehubungan itu, kita boleh mengenali Kumpulan AmBank secara menyeluruh dan menerapkan nilai-nilai keluarga Kumpulan AmBank kepada semua," jelasnya.

Pada majlis tersebut, Azman menyerahkan sumbangan berjumlah RM63,000 kepada Kedai Dobi Orang Kurang Upaya (OKU) Pulau Pinang menerusi Program Komuniti MyKasih dan 50 buah basikal kepada para pelajar USM.

Aktiviti utama bagi hari keluarga itu antaranya termasuklah persembahan kakitangan Kumpulan AmBank, peraduan mewarna kanak-kanak, 10 aktiviti sukaneka, pencarian harta karun dan aktiviti berbasikal.

Pada sebelah petangnya pula, warga AmBank dijamu dengan buah durian istimewa dari Balik Pulau manakala sebelah malamnya pula diserikan dengan persembahan pentas daripada artis-artis AmBank sendiri dan pertunjukan bunga api.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Mercu Zikay ikon Kampung Baru

Posted:

Mercu Zikay ikon Kampung Baru

Mercu Zikay ikon Kampung Baru

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID


KAMPUNG BARU bakal mempunyai satu mercu tanda yang bertaraf lima bintang dalam tempoh 36 bulan.


PADA awal Januari lalu, genaplah 111 tahun usia Kampung Baru, Kuala Lumpur. Tidak keterlaluan untuk melabelkan bahawa penduduk Kampung Baru merupakan penduduk yang paling bertuah di negara ini. Mereka mendapat perhatian istimewa daripada banyak pihak.

Sejak zaman lima Perdana Menteri terdahulu dan terkini, Datuk Seri Najib Tun Razak, pembangunan demi pembangunan dirangka di Kampung Baru. Usaha tersebut bertujuan menjadikan kampung itu sebagai pusat ekonomi bernilai tinggi.

Baru-baru ini, Najib mengumumkan peruntukan RM20 juta bagi menaik taraf Masjid Jamek Kampung Baru. Bukan itu saja, satu lagi sejarah tercipta di Kampung Baru apabila beliau melancarkan majlis pembinaan Mercu Zikay.

Mercu Zikay dilabelkan sebagai salah satu ikon kegemilangan Kampung Baru. Projek bangunan ini dilaksanakan oleh Pembangunan Kampung Baru Sdn. Bhd., sebuah anak syarikat Kumpulan Zikay.

Pengarah Urusan Kumpulan Zikay, Datuk Mohd. Khay Ibrahim yang juga anak jati Kampung Baru berasa bangga kerana dapat menyumbang sesuatu kepada kampung halamannya yang mula wujud sejak tahun 1900.

"Selamat datang ke Mercu Zikay, ia dilengkapi dengan pembangunan kedai komersial, hotel, apartmen dan kemudahan-kemudahan mewah di tengah-tengah jantung Kuala Lumpur," katanya.

Bangunan tertinggi

Mercu yang merupakan antara bangunan tertinggi di kawasan segitiga emas itu secara keseluruhan merupakan sebuah bangunan 40 tingkat yang mempunyai 289 bilik hotel. Selain itu, ia menempatkan sebanyak 130 unit kondominium jenis duplex dan studio yang bersaiz antara 41.527 hingga 234.11 meter persegi.

Kepada para peniaga, anda boleh mengambil peluang keemasan dengan berniaga di Mercu Zikay kerana ia merangkumi 16 unit kedai komersial.

Kedudukan Mercu Zikay, kata Mohd. Khay, juga strategik. Ia terletak di antara persimpangan Jalan Raja Abdullah dan Jalan Raja Alang. Ini bermakna bangunan tersebut berjiran dengan bangunan Kelab Sultan Sulaiman dan Masjid Jamek Kampung Baru. Dari KLCC, ia cuma mengambil masa beberapa minit untuk sampai ke Mercu Zikay.


MOHD. KHAY


Pembinaan bangunan bertaraf antarabangsa itu difahamkan bermula pada suku kedua tahun ini dan akan siap dalam tempoh 36 bulan.

"Residen di mercu ini boleh menjangkakan satu kehidupan yang mewah dengan kemudahan-kemudahan yang disediakan," kata Mohd. Khay.

Prasarana yang disediakan berstatus lima bintang. Harga setiap unit bermula dengan RM850 bagi satu meter persegi. Antara yang paling mencuri tumpuan ialah kemudahan helikopter mendarat di tingkat paling atas bangunan. Kepada mereka yang berstatus tinggi yang sentiasa berkejar ke sana ke sini, ia sesuatu yang melegakan.

"Di situ juga, anda boleh menyaksikan pemandangan Kuala Lumpur secara menyeluruh," katanya.

Setelah penat membanting tulang, penghuni boleh memilih untuk ke spa yang terletak di satu aras dengan gimnasium dan kolam renang.

Selain itu, ia turut dilengkapi dengan pusat konvensyen yang mempunyai keluasan yang agak besar, lounge dan tempat makan malam.

"Saya yakin bahawa sangat sukar untuk mencari kawasan komersial dan ketenangan di segitiga emas Kuala Lumpur.

"Bagaimanapun, Mercu Zikay menawarkan kedua-dua elemen itu. Jadi, anda dialu-alukan untuk menghubungi bahagian pemasaran kami untuk maklumat yang lebih terperinci," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Skandal atur keputusan perlawanan

Posted:

Skandal atur keputusan perlawanan

Skandal atur keputusan perlawanan

Oleh SYED AHMAD ZULKARNAIN SYED ALI
zulkarnain.ali@kosmo.com.my


REAKSI Yusarman (kanan) ketika dibawa ke Mahkamah Sesyen Seremban atas dakwaan mengatur perlawanan bola sepak semalam.


SEREMBAN - Bekas ketua jurulatih skuad Piala Presiden Negeri Sembilan didakwa di Mahkamah Seksyen di sini atas 21 tuduhan memberi rasuah dengan jumlah keseluruhannya RM24,900 kepada para pemain skuad berkenaan untuk mengatur keputusan satu perlawanan pada April lalu.

Yusarman Yusof, 35, mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakan selepas pertuduhan memberi rasuah berjumlah RM24,900 kepada 11 pemain bola sepak pasukan Piala Presiden Negeri Sembilan antara 19 hingga 22 April lalu dibacakan di hadapan Hakim Datin Nursinah Adzmi.

Sebelas pemain terbabit ialah D. Adrian, Mohamad Zulfadhlie Mohamad, Muhammad Zaidi Othman, Mohamad Yatim Abdullah, Muhammad Haikal Mohamad Nazri, Norhairi Abd. Rahman, Muhammad Rizqi Azman, Anwarul Hafiz Ahmad, Suhairy Johari, Hamirul Fahamie Abu Yazid dan Mohd. Hafiz Mohd. Nor.

Yusarman dituduh memberi suapan antara RM200 hingga RM2,000 kepada mereka.

Ia sebagai dorongan supaya mereka membantu menjaringkan gol dan memberi peluang kepada pemain pasukan bola sepak Piala Presiden Pulau Pinang SDM Navy menjaringkan gol apabila mendapat isyarat daripada seseorang bagi perlawanan di Stadium Bertam, Pulau Pinang pada 21 April lepas.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Boleh maaf tapi tetap mahu saman

Posted:

Boleh maaf tapi tetap mahu saman

Boleh maaf tapi tetap mahu saman

Oleh FAIZAL NAZARUDDIN
faizal.nazaruddin@kosmo.com.my


AIZAT menunjukkan salinan laporan polis dan hantaran untuk majlis pernikahannya yang dibatalkan secara tiba-tiba oleh pengantin perempuan melalui SMS di Kangar kelmarin.


KANGAR – Pengantin lelaki yang kecewa setelah majlis pernikahannya dibatalkan oleh pasangannya dengan sekadar menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) tidak akan melupakan detik hitam dalam hidupnya itu begitu sahaja walaupun selepas keluarga pihak perempuan menghantar wakil memohon maaf malam kelmarin.

Menurut pengantin itu yang hanya mahu dikenali sebagai Aizat, 37, keluarga pihak perempuan menghantar empat lelaki termasuk dua abang ipar ke rumahnya di sini kira-kira pukul 8.30 malam untuk meminta maaf ekoran majlis tersebut dibatalkan.

Katanya, pihak keluarga perempuan ingin masalah tersebut selesai dan memohon agar isu tersebut tidak dipanjangkan lagi terutama mereka bimbang dengan tindakan saman yang akan diambil oleh Aizat.

"Walaupun sudah termakan hati, saya memaafkan pihak perempuan itu, namun tetap dengan pendirian untuk mengambil tindakan undang-undang.

"Ini soal maruah, saya tetap akan bawa kes ini ke mahkamah,'' tegasnya ketika dihubungi di sini semalam.

Akhbar semalam melaporkan mengenai impian jurujual kereta itu untuk berkahwin dengan gadis pilihannya berkecai selepas tunangnya itu membatalkan majlis pernikahan mereka melalui satu kiriman SMS.

Lebih melukakan hati lelaki itu, SMS tersebut dihantar cuma 11 jam sebelum majlis pernikahan mereka dilangsungkan di sebuah masjid di Simpang Empat di sini pukul 10 pagi kelmarin.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Wajib cari tapak baharu untuk rumah anak yatim

Posted:

Wajib cari tapak baharu untuk rumah anak yatim

Wajib cari tapak baharu untuk rumah anak yatim

PUTRAJAYA - Rumah Anak Yatim Al-Taqwa dan Madrasah Baitul-Taqwa, Batu 14 Hulu Langat yang dilanda tanah runtuh pada akhir bulan lalu perlu dibangunkan semula di lokasi baharu.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Selangor, Ronnie Liu berkata, arahan berpindah ke lokasi baharu itu dibuat selepas kajian Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) mendapati kawasan itu berisiko tinggi.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Penunjuk perasaan rai Presiden Yemen cedera

Posted:

Penunjuk perasaan rai Presiden Yemen cedera

Penunjuk perasaan rai Presiden Yemen cedera


SEJUMLAH penduduk meraikan kegembiraan di bandar Taez semalam selepas Presiden Yemen, Ali Abdullah Salleh dirawat di sebuah hospital di Riyadh, Arab Saudi kerana cedera terkena serpihan kayu akibat bedilan roket.


SANAA, Yemen – Sejumlah penunjuk perasaan semalam menari, menyanyi lagu dan menyembelih lembu setelah Presiden Yemen, Ali Abdullah Salleh dihantar ke Arab Saudi untuk menerima rawatan selepas cedera dalam serangan roket di pekarangan istananya.

Ali dirawat di sebuah hospital tentera di Riyadh dan menjalani satu pembedahan yang berjaya di dadanya untuk mengeluarkan serpihan kayu akibat bedilan roket di sebuah masjid di pekarangan istananya pada Jumaat lalu.

Naib Presiden, Abed Rabbo Mansour Hadi kini menjadi pemangku presiden semasa ketiadaan Ali yang dirawat di Riyadh.

Timbalan Menteri Penerangan, Abde al-Janadi berkata, presiden itu akan pulang ke Yemen dan menyambung semula tugasnya selepas dia menjalani rawatan perubatan.

"Ali akan pulang semula. Dia berada dalam keadaan kesihatan yang baik dan dia mungkin akan menyerahkan kuasa tetapi ia perlu dilakukan mengikut perlembagaan," katanya.

Menurutnya, rampasan kuasa gagal dilakukan oleh kumpulan kabilah yang menentang pemerintahannya.

Bagaimanapun, di jalan-jalan raya di sini, para penunjuk perasaan bergembira kerana mengenggap Ali akan berada di luar Yemen buat selama-lamanya selepas hampir 33 tahun memerintah.

Ketiadaan Ali di Yemen mencetuskan kebimbangan bahawa perebutan kuasa bakal berlaku di antara kabilah yang setia kepadanya dan yang taat kepada tentera.

Pergolakan di Yemen berlaku sejak empat bulan lalu selepas rakyat bangkit menuntut Ali meletakkan jawatan.

Ali menegaskan dia akan meletakkan jawatan hanya jika kalah dalam pilihan raya sebelum bersetuju untuk berundur mengikut perlembagaan.

Bagaimanapun, sehingga kini Ali masih belum meletakkan jawatan seperti yang dijanjikannya. – Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ryan Giggs ada skandal dengan adik ipar

Posted:

Ryan Giggs ada skandal dengan adik ipar

Ryan Giggs ada skandal dengan adik ipar


RYAN GIGGS dan isterinya, Stacey.


LONDON - Pemain kelab bola sepak Manchester United (MU), Ryan Giggs yang sudah berkahwin dan mempunyai dua anak didakwa terlibat dengan satu lagi skandal selepas hubungan sulitnya dengan seorang model terkenal terbongkar.

Menurut akhbar News of the World semalam, skandal terbaharu itu melibatkan hubungan sulitnya selama lapan tahun dengan adik iparnya sendiri.

Adik ipar Giggs, Natasha pernah bersama dengan Giggs pada waktu malam pada 9 April lalu.

Menurut laporan akhbar tersebut, pemain bola sepak bertaraf jutawan itu menemui Natasha semasa isterinya, Stacey hamil.

Giggs, 37, mula berkenalan dengan adik iparnya yang ketika itu masih bujang pada 2003 di kelab malam Super Lounge, Manchester semasa berumur 20 tahun.

Natasha kemudian menemui adik Giggs, Rhodri yang kemudian berkahwin dengannya.

Rhodri kemudian melamar Natasha pada 2005 dan hamil lewat tahun yang sama namun dia didakwa pernah meniduri Giggs semasa satu kejohanan golf pada Jun 2006.

Pendedahan itu dibuat oleh seorang rakan Natasha yang menyatakan adik ipar Giggs itu seperti terpukau dengan bintang bola sepak tersebut.

Menurut laporan akhbar itu, adik ipar Giggs berusaha untuk menamatkan hubungan tersebut tetapi gagal.

Rakan Natasha itu menyatakan, Giggs tidak pernah menyatakan perasaan cinta kepada adik iparnya itu dan hubungan berkenaan disebabkan seks.

Pada bulan lalu, hubungan sulit Giggs selama enam bulan dengan seorang personaliti televisyen yang juga model terkenal, Imogen Thomas didedahkan media.

Pendedahan terbaharu itu telah menyebabkan Imogen berasa amat kecewa, kata salah seorang rakannya. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Paris marah selepas ditanya soalan

Posted:

Paris marah selepas ditanya soalan

Paris marah selepas ditanya soalan


HOS program The Views, Barbara Walters (kiri) bertanya soalan kepada Paris Hilton pada Rabu lalu mengenai program realiti televisyennya, The World According To Paris terbitan stesen televisyen ABC.


NEW YORK - Selebriti terkenal, Paris Hilton menjerit di belakang pentas selepas dia ditanya soalan yang mengaibkan dirinya dalam satu program bual bicara, lapor sebuah akhbar semalam.

Dalam program bual bicara The View, hos Barbara Walters bertanya kepada Paris berhubung kerja-kerja kebajikan yang dilakukannya pada Rabu lalu.

Walters mengemukakan soalan itu selepas Paris menceritakan mengenai kerja-kerja komuniti yang dilakukannya selama 200 jam.

Paris menyatakan dia mahu membantu banduan wanita dan melakukan banyak kerja-kerja kebajikan.

Pengacara itu kemudian mencelah dengan mengeluarkan suara dengan nada yang tinggi bagi bertanya kenapa dia tidak menunjukkan sebarang kerja-kerja kebajikan di dalam program realitinya yang berjudul The World According To Paris.

Dalam program realiti televisyen itu, kehidupan seharian Paris didedahkan termasuk cara dia bersosial, membeli-belah dan merungut kerana terpaksa bangun awal pagi untuk melakukan kerja-kerja komuniti atas arahan mahkamah kerana melanggar larangan memandu semasa lesennya sedang digantung.

"Kenapa tidak menunjukkan segmen itu (kerja-kerja kebajikan yang dilakukan Paris) mengenai diri anda, jika betul-betul ia wujud?" soal Walters kepada Paris.

Paris kemudian menjerit ke arah penerbit program itu selepas temu ramah tersebut berakhir.

Dia muncul bersama ibunya, Kathy dalam program bual bicara tersebut bagi mempromosikan program realiti televisyen itu.

Paris dan bapanya, Rick juga berbalah dengan penerbit program tersebut berhubung soalan temu ramah itu.

Jurucakap program bual bicara itu mengesahkan berlaku pergaduhan melibatkan Paris. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Mekanik cedera bot riadah terbakar

Posted:

Mekanik cedera bot riadah terbakar

Mekanik cedera bot riadah terbakar

06/06/2011 7:17pm

MUAR - Seorang mekanik cedera apabila bot riadah milik bekas Pengarang Kumpulan The New Straits Times, Salehuddin Othman, 59, meletup lalu terbakar di jeti Kelab Sosial Pesisiran Maharani Muar dekat Sungai Muar di sini petang ini.

Mekanik yang hanya dikenali sebagai Zul, 43, mengalami kecederaan di lengan akibat melecur dan sebahagian daripada rambutnya terbakar dalam kejadian kira-kira 3.15 petang.

Bagaimanapun, dia dibenarkan pulang selepas mendapat rawatan dari sebuah klinik swasta di bandar ini.

Dua buah jentera Bomba dan Penyelamat Muar bersama lebih 10 anggota bergegas ke tempat kejadian sebaik sahaja menerima panggilan kecemasan pada 3.20 petang.

Namun begitu, bot yang berharga RM75,000 itu tidak dapat diselamatkan. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Air sungai Pos Gob tercemar

Posted:

Air sungai Pos Gob tercemar

Air sungai Pos Gob tercemar

06/06/2011 6:55pm

GUA MUSANG - Lebih 300 penduduk Orang Asli di Pos Gob, dekat sini, diancam pencemaran sungai Gob, yang serius akibat kegiatan pembalakan yang tidak terkawal sejak tiga bulan lepas.

Berikutan itu, mereka semakin sukar untuk menggunakan air sungai bagi keperluan harian apabila airnya berbau busuk dan kotor kerana ditimbus kerja pembalakan yang membina jalan serta jambatan.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) Pos Gob, Agah Bongsu berkata, penduduk yang menggunakan air sungai itu sebagai keperluan harian sudah membuat bantahan kepada syarikat pembalakan terbabit.

Namun kata beliau, syarikat itu tidak mengendahkan bantahan itu dan meneruskan kerja menimbus sungai dengan tanah bukit serta ditutup pula dengan pokok kayu tanpa mengambil kira kepentingan penduduk sekitar.

"Kita bimbang sekiranya pihak terbabit tidak mengambil tindakan lebih tegas menghalang kegiatan berkenaan sudah tentu keadaan hidup kaum Orang Asli akan turut terjejas," katanya. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

25 tahun tak pernah ambil MC

Posted:

25 tahun tak pernah ambil MC

25 tahun tak pernah ambil MC

06/06/2011 6:45pm

KOTA BHARU - Seorang kakitangan Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara (LKTN) yang beribu pejabat di sini dikatakan tidak pernah mengambil cuti sakit sejak 25 tahun berkhidmat.

Mohd. Fakri Mohamad Noor, 48, yang kini menjawat jawatan Ketua Komunikasi Korporat LKTN berkata, biarpun sakit, beliau seboleh-bolehnya tidak mahu mengambil cuti sakit biarpun ditawarkan oleh doktor.

"Ramai kakitangan kerajaan atau swasta yang terlalu memburu cuti sakit bahkan dalam setahun banyak yang mengambil cuti sakit sehingga menyebabkan mereka dipandang negatif oleh rakan sekerja.

"Mungkin sebab itu saya seboleh-bolehnya tidak mahu tergolong seperti ini. Hakikatnya saya manusia biasa yang tidak dapat lari dari sakit dan caranya ialah saya mengambil cuti kecemasan biarpun ditawarkan cuti sakit oleh doktor," katanya kepada pemberita pada Majlis Perhimpunan Kakitangan LKTN 2011 di sini hari ini.

Pada majlis itu beliau menerima sijil penghargaan kerana merupakan satu-satunya pegawai LKTN yang tidak pernah mengambil cuti sakit selama 25 tahun berkhidmat. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Rozita tidak elak jumpa Shahir

Posted:

Rozita tidak elak jumpa Shahir

Rozita tidak elak jumpa ShahirTIDAK surut-surut kontroversi yang mengaitkan aktres jelita Rozita Che Wan, 38. Selain kejelitaan, status sebagai ibu tunggal sering menjadikannya buruan banyak pihak.

Justeru, apabila timbul gosip cinta antaranya dengan penyanyi dan pelakon muda Shahir, banyak pihak menimbulkan persoalan sama ada cinta antara mereka benar-benar terjalin atau tidak.

Selepas Rozita sendiri membuat pengakuan telah menjalinkan hubungan cinta bersama Ahmad Shahir Zawani atau Shahir, 23, selama setahun lebih kepada pihak media, ramai yang terkejut dan tidak senang duduk.

Namun begitu, pengakuannya itu umpama cinta yang bertepuk sebelah tangan apabila Shahir tidak pernah memberi sebarang pengesahan mengenai cinta mereka kecuali menjelaskan mereka adalah teman rapat.

Kosmo! yang bertemu dengan Rozita pada majlis pelancaran cawangan kedua Jari Spa di Wangsa Maju baru-baru ini mendapatkan kenyataan daripadanya berhubung kontroversi itu.

Kosmo!: Sejak kebelakangan ini semakin menjadi-jadi kontroversi cinta antara Rozita dan Shahir. Bagaimana Rozita menghadapi perkara ini?

Rozita: Bukan saya yang nak besarkan isu ini, semuanya jadi besar apabila ada sahaja cerita mengenai saya dan Shahir di akhbar dan Internet. Sejak saya beri kenyataan (pengakuan cinta), kontroversi tidak habis-habis sampai sekarang. Saya nak buat macam mana, kena terima sahajalah.

Apabila hanya Rozita yang lantang bersuara mengenai kisah cinta ini sedangkan Shahir lebih banyak berdiam diri dan tidak memberi sebarang pengesahan mengenai hubungan cinta itu, ia umpama cinta yang bertepuk sebelah tangan. Komen?

Rasanya saya telah beri kenyataan mengenai perkara ini, jadi bagi saya berdiam diri lebih baik daripada berkata-kata. Jika saya cakap, nanti orang akan panjangkan isu ini saya rasa cukup-cukuplah.

Adakah Rozita tertekan dengan kontroversi ini?

Tidaklah, saya tidak tertekan dan tidak ada sebarang masalah. Saya okey dan menjalani kehidupan saya seperti biasa. Lagipun sekarang ini saya sibuk dengan penggambaran drama Annisa untuk slot Samarinda di TV3 dan anak sulung saya akan menghadapi peperiksaan Penilaian Menengah Rendah tahun ini, jadi saya beri tumpuan kepadanya.

Selepas kontroversi ini, adakah Rozita berhenti atau mengelakkan diri daripada berjumpa dengan Shahir?

Saya bukan buat salah pun, jadi kenapa mesti saya elak berjumpa dengan dia. Kami masih berkawan seperti biasa.

Terbaru foto-foto Rozita dan Shahir bersama di Lapangan Terbang Tambang Murah, KLIA telah tersebar di Internet. Ketika itu, dikatakan kalian sedang menunggu penerbangan ke Alor Setar, Kedah. Adakah Rozita bawa Shahir berjumpa keluarga?

Saya tahu mengenai foto itu, ada kawan-kawan beritahu saya tetapi saya tidak sempat untuk tengok lagi. Foto itu bukannya isu besar dan saya bukannya bawa dia balik kampung tetapi kami sedang dalam perjalanan ke lokasi penggambaran drama Cer Citer Cinta untuk Astro Prima yang akan ditayangkan pada Julai depan.


ROZITA CHE WAN tidak memilih lelaki kaya sebagai pasangan hidupnya.


Selain Shahir, Rozita turut dikaitkan dengan Zain Saidin yang digandingan dalam drama Annisa terbitan Zeel Production. Kalian juga dikatakan mempunyai hubungan istimewa?

Kami kerap berlakon bersama dalam drama terbitan Zeel Production, ia tidak secara langsung menyebabkan kami rapat. Tidak semestinya rapat itu bercinta. Kami hanya kawan biasa, tidak lebih daripada itu.

Mengapa sekarang nama Rozita kerap dikaitkan dengan lelaki yang lebih muda?

Trend sekarang (ketawa). Tidaklah, dulu pun saya digosipkan dengan Datuk K, VIP dan ramai lagi, memang gosip ini sentiasa ada, bukan saya yang cari. Asalkan lelaki itu bukannya suami orang, apa salahnya sekadar berkawan biasa. Saya mempunyai ramai kawan daripada pelbagai peringkat usia.

Kenapa Rozita memilih Shahir, lelaki yang lebih muda, sedangkan dengan kejelitaan yang dimiliki, Rozita mampu mendapatkan cinta lelaki yang seusia dan memiliki kehidupan yang stabil?

Dalam satu-satu hubungan yang paling penting bagi saya adalah keserasian dan hati bukannya harta dan wang ringgit.

Apa kata keluarga Rozita mengenai kontroversi cinta bersama Shahir kerana jarak usia sebanyak 16 tahun?

Keluarga tidak cakap apa-apa, mereka pasti tahu sebab cerita ini keluar di akhbar. Tetapi saya tidak tahu apa pendapat mereka sebab saya tidak pernah bertanya mengenainya.

Bilakah Rozita akan berkahwin semula?

Saya tidak ada sasaran bila saya mahu berkahwin. Sekarang umur saya sudah 38 tahun, kalau saya masih anak dara mungkin saya ada sasaran umur tertentu. Sekarang apa yang penting adalah kerjaya, anak-anak dan perniagaan pakaian yang baru saya ceburi tahun ini.

Rozita selalu menghabiskan masa di spa? Adakah Jari Spa merupakan spa kegemaran Rozita untuk memanjakan diri?

Saya memang suka memanjakan dirinya di Jari Spa, namun disebabkan kepadatan jadual, saya selalunya hanya berpeluang ke spa sekali atau dua kali sebulan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Badai Semalam ke Singapura

Posted:

Badai Semalam ke Singapura

Badai Semalam ke Singapura

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA
saphilla.isa@kosmo.com


DARI kiri: Fizz Fairuz, Erra Fazira, Umie Aida, Ziela Jalil dan Aaron Aziz.


SUDAH lama Ketua Pengarah Istana Budaya, Mohamed Juhari Shaarani ingin menyunting Erra Fazira dan Aaron Aziz sebagai peneraju utama teater Badai Semalam.

Baginya, watak Mazni dan Karim dalam novel Badai Semalam karya hebat Khadijah Hashim itu sangat sesuai dilakonkan oleh kedua-dua artis hebat Malaysia dan Singapura itu.

"Apabila Istana Budaya mahu pentaskan teater Badai Semalam, saya sudah membayangkan siapakah yang sesuai melakonkan watak utamanya iaitu Mazni dan Karim. Jadi, bagi saya Erra dan Aaron sangat sesuai memegang kedua-dua watak ini kerana mereka mempunyai kelebihan dan kekuatan tersendiri," katanya ketika ditemui pada sidang akhbar memperkenalkan barisan utama pelakon teater Badai Semalam di Istana Budaya, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Katanya, pemilihan barisan pelakon lain seperti Datin Paduka Umie Aida, Ziela Jalil dan Fizz Fairuz secara tidak langsung akan mencantikkan dan menguatkan lagi perjalanan teater tersebut.

"Sebenarnya saya masih tidak puas bersama Fizz, Ziela dan Umie selepas mereka menjayakan teater Natrah. Disebabkan itu, saya terfikir untuk mendapatkan khidmat mereka sekali lagi.

"Walaupun Fizz pada mulanya menolak kerana pengalaman bersama Natrah cukup memenatkan dan katanya pementasan juga terlalu lama, saya tetap memujuknya berlakon dalam teater Badai Semalam," katanya yang bersungguh-sungguh mengharapkan yang terbaik untuk teater tersebut.

Ditanyakan pula mengenai pemilihan Aaron dalam teater itu, kata Joe, naskhah Badai Semalam itu sangat popular sehingga ke Singapura dan pihak Singapura sendiri ada bertanyakan mengenai nashkah tersebut untuk dipentaskan di Esplanade, Singapura. Disebabkan itu pemilihan Aaron dijadikan pancing untuk menarik khalayak Singapura menonton teater tersebut.

Merupakan produksi ulung Istana Budaya tahun ini, menurut Abang Joe, pemilihan novel Badai Semalam untuk diangkat sebagai teater di IB disebabkan nashkah sastera itu mempunyai mesej yang cukup kuat dan novel tersebut sangat popular.

"Kisah Badai Semalam mempunyai mesej yang berguna tentang seorang wanita yang hidup pada zaman 1970-an yang mahu berjuang untuk mengenali serta mencari siapa dirinya. Cerita itu juga memaparkan kehebatan seorang wanita," katanya yang menjanjikan teater tersebut pastinya akan menambat hati penonton kerana dihiasi dengan props dan tatarias pentas yang menarik selain akan mengadakan beberapa kejutan.

Tambahnya, terdapat juga beberapa babak yang memerlukan Erra menyanyi.

Menurut Erra pula, pemilihannya untuk menjayakan watak Mazni memberi satu penghormatan kepadanya. Lebih-lebih lagi karya tersebut mempunyai impak yang besar.

"Karya ini sangat ulung dan memberi impak yang besar kepada orang ramai. Apabila ia dipentaskan dan watak utama sebagai Mazni diserahkan kepada saya, ia sememangnya satu penghormatan kepada saya," katanya yang anggun mengenakan gaun rekaan 1970-an.

Bagaimanapun, Erra mengaku yang dia belum lagi berkesempatan membaca karya tersebut tetapi sudah tahu keseluruhan jalan cerita.

Menurutnya, bukan mudah untuk membawakan watak Mazni dan dia terpaksa benar-benar mendalami watak tersebut agar dapat memberikan yang terbaik untuk teater Badai Semalam.

"Satu tugas yang berat perlu saya pegang untuk merealisasikan watak Mazni. Saya juga perlu buat kajian mengenai watak ini agar ia tidak akan mengecewakan peminat novel tersebut serta peminat teater secara keseluruhannya.

"Selain itu, saya amat teruja untuk terlibat dalam teater ini kerana saya berpeluang bekerjasama bersama dua rakan baik saya, Umie Aida dan Ziela Jalil," katanya lagi.

Bagi Fizz pula, ia merupakan kali kedua penglibatannya dalam teater selepas Natrah. Katanya, dia menerima watak Zaki dalam teater tersebut kerana tidak mampu menghampakan pemintaan abang Joe selain teruja ingin berlakon dengan Erra.

"Walaupun saya tahu berlakon teater ini penat dan mengambil masa yang lama tetapi disebabkan dua individu tersebut, saya menerimanya," katanya.

Beralih pula kepada Umie, dia mengaku begitu teruja menjayakan watak Rohana iaitu ibu kepada Karim kerana dapat berlakon di samping rakan baiknya Erra.

Umie juga mengaku tidak sabar untuk membelasah Erra dalam teater tersebut kerana ada babak yang memerlukan Umie menaikkan tangan ke atas Erra.

"Saya sangat teruja menjayakan watak Rohana kerana mahu bekerjasama dengan Erra. Memang saya hendak sangat berlakon di samping dia selepas sama-sama berlakon dalam cerita Cinderella.

"Malah saya juga tidak sabar untuk membelasah Erra dalam teater Badai Semalam," katanya dalam nada bergurau.

Bagi Aaron yang kini sibuk membuat promosi filem KL Gangster, walaupun pementasan Badai Semalam akan bertembung dengan pengambaran untuk sebuah drama lakonannya di TV3, dia tetap menerimanya dan berjanji akan memberikan yang terbaik untuk kedua-dua projek tersebut.

Dalam pada itu, Ziela Jalil turut menyatakan hasrat tidak sabar untuk menjayakan pementasan teater Badai Semalam dan berharap pementasan tersebut akan memberi impak yang baik dan berjaya.

Teater Badai Semalam akan dipentaskan di Panggung Sari, Istana Budaya pada 11 hingga 20 November ini. Maklumat lanjut berhubung teater itu boleh diperoleh melalui laman sesawang www.istanabudaya.gov.my.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Mila Kunis simbol seks

Posted:

Mila Kunis simbol seks

Mila Kunis simbol seksAKTRES yang semakin meningkat naik, Mila Kunis disambar untuk sesi fotografi muka depan beberapa majalah terkenal. Terbaru, Mila menjadi penghias muka depan majalah L.A Confidential's untuk keluaran tahun ini.

Pelakon yang digosipkan hangat bercinta dengan Justin Timberlake itu kelihatan jelita dengan mengenakan persalinan Yves Saint Laurent dan Giambattista Valli.

Apabila ditanya tentang filem lakonannya, Black Swan dan Friends With Benefits, Mila memberitahu, ia merupakan filem yang sempurna walaupun terpaksa menjalani rutin pengambaran yang memenatkan iaitu balik rumah pada pukul 4.45 pagi.

"Walaupun memenatkan saya tahu untuk 17 jam yang berikutnya saya boleh ketawa dan bergembira dengan rakan-rakan. Pengarah dan Justin sangat komited dan cerdas. Mereka bekerja sambil berhibur," katanya.

Ditebak dengan soalan mengenai dirinya digelar sebagai simbol seks, Mila memberitahu, ia sememangnya membanggakan.

"Saya bangga tetapi saya bukan orang yang sesuai. Sophia Loren merupakan pelakon yang sesuai digelar simbol seks," katanya.

Beralih pula mengenai perjalanan kariernya, Mila bersyukur kerana diterima baik di Hollywood. Katanya: "Saya mula berlakon sejak usia sembilan tahun dan jika anda beritahu pada umur 27 tahun ini saya akan berlakon dan masih diterima, saya mempercayainya."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved