Selasa, 18 Disember 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Penawar ketagihan si penggemar durian

Posted:

Penawar ketagihan si penggemar durian

Penawar ketagihan si penggemar durian

ADUNAN krim berwarna putih bercampur isi durian yang dibalut dengan lempeng nipis berwarna kuning itu dimakan penuh nikmat.

Rasa masam manis krim berpadu dengan isi durian yang berlemak benar-benar membangkitkan selera mereka yang menikmatinya.

Izzati Abdul Ghaffur, 24, benar-benar menikmati makanan kegemarannya yang dibeli dari sebuah kedai bakeri di Seremban, Negeri Sembilan.

"Saya sangat menggemari durian crepe. Rasanya yang lemak manis dengan isi durian yang terdapat di tengah-tengahnya benar-benar membuat saya ketagih," katanya dalam satu pertemuan.

Menurut Izzati, minatnya terhadap durian crepe berputik sebaik dia melihat gambar makanan tersebut dimuat naik oleh seorang daripada rakannya di laman sosial Facebook.

"Rakan saya bercerita tentang keenakan durian crepe yang membuatkan saya teringin untuk mencubanya," ujarnya.

Selepas mencuba makanan itu buat pertama kali, dia terus 'jatuh cinta' dengan rasanya yang unik.


PERINGKAT akhir menghasilkan durian crepe. Mengikut pusingan jam, lempeng nipis, krim dan isi durian.


"Sebagai penggemar durian, saya memang sukakan apa-apa sahaja makanan yang berasaskan durian dan durian crepe sememangnya pilihan yang tepat untuk peminat durian seperti saya," katanya yang merupakan seorang penulis blog yang gemar berkongsi cerita mengenai makanan dengan rakan-rakannya.

Ujar Izzati, kini dia pasti akan membeli makanan kegemarannya itu pada bila-bila masa dia keluar ke pusat bandar, tidak kiralah sama ada yang ditempah ataupun yang dibeli terus dari mana-mana kios makanan di pusat-pusat beli-belah.

"Jika seminggu saya tidak makan crepe durian, saya pasti akan berasa seperti tidak senang duduk kerana makanan ini benar-benar telah menjadi kegilaan saya," katanya.

Menurut sejarah kulinari, resipi crepe ditemui buat pertama kalinya di Perancis pada tahun 1390 dalam sebuah buku masakan yang bertajuk Manger 'de Paris (makanan yang berasal dari Paris).

Perkataan crepe berasal daripada bahasa Latin iaitu crispa yang bermaksud bergulung.

Tidak menang tangan

Jika di Perancis crepe disajikan sebagai hidangan utama, di Amerika pula ia dianggap sajian terlazat dan sering dihidangkan sebagai penutup hidangan..

Ia turut disajikan dalam pelbagai cara. Antaranya mengisi lapisan-lapisan ini dengan gula halus, cip coklat, krim vanila, keju, sayur-sayuran, daging atau telur.

Bagi seorang pembuat crepe durian, Zuharizam Mahamed, 30, dia tidak menang tangan menghasilkan makanan yang sedang menjadi trend di seluruh negara itu.

"Melalui promosi yang dilakukan di blog milik saya iaitu www.kedai-cupcakes.blogspot.com, saya menerima banyak tempahan crepe durian daripada orang ramai dan ini merupakan satu perkembangan yang baik terhadap perniagaan saya, " katanya yang membuat tempahan crepe durian di rumahnya di Taman Rakan, Cheras, Kajang, Selangor.


ISI durian dan krim diletakkan di atas lempeng nipis sebelum dibalut.


Menurut Zuharizam, dia mula belajar membuat crepe durian kira-kira tiga bulan lalu setelah melihat gambar makanan itu di dalam sebuah blog.

"Saya tertarik apabila diberitahu mengenai keunikan bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkannya.

"Sebab itulah, saya belajar membuat crepe durian meskipun pada ketika itu ia masih belum dikomersialkan lagi," ujarnya yang turut menerima tempahan membuat kek red velvet, kek pelangi, pavlova, roti, puff krim dan juga tat.

Lima jenis tepung

Proses membuat crepe durian pula bukanlah sesuatu yang mudah kerana inti dan kulitnya perlu diadun dengan betul.

"Bagi mengelakkan crepe mudah koyak, saya menggunakan lima jenis tepung. Ia juga tidak boleh terlalu tebal atau nipis," jelasnya yang mula berjinak-jinak dengan perniagaan sambilan sejak tahun 2009.

Selain itu, salah satu rahsia keenakan crepe durian Zuharizam ialah dia hanya menggunakan durian jenis Musang King sebagai inti.

"Meskipun harga durian Musang King di pasaran agak mahal, namun saya tidak kisah mengeluarkan modal yang lebih kerana saya tahu ia dapat menghasilkan rasa yang hebat," katanya yang mendapatkan bekalan durian daripada seorang peniaga di Pekan Batu Sembilan, Hulu Langat, Selangor.

Menurut Zuharizam, dia menjual empat biji crepe durian bersaiz sederhana yang dibungkus dalam bekas plastik pada harga RM10. Bagi tempahan yang kurang daripada dua bekas, Zuharizam menasihatkan pelanggan yang tinggal di sekitar Cheras supaya mengambil dari rumahnya.


CREPE durian salah satu opsyen untuk si penggemar durian.


Bagaimanapun, bagi tempahan yang melebihi 10 bekas plastik dan ke atas, dia akan menghantar ke lokasi pelanggan di sekitar Kuala Lumpur pada waktu makan tengah hari dan selepas waktu bekerja tanpa caj tambahan.

"Sebaik-baiknya, buatlah tempahan tiga hari sebelum bagi memudahkan proses penghantaran,"katanya yang boleh dihubungi di talian 013-362 7511.

Sementara itu, bagi pemilik gerai durian tersebut, Quah Chon Siang, 27, memperoleh bekalan durian sebanyak dua kali sehari bagi memastikan permintaan yang tinggi daripada pelanggan terhadap buah itu sentiasa dapat dipenuhi.

"Meskipun durian-durian tersebut dibawa dari Bentong, Pahang, saya sentiasa memastikan bahawa ia dapat dihantar pada sebelah tengah hari dan petang bagi mengelakkan masalah kehabisan stok.

"Saya juga tidak menyimpan durian yang tidak dibeli melebihi sehari bagi menjamin kualiti," katanya yang turut menjual buah-buahan lain seperti manggis, rambutan dan mangga.

Ditanya sama ada trend crepe durian mempengaruhi jualannya, Chon Siang mengakui bahawa jualan durian di gerai miliknya semakin hari semakin meningkat meskipun terdapat lambakan di pasaran.

"Pelanggan saya bukan sahaja terdiri daripada golongan orang persendirian yang membeli durian untuk dimakan bersama keluarga, malah para pengusaha crepe durian secara komersial dan bukan komersial," katanya yang hanya menjual durian bermutu tinggi seperti Musang King, King of Kings, duri hitam, Butter, XO dan D24.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Penambahan elemen laman sosial

Posted:

Penambahan elemen laman sosial

Penambahan elemen laman sosial

Oleh ADLAN JAAFAR

ANALISIS yang dijalankan oleh Ericsson ConsumerLab di Asia Tenggara dan Oceania menunjukkan pengguna telefon pintar dalam kalangan pengguna internet di Malaysia dijangka meningkat secara mendadak daripada 47 kepada 73 peratus pada tahun 2013.

Ericsson ConsumerLab menjalankan kaji selidik secara dalam talian melibatkan 500 pengguna Malaysia berumur antara 16 hingga 60 tahun.

Menurut ketuanya, Afrizal Abdul Rahim, telefon mudah alih masih lagi popular dalam kalangan pengguna tetapi telefon pintar dijangka menguasai pasaran negara dalam masa terdekat.

"Perkembangan telefon pintar di Malaysia diramal mencapai tahap matang kerana peranti itu menawarkan kepelbagaian penggunaan yang dapat memenuhi semua keperluan komunikasi pengguna," katanya.

Faktor pendorong kepada penggunaan telefon pintar pada masa hadapan ialah penggunaan internet yang meliputi 39 peratus, peningkatan peranti (34 peratus) dan penggunaan aplikasi (29 peratus).

Selain telefon pintar, tablet turut mula mengorak langkah dengan pengenalan variasi terbaharu yang mampu milik. Penembusan tablet di Malaysia dijangka meningkat tiga kali ganda daripada 14 ke 48 peratus.

Aplikasi komunikasi

Penggunaan aplikasi yang memacu pertumbuhan data mudah alih dan paling popular digunakan rakyat Malaysia berkaitan komunikasi, permainan serta televisyen atau video.

Rata-rata pengguna telefon pintar pasti mempunyai sekurang-kurangnya dua jenis aplikasi komunikasi seperti BlackBerry Messengger (BBM), WhatsApp, Viber ataupun Skype.

Pengguna telefon pintar, Nahzatul Shima Abu Bakar, 27, mempunyai lebih 25 aplikasi dan tiga daripadanya adalah untuk komunikasi iaitu Viber, WhatsApp dan LINE.

Selain untuk komunikasi, Nahzatul Shima menggunakan sepenuhnya kebolehan telefon pintar untuk perbankan, e-mel, menonton YouTube dan menempah tiket wayang.

LINE merupakan aplikasi pesanan mesej telefon mudah alih yang membolehkan penggunanya menikmati panggilan dan mesej percuma sama ada tempatan atau antarabangsa. Lebih penting, LINE lebih stabil terutamanya ketika membuat panggilan.

Pengurus Besar Line Business Office, Cho Simeon ketika ditemui di Kuala Lumpur pada akhir Oktober lalu, sempat membuktikannya dengan membuat panggilan telefon kepada isterinya di Korea Selatan.

"Saya menggunakan kad sim tempatan untuk membuat panggilan dan suaranya jelas diterima di sini," katanya sambil menambah, LINE juga boleh didaftarkan dengan alamat e-mel.


MELALUI LINE, Khong Ming mahu mengukuhkan pangkalan data pengguna di Malaysia.


LINE dilancarkan pada 23 Jun 2011 oleh enjin carian dari Korea Selatan , NHN Corp. yang mempunyai 70 juta pengguna dari 231 buah negara seluruh dunia.

LINE yang comel

Mengulas lanjut mengenai aplikasi komunikasi di telefon pintar Nahzatul Shima berpendapat, setiap satu mempunyai kelebihan masing-masing.

"WhatsApp lebih mudah digunakan terutamanya apabila mahu berbual dengan penggunaan banyak perkataan.

"LINE pula lebih banyak grafik dan kelihatan comel sesuai apabila chatting," ungkap wanita yang bekerja sebagai jurulatih peribadi di Mont Kiara, Kuala Lumpur itu.

Dia yang berasal dari Johor tetapi menetap di Klang, Selangor itu turut memberi senarai kedudukan bagi aplikasi yang digunakannya iaitu bermula dengan WhatsApp kerana sistem operasi yang mudah.

Diikuti dengan LINE kerana grafik yang pelbagai jenis dan terakhir ialah Viber. Bagaimanapun, sistem pesanan pendek (SMS) masih lagi diperlukan untuk menghubungi individu yang tidak menggunakan telefon pintar atau penerima tiada liputan internet.

"Orang ramai pasti membandingkan LINE dengan aplikasi komunikasi lain dan menyifatkan ia sebagai pesaing kami, tetapi LINE menawarkan lebih daripada itu.

"Aplikasi LINE merupakan sebuah ekosistem komunikasi yang menawarkan pelbagai ciri lain seperti Line Camera, elemen laman sosial dan Line Coin," terang Simeon.

Tambahnya, LINE mempunyai pelekat (sticker) pada ruangan berborak (chat) seperti yang dimaksudkan oleh Nahzatul Shima. Ia berfungsi sama seperti emotikon yang terdapat pada aplikasi komunikasi lain dan SMS.

"Chatting menggunakan sticker adalah yang paling menarik pada LINE berbanding penggunaan perkataan sahaja," terang Simeon ringkas.

Emotikon selalunya sangat ringkas sehinggakan kadangkala maksud sebenar sukar disampaikan dan mungkin disalah tafsir.

Pelekat pula lebih jelas dan realistik dengan menonjolkan aksi karakter sama ada perbuatan atau perasaan yang dapat meningkatkan lagi penyampaian mesej.

Malah, ketika berbual dalam ruangan chat LINE, pengguna sudah cukup menghantar pelekat sahaja tanpa perlu menaip perkataan.

Menariknya, pelekat digambarkan dengan karakter iaitu Cony, Brown, Moon dan James dengan aksi serta perasaan berjumlah lebih 1,400 keping. Sebanyak 344 keping daripada jumlah tersebut percuma.

Kini, dengan menggunakan LINE, perasaan suka, marah, gembira mahupun sayu dapat diluahkan dengan lebih berekspresi dan nyata.

"Kami juga memberikan identiti tempatan sesebuah negara pada LINE seperti memperkenalkan pelekat menggunakan karakter selebriti tempatan," kata Penolong Pengurus Pejabat Perniagaan LINE, Leong Khong Ming.

Penyanyi Gangnam Style dengan tarian ikonik, menunggang kuda, Psy turut menjadi karakter yang pelekat selain selebriti K-pop lain, 2NE1.

LINE turut mengadakan kerjasama dengan syarikat telekomunikasi tempatan seperti Advanced Info Service (AIS) di Thailand, Telkomsel (Indonesia) dan Vibo Telecom Inc. (Taiwan).


JUMLAH pengguna telefon pintar dijangka akan terus meningkat pada tahun 2013 di Malaysia.


Kata Khong Ming, pihaknya sedang dalam perbincangan dengan beberapa selebriti tempatan yang terkenal untuk bekerjasama.

Elemen media rangkaian sosial juga terdapat pada LINE pada bahagian Home dan Timeline sama seperti laman sosial lain. Pengguna dapat mengemaskini status, gambar, lokasi serta video untuk dikongsi bersama-sama senarai rakan-rakan.

LINE boleh digunakan pada semua versi peranti pintar seperti Apple (iOS), Android, Windows dan BlackBerry. Aplikasi komunikasi itu juga mempunyai versi komputer peribadi yang dilancarkan pada awal Mac 2012 lalu.

Selain itu, LINE juga mempunyai permainan, LINE Birzzle dan LINE Card yang membolehkan kad ucapan dihantar.

Ciri unik LINE yang lain ialah akaun rasmi yang membolehkan pengguna berinteraksi dengan selebriti, jenama, penyanyi dan apa-apa sahaja pada waktu On Air Mode. Pada waktu itu, pemilik akaun rasmi boleh membaca dan membalas pesanan daripada pengguna.

"Sebagai contoh, Thai Airline di Thailand mempunyai akaun rasmi LINE dan pihaknya menggunakan aplikasi tersebut untuk berinteraksi secara terus kepada pengguna," cerita Simeon lagi.

Tambah Khong Ming: "Sambutan amat menggalakkan di Malaysia dan buat masa sekarang kami menyasarkan untuk mengukuhkan pangkalan data pengguna di sini."

Kamera pintar Samsung Galaxy

Posted:

Kamera pintar Samsung Galaxy

Kamera pintar Samsung Galaxy


SKRIN di belakang kamera membolehkan pengguna menyunting terus gambar dan memuat naik ke laman sosial.


PELANCARAN kamera pintar Samsung Galaxy baru-baru ini membuktikan bahawa Samsung, jenama global terkemuka dalam media digital dan teknologi penumpuan digital sentiasa komited dalam menawarkan gajet idaman pengguna.

Revolusi komunikasi visual dapat dilihat melalui rekaan peranti istimewa yang diyakini mampu mencuri tumpuan penggemarnya.

Dikenali sebagai Connected Camera, ia menggabungkan ciri-ciri fotografi berprestasi tinggi dengan kebebasan sambungan internet 3G dan WiFi yang dikuasakan oleh platform Android 4.1 (Jelly Bean).

Kini, sebaik lensa kamera merakam sesuatu imej, ia boleh terus dimuat naik ke laman sosial kegemaran masing-masing seperti Facebook, Twitter atau Instagram.

Selain menyediakan aktiviti merakam imej, kamera Samsung Galaxy turut membolehkan pengguna menyunting gambar atau video sebelum dikongsi bersama keluarga tersayang atau rakan-rakan dengan satu langkah mudah.

Pengarah Urusan Samsung Malaysia Electronics Sdn. Bhd., Kwon Jae Hoon berkata, pengenalan terhadap kamera Samsung Galaxy menunjukkan betapa teknologi kamera kini telah berubah dengan pantas."Kami telah berjaya menembusi tembok kebiasaan bagi penggunaan teknologi kamera konvensional. Menerusi gabungan Unit Telefon dan Perniagaan Imej Digital, Samsung berjaya menghasilkan sebuah kamera yang menepati cita rasa semua," katanya.

Bagi mengelakkan aktiviti pelayaran internet menerusi kamera itu menjadi perlahan ketika waktu puncak, ia turut dilengkapi bersama teknologi Dual Band dan Channel Bonding.

Justeru, jangan ketinggalan untuk meneroka keseronokan menggunakan peranti serba canggih ini yang dijual pada harga yang amat berpatutan. - KHADIJAH MOHAMAD NOR

Ramalan gajet 2013

Posted:

Ramalan gajet 2013

Ramalan gajet 2013

Oleh KHAIRUL ANUAR RAHMAN


Telefon pintar Samsung Galaxy S4 turut berada dalam senarai produk terbaharu untuk dipasarkan tahun hadapan.


TAHUN 2012 bakal melabuhkan tirainya kurang dari dua minggu sahaja lagi. Bagi peminat tegar gajet, kehadiran tahun baharu tentunya sesuatu yang dinanti kerana seperti biasa, pelbagai gajet terkini bakal menemui mereka.

Berikut disenaraikan gajet yang diramal bakal memasuki pasaran pada tahun 2013, atau paling lewat pada tahun berikutnya.

1. Fujitsu Lifebook 2013

Sungguhpun memiliki nombor 2013 pada penghujung namanya, Fujitsu Lifebook 2013 ini sebenarnya peranti konsep yang menggabungkan komputer riba, telefon pintar, tablet dan kamera.

Kombinasi ini bukanlah gabungan ciri yang disatukan di dalam satu peranti tetapi lebih tepat, gabungan peranti fizikal yang boleh dicantum dan dileraikan daripada peranti induknya.

Sebagai contoh, komputer riba ini tidak mempunyai papan kekunci biasa seperti komputer riba biasa, sebaliknya terdapat satu slot kosong di tengahnya dengan penyambung 16-pin untuk disambung dengan tablet yang kemudiannya berfungsi sebagai papan kekunci.

Sama seperti tablet, kamera dan telefon juga boleh ditanggalkan dari badan komputer apabila hendak digunakan dan dipasangkan semula untuk mengecas bekalan bateri atau untuk memuat naik gambar, video dan fail ke komputer. Walaupun ramai yang menganggarkan ia tidak mungkin akan menjadi realiti seawal tahun hadapan, tetapi sekurang-kurangnya ia akan menemui pengguna dalam tempoh satu hingga dua tahun lagi.

2. Telefon dengan skrin boleh lentur

Penganalisis teknologi meramalkan telefon pintar dengan skrin boleh lentur bakal menjadi realiti pada tahun 2013. Desas-desus mengatakan bahawa Samsung dijangka melancarkan telefon itu pada tahun hadapan sekali gus menjadi peneraju dalam teknologi skrin.

Paparan yang fleksibel tersebut membolehkan skrin telefon digulung, dibengkok atau dilipat tanpa merosakkannya. Samsung telah memperkenalkan teknologi kepada umum ketika pameran konsumer elektronik atau CES pada tahun 2011 di Las Vegas, Amerika Syarikat.

Menggunakan teknologi OLED boleh lentur, Samsung dijangka dapat menghasilkan telefon yang lebih nipis, ringan dan fleksibel berbanding teknologi LCD konvesional.

3. Pencetak 3D untuk konsumer

Pencetakan 3D merupakan satu proses menghasilkan objek tiga dimensi, dari model digital. Dengan erti kata lain, pencetak 3D membuat salinan model digital dan menghasilkan objek fizikal dan bukannya hasil cetakan di atas kertas seperti pencetak biasa.

Sungguhpun pencetak 3D telah wujud pada awal abad ke-21, aplikasinya terhad digunakan di dalam pembuatan kasut, reka bentuk industri, automotif, aero angkasa dan industri lain bagi menghasilkan prototaip kepada sesuatu produk.

Hanya sejak kebelakangan ini, pencetak 3D untuk pengguna rumah mula dipasarkan, akan tetapi pasarannya masih kecil. Pasaran pencetak 3D dijangka akan berkembang pada tahun hadapan dan tahun-tahun mendatang dengan bertambahnya pengimport yang membawanya masuk ke Malaysia.


TEKNOLOGI skrin telefon boleh lentur bakal menemui pengguna di negara ini.


4. Apple TV

Terkenal dengan reka bentuk yang agak luar biasa, Apple dikhabarkan bakal memperkenalkan televisyen (TV) keluaran mereka.

Walaupun berita ini, tidak dapat disahihkan lagi, para penganalisis teknologi mengandaikan produk ini bakal muncul pada 2013.

Ini disokong oleh kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Tim Cook awal tahun ini yang telah memberi bayangan 'sesuatu yang lebih besar dan lebih baik dari Apple TV bakal diperkenalkan'.

Andainya ia menjadi kenyataan, ia dilaporkan bakal dikuasakan unit pemproses A5 dengan video berdefinisi tinggi dan dijangkan akan ditawarkan di dalam beberapa saiz termasuk 32 dan 55 inci.

5. Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S3 baru sahaja dilancarkan pada Mei yang lalu, tetapi Samsung dikhabarkan telahpun menyusun strategi untuk mengeluarkan penggantinya - Samsung Galaxy S4.

Diramalkan akan menggunakan pemproses quad-core 1.8GHz dengan kamera berkuasa 13-megapiksel. Jika dibandingkan antara Samsung Galaxy S2 dengan Samsung Galaxy S3, yang memperlihatkan penambahan saiz skrin dari 4.3-inci kepada 4.8-inci, tidak mustahil jika S4 dibekalkan dengan skrin bersaiz 5-inci dengan paparan berdefinisi tinggi (HD).

Telefon pintar ini juga dijangka bakal menggunakan sistem operasi Android 5.0 dengan kod nama Key Lime yang dikatakan akan menggantikan versi Android 4.2 Jelly Bean.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Konvokesyen ketiga BMLIAHS meriah

Posted:

Konvokesyen ketiga BMLIAHS meriah

Konvokesyen ketiga BMLIAHS meriah


SEBAHAGIAN graduan BMLIAHS merakam kenangan selepas majlis konvokesyen di Bagan Serai, Perak baru-baru ini.


TERUJA. Seramai 351 graduan Bukit Merah Laketown Institute of Allied Health Sciences (BMLIAHS) diraikan pada majlis konvokesyen ketiga di kampus kolej itu Bagan Serai, Perak baru-baru ini.

Majlis penyampaian sijil dan diploma graduan berkenaan disempurnakan oleh Pengerusi Lembaga Pengelola BMLIAHS, Tan Sri Mustapha Kamal Abu Bakar.

Mustapha Kamal pada majlis itu berkata, 99 peratus graduan bidang kejururawatan kolej tersebut telah berjaya melepasi peperiksaan pengiktirafan kejururawatan yang dikelolakan oleh Lembaga Jururawat Malaysia bagi sesi Jun dan September lalu.

"Lebih membanggakan, lebih 85 peratus daripada 885 graduan kolej ini mendapat pekerjaan sama ada berkhidmat dalam sektor awam atau di pusat-pusat perubatan swasta dalam dan luar negara," katanya.

Pembantu kesihatan anjur majlis makan malam

Posted:

Pembantu kesihatan anjur majlis makan malam

Pembantu kesihatan anjur majlis makan malam


JAWATANKUASA Malam Mesra PPK 2012 bergambar bersama Othman (duduk, empat dari kanan) di Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.


MERIAH. Malam Mesra Pembantu Perawatan Kesihatan (PPK) 2012 berlangsung di Foyer Auditorium Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.

Hampir 120 orang kakitangan perawatan kesihatan hospital itu hadir termasuk Timbalan Pengarah (Pengurusan) HSAH Sungai Petani, Noraini Ahmad dan Penyelia PPK, Othman Mahmud yang menyampaikan hadiah-hadiah dan cabutan nombor bertuah.

Ketua Biro Sosial pada malam itu, Salmah Osman berkata, aktiviti seperti itu berjaya mengerat hubungan antara kakitangan PPK.

200 remaja sertai kejohanan futsal

Posted:

200 remaja sertai kejohanan futsal

200 remaja sertai kejohanan futsal


KOHILAN (berdiri, tujuh dari kanan) dan Mohd. Satim (lapan dari kanan) bergambar bersama peserta Kejohanan Futsal Terbuka di Taman Puchong Utama, Puchong baru-baru ini.


SEMANGAT. Seramai 200 orang peserta yang terdiri daripada golongan remaja menyertai Kejohanan Futsal Terbuka anjuran UMNO cawangan Taman Puchong Utama Fasa 4, 5 dan 6, Puchong baru-baru ini.

Kejohanan yang berlangsung di Pusat Futsal KSL Taman Puchong Utama itu dirasmikan oleh Timbalan Menteri Luar, Senator A. Kohilan Pillay.

Turut hadir memeriahkan lagi kejohanan itu ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Serdang yang juga Ketua UMNO Bahagian Puchong, Datuk Mohd. Satim Diman.

Pengerusi kejohanan, Samsol Zakaria berkata, program tersebut bertujuan mencari bakat baharu dalam sukan futsal untuk diketengahkan di peringkat yang lebih tinggi.

Pada kejohanan itu, pasukan Saujana J.R. FC muncul juara selepas menewaskan C.F Vikings 1-0 pada perlawanan akhir.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


MAS belanja besar beli pesawat ATR

Posted:

MAS belanja besar beli pesawat ATR

MAS belanja besar beli pesawat ATR

Model pesawat ATR


SUBANG JAYA - Malaysia Airlines (MAS) bakal memperoleh 36 pesawat baharu ATR 72-600 dengan nilai RM3 bilion daripada ATR iaitu syarikat pengeluar turboprop atau pesawat yang menggunakan kipas berpangkalan di Toulouse, Perancis.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dan Pengarah Urusan MAS, Ahmad Jauhari Yahya berkata, ATR telah pun komited untuk menghantar tiga pesawat turboprop pada tahun depan, lima lagi tahun berikutnya dan enam pada tahun 2015.

"Daripada sejumlah 36 pesawat, Firefly akan mendapat 20 buah sementara MasWings pula 16 buah," kata beliau pada sidang akhbar untuk memaklumkan mengenai peluasan rangkaian Firefly semalam.

Ahmad Jauhari berkata, kelebihan operasi turboprop ialah keupayaannya untuk mendarat dan berlepas dengan amat pantas, kurang daripada 30 minit, sekali gus menyaksikan peningkatan kekerapan penerbangan.

"Pada masa ini, orang ramai mengembara mengikut keselesaan masing-masing, jadi kekerapan ataupun frekuensi amat penting," kata beliau sambil menambah bahawa pemilikan pesawat baharu itu akan dibiayai dengan dana dalaman, dalam lingkungan kumpulan MAS.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Australia denda AirAsia RM600,000 kerana sorok caj penumpang

Posted:

Australia denda AirAsia RM600,000 kerana sorok caj penumpang

Australia denda AirAsia RM600,000 kerana sorok caj penumpang


laman web syarikat AirAsia yang menawarkan pakej tambang murah tetapi dikenakan tindakan denda oleh Mahkamah Persekutuan Australia.


MELBOURNE (Australia) - Syarikat penerbangan tambang murah AirAsia telah dikenakan denda kerana tidak memasukkan cukai dan lain-lain caj dalam laman sesawangnya.

Syarikat penerbangan itu didenda A$200,000 (kira-kira RM600,000) di Mahkamah Persekutuan Melbourne semalam kerana melanggar peruntukan peletakan harga tunggal Undang-Undang Pengguna Australia, kata Australian Associated Press (AAP).

Suruhanjaya Persaingan dan Pengguna Australia (ACCC) berkata, kes itu berkaitan dengan tempoh 10 bulan ketika laman sesawang www.airasia.com tidak menunjukkan beberapa harga tambang penerbangan.

Ia termasuk semua cukai, duti, yuran dan lain-lain caj mandatori dalam cara yang jelas dan sebagai angka tunggal.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Perogol bertayam dijel 27 tahun

Posted:

Perogol bertayam dijel 27 tahun

Perogol bertayam dijel 27 tahun

Oleh WAZIHA WAHID
waziha.wahid@kosmo.com.my


MOHAMAD FADZLIE (kanan) yang mengaku dirinya perogol bertayam dihukum penjara 27 tahun dan sembilan sebatan atas kesalahan merogol dan merompak manakala Mohd. Khairiell dipenjara 30 tahun dan 10 sebatan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Mahkamah Sesyen di sini semalam memerintahkan seorang lelaki yang memasang bebola besi atau 'tayam' pada kemaluannya dikenakan hukuman penjara 27 tahun dan disebat sembilan kali atas kesalahan rogol dan samun di sebuah rumah urut di Setapak di sini pada 25 November lalu.

Mohamad Fadzlie M. Rosdi, 20, diperintah menjalani hukuman itu oleh Hakim Emelia Kaswati Mohamad Khalid manakala rakannya yang turut mengaku salah menyamun premis itu, Mohd. Khairiell Idzham Hashimi, 21, pula diarah menjalani hukuman penjara selama 30 tahun dan 10 sebatan.

Hukuman dijatuhkan selepas Emelia Kaswati mengambil kira pengakuan bersalah kedua-dua tertuduh sebelum ini.

Penganggur itu mengaku salah atas tiga tuduhan, iaitu merogol seorang pekerja wanita Vietnam di atas sofa di hadapan pekerja lain selain dua tuduhan samun terhadap penjaga premis, Jong Chiak Eng, 51, serta seorang pekerja, Teoh Cee Fah, 44.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


‘Jangan usik Kim Swee’

Posted:

'Jangan usik Kim Swee'

'Jangan usik Kim Swee'

RAJAGOBAL (berdiri di kanan) masih mendapat kepercayaan daripada FAM untuk membimbing Harimau Malaya.


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) tidak akan berganjak dengan pendirian untuk terus mengekalkan khidmat Datuk K. Rajagobal sebagai ketua jurulatih skuad Harimau Malaya.

Biarpun pengendali berusia 56 tahun itu gagal membantu Malaysia mempertahankan kejuaraan Piala Suzuki AFF 2012, FAM memberi jaminan bahawa 'kerusi panas' itu masih menjadi milik Rajagobal.

Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad menegaskan bahawa cadangan untuk melantik jurulatih Harimau Muda A, Ong Kim Swee untuk menggantikan tempat Rajagobal tidak wujud buat masa sekarang.

Menurut Azzuddin, FAM tidak akan menghukum Rajagobal hanya disebabkan gagal pada kempen Piala Suzuki AFF 2012, sebaliknya badan induk sukan bola sepak negara itu masih memerlukan khidmatnya.

Jelasnya, FAM juga tidak mahu pihak-pihak tertentu memberikan tekanan kepada Kim Swee dan beliau yakin jurulatih kelahiran Melaka itu akan terus melahirkan pemain-pemain muda berpotensi untuk diserapkan dalam skuad negara.

"Seperti yang saya katakan sebelum ini, kami tidak mahu menyingkirkan Rajagobal hanya disebabkan satu kegagalan.

"Apakah mereka sudah lupa jasa-jasa Rajagobal yang berjaya menamatkan penantian 20 tahun pingat emas Sukan SEA Laos 2009 dan muncul sebagai juara buat kali pertama Piala Suzuki AFF 2010.

"Kita sepatutnya menerima hakikat bahawa kita tewas kepada pasukan yang lebih baik. Saya yakin Rajagobal telah melakukan yang terbaik untuk skuad negara.

"Kim Swee merupakan seorang jurulatih yang cukup berwibawa. Buktinya, banyak bakat baharu dapat dicungkil, jadi FAM tidak akan sesekali mengganggu tugas Kim Swee.

"Mereka (pengkritik) boleh bercakap tetapi kita jangan mudah lupa jasa-jasa orang (Rajagobal)," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Mengulas lanjut, Azzuddin menggesa semua pihak agar tidak terus menimbulkan spekulasi terhadap kedua-dua jurulatih berkenaan.

"Hentikan spekulasi seperti ini. Mereka (Kim Swee dan Rajagobal) bekerja di bawah satu bumbung dan sepatutnya kita harus menghormati mereka, bukannya memecahkan keharmonian antara mereka."

Sabah idam satu piala

Posted:

Sabah idam satu piala

Sabah idam satu piala

Oleh MOHD. YUNUS YAKKUB
yunus.yakkub@kosmo.com.my


MUSA (kanan) bersalaman dengan para pemain pada majlis memperkenalkan pemain skuad Sabah di Kota Kinabalu semalam.


"SAYA mahu satu piala musim depan."Ringkas tetapi penuh bermakna amanat dan harapan yang dilontarkan oleh Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman kepada para pemain Sabahawks dalam kancah Liga Malaysia (Liga M) musim hadapan.

Tidak mahu ia dijadikan sebagai omongan kosong, Musa mendesak agar pemain-pemain baharu yang dipilih bagi mewakili pasukan tersebut mempamerkan persembahan terbaik dengan semangat berpasukan, jujur dan amanah bagi mengembalikan kegemilangannya sebagai antara pasukan disegani.

Ujarnya, ia penting bagi mendapatkan semula sokongan ribuan penyokong tempatan yang sentiasa berada di sisi mereka biarpun akan beraksi pada Liga Premier nanti.

"Secara jujurnya, memang saya akui agak terkilan terutama apabila pasukan yang disayangi ini bakal bermain di Liga Premier dan bukan lagi Liga Super.

"Namun, bagi saya kedua-dua liga ini mempunyai persaingannya tersendiri dan memenangi sekurang-kurangnya satu piala mampu mengubati luka pada musim ini," katanya ketika berucap pada majlis suai kenal pemain skuad Sabah di Kota Kinabalu semalam.

Pada majlis tersebut, hampir 60 peratus muka-muka baharu diperkenalkan bagi memperkuatkan pasukan Negeri Di Bawah Bayu dengan lapan pemain import tempatan dan empat daripadanya adalah bintang kelab T-Team diketuai bekas penjaga gol kebangsaan, Mohd. Syamsuri Mustafa.

Tiga lagi bekas pemain T-Team yang menyertai Sabah termasuk Khairul Izwan Khalid, Shahril Faizal Sharifuddin dan Wan Mohd. Aliff Wan Jasmin.

Selain itu, Mohd. Hafizulldin Mohd. Noor daripada pasukan KL Pos, Mohd. Fazilidin Khalid (Selangor), Shahril Shaari (Harimau Muda) dan bekas pemain Pahang, Wan Azwari Wan Noor.

Bagi memastikan misi satu piala tersebut tercapai, Sabah juga mempertaruhkan dua pemain import dari luar negara iaitu penyerang antarabangsa Mali, Koh Troare selain pertahanan dari Wales, Rhys David Weston.

16 pemain tempatan dikekalkan terdiri daripada Irwan Jamil, Rosdin Wasli, Alto Linus, Shahrul Azhar Ture, Sumardi Hajalan, Julamri Muhammad, Shahrudin Radzi, Zainizam Marjan dan Juffery Omopor.

Dalam majlis tersebut juga, pasukan Sabahawks turut mendapat tajaan pakaian daripada syarikat sukan, Grace One Sdn. Bhd.

Musa yang juga Presiden Persatuan Bola Sepak Sabah (Safa) berkata, para pemain juga dituntut mengambil semangat yang ditunjukkan oleh pasukan Kelantan yang berjaya mempertahankan ketiga-tiga piala yang dimenangi mereka sebelum ini.

Tambahnya, beliau mahu bukan sahaja pihak pengurusan malahan setiap pemain meletakkan sasaran untuk kembali semula ke kancah Liga Super pada musim 2014.

"Sehubungan itu, saya mahu para pemain bersih dari segi pemikiran dan komited terhadap setiap perlawanan yang diharungi.

"Kamu (para pemain) juga harus mengikis istilah menjual permainan kerana saya tidak akan teragak-agak untuk bertindak segera dan mengenakan tindakan displin sekiranya berjaya menghidu kegiatan tidak bermoral ini," tegasnya.

Sementara itu, ketua jurulatih Sabah, David McCreery berkata, bagi memantapkan lagi pasukan tersebut beberapa siri perlawanan akan diadakan dengan pasukan Selangor, T-Team dan Polis Diraja Malaysia pada 26, 27 dan 28 Disember sebelum menguji skuadnya bersama kelab bola sepak dari Filipina pada awal Januari.

"Kita berharap pemain akan menunjukkan aksi yang lebih baik dan fokus pada setiap perlawanan serta bersungguh-sungguh agar dapat memenuhi impian Presiden Safa," katanya.

ToV 2012: Pelumba negara bermula penuh bergaya

Posted:

ToV 2012: Pelumba negara bermula penuh bergaya

ToV 2012: Pelumba negara bermula penuh bergaya

NOR RIZUAN tampil cemerlang pada saingan peringkat pertama VoT 2012 semalam.


CAN THO CITY, Vietnam – Skuad lebuh raya Malaysia melakar kejayaan cemerlang pada perlumbaan peringkat pertama Kejohanan Lumba Basikal Tour of Vietnam 2012 (ToV 2012) apabila dua pelumbanya menduduki tempat ke sembilan dan ke-10 sejauh 161 kilometer dari Bandaraya Ho Chi Minh ke Vinh Long-Can Tho City semalam.

Dua pelumba berpengalaman, Mohd. Nor Rizuan Zainal dan Ahmad Fakrullah Alias hampir melakar kejayaan bermakna namun usaha mereka untuk mengejar kelompok pelumba utama diketuai pemenang daripada pasukan kebangsaan Hong Kong, Choi Ki Ho gagal.

Catatan 3 jam 34 minit 06 saat yang dirakam dua pelumba tersebut ternyata membantu pasukan kebangsaan Malaysia untuk menduduki tempat keenam kategori berpasukan keseluruhan daripada 21 pasukan yang menyertai ToV 2012.

Seorang lagi pelumba muda yang sedang meningkat naik, Mohd. Ekbar Zamanhuri turut merakam keputusan terpuji apabila menduduki tempat ke-20 manakala dua tonggak Terengganu Cycling Team (TSG), Mohd. Zamri Salleh dan Mohd. Harrif Salleh pula melakar keputusan sensasi apabila masing-masing mengisi posisi kelima dan keenam.

Jurulatih pasukan kebangsaan, Aminuddin Sulaiman jelas gembira dengan keputusan yang dicetuskan oleh anak-anak buahnya pada ToV 2012..

"Saya mengambil keputusan drastik apabila menampilkan pasukan campuran pada Tour of Vietnam 2012. Saya bawa empat pelumba pelapis yang bakal dipertimbangkan untuk kejohanan Le Tour de Langkawi 2013 dan Kejohanan Lumba Basikal Asia 2013 di New Delhi.

"Nampaknya hari ini (semalam) ada dua pelumba berpengalaman iaitu Ahmad Fakrullah dan Mohd. Nor Rizuan menduduki tempat kesembilan dan ke-10. Namun saya paling gembira apabila pelumba muda iaitu Mohd. Ekbar berjaya menduduki tempat ke-20 daripada 141 pelumba yang menyertai Tour of Vietnam 2012..

"Ini adalah satu pencapaian yang baik untuk pelumba muda. Ternyata mereka berjaya menyerap tekanan. Saya memang mengharapkan mereka melakukan sesuatu pada kejohanan ini. Akhirnya mereka berjaya menyahut cabaran saya.

"Saya menyangka mereka akan sekadar membantu pelumba berpengalaman. Namun Mohd. Ekbar telah merakam satu keputusan yang terpuji pada perlumbaan peringkat pertama," katanya.

Mohd. Nor Rizuan yang bertindak sebagai kapten pasukan selepas ketiadaan Mohd. Fauzan Ahmaf Lufti yang kempunan untuk beraksi di ToV 2012 gara-gara menduduki peperiksaan semester akhir mengaku agak terkilan kerana gagal untuk menghambat kelompok depan yang berada hanya kira-kira satu kilometerdi depannya tatkala menghampiri garisan penamat di Bandaraya Ho Chi Minh.

"Saya berhempas pulas mengejar mereka bersama Ahmad Fakrullah. Pada awalnya kami menjangka mampu untuk menghabiskan perlumbaan bersama kelompok hadapan. Rasanya kami boleh dapat nombor lima terbaik andai menamatkan perlumbaan bersama mereka," katanya.

Kejayaan semalam jelas membakar semangat Mohd. Nor Rizuan yang berikrar akan melakar kejayaan lebih bermakna pada perlumbaan peringkat kedua dari Can Tho City-Can Tho City sejauh 200km hari ini.

"Perlumbaan peringkat kedua sangat jauh dan faktor cuaca sangat memainkan peranan. Misalnya seperti hari ini (semalam). Cuaca hampir melepasi 38 darjah selsius. Malangnya, kami tidak mendapat bekalan air dan makanan yang mencukupi kerana masalah teknikal.

"Pasukan kita cuba untuk memberi minuman dan makanan namun masalah kenderaan motosikal yang terlalu banyak menyaksikan mereka bermasalah untuk berbuat demikian. Bagaimanapun, buat permulaan, ini adalah satu keputusan yang bagus," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Menu petang The Sphere Lounge

Posted:

Menu petang The Sphere Lounge

Menu petang The Sphere Lounge

KELAZATAN sajian minum petang di The Sphere Lounge, Hotel One World disediakan oleh barisan chef berpengalaman.


BAHANG panas waktu petang lazimnya membuatkan seseorang berasa lesu dan memilih untuk tidak mahu meninggalkan keselesaan ruang tertutup.

Pada masa yang sama, tubuh yang letih perlu direhatkan sementara agar kembali cergas selepas seharian menyudahkan bebanan kerja. Selalunya orang akan tercari-cari santapan yang lazat untuk menenangkan jiwa.

Amalan meminum teh sudah menjadi kebiasaan sejak berkurun lamanya. Kebaikannya sudah diketahui dapat membantu melestari kesihatan tubuh selain menjadi bahan antioksida terbaik.

Alami keenakan minuman petang ala Inggeris di The Sphere Lounge yang terletak di lobi Hotel One World, Petaling Jaya, Selangor yang menghidangkan variasi menu minum petang buat pengunjung.

Ketenangan kala menghirup teh Inggeris dilengkapkan dengan tiga set hidangan mini yang terdiri daripada sandwich, pastri, kek cawan dan lain-lain.

Selain set utama, terdapat juga hidangan sampingan yang melengkapi set minum petang. Paling menarik perhatian ialah sandwic berwarna hitam yang menggunakan roti diperbuat daripada adunan tepung buluh.

Menurut Chef De Cuisine, Hotel One World, Fairuse Abdullah, roti tersebut berasal dari Jepun yang terkenal dengan penghasilan roti yang enak dan lembut.

"Roti negara-negara Asia lebih lembut berbanding di kebanyakan negara Eropah. Memandangkan negara kita menggemari roti yang lembut, idea timbul untuk mencipta sandwic menggunakan roti tersebut," ujarnya.

Tambahnya, pemilihan menu untuk set minum petang haruslah ringkas dan tidak terlalu berat memandangkan pengunjung sekadar mahu mengalas perut sebelum mengambil makan malam.

Berlatarkan suasana yang tenang dengan tata rias moden, The Sphere Lounge bersesuaian untuk dijadikan tempat perbincangan bisnes atau sekadar tempat pertemuan sesama teman-teman.

Terdapat tiga set menu mini, pengunjung bakal merasai keenakan menu seperti salmon salai dalam bagel mini, kek cawan vanila dengan beri campur, Swissroll Gello rasberi teh hijau, paf krim mangga dan kek red velvet dengan frosting mentega kacang.

Setiap set berharga sekitar RM50, ia boleh didapati setiap hari di The Sphere Lounge sehingga 31 Januari 2013. - HAFIZ AHMAD

Nasom diraikan sempena Natal

Posted:

Nasom diraikan sempena Natal

Nasom diraikan sempena Natal


SELAIN dekorasi menarik orang salji bernama Frosty, para pengunjung Suria KLCC bakal disambut oleh si rusa Rudolph dan kawan-kawannya di ruang masuk Park Mall sempena Hari Natal ini.


BAGI 18 orang kanak-kanak autistik dari Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (Nasom), peluang istimewa melawat bengkel Santa Claus di Suria KLCC baru-baru ini sangat bermakna buat mereka.

"Kanak-kanak Nasom sentiasa dekat di hati kami. Selain kempen Hari Ungu (Purple Day) bagi meningkatkan kesedaran mengenai autisme dan mengumpul dana untuk Nasom. Ini adalah kali pertama kanak-kanak Nasom meraikan Hari Natal bersama kami.

"Oleh itu, perayaan kali ini lebih istimewa dan kami mahu berkongsi kegembiraan itu bersama mereka," ujar Ketua Pegawai Eksekutif Suria KLCC, Andrew Brien.

Selain berpeluang menikmati keindahan Hari Natal pada bengkel Santa Claus, kanak-kanak itu juga berkesempatan menyaksikan pelbagai persembahan menarik seperti kuartet kontemporari dan nyanyian lagu-lagu Hari Natal.

Sambil menjamu selera di restoran Chinoz on the Park, mereka turut menerima hadiah daripada kakitangan Suria KLCC. Kanak-kanak yang jelas teruja itu kemudiannya dihiburkan oleh Santa Claus yang turut memberikan mereka gula-gula.

"Kami amat bersyukur dengan sokongan yang ditunjukkan Suria KLCC. Mereka sentiasa membantu kami dalam meningkatkan kesedaran mengenai autisme dalam kalangan rakyat Malaysia.

"Kami dapat melihat peningkatan dalam jumlah pertanyaan mengenai autisme dan ini membuktikan usaha mereka setakat ini sememangnya berkesan. Sambutan Hari Natal tahun ini amat istimewa dan kami pasti kanak-kanak ini turut merasainya," jelas Setiausaha Lembaga Pengurusan Nasom, Cason Ong.

Bengkel istimewa

Bengkel Santa Claus di Centre Court, Suria KLCC dibuka dari sekarang sehingga 29 Disember ini. Pengunjung berpeluang bertemu dengan karakter-karakter popular seperti orang salji bernama Frosty di ruang masuk Ampang Mall dan Rudolph si rusa di ruang masuk Park Mall. Sang peri yang comel pula boleh ditemui di ruang masuk Ramlee Mall dan di seluruh kawasan Suria KLCC.

Selain itu, para pengunjung juga boleh bergambar pada kereta salji yang diletakkan di Esplanade KLCC, berhadapan dengan air pancut KLCC Symphony.

Para pengunjung yang membeli hadiah Hari Natal untuk orang tersayang atau diri sendiri bakal menerima hadiah istimewa. Bagi setiap pembelian RM500 ke atas di dalam dua resit terkumpul, mereka akan diberikan sepasang sarung tangan ketuhar Hari Natal.

Pada hujung minggu pula, 30 orang pertama yang berbelanja sebanyak RM3,000 ke atas di dalam dua resit terkumpul berpeluang mendapat sebuah gel Melvita Facial and set Krismas Rose Nectar.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Kolej Felcra tumpu bidang keusahawanan ladang

Posted:

Kolej Felcra tumpu bidang keusahawanan ladang

Kolej Felcra tumpu bidang keusahawanan ladang

18/12/2012 7:12pm

KUALA LUMPUR – Kolej Felcra yang akan dibina di Changkat Lada, Seberang Perak mulai tahun depan bakal menumpu kepada bidang pertanian, perladangan dan keusahawanan, kata Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Mohd Shafie berkata, beliau mahu melihat arah perjalanan kolej itu berbeza dengan universiti tempatan lain dan yang paling penting ia dibuat berdasarkan kepentingan Felcra.

"Kalau ini dapat dibuat, saya yakin ia akan memberi nilai tambah kepada Felcra. Kerajaan mahu melihat hala tuju Felcra menjadi lebih mantap dan telah menambah bajet kepada Felcra daripada RM124 juta tahun ini kepada RM244 juta untuk 2013," katanya kepada pemberita selepas Majlis Pengurusan dan Kakitangan Felcra Berhad bersama Menteri hari ini.

Kandungan pembelajaran kolej ini akan memberi kelebihan kepada masyarakat perladangan dan pertanian kerana bidang-bidang ini masih lagi kurang dari segi kepakarannya berbanding tenaga pakar dalam bidang industri, katanya.

Sementara itu Pengerusi Felcra Berhad, Datuk Tajuddin Abdul Rahman dalam ucapannya berkata, kolej itu, yang akan dibina di kawasan seluas kira-kira 60 hektar, adalah pelaburan jangka panjang ke arah membentuk modal insan dalam kalangan anak-anak kelahiran Felcra. – BERNAMA

Budak 12 tahun menang pertandingan lukisan PBB

Posted:

Budak 12 tahun menang pertandingan lukisan PBB

Budak 12 tahun menang pertandingan lukisan PBB

18/12/2012 6:18pm

KUALA LUMPUR – Seorang budak perempuan berusia 12 tahun mengharumkan nama Malaysia apabila dipilih sebagai antara pemenang utama pertandingan lukisan Seni Untuk Keamanan 2012 Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB).

Mok Yan Ling dari Petaling Jaya, diumumkan sebagai pemenang bagi kategori sembilan hingga 12 tahun. Seramai 12 pelukis muda lain juga diumumkan sebagai pemenang dalam pelbagai kategori.

Kapsyen yang ditulis Yan Ling untuk mengiringi karyanya memikat hati 140 juri dari 40 negara.

Kapsyennnya membawa maksud: "Saya impikan sebuah dunia yang bebas daripada pergaduhan, di mana setiap orang bertekad untuk menjadikannya tempat yang lebih baik untuk generasi akan datang.

"Merpati keamanan akan menghapuskan perasaan tamak dan membebaskan kita daripada ancaman nuklear untuk selama-lamanya".

Lukisan asal diserahkan kepada Wakil Tetap Malaysia ke PBB, Datuk Hussein Haniff oleh Wakil Kanan Hal Ehwal Perlucutan Senjata PBB, Angela Kane di ibu pejabat badan dunia itu di New York hari ini.— BERNAMA

Hospital di Gaza perlu kelengkapan perubatan

Posted:

Hospital di Gaza perlu kelengkapan perubatan

Hospital di Gaza perlu kelengkapan perubatan

18/12/2012 5:14pm

KUALA LUMPUR — Malaysia berhasrat membekalkan mesin perubatan baharu untuk kegunaan hospital di Gaza memandangkan kebanyakan kelengkapan di sana sudah melebih usia 10 tahun dan tidak berfungsi dengan baik.

Penasihat Yayasan Keamanan Sedunia Perdana Malaysia (PGPF), Datuk Mukhriz Tun Mahathir berkata, hospital di sana tidak mempunyai peralatan seperti CT Scanner, mesin X-ray.

"Itulah yang mereka perlukan dan kita akan usahakan untuk dapatkannya untuk hospital-hospital tersebut," katanya kepada pemberita selepas menerima sumbangan kemanusiaan daripada Persatuan Kontraktor negeri Perak dan Kelab Bakti Gunung Keledang berjumlah RM7,034 di pejabatnya di sini, hari ini.

Sumbangan disampaikan anggota Parlimen kawasan Parit, Mohd. Nizar Zakaria yang turut serta dalam misi 'Flotilla' bantuan kemanusiaan ke Gaza menaiki kapal Rachel Corie pada Mei 2010.

Mukhriz yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, daripada sasaran awal kutipan sumbangan sebanyak RM3 juta, sebanyak RM 2.4 juta berjaya dikumpulkan dalam masa dua minggu dan disalurkan melalui misi bantuan satu hari PGPF ke Gaza pada 11 Disember lepas.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bakal PM Jepun mahu bertegas dengan China

Posted:

Bakal PM Jepun mahu bertegas dengan China

Bakal PM Jepun mahu bertegas dengan China

ABE (dalam bulatan) bercakap pada sidang akhbar di ibu pejabat partinya di Tokyo semalam.


TOKYO - Bakal Perdana Menteri Jepun yang baharu, Shinzo Abe yang mewakili Parti Liberal Demokratik (LDP) berkata, beliau tidak akan berkompromi dengan China terhadap tuntutan sebuah kepulauan di Laut China Timur.

Kenyataan itu dibuat sehari selepas LDP memenangi pilihan raya Jepun kelmarin dengan memperoleh 294 daripada 480 kerusi parlimen di Dewan Perwakilan.

Pemerintah China kini lebih berhati-hati dengan Abe selepas kemenangan beliau.

"Kepulauan Senkaku merupakan wilayah yang diwarisi Jepun," kata Abe pada satu sidang akhbar.

Kepulauan Senkaku yang menjadi perebutan itu turut dikenali sebagai Diaoyu di China.

Abe juga berikrar untuk memulihkan kembali ekonomi Jepun ke landasan yang betul selepas setahun mengalami deflasi.

Memburukkan lagi apabila mata wang yen melambung tinggi sehingga menyebabkan harga barang yang dieksport turut naik.

Menurut Pengarah Institut Pengajian Jepun di Seoul Korea Selatan, Park Cheol-Hee, Abe, 58, memiliki semangat nasionalisme yang tinggi dan kadangkala mengeluarkan kata-kata kontroversi.

Abe yang merupakan Presiden LDP ialah Perdana Menteri ke-90 Jepun yang mula berkhidmat pada 26 September 2006 sebelum meletak jawatan pada 27 September 2007.

Jawatan beliau diambil alih oleh Yasuo Fukuda sebelum LDP kalah pada pilihan raya pada tahun 2009 kepada Parti Demokratik Jepun (DPJ).

Parti LDP hanya memenangi sebanyak 118 kerusi dan parti pembangkang DPJ berjaya memperolehi sebanyak 230 kerusi pada tahun itu.

Dalam pilihan raya kelmarin, DPJ hanya berjaya memenangi 57 kerusi sahaja.

Kekalahan teruk parti DPJ pimpinan Perdana Menteri Yoshihiko Noda itu disebabkan pentadbiran beliau gagal menangani pelbagai masalah termasuk bencana gempa bumi, tsunami dan kebocoran loji tenaga nuklear di Fukushima.

Rakyat Jepun juga marah apabila Noda bertindak meluluskan kenaikan cukai jualan sebanyak 10 peratus pada Jun lalu. - Agensi

Patung gergasi dipamerkan

Posted:

Patung gergasi dipamerkan

Patung gergasi dipamerkan


RATUSAN orang tunduk di depan patung Il-sung (kiri) dan Jong-il di Bukit Mansu, Pyongyang semalam.


SEOUL - Ratusan orang tunduk di depan dua patung bekas pemimpin komunis Korea Utara di Bukit Mansu, Pyongyang semalam.

Patung gergasi Kim Il-sung yang merupakan pemimpin komunis pertama negara ini berada di sebelah patung anaknya, Kim Jong-il.

Jong-il yang merupakan pemimpin kedua komunis Korea Utara meninggal dunia pada 17 Disember 2011 kerana sakit jantung.

Beliau kemudian digantikan oleh Kim Jong-un yang berusia dalam lingkungan 30-an.

Sementara itu, isteri Jong-un muncul dalam siaran televisyen negara berkenaan semalam dengan kelihatan sedang mengandung.

Keadaan dirinya meningkatkan jangkaan bahawa dinasti keluarga Kim yang memerintah Korea Utara akan mendapat zuriat baharu.

Isteri Jong-un, Ri Sol-ju kelihatan berdiri di sini suaminya dalam upacara memperingati setahun kematian bapa Jong-il.

Pada majlis bagi memperingati kematian Jong-il, bangunan makamnya dibuka selepas kerja-kerja baik pulih dilakukan.

Mayat Jong-il yang diawet itu selepas setahun kematiannya turut dipamerkan kepada orang ramai.

Bangunan tersebut dikenali sebagai Istana Matahari Kumsusan Palace di Pyongyang. - Agensi

Psy menari tarian kuda di Toronto

Posted:

Psy menari tarian kuda di Toronto

Psy menari tarian kuda di Toronto


SALAH satu gaya Psy.


TORONTO, Kanada - Penyanyi rap Korea Selatan yang terkenal dengan tarian kuda, Psy menggegarkan sebuah stadium di Toronto menerusi persembahannya kelmarin.

Dia menari tarian itu semasa perlawanan bola sepak Amerika antara kelab Buffalo Bills dan Seattle Seahawks berhenti rehat.

Psy, 34, yang memakai cermin mata hitam, seluar panjang dan jaket berwarna hitam menari tarian tersebut di atas sebuah pentas kecil bersama beberapa penari latarnya.

Menurut portal berita CBC News semalam, para penonton turut menari tarian tersebut selepas diminta oleh penyanyi tersebut.

Muzik video penyanyi tersebut yang menunjukkan dia menari tarian kuda di laman YouTube, Gangnam Style telah ditonton lebih 969 juta kali sejak dimuat naik pada 15 Julai lalu. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved