Ahad, 12 Mei 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Orang Jepun pandai baca tulisan jawi

Posted:

Orang Jepun pandai baca tulisan jawi

Orang Jepun pandai baca tulisan jawi

"BAHASA Melayu dan tulisan Jawi sangat dekat dengan diri saya. Rugi jika anak-anak muda sekarang tidak merasai keindahan yang merangkumi sosio budaya tradisi nenek moyang mereka," ujar Prof. Madya Dr. Yamamoto Hiroyuki, 46.

Sekali imbas, pasti ramai yang tidak menyangka lelaki warganegara Jepun itu mampu bertutur dengan fasih dalam Bahasa Kebangsaan. Malah patah bicaranya lebih Melayu, jika dibandingkan dengan sesetengah remaja kelahiran Malaysia sendiri.

"Rasa kecintaan kepada bahasa Melayu itu terbit apabila saya mengikuti program pertukaran pelajar ketika berusia 17 tahun," ujarnya memulakan butir bicara.

"Saya tinggal di Malaysia bersama keluarga angkat berketurunan Baba Nyonya dari Melaka iaitu Henry Tan di Kluang, Johor dan bersekolah tingkatan enam atas di Sekolah Tinggi Kluang," imbas pensyarah di Centre for Integrated Area Studies (CIAS), Universiti Kyoto, Jepun. Institusi pengajian kedua tertua di negara Matahari Terbit itu merupakan antara universiti terbaik di Asia. Ia melahirkan ramai pengkaji yang diiktiraf setinggi Anugerah Nobel sebanyak lapan kali.

Selama setahun berada di Malaysia, ia banyak membuka mata dan hati Yamamoto untuk mempelajari budaya dan sastera yang merangkumi bumi nusantara.

"Tempoh masa itu belum cukup buat saya untuk memahami secara mendalam susur galur dunia Melayu Nusantara," ujar Yamamoto ketika ditemui di majlis Kajian Manuskrip Jawi anjuran bersama Klasika Media, Kota Buku dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di Dewan Jumaah, UTM, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Justeru, ketika menuntut di Universiti Tokyo, anak kelahiran Chiba, Jepun itu mengambil kursus bahasa Melayu Indonesia selain memperbanyakkan pembacaan naskhah-naskhah lama.

Pembacaannya itu juga atas tuntutan jurusan yang diambil iaitu sejarah perkembangan kebudayaan dan nasionalisme di negara-negara Islam sekitar Asia Tenggara.


SALAH satu projek terbaharu Yamamoto bagi mendukung serta menguasai lagi tulisan Jawi adalah dengan menterjemah 10,000 muka surat majalah Qalam ke tulisan rumi.


Kembali sebagai pensyarah

Selepas menamatkan pelajaran di Universiti Tokyo, dia kembali ke Malaysia pada tahun 1998. Kali ini, dia datang sebagai seorang pendidik di samping mempelajari sejarah dan struktur budaya khususnya di Sabah.

"Sewaktu berada di Sabah, saya tinggal bersama keluarga angkat daripada suku kaum Melayu Brunei ketika menjadi pensyarah di Universiti Malaysia Sabah (UMS) iaitu Awang Ahmad Awang Piut di Membakut, Sabah.

"Saya bertugas sebagai pensyarah di Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB), UMS selama tiga tahun. Kuliah pengajaran saya meliputi sejarah moden Sabah serta Tamadun Islam dan Tamadun Asia," tambah Yamamoto.

Pada masa sama, jangka masa itu digunakan sebaiknya Yamamoto untuk mendekati masyarakat setempat dan mengeratkan lagi hubungan bersama mereka.

Yamamoto banyak membuat kajian mengenai cara kehidupan kaum etnik, ekonomi dan semangat nasionalisme yang berada dalam kelompok masyarakat Sabah. Melalui pengamatan celiknya itu, terhasil beberapa buah buku ilmiah yang kini menjadi rujukan pelajar-pelajar pengajian tinggi.

Antara kajian Yamamoto yang diterbitkan ialah Harvesting an Identity (2002), Foreigners' Nationalism in Malaysia: Donald Stephens and K. Bali in Making of Sabah Nationhood (2001) dan From Bornean Federation to Malaysia: Analysis of 'Stephens' Merdeka Plan (1999).

"Saya memilih Malaysia khususnya Sabah kerana saya fikir Malaysia akan menjadi teladan untuk dunia dari segi pembentukan masyarakat majmuk.

"Keunikan atau kekuatan masyarakat Malaysia pada saya adalah percampuran atau pengubahsuaian unsur kebudayaan dalam masyarakat seperti bahasa, makanan, pakaian, cara hidup dan lain-lain," jelas Yamamoto.

Akuinya lagi, unsur budaya diwarisi daripada asal-usul tamadun masing-masing, seperti cara hidup orang Melayu dipengaruhi oleh cara hidup wilayah Arab, orang Cina dari negara China dan orang India dari negara India. Namun begitu, setiap kaum tidak hanya menyalinkan amalan di wilayah-wilayah tersebut, tetapi menyesuaikan dengan keadaan tempatan.

Karya-karya sastera tulisan anak tempatan seperti K. Bali dan Amil Jaya juga menjadi rujukan tambahan kepada Yamamoto yang dianggapnya berjaya membawa mesej perpaduan kesepaduan hidup masyarakat majmuk.

"Mengambil contoh tulisan-tulisan Amil Jaya yang banyak mengutarakan persoalan mengenai pertembungan hidup yang berbeza pegangan kepercayaan di Sabah. Ia tidak diakhiri dengan pergaduhan atau pertengkaran, malah penduduknya sepakat hidup secara aman," jelas Yamamoto.


YAMAMOTO (kanan) bersama keluarga angkatnya, famili Awang Awang Piut (dua dari kanan) di Membakut, Sabah.


Dia kini dalam usaha untuk menterjemahkan majalah Qalam keluaran tahun 1950-an hingga 1960-an kepada tulisan rumi. Projek itu diusahakan sejak dua tahun bersama Klasika Media yang berpusat di Kuala Lumpur.

"Ia mengambil masa panjang kerana tulisan Jawi yang digunakan menggunakan bahasa lama. Oleh demikian saya mendapatkan bantuan daripada Klasika Media untuk proses transliterasi. Setakat ini hampir separuh daripada 10,000 muka surat telah diterjemahkan," ujarnya.

Menurut Yamamoto, majalah Qalam dipilih kerana tempoh masa penerbitan naskhah itu menunjukkan semangat nasionalisme yang tinggi di Semenanjung Malaysia.

Belajar membaca Jawi

Klasika Media merupakan sebuah kegiatan perniagaan yang berasaskan penyelidikan dan penerbitan khazanah khususnya dalam bidang Jawi.

Walaupun belum berapa mahir dalam manuskrip Jawi, Yamamoto boleh membaca Jawi dengan baik hasil pembelajarannya sendiri.

"Saya belajar membaca Jawi berpandukan buku-buku seperti Belajar Tulisan Jawi terbitan Fajar Bakti tahun 1977 dan juga buku-buku tulisan pendeta Za'ba," kata Yamamoto. Dia berpendapat tulisan Jawi perlu dipermudahkan supaya golongan muda mudah mendekati warisan berharga tersebut.

"Di negara Jepun sendiri, jelasnya, beberapa aksara klasik sudah dimodenkan kerana tidak lagi dapat difahami oleh generasi muda," jelas Yamamoto.

Dia berpendapat bahawa ramai yang menganggap amalan pemodenan itu sebagai satu kecacatan kerana tidak mengikut amalan asal atau tulen.

"Saya melihat bahasa Melayu semakin berkembang dan selari dengan arus modenisasi. Penerapan bahasa-bahasa luar perlu dilihat sebagai satu proses perkembangan linguistik yang positif untuk kelangsungannya," ujar Yamamoto mengulas survival bahasa Melayu dan tulisan Jawi dalam kemajuan dunia moden.

Perjuangan politik Imelda Marcos

Posted:

Perjuangan politik Imelda Marcos

Perjuangan politik Imelda Marcos


PADA usia 83 tahun, Imelda masih mampu berpenampilan anggun dan mempesona.


PESTA yang berlangsung di Paoay, sebuah pekan kecil yang terletak di Filipina pada malam itu dipenuhi penduduk setempat. Mereka kebanyakannya merupakan penyokong setia bekas Presiden Filipina pada tahun 1965 sehingga 1986 iaitu mendiang Ferdinand Marcos.

Kehadiran isteri Marcos, Imelda Marcos yang masih menawan dalam persalinan signaturnya, gaun kupu-kupu merah jambu menambah kemeriahan sambutan tersebut lebih-lebih lagi apabila Imelda menunjukkan keterbukaannya dengan menyertai orang ramai menari.

Meskipun telah lama mencecah usia emas, wanita berumur 83 tahun itu masih aktif berkempen bagi mempertahankan kerusi parlimen yang dipegangnya menerusi pilihan raya Filipina yang berlangsung hari ini. Kemenangan amat penting buat Imelda agar legasi kebangkitan politik yang dilalui keluarganya mampu diteruskan.

"Agak lucu kerana semakin tua, saya berasa lebih komited dan yakin untuk menempa kejayaan dalam dunia politik," ujar Imelda kepada AFP.

Imelda diramalkan mampu mengekalkan posisinya selepas pertama kali terpilih menyertai Kongres pada tahun 2010 mewakili sebahagian wilayah Ilocos Norte. Majoriti penduduk di kawasan itu dilihat masih setia menyokong perjuangan politik keluarga Marcos meskipun diasak pelbagai kontroversi.

Namun, Imelda mempunyai rencana yang lebih besar. Kepulangan keluarganya ke kediaman presiden menjadi percaturan utamanya. Anak lelakinya, Ferdinand Marcos Jr yang kini selesa dalam Senat dikhabarkan sedang berusaha merebut kerusi presiden pada pilihan raya 2016.

"Anda sentiasa memasang impian untuk anak-anak dan sekiranya mereka mampu memimpin rakyat selaku presiden, ia adalah lebih baik," dedah Imelda saat ditanya tentang cita-cita anak lelakinya itu bagi memegang posisi Presiden Filipina.

Ferdinand Jr atau ramah dengan gelaran Bongbong dilihat berpotensi sebagai calon presiden negara itu pada masa akan datang selepas satu dalam tiga pengundi memilihnya ke Dewan Senat bagi mengisi penggal enam tahun pada tahun 2010.

Revolusi rakyat

Kuasa politik keluarga Marcos hampir terkubur sejak tahun 1986. Jutaan rakyat Filipina memenuhi jalanan memperjuangkan revolusi rakyat sekali gus menamatkan kepimpinan dua dekad Ferdinand ke atas negara itu sehingga memaksa beliau dan keluarganya hidup dalam buangan di Amerika Syarikat (AS).

Ferdinand Marcos, Imelda dan kroni-kroni mereka dituduh menggelapkan berbilion dolar wang negara. Pejuang hak kemanusiaan menyatakan, ribuan pengkritik rejim tersebut dibunuh atau dipenjarakan sementara pelaksanaan undang-undang tentera memaksa media menutup mulut.

IMELDA memeluk erat seorang warga emas yang ditemuinya di Ilocos Norte.


Kempen

Sepanjang minggu lalu, Imelda giat berkempen merentasi daerah-daerah bagi meraih sokongan rakyat. Di setiap pekan yang dilawati, petugas media dibawa melawati pusat keibuan (mothering centre) dan klinik-klinik kecil berdinding konkrit yang dibina Imelda di setiap daerah dalam wilayah pegangannya. Pusat tersebut menawarkan servis kesihatan yang pelbagai termasuk latihan pembuatan kraf tangan.

Di setiap pusat keibuan yang disinggah, Imelda menunjukkan sifat mesra rakyatnya dengan mendukung bayi dan berkongsi jenaka bersama beberapa warga emas di situ. Dua pembantu beliau yang menggalas beg berwarna merah pula mengagihkan alat permainan kepada kanak-kanak dan sedikit duit kepada penyokong dewasa.

Seorang wanita warga emas, Honesia Aknam dari Nueva Era memberitahu, dia masih meletakkan kepercayaan sepenuhnya ke atas Imelda. Honesia turut menunjukkan not 500 peso (RM36) yang dikatakan diselitkan ke dalam tangannya oleh pembantu Imelda.

"Saya tidak melihatnya untuk beberapa tahun. Imelda masih cantik dan kelihatan muda," tambah Honesia.

Seorang paderi katolik, Danilo Laeda berkata, keluarga Marcos amat disanjungi atas pembangunan infrastruktur seperti sistem jalan raya yang efisien dan sikap dermawan mereka terutamanya ketika era Ferdinand Marcos.

"Rakyat melihat Bongbong sebagai pewaris legasi mendiang bapanya," ujar Danilo yang berkhidmat di gereja pekan San Nicolas.

Bagaimanapun, Danilo turut memberitahu bahawa timbul cerita kurang enak yang mengatakan keluarga Marcos membelanjakan duit yang banyak bagi membeli undi penduduk setempat.

Imelda bagaimanapun menafikan setiap tuduhan lawannya. Katanya: "Saya sentiasa menjadikan setiap kritikan sebagai satu nasihat. Namun, kadangkala kritikan itu menjadi nasihat yang tidak munasabah. Saya tidak akan sesekali membenarkan kenyataan negatif seperti ini menggugat usaha saya selama ini."

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pelajar buat logo UIAM daripada donat

Posted:

Pelajar buat logo UIAM daripada donat

Pelajar buat logo UIAM daripada donat

PARA pelajar UIAM, Gombak gembira selepas berjaya membuat logo universiti itu dengan menggunakan kuih donat baru-baru ini.


CIPTA REKOD. Penuntut Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Gombak, Selangor berjaya mencatatkan nama dalam Malaysia Book of Records (MBR) menerusi usaha mereka membuat logo universiti itu menggunakan sebanyak 19,300 biji kuih donat.

Program 'Donat Harapan' anjuran Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UIAM itu yang berlangsung di Dewan Banquet, Pusat Aktiviti Kebudayaan UIAM disertai sebanyak 400 penuntut secara sukarela.

Pengarah Eksekutif Karnival MPP UIAM, Mohd. Faris Zaidi berkata, projek itu membabitkan kos keseluruhan kira-kira RM25,000 yang disumbangkan penaja dan penuntut universiti berkenaan.

Menurut beliau, logo UIAM daripada donat bersaiz 10 meter panjang dan 10.2 meter lebar itu disusun bermula pada pukul 8.30 pagi dan berjaya disiapkan pada pukul 1.15 petang.

23 pelajar UniSZA lawat Chiang Mai, Thailand

Posted:

23 pelajar UniSZA lawat Chiang Mai, Thailand

23 pelajar UniSZA lawat Chiang Mai, Thailand


PELAJAR dan pensyarah UniSZA bergambar ketika mengadakan lawatan di ladang lembu tenusu, Chiang Mai, Thailand baru-baru ini.


LAWATAN. Seramai 23 pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Produksi dan Kesihatan Haiwan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Kuala Terengganu bersama tiga pensyarah menyertai program mobiliti pelajar ke Chiang Mai, Thailand baru-baru ini.

Ketua Jabatan Sains Haiwan, Fakulti Pertanian dan Bioteknologi, Prof. Madya Dr. Mohd. Aziz Taib yang mengetuai rombongan berkenaan berkata, program lima hari itu bertujuan melihat sendiri perkembangan industri pertanian dan bioteknologi di Negara Gajah Putih itu.

"Dalam lawatan itu, kami berkunjung ke Chiang Mai University dan mengadakan perbincangan tentang kerjasama pintar dalam bidang pertanian dan bioteknologi antara kedua-dua universiti.

"Kami juga mengadakan lawatan ke kilang memproses makanan haiwan, kolam ikan Giant Catfish serta ladang lembu tenusu Chiang Mai," katanya.

50 pemilik kereta lama meriahkan Karnival Mini Usahawan

Posted:

50 pemilik kereta lama meriahkan Karnival Mini Usahawan

50 pemilik kereta lama meriahkan Karnival Mini Usahawan


SEBAHAGIAN daripada pemilik kereta lama yang menyertai pameran sempena Karnival Mini Usahawan Koperasi di Taman Malinja Semeling, Merbok, Kedah baru-baru ini.


MERIAH. Seramai 50 pemilik kereta lama dari negeri Kedah memeriahkan Karnival Mini Usahawan Koperasi Bahagian Merbok di Taman Malinja Semeling, Merbok, Kedah baru-baru ini.

Pengerusi Persatuan Kereta Lama Utara, Noralif Norin berkata, para pengunjung karnival tersebut berpeluang untuk melihat secara lebih dekat kereta-kereta lama yang dipamerkan itu.

Menurutnya, antara model kereta lama yang dipamerkan adalah Toyota, Alfa Romeo, Nissan, Datsun, Mazda, Ford dan Mitsubishi.

Selain itu, katanya, sebanyak 100 buah kereta lagi dari Gabungan Kelab Kereta Negeri Kedah turut memeriahkan karnival tersebut.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Kementerian siar dokumentari 'Perak Man'

Posted:

Kementerian siar dokumentari 'Perak Man'

Kementerian siar dokumentari 'Perak Man'

PAMERAN kehidupan Perak Man yang dipamerkan di Muzium Negara. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan akan menyiarkan filem dokumentari 'Perak Man', mengenai penemuan prasejarah paling penting di Malaysia yang memenangi anugerah dalam dua kategori pada Festival Arkeologi Video dan Filem Antarabangsa.

Bekas menterinya, Datuk Seri Rais Yatim berkata, selain disiarkan di televisyen dan pawagam, salinan filem bertajuk Unburying The Past dalam bentuk cakera video digital (DVD) akan diedarkan kepada universiti dan sekolah.

Filem dokumentari selama 46 minit arahan Harun Rahman itu diterbitkan oleh Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas).

Filem tersebut memenangi kategori Jalan Cerita Terbaik dan Pendidikan Terbaik selepas muncul antara tiga filem teratas untuk anugerah Filem Terbaik dalam kalangan 80 filem dari 20 buah negara.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Maut dihujani peluru

Posted:

Maut dihujani peluru

Maut dihujani peluru

Oleh ABD. RAZAK OSMAN
razak@kosmo.com.my


KERETA Alza Thangaraja yang hilang kawalan sebaik terkena tembakan di persimpangan lampu isyarat Taman Kuchai, Lunas malam kelmarin.


KULIM – Seorang pembantu kedai besi buruk dan barangan lusuh maut akibat terkena lapan das tembakan ketika berhenti di satu persimpangan lampu isyarat di Taman Kuchai, Lunas di sini malam kelmarin.

Mayat mangsa K. Thangaraja (gambar kecil), 31, ditemui dalam keadaan tersembam di stereng kereta dengan kesan tembakan di muka dan lengan.

Dalam kejadian pada pukul 8.45 malam itu, Thangaraja memandu kereta bersendirian sebelum diserang ketika berhenti di persimpangan lampu isyarat tersebut.

Ketua Polis Daerah Kulim, Superintendan Ghuzlan Salleh berkata, semasa kejadian mangsa dipercayai dari rumahnya di Taman Perak di sini dan dalam perjalanan menuju ke arah Lebuh Raya Butterworth-Kulim dekat Sungai Seluang.

Menurut beliau, ketika mangsa berhenti di persimpangan lampu isyarat itu, dua lelaki menunggang sebuah motosikal menghampiri kereta Perodua Alza dipandu mangsa.

"Salah seorang lelaki itu terus melepaskan 10 das tembakan ke arah mangsa dan beberapa das tembakan terkena di muka dan lengan mangsa.

"Mangsa yang cuba melarikan diri tidak dapat mengawal kenderaan dipandunya lalu terbabas ke kiri jalan iaitu kira-kira 70 meter dari lokasi dia ditembak," kata beliau pada sidang akhbar di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Dua lelaki cedera parah ditembak geng samseng

Posted:

Dua lelaki cedera parah ditembak geng samseng

Dua lelaki cedera parah ditembak geng samseng

Oleh ATIKAH DALI dan NASRUL FAIZ ABU AZAL
berita@kosmo.com.my


ANGGOTA polis memeriksa lokasi dua lelaki ditembak di Taman Mulia, Cheras malam kelmarin.


KUALA LUMPUR – Dua pemuda cedera parah akibat ditembak oleh sekumpulan lelaki yang juga dipercayai anggota sebuah kumpulan kongsi gelap di Jalan Budiman 9, Taman Mulia dekat Cheras di sini malam kelmarin.

Dalam kejadian pada pukul 7.30 malam itu, Tamil Selvam terkena tembakan di rusuk kiri manakala N. Saravanan cedera di dada namun kedua-dua mangsa yang berusia 29 tahun itu dilaporkan stabil.

Sebelum kejadian, berlaku pergaduhan dan perang mulut antara dua mangsa dan kumpulan samseng tersebut di sebuah kedai kopi yang terletak di Jalan Budiman 19.

Jarak antara kedai kopi dengan lokasi kedua-dua mangsa ditembak ialah kira-kira 600 meter.

Pada mulanya, kedua-dua mangsa dikatakan pergi ke kedai kopi tersebut untuk menggertak kumpulan suspek itu bagaimanapun mereka terpaksa beredar selepas ternampak salah seorang ahli kumpulan berkenaan mengeluarkan sepucuk pistol.

Bagaimanapun, Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Mohan Singh Tara Singh berkata, tiga lelaki daripada kumpulan suspek itu mengejar motosikal yang ditunggangi kedua-dua mangsa sambil melepaskan dua das tembakan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Letupan bom sasar calon pilihan raya ragut 11 nyawa

Posted:

Letupan bom sasar calon pilihan raya ragut 11 nyawa

Letupan bom sasar calon pilihan raya ragut 11 nyawa

ORANG ramai berkumpul di lokasi serangan bom Taliban di Karachi semalam yang mengorbankan 11 orang dan mencederakan 36 yang lain. Serangan itu menyasarkan seorang calon Parti Kebangsaan Awami, Amanullah Mehsud.


KARACHI, Pakistan - Satu serangan bom oleh kumpulan Taliban yang menyasarkan seorang calon pilihan raya telah mengakibatkan sekurang-kurangnya 11 orang terbunuh dan 36 lagi cedera di sini, kata seorang doktor.

Pilihan raya umum Pakistan berlangsung semalam.

Menurut polis, serangan tersebut disasarkan ke atas seorang calon Parti Kebangsaan Awami (ANP), Amanullah Mehsud untuk kerusi wilayah Sindh.

Namun, seorang jurucakap polis, Mazhar Nawaz berkata, Amanullah sempat menyelamatkan diri tanpa mengalami sebarang kecederaan.

Menurut perangkaan agensi berita AFP, sekurang-kurangnya 130 orang terkorban dalam beberapa serangan berani mati dan letupan sejak pertengahan April lalu.

Pilihan raya itu menyaksikan persaingan antara dua parti berpengaruh di Pakistan, Parti Rakyat Pakistan (PPP) dan Liga Muslim Pakistan-Nawaz (PML-N) yang dipimpin oleh bekas Perdana Menteri Pakistan, Nawaz Sharif.

Lebih 600,000 anggota keselamatan ditugaskan untuk melindungi pusat mengundi dan pengundi yang dianggarkan seramai 86 juta di seluruh negara tersebut. - Agensi

Sitkom komedi Matthew Perry dibatalkan kerana kurang sambutan

Posted:

Sitkom komedi Matthew Perry dibatalkan kerana kurang sambutan

Sitkom komedi Matthew Perry dibatalkan kerana kurang sambutan

Matthew Perry


LOS ANGELES - Rancangan televisyen terbaharu aktor Matthew Perry, Go On telah dibatalkan pada Jumaat lalu selepas hanya satu musim ditayangkan.

Ini merupakan kegagalan ketiga Perry sejak dia mencipta populariti menerusi siri komedi terkenal, Friends.

Menurut stesen televisyen NBC, siri komedi Go On yang menyaksikan Perry, 43, memegang watak seorang pengacara radio sukan tidak akan disambung ekoran kurang mendapat sambutan.

"Go On menarik lebih 16 juta penonton ketika ia mula-mula ditayangkan pada Ogos 2012. Namun, jumlah penonton semakin menurun dan episod akhir pada April lalu hanya ditonton kurang daripada tiga juta orang," kata satu kenyataan NBC.

Dua siri yang dibintangi Perry, Mr. Sunshine dan Studio 60 on the Sunset Strip masing-masing pada tahun 2011 dan 2006-2007 juga mengalami nasib yang sama.

Sementara itu, NBC juga menyatakan bahawa pihaknya tidak akan meneruskan program majalah berita Rock Center untuk tahun ini dan 2014, selain lima siri komedi lain kerana kurang mendapat sambutan. - Reuters

Kereta pertama John Lennon dilelong

Posted:

Kereta pertama John Lennon dilelong

Kereta pertama John Lennon dilelong


FERRARI 33 GT coupe tahun 1965 ini dibeli oleh John Lennon pada harga AS$9,984 selepas lulus ujian memandu pada usia 24 tahun.


LONDON - Kereta pertama penyanyi kumpulan legenda The Beatles, John Lennon (gambar) iaitu sebuah Ferrari 330 GT coupe tahun 1965 akan dilelong pada acara Goodwood Festival of Speed di Chichester, England Julai depan.

Nilai lelongan kereta itu dijangka mencecah AS$337,950 (RM1 juta), kata rumah lelongan Bonhams.

Bintang pop itu membeli Ferrari berwarna biru tersebut selepas lulus ujian memandu pada awal tahun 1965 ketika kumpulan muzik popular Britain tersebut merakamkan lagu hit Ticket to Ride.

Lennon yang pada ketika itu berusia 24 tahun membeli Ferrari tersebut pada harga AS$9,984 (RM29,817). Kereta itu digunakan selama tiga tahun sebelum ia dijual.

Cat biru asal Ferrari itu dikekalkan bersama plat pendaftaran asal. Ia turut dijual bersama dokumen yang membuktikan sejarahnya dengan Lennon.

Jelas Bonhams lagi, Lennon memilih Ferrari berbanding Maserati, Aston Martin dan Jaguar E-types selepas pengedar kereta-kereta mewah tersebut pergi ke rumahnya di selatan England setelah mengetahui penyanyi itu lulus ujian memandu. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Empat buah rumah flat terbakar

Posted:

Empat buah rumah flat terbakar

Empat buah rumah flat terbakar

12/05/2013 8:38pm

KUALA LUMPUR - Empat buah rumah di tingkat empat Flat Sri Melaka, Taman Tenaga, Cheras di sini musnah dalam kebakaran pukul 5 petang tadi.

Dalam kejadian itu, seorang wanita warga emas dikejarkan ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) akibat sesak nafas kerana terhidu asap tebal.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, Khiruddin Drahman berkata, sebanyak enam jentera dengan kekuatan 35 anggota dikejarkan ke flat tersebut bagi memadamkan kebakaran.

Menurut beliau, api dapat dikawal sepenuhnya pada pukul 5.53 petang dan hanya seorang warga emas terpaksa dihantar ke hospital kerana terhidu asap tebal. - KOSMO!

Perhimpunan parti pembangkang di Batu Kawan tidak ada permit

Posted:

Perhimpunan parti pembangkang di Batu Kawan tidak ada permit

Perhimpunan parti pembangkang di Batu Kawan tidak ada permit

12/05/2013 6:57pm

GEORGE TOWN - Perhimpunan anjuran parti pembangkang yang diadakan di Stadium Batu Kawan, dekat sini malam tadi tidak mempunyai permit, kata Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Hanafi.

Beliau berkata, kegagalan pihak penganjur mengemukakan permohonan 10 hari sebelum berlangsungnya perhimpunan menyebabkan polis tidak mengeluarkan sebarang permit.

"Pihak penganjur perhimpunan itu hanya menghantar surat makluman kepada Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan (SPS) pada 10 Mei (Jumaat), pukul 4.15 petang.

"Pada hari yang sama juga Ketua Polis Daerah SPS telah menghantar surat jawapan kepada pihak penganjur agar program tersebut ditangguhkan kerana tidak mematuhi peraturan di bawah Seksyen 9(1) Akta Perhimpunan Aman 2012 iaitu syaratnya ialah pihak penganjur hendaklah membuat permohonan 10 hari sebelum hari perhimpunan," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Justeru, beliau berkata, polis telah membuat satu laporan polis berhubung perhimpunan itu mengikut Seksyen 9(5) Akta Perhimpunan Aman 2012 kerana menganjurkan program tanpa kelulusan polis dan jika sabit kesalahan boleh didenda maksimum RM10,000. - KOSMO!

Skuad pelayaran perlu peralatan baharu hadapi Sukan SEA

Posted:

Skuad pelayaran perlu peralatan baharu hadapi Sukan SEA

Skuad pelayaran perlu peralatan baharu hadapi Sukan SEA

12/05/2013 5:54pm

KUALA LUMPUR - Skuad pelayaran negara memerlukan peralatan baharu sebagai persiapan untuk menghadapi temasya Sukan SEA Myanmar 2013 Disember ini kerana paralatan yang ada telah uzur, menurut Persatuan Perahu Layar Malaysia (MYA).

Pengurus Besarnya, Mohd. Afendy Abdullah berkata pihaknya perlu menggantikan segera semua kelengkapan dan perahu layar yang sedia ada kerana kesemuanya telah berusia hampir lima tahun dan tidak sesuai lagi digunakan untuk kejohanan besar seperti Sukan SEA.

"Selain itu, hampir semua pasukan yang mengambil bahagian di Myanmar nanti akan menggunakan perahu layar dan kelengkapan pelayaran yang baharu," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Mohd. Afendy berkata, pada kebiasaanya peralatan pelayaran seperti layar, tali dan perahu layar hanya berada dalam keadaan yang baik dalam tempoh tiga tahun.

Beliau berkata, selepas tempoh itu perahu layar serta kelengkapanya tidak lagi sesuai digunakan untuk tujuaan pertandingan sebaliknya diguna untuk tujuan latihan sahaja. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


'Isabella' Armand, Amy

Posted:

'Isabella' Armand, Amy

'Isabella' Armand, Amy

ARMAND MAULANA (kanan) mengenali nama Amy melalui lagu Isabella sewaktu dia masih remaja. Armand dan Gigi mula terkenal di Malaysia melalui lagu Terbang dan album Kilas Balik.


"SAYA harus pakai lampin kalau menyanyi seperti Amy," kata vokalis Gigi, Armand Maulana sewaktu diminta menyanyi gaya Amy Search oleh pengacara program Sejam Lebih Dekat di saluran TV One, Jakarta, Indonesia.

Benar dakwaan ramai bahawa muzik itu mampu mendamaikan dua pihak, juga sebuah tanda penyatuan. Di saat gejolak berlaku dalam dunia lain seperti politik dan bola sepak, muzik bertindak sebagai gagasan yang merapatkan perpecahan. Lagu Isabella adalah penyatuan mereka.

Walaupun kedua-dua penghibur ini berbeza tanah air namun mereka bersatu langit seni ini. Mereka bertemu buat kali pertama pada tahun 1999. Waktu itu, grup Gigi kelahiran Jakarta hadir ke Malaysia untuk tujuan promosi dan mengadakan persembahan. Gigi ketika itu baru berusia lima tahun sementelah Amy sudah mengharumkan nama di Malaysia dan Indonesia bersama Search selama 18 tahun.

Program televisyen yang berlangsung selama satu jam pada 16 April lalu membuatkan Gigi yang terdiri daripada Armand, Dewa Budjana, Gusti Hendy dan Thomas Ramdhan berpelukan, bersalaman dengan Amy di pentas selaku sahabat dan anak muzik.

Pencinta dan penggerak muzik ini berinteraksi dengan asyik, hangat dan akrab. Tidak dibuat-buat dan itulah magisnya seni yang menyatukan. Penghargaan dan minat terhadap Amy vokalis Search lahir jujur daripada reaksi dan senyuman gembira mereka.

Bicara sang vokalis

Seiring perjalanan kehidupan muzik itu sendiri, pelbagai trend datang dan pergi, namun persamaan antara Amy dan Gigi teguh. Mereka tetap berada dalam peringkat kekuatan dan pengaruh yang tersendiri, muzik dengan bunyi yang mengalami evolusi secara bertahap.

Penulis memberi titik fokus kepada temu ramah Amy dan Armand selaku vokalis dua buah grup yang cukup besar di negara masing-masing. Tidak hanya itu nama grup Gigi harum di Malaysia dan Search seperti yang semua maklum ialah pemecah muzik rock di Indonesia.

"Saya melihat Armand sebagai seorang vokalis yang cukup peramah. Muzik Gigi juga bagus, moden," kata Amy yang melihat Gigi antara grup kelahiran Indonesia yang cukup mengagumkan.

Apabila ditanyakan tentang Amy daripada kaca mata Armand, dia menjawab: "Buat saya kalau seseorang namanya boleh bertahan sampai bertahun-tahun dan tetap terjaga dengan baik, bererti dia orang yang konsisten. Lebih daripada itu, dia juga seorang yang sangat hebat."

Ujar Armand atau nama sebenarnya Tubagus Armand Maulana. Dia mengenali Amy sewaktu dia masih remaja. Waktu itu lagu Isabella berkumandang meriah di Indonesia.

Kedua-duanya belum pernah bekerjasama namun mengharapkan magis itu terjadi. Dalam sesi 'kolaborasi' kali ini mereka berbicara topik vokalis seksi, ulang tahun grup serta makna angka dalam hidup mereka.

Hayat grup

Setiap kali menjelang ulang tahun grup, apa yang terlintas dalam kepala kalian?

AMY: Lama perjalanan itu dan masuk ke angka 32 tahun. Saya selalu fikir untuk buat konsert yang lebih bagus daripada sebelum ini. Konsert adalah pernyataan yang besar. Kerap juga saya terfikir bagaimana mahu buat peminat beli tiket untuk menonton Search. Mahu didik mereka untuk konsert berbayar.

ARMAND: Tahun ini pada tarikh 22 Mac lalu, Gigi masuk ke angka 19 tahun. Apa yang saya fikirkan adalah untuk membuat sesuatu yang besar tetapi belum pernah dilakukan pada acara ulang tahun sebelum ini.

Perubahan paling besar yang dirasakan dalam Search/ Gigi buat Amy/ Armand sejak 32/19 tahun lalu?

AMY: Saya tidak boleh lupa tentang revolusi dalam konsert. Ada satu ketika di mana di seluruh dunia, semua grup buat konsert 'reunion.' Search juga muncul dengan konsert reunion di Stadium Merdeka dan penerimaannya di luar jangkaan. Itu sebuah perubahan.

ARMAND: Saya menjadi lebih dewasa dalam memandang dunia muzik.

Boleh ceritakan transisi daripada keinginan menjadi vokalis sebuah grup hingga kini menjadi salah seorang vokalis popular yang disegani di Indonesia dan Malaysia.

AMY: Dahulu memang berangan untuk jadi vokalis yang tidak akan dilupakan orang. Sukar untuk mempercayai kembali bahawa kini saya boleh menjadi seorang vokalis yang terkenal dalam industri. Bukan hanya di Malaysia tetapi di Indonesia juga saya rasa dihargai. Sewaktu pergi ke Indonesia pada hujung tahun 1989, saya tidak pernah terfikir tentang kegilaan orang terhadap saya seperti di waktu itu. Malah Isabella menjadi sebuah fenomena dan mengubah muzik Indonesia yang ketika itu cenderung jazz. Isabella ialah pernyataan terbesar Search untuk Indonesia.

ARMAND: Wow, mudah sahaja buat saya. Buatlah sejujur mungkin dengan sepenuh jiwa. Insya-Allah orang akan menghormatinya.

Usia dan vokal

Apakah tafsiran usia untuk buat kalian?

AMY: Bagi saya, usia menandakan bahawa perjalanan sudah sampai ke penghujung. Saya tidak tahu bila, tetapi makin lama waktu makin singkat. Banyak perkara yang perlu dilepaskan. Kita tidak boleh beradaptasi dengan perkara yang sama dan perlukan perubahan persekitaran.

ARMAND: Buat saya angka terbahagi kepada tiga. Pertama ialah usia sebenar iaitu umur secara angka yang akan bertambah. Umur ini tidak boleh kita tolak kerana ini harus terjadi sampai Allah membawa kita. Kedua, umur cara hidup iaitu bagaimana kita mahu hidup sihat atau tidak. Boleh sahaja manusia angka usianya panjang tetapi cara hidupnya tidak sihat, dia akan sakit-sakit selama hidupnya. Kalau cara hidupnya sihat walaupun angka usianya pendek, dia akan hidup sihat dan segar sepanjang usia. Tetapi kebanyakan manusia yang cara hidupnya sihat, usianya akan panjang. Ketiga, umur dalam fikiran kita selalu positif. Insya-Allah akan berumur panjang.

Sering diberikan jolokan seksi (sebagai lelaki dan vokalis), bagaimana penerimaan kalian?

AMY: Bila menyanyi, saya adalah diri saya. Itulah Amy dan kalau berfesyen perlu berbeza daripada hari biasa. Saya tidak pernah rasa seksi atas pentas. Kalau khalayak rasa begitu, okey selagi tidak memudaratkan. Bagi saya, bakat dan suara ialah kurniaan Allah. Jika orang suka, itu juga kerja Tuhan, Yang penting ialah kejujuran. Perlu ada rasa dan perasaan dalam nyanyian.

ARMAND: Saya cuma boleh kata Alhamdulillah (tertawa).

Bagaimana melihat dunia daripada kaca mata sekarang? Bagaimana pula menepis segala godaan dunia hiburan?

AMY: Jujurnya, dunia 'show business' sekarang makin mencabar. Siri jelajah selepas pelancaran album sudah susah untuk dapat. Industri agak teruk kerana tidak banyak persembahan dan sukar mendapatkan artis baharu yang mampu dapat menarik penonton dalam jumlah yang besar. Belum ada artis yang mampu menjadi magnet menarik penonton. Tentang godaan, semua tergantung diri sendiri. Dosa dan pahala, kita yang pilih tidak kiralah dalam dunia hiburan atau tidak. Jangan ambil kesempatan atas kedudukan dan perlu beringat agar tidak sombong dan bongkak. Saya sering ingatkan diri sendiri semua ini Allah yang beri.

ARMAND: Dunia hanya sementara. Maka untuk menepis godaan itu, saya selalu berfikir bahawa dunia ini hanya sementara. Alhamdulillah, saya boleh menepis godaan itu. Walaupun ada sesekali saya tergoda tetapi Alhamdulillah dan insya-Allah saya boleh kembali lagi dan berbuat baik dengan semua pihak.

Adira dalami ajaran Islam

Posted:

Adira dalami ajaran Islam

Adira dalami ajaran Islam

MANIS bertudung namun ini bukanlah penampilan tetap Adira.


FIGURA Siti Adira Suhaimi yang lebih dikenali sebagai Adira berterusan dihimpit cerita sensasi. Tidak habis dengan kes percintaannya dengan penyanyi Alif Aziz, kini nama penyanyi itu terpalit satu lagi kisah kontroversi.

Cerita terbaharu yang menjadi topik perbualan peminat sejak beberapa hari lalu ialah mengenai perubahan penampilan penyanyi lagu Ombak Rindu itu yang didakwa sudah mula berhijab.

Beberapa keping gambar Adira yang mengenakan tudung sudah mula tersebar di internet sejak minggu lepas. Di sebalik cakap-cakap peminat itu, ada yang mengesahkan bahawa Adira sudah mula menutup aurat.

Tidak mahu mereka terus berteka-teki, Adira lantas bersuara: "Saya masih belum bertudung sebenarnya. Gambar yang tersebar itu adalah ketika saya menghadiri kelas agama. Bagi menghormati majlis, saya telah mengenakan tudung."

Menurut penyanyi berusia 22 tahun itu, isu tersebut mula timbul apabila akaun laman sosial Facebook miliknya digodam sehingga menyebabkan beberapa kenyataan mengelirukan dikeluarkan oleh penggodam.

"Ini kali kedua akaun Facebook saya digodam. Sejak itu macam-macam kenyataan yang keluar di situ termasuklah kononnya saya sudah bertudung.

"Oleh kerana tidak mahu nama saya terjejas dengan posting yang keterlaluan sebegitu, saya sudah membuat laporan polis beberapa hari lepas," katan penyanyi lagu Ilusi itu.

Salah satu kenyataan yang dikeluarkan penggodam dan menjadi topik perbualan berbunyi: "Saya takut mimpi saya masa tidur tiga minggu lalu. Saya terbayang-bayang hingga sekarang. Saya melihat perempuan yang rambutnya panjang diseksa. Mereka menangis terjerit-jerit. Saya panik, lantas saya bangkit daripada tidur dan mulai terfikir-fikir mimpi saya itu. Alhamdulillah saya mulai memakai tudung yang saya tinggalkan sebelum menjadi artis."

Kenyataan itu antara yang panas dan menimbulkan spekulasi dalam kalangan peminat Adira di internet.

Dalam pada itu, gadis kelahiran Ranau, Sabah itu menegaskan bahawa dia belum bersedia untuk berhijrah atau tampil dengan gaya bertudung buat masa ini.

"Insya-Allah, bila tiba masanya nanti saya akan bertudung juga tanpa dipaksa oleh sesiapa. Sekarang biarlah saya mendekatkan diri dengan ilmu agama dahulu. Tetapi karier saya dalam bidang nyanyian tetap diteruskan kerana ia adalah sumber pendapatan saya," katanya.

Adira kini sering menyertai kelas agama Usrah Fitrah setelah dipelawa oleh rakannya yang merupakan peserta Akademi Fantasia musim kelima (AF5), Heliza Helmi. Dia tertarik setelah Heliza berkongsi pengalamannya ketika sama-sama mengadakan persembahan di Perlis baru-baru ini.

Cinta lelaki motosikal besar

Posted:

Cinta lelaki motosikal besar

Cinta lelaki motosikal besar


DUNIA permotoran dan hobi lelaki bermotosikal kuasa besar menjadi fokus dalam filem Bikers Kental yang bakal menemui penonton di pawagam bermula 23 Mei nanti.


DI layar perak, kisah lelaki peminat motosikal digambarkan dalam dua sudut, satu daripada perspektif negatif dan satu lagi penuh unsur negatif. Paling melekat dalam fikiran peminat dunia hiburan apabila Awie muncul memacu Harley Davidson dalam filem popular, Sembilu. Saat itu dan sampai hari ini, lelaki bermotor Harley masih mengingatkan khalayak terhadap Awie.

Untuk khalayak hari ini pula, mungkin Adnan Sempit lakonan Shaheizy Sam pula segar menjadi jolokan penunggang kapcai. Jika ada yang masih ingat, Rosyam Noor juga antara penunggang motosikal yang berjaya dihidupkan dalam KL Menjerit 1 dan KL Menjerit 2. Tentunya watak Roy (Faizal Hussein) yang bermotor scrambler dalam Gila-Gila Remaja masih tiada tandingan.

Itu antara nilai sentimental yang mengaitkan lelaki dan motosikal yang pernah disaksikan. Akan datang, sebuah filem pertama arahan Helmi Yusof bakal menemui peminat filem dan peminat motosikal berkuasa besar berjudul Bikers Kental. Bukan sebuah filem aksi atau drama romantik, filem yang menghidangkan kisah pengembaraan sekumpulan lelaki bermotor besar berkonvoi dari Kuala Lumpur sampai ke Krabi, Thailand itu sebalik sebuah filem komedi.

Menariknya, selain pengaruh Awie yang sekali lagi dikembalikan sebagai hero bermotor besar, pelawak popular Zizan Razak dan aktor yang sedang meningkat, Zul Ariffin buat julung kali dipersembahkan sebagai 'bikers' yang kental semangat dalam filem itu.

Bercakap tentang watak, filem, permotoran dan wanita, Zizan dan Zul Ariffin ada sasaran tersendiri untuk filem yang bakal menemui penonton di pawagam bermula 23 Mei nanti.

Himpun kisah cinta

Dalam filem Bikers Kental, Zizan membawakan watak Bidin Al-Zaifa yang digambarkan dekat dengan dirinya. Lebih membawakan karakter diri sendiri, Zizan menyifatkan ada persamaan antara mereka berdua terutamanya dalam minat terhadap dunia permotoran.

"Saya memang sukakan motor dari dulu, dari zaman sekolah. Bidin pula ialah seorang pekerja kedai motor namun dia seorang yang 'loser,' selalu diherdik dan direndah-rendahkan oleh kawan-kawan. Namun ada suatu perkara yang membuatkan hidupnya bertukar," jelas Zizan yang selesa bekerja di bawah arahan Helmi.

Buat Zizan, filem Bikers Kental memberi gambaran kepada khalayak tentang dunia geng motor besar. Dalam filem tersebut, mereka mengembara ke Krabi, Thailand untuk mengikuti Bike Weeks.

"Jujurnya, filem Bikers Kental merupakan sebuah filem yang saya gemari. Saya memang pernah mengidam untuk terlibat dengan cerita sebegini," kata Zizan yang juga terlibat dengan empat buah filem tahun ini.

Apabila ditanya tentang peranan yang lebih serius berbanding watak komedi yang sering dibawakan, Zizan mengaku dia melakukan sedikit kelainan dalam watak Bidin.

"Dalam filem Tokan kelak, khalayak akan melihat saya lebih serius. Saya teringin membawakan watak serius tetapi saya perlu ambil berat penerimaan ramai kerana mereka yang mahu tonton. Kalau saya mahu bawakan watak serius biarlah cerita itu ada turun naik emosi seperti Kuch Kuch Hota Hai. Awalnya gembira dan akhirnya sedih. Tidak mahulah terlampau serius daripada mula," jelasnya yang memuji tenaga kerja Thailand yang banyak membantu dirinya dalam penggambaran Bikers Kental.

Zizan menangis

Semenjak popular baik dalam membawa tugasan sebagai tukang lawak, pelakon mahupun hos, jejaka kelahiran Terengganu ini tidak pernah terlepas dengan cerita wanita di sekelilingnya. Nama-nama seperti Leez AF, Juliana Evans, Kaka dan terbaharu Emma Maembong menjadi bunga yang berkembang bersama nama Zizan.

Juara Maharaja Lawak ini menyatakan dia memang gemar berkawan. Pada petang temu ramah diadakan, nama Juliana Evans atau mesra dipanggil Ju tidak lekang daripada bibirnya.

"Kami tidak pernah berpasangan sampailah Ju ke Amerika Syarikat (AS). Saya memang mahu berkahwin pada umur 30 tahun dan kini adalah masa untuk saya fokus dengan kerja. Kalau saya berkenan nanti, saya terus pinang sahaja," ketawanya lagi namun tidak berselindung.

"Cinta pertama saya ialah waktu saya tingkatan empat dan kemudian diikuti dengan cinta kedua. Kedua-duanya meninggalkan saya. Lepas itu tidak ada sampailah saya jumpa Ju, saya menyukai dia tetapi tidak ada kata putus. Jujurnya, saya memang sedih, kecewa dan menangis waktu dia ke AS untuk menyambung pengajian. Berbulan juga saya ambil masa dan akhirnya saya alihkan kesedihan dengan menyibukkan diri," ceritanya lagi.

ZUL ARIFFIN dan Zizan (kanan) saling tidak sebulu dalam filem komedi terbaharu Bikers Kental arahan Helmi Yusof.


Diusik tentang gosip cinta dengan aktres Emma Maembong, Zizan mengakui mengenali Emma dua tahun lalu. Namun tiada perasaan istimewa yang lahir antara mereka setakat ini. Malah, dia turut hairan dengan gosip cinta yang tiba-tiba hadir membabitkan nama mereka berdua,

"Dulu saya tunggu dia tetapi sekarang tidak. Dia seperti mahu menetap di sana. Tetapi kalau ada jodoh, saya tidak boleh cakap apa. Ibu saya juga menyenanginya," katanya yang mengaku pernah menangis sewaktu Juliana 'meninggalkan' dirinya.

Seperti Zizan, Zul Ariffin, 29, tidak terlepas bermain gosip. Berlakon sejak tahun 2009 apabila diperkenalkan menerusi drama kepolisan terbitan Skop Production Sdn. Bhd., perlahan-lahan jejaka kelahiran Taiping, Perak itu mencari rentak.

"Beberapa tahun dahulu, saya sedikit segan untuk menghadiri acara hiburan, majlis anugerah atau festival filem. Saya fikir saya belum kukuh tapi bermula tahun 2013 ini, perasaan saya sedikit berlainan. Tahun ini, lembaran saya sedikit berbeza.

"Selama ini, saya berlakon drama. Habis penggambaran, tunggu drama ditayangkan di televisyen dan kemudian berlakon lagi untuk drama yang lain. Tapi berlakon filem beri pengalaman berbeza, bila hampir waktu tayangan begini, pelakon kena buat publisiti dan keluar bertemu khalayak. Sekarang, barulah saya rasa bahawa saya ini sebahagian daripada pelakon, maksud saya pelakon dalam industri perfileman," katanya sedikit berhati-hati.

Lali cinta Abby Abadi

Tidak seperti Zizan yang selesa berjenaka sambil berbual, nada pelakon drama bersiri Debunga Lalang itu berbunyi serius. Katanya, dia tidak merasa terpinggir jika tidak terlalu kerap menghiasi kaca televisyen asalkan permainannya boleh meresap ke jiwa penonton.

"Biarpun susah untuk saya mengukir rentak dalam karier, susah menambat hati dan kepercayaan penonton, sampai hari ini, sebenarnya saya okey. Orang tidak terlalu kenal gaya lakonan saya, itu sedikit mudah sebenarnya. Jika tidak, saya pasti semakin sukar untuk pelbagaikan karakter," katanya yang seboleh-boleh cuba mengelak membawa watak bapa seperti yang telah diingati dalam Anak Rintik dan Sayang Abah, dua tahun lepas.

Bercakap tentang Bikers Kental, Zul yang masih dalam nada merendah diri mempamerkan aura ceria. Katanya, filem yang memberikan nama Arbi kepada wataknya banyak nilai sentimental.

"Tentu sebab saya dapat berlakon dengan Awie. Dulu sesiapa sahaja yang nampak mat motor besar, lilit bandan ke muka, pakai kaca mata hitam, mesti orang kata, 'eh, macam Awie'. Sekarang, saya berlakon dengan Awie dan sama-sama jadi mat motor. Pernah satu ketika, semasa kami berhenti rehat, ada orang nampak kami dan kata, eh, macam Awie. Bila Awie buka kaca mata, memang betul Awie. Kelakar," katanya.

"Zizan pun nama besar, saya antara peminat lawak-lawak dia dan dalam filem ini, pertama kali saya berlakon dengan Zizan dan Awie. Kebetulan, Bikers Kental juga filem pertama arahan Helmi Yusof yang sebelum ini memang seorang pengarah sinematografi handalan. Saya juga pertama kali belajar naik motosikal kuasa besar sehingga sampai ke Krabi melalui filem ini. Banyak yang pertama dalam filem ini walaupun ini filem kedua saya selepas Evolusi KL Drift 2," katanya yang bakal muncul dengan sebuah lagi filem, namun berlainan genre berjudul Penanggal, sekitar hujung tahun nanti.

Melihat Zul yang semakin larut dalam perbualan, kisahnya bersama Penerbit Eksekutif Tayangan Unggul Sdn. Bhd., Gayatri Su-Lin Pillai masuk menyisip. Tidak terusik sementelah Zul sendiri sedar perhubungan mereka bukan lagi rahsia, katanya, dia sudah terbiasa dengan kisah cinta. Mungkin sudah lali gara-gara pernah menganyam cinta bersama selebriti Abby Abadi satu ketika dahulu.

"Semua pihak tahu hubungan kami, yang tinggal sekarang, bagaimana saya hendak mengimbang kisah cinta itu agar khalayak sedar bahawa saya juga seorang pelakon yang serius," ujarnya.

Masih menanti beberapa projek filem yang belum diberikan hitam-putih, harapan Zul, dia mahu setidak-tidak Bikers Kental meninggalkan bekas positif ke atas kemunculannya di layar perak.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved