Jumaat, 2 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Uji kecekapan tangkap cakera

Posted:

Uji kecekapan tangkap cakera

Uji kecekapan tangkap cakera

SUASANA padang Pusat Sukan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam sama seperti waktu-waktu petang lain. Ia penuh dengan para penuntut yang beriadah. Ada yang bermain hoki, bola jaring mahupun bola sepak, malah tidak kurang juga yang hanya menjadi penonton setia di tepi-tepi padang sambil berbual dan mencuci mata.

Kehadiran beberapa objek piring persis objek terbang yang tidak dikenali (UFO) di udara tidak diendahkan.

Objek seperti piring berterbangan pada setiap petang itu adalah fenomena yang lazim dilihat. Ia bukan UFO yang sinonim dikaitkan dengan makhluk asing tetapi ia adalah frisbee. Permainan itu dikenali sebagai Ultimate Frisbee.

Hakikatnya, sukan itu agak asing di Malaysia kerana tidak ramai yang mengetahuinya.

Namun, sukan yang agak popular di Lembah Klang itu semakin berkembang di Malaysia pada momentum yang sederhana.

Ia dimainkan dengan cakera frisbee seberat 175 gram, berdiameter antara 20 hingga 25 sentimeter iaitu saiz yang mengikut piawaian antarabangsa. Bahannya pula diperbuat daripada plastik.

Penentuan mata sukan ini berdasarkan penyerahan cakera frisbee kepada pemain sehingga sampai ke zon hujung (end zone) pihak lawan sama seperti American Football atau ragbi.

Musim panas


KECEKAPAN menangkap cakera frisbee sangat penting bagi mengelakkan lemparan bertukar tangan kepada pihak lawan.


Sukan Ultimate Frisbee bermula pada tahun 1968 apabila seorang pelajar, Joel Silver yang menuntut di Columbia High School, Maplewood, New Jersey, Amerika Syarikat (AS) mencadangkan pada majlis pelajar sekolahnya supaya mewujudkan pasukan frisbee sekolah.

Kemudian ia mula dimainkan oleh sekumpulan pelajar pada musim panas. Silver belajar mengenai sukan ini apabila mengikuti kem musim panas di Northfield Mount Hermon, Massachusetts daripada seorang guru di situ iaitu Jared Kass.

Sukan ini menggunakan objek umpama piring yang dinamakan mydisc atau discraft. Ia lebih dikenali dengan nama frisbee dalam kalangan masyarakat umum.

"Sukan Ultimate Frisbee ini memerlukan tujuh orang pemain dalam satu pasukan. Ia mempunyai dua kategori iaitu single gender seperti terbuka lelaki dan terbuka wanita dan kategori terbuka campuran," kata Donny Man, 25, yang merupakan jurulatih pasukan Ultimate Frisbee UiTM, Shah Alam, All Ultimate Reject (AUR).

Di Malaysia, penglibatan wanita dalam sukan Ultimate Frisbee masih kurang.

Donny yang merupakan bekas pelajar UiTM Shah Alam yang juga mantan kapten pasukan AUR memberitahu, bagi kategori campuran, nisbah pemain lelaki dan wanita adalah empat lelaki dan tiga wanita.

Sukan yang mengambil masa satu jam ini dimainkan selama 30 minit dan tempoh rehat lima minit sebelum baki 30 minit permainan bermula semula. Namun, ia tertakluk pada peraturan yang ditetapkan oleh pihak penganjur kerana adakalanya tiada waktu rehat.

Pasukan Ultimate Frisbee di Lembah Klang kebanyakannya adalah daripada pasukan institusi pengajian tinggi awam dan swasta.

Gelanggang atau padangnya berbentuk segi empat tepat sama seperti sukan American Football. Ia terdiri daripada kawasan jaringan gol di penghujung padang iaitu zon hujung (end zone).

Garisan gol adalah garis yang memisahkan kawasan permainan dari kawasan end zone yang merupakan kawasan untuk mendapatkan mata. Setiap end zone perlu ditandakan dengan kon.

"Cara permainannya juga lebih kurang sama, cuma dalam sukan ini seseorang pemain itu perlu menangkap cakera frisbee daripada rakan sepasukannya dan berada di dalam end zone bagi mendapatkan mata berbanding American Football yang memerlukan seseorang pemain itu membawa bola sambil berlari sebelum melakukan touch down," ujarnya.

Frisbee merupakan sukan unik kerana ia adalah gabungan American Football, ragbi dan bola jaring. Selepas seseorang itu menangkap cakera frisbee, dia tidak dibenarkan berganjak atau berlari dan hanya boleh melakukan gerakan seperti permainan bola jaring.

"Seseorang pemain itu perlu melemparkan cakera frisbee pada rakan sepasukannya dalam kiraan sepuluh yang dibilang oleh pihak lawan yang berada dekat dengannya, jika gagal cakera frisbee akan berpindah kepada pihak lawan.

"Berbanding sukan lain, sukan ini tiada pengadil kerana ia dimainkan dengan semangat Spirit Of The Game (SOTG)," jelas pemuda yang berasal dari Sarawak ini.

Setiap pemain yang berjaya menyambut frisbee di end zone akan mendapat satu mata. Pasukan yang menang akan ditentukan dengan jumlah markah tertinggi selepas masa permainan tamat.

Dibantu kapten


PEMAIN dalam sukan ini dilarang membuat sebarang sentuhan ke atas pemain lain dan bermain dengan semangat Spirit Of The Game.


Setiap pemain tahu peranan masing-masing dan menghormati pihak lawan tanpa perlu berlaku pergaduhan.

Walaupun timbul salah faham, dua pemain yang terlibat akan menyelesaikan secara baik tanpa campur tangan pemain-pemain lain.

Andai kata masalah tersebut tidak diselesaikan, kapten kedua-dua pasukan akan membantu tetapi keputusan tetap di tangan pemain yang terlibat.

"Jika gagal juga, khidmat pemerhati diperlukan untuk membantu menyelesaikan masalah, namun keputusan bukan di tangannya.

"Sukan ini adalah sukan tanpa sentuhan (non contact). Jika ada pemain melakukan sentuhan pada masa yang sama mahu merampas frisbee daripada tangan pemain pasukan lawan, ia dikira fault dan pemain yang ditepis itu yang akan menjerit fault untuk memberitahu dirinya disentuh," kata Donny sambil menunjukkan demonstrasi mengenai situasi tersebut sambil dibantu kapten pasukan AUR, Ramlan Muhammad Rashid, 21.

Tidak seperti sukan bola sepak, bola jaring, American Football mahupun ragbi yang permainannya dimulakan di bahagian tengah, sukan ini bermula pada hujung padang yang dinamakan end zone dengan melakukan lemparan pemula (pull) ke end zone pasukan lawan untuk disambut oleh lawan sebelum pasukan pihak lawan naik ke end zone pasukan bertahan untuk mendapatkan mata.

Pasukan yang berjaya mendapatkan mata akan memulakan permainan dengan membuat pull.

"Sama seperti permainan lain, Ultimate Frisbee juga mempunyai posisi tertentu. Terdapat tiga posisi dalam permainan ini iaitu handler, mid dan deep.

"Biasanya posisi handler dimainkan oleh pemain yang merupakan pembaling terbaik, mid pula merupakan pemain tengah yang mengacah pihak lawan untuk mendapatkan frisbee manakala deep pula bertindak sebagai penerima cakera frisbee. Biasanya posisi deep diberi kepada pemain yang cekap menangkap dan bijak membaca pergerakan cakera frisbee," kata Ramlan.

Cakera frisbee akan bertukar tangan pada pihak lawan (turn over) dengan beberapa cara. Pertama, apabila berlakunya interset iaitu apabila pihak lawan berjaya menangkap dan menjatuhkan cakera frisbee yang berada di udara.

Kedua, apabila seseorang pemain itu tersalah baling cakera frisbee kepada pihak lawan dan ketiga, ketika seseorang pemain yang cuba untuk menangkap cakera frisbee tetapi cakera tersebut terjatuh ke tanah (biasanya berlaku kepada pemain amatur).

"Terdapat tiga teknik lemparan cakera frisbee iaitu pukulan kilas (backhand), pukulan depan (forehand) dan hantaran atas kepala dengan kedudukan cakera frisbee menegak (hammer).

"Sentuhan badan tidak dibenarkan," ujar Ramlan yang merupakan penuntut semester ketiga, Ijazah Sains Sukan, Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi.


CAKERA frisbee yang digunakan selaras dengan standard antarabangsa iaitu 175 gram. - Gambar hiasan.


Kepantasan dan kecergasan diperlukan oleh seseorang pemain kerana sukan ini memerlukan seseorang itu berlari pantas selain mempunyai kecekapan menerima dan melempar cakera frisbee selain bergantung kepada strategi permainan.

Berjinak-jinak

"Cabaran permainan ini ialah apabila terpaksa bermain dalam keadaan angin kuat, hujan dan panas.

"Sesuatu perlawanan hanya akan dihentikan apabila berlaku kilat dan petir kerana khuatir keadaan tidak diingini berlaku," katanya sambil memberitahu fizikal yang tinggi merupakan satu kelebihan kepada seseorang pemain.

Seorang pemain AUR wanita, Norkadijah Md. Isa, 25, memberitahu, dia mula berjinak-jinak dalam sukan tersebut sejak tahun 2007 atas ajakan rakan-rakannya.

Sebelum berkecimpung dalam Ultimate Frisbee, Norkadijah yang sebelum ini menuntut di UiTM Arau, Perlis aktif dalam sukan bola jaring dan olahraga.

"Peluang untuk bermain bola jaring dan olahraga di sini sukar kerana banyak saingan, jadi saya mengambil keputusan mencuba sukan ini kerana ia membolehkan saya mengaplikasikan sukan olahraga dan bola jaring dalam masa yang sama.

"Sehingga kini saya pernah bermain posisi deep dan mid. Namun, selepas mengalami kecederaan pada lutut, larian saya agak terbatas. Sehubungan itu, saya giat berlatih untuk menggalas posisi sebagai handler pula," katanya yang kini bermain pada posisi mid dalam AUR.

Dalam pada itu, salah seorang pemain AUR, Dickson Sittie, 23, mula serius dalam sukan tersebut pada tahun lalu walaupun mula bermain Ultimate Frisbee pada tahun 2006.

Dia yang sebelum ini aktif bermain bola, sepak takraw dan olahraga tertarik dengan sukan ini kerana ia menggabungkan beberapa jenis sukan dan tiada pengadil berbanding sukan-sukan lain.

"Saya sudah bermain untuk semua posisi. Bagi saya semua posisi sama pentingnya kerana semuanya perlu bergandingan untuk bermain dengan baik bagi memenangi sesuatu perlawanan," ujarnya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Polis bongkar rahsia 5 penculik

Posted:

Polis bongkar rahsia 5 penculik

Polis bongkar rahsia 5 penculik

Oleh MEGAT RAMLI MEGAT RAOF
megat@kosmo.com.my

MOHD. ADNAN (kiri) dan pegawainya menunjukkan sebahagian barangan kes pada sidang akhbar di Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Penahanan lima suspek termasuk seorang wanita yang melarikan seorang budak berusia lima tahun bersama kereta BMW di Desa Jaya, Kepong dekat sini Isnin lalu membongkar kegiatan jahat mereka apabila didapati kesemuanya terlibat dengan 13 kes curi kereta, pecah rumah dan samun.

Kumpulan suspek yang tidak mempunyai gelaran berusia di antara 20 dan 34 tahun itu disyaki terlibat 10 kes di Ipoh dan Manjung, Perak serta masing-masing satu di Gombak, Ampang dan Kepong.

Modus operandi mereka ialah menggunakan ibu kunci untuk mencuri kereta yang diletakkan di kawasan sunyi, mengacukan senjata tajam untuk menyamun dan menceroboh rumah ketika penghuninya keluar bekerja.

Suspek dari Puchong, Kajang, Klang, Balakong dan Port Dickson, Negeri Sembilan itu telah bergiat sejak setahun lalu dan sanggup ke negeri lain untuk melakukan jenayah.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Hattan nafi cerai talak tiga

Posted:

Hattan nafi cerai talak tiga

Hattan nafi cerai talak tiga

Oleh MALIAH SURIP
maliah.surip@kosmo.com.my


DETIK manis majlis pernikahan Hattan dengan Farah pada 11 November lalu.


KUALA LUMPUR - Penyanyi terkenal, Hattan menafikan gosip mengatakan dia telah menceraikan isterinya, Farah Asyikin, 32, dengan talak tiga selepas hanya seminggu berkahwin pada bulan lalu.

Hattan atau nama sebenarnya Mohd. Shukri Sahabuddin, 47, berkata, gosip tersebut tidak benar dan berniat jahat.

Beliau turut membidas sikap pihak tertentu yang menulis tanpa bersandarkan etika.

"Menjatuhkan talak tiga adalah perbuatan paling zalim yang dilakukan lelaki kepada isteri.

"Saya tak akan ceraikan isteri dengan talak tiga, semua itu adalah fitnah!," ujarnya kepada Kosmo! di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Sebahagian besar bandar Kajang ditenggelami air

Posted:

Sebahagian besar bandar Kajang ditenggelami air

Sebahagian besar bandar Kajang ditenggelami air


BANJIR kilat selepas hujan lebat petang semalam mengakibatkan sebahagian besar bandar Kajang lumpuh seketika.


KAJANG - Hujan lebat lebih sejam mulai pukul 2 petang semalam menyebabkan sebahagian besar daripada bandar ini ditenggelami air sehingga satu meter dalam masa hanya kira-kira 15 minit.

Ramai penduduk khususnya pemilik kedai dan pemandu kenderaan dikejutkan dengan limpahan air secara tiba-tiba khususnya di sekitar Plaza Metro Kajang.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor, Mohd. Sani Harul berkata, hujan lebat mengakibatkan air Sungai Jerlok melimpah dan membanjiri beberapa kawasan rendah di sekitar pusat bandar Kajang.

Menurut Mohd. Sani, beberapa premis perniagaan antaranya Plaza Metro Kajang, pasar besar dan sekitar pusat perniagaan berdekatan ditenggelami air.

"Air dikatakan naik mendadak sehingga ke paras pinggang, namun banjir kilat ini kembali surut lewat petang," katanya dengan menambah, kawasan lain yang turut dilanda banjir ialah pekan Semenyih berhampiran Jalan Bangi Lama dan Jalan Jerlok.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Keunikan Evoque

Posted:

Keunikan Evoque

Keunikan Evoque

Oleh SHAWKATH AZDE

PENGENALANNYA menandakan permulaan era baharu buat jenama ikonik British. Penciptaannya juga disifatkan sebagai langkah yang cukup berani oleh pengeluarnya. Ia mengubah tradisi lamanya. Itulah Evoque, model SUV terbaharu Range Rover.

Sebelum ini, rangkaian Range Rover disifatkan lebih ke arah pelanggan lelaki. Lihat sahaja senario pemanduan jentera ini di atas jalan raya di negara ini. Rata-ratanya pemandu lelaki. Bukan tiada pemandu wanita tetapi jarang sekali ditemui.

Senario itu bakal berubah. Bilangan pemandu wanita Range Rover di jalanan pastinya lebih kerap menerusi pengenalan Evoque. Model ini dikatakan mampu menjadi faktor pengimbang pasaran lelaki dan wanita dengan kadar nisbah 50:50.

Untuk makluman, Evoque ialah SUV paling kecil, ringan dan efisien pernah dihasilkan dalam rangkaian model Range Rover. Ia dibangunkan berdasarkan kereta konsep Range Rover LRX yang pernah dipamerkan pada North American International Auto Show pada tahun 2008.

Sewaktu Paris Auto Show tahun lalu, kereta konsep itu dizahirkan menjadi Evoque model tiga pintu (Coupe). Tahun yang sama turut menyaksikan pengenalan model lima pintu SUV Range Rover itu dalam Los Angeles Auto Show.


EVOQUE Coupe pastinya menarik perhatian umum sewaktu menyusuri jalan raya.


Awal bulan ini, kedua-dua model Evoque itu dibawa masuk ke dalam pasaran tempatan oleh Land Rover (Malaysia) Sdn. Bhd. (Land Rover Malaysia). Model yang diimport sepenuhnya itu (CBU) didatangkan dalam pilihan enjin petrol dan diesel.

Pengarah Urusan Land Rover Malaysia, Mohd. Hazem Abdul Rahman menyifatkan Evoque sebagai model paling penting dan menarik keluaran Land Rover. Katanya, Evoque merupakan agen perubah jenama Range Rover.

"Ia menterjemahkan satu segmen serba baharu dalam pasaran SUV dan direka untuk mengubah set minda. Buat pertama kalinya, kami memiliki satu produk perintis yang akan menarik minat mereka yang tidak pernah mempertimbangkan sebuah Land Rover, Range Rover atau SUV sebelum ini.

Tempahan 250 unit

"Evoque memberikan yang terbaik daripada aspek penampilan kereta konsep menakjubkan dan digabungkan dengan keselesaan, praktikaliti untuk kegunaan harian dan kemampuan 4X4 yang tiada tandingan," katanya.

Mengulas lanjut, Mohd. Hazem mengesahkan, sehingga kini, tempahan yang diterima untuk model Evoque sudah melepasi paras 250 unit. Dijangka varian lima pintu petrol akan meraih sambutan memberangsangkan.


SUSUN atur butang kawalan kemas dan mudah dicapai pemandu.


Evoque coupe dan lima pintunya masih berpegang pada nilai-nilai utama dan kemewahan premium jenama Range Rover. Ia menawarkan prestasi mengagumkan di atas semua bentuk laluan selain pengendalian yang dinamik dan sporty.

Model SUV itu didatangkan dengan pilihan enjin petrol 2.0 liter dan diesel 2.2 liter. Enjin petrol Si4 tersebut digabungkan dengan sistem pancitan terus bahan api, pengecas turbo dan pemboleh ubah pemasaan injap berkembar untuk pemanduan serta penjimatan bahan api.

Bagi model diesel pula, ia menggunakan khidmat enjin turbodiesel yang turut digunakan pada model Land Rover Freelander 2. Kedua-dua jenis enjin empat silinder sebaris itu diberi padanan transmisi automatik enam kelajuan AW F-21 G generasi baru dengan Rotary Auto Shifter.

Semua varian Evoque dipasang dengan rim aloi bersaiz 20 inci. Selain itu, ia dilengkapi sistem audio dengan 11 unit pembesar suara, skrin sentuh bersaiz lapan inci bersama sistem navigasi, paparan maklumat pemandu TFT berwarna bersaiz lima inci yang ditempatkan di antara dua dial instrumen, sistem parkir selari automatik dan pintu but berkuasa.

Tidak lupa juga sambungan teknologi seperti input USB, soket imput tambahan untuk iPod dan peranti mudah alih lain, sambungan Bluetooth untuk kegunaan telefon bebas tangan dan penstriman audio.


ROTARY Auto Shifter menggantikan penggunaan tombol gear konvensional.


Sistem Adaptive Dynamics

Bagi Evoque Coupe, ia didatangkan bersama sistem Adaptive Dynamics dan peredam MagneRide yang menawarkan keseimbangan antara keyakinan, pengendalian lincah, fleksibel serta pemanduan terkawal.

Bumbung panoramik kaca bersaiz penuh meningkatkan lagi sensasi ruang yang luas. Pada masa yang sama, ia menerangkan ruang kabin secara semula jadi dan meluaskan pemandangan untuk semua penumpang di dalamnya.

Evoque lima pintu mempunyai garis bumbung bahagian belakang yang lebih tinggi. Ia memberikan lebihan ruang dan versatiliti pada bahagian kabin. Sekali gus memastikan penumpang tempat duduk belakang tetap selesa sepanjang perjalanan.

Cerminan sebenar Evoque terletak pada penampilan luarannya. Evoque nyata lebih menyerlah menerusi aplikasi lampu utama adaptif xenon bersama satu grafik signatur penuh kuasa pada lampu hadapan menggunakan teknologi bilah lampu LED. Grafik sama diulang pada lampu belakang LED dengan reka bentuk kelopak 3D seperti sebiji batu permata.

Masuk ke dalam kabin, didapati paparan dalaman hidup menerusi urutan penghidup yang dikoreograf. Lampu ambien LED memberikan iluminasi sofistikated dan tepat ke dalam kabin. Apabila memilih mode Dynamic, skim warna merah muncul dan menerangi ruang dalaman dan gugusan paparan meter.

Fabrik yang digunakan pada bahagian dalaman membabitkan kulit premium Oxford. Ia dijahit menggunakan tangan dengan jahitan dua bilah jarum. Ia meliputi bahagian tengah papan pemuka, panel pintu dan tempat duduk.


PANEL instrumen juga memaparkan status kenderaan dan pelbagai program pilihan.


Evoque menggunakan sistem suspensi dan struktur baharu. Ia menawarkan pemanduan dinamik sama ada di laluan off-road atau sebaliknya. Struktur tubuhnya dibina menggunakan keluli ringan yang kukuh untuk memberi ketegaran terbaik.

Model itu juga sarat dengan pelbagai teknologi keselamatan seperti Dynamic Stability Control, Roll Stability Control, Traction Control System, Trailer Stability Assist, Hill Start Assist, Hill Descent Control, Gradient Release Control dan Engine Drag torque Control.

Full content generated by Get Full RSS.

VW Passat Alltrack

Posted:

VW Passat Alltrack

VW Passat Alltrack

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


JENTERA ini dipasang dengan pacuan empat roda 4MOTION.


BARU-BARU ini Volkswagen (VW) melancarkan tiga model serentak iaitu Passat, Jetta dan Cross Touran di pasaran tempatan. Memandangkan model-model tersebut sudah lama dipasarkan secara global jadi tidak hairanlah VW mampu melancarkannya secara sekali gus.

Anehnya Passat yang dipasarkan adalah diimport sepenuhnya (CBU) dari Jerman dan bukan model pemasangan terurai tempatan (CKD). Passat merupakan salah satu model yang bakal dipasang di kilang milik DRB Hicom pada penghujung tahun ini.

Lazimnya akan ada perbezaan harga antara model CBU dan CKD dan saya tidak pasti mengapa VW tidak sabar untuk memperkenalkan model Passat CBU. Apa pun VW pasti mempunyai perancangan tersendiri dengan senario tersebut.

Selain isu di atas, apa yang menarik perhatian (juga aneh) ialah apabila VW memperkenalkan MPV Touran versi Cross. Jangkaan ramai bahawa VW akan memperkenalkan Touran agak tersasar dengan pengenalan varian Cross yang nampak rugged untuk sebuah MPV.

Seingat saya tidak ada lagi model Cross untuk sebuah MPV ditawarkan dalam pasaran tempatan. MPV ialah kenderaan untuk mengangkut penumpang. Bukannya digunakan untuk meredah hutan kecil atau memancing, apatah lagi melawat ladang kelapa sawit.

Boleh bayangkan bagaimana Proton Exora atau pun Toyota Avanza ditawarkan dengan versi Cross? Huh, buruk rasanya.

Walau bagaimanapun, Cross Touran dengan arca rodanya yang lebar tidaklah buruk bahkan agak sempurna apabila digabungkan dengan badan berkotak Touran. Sekali lagi saya percaya VW mempunyai perancangannya tersendiri dengan pengenalan model tersebut walaupun tidak pernah dibuat oleh pengeluar lain.


RUANG kabin yang menguatamakan keselesaan pemandunya.


Di peringkat global pula, VW baru sahaja mendedahkan beberapa foto model terbaru mereka iaitu Passat Alltrack. VW membuat penampilan sulung global model itu di Pameran Kenderaan Tokyo 2011 dengan program produksi yang dirancang pada tahun 2012.

Passat Estate

Di sebalik nama Alltrack, saya percaya ini adalah sebuah lagi varian Cross yang berselindung di sebalik nama yang agak fancy dan catchy.

Passat Alltrack sebenarnya dibina berasaskan model Passat Estate, cuma model baharu itu ditambahkan dengan pacuan empat roda 4MOTION dan jarak kelegaan bumi ditinggikan untuk keberkesanan sewaktu off road.

Imej luarannya juga turut diubah dengan penambahan aksesori bagi melindungi badan kereta daripada tercalar apabila melalui permukaan yang mencabar. Aksesori tersebut terdiri daripada panel pelindung depan dan belakang dengan efek besi tahan karat serta arca roda yang lebar.

Pada 4,771 milimeter (mm), panjang Passat Alltrack sebenarnya adalah sama dengan Passat Estate. Biarpun dengan arca roda baharu, lebarnya tetap sama dengan 1,820mm.

Suspensi Passat Alltrack ditinggikan bagi menambah kelegaan bumi daripada 135mm kepada 165mm. Peningkatan tersebut membolehkan badan kereta melepasi lebih halangan di laluan yang sukar.

Seperti kenderaan VW lain yang menggunakan sistem 4MOTION, roda Passat Alltrack dipacukan pada bahagian depan dengan hanya sepuluh peratus kuasa diagihkan pada roda belakang bagi membantu menjimatkan minyak.


BUKAAN pintu yang luas untuk memudahkan proses keluar masuk dari ruang kabin.


Jika perlu, hampir 100 peratus kuasa boleh dihantar ke gandar belakang melalui penggunaan klac elektrohidraulik Haldex. Passat Alltrack turut mempunyai seleksi mode off road yang sama seperti model Tiguan Escape.

Apabila seleksi dipilih melalui butang pada papan pemuka, sistem Hill Descent Assist (HAD) akan diaktifkan dengan fungsi brek secara automatik apabila kenderaan berada pada curam melebihi 10 darjah.

Fungsi ABS juga diubah supaya lebih sensitif pada permukaan licin beserta fungsi electronic differential locks (EDS) yang lebih aktif bertindak balas bagi mengelak daripada gelinciran roda (wheelspin).

Bagi varian yang menggunakan transmisi klac berkembar DSG pula, corak penukaran gear turut diubah apabila seleksi mode off road dipilih. Poin penukaran ditala sedikit tinggi untuk memberikan kuasa dengan pergerakan pedal minyak yang lebih senang untuk dikawal, selain tanpa penukaran gear menaik secara automatik dalam mode manual.

Untuk pasaran United Kingdom (UK), model Passat Alltrack akan ditawarkan dalam versi 2.0 liter TDI berkuasa 140 PS dengan transmisi enam kelajuan manual dan versi 2.0 liter TDI berkuasa 170 PS dengan transmisi enam kelajuan DSG.

Adakah model ini akan dipasarkan di Malaysia? Rasanya tidak, memandangkan kita sudah ada versi Cross tersendiri iaitu Cross Touran.

Full content generated by Get Full RSS.

Kematangan Ford Ranger

Posted:

Kematangan Ford Ranger

Kematangan Ford Ranger

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN


WARNA merah menyala ini membolehkan anda dilihat dari jauh lagi.


"THIS is Ford Ranger test drive, not Ford Danger test drive. So, please be safe on the road," kata marshal yang mengetuai sesi pandu uji pada pagi itu. Pesanannya disambut gelak ketawa semua yang ada di dalam dewan.

Dua minggu lalu, saya dan sekumpulan wartawan dijemput oleh pihak Sime Darby Auto Connexion Sdn. Bhd. (Auto ConneXion) untuk memandu uji jentera terbarunya. Kali ini, lokasi pandu uji mengambil tempat di Chiang Rai, Thailand.

Jika anda masih ingat, Ford Ranger membuat debut antarabangsa pada Bangkok Motor Show April lalu. Selepas beberapa bulan 'bertapa', Ford akhirnya benar-benar bersedia untuk menunjukkan rupa sebenar Ranger.

Perkataan serba baharu memang signifikan dengan Ranger. Jika pengeluar lain menggunakan frasa itu untuk merujuk kepada bampar hadapan, belakang dan lampu yang ditukar, Ranger berbeza. Sebabnya, apa yang diambil daripada model sebelumnya hanya skru dan nat sahaja!

Sesi pandu uji menyaksikan Ford menampilkan beberapa varian termasuklah pacuan dua roda (4x2) dan empat roda (4x4). Variannya turut ditentukan oleh sesaran enjin, petrol atau diesel serta jenis badannya sama ada single cab, open cab atau double cab.

Varian yang bakal dipasarkan di Malaysia bagaimanapun masih belum dapat dipastikan.

Auto ConneXion dlihat benar-benar bersungguh untuk membuatkan pengguna sedar tentang kehadiran Ranger. Antara sebabnya, beberapa pengeluar lain dijangka memperkenalkan trak pikap baharu masing-masing pada tahun depan. Chevrolet dengan model Colorado dan Mitsubishi Triton. Tidak mustahil akan ada lagi model pikap yang lain, memang meriah juga segmen trak pikap di Malaysia nanti. Tunggu sahaja.


INILAH ruang kabin untuk model Wildtrack 4x4 dengan enjin 3.2 liter.


Pandu uji di Chiang Rai meliputi perjalanan sejauh 175 kilometer (km). Ya, memang pendek jika hendak dibandingkan dengan kemampuan jentera yang boleh mencecah perbatuan hampir 1,000km untuk satu tangki penuh bahan api. Biarpun begitu, laluannya boleh dikatakan agak menyeluruh. Ada lebuh raya, laluan berbukit dan off-road yang tidaklah terlalu radikal.

Pandu uji saya dimulakan dengan model asas berpacuan 4x2. Enjin diesel 2.2 liter yang ada padanya dipadankan dengan kotak gear manual enam kelajuan (anda tidak salah baca) yang saya fikir pertama jika ia selamat sampai ke bilik-bilik pameran Ford dalam negara pada tahun depan.

Memandangkan ia sebuah model asas, banyak benda yang tidak ada padanya. Seterengnya kosong tanpa sebarang butang kawalan audio atau sebagainya. Tetapi tempat duduknya yang dibalut fabrik warna hitam itu selesa.

Masuk sahaja ke gear pertama, Ranger terasa seperti hendak melompat. Kuasa torknya sangat ketara. Ada ketika, anak panah berwarna hijau pada meter akan muncul. Ia sebenarnya indikator bahawa anda perlu menukar ke gear lebih tinggi.

Kedudukan gearnya agak rapat. Anda hanya perlu menolak sedikit sahaja untuk menukar ke gear yang seterusnya. Saya memandu model tersebut di laluan lebuh raya. Melepasi takat 100 km sejam (km/j) tahap kesenyapan dalam kabinnya boleh dipuji.

Baru hendak panas, saya terpaksa menyerahkan stereng kepada rakan untuk memandunya pula. Laluan yang ditempuhnya lebih menarik. Banyak sekali selekohnya. Sebagai penumpang, saya boleh katakan bahawa olengan tubuh Ranger tidaklah keterlaluan.

Selepas menikmati makan tengah hari, saya agak bertuah. Ranger yang dikenali sebagai Wildtrak menjadi jentera ujian. Apa yang membezakan Wildtrak dengan Ranger biasa?

Perbezaan paling ketara ialah dari segi luarannya yang mendapat gril radiator berwarna hitam, roof rail, kemasan pada tepi ruang kargo dan banyak lagi. Pendek kata, Wildtrak nampak lebih cantik dan garang. Silap-silap, kalau sudah dibeli sayang pula hendak melanggar lecak di jalan kampung.


MAMPU meredah air sedalam 800mm tanpa sebarang masalah.


Tetapi, rasa gembira sedikit berkurang apabila menyedari ia bukanlah varian Wildtrack yang paling tinggi. Maksudnya, model tersebut cuma dipasang dengan enjin diesel 2.2 liter (varian tertinggi 3.2 liter 4x4). Beberapa butang di atas papan pemuka seperti Hill Descent Control (HDC) tidak ada di sana. Biar pun begitu, kuasa serta cengkaman Ranger masih meyakinkan ketika menaiki dan menuruni laluan curam yang berlumpur.

Jika trak pikap lain memiliki kemampuan untuk mengharung air setinggi 500mm, Ranger meletakkan penanda aras baharu apabila mampu meredah air setinggi 800mm. Tetapi, kami tidaklah meredah banjir di Bangkok, ujian itu dilakukan di sebatang sungai kecil dan Ranger lulus dengan cemerlang.

Mahu tampil sebagai trak pikap berteknologi tinggi, Ranger hadir dengan ciri Voice Control di dalam kabinnya. Sama seperti yang ada pada model kompak Fiesta, ia membenarkan pemandu 'berinteraksi' dengan sistem audio sama ada untuk menukar saluran radio atau membuat panggilan telefon.

Ranger dibina di atas kerangka, dua enjin penuh kuasa baharu, transmisi serta pelbagai ciri berteknologi tinggi yang membuatkan Ranger berada dalam kelas tersendiri. Pendek kata, Ranger ialah sebuah trak pikap yang paling menarik dan memuaskan hati pernah saya pandu setakat ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Resipi Arab keluarga Araby

Posted:

Resipi Arab keluarga Araby

Resipi Arab keluarga Araby

Oleh RIZAM ZAKARIYA

ANNAS ARABY (kiri) dan adiknya Ahmad Sany Araby (tengah) yang juga ketua pegawai esekutif restoran menunjukkan sajian yang terdapat di Restoran Al-Araby Matha'am.


MEREKA yang pernah menjejakkan kaki ke Asia Barat pasti tidak ketinggalan menikmati pelbagai kulinari masakan Arab yang dihidangkan di negara-negara di sana.

Malah, ada antara mereka yang mengakui masakan dari Asia Barat mempunyai keunikannya yang tersendiri sehingga menggamit selera. Justeru tidak hairanlah kewujudan restoran berkonsepkan makanan Arab di negara ini seringkali menjadi tumpuan dalam kalangan penggemar menu dari negara Arab.

Malah, ada antara penggemarnya yang sanggup mengabaikan soal harga yang mungkin agak tinggi asalkan mereka dapat merasai keenakan masakan tersebut.

Menyedari hakikat itu, seorang anak muda, Annas Araby Abdul Halim Araby, 33, memberanikan diri untuk menceburi bidang perniagaan tersebut dengan membuka restoran makanan Arab menggunakan nama Al-Araby Matha'am.

"Saya memang mempunyai darah berketurunan Arab kerana susur galur keluarga saya adalah dari negara Yemen malah, keluarga saya sendiri mahir dalam masakan Arab. Menyedari kelebihan serta kekuatan itulah saya membuka restoran ini," katanya ketika ditemui di restoran miliknya di Pasar Raya Besar Tesco Extra Seberang Jaya, Pulau Pinang baru-baru ini.

Nama keluarga

Menurut Annas Araby yang bertindak sebagai pengurus restoran, nama Al-Araby diambil sempena nama keluarganya iaitu Araby, manakala Matha'am pula adalah perkataan Arab yang membawa maksud tempat makan.

Jelasnya lagi, idea asal untuk membuka restoran tersebut datang daripada adiknya, Ahmad Sany Araby, 27, manakala bapanya, Abdul Halim Araby Salih Al-Kaheri dan ibunya, Gayah Said merupakan pendorong utama yang banyak memberi sokongan kepadanya dalam merealisasikan pembukaan restoran itu.


Nasi beriani ayam dan daging antara sajian yang harus dicuba pengunjung.


Bercerita mengenai restoran tersebut, Annas Araby memberitahu, ia mula dibuka pada 23 Oktober lalu dengan modal sekitar RM300,000.

Katanya, walaupun baru sebulan dibuka, sambutan yang diterima daripada pelanggan amat menggalakkan, apatah lagi sebahagian daripada tujuh menu utama yang disajikan setiap hari habis lebih awal daripada waktu yang dijangkakan sehinggakan menghampakan sesetengah pengunjung yang datang lewat ke restorannya.

Antara menu yang dihidangkan adalah ayam mandy, kambing mandy, kabsa kambing, ayam dan kambing panggang, beriani ayam dan kambing selain menu sampingan seperti khob dhal, buah-buahan dan salad.

Minuman yang menjadi hidangan utama ialah teh Arab selain pelbagai jus segar jenama Rani dan Barbican yang diimport sepenuhnya daripada Asia Barat.

Menurut Annas Araby lagi, walaupun terdapat beberapa restoran berkonsepkan makanan Arab dibuka di sekitar Pulau Pinang, tetapi restoran miliknya mempunyai kelainan yang tersendiri.

Selain menyediakan perkhidmatan Wi-Fi secara percuma, restoran yang dibuka dari pukul 12 tengahari hingga 10.30 malam setiap hari itu juga menyediakan suasana yang lebih selesa dan menenangkan.


RUANG makan yang selesa tambah mendamaikan dengan dekorasi kontemporari.


Setiap hidangan yang disediakan di restoran juga disediakan oleh tujuh orang chef dengan sebahagian besarnya adalah chef yang dibawa masuk dari Yemen.

Import bahan mentah

Selain itu katanya, bagi memastikan keaslian cita rasa Arab pada setiap masakan, 70 peratus daripada bahan mentah yang digunakan untuk setiap masakan diimport sepenuhnya daripada Asia Barat termasuklah beras yang digunakan.

Namun katanya, setiap masakan tersebut telah diolah bagi memenuhi cita rasa pengunjung yang kebanyakannya terdiri daripada rakyat tempatan.

"Kami ingin berkongsi resipi keluarga Araby dengan semua penggemar makanan Arab di negara ini dan juga kepada mereka yang masih belum pernah merasai masakan Arab yang sebenar," ujarnya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Selesai dulu isu dalaman

Posted:

Selesai dulu isu dalaman

Selesai dulu isu dalaman

"TOLONG selesaikan dulu kemelut dalaman yang melanda KOAM (Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia)."

Itu respons Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Zolkples Embong (gambar) berhubung kesediaan Ketua Kontinjen Malaysia ke Sukan SEA 2011, Datuk Naim Mohamad untuk menjadi orang tengah bagi menyelesaikan pertelagahan yang berlaku antara MSN dengan KOAM.

Menurut Zolkples, MSN sebenarnya tidak mempunyai sebarang masalah dengan KOAM termasuk dengan presiden badan induk tersebut, Datuk Seri Shahidan Kassim.

Sebaliknya beliau menjelaskan bahawa segala masalah yang timbul antara MSN dengan KOAM adalah disebabkan tindakan timbalan presiden badan induk itu, Karim Ibrahim yang sering kali mengubah segala keputusan yang telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak.

"MSN sebenarnya tidak ada masalah, baik dengan KOAM mahupun Datuk Seri Shahidan. Malah, setiap kali mesyuarat JKK (Jawatankuasa Kerja) saya dan Datuk Seri Shahidan boleh mencapai kata sepakat dalam membuat sebarang keputusan mengenai pembangunan atlet olahraga.

"Namun, ia menjadi masalah apabila Karim menggunakan kuasa yang ada padanya untuk mengubah keputusan-keputusan yang telah dipersetujui bersama itu.

"Sebagai contoh, berhubung program latihan atlet olahraga di Bulgaria Mei lalu, MSN dan Datuk Seri Shahidan telah bersetuju untuk menghantar mereka mengikut tarikh yang telah ditetapkan tetapi selepas timbul isu antidoping, ada atlet yang pergi dahulu tanpa pengetahuan MSN dengan lebih awal.

"Selain itu, ketika mesyuarat JKK, kita telah bersetuju untuk meletakkan kuartet 4x100 meter wanita di bawah jurulatih Tan Kok Lim dan bukannya dengan Harun Rasheed. Namun, atas arahan Karim, mereka perlu juga berlatih dengan Harun.

"Bukan itu sahaja keputusan yang diubah oleh Karim tetapi banyak lagi dan saya fikir semua orang pun tahu," kata Zolkples ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Justeru, Zolkples berkata, Naim yang memiliki reputasi tinggi sebagai Timbalan Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) mungkin boleh menggunakan pengalaman yang dimilikinya untuk menasihati dan memberi tunjuk ajar kepada Karim tentang bagaimana cara untuk menjadi timbalan presiden yang berkredibiliti.

"Saya ucapkan terima kasih kepada Datuk Naim kerana keprihatinannya mengenai perkara ini.

"Saya tidak mempunyai masalah untuk duduk berbincang mengenai perkara ini tetapi seperti yang saya katakan KOAM perlu terlebih dahulu kemelut dalaman mereka," jelas Zolkples.

Kelmarin, Naim ketika ditemuramah dalam program Kerusi Panas terbitan Bernama Radio24 menyatakan kesediaan untuk menjadi 'orang tengah' bagi menyelesaikan pertelagahan yang berlaku antara MSN dan KOAM.

Naim berkata, satu penyelesaian segera perlu dicari bagi memastikan situasi tersebut tidak akan merencatkan pembangunan sukan olahraga tanah air.

Pada Sukan SEA 2011 di Indonesia, kontinjen olahraga berjaya meraih enam pingat emas.

Full content generated by Get Full RSS.

Harrif bakal ketuai TCT

Posted:

Harrif bakal ketuai TCT

Harrif bakal ketuai TCT


HARRIF pilihan menggantikan Anuar Manan untuk menjadi kapten TCT musim depan.


PEMENANG dua pingat emas Sukan SEA 2011 Indonesia, Mohd. Harrif Salleh bakal menggantikan Anuar Manan bagi mengetuai pasukan lumba basikal profesional Terengganu, Terengganu Cycling Team (TCT) pada musim depan.

Pengurus pasukan, Ahmad Kamarul Idrus berkata ini kerana Annuar, anak kelahiran Kuala Ibai, Terengganu, akan mewakili pasukan yang berpangkalan di Hong Kong, Champion System tahun depan.

"Harrif memang layak mengambil tempat Anuar memandangkan pengalaman beliau yang begitu luas dalam kejohanan lumba basikal di peringkat antarabangsa," katanya di Kuala Terengganu semalam.

Ahmad Kamarul berkata walaupun TCT bakal kehilangan pelumba sensasi itu, pelumba-pelumba lain masih dikekalkan bagi menghadapi kejohanan lumba basikal di benua Asia musim 2012 yang akan bermula Januari ini.

Mereka terdiri daripada Harrif, Shahrul Mat Amin, Mohd. Saufi Mat Senan, Nor Amirul Fakharuddin Marzuki, Yusliza Usoff, Nor Umardi Rosdi, Mohd. Shobery Abdullah dan Mohd. Fais Saifuddin.

Beliau berkata muka baharu yang akan diambil bagi memantapkan lagi pasukan TCT tahun depan ialah Mohd. Zamri Salleh dan juga beberapa pelumba remaja sebagai pelapis.

Ahmad Kamarul berkata sasaran TCT tahun depan ialah untuk menyertai seberapa banyak kejohanan peringkat Asia sekali gus menjadi sebuah pasukan disegani di rantau ini.

"Program latihan pelumba-pelumba TCT akan termasuk di Eropah," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Irfan Bakti sasar satu piala

Posted:

Irfan Bakti sasar satu piala

Irfan Bakti sasar satu piala

Oleh AHMAD FAZLI
MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my


IRFAN tuntut komitmen seratus peratus daripada pemain bagi merelisasikan hajat mereka.


SATU piala menjadi sasaran pengendali baharu Selangor, Irfan Bakti Abu Salim dalam saingan Liga Bola Sepak Malaysia (Liga M), musim depan.

Bagi merealisasikan hajat besar itu, beliau menuntut komitmen seratus peratus daripada anak-anak didiknya serta tampil dengan aksi yang lebih bertenaga sepanjang musim.

Menurut bekas jurulatih Terengganu itu, hanya komitmen serta kesungguhan sahaja yang mampu menghadiahkan kejayaan yang diidamkan oleh pasukan.

"Saya akui ia memang satu tugas berat tetapi kami perlu berusaha ke arah itu.

"Namun, saya tetap yakin dengan kemampuan barisan pemain saya kerana mereka juga dahagakan kejayaan," katanya.

"Yang pasti, sekurang-kurangnya satu piala mesti berada dalam dakapan Selangor musim depan. Tak kiralah... sama ada Piala Malaysia, Piala FA atau Liga Super."

Menurutnya, semua pemain Selangor harus berusaha dengan lebih keras dan gigih selaras dengan rekod cemerlang Gergasi Merah Kuning.

Jelasnya lagi, beliau masih tidak menetapkan sebarang formasi buat skuad Selangor kerana masih memerlukan masa untuk berbuat demikian.

Menurutnya, apa juga keputsan yang akan dibuat, ia hendaklah serasi dengan gaya permainan pemain Selangor, lagipun sebelum ini mereka sudah biasa dengan formasi 4-4-2 ketika di bawah kendalian P. Maniam yang kini menjadi pembantu Irfan.

"Saya masih belum mengenalpasti formasi yang harus saya gunakan kerana saya perlu menilai kebolehan setiap pemain.

"Sepanjang sesi latihan bermula semalam (kelmarin), saya puas hati melihat prestasi semua pemain. Asraruddin Putra Omar pula dilihat berkebolehan beraksi di posisi pertahanan kiri dan tengah.

"Pemain import baharu Selangor, Ramez Dayoub yang berasal dari Lebanon juga menunjukkan prestasi cemerlang dan saya berharap dia dapat mengetuai benteng pertahanan dengan baik," katanya.

Pada masa yang sama, Irfan turut lega apabila Selangor berjaya mendapatkan khidmat pemain Harimau Muda A, K. Gurusamy di dalam skuadnya.

Tambahnya, pemain berusia 23 tahun itu sememangnya seorang pemain yang berbakat dan kehadirannya amat dialu-alukan.

"Jadi, dengan kehadiran pemain baharu dan lama, saya berharap semua pemain dapat menyesuaikan diri dengan selesa sekali gus dapat menyumbangkan sesuatu buat Selangor dalam singan liga kelak," ujarnya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Susu ibu perisai kesihatan terbaik

Posted:

Susu ibu perisai kesihatan terbaik

Susu ibu perisai kesihatan terbaik

Oleh NURUL IZZA ROSLY

SETIAP ibu bapa tentu akan bimbang, gundah dan tidak dapat tidur nyenyak apabila anak kecil mereka diserang demam dan selesema malah, lebih buruk jika sehingga perlu ditahan di hospital.

Bagi mereka, kesihatan si kecil menjadi keutamaan melebihi segala-galanya. Namun, tidak ramai ibu bapa yang menyedari bahawa kesihatan anak mereka juga boleh terjejas gara-gara kemerosotan imuniti tubuh berpunca daripada nutrisi yang tidak mencukupi.

Nutrisi merujuk kepada pemakanan baik yang membina kesihatan tubuh bagi seseorang.

"Makanan adalah punca tenaga bagi tubuh badan yang membina dan membaikpulih semua bahagian badan kita daripada rambut, kulit, otot dan kuku. Tidak ketinggalan juga untuk organ dalaman seperti jantung, ginjal dan hati.

"Unsur nutrisi dibahagikan kepada yang utama iaitu protein, lemak dan karbohidrat yang diperlukan dengan jumlah yang banyak diikuti dengan vitamin-vitamin A,B, C, D, E, K dan unsur-unsur lain seperti zat besi, zink, kalsium, selenium dan sebagainya," kata Pakar Perunding Pediatrik dan Kardiologi Hospital Tawakal Kuala Lumpur, Dr. Zarin Ikmal Zan Mohd. Zain.

Imuniti si kecil

Dalam pada itu, imuniti pula merujuk kepada pertahanan semula jadi yang dijana oleh badan terhadap penyakit. Pertahanan terhadap penyakit bagi seorang bayi bermula ketika bayi berada di dalam rahim ibu lagi.


DR. ZARIN IKMAL ZAN (kanan) berbincang dengan stafnya mengenai nutrisi dan imuniti dalam diri kanak-kanak.


Ketika dalam rahim, antibodi daripada darah ibu dibekalkan kepada bayi melalui tali pusat. Antibodi daripada ibu akan melindungi seseorang itu untuk jangka masa enam bulan pertama hidupnya selepas lahir. Kemudian bayi tersebut akan mula menjana antibodinya sendiri.

"Ini menjelaskan mengapa seorang bayi itu lebih terlindung daripada penyakit pada enam bulan pertama hidupnya dan mudah mendapat jangkitan kuman selepas umur enam bulan.

"Bagaimanapun, sudah tentu seorang bayi terdedah kepada bermacam-macam jenis kuman selepas dilahirkan berpunca daripada keadaan dan individu sekelilingnya. Walaupun dibekalkan antibodi daripada ibunya, bayi akan masih sakit sekiranya pendedahan kuman terlalu banyak. Contohnya apabila kerap dicium oleh adik-beradik lain yang kebetulan menghidapi selesema dan batuk," ujarnya.

Jelas Zarin Ikmal Zan lagi, imuniti yang dihasilkan oleh badan merupakan tindakbalas terhadap pendedahan yang berterusan seorang kanak-kanak itu sepanjang tumbesarannya.

Berjuta jenis virus dan bakteria wujud di udara, air mahupun di kulit badan sendiri dan sistem imun di dalam badan seseorang sentiasa bekerja keras menghasilkan antibodi untuk setiap jenis kuman yang diterima badan.

"Sungguhpun begitu, bukan semua kuman itu sama kerana ada kuman yang lebih kuat sehingga boleh menembusi dan melemahkan sistem pertahanan badan manusia.

"Kerana inilah anak-anak kita akan jatuh sakit dan kadang-kadang pulih dengan sendiri tetapi adakalanya memerlukan ubat," jelasnya.

Dengan adanya ilmu perubatan moden, saintis telah mencipta dan menghasilkan ribuan jenis ubatan untuk melawan kuman-kuman yang merbahaya itu malah, ada yang dianggap sudah lupus di dunia contohnya penyakit polio. Namun, berjuta-juta kuman baru muncul setiap masa dan setiap.

Selain itu, salah satu penghasilan perubatan moden yang telah menyelamatkan berjuta nyawa dan melindungi kanak-kanak daripada mengalami kecacatan berkekalan ialah vaksin.

Proses imunisasi adalah satu kaedah memasukkan suatu komponen kuman yang diketahui ke dalam badan manusia untuk merangsang sistem imun manusia menjana antibodi yang spesifik kepada kuman tersebut tanpa menyebabkan penyakit kepada penerima.

Apabila antibodi telah dihasilkan secukupnya, maka individu tersebut akan terlindung daripada penyakit itu hampir 100 peratus.

"Sudah tentu seorang kanak-kanak yang menerima nutrisi yang seimbang akan membesar dengan baik serta menghasilkan antibodi yang mencukupi untuk melindungi dirinya daripada penyakit.

"Tetapi perkembangan seorang kanak-kanak itu bukan hanya dari segi fizikal malah, dari segi sosial dan mental juga. Seseorang kanak-kanak memerlukan nutrisi lengkap dengan pemakanan serta kasih sayang untuk menjadikannya seorang yang sihat secara keseluruhannya," katanya.


IBU BAPA perlu pandai menyediakan pemakanan yang sihat dan seimbang bagi memastikan anak-anak mereka mendapat nutrisi yang secukupnya.


Khasiat susu

Nutrisi sangat penting terhadap kesihatan kanak-kanak. Susu ibu merupakan nutrisi terbaik untuk seorang bayi baru lahir sehingga umurnya lima hingga enam bulan yang memerlukan makanan tambahan kemudiannya.

Pemakanan tambahan selain susu ibu ialah dari unsur beras atau gandum akan ditambahkan lagi dengan sumber lain sehingga makanan diet yang terdiri daripada nasi, daging , sayuran dan buah-buahan menjadi lebih utama daripada susu.

"Sepanjang tumbesaran seorang kanak-kanak, keperluan pemakanannya berbeza dan bertambah. Enam bulan pertama hidupnya, susu badan ibu atau susu formula sudah cukup untuk membina dan menambahkan berat bayi.

"Susu mengandungi jumlah protein, lemak, karbohidrat yang tinggi serta vitamin dan elemen lain yang lengkap. Apabila seorang bayi mula merangkak, berdiri dan berjalan sudah tentu keperluan pemakanan bertambah bukan hanya untuk tulang dan otot malah, untuk tumbesaran otak serta organ dalaman badan," ujarnya.

Katanya lagi, jumlah keperluan kalori, protein, lemak, vitamin serta elemen lain telah dikira secara saintifik bagi setiap individu dengan umur dan saiz berbeza. Dengan mengambil kira faktor tersebut, susu formula dihasilkan untuk menyumbang kepada pemakanan lengkap seorang kanak-kanak yang membesar.

Nutrisi yang lengkap kepada seorang kanak-kanak memberikan peluang baginya untuk mencapai status keupayaan mental dan fizikal yang baik.

Seorang kanak-kanak yang sihat tubuh badan boleh menghadiri sekolah setiap hari, bersenam dan beriadah bersama ibu bapa.

"Apabila nutrisi berkurangan, peluang kanak-kanak itu berbeza daripada kanak-kanak lain tetapi keupayaan mental dan fizikal juga datangnya daripada kegigihan, semangat, asas agama dan keluarga yang baik," terangnya.


IBU BAPA perlu bijak dalam menyediakan pemakanan yang mempunyai nutrisi yang lengkap dan seimbang bagi mengelakkan anak-anak mereka menghadapi masalah kekurangan nutrisi mahupun obesiti.


Faktor lain

Terdapat empat tonggak dalam memelihara kesihatan anak-anak iaitu nutrisi, persekitaran, ubat-ubatan dan imunisasi.

"Selain nutrisi, persekitaran juga merupakan faktor penting yang mempengaruhi tahap kesihatan kanak-kanak yang sedang membesar.

"Persekitaran taska, tadika, pengasuh dan adik-beradik yang ramai menyebabkan jangkitan virus yang berterusan dan berubah-ubah merupakan punca kanak-kanak yang berada dalam persekitaran tersebut kerap menghidapi jangkitan kuman walaupun menerima nutrisi yang lengkap," katanya.

Oleh itu, bagi mengatasi masalah tersebut, ibu bapa perlu berani merawat anak-anak mereka sendiri pada tahap awal penyakit termasuk mempunyai stok ubatan mudah seperti ubat demam, selesema dan cirit-birit. Dengan rawatan awal, anak berpeluang untuk pulih lebih cepat.

Akhir sekali, imunisasi perlu diberikan untuk melindungi anak-anak daripada penyakit berjangkit yang boleh menyebabkan kematian atau kecacatan kekal.

"Sekiranya suatu kelompok masyarakat memilih untuk tidak mendapatkannya (imunisasi), maka mereka akan mudah dijangkiti penyakit tersebut dan akan mengancam nyawa anak-anak kecil lain yang belum sempat mengambilnya.

"Pemahaman terhadap isu vaksinasi ini amat penting. Penghasilan antibodi secara semula jadi telah dibuktikan secara perubatan tidak cukup untuk penyakit tertentu dan inilah sebabnya vaksin itu dihasilkan," ujarnya.

Bagi ibu bapa yang mahu bertanyakan pelbagai soalan mengenai masalah kesihatan anak-anak mereka, boleh berbuat demikian menerusi Facebook Dr. Zarin Ikmal Zan di http://facebook.com/zarin.zain.

Full content generated by Get Full RSS.

Berjalan bawa mesej diabetes

Posted:

Berjalan bawa mesej diabetes

Berjalan bawa mesej diabetes

Oleh NURUL IZZA ROSLY


SEBELUM memulakan acara berjalan kaki, para peserta melakukan acara memanaskan badan dengan melakukan aerobik.


LAUTAN manusia berpakaian rona biru memenuhi Taman Wetland, Presint 13, Putrajaya 13 November lalu.

Mereka berkumpul bukan mahu mencetuskan mencipta kontroversi kerana fanatik kepada mana-mana parti politik tetapi mereka berkumpul atas semangat mahu menyertai Putrajaya Global Diabetes Walk 2011.

Ketika orang lain sedang enak diulit mimpi dan mahu memanjangkan waktu tidur mereka pada hujung minggu, kelompok manusia berpakaian serba biru itu sanggup bangun awal pagi dan berada di Taman Wetland seawal pukul 6.45 pagi.

Langsung tidak menunjukkan rasa mengantuk dek terpaksa bangun awal, gerombolan manusia berbaju biru itu tampil bersemangat memeriahkan Putrajaya Global Diabetes Walk 2011.

Sebagai makluman pada tahun 2005, kira-kira 1.1 juta orang maut akibat diabetes dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan kematian akibat diabetes akan bertambah dua kali ganda di antara tahun 2005 hingga 2030.

Malah, diabetes dan komplikasinya pasti akan muncul sebagai salah satu ancaman yang besar terhadap sumber kesihatan awam sedunia pada masa depan dengan kos ekonomi dan sosial yang sangat besar terutamanya di negara-negara membangun.

Sejajar dengan Hari Diabetes Sedunia yang jatuh pada 14 November setiap tahun, lebih 1,000 peserta mengambil bahagian dalam Putrajaya Global Diabetes Walk 2011 yang diadakan baru-baru ini.

Walkathon sejauh lima kilometer tersebut bertujuan untuk memberi kesedaran terhadap peningkatan penghidap diabetes di Malaysia.

Dengan tema Understand Diabetes and Take Control, acara yang dianjurkan oleh Hospital Putrajaya, Perbadanan Putrajaya dan Novo Nordisk Pharma (Malaysia) Sdn. Bhd. itu sudah memasuki tahun ketiga penganjurannya.


ORANG ramai yang mengambil bahagian berpeluang mendapatkan beg cenderamata daripada pihak penganjur.


Selepas melakukan senaman aerobik bagi memanaskan badan, acara berjalan pada sebelah pagi itu dimulakan selepas bendera acara dilepaskan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Seri Dr. Hasan Abdul Rahman.

Walkathon hari tersebut bukan sahaja disertai oleh orang dewasa malah, menyaksikan pelbagai lapisan masyarakat termasuk warga emas tampil ke depan.

Hasan memberitahu, trend diabetes di Malaysia semakin membimbangkan dan golongan muda tidak terkecuali dalam menghidap diabetes.

"Beban diabetes di Malaysia terus meningkat. Mencegah adalah lebih baik daripada merawat dan saya ingin menegaskan agar semua orang mengamalkan pemakanan serta gaya hidup sihat.

"Rakyat Malaysia yang berusia 30 tahun ke atas diseru untuk menjalani ujian saringan faktor risiko NCD setiap tahun dan jika mereka mempunyai faktor risiko diabetes, maka mereka perlu mula menjalani ujian saringan pada peringkat yang lebih awal," ujarnya.

Di Malaysia, 1.8 juta orang didiagnoskani dengan diabetes pada tahun 2010, peningkatan signifikan dari 1.4 juta berbanding tahun 2006.

Peluang mendidik

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menganggarkan bahawa, pada tahun 2030, Malaysia akan mempunyai 2.48 juta penghidap diabetes.

Kaji Selidik Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan yang ketiga juga menunjukkan bahawa kelaziman berlakunya diabetes lebih tinggi di kawasan bandar berbanding kawasan luar bandar.

"Dengan risiko diabetes yang meningkat dalam kalangan rakyat Malaysia, Hospital Putrajaya melihat Hari Diabetes Sedunia sebagai peluang untuk meningkatkan kesedaran dan mendidik masyarakat berkenaan kepentingan mengekalkan gaya hidup aktif.

"Ia salah satu daripada banyak cara yang boleh dilakukan rakyat Malaysia sebagai inisiatif untuk mengekang penyakit ini," kata Pakar Perunding Endokrinologi di Hospital Putrajaya, Dr. Zanariah Hussein.


WALAUPUN lebih berusia, peserta ini tidak berkira membantu peserta Diabetes Walk yang jauh lebih muda daripadanya.


Mereka yang memeriahkan aktiviti Putrajaya Global Diabetes Walk 2011 tidak pulang dengan tangan kosong kerana mereka yang pantas menamatkan walkathon pulang dengan hadiah.

Pemenang bagi setiap kategori menerima hadiah utama seperti basikal bukit mountain bike dan iPod Nano, manakala pemenang cabutan bertuah menerima hamper, baucar barangan sukan dan hadiah utama merupakan penginapan hotel di Bali.

Seramai 1,000 peserta yang pertama berdaftar turut menerima beg sagu hati dan kemeja T rekaan khas.

Penaja bersama acara itu ialah 100 PLUS, Health Today, MBG Fruits, Nestle dan Gardenia.

Para pembaca dan peserta yang ingin mengetahui maklumat lanjut mengenai Putrajaya Global Diabetes Walk 2011 dan gambar-gambar yang dirakam semasa

Full content generated by Get Full RSS.

Tangani ekzema tanpa steroid

Posted:

Tangani ekzema tanpa steroid

Tangani ekzema tanpa steroid


EKZEMA sering berlaku pada awal tahun kehidupan iaitu pada peringkat kanak-kanak.


KULIT kemerah-merahan, mengelupas, melecur dan gatal berpanjangan merupakan simptom-simptom penyakit ekzema.

Ia lazimnya berlaku pada kebanyakan orang sejak bayi atau kanak-kanak. Ada yang berpendapat seorang daripada lapan bayi akan mengalami ekzema yang kerap berlaku pada muka, di lipatan lengan dan kaki.

Apabila seseorang bayi atau kanak-kanak mengalami ekzema, kulit mereka akan menjadi kurang efektif untuk melindungi mereka daripada kehilangan lembapan, panas dan jangkitan bakteria.

Malangnya, rawatan yang sering digunakan iaitu dengan krim kortikosteroid hanya merawat ekzema dalam jangka masa pendek. Pada masa yang sama, ia menyebabkan kerosakan penipisan kulit kekal.

Penggunaan krim tersebut juga boleh menyebabkan rekahan kulit dan hipopigmentasi akibat penggunaan berterusan krim yang berasaskan steroid.

Penggunaan krim steroid yang berterusan dan berpanjangan menyebabkan berlakunya penyerapan steroid ke dalam aliran darah yang boleh meningkatkan kesan sampingan lain.

Soo Kian Kheng mengalami pengalaman yang sama kerana anaknya menghidap ekzema berusaha mencari alternatif bagi menggantikan krim steroid. Pengarah Pembangunan dan Penyelidikan I-Green (M) Sdn. Bhd., itu kemudiannya berjaya menghasilkan rangkaian produk Buds Super Soothing untuk mengatasi masalah dermatitis atopik atau ekzema.

"Selepas melihat kesakitan dan ketidakselesaan yang dihadapi oleh anak-anak saya, saya tahu bahawa saya perlu lakukan sesuatu.

"Saya pernah membangunkan produk organik dan semula jadi di bawah rangkaian produk Buds untuk kulit normal, jadi saya mempunyai pengetahuan asas terutamanya mengenai ekstrak tumbuh-tumbuhan," kata Kian Kheng.

Alternatif steroid

Sehubungan itu, Kian Kheng mengambil keputusan untuk mencari alternatif ubat bebas steroid supaya dapat mengelakkan anaknya daripada terdedah kepada steroid.

"Selepas beberapa penyelidikan dan percubaan, saya sangat gembira apabila menemui formula yang betul.


KIT Penyelamat Ekzema Buds Super Soothing dihasilkan bebas steroid.


"Apabila menggunakan krim tersebut, kami mula mendapati perbezaannya. Ruam merah semakin hilang dalam beberapa hari. Saya dan isteri sangat lega. Segala kebimbangan mengenai ekzema hilang sama sekali," ujarnya.

Hari ini, ekzema yang dihidapi oleh anak-anaknya terkawal melalui penggunaan produk berasaskan tumbuhan semula jadi organik.

Selain bebas steroid dan diiktiraf organik oleh EcoCert, produk Buds ditingkatkan dengan prebiotik semula jadi.

Buds didatangkan dengan kit penyelamat yang dipanggil Buds Super Soothing Eczema Rescue Kit yang mengandungi hydrating cleanser, rescue lotion dan buku kecil setebal 22 muka surat yang lengkap dengan informasi mengenai ekzema, rawatan serta pengurusan ekzema.

Antara ramuannya ialah aloe vera, ekstrak shiso, spent grain wax, ekstrak daun zaitun, fruktan, jojoba, bunga matahari, buah zaitun dan minyak inca inchi.

Kit Penyelamat Ekzema Buds Super Soothing dijual pada harga RM80 setiap pek.

Pada majlis pelancaran kit penyelamat ekzema itu di ibu negara baru-baru ini, lebih 40 ibu bapa hadir untuk mendengar ceramah pengurusan ekzema oleh pakar pediatrik, Dr. Chow Su Lin.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web www.budsbaby.com atau www.facebook.com/budsbaby. - NURUL IZZA ROSLY

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Hillary kunjungi parlimen Myanmar

Posted:

Hillary kunjungi parlimen Myanmar

Hillary kunjungi parlimen Myanmar

BENTUK bangunan parlimen baharu Myanmar di Naypyidaw.


NAYPYIDAW, Myanmar - Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Hillary Clinton diberi jaminan oleh pemerintah Myanmar bahawa negara berkenaan akan terus melaksanakan reformasi ke arah demokrasi dalam pertemuan bersejarah yang berlangsung di sini semalam.

Namun, Hillary menyatakan, masih terlalu awal untuk menarik balik sekatan ke atas Myanmar selepas rakyat negara berkenaan ditindas selama beberapa dekad.

Dalam kunjungan tersebut yang melibatkan pegawai paling kanan AS ke Myanmar, Hillary cuma menawarkan beberapa insentif bagi menggalakkan pemerintah negara tersebut supaya meneruskan pembaharuan.

Hillary berkata, para pemimpin Myanmar memberi jaminan kepada beliau bahawa usaha pembaharuan akan diteruskan dan diperluaskan.

Pada masa yang sama, beliau mengalu-alukan pengguguran halangan terhadap ikon demokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi.

Hillary bertemu Suu Kyi di Yangon.

"Kita masih belum berada di peringkat yang mana kita boleh menggugurkan sekatan (ke atas Myanmar) kerana masih terdapat dasar-dasar yang perlu diubah pemerintah Myanmar," kata Hillary selepas menemui Presiden Myanmar, Thein Sein.

Pertemuan bersejarah kedua-dua pemimpin tersebut berlangsung di kompleks bangunan Parlimen di Naypyidaw.

Kompleks bangunan Parlimen di Naypyidaw yang mengandungi 31 buah bangunan mula dibina pada 2006 dan dijangka siap sepenuhnya pada 2012 dengan kos pembinaannya dipercayai mencecah berjuta-juta dolar.

- Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Cruise jumpa peminat di Tokyo

Posted:

Cruise jumpa peminat di Tokyo

Cruise jumpa peminat di Tokyo


TOM CRUISE (kanan) bergambar bersama seorang peminatnya pada satu majlis promosi filem terbaharu Mission Impossible di Tokyo semalam.


TOKYO, Jepun - Aktor terkenal, Tom Cruise kembali ke layar perak menerusi francais terbaharu filem Mission Impossible: Ghost Protocol.

Satu majlis tayangan filem itu diadakan untuk bilangan peminatnya yang terhad di sini semalam sebelum filem itu memulakan tayangan pembukaannya pada minggu depan.

Dalam filem itu, Cruise, 49, kembali sebagai ejen perisik hebat, Ethan Hunt untuk menyelamatkan dunia.

Sarat dengan aksi dan lagak ngeri, filem tersebut turut menampilkan bangunan tertinggi dunia, Burj Khalifa yang memiliki ketinggian 828 meter di Dubai, Emiriyah Arab Bersatu (UAE).

Ketika ditanya pada satu sidang akhbar yang disiarkan di sebuah laman web filem Jepun bagaimana dia mampu bertahan semasa berada selama berjam-jam di lokasi penggambaran dan latihan keras, Cruise berkata: "Saya hanya suka apa yang saya mahu lakukan dan saya melakukannya kerana saya mahu menghiburkan (orang ramai)."

Dia turut menyatakan: "Saya suka menjadi sebahagian daripada pasukan (pelakon filem itu)."

Dalam satu promosi filem itu di sini, Cruise turut bergambar bersama beberapa peminatnya.

- Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

K-Pop mahu kuasai dunia

Posted:

K-Pop mahu kuasai dunia

K-Pop mahu kuasai dunia


BEBERAPA anggota kumpulan K-Pop, Girls Generation membuat persembahan pada majlis pembukaan empat saluran televisyen kabel di Seoul semalam.


LONDON - Selepas melonjak popular di Asia, generasi muda bintang pop Korea Selatan yang dikenali sebagai K-Pop kini berusaha menakluki dunia dengan muzik mereka.

Sejumlah bintang Korea Selatan itu pernah membuat persembahan pentas di London dan New York.

Seorang pakar senario muzik Asia, Steve McClure berkata, dia percaya K-Pop memiliki peluang lebih cerah menembusi pasaran dunia berbanding muzik pop Jepun.

Menurut McClure, berbanding Jepun, pasaran muzik di Korea Selatan terhad dengan sebahagian besar pendapatan penyanyinya dikawal firma telekomunikasi tempatan yang menaja mereka.

Justeru, katanya, penyanyi Korea Selatan lebih fokus untuk mencari pasaran di luar negara untuk menambah pendapatan mereka.

Contoh terbaik ialah kumpulan K-Pop ialah Girls Generation apabila 500,000 unit album pertama mereka dijual di Jepun.

Selain itu, menurutnya, bintang K-Pop bersikap lebih profesional dan menghasilkan muzik lebih baik daripada pesaing mereka dari Jepun. - Reuters

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved