Selasa, 5 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Teknologi perlu selari dengan naratif

Posted:

Teknologi perlu selari dengan naratif

Teknologi perlu selari dengan naratif

TULANG belakang di sebalik pembikinan grafik filem Life Of Pi. Dari kiri, Choon Xuan, Nor Faisal dan Woon Bing.


PENGANJURAN anugerah Oscar kali ke-70 menjadi detik bersejarah kepada sutradara Ang Lee, apabila filem arahannya, Life of Pi, melayakkannya menerima Anugerah Pengarah Terbaik.

Kemenangan yang diraih pengarah kelahiran Pingtung, Taiwan itu perlu adalah atas dasar keunggulan orang Asia sehingga mendapat pengiktirafan tertinggi dalam industri perfileman dunia tersebut.

Kegembiraan itu juga harus disambut girang oleh rakyat Malaysia kerana filem berkenaan turut mendapat sentuhan kreatif daripada warga tempatan, khususnya dalam penciptaan magis seni grafik dan pengimejan digital.

Filem adaptasi novel nukilan Yann Martel itu melayari survival hidup watak Piscine Molitor Patel atau Pi apabila terdampar di tengah-tengah Lautan Pasifik bersama empat ekor binatang yang sepatutnya dipindahkan dari zoo milik bapanya.

Dalam mendalami konflik kerohanian Pi yang tercari-cari pedoman hidupnya, penonton filem tersebut juga disajikan keindahan sinematografi dan imej janaan komputer (CGI) yang terhasil daripada kecanggihan teknologi terkini.

"Sukar untuk memilih secara spesifik akan babak dan grafik yang menarik kerana hampir kesemuanya menampilkan kehalusan seni dan teknologi hingga menghampiri kesempurnaan, ibarat difilemkan secara langsung bukan sekadar mainan digital.

"Sebagai contoh, babak seekor ikan paus yang menjulang tinggi di permukaan laut sehingga dapat dirasai percikan butiran-butiran air," imbas peminat filem teknologi CGI, Kamaruddin Razal, 24.

Tambah Kamaruddin, filem terakhir yang mempunyai teknik CGI terbaik pernah ditonton adalah melalui karya pengarah tersohor, Steven Spielberg iaitu Avatar.

Anugerah utama Oscar

Kehebatan grafik Life of Pi berjaya menggondol dua lagi anugerah utama Oscar menerusi kategori Sinematografi Terbaik dan Efek Visual Terbaik.

Segala pujian yang melambung tinggi tidak tercipta semalaman kerana usaha yang dilakukan di sebalik kejayaan itu melebihi kesanggupan nurani manusia biasa.

"Bayangkan kami berkampung selama lapan hingga 10 bulan untuk menghasilkan grafik yang menyerupai jisim sebenar," imbas pereka teknikal penyediaan latar belakang (Bg Prep TD), Tan Choon Xuan, 25.


FILEM Life Of Pi berjaya mendapat kutipan yang tinggi dan memenangi anugerah di festival-festival filem.


Menurutnya, segala kerumitan proses itu perlu dilalui walaupun untuk babak yang hanya berlangsung selama seminit daripada keseluruhan cerita.

"Itulah keistimewaan dunia multimedia," ujarnya berseloroh.

Begitupun tambah graduan Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing itu, semua keperitan mereka hilang selepas filem tersebut dipertonton kepada umum.

Choon Xuan adalah antara 44 orang artis digital yang membawa nama Malaysia dalam pembikinan grafik janaan komputer. Mereka semua bernaung di bawah syarikat antarabangsa, Rhythm & Hues Studios, berpangkalan di Los Angeles, Amerika Syarikat.

Kerja-kerja pembikinan dibahagikan kepada lima lagi cawangan iaitu di Mumbai dan Hyderabad, India; Vancouver, Kanada; Kaohsiung, Taiwan dan Malaysia yang terletak di Cyberjaya.

"Proses penggambaran banyak dilakukan dalam tangki air bersaiz besar. Salah satu tugas kami adalah membuang latar belakang tersebut dan menggantikan ia dengan pemandangan bersesuaian menggunakan perisian komputer," kata seorang lagi bakat yang bertindak sebagai Bg Prep TD, Nor Faisal Abdullah, 28.

Ketelitian kerja

Tambah Nor Faisal, pembikinan filem stereoskopik 3D memerlukan tata kerja yang sangat teliti kerana mahu menghidupkan watak ciptaan menggunakan teknologi komputer.

"Sebagai contoh, ketika babak Pi dikejar oleh harimau, kami perlu membuang percikan air yang tidak perlu dan babak itu sahaja memerlukan tiga orang pereka menghasilkannya," jelas pelajar Universiti Multimedia itu.

Bagi pereka teknikal yang pakar dalam matchmove dan pergerakan kamera, Chang Woon Bing, 26, cabaran paling getir adalah ketika membuat babak ikan-ikan berterbangan.

Perincian tepat perlu dibuat melalui pergerakan kamera fizikal yang selari dengan parameter dan kamera digital sebelum dipadankan dalam perisian.

"Pada masa sama, babak tersebut mesti bersesuaian dengan efek yang ditambah," ujar Woon Bing.

Walau hanya merangkumi tujuh peratus grafik dalam filem itu, ketiga-tiga mereka tetap gembira dan berpuas hati kerana hasil kerja tersebut telahpun ditonton seluruh dunia. Nama mereka turut terpatri bersama kejayaan filem tersebut.

"Bekerja dengan syarikat antarabangsa merupakan detik berharga kepada saya. Banyak pengalaman ditimba merangkumi cara kerja berbeza ketika berada di syarikat lokal.

Di Rhythm & Hues, persaingan secara sihat adalah perkara biasa kerana ia merupakan cabaran untuk melakukan yang lebih baik," ujar Nor Faisal.

Choon Xuan menambah, bekerja dalam organisasi besar menambah keyakinan dirinya kerana perlu berinteraksi dalam kumpulan yang ramai.

"Sebelum ini saya lebih suka membuat kerja secara bersendirian. Selepas memasuki syarikat ini, saya perlu bekerjasama bersama tenaga kerja lain. Kami saling membantu dan berkongsi kepakaran masing-masing," katanya.

Pembukaan Rhythm & Hues di Cyberjaya bermula pada tahun 2009 dengan kapasiti pekerja sehingga kini menghampiri 140 orang. Pengurus Senior, Hasnul Hadi Samsudin berkata, hampir 95 peratus merupakan warga Malaysia yang melakukan kerja-kerja sama seperti cawangan lain.

"Saya boleh katakan, bakat anak-anak muda tempatan kita sudah meningkat pada satu tahap yang tinggi kerana penglibatan mereka dalam projek-projek besar.

Setakat ini, mereka telah melakukan 18 buah projek dan beberapa lagi filem yang sedang dalam proses pos-produksi," ujar Hasnul.


BABAK di tengah-tengah lautan banyak dilakukan dalam sebuah tangki besar.


Antara filem dihasilkan oleh pekerja di Malaysia termasuklah Hunger Games, X-Men First Class dan Bourne Legacy.

Kongsi kemahiran

Kepakaran dan kecanggihan teknologi yang ada turut dikongsi bersama badan-badan korporat dan institusi pengajian tempatan.

"Salah satu aktiviti yang kami lakukan adalah mengadakan sesi latihan selama tiga bulan kepada mereka yang ingin bekerja dalam syarikat. Mereka akan didedahkan dengan cara kerja Rhythm & Hues, malah penyerapan kerja diberikan kepada yang layak.

"Pada masa sama, kami turut mengadakan program pendidikan fakulti yang terbuka kepada pelajar dan pensyarah dari institusi pengajian tempatan. Mereka akan melihat dan merasai sendiri proses pembikinan grafik atau animasi oleh artis digital kami.

"Kami lakukan semua aktiviti ini untuk membantu industri perfileman dan multimedia berkembang selaras dengan kemajuan teknologi," ujar Hasnul.

Buat masa ini, tambah Hasnul, mereka tidak mengadakan kerjasama dengan mana-mana syarikat penerbitan filem tempatan kerana berasa kurang adil kepada studio grafik di negara ini.

"Lagipun, kami mempunyai beberapa projek sendiri di samping kekangan masa dan tenaga tidak mengizinkan syarikat menerima pelawaan mereka," jelasnya.

Mujur ada usaha daripada anak watan untuk memperjuangkan bakat dan kepakaran grafik tempatan di bawah jenama lokal.

Kesungguhan itu boleh dilihat menerusi terbinanya KRU Studio Sdn. Bhd. yang dikendalikan oleh tiga adik-beradik iaitu Norman, Yusri dan Edry Abdul Halim. Melalui syarikat itu, mereka telah menghasil beberapa filem menggunakan teknologi animasi dan grafik seperti Cicakman, Hikayat Merong Mahawangsa dan 29 Februari.

Nasib pelombong kanak-kanak

Posted:

Nasib pelombong kanak-kanak

Nasib pelombong kanak-kanak


INDUSTRI melombong arang batu di Meghalaya banyak menggunakan tenaga kerja remaja bawah umur kerana kos yang lebih murah.


SANJAY CHHETRI, 13, mempunyai perasaan takut yang sering bertandang di dalam fikirannya. Dia takut suatu hari nanti, lombong yang gelap dan lembap di Rymbai, India iaitu tempat dia bekerja akan runtuh lalu menimbusnya hidup-hidup.

Sama seperti beribu-ribu kanak-kanak lain di pedalaman timur laut India, jadual kerja Chhetri bermula pada tengah malam. Dia akan menggali lubang, merangkak melalui terowong sempit dan memotong serpihan batu arang.

Dengan ketinggian 137 sentimeter (sm) dan tubuh yang kurus kering, kerja tersebut adalah pilihan yang sesuai untuknya. Ia sebuah industri yang amat menguntungkan di negeri Meghalaya.

Lubang-lubang yang kurang sempurna di lombong batu arang itu terlalu kecil untuk kebanyakan orang dewasa untuk memasukinya.

Setiap hari, Chhetri melalui beberapa laluan bertangga yang licin dalam lorong gelap sambil membawa dua buah beliung dengan lampu suluh terpasang di kepala.

Walaupun sudah tujuh bulan bekerja, dia masih lagi melangkah dengan berhati-hati supaya tidak terjatuh ke dalam lubang yang mempunyai kedalaman 50 meter itu.

Sebaik dia sampai di dasar, Chhetri mencangkung serendah yang boleh dan menyusup ke dalam lubang dengan ketinggian 61 sm sambil membawa gerabak kosong di belakangnya.

Di situlah mimpi ngeri remaja itu bermula.

"Amat menakutkan untuk membayangkan bumbung ini runtuh di atas saya ketika bekerja," katanya.

Selepas 12 jam bekerja, Chettri akan menerima 200 rupee (RM12.40) untuk sehari bekerja, lebih banyak berbanding ibu bapanya yang bekerja sebagai buruh di ibu negeri, Shillong.

Anak lelaki sulung daripada 10 beradik itu terpaksa meninggalkan dunia persekolahan dua tahun lalu apabila keluarganya tidak lagi mampu membayar yuran.

"Kerja ini amat sukar, saya bersusah- payah menarik keluar gerabak yang saya penuhkan dengan batu arang," luahnya.

Dia kelihatan menggigil dalam jean yang kotor dengan kesan batu arang dan berselipar mendedahkan kaki yang berkedut. Kakinya nampak seperti orang tua.

Kata Chhetri, ibu bapanya sering memintanya bekerja dengan mereka, tetapi dia belum bersedia untuk meninggalkan lombong itu.

"Saya perlu menyimpan duit, jadi saya boleh sambung belajar semula. Saya rindu dengan rakan-rakan, malah masih terbayang alam persekolahan. Saya juga mempunyai impian," ceritanya lagi.

Pengurus lombong, Kumar Subba berkata, kanak-kanak seperti Chhetri muncul beramai-ramai di luar lombong batu arang Meghalaya untuk memohon kerja.

"Budak-budak baharu sering muncul di sini dan mereka tipu mengenai usia. Katanya sudah berumur 20 tahun tetapi dengan hanya melihat wajah sudah mengetahui mereka terlalu muda," ujarnya.


BURUH kanak-kanak menggali lubang-lubang kecil untuk melombong yang dikenali sebagai teknik melombong lubang tikus.


Tangga lombong

Surya Limu yang mempunyai wajah keanak-anakan merupakan antara pekerja baharu yang menyertai kumpulan Subba di kampung Rymbai.

Limu mendakwa berusia 17 tahun dan meninggalkan negaranya, Nepal untuk ke Meghalaya selepas bapanya mati dalam tragedi kebakaran. Bapanya meninggalkan seorang balu dan dua orang anak.

Tidak seperti rakan sekerja lain yang lebih berpengalaman, Limu bergerak terlalu perlahan menuruni tangga lombong yang berbahaya.

Wajahnya yang lembut itu jelas membayangkan kepayahan yang ditanggung.

"Sudah tentu saya rasa takut, tetapi apa yang boleh saya buat? Saya memerlukan duit, apa cara lagi yang membolehkan saya terus hidup?" keluhnya.

Buruh kanak-kanak secara rasmi diharamkan di India dengan beberapa negeri mengadakan undang-undang sesiapa mengaji pekerja bawah 18 tahun di industri berbahaya merupakan kesalahan tidak boleh diikat jamin.

Lebih-lebih lagi, Akta Lombong India 1952 melarang syarikat-syarikat batu arang menggaji sesiapa sahaja bawah 18 tahun bekerja di dalam lombong.

Bagaimanapun, Menghalaya dikecualikan kerana status istimewanya sebagai negeri timur laut yang memiliki populasi puak-puak tradisonal.

Itu bermakna, sesetengah sektor seperti perlombongan, undang-undang kelaziman melangkaui peraturan kebangsaan.

Pemilik lombong boleh menggali tanah untuk batu arang di negeri tersebut dan undang-undang kelaziman tidak memerlukan mereka menyediakan langkah-langkah keselamatan di tempat kerja.

Menurut badan sukarela berpangkalan di Shillong, Impulse NGO Network, kira-kira 70,000 kanak-kanak kini bekerja di lombong-lombong di Meghalaya dengan beberapa ribu lagi bertugas di depoh batu arang.

"Pemilik lombong mendapati lebih murah mengeluarkan batu arang menggunakan kaedah lama, tidak saintifik dan menggaji kanak-kanak.

"Pihak polis pula menerima rasuah untuk tidak mengendahkan perkara tersebut," kata aktivis Impulse, Rosanna Lyngdoh.

Selepas berdekad-dekad operasi perlombongan tanpa undang-undang, negeri berkenaan akan menguat kuasa polisi melombong pertama pada tahun ini.

Teknik lubang tikus

Draf perundangan itu mengarahkan pemilik-pemilik lombong tidak boleh menggaji pekerja kanak-kanak, tetapi ia masih membenarkan teknik melombong 'lubang tikus'.

"Selagi mereka membenarkan perlombongan lubang tikus, kanak-kanak akan terus diupah di lombong kerana saiz mereka cukup kecil untuk merangkak masuk," kata Lyngdoh.

Kemalangan dan pengebumian senyap adalah perkara biasa apabila tiada kawalan menggali lombong selama bertahun-tahun membuatkan lubang-lubang tikus tidak stabil dan mudah runtuh pada bila-bila masa.

Gopal Rai menetap bersama tujuh pelombong lain di sebuah pondok yang diperbuat daripada logam dan buluh bertutup kain terpal pada ketinggian antara 244 hingga 305 sm.

Menurutnya, jarang ada wang pampasan ganti rugi. Jika ada pun, bayaran dibuat kepada kanak-kanak yang tercedera sahaja.

Remaja berusia 17 tahun itu membelanjakan gajinya untuk membeli pakaian, muat turun telefon bimbit dan memotong rambut gaya tercacak kesan pengaruh hiburan Korea setiap dua minggu sekali.

"Kadangkala saya berasa baik-baik sahaja, tetapi pada hari-hari lain, terasa bagai sukar mahu bernafas pun ada," kata Rai.

Dia kelihatan seperti tiada sebab untuk membuat pemeriksaan dengan doktor.

"Apakah keperluannya? Lagipun, bila saya keluar rumah untuk bekerja, belum pasti lagi saya boleh pulang dalam keadaan masih bernyawa," ujarnya menoktah bicara. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Kampung Sungai Peroh kini bercahaya

Posted:

Kampung Sungai Peroh kini bercahaya

Kampung Sungai Peroh kini bercahaya

Oleh ADLAN JAAFAR

SUSUNAN plat solar yang sedikit condong di Malaysia bertujuan memudahkan kerja-kerja pembersihan.


SEBELUM tahun 2007, penduduk Kampung Sungai Peroh, Kluang, Johor yang mempunyai populasi lebih kurang 200 orang yang terdiri daripada 23 buah keluarga mendapat sinaran cahaya pada waktu malam dengan bantuan lampu minyak tanah sahaja.

Selepas anak syarikat Tenaga Nasional Berhad (TNB), TNB Energy Services Sdn. Bhd. (TNBES) mendirikan Stesen Solar Hibrid (SSH) di kampung yang penduduknya berketurunan Jakun itu, mereka kini sudah boleh dikatakan amat selesa.

Tok Batin Kampung Sungai Peroh, Ugeh Ganduh, 90, merupakan individu yang sangat prihatin terhadap keperluan anak-anak buahnya, malah panggilan pada waktu malam oleh penduduk kampung untuk ke hospital turut dilayani tanpa sebarang rungutan.

Setakat ini, kata Ugeh, hanya kemudahan bekalan elektrik yang dapat dinikmati hampir sempurna walaupun kadangkala elektrik terputus kerana SSH disambar petir namun, dia dapat menerimanya.

Kampung Sungai Peroh terletak di tengah-tengah ladang kelapa sawit yang memerlukan kenderaan pacuan empat roda untuk sampai ke sana kerana permukaan jalan yang berlubang-lubang.

Ugeh masih kuat bekerja mengusahakan ladang kelapa sawit seluas 57 hektar biarpun usianya hampir mencecah seabad. Dia mula menggalas tanggungjawab sebagai tok batin sejak tahun 1982.

SSH Kampung Sungai Peroh sama seperti SSH Sekolah Kebangsaan Ladang Mutiara (SKLM) yang kedudukannya berdekatan dengan kampung tersebut.

Sistem solar hibrid merupakan gabungan sumber tenaga diperbaharui iaitu solar dengan tenaga konvensional, bahan api fosil.

Ia sesuai untuk diaplikasi di lokasi yang terletak jauh di pedalaman yang tidak mempunyai sistem pengangkutan, perhubungan dan logistik yang baik.

Generator diesel

Bekalan tenaga keseluruhan menggunakan nisbah 70:30 atau 80:20 dengan sumber tenaga utama daripada solar, manakala generator yang dijana oleh diesel menjadi sokongan dalam sistem keseluruhan.

Sistem berjalan secara automatik dengan memberikan bekalan elektrik 24 jam tanpa henti sama dengan sistem talian penghantaran kuasa elektrik.

"Sistem Off Grid ini sesuai digunakan di kawasan pedalaman yang terletak berpuluh-puluh kilometer dari jalan besar dan kepadatan penduduk yang tidak ramai," terang Pengarah Urusan TNBES, Shahrir Abdul Latiff ketika ditemui di Kluang, Johor.

Sistem operasinya dipanggil Sistem Pemantauan Jarak Jauh (Remote Monitoring System) yang membolehkan SSH beroperasi sendiri dengan penyeliaan manusia secara minimum.

Sinaran matahari yang memancar pada waktu siang diserap oleh panel solar fotovolta (PV). Haba yang diserap memberi tenaga getaran pada butiran zarah dalam panel sekali gus menghasilkan tenaga elektrik arus terus (DC).

SSH SKLM menggunakan panel solar PV daripada bahan silikon polihabluran (polycrystalline) jenama Sharp yang mempunyai jaminan jangka hayat selama 20 tahun untuk menghasilkan tenaga elektrik dengan kecekapan 100 peratus.


STESEN Solar Hibrid ini memberi bekalan elektrik kepada penduduk Kampung Sungai Peroh selepas sekian lama menggunakan lampu minyak tanah.


Selepas tempoh itu, kecekapan penghasilan elektrik mula menurun sedikit demi sedikit seiring peningkatan usia penggunaan panel solar.

"Di SKLM, ada enam susunan panel solar PV yang secara keseluruhan boleh menghasilkan tenaga elektrik berjumlah 40 kilowatt DC," kata Jurutera Pengurusan Projek TNBES, Johari Jalldin, 42.

Disebabkan Malaysia berada di garisan Khatulistiwa yang menerima sinaran sang suria secara terus jadi, susunan panel solar tidak perlu terlalu condong seperti negara-negara di hemisfera utara atau selatan.

Serap haba

Namun begitu, susunan panel solar di SSH SKLM disusun secara sedikit miring pada sudut berukuran lapan darjah bagi memudahkan kerja-kerja penyelenggaraan dan pembersihan.

"Panel solar menyerap haba pada kapasiti maksimum selama 3.5 jam dalam tempoh sehari," kata Shahrir yang ditemui di Kluang, Johor awal November lalu.

Selebihnya, penyerapan masih berlaku, tetapi tidak 100 peratus.

Maka, jika dijumlahkan masa penyerapan maksimum secara keseluruhan dalam sebulan, lebih kurang empat hari panel solar PV dapat mengutip haba daripada pancaran cahaya matahari.

Panel-panel diletakkan tinggi sedikit daripada permukaan tanah supaya ruang yang tinggal dapat memberi kesan penyejukan pada panel solar sekali gus dapat meningkatkan kecekapan alat tersebut.

Tenaga elektrik DC yang diserap oleh panel ditukar menjadi arus ulang-alik (AC) oleh penyongsang (inverter) melalui Solar Charge Medium (SCM) untuk kegunaan sekolah.

Lebihan tenaga elektrik yang tidak digunakan ketika tenaga dijana pada siang hari akan disimpan dalam penyimpanan bateri.

Sebanyak 120 unit bateri yang mampu menampung kapasiti penyimpanan elektrik pada tahap maksimum iaitu 540 kilowatt perjam.

Jika penyimpanan maksimum dibuat dan tiada penyerapan haba matahari daripada panel solar, bateri-bateri itu mampu memberikan bekalan tenaga selama 10 hari.

Buatan Itali, ia merupakan bateri asid berplumbum dan boleh dikitar semula. Jangka hayatnya mampu bertahan paling kurang 10 tahun dan boleh dipanjangkan dengan penyelenggaraan yang baik serta berkala.

Bateri juga merupakan bahagian yang paling banyak memakan kos pembinaan iaitu sekitar 30 peratus daripada jumlah keseluruhan. Sebiji bateri berharga kira-kira RM3,000.

Sekiranya panel solar PV tidak dapat menjana tenaga elektrik dan simpanan tenaga dalam bateri kehabisan, maka generator akan berfungsi secara automatik.

Kapasiti tangki minyak yang direka oleh TNBES bagi membekalkan diesel ke generator direka supaya dapat menampung penggunaan selama tiga bulan.

Kesemua tata susunan sistem tersebut dapat dipantau pada skrin yang berada dalam bilik yang menempatkan inverter.

Maklumat yang terpapar ditunjukkan dalam bentuk gambar rajah supaya pengesan dan pembacaan data lebih cepat serta mudah dilakukan.

Data-data seperti bacaan nombor penyerapan haba ditunjukkan dalam bentuk digital supaya lebih jelas dan tepat berbanding analog.

Gambar rajah yang sama turut dipantau di ibu pejabat TNB terdekat menggunakan teknologi satelit.

Maka, jika terdapat kelainan dalam sistem, bantuan awal dapat dihantar dan fungsi itu amat berguna bagi SSH Kampung Peroh dan SKLM kerana kedudukan antara kedua-dua lokasi dengan bandar Kluang lebih kurang 60 kilometer.

Setiap tiga bulan, pasukan TNBES akan sampai ke lokasi terbabit bagi menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan dan penambahan diesel.

"Kami melakukan penyelenggaraan dan pemeriksaan pada setiap bahagian sistem seperti panel solar PV, bateri dan generator," terang Jurutera Operasi dan Selenggara TNBES, Mahzanarul Ahza Mahamod, 29.


RUANG penyimpanan bateri dan inverter mesti pada suhu sekitar 18 darjah Celsius.


Disebabkan reka bentuk panel solar yang miring, maka daun-daun yang gugur terkena permukaan alat tersebut akan jatuh ke tanah akhirnya.

Cuci habuk

Habuk-habuk yang terperangkap pula, boleh dicuci dengan air hujan secara beransur-ansur. Apabila TNBES datang melawat, kerja-kerja membersih dengan mengelap permukaan sahaja dibuat supaya kecekapan penyerapan dapat dimaksimum.

Suhu dalam bilik penyimpanan bateri dan inverter sentiasa dikekalkan pada bacaan 18 darjah Celsius dengan menggunakan pendingin hawa bagi menyejukkan perkakas yang beroperasi 24 jam.

Sama seperti penyelenggaraan bateri kereta yang memerlukan air bateri diisi pada masa-masa tertentu, bateri penyimpanan solar juga begitu.

Selain itu, bacaan graviti spesifik (S.G) pada elektrolit diambil bagi mengetahui ketumpatan dan konsentrasi bahan.

Dengan menggunakan alat dipanggil hidrometer, sedikit cecair dalam bateri diambil untuk dibuat bacaan. Bacaan itu penting untuk dipantau kerana nilai S.G akan menurun apabila bateri nyahcas. Bacaan S.G elektrolit bateri di SKLM ialah 1.24 kilogram per meter persegi.

Selain dapat membekalkan bekalan elektrik 24 jam, SSH juga mampu mengurangkan pencemaran udara yang terhasil daripada generator yang berfungsi terlalu lama.

Generator dalam sistem solar hibrid hanya bertindak sebagai sumber sokongan bekalan elektrik apabila sistem solar tidak mampu berfungsi 100 peratus. Penggunaannya terhad dan pada saat-saat terdesak sahaja.

TNBES mempunyai kakitangan seramai 100 orang dan 30 daripadanya ialah jurutera. Terdapat sebanyak 42 buah SSH di seluruh Malaysia seperti di stesen kereta kabel di Gunung Machinchang, Pulau Langkawi, Sistem Solar Hibrid di Pulau Tinggi, Mersing dan Sistem Solar Hibrid di Kampung Denai, Rompin.

Selain itu, tenaga elektrik diperbaharui minihidro turut dibangunkan oleh TNBES dan terdapat 28 buah di seluruh Malaysia, manakala kos pembinaan SSH SKLM.

Tikus belanda sumber protein

Posted:

Tikus belanda sumber protein

Tikus belanda sumber protein


TIKUS belanda dilihat menjadi jalan penyelesaian terbaik buat rakyat Congo yang terhimpit dalam masalah kemiskinan, kebuluran dan malnutrisi.


SEORANG wanita sedang berjalan sambil menjunjung sebuah besen di atas kepalanya. Di dalamnya terdapat beberapa ekor haiwan kecil yang comel bertompok-tompok warna hitam, coklat dan putih di sebuah kawasan di Karete, Republik Demokratik Congo.

Haiwan berbulu itu adalah tikus belanda yang tergolong dalam kategori rodensia. Antara haiwan lain yang berada dalam kelompok sama ialah tikus, tupai dan landak.

Lebih 500 ekor tikus belanda diagih-agihkan kepada penduduk tempatan oleh organisasi bukan berasaskan keuntungan sebagai sebahagian daripada program keselamatan makanan, Pasukan Tindakan Menentang Kelaparan (ACF) pertengahan bulan Februari lalu.

Program itu memberi fokus dalam memberi bekalan nutrisi sekali gus mencegah masalah malnutrisi di kawasan-kawasan konflik.

Itu merupakan sebuah eksperimen yang memberikan nilai tambah pada tikus belanda, iaitu bukan sekadar haiwan peliharaan.

Para saintis menemui dan percaya haiwan itu bakal membantu menamatkan masalah kekurangan bekalan makanan di negara yang berdepan kehancuran akibat peperangan itu.


PARA petugas ACF memeriksa bekalan tikus belanda sebelum haiwan-haiwan itu dikumpul untuk diagih-agihkan.


Kebuluran

Tikus belanda disimpan sebagai haiwan ternakan mikro di wilayah timur Kivu Utara dan Kivu Selatan, Congo. Kedua-dua wilayah itu berdepan daripada konflik perang selama berdekad-dekad.

Konflik tersebut telah menyebabkan berjuta-juta manusia di situ mengalami kebuluran dan berdepan maut setiap hari.

Makhluk berbulu itu mempunyai kandungan nutrisi yang tinggi dan mampu menjadi bekalan makanan yang hebat berbanding ternakan konvensional seperti ayam atau babi.

Kenyataan tersebut diakui oleh Pusat untuk Pertanian Tropika Antarabangsa (CIAT) yang merupakan sebuah institut penyelidikan yang berpusat di Colombia.

"Ia merupakan sumber protein dan mikronutrisi di negara yang mempunyai kadar matnutrisi tertinggi di dunia," kata pegawai rasmi CIAT.

"Bersaiz kecil dan mudah disembunyikan, tikus belanda dengan mudah menyesuaikan diri di zon-zon konflik yang sentiasa berdepan masalah kemiskinan ekstrem dan wilayah tanpa undang-undang.

"Kebanyakan negara-negara seperti itu biasanya berlaku aktiviti menjarah haiwan ternakan tempatan," terangnya lagi.

Haiwan itu turut mempunyai kelebihan lain, ia boleh diberi makan bahan buangan dapur dan secara relatif memerlukan kos pelaburan yang rendah berbanding ternakan lain.

Paling penting, tikus belanda dapat melahirkan anak dengan cepat dengan tikus betina mampu menghasilkan anak kira-kira 10 hingga 15 ekor anak setiap tahun.

"Tikus belanda juga berdepan jenis penyakit yang sedikit, tidak seperti babi, ayam atau arnab. Jika berlaku jangkitan penyakit, kadar penghasilan anak yang tinggi atau populasi boleh pulih semula dalam masa yang singkat," ujar pihak itu lagi.


USAHA mengatasi masalah kebuluran dan malnutrisi melalui pengagihan tikus belanda di Congo mendapat sambutan menggalakkan.


Tingkatkan pengeluaran

Binatang comel itu dibela sebagai haiwan peliharaan di Eropah, tetapi dijadikan bahan makanan di Amerika Selatan terutamanya di Peru.

Rasanya dikatakan boleh menandingi daging babi, ayam atau arnab. Tikus belanda merupakan haiwan natif Amerika Selatan dan sehingga kini masih lagi belum diketahui cara ia sampai ke Congo.

Saintis-saintis di CIAT sedang melakukan penyelidikan bagi meningkatkan pengeluaran ternakan itu melalui sebuah projek yang dibiayai oleh kerajaan Jerman.

Pada peringkat awal penyelidikan, ia menyasarkan pada babi, ayam dan itik. Kini, ia dikembangkan dengan memasukkan sekali tikus belanda.

Kajian terhadap tikus belanda itu dijalankan di empat buah kampung Kivu Selatan bagi mencari cara terbaik meningkatkan kuantiti dan kualiti daging.

"Tiada seorangpun saintis di sini yang berfikir bahawa tikus belanda boleh dijadikan pilihan diet ketika projek ini dimulakan. Sekarang, ia menjadi sesuatu yang sangat diperlukan," kata Michael Peters daripada CIAT.

Ia sebenarnya lebih daripada sekadar menternak haiwan, ujar ahli sosiologi CIAT, Wanjiku Chiuri. Sebagai contoh, ramai suri rumah menggunakan hasil jualan haiwan ternakan untuk membayar yuran sekolah.

Dalam masa yang sama, kanak-kanak dikatakan memberi sumbangan yang signifikan dalam memelihara haiwan ternakan.

"Dengan meningkatkan produktiviti ternakan, kanak-kanak tidak lagi perlu menghabiskan masa yang lama untuk mencari makanan.

"Sebaliknya, ia dapat meningkatkan peluang mereka untuk hadir dan memberi fokus sepenuhnya di sekolah," katanya lagi.

Variasi fungsi HTC One

Posted:

Variasi fungsi HTC One

Variasi fungsi HTC One


REKAAN baharu telefon pintar HTC One membolehkan pengguna tampil bergaya di depan khalayak.


PEMAIN industri mobil, HTC melancarkan telefon pintar terbaharu, HTC One dengan rekaan luaran yang lebih unik dan lain daripada lain iaitu rangka tunggal (unibody) sifar renggang. Ia diperbuat daripada aluminium menjadikannya lebih elegan.

HTC One turut didatangkan bersama fungsi HTC BlinkFeed, HTC Zoe, HTC BoomSound dan HTC Sense.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif HTC Corporation, Peter Chou, pengguna kini hidup dalam zaman informasi dan berita yang sentiasa dikemas kini pada masa nyata.

"HTC One mengubah semula pengalaman menggunakan mobil dari peringkat asas mencerminkan realiti kehidupan baharu kini," katanya.

Ciri paling ketara dapat dilihat ialah HTC BlinkFeed yang merupakan aliran langsung peribadi pada skrin depan. Ia mengubah muka hadapan menjadi lebih peribadi dan relevan seperti kemas kini lama sosial, berita dan imej.

HTC BlinkFeed membolehkan pengguna melihat segala maklumat terkini berkaitan dalam sekali pandang tanpa perlu membuka aplikasi atau laman web berlainan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Polis tak umum jumpa mayat

Posted:

Polis tak umum jumpa mayat

Polis tak umum jumpa mayat

KERETA perisai Condor keluar dari Kampung Tanduo selepas melakukan serangan di kawasan yang ditawan pengganas Sultan Sulu semalam.


KUALA LUMPUR - Drama pencerobohan kumpulan pengganas Sultan Sulu di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah mencapai kemuncak semalam apabila pasukan keselamatan melancarkan serangan melalui Ops Daulat secara besar-besaran di kawasan yang ditawan sejak 22 hari lalu.

Gerakan pukul 7 pagi itu bermula dengan serangan bom MK81 seberat 113 kilogram sebutir itu berlangsung hampir 30 minit membabitkan lapan jet pejuang masing-masing tiga buah F/A-18D Hornet dan lima buah Hawk 208.

Sebaik serangan udara yang dibuat dalam lingkungan empat kilometer di kampung itu tamat, pasukan infantri Rejimen Askar Melayu Diraja pula melepaskan tembakan mortar untuk melumpuhkan saki-baki musuh.

Selepas itu, anggota komando Tentera Darat dan polis bersama kenderaan perisai Condor memasuki lokasi serangan untuk operasi penggeledahan kawasan yang diserang.

Bagaimanapun, sehingga lewat malam tadi, polis mahupun pihak tentera tidak mengumumkan mengenai penemuan mayat atau senjata api puak pengganas.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Ketua pengganas cabut lari

Posted:

Ketua pengganas cabut lari

Ketua pengganas cabut lari

LAHAD DATU - Ketika pihak berkuasa melancarkan serangan besar-besaran untuk menggempur kubu pengganas Sultan Sulu di Kampung Tanduo di sini semalam, ada maklumat mengatakan ketua kumpulan pengganas dan beberapa orang kanannya telah melarikan diri dari kawasan tersebut sejak beberapa hari lalu.

Adik Sultan Jamalul Kiram III, Raja Muda Azzumuddie, 60-an, yang mengetuai operasi pencerobohan ke Sabah pada 12 Februari lalu dipercayai sedang bersembunyi di kawasan Kampung Tanjung Batu di sini yang terletak kira-kira sembilan kilometer dari Kampung Tanduo.

Kampung Tanduo merupakan kawasan pertama diceroboh Azzumuddie bersama 180 pengikutnya yang lengkap bersenjata. Mereka menyusup masuk dengan menaiki bot pancung dari kepulauan Sulu ke Sabah.

Ada maklumat mengatakan Azzumuddie telah terselamat ketika serangan menggunakan pesawat pejuang, kereta perisai dan askar berjalan kaki yang dilancarkan pihak berkuasa tepat pukul 7 pagi semalam.

Teori bagaimana mereka melarikan diri terbahagi kepada tiga. Pertama, pengganas telah membuat laluan bawah tanah dan laluan tikus ekoran mereka telah berkubu di kawasan kampung tersebut sejak lebih tiga minggu lalu.

Kedua, keluasan kawasan tersebut menyebabkan pihak berkuasa menghadapi sedikit kekangan untuk mengawal keseluruhan tempat. Jadi mereka boleh melarikan diri ke kawasan yang tidak dikawal untuk bersembunyi.

Teori terakhir pula ialah pengganas mengambil kesempatan keluar dari kampung ketika pihak berkuasa mengeluarkan arahan kepada penduduk supaya mengosongkan rumah. Mungkin mereka ikut jalan berlainan dengan penduduk untuk mengelakkan daripada dicekup.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Rakyat Sulu Sabah tetap setia

Posted:

Rakyat Sulu Sabah tetap setia

Rakyat Sulu Sabah tetap setia

LAHAD DATU - Meskipun mempunyai pertalian persaudaraan dengan bangsa Sulu di selatan Filipina, nyata taat setia rakyat Sabah dalam kalangan bangsa itu terhadap Malaysia tidak goyah.

Sebaliknya, mereka mengutuk tindakan kumpulan bersenjata itu yang jelas mencabuli hak keamanan mereka yang dinikmati sejak sekian lama selain menyifatkan tindakan itu sebagai memalukan.

Bahkan ada antara mereka tidak mahu dikaitkan dengan kumpulan berkenaan dalam kemelut yang memasuki hari ke-22. Mereka berasa malu dengan perbuatan itu.

Seorang lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Azly, 45, berkata, sejak merdeka, rakyat Sabah termasuk bangsa Sulu hidup aman damai bahkan mendapat layanan baik daripada kerajaan negeri.

"Ramai bangsa Sulu menjadi nelayan dan usahawan serta kakitangan kerajaan. Ini contoh kejayaan bangsa Sulu di sini. Pada saya, sepatutnya orang di sana membiarkan bangsa mereka di sini maju dan berjaya, mereka kena reda," katanya di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Pendirian FAM cetus polemik

Posted:

Pendirian FAM cetus polemik

Pendirian FAM cetus polemik

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

Timbalan Presiden FAM, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah


SEJAUH mana kesediaan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) meminda Artikel 88 yang selama ini seolah-olah dijadikan 'perisai' badan induk itu daripada dikritik masih menjadi persoalan banyak pihak.

Biarpun Timbalan Presiden FAM, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah (gambar) memberi 'lampu hijau' kepada ahli gabungan untuk mengemukakan usul pindaan tersebut baru-baru ini, ramai yang tidak menolak kemungkinan ia sekadar 'melepaskan batuk di tangga'.

Apa tidaknya, usul sedemikian sebenarnya bukan sesuatu yang baharu apabila telah lama dicadangkan sejak setahun lalu.

Sumber memberitahu Kosmo!, episod cadangan meminda Artikel 88 sudah dimulakan pada Kongres Tahunan FAM ke-48 yang diadakan di Kuala Lumpur pada 7 Julai 2012.

Menurutnya, ketika kongres tersebut berlangsung, terdapat usul untuk mengkaji semula dan meminda artikel berkenaan selain usul supaya jawatan Setiausaha Agung tidak dilantik secara terus oleh presiden, sebaliknya perlu menerima sokongan daripada ahli gabungan.

"Usul tersebut dibuat oleh Persatuan Bola Sepak Perak dan disokong oleh Persatuan Bola Sepak Kelantan dan Persatuan Bola Sepak Perlis, namun ketika kongres berlangsung, usul tersebut langsung tidak disebut dan dibincangkan.

"Apa yang saya dimaklumkan, syor tersebut diusulkan dengan mengikut semua prosedur yang ditetapkan dan FAM sepatutnya tidak mempunyai alasan untuk menolak usul berkenaan kecuali mereka tidak serius untuk memindanya," katanya ketika dihubungi semalam.

Untuk rekod, artikel berkenaan didakwa menyekat kebebasan bersuara ahli-ahli gabungan dan exco menyaksikan beberapa individu telah pun dikenakan tindakan termasuk satu-satunya Timbalan Presiden FAM, Tan Sri Annuar Musa digantung selama dua tahun enam bulan dan terbaharu melibatkan Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim.

Baru-baru ini, Tengku Abdullah memberitahu, kesediaan FAM untuk meminda artikel berkenaan selepas ia melibatkan kritikan dan teguran yang dikeluarkan oleh Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail yang mengkritik mutu pengadilan Liga Malaysia.

Mengulas lanjut, sumber itu memberitahu, FAM seharusnya perlu lebih peka dan prihatin dengan permintaan atau usul yang diajukan oleh ahli gabungan kerana ia melibatkan kepentingan bersama dan artikel berkenaan juga jelas menyekat kebebasan bersuara biarpun ia suatu yang positif.

Menurutnya, keghairahan FAM ketika ini untuk mengubah dan meminda Artikel 88 sepatutnya bukan lagi omong kosong ataupun merasionalkan alasan supaya tindakan tidak diambil terhadap Tunku Ismail yang jelas mengkritik FAM melalui isu mutu pengadilan.

"Kita tidak mahu pindaan ini dibuat semata-mata untuk menyelamatkan individu tertentu kerana selepas perkara tersebut berlaku, baru FAM dilihat serius untuk mengubahnya.

"Bagaimanapun, sekiranya pindaan tersebut menjadi kenyataan, ia merupakan lembaran baharu dalam usaha menambah baik FAM.

"FAM perlu menjadi sebuah intitusi yang berjiwa besar, mendengar dan mengambil kira pandangan ahli gabungan selain melakukan yang terbaik untuk kemajuan dan kelangsungan masa depan bola sepak tempatan," ujarnya.

Juventus waspada kejutan Celtic

Posted:

Juventus waspada kejutan Celtic

Juventus waspada kejutan Celtic


BARISAN pemain Juventus meraikan kejayaan membenam Celtic 3-0 di Glasgow bulan lalu.


MILAN - Juventus enggan memandang mudah pertemuan menentang Celtic apabila kedua-dua pasukan itu berentap dalam aksi kedua pusingan kalah mati kempen Liga Juara-Juara di Turin awal pagi esok.

Skuad kendalian Antonio Conte kini seolah-olah berada 'sebelah kaki' di peringkat suku akhir apabila memiliki kelebihan gol di tempat lawan hasil kemenangan selesa 3-0 di Glasgow bulan lalu.

Jika layak, ia merupakan kali pertama Juventus mara ke suku akhir selepas kali terakhir ditewaskan Arsenal di peringkat sama pada edisi 2006.

Justeru, skuad The Old Lady pastinya mahu memastikan pasukan pelawat gagal memburu gol awal bagi mengelak bencana tersingkir lebih awal kali ini.

"Perlawanan belum berakhir. Masih banyak yang perlu kami lakukan jika enggan berputih mata.

"Kami perlu mengharungi perlawanan ini dengan serius kerana peluang masih sama rata buat kedua-dua pasukan," kata tonggak pertahanan Juventus, Giorgio Chiellini.

Awal pagi esok, Conte dijangka merehatkan beberapa pemain utama seperti Stephan Lichsteiner, Claudio Marchisio dan Arturo Vidal.

Ia ekoran kesemua pemain itu telah mengutip satu kad kuning dan berkemungkinan terlepas aksi suku akhir jika tetap diturunkan awal pagi esok.

Dengan ketiadaan mereka, Conte dijangka mempertaruhkan sentuhan Kwadwo Asamoah dan penyerang muda, Paul Pogba.

Dalam pada itu, pengendali Celtic, Neil Lennon mengakui anak-anak buahnya kini menerima suntikan moral selepas menewaskan St. Mirren dalam saingan suku akhir Piala Scotland minggu lalu.

"Kami berada di sini untuk memberikan tentangan dan memenangi perlawanan.

"Kami perlu buktikan bahawa kemenangan selesa Juventus di tempat kami tempoh hari semata-mata kerana nasib.

"Jika kami berjaya menunjukkan jalan keluar buat Juventus, ia satu kejayaan yang sukar dilupakan sampai bila-bila," kata Lennon. - AFP

Harimau Malaya tagih bisa Piya

Posted:

Harimau Malaya tagih bisa Piya

Harimau Malaya tagih bisa Piya

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

SELEPAS sekian lama diselubungi kontroversi, kapten Kelantan, Mohd. Badhri Mohd. Radzi akhirnya dipanggil memperkuat Harimau Malaya bagi mengharungi kempen kelayakan Piala Asia 2015 berdepan Yemen di Stadium Shah Alam pada 23 Mac ini.

Badhri yang mesra dengan panggilan Piya, bakal menyertai 27 pelatih Harimau Malaya yang akan berkumpul di latihan pusat di Wisma FAM, Kelana Jaya bermula 11 Mac ini.

Sebelum berdepan Yemen, Harimau Malaya bakal diuji Arab Saudi dalam satu aksi persahabatan (17 Mac) selain turut dijadualkan berdepan Palestin dalam satu perlawanan amal di Kuantan, Pahang pada 26 Mac.

Sebelum ini, nama Piya sering menimbulkan perdebatan dalam kalangan penyokong tempatan kerana tidak berada dalam perancangan Rajagobal mengharungi beberapa perlawanan utama biarpun beraksi cemerlang bersama The Red Warriors.

Selain Piya, antara nama yang kembali tersenarai kali ini termasuklah Abdul Manaf Mamat dan juga Safiq Rahim yang sebelum ini terlepas aksi berdepan Qatar gara-gara menjalani hukuman penggantungan perlawanan.

Begitupun, pengurus Harimau Malaya, Datuk Seri Subahan Kamal menangkis dakwaan bahawa Piya dipanggil semata-mata bagi memenuhi kehendak penyokong.

Sebaliknya, beliau memberitahu, kredibiliti Piya tidak wajar disangkal dan telah lama berada dalam perancangan Rajagobal.

"Jika diikutkan, nama Piya ada sebelum berdepan Qatar, namun Amri Yahyah yang lebih versatil dilihat lebih sesuai bagi menampung ketiadaan beberapa pemain utama yang tercedera ketika itu.

"Kewibawaan Piya tidak wajar dipersoalkan mana-mana pihak. Kami bukan mengamalkan dasar pilih kasih dalam mengenal pasti pemain terbaik. Piya layak kerana dia layak, bukannya kerana desakan mana-mana pihak," katanya kepada Kosmo! semalam.

Ketika ditanya mengapa sekarang Piya dipilih dan bukannya ketika misi mempertahankan Piala Suzuki AFF tahun lalu, jelas Subahan: "Masa itu, Piya baru sahaja membantu Kelantan menjuarai Piala Malaysia.

"Sepatutnya, perkara ini tidak lagi disensasikan. Yang penting, Piya harus membuktikan kredibilitinya bersama skuad kebangsaan."

Untuk rekod, kali terakhir Piya menyarung jersi kebangsaan ialah ketika berdepan Chelsea dalam satu aksi persahabatan di bawah kendalian Ong Kim Swee pada Julai 2011.

Dia merupakan antara 'arkitek' terbaik negara apabila membantu skuad kendalian Bojan Hodak menjulang gelaran trebel musim lalu.

Dalam pada itu, Subahan mahu pemain negara menganggap pertemuan dengan Yemen sebagai misi 'hidup mati' Harimau Malaya bagi menghidupkan peluang menyambar slot pusingan akhir Piala Asia 2015 yang bakal berlangsung di Australia.

"Saya percaya kekalahan 0-2 kepada Qatar tempoh hari mematangkan pemain supaya lebih berwaspada ketika berdepan Yemen nanti.

"Jadi, kami wajib memenangi perlawanan itu," kata- nya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Renbash semarak industri perfileman Tamil

Posted:

Renbash semarak industri perfileman Tamil

Renbash semarak industri perfileman Tamil

Oleh NIZHA PERIASWAMY

KRU peserta pembikin filem-filem pendek Talk to the Lens (dari kiri) Shaman, Arvin, Kavimani, Ganesan dan Guna.


RAMAI pembikin filem bebas baik pelajar institusi pengajian tinggi atau orang perseorangan menggunakan peluang mereka untuk mendedahkan bakat dalam penerbitan filem pendek melalui pertandingan Talk To The Lens yang diadakan baru-baru ini.

Bertempat di pawagam TGV Setia Walk, Puchong, pertandingan filem pendek Tamil itu dibuka dengan objektif utama iaitu memberi peluang dan pengiktirafan kepada pembikin filem Tamil Malaysia yang masih baharu.

"Saya melihat ramai pihak yang berminat membuat filem, tetapi mereka sama ada tidak tahu bagaimana, tiada sumber rujukan ataupun hasrat itu tidak dilayan pihak yang sewajarnya memberi bimbingan.

"Oleh itu, Renbash bersama-sama rakan kerjasama kami, Kaadhaldesam.com memulakan cabaran ini," kata M. Subash Manan, pengarah yang pernah tampil dengan beberapa filem Tamil, Melayu dan Cina.

Terkenal melalui lakonan dan arahan filem Pensil, Subash bersama rakan sekerja, M. Suurya mengakui, kekurangan sumber kewangan dilihat banyak menyekat bakat anak muda yang mahu berkecimpung dalam bidang itu selain beberapa sebab-sebab lain.

"Kami menerima 35 penyertaan dan 16 penyertaan telah disenarai pendek. Lima dipilih sebagai filem terbaik. Semuanya berdasar kualiti filem, jalan cerita, kualiti audio, nilai komersial, pengajaran dan semua elemen yang perlu ada dalam sebuah penyampaian filem pendek," kata Subash.

Walaupun berpuas hati dengan percubaan para peserta filem pendek, beliau menggesa supaya pembikin filem berusaha dalam menyampaikan produk yang terbaik kerana masih banyak kekurangan yang tidak diambil perhatian oleh pembikin filem mahupun pelakon.

"Mungkin kerana ini kali pertama. Tetapi secara keseluruhannya, kami sangat berpuas hati dan bangga dengan komitmen dan hasil kerja mereka," katanya yang turut berjanji untuk memberi peluang kepada pemenang pengarah terbaik Talk To The Lens, menjadi pengarah bagi filem beliau yang akan datang dengan geran bernilai RM250,000.

Percubaan pertama

Sementara itu, pemenang filem terbaik pertandingan tersebut, S. Arivalagan, 23, ketika ditemui di majlis penyampaian hadiah berkata, beliau tidak sangka percubaan pertamanya itu berjaya.

"Saya sangat bersyukur atas kejayaan ini. Menggunakan kamera yang dipinjam daripada rakan, saya mahu membuktikan kemampuan saya pada tahap yang lebih besar selepas ini," kata pemilik filem pendek berjudul Happy Deepavali Aruna.

Menurut Arivalagan yang juga seorang guru, filemnya menceritakan tentang seorang lelaki penghidap kanser yang jatuh hati dengan kehadiran seorang wanita asing bernama, Aruna.

Pemenang anugerah pengarah terbaik pula dimenangi M. S. Kubendaren yang merupakan pelajar jurusan filem digital dan televisyen tahun kedua, Universiti Limkokwing. Menceritakan kisah genre suspens masyarakat, filem pendek kisah benar berjudul Naan Thirudan itu bukan sahaja sarat dengan mesej semasa malah penuh humor.

"Saya dan tiga rakan lain menghasilkan filem pendek ini dengan saya sendiri memegang watak pencuri. Selain filem pendek, kami juga terlibat dalam lima projek komersial lain," katanya yang melihat peluang yang ditawarkan oleh Renbash sebagai satu platform terbaik kepada pembikin filem baharu seperti mereka.

Subash pada akhir acara meminta agar individu yang mahu melibatkan diri dalam industri perfileman tempatan supaya berhubung dengan beliau atau pihak Renbash kerana pihaknya senantiasa bersedia untuk membantu.

Dalam pada itu, acara pada petang itu juga dimeriahkan dengan majlis prapelancaran sebuah filem Tamil tempatan terbaharu oleh Renbash, Phuyal 18 yang bakal menemui penonton pada tahun ini.

Dibintangi Kavitha Thiagarajan yang memegang watak utama, ia juga merupakan filem pertama bagi dirinya selepas enam tahun berehat daripada melibatkan diri dalam hiburan tempatan.

Konsep syariah hospital UIAM

Posted:

Konsep syariah hospital UIAM

Konsep syariah hospital UIAM


UMAT Islam dituntut untuk menunaikan solat walau apa juga keadaan mereka seperti yang digariskan syariat. - Gambar hiasan


BAGAIMANAKAH seseorang Muslim hendak solat apabila anggota badan mereka dalam keadaan tidak boleh bergerak dan terlentang di katil kerana sakit? Begitu juga halnya dengan wuduk. Apakah kaedah terbaik yang boleh dilakukan sedangkan kaki dan tangan berbalut? Bagaimana pula dengan seorang wanita yang sedang kesakitan hendak bersalin hendak solat apabila masuk waktu solat?

Biarpun tidak mewakili suara majoriti, namun masih ada antara masyarakat Islam mempunyai persepsi bahawa kesakitan yang dihadapi sebagai alasan untuk tidak menunaikan ibadat itu.

Walhal, ia antara satu tunjang fardu ain yang wajib dilaksanakannya walau dalam apa keadaan sekali pun tanpa alasan. Tidak kiralah jika anda dalam keadaan sakit, musafir dan sibuk.

Bagi mereka yang mempunyai keluarga berpengetahuan mengenai kaedah menunaikan solat ketika terlantar sakit, mungkin ia bukan satu masalah.

Kelonggaran

Bagaimana pula dengan mereka yang tidak ada keluarga ataupun kurang pengetahuan agamanya?

Biarpun Islam mewajibkan setiap umatnya menunaikan solat walau dalam apa keadaan sekali pun, namun ia bukanlah satu tuntutan yang membebankan. Bahkan, umat Islam diberi kelonggaran ketika sakit mengikut kemampuan masing-masing.

Contohnya, seseorang pesakit yang menghadapi kesukaran untuk solat berdiri boleh melakukan dengan cara duduk. Bagi mereka yang sukar untuk rukuk atau sujud boleh melakukan secara yang disarankan.

Semua itu antara kaedah yang disarankan dalam Islam bagi mereka yang sakit atau tidak mampu. Hospital pengajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di Bandar Indera Mahkota, Kuantan, Pahang menawarkan perkhidmatan yang berkonsepkan pematuhan syariah. Ini termasuklah aspek pengajaran latihan solat kepada pesakit.

Dijangka beroperasi pada awal tahun 2016, hospital pengajar UIAM bernilai RM413 juta dengan 300 katil itu bakal dilengkapi perubatan moden dan pelbagai kemudahan lain. Antaranya 20 buah dewan bedah, 10 dewan bersalin, unit haemodialisis, makmal patologi, pengimejan (MRI, angiografi, skan CT dan flourosckopi), rehabilitasi dan klinik pakar.

Istimewanya hospital pengajar ini, perkhidmatan ditawarkan bukan sahaja berlandaskan kepada konsep syariah dengan penekanan halal dan berkualiti malah kemudahan komprehensif turut disediakan kepada pesakit beragama Islam untuk menunaikan solat.

Ia tidak sekadar terangkum kepada penyediaan ruang solat, bahkan pesakit yang tidak dapat bergerak ke surau akan diberi penerangan berhubung kaedah menunaikan solat di atas katil oleh doktor, jururawat mahupun pelajar perubatan.

Lebih menarik, susunan katil ini lazimnya menghadap kiblat sekali gus memudahkan pesakit beragama Islam untuk menunaikan fardu ain itu.

Rektor UIAM, Prof. Datuk Seri Dr. Zaleha Kamaruddin berkata, bagi mengaplikasikan integrasi perspektif Islam dalam perkhidmatan perubatan, penting bagi doktor, jururawat dan pelajar perubatan mempunyai pemahaman, pengetahuan berhubung perkara berkenaan.

Menyedari kepentingan ini, setiap pelajar perubatan UIAM diwajibkan mengambil mata pelajaran Islamisation of Human Knowledge.

Berbentuk lebih praktikal, mata pelajaran ini akan mengajar atau melengkapkan komuniti pelajar perubatan ini dengan hukum atau kaedah menunaikan solat ketika sakit termasuklah tata cara tayamum. Tayamum sebagai ganti wuduk bagi orang sakit yang tidak boleh menggunakan air.

Lebih praktikal

Menurut Timbalan Rektor (Akademik dan Perancangan), Prof Datuk Dr. Md. Tahir Md. Azhar, pengaplikasian pengetahuan kaedah menunaikan solat ketika sakit boleh dilakukan secara komprehensif oleh kakitangan, pelajar perubatan apabila beroperasinya hospital ini.

"Kursus kami lebih praktikal kerana kalau sekadar ceramah, sesiapa sahaja boleh bagi. Tetapi apabila disuruh mengajar pesakit solat, pelajar perubatan kekok. Sebab itulah perlunya praktikal," katanya.

Kewujudan hospital pengajar UIAM mesra ibadat ini bukan bertujuan untuk bersaing dengan hospital awam, tetapi ia dilihat sebagai pelengkap perkhidmatan perubatan menerusi kepakaran berkaitan.

Selain itu, hospital pengajar akan memudahkan pelajar perubatan mengaplikasikan pengetahuan yang dimiliki, membuka lebih ruang dan pendedahan berkaitan dunia berkenaan.

Presiden UIAM Tan Sri Mohd. Sidek Hassan berkata, penubuhan hospital ini juga bakal menjadi gerbang pintu kepada usaha-usaha penyelidikan. Pada masa sama, khidmat perubatan kepada masyarakat tidak akan diabaikan khususnya berkaitan dengan perkhidmatan perubatan pakar.

"Hospital ini bakal menjadi mercu tanda dalam usaha ke arah meningkatkan bidang pelancongan perubatan di Pahang.

"Ia juga akan menjadi pemangkin dalam memacu pertumbuhan dan kemajuan bidang perubatan dan sains kesihatan di Pahang," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Filipina serahkan kepada Malaysia

Posted:

Filipina serahkan kepada Malaysia

Filipina serahkan kepada Malaysia

BEBERAPA penduduk Filipina tiba dari Sabah di sebuah pelabuhan di Jolo, wilayah Sulu semalam.- AP


MANILA - Pentadbiran Filipina semalam menyatakan nasib Raja Raja Muda Agbimuddin Kiram dan para pengikutnya yang merupakan adik Sultan Jamalul Kiram III di Sabah kini terletak di tangan pihak berkuasa Malaysia selepas mereka enggan meletak senjata dan menyerah diri, lapor portal berita ABS-CBNnews.com semalam

"Malaysia sudah mengambil alih. Terdapat kematian di pihak mereka. Mereka mahu menyelesaikannya mengikut cara mereka," kata jurucakap Presiden Filipina, Edwin Lacierda kepada rancangan Mornings@ANC.

Lacierda berkata, pentadbiran Filipina banyak kali merayu kepada keluarga Kiram supaya meninggalkan Sabah.

Kenyataan itu dibuat selepas beberapa anggota polis Malaysia dan para pengikut raja muda itu mati akibat pertempuran yang berlaku di Lahad Datu.

Katanya, keengganan Kiram telah mengancam kehidupan 800,000 warga Filipina yang hidup dengan aman di Sabah.

Kiram yang mendakwanya sebagai Sultan Sulu telah mengarahkan para pengikutnya pergi ke Sabah pada awal bulan lalu untuk tinggal di sebuah kawasan yang dianggapnya sebagai milik kesultanan tersebut berdasarkan sejarah.

"Kami telah meminta mereka meletakkan senjata dan menyerah diri atau menghadapi kematian. Sekarang keluarga Kiram meminta ketenangan yang sepatutnya dilakukan sebelum ini. Kiram patut membawa pulang pengikutnya dan mengadakan dialog.

"Mereka (para pengikut Kiram) enggan mendengar rayuan kami. Mereka berdegil kerana ingin menuntut hak," tambahnya.

Ditanya apa yang telah dilakukan oleh pemerintah Filipina untuk keluarga Kiram, Lacierda berkata, pihak pemerintah telah memastikan keselamatan 800,000 warganegara itu di Sabah terjamin.

Katanya, pemerintah turut memberi bantuan kepada pengikut keluarga Kiram di Tawi-Tawi dan Sulu.

Lebih 100 pengikut Agbimuddin kini berada di Sabah.

Dalam wawancara itu, Lacierda berkata, pihaknya telah menghantar utusan ke Kiram di Taguig, Manila sebagai usaha meyakinkan beliau untuk mengarahkan pengikutnya menyerah diri.

Antara mereka yang bertemu dengan keluarga Kiram termasuk Penasihat Hal Ehwal Politik Presiden, Ronald Llamas; Penasihat Keselamatan Negara, Cesar Garcia dan Gabenor Wilayah Autonomi Islam Mindanao, Mujiv Hataman.

Lacierda berkata, Kiram kerap bertukar-tukar fikiran semasa peringkat awal rundingan.

Pada satu ketika, Lacierda berkata, pemerintah dan keluarga Kiram hampir mencapai persetujuan sehinggalah satu panggilan telefon mengubah segala-galanya.

Katanya, hasil risikan mendapati terdapat pihak yang sengaja menghasut keluarga Kiram.

"Pada satu ketika kami hampir memeterai perjanjian dan secara tiba-tiba Kiram menghubungi seseorang, kemudian semuanya berubah. Kami sedang menyiasat perkara itu. Presiden berkata, kami tengah mencari siapa pihak itu tanpa menamakan sesiapa. Kamu menghantar 180 pengikut ke Lahad Datu dan menuntut Sabah. Itu tidak realistik," katanya.

Lacierda berkata, banyak pihak menuntut gelaran Sultan Sulu dan Kiram salah satu daripadanya.

Beliau berkata, isteri kepada pengasas Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro, Nur Misuari turut menuntut gelaran itu.

Jurucakap itu berkata, bapa Kiram telah dilucutkan gelaran sebagai putera mahkota oleh Sultan Sulu, Ismael Kiram.

Beliau berkata, mengikut catatan sejarah terdapat sembilan pihak menuntut gelaran itu.

Lacierda berkata, terdapat beberapa percubaan oleh pentadbiran Filipina untuk menyatukan kesemua waris dan mengukuhkan tuntutan ke atas Sabah.

Semasa Corazon Aquino menjadi Presiden, beliau cuba menyatukan semua waris tetapi Kiram merosakkan rundingan.

Ketika pemerintahan Presiden Fidel Ramos, Kiram sekali lagi menjadi dalang yang merosakkan rundingan.

Sementara itu, lebih 300 pendatang asing warga Filipina tiba dari Sabah pada malam Sabtu lalu dengan menggunakan feri di Zamboanga.

Menurut agensi berita AP semalam, sejumlah penduduk Filipina yang tinggal di Sabah tiba di sebuah pelabuhan Jolo semalam.

Jolo merupakan ibu negeri wilayah Sulu. - Agensi

Tentera Syria lancar serangan besar-besaran

Posted:

Tentera Syria lancar serangan besar-besaran

Tentera Syria lancar serangan besar-besaran


BEBERAPA anggota Tentera Pembebasan Syria meronda di sebuah kawasan perumahan Al-Khalidiya, Homs kelmarin.-reuters


BEIRUT - Tentera Syria semalam melancarkan satu serangan besar-besaran di beberapa kawasan yang dikuasai kumpulan penentang di pusat bandar Homs, kata kumpulan Pemantau Hak Asasi Manusia Untuk Syria.

Menurut kumpulan itu, serangan tersebut dilakukan selepas sekurang-kurangnya 264 orang telah terkorban di negara berkenaan pada Ahad lalu.

"Serangan ini merupakan pertempuran yang paling teruk pernah berlaku pada bulan ini," kata kumpulan tersebut.

Kumpulan penentang bertempur dengan tentera Presiden Bashar Al-Assad sejak Mac 2011.

Lebih 70,000 orang dilaporkan terbunuh dalam pertempuran itu.

Para penentang yang terdiri daripada penduduk tempatan itu mahu menggulingkan Bashar yang didakwa gagal membawa pembaharuan dalam bidang pentadbiran selepas kebangkitan penduduk berlaku di Tunisia, Mesir dan Libya. - Agensi

Enjin carian Google mengenai Sabah digodam penyokong pengganas

Posted:

Enjin carian Google mengenai Sabah digodam penyokong pengganas

Enjin carian Google mengenai Sabah digodam penyokong pengganas


PENGGODAM menyiarkan maklumat tentang Sabah yang bukan merupakan negeri yang sah milik Malaysia di enjin carian Google semalam.


KUALA LUMPUR - Para penyokong kumpulan pengganas Sultan Sulu yang menceroboh Sabah baru-baru ini telah menggodam enjin carian Google.

Penggodam itu menyiarkan maklumat bahawa Sabah bukan negeri yang sah di Malaysia.

Hasil keputusan carian enjin itu juga memaparkan keratan kenyataan tersebut yang diambil daripada petikan di laman web Wikipedia.

"Sabah merupakan salah sebuah daripada 13 negeri di Malaysia dan ia dikuasai secara haram," kata kenyataan tersebut dalam bahasa Inggeris.

Selain itu, sebuah laman web Kolej Stamford di Malaysia turut digodam pada hujung minggu lalu apabila muka hadapan laman tersebut diganti dengan mesej yang menyatakan: "Masanya telah tiba untuk menuntut kembali apa yang sebenarnya menjadi hak kami."

Beberapa laman berita portal Filipina mendakwa sejumlah laman web di negara tersebut telah diserang oleh para penggodam pro-Malaysia.

Sebelum itu, masyarakat Malaysia telah dikejutkan dengan serangan kumpulan pengganas yang mendakwa mereka Tentera Kesultanan Sulu.

Kira-kira 100 sehingga 300 orang pengganas tersebut mendarat di perairan Sabah pada 12 Februari lalu.

Pasukan keselamatan Malaysia berjaya membunuh sejumlah anggota penceroboh tersebut.

Bagaimanapun, beberapa anggota polis Malaysia turut terbunuh dalam insiden tembakan yang berlaku melibatkan kedua-dua pihak.

Pencerobohan itu diketuai oleh Raja Muda Agbimuddin Kiram yang merupakan adik Sultan Jamalul Kiram III yang mendakwa sebagai Sultan Sulu. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Perlu desak Filipina ekstradisi Jamalul Kiram III

Posted:

Perlu desak Filipina ekstradisi Jamalul Kiram III

Perlu desak Filipina ekstradisi Jamalul Kiram III

05/03/2013 11:07pm

KUALA LUMPUR – Pelbagai pihak hari ini meminta Kementerian Luar mendesak kerajaan Filipina menyerahkan Jamalul Kiram III untuk dibicarakan di negara ini kerana dipercayai telah mengarahkan pencerobohan bersenjata di Sabah sehingga mengorbankan lapan anggota polis Malaysia.

Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia (PPMM), Datuk Zainul Rijal Abu Bakar berkata, walaupun Jamalul Kiram tidak menyertai pencerobohan di Lahad Datu dan berada di Filipina, namun sejak peristiwa itu, dia menunjukkan sokongan melalui beberapa kenyataan.

"Jamalul Kiram tidak menyertai pencerobohan di Lahad Datu, namun ia tidak bermakna dia tidak buat kesalahan sebab dalam undang-undang kita, dia tetap bersubahat melakukan satu kesalahan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata, adalah wajar jika kerajaan memohon Filipina mengekstradisi Jamalul Kiram, yang mendakwa dirinya "Sultan Sulu", untuk dibicarakan di mahkamah negara ini. – BERNAMA

Rakyat malaysia di Filipina dinasihati berwaspada

Posted:


Ruang

Tragedi gajah kerdil

RABU lalu, negara digemparkan dengan penemuan bangkai 10 ekor gajah pigmy atau gajah kerdil Borneo yang mati dalam keadaan menyayat hati di kawasan Hutan Simpan Gunung Rara, kira-kira 130 kilometer dari Tawau, Sabah. Lagi...

Infiniti

Jana idea dan inovasi tempatan

MENINGGALKAN kenderaan seperti kereta di rumah lantaran terpaksa bertugas di luar daerah selama beberapa hari merupakan perkara normal yang dilalui ramai individu. Lagi...

Kesihatan

Mata buta kerana katarak

KUALITI penglihatan sering berkait rapat dengan umur tetapi tidak kurang juga mata kabur disebabkan pelbagai insiden tidak diingini termasuk diabetes atau kemalangan di tempat kerja. Tetapi, jika pada satu hari anda hanya melihat asap atau objek warna kelabu, situasi itu mungkin disebabkan oleh penyakit katarak. Lagi...

Penduduk di gugusan Felda Sahabat selamat

Posted:

Penduduk di gugusan Felda Sahabat selamat

Penduduk di gugusan Felda Sahabat selamat

05/03/2013 10:51pm

PUTRAJAYA – Kesemua 15,500 peneroka, anggota keluarga serta pekerja di gugusan Felda Sahabat, yang terletak berhampiran Kampung Tanduo di mana pihak berkuasa melancarkan serangan ofensif, setakat ini berada dalam keadaan selamat tanpa sebarang kecederaan sejak pengganas menceroboh kawasan itu.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan berkata, seramai 1,000 pekerja di Felda berhampiran kawasan serangan diberi cuti kerana khuatir berlaku kejadian tidak diingini kepada mereka.

"Kita telah mengarahkan cuti terutama di kawasan ladang yang berhampiran dengan Kampung Tanduo iaitu Ladang Felda Sahabat 17, 18, 19, 22 dan 56. Untuk esok, sekiranya operasi belum selesai, cuti mereka juga patut diteruskan," katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini.

Beliau berkata, seramai 10,000 pekerja turut diberi cuti Sabtu lepas atas alasan sama, dan kawalan keselamatan sekitar gugusan Felda itu turut dipertingkat dengan kerjasama Polis Bantuan Felda, Polis Diraja Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved