Selasa, 9 April 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Sate dibakar atas dapur tanpa arang

Posted:

Sate dibakar atas dapur tanpa arang

Sate dibakar atas dapur tanpa arang

Mohd Afiq Zulkifli
afiq.zulkifli@kosmo.com.my

TIADA kesan arang dan tidak mempunyai lemak merupakan keistimewaan Kiosk Satay Grill.


KALI pertama menikmati sate yang dibeli dari Kiosk Satay Grill, Muhamad Khafrizal Khalid, 17, mengakui dia dan keluarganya menyukai keenakan sate tersebut.

Walaupun saiz sate itu sedikit kecil berbanding sate yang ada di pasaran, namun harganya berpatutan.

Apatah lagi, sate itu hanya menggunakan paha ayam dan daging berkualiti yang menjadikan rasanya enak.

"Sesekali saya membeli sate antara 40 hingga 50 cucuk untuk dibawa pulang makan bersama keluarga. Meskipun ia masih baharu, saya berharap pada masa hadapan, Kiosk Satay Grill mampu berkembang agar ia mudah didapati di tempat lain," kata Khafrizal yang tinggal di Beranang, Selangor.

Anak kedua daripada empat beradik berpendapat, persembahan Kiosk Satay Grill yang menarik berjaya menarik perhatian pelanggan.

Sambutan positif

Sementara itu, seorang usahawan Kiosk Satay Grill, Akmal Amsyar Azmi, 18, mula berniaga Satay Grill selepas diperkenalkan oleh bapa saudaranya awal Januari tahun ini.

Meskipun baru tiga bulan menjalankan perniagaan, sambutan yang diterima sangat positif. Bahkan, dia juga mempunyai pelanggan tetap.

"Sate ini enak kerana ia tiada kepingan lemak tetapi menggunakan paha atau daging berkualiti,'' katanya memberitahu satu cucuk sate ayam dijual pada harga 70 sen manakala daging pula 80 sen secucuk.

Ketika ditemui baru-baru ini, Akmal Amsyar memberitahu, purata jualan satenya mencecah sehingga 500 cucuk untuk satu malam.

Beliau juga mengakui adakalanya tidak menang tangan kerana permintaan yang tinggi sehinggakan pelanggan terpaksa menunggu.

Dibantu oleh rakan dan adiknya, dia membuka kios itu di pangsapuri Bandar Tasik Kesuma, Beranang.

"Segelintir pembeli gemar makan di sini, sementara sebahagian yang lain membawa balik ke rumah," katanya yang membuka kiosnya dari pukul 6 petang hingga 11 malam.


AKMAL menunjukkan sate yang dibungkus rapi sebelum diedarkan di seluruh negara.


Anak sulung daripada tiga adik-beradik itu pada peringkat awal perniagaan mendapat bantuan modal daripada keluarganya.

Akmal mengakui, perniagaan sate itu mudah dikendalikan. Dia percaya sesiapa sahaja boleh berniaga asalkan mempunyai tekad dan keazaman yang tinggi.

Meskipun tidak mempunyai pengalaman dan kemahiran, namun atas faktor minat dia mencubanya.

"Perniagaan ini mendidik saya menjadi seorang yang sabar dan menghargai kepayahan hidup. Alhamdullilah, semangat dan sokongan keluarga menjadi kekuatan saya," ujarnya yang sedang menunggu tawaran melanjutkan pengajian di institusi pengajian tinggi.

Mohd. Admir Apit Apandi, 34, usahawan muda Kiosk Satay Grill bersependapat dengan Akmal. Menurutnya, aspek kebersihan, jumlah modal yang kecil dan gerai yang menarik menjadi faktor dia tertarik menjalankan perniagaan tersebut.

"Saya berani jual kerana pernah menghadiri kursus yang disediakan dan melihat sendiri proses pembuatan sate dari peringkat awal hingga akhir.

"Saya percaya ia akan menjadi satu fenomena baharu di Malaysia seperti burger bakar," ujarnya yang menjalankan perniagaan setiap hari dari pukul 5 petang hingga 11 malam di kawasan perumahan Taman Bukit Subang, Shah Alam.

Sepenuh masa

Admir yang mengusahakan kios tersebut bersama isterinya mengakui, sehingga kini dia tidak menerima rungutan daripada pelanggan.

Menurutnya, permintaan membeli sate meningkat selepas waktu pulang bekerja iaitu sekitar pukul 6 petang.

Teknik pembakaran baharu sate iaitu dengan menggunakan gril menjadikan sate masak sekata dan tidak mempunyai kesan arang.

Menjalankan perniagaan itu sepenuh masa selepas berhenti sebagai pemandu lori, pelanggan Admir terdiri daripada kaum Melayu dan Cina.

"Kuah kacang memainkan peranan yang penting kerana di situlah ia menjadikan sebab sate digemari oleh orang ramai," kata Admir bahawa resipi kuah itu dipelajari isterinya ketika bekerja di sebuah restoran suatu ketika dahulu.

Jelas Admir, dia memilih untuk berniaga sate kerana ingin meningkatkan taraf hidup.

Kiosk Satay Grill merupakan produk perniagaan terbaharu yang diperkenalkan oleh Ezfas Foods Sdn. Bhd. iaitu sebuah syarikat milik bumiputera dan pembekal makanan sejuk beku.

Pendekatan itu diambil atas kesedaran untuk menyemai semangat berniaga. Pada masa sama, syarikat itu menawarkan platform perniagaan tersedia dengan produk halal dan berkualiti terus dari kilang.


KESELURUHAN proses pengilangan sate oleh Syarikat Ezfas Foods dipantau oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.


Makanan tradisi

Sate dijadikan perniagaan kerana ia merupakan salah satu makanan tradisi masyarakat Melayu sejak dahulu lagi.

Pegawai Penggerak Usahawan Kiosk Satay Grill menjelaskan, Zaiful Lizan, 42, idea itu tercetus hasil daripada pemerhatian konsep perniagaan burger yang berjaya di Malaysia pada masa kini.

"Jika burger berjaya mendapat tempat, mengapa tidak sate sedangkan perniagaan sate amat popular sejak tahun 50-an.

"Sehubungan itu, kami terpanggil untuk mempopularkan kembali zaman kegemilangan sate ke seluruh Malaysia," katanya ketika ditemui di Shah Alam baru-baru ini.

Kiosk Satay Grill telah memberikan alternatif baharu kepada peniaga yang mahu berjinak-jinak di dalam industri perniagaan.

Menurut Zaiful, biasanya sate boleh dibeli di restoran-restoran yang menyediakan menu itu, namun fenomena tersebut mungkin berubah dengan adanya kios ini.

Mereka yang menjalankan perniagaan sate bersama Kiosk Satay Grill berpeluang berniaga di tempat-tempat yang strategik dan berpotensi mendapat keuntungan lumayan dengan modal yang rendah.

Tambah Zaiful, dengan tagline Citarasa asli Tip Top 1973, Kiosk Satay Grill mampu menarik perhatian orang ramai. "Ia merupakan satu projek perniagaan menggunakan konsep gerai pasang siap dan kaedah pembakaran sate dengan gas tanpa arang.

"Kios pasang siap secara tidak langsung membantu memudahkan usahawan berniaga di dua atau tiga tempat sehari seterusnya mampu meningkatkan jualan harian mereka.

"Peniaga Kiosk Satay Grill juga tidak perlu bersusah payah memproses sate. Mereka hanya perlu mengambil daripada stokis berhampiran atau terus dari kilang untuk menjualnya," katanya.

Pada masa sama, sate yang dibakar menggunakan gas lebih enak dan baik untuk kesihatan kerana tidak mempunyai arang.

Perjuangan selamatkan Bonobo

Posted:

Perjuangan selamatkan Bonobo

Perjuangan selamatkan Bonobo


KECINTAAN Andre (kiri) terhadap haiwan terutamanya bonobo menyebabkan dia sering diugut dan diancam.


TAYAR kereta wanita Belgium berumur 67 tahun itu pernah dibocorkan dua kali. Begitupun, ugutan sedemikian tidak sedikit pun menggugat semangat Claudine Andre menyelamatkan spesies beruk bergelar bonobo di Republik Demokratik Congo (Congo).

Selama dua dekad, Andre memperjuangkan nasib haiwan malang itu daripada terus menjadi mangsa pemburuan dan penyeludupan haram. Baru-baru ini, dia menerima aduan tentang seekor anak bonobo yang dijadikan haiwan pameran di sebuah bar tempatan Congo.

"Saya mesti pergi esok! Gambar anak bonobo itu telah saya lihat dan mengikut perkiraan, usianya belum mencecah tiga tahun, malah tingginya baru mencecah beberapa sentimeter.

"Hidungnya juga dilihat berair dan ia boleh menyebabkan haiwan itu mati," ujar Andre yang baru selesai membuat laporan tentang penemuan itu di pejabat kementerian alam sekitar Congo yang terletak di Kinshasa.

Kawasan perlindungan

Sejak menetap di Congo seawal umur empat tahun, ibu kepada lima anak itu kini mempunyai santuari yang dipanggil Syurga Bonobo atau dalam bahasa negara itu, Lolo ya Bonobo pada tahun 1993.

Di kawasan perlindungan seluas 35 hektar terletak di luar pusat bandar itu, Andre menempatkan haiwan-haiwan larangan untuk diperdagangkan yang berjaya diselamatkan daripada dieksploitasi.

Penyeludupan bonobo sememangnya perniagaan yang menguntungkan. Menurut Andre, seekor anak bonobo yang dibeli pada harga CDF50,000 (RM1,684) boleh dijual semula di internet dengan harga mencecah AS$15,000 (RM46,447).

Bonobo muda yang diselamatkan Andre kebiasaannya dalam keadaan sakit dan trauma. Setibanya di santuari itu, haiwan liar itu akan diserahkan kepada seorang wanita Congo di situ yang dipertanggungjawabkan menjaga dan merawat bonobo yang ada.

Proses rumit di pusat rehabilitasi itu akan berterusan selama berminggu-minggu ataupun berbulan-bulan sehingga haiwan berkenaan benar-benar sihat untuk kembali kepada kawanan liarnya.

Haiwan-haiwan berkenaan akan dilepaskan semula ke habitat asal yang terletak ribuan kilometer dari pusat bandar Congo. Kawasan tersebut dikelilingi sungai Congo, Kasai dan Samburu.

Difahamkan, ketika ini terdapat 70 ekor bonobo di santuari Andre yang menunggu masa untuk dilepaskan bersama 15 ekor yang telah dilepaskan terlebih dulu.


SEORANG kakitangan Andre di santuari Lola ya Bonobo ditugas untuk memelihara haiwan itu.


Sementara itu, dianggarkan terdapat kira-kira 100,000 ekor bonobo pada tahun 1980, tetapi jumlah tersebut jatuh mendadak kepada 15,000 sehingga 20,000 ekor hari ini. Andre menyifatkan penurunan itu disebabkan oleh kes pemburuan dan populasi manusia yang kian meningkat.

Congo merupakan negara yang mempunyai 68 juta penduduk, hampir menyamai jumlah yang ada di barat Eropah dan berada pada kedudukan terakhir dalam indeks perkembangan oleh Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Kebuluran dan perang saudara memaksa segelintir penduduk negara itu menjalankan pemburuan haram ke atas haiwan liar termasuk bonobo. Hasil tangkapan itu kemudiannya dijual dan menjadi mata pencarian utama.

Menurut Andre, bagi setiap bonobo yang diselamatkan, 10 ekor daripadanya telah pemburu dan hanya anaknya dibiarkan hidup. Ini berikutan, daging bonobo kecil tidak sesuai untuk dijual, maka menjual anak bonobo hidup dijual kepada penyeludup kerana hasilnya lebih lumayan.

Spesies yang berkongsi 98.7 peratus DNA dengan manusia itu hidup dalam kumpulan mengikut sistem kepatuhan kepada seekor bonobo betina. Tarikan seksual mereka juga tinggi dan sering menggunakan seks sebagai ekspresi kasih sayang dan penyelesaian konflik serta pembiakan.

Bonobo merupakan spesies di bawah lindungan Konvensyen Perdagangan Spesies Terancam Antarabangsa (CITES). Haiwan dan tumbuh-tumbuhan yang mengalami kepupusan di bawah CITES haram diperdagangkan.

Berdasarkan laporan Dana Hidupan Liar Sedunia (WWF), penyeludupan haiwan hidup dalam setahun dianggarkan bernilai 15 bilion euro (RM59 bilion).

"Ia memberikan pulangan lebih lumayan berbanding dadah," dedah Andre.

Dalang

Andre mendakwa, penyeludup Nigeria adalah dalang di sebalik rangkaian penjualan haiwan larangan di Asia dan Asia Barat. Jelasnya, segelintir hartawan membangunkan zoo dan memintas saluran sah yang tersedia untuk haiwan yang dilahirkan dalam kurungan.

Pada musim bunga akan datang, Andre akan terbang ke Amerika Syarikat (AS) bagi menerima anugerah daripada Zoo Columbus, Ohio atas usaha perlindungan yang dijalankan.

Andre menyatakan perjuangannya akan disambung melalui pendidikan. Pada tahun 2006, seramai 26,000 kanak-kanak melawat santuari Andre. - AFP.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Retweet dan topik trending

Posted:

Retweet dan topik trending

Retweet dan topik trending

Oleh ADLAN JAAFAR

TWITTER antara medium terbaik menyebarkan maklumat.


JADUAL kerja Siti Azlyana Azmi bermula dari pukul 9 pagi hingga 6 petang. Kadangkala, atas tuntutan kerja, dia pulang lewat sehingga mencecah pukul 9 malam.

Begitupun, tugasnya agak unik iaitu eksekutif media sosial yang memerlukan dia sentiasa memegang gajet sama ada tablet atau telefon pintar bagi mengemas kini maklumat.

Wanita berusia 24 tahun itu bertugas dengan syarikat Sistem Televisyen Malaysia Berhad atau lebih dikenali sebagai TV3.

Kerjanya seakan-akan penulis iklan di agensi pengiklanan iaitu mencipta ayat-ayat yang sangat menarik dalam Twitter dan Facebook.

"Saya diberikan panduan mengenai produk, program atau kempen yang disiarkan dan perlu tweet ketika rancangan bersiaran," ujarnya ketika ditemui pada majlis pelancaran kempen Raikan Cinta TV3 pada bulan lalu.

Setiap kali acara berlangsung, dia kerap mengemas kini status bagi memastikan terdapat keterlibatan penonton TV3 yang bersifat mobil.

Bukan setakat potongan ayat, Siti Azlyana juga perlu memastikan setiap personaliti yang terlibat dalam sesebuah produksi itu turut membuat tweet menarik.

Malah, perkataan yang direka pada hashtag dalam Twitter dan Instagram juga perlu menarik, mudah dibaca dan ringkas.

"Paling penting setiap tweet yang ditaip digunakan semula berulang kali, retweet sekali gus menjadi trending, manakala kemas kini pada Facebook pula perlu mendapat klik Like.

"Saya juga merangka tempoh masa tweet perlu dibuat. Tweet juga perlu dikemas kini ketika sesebuah drama ke udara," terangnya lagi.

Kerjaya dalam media sosial

Pekerjaan Siti Azlyana boleh dikategori sebagai kerjaya baharu selepas ledakan media sosial dan pertambahan bilangan pengguna mobil. Lantaran itu, dia perlu memenuhi kumpulan sasaran berkenaan.


NAJIB turut hadir ke Majlis tweetfamous yang diadakan baru-baru ini.


Bagaimanapun, wanita muda yang menetap di Bandar Kinrara, Puchong, Selangor itu juga perlu membuat kajian terhadap kelompok penonton dan bahan rancangan.

Kongsinya, penonton saluran TV3 mempunyai kelompok peminat tegar dan setia biarpun pengisian rancangan televisyennya bersifat kekeluargaan.

Walaupun bebas berkarya di Twitter, dia perlu memastikan konsep syarikat disampaikan kepada khalayak.

Siti Azlyana bertanggungjawab menjaga lima akaun media sosial termasuklah Twitter, Facebook, Instagram, YouTube dan TV3MalaysiaOfficial.

Pemilik akaun Facebook yang menekan butang Like pada laman TV3MALAYSIA hampir sejuta orang, manakala Twitter seramai 300,000 orang.

Kepentingan hashtag

Pengguna laman sosial menggunakan simbol hashtag (#) berserta kata kunci bagi mengkategorikan sesuatu topik untuk setiap tweet yang dilayangkan.

Semua tweet lain yang bertanda # dengan perkataan kata kunci sama akan tersenarai dalam Twitter dengan mudah.

Ia digunakan dengan tidak menjarakkan hashtag dengan perkataan dan boleh diletakkan di mana-mana sama ada pada awalan, pertengahan atau akhiran satu-satu tweet itu.

Perkataan hashtag yang kerap digunakan dan popular sering menjadi topik-topik trending.

Kaedah tersebut juga digunakan dalam laman sosial dan perkongsian foto, Instagram. Setiap gambar yang dimuat naik disertakan hashtag dengan tujuan yang sama untuk pencarian.

Menurut Pengarah Kreatif, TwitterjayaTV, Mohd. Zulhelmie Zullifan, 24, sesuatu hashtag itu menjadi topik trending apabila mencapai kira-kira 800 tweet.

Dalam satu-satu tweet yang dibuat tidak semestinya kesemua pengikut dalam senarai membacanya. Kitar bilangan pembaca sesuatu tweet itu sebenarnya semakin mengecil.

Mohd. Zulhelmie memberi contoh, jika satu akaun itu mempunyai pengikut lebih kurang 10,000 orang, hanya 2,000 orang yang akan baca secara purata bersamaan 20 peratus daripada jumlah tersebut.

Kemudian, kira-kira 100 orang yang membacanya akan retweet atau membalas dengan hashtag sama iaitu sekitar 10 peratus.

Perkara tersebut berlaku kerana bukan ramai orang mengemas kini laman Twitter atau Instagram setiap masa kecuali pada waktu kelapangan. Masa puncak ialah pada malam Jumaat hingga Ahad.

"Rangkaian pembaca boleh bertambah jika individu yang membuat retweet mempunyai ramai pengikut.

"Jadi, untuk menjadikan sesuatu hashtag sebagai topik trending memerlukan jaringan yang luas dan pembaca tweet yang ramai," terang Mohd. Zulhelmie ketika ditemui di The Curve, Mutiara Damansara, Selangor.

Ujarnya, simbol hashtag lebih memberi kesan kerana ia melangkaui kelompok pengikut sesuatu akaun itu sama ada melalui cara retweet atau tweet baharu dengan disertakan simbol #.

Simbol @ pula mewakili individu, ia dikatakan kurang memberi kesan melainkan pemilik akaun itu terdiri daripada selebriti atau orang berpengaruh.

Sebenarnya, banyak laman web yang menawarkan retweet dan topik trending.

Antaranya, laman web www.hashtracking.com yang membolehkan data yang lengkap diberikan sama ada bilangan retweet atau topik trending.

Ia mampu menganalisis kempen atau acara yang dijalankan pada masa nyata majlis berlangsung dengan mengeluarkan data konkrit.

Pecahan jenis data juga boleh dipilih dalam bentuk carta pai dan angka bagi memudahkan analisis dibuat.

Bagaimanapun, perkhidmatan laman web ini perlu dibayar antara AS$29 hingga AS$399 (RM89.95 hingga RM1,237) sebulan bergantung kepada bilangan hashtag, jenis analisis dan banyak lagi.

PENGARUH hashtag juga boleh dilihat dalam laman perkongsian gambar, Instagram.


Kuasa Twitter

Twitter dan Instagram merupakan medium terbaik dalam menyebarkan berita atau mempromosi sesuatu acara kerana sifatnya yang dikemas kini pada masa nyata.

"Bentuk ayat ringkas atau gambar paling berkesan pada majlis membolehkan pembaca mencari bahan berkaitan lebih mendalam jika berminat," terangnya.

Konsep tersebut menurut Mohd. Zulhelmie, tidak terdapat pada laman sosial, Facebook kerana sifat khalayaknya yang berteraskan keluarga dan dalam bentuk profail pemilik akaun.

Satu lagi perbezaan yang paling ketara ialah laman-laman sosial seperti itu tidak mempunyai fungsi hashtag, cukup sekadar fungsi butang Like dan komen.

"Kebanyakan pemilik akaun juga lebih suka melihat dan mengemas kini laman sendiri dan menunggu notifikasi berbanding melayari laman akaun milik senarai rakan," tambahnya dalam memberi penekanan dalam membezakan Twitter dan Facebook.

Namun, Facebook dan laman perkongsian video seperti YouTube amat sesuai dalam menambah bilangan peminat atau pengikut laman mikroblogging.

Mohd. Zulhelmie pada mulanya membuka akaun Twitter tiga tahun lalu dengan mengikut tweet yang menarik.

Kemudian, pengikutnya bertambah selepas memuat naik video parodi, Lembu nak jaga dan Cinta muka bulu yang telah mencapai bilangan penonton sebanyak 1.7 juta sejak ia mula ditontonkan pada tahun 2011.

Pertemuan pengikut

Dia yang pernah menjadi pembantu jurukamera filem Lagenda Budak Setan 2, mempunyai kumpulan sendiri yang dianggotai kira-kira 15 orang. Setiap ahli kumpulan diberi agihan masa untuk tweet.

Mereka juga mempunyai pengikut lebih 2,000 akaun. Istilah yang digunakan bagi kelompok itu ialah tweetfamous dan perjumpaan sesama mereka dikenali sebagai twtup.

Perjumpaan seperti itu kerap dilakukan sesama mereka pada hujung minggu dan paling besar setakat ini pada 25 Jun 2012 di pekarangan Stadium Nasional Bukit Jalil, Selangor.

Pada twtup itu, ia telah mengumpulkan kira-kira 10,000 pemilik akaun berpengaruh, malah turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Mohd. Zulhelmie turut berkongsi tip untuk membuat tweet, setiap tweet yang dihantar perlu ada identiti sendiri.

"Setiap tweet yang dihantar juga jangan lupa sertakan sekali dengan hashtag. Jika tidak ia sekadar tweet kosong," ujarnya.

Nilai Estetika Pokok Buluh

Posted:

Nilai Estetika Pokok Buluh

Nilai Estetika Pokok Buluh


PERMINTAAN buluh akan meningkat secara mendadak terutama menjelang Syawal.


BULUH merupakan tumbuhan yang banyak terdapat di negara ini. Selain rebungnya enak dijadikan bahan makanan, pokok buluh juga mempunyai pelbagai kegunaan.

Di kawasan-kawasan pedalaman, ia digunakan untuk membuat rakit atau titi. Selain itu, buluh dijadikan sebagai meriam buluh, perabot, kraftangan, senjata dan rumah.

Malahan, boleh dikatakan semua bahagian buluh mempunyai manfaatnya kepada manusia termasuk merawat penyakit.

Ekoran itu, pokok buluh berpotensi dalam pembangunan pelbagai produk yang boleh mendatangkan hasil pendapatan lumayan.

Jenis buluh

Di Malaysia, terdapat kira-kira 100 jenis buluh. Antaranya buluh akar, buluh aloh bukit, buluh anap, buluh aur, buluh beti, buluh beting, buluh betong, buluh bisa, buluh buta, buluh dinding, buluh duri, buluh galah, buluh hantu, buluh kapur, buluh kasap, buluh lemang, buluh lumpit, buluh lumpit kecil, buluh minyak, buluh nipis dan buluh padi.

Selain itu, terdapat juga buluh pagar, buluh pahit, buluh pelang, buluh perindu, buluh raga, buluh rayah, buluh semantan, buluh semeliang, buluh semeyeh, buluh sumbiling, buluh sumpitan, buluh telor, buluh tikus dan banyak lagi.

Kebanyakan pokok buluh tumbuh di kawasan tebing sungai, tanah rata dan lereng-lereng bukit. Ia boleh hidup sehingga 100 tahun.


KRAFTANGAN berasaskan buluh sentiasa menjadi tarikan masyarakat tempatan mahupun pelancong untuk membelinya.


Sumber eksport

Negara-negara seperti Taiwan, Jepun, China, Amerika Syarikat dan Thailand telah lama membangunkan projek penanaman pokok buluh.

Pembangunan produk berasaskan buluh yang stabil dan kukuh membolehkan negara-negara berkenaan mengeksport produk tersebut sekali gus menambah pendapatan negara.

Dalam pada itu, industri buluh di Malaysia dijangka mampu menyumbang pendapatan sehingga RM53 bilion menjelang tahun 2020.

Menyedari hakikat itu, kebanyakan pihak industri pembuatan didapati mula menghasilkan pelbagai produk berkualiti tinggi berasaskan buluh.

Produk tekstil

Bagi jenama pakaian dalam terkenal, Triumph turut menghasilkan pakaian dalam dengan menggunakan fabrik kapas daripada gentian buluh.

Tidak terkecuali, bagi pasangan adik-beradik, Shazila Ghazi, 33, dan Shahiza, 27, yang merupakan Pengarah Urusan Bamboo Malaysia Sdn. Bhd. (Bamboo Malaysia).

Bamboo Malaysia telah ditubuhkan pada tahun 2009. Idea untuk menghasilkan pakaian daripada buluh diilhamkan oleh bapa mereka, Datuk Ghazi Ramli.

Sekitar tahun 2010, bapa mereka telah menubuhkan Yayasan Inovasi Alam Sekitar Global (GIEF).

Organisasi berkenaan menumpukan penggunaan buluh untuk produk makanan, perlindungan, pakaian, hiburan dan pengangkutan.

Justeru, mereka mengambil inisiatif untuk memperkenalkan produk tekstil kerana pembuatan pakaian berasaskan buluh jarang diusahakan di negara ini.


BAMBOO Malaysia menghasilkan pakaian menerusi gentian buluh.


Gentian buluh

Begitupun, cerita Shazila, pakaian yang diperbuat daripada gentian buluh tidak menyebabkan rasa gatal kerana pakaian-pakaian tersebut akan menjalani beberapa proses terlebih dahulu.

"Ia sebenarnya tidak gatal kerana telah menjalani proses untuk menghilangkan miang buluh. Apa yang pasti, fabrik buluh memberikan kelembutan bak sutera.

"Malah, baju yang dihasilkan menerusi buluh sebenarnya sejuk, lembut dan ringan selain mudah menyerap peluh," katanya sambil memberitahu pihaknya turut menjual seluar dalam lelaki dan perempuan.

Kos lebih mahal

Menyentuh mengenai kos, beliau mengakui, produk buluh 20 peratus lebih mahal kerana hanya buluh moso sahaja yang sesuai untuk menghasilkan pakaian.

"Buluh itu hanya terdapat di China, Korea dan Jepun," katanya yang memberitahu masih ramai yang tidak tahu kewujudan pakaian itu di pasaran tempatan.

Sehubungan itu, beliau telah menyertai banyak pameran bagi mempromosi produk-produk berasaskan buluh.

Kamera kompak sepantas Bolt

Posted:

Kamera kompak sepantas Bolt

Kamera kompak sepantas Bolt


KAMERA kompak (CSC) Samsung menggabungkan kelajuan rakaman, prestasi tinggi, kesinambungan rakaman yang sempurna dalam apa jua keadaan.


SYARIKAT pengeluar barangan elektronik, Samsung Electronics Co., Ltd. (Samsung) melancarkan sistem kamera kompak (CSC) terbaharu, NX300 dan telah bekerjasama dengan selebriti sukan, Usain Bolt bagi kamera itu.

Sama seperti kepantasan Bolt, NX300 amat pantas sehingga mampu merakam saat-saat yang terjadi untuk dikongsi bersama.

Ia mampu merakam subjek dengan pantas dan mudah walaupun pada lokasi yang bersesak dengan menggunakan sistem Hybrid Auto Focus (AF).

Sistem tersebut membolehkan pengguna mencapai hasil foto yang paling tepat dan berkualiti tinggi dengan sentuhan butang sahaja.

Ia mampu merakam sehingga 8.6 bingkai berterusan untuk setiap saat dengan kelajuan 1/6000 saat bagi shutter speed sekali gus membolehkan setiap perincian pergerakan dirakam.

Sambungan WiFi pula membolehkan NX300 berkongsi gambar serta-merta di laman sosial semudah menekan fungsi AutoShare.

Reka bentuknya pula menggabungkan gaya ketulenan dan tradisional kamera, manakala tekstur pada permukaan badan NX300 membolehkan ia MUDAH dipegang dan stabil ketika digunakan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Ringgit mata wang terbaik di rantau Asia

Posted:

Ringgit mata wang terbaik di rantau Asia

Ringgit mata wang terbaik di rantau Asia

NILAI ringgit yang semakin kukuh telah berjaya meningkatkan keyakinan pelabur untuk memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang berpotensi.


KUALA LUMPUR - Kedudukan ekonomi negara yang terus berkembang hasil daripada dasar kerajaan yang melaksanakan pengurusan kewangan berhemah telah berjaya mengukuhkan nilai ringgit berbanding mata wang asing utama dunia.

Rata-rata para penganalisis pasaran berpendapat, pengukuhan nilai mata wang ini juga mencerminkan ekonomi negara dalam fundamental yang teguh, seterusnya bergerak positif kepada asas ekonomi yang lebih baik.

Menurut Pensyarah Kanan Fakulti Perakaunan Universiti Teknologi Mara Perlis, Nadzir Awang Ahmad, berdasarkan kepada perkembangan memberangsangkan itu, ringgit kini telah menjadikan ia sebagai mata wang terbaik daripada segi peningkatannya di rantau Asia.

"Rekod pencapaian tersebut dapat dilihat dalam tempoh 12 bulan lalu dengan nilai ringgit kukuh sebanyak 12 peratus iaitu antara Januari 2011 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya berbanding dolar Amerika Syarikat (AS)," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Nadzir menerangkan, bagi tahun 2012 pula, ringgit telah mencapai paras tertinggi, RM2.99 berbanding dolar AS pada 29 Februari lalu manakala pada 5 Jun lalu, ia mencatat paras terendahnya iaitu RM3.20.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kedutaan di Seoul tidak ditutup

Posted:

Kedutaan di Seoul tidak ditutup

Kedutaan di Seoul tidak ditutup


KEDUTAAN Malaysia di Seoul, Korea Selatan masih beroperasi seperti biasa memandangkan belum ada arahan untuk ia ditutup.


KUALA LUMPUR - Wisma Putra tidak bercadang menutup Kedutaan Malaysia di Seoul, Korea Selatan ekoran ketegangan yang semakin memuncak antara negara itu dan Korea Utara.

Jurucakap Wisma Putra ketika dihubungi mengesahkan tiada sebarang langkah untuk menutup Kedutaan Malaysia di Seoul kerana tiada sebab yang kukuh untuk berbuat demikian.

Ditanya jaminan keselamatan rakyat Malaysia di Korea Selatan ekoran amaran yang dikeluarkan oleh Korea Utara yang meminta pelancong mahupun warga asing yang berada di Korea Selatan agar meninggalkan negara itu, jurucakap itu berkata, buat masa ini tiada arahan untuk memanggil pulang kesemua rakyat Malaysia di sana.

Sebelum ini agensi berita Reuters melaporkan, Korea Utara mengeluarkan amaran kepada rakyat asing yang berada di Seoul agar segera meninggalkan negara itu ekoran konflik antara kedua-dua buah negara itu.

Pada 12 Februari lalu, Pyongyang telah melancarkan ujian peluru berpandu yang mendapat kecaman Amerika Syarikat dan Seoul.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Rumah polis dilempar bom petrol

Posted:

Rumah polis dilempar bom petrol

Rumah polis dilempar bom petrol

Oleh SITI ROHAIZAH ZAINAL
berita@kosmo.com.my


PASUKAN forensik menjalankan siasatan di rumah dua anggota polis yang terbakar selepas dilempar dengan bom petrol di Klang semalam.


KLANG – Dua anggota polis berdepan detik cemas apabila rumah sewa mereka terbakar selepas dilempar bom petrol oleh pihak tertentu yang menyimpan dendam terhadap mereka selepas tidak berpuas hati dengan tindakan mangsa membongkar kegiatan dadah baru-baru ini.

Kejadian pukul 2.45 pagi semalam di Jalan Imam Abdul Aziz, Kapar di sini itu berlaku ketika anggota polis berpangkat Sub Inspektor dan Lans Koperal berusia 32 dan 50 tahun tersebut sedang tidur sebelum terjaga apabila terdengar bunyi letupan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Sedapnya lemang Kijal

Posted:

Sedapnya lemang Kijal

Sedapnya lemang Kijal

DARI kiri: Harun dan Hanipah telah mengusahakan perniagaan lemang Kijal selama 13 tahun.


SEPANJANG perjalanan dari Kuala Lumpur menghala ke Kuala Terengganu, mata disajikan pemandangan indah kampung-kampung.

Perasaan semakin teruja sebaik melewati Cherating, Kuantan, Pahang dengan pintu gerbang Selamat Datang ke Terengganu menyambut kedatangan pengunjung.

Selepas jauh berjalan, perut terasa lapar dan 'meronta-ronta' minta diisi. Pastinya makanan tempatan menjadi pilihan utama.

Hendak merasa kelazatan keropok lekor Seberang Takir, perjalanan masih agak jauh dan paling hampir ialah Kemaman.

Keunikan gastronomi

Daerah tersebut juga mempunyai keunikan gastronomi yang perlu dicuba. Kedudukan Kemaman tidak jauh dari bandar Kuantan sekali gus ia menjadi lokasi sempurna bagi pemburuan makanan.

Apabila memasuki kawasan Kijal yang terletak sebelum pekan Kemaman, anda pasti dapat melihat deretan gerai lemang di tepi jalan. Timbul persoalan, apakah istimewanya lemang di situ berbanding lemang di negeri-negeri lain?

"Lemang Kijal ini popular kerana keenakan rasa lemaknya, lembut dan tidak mudah keras seperti lemang di tempat lain," jelas pengusaha lemang gerai Kak Pah 14B, Hanipah Mohd., 54.

Suapan pertama sudah cukup membuatkan seseorang itu merasai keenakan lemang Kijal. Tambah lazat jika dimakan bersama ayam atau rendang daging.

Proses buat lemang

Proses menyediakan lemang, menurut Hanipah, bagi 10 kilogram (kg) beras, dia menggunakan tiga kg santan. Beras perlu direndam terlebih dulu selama tiga jam sebelum dicampur santan.


KELEMBUTAN lemang dan rasa lemak memberi cita rasa berbeza lemang Kijal berbanding tempat lain.


Selepas siap semuanya, lemang akan dibakar menggunakan kayu api selama dua jam setengah. Tambah Hanipah: "Lemang ini boleh tahan selama tiga hari jika dibiarkan di dalam buluh. Sekiranya mahu tahan lebih lama, tambahkan santan."

Sementara itu, suami Hanipah, Harun Mat Zin, 60, yang membantu isterinya di gerai tersebut menceritakan, sebanyak 300 batang buluh digunakan bagi tempoh dua minggu. Kesemua buluh di gerai-gerai di sepanjang deretan itu dihantar pembekal dari Kuala Berang.

"Gerai mula dibuka pada pukul 7 pagi dan ditutup selepas semua lemang habis dijual. Kebiasaannya ia habis dijual menjelang lewat petang," ujar Harun yang

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Thatcher meninggal dunia

Posted:

Thatcher meninggal dunia

Thatcher meninggal dunia


GAMBAR menunjukkan wajah Thatcher pada 19 September 2010.


LONDON – Bekas Perdana Menteri Britain, Margaret Thatcher meninggal dunia pada usia 87 tahun semalam selepas beliau diserang strok, kata seorang jurucakapnya, Tomoty Bell.

Bell berkata, dua anak Thatcher, Mark dan Carol mengumumkan kematian ibu mereka itu yang meninggal dunia pada waktu pagi.

Perdana Menteri Britain, David Cameron memendekkan lawatannya ke Sepanyol ekoran kematian Thatcher.

"Ia merupakan sesuatu yang amat menyedihkan apabila saya mengetahui kematian Thatcher.

"Kami kehilangan seorang pemimpin yang hebat, seorang perdana menteri yang hebat dan seorang warga Britain yang hebat," katanya menerusi Twitter.

Cameron merupakan anggota parti Konservatif yang juga dianggotai Thatcher.

Pemerintah Britain, Ratu Elizabeth II turut melahirkan perasaan sedih ekoran kematian bekas Perdana Menteri itu.

Menurut ratu tersebut, baginda akan menyampaikan mesej peribadi kepada keluarga Thatcher.

Thatcher yang diberikan gelaran sebagai Wanita Besi Britain menjadi Perdana Menteri wanita pertama Britain pada tahun 1979.

Beliau juga merupakan pemimpin pertama parti Konservatif yang memenangi tiga pilihan raya umum berturut-turut di Britain.

Thatcher meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri pada tahun 1990 dan digantikan dengan John Major.


CAMERON (kiri) berbual dengan Thatcher di 10 Downing Street di London pada 8 Jun 2010.


"Pembaharuan dalam bidang ekonomi, undang-undang perdagangan dan penawanan semula Kepulauan Falkland mengangkatnya ke landasan yang menjangkaui landasan politik biasa dan ia tidak mungkin dicapai menerusi seorang lagi pemimpin," kata Major.

Thatcher mengetuai penswastaan agensi kerajaan di Britain.

Wanita itu juga mengetuai usaha Britain untuk menawan semula Kepulauan Falkland yang ditawan tentera Argentina pada tahun 1982.

Bekas Perdana Menteri itu diserang strok ringan pada tahun 2002 dan berasa amat sedih selepas suaminya, Denis meninggal dunia pada tahun 2003.

Terdapat spekulasi tentang kesihatannya sejak beberapa tahun lalu.

Pada tahun 2011, seorang aktres terkenal Britain, Meryl Streep melakonkan wataknya sebagai seorang bekas pemimpin yang menghidap penyakit lupa.

Bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair dan Gordon Brown dari parti Buruh yang merupakan saingan parti Konservatif pernah mengundangnya untuk minum teh bersama dengannya. – AGENSI

Putin diserbu wanita tidak berbaju

Posted:

Putin diserbu wanita tidak berbaju

Putin diserbu wanita tidak berbaju


ap
PUTIN melihat ke arah seorang anggota kumpulan Femen yang mendedahkan payudaranya di Hanover semalam.


HANOVER, Jerman - Presiden Rusia, Vladimir Putin ketawa apabila beliau melihat gelagat sekumpulan wanita yang mendedahkan payudara mereka sebagai bantahan terhadapnya di Jerman semalam.

Putin kemudian berjenaka dengan menyatakan beliau suka dengan apa yang dilihatnya itu.

Tiga anggota kumpulan daripada pergerakan Femen yang memperjuangkan hak-hak golongan wanita mengganggu lawatan beliau semasa Presiden Rusia itu tiba untuk menyaksikan pameran perdagangan di sini.

Anggota-anggota kumpulan tersebut membuka baju melaungkan slogan menggelar Putin sebagai seorang diktator.

"Mengenai persembahan itu, saya menyukainya," kata Putin pada satu sidang akhbar bersama dengan Canselor Jerman, Angela Merkel.

Menurutnya, tindakan wanita-wanita tersebut secara tidak langsung membantu mempromosi pameran perdagangan itu.

Beliau juga mencadangkan supaya pihak keselamatan patut lebih berlembut dengan kumpulan wanita tersebut yang ditahan kerana melakukan perbuatan itu.

"Saya tidak dengar apa yang mereka jeritkan, saya tidak sempat melihat sama ada mereka berambut perang, coklat atau hitam keperangan," kata Putin.

Anggota-anggota kumpulan tersebut membuat protes ekoran penahanan beberapa ahli kumpulan band Pussy Riot.

Anggota-anggota kumpulan band wanita tersebut ditahan kerana membuat persembahan di dalam sebuah gereja di Rusia. - AGENSI

Ahli arkeologi cari artifak di kubu purba

Posted:

Ahli arkeologi cari artifak di kubu purba

Ahli arkeologi cari artifak di kubu purba


GAMBAR menunjukkan kubu purba Gonur-Tep di gurun Kara Kum pada 2 April lalu.


MARY, Turkmenistan – Sekumpulan ahli arkeologi mencari artifak yang tertanam di sebuah kubu purba di gurun Kara Kum di barat negara ini.

Kubu itu sebeum ini ditemui oleh sekumpulan ahli arkeologi dari

Kesatuan Soviet sebelum empayar komunis itu runtuh.


BENTUK dinding yang terdapat di kubu tersebut.


Ahli-ahli arkeologi Soviet itu menemui kubu tersebut pada abad ke-20 yang tertanam di bawah pasir di gurun tersebut.

Bangunan kubu tersebut yang seluas 30 hektar dipenuhi dengan dinding dan terletak 50 kilometer dari bandar purba Mary.

Kubu Gonur-Tepe itu terletak di sebuah kawasan penempatan manusia yang wujud kira-kira 2,000 Tahun Sebelum Masihi.


PEMANDANGAN dari udara menunjukkan kawasan kubu itu pada 5 Julai 2004.


Setakat ini, kerja-kerja menggali di kawasan tersebut menemui barang-barang kraf tangan yang dihasilkan pada zaman gangsa.

Seorang ahli arkeologi Rusia, Viktor Sarianidi yang berumur 84 tahun berkata, sebuah objek mozek yang cantik telah ditemui pada tahun ini di kawasan itu. – AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Bulter direhatkan sebulan bermula semalam

Posted:

Bulter direhatkan sebulan bermula semalam

Bulter direhatkan sebulan bermula semalam

09/04/2013 9:50pm

KUALA TERENGGANU - Jurulatih T-Team, Peter James Butler direhatkan selama 30 hari bermula semalam selepas gagal membawa pasukan itu menduduki kedudukan lebih baik dalam Liga Malaysia tahun ini.

Selepas berakhir pusingan pertama Liga Super, T-Team hanya berada di kedudukan kedua tercorot menyebabkan Lembaga Pengarah pasukan itu bermesyuarat dan me mutuskan untuk merehatkan jurulatih berkenaan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif T-Team, Ab Rasid Jusoh sepanjang tempoh 30 hari ini, Butler tidak dibenarkan bersama pasukan itu dan tugasnya diganti sementara oleh Penolong Jurulatih Che Ku Marzuki Che Ku Mohd. Nor. - KOSMO

Tunku Ismail tarik balik keputusan letak jawatan

Posted:

Tunku Ismail tarik balik keputusan letak jawatan

Tunku Ismail tarik balik keputusan letak jawatan

09/04/2013 8:29pm

KUALA LUMPUR - Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim menarik balik keputusan meletak jawatan sebagai PresidenPersatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) berkuat kuasa serta merta.

Ini diumumkan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah pada sidang akhbar selepas menerima menghadap Tunku Ismail di Istana Pahang di sini hari ini.

Turut berangkat pada pertemuan hampir sejam itu ialah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Tengku Muda Pahang, Tengku Abdul Rahman Sultan Ahmad Shah.

Sultan Ahmad Shah bertitah, keputusan itu diambil Tunku Ismail selepas dipujuk oleh baginda sendiri selain turut mendapat restu Sultan Ibrahim.

"Saya bersyukur ke hadrat Allah S.W.T pada hari ini sebagaimana harapan saya telah menjadi kenyataan, bahawasanya Tunku Mahkota Johor akan kembali sebagai

Presiden PBNJ. Jadi saya telah menasihatkan Tunku Ismail supaya berusaha bersungguh-sungguh untuk memperbaiki kedudukan bola sepak di Johor," titah baginda.

Sultan Ahmad Shah bagaimanapun bertitah Tunku Ismail tetap akan menjalani

hukuman penggantungan dan denda yang diputuskan Jawatankuasa Tata Tertib FAM sebelum ini.

"Sekali anda memutuskan untuk menjadi anggota persatuan, kita tertakluk kepada undang-undang yang diperuntukkan persatuan itu. Jadi tiada siapa boleh melarikan diri daripada undang-undang yang telah termaktub bertahun-tahun," titah baginda. - Bernama

NGO gesa Majlis Fatwa ambil tindakan segera terhadap Nik Aziz

Posted:

NGO gesa Majlis Fatwa ambil tindakan segera terhadap Nik Aziz

NGO gesa Majlis Fatwa ambil tindakan segera terhadap Nik Aziz

09/04/2013 8:30pm

KUALA LUMPUR - Majlis Fatwa Kebangsaan perlu mengambil

tindakan segera ke atas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang kebelakangan ini mengeluarkan kenyataan yang dilihat boleh memesongkan akidah dan memecah-belahkan umat Islam, gesa beberapa badan bukan kerajaan (NGO).

Pengerusi Jawatankuasa Himpunan Ulama Muda (Ilmu), Fathul Bari Mat Jahaya berkata, isu melibatkan akidah umat Islam terutamanya sengaja menanam kebencian,

tidak boleh dibiarkan kerana ia akan memecah-belah umat.

"Sikap seperti ini seolah-olah nak menyamakan kedudukan kita di tahap malaikat dan seperti nak mengambil alih tugas malaikat yang menulis setiap amalan kita.

"Jangan sibuk nak menghukum amalan atau ibadat orang Umno kerana yang menentukannya hanya Allah," katanya ketika dihubungi di sini.

Beliau diminta mengulas mengenai kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini yang meminta Majlis Fatwa Kebangsaan meneliti segera semua kenyataan Mursyidul Am Pas itu.

Menyifatkan tindakan Nik Abdul Aziz itu sebagai "sindrom hukum secara umum", Fathul Bari berkata, Menteri Besar Kelantan itu tidak sepatutnya menggunakan agama untuk tujuan politik.

Pengerusi Pertubuhan Ilmuan Malaysia, Fadlan Mohd. Othman yang turut bersetuju dengan saranan Muhyiddin berkata, Majlis Syura Pas juga perlu berbincang mengenai perkara itu bagi memutuskan pendirian mereka mengenai setiap kenyataan Nik Abdul Aziz.

"Majlis Syura PAS perlu berbincang mengenai isu ini seperti mereka berbincang dan membuat keputusan isu penggunaan kalimah Allah dalam Bible versi bahasa Melayu," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Baru bercinta sebulan

Posted:

Baru bercinta sebulan

Baru bercinta sebulan

ANGIN cinta antara aktres Nabila Huda dan pelakon serta pengacara Nas-T sudah lama bertiup kencang. Bagaimanapun, sebelum ini, hanya Nabila seorang yang membuka mulut mengenai cinta mereka berdua.

Namun, pada majlis Anugerah Bintang Popular (ABP) 2012 yang berlangsung di Stadium Putra Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada malam Ahad lalu, telah dirakamkan secara langsung momen Nabila memeluk dan mencium pipi Nas-T yang duduk di sebelahnya apabila namanya diumumkan sebagai pemenang Pelakon TV Wanita Popular.

Enggan berselindung atau hipokrit, Nabila atau nama sebenarnya Nabila Huda Suhaimi yang ditemui usai majlis anugerah mengakui dia terkejut ketika diumumkan sebagai pemenang. Tindakan memeluk orang kesayangan adalah respons spontan yang dilakukannya.

"Memang saya terkejut sebab saya sendiri tidak jangka saya akan menang. Jadi, apabila nama saya diumumkan respons spontan saya memeluk orang kesayangan.

"Selain Nas-T, saya juga salam dan peluk rakan-rakan saya yang lain. Bagi saya, itu sekadar pelukan sahabat sebagai cara saya berkongsi kegembiraan," ujar anak sulung rocker terkenal Amy Search ini.

Disoal adakah dia menyedari atau tidak, tingkah lakunya itu disiarkan secara langsung di kaca televisyen dan pastinya mengundang persepsi negatif kepada penonton, Nabila mempunyai jawapannya.

"Saya sentiasa menjadi diri saya sendiri. Saya tidak kisah orang lain ingin bercakap apa tentang diri saya kerana mulut orang saya tidak boleh tutup.

"Buat apa saya ingin hidup hipokrit. Saya senang menjalani kehidupan saya dengan cara saya sendiri. Saya lebih suka jika orang di luar sana juga tahu siapa sebenarnya diri saya.

"Memang saya akui, saya agak gila-gila tetapi saya tidak pernah kacau hidup orang lain," ujarnya yang anggun menggayakan busana Alia Bastamam pada malam tersebut.

Nabila yang sebelum ini dikaitkan dengan pelakon Johan As'ari mengakui kini hatinya milik Nas-T. Malah ketika bercerita tentang Nas-T yang merupakan sahabat baiknya sejak zaman remaja lagi, senyuman bahagia terpancar di bibirnya.

"Memang saya dan Nas-T berkawan sudah lama. Kami saling mengenali antara satu sama lain sebelum masing-masing jadi pelakon. Cuma bercinta itu baru sebulan, saya sendiri tidak sangka tetapi saya bahagia bila bersamanya.

"Sebelum ini ketika dikaitkan dengan Johan, saya tidak mengaku sebab memang kami tidak bercinta. Bila saya betul-betul bercinta, saya akan mengaku. Buat apa kami sembunyikan hubungan cinta kerana akhirnya orang akan tahu juga," katanya jujur.

Teman sehati sejiwa


SEDANG ingin bercinta. Nabila dan Nas-T yang baru sebulan bercinta tidak menolak untuk berkahwin jika jodoh antara mereka kuat.


Sudah dua tahun hidup bersendirian bersama anaknya, Keisha Laila, 3, sejak bercerai dengan bekas suami, Zaidi Zailani, Nabila mengakui akhirnya dia bertemu dengan teman sehati sejiwanya. Banyak perkara tentang Nas-T yang menarik untuk mencintai pelakon filem Kami itu.

Bukan kerana dipaksa atau terpaksa untuk bercinta, tetapi perasaan antara mereka terbit dengan sendirinya.

"Saya tidak suka berubah kerana lelaki, saya mahu lelaki itu terima saya seadanya. Nas-T merupakan kawan baik saya, jadi dia tahu baik buruk perangai saya. Jadi, dengan dia saya menjadi diri sendiri dan dia terima saya seadanya.

"Dia merupakan sahabat baik dan kekasih, kami saling memahami. Itu yang membuatkan kami serasi kerana kami boleh berbincang apa sahaja bersama. Sebelum ini jika ada masalah, saya akan cerita pada dia, begitu juga sebaliknya," ujar Nabila.

Meskipun baru bercinta sebulan dan Nas-T belum lagi berjumpa dengan bapa Nabila, Amy Search, namun, Nabila tidak menolak andai ada jodoh antara mereka.

"Sudah dua tahun saya hidup solo dan sebelum ini, jika ditakdirkan kami mempunyai jodoh bersama saya tidak menolak kerana bukan senang untuk berjumpa dengan orang yang benar-benar faham diri saya," katanya yang sudah mengenali keluarga Nas-T.

Tambah Nabila, anak perempuan tunggalnya juga menerima kehadiran Nas-T tanpa sebarang masalah. Bahkan, mereka berdua sudah semakin rapat.

"Paling penting orang yang sayang saya harus sayang anak saya juga. Nas-T semakin rapat dengan Keisha dan saya lihat dia boleh menerima kehadiran Nas-T dengan baik. Hubungan kami tidak ada masalah kerana dia cukup tahu tentang masalah dan sejarah hidup saya sebelum ini," kata Nabila.

Artis kontroversi, artis disiplin

Bercakap tentang anugerah Pelakon TV Wanita Popular yang diperolehnya sejak bergelar pelakon pada usia 16 tahun, Nabila cukup terharu dan tidak menyangka yang dia menjadi pilihan peminat.

Walaupun hangat dengan pelbagai kontroversi panas, Nabila berjaya membuktikan bahawa dia seorang pelakon yang berbakat besar dan anugerah yang dimenanginya itu merupakah anugerah khas buat ayahnya.

"Anugerah ini untuk papa (Amy Search). Akhirnya saya telah berjaya membanggakan papa dengan pencapaian dalam kerjaya saya sebagai pelakon. Sebelum ini apa sahaja tindakan saya serta kontroversi yang timbul, kesan negatif itu akan dirasai papa.

"Saya banyak lukakan hatinya, jadi anugerah ini sangat bermakna untuk saya kerana sebagai anak, akhirnya saya berjaya membuktikan kepadanya, saya juga boleh berjaya," jawabnya.

Ulas Nabila, meskipun dirinya dicop sebagai artis kontroversi, tetapi apabila bekerja dia merupakan artis yang berdisiplin.

"Saya mengaku yang saya banyak kontroversi dan cerita yang kurang enak, tetapi saya tetap bangun pagi setiap hari untuk bekerja. Paling penting harus disiplin, jika tidak saya tidak akan berada di sini hari ini," ungkapnya.

Drama Julia lakonan Nabila memberi impak yang besar dalam kerjayanya dan diakui drama itu antara punca dia diundi oleh peminat.

"Terima kasih kepada peminat yang mengundi dan terima kasih kepada penerbit dan pengarah yang memberi saya peluang untuk berlakon dalam drama Julia. Bagi saya, drama Julia memberi impak yang sangat besar kerana drama itu mempunyai skrip yang bagus dan berjaya menonjolkan bakat lakonan saya," tuturnya lagi.

Sungguhpun telah menerima anugerah, Nabila enggan berubah dan tetap menjadi dirinya sendiri. Tiada istilah demand dalam kamus kerjayanya.

"Menang anugerah satu bonus untuk artis, tetapi itu tidak bermakna saya perlu berubah. Saya masih Nabila Huda yang sama. Saya tidak pernah pilih skrip kerana kebetulan setiap skrip drama yang saya peroleh semuanya bagus-bagus. Cuma mungkin tuah saya ada bersama dengan drama Julia.

"Anugerah bukan satu bebanan untuk saya tetapi sebagai sokongan moral untuk saya berusaha dengan lebih keras pada masa hadapan," katanya dengan penuh beremosi.

Rozita, Zain pilih tema perkahwinan dalam taman

Posted:

Rozita, Zain pilih tema perkahwinan dalam taman

Rozita, Zain pilih tema perkahwinan dalam taman

Oleh HARYATI KARIM

ROZITA dan Zain berharap impian mereka untuk berkahwin tahun ini tercapai.


KISAH percintaan antara aktres jelita Rozita Che Wan, 42, dan pelakon Zain Saidin, 29, bukan lagi rahsia. Rata-rata peminat dan penggiat industri hiburan tempatan seolah-olah memberi restu kepada hubungan mereka berdua meskipun jurang usia yang begitu ketara.

Tidak lagi menyembunyikan kisah cinta bahkan, sebelum ini timbul desas-desus kononnya mereka akan bernikah pada bulan Julai depan menandakan hubungan mereka begitu serius.

Bagaimanapun mereka menafikan akan bernikah pada bulan Julai, sebaliknya pada hujung tahun ini.

Meskipun ini merupakan perkahwinan kedua buat ibu kepada Ammar Effendy, 17, dan Aniq Ezzra, 15, itu, namun disebabkan dia bakal berkahwin dengan Zain yang masih bujang, sudah pasti pelbagai impian perkahwinan sudah dirancang.

"Saya tidak boleh cakap apa-apa kerana perkahwinan kami akan berlangsung pada hujung tahun. Selepas raya, saya akan mengadakan sidang akhbar untuk mengumumkan perkahwinan. Ketika itu, boleh tanya apa sahaja.

"Jika tanya sekarang, saya sendiri pun tidak boleh beri jawapan kerana semuanya masih kabur seperti tarikh, lokasi dan tema perkahwinan," katanya yang turut memberitahu sudah banyak pihak datang merisik untuk membuat penajaan pada hari bahagianya itu.

Disoal lagi, adakah perkahwinan antaranya dan Zain pasti akan berlaku pada tahun ini, dalam tawa, Rozita atau mesra disapa dengan nama Che Ta memberitahu, dia pasti akan berkahwin pada tahun ini juga.

"Memanglah saya akan kahwin tahun ini juga sebab tahun depan umur saya sudah bertambah. Kalau boleh lagi cepat lagi bagus, tetapi jadual masing-masing sibuk jadi kami harus merancang dengan teliti," ujarnya.

Sesiapa yang mengenali wanita ini sudah pasti tahu akan selera fesyennya yang gemar menyarung gaun meleret dan dihiasi segala macam aksesori. Ditebak apakah impian tema perkahwinannya nanti, Che Ta memberitahu, sebolehnya dia mahu bersederhana.

"Kalau boleh saya mahu buat majlis akad nikah yang ringkas sahaja, tetapi saya akan berkahwin dengan lelaki bujang, maka tidak bolehlah buat begitu. Pasti keluarga Zain juga mempunyai impian dan perancangan mereka yang tersendiri.

"Sejujurnya, saya suka yang ringkas, tetapi segala tema nampaknya Zain yang terlebih rancang. Zain mahu tema perkahwinan dalam taman, jadi saya ikut sahaja kerana ini pengalaman pertamanya. Saya juga harus menghormatinya dan biarkan dia menikmati proses perkahwinan sama seperti orang lain," jawabnya.

ROZITA banyak menyerahkan soal perancangan perkahwinannya bersama Zain kepada kekasihnya itu.


Sungguhpun perkahwinan yang bakal berlangsung merupakan perkahwinan keduanya, akui Che Ta, dia tetap berasa debaran untuk bergelar raja sehari.

"Tipulah kalau saya kata tidak berdebar dan gementar. Sesiapapun yang ingin berkahwin, tidak kira perkahwinan pertama atau kedua, pasti merasai perasaan yang sama," tuturnya yang akan mengadakan majlis perkahwinannya di Kuala Lumpur bagi memudahkan rakan artis dan pihak media hadir.

Sementara itu, Che Ta yang kini sibuk dengan penggambaran program Master Chef Selebriti musim kedua juga menjawab isu tentang penutupan laman sosial Instagram Zain baru-baru ini berikutan ramai pihak yang mengutuk gambar seksinya.

"Baik sungguh dia (ketawa). Dia ada cakap yang dia sakit hati melihat komen-komen orang yang mengutuk saya sebab dia yang baca. Saya tidak baca komen-komen itu jadi saya tidak rasa apa-apa.

"Apapun itu keputusan dia sendiri bukan saya yang paksa atau suruh. Dia seorang lelaki yang sangat pelindung, itu yang menyebabkan saya suka kepadanya," jawabnya.

Selain itu, pengacara program Primadona itu turut disoal tentang pakaian yang dipilih pada Majlis Anugerah Bintang Popular.

Ramai yang melihat gaun tersebut seksi, namun Rozita menganggap ia tidak seksi.

"Seksikah? Saya rasa biasa sahaja tidaklah terlalu seksi. Apapun inilah diri saya. Bagi saya pakaian rekaan Hatta Dolmat ini cukup cantik," ujarnya yang menyarungkan dua busana pereka tersebut.

Mayer cemburukan Katty Perry

Posted:

Mayer cemburukan Katty Perry

Mayer cemburukan Katty Perry


KATY PERRY dan John Mayer hanya mampu menjadi pasangan kekasih selama tujuh bulan.


KATY PERRY yang baru putus cinta dengan penyanyi John Mayer selepas tujuh bulan bersama, kini dilaporkan telah kembali mesra dengan bekas suaminya, Russell Brand.

Hal tersebut telah membuat Mayer cemburu.

Menurut laporan Radar Online, Mayer kurang gemar pelantun lagu Last Friday Night itu kembali berhubungan dengan Russell.

Sementara itu, satu sumber lain mendakwa, Perry berbuat demikian kerana tidak tahan dengan sikap buaya darat Mayer.

"Sebenarnya mereka saling mencemburui antara satu sama lain. Mayer begitu cemburukan Perry kerana dia masih baik dengan Russell, sementara Perry tak tahan dengan sikap Mayer yang masih memandang wanita lain biarpun di hadapannya," ujar satu sumber.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved