Sabtu, 14 Disember 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Teknologi EM hilangkan bau busuk

Posted:

Teknologi EM hilangkan bau busuk

Teknologi EM hilangkan bau busuk

PERJALANAN dari Kuala Lumpur ke Puncak Mutiara Cafe yang terletak di Kampung Pelet, Bukit Mertajam, Pulau Pinang dirasakan sangat berbaloi apabila kru Jurnal dihidangkan dengan pemandangan indah restoran ala resort tersebut.

Sangkaan restoran tersebut seperti sebuah kandang kambing yang diselubungi bau yang kurang menyenangkan ternyata meleset. Sebaliknya kebersihannya boleh dibanggakan malah suasananya begitu menenangkan.

Selain restoran dan pusat ternakan kambing, kawasan berkonsepkan agropelancongan seluas lima hektar milik Mutiara Kristal Corporation Sdn. Bhd. itu juga mempunyai sebuah pusat ternakan haiwan, kolam memancing dan dusun buah-buahan.

Menurut pemiliknya, Datuk Abd. Halim Ahmad, penggunaan teknologi mikroorganisma efektif (EM) iaitu sejenis bakteria baik yang membantu mengurangkan bau di kandang kambing. Pihaknya juga sangat mementingkan tahap kebersihan kandang dengan melakukan kerja pembersihan sebanyak dua kali sehari.

Beritahu beliau, cecair EM akan dicampurkan ke dalam air minuman binatang ternakan manakala semburan di sekitar kawasan kandang dilakukan seminggu sekali.

"Saya bermula dengan menternak kambing pada tahun 2004. Selepas dua tahun, kami membesarkan lagi perniagaan dengan membuka sebuah restoran.

"Idea ini sebenarnya datang daripada pelanggan yang mahukan sebuah restoran dibuka untuk mereka beristirahat dan menjamu selera tanpa perlu ke lokasi lain selepas selesai melakukan urusan jual beli kambing.

"Apabila difikirkan kembali, tidak salah kita membuka sebuah pusat sehenti yang menyediakan pelbagai kemudahan kepada pelanggan," ujarnya sambil memberitahu, ada pelancong dari luar negara yang secara berseloroh mahu tidur di kandang kambing itu kerana persekitarannya yang bersih.

Tambah Abd. Halim, pada awal pembukaannya, sebanyak empat buah pondok ditawarkan kepada pelanggan yang datang dalam kumpulan kecil.

Ujarnya, restoran yang boleh memuatkan sehingga 1,600 tetamu pada satu-satu masa itu menawarkan lebih 200 menu makanan dan minuman.

"Bermacam-macam jenis hidangan dapat disediakan sama ada makanan ala kampung, Thai, Barat mahupun Cina. Begitupun, menu berasaskan daging kambing adalah yang paling digemari di sini.

"Kami juga akan menyediakan menu baharu pada setiap bulan bagi memberikan pilihan kepada pelanggan," katanya yang turut menawarkan menu telur burung unta mengikut musim.


PENGGUNAAN mikroorganisma efektif membantu mengurangkan bau di restoran yang terkenal dengan pusat ternakan kambing ini.


Kolam memancing

Jelasnya, keunikan kawasan itu terletak pada pusat ternakan kambing yang sememangnya sudah terkenal di daerah itu.

"Disebabkan keunikan itu jugalah, kami menamakan setiap pondok makan di restoran ini berdasarkan nama baka kambing seperti Boer, Jamnapari, Dopper, Faral, Kalahari, Saanen dan Kadjang.

"Terdapat 200 buah pondok dan pelanggan boleh memilih untuk menjamu selera di pondok, di tepi kolam renang atau di dewan yang dikhaskan untuk majlis tertentu seperti perkahwinan, sambutan hari lahir atau majlis makan malam," ujarnya sambil memberitahu, lingkungan harga menu makanan dan minuman bermula dari RM1 hingga RM600.

Tambahnya, pihaknya memberi tambah nilai kepada kawasan itu kerana selain menjamu selera, pelanggan juga berpeluang melakukan aktiviti lain seperti memancing atau membuat lawatan ke pusat ternakan haiwan.

Beritahu beliau, bermacam-macam jenis ikan seperti baung, patin, rohu, pacu, haruan dan puyu boleh didapati di kolam memancing dengan kadar bayaran RM50 bagi tiga jam memancing.

"Pelanggan dibenarkan memilih sama ada untuk membawa balik hasil tangkapan mereka atau dimasak oleh cef restoran. Caj untuk masakan dikenakan mengikut jenis ikan iaitu antara RM15 hingga RM20.

"Kami juga turut mengadakan pertandingan memancing. Selain itu, pelanggan akan dibawa ke dusun buah-buahan bagi menikmati buah durian, rambutan, sentul, mangga, anggur dan nangka khususnya pada musim buah," ujarnya yang turut menyediakan kemudahan kolam renang dengan kadar bayaran RM8 untuk sekali masuk.


KEMUDAHAN kolam renang turut disediakan dengan kadar bayaran sebanyak RM8 sekali masuk.


Bayar guna kad

Beritahu beliau, melihatkan kesukaran pelanggan membuat bayaran selepas selesai menjamu selera, beliau mewujudkan satu sistem pesanan dan bayaran menggunakan kad.

"Pada awal perniagaan dahulu, kami mengamalkan sistem manual dengan pesanan yang dibuat oleh pelanggan akan dicatat di atas sehelai kertas yang dibahagikan kepada lapan item berlainan.

"Tetapi sejak tahun 2008, kami memakai sistem kad elektronik kerana ia lebih mudah.

"Sistem yang menelan kos pemasangan sebanyak RM100,000 itu merupakan idea isteri saya, Datin Safiah Mat Nasir yang mempunyai latar belakang dalam bidang teknologi maklumat," ujarnya yang dibantu seramai 120 orang kakitangan.

Katanya, pelayan akan mencatatkan pesanan pelanggan dan kemudiannya setiap pesanan makanan dan minuman itu akan direkodkan di dalam kad tersebut. Pelanggan hanya perlu memberikan kad itu kepada juruwang apabila membuat pembayaran.

"Pelayan juga tidak perlu bersusah payah untuk mengingati nombor meja pelanggan kerana menerusi sistem kad ini, setiap pesanan dihubungkan terus kepada bahagian yang terlibat.


KONSEP dapur terbuka diaplikasikan di restoran ini.


"Malah, pelanggan juga hanya perlu menekan butang yang disediakan di setiap ruang makan untuk memanggil pelayan restoran," beritahu beliau yang mengamalkan konsep dapur terbuka bagi membolehkan pelanggan menyaksikan sendiri cara operasi di dapur.

Ujarnya, setiap perniagaan pasti ada cabarannya. Beliau juga tidak terkecuali apabila idea untuk mengetengahkan konsep agropelancongan terbabit menerima pandangan negatif.

"Pada mulanya ada individu yang mempertikaikan lokasi restoran ini tetapi saya tidak mempedulikannya kerana percaya keunikan persekitaran yang ditawarkan.

"Malah, ada juga yang cuba meniru resipi yang kami tawarkan tetapi sudah tentu rasanya berlainan.

"Tetapi saya menganggap itu sebagai satu persaingan yang sihat selagi kita boleh mengekalkan konsep sebenar yang dibawa," tambahnya yang menyediakan kemudahan penghantaran untuk pelanggan yang tinggal di sekitar Kulim, Seberang Perai dan Kepala Batas dengan pembelian minimum sebanyak RM50.

Beritahu beliau, pihaknya juga merancang untuk membangunkan 10 buah inap desa dan zoo mini selain membuka cawangan di Kelantan dan Selangor. Beliau turut bercadang mewujudkan peluang francais.

Seorang pelanggan, Zuraidah Mohamed Isa, 34, memberitahu, beliau berkunjung ke restoran itu sejak tahun 2008 lagi untuk mengadakan majlis istimewa.

"Kawasan ini terkenal dengan pusat ternakan kambing.

"Persekitarannya juga sangat santai dan menyenangkan, malah kesemua menu sungguh istimewa serta jarang diperoleh di restoran lain," ujar ibu kepada empat orang anak ini.

Tarikan Mini Lisbon

Posted:

Tarikan Mini Lisbon

Tarikan Mini Lisbon

Oleh NOR IDAYU BOSRO
idayu.bosro@kosmo.com.my


REPLIKA kapal Flor de La Mar menjadi simbol bagi memperingati kedatangan Portugis ke Melaka.


PENYELIA Muzium Warisan Perkampungan Portugis Ujong Pasir di Melaka, Christopher De Mello ceria mengalu-alukan kehadiran pengunjung ke penempatan masyarakatnya di bandar raya bersejarah itu.

Lelaki berusia 47 tahun tersebut juga kelihatan segak memperagakan kostum tradisional berwarna hijau tua lengkap dengan topi, kain lilit pinggang berwarna merah serta stoking putih paras lutut.

Rakannya, Manuel Lazaroo yang memakai jaket hitam berlengan panjang atau 'bolero' serta topi ala koboi itu pula asyik bermain gitar sambil menyanyikan lagu-lagu rakyat seperti Jinkli Nona dan Rasa Sayang.

Lazaroo atau lebih selesa disapa Pappa Joe memberitahu, lagu-lagu itu biasanya dipersembahkan bersama iringan tarian Farapeira bagi meraikan sesuatu upacara perkahwinan, temasya keramaian serta hari perayaan.

"Ia ditarikan secara berpasang-pasangan antara lelaki dan wanita.

"Malah, kostum yang saya pakai ini biasanya dikenakan oleh golongan lelaki ketika mempersembahkan tarian berkenaan," jelasnya.

Menurut Pappa Joe, baju itu akan dipadankan bersama sepasang seluar berwarna hitam dengan corak garisan panjang berwarna merah di tepinya agar tampak sedondon dengan penari wanita.

"Penari wanita pula akan memakai gaun kembang berenda dalam kombinasi rona putih, merah dan hitam serta skarf merah di kepala.

"Contoh pakaian tradisional yang menjadi kebanggaan kami ini merupakan antara khazanah tinggalan sejarah yang disimpan di muzium ini," ujarnya.

Sebagai ahli dalam komuniti di negeri Hang Tuah itu, De Mello dan Lazarro serta seorang lagi rakan mereka, Jerry Alcantra gigih memelihara adat dan budaya masyarakat Portugis termasuk bahasa serta tradisi yang diamalkan daripada ancaman kemodenan.

Menyelak catatan sejarah, De Mello berkata, penempatan masyarakat Portugis yang terletak kira-kira 5 kilometer dari Bandar Melaka itu juga terkenal dengan gelaran Mini Lisbon dan dikatakan wujud sejak lebih 80 tahun lalu.


LAZAROO mahu memelihara budaya masyarakat Portugis daripada arus kemodenan.


Kampung nelayan

"Penempatan berhampiran pesisiran Selat Melaka ini bermula sebagai sebuah kampung nelayan yang kemudiannya berkembang menjadi penempatan penduduk yang besar.

"Sehingga kini, penduduknya dianggarkan seramai 1,200 orang termasuk sebahagian kecil yang tinggal di kawasan lain di Melaka seperti Tengkera, Kubu, Lorong Pantai dan Banda Hilir," ujarnya sambil membawa kru Jurnal menerokai artifak berharga di dalam muzium tersebut.

Bertutur lanjut, De Mello yang merupakan generasi kelima bangsa Portugis di Melaka memberitahu, muzium itu diwujudkan untuk membantu kerajaan negeri memulihara kawasan serta bangunan warisan agar tidak musnah.

"Dengan adanya muzium ini, legasi komuniti Portugis di Melaka dapat dipelihara untuk tatapan anak cucu kami pada masa hadapan.

"Pada masa yang sama, kami harap ia akan menjadi tarikan pelancong baik dari dalam mahupun luar negara," katanya.

De Mello memberitahu, selain pakaian tradisional, muzium yang telah beroperasi selama lebih lima tahun itu turut menempatkan koleksi barangan peninggalan nenek moyang mereka yang mempunyai nilai sejarahnya sendiri.

"Tarikan utama pengunjung ialah model kapal Flor de La Mar yang menyerupai replika Muzium Samudera yang terletak di Jalan Quayside, Bandar Melaka.

"Walaupun model kapal ini jauh lebih kecil, ia simbol bagi memperingati kedatangan Portugis pada zaman Kesultanan Melayu Melaka, 500 tahun lalu," ujarnya.

Koleksi barangan peninggalan keluarga termasuk barangan dapur, pelita minyak tanah, televisyen, seterika dan jam lama serta perabot antik turut dipamerkan kepada pengunjung.

"Barangan lain ialah lukisan, peta lama, gambar-gambar lama serta artifak berkaitan maritim dan perdagangan di Melaka," katanya.

Susanah ketua bandar kanak-kanak

Posted:

Susanah ketua bandar kanak-kanak

Susanah ketua bandar kanak-kanak

Oleh NOOR SYAHIDATOOL AQMA MOHD. NOOR
aqma.mohdnoor@kosmo.com.my


SUSANAH bertanggungjawab terhadap keselamatan dan operasi di taman tema yang dikhaskan kepada kanak-kanak ini.


SEJAK dari awal pertemuan, kru Jurnal mahukan kepastian sama ada benar pemegang jawatan Datuk Bandar KidZania Kuala Lumpur, Susanah Abdul Rani, 46, merupakan wanita kacukan Cina dan Melayu? Tekaan itu ternyata benar.

"Ya, saya anak kacukan Cina dan Melayu. Ibu saya berketurunan Cina namun saya tidak fasih berbahasa Mandarin.

"Tetapi saya sangat menggemari masakan Cina kerana makanan tersebut tidak berminyak selain penggunaan pelbagai warna dalam masakan itu.

"Saya menyukai makanan tersebut bukan disebabkan saya berdarah Cina, tetapi ia sesuatu yang sihat dan baik untuk kesihatan.

"Malah, saya juga menggemari makanan Melayu yang menjadi menu utama saya di rumah," jelas isteri kepada Abu Shahlizan Abu Aman, 44, ini.

Paling sibuk

Bercerita lanjut, wanita yang berasal dari Johor Bahru ini memberitahu, cuti sekolah adalah waktunya yang paling sibuk.

"Waktu itu saya akan fokus kepada operasi di taman ini. Untuk bersikap lebih adil terhadap anak-anak, saya dan suami akan membawa mereka bercuti sebelum atau selepas cuti persekolahan.

"Selebihnya, saya meluangkan masa menonton wayang bersama mereka kerana itu juga cara untuk saya meredakan tekanan bekerja," ujar lulusan ekonomi dari Universiti Texas, Amerika Syarikat ini.

KidZania merupakan pusat hiburan dan pembelajaran untuk kanak-kanak berusia antara empat hingga 14 tahun yang menawarkan pengalaman menjadi orang dewasa dan melakukan pelbagai pekerjaan seperti anggota bomba, juruterbang atau cef.


SUSANAH akan membuat rondaan sebanyak tiga kali sehari di taman tema yang berkeluasan 7,432 meter persegi itu.


Ia turut dilengkapi ruang khas buat ibu bapa melayari internet, menonton filem dan berehat sambil menunggu anak- anak mereka merasai pengalaman baharu tersebut.

Bunyi riuh-rendah menerpa ke telinga sebaik sahaja menjejakkan kaki ke bandar raya kecil yang boleh memuatkan 1,700 orang kanak-kanak pada satu masa ini.

Hilai tawa mereka yang teruja untuk meneroka taman tema itu semakin dirasakan tatkala berjalan mengelilingi bandar seluas 7,432 meter persegi itu.

Beritahu Susanah, beliau sudah lali dengan suasana hingar-bingar di taman tema yang dibuka sejak tahun lalu itu.

"Beginilah rutin harian saya yang dikelilingi kanak-kanak jika tiada mesyuarat di luar. Malah, saya juga sering memantau dan meluangkan masa dengan melakukan rondaan tiga kali sehari bagi memastikan segalanya berjalan lancar," ujar ibu kepada dua orang anak ini.

Beliau yang pernah terlibat dalam industri perbankan selama 19 tahun memberitahu, kerjaya yang dijawatnya kini merupakan sesuatu yang menyeronokkan.

"Skop kerja mungkin berbeza kerana setiap hari kita berinteraksi dengan kanak-kanak. Pada tahun ini sahaja, kira-kira 140,000 kanak-kanak mengunjungi KidZania.

"Sebenarnya tidak sukar untuk mengawal mereka kerana saya juga seorang ibu, jadi saya tahu cara untuk membuatkan kanak-kanak ini berasa selesa bersama kita.


LEBIH 100 aktiviti ditawarkan kepada kanak-kanak di KidZania.


Jujur

"Mereka sangat jujur dan mereka boleh nampak keikhlasan kita ketika berinteraksi dengan mereka," jelasnya yang dibantu seramai 300 kakitangan.

Tambahnya, terdapat cara tertentu yang digunakan untuk berkomunikasi dengan kanak-kanak kerana ada antara mereka yang bersikap sangat pemalu tetapi tidak kurang pula ada yang terlalu aktif.

"Apa yang penting ialah cara kita untuk memulakan perbualan. Untuk itu, kami akan berbual dengan ibu bapa mereka terlebih dulu bagi mengetahui aktiviti kesukaan mereka dan secara perlahan-lahan, kita cuba berkomunikasi dengan mereka juga," katanya.

Jelas Susanah, di KidZania panggilan encik atau cik akan digunakan kepada kanak-kanak untuk membolehkan mereka merasai pengalaman di dunia sebenar.

"Tidak seperti taman tema lain, di sini tiada permainan komputer dan gajet elektronik sebaliknya kaedah yang digunakan mampu merapatkan hubungan antara anak dan ibu bapa.

"Malah, semasa berada di sini, rata-rata mereka tidak menghiraukan gajet elektronik kerana sibuk mencuba pelbagai pekerjaan yang ditawarkan.

"Memang seronok melihat gelagat mereka tapi sebagai orang dewasa, saya lebih terkesan melihat kesabaran kanak-kanak ini ketika melakukan aktiviti," tambahnya yang akan membawa kedua-dua anaknya berkunjung ke KidZania setiap tiga bulan sekali.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Perut terburai digilis jengkaut

Posted:

Perut terburai digilis jengkaut

Perut terburai digilis jengkaut

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my

ANGGOTA polis mengangkat mayat Phu Miaw yang maut selepas digilis sebuah jengkaut di tapak pembinaan di belakang bangunan Masja dekat Kuching, Sarawak semalam.


KUCHING – Seorang buruh menemui ajal dalam keadaan mengerikan apabila badannya digilis sebuah jengkaut seberat 20 tan ketika bekerja di sebuah tapak pembinaan di belakang bangunan Masja di sini semalam.

Chai Phu Miaw, 58, dari Taman Mutiara, Bau dekat sini mati di tempat kejadian akibat cedera parah dengan isi perutnya terburai.

Rakan mangsa, 50-an, yang enggan dikenali berkata, ketika kejadian pukul 3 petang itu, mereka sedang bekerja di tempat penyimpanan jentera yang terletak di kawasan berbukit bersebelahan dengan tapak pembinaan.

"Semasa itu, kami berada di bawah bukit manakala dia (Phu Miaw) bersendirian di atas.

"Tiba-tiba jengkaut itu (yang dipandu seorang lelaki) mengundur untuk turun bukit dan pemandunya tidak menyedari Phu Miaw ada berada di belakang," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bayi baru lahir ditinggal atas jalan

Posted:

Bayi baru lahir ditinggal atas jalan

Bayi baru lahir ditinggal atas jalan


BAYI perempuan yang baru dilahirkan ditemui penduduk dalam keadaan bogel dan dilapik dengan sehelai sarung bantal.


KUALA LUMPUR – Seorang bayi perempuan dipercayai baru lahir ditemui selepas ditinggalkan di belakang sebuah rumah teres dua tingkat di Jalan BK 4/6, Bandar Kinrara dekat Puchong semalam.

Kehadiran bayi seberat 3.4 kilogram itu disedari oleh pemilik rumah berkenaan, Haslinda Madun, 55, selepas terdengar tangisan kanak-kanak pada pukul 12.10 tengah malam dari kawasan lorong belakang rumahnya.

Wanita itu yang curiga kemudian pergi ke belakang dan ternampak ada bayi ditinggalkan dalam keadaan bogel serta bertali pusat yang dilapikkan dengan sehelai sarung bantal di atas jalan.

"Pada mulanya saya dengar bayi menangis pukul 8.45 malam (kelmarin), namun saya sangka ia (tangisan) datang dari rumah jiran yang membuka pusat jagaan kanak-kanak.

"Tidak lama kemudian, bunyi (tangisan) itu makin kuat menyebabkan saya tergerak hati untuk membuat pemeriksaan sebelum ternampak seorang bayi bogel tertiarap di lorong belakang," katanya di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tidak kisah kes disiasat semula

Posted:

Tidak kisah kes disiasat semula

Tidak kisah kes disiasat semula

KUALA LUMPUR – Isteri pelakon terkenal Adi Putra, Aida Yusof menegaskan bahawa dia dan suami tidak gentar jika fail kes skandal gambar lucah membabitkan suaminya itu yang dihantar kepada isteri orang dibuka semula untuk siasatan walaupun ia telah dikategorikan sebagai tiada tindakan lanjut (NFA).

Aida berkata, dia menyerahkan kepada pihak polis bagi melakukan siasatan lanjut berhubung dakwaan Amiruddin Othman bahawa pegawai penyiasat kes tersebut bertindak berat sebelah ketika menyiasat kes tersebut.

Amiruddin, 56, merupakan suami kepada Nooraida Abd. Mutalib, 30, iaitu wanita yang dikatakan menerima mesej dan gambar lucah daripada pelakon Adi Putra, 32, atau nama sebenarnya Mohamad Hadi Putera Halim menerusi aplikasi WhatsApp pada September lalu.

Aida menegaskan, dia dan suami akan memberikan kerjasama kepada polis jika fail kes berkenaan yang sebelum ini telah diklasifikasikan sebagai NFA dibuka semula.

"Kami tidak kisah jika kes tersebut mahu dibuka semula kerana tuduhan berat sebelah terhadap pegawai penyiasat itu dilemparkan oleh Amiruddin, bukannya kami. Kami sedia beri bekerjasama sekali lagi kepada polis," katanya ketika dihubungi Kosmo! Ahad semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Karate dalam kelas tersendiri

Posted:

Karate dalam kelas tersendiri

Karate dalam kelas tersendiri

BARISAN skuad karate negara yang beraksi cemerlang pada Sukan SEA 2013 bergambar kenangan dengan Presiden Persekutuan Karate Malaysia (Makaf), Datuk Seri Mohd. Ali Rustam (berdiri tengah) selepas kejayaan meraih empat pingat emas pada aksi di Stadium Tertutup Wunna Theikdi, Nay Pyi Taw, Myanmar semalam.


NAY PYI TAY, Myanmar - Skuad karate meneruskan aksi cemerlang apabila menambah empat lagi pingat emas di Stadium Tertutup Wunna Theikdi A semalam.

S. Senthil Kumaran menyumbangkan emas pertama negara pada saingan semalam menerusi acara kumite lelaki bawah 60 kilogram (kg) selepas menewaskan atlet Indonesia, Donny Dharmawan di akhir.

Meskipun terikat 0-0 selepas tiga minit bertarung, Senthil diumumkan sebagai pemenang pingat emas berdasarkan keputusan juri.

Pingat emas kedua negara diperoleh menerusi S. Shree Sharmini apabila menewaskan Pham Thi Tien dari Vietnam meskipun keputusan terikat 2-2 dalam kategori kumite wanita bawah 68kg.

Malaysia menambah dua lagi pingat emas menerusi A. Nisha yang mencatat kemenangan tipis 3-2 ke atas peserta Filipina, Mae Soriano dalam kategori wanita bawah 55kg.

K. Syakilla Saini memastikan aksi cemerlang skuad negara apabila menundukkan Le Thi Thuy dari Vietnam 1-0 dalam kategori kumite wanita bawah 61kg.

Skuad negara turut memenangi pingat perak apabila R. Sharmemdran tumpas 0-3 kepada atlet Indonesia, Jintar Simanjuntak pada perlawanan akhir kumite lelaki bawah 67kg.

Sementara, pingat gangsa menerusi Shaharudin Jamaludin dalam acara kumite lelaki bawah 75kg, L. Kunasilan (lelaki bawah 55kg) dan Mohd. Hatta Mahanut (lelaki bawah 84kg).

Senthil berkata, dia gembira kerana berjaya membalas dendam terhadap Donny yang menumpaskannya pada pusingan kedua Sukan Perpaduan Islam di Palembang, Indonesia, September lalu.

"Beraksi sebagai atlet bukan pilihan tidak memberi tekanan kepada saya kerana dia (Donny) merupakan pemenang pingat emas pada Sukan SEA 2011 (di Indonesia)," katanya.

Sementara itu, Sharmini yang beraksi buat kali kedua pada Sukan SEA berkata, dia menghadiahkan kemenangan itu kepada keluarganya yang tidak pernah jemu memberi sokongan.

Dua pingat emas ditawarkan pada hari terakhir acara karate hari ini iaitu dalam kategori kumite lelaki dan wanita berpasukan.

Skuad karate mengutip dua pingat emas kelmarin menerusi acara kata individu dan berpasukan lelaki, sekali gus melepasi sasaran tiga emas yang ditetapkan pada temasya kali ini.

Komitmen pemain ditagih

Posted:

Komitmen pemain ditagih

Komitmen pemain ditagih


HAZWAN yang meledak hatrik ketika menentang Laos kelmarin, bakal diberi kepercayaan mengetuai jentera serangan Harimau Muda pada aksi menentang Singapura hari ini.


NAY PYI TAW, Myanmar - Pengendali Harimau Muda, Datuk Ong Kim Swee mencabar barisan pemainnya agar mempamerkan aksi terbaik pada perlawanan ketiga peringkat Kumpulan A menentang Singapura di Stadium Zeyyer Thiri petang ini.

Kim Swee berkata, beliau akan menurunkan skuad terkuat dalam misi memburu kemenangan ketiga, sekali gus melayakkan diri ke separuh akhir tanpa perlu menunggu perlawanan terakhir.

Katanya, pemain-pemain perlu bersedia sepenuhnya kerana beliau menjangkakan satu perlawanan yang cukup sengit.

"Seperti yang saya katakan sebelum ini, perlawanan esok (hari ini) merupakan satu aksi yang penting kerana jika kami mampu mencatat kemenangan, kami akan layak ke separuh akhir.

"Itu adalah tujuan pertama kami. Kami perlu fikirkan tempat ke separuh akhir dulu sebelum memberi fokus untuk mempertahankan pingat emas.

"Saya yakin, pemain-pemain sedar tugas mereka lebih mencabar esok (hari ini). Sesiapa sahaja yang diturunkan, saya yakin mereka sudah tahu apa yang perlu dilakukan. Saya harap mereka akan bermain lebih baik berbanding ketika menewaskan Brunei dan Laos sebelum ini," kata Kim Swee selepas selesai mengendalikan sesi latihan di Stadium Bola Sepak Nay Pyi Taw semalam.

Kim Swee berkata, beliau bakal melakukan pertukaran pemain tetapi lebih banyak tertumpu kepada strategi untuk menurunkan pemain yang benar-benar cergas bagi membentuk serangan yang lebih berkesan.

Pada aksi penting menentang Singapura petang ini, Kim Swee pasti menggunakan khidmat Mohd. Izham Tarmizi Roslan untuk menjaga gawang Harimau Muda, manakala benteng pertahanan akan disandarkan kepada K. Reuben (kanan), Mohd. Fadhli Mohd. Shas, Mohd. Shahrul Saad dan Mohd. Zubir Azmi Ab. Rahman (kiri).

Posisi tengah jangka dikemudi kapten, Mohd. Irfan Fazail, Mohd. Nazmi Faiz Mansor, Asri Chuchu (sayap kiri) dan A. Thamil Arasu (sayap kanan), manakala Izzaq Faris Ramlan serta Ahmad Hazwan Bakri di posisi serangan.

Bagaimanapun, Kim Swee berkata, Singapura akan menghadapi empat perlawanan dalam tempoh 10 hari dan pemain-pemain negara perlu menggunakan sepenuhnya situasi tersebut.

"Pemain-pemain perlu mengambil kesempatan tetapi jangan terburu-buru. Mereka perlu bermain mengikut rentak dan strategi-strategi tertentu kerana bagi saya, semua pemain Singapura berkualiti.

"Kebanyakan daripada mereka bermain dalam saingan Liga Malaysia (Liga M). Mereka tidak mudah panik, bermain dengan cukup berkesan ketika menyerang dan bertahan. Secara puratanya, pemain-pemain mereka sangat seimbang.

"Dua tahun lalu, Hariss Harun (kapten) merupakan pemain utama yang berjaya menutup semua peluang yang diperoleh skuad negara. Begitu juga dengan pemain yang memakai jersi No. 17 (Muhammad Zulfahmi Mohd. Arifin).

"Pemain No. 21 (Muhammad Safuwan Baharudin) juga cukup pandai membaca pergerakan barisan penyerang selain bijak mengawal bola," katanya.

Ketika ini, Singapura memimpin kedudukan teratas Kumpulan A selepas mengumpul tujuh mata iaitu satu mata di depan Harimau Muda yang kurang satu perlawanan diikuti Vietnam (3 mata), Laos (satu mata) dan Brunei.

Emas pengubat kecewa Praveen

Posted:

Emas pengubat kecewa Praveen

Emas pengubat kecewa Praveen

PRAVEEN meraih pingat emas dalam acara dressage individu semalam sekali gus mengubati kekecewaannya selepas gagal dalam acara berpasukan kelmarin.


NAY PYI TAW, Myanmar - Atlet ekuestrian negara, Praveen Nair Mathavan tidak berdepan masalah menjinakkan kuda yang bernama Sen Win Mal untuk memenangi pingat emas dalam acara dressage individu semalam.

Pada aksi di Pusat Ekuestrian Wunna Theikdi itu, Praveen, 16, turut memberikan arahan yang baik kepada Sen Win Mal untuk mencatat mata kedua terbaik keseluruhan dalam acara berpasukan.

Praveen mencatat 67.405 peratus bagi mengenepikan dua atlet Indonesia, Velentino Lumentah yang meraih perak (66.432%) manakala seorang lagi Ferry Wahyu Hadiyanto meraih gangsa (64.108%).

Pingat emas itu berjaya mengubat kekecewaan Praveen yang gagal membantu pasukan memenangi sebarang pingat alam acara dressage berpasukan kelmarin.

Pelajar Sekolah Antarabangsa Nexus Putrajaya itu berkata, dia gembira dengan prestasi Sen Win Mal walaupun itu adalah kuda pinjaman yang disediakan oleh tuan rumah kerana pada temasya kali ini atlet tidak membenarkan menggunakan kuda sendiri.

"Sebelum acara ini bermula, kami telah mencuba pelbagai kuda sesama sendiri. Jadi saya pilih kuda ini kerana ia sesuai dengan saya. Saya mengambil masa dua hari untuk melatihnya dan kami berjaya menyesuaikan diri dengan baik," katanya.

Praveen yang membuat penampilan pertama pada Sukan SEA gembira dengan kejayaan membantu persatuan melepasi sasaran dua emas.

Sekiranya berjaya meraih satu lagi pingat emas, ia dianggap bonus walaupun mereka tidak berada dalam sasaran 40 emas yang diletakkan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) pada temasya kali ini.

Ketika ditanya bagaimana dia boleh terlibat dengan sukan ini, Praveen berkata, ibu bapanya sudah menggalakkan dia menyertai acara ini sejak usia 10 tahun lagi sebagai salah satu aktiviti di luar sekolah.

"Saya ingin menghadiahkan pingat emas ini kepada kedua-dua ibu bapa dan jurulatih saya, Chris Ladvrook dari New Zealand yang sudah enam tahun bersama saya," katanya.

Selepas ini, Praveen akan menunggu peluang untuk disenaraikan bagi Sukan Olimpik Remaja tahun depan dan keputusannya akan diketahui pada Oktober depan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Skuad hoki wanita negara cipta rekod dunia di Sukan SEA

Posted:

Skuad hoki wanita negara cipta rekod dunia di Sukan SEA

Skuad hoki wanita negara cipta rekod dunia di Sukan SEA

14/12/2013 9:45pm

YANGON - Malaysia mencipta rekod dunia dalam sukan hoki apabila skuad wanita negara membelasah Kemboja 36-0 pada perlawanan kedua

pusingan awal dalam temasya Sukan SEA ke-27 di sini.

Skuad negara menjaringkan gol pada setiap purata dua minit dengan 18 gol pada babak pertama dan mengulangi jaringan sama pada babak kedua pada perlawanan selama 70 minit.

Sebelum ini, rekod jaringan paling besar dipegang Argentina apabila

menumpaskan Peru 26-0 pada Kejohanan Wanita Amerika Selatan di Santiago, Chile, pada 23 Mac 2003.

Semalam, Thailand menyamakan rekod itu dengan mengalahkan Kemboja 26-0.

Pada perlawanan di Stadium Hoki Theinphyu di sini, Noor Hasliza Md Ali

muncul sebagai penjaring terbanyak perlawanan dengan enam gol pada minit ke-14, 25', 42', 43', 62' dan minit ke-64.

Fazillah Sylbester Silin turut menyumbang lima gol pada minit ke-15, 31' 35'

55' dan 60', Nobaili Hashim empat gol (16', 30', 39', 65'), Norazlin Sumantri

empat gol (12', 21', 25', 60').

Kapten pasukan Nadia Abd Rahman menjaringkan dua gol iaitu pada

minit kelima dan 51'; Norhidayah Bokhari (21', 28'); Rabiatul Adawiyah Mohamed (40', 55'). - Bernama

Enam sekeluarga dari UK tiba di Malaysia selepas perjalanan darat 155 hari

Posted:

Enam sekeluarga dari UK tiba di Malaysia selepas perjalanan darat 155 hari

Enam sekeluarga dari UK tiba di Malaysia selepas perjalanan darat 155 hari

14/12/2013 9:28pm

JITRA - Setelah mengharungi perjalanan sejauh 25,500 km dari United Kingdom (UK) dalam tempoh 155 hari, satu keluarga rakyat Malaysia seramai enam orang hari ini tiba di tanah air.

Jamalullail Ismail, 44, dan isterinya, Sofinee Harun, 38, serta empat anak

mereka, Puteri Sabeera, 17, Muhammad Syameem, 16, Sumrah, 13, dan Ahmad Seif, 10, tiba di sempadan Malaysia-Thailand di Bukit Kayu Hitam dekat sini kira-kira 12.30 tengah hari tadi setelah mengharungi perjalanan di 26 negara.

Jamalullail, seorang jurutera yang telah menetap di United Kingdom sejak 15 tahun lepas berkata, pengembaraan "By Road to Malaysia" itu menggunakan kenderaan karavan Mercedes Sprinter 1998 memberikan mereka pengalaman berharga.

Keluarga itu menetap di Seaham, Sunderland terpaksa melalui pelbagai

kepayahan terutama masalah birokrasi dan perubahan cuaca di banyak negara sejak memulakan perjalanan pada 13 Julai lalu iaitu 4 Ramadan di United Kingdom. - Bernama

Pendaftaran secara online mudahkan permohonan rumah mampu milik

Posted:

Pendaftaran secara online mudahkan permohonan rumah mampu milik

Pendaftaran secara online mudahkan permohonan rumah mampu milik

14/12/2013 9:29pm

JOHOR BAHRU - Kerajaan negeri Johor sedang membangunkan sistem pendaftaran perumahan secara online bagi memudahkan proses permohonan rumah mampu milik dan kos rendah di negeri ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, sistem itu yang

dijangka siap pertengahan tahun depan diyakini dapat membantu kerajaan negeri menyediakan rumah dengan lebih berkesan kepada rakyat.

"Permohonan secara talian dilihat lebih memudahkan proses permohonan dan merancang projek perumahan berdasarkan kepada keperluan sebenar mengikut

kawasan.

"Ia sekaligus mengelakkan pembinaan rumah melebihi dari permintaan,"

katanya selepas majlis penyerahan rumah bagi penempatan semula penduduk Kampung Oren ke Taman Bukit Tiram dan perasmian

Klinik Waqaf An-Nur Taman Bukit Tiram, dekat Ulu Tiram di sini.

Khaled berkata, sistem itu juga membolehkan kerajaan negeri mengetahui

kawasan yang memerlukan pembinaan lebih banyak rumah seumpama itu kerana kerajaan tidak mahu penduduk berhijrah dari kawasan asal ke penempatan baharu yang terletak jauh dari tempat kerja mereka.

- Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Baitulmuqaddis bermandi salji

Posted:

Baitulmuqaddis bermandi salji

Baitulmuqaddis bermandi salji

TEMBOK BARAT dan Kubah Batu yang menjadi tempat suci orang Yahudi dan Islam di Baitulmuqaddis dilitupi salji semalam.


BAITULMUQADDIS - Ribut salji melanda kota ini dan beberapa bahagian Tebing Barat yang ditakluki oleh Israel semalam.

Fenomena yang jarang berlaku itu menyebabkan aktiviti di kota ini lumpuh manakala beratus-ratus buah kenderaan terkandas selepas jalan-jalan raya tidak dapat dilalui.

Pihak berkuasa Israel berkata, salji tebal mencecah 50 sentimeter turun di sini sejak kelmarin.

"Sepanjang 54 tahun saya hidup di sini, saya tidak pernah melihat pemandangan seperti ini (salji) kata Datuk Bandar Baitulmuqaddis, Nir Barkat.

Ribut salji itu menyebabkan pasukan penyelamat, polis dan tentera terpaksa berkerja keras untuk mengeluarkan beratus-ratus orang yang terkandas di dalam kenderaan mereka di beberapa buah lebuh raya dekat sini.

Dalam pada itu, lebih 500 penduduk ditempatkan di sebuah pusat konvensyen yang dijadikan sebuah penempatan sementara.

Semua lebuh raya menuju ke kota ini juga ditutup sehingga diberitahu kelak dengan suhu turun secara mendadak mencecah 2° Celsius ekoran salji berterusan.

Beribu-ribu penduduk terpaksa bergelap selepas banyak kabel elektrik putus akibat dihem-pap dahan pokok yang patah. - Reuters

Suthep minta 12 bulan laksanakan pembaharuan

Posted:

Suthep minta 12 bulan laksanakan pembaharuan

Suthep minta 12 bulan laksanakan pembaharuan


BEBERAPA penunjuk perasaan anti kerajaan memasang sebuah bendera besar Thailand pada pagar di sekeliling Rumah Kerajaan di Bangkok semalam.- REUTERS


BANGKOK - Pemimpin penunjuk perasaan yang cuba menggulingkan kerajaan Thailand dan memansuhkan pelan pilihan raya awal semalam menyatakan Perdana Menteri Yingluck Shinawatra perlu meletak jawatan atau dipaksa berundur.

Pergerakan anti kerajaan yang diketuai oleh Suthep Thaugsuban itu juga memerlukan masa setahun untuk melaksanakan segala pembaharuan yang dicadangkan oleh mereka.

Suthep berkata, beliau dan sekutu-sekutunya mahu menubuhkan pasukan polis sukarelawan, pemansuhan pemusatan kuasa dan pembaharuan undang-undang pilihan raya.

Yingluck mengumumkan untuk mengadakan pilihan raya umum lebih awal pada 2 Februari depan dalam usaha menamatkan bantahan jalanan tetapi langkah tersebut dibantah oleh Suthep.

Beliau bimbang parti politik yang berpaksi kepada abang Yingluck yang juga bekas perdana menteri Thaksin Shinawatra akan memenangi mana-mana pilihan raya yang diadakan di negara itu.

Suthep sebaliknya mahu pemerintahan Thailand diserahkan kepada Majlis Rakyat yang ditubuhkan secara perlantikan dan bukan pemilihan oleh rakyat.

Bercakap mengenai ideanya kepada media, Suthep berkata, beliau akan menemui ketua-ketua angkatan tentera hari ini bagi membincangkan strateginya.

Namun, Suthep menolak apa sahaja persetujuan dengan Yingluck yang kini mengetuai sebuah kerajaan sementara selepas Raja Bhumibol Adulyadej meluluskan tarikh pilihan raya tersebut.

Yingluck sendiri akan mengadakan sebuah forum esok untuk membincangkan mengenai pembaharuan tetapi menegaskan bahawa ia hanya akan dilaksanakan selepas pilihan raya selesai.

"Inisiatif Yingluck untuk mengadakan forum pembaharuan bukan perkara baharu. Kami menolak tawaran Yingluck. Kami tidak akan berunding," kata Suthep.

Konflik politik lapan tahun di Thailand berpusat kepada Thaksin popular dalam kalangan penduduk miskin di pedalaman negara itu ekoran dasar yang dilaksanakan olehnya semasa mentadbir negara.

Thaksin yang tinggal dalam buangan di luar negara untuk mengelak hukuman penjara dalam satu kes rasuah menyifatkan tuduhan terhadapnya sebagai bermotifkan politik.

Beliau digulingkan dalam satu rampasan kuasa tanpa pertumpahan darah oleh pihak tentera pada tahun 2006.

Thaksin dan adik perempuannya itu ditentang oleh penyokong institusi raja yang berasa terancam dengan kebangkitan mereka dan sebelum ini pihak tentera.

Golongan kelas pertengahan di Thailand turut membenci mereka kerana dianggap membazirkan wang cukai dengan melaksanakan dasar popular untuk "membeli undi" penduduk miskin di negara itu.

Tentera Thailand pula pernah melakukan atau melakukan rampasan kuasa sebanyak 18 kali dalam tempoh 80 tahun termasuk usaha menggulingkan Thaksin pada tahun 2006.

Namun, pihak tentera kali ini menolak untuk campur tangan dalam krisis politik dalaman terbaharu itu. - Reuters

Kerusi malas diperbuat daripada kertas

Posted:

Kerusi malas diperbuat daripada kertas

Kerusi malas diperbuat daripada kertas


NUMAWE bergaya di atas kerusi kadbodnya.- REUTERS


MISSISSAUGA, Kanada - Seorang lelaki di sini membina sebuah kerusi malas yang diperbuat sepenuhnya daripada kertas kadbod kelmarin.

Luanga Nuwame turut melukis gambar Datuk Bandar Toronto, Rob Ford di bahagian hadapan dan belakang tempat duduk tersebut.

Kerusi itu diberi nama 'Mayor Rob Ford Crack Rocker'.

Pemuda yang mendapat jolokan sebagai 'Guru Kraftangan Buatan Sendiri' merupakan seorang artis seni yang mahir mereka cipta pelbagai produk menggunakan kadbod.

Nuwame mendapat ilham untuk menghasilkan kerusi tersebut selepas Rob Ford mengaku pada bulan lalu bahawa dia pernah mengambil kokain.

"Bagaimanapun saya bukan seorang penagih," katanya. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Langkah matang Britney Spears

Posted:

Langkah matang Britney Spears

Langkah matang Britney Spears

UTUH lantunan setiap lagunya mampu membuatkan pendengar ligat mencari maksud yang tersirat. Lincah gerak tarinya pula ternyata membiaskan perasaan kagum oleh para peminat yang sedang menonton.

Menjadi ikon muzik yang digemari oleh semua lapisan masyarakat menuntut terlalu banyak komitmen. Tidak terkecuali, kontroversi serta isu-isu hangat yang melanda sering menghambat kehidupan peribadinya sejak bergelar penyanyi.

Sepanjang tempoh 21 tahun bergelumang dalam gemerlap dunia nyanyian, jatuh dan bangunnya penyanyi pop tersohor dunia, Britney Spears, 32, ditafsirkannya sebagai pembakar semangat dalam usaha mengembangkan karier ke peringkat yang lebih tinggi.

Selepas menjayakan program realiti pencarian bakat The X Factor US tahun lalu, Britney yang menyandang jawatan sebagai salah seorang juri dan mentor untuk rancangan tersebut hadir dengan perancangan baharu untuk menawan bandar Las Vegas selama dua tahun bermula 27 Disember depan.

Penyanyi residen Planet Hollywood

Desas-desus mengenai tawaran kontrak dan pelantikan Britney sebagai penyanyi residen di Hotel Planet Hollywood, Las Vegas telah tersebar dalam kalangan peminatnya sebelum pengumuman rasmi dibuat beberapa bulan lalu.

Menepati jangkaan, Britney yang mengikut jejak langkah Celine Dion dan Elton John nyata teruja untuk mencuba sesuatu yang tidak pernah dilakukannya sebelum ini menerusi siri konsert yang diberi nama Piece of Me itu.

"Vegas merupakan satu cabaran baharu buat saya. Bagaimanapun, saya menginginkan satu kelainan dalam memberikan persembahan kepada peminat. Ia bakal menjadi seperti sebuah parti yang sangat besar.

"Melalui platform ini juga, saya mampu untuk memberikan persembahan yang luar biasa berbanding persembahan jelajah biasa yang memerlukan saya bergerak dari satu lokasi ke lokasi yang lain," ujarnya yang menerima bayaran sebanyak RM1 juta (USD 309, 000) bagi setiap persembahan.


BRITNEY kini bersedia untuk kembali berkahwin dan membina keluarga bersama kekasih baharunya, David Lucado.


Menurut Britney, demi mencapai persembahan yang baik sepanjang tempoh residensi tersebut, dia harus berusaha keras dan sentiasa fokus terhadap sesi latihan yang dijalankan.

"Saya perlu berlatih lebih kerap untuk menjayakan persembahan itu nanti. Sejak kebelakangan ini, saya mementingkan kesempurnaan dalam setiap apa yang saya lakukan.

"Sifat penuh ketelitian menyebabkan saya terpaksa bekerja keras. Orang mengharapkan lebih daripada saya, bukan sahaja apa yang saya lakukan tetapi siapa saya dalam industri hiburan hari ini," akuinya.

Dalam pada itu, Britney turut memberitahu, dia terpaksa mengikuti sesi latihan tarian dan nyanyian intensif selama lima hingga enam jam sehari sebagai persediaan sebelum memulakan siri konsertnya.

"Setiap kali habis sesi latihan, badan saya pasti akan sengal-sengal. Ia berlanjutan sekurang-kurangnya untuk tiga hari.

"Kadangkala, saya gagal untuk menggerakkan kaki dan tangan akibat terlalu kuat berlatih. Tetapi, saya komited dan terus mencabar diri untuk mencuba sesuatu di luar ruang selesa," ujarnya lagi.

Kongsi kisah peribadi

Ibu kepada Sean Preston dan Jayden James ini pernah melalui pelbagai episod patah hati dengan beberapa orang lelaki dalam hidupnya. Sejak bercerai dengan Kevin Federline, dia seperti sukar untuk bertemu dengan teman hidup yang baharu.

Awal tahun ini, dia mengambil keputusan untuk berpisah dengan tunangnya, Jason Trawick, setelah tiga tahun menjalinkan hubungan.

Menurut Britney, kisah putus cinta dan patah hati yang dilalui mampu memberikan inspirasi kepada para peminatnya. Justeru itu, dia berhasrat untuk berkongsi sedikit sebanyak tentang kisah peribadi serta cinta yang tidak kesampaian melalui album baharunya, Britney Jean.

"Banyak lagu yang terdapat dalam album ini mempunyai kaitan dengan kisah perpisahan yang telah saya lalui tahun ini.

"Bila kamu melalui proses perpisahan yang menyedihkan, banyak perkara yang ingin kamu lakukan untuk melupakannya. Lambat-laun, kamu sedar bahawa perkara tersebut mampu membuatkan kamu lebih gembira dalam meneruskan kehidupan," jelasnya yang menyifatkan pembikinan Britney Jean mampu menjadi terapi bagi melupakan kisah sedih tersebut.

Britney turut berharap agar lirik yang terkandung dalam lagu-lagunya mampu memberikan inspirasi kepada para peminat.

"Saya sering mengikuti kata hati dan cuba untuk mengejar cita-cita. Saya yakin ia merupakan sesuatu yang boleh memberikan inspirasi kepada para peminat.

"Sebagai seorang penyanyi yang dikenali ramai, saya juga berharap agar lirik-lirik yang positif dapat sampai terus kepada pendengar," jelasnya lagi.

BRITNEY SPEARS memberitahu, album terkininya, Britney Jean penuh dengan kisah peribadinya.


Peranan seorang ibu

Bagi Britney, walaupun kerjayanya sebagai seorang penyanyi menuntut lebih masa untuk beraksi di atas pentas, soal kebahagiaan anak-anak dan menjaga keperluan asas mereka tetap menjadi keutamaan baginya.

Bahkan, Britney memilih untuk menjadi artis residen di Planet Hollywood semata-mata kerana enggan berjauhan daripada dua orang anaknya.

"Sejak lima tahun lalu, saya kerap bergerak ke lokasi-lokasi yang berbeza dalam menjayakan empat siri konsert jelajah.

"Idea melakukan persembahan di satu tempat dalam tempoh masa dua tahun dapat mendekatkan saya dengan keluarga dan anak-anak. Para peminat juga berpeluang menonton persembahan tersebut bila-bila masa dengan mudah," ujarnya.

Mengulas lanjut mengenai perancangan masa depan, Britney yang kini menjalinkan hubungan cinta dengan lelaki yang dikenali sebagai David Lucado berkata, dia teringin untuk menambah bilangan cahaya mata serta mendirikan rumah tangga sekali lagi.

"Saya teringin untuk menimang cahaya mata baharu, mungkin sepasang kembar! Ia bakal menjadi momen yang sangat menggembirakan," ujarnya positif.

Amir tidak terlalu berharap

Posted:

Amir tidak terlalu berharap

Amir tidak terlalu berharap

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN

MENURUT Amir, dia menjangkakan menang dalam kategori Kulit Album Terbaik.


TERCALON buat kali pertama dalam sebuah acara berprestij seperti Anugerah Industri Muzik ke-20 (AIM 20) yang berlangsung hari ini di Stadium Putra Bukit Jalil merupakan satu kejutan buat penyanyi Mohamad Amirullah Jahari.

Mula dikenali ramai menerusi lagu Penghibur Jalanan, penyanyi yang menggunakan nama pentas Amir Jahari itu mengakui tidak menyangka akan tercalon sehingga empat kategori.

Tercalon dalam kategori Rakaman Album Terbaik, Video Muzik Terbaik, Kulit Album Terbaik dan Susunan Muzik Terbaik untuk album sulungnya, Penghibur Jalanan, penyanyi muda berusia 21 tahun itu menyatakan pada awalnya dia menyangka akan tercalon dalam satu kategori sahaja.

Amir yang dihubungi Kosmo! baru-baru ini meluahkan perasaan gembiranya dengan pencalonan yang diterima dan melihat ia sebagai satu perkembangan yang sihat dalam perkembangan kerjaya nyanyiannya.

Kosmo!: Tahniah kerana tercalon dalam empat kategori untuk AIM 20. Bagaimanakah anda melihat tentang pencalonan yang diterima ini?

AMIR: Sebagai seorang penyanyi yang masih boleh dikategorikan agak baharu lagi dalam industri muzik, sudah tentu ia merupakan kejutan buat saya. Saya juga bersyukur apabila hasil kerja saya mendapat penilaian yang baik daripada juri.

Adakah anda meletakkan harapan yang tinggi untuk menang dalam keempat-empat kategori tersebut?

Bohonglah kalau saya katakan tidak mahu menang kerana setiap individu yang tercalon pastinya inginkan kemenangan, tetapi kalau dapat menang untuk satu kategori pun sudah memadai. Kalau gagal, saya anggap sahaja sudah tiada rezeki.

Sebenarnya saya tidak mahu terlalu berharap sangat untuk menang kerana tidak mahu berasa kecewa sekiranya tewas. Dahulu saya pernah meletakkan harapan yang terlalu tinggi menang dalam sebuah pertandingan nyanyian, namun akhirnya tewas dan saya berasa sangat kecewa.

SEBAGAI pendatang baharu, Amir melihat pencalonan di dalam AIM 20 akan memberi impak besar terhadap perjalanan kariernya pada masa akan datang.


Dalam kategori manakah yang anda rasa ada peluang untuk menang?

Sejujurnya agak sukar untuk saya jangka, tetapi dalam keempat-empat kategori yang dicalonkan saya melihat peluang lebih besar dalam kategori Kulit Album Terbaik. Bagaimanapun, kalau menang lebih daripada satu pastinya ia merupakan satu bonus.

Bagaimanakah pula dengan saingan penyanyi-penyanyi lain untuk setiap kategori yang anda dicalonkan?

Saya lebih melihatnya sebagai sebuah persaingan yang sihat kerana kebanyakan penyanyi yang tercalon dalam kategeri sama adalah rakan-rakan saya sendiri serta masing-masing ada peluang untuk menang. Mengenai kategori yang paling memberikan cabaran buat diri saya pula sudah tentu untuk kategori Susunan Muzik Terbaik kerana perlu bersaing dengan penyanyi seperti Anuar Zain dan Hafiz Suip.

Apakah perkembangan terkini kerjaya anda sekarang?

Pada 22 Disember ini saya bersama beberapa penyanyi lain seperti Faizal Tahir, Hafiz Hamidun dan Yasin akan memulakan projek kolaborasi untuk sebuah lagu yang berunsur kerohanian. Selain itu, saya akan melancarkan single terbaharu saya pada hujung bulan ini, tetapi masih belum pasti untuk memilih sama ada lagu Aku Juga Manusia atau Masa Lalu. Perkara ini bergantung kepada perbincangan dengan pengurus saya sebelum keputusan dibuat.

Bukti Hujan masih bersatu

Posted:

Bukti Hujan masih bersatu

Bukti Hujan masih bersatu

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


HUJAN mempersembahkan untaian hit mereka sejak zaman album 1,2,3 Go? sehingga Sang Enemy.


HUJAN merupakan band indie pertama yang berjaya melangkah masuk ke pentas Dewan Filharmonik Petronas (DFP) untuk sebuah konsert perdana bersifat akustik.

Revolusi yang diperkenalkan oleh DFP itu sedikit sebanyak membuka ruang dan menarik khalayak berbilang untuk menjengah dewan berprestij itu yang selama ini diberi tumpuan untuk persembahan klasikal khususnya.

Selepas Aizat Amdan, Yuna, Hafiz Suip dan Najwa Mahiaddin, pintu dibuka untuk Hujan mempertaruhkan bisa mereka buat penyokong band yang sudah lapan tahun bertapak.

Konsert Hujan pada malam 2 Disember lalu bersifat santai, sarat hilai tawa oleh humor bersahaja sang vokalisnya, Noh Salleh dan keseluruhannya menghiburkan.

Untaian lagu yang dipilih oleh band itu hits semata-mata dan dipetik daripada koleksi album empat album dan dua album EP terbaik mereka, Sang Enemy (2012), Lonely Soldier Boy (2010), Mencari Konklusi (2009), Hujan (2008), Check, Check, Rock, Rock (2007) dan 1,2,3 Go? (2006).

Pentas dibuka dengan penampilan tiga penyanyi latar Leo Azman, Dyana Shamsuddin dan Faris Shazie yang mempersembahkan overture medley lagu Rumah Kita, Ke Selatan dan DBS.

Bagaimanapun, kelemahan kualiti persembahan trio itu ditutup oleh kemunculan Noh yang langsung membuka panggung menerusi single Lonely Soldier Boy.

Noh diiringi tiga anggota kumpulan Hujan lain iaitu AG Coco (gitaris), Izzat (bass) dan Ambobzeela (dram) meneruskan persembahan dan melantik Faizal Uzir atau lebih terkenal disapa Lok Yu menggantikan posisi Dimas bermain keyboard.

Momento

Noh menyeret penonton melewati usia awal pembabitan Hujan dalam industri hiburan Malaysia yang akhirnya mendorong pencapaian mereka hari ini.

"Suatu ketika dahulu, Hujan pernah busking di depan KLCC dan peritnya waktu itu kami siap dihalau keluar daripada kawasan ini.

"Tapi tidak sangka pada malam ini tiket habis dijual dan itu membuktikan sokongan peminat yang tidak berbelah bahagi buat Hujan," ujar Noh berinteraksi bersama audiens sebelum mempersembahkan lagu Bagaikan Matahari dan Aku Yang Asing yang dipetik daripada album Lonely Soldier Boy.


SELAKU ketua, Noh menafikan yang Hujan sedang bergolak dengan isu dalaman.


Noh sesekali mengusik keluarga dan isterinya, Mizz Nina yang hadir sama menyaksikan konsert tersebut. Adakalanya jenaka dan ucapannya membuktikan kasih sayang pasangan yang telah tiga tahun mendirikan rumah tangga itu masih mekar mengharum.

Noh menghadiahkan lagu Kotak Hati buat isterinya. Sambil memetik sebuah gitar akustik, diiringi rembang lampu sorot solo penyanyi kelahiran Sarawak itu nampak larut membuai jiwa. Emosi sama diluahkan Noh menerusi lagu Di Kala Bulan Bermain Biola.

Melanjutkan acara, lagu-lagu seperti Empayarmu, Mencari Konklusi dan Dugaannya melewati suasana dewan yang makin gamat bersahut sorak-sorai peminat setia band Hujan.

Di kala berseloroh, Noh tidak putus-putus mengucapkan syukur atas sokongan tidak berbelah bahagi kelab peminatnya yang dipanggil Raingers.

Pagi Yang Gelap memperkenalkan band Hujan kepada khalayak. Benar pada mulanya perkenalan genre rock alternatif itu berlaku penolakan dalam masyarakat, tapi Hujan telah menjenamakan band itu ke satu tahap lebih tinggi dalam arus muzik tempatan.

"Single Pagi Yang Gelap merupakan simbol kepada Hujan dan telah meletakkan band ini ke kedudukan yang orang boleh hargai.

"Hari ini, Hujan membuktikan bahawa kami masih bersatu sebagai sebuah pasukan walaupun pelbagai spekulasi timbul. Insya-Allah kami akan teruskan perjuangan!" tuturnya bersemangat sebelum mengalunkan lagu ikonik Pagi Yang Gelap.

Puteri Gunung Ledang

Segmen akhir Hujan menampilkan seorang penyanyi jemputan yang belum pernah selama ini didedahkan sehingga malam tersebut.

Hanya bermain bayangan sosok badan, audiens berteka-teki sesama sendiri. Hingga notasi jazz jawa berkumandang mengambil intro lagu Bagaikan Sakti yang popular menerusi filem Puteri Gunung Ledang. Akhirnya mendedahkan empunya diri, raut wajah pemain teater Puteri Gunung Ledang, Datin Seri Tiara Jacquelina muncul bagai ditelah.

Mengejutkan. Dalam persalinan tuksedo Tiara berduet bersama Noh untuk sebuah lagu hit Aku Skandal dalam versi dan lenggoknya tersendiri.

"Saya memang peminat fanatik band Hujan selama ini. Apabila Noh menghubungi saya untuk menjemput kami berduet, kenapa perlu saya lepaskan peluang menarik ini. Jawapan saya adalah ya!" cerita Tiara.

Hujan meneruskan dua lagu terakhir mereka pada malam penuh indah itu. Bila Aku Sudah Tiada dan Kembara menutup tirai persembahan mereka.

Nyata, ia bukan sebuah persembahan biasa-biasa. Megahnya Hujan diberi peluang beraksi di pentas DFP jelas sebagai perlambangan bahawa mereka tidak pernah dipandang enteng dalam industri hiburan tempatan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved