Jumaat, 5 April 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Seni bercerita cara Hasniah

Posted:

Seni bercerita cara Hasniah

Seni bercerita cara Hasniah

USIA bukan penghalang bagi Mama Tok memartabatkan bakat bercerita negara.


"BAGAIMANA bunyi itik?" Soal wanita tersebut kepada kumpulan kanak-kanak di hadapannya. Dengan penuh teruja, anak-anak kecil itu secara serentak mengajuk bunyi haiwan tersebut, "Kuek, kuek, kuek!"

Wanita itu menyambung: "Salah! Itu bunyi Donald Duck. Itik kampung bunyi plap, plap, plap." Seraya jawapan itu disambut dengan anggukan dan hilai tawa kanak-kanak tersebut. Mereka kemudiannya disuruh menyebut bunyi sebenar itik itu beramai-ramai.

Wanita yang mahu digelar Mama Tok itu kemudiannya meneruskan cerita tentang hikayat haiwan kepada anak- anak kecil itu. Tekun sungguh kanak-kanak tersebut mendengar kisah dongeng itu, walaupun sesekali ada dalam kalangan mereka yang mula hilang minat.

"Bercerita kepada kanak-kanak berumur empat tahun ke atas sangat menyeronokkan. Mereka mudah dipancing dan mempunyai sikap ingin tahu yang tinggi. Apabila mereka mula bosan, saya dengan pantas mencipta aktiviti seperti nyanyian dan tarian agar keseronokan itu dapat dikembalikan.

"Aktiviti ini memerlukan seni dan pendekatan yang betul. Jika silap teknik, cerita yang menarik sekali pun akan gagal menangkap minat audiens," jelas Mama Tok atau nama sebenarnya, Hasniah Hussain.

Meskipun sudah menjangkau usia 64 tahun, Mama Tok masih aktif memenuhi jemputan bercerita ke rumah-rumah anak yatim, sekolah dan majlis-majlis ilmu. Kepetahannya membutirkan bicara tatkala bercerita benar-benar memukau mata yang menonton.

Cerita rakyat

Paduan ekspresi wajah, intonasi suara dan pergerakan lincah Mama Tok saat bercerita, mudah menjadikannya tumpuan mereka yang berada di sekeliling. Tambahan pula, wanita kelahiran Perlis itu banyak mengangkat cerita-cerita rakyat klasik berkaitan haiwan atau pun kisah penglipur lara yang masyhur sejak zaman dahulu.

Mama Tok sememangnya dikenali dalam kalangan pelajarnya sebagai seorang pendidik yang mesra dan pe nyayang. Sebab itulah dia membenarkan pelajar-pelajar memanggilnya mama bagi membentuk perhubungan yang lebih erat.

"Selepas menerima cucu pertama, saya terfikir untuk menukar gelaran kepada Mama Tok. Ia kedengaran lebih mesra dan sesuai dipanggil kanak-kanak," ujarnya yang mempunyai tiga anak dan empat cucu.


MENANGKAP minat kanak-kanak terhadap cerita yang disampaikan memerlukan pengalaman dan kemahiran bercerita yang tinggi.


Bakat semula jadi Mama Tok dalam dunia bercerita mula diasah sejak kecil. Selama tujuh tahun menjadi pelajar Kolej Tunku Kurshiah, Seremban, Negeri Sembilan, Mama Tok aktif memasuki pertandingan bercerita di peringkat sekolah.

Cerita Bahasa Inggeris berjudul The Milkmaid And Her Pail menjadi percubaan pertama Mama Tok dalam lapangan bercerita yang masih dikenang sehingga ke hari ini.

Segala-galanya bermula daripada arwah nenek Hasniah. Secara peribadi, beliau beranggapan arwah neneknya sebagai pencerita terbaik yang pernah beliau temui. Waktu yang diluangkan dengan arwah antara momen paling indah ketika zaman kanak-kanaknya.

"Saya masih ingat, waktu kecil dahulu saya dipertanggungjawabkan menemani arwah yang tinggal seorang diri di rumahnya yang terletak bersebelahan dengan rumah keluarga saya.

"Sebelum Maghrib, saya sudah sampai di rumah arwah membawa bantal dan bersiap sedia untuk mendengar cerita. Sekitar pukul 8.30 malam, kami berdua duduk dalam kelambu dan arwah pun memulakan ceritanya," imbas Hasniah.

Menurut Hasniah, pelbagai cerita rakyat disampaikannya dengan hebat. Walaupun usia arwah ketika itu hampir mencecah 100 tahun, memori arwah neneknya masih kuat dan pengetahuannya terhadap Hikayat Siti Zubaidah amat menakjubkan.

Meskipun arwah neneknya buta huruf, kehebatannya ketika bercerita telah membentuk minat Hasniah terhadap dunia bercerita. Hasniah tidak malu untuk mengangkat bahawa arwah neneknya sebagai pencerita yang bijak mengekalkan keterujaan pendengar. Setiap cerita ditamatkan ketika klimaks dan menyambung kesudahan cerita pada hari berikutnya.

"Secara jujur, saya mengakui arwah ialah inspirasi pertama saya," kongsi Mama Tok yang pernah bertugas selama sembilan tahun sebagai guru sekolah di Perlis sebelum bergelar pensyarah di Jabatan Pengembangan Kebudayaan Melayu, Institut Pendidikan Guru Malaysia, Kampus Bahasa Melayu, Kuala Lumpur.


INTERAKSI antara audiens penting bagi menghidupkan sesi bercerita.


Teknik

Berbicara mengenai cabaran, Mama Tok menyatakan, pernah suatu ketika saat mula-mula menceburkan diri dalam dunia bercerita secara profesional, dia berasa gagal apabila cerita yang disampaikan tidak menarik minat pendengar.

Menurut Mama Tok, respons hambar audiens dapat dinilai berdasarkan bahasa tubuh dan ekspresi wajah mereka. Sekiranya penonton teruja, mereka akan khusyuk mendengar cerita tersebut dan meminta agar cerita itu disambung sesudah tamat.

Mungkin ramai tidak tahu, bercerita tidak hanya berkisar kepada menyampaikan cerita daripada buku. Ia juga bukanlah terhad terhadap sesuatu teknik seperti yang sering kita lihat pada pertandingan bercerita kanak-kanak.

Sebenarnya, terdapat pelbagai jenis teknik bagi menyampaikan cerita dan ia mampu melibatkan ratusan objek yang boleh dijadikan bahan utama ketika bercerita.

Ketika mengikuti kursus penyediaan pakej bercerita untuk guru sekolah rendah anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka pada tahun 1999, Hasniah menyedari bahawa bercerita mempunyai skop penyampaian yang luas.

"Saya diajar bercerita menggunakan sehelai kertas yang boleh dibentuk menjadi pelbagai watak dalam sesebuah cerita. Sapu tangan juga menjadi item yang efektif ketika bercerita, sebab itulah saya pastikan ia sentiasa berada di dalam beg tangan saya.

"Buah-buahan dan sayur-sayuran juga boleh dibentuk menjadi karakter yang bersesuaian dengan fizikal watak sama ada haiwan atau objek bagi cerita yang disampaikan.

"Misalnya, bagi melambangkan watak tikus, saya gunakan buah ciku kerana warnanya yang hampir sama. Serigala dan harimau pula ditampilkan dengan menggunakan buah yang lebih 'kasar' seperti nanas atau durian.

"Watak pokok pula selalunya saya gunakan sayur brokoli," ujar Mama Tok yang telah mengeluarkan dua buku teknik bercerita bertajuk, Mama Ceritalah dan Mama Ceritalah Lagi yang kini boleh didapati di pasaran.

Semangat kanak-kanak mendengar cerita dapat dilihat ketika mereka tidak henti-henti bertanya soalan kepada Mama Tok. Kebanyakan guru akan menjawab terus soalan yang diajukan anak murid atas naluri seorang pendidik.

Bagaimanapun, terdapat juga pendapat meminta agar pencerita mengabaikan hujanan soalan yang diterima dan menumpukan kepada cerita yang disampaikan.

Di sini terletaknya kebijaksanaan Mama Tok. Dia akan menyelitkan jawapan bagi soalan yang diterima dalam ceritanya. Jadi, jalan penceritaan akan menjadi lebih terperinci dan memudahkan kanak-kanak memahami cerita tersebut secara keseluruhan.

"Cerita haiwan seperti siri sang kancil sangat seronok untuk disampaikan kepada kanak-kanak. Kita bertuah kerana mempunyai banyak hikayat yang boleh diketengahkan kepada generasi muda.

"Namun kalau cerita yang ingin saya sampaikan itu berakhir dengan kematian, saya akan mengubah pengakhirannya menjadi penutup yang positif dan mampu menggembirakan hati pendengar terutama kanak-kanak. Mereka sangat tidak menggemari kisah yang tamat dengan kematian," kata Mama Tok yang turut bercerita di hadapan kumpulan ibu bapa.

Kepada kumpulan pelajar sekolah menengah, Hasniah memancing mereka dengan cerita-cerita bercorak fantasi. Ia menepati personaliti diri mereka yang sedang meniti alam remaja.

MAMA Tok menunjukkan anugerah yang diterima ketika mewakili Malaysia ke Festival Bercerita Antarabangsa Iran Ke-16.


Pengiktirafan

Baru-baru ini, Mama Tok telah dicalonkan Perbadanan Kota Buku bagi mewakili Malaysia ke Festival Bercerita Antarabangsa Iran Ke-16. Profil cemerlang miliknya telah melayakkan Mama Tok terbang ke Iran dan bertarung dengan sembilan peserta lain dari serata dunia.

Kisah Gagak Yang Malang (The Unfortunate Crow) menjadi taruhan Mama Tok. Lengkap dengan topeng bagi menggambarkan fizikal burung gagak dan diselang-seli dengan topeng berwarna putih untuk karakter burung camar, Mama Tok berjaya menarik perhatian penonton dengan penceritaan bersahaja yang menghiburkan.

Tuah menyebelahi Mama Tok apabila dia dan tiga lagi peserta dari Singapura, Kenya dan Portugal dipilih sebagai empat pencerita terbaik kategori antarabangsa pada festival tahunan anjuran Institut Pembangunan Intelektual Kanak-Kanak dan Remaja (Kanoon) Iran.

Lebih mengharukan apabila kejayaan itu merupakan pengiktirafan sulung yang diberikan kepada pencerita Malaysia yang sebelum ini kurang diberi pendedahan di peringkat antarabangsa.

Karnival untuk belia Alor Setar

Posted:

Karnival untuk belia Alor Setar

Karnival untuk belia Alor Setar

Oleh SHAHNI FARHANA MAT SAHIR


KARNIVAL itu menjadi peluang pengunjung mengenali seni budaya termasuk pencak silat.


SUKAN dan belia sememangnya tidak dapat dipisahkan apabila ia seolah-olah menjadi sebahagian daripada aktiviti yang dilakukan pada waktu petang atau waktu terluang. Menyedari situasi itu, Pejabat Belia dan Sukan Daerah Kota Setar telah mendekatkan golongan tersebut dengan mengadakan Karnival Fiesta Mesra Belia 1Malaysia Parlimen Alor Setar di pekarangan Kompleks Belia dan Sukan Negeri Kedah.

Karnival tiga hari yang berlangsung pada 21 hingga 23 Mac lalu telah mencatatkan jumlah pengunjung hampir 10,000 orang.

Bagi memastikan tujuan karnival dapat dicapai, pelbagai aktiviti berbentuk fizikal disediakan penganjur seperti futsal, bola keranjang dan sepak raga tuju selain acara dalam dewan iaitu pertandingan karom.

Bicara Cinta Orang Muda oleh Imam Muda, Ammar Harun membuka tirai karnival pada hari pertama yang dihadiri lebih 1,000 pengunjung.

Pegawai Belia dan Sukan Daerah Kota Setar, Mohd. Nizam Mat Daud berkata, karnival yang dianjurkan itu adalah untuk menerapkan budaya gaya hidup sihat dalam kalangan belia agar mereka dapat mengamalkannya.

"Aktiviti yang diadakan sememangnya memenuhi cita rasa golongan belia. Kita dapat lihat mereka tidak melepaskan peluang menyertai acara yang disediakan dan sambutan amat menggalakkan.

Kata beliau, memperkenalkan budaya masyarakat yang terdapat di Malaysia juga merupakan salah satu objektif karnival tersebut.

"Persembahan silat, tomoi, kabbadi, tarian singa dan chingay turut disediakan kerana pengunjung yang hadir terdiri daripada pelbagai kaum. Karnival ini merupakan platform untuk mereka mengenali seni budaya kaum lain.

"Kita juga mahu memupuk semangat patriotisme dalam diri belia supaya mereka mempunyai semangat cintakan negara," katanya.

Karnival itu dirasmikan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan merangkap Ahli Parlimen Alor Setar, Datuk Seri Chor Chee Heung pada hari kedua karnival tersebut berlangsung.

Acara penutup pula dirasmikan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Ahmad Bashah Md. Manipah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri, Bakar Bata.

Pameran oleh jabatan kerajaan, swasta dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) memeriahkan lagi suasana karnival selain pengunjung boleh menambah pengetahuan.


PARA peserta menunjukkan kehebatan masing-masing dalam pertandingan karom.


Ubah persepsi

Karnival itu juga tidak meminggirkan kanak-kanak dan golongan wanita apabila pelbagai aktiviti menarik disediakan untuk mereka.

Bagi golongan wanita disediakan demonstrasi masakan manakala pertandingan mewarna disertai 150 kanak-kanak dari tadika Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas), Parlimen Alor Setar.

Selain itu, pertandingan memancing dan suara burung berlangsung pada hari terakhir karnival dan persembahan artis turut diadakan pada Malam Belia Budaya.

Dalam pada itu, Presiden Alor Setar Offroad RC Club, Mohamad Hisham Othman berkata, karnival tersebut menjadi platform kepada kelab berkenaan untuk mengubah persepsi masyarakat bahawa permainan itu dimonopoli golongan berpendapatan mewah sahaja.

Pertandingan perlumbaan kereta kawalan jauh yang melibatkan tiga kategori iaitu off road 1.5 dan 1.8 skill dan drif. Turut diadakan pertunjukan aksi helikopter kawalan jauh dan pameran kapal terbang kawalan jauh.

"Bagi yang baru hendak kenal dengan kenderaan kawalan jauh, kita menyediakan kaunter khidmat nasihat untuk menceritakan lebih terperinci mengenai permainan ini," katanya.

Seorang pengunjung, Azilawati Farizan, 22, yang berasal dari Sungai Petani berkata, karnival seperti itu perlu digerakkan ke setiap daerah dan tidak hanya tertumpu di daerah besar sahaja.

"Karnival ini amat baik kerana pelbagai input yang berbentuk pendidikan diperoleh menerusi aktiviti dan pameran yang disediakan.

"Saya juga berharap agar karnival ini diteruskan termasuk mengadakannya di daerah Kuala Muda satu hari nanti," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Jentera teknologi pintar

Posted:

Jentera teknologi pintar

Jentera teknologi pintar

Oleh SHAWKATH AZDE

BMW HP4


TANGGAL 27 Mac lalu, bertempat di Litar Antarabangsa Sepang (SIC), BMW Group Malaysia (BMW Malaysia) secara rasminya memperkenalkan senjata 1,000cc terbaharunya.

Jentera supersports itu sudah pasti memberi saingan sengit kepada pengeluar-pengeluar motosikal Jepun dan Itali. Apa lagi jika bukan HP4.

Secara umumnya, HP mendokong maksud High Performance. Produk dengan lencana itu bukan sekadar sebuah motosikal berprestasi tinggi.

Ia sebenarnya telah disuntik dengan teknologi termaju ciptaan pengeluar kenderaan dari Jerman itu. BMW HP4 ialah model keempat dalam keluarga HP selepas HP2 Enduro, HP2 Megamoto dan HP2 Sport.

Bezanya, motosikal terbaharu itu menggunakan khidmat enjin empat silinder sebaris. Model sebelumnya dipasang enjin boxer.

Ia telah dipertontonkan sewaktu Pameran Antarabangsa Intermot 2012 di Cologne, Jerman. Sekali pandang, anda akan mengetahui model itu adalah versi model S 1000 RR dengan pakej penambahbaikan.

Jentera dengan salutan cat berwarna biru, hitam dan putih itu menduduki tangga teratas dalam kategori satu liter berhubung soal berat.

Berat keseluruhan HP4 jika mengambil kira sistem brek Race ABS, tangki petrol 90 peratus penuh dan semua bendalir adalah 199 kilogram (kg). Jika berat kering, ia cuma 169kg.

Penurunan berat itu disumbang oleh dua komponen utama. Pertama, penggunaan sistem ekzos titanium penuh Akrapovic yang mengurangkan berat sehingga 4.5kg.

Ekzos itu berperanan meledakkan tork pada peringkat pertengahan (mid-range torque).

Keduanya, rim aloi tempa tujuh jejari berserta spoket yang mengikis berat sebanyak 2.4kg berbanding model S 1000 RR.

Selain mengurangkan berat, rim ringan itu membantu mempercepatkan pengemudian roda, sekali gus meningkatkan aspek kawalan jentera.


DARI kiri: Ketua Motorrad BMW Malaysia, Fazli Hisham Shukor dan Ketua Pegawai Eksekutif BMW Malaysia, Gerhard Pils pada majlis pelancaran model HP4 di Sepang, Selangor baru-baru ini.


Teknologi DDC

HP4 merupakan motosikal pertama yang mempunyai sistem suspensi semi-aktif yang dikenali sebagai Dynamic Damping Control (DDC).

Sistem itu akan menyesuaikan serapan hentakan secara automatik dalam tempoh 10 milisaat sewaktu tunggangan.

Maknanya, DDC akan mengeraskan suspensi hadapan mengikut kesesuaian apabila anda membrek mengejut. Monoshock belakang pula dikeraskan ketika memecut.

Suspensi bertukar menjadi lembut apabila terpaksa meredah laluan tidak rata dan berlubang.

Penyerap hentak juga diselaras apabila mengambil selekoh. Pengubahan tahap redaman dibuat secara elektrik.

DDC dihubungkan kepada empat jenis mod enjin sedia ada iaitu Rain, Sport, Race dan Slick. Pilihan mod dibuat dengan menekan butang pada hendal.

Rain untuk permukaan basah, Sport untuk jalan biasa dan Race untuk litar lumba. Mod Slick boleh juga digunakan di litar jika mengguna pakai tayar jenis licin.

Andai memilih mode Rain dan Sport, DDC mengubah tetapan redaman suspensi ke peringkat maksimum untuk keselesaan apabila menyusuri laluan luar bandar.

Pantulan redaman bertukar keras gaya tunggangan sport jika memilih mode Race dan Slick. Ia lebih sesuai digunakan jika berada di atas litar lumba.


INSTRUMEN meter HP4 analog dan digital memaparkan pelbagai maklumat dan tetapan enjin kepada penunggang.


HP4 ialah model pertama dalam rangkaian produk motosikal BMW yang didatangkan bersama ciri Launch Control bersama pengesan wheelie.

Apabila Launch Control diaktifkan, tork enjin akan dikurangkan jika sistem mengesan roda hadapan terangkat. Ia bertujuan untuk mengelakkan berlakunya wheelie (tunggangan dengan tayar depan terangkat) semasa memecut atau pada saat-saat memulakan perlumbaan.

HP4 menggunakan enjin S 1000 RR. Hasil ledakan kuasa kuasa maksimumnya mencecah 193hp pada 13,000rpm.

Kuasa kilas yang mampu dijana adalah setinggi 112Nm pada putaran 9,750rpm. Kelajuan boleh melebihi paras 200 kilometer sejam.

Untuk pasaran Malaysia, jentera itu didatangkan dalam dua varian itu HP4 dan HP4 Competition. Perbezaannya melibatkan beberapa perkara.

Versi HP4 Competition dilengkapi komponen gentian karbon pada badan, spoiler enjin (bahagian bawah enjin) dan alas kaki. Ia kelihatan lebih sporty.

Tuil brek dan klac pula boleh dilipat. Rim aloinya berwarna biru. Untuk HP4, kedua-dua tuil tidak boleh dilipat dan rimnya berwarna hitam.

Harga runcit atas jalan tidak termasuk insurans bagi BMW HP4 ialah RM144,444 seunit. Bagi HP4 Competition pula, harganya 158,888 sebuah.

Peruntukan kedua-dua varian HP4 untuk Malaysia hanya 55 unit bagi tahun ini. Percaya atau tidak, 42 unit sudah ditempah sebelum hari pelancarannya.

Inilah motosikal pintar yang berjaya menetapkan standard baharu dalam industri motosikal global.

Perdana kelabu

Posted:

Perdana kelabu

Perdana kelabu


RUANG kabin tidak menerima perubahan drastik.


ASALKAN pilihan enjinnya tepat, Perdana ialah model Proton yang lebih bernilai untuk wang kalau dibandingkan dengan kereta-kereta Proton lain.

Enjin yang tepat maksudnya enjin yang berkuasa, tidak berat dan tidak banyak omboh. Sudah tentu 4G63 ialah enjin paling cocok untuk memulihkan Perdana yang selalu buat hal dengan kotak gear automatik yang tersengguk-sengguk dan hilang gear.

Kalau mahu lagi untung, jangan beli body yang mahal. Sebaliknya cari model Sei empat silinder. Lebih untung lagi, beli model dengan transmisi manual. Tidak penat kerja dan banyak belanja cari pedal, konsol dan sebagainya.

Kereta ini milik Fitri dari Kepong, Kuala Lumpur. Ia dibeli dalam bentuk model terpakai tahun 1997 yang harganya masih boleh dianggap sebagai murah.

Daripada beli Proton Wira masuk enjin Evo yang kemudian susah untuk didaftar dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), ada baiknya beli Perdana yang memang sama sesaran enjinnya. Bahagian teknikal pun tidak banyak tanya, malah mounting pun sama sahaja.

Enjin Evo 3 dipasang dengan turbin TD05H. Tidak perlu menggunakan penapis udara dan biarkan sahaja mulut turbin itu ternganga.

Kemudian paip ditukar dengan jenis stainless steel, radiator Greedy, injap blow-off Greedy, injektor 1050cc, surge tank, plug Iridium dan wastegate Tial yang dipateri pada ekstraktor asal kereta. Akhir sekali, ECU asal digantikan dengan jenis yang senang diprogram, pilihan Fitri ialah Microtech LT10S.

Ekzos dipadankan dengan paip bersaiz tiga inci dan peredam bunyi HKS SR. Apabila bunyi enjin sudah kuat, bersedialah untuk mengalihkan kuasa ke permukaan jalan.

Dilema sebuah Perdana ialah transmisi automatik yang lemau. Maka, penyelesaiannya adalah dengan menggunakan kotak gear manual.

Kereta itu dipasang dengan kotak gear Evo yang dikunci pada roda belakang. Klacnya pula menggunakan produk Quarter Master twin plate.

PERDANA boleh menjadi sebuah kereta yang ideal jika betul modifikasinya.


Rim 17 inci

Sistem suspensinya pula mendapat khidmat daripada Gab jenis boleh laras tinggi rendah dan keras lembut. Setelah berkali-kali membuat talaan, Fitri mendapati pegas gegelung yang ideal untuk sebuah kereta laju, tetapi boleh dipandu setiap hari ialah yang memiliki keanjalan 8kg/mm di depan dan 6kg/mm di belakang. Setakat ini, semuanya bagus dan tidak ada rungutan.

Rim P1 Buddyclub kalau saiznya 15 inci tidak nampak istimewa sangat. Tetapi apabila saiznya melonjak kepada diameter 17 inci ke atas, memang boleh kenal sama ada ia original atau cap ayam.

Di Jepun, mereka gemar mengguna pakai rim jenis offset kecil bagi boleh menampakkan hub tengah terperosok ke dalam.

Tidak seperti rim TE atau Type C yang mana spoke mengikut alur ukuran offset, batang-batang rim P1 tetap menegak, cuma dibezakan pada tengah hubnya sahaja.

Tayar yang digunakan pada Perdana ini ialah Achilles bersaiz 225/45 pada setiap sudutnya. Syarikat pembuat tayar dari Indonesia itu memang cukup agresif.

Jadi tidak hairanlah jika dalam masa beberapa tahun kebelakangan ini, namanya sudah lebih terkenal berbanding Sumitomo, GT Radial, Kumho atau Federal.

Bahagian dalaman kereta adalah tipikal pelumba jalanan atau lagi sedap bunyinya street racer. Meter Defi dengan link display itu wajib.

Tempat duduknya daripada SSCUS yang meniru reka bentuk Recaro dan warna hitam memang padan dengan karektor kereta. Sistem audio nampaknya tidak ketinggalan dengan pemain Pioneer, selain semua pembesar suara dan amplifier jenama Mohawk.

Bahagian luar sebuah Perdana tidak memerlukan bodykit yang merepek untuk jadikannya cantik. Lebih baik minimalis.

Bonet depan kereta ini dipasangkan dengan vent Evo III, Sunroof dari Galant VRG dan skirting Waja yang lebih tebal dari Perdana. Akhir sekali spoiler Mirage, nampak serasi pula duduk di atas bonet Perdana ini.

Jelmaan semula Dinamik

Posted:

Jelmaan semula Dinamik

Jelmaan semula Dinamik

Oleh SHAWKATH AZDE


DINAMIK hanya ditawarkan dalam tona hitam kelabu dengan hiasan pelekat badan berwarna oren.


SEKITAR Oktober lalu, Motosikal dan Enjin Nasional Sdn. Bhd. (Modenas) secara diam-diam mengedarkan semula model Modenas Dinamik ke dalam pasaran tempatan.

Dinamik dilancarkan pada Ogos 2003 untuk pasaran domestik. Namun jualannya ditamatkan beberapa tahun kemudian kerana gagal meraih sambutan ramai.

Berbeza pula senarionya di luar negara. Modenas Dinamik dapat permintaan tinggi di Greece dan Indonesia. Aktiviti eksport model itu berlangsung selama lima tahun.

Ia dihentikan pada tahun 2008 kerana tidak memenuhi piawaian Euro III. Dinamik menepati standard piawaian Euro II sahaja.

Jumlah eksport Dinamik ke Greece dan Indonesia masing-masing adalah sebanyak 5,600 dan 700 unit.

Jentera itu dipasang enjin dua lejang silinder tunggal bersesaran 118cc. Moped itu didatangkan bersama kotak gear enam kelajuan berserta klac tangan.

Enjin Dinamik dibina oleh Kawasaki Motor Thailand. Sementara casis dan komponen plastik Dinamik datangnya dari Malaysia. Ia dipasang di kilang Modenas di Gurun, Kedah.

Kemunculan semula Dinamik dalam pasaran domestik berkait rapat dengan dua faktor utama. Pertama, ada permintaan semula bagi model itu. Kedua, stok eksport masih berbaki.

Baru-baru ini, dengan kerjasama Modenas, sebuah Dinamik dibawa khas dari Gurun untuk sesi tunggang uji Garaj!


LAMPU isyarat membelok dan brek belakang menawarkan pencahayaan yang cukup baik sewaktu tunggangan malam.


Untuk menghidupkan motosikal ini, kunci dimasukkan dan butang Engine Stop pada bahagian kanan hendal perlu ditekan.

Selepas itu, kena gunakan khidmat penendang kaki. Dinamik tidak didatangkan dengan ciri butang pemula enjin.

Klac tangan perlu ditarik sebelum memasukkan gear. Sistem gear Dinamik sama seperti jentera dua lejang konvensional.

Maksudnya, untuk memasukkan gear pertama, anda perlu pijak tuil ke bawah. Bagi gear kedua hingga keenam, tuil perlu disungkit ke atas.

Unit terhad

Jentera itu dilengkapi tangki petrol berkapasiti 4.6 liter. Pengisian penuh RON95 hampir mencecah RM9.

Bekalan petrol sebanyak tiga perempat tangki membolehkan saya mencapai jarak tunggangan sejauh 80 kilometer.

Kelajuan tunggangan pada ketika itu dikekalkan antara 80 kilometer sejam (km/j) hingga 120km/j. Kelajuan maksimum yang boleh dicapai adalah 140km/j.

Panel meter Dinamik mempunyai petunjuk kedudukan gear dan gear neutral. Turut dipaparkan ialah meter laju, odometer dan bahan api. Masih tiada meter pusingan enjin seminit (rpm).

Saya tidak berdepan sebarang masalah sewaktu mengemudi motosikal seberat 98 kilogram ketika menempuh kesesakan lalu lintas. Pinggang dan lengan tidak terasa lenguh.

Apabila menyusuri laluan tidak rata, didapati jentera itu menawarkan kestabilan dan keseimbangan yang agak memuaskan.

Kombinasi fork hadapan dan penyerap hentak tunggal belakang satu padanan pintar. Jentera tidak mudah membuai apabila mengambil selekoh. Tidak terlalu keras juga.

Untuk memperlahankan atau memberhentikan Dinamik, tugas itu diserahkan kepada dua set brek cakera yang dipasang pada kedua-dua rim berukuran 17 inci.


SET brek cakera hadapan dengan pengatup omboh kembar menawarkan kuasa membrek yang cukup baik.


Cengkaman pada cakera brek tidak menghampakan apabila khidmatnya diperlukan secara spontan. Tiada sebarang bunyi geseran cakera dan pad brek sepanjang sesi tunggang uji.

Penghadang udara sisi pada bahagian kiri dan kanan jentera agak 'ramping' dan pukulan angin masih boleh dirasa dengan jelas.

Kekurangan komponen pada motosikal itu hanyalah bakul untuk simpanan barang dan tongkat kembar. Jika mahu menyimpan barang, dinasihatkan memasang kotak simpanan barang yang ada dalam pasaran.

Dinamik dijual pada harga asas RM5,749 seunit. Jaminan diberikan pula selama satu tahun atau jarak perbatuan 10,000km (mana-mana tiba dahulu).

Kuantiti motosikal Dinamik adalah terhad. Jika berminat, tindakan segera perlu diambil. Rajin-rajin berkunjung ke premis para pengedar Modenas berdekatan anda.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pasangan dijel angkara rasuah

Posted:

Pasangan dijel angkara rasuah

Pasangan dijel angkara rasuah

NOR MOHAMED KHAN dan Suraya Hani diiring keluar dari Mahkamah Sesyen Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Bekas Timbalan Pengarah Bahagian Kandungan dan Penguatkuasaan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Noor Mohamed Khan Mohamed Mastan dihukum penjara lima tahun dan denda RM1.25 juta oleh Mahkamah Sesyen di sini semalam kerana bersubahat dengan isterinya menerima rasuah RM250,000.

Isterinya, Suraya Hani Ahmad Zaki, 32, pula dipenjara empat tahun dan denda RM1.25 juta kerana menerima wang suapan sebagai upah bagi membantu mendapatkan tender mereka cipta makmal forensik digital SKMM.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bapa sempat beri wang saku sebelum nahas

Posted:

Bapa sempat beri wang saku sebelum nahas

Bapa sempat beri wang saku sebelum nahas

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my


KEADAAN motosikal Affendi selepas bertembung dengan sebuah lori di Kuching semalam


KUCHING – Seorang remaja tidak menyangka pertemuan singkat dengan bapanya adalah kali terakhir dia melihat wajah insan disayanginya itu sebelum maut selepas motosikal yang ditunggangnya bertembung dengan sebuah lori di Matang di sini semalam.

Kejadian pukul 2 petang itu mengorbankan Affendi Baki, 49.

Mengimbau semula kejadian itu, anak mangsa, Mohd. Noraffizan, 19, memberitahu, sebelum kejadian, dia sempat berjumpa dengan bapanya di rumah di Kampung Matang semasa lelaki itu sedang berehat selepas selesai menunaikan solat Jumaat.

Kata Pelajar Pusat Giatmara Santubong itu, ketika itu, bapanya sempat memberi wang RM20 kepadanya kerana dia akan menghadiri satu seminar Giatmara pada pukul 3 petang di Batu 5 di sini.

"Kami hanya sempat berbual ringkas dan jika tahu itu merupakan pertemuan kali terakhir, saya akan mendakap erat tubuh ayah," ceritanya ketika ditemui di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Dua lagi suspek diberkas bantu siasatan Ops Daulat

Posted:

Dua lagi suspek diberkas bantu siasatan Ops Daulat

Dua lagi suspek diberkas bantu siasatan Ops Daulat

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa.lakawa@kosmo.com.my

CLARENCE


LAHAD DATU – Polis menahan dua lagi individu yang disyaki mempunyai kaitan dengan puak pengganas Sulu di sini dan Kota Kinabalu semalam.

Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Tan Kok Liang berkata, suspek pertama merupakan seorang lelaki berusia 38 tahun ditahan di kawasan Tanjung Aru, Kota Kinabalu iaitu tempat seorang Datuk Seri dan dua lagi individu yang mempunyai kaitan dengan puak pengganas diberkas kelmarin.

Tanjung Aru terletak kira-kira 401 kilometer dari sini.

Katanya, seorang lagi ditahan di kawasan Kampung Sungai Bilis di sini. Suspek merupakan seorang wanita berusia 45 tahun.

"Mereka diberkas bagi membantu pihak polis dalam siasatan berkaitan kes pencerobohan di negeri ini.

"Lelaki itu ditahan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) SOSMA 2012 manakala wanita disiasat mengikut Akta Imigresen kerana mempunyai dokumen pengenalan diri yang dikeluarkan pihak Kesultanan Sulu," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Pencarian Gadis Sunsilk

Posted:

Pencarian Gadis Sunsilk

Pencarian Gadis Sunsilk

Oleh ALIF ABU BAKAR

Hannah akan menjadi mentor untuk para peserta pencarian gadis Sunsilk.


RAMBUT yang cantik mampu meningkatkan keyakinan diri seorang wanita. Seperti perlambangan popular, rambut adalah mahkota wanita, ia menjadi tumpuan utama pada sosok tubuh kaum Hawa.

Bagi mendapatkan rambut yang sihat dan berkilau saat disimbahi cahaya suria, penjagaannya harus tepat. Syampu, perapi dan pelembap merupakan tiga item wajib dalam mengekalkan kesuburan rambut setiap individu.

Jenama syampu terkemuka, Sunsilk menghargai usaha wanita yang menjaga rambut mereka dengan penuh prihatin. Atas sebab itu, Sunsilk telah membuat keputusan untuk mencari lima gadis bertuah untuk dijadikan Gadis Sunsilk yang baharu.

"Sunsilk memang dikenali selaku produk yang mencerminkan keseronokan khususnya dalam menyerlahkan keyakinan seorang wanita. Pencarian Gadis Sunsilk kali ini diinspirasikan daripada budaya K-Pop dari Korea yang telah mencetuskan fenomena luar biasa di negara ini.

"Kami turut berkolaborasi bersama selebriti popular Malaysia, Hannah Tan bagi menjayakan pertandingan tahun ini," ujar Pengarah Pembangunan Jenama (Rambut, Deo dan Perapian Jejaka), Uniliver (Malaysia) Sdn. Bhd., Ashlee Ng.

Sementara itu menurut Hannah, penglibatannya bersama Sunsilk akan merangkumi sesi pemilihan lima gadis akhir dan bertindak sebagai mentor kepada kesemua peserta tersebut.

"Terdapat dua perkara yang boleh saya katakan tentang pencarian Gadis Sunsilk ini iaitu yang pertama, gabungan K-Pop dan Sunsilk secara langsung telah membentuk keunikan kempen ini.

"Perkara kedua pula ialah mesej yang cuba disampaikan Sunsilk iaitu dalam memartabatkan semangat dan keyakinan seorang wanita," ujar Hannah pada majlis pelancaran Pencarian Gadis Sunsilk di The Stage @ Publika Square, Solaris Dutamas, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Pencarian Gadis Sunsilk dibuka kepada wanita warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas. Tiada syarat khusus ditetapkan dan mereka yang berminat boleh melayari laman web Facebook Sunsilk di www.facebook.com/SunsilkMalaysia untuk langkah-langkah penyertaan.

Sunsilk turut menjalankan jelajah ke beberapa buah kolej dan universiti sekitar Lembah Klang bermula 18 Mac lalu sehingga 14 April depan. Lima gadis yang terpilih akan membentuk satu kumpulan dan diberi kepercayaan membuat persembahan pembukaan bersama Hannah pada Asia Super Showcase 2013. Para pemenang dan Hannah akan mendendangkan lagu yang dicipta khas untuk mereka berjudul Hey, Miss Pretty.

Konsert yang menghimpunkan bintang-bintang K-Pop popular itu bakal diadakan pada 19 Mei depan di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur. Setakat ini, dua kumpulan iaitu Girls Generation dan AOA telah mengesahkan penglibatan mereka pada acara tersebut.

Ulang tahun Super Sunday Store

Posted:

Ulang tahun Super Sunday Store

Ulang tahun Super Sunday Store


MODEL menggayakan koleksi pakaian Super Sunday Store semasa acara sambutan ulang tahun keenam baru-baru ini.


BERSEMPENA dengan sambutan ulang tahun keenam penubuhan butik dan jenama Super Sunday Store, satu acara diadakan dalam suasana santai di butik itu yang terletak di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

Pemilihan lokasi tersebut untuk meraikan sambutan itu dianggap bersesuaian dengan konsep yang cuba dibawa oleh Super Sunday Store.

Ini kerana majoriti pengikut setia jenama itu terdiri daripada golongan belia. Selain warga tempatan, ia turut mendapat perhatian daripada pelancong asing yang tertarik dengan kesungguhan jenama itu mengangkat martabat karya tempatan.

"Kami mendapat maklum balas positif daripada pengunjung yang dianggarkan melebihi 2,000 orang pada hari itu," ujar Pengurus Super Sunday Store, Tengku Aminuddin Syafiq Tengku Ibrahim ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Tambahnya, acara itu juga dijadikan medan pertemuan antara pemilik jenama lokal sedia ada bersama belia yang ingin menceburi perniagaan jualan pakaian menjurus kepada fesyen jalanan.

"Di samping itu, mereka boleh bertukar-tukar idea sesama sendiri selain memberi pendedahan kepada orang ramai mengenai jenama yang terdapat di butik kami," jelasnya.

Pada acara itu, sebanyak 16 jenama telah mempamerkan pakaian mereka kepada khalayak yang digayakan di tengah-tengah kesibukan Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

Pertunjukan itu turut disertai oleh jurugambar-jurugambar amatur dan profesional yang menggunakan kereta vintaj sebagai prop penggambaran.

Butik Super Sunday menjadi hab kepada beberapa jenama lokal yang menjadi tumpuan anak muda untuk bergaya bebas dengan menyarungkan pakaian daripada kreativiti ciptaan anak tempatan. - HAFIZ AHMAD

Awas perangkap falasi

Posted:

Awas perangkap falasi

Awas perangkap falasi

SEORANG graduan sememangnya golongan bijak pandai, namun mereka tidaklah pakar dalam semua hal sehingga kita perlu percaya setiap apa yang mereka katakan.


DALAM kehidupan kita sebagai manusia, secara psikologikalnya, kita selalu membuat kesilapan mental yang tidak kita sedari.

Kita sangka apa yang dirasakan itu sebagai benar kerana kita mempunyai alasan logik untuk membenarkan pandangan kita tadi. Hakikatnya, ia mungkin tidak.

Dalam psikologi, kita namakan kesilapan itu sebagai falasi. Ia selalu sahaja memerangkap kita, baik sebagai seorang pekerja atau sebagai orang awam.

Falasi adakalanya bukan sahaja menyebabkan kita tersalah membuat keputusan, tetapi juga boleh menyebabkan kita diperdaya oleh mereka yang bijak mengambil kesempatan. Falasi juga adakalanya menyebabkan kehidupan kita kucar-kacir.

Misalnya, apabila ada suami yang selalu balik lambat, ada isteri yang mengaitkan kejadian tadi dengan hal lain yang mungkin tidak ada kaitan. Isteri tadi mungkin cuba mengaitkan antara 'balik lambat' dengan 'hubungan dengan perempuan lain'.

Mengaitkan dua perkara yang tidak relevan inilah yang dinamakan sebagai falasi. Ia kelihatannya logik, tetapi adakalanya hanyalah sekadar khayalan sahaja.

Ada ketikanya, ada peristiwa tertentu yang mungkin ada hubungan. Bagaimanapun, ia mungkin tidak semestinya betul dalam keadaan yang lain.

Falasi boleh berlaku di mana-mana sahaja. Kita selalu cenderung menyatakan bahawa mereka yang lulus universiti ialah mereka yang bijak.

Ia juga adakalanya bersifat falasi. Manusia cenderung untuk mengaitkan 'lulus universiti' dengan 'kebijaksanaan'.

Walaupun mungkin benar lulusan universiti adalah mereka yang bijak, tetapi tidak semestinya mereka ini bijak dalam semua perkara. Mereka yang lulus dalam bidang ekonomi misalnya, tidak bermakna mereka bijak dalam bidang kejuruteraan.

Disebabkan falasi seperti ini, ada individu tertentu yang sanggup untuk membeli ijazah palsu daripada institusi tidak diiktiraf kerana ia kelihatannya mampu membuatkan orang percaya terhadap mereka.

Falasi dalam politik


JANGAN terpedaya dengan seseorang hanya kerana pakaian dan penampilan contohnya jurujual yang datang ke rumah. - Gambar hiasan


Mereka mahu memerangkap manusia lain yang selalu percaya bahawa sesiapa sahaja yang ada gelar 'Dr.' ialah mereka yang bijak. Ini mungkin memudahkan mereka dalam perniagaan atau bidang yang mereka ceburi.

Dalam bidang politik, falasi selalu menjadi senjata untuk memerangkap orang ramai. Orang diperdaya dengan hujah menyatakan seseorang yang pandai bercakap adalah mereka yang bijak.

Hakikatnya, belum tentu seseorang yang pandai bercakap adalah mereka yang pandai memimpin atau mampu melakukan apa yang mereka ucapkan tadi, malah lebih memudaratkan apabila dikatakan bahawa apa sahaja yang dilontarkan oleh individu tadi sebagai benar dan tidak ada cacat celanya.

Sedangkan, dalam dunia realiti ia tidak semestinya begitu. Ada individu yang hebat, tetapi mereka mungkin tidak berupaya untuk menjadi pemidato yang baik.

Mereka ini mungkin tidak dipercayai oleh orang ramai, jika dibandingkan dengan mereka yang bijak berucap.

Kita juga selalu mendengar bagaimana ada orang ramai yang telah diperdaya dengan jurujual yang memakai pakaian kemas dan bergaya.

Mereka telah dibenarkan untuk memasuki rumah tanpa sebarang perasaan curiga. Sedangkan yang mungkin terjadi, mereka mungkin telah menggunakan elemen falasi tadi untuk memperdaya orang ramai sama ada untuk membeli barang tiruan, malah adakalanya mampu mempengaruhi orang lain untuk memberikan barang kemas yang mereka miliki.

Bersikap rasional

Sebab itulah, apabila kita berdepan dengan keadaan-keadaan tertentu yang memerlukan kita membuat keputusan, kita perlu kembali kepada rasional.

Adakalanya alasan yang kita berikan untuk membenarkan sesuatu sebab, hanyalah falasi sahaja. Ia tidak semestinya mempunyai hubungan antara satu sama lain, sekalipun ia kelihatannya seperti mempunyai pertalian.

Ada orang yang sanggup membeli sesuatu barangan dengan harga yang mahal kerana diandaikan ia mempunyai kualiti yang baik.

Ada pula orang yang terpedaya dengan nasihat oleh mereka yang memakai kopiah kerana disangkakan mereka itu alim dan berpengetahuan.

Realitinya, falasi inilah yang selalu memerangkap pemikiran kita. Falasi boleh terjadi kepada sesiapa sahaja dan berlaku dalam kehidupan kita setiap hari.

Kita mungkin tidak mampu untuk menghindarkannya. Bagaimanapun, dengan bersikap lebih rasional, kita mungkin mampu mengawal pemikiran kita.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Annuar tewas

Posted:

Annuar tewas

Annuar tewas

Oleh WAZIHA WAHID
waziha@kosmo.com.my

ANNUAR MUSA


TAN SRI ANNUAR MUSA gagal dalam permohonannya di Mahkamah Tinggi Shah Alam semalam untuk mencabar penggantungan selama 30 bulan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) terhadapnya.

Hakim Hadariah Syed Ismail ketika membuat keputusan di kamarnya berkata, tindakan FAM ke atas Annuar adalah sah, betul, dan tidak cacat kerana persatuan itu mempunyai budi bicara untuk berbuat demikian.

"Mahkamah juga mendapati bahawa FAM telah mematuhi semua prosedur dalam statut dan kod disiplin yang digunakan persatuan itu adalah betul," katanya yang menolak permohonan itu dengan kos.

Peguam Yusfarizal Yusoff yang mewakili Annuar ketika ditemui pemberita di luar mahkamah berkata, keputusan itu dibuat selepas pihak mahkamah berpuas hati dengan hukuman ke atas anak guamnya itu, yang dilaksanakan dengan sempurna.

Bagaimanapun, pihaknya akan memfailkan rayuan terhadap keputusan tersebut.

"Annuar akan meneliti alasan penghakiman terlebih dulu sebelum memutuskan tindakan selanjutnya," katanya.

Pada 5 Jun 2012, Annuar selaku plaintif, memfailkan saman pemula di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi di Shah Alam dengan menamakan FAM sebagai defendan pertama dan Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad sebagai defendan kedua.

Dalam pernyataan tuntutan, beliau mendakwa, hukuman yang dikenakan oleh badan induk bola sepak negara itu tidak sejajar dengan pertuduhan asal, dan draf pertuduhan terhadapnya mengandungi kecacatan serta FAM bertindak secara mala fide (niat jahat).

Dakwa beliau lagi, Azzuddin melalui surat bertarikh 2 April 2012, melarang beliau daripada menghantar wakil ke mesyuarat khas ke-21 Jawatankuasa Tatatertib FAM dengan alasan defendan kedua yang akan mewakili beliau.

Menurut Annuar, Azzuddin tidak sepatutnya menjadi wakil, kerana defendan kedua adalah pihak yang membuat tuduhan.

Sehubungan itu, Annuar menuntut 10 pengisytiharan berhubung tindakan FAM yang membawa kepada penggantungan beliau, antaranya, pertuduhan FAM terhadap beliau dalam sepucuk surat bertarikh 16 Mac 2012 adalah cacat, tidak sah dan terbatal.

Annuar juga mendakwa, perbicaraan Jawatankuasa Tatatertib FAM pada 4 April 2012 dan hukuman terhadapnya pada keesokan harinya tidak mematuhi prinsip keadilan asasi.

Selain itu, beliau memohon mahkamah mengisytiharkan bahawa kesemua tindakan yang membawa penggantungan itu tidak mematuhi statut dan kod tatatertib FAM sekali gus menjadikan ia terbatal dan tidak sah.

Annuar turut memohon perintah injunksi menghalang defendan daripada melarang beliau untuk menjalankan tugas sebagai Timbalan Presiden FAM dan jawatan lain, serta melibatkan diri dalam aktiviti bola sepak.

Pada 4 April 2012, Annuar dikenakan hukuman gantung 30 bulan oleh Jawatankuasa Tatatertib FAM selepas jawatankuasa itu mendapati beliau bersalah membuat kenyataan akhbar yang negatif mengenai skuad bola sepak negara pada 12 Februari 2012.

Annuar dihukum di bawah Artikel 88 Statut FAM yang hanya membenarkan Presiden dan Setiausaha Agung sahaja boleh membuat kenyataan kepada pihak media.

Rajagobal tetap akan disiasat

Posted:

Rajagobal tetap akan disiasat

Rajagobal tetap akan disiasat

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) mendedahkan, jurulatih skuad Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal tidak akan terlepas daripada tindakan disiplin.

Surat pertuduhan telah dihantar kepada Rajagobal semalam ekoran kenyataannya yang mempersoalkan lambakan penyerang import dalam Liga Malaysia.

Penolong Setiausaha Agung FAM, Datuk Ahmad Fuad Daud memberitahu, kes Rajagobal disiasat di bawah Artikel 18 Statut FAM dan beliau diberikan masa sehingga 12 April untuk menjawab pertuduhan ke atasnya.

"Surat pertuduhan kepada Rajagobal telah dihantar hari ini (semalam).

"Kes Rajagobal tidak disiasat di bawah Artikel 88. Bagaimanapun, jika Jawatan- kuasa Tatatertib FAM mendapati dia bersalah, dia bakal berdepan hukuman denda RM8,000 serta penggantungan selama enam," katanya ketika ditemui di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Sebelum ini, Rajagobal dikatakan mengkritik Liga Malaysia (Liga M) selepas mendakwa lambakan penyerang import yang beraksi dalam liga berkenaan menjadi punca ketiadaan penyerang tempatan semula jadi dalam skuad negara.

Beliau dilaporkan mengeluarkan kenyataan tersebut selepas pasukan negara tewas 1-4 kepada Arab Saudi pada aksi persahabatan antarabangsa di Stadium Shah Alam, 17 Mac lalu.

Dalam perkembangan lain, Fuad turut mendedahkan bahawa FAM telah mengadakan satu mesyuarat khas mengenai keputusan untuk menjatuhkan hukuman ke atas bekas Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Idris Sultan Ibrahim.

Tunku Ismail yang digantung selama enam bulan dan didenda RM18,000 oleh FAM selepas didapati melanggar Artikel 88 Statut FAM sebelum ini, dilaporkan berada di bangku simpanan skuad Johor Darul Takzim (Johor DT) pada aksi menentang Terengganu, 30 Mac lalu.

Begitupun, baginda telah mengumumkan peletakan jawatan sebagai Presiden PBNJ kelmarin dan menyerah tugas tersebut kepada Setiausaha Kerajaan Negeri Johor, Datuk Obet Tawil.

"Kita sudah mengadakan mesyuarat khas dan FAM akan berbincang menge- nai perkara itu. Mungkin Isnin ini kita akan tentukan," katanya.

Guiza, Del Nero tinggalkan Johor DT

Posted:

Guiza, Del Nero tinggalkan Johor DT

Guiza, Del Nero tinggalkan Johor DT

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my


DEL Nero (kanan) ditamatkan kontrak lebih awal oleh Johor DT.


AKSI suku akhir pertama Piala FA menentang Selangor malam ini bakal menjadi penampilan terakhir buat dua pemain import Johor Darul Takzim (Johor DT), Daniel Guiza dan Simone Del Nero.

Kedua-dua pemain itu akan meninggalkan Johor DT selepas berakhirnya perlawanan di Stadium Tan Sri Hassan Yunos apabila Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) membuat keputusan untuk menamatkan kontrak mereka lebih awal.

PBNJ dalam kenyataannya semalam menjelaskan, keputusan untuk melepaskan Guiza dan Del Nero dibuat selepas mengambil kira kedudukan pasukan dan juga prestasi kedua-dua pemain setelah tamatnya pusingan pertama Liga Super minggu lepas.

Pemangku Presiden PBNJ, Datuk Obet Tawil berkata, kontrak pinjaman Guiza daripada kelab asalnya, Getafe FC akan berakhir dalam tempoh empat bulan lagi dan dia tidak boleh membantu Johor DT mengharungi kempen Piala Malaysia, Ogos nanti.

Del Nero pula masih belum pulih sepenuhnya daripada kecederaan dan ini sedikit sebanyak menjejaskan prestasi- nya dalam pasukan.

"Tidak dinafikan bahawa kedua-dua pemain, Daniel Guiza dan Simone merupakan pemain bertaraf antarabangsa yang telah banyak membantu pasukan berada di kedudukan sekarang tetapi keputusan ini terpaksa diambil.

"Memandangkan musim perpindahan pemain akan dibuka pada 8 April ini, pihak pengurusan mengambil keputusan melepaskan kedua-dua pemain bagi membolehkan kami mencari pemain pengganti yang berkaliber untuk menggantikan mereka," kata Obet dalam kenyataannya semalam.

Menurut Obet, pemain tengah pasukan Johor dalam Liga Premier, Andre Francisco Rocha Da Silva telah dikenal pasti untuk mengambil alih tempat Del Nero manakala beberapa pemain lain sedang diuji jurulatih pasukan, Fandi Ahmad bagi menggantikan tempat Guiza.

Katanya, tiga pemain telah disenarai pendek dan pihak pengurusan akan membuat pengumuman dalam masa terdekat.

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Guiza dan Simone atas jasa mereka kepada pasukan.

"Saya akan pastikan bahawa pengganti mereka akan mempamerkan mutu persembahan yang lebih baik dan cemerlang berbanding pemain-pemain import sebelum ini bagi memastikan visi transformasi pasukan Johor DT tercapai," katanya.

Guiza yang merupakan penjaring terbanyak La Liga musim 2007-2008 ketika mewakili Mallorca, berjaya menyumbat lapan gol untuk pasukan Johor DT dalam 13 perlawanan bagi membolehkan skuad Harimau Selatan berada pada kedudukan ketiga Liga Super dan mara ke pusingan suku akhir Piala FA.

Sementara itu, Del Nero yang pernah membantu pasukan bawah 21 tahun Itali bergelar juara pada Kejohanan Bola Sepak Eropah (UEFA) 2004 dan memenangi pingat gangsa Sukan Olimpik Greece pada tahun sama, sering kali memanaskan bangku simpanan Johor DT kerana masalah kecederaan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Wanita buta huruf mahu jadi wakil rakyat

Posted:

Wanita buta huruf mahu jadi wakil rakyat

Wanita buta huruf mahu jadi wakil rakyat


BADAM (kanan) duduk bersama seorang saudaranya di Khar, Bajaur pada 1 April lalu.


KHAR - Seorang suri rumah Pakistan yang tidak tahu membaca dan menulis mencipta sejarah di negara ini apabila dia akan bertanding menjadi wakil rakyat di kubu kuat Taliban pada 11 Mei depan.

Suri rumah itu, Badam Zari, 53 yang merupakan isteri seorang guru besar mempunyai peluang tipis untuk menang.

"Saya bertanding dengan penuh keterujaan dengan hati yang suci dan suara hati yang jelas.

"Keazaman saya adalah untuk mendidik generasi masa depan, kanak-kanak perempuan dan wanita serta berkhidmat untuk mereka," katanya kepada agensi berita AFP menerusi telefon dari daerah Bajaur.

"Saya mengetahui bahawa saya merupakan wanita pertama yang akan bertanding dan berharap akan menang," tambahnya.

Dia akan bertanding atas tiket bebas di daerah tersebut.

Daerah itu terletak di kawasan pergunungan dan merupakan antara yang paling miskin dan ramai penduduknya tidak berpendidikan.

"Saya tidak berasa takut. saya tidak pernah menerima ancaman daripada mana-mana pihak," katanya.

Beberapa pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya menyatakan kelmarin, permohonannya untuk bertanding telah diterima.

Undang-undang Pakistan tidak melarang calon yang buta huruf bertanding untuk menjadi wakil rakyat.

Bajaur merupakan kubu kuat kumpulan Taliban, Al-Qaeda dan beberapa pertubuhan militan lain.

Daerah tersebut menjadi lokasi pertempuran antara tentera Pakistan dengan kumpulan militan. - AFP

Banduan dibunuh askar Indonesia

Posted:

Banduan dibunuh askar Indonesia

Banduan dibunuh askar Indonesia


GAMBAR bertarikh 23 Mac lalu menunjukkan seorang penyiasat polis melakukan siasatan di Penjara Cebongan, Yogyakarta.


JAKARTA - Tentera Indonesia semalam membuat pengakuan bahawa terdapat beberapa anggota pasukan khasnya menyerbu Penjara Cebongan, Yogyakarta di sini dan menembak mati empat banduan yang sedang menanti perbicaraan kerana membunuh pegawai atasan mereka.

Seorang pegawai kanan tentera yang mengetuai siasatan kejadian itu, Brigedier Jeneral Unggul Yudhoyono mendedahkan sembilan anggota daripada Pasukan Pemerintah Khas melakukan serbuan tersebut pada 23 Mac lalu.

Menurutnya, mereka melakukan serbuan itu pada waktu malam.

Empat banduan yang mati ditembak itu menunggu perbicaraan berhubung kes mereka memukul dan menikam pegawai mereka, Hero Santoso di sebuah kelan malam di Yogyakarta.

Beberapa hari sebelum kejadian itu, Hero bertindak meleraikan satu pergaduhan.

Kumpulan-kumpulan hak asasi manusia memuji pengakuan tersebut kerana pihak tentera sebelum ini jarang mengaku melakukan pembunuhan.

Bagaimanapun, Unggul menegaskan serangan di daerah Sleman itu dilakukan secara spontan dan bagi mempertahankan maruah pasukan selepas mendengar berita tentang pembunuhan Hero.

Dia juga menyatakan kesemua askar itu dengan berani mengaku melakukan perbuatan mereka pada hari pertama siasatan.

Unggul turut memberitahu nama-nama kesemua mereka ketika mengumumkan keputusan awal siasatan.

Katanya, siasatan penuh akan dimulakan dan semua anggota tersebut akan dihadapkan ke sebuah mahkamah tentera. - AFP

Harimau kumbang dilepaskan ke hutan

Posted:

Harimau kumbang dilepaskan ke hutan

Harimau kumbang dilepaskan ke hutan


HARIMAU itu kemudian meninggalkan kurungan itu.


MIAMI - Beberapa kakitangan Suruhanjaya Pemuliharaan Hidupan Liar dan Perikanan Florida membebaskan seekor harimau kumbang jantan yang berusia dua tahun di sebuah kawasan hutan simpan di Florida kelmarin.

Harimau kumbang itu dilepaskan selepas ia dibesarkan di Pusat Pemuliharaan White Oak sejak berusia lima bulan.

Anggota-anggota suruhanjaya itu menangkap haiwan tersebut selepas mereka menemuinya di daerah Collier.

Anggota-anggota suruhanjaya itu menemui harimau kumbang tersebut bersama seekor lagi harimau betina.

Kedua-dua haiwan itu merupakan anak seekor harimau betina yang mati pada 2011.

Haiwan jantan tersebut dilepaskan dari kurungan ke dalam hutan di kawasan hidupan liar Rotenberger di sempadan Palm Beach dan daerah Broward. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Ibrahim Ali mahu dedah rahsia

Posted:

Ibrahim Ali mahu dedah rahsia

Ibrahim Ali mahu dedah rahsia

05/04/2013 10:29pm

KUALA LUMPUR – Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali berkata, beliau akan mendedahkan dua rahsia besar yang mampu mengejutkan rakyat khususnya dalam kalangan penyokong parti pembangkang dalam masa terdekat.

Menurutnya, rahsia yang disimpan selama ini mampu menggoyah kepercayaan rakyat terhadap parti pembangkang.

Beliau memberi gambaran bahawa rahsia tersebut melibatkan dua perkara berkaitan pegangan aset dan juga permasalahan yang wujud dalam kalangan parti pembangkang.

Bagaimanapun, katanya, rahsia tersebut hanya akan didedahkan selepas hari penamaan calon bagi Pilihan Raya Umum ke-13.

"Saya ada dokumen dan maklumat yang mana saya sendiri terkejut melihatnya apatah lagi mereka di luar sana jika dapat tahu.

"Maklumat ini saya akan serahkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan terpulang kepada beliau sama ada mahu mengumumkannya kepada orang ramai atau saya sendiri lakukan," katanya selepas membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi di sini semalam.

Laporan itu dibuat ekoran kewujudan akaun Facebook palsu www.facebook.com/ jjdol. kundang yang didakwa menggunakan nama Ibrahim.

Ibrahim berkata, beliau sudah bersedia untuk menerima sebarang kemungkinan yang bakal berlaku selepas pendedahan itu dibuat.

Lelaki Bangladesh dijel 13 tahun, tiga sebatan cabul kanak-kanak

Posted:

Lelaki Bangladesh dijel 13 tahun, tiga sebatan cabul kanak-kanak

Lelaki Bangladesh dijel 13 tahun, tiga sebatan cabul kanak-kanak

05/04/2013 10:28pm

KUALA LUMPUR - Seorang penjaga rumah kebajikan warga Bangladesh dipenjara 13 tahun dan tiga kali sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini semalam selepas melakukan oral seks serta mencabul kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun yang dijaganya, Februari tahun lalu.

Hakim Emelia Kaswati Mohamed Khalid menjatuhkan hukuman itu terhadap Mohd. Kamal Hossein, 29, selepas pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.

Beliau menetapkan hukuman penjara 13 tahun dan tiga kali sebatan bagi tuduhan oral seks manakala kesalahan cabul dihukum penjara tiga tahun.

Hukuman diarah berjalan serentak mulai tarikh tangkap pada 27 Februari 2012 dan selesai menjalani hukuman, tertuduh akan dihantar pulang ke negara asal.

Tertuduh didakwa memaksa mangsa melakukan oral seks terhadapnya selain turut meraba punggung kanak-kanak itu di dalam bilik di Jalan Rungkup, Off Jalan Ipoh di sini pada pukul 6.45 petang, 23 Februari 2012.

Dakwaan masing-masing mengikut Seksyen 377C Kanun Keseksaan dan Seksyen 354 kanun sama.

Mohd. Kamal turut dipenjara tiga tahun kerana tinggal lebih masa di negara ini dan melakukan kesalahan mengikut Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63.

Timbalan Pendakwa Raya Ooi Chean Ling mengendalikan pendakwaan manakala tertuduh diwakili peguam A. Saravanan.

Peguam merayu hukuman ringan kerana tertuduh datang ke negara ini sejak dua tahun lalu untuk bekerja dan menyara keluarga di Bangladesh.

Pendakwaan berhujah bahawa tertuduh telah pecah amanah kepada ibu mangsa memandangkan wanita itu meninggalkan anaknya untuk dijaga tertuduh.

Malah beliau juga mendakwa tertuduh masuk ke dalam negara ini tanpa izin.

Pendakwaan mengemukakan tujuh orang saksi manakala pembelaan empat orang. - KOSMO!

Ibu tunggal rugi RM100,000 dirompak dua lelaki

Posted:

Ibu tunggal rugi RM100,000 dirompak dua lelaki

Ibu tunggal rugi RM100,000 dirompak dua lelaki

05/04/2013 10:24pm

BUTTERWORTH - Seorang ibu tunggal, G. Kumuthavali, kerugian hampir RM100,000 kerana dirompak dua lelaki selepas mengeluarkan wang dari sebuah bank di kawasan Bandar Sunway Seberang Jaya di sini pada 18 Mac lepas.

Kumuthavali, 45, berkata semasa kejadian pukul 11 pagi itu, beliau baru mengeluarkan wang dari sebuah bank dan dalam perjalanan ke sebuah agensi pelaburan sebelum keretanya dihampiri dua lelaki yang menaiki sebuah motosikal.

"Seorang daripada lelaki itu bertindak memecahkan tingkap sebelah penumpang dan merampas beg tangan yang saya letakkan di kerusi penumpang sebelah pemandu.

Berlaku pergelutan kerana saya cuba menarik beg itu, bagaimanapun gagal.

"Sebaik memperoleh beg yang berisi wang tunai sebanyak RM70,000, kad bank, barangan kemas dan dokumen penting itu, mereka terus memecut motosikal," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau berkata dua laporan polis berhubung kejadian itu dibuat kerana mengesyaki kejadian berkenaan mempunyai kaitan dengan seorang pekerja di agensi pelaburan terbabit.

"Hanya petugas di situ (agensi pelaburan) yang tahu berkaitan transaksi yang saya buat kerana dia yang menyuruh saya berbuat demikian.

"Dia meyakinkan saya untuk membuat pengeluaran itu kerana jika tidak memberikan wang tunai, maka saya tidak akan mendapat dividen tujuh peratus secara automatik. Kerana percayakan dia, saya pergi ke bank dan keluarkan RM70,000 secara tunai," katanya.

Kumuthavali, yang kehilangan suami sejak tiga tahun lepas, berkata kejadian itu menyebabkan beliau trauma dan tidak berani untuk keluar dari rumah seperti biasa.

Ibu dua anak berusia 17 dan 18 tahun itu berkata beliau tidak menyangka kejadian berkenaan akan menimpa dirinya kerana sememangnya dia seorang yang berhati-hati.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah ACP Azman Abd Lah ketika dihubungi mengesahkan kejadian berkenaan dan siasatan lanjut dijalankan.

Beliau turut menasihatkan orang ramai agar tidak mengeluarkan wang dalam jumlah yang banyak, dan boleh mendapatkan bantuan polis jika terpaksa. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved