Sabtu, 16 Februari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


'Misteri' seminggu cuti sekolah

Posted:

'Misteri' seminggu cuti sekolah

'Misteri' seminggu cuti sekolah

KEHADIRAN Azli mampu membuatkan sesiapapun ternganga mulut tatkala melihat ketinggiannya.


DIA percaya tiada yang luar biasa tentang dirinya. Menjadi pelajar ketiga tertinggi di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Paloh, Gua Musang, Kelantan, sosok ketinggiannya bukanlah suatu yang aneh pada hematnya.

Tapi itu dahulu, sebelum cuti sekolah Mac 2008 semasa Mohd. Azli Hisham Abdul Ghafar, 18, baru di tingkatan dua.

Usai cuti seminggu itu, seperti murid-murid yang lain, dia kembali ke sekolah tanpa menjangkakan apa-apa sehinggalah dia disapa seorang rakannya, Mohd. Izarani yang menyedari dia jauh lebih tinggi daripada sebelumnya.

"Eh, tingginya kau!" kata Mohd. Izarani dengan nada terkejut sebelum mengajaknya mengukur ketinggian dengan seorang pelajar tingkatan lima yang merupakan pelajar paling tinggi di sekolah pada masa itu.

Mereka berdua menemui pelajar tingkatan lima tersebut dan mendapati dia sudah sama tinggi dengan pelajar tingkatan lima itu. Ketinggiannya naik mendadak sehingga kira-kira 20 sentimeter!

Tapi, keadaan itu tidak kekal lama, Azli sudah mula 'dimahkotakan' pelajar tertinggi di sekolahnya sebaik melangkah ke tingkatan tiga. Dia tidak begitu mengingati berapa ketinggiannya pada masa itu.

Kini, ketika dia menuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Jengka, Pahang, ketinggiannya terus melampai mencecah 2.05 meter (m) dan mengundang perhatian siapa sahaja terutama yang baru melihatnya.

AZLI perlu berhati-hati melangkah keluar dan masuk dari rumah atau kepalanya terhantuk ke alang pintu.


Kru Jurnal pada Rabu lalu melaporkan mengenai ketinggian Azli yang mampu mencabar rekod manusia tertinggi di negara ini setelah dijejaki seorang wartawan di Pahang semasa membuat liputan dalam satu program universiti berkenaan baru-baru ini.

Rekod manusia tertinggi di Malaysia yang disahkan Malaysia Book of Records kini dipegang oleh Sheikh Akmal Sheikh Imam, 17, yang mempunyai ketinggian mencecah 2.04m.

Mengimbau kembali ketinggian mendadaknya ketika di tingkatan dua itu, Azli yang mempunyai berat 90 kilogram itu juga kurang pasti apakah puncanya dia tinggi mendadak sedangkan seminggu cuti sekolah itu diisi dengan rutin biasa seperti kebanyakan murid sekolah yang lain.

"Tujuh hari cuti saya hanya banyak duduk di rumah, makan, tidur, tolong ibu kemas rumah. Itu sahaja. Saya pun tak tahu apa puncanya tapi selepas kawan saya tegur baru saya sedar tinggi saya naik mendadak," katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Paloh 3, Gua Musang, baru-baru ini.

Meskipun tiba hampir tengah malam, Ibu bapa Azli, Abdul Ghafar Omar, 67, dan Halimah Kunju Muhamad, 56, yang sedang mengusahakan kedai makan turut mesra melayan kunjungan penulis dan jurugambar Rosni Masri seperti saudara sendiri.

Anak ketujuh daripada lapan beradik itu berkata, sejak kecil, dia paling suka makan makanan berasaskan gandum seperti roti canai.

Tambah Azli, dia tidak pernah merujuk ke hospital atau mendapatkan pandangan pakar mengenai ketinggiannya yang melampau kerana mempunyai kesihatan yang baik dan bersyukur tidak menghidap penyakit berbahaya.

"Saya tidak risau tentang ketinggian ini, orang lain yang risau. Bila saya nak lalu dan ada halangan di atas, mereka akan cepat-cepat kata 'tunduk-tunduk!'" katanya tersenyum.

Sejak mempunyai ketinggian luar biasa juga, Azli turut mengalami kerumitan dalam hidupnya.

Bukan sahaja terpaksa membengkokkan lutut sampai lenguh dalam perjalanan menggunakan kenderaan atau terpaksa melupakan katil di asrama dengan meletakkan tilam di lantai bilik dengan disambung tambahan dua bantal, tetapi juga untuk mendapatkan pakaian saiz XXXL dan selipar saiz 14.

"Kaki saya saiz 14, tapi selipar yang biasa saya jumpa saiz 11. Kasut saiz 14 susah juga hendak cari tapi masih boleh ditemui atau ditempah, tapi selipar?" kata pelajar Diploma Sains itu sambil menunjukkan kakinya lebih besar daripada selipar yang sedang tersarung.

Cuba membiasakan dengan pemandangan mata-mata terbelalak yang memandangnya dari atas ke bawah atau jari-jari telunjuk yang mengajak orang melihatnya, Azli pada awalnya rasa geram dan malu, namun kini memilih untuk ketawa.


KETINGGIAN Azli menjadikannya perhatian terutama di tempat awam.


"Memang sudah biasa melihat orang mendongak terkejut spontan melihat saya, terutama apabila pergi tempat baharu atau bertemu dalam keadaan terserempak.

"Misalnya dia keluar tandas, dan saya menunggu di depan pintu untuk masuk. Kanak-kanak biasanya akan terlanggar sesuatu setelah mata mereka berterusan melihat saya.

"Mat Saleh juga terkejut. Seorang lelaki Australia yang terserempak dengan saya di stesen keretapi di Jerantut baru-baru ini terkejut dan ketawa selepas melihat saya. Dan saya juga turut sama ketawa," katanya.

Namun, dia juga punya hati. Azli yang ingin menjadi seorang jurutera sedar dia perlu menerima hakikat ketinggiannya itu dan sanggup berdepan pelbagai kata sinis, jenaka atau ejekan orang di hadapannya namun tidak di belakangnya.

Dia boleh menelan apa jua gelaran yang diberikan kepadanya. Katakan apa sahaja, panjang, gergasi, galah, zirafah atau Great Khali (seorang ahli gusti yang tinggi dari India), tetapi berasa hati jika terdengar atau mendapat tahu orang mengumpatnya.

"Saya pun ada perasaan. Saya tidak kisah diberikan gelaran. Sekarang, saya juga boleh menerima apa jua yang orang kata di hadapan saya, tetapi saya akan berasa hati kalau orang mengata di belakang saya," ujarnya.

Meskipun Azli kini bagai selebriti segera, dia tetap seorang manusia yang mempunyai kisah luar biasa yang mengingatkan kita bahawa hidup ini kadang-kadang mengejutkan.

Syurga banduan Norway

Posted:

Syurga banduan Norway

Syurga banduan Norway

Banduan di Penjara Bastoy bukan sahaja boleh berehat di tepi pantai malah boleh melayari internet sepanjang masa.


RUMAH yang selesa untuk setiap banduan. - Gambar hiasan


SEBUT sahaja penjara, pasti terlintas dalam fikiran sesiapapun tentang lokasi yang menakutkan, terasing dan terbelenggu di sebalik tirai besi.

Namun, pernahkah anda bayangkan penjara menjadi 'syurga' dunia bagi golongan banduan.

Mereka bukan sahaja bebas berenang, memancing, bermain tenis, bola sepak, berehat tepi pantai, sauna, menonton wayang malah melayari internet!

Penjara Bastoy yang terletak di Kepulauan Bastoy, Norway pasti menjadi idaman banduan di seluruh dunia.


BILIK yang mempunyai kemudahan televisyen kabel.


Perjalanan menuju ke sana menggunakan pengangkutan feri yang mengambil masa selama 15 minit. Menempatkan sebanyak 120 orang banduan, lokasi itu satu-satunya penjara yang terletak di sebuah pulau di Norway.

Bukan berbicara bohong, setiap penjenayah menetap di banglo mempunyai kemudahan mewah seperti kabel televisyen, kantin, gimnasium, panggung wayang mini serta kantin.

Salah seorang banduan, Nil, 36, yang dipenjarakan selama 16 tahun kerana membunuh seorang penagih dadah mendakwa, dia kini bekerja sebagai seorang kakitangan perkhidmatan feri di penjara tersebut.

"Saya dipenjarakan selama lapan setengah tahun di penjara lain sebelum dipindahkan ke Penjara Bastoy.

"Saya gembira menjalani tugas sebagai pekerja feri dan bercadang mengambil kursus bidang maritim di universiti sebaik sahaja dibebaskan kerana ingin menjadi seorang kapten kapal.

"Ironi, sebaik sahaja keluar penjara anda wajib membawa dua beg berisi pakaian tetapi tidak di sini," cerita Nil.

Norway merupakan sebuah negara terkaya di Eropah dengan kapasiti lima juta orang penduduk. Hanya 3,500 banduan sahaja yang menjalani hukuman di negara ini.

Bagi Lars Ulmann, 48, yang pernah dipenjarakan selama lima tahun kerana mengedar dadah dia bertukar status menjadi kontraktor hartanah dengan gaji yang tinggi, kereta dan pejabat.

Tetapi akhirnya dia memilih menjadi pegawai penjara di Bastoy.


KEMUDAHAN telefon awam untuk banduan menghubungi keluarga disediakan pihak pengurusan Penjara Bastoy.


"Bekerja di sini lebih berharga berbanding menjadi kontraktor hartanah. Sebagai warden penjara tanggungjawabnya lebih mudah," katanya.

Ketua Penjara, Arne Kvernvik Nilsen berkata, Penjara Bastoy sama seperti penjara lain cuma pendekatannya sahaja yang berbeza.

"Bastoy mempraktikkan kaedah berbeza yang membuat banduan berasa bertanggungjawab dengan persekitaran yang tenang membantu menenangkan fikiran serta menghormati antara satu sama lain," tuturnya.

Selain tidak mempunyai sel, bar dan restoran mewah, tiada sesiapapun termasuk pegawai mempunyai senjata api.

"Tiada kes keganasan di sini hanya seorang banduan yang cuba melarikan diri dengan mencuri sebuah bot nelayan dan hukumannya dipindahkan semula ke penjara tertutup," tutur Nilsen. - Agensi

Tempat bergantung kanak-kanak HIV

Posted:

Tempat bergantung kanak-kanak HIV

Tempat bergantung kanak-kanak HIV

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM


POSHe sudah berumur hampir lima tahun.


WAN HAVA WAN HUSSIN mengakui kudratnya tidak sekuat dahulu apatah lagi umurnya yang sudah melebihi 60 tahun.

Pun begitu, dia masih bersemangat menyelia Positive Shelter Home (POSHe). POSHe merupakan sebuah rumah perantaraan untuk kanak-kanak dan wanita pembawa HIV yang diasaskannya sejak 2009.

Kini, terdapat sembilan individu pembawa HIV di POSHe yang berusia sembilan hingga 18 tahun.

Wanita bersemangat waja ini memulakan bicara, dia sebenarnya bergelumang dengan dunia kebajikan sejak di sekolah rendah lagi.

Individu yang mendorongnya dalam aktiviti kesukarelaan ialah bapanya sendiri, Wan Hussin. Allahyarham Wan Hussin yang merupakan seorang bekas tentera bekerja sebagai pegawai kebajikan di sebuah syarikat korporat.

"Sejak berusia 10 tahun lagi, saya sering mengikuti ayah melawat pekerja yang memerlukan bantuan kewangan terutama mereka yang mempunyai ramai anak, berpenyakit atau masalah peribadi.

"Ayah akan memanjangkan masalah tersebut kepada pihak atasan sehingga selesai.

"Kata ayah, sekiranya kita sering membantu individu yang berada di dalam kesusahan, Allah akan melapangkan hidup kita," kata Wan Hava berfalsafah.

Tambahnya, dia kini mengutip hasil kerana nasihat ayahnya itu.

"Saya bahagia mempunyai dua orang anak kandung yang telah berkahwin selain 11 orang anak angkat. Sebenarnya puncak kebahagian dengan umur sebegini bukannya wang ringgit atau harta benda tetapi hidup yang tenang.

"Anak-anak (penghuni POSHe) ialah suka dan duka saya. Sekiranya dijemput Allah kelak, saya terima, lagipun seorang manusia tidak akan hidup selama-lamanya," cerita Wan Hava.

Wanita ini juga tidak lekang bercerita mengenai susuk peribadi ayahnya.

"Arwah ayah seorang yang tegas. Kami adik-beradik seramai 12 orang wajib sarapan bersama setiap hari.

"Selain itu, kami sering solat Subuh, Maghrib dan Isyak secara berjemaah. Semasa bulan Ramadan kami akan bersolat Maghrib bersama selain mendengar kuliah yang disampaikan oleh ayah.

"Kuliahnya terlalu lama sehingga kami mendengus kerana kelaparan," kata Wan Hava sambil ketawa.

Wan Hava memberitahu, sekiranya mereka lambat bangun pagi, ayah akan menjirus mereka dengan air.

Rumah perantaraan

"Pengajaran berguna, kita tidak boleh membazir masa yang diberikan oleh Allah. Segala urusan perlu kita selesaikan sebaik mungkin," cerita wanita yang berkelulusan sekadar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ini.

Walaupun sekadar lulusan sekolah menengah, dia tetap bersemangat bercerita perihal POSHe.

"Mulanya saya dan seorang rakan ingin membuka rumah jagaan orang tua tetapi hasrat itu tidak terlaksana kerana dia sudah meninggalkan dunia terlebih dulu.

"Tetapi, apabila terfikir pengalaman menguruskan individu yang menjadi pembawa dan penghidap HIV, saya mendapat ilham membuka rumah perantaraan HIV," ujarnya.

Dia ditanya mengapa memilih majoriti kanak-kanak berbanding individu dewasa.


WAN HAVA mengambil serius perihal pelajaran kanak-kanak di bawah jagaannya.


Stigma negatif

Wanita yang mudah tersenyum ini memberitahu, menjaga kanak-kanak lebih praktikal berbanding mereka yang sudah dewasa.

"Lagipun mereka mudah dilentur serta dididik. Bukan berfikiran negatif tetapi jarang individu dewasa pembawa HIV dapat menerima hakikat," ujarnya.

Soal menyediakan keperluan makanan dan minuman penghuni POSHe tidak menjadi masalah bagi Wan Hava.

Katanya, menjelang bulan Ramadan, ramai individu serta badan korporat yang menghulurkan bantuan beras, makanan serta keperluan harian.

"Makanan kami tidak mewah, cuma ikan dan telur sahaja tetapi sekiranya ada sumber kewangan lebih sesekali menikmati ayam atau makanan laut lain.

"Kadang-kadang stok makanan boleh bertahan sehingga tiga bulan," katanya.

Jelasnya, keperluan yang agak mendesak sekarang ialah pakaian dan kos perubatan anak-anak di bawah seliaannya.

Katanya, kos itu meningkat kerana mereka semakin membesar termasuk belanja persekolahan.

Pendekatan berbeza yang diamalkan oleh Wan Hava ialah menggalakkan setiap anak jagaannya mempunyai tabung simpanan sendiri.

Katanya, wang simpanan itu akan membantu mereka pada masa hadapan sekiranya ingin berniaga atau atau menampung perbelanjaan pada masa hadapan.

"Saya ajar mereka berjimat. Misalnya, jika wang saku sekolah RM2 saya minta mereka simpan 50 sen, jika tabiat itu diamalkan seharian simpanan mereka akan bertambah akhirnya.

"Malah, ada yang berjaya menyimpan sehingga RM5,000. Mereka mungkin akan sukar mencari pekerjaan kelak lagipun sekarang terdapat ibu bapa yang mengadu kepada pihak sekolah tidak ingin anak mereka duduk bersebelahan dengan kanak-kanak pembawa HIV.

"Lagipun usia saya semakin lanjut dan tidak mengetahui siapa yang akan menjadi tempat bergantung mereka kelak.

"Duit tabungan itu hak mereka sendiri dan disimpan dalam akaun bank tertera nama mereka dan saya tidak akan mengambil atau menyentuhnya walaupun 10 sen sekalipun," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pinjam McLaren hanya untuk drama

Posted:

Pinjam McLaren hanya untuk drama

Pinjam McLaren hanya untuk drama

Oleh NOR SYARIZA MUHD. TAHIR
norsyariza.tahir@kosmo.com.my

GAMBAR yang didedahkan sebuah blog hiburan menunjukkan Rosyam (berdiri kanan) bersama kereta McLaren MP4-12C.


KUALA LUMPUR - Pelakon dan penerbit drama terkenal, Rosyam Nor semalam menafikan dakwaan bahawa dia membeli sebuah kereta mewah jenama McLaren MP4-12C yang dianggarkan berharga RM3.6 juta di negara ini.

Rosyam, 46, ketika dihubungi memberitahu, kereta yang dibina dengan menggunakan teknologi Formula 1 itu sebenarnya dipinjam daripada seorang rakan untuk sebuah drama lakonannya yang bakal ditayangkan di stesen Radio Televisyen Malaysia (RTM) tidak lama lagi.

"Sumpah kereta itu bukan milik saya. Ia berharga lebih RM3 juta, mana mungkin saya mampu membelinya," tegas pelakon filem Castello itu.

Menurut beliau, meskipun syarikat penerbitan miliknya, Suhan Movies & Trading Sdn. Bhd. telah banyak menerbitkan drama dan filem tempatan, namun dia menyifatkan kejayaan tersebut belum cukup untuk membolehkan dirinya membeli super car seperti itu.

"Saya bersyukur atas segala rezeki yang telah dikurniakan kepada saya melalui pengiktirafan serta kejayaan yang diperoleh melalui Suhan Movies, namun belum tiba masanya untuk saya memiliki kereta tersebut.

"Bagaimanapun, ingin saya tegaskan di sini bahawa segala kejayaan yang saya peroleh melalui syarikat penerbitan itu adalah hasil daripada kerjasama pelbagai pihak termasuk para pelakon dan pengarah yang telah banyak memberikan sumbangan serta idea dalam usaha kami menerbitkan drama-drama tempatan," katanya.

Semalam, sebuah blog hiburan tempatan melaporkan bahawa Rosyam atau nama sebenarnya Mohamed Noor Shamsuddin telah membeli sebuah kereta McLaren MP4-12C yang dianggarkan berharga RM3.6 juta.

Turut dimuatkan dalam blog tersebut ialah sekeping gambar yang menunjukkan dia sedang berada di pekarangan sebuah rumah sambil melihat ke arah kereta McLaren yang berwarna hitam itu.

Dalam perkembangan yang lain, Rosyam memberitahu, bahawa dia akan terbang ke Bangkok, Thailand pada minggu hadapan bagi menyiapkan proses terakhir pembikinan filem terbaharu terbitan Suhan Movies iaitu Balistik yang diarahkan oleh Silver.

"Selepas kejayaan filem Castello pada 2006, kini saya kembali di layar perak untuk filem ala gangster yang kedua terbitan Suhan Movies.

"Selain itu, sebuah lagi filem terbitan Suhan Movies berjudul Isyarat Cinta sedang giat disiapkan dan ia diarah oleh pengarah KL Menjerit, Bade Azmi," ujarnya.

Filem pertama terbitan syarikatnya, Castello yang ditayangkan pada tahun 2006 berjaya mencatat kutipan mencecah RM1.56 juta.

Anak kelahiran Kampung Kerinchi, Kuala Lumpur itu juga telah memenangi pelbagai anugerah dalam dunia lakonan.

Robert Kuok masih paling kaya

Posted:

Robert Kuok masih paling kaya

Robert Kuok masih paling kaya

KUALA LUMPUR - Robert Kuok, (gambar), bilionair Malaysia yang berpangkalan di Hong Kong masih merupakan orang terkaya di Malaysia dengan kekayaan bernilai RM46.1 bilion, meningkat sebanyak 0.88 peratus daripada RM45.7 bilion pada tahun lepas, diikuti oleh ahli perniagaan, Ananda Krishnan dan Pengerusi Public Bank, Tan Sri Teh Hong Piow.

Ananda yang menduduki tempat kedua sejak 2004 telah mengalami penyusutan kekayaan apabila ia merosot 23.5 peratus berbanding tahun lepas dengan aset yang dipegang melalui Usaha Tegas Sdn. Bhd. bernilai RM32.9 bilion setakat tarikh pengiraan pada 18 Januari 2013.

Hong Piow pula mengekalkan kedudukannya di tempat ketiga dengan aset bernilai RM13.73 bilion, demikian menurut Malaysian Business terbitan 16 Februari.

Pada 20 Januari lalu, kaji selidik yang dilakukan akhbar berbahasa Cina, Nanyang Siang Pau melaporkan bahawa bilionair telekomunikasi, T. Ananda Krishnan sebagai orang paling kaya di Malaysia mengatasi kekayaan yang dimiliki oleh Kuok.

Menduduki senarai keempat dalam senarai itu ialah Tan Sri Quek Leng Chan yang melonjak daripada kedudukan keenam pada tahun lepas, menggantikan Tan Sri Lee Shin Cheng dari IOI Group yang turun ke tempat keenam.

Kekayaan Leng Chan melalui syarikat utamanya, Hong Leong Group dan Guoco Group bernilai RM11.09 bilion pada tahun ini.

Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary mengekalkan kedudukan kelimanya dengan kekayaan berjumlah RM10.6 bilion, meningkat daripada RM9.53 bilion tahun lepas.

Tan Sri Lee Shin Cheng melalui syarikatnya IOI Group, turun dari kedudukan keempat pada 2012 ke tempat keenam dengan aset bernilai RM10.56 bilion.

Pengerusi Genting Group, Tan Sri Lim Kok Thay dan ibunya, Puan Sri Lee Kim Hua masing-masing masih pada kedudukan ketujuh dan kelapan.

Kekayaan Kok Thay bertambah sebanyak 7.06 peratus kepada RM8.12 bilion, manakala Kim Hua bertambah sebanyak 9.82 peratus kepada RM7.23 bilion.

Tan Sri Tiong Hiew King melalui Rimbunan Hijau Sdn. Bhd., berada di tempat kesembilan dengan aset bernilai RM6.35 bilion manakala jutawan harta yang berpangkalan di Singapura, Ong Beng Seng melalui Hotel Properties Ltd., menduduki tempat kesepuluh dengan kekayaan berjumlah RM4.02 bilion. - Bernama

Xenophon mudaratkan Malaysia

Posted:

Xenophon mudaratkan Malaysia

Xenophon mudaratkan Malaysia

Oleh MOHD. HAFIZI AHMAD
dan MUHAMMAD IZWAN MOHD. ISA
berita@kosmo.com.my

XENOPHON dihalang daripada memasuki Malaysia ketika tiba dari Melbourne di LCCT, Sepang pagi semalam.


KUALA LUMPUR – Seorang Senator Australia, Nick Xenophon telah ditahan di Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT), Sepang dan dihalang daripada memasuki negara ini semalam setelah didapati mempunyai rekod memudaratkan kesejahteraan negara.

Xenophon yang namanya terkandung dalam senarai hitam Jabatan Imigresen tiba dari Melbourne, Australia pada pukul 6.50 pagi ditahan mengikut Seksyen 8(3) Akta Imigresen 1959/1963.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Alias Ahmad yang mengesahkan penahanan itu berkata, akta tersebut melarang orang-orang yang tidak dikehendaki daripada memasuki Malaysia kerana boleh menjejaskan keharmonian, ketenteraman, tatasusila dan norma masyarakat.

"Apabila kita semak sistem, Xenophon merupakan golongan yang tidak diingini dan dilarang masuk ke negara ini kerana mempunyai rekod memudaratkan kesejahteraan negara.

"Xenophon sebelum ini pernah mengeluarkan kenyataan kepada media antarabangsa kononnya Malaysia sebuah negara tidak bertamadun, tidak demokratik dan tidak mengamalkan hak asasi manusia," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Justeru Alias menegaskan, tindakan pihak imigresen menghalang Xenophon daripada memasuki Malaysia adalah wajar kerana beliau boleh menimbulkan suasana tidak baik selain pernah mencemar imej Malaysia.

Katanya, undang-undang seperti itu turut diamalkan negara lain termasuk Amerika Syarikat bagi menyekat individu yang boleh merosakkan ketenteraman daripada memasuki negara mereka.

Menurut beliau, Xenophon yang tiba di LCCT pagi semalam tidak ditahan dimana-mana lokap tetapi ditempatkan di pejabat imigresen sementara menanti penerbangan pulang ke Melbourne pada pukul 10.30 malam tadi.

Tegas Alias, lelaki berusia 55 tahun tersebut menerima layanan baik termasuk diberi makanan dan minuman serta tidak dihalang daripada membuat sebarang panggilan dan turut menerima lawatan Pesuruhjaya Tinggi Australia ke Malaysia, Miles Kupa.

Sementara itu, sekumpulan ahli politik Australia yang menjadi delegasi senator terbabit bagaimanapun membatalkan lawatan ke Malaysia selepas Xenophon tidak dibenarkan masuk ke Malaysia.

Delegasi tersebut terdiri daripada Xenophon, Ahli Parlimen parti Liberal, Mal Washer; Senator John Williams dan Ahli Parlimen parti Buruh, Steve Georganas dijadual melakukan lawatan tidak rasmi menjelang pilihan raya umum di Malaysia.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Selangor terus pamer aksi mantap

Posted:

Selangor terus pamer aksi mantap

Selangor terus pamer aksi mantap

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


FORKEY Doe (dua dari kanan) menjaringkan gol pembukaan Selangor pada aksi menentang Kelantan di Stadium Shah Alam malam kelmarin.


JURULATIH Selangor, Irfan Bakti Abu Salim menyifatkan keberkesanan bahagian tengah skuad kendaliannya merupakan antara faktor kejayaan mereka menundukkan juara bertahan Liga Super, Kelantan 2-0 di Stadium Shah Alam malam kelmarin.

Kemenangan Selangor itu hadir menerusi jaringan penyerang import, Francis Forkey Doe dan tonggak pertahanan, Ramez Jamal Dayoub pada minit ke-12 dan 26.

Irfan memberitahu, beliau kagum dengan barisan pemainnya yang telah mempamerkan komitmen yang tinggi serta mengikuti arahannya pada perlawanan menentang The Red Warriors itu.

Menurut Irfan, persembahan juara 32 kali Piala Malaysia itu semakin menonjol jika dibandingkan dengan kemenangan 3-0 ke atas Sabah pada aksi pusingan kedua Piala FA di Stadium Likas, Kota Kinabalu Selasa lalu.

"Pada perlawanan malam ini (kelmarin), barisan pemain Selangor telah tampil dengan gaya permainan yang sangat mengagumkan.

"Saya mahu memuji pemain-pemain saya terutama bahagian tengah (iaitu) Abdul Shukur Jusoh, S. Veenod, Solihin Kanasian dan Mohd. Raimi Md Nor yang telah memainkan peranan masing-masing untuk menutup pergerakan pemain lawan.

"Prestasi permainan nampak lebih baik kalau saya bandingkan ketika menentang Sabah walaupun kami memenangi perlawanan di Kota Kinabalu itu 3-0, tetapi permainan ketika itu kurang menarik," katanya.

Dalam perkembangan sama, jurulatih kelahiran Perak itu turut meluahkan kegembiraan selepas menyaksikan peningkatan prestasi pemain-pemain lain.

Meskipun ketiadaan tiga tonggak utama, Mohd. Amri Yahyah, Mohd. Bunyamin Umar dan S. Kunanlan, skuad Gergasi Merah masih mampu mengekalkan persembahan cemerlang dengan mengutip tiga mata berharga ke atas skuad kendalian Bojan Hodak.

"Saya rasa, ini satu persembahan yang baik daripada pemain-pemain saya dan kami juga banyak menguasai perlawanan serta mengurangkan kesilapan terutama pada separuh masa pertama.

"Saya berharap, mereka dapat mengekalkan rentak sebegini pada perlawanan-perlawanan lain selepas ini," katanya.

PKNS ketepikan cabaran Felda

Posted:

PKNS ketepikan cabaran Felda

PKNS ketepikan cabaran Felda


PENYERANG PKNS, Patrick Ronaldiho (tengah) bertindak cemerlang untuk membantu pasukannya menewaskan Felda United pada perlawanan Liga Super di Stadium MBPJ semalam.


JURULATIH Selangor PKNS, Abdul Rahman Ibrahim mendedahkan, tuah lebih memihak kepada skuad kendaliannya selepas kejayaan menewaskan Felda United 3-1 pada aksi Liga Super di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya petang semalam.

Pengendali kelahiran Terengganu itu berkata demikian selepas menyaksikan skuad kendaliannya, PKNS menentang Felda United yang terpaksa beraksi dengan 10 pemain selepas Mohd. Nizam Abu Bakar dilayangkan kad merah pada minit ke-32.

Nizam diarah keluar padang selepas mengutip kad kuning kedua dan PKNS mengambil kelebihan itu untuk memusnahkan kubu lawan.

Hasilnya, skuad kendaliannya Abdul Rahman berjaya merobek gawang Felda United menerusi jaringan Helmi Remeli pada minit ke-28, Patrick Wleh Ronaldinho (44) dan Mohd. Nazrin Syamsul Bahri (55).

Gol sagu hati Felda United dijaringkan oleh penyerang import dari Lebanon, Mohammed Ghaddar pada minit ke-33.

Mengulas lanjut, Abdul Rahman mengakui gembira dengan pasukannya selepas berjaya mengutip tiga mata berharga pada aksi yang berlangsung di gelanggang lawan itu.

"Kami bertuah kerana memiliki kelebihan selepas pemain Felda dilayangkan kad merah.

"Selepas situasi itu, ia jelas memberikan kelebihan kepada kami mengatur serangan dan saya puji barisan pemain kerana semakin berani untuk terus melancarkan asakan," katanya kepada pemberita selepas tamat perlawanan semalam.

Dalam perkembangan sama, jurulatih Felda, K. Devan mengakui bahawa kehilangan Nizam telah merencatkan strateginya dalam usaha untuk meraih sekurang-kurang satu mata pada perlawanan tersebut.

"Jika kami memiliki pemain yang cukup, saya yakin Felda mampu memberikan saingan tetapi insiden kad merah itu (yang menyebabkan kehilangan Nizam) amat dirasai.

"Namun, saya tetap berpuas hati dengan prestasi pemain saya. Walaupun ketinggalan, mereka tetap memberi saingan serta mempamerkan semangat juang yang tinggi," ujar Devan.

Johor DT meneruskan rentak cemerlang

Posted:

Johor DT meneruskan rentak cemerlang

Johor DT meneruskan rentak cemerlang

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my


GUIZA (kanan) menjaringkan gol kemenangan Johor DT pada aksi menentang T-Team malam tadi.


JOHOR DARUL TAKZIM (Johor DT) meneruskan rentak cemerlang apabila menewaskan Terengganu T-Team 1-0 pada aksi Liga Super di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin malam tadi.

Beraksi di hadapan kira-kira 30,000 penyokong sendiri, skuad Harimau Selatan tampil garang apabila melakukan asakan demi asakan sebaik sahaja permainan bermula.

Skuad bimbingan Fandi Ahmad hampir memperoleh gol pertama seawal minit ketiga namun cubaan Norshahrul Idlan Talaha berjaya diselamatkan penjaga gol The Titans, Mohd. Iqbal Mohd. Suhimi.

Penyerang import Johor DT, Daniel Guiza juga turut mempunyai peluang untuk merobek gawang lawan pada minit ke-17 namun dia dijatuhkan di hadapan pintu gol.

Guiza bagaimanapun berjaya memecah kebuntuan apabila menguis masuk hantaran leret Nurul Azwan Roya pada minit ke-31.

Bersambung babak kedua, permainan ternyata lebih seimbang apabila kedua-dua pasukan saling berbalas serangan.

Pasukan T-Team hampir menyamakan kedudukan melalui penyerang dari Ireland, Caleb Folan pada minit ke-56 dan sekali lagi pada minit ke-63 namun kedua-duanya berjaya diselamatkan penjaga gol, Mohd. Zamir Selamat.

Keriangan kira-kira 100 penyokong T-Team yang hadir apabila Mohd. Marzuki Yusof menyepak masuk gol pada minit ke-65 tidak berkekalan setelah pengadil Wan Mohd. Tarmizi Ibrahim memutuskan Mohd. Marzuki berada dalam kedudukan ofsaid.

Sementara itu, di Stadium Tunku Abdul Rahman Paroi, Nor Fazly Alias muncul wira Angkatan Tentera Malaysia (ATM) selepas meledak gol penyamaan ketika mengikat Negeri Sembilan 1-1 pada aksi keenam Liga Super itu.

Negeri Sembilan membuka jaringan menerusi Mohd. Firdaus Azizul pada minit ke-34 namun Fazly memastikan ATM berkongsi satu mata dengan menjaringkan gol penyamaan pada minit ke-89.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Peka hulur bantuan kemasyarakatan

Posted:

Peka hulur bantuan kemasyarakatan

Peka hulur bantuan kemasyarakatan

Dalam kemeriahan sambutan Tahun Baru Cina, golongan yang kurang bernasib baik turut tidak dilupakan.


PENGHUNI Rumah Orang Tua Ampang menerima hamper barangan makanan sempena sambutan perayaan Tahun Baru Cina.


SETIAP kali rakyat negara ini menyambut sesebuah perayaan, bantuan dan sumbangan kepada golongan yang memerlukan pasti dijalankan oleh pihak yang berhati mulia.

Tidak melupakan tanggungjawab sosial kepada masyarakat, Persatuan Kakitangan Bekalan Air Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya (Peka) bersama 10 orang warga kerja dari Puncak Niaga Sdn. Bhd. (PNSB) dan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) menghulurkan bantuan ikhlas kepada dua rumah kebajikan iaitu Rumah Orang Tua Ampang dan Persatuan Insan Istimewa Cheras, Selangor.

Presiden Peka, Datuk Mohd. Yunus Mohd. Amin berkata, lawatan kebajikan sebegitu sering dilakukan saban tahun terutamanya ketika sambutan perayaan terbesar.

"Ia merupakan sebahagian daripada aktiviti kemasyarakatan yang telah dirancang sepanjang tahun ini di samping beberapa aktiviti khidmat masyarakat untuk membantu rakyat negeri Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya yang kurang berkemampuan.


IKHLAS. Soon Seong (kiri) menerima cek sumbangan Peka yang disampaikan oleh Mohd Yunos (kanan).


"Aktiviti Peka dijalankan dengan dana yang disumbangkan warga kerja Puncak Niaga dan Syabas secara sukarela. Kami juga mengalu-alukan sumbangan orang ramai sama ada dalam bentuk kewangan atau barangan untuk diberikan kepada golongan yang kurang bernasib baik," ujarnya ketika ditemui selepas acara penyampaian sumbangan kepada dua rumah kebajikan itu.

Lawatan yang diketuai oleh Mohd. Yunus itu telah menghulurkan sumbangan berbentuk hamper barangan makanan dan angpau kepada penghuni rumah-rumah kebajikan.

"Saya melihat aktiviti ini sangat bermanfaat kerana dapat membawa keceriaan kepada mereka dalam sambutan perayaan," tambah Mohd. Yunus.

Setiausaha Rumah Kebajikan Orang Tua Ampang, Cheah Soon Seong mengucapkan ribuan terima kasih kepada organisasi-organisasi dan individu yang sentiasa menyumbangkan bantuan kepada mereka.

Rumah Kebajikan Orang Tua Ampang yang didirikan sejak tahun 1960, hanya terhad kepada 50 orang penghuni dan menetapkan warga emas yang tidak mempunyai anak sebagai keutamaan utama. - HAFIZ AHMAD

Laman web baharu Memory Lane

Posted:

Laman web baharu Memory Lane

Laman web baharu Memory Lane


LAMAN web Memory Lane yang mempromosi pembelian kad ucapan melalui talian.


KETIBAAN perayaan Tahun Baru Cina, ulang tahun perkahwinan, hari lahir orang yang tersayang atau apa sahaja hari yang penuh bermakna menjadi lebih istimewa dengan pemberian hadiah khas.

Syarikat pembekal hadiah dan kad terkenal, Memory Lane, memudahkan orang ramai berbuat demikian melalui laman web terbaharunya, www.memorylane.com.my.

Dengan sambutan pelbagai hari istimewa sepanjang tahun, sama ada untuk ibu bapa, kekasih, anak-anak, adik-beradik dan rakan, Memory Lane memberi peluang menghargai mereka dengan pelbagai idea hadiah yang terpapar dalam laman web tersebut.

Percaya dengan kepentingan sentuhan peribadi bagi setiap hadiah, Memory Lane menyediakan pelbagai pilihan sama ada diperbuat dengan tangan atau rekaan khusus..

Laman web itu membolehkan pelanggan mereka coklat grafik dengan pengkhususan nama atau ucapan tersendiri seperti ucapan hari jadi, tahniah, I Love You dan sebagainya.

Selain itu, terdapat pen Lamy Pens dan rantai kunci bersinar yang juga boleh disertakan dengan nama dan ucapan terpilih.

Pilihan hadiah-hadiah eksklusif yang lain termasuk pemegang iPad, patung beruang dan Beanie Pets, manakala pilihan hadiah yang malar segar ialah belon-belon yang ditujukan khas dengan ucapan peribadi.

Mungkin juga anda terlupa hari-hari penting dalam hidup. Memory Lane bersedia untuk mengingatkan anda akan tarikh-tarikh itu melalui khidmat peringatan yang turut tertera dalam laman web berkenaan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pelakon Kuswadinata meninggal dunia

Posted:

Pelakon Kuswadinata meninggal dunia

Pelakon Kuswadinata meninggal dunia

16/02/2013 7:47pm

KUALA LUMPUR — Pelakon veteran, Kuswadinata atau nama sebenar Kuswadi Bujang, 74, meninggal dunia di Hospital Ampang di sini hari ini akibat kanser usus dan sakit buah pinggang.

Presiden Persatuan Seniman Malaysia, Zed Zaidi berkata, Kuswadinata meninggal dunia kira-kira 5 petang dan jenazah akan dibawa pulang ke alamat No.7, Jalan Rasmi 1, Taman Rasmi Jaya, Ampang, Selangor.

Jenazah dijangka dimandi sebelum disembahyangkan di Masjid Bukit Indah, Ampang pada 8 pagi esok, katanya ketika dihubungi.

Allahyarham meninggalkan balu Kamariah Mohd. Said, 57, serta empat anak iaitu Jasmine, 27, Hafsham, 26, Irwan, 25, dan Rizal, 23.

Anak kelahiran Singapura itu memulakan kerjaya sebagai pelakon pada 1957 menerusi syarikat perfileman Cathay Keris.

Antara filem lakonannya ialah Ibu Mertuaku, Antara Dua Darjat, Lang Buana dan Gerak Khas 3.— BERNAMA

Jenazah pendaki berjaya dibawa keluar

Posted:

Jenazah pendaki berjaya dibawa keluar

Jenazah pendaki berjaya dibawa keluar

16/02/2013 7:23pm

KUANTAN — Jenazah pendaki Gunung Tahan yang meninggal dunia akibat sesak nafas pada Rabu lepas dibawa keluar dari kawasan hutan berkenaan hari ini.

Jenazah Allahyarham Amir Kamaruzaman Ab. Wahab, 35, yang berada di Kem Belumut akhirnya dikeluarkan pada 11 pagi tadi menggunakan helikopter Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Ketua Polis Daearah Lipis, Supt. Abdul Razak Hassan berkata, helikopter yang membawa jenazah itu selamat mendarat di padang Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford, Kuala Lipis.

"Mayat arwah kemudiannya dibawa ke Hospital Kuala Lipis untuk bedah siasat," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Arwah Amir Kamaruzaman bersama-sama 23 orang rakan pendaki yang lain dari Lembah Klang memulakan pendakian Gunung Tahan bermula di Taman Negara Relau, Merapoh dekat sini pada 11 Februari lepas.

Mangsa dipercayai mengalami sesak nafas serta sakit dada sebelum meninggal dunia dalam perjalanan ke puncak antara Kem Kor dengan Kem Belemut pada aras ketinggian 1,406 meter pada 9.30 malam Rabu lepas.

Katanya, operasi membawa keluar mangsa menggunakan helikopter berkenaan bermula pada Khamis, tetapi gagal kerana keadaan cuaca buruk.— BERNAMA

Penceroboh warga Filipina dalam proses dihantar pulang

Posted:

Penceroboh warga Filipina dalam proses dihantar pulang

Penceroboh warga Filipina dalam proses dihantar pulang

16/02/2013 7:17pm

KOTA KINABALU — Polis kini sedang dalam proses mengusir pulang ke negara asal kumpulan penceroboh dari selatan Filipina yang dikepung di Kampung Tanduo, Lahad Datu, sejak Selasa lepas.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, polis sudah menamatkan rundingan dengan kumpulan itu dan kini memberi tumpuan untuk mengusir mereka pulang ke negara asal mereka.

"Kita sudah beritahu mereka bahawa kita tidak boleh melayan apa-apa tuntutan mereka kerana ini bukan platform yang betul untuk menyuarakan apa-apa yang mereka mahu.

"Jadi, sekarang kita hanya boleh melaksanakan proses untuk menghantar mereka balik supaya mereka boleh mencari saluran yang sesuai untuk menyuarakan tuntutan mereka," katanya kepada pemberita selepas mengadakan tinjauan Ops Selamat sempena sambutan Tahun Baharu Cina di Jesseltion Point, di sini, hari ini.

Ketika ditanya bila kumpulan tersebut akan dihantar pulang, Hamza berkata, secepat mungkin.

Sebelum ini, kumpulan penceroboh menuntut mereka dikenali sebagai Askar Diraja Kesultanan Sulu dan mereka tidak mahu rakyatnya berketurunan Sulu di Sabah dihantar pulang ke negara asal.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Penduduk diminta jangan dekati tahi bintang

Posted:

Penduduk diminta jangan dekati tahi bintang

Penduduk diminta jangan dekati tahi bintang


AWAN kelihatan di laluan tahi bintang itu.


MOSCOW - Pihak berkuasa Rusia semalam meminta para penduduk supaya jangan mendekati sebarang objek yang dipercayai serpihan tahi bintang.

Tahi bintang itu jatuh ke dalam sebuah tasik dekat Chebakul, wilayah Chelyabinsk Oblast semalam.

"Kementerian Kecemasan Rusia memberi amaran kepada penduduk di kawasan pergunungan Ural supaya tidak mendekati objek yang tidak dikenali," kata kementerian berkenaan di laman webnya.


SEBUAH bangunan runtuh akibat letupan kuat tahi bintang tersebut.


Akademi Sains Rusia menganggarkan tahi bintang itu bergerak selaju 54,000 kilometer sejam.

Tahi bintang itu menyebabkan 1,000 orang mengalami kecederaan akibat terkena serpihan kaca tingkap bangunan akibat letupan semasa ia jatuh ke dalam tasik itu.

Pihak akademi menyatakan, ia menghantar beberapa kakitangannya ke lokasi tempat tahi bintang itu jatuh. - Agensi

Asteroid gergasi dekati bumi

Posted:

Asteroid gergasi dekati bumi

Asteroid gergasi dekati bumi


LAKARAN artis menunjukkan asteroid 2012 DA14 berada dekat bumi.


CAPE CANAVERAL, Florida - Sebuah asteroid gergasi sebesar 45 meter mendekati bumi semalam pada kedudukan 17,600 kilometer.

Para saintis Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa lepas Kebangsaan (NASA) milik Amerika Syarikat menyatakan, asteroid sebesar separuh padang bola sepak itu akan mendekati bumi setiap 40 tahun.

Asteroid itu dikenali dengan nama 2012 DA14.

Bagaimanapun, ia terlalu kecil untuk dilihat dengan mata kasar manusia.

Ia berada dekat Lautan Hindi dan Sumatera, Indonesia semasa berada pada kedudukan dekat bumi. - Agensi

Pistorius menangis di mahkamah

Posted:

Pistorius menangis di mahkamah

Pistorius menangis di mahkamah

PISTORIUS menutup muka dengan tangannya.


PRETORIA - Atlet terkenal Afrika Selatan yang memakai dua kaki palsu, Oscar Pistorius menangis semalam di sebuah mahkamah di sini selepas dia didakwa menembak mati kekasihnya, Reeva Steenkamp yang juga seorang model di rumahnya.

Pistorius yang pernah bertanding pada Sukan Olimpik pada acara 400 meter dan Paralimpik di London berdiri dengan menundukkan kepala di depan Majistret Desmond Nair untuk mendengar dakwaan yang dikenakan terhadapnya.

Dia yang berusia 26 tahun kemudian menangis dan menekup kedua-dua tangannya ke mukanya.

"Tenang. Datang dan duduk di kerusi," kata Nair kepadanya.

GAMBAR fail Pistorius dengan kekasihnya.


Kesnya itu menggemparkan Afrika Selatan kerana dia dianggap sebagai wira negara.

Pistorius didakwa menembak mati kekasihnya itu yang merupakan graduan undang-undang kelmarin.

Dia tidak membuat sebarang pengakuan ketika tampil dengan memakai sut lengkap di mahkamah tersebut.

Keluarganya mengeluarkan kenyataan menerusi seorang ejen yang berpangkalan di London.

"Dia (Pistorius) jelas menyatakan mahu menyampaikan simpatinya yang mendalam terhadap keluarga Steenkamp," kata kenyataan berkenaan.

Steenkamp ditemui mati ditembak di rumah Pistorius yang terletak di dalam sebuah kawasan perumahan yang dikawal dengan ketat oleh para pengawal.

Menurut akhbar berbahasa Afrika, Beeld, dia ditembak empat kali iaitu di kepala, dada dan pelvis.

"Pengawal keselamatan menemui Pistorius pada mayat Steenkamp di dalam bilik mandi," kata akhbar berkenaan di laman webnya.

"Pintu bilik itu mengandungi lubang peluru," lapor akhbar tersebut.


PISTORIUS menggunakan kaki palsu khas
semasa menyertai acara 400 meter di Sukan Paralimpik, Beijing, China pada tahun 2008.


Peguam Pistorius, Kenny Oldwage berkata, anak guamnya mengalami trauma.

Atlet itu yang terkenal dengan panggilan pelari bilah kerana memakai kaki palsu tidak meminta diikat jamin.

Kesnya ditangguhkan sehingga 19 Februari depan.

Kedua-dua kakinya dipotong dari paras lutut semasa kecil kerana tidak mempunyai tulang kaki semasa dilahirkan.

Sebelum ini dia dilarang bertanding pada Sukan Olimpik di Beijing oleh Persekutuan Persatuan Atlet Antarabangsa kerana menganggap kaki palsunya memberi kelebihan kepadanya berbanding peserta lain.

Bagaimanapun, keputusan itu dibatalkan oleh Mahkamah Timbang Tara Sukan.

Dia pernah menang pingat emas acara 400m pada sukan Paralimpik. Pelari itu turut berjaya memasuki separuh akhir acara itu di Sukan Olimpik London. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Grammy Awards anugerah tertinggi Gotye

Posted:

Grammy Awards anugerah tertinggi Gotye

Grammy Awards anugerah tertinggi Gotye

GOTYE berkongsi kenangan manis kejayaan single Somebody That I Used To Know di pentas Grammy Awards ke-55 bersama Kimbra.


DIA kini melakar sejarah sebagai penyanyi solo lelaki Australia pertama menjulang trofi anugerah kedua tertinggi Grammy iaitu Rakaman Album Terbaik Tahun Ini pada majlis Grammy Awards ke-55 yang berlangsung pada malam Ahad lepas.

Satu-satunya penyanyi solo kelahiran Australia yang pernah merangkul anugerah bagi kategori tersebut ialah penyanyi Olivia Newton-John menerusi lagu, I Honestly Love You pada tahun 1975.

Ternyata, Gotye kini sukses dalam meletakkan dirinya pada tahap yang sama dengan penyanyi Australia lain yang terlebih dulu mencipta nama dan seterusnya meraih pengiktirafan Grammy yang termasuklah Bee Gees, Keith Urban selain Olivia sendiri.

Grammy Awards ke-55 yang berlangsung di Staples Center, Los Angeles, Amerika Syarikat itu menyaksikan Gotye menerusi single hitnya, Somebody That I Used To Know mengikuti jejak langkah nama-nama legenda dunia muzik global seperti Frank Sinatra, Michael Jackson, Whitney Houston, U2, Coldplay dan sudah tentu Olivia yang sebelum ini pernah mengungguli kategori sama.

"Lidah saya kelu untuk berkata-kata sekarang! Menerima anugerah ini daripada seorang idola yang selama ini saya puja dan membesar dengan muziknya adalah penghormatan terbesar sebenarnya.

"Dia juga memberikan inspirasi untuk saya terus berkarya. Terima kasih untuk semua pemuzik dan pendengar muzik seluruh dunia," ucap Gotye ketika menerima trofi emas berbentuk gramofon tertera perkataan Rakaman Album Terbaik Tahun Ini Grammy Awards ke-55 daripada penyanyi veteran legenda, Prince pada majlis tersebut.

Somebody That I Used To Know menewaskan empat calon lain dalam kategori tersebut iaitu single Lonely Boy nyanyian The Black Keys; lagu hit Kelly Clarkson, Stronger (What Doesn't Kill You); single hit alunan band Fun, We Are Young; lagu alunan Frank Ocean, Thinkin' 'Bout You; dan We Are Never Ever Getting Back Together yang merupakan lagu popular dendangan Taylor Swift.

Pada malam itu, kemenangan penuh bermakna itu diraikan dengan tepukan dan meraih penghormatan kira-kira 20,000 tetamu Grammy ke-22 yang termasuklah nama-nama besar industri muzik global seperti Sting, Adele, Kelly Clarkson, Beyonce, Rihanna, Jay-Z, Elton John, Nicole Kidman dan Keith Urban.

Lebih manis, pemilik nama sebenar Wouter De Backer, 32, itu sebenarnya menang bagi kesemua pencalonan yang diraihnya dalam Grammy kali ini.

Sebelum menjulang trofi Rakaman Album Terbaik Tahun Ini, namanya diumumkan terlebih dulu sebagai pemenang untuk kategori Persembahan Duo/Berkumpulan Terbaik (juga menerusi single Somebody That I Used To Know) dan Album Alternatif Terbaik (Making Mirrors).

Kejayaan Gotye itu ada cerita tersendiri. Menurut Gotye, dia telah merentasi perjalanan yang panjang dalam membikin album ketiganya, Making Mirrors yang menampilkan single Somebody That I Used To Know itu.

"Saya merakamkan kebanyakan lagu-lagu dalam album Making Mirrors di dalam sebuah bangsal di rumah ladang milik ayah saya di selatan Melbourne, Australia. Jadi, tidak salah kalau saya mengucapkan terima kasih kepada ibu dan ayah saya kerana membenarkan saya meletakkan alat-alat muzik saya di situ," ujarnya.

Somebody That I Used To Know sebenarnya merupakan kolaborasi Gotye bersama Kimbra Lee Johnson. Ia sekali gus membuat nama gadis kelahiran berusia 22 tahun itu dikenali di seluruh dunia.

"Sudah pasti individu yang telah melonjakkan nama saya sekelip mata itu ialah Gotye kerana melibatkan saya dalam perjalanan lagu yang begitu sentimental ini," ujar Kimbra.


IMPAK kejayaannya ini, Gotye kini meneruskan langkahnya dalam arus muzik perdana dengan penuh berkeyakinan.


Semuanya impak kejayaan single itu yang terjual sebanyak 13 juta unit di seluruh dunia termasuklah mengungguli carta lagu di 30 buah negara, sekali gus menjadikan lagu itu menduduki tangga pertama dalam carta lagu paling laris terjual di Amerika Syarikat tahun lepas.

Lagu itu juga kekal pada kedudukan teratas carta Billboard Hot 100 selama lapan minggu di Amerika Syarikat manakala, klip videonya meraih tontonan lebih 383 juta kali di YouTube.

"Saya berasa sangat bertuah dan terharu apabila muzik saya kini dinikmati orang ramai dan saya tidak ambil pusing setinggi atau sejauh masa skala muzik saya mampu terbang.

"Beberapa tahun lalu saya melalui liku-liku hidup dalam pelbagai fasa yang memeritkan tapi saya masih merasakan saya perlu menghargai nilai personal saya," getusnya.

Kejayaan lagu dan klip videonya itu turut membawa Gotye dan Kimbra untuk mengisi salah satu slot dalam program temu bual popular, Saturday Nite Live selain single tersebut terpilih untuk dinyanyikan semula dalam siri drama muzikal TV popular, Glee.

Sarat elektronik

Gotye yang merupakan penyanyi berdarah campuran Belgium-Australia itu mengakui dia pernah kebuntuan idea untuk memilih aliran muzik untuk album ketiganya itu.

"Saya tidak pernah terlalu memikirkan persiapan untuk album Making Mirrors dan langsung tiada perancangan pun untuk menyiapkan album tersebut.

"Cuma saya rasa saya mungkin perlu merakamkan lagu-lagu yang berunsur muzik elektronik dan menggunakan lebih banyak alat muzik.

"Pada masa sama saya lemas untuk mencipta sesebuah lagu yang sebenarnya lebih organik dan mungkin memberikan banyak tekstur, warna, melodi dan harmoni berbanding perkusi atau hanya bunyi drum.

"Namun sudah pasti rentak drum adalah pencetus lagu saya, kemudian karya-karya itu mengikut aliran yang tepat," katanya yang sebelum ini pernah muncul dengan album Boardface (2003) dan Like Drawing Blood (2006).

Perancangan

Sebelum muncul dengan nama Gotye, dia lebih dikenali sebagai Wally Basic, pemain drum dan vokalis band The Basics.

Setelah berjaya menjulang tiga anugerah besar Grammy Awards malam Ahad lalu, Gotye mengumumkan dua buah album The Basics berjudul Ingredients dan Leftovers akan dilancarkan pada bulan depan.

"Ingredients merupakan sebuah album kompilasi yang menghimpunkan beberapa lagu terbaik daripada tiga buah album sebelum ini dan single yang meledak di antara album tersebut.

"Leftovers pula mengumpulkan demo serta versi alternatif lagu-lagu The Basics serta sebuah lagu yang belum pernah diterbitkan sebelum ini, So Hard For You," kata Gotye.

Selain Gotye, The Basics turut turut dianggotai pemain bass Kris Basic (atau nama sebenarnya Schroeder), dan gitaris Tim Basic (Heath).

Band itu bagaimanapun kurang mendapat publisiti, namun muzik mereka sering menjadi latar menghiasi drama Scrubs dan Californication.

Adibah 'kekasih' baharu Halim

Posted:

Adibah 'kekasih' baharu Halim

Adibah 'kekasih' baharu Halim

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL


SUASANA hari pertama Adibah menjadi penyampai radio Suria FM secara rasmi bergandingan dengan Halim pada 4 Februari lalu.


SETELAH lama berseorangan, akhirnya, Halim Othman kini sudah bertemu 'kekasih' baharu bagi mengisi kekosongan dirinya selama ini. Setelah lama mencari dan dilamar, akhirnya, artis serba boleh, Adibah Noor bersetuju menjadi pasangan Halim Othman.

Namun, persetujuan Adibah bukanlah untuk menjadi pasangan hidup Halim, tetapi untuk bergandingan dalam segmen Ceria Pagi @ Suria bersama Halim iaitu sebagai ahli keluarga baharu stesen radio Suria FM.

Segmen yang bermula seawal pukul 5 pagi hingga 10 pagi itu kini dikendalikan oleh mereka berdua dan jelas kelihatan keterujaan di wajah Halim dan Adibah sendiri untuk bersama-sama menceriakan pagi pendengar setia mereka setiap Isnin hingga Jumaat.

Ketika mengadakan sidang akhbar yang bertempat di Pejabat Suria FM, Tropicana City Office Towers, Petaling Jaya, Selangor, Adibah dan Halim telah ke udara buat pertama kalinya pada 4 Februari lepas.

"Pemilihan Adibah Noor sebagai penyampai Suria FM adalah tepat. Selain daripada kredibilitinya sebagai penghibur, kami juga memilihnya kerana permintaan yang tinggi oleh para pendengar Suria FM sendiri. Apa yang menjadi keutamaan ialah keserasian bersama Halim Othman sendiri.

"Selain itu, kami juga dapat melihat keserasian Halim ketika Adibah menjadi jemputan segmen Ceria Pagi tidak lama dahulu. Kami melihat pakej yang ada, dan bagi kami, Adibah punya lebih daripada pakej yang dimahukan. Jadi, kami rasa ini ialah pilihan terbaik untuk tahun 2013," jelas Pengurus Program Suria FM, Adiwati Zainuddin.

Bagi Adibah pula, sememangnya dia sangat teruja menjalani karier dalam bidang yang masih hijau bagi dirinya ini. Menjadi penyampai radio, kata Adibah, merupakan impiannya sejak di bangku sekolah lagi.


HALIM akui teruja ingin bergandingan dengan Adibah dan merasakan mereka mempunyai keserasian yang baik.


"Saya kini telah melibatkan diri dalam pelbagai bidang termasuklah menyanyi, berlakon, mengacara dan kini menjadi seorang penyampai radio. Rasanya, sebagai seorang penghibur, apa salahnya jika saya mencuba sesuatu yang baharu.

"Namun, bukanlah niat saya untuk meninggalkan bidang yang diceburi sebelum ini, akan tetapi, bertujuan untuk mewarnakan lagi perjalanan karier saya sebagai seorang anak seni tempatan," bicara Adibah yang menerima tawaran Hot FM sebagai penyampai radio untuk untuk mencabar dirinya sendiri.

Tambah wanita yang sentiasa ceria ini, sudah lama sebenarnya Suria FM menyatakan hasrat untuk mengambil dirinya sebagai penyampai di stesen radio popular itu, namun lamaran tersebut dianggap sebagai gurauan memandangkan percakapan yang bersahaja dan tidak formal.

"Bagaimanapun setelah diberitahu secara rasmi, baru saya percaya, bahawa Suria FM benar-benar ingin ambil saya sebagai penyampai radio. Saya bersyukur dan berterima kasih kerana memberi peluang kepada saya.

"Mengenai kontrak, untuk permulaan, hanya enam bulan. Ini kerana, saya masih tidak begitu yakin dengan diri saya dan beri peluang kepada pihak Suria FM untuk menilai saya. Mungkin jika mereka berpuas hati, kami akan berbincang semula," jelas Adibah yang turut memberitahu, pada awal perbincangan, dia ditawarkan kontrak selama setahun.

Mengulas mengenai gandingan baharunya bersama Adibah, ujar Halim, dia sangat mengagumi Adibah dan menganggap ia sebagai sebuah penghormatan dapat bekerja bersama.

"Saya rasa Adibah mempunyai banyak isi dalam setiap penyampaiannya dan bukan sekadar cakap-cakap kosong sahaja. Gandingan kami masih baharu, dan saya serta Adibah akan sama-sama jelajah apa yang kami perlu lakukan kelak," ujar Halim.

Azad dilarang jumpa anak

Posted:

Azad dilarang jumpa anak

Azad dilarang jumpa anak

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL


AZAD mengakui rezekinya semakin banyak dengan kelahiran Amarra Sofea Rose.


KEGEMBIRAAN jelas terpancar pada wajah figura tinggi lampai, Azad Jazmin. Apatah lagi apabila menyentuh perihal cahaya mata sulungnya, Amarra Sofea Rose yang dilahirkan pada 11 Januari lalu hasil perkongsian hidupnya dengan isteri, pelakon Eira Syazira.

Setelah sebulan lebih bergelar bapa, Azad atau nama sebenarnya, Azad Jazmin John Louis Jeffri khabarnya dilarang daripada bertemu dengan anaknya itu. Apakah cerita di sebaliknya?

Ikuti temu bual bersama Azad ketika ditemui pada majlis pratonton filem terbaharu lakonannya, Gangster Celop di E@ Curve, Damansara, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kosmo!: Bolehkah ceritakan pengalaman serta kehidupan Azad kini setelah bergelar bapa?

AZAD: Memang saya akui, kehidupan kini sangat seronok. Pertama, ini kerana kali pertama menjadi bapa (ketawa). Selain itu, isteri saya perlu menjalani pembedahan kerana bayi besar iaitu seberat 4.5 kilogram. Namun, kami sangat bahagia dan dia kini telah berusia sebulan lebih sejak dilahirkan pada 11 Januari lalu.

Apakah perubahan yang berlaku pada diri Azad selain seronok menjadi seorang bapa?

Saya rasa perubahan pada diri saya tidak terlalu banyak dan masih gila-gila seperti dahulu. Cuma apa yang berbeza ialah tanggungjawab yang perlu dipikul. Mungkin dahulu suami, dan kini seorang bapa pula.

Biasanya, pukul 12 tengah malam atau 1 pagi sudah boleh tidur. Tapi, kini setiap dua jam, saya perlu bangun untuk buat susu anak. Jadi itulah rutinnya, kerana setelah ada orang ketiga dalam hidup, memang rasa dan perjalanan hidup itu sedikit berbeza.

Jadi, anda juga banyak membantu isteri untuk membuat kerja-kerja rumah dan sebagainya?

Ini kerana Eira menjalani pembedahan, jadi dia perlukan masa yang banyak untuk berehat dan sembuh daripada luka pembedahan tersebut. Dalam masa dua minggu, saya melakukan kerja ibu dan bapa. Saya membancuh susu untuk anak, menukar lampin dan melakukan rutin-rutin yang perlu dilakukan kepada bayi. Saya perlu bantu isteri saya dan saya gembira lakukannya. Namun, kini setelah dua minggu Eira sudah beransur pulih dan sedang menjalani sesi berpantang pula.

AZAD dan Eira kini melalui pengalaman baharu dikurniakan anak sulung.


Khabarnya, mertua ada melarang Azad daripada menemui anak. Boleh komen?

Kini, isteri saya tinggal bersama mertua di Putrajaya. Jika saya pulang lewat kerja, tidak dapatlah saya bertemu isteri dan anak. Ini kerana, ibu mertua seorang yang berpegang pada pantang larang orang tua-tua. Jadi, selepas Maghrib, saya sudah tidak boleh pergi ke rumah mertua kerana dikhuatiri akan mengganggu bayi.

Apakah perkembangan terbaharu Azad?

Saya kini sedang menjalankan penggambaran bersama pengarah, Osman Ali iaitu filem yang berjudul Sejoli dan Mamak Cupcake.

Sejak kebelakangan ini, rezeki anda nampaknya semakin bertambah.

Mungkin rezeki anak saya yang baru dilahirkan itu. Dahulu memang saya kurang percaya perkara sebegini, Namun apabila alaminya sendiri, memang jelas rezeki yang saya dapat diibaratkan seperti Sungai Nil, sentiasa ada di mana-mana. Saya juga ada kontrak bersama Grand Brilliance Sdn. Bhd. iaitu sebanyak 10 judul filem yang mana, lima filem sebagai pelakon pembantu dan lima lagi sebagai watak utama. Filem pertama lakonan saya di bawah kontrak ini, berjudul Showdown yang bakal menjalani penggambaran pada April ini. Namun, saya tidak mengikat kontrak untuk menjadi artis di bawah naungan Grand Brilliance.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved