Ahad, 23 Mac 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Oleh-oleh wajib Bumi Kenyalang

Posted:

Oleh-oleh wajib Bumi Kenyalang

Oleh-oleh wajib Bumi Kenyalang

'TIGA ekor RM10...tiga ekor RM10...tiga ekor RM10. Begitulah sapaan mesra para peniaga ikan terubuk masin setiap kali pengunjung menjejakkan kaki ke Medan Niaga Satok, Kuching, Sarawak.

Taktik 'jeritan' mesra yang memancing pelanggan berkunjung ke gerai masing-masing itu bagaikan sudah sebati dengan kehidupan peniaga ikan terubuk masin di situ.

Suasana hingar-bingar dengan jerit-pekik suara peniaga yang menjaja 'ikan pelancongan' tersebut di selang-seli dengan suara tawar-menawar antara pembeli dan peniaga.

Menjelang pukul 2 petang, setiap Ahad iaitu sebelum operasi pasar minggu tamat, para peniaga akan saling 'berlawan' menjual ikan terubuk masin masing-masing.

Kadangkala, harga 'runtuh' yang ditawarkan amat rendah dan kedengaran tidak munasabah jika pembeli benar-benar mahu membeli ikan terubuk masin dalam kuantiti yang banyak.

Medan niaga yang terletak di Kubah Ria, Satok yang beroperasi pada 1 Januari 2013 namun ia telah dianggap 'syurga' bagi mendapatkan ikan terubuk masin.

Jumlah pengunjung ke Medan Niaga Satok juga semakin bertambah setiap kali hujung minggu dan musim cuti sekolah.

Malah, tidak lengkap kunjungan pelancong ke Bumi Kenyalang jika tidak membawa pulang oleh-oleh ikan terubuk, terutama terubuk masin dan telur terubuk masin dari Medan Niaga Satok.

Buah tangan

Kepada seorang pembeli, Jamaluddin Ismail, 52, sebaik beliau menjejakkan kaki di Sarawak, perkara utama yang mucul dalam fikirannya ialah mencari ikan terubuk masin untuk dijadikan oleh-oleh selain menikmati sendiri keenakan isinya yang lemak manis.

Dia yang berasal dari Batu Pahat, Johor berkata, kunjungan pertamanya bersama keluarga ke Kuching, Sarawak tidak sah jika tidak berkunjung ke Medan Niaga Satok untuk mendapatkan ikan terubuk masin.


PELANCONG dari Semenanjung akan singgah ke Medan Niaga Satok untuk membeli ikan terubuk masin sebagai oleh-oleh dibawa pulang.


"Peluang berada di Sarawak kali ini tidak akan dilepaskan untuk membeli buah tangan wajib itu lebih-lebih lagi sekarang adalah musim ikan terubuk asli Sarawak.

"Saya membeli ikan terubuk masin untuk simpanan sendiri. Selain itu, saya juga ada membungkus lima kotak lain untuk dijadikan hadiah kepada saudara-mara dan jiran-jiran.

"Saya sangat suka ikan terubuk bakar begitu juga ikan terubuk masin. Kali ini, saya dan keluarga berpeluang untuk membeli sendiri di tempat asal ikan terubuk tersebut," katanya ketika ditemui Kosmo! di Medan Niaga Satok baru-baru ini.

Jamaluddin memberitahu, dia juga sangat kagum apabila dapat melihat sendiri cara-cara ikan terubuk masin diproses oleh para pekerja di Medan Niaga Satok.

Katanya, harga ikan masin di situ berpatutan dan tidak membebankan para pembeli terutama buat pengunjung dari Semenanjung.

Bagi seorang pembeli tempatan, Mohd. Azriq Zaini, 24, ikan terubuk masin seolah-olah menjadi menu wajib bagi dirinya dan keluarga setiap hari.

Terubuk bertelur

"Ikan terubuk masin segar sangat sesuai dimasak lemak, asam pedas atau digoreng. Bagi ikan terubuk masin kering pula, kebiasaannya ia digemari oleh golongan warga emas dan ia sesuai dibuat masak lemak serta digoreng.

"Malah, sebut sahaja ikan terubuk masin, pasti ramai yang terliur dengan keenakannya, apa lagi kalau dapat menikmati ikan terubuk bertelur," katanya.

Seorang peniaga ikan terubuk masin, Suhaimi Ahmad, 31, yang telah 15 tahun terbabit dengan industri ikan terubuk masin memberitahu, Jabatan Perikanan Sarawak (JPS) sentiasa memantau para nelayan menangkap spesies ikan berkenaan yang hanya membiak mengikut musim.


MEDAN Niaga Satok menjadi lokasi utama menjual ikan masin terubuk di Sarawak.


Bermusim

Jelasnya, penangkapan ikan terubuk bukan pada musimnya akan didakwa kerana untuk mengelakkan ikan spesies itu pupus.

"Musim bertelur di Sungai Lupar, Sri Aman agak singkat manakala di Sungai Lassa, Mukah lebih panjang iaitu di antara bulan Mac hingga November. Ikan ini juga terdapat di Batang Sadong di Samarahan dan Batang Saribas di Betong.

"Bagi menampung permintaan ikan terubuk masin yang tinggi, para penjual terpaksa mendapatkan bekalan terubuk import dari Thailand, India dan Myanmar.

"Sebab itu, terdapat dua jenis terubuk di Sarawak iaitu ikan yang diimport dan ikan tempatan," katanya yang berniaga ikan terubuk masin sejak berusia 16 tahun.

Suhaimi menceritakan, ikan terubuk sungai tempatan mempunyai mulut lebih kecil, bersaiz pendek dengan bahagian kepala lebih kecil serta badannya lebih gemuk.

Katanya, dia dan rakan peniaga di situ menjual ikan terubuk masin import mengikut saiz iaitu antara RM5 hingga RM30 seekor manakala telur ikan terubuk masin pula lebih mahal.

"Bagi telur terubuk masin import, ia boleh mencecah sehingga RM200 sekilogram dan telur terubuk masin tempatan lebih mahal iaitu kira-kira RM300 sekilogram kerana sukar didapati.

"Kami menjual ikan terubuk asli Sarawak mahal sedikit berbanding ikan import iaitu antara RM12 seekor dan boleh mencecah RM55 seekor mengikut saiz.

"Bagaimanapun, pelanggan kami tidak merungut, malah jika pada musimnya, mereka pasti memilih ikan terubuk asli Sarawak berbanding import kerana kualiti isinya yang sangat lembut dan lemak," katanya.

Sementara itu, pegawai penyelidik di Institut Penyelidikan Perikanan Sarawak, Albert Chuan, berkata, ikan terubuk asli Sarawak mempuyai keistimewaan tersendiri.

Katanya, ikan terubuk yang menjadi salah satu ikon pelancongan Sarawak yang banyak menyumbang kepada perkembangan ekonomi penduduk dan negeri ini.

Katanya, isi ikan terubuk asli Sarawak lebih berlemak dan telurnya lebih besar berbanding ikan terubuk import.

Albert memberitahu, perbezaan juga dapat dilihat dari segi kesegaran kerana terubuk tempatan lebih sedap kerana ia segar.

Sedangkan terubuk import pula, terpaksa dibekukan terlebih dulu dan sisik terubuk asli lebih mudah tertanggal berbanding sisik ikan import yang keras.

Terubuk sungai

"Terubuk import pula mempunyai bintik hitam di badan tetapi tiada pada terubuk sungai Sarawak. Perbezaan terubuk tempatan dan import juga boleh dilihat pada harga.

"Terubuk sungai lebih mahal berbanding terubuk import. Sekali imbas, memang sukar mencari perbezaan terubuk sungai dan terubuk import. Orang biasa memang selalu keliru," katanya ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Albert berkata, terdapat dua jenis terubuk di Sarawak iaitu terubuk laut atau Tenualosa Macrura yang boleh dikenali dengan fizikalnya bermulut kecil, bersaiz pendek dengan bahagian kepala lebih kecil dan badan lebih gemuk.

Ujarnya, terubuk sungai atau Tenualosa Toli mempunyai muncung atau mulut lebih besar dan panjang yang juga dikenali sebagai Terubuk Sarawak di kalangan penduduk negara ini.

Jelasnya, penentuan jantina ikan terubuk hanya dapat dikenal pasti apabila ia menjangkau usia dua tahun dan bertelur.

"Mengikut kajian Jabatan Perikanan Laut Sarawak, Tenualosa Toli mula bertelur dari bulan September hingga Oktober dan berkurangan pada bulan November," katanya.

Albert menjelaskan lagi, terubuk jantan boleh mencapai ukuran panjang sehingga 12.8 hingga 34 sentimeter manakala betina pula dari 14 hingga 46.2 sentimeter dan masing-masing mempunyai purata berat 178.2 gram dan 533.9 gram.

Muzium pertama Bollywood

Posted:

Muzium pertama Bollywood

Muzium pertama Bollywood


INDIA mula mengiktiraf Bollywood sebagai salah satu sumber pendapatan pelancongan.


MENGAMBIL masa tujuh tahun untuk disiapkan dengan kos mencecah hampir AS$20 juta (RM66.2 juta), muzium pertama filem India sedia untuk dibuka di Bollywood, selepas lebih hampir 100 tahun industri filem India beroperasi.

Pihak kerajaan bertanggungjawab membiayai Muzium Perfileman Negara India tersebut dan ia menjadikan banglo warisan abad ke-19 itu sebagai paling elegan di selatan Mumbai.

Muzium itu menyimpan sejarah pawagam India dari era hitam putih sehingga ke era muzik blokbuster moden.

"Ia masa yang tepat untuk India mempunyai muzium filem sendiri. Kami mempunyai arkib tetapi bukan sebuah muzium.

"Kini, muzium tersebut menjadi lebih menarik kerana teknologi dan interaktif," kata kurator, Amrit Gangar.

Dibahagikan kepada dua tingkat dengan keluasan kira-kira 557.42 meter persegi, muzium tersebut mempamerkan artifak, memorabilia, rakaman dan alatan menghasilkan filem.

Para pengunjung boleh melihat sendiri poster cat asli filem epik Mother India pada tahun 1957 dan mendengar lagu-lagu K. L. Saigal yang dianggap sebagai bintang pertama filem Hindi.

Masalah

Ia bukan sahaja untuk meraikan filem Hindi Bollywood malah filem lain yang dirakam di wilayah seluruh India memandangkan negara tersebut menghasilkan hampir 1,500 filem setahun.

"Semua pusat pembikinan filem di India ada di sini," kata Ketua Pemasaran Filem Division Kerajaan, Anil Kumar sambil memaklumkan bahawa muzium tersebut sedia untuk dibuka beberapa minggu lagi.


PELAWAT juga berpeluang melihat dengan lebih dekat pembikinan filem Bollywood.


Dalam pada itu, kurator projek turut berhadapan dengan pelbagai masalah apabila pawagam-pawagam lama di negara itu tidak memelihara filem-filem awal India.

Cetakan terakhir wayang gambar pertama India ialah filem Alam Ara namun, ia telah musnah dalam kebakaran pada tahun 2003.

"Banyak benda telah hilang. Kami hanya mempunyai satu peratus filem lama. Oleh itu, ini bukan muzium koleksi tetapi muzium maklumat, interaksi dan pendidikan melalui pengalaman," kata Gangar.

Selain itu, mengumpul memorabilia asal juga merupakan salah satu cabaran bagi muzium tersebut.

"Kami tidak dapat banyak namun memperoleh beberapa benda penting melalui derma dan pembelian.

"Kebanyakan benda di muzium sebelum ini milik simpanan peribadi pengumpul," kata Kumar sambil memaklumkan muzium tersebut sebagai rujukan ilmu.

Melalui panel skrin sentuh, para pelawat boleh melihat klip-klip video daripada filem senyap seperti Prem Sanyas (The Light of Asia, 1925) dan Prapancha Pash (Throw of Dice, 1929).

Antara gambar bergerak yang dipaparkan ialah Raja Harishchandra, filem India pertama yang dibawa ke layar perak di Mumbai pada 3 Mei 1913.

Filem tersebut adalah kisah daripada kitab epik Hindu Mahabharata yang menjadi hit walaupun watak wanitanya dilakonkan oleh lelaki kerana pada ketika itu lakonan kaum wanita tidak disukai.

Menurut Kumar, muzium tersebut akan mambawa pelawat menghayati perjalanan pawagam India bermula dari era prapawagam, era senyap tanpa lagu-lagu, sistem studio, gelombang baharu dan digital.

Tidak seperti di Hollywood yang bertapak di Los Angeles, istilah Bollywood berasal daripada nama samaran pusat terbesar industri filem Hindi di Mumbai yang sebelum ini dikenali sebagai Bombay.


MUZIUM Perfileman Negara India turut menawarkan pakej lawatan Bollywood kepada pelawat.


Projek

Kini, kebanyakan babak lakonan dilakukan dalam studio di kompleks Film City yang terletak di utara bandar raya tersebut atau di lokasi-lokasi sekitar yang menarik. Sementara itu, warisan seperti Studio Bombay Talkies terus dibiarkan kekal seperti sedia ada.

Sejak kebelakangan ini, beberapa lagi projek telah dilaksanakan bagi memeriahkan sejarah bandar tersebut.

Pada tahun 2012, pihak kerajaan telah membina Walk From Star di sebatang jalan berhampiran pesisir pantai seperti di Hollywood, Walk of Fame yang mempunyai cop tangan dan tandatangan ramai pelakon terkenal.

Namun di di India, artis Mumbai telah lama melukis mural gergasi poster filem klasik di dinding jalanan.

Ia seolah-olah menggambarkan pihak berkuasa kini telah mengiktiraf potensi Bollywood dalam menjana pendapatan pelancongan, bukan sahaja muzium malah melalui lawatan perfileman di bandar tersebut.

Pegawai pelancongan negeri Maharashtra baru-baru ini telah menawarkan pakej Bollywood Tour yang merangkumi lawatan ke Walk From Star dan lawatan ke studio serta galeri-galeri pakaian di bandar filem berkenaan.

Dengan pakej pelancongan kelas atasan berharga RM174, ia menawarkan pengalaman melihat secara lebih dekat babak berbalas tembakan di set yang dibantu oleh lampu, pemantul, kren dan solekan pada aktor-aktor.

Walaupun pelawat hanya berjumpa pelakon TV, namun sekiranya bernasib baik mereka berpeluang melihat kelibat pelakon popular Bollywood.

"Idea melakukan lawatan adalah untuk memberi gambaran bandar filem ini dan lokasi sekitarnya serta bagaimana filem Bollywood dihasilkan," kata Manoj Gursahani, pengerusi TravelMartIndia, organisasi yang bertanggungjawab menguruskan lawatan berkenaan. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Veteran Jitra juara Bola Sepak Division 3

Posted:

Veteran Jitra juara Bola Sepak Division 3

Veteran Jitra juara Bola Sepak Division 3


PASUKAN bola sepak Veteran Jitra, Kubang Pasu, Kedah bergambar sebelum perlawanan akhir Pertandingan Bola Sepak Division Tiga di Butterworth, Pulau Pinang baru-baru ini.


MENANG. Pasukan Veteran Jitra, Kubang Pasu, Kedah mengalahkan pasukan Pengkalan Kota A Bukit Mertajam 5-4 melalui sepakan penalti pada perlawanan akhir Pertandingan Bola Sepak Division Tiga di Padang Awam St. Mark Butterworth, Pulau Pinang baru-baru ini.

Pertandingan bola sepak itu dianjurkan oleh Persatuan Sukan Bintang Biru Butterworth.

Pasukan Veteran Jitra yang bergelar juara menerima hadiah wang tunai RM1,500 manakala pasukan Pengkalan Kota A Bukit Mertajam pula membawa pulang hadiah wang tunai RM800.

Pengurus pasukan Veteran Jitra, Alias Ani berkata, semangat berpasukan yang tinggi ditunjukkan pemain membolehkan mereka menjuarai pertandingan itu.

Sebanyak 20 pasukan dari Pulau Pinang dan Kedah menyertai pertandingan tersebut.

40 mahasiswa UUM jadi anak angkat peneroka Felda Chini 1

Posted:

40 mahasiswa UUM jadi anak angkat peneroka Felda Chini 1

40 mahasiswa UUM jadi anak angkat peneroka Felda Chini 1


BEBERAPA mahasiswa UUM cuba belajar teknik memancing daripada keluarga angkat mereka di Felda Chini 1, Pekan, Pahang baru-baru ini.


MASUK FELDA. Seramai 40 mahasiswa Dewan Penginapan Pelajar (DPP) Proton, Universiti Utara Malaysia (UUM), Sintok, Kedah menyertai program mahasiswa turun ke Felda di Felda Chini 1, Pekan, Pahang baru-baru ini.

Program tersebut memberi peluang kepada mahasiswa untuk mempelajari kehidupan warga Felda apabila menjadi anak angkat kepada peneroka Felda Chini 1.

Pengarah program, Muhammad Firdaus Abdul Rahman berkata, peluang untuk turun ke Felda Chini 1 memberi pengalaman dan kenangan manis kepada mahasiswa UUM kerana dapat menyertai pelbagai aktiviti menarik.

"Menyelami kehidupan dan kerja harian para peneroka di Felda itu merupakan pengalaman yang cukup berharga," ujarnya.

Antara aktiviti sepanjang program selama tiga hari itu termasuk gotong-royong, membuat roti jala, menangkap ikan dan memberi makanan kepada kambing.

150 belia Papar sertai seminar kerjaya

Posted:

150 belia Papar sertai seminar kerjaya

150 belia Papar sertai seminar kerjaya


ROSNAH (depan, tengah) bergambar dengan penceramah dan peserta Seminar Kerjaya 2014 di Kelab Mont Elkay, Lok Kawi Hight, Papar, Sabah baru-baru ini.


ILMU. Seramai 150 belia menyertai program Seminar Kerjaya 2014 anjuran Biro Latihan dan Modal Insan UMNO Bahagian Papar di Kelab Mont Elkay, Lok Kawi Hight, Papar, Sabah baru-baru ini.

Antara pengisian program tersebut termasuklah siri ceramah oleh beberapa pakar berkaitan peluang pekerjaan yang bakal ditempuhi para peserta.

Pengerusi penganjur, Mohd. Yaman Awang Alli berkata, seminar tersebut menyasarkan golongan lepasan sekolah dan pengajian tinggi untuk memberi mereka lebih banyak informasi dan pendedahan mengenai alam pekerjaan.

Majlis perasmian penutupan program disempurnakan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Rosnah Abd. Rashid Shirlin.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Kehilangan MH370 paling aneh

Posted:

Kehilangan MH370 paling aneh

Kehilangan MH370 paling aneh

PENGAMAL media dari serata dunia berpusat di negara ini bagi mengetahui perkembangan kehilangan pesawat MH370 yang sehingga kini terus menjadi misteri.


KUALA LUMPUR – Misteri pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu tanpa meninggalkan jejak mencetuskan kejutan bukan sahaja dalam kalangan orang awam malah lebih hebat lagi melibatkan mereka yang terlibat secara langsung dalam industri penerbangan.

Beberapa pakar penerbangan berpendapat, kehilangan pesawat Boeing 777-200ER yang dilengkapi teknologi pengesanan untuk tempoh yang lama sudah mencukupi untuk dijadikan alasan kukuh bagi merombak kaedah pemantauan kapal terbang secara elektronik.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tali pinggang, palet kayu ditemui

Posted:

Tali pinggang, palet kayu ditemui

Tali pinggang, palet kayu ditemui


OPERASI mencari MH370 di Lautan Hindi kini turut dilakukan secara visual untuk mengesan apa-apa objek yang boleh dikaitkan dengan kehilangan pesawat tersebut.


PERTH – Pegawai Australia melaporkan sebuah pesawat yang terbabit dalam misi mencari pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 mengesan palet kayu bersama tali pinggang atau pengikat di kawasan terpencil di Lautan Hindi kelmarin.

Objek-objek tersebut dikesan oleh pesawat awam yang turut membantu dalam misi pencarian kehilangan pesawat MH370 bersama 239 penumpang dan anak kapal.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Sekumpulan itik rempuh cermin pesawat MAS ketika mendarat

Posted:

Sekumpulan itik rempuh cermin pesawat MAS ketika mendarat

Sekumpulan itik rempuh cermin pesawat MAS ketika mendarat

NEW DELHI – Sebuah pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang membawa 180 penumpang dan anak kapal terselamat selepas sekumpulan itik merempuh cermin hadapannya ketika mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Tribhuvan (TIA) pada Jumaat malam lepas.

Portal berita Nepal kantipuronline.com. pada Sabtu lepas memetik pihak berkuasa lapangan terbang sebagai berkata, kejadian pada pukul 10.45 malam itu menyebabkan hujung Landasan 02 dipenuhi serpihan kaca.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Harapan Malaysia punah

Posted:

Harapan Malaysia punah

Harapan Malaysia punah

Oleh SAHLIZAH MOHAMED
sahlizah.mohamed@kosmo.com.my

RAJA Dr. Nazrin Shah (empat dari kanan) bersama pemain Australia yang muncul juara Kejohanan Hoki Piala Sultan Azlan Shah di Stadium Azlan Shah, Ipoh semalam.


TUAH tidak menyebelahi pasukan kebangsaan untuk melakar kemenangan ke atas Australia apabila tewas 3-8 di pentas final Kejohanan Hoki Piala Sultan Azlan Shah di Stadium Azlan Shah, Ipoh, malam tadi.

Ia sekali gus mengecewakan harapan kira-kira 15,000 penonton untuk melihat aksi skuad negara membenam juara sebanyak tujuh kali itu di pentas kejohanan yang sama.

Permulaan rancak oleh skuad negara masih belum mencukupi apabila Australia merekod gol pertama seawal minit kelima oleh Chris Ciriello menerusi pukulan sudut penalti.

Percubaan pasukan kebangsaan untuk mengutip jaringan pertama tidak membuahkan hasil selepas hantaran Muhamad Ramadan Rosli berjaya disekat pihak lawan.

Australia hanya mengambil masa seminit sahaja untuk membolosi gawang tuan rumah pada minit ke-11 hasil pukulan Eddie Ockenden menerusi jaringan padang.

Biarpun ketinggalan 2-0 pada 11 minit pertama perlawanan, pasukan negara terus mempamerkan gaya permainan yang agresif.

Australia yang terus memberi tekanan kepada skuad negara berjaya menambah jaringan pada minit ke-17 melalui pukulan sudut penalti oleh Ciriello.

Skuad bimbingan Muhammad Dharma Raj Abdullah akhirnya berjaya membolosi gawang Australia pada minit ke-26 menerusi pukulan sudut penalti oleh Muhammad Shahril Saabah.

Ketinggalan 1-3 membangkitkan semangat pasukan kebangsaan selepas berjaya mengutip gol kedua pada minit ke-40 hasil jaringan padang oleh Muhammad Rashid Baharom.

Anak-anak buah Ric Charlesworth terus memberikan asakan dengan mengutip dua gol tambahan pada minit ke-42 dan minit ke-46 hasil pukulan sudut penalti oleh Ciriello dan Nicholas Budgeon.

Ciriello sekali lagi menghadiahkan gol keenam buat pasukannya pada minit ke-53 hasil pukulan sudut penalti sebelum kehadiran gol ketujuh oleh Matt Gohdes pada minit ke-65.

Masih belum berputus asa biarpun ketinggalan lima jaringan, hantaran Fitri Saari pada minit ke-68 melalui jaringan padang memberi sedikit sinar kepada skuad negara untuk mengejar kedudukan 3-7.

Ternyata skuad negara terpaksa pasrah apabila gol kelapan Australia oleh Tristan White pada minit ke-68 tidak berbalas sehingga wisel penamat.

Dalam pada itu, Juara Asia, Korea Selatan mengalahkan China 3-2 untuk menduduki tempat ketiga manakala Kanada pula merangkul tempat kelima selepas menewaskan Afrika Selatan 2-0.

Durakovic: Aksi Selangor semakin sempurna

Posted:

Durakovic: Aksi Selangor semakin sempurna

Durakovic: Aksi Selangor semakin sempurna

Oleh MUHAMMAD ZUHAILY BADLISHAH
zuhaily.badlishah@kosmo.com.my

SELANGOR tampil dengan rentak yang lebih sempurna, sekali gus meraih kemenangan tipis 1-0 ke atas Kelantan.

Demikian rumusan jurulatih Selangor, Mehmed Durakovic selepas menyaksikan anak-anak buahnya meraih tiga mata penuh ke atas skuad gergasi Pantai Timur pada aksi Liga Super di Stadium Shah Alam malam kelmarin.

Lebih manis, kejayaan itu dicatatkan di stadium keramat mereka, Stadium Shah Alam selepas terpaksa mengharungi tiga perlawanan di laman lawan sebelum ini iaitu ketika seri 1-1 dengan Maziya (Piala AFC), seri 1-1 dengan Angkatan Tentera Malaysia (Liga Super) dan tewas 0-1 kepada Ha Noi T&T (Piala AFC).

Jelas Durakovic, kesungguhan yang dipamerkan anak-anak buahnya menjadi kunci kejayaan ke atas The Red Warriors meskipun mengakui para pemainnya dilihat sangat keletihan selepas mengharungi jadual yang sangat padat sepanjang minggu lalu.

"Semua pemain beraksi cemerlang termasuk K. Gurusamy dan Veenod Subramaniam yang bijak mengawal bahagian tengah. Mereka memberikan komitmen 100 peratus pada perlawanan malam ini (kelmarin).

"Kami kembali beraksi di (Stadium) Shah Alam dengan keadaan padang yang baik selepas mengharungi tiga perlawanan di tempat lawan dan ia bukannya suatu perkara mudah buat para pemain saya.

"Kami telah mendominasi permainan daripada mula hingga tamat perlawanan.

"Inilah rentak Selangor yang saya mahukan. Semua pemain tidak kenal erti penat, memberikan prestasi yang sangat cemerlang dan sepatutunya kami mampu menjaringkan tiga atau empat gol lagi.

"Biarpun hanya satu gol, saya tetap gembira dengan tiga mata penuh ini kerana semua pemain bermain begitu menakjubkan malam ini (kelmarin)," katanya ketika ditemui pemberita selepas tamat perlawanan tersebut.

Pada aksi tersebut, penyerang import berbisa Selangor, Paulo Rangel muncul wira skuad bimbingan Durakovic itu apabila berjaya meledak gol tunggal perlawanan menerusi sepakan penalti pada minit ke-20.

Durakovic turut menjelaskan bahawa percaturannya menggilirkan pemain adalah tepat gara-gara terpaksa berhadapan dengan jadual padat musim ini, Piala AFC dan saingan Liga Malaysia (Liga M).

"Kamu boleh lihat malam ini (kelmarin), mereka sangat penat selepas 90 minit perlawanan kerana mereka memberikan segala-galanya tetapi kelebihan kepada kami kerana mempunyai satu perlawanan dalam tangan.

"Persaingan sangat sengit sekarang ini dan sesiapa sahaja boleh mengalahkan kamu, jadi kamu perlu menumpukan sepenuh perhatian dalam 90 minit perlawanan.

"Secara jujur, Selangor dan Kelantan mempunyai jadual yang sangat padat. Kami tidak mempunyai skuad yang besar, jadi saya terpaksa membuat penggiliran pemain, ia memerlukan masa tetapi saya gembira dengan kejayaan ini," jelasnya.

Selepas ini, Selangor dijadualkan bertemu Sarawak di Stadium Negeri, Kuching malam esok.

'Ada hikmah buat PKNS'

Posted:

'Ada hikmah buat PKNS'

'Ada hikmah buat PKNS'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


WAN JAMAK (tengah) belum mahu panik walaupun tewas kepada Lions XII malam kelmarin.


PENGENDALI Selangor PKNS, Wan Jamak Wan Hassan percaya ada hikmah buat anak-anak buah beliau di sebalik kekalahan tipis 1-2 kepada Lions XII dalam aksi Liga Super di Stadium Jalan Besar, Singapura kelmarin.

Meskipun mengakui satu mata berharga lebih adil buat The Red Ant dalam perlawanan itu, Wan Jamak mahu anak-anak buahnya menjadikan kekalahan itu sebagai satu iktibar memburu kemenangan pada masa depan.

"Ada hikmah di sebalik kekalahan ini. Atas kertas, kami dilihat mampu menerajui liga buat seketika jika berjaya menewaskan Lions XII (kelmarin).

"Namun, setiap yang berlaku bersebab. Saya percaya kekalahan ini akan mematangkan pemain supaya tidak alpa serta mempamerkan persembahan lebih bertenaga dalam mana-mana perlawanan selepas ini," katanya kepada Kosmo! semalam.

Menurut Wan Jamak, perbezaan mata yang tidak ketara oleh kesemua pasukan dalam saingan Liga Super setakat ini menjadi bukti bahawa setiap kemenangan cukup bermakna buat mana-mana pasukan termasuk PKNS.

"Jika menang, kami akan memintas banyak pasukan dan begitu juga sebaliknya apabila perbezaan mata antara pasukan dalam Liga Super tidak begitu ketara setakat ini.

"Jadi, pemain harus sedar bahawa setiap mata yang dikutip dalam setiap memberikan impak yang cukup besar buat PKNS dalam kedudukan liga," katanya.

Justeru, Wan Jamak menuntut anak-anak buahnya supaya memperbaiki kesilapan terutamanya dalam aspek komunikasi ketika melayan kunjungan Pahang di Stadium Shah Alam malam esok.

"Selain faktor padang tiruan, pemain juga gagal berkomunikasi dengan baik selain membenarkan pemain Lions XII memperoleh sepakan percuma berhampiran gol (kelmarin).

"Walaupun kami berjaya mendahului hasil jaringan Nazmi Faiz Mansor dalam perlawanan itu, kesilapan mudah seperti itu akhirnya menyebabkan kami tewas.

"Jadi, saya harap pemain dapat menebus kekalahan itu ketika berdepan Pahang kelak biarpun tanpa kehadiran Mohd. Fauzan Dzulkifli dan Patrick Wleh Ronaldinho yang mengalami kecederaan selain P. Gunalan yang menjalani hukuman penggantungan kad kuning," jelas beliau.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Interpretasi seni tanpa had

Posted:

Interpretasi seni tanpa had

Interpretasi seni tanpa had

Oleh SOPI SAMAILE
sopi.samaile@kosmo.com.my

KAMIL merakam gambar yang unik dan jarang dilihat sebagai subjek dalam menghasilkan karya seni fotografi.


SENI adalah satu subjek yang subjektif dan setiap orang mempunyai interpretasi tersendiri dalam mentafsir dan menilai sesebuah karya seni.

Buat pertama kalinya, galeri Artiseri di Hotel Seri Pacific, Kuala Lumpur menganjurkan pameran fotografi berkumpulan yang menampilkan karya-karya seni yang hanya mampu dirakam oleh ketajaman lensa kamera.

Menerusi pameran tersebut, orang ramai dapat menilai dengan mata kasar selain interpretasi sendiri mengenai subjek mahupun karya seni yang dipamerkan.

Bertajuk Limitless: The Unseen yang membawa maksud tiada sebarang had dalam melihat subjek tersembunyi, pameran fotografi berkenaan mempamerkan karya-karya lima jurugambar tempatan yang berbakat.

Karya-karya yang dipaparkan adalah daripada pelbagai subjek termasuk unsur-unsur yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar manusia hingga menyusur kawasan eksotik dan jarang diketahui kewujudannya.

Limitless: The Unseen membariskan lima jurugambar iaitu Datuk Arif Abu Bakar, Abbi Kanthasamy, Dr. Kamil Salem, Mazlim Husin dan Nazmi Raman.

Setiap jurugambar ini datang daripada latar belakang berbeza, namun mempunyai persamaan iaitu masing-masing menggunakan lensa kamera untuk merakam detik-detik yang tidak dapat dilihat melalui mata kasar manusia.


HASIL seni fotografi Mazlim yang dirakam ketika mengembara ke Ladakh di banjaran Himalaya dengan sudut menarik.


Salah seorang jurugambar, Kamil, 54, ketika ditemui Kosmo! memberitahu, dia mengubah rakaman lensa kamera dengan menjadikannya seakan-akan lukisan di atas kanvas menerusi subjek yang jarang dan tidak pernah dilihat sebelum ini.

Pengalaman

Misalnya menurut beliau, dia merakamkan kisah seorang pemain dan pembuat alat muzik sape di daerah Bau yang tidak pernah diketahui umum mengenai latar belakang legenda muzik tradisional suku kaum Orang Ulu tersebut.

"Dengan menggunakan pengalaman lebih tiga dekad dalam bidang grafik, pengiklanan, penyiaran dan industri reka bentuk, saya mengolah rakaman fotografi itu menjadi karya seni yang memuatkan cerita, mesej dan keindahan seni itu sendiri.

"Pujian kepada galeri Artiseri di Hotel Seri Pacific kerana memberi ruang kepada penggiat seni fotografi ini mempromosikan karya masing-masing kepada khalayak. Pada pameran ini, saya memaparkan dua karya sahaja," kata anak kelahiran Kuching, Sarawak ini.

Bagi Mazlim pula, minatnya dalam pengembaraan ke serata dunia membolehkan dia merakamkan pelbagai subjek unik dengan menggunakan sudut-sudut menarik bagi menonjolkan seni fotografi.


LEGENDA pemain sape yang dirakam dengan lensa kamera sebelum diolah menjadi seni fotografi oleh Kamil.


Ini kerana kata Mazlim, 47, yang mempelajari fotografi daripada bapanya, banyak tempat di dunia bahkan di Malaysia sendiri mempunyai keindahan yang tidak pernah diketahui umum, maka dengan seni fotografi ini, dia boleh berkongsi dengan orang ramai.

"Saya juga berhasrat menerbitkan sebuah buku seni fotografi yang menonjolkan hasil karya sepanjang pengembaraan selama ini pada masa hadapan untuk dikongsikan dengan orang ramai," katanya yang serius dalam bidang itu sejak enam tahun lalu.

Sementara itu, Nazmi, 56, yang memiliki pengalaman lebih tiga dekad sebagai jurugambar memberitahu, seni fotografi masih belum berkembang luas di Malaysia.

Beliau yang pernah bertugas di Afrika dan Eropah dalam bidang fotografi berkata, pameran itu diharap dapat mendedahkan seni fotografi kepada orang ramai.

"Para karyawan pula dapat mengetengahkan bakat mereka sekali gus mempromosikan karya masing-masing kepada peminat seni," ujarnya.

Dalam pada itu, galeri Artiseri dibuka kepada orang ramai dan masuk adalah percuma. Untuk maklumat lanjut boleh melayari www.facebook.com/Artiseri atau menghubungi Asha di talian 03-4049 4302.

Tuah makan di Dubu Dubu

Posted:

Tuah makan di Dubu Dubu

Tuah makan di Dubu Dubu

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR
khadijah.mohamadnor@kosmo.com.my

KAH YONG (dua dari kiri) bersama para pemenang dengan hadiah masing-masing.


BENAR kata pepatah, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tak siapa tahu. Itu yang berlaku kepada seorang remaja, Elaira Krizia Soon apabila diumumkan sebagai pemenang utama peraduan anjuran restoran Dubu Dubu.

Elaira, 22, langsung tidak menyangka kehadirannya untuk menjamu selera di restoran tersebut membolehkannya menikmati percutian istimewa ke Korea bernilai lebih RM7,000 untuk dua orang.

Restoran tersebut mempunyai lima cawangan iaitu di Mid Valley, Berjaya Times Square, Damansara, Sunway Pyramid dan Centro Mall, Klang.

Menurut Elaira, ia merupakan kemenangan pertama dalam peraduan yang disertainya secara suka-suka apabila melihat maklumat yang dipaparkan di atas meja hidangan.

"Jujurnya saya masih terkejut apabila dihubungi pihak penganjur yang memaklumkan mengenai kemenangan ini. Sewaktu menyertai peraduan ini, saya langsung tidak menaruh sebarang harapan yang tinggi.

"Saya dan rakan berpendapat tidak salah untuk mencuba. Justeru, kami mengambil gambar untuk berseronok dan ternyata tuah menyebelahi kami apabila memenangi hadiah utama dengan hanya sekeping gambar.

"Memandangkan pihak penganjur memberi peluang untuk memilih tarikh percutian itu, kami sepakat untuk ke Korea sewaktu musim luruh kerana mahu melihat keindahan daun mapel yang gugur berterbangan di samping cuaca yang nyaman," ujarnya dengan penuh teruja.

Dianjurkan sempena menyambut ulang tahun kedua Dubu Dubu bertapak di Malaysia, peraduan itu telah berlangsung selama sebulan bermula 1 hingga 31 Januari lalu.

Pengarah Eksekutif CRDubu Malaysia Sdn. Bhd., Wong Kah Yong berkata, peraduan itu dianjurkan sebagai tanda penghargaan untuk pelanggan yang sentiasa memberi sokongan terhadap Dubu Dubu.


DAK Galbi Dubu-Dubu merupakan sajian paling popular di restoran ini.


"Tanpa sokongan mereka, tidak mungkin kami mencapai kejayaan seperti hari ini. Justeru, dengan adanya peraduan ini, ia akan meningkatkan lagi keyakinan pelanggan terhadap kami," ujar Kah Yong.

Peraduan tersebut memerlukan pelanggan restoran menghantar gambar paling kreatif ketika menikmati hidangan Dak Galbi Dubu Dubu iaitu sejenis sajian Korea yang terdiri daripada ayam dan sayur campur.

Selain Elaira, dua lagi pelanggan bertuah ialah Jayagopal R. Yellumalai, 57, yang memenangi sebuah televisyen LG LED 42 inci dan Naseeha Ubaidi Hishamudin yang membawa pulang Samsung Galaxy Tab 3.

Jayagopal memberitahu, sejak menyertai peraduan itu, dia memang berharap untuk memenangi televisyen LED seperti yang ditawarkan.

"Saya gembira kerana dapat membawa pulang apa yang saya impikan. Televisyen ini amat sesuai untuk saya dan keluarga menghabiskan masa menonton," ungkap Jayagopal yang tampil dengan idea gambar menarik iaitu mencantumkan dua imej dirinya seolah-olah pasangan kembar yang sedang menikmati hidangan Dak Galbi dalam keadaan mencuit hati.

Bagi Naseeha pula, dia menghantar gambar bersama ibunya ketika mereka menikmati makan tengah hari di restoran tersebut.

"Alhamdulillah, saya bersyukur kerana menjadi antara tiga pemenang bertuah dalam peraduan ini. Walaupun pakej percutian ke Korea memang satu hadiah yang sangat menarik, tetapi ia bukan rezeki saya. Mana tahu mungkin rezeki saya dimurahkan pada masa akan datang," tuturnya sambil tersenyum.

Sementara itu, tambah Kah Yong, ramai rakyat Malaysia meminati makanan Korea dan Dak Galbi menjadi antara kegemaran mereka.

"Pelbagai gambar kreatif yang dihantar jelas menunjukkan betapa orang ramai menggemari cita rasa hebat kami. Malah, kami juga gembira apabila melihat Dubu Dubu kini muncul sebagai jenama terkenal bagi mereka yang menghargai hidangan lazat Korea.

"Di Dubu Dubu, kami sentiasa berusaha untuk memastikan bahawa semua ramuan menghasilkan cita rasa asli sajian Korea. Oleh itu, kami hanya menggunakan daging, makanan laut dan sayur-sayuran paling segar untuk menghasilkan makanan yang lazat dan menyelerakan untuk pelanggan," katanya.

Dubu Dubu, yang bermakna tauhu dalam bahasa Korea, adalah rangkaian restoran yang sedang berkembang pesat dan terkenal kerana sajian asli Korea yang dihidangkan dalam suasana yang selesa dan bergaya. Untuk maklumat lanjut, sila kunjungi laman web www.dubudubu.com.my.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Lima terkorban pesawat terhempas

Posted:

Lima terkorban pesawat terhempas

Lima terkorban pesawat terhempas

SEBUAH kapal terbang ringan terhempas dan terbakar di Lapangan Terbang Caboolture, Australia semalam.


SYDNEY - Seorang juruterbang dan empat peluncur udara terkorban apabila sebuah kapal terbang ringan Cessna 206 terhempas dan terbakar semasa berlepas di Lapangan Terbang Caboolture, timur Australia semalam.

Seorang pegawai polis Queensland, Michael Brady memberitahu Sky News, seorang juruterbang lelaki, dua pengajar peluncur udara dan dua peluncur udara terkorban dalam nahas tersebut.

Pesawat itu terbabas ke kirii sebelum terjunam di landasan selepas ia berlepas.

Punca kejadian masih lagi disiasat. - Agensi

Saudara-mara penumpang MH370 hilang sabar

Posted:

Saudara-mara penumpang MH370 hilang sabar

Saudara-mara penumpang MH370 hilang sabar


SEBAHAGIAN saudara penumpang MH370 mengangkat tangan bagi menyuarakan kemarahan mereka pada satu sidang akhbar di Hotel Metro Park Lido, Beijing semalam.


BEIJING - Polis terpaksa campur tangan semalam selepas terdapat keluarga kepada para penumpang pesawat MH370 dari China bertindak meluru ke arah beberapa pegawai Malaysia di Hotel Metro Park Lido di sini.

Anggota-anggota keluarga itu melakukan perbuatan itu kerana mahu mengetahui tentang nasib keluarga masing-masing selepas pesawat Penerbangan Malaysia tersebut hilang pada 8 Mac lalu.

Kebanyakan keluarga itu berharap orang yang disayangi itu masih lagi hidup.

Seramai 153 warga China menaiki pesawat Boeing 777-200ER itu yang hilang daripada radar pada 8 Mac lalu selepas hampir sejam berlepas pada pukul 12.41 pagi.

Pesawat tersebut membawa 227 penumpang dan 12 kru.

"Kerajaan Malaysia, tolonglah beritahu kami perkara yang sebenar. Berilah kami semula orang yang kami sayangi," kata beberapa orang yang menghadiri taklimat tentang perkembangan misi mencari pesawat MAS itu.

"Kerajaan Malaysia menipu kami. Mereka tidak berani untuk berdepan dengan kami. Kerajaan Malaysia merupakan pembunuh paling utama," kata seorang daripada saudara-mara itu.

Ketika saudara-mara itu diselubungi kemarahan, sebahagian mereka meluru ke arah beberapa pegawai Malaysia. Namun, polis pantas bertindak bagi mengelak mereka mendekati para pegawai Malaysia itu.

"Kami tidak mampu untuk menanggung penderitaan ini," kata seorang wanita.

"Mereka (MAS) memberikan kami pampasan tetapi kami kehilangan seluruh keluarga kami.

"Ini merupakan negara China. Mereka (pegawai-pegawai Malaysia) tidak boleh memberitahu kami untuk datang dan pergi mengikut sesuka hati mereka. Kami akan menunggu di sini. Jika mereka tidak datang, kami tidak akan pergi," tambahnya.

Kejadian itu berlaku sebelum kerajaan China mendedahkan pada petang semalam bahawa sebuah satelit miliknya menemui imej yang menunjukkan objek berukuran 22.5 meter panjang dan lebar 13 meter di selatan Lautan Hindi.

Imej itu dirakamkan pada 18 Mac lalu dan disiarkan di laman web Pentadbiran Negara Teknologi, Sains dan Industri China.

Beberapa buah kapal tentera China kemudian dikerahkan ke lokasi tersebut yang hanya 120 kilometer (km) dari objek yang dikesan sebuah satelit milik Australia pada 16 Mac lalu. - Agensi

Tiga penduduk Palestin terbunuh

Posted:

Tiga penduduk Palestin terbunuh

Tiga penduduk Palestin terbunuh


SEBAHAGIAN penduduk menghadiri majlis pengebumian Hamza di Jenin semalam.


JENIN, Palestin - Tiga penduduk Palestin terbunuh di kem pelarian Jenin, Tebing Barat awal semalam dalam satu pertempuran, kata beberapa pegawai.

Ketiga-tiga mereka terbunuh dalam pertempuran melibatkan askar-askar Israel yang melancarkan operasi untuk menangkap seorang pejuang Palestin.

Sumber-sumber perubatan dan keselamatan menyatakan, dua daripada mereka yang terbunuh itu merupakan pejuang Palestin.

Salah seorang pejuang yang maut itu ialah Hamza Abu Al-Heja yang merupakan anggota sayap ketenteraan Hamas.

Menurut sumber berkenaan, seorang lagi yang terbunuh itu merupakan orang awam. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


PRK Kajang: Polis buka dua kertas siasatan, tahan seorang lelaki

Posted:

PRK Kajang: Polis buka dua kertas siasatan, tahan seorang lelaki

PRK Kajang: Polis buka dua kertas siasatan, tahan seorang lelaki

23/03/2014 10:06pm

KAJANG - Polis membuka dua kertas siasatan dan menahan seorang lelaki berkaitan dua insiden yang berlaku ketika proses pengundian Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang hari ini.

Ketua Polis Selangor, Datuk Mohd. Shukri Dahlan berkata, lelaki itu ditahan kerana cuba menghalang polis daripada merobohkan barong panas di persimpangan Jalan Taman Delima di sini.

Lelaki berumur 43 tahun itu dikatakan memarahi anggota polis dengan kata-kata lucah dan menghalang polis menurunkan khemah di lokasi berkenaan seperti yang diminta Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

"Kes disiasat mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaaan kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas," katanya pada sidang media di sini.

Mohd. Shukri berkata, polis juga membuka satu kertas siasatan berkaitan dakwaan seorang lelaki berusia 27 tahun dipukul dan dicederakan sekumpulan lelaki tidak dikenali di Sekolah Kebangsaan Kajang pada 3 petang.

Tambahnya, proses pengundian hari ini secara keseluruhannya berlangsung dengan aman dan terkawal walaupun terdapat beberapa insiden salah faham dan provokasi antara penyokong parti-parti politik.

"Namun, polis berjaya meleraikan mereka dan meredakan keadaan," katanya. - Bernama

Anak pasangan Malaysia ditahan di Sweden ikuti kelas intensif Bahasa Melayu

Posted:

Anak pasangan Malaysia ditahan di Sweden ikuti kelas intensif Bahasa Melayu

Anak pasangan Malaysia ditahan di Sweden ikuti kelas intensif Bahasa Melayu

23/03/2014 9:59pm

KUCHING - Empat anak pasangan warga Malaysia yang ditahan pihak berkuasa Sweden kini mengikuti kelas intensif mata pelajaran Bahasa Melayu bagi membantu meningkatkan penguasaan mereka.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata, pihak Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Padang Kala dan Sekolah Kebangsaan (SK) Padang Kala, Kelantan telah pun memulakan kelas berkenaan bagi membantu empat beradik itu.

"Ini adalah antara langkah diambil bertujuan membantu Aisyah Azizul Raheem, 14, Ammar, 12, Adam, 11 dan Arif, 7, meningkatkan penguasaan Bahasa Melayu memandangkan mereka berempat kini berada dalam keadaan yang stabil dan tidak lagi tertekan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan Majlis Penutup Konvensyen Keusahawanan Wanita 2014 di sini hari ini. - Bernama

PKR menang tapi majoriti merosot

Posted:

PKR menang tapi majoriti merosot

PKR menang tapi majoriti merosot

23/03/2014 9:55pm

KAJANG - Parti Keadilan Rakyat (PKR) mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang pada Pilihan Raya Kecil (PRK) di sini hari ini dengan majoriti lebih kecil.

Calon PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail, memperoleh majoriti 5,379 undi untuk menewaskan calon Barisan Nasional (BN), Datin Paduka Chew Mei Fun.

Wan Azizah mendapat 16,741 undi manakala Mei Fun yang juga Naib Presiden MCA memperoleh 11,362 undi.

Keputusan itu diumumkan oleh Pegawai Pengurus PRK DUN Kajang, Datuk Hassan Nawawi pada pukul 9.05 malam di Kompleks Sukan Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) Seksyen 15, Bandar Baru Bangi dekat sini.

Menerusi kemenangan itu, kedudukan kerusi DUN Selangor kekal seperti sebelum ini iaitu PKR dengan 14 kerusi DUN, sementara BN kekal 12 kerusi.

Lebih 72 peratus atau 28,314 daripada 39,278 pengundi di kawasan itu keluar menunaikan tanggungjawab masing-masing.

Yang hadir meraikan kemenangan itu ialah Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali.

PRK DUN Kajang diadakan selepas penyandangnya, Lee Chin Cheh daripada PKR meletak jawatan pada 27 Januari lalu atas sebab tertentu.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) Mei lalu, Chin Cheh mendapat 19,571 undi untuk menewaskan calon BN, Lee Ban Seng yang memperoleh 12,747 undi.

PKR menguasai kawasan itu sejak PRU 2008 apabila calonnya, Lee Kim Sin menewaskan calon BN, Datin Paduka Low Lee Leng dengan majoriti 3,268 undi. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Zon selesa Zara Zya

Posted:

Zon selesa Zara Zya

Zon selesa Zara Zya

MEMILIH seni sebagai jalan hidup, kecintaan yang perlahan-lahan disemai sejak sedekad lalu sedang membuahkan harapan. Zara Zya kini umpama si bunga yang sedang mekar. Di daerah lakonan yang menjadi kebun kembang kelopaknya, Zainurul Razia Mohd. Zainuddin, 29, itu sedang menebarkan wangi.

Namanya disebut, penangannya sebagai Zaara Amirah dalam siri hit, Love You Mr. Arrogant dikenang-kenang sebagai buah karya ulung yang menyaksikan kehebatan pesona Zara Zya. Awalnya sekadar pelakon yang tidak pernah ada dalam senarai 'panas', era suam-suam kuku Zara Zya mula pupus.

Lonjakan paling nyata, bersama regu heronya, Azlee Khairi, mereka dipilih sebagai Hero dan Heroin Pilihan dalam Festival Drama Kuala Lumpur anjuran TV3, Februari lalu. Drama lakonan mereka pula diundi peminat sebagai Drama Pilihan.

Melihat menerusi kaca mata industri secara serius, apalah ertinya pencapaian dalam sebuah anugerah yang melebih-lebihkan populariti itu berbanding kualiti. Namanya dikompang satu negara walhal baru dinilai hanya daripada sebuah drama. Apa sangat nilainya sebuah drama sehingga seorang dramatis biasa menjana impak sebegitu rupa.

Zara tersenyum tanpa prasangka. Dia lebih sedar situasi yang cuba diungkitkan. Kalau sekadar pembaca dijamu cerita yang sama, 'barang' yang elok lama-lama boleh mengundang mual.

"Sebenarnya, bulan ini saya banyak bercuti," ungkapnya terhenti seketika sambil membetulkan posisi duduknya.

Zara faham apa yang cuba diselidik dalam pertemuan pertamanya bersama Sensasi Bintang kali ini. Kali pertama diajak sebagai penghias portfolio minggu ini, Zara tidak sukar memberikan kerjasama. Kebetulan pula jadual padatnya hanya bermula pada 1 April nanti.

Ubat rindu

Sehabis drama yang mencurahkan impak populariti ke wajahnya, lulusan bidang teater dari Akademi Seni Warisan Negara (Aswara) hilang di kaca televisyen. Sesekali muncul dalam acara hiburan, selebihnya wajah dan cerita yang terpampang dalam surat khabar, majalah dan blog hiburan.

ZARA ZYA sedar persembahan dan penampilannya sebagai pelakon semakin diperhatikan. Dia meletakkan sasaran mahu menjadi seorang pelakon yang versatil dan akan berada lama dalam industri.


"Saya tahu, selepas Love You Mr. Arrogant, peminat akan menunggu agak lama bagi menyaksikan lagi drama bersiri lakonan saya.

"Selepas drama itu menjadi hit, saya memang kena luangkan masa ikut banyak agenda stesen televisyen untuk bertemu penonton, jumpa media dan hadiri pelbagai acara. Jadi pelakon bukan macam penyanyi, drama dan macam lagu yang boleh dinyanyikan di mana-mana acara," balasnya bijak.

Tanpa drama untuk tontonan peminat yang sedang mendambakan kelibatnya, Zara sedar situasi ini boleh mendatangkan banyak prasangka.

"Tapi saya yakin, kemunculan saya menerusi drama yang bakal menyusul akan dapat mengubati kerinduan peminat. Selepas drama Love You Mr. Arrogant, saya hanya boleh menerima tawaran telemovie. Nak ambil drama bersiri memang tak sempat.

"Ketika ini saya sedang menjalani penggambaran sebuah filem. Kiranya ini filem pertama yang letakkan saya sebagai pelakon utama. Sebelum ini dalam filem Azura 2012, saya buat watak sampingan sahaja," ceritanya yang kini berada di lokasi penggambaran filem Goooollll terbitan Red Film Sdn. Bhd.

Kena kenan

Diganding bersama Shaheizy Sam, filem arahan Shamyl Othman itu turut dibintangi Zizan Razak, Zulin Aziz serta Sherry Alhadad. Sebelum ini, pelakon kelahiran Perak dan dibesarkan di Selangor itu juga pernah muncul dalam drama-drama seperti Tanah Merah, Puisi Cinta Rubiah, Supermak, Tiga Budak Botak, Selipar Jepun Suria, 3 Janji dan Puteri Malam.

Biarpun sudah ada judul-judul drama yang pernah dijayakannya, hanya naskhah yang 'satu' itu juga disebut orang.

"Saya tidak boleh menidakkan impak drama Love You Mr. Arrogant, tapi pada masa yang sama saya tidak hanya mahu dikenang menerusi drama itu. Saya juga tidak mahu watak Zaara Amirah itu menjadi 'kenan' atau badi. Saya mahu jadi pelakon yang versatil," katanya yang bakal muncul menerusi drama Delina di TV9 sekitar September nanti.

Untuk peminat yang sentiasa dahagakan perkembangan kariernya, Zara Zya akan memulakan penggambaran drama Delina menjelang 1 April ini.

"Delina akan jadi drama bersiri pertama saya selepas Love You Mr. Arrogant. Saya harap impaknya tidak akan mengecewakan," kata pelajar jurusan teater itu menyusun hematnya.

Sudah adat menjadi popular, selain nama meniti di bibir ramai, pintu privasi yang selama ini tenang adakalanya bertalu-talu diketuk tanpa tetamu yang tidak diundang.

Keluar rumah pakai singlet

Menjadikan Instagram satu-satunya medium beramah-mesra dengan peminat, Zara Zya adakala tercabar oleh etika 'tetamu mayanya' yang kadangkala biadap.

"Saya seorang yang simple. Rasanya selain jadual kerja yang padat sehingga hendak bertemu keluarganya kadang-kadang tak sempat, saya masih Zara Zya yang dahulu. Cuma masa lepak dengan kawan-kawan semakin terbatas. Selama ini pun saya bukan jenis yang suka bersosial. Jadi tak banyak perkara yang hendak disembunyikan.

"Gaya pemakaian masih sama, bahkan saya sendiri perasan imej saya semakin sopan berbanding sebelum ini. Saya semakin tidak selesa jika sekadar memakai singlet untuk keluar dari rumah," kata tulus.

Atas sebab itu juga, jika merasakan ada pihak yang sengaja mengeji atau mencetuskan provokasi sehingga melampaui batasan kesabaran, Zara tidak teragak-agak untuk menyekat individu berkenaan dari ruang 'tamunya'.

"Saya akan sekat pengikut Instagram saya yang terlampau biadab. Memang saya boleh buat tak peduli, tapi kalau melampau dan berulang-ulang sehingga boleh buat saya hilang pertimbangan, lebih baik saya block. Daripada melatah atau atau berbalas komen yang akan memburukkan situasi yang lebih buruk, lebih baik sekat sahaja orang yang suka menimbulkan provokasi sebegitu," katanya yang masih mengekalkan rekod tanpa kontroversi setakat ini.

Tegas namun tidak berbunyi angkuh, Zara mengakui biarpun masih tidak digugat oleh kisah kontroversi sebagaimana yang pernah melanda nama-nama artis popular selama ini, dia harus positif jika itu takdir bergelar artis.

"Jadi, saya anggap ujian-ujian saya ini terlalu kecil. Dugaan-dugaan awal sahaja. Tanpa peminat, tanpa orang yang ambil berat pasal penampilan dan imej saya, siapalah saya. Ini juga persediaan untuk saya berdepan cabaran yang lebih besar," jelas Zara yang lebih banyak dikritik dari soal pemakaian oleh pengikut Instagramnya.

Rileks, tenang dan berhati-hati, itu antara tiga frasa yang akan menjadi pendinding hari-hari yang bakal ditempuhi Zara Zya. Perjalanan karier sedang bermula, kembaranya masih jauh tetapi tiada ramalan semudah A, B, C yang dapat menilaikan masa depan seseorang anak seni.

Lisa dedah rahsia hidup

Posted:

Lisa dedah rahsia hidup

Lisa dedah rahsia hidup

LISA SURIHANI menjadi artis tempatan pertama yang akan dipaparkan menerusi program, E! News Asia. Program itu akan disiarkan pada 30 Mac nanti.


LISA SURIHANI tidak menyangka dia menjadi selebriti Malaysia pertama menjayakan program untuk tontonan seluruh dunia menerusi sebuah episod istimewa dalam E! News Asia.

Teruja dan gembira apabila ditawarkan terbabit dalam program berkenaan, isteri kepada pengarah dan penerbit, Yusry Abdul Halim itu berkata, tawaran sebegitu satu penghargaan buat dirinya sebagai anak seni.

"Saya tidak pernah menyangka untuk dipilih pihak E! News sebagai selebriti Malaysia pertama yang akan muncul dalam program itu. Ini satu penghormatan terbesar buat saya.

"Sebelum ini saya muncul untuk memberi komen kepada Aaron Aziz bagi slot yang sama, tetapi kali ini saya pula minta dia memberikan pandangannya terhadap saya.

"Dalam episod khas bersama saya nanti, penonton akan didedahkan dengan beberapa rahsia mengenai diri saya daripada perspektif ahli keluarga dan rakan terdekat. Selama ini, perkara-perkara itu tidak pernah diketahui oleh masyarakat luar," katanya semasa sidang media E! News Asia Special di Kuala Lumpur, Khamis lalu.

Ditanya reaksi Yusry tentang rakaman istimewa oleh E! News Asia itu, Lisa memberitahu, Yusry juga terbabit dalam sesi temu bual yang telah dijalankan itu.

Sewaktu dia memberitahu mengenai tawaran yang diterima, Yusry juga tidak menolak malah menyokong Lisa untuk menerima tawaran yang diberikan.

"Ketika diberitahu mengenai program ini, Yusry menyokong dan bersetuju untuk terbabit sekali.

"Mereka bertanyakan beberapa perkara mengenai saya, namun Yusry tidak memberitahu apakah soalan yang ditanya itu," katanya.

Selain Yusry, beberapa rakan artis seperti pelakon Liyana Jasmay dan Nur Fazura turut tampil dalam sesi temu ramah berkenaan. E! News Asia episod istimewa 30 minit bersama Lisa itu akan disiarkan pada 30 Mac ini menerusi saluran Astro 712 pukul 10 malam.

E! News Asia Special sebelum ini pernah menampilkan beberapa artis popular Asia seperti Aaron Aziz dari Singapura, Jay Park (Korea Selatan) dan Anne Curtis (Filipina).

Berlakon filem usaha sama Malaysia-Singapura

Terbaru, Lisa kini sibuk menjalani penggambaran filem Sinaran arahan Osman Ali. Filem usaha sama Malaysia dan Singapura itu turut menampilkan pelakon lain seperti Izara Aishah, Evan Sanders dari Indonesia dan Nadiah M Din dari Singapura.

"Ini satu kerjasama yang bagus kerana melibat pelakon dari tiga buah negara. Saya bersetuju untuk berlakon filem itu kerana tertarik dengan konsep muzikal.

"Saya banyak menari. Penat memang terasa tapi puas kerana dapat melakukan apa yang jarang-jarang saya lakukan," jelas Lisa yang sudah lebih 10 tahun meninggalkan lapangan tarian.

Lisa juga baru selesai menjalani penggambaran filem Cicakman 3 arahan Yusry. Semakin menghormati dan mengagumi suaminya itu, kata Lisa:

"Dia seorang yang tegas dan teliti dan sikap profesional yang dimilikinya begitu menyerlah. Ketika di lokasi, saya ialah pelakon yang bekerja bawah arahannya.

"Masing-masing seperti terlupa bahawa kami ini suami isteri, apabila habis kerja baru ingat balik," katanya ketawa.

Pelaburan Estranged di Jepun

Posted:

Pelaburan Estranged di Jepun

Pelaburan Estranged di Jepun

AGAK sepi daripada publisiti, Estranged sedang membina jenama untuk menerjah penerimaan di pasaran antarabangsa.


DIAM-DIAM ubi berisi, itulah perumpamaan kepada grup empat pemuzik bernama Rich, Din, Hanafi dan Andy yang dikenali sebagai Estranged. Seperti mengamalkan perumpamaan itu, kebanyakan aktiviti Estranged dijalani tanpa banyak bunyi namun cukup terancang dan meninggalkan gema.

Pemenang Anugerah Juara Lagu ke-22 yang terkenal dengan lagu Itu Kamu, Yang Pernah dan Aurora itu bakal membawa muzik yang mereka percayai jauh ke negara matahari terbit. Ditaja sendiri, langkah itu merupakan usaha Estranged untuk membawa muzik mereka ke pasaran baru, dan untuk kali ini ke Jepun.

Nampak seperti menyepi seketika daripada dunia hiburan tanah air, hakikatnya grup yang baru sahaja merealisasikan album berjudul Greatest Hits itu sering sibuk memenuhi persembahan di acara-acara tertutup. Malah, sepanjang waktu yang 'senyap' itu dipenuhi mereka dengan persediaan rapi di sesi latihan atau lebih tepat sesi jamming untuk beraksi di Jepun kelak.

Sebagai informasi, Estranged akan melakukan siri jelajah di Tokyo, Osaka dan Nagoya. Pengalaman dan pembelajaran berharga ini sudah pastinya akan dikongsi bersama-sama band-band tempatan Jepun untuk rangkaian lima buah gig yang membuahkan rasa semangat dalam jiwa bermuzik mereka.

ESTRANGED masih dianggotai ahli asal. Rich (depan sekali), (berdiri di belakang) Andy, Hanafi dan Din.


"Kami memang berasa seronok dapat melakukan gig di Jepun. Mudah-mudahan segala usaha dan kerja keras kami dapat menghasilkan sesuatu yang positif.

"Harapan kami, agar muzik kami dapat menembusi pasaran baru dan pada masa yang sama kami dapat belajar daripada pengalaman yang akan ditimba sepanjang sembilan hari di sana," ujar Rich yang merupakan vokalis Estranged.

Bakal beraksi sepanjang 30 hingga 45 minit di setiap pentas gig, Estranged akan membawakan sekitar lapan ke sembilan buah lagu yang sudah tentunya dipetik daripada album In Hating Memory, Remain Unknown dan Anugerah Hidup.

"Siri jelajah gig ini adalah usaha dan pelaburan Estranged sendiri dengan harapan yang tinggi untuk memperkenalkan muzik kami kepada orang Jepun. Walaupun hanya dapat menambat hati seorang rakyat Jepun, itu sudah memadai. Kalau dapat lebih ramai, itu akan menjadi bonus besar buat kami," ujar Estranged.

Sesungguhnya kata-kata itu kedengaran cukup merendah diri tetapi Estranged memang berani.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved