Sabtu, 25 Ogos 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Masak juadah lapan jam

Posted:

Masak juadah lapan jam

MALAYSIA memang kaya dengan kepelbagaian budaya masyarakatnya yang berbilang kaum. Lantaran itu, tidak hairanlah, ramai pelancong malah rakyat tempatan sendiri yang menyifatkan negara kita ini sebagai syurga makan.

Jika ada yang berhajat menikmati keunikan masakan tradisi, Barat, oriental atau Mediterranean, baik yang masih mengekalkan cita rasa asli mahupun telah diubah mengikut rencah rasa tempatan, semuanya boleh didapati di Malaysia.

Antara yang menjadi kegemaran ramai dan dikenali umum ialah roti canai, nasi lemak, nasi kandar, nasi dagang, nasi kerabu dan pelbagai jenis kuih-muih tradisional.

Namun, jika disebut beberapa nama hidangan warisan etnik Bugis seperti burasak, lepat lueh, nasu metti dan bejabok, pastinya ramai yang terpinga-terpinga, malahan ada tidak pernah mendengar dan menikmatinya.

Lain pula keadaannya di pekan Benut yang terletak di daerah Pontian, Johor. Di sini, majoriti masyarakatnya berketurunan Bugis yang berasal daripada Kepulauan Sulawesi, Indonesia.

"Burasak bukanlah makanan yang pelik di sini malah ia boleh dibeli di pasar minggu.

Bagi seorang peniaga burasak yang mahu dikenali sebagai Remeng, 50-an, setiap kali minggu akhir Ramadan, dia dan keluarganya tidak menang tangan menerima tempahan daripada penduduk tempatan, malah ada yang juga peminat burasak yang sanggup datang dari Johor Bahru dan Singapura menempah burasak dengannya.

"Setiap minggu saya menjual burasak di pekan Tampok. Pada bulan puasa pula, saya menjualnya pada setiap petang.

"Seminggu sebelum raya, perniagaan menjadi semakin sibuk kerana ramai pelanggan yang menempah burasak untuk dijadikan hidangan di pagi Syawal," katanya yang mengusahakan perniagaan tersebut sambil dibantu isteri dan anak-anaknya.

Sementara itu, seorang lagi pengusaha burasak di Benut, Bachok Ambok Lelang, 63, memberitahu, rupa burasak seakan-akan ketupat nasi yang dicampur dengan sedikit santan. Bentuknya pula leper seakan lepat pisang namun lebih tebal dan saiznya sedikit besar dan lebar.

"Kalau ramuannya seperti memasak nasi lemak, cuma tidak perlu ditambah bawang, halia ataupun serai hanya beras wangi, santan dan sedikit garam.

"Memasak burasak tidaklah rumit tetapi mengambil masa yang cukup lama. Mana tidaknya, ia perlu direbus antara tujuh hingga lapan jam untuk menghasilkan burasak yang teksturnya lembut dan tahan lebih lama," ujar Bachok ketika dihubungi Jurnal baru-baru ini.

Burasak yang rasanya sedikit lemak enak dimakan panas-panas bersama nasu metti atau asam pedas ikan parang.

SEBONGKAH burasak biasanya mempunyai lima atau 10 keping burasak yang dibungkus secara berasingan.


"Tradisinya, orang Bugis akan makan burasak dengan ikan parang, sama ada yang dimasak asam pedas ataupun masak kicap," katanya.

Selain burasak, satu lagi makanan tradisional masyarakat Bugis yang biasa dihidang ketika musim perayaan ialah lepat lueh.

Seperkara yang unik tentang makanan ini, ia sejenis hidangan berasaskan pulut yang berbentuk tiga segi seperti atap rumah.

"Memasak pulut lueh sama seperti burasak. Pulut perlu ditanak separuh masak dan kemudiannya disejukkan sebelum dibungkus menggunakan acuan berbentuk tiga segi. Ia juga perlu direbus selama lapan jam.

"Jika burasak enak dimakan dengan asam pedas ikan parang, lepat lueh pula sedap dijamah dengan nasu likkuk atau rendang ayam lengkuas.

"Bagi yang tidak biasa memasak, tempoh merebus yang cukup lama memang jadi satu cabaran kerana api dan air perlu sentiasa dipantau, apatah lagi jika memasak menggunakan dapur kayu.

"Namun, hasilnya memang memuaskan. Burasak dan lepat lueh boleh bertahan sehingga seminggu tanpa perlu disimpan di dalam peti ais.

"Begitupun, ada petuanya. Pulut atau nasi yang telah ditanak perlu disejukkan kira-kira sejam atau dua jam sebelum dibungkus bagi mengelakkan ia daripada cepat basi," ujar Bachok.

Jelasnya lagi, memandangkan kedua-dua juadah ini boleh bertahan lama, ia biasanya dimasak dua hari sebelum raya bagi mengelakkan kesibukan di dapur menjelang malam raya.

Daun pisang nipah

Jangan tidak tahu, bukan sebarang daun pisang boleh digunakan untuk membungkus burasak dan lepat lueh.

"Hanya daun pisang nipah sahaja yang boleh digunakan untuk membungkus burasak dan lepat lueh. Bukan tidak boleh guna daun pisang lain tetapi dikhuatiri pulut atau nasi akan menjadi pahit.

"Daun pisang pula harus dipilih di bahagian pucuknya atau paling muda. Daun pisang yang tua tidak boleh digunakan kerana keras dan mudah koyak," ujarnya.

Menurut sejarahnya, makanan tahan lama yang berasal dari Kepulauan Sulawesi ini sering menjadi pilihan pedagang Bugis sebagai bekalan pelayaran.

Meninjau cara memasak hidangan wajib bagi masyarakat Bugis ini, apa yang boleh disimpulkan, hampir ke semua juadah utamanya mengambil masa yang lama untuk dimasak!

BURASAK yang direbus lapan jam boleh bertahan sehingga seminggu.


Menurut pakar masakan warisan daripada Fakulti Sains dan Teknologi Makanan Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Madya Dr. Shahrim Karim, juadah raya masyarakat Bugis memang unik berbanding masakan masyrakat lain.

"Jika masyarakat Melayu, Minang mahupun Jawa banyak menggunakan ayam, daging lembu ataupun daging kerbau dalam masakan, lain pula halnya dengan masyarakat Bugis.

"Selain ayam, mereka turut menggunakan hasil laut dalam menu lebaran. Contoh paling mudah, masak asam pedas ikan parang dan bejabok atau serunding udang kering," katanya.

Jurnal yang diberi kesempatan melihat proses penyediaan burasak, nasu metti atau asam pedas ikan parang, nasu likkuk atau rendang ayam lengkuas dan bejabok atau serunding udang kering.

Sebagai pelengkap juadah manisan berasaskan telur dan pisang seperti baulu pecak yang rupanya seakan nekbak di Kelantan dan lepat pisang tanpa tepung atau barongko turut disediakan.

"Burasak perlu disediakan terlebih dahulu kerana ia memerlukan masa yang lama untuk direbus. Cara membuatnya mudah sahaja.

"Dengan menggunakan beras wangi yang ditanak separuh masak dengan santan dan sedikit garam untuk penambah lemak.

"Setelah nasi masak, ketepikan dan sejukkan lebih kurang dua jam. Selepas itu, ambil tiga sudu beras dan letakkan di atas pucuk daun pisang nipah yang telah dibersihkan. Ratakan nasi dalam bentuk empat segi tepat.

"Selepas siap lima bungkus, satukan burasak dan balut dengan daun pisang nipah tua yang telah dilayurkan.

"Bungkus sebanyak dua kali dan ikat kemas bongkah burasak dengan tali rafia. Sekarang, burasak siap untuk direbus," ujar Shahrim.

Belajar dua minggu

Menyediakan nasu likkuk atau rendang ayam lengkuas pula tidak banyak bezanya dengan rendang biasa cuma masakan ini menggunakan jumlah lengkuas yang banyak.

"Untuk seekor ayam yang beratnya 1.5 kilogram (kg), setengah kg lengkuas diperlukan.

"Selain lengkuas, bawang putih, bawang merah dan serai, masakan ini juga menggunakan cili api dan rempah-rempah seperti ketumbar, jintan putih dan jintan manis.

JUADAH nasu likkuk dimasak seperti rendang tetapi menggunakan lengkuas dalam jumlah yang banyak.


"Semua bahan perlu dikisar halus sebelum dimasak dengan sempurna kira-kira 45 minit.

"Selepas itu, barulah ayam dimasukkan. Apabila daging sudah kecut, masukkan pula santan pekat. Masak sehingga ayam lembut dan kuah mengering," jelas Shahrim.

Tambahnya, masakan nasu likkuk ini amat digemari oleh masyarakat Bugis mahupun masyarakat di Nusantara.

"Bagi yang pertama kali menikmatinya, jangan risau, saya jamin anda pasti akan menyukainya," ujarnya.

Biarpun bukan daripada keturunan Bugis, lelaki ini mengambil inisiatif menulis sebuah buku masakan bertajuk Sajian Eksotik Warisan Bugis bagi memastikan keunikan kulinari Bugis terus terpelihara.

"Masakan Bugis mempunyai keunikan yang tersendiri namun ia jarang ditemui di restoran dan kurang popular dalam kalangan masyarakat di negara ini.

"Bagi saya, keistimewaan masakannya terletak pada bahan-bahan yang digunakan, cara penyediaan dan namanya yang unik.

"Rasanya juga enak dan boleh diterima oleh semua lapisan masyarakat," katanya.

Rendang kepala lembu

Posted:

Rendang kepala lembu

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM

PERMINTAAN daging lembu meningkat lebih 30 peratus menjelang Aidilfitri.


SELALUNYA hidangan ketupat dan lemang dinikmati bersama rendang daging atau ayam namun kini, kepala lembu mula digemari sebagai juadah Hari Raya Aidilfitri.

Ia kedengaran agak pelik tetapi itulah cerita seorang penjual daging Pasar Borong Selangor di Seri Kembangan.

Menurut pemilik Wahidannie Livestock (M) Sdn. Bhd., Abdul Wahid Ramlan, sebelum ini orang ramai gemar membeli gear box iaitu tulang lutut lembu untuk dimasak sup tetapi selera itu nampaknya beralih kepada kepala lembu yang dikatakan enak dimasak rendang, kari atau lemak.

Abdul Wahid yang berumur 38 tahun telah lebih 20 tahun menguruskan perniagaan keluarganya menternak dan menjual lembu.

"Sebenarnya, hampir kesemua bahagian lembu boleh dimakan termasuk kepala dan lemaknya.

"Kepala lembu itu akan dilapah terlebih dahulu dengan mengasingkan daging dan otak manakala tulangnya dipotong kecil-kecil. Daging kepala lembu lebih lembut teksturnya dan manis.

"Bagi satu kepala, kira-kira 2 kilogram daging boleh didapati, bergantung pada saiz kepala lembu berkenaan," katanya kepada Jurnal.

Kebanyakan pembeli kepala lembu Abdul Wahid berasal dari Perak, Negeri Sembilan dan Selangor.

"Sebaik sahaja lembu disembelih, kepala lembu itu sudah ada pembelinya. Harganya antara RM80 hingga RM200," ujarnya.

Bakar kulit

Tutur Abdul Wahid, dia dapat menjual lebih 100 kepala lembu setiap kali menjelang Aidilfitri. Kebanyakan pelanggan meminta Abdul Wahid membuang kulit, gigi serta bahagian mulut lembu itu terlebih dahulu.

"Ada juga pelanggan yang membelinya terus tanpa perlu dibuang bahagian tertentu. Kebanyakan mereka berasal dari benua Afrika.

"Khabarnya, mereka akan terus membakar kepala lembu itu sebelum memakan semua isinya termasuk biji mata. Saya tidak tahu pula apa rasanya," katanya.

Bercerita mengenai bekalan, Abdul Wahid memberitahu, kebanyakan stok haiwan itu diperoleh daripada tiga buah ladang lembu di Negeri Sembilan dan Selangor.

"Kedua-dua ladang itu mampu menampung permintaan semasa perayaan kerana mereka memiliki bilangan ternakan matang yang melebihi 1,000 ekor," ujarnya sambil memberitahu, permintaan menjelang Aidilfitri biasanya bertambah sekitar 35 peratus.

Secara perbandingan, sekiranya bekalan pada bulan biasa sekitar 300 ekor lembu, menjelang Aidilfitri jumlahnya meningkat kepada 400 ekor.

"Daging lembu merupakan hidangan utama rakyat negara ini khususnya kaum Melayu," katanya.

Dia menambah, ramai pelanggan yang membeli pada saat akhir terutamanya pada malam raya menyebabkan dia tidak menang tangan untuk melayan mereka.

"Kadangkala sampai pukul 3 pagi pun masih ada pelanggan yang datang untuk membeli daging. Sebagai peniaga, kami harus memastikan stok sentiasa ada," jelasnya.

Lemak

Seorang pekerja Wahidannie Livestock, Azman Mohammad Adman, 23, yang berasal dari Yangoon, Myanmar, berkata, dia telah tiga tahun beraya di negara ini. Menurutnya, daging lembu dimasak dengan cara yang agak berbeza di negaranya.

"Di Myanmar, semua bahagian lembu termasuk lemak dan kulit akan dimasak bersama. Kebanyakan dimasak kari.

"Semasa Hari Raya Aidilfitri, ia akan dimakan bersama nasi sama seperti hari biasa," katanya.

Rakannya, Saad Nurullah pula mengatakan rakyat negara ini perlu bersyukur kerana dapat menikmati makanan lazat setiap hari.

"Saya sendiri berasa tenang dan hidup agak selesa di sini berbanding negara asal. Segala keperluan boleh diperoleh dengan mudah," katanya.

Ratu coklat 80 sen

Posted:

Ratu coklat 80 sen

Oleh AQMA MOHD. NOOR

SELAIN menguruskan perniagaan sendiri, Mazliana (kiri) turut berkongsi pengalaman dengan mengajar di Kolej Kominiti Kuala Langat, Banting, Selangor.


BERBEKALKAN prinsip rajin kenyang malas berlapar, Mazliana Mohien, 34, berazam untuk memiliki kilang menghasilkan produk coklat dalam tempoh lima tahun mendatang.

Figura yang merupakan ibu kepada dua orang anak ini memberitahu, walaupun persaingan dalam bidang pembuatan coklat kini semakin meningkat, pengetahuan baharu berkenaan coklat perlu dimiliki pengusahanya dalam memastikan keunikan produk yang dihasilkan.

"Sebut sahaja coklat, pasti semua orang terbayang kelazatan dan keenakan manisan yang diperbuat daripada koko itu. Ia kini bukan saja digilai kanak-kanak tetapi juga orang dewasa.

"Saya mula mengusahakan coklat buatan tangan menerusi jenama Brilliant Chocolate di rumah sekitar tahun 2008. Idea membuat coklat timbul sewaktu menghadiri kursus pembuatan kek dan coklat buatan tangan anjuran Kolej Komuniti Mara di Kuala Langat, Selangor.

"Bertitik tolak daripada kursus itu, saya mula mengorak langkah dan berusaha memperkenalkan jenama coklat sendiri dengan memasarkannya dari rumah ke rumah. Tidak sangka coklat yang dihasilkan itu semakin mendapat tempat dalam hati pelanggan," jelasnya.

Kreatif

Berkat galakan yang diberikan pelanggannya, beliau kemudian membuka kedai coklat di Lapang Niaga Sabarlatif, Kampung Sungai Lang, Banting. Pelbagai reka bentuk coklat yang dihasilkannya amat menarik dan mengagumkan sehingga ada yang tidak percaya ia coklat semula jadi yang boleh dimakan.

"Pada mulanya, saya sangka proses pembuatan coklat ini rumit, tetapi selepas mempelajari tekniknya, ia tidaklah susah mana. Kita hanya perlu menghancurkan kepingan coklat dan bentuk mengikut kreativiti sendiri.

"Antara reka bentuk coklat yang diilhamkan ialah gubahan coklat, lolichoc, coklat berbentuk hati, bunga, jambangan bunga dan watak kartun. Saya lebih menekankan kepada gubahan kreatif menggunakan coklat untuk tampil unik dan berbeza daripada pengusaha coklat yang lain," ujarnya.

Khasiat coklat

Menurut Mazliana yang juga mempunyai kepakaran dalam membuat kek cawan bagi memberi variasi kepada pelanggannya, dia akan memastikan coklat buatannya berkualiti dan cuba menyuntik kreativiti segi reka bentuk dan adunan.

Selain itu, Mazliana turut memperkenalkan coklat gubahan untuk pelbagai acara seperti majlis perkahwinan dan pertunangan bagi pelanggan yang inginkan kelainan pada acara bersejarah masing-masing.

Coklat berkenaan boleh didapati dengan harga RM50 hingga ratusan ringgit dan ia bergantung kepada reka bentuk, bahan dan saiz. Ada juga coklat lain yang boleh didapati dengan harga serendah 80 sen.

Bagi penggemar coklat, ada sesetengah yang beranggapan makanan itu boleh meredakan tekanan dan menerbitkan perasaan gembira. Mungkin ia ada kebenarannya kerana coklat itu manis dan cantik sehingga ia dapat meredakan kekusutan seseorang.

Bukan itu saja, mengikut kajian, coklat sebenarnya makanan berkhasiat yang menyumbang kepada pemakanan seimbang berdasarkan kepada asas pemakanan.

"Coklat ialah makanan ringkas yang boleh dibawa ke mana saja dan dimakan pada bila-bila masa, selain mengandungi nilai tenaga yang tinggi. Oleh itu, coklat amat sesuai dijadikan makanan gantian ketika seseorang sibuk bekerja," jelasnya.

Sebelum mengakhiri perbualan, Mazliana menambah, coklat kini boleh diperoleh dalam bentuk bar dan pelbagai rekaan kreatif yang pastinya memikat sesiapa yang melihatnya. Disebabkan rekaan yang kreatif dan cantik itu jugalah mungkin ada yang berasa sayang untuk memakannya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Apek terlibat kemalangan di Bachok

Posted:

Apek terlibat kemalangan di Bachok

KERETA Audi yang dipandu Apek rosak akibat kemalangan di Kampung Badak, Bachok malam kelmarin.


KOTA BHARU - Penjaga gol kebangsaan Khairul Fahmi Che Mat atau Apek berdepan detik cemas apabila kereta yang dipandunya terbabit dalam kemalangan ketika keluar dari simpang di Kampung Badak, Bachok dekat sini malam kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira pukul 11 malam itu, Khairul Fahmi yang memandu kereta jenis Audi milik bapanya, Che Mat Hussain hanya mengalami kecederaan ringan di tangan kanan.

Khairul Fahmi ketika dihubungi Kosmo! Ahad di sini semalam memberitahu, kemalangan tersebut berlaku ketika dia dalam perjalanan pulang ke rumah selepas pulang beraya di rumah saudaranya di Bachok.

"Kemalangan tersebut berlaku ketika saya hendak keluar dari simpang dan berlanggar dengan sebuah kereta jenis Perodua MyVi.

"Bagaimanapun, saya bersyukur kerana terselamat dan ia tidak melibatkan kecederaan serius kepada diri saya," ujarnya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Wanita Malaysia paling ramai curang

Posted:

Wanita Malaysia paling ramai curang

WANITA Malaysia dikatakan yang ketiga paling curang di dunia. - Gambar hiasan


ACCRA, Ghana - Wanita Malaysia adalah yang ketiga paling ramai curang di dunia, menurut akhbar laman berita GhanaWeb kelmarin yang memetik laporan akhbar China Press.

Penemuan mengejutkan itu dibuat berdasarkan satu kaji selidik yang mendapati 39 peratus wanita Malaysia mengaku mencurangi pasangan mereka.

Senarai tersebut diungguli oleh Ghana apabila 62 peratus wanitanya mengaku curang diikuti oleh Thailand sebanyak 59 peratus.

Wanita Rusia pula dianggap keempat paling curang di dunia dengan angka 33 peratus diikuti Singapura di tempat kelima dengan 19 peratus.

Kaji selidik sama turut mendapati pasangan di Thailand adalah paling curang di dunia dengan 54 peratus manakala Korea Selatan berada di tempat kedua apabila 34 peratus rakyatnya dilaporkan bermain kayu tiga.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Hanya teringat mati ketika ditahan lanun

Posted:

Hanya teringat mati ketika ditahan lanun

Oleh MOHD. HAFIZI AHMAD
hafizi.ahmad@kosmo.com.my

GEORGE (tengah) dicium oleh isterinya, Bibik sambil diperhatikan anak-anaknya, (dari kiri) Natheniel Japang, Bill Easter dan Aaron Jay di KLIA, Sepang semalam.


SEPANG - "Rundingan ini gagal. Keluarga kamu hanya akan menerima mayat sahaja."

Demikian kata-kata daripada ketua kumpulan lanun yang masih terngiang-ngiang di telinga juruteknik petroleum, George Lipih Ambo, 42, serta tiga rakannya ketika diculik oleh lanun tersebut sehingga dia sudah terbayang saat kematian.

George yang berasal dari Sri Aman, Sarawak berkata, ketika itu dia terpaksa melupakan seketika perihal keluarganya kerana berada dalam ketakutan dan trauma.

"Hari-hari yang berlalu, saya hanya memikirkan soal hidup dan mati sahaja di samping berdoa dapat diselamatkan dengan segera," katanya ketika ditemui di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini semalam.

Bagaimanapun, atas usaha Biro Aduan Komuniti Pemuda UMNO dengan kerjasama Pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Nigeria, George berjaya dibebaskan kelmarin setelah 20 hari menjadi mangsa culik lanun terbabit dan tiba di KLIA pada pada pukul 2.15 petang semalam.

Kepulangannya disambut isteri, Bibik Suntek, 42, serta tiga anaknya iaitu Natheniel Japang, 18; Bill Easter, 15, dan Aaron Jay, 11.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Standard kualiti 100%

Posted:

Standard kualiti 100%

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN

DI Malaysia, nama Isuzu mungkin tidak terlalu gah berbanding pengeluar kenderaan dari Jepun yang lain. Di pasaran tempatan, nama Isuzu lebih berkisar kepada segmen trak pikap menerusi model D-Max, biarpun jenama itu turut dijual dalam bentuk kenderaan komersial seperti ELF dan FORWARD.

Biarpun begitu, jika dibesarkan skopnya ke skala global, Isuzu sebenarnya satu jenama yang cukup berpengaruh. Isuzu merupakan pengeluar kenderaan komersial nombor satu di Jepun dan berada di tangga kedua di dunia selepas Daimler dengan pengeluaran mencecah 252,000 unit setahun.


D-MAX menjadi pilihan pengguna di Malaysia kerana ia terbukti menjimatkan bahan api dan tahan lasak.


Selaku pakar dalam menghasilkan kenderaan komersial dan enjin diesel, produknya boleh dilihat di serata ceruk dunia. Tidak percaya? Pada tahun 2009, Isuzu telah menghasilkan lebih 21 juta enjin diesel. Pelanggannya juga ramai. Ini termasuklah Renault, Nissan dan General Motors (GM).

Walaupun ia menghasilkan trak sejak tahun 1919, uniknya Isuzu juga pernah mengeluarkan model sedan dan kereta kompak. Antara model sedan yang sempat dikeluarkannya ialah Hillman (1961) Bellel (1961), Bellett (1963), Florian (1967), 117 Coupe (1968), Gemini (hasil kerjasama dengan GM) dan banyak lagi.


ISUZU GIGA dilengkapi enjin diesel turbo bersesaran 15.7 liter yang dipadankan dengan kotak gear automatik manual (AMT).


Namun, sambutan terhadap produk itu tidaklah memberangsangkan. Justeru, Isuzu mengambil keputusan untuk memberi fokus kepada produk utamanya (enjin diesel dan kenderaan komersial) dan tidak lagi mengeluarkan sedan dan kereta kompak.

Selari dengan perkembangan dan penerimaan terhadap produknya, kilang pengeluaran Isuzu berada di pasaran-pasaran utama. Tidak terhad di Jepun, Isuzu turut memiliki kilang di Amerika Syarikat (AS), China, Thailand dan Jerman.

Kejayaan yang dikecapi Isuzu sekarang banyak dipengaruhi oleh prinsip pengilangannya yang tidak berkompromi terhadap kualiti. Sistem yang dikenali sebagai Pengurusan Pengilangan Isuzu (Isuzu Manufacturing Management, IMM) itu dilaksanakan di semua kilang Isuzu di seluruh dunia, tidak terkecuali kilang utama Isuzu di Jepun, iaitu kilang Fujisawa.

Tahukah anda bahawa enjin dan kerangka sebuah kenderaan komersial melibatkan lebih 1,000 komponen? Jadi, demi mengelakkan berlakunya sebarang kecacatan, Isuzu telah mencipta satu sistem pemeriksaan dan kawalan kualiti yang amat ketat bagi memastikan alat-alat ganti yang rosak tidak akan sampai ke proses seterusnya.

Proses pengilangan fleksibel

SETIAP pekerja di kilang Isuzu diterapkan dengan konsep jaminan kualiti bagi memastikan produk yang dikeluarkan tidak mengalami sebarang kecacatan.


Isuzu juga telah menerapkan konsep jaminan kualiti ke dalam diri para pekerjanya. Tidak cukup dengan itu, sekumpulan penyelia atau pemeriksa akan memantau seksyen-seksyen penting untuk menyokong proses pengurusan kualiti tersebut.

Kenderaan komersial memiliki pelbagai konfigurasi dan spesifikasi sebagaimana yang dikehendaki oleh setiap pelanggan. Maka, selaku pengeluar yang memiliki pengalaman luas, Isuzu berupaya memenuhi semua keperluan pelanggannya menerusi satu proses pengilangan yang fleksibel.

Maksudnya, satu saluran pengeluaran berupaya untuk menghasilkan berpuluh-puluh kenderaan dengan konfigurasi dan spesifikasi berbeza! Sekali fikir memang ia bukan mudah untuk direalisasikan, tetapi itulah yang mampu dilakukan oleh Isuzu.

Selaku pengeluar kenderaan komersial dan enjin diesel utama dunia, Isuzu juga amat mengambil berat terhadap alam sekitar. Ini bukan sekadar cakap kosong, tetapi hampir semua kilang Isuzu telah dianugerahkan piawaian ISO 14001.

Kilang-kilangnya berjaya mencapai matlamat sifar emisi dan kini sedang giat menjimatkan tenaga dan sumber alam.

BARISAN produk kenderaan komersial Isuzu daripada rangkaian F Series dan N Series.


Buktinya, ketika matlamat jangka panjangnya untuk mengurangkan pengeluaran karbon dioksida sebanyak 30 peratus dari tahun 1990 hingga 2010, kilang-kilang Isuzu sudah berjaya mengurangkan emisi kepada 50 peratus pada tahun 2006.

Komitmen Isuzu terhadap masalah pemanasan global turut terserlah menerusi kenderaan dan enjin diesel yang mesra alam. Selain enjin diesel yang jimat, bersih dan bercekapan tinggi, Isuzu turut mengeluarkan kenderaan yang dikuasakan oleh gas asli mampat (CNG) dan mengaplikasikan teknologi hibrid.

Hasilnya, model ELF dan FORWARD dengan teknologi CNG telah dikeluarkan secara massa dan menguasai pasaran Jepun sebanyak 79 peratus pada tahun 2006.

ELF diesel hibrid pula menemui pengguna pada tahun 2005 dan menerima perubahan penuh dua tahun kemudian. Dengan enjin diesel kompak dan ringan, transmisi automatik mekanikal Smother Ex serta penggunaan bateri jenis lithium, jentera itu menawarkan ketahanan sebuah kenderaan komersial serta penjimatan bahan api yang mengagumkan.

Apa yang pasti, Isuzu tidak akan berhenti di sini. Ia akan terus menghasilkan kenderaan komersial dan enjin diesel termaju demi kelangsungan jenamanya serta rasa tanggungjawab kepada alam sekitar.

Keseronokan Nex

Posted:

Keseronokan Nex

Oleh SHAWKATH AZDE


SUZUKI Nex menawarkan pengendalian yang cukup baik.


MASIH ingatkah Suzuki V100? Skuter yang mencetuskan keghairahan dalam industri motosikal sehinggakan kehadirannya jelas kelihatan di merata-rata tempat. Itulah skuter pertama diperkenalkan di Malaysia, jika anda tidak mengambil kira model Passola.

Nostalgia keseronokan tunggangan V100 yang pernah dinikmati suatu ketika dahulu kini kembali terasa apabila saya menunggang produk terbaharu Suzuki Assemblers Malaysia Sdn. Bhd. (Suzuki Assemblers) iaitu Suzuki Nex. Kali ini, ia pasti lebih baik.


TEKNOLOGI CVT membolehkan perjalanan Nex lebih lancar dan sempurna.


Nex dilengkapi enjin empat lejang sejukan udara bersesaran 113cc yang diadun bersama sistem transmisi pemboleh ubah berterusan (CVT). Bagi melengkapkannya, sistem karburator jenis Mikumi BS22 dengan Sensor Posisi Pendikit (TPS) dipasang pada enjin berkenaan.

Beberapa komponen dipasang pada Nex untuk menjayakan keefisienan penggunaan petrol dan mengekang kehilangan kuasa enjin. Pertama, TPS memainkan tugas membantu penjimatan bahan bakar dan menjadikan penyampaian kuasa lebih berkesan.

Kedua, penggunaan roller rocker arm untuk mengurangkan kesan geseran. Inilah skuter pertama di ASEAN yang dilengkapi komponen tersebut. Ketiga, diameter cemat engkol (crank pin) dikecilkan kepada 25.1 milimeter (mm) berbanding 28mm sebelum ini.

Kombinasi pembaharuan komponen itu didakwa membolehkan Suzuki Nex mencatat pengunaan petrol dengan jarak 52 kilometer bagi setiap liter (km/l). Mungkin atas sebab itu, Nex dilengkapi tangki petrol yang berkapasiti kecil iaitu 3.5 liter sahaja.


RUANG simpanan untuk barangan kecil disediakan di bawah tempat duduk.


Saya berpeluang menunggang uji Suzuki Nex selama seminggu. Model skuter baharu itu didatangkan dengan tiga pilihan warna menarik iaitu merah jambu, hijau dan putih. Jentera itu sesuai untuk mereka yang mahukan keseronokan tunggangan atau penggunaan di kawasan bandar.

Sistem pengoperasiannya mudah. Masukkan kunci, tarik tuli brek pada sebelah kanan atau kiri hendal, tekan butang penghidup enjin dan pulas sahaja pendikit minyak untuk menggerakkannya.

Skuter itu agak lincah menyusuri kesesakan jalan raya, apatah lagi ketika mengemudinya ke arah kiri atau kanan jalan. Kelajuan maksimum yang berjaya diperah ialah 100 kilometer sejam (100km/j).

Meskipun beratnya hanya 87 kilogram, jentera itu sememangnya memberi kepuasan kepada saya untuk melayan selekoh pada kelajuan 60 hingga 80 km/j.

Kestabilan jentera yang dilengkapi rim berukuran 14 inci itu disokong menerusi titik graviti casis yang agak rendah. Ketinggian tempat duduk Nex ialah 735 milimeter (mm). Apa yang kurang menyenangkan saya ialah ruang tempat meletak kaki.

Ia agak sempit untuk kaki saya yang agak panjang. Sekiranya anda memiliki saiz kaki yang lebih pendek, ia tidak menjadi satu masalah besar. Tempat duduknya juga sedikit kecil dan membuatkan punggung kurang selesa ketika menunggang lama.


NEX sememangnya menawarkan penggunaan bahan api yang cekap tanpa menjejaskan prestasinya.


Sistem suspensi hadapan jenis teleskopik dan belakang (jenis tunggal) memainkan tugas dengan baik. Ia tidak terlalu keras atau lembut. Bagi memberhentikan Nex, khidmat brek jenis cakera hadapan dan drum belakang digunakan.

Satu tangki penuh petrol membolehkan saya mencapai jarak perjalanan sejauh 110km. Kadar kelajuan tunggangan pula adalah antara 80 hingga 100km/j. Sememangnya jentera itu memberikan penjimatan petrol jika ditunggang secara berhemah.

Berhubung aspek pencahayaan sewaktu tunggangan malam, Nex yang ditawarkan pada harga RM4,218 (harga asas tidak termasuk insurans dan caj-caj lain) itu dikategorikan sebagai agak memuaskan.

Jika anda mahukan skuter mampu milik dengan prestasi yang munasabah, mungkin Suzuki Nex menepati keperluan itu. Apa yang pasti, produk itu ternyata menggamit semula memori V100.

Honda Malaysia agih pek Keselamatan Jalan Raya

Posted:

Honda Malaysia agih pek Keselamatan Jalan Raya


AKKBAR mengagihkan pek keselamatan jalan raya kepada seorang pemandu di plaza tol AKLEH.


PADA Jumaat minggu lalu, pihak pengurusan Honda Malaysia dan kakitangannya mengagihkan 10,000 pek keselamatan jalan raya di plaza tol Ampang (AKLEH).

Pek yang mengandungi risalah, gula-gula dan air mineral itu turut diagih di dua buah masjid berhampiran ibu pejabatnya di Petaling Jaya, Selangor. Selain peringatan supaya bersiap-sedia ketika hendak pulang ke kampung sewaktu Hari Raya Aidilfitri, kempen itu juga bertujuan mendidik pengguna jalan raya dengan tip keselamatan jalan raya yang ringkas dan berguna.

Pengurus Kanan Pemasaran Honda Malaysia, Akkbar Danial hadir di tol plaza AKLEH untuk memberikan pek tersebut kepada orang ramai.

"Memastikan jalan raya di Malaysia dalam keadaan selamat merupakan sebahagian daripada komitmen jangka panjang Honda. Kami mahu menyampaikan maklumat mengenai keselamatan jalan raya menerusi risalah menarik yang dihasilkan oleh Honda," kata Akkbar.

Risalah itu mengingatkan pemilik kenderaan supaya memeriksa suhu dan kadar air kenderaan sebelum memulakan perjalanan, tidak mengekori kereta di hadapan terlalu rapat serta mematuhi undang-undang jalan raya.

Pada masa yang sama, Honda Malaysia menggalakkan pelanggannya supaya menghantar kereta mereka untuk diperiksa dan diselenggara di Pusat Servis Honda terdekat. Terdapat 61 pengedar Honda di seluruh negara dengan 58 daripadanya adalah Honda 3S.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Jururawat IPPT berbakti di Darul Hanan

Posted:

Jururawat IPPT berbakti di Darul Hanan

Oleh ZAKI SALLEH

PELBAGAI aktiviti dijalankan sepanjang kunjungan warga IPPT ke Darul Hanan, termasuk khidmat nasihat mengenai kesihatan.


BAGI kebanyakan pesakit, jururawat adalah penyembuh kedua selepas ubat-ubatan. Bergelar jururawat, kerjaya mulia ini memerlukan kesabaran, dedikasi dan sentiasa mewujudkan sikap mengutamakan pesakit dengan memberi perkhidmatan yang terbaik.

Bagi meraikan Hari Jururawat Sedunia yang disambut pada 12 Mei setiap tahun, warga Institut Perubatan dan Pergigian Termaju (IPPT) Universiti Sains Malaysia (USM) Pulau Pinang memilih program kemasyarakatan untuk berbakti kepada masyarakat.

Jika pada hari-hari biasa jururawat IPPT di Kampus Kepala Batas sibuk melayan pesakit di hospital, kali ini mereka memilih Kompleks Warga Emas Darul Hanan Pulau Pinang (Darul Hanan) di Pongsu Seribu, Kepala Batas untuk dikunjungi.

Kompleks yang diuruskan bersama Yayasan Bukhary dan Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) itu menjadi kediaman kepada 34 penghuni warga emas beragama Islam terdiri daripada 14 lelaki dan 20 wanita


BIARPUN sebentar, warga IPPT jelas membawa keceriaan pada wajah penghuni Darul Hanan.


Darul Hanan adalah sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan kompleks yang mula beroperasi sejak dua tahun lalu ini mampu menampung sehingga 200 penghuni pada satu-satu masa untuk penempatan dan penjagaan warga emas.

Antara prasarana yang disediakan adalan bangunan asrama, perpustakaan, kafetaria, surau, wad, dewan serbaguna dan bengkel.

Diketuai Penolong Pengarah Kejururawatannya, Nazlan Awang, kunjungan 40 warga IPPT yang terdiri daripada para jururawat dan staf sokongan itu telah berkampung selama setengah hari di kompleks tersebut.

Turut serta ialah Penolong Pengarah Kanan (Akademik) IPPT, Mohd. Yusoff Abdullah, Pegawai Hal Ehwal Islam IPPT, Ustaz Mohamad Shukri Osman dan Pegawai Penerangan IPPT, Muhammad Sallehuddin Abdul Hamid.

Kehadiran mereka amat dinanti-nantikan. Menerusi kaunter pemeriksaan kesihatan yang dikendalikan, penghuni kompleks berpeluang mendapatkan khidmat nasihat berkaitan penjagaan kesihatan diri.

Nilai murni

KEHADIRAN rombongan warga jururawat IPPT USM di Kompleks Warga Emas Darul Hanan ternyata menggembirakan penghuninya.


Menerusi program tersebut juga, para jururawat IPPT dapat menambahkan ilmu pengetahuan di samping dapat menerapkan nilai-nilai murni dalam diri masing-masing.

Nazlan ketika ditemui memberitahu, kunjungan itu adalah sebahagian daripada tanggungjawab sosial IPPT terutama para jururawat yang wajar dilaksanakan lebih kerap agar golongan warga emas tidak dilupakan.

"Seperti juga pesakit, menerusi kunjungan ini kita memberi sokongan emosi secara langsung kepada semua penghuni mengikut kesesuaian di samping dapat mengeratkan hubungan antara IPPT dan Darul Hanan.

"Menerusi aktiviti pemeriksaan kesihatan percuma, warga IPPT dapat membantu meningkatkan kesedaran warga emas di sini terhadap penjagaan kesihatan diri masing-masing.

"Selain itu, sesi ceramah keagamaan pula dapat memberi sokongan kerohanian bukan sahaja kepada para penghuni kompleks ini malah buat warga IPPT sendiri," ujarnya.

Mengakhiri program itu, Nazlan menyampaikan sumbangan dalam bentuk barangan keperluan harian kepada penghuni rumah berkenaan.

Sementara itu, warga IPPT yang ditemui menyifatkan program yang dirancang ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka betapa pentingnya khidmat bakti yang diberikan kepada warga emas.

Bagi petugas Mohd. Faisal Jamaludin, ia bukan sekadar kunjungan sebaliknya dapat memupuk nilai saling menghormati antara jururawat dan warga emas yang dilayan umpama ahli keluarga sendiri.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Dua budak 'jahat' jadi harapan

Posted:

Dua budak 'jahat' jadi harapan

LIVERPOOL - Pertarungan antara Liverpool dan Manchester City di Anfield malam ini bakal menjadi tumpuan dengan kehadiran dua pemain yang dilabel sebagai budak 'jahat'.

Tuan rumah memiliki Luis Suarez yang dicemuh oleh peminat bola sepak kerana mengeluarkan perkataan berunsur perkauman terhadap pertahanan Manchester United, Patrice Evra musim lalu.

Pemain Manchester City, Carlos Tevez pula menjadi mangsa kutukan selama enam bulan kerana meninggalkan kelab itu namun kembali semula untuk membantu skuad bimbingan Roberto Mancini menjuarai Liga Perdana England.

Bagaimanapun, ada cerita menarik tentang mereka. Suarez mendedahkan jika bukan kerana penghijrahan Tevez ke England enam tahun lalu, dia mungkin tidak beraksi bersama The Reds.

Suarez yang telah menandatangani kontrak selama empat tahun di Anfield berkata, ketika beraksi di Belanda dengan Groningen dan Ajax, dia terpegun dengan aksi penyerang Argentina itu mengatasi pemain lawan dalam EPL.

Kejayaan Tevez di England menjadi pendorong buat pemain Uruguay itu menerima tawaran Liverpool dua tahun lalu.

Suarez berkata: "Saya menonton aksi Tevez dan dia bermain dengan cukup baik. Jika dia boleh berjaya sudah tentu saya juga boleh mengikut jejaknya kerana kami mempunyai bentuk fizikal yang hampir sama."

Bagaimanapun, pada musim lalu, kedua-duanya dilanda kontroversi.

Tevez tidak beraksi selama enam bulan bersama City selepas dia enggan dimasukkan sebagai pemain gantian pada perlawanan Liga Juara-Juara menentang Bayern Munich.

Suarez pula diketepikan hampir dua bulan selepas insiden menghina Evra dan enggan berjabat tangan dengan bintang United itu apabila mereka bertemu semula pada perlawanan di Old Trafford pada Februari lalu, menyebabkan dia dikritik banyak pihak.

Bagaimanapun, Suarez mengakui dia kini memiliki semangat yang tinggi untuk meraih kemenangan dan telah berubah sikap. - Agensi

Nazmi Faiz mula menggegar

Posted:

Nazmi Faiz mula menggegar

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

NAZMI FAIZ (barisan depan, dua dari kanan) bergambar bersama rakan-rakan sepasukannya dalam skuad B-19 Beira-Mar.


"JARINGAN itu sebagai hadiah Aidilfitri dan hari jadi saya kepada seluruh peminat bola sepak di Malaysia."

Demikian reaksi bintang muda negara, Muhammad Nazmi Faiz Mansor selepas meledak gol sulung bersama kelab remaja Portugal, S.C Beira-Mar minggu lalu.

Dalam aksi persahabatan menentang kelab Loursa pada 18 Ogos lalu, Nazmi Faiz berjaya menyumbang satu gol buat skuad Bawah 19 tahun (B-19) Beira-Mar itu.

Dua hari sebelum aksi itu yang menyaksikan skuad B-19 Beira-Mar meraih kemenangan 3-0, Nazmi Faiz telah menyambut hari ulang tahun kelahirannya yang ke-18.

Meskipun masih tidak mendapat peluang untuk beraksi bersama skuad utama Beira-Mar, Nazmi Faiz percaya jaringan tersebut menjadi suntikan semangat kepadanya untuk menambat hati pengendali kelab Divisyen Satu Portugal itu.

"Saya rasa sangat gembira selepas sebulan berada di Portugal. Walaupun saya tidak beraksi bersama skuad utama Beira-Mar tetapi ia tidak mematahkan semangat saya untuk beraksi dengan lebih baik dalam setiap perlawanan.

"Selepas menandatangani kontrak selama tiga tahun, saya berazam untuk berusaha dengan lebih keras untuk memikat pihak pengurusan skuad utama Beira-Mar.

"Buat masa ini, saya masih perlu belajar dan jurulatih Beira-Mar, Ulisses Morais telah banyak membantu saya ketika sesi latihan bagi memperbaiki skil serta kemahiran di tengah padang.

"Beraksi dalam liga di Eropah sememangnya menjadi impian saya sejak kecil dan saya mahu menimba seberapa banyak pengalaman bersama Beira Mar," ujar Nazmi Faiz ketika dihubungi Kosmo! Ahad di Portugal baru-baru ini.

Sementara itu, bapa Nazmi Faiz, Mansor Mustapha berharap bekas perancang skuad Harimau Muda A itu memberikan aksi terbaik dalam setiap perlawanan yang diharungi.

Menurut Mansor, beliau yakin Nazmi Faiz akan menjadi lebih matang sebagai seorang pemain profesional jika terus mendapat pendedahan beraksi di peringkat kompetitif.

"Kami sentiasa mendoakan kejayaan dia untuk terus lebih maju dalam kariernya sebagai pemain bola sepak profesional.

"Harapan saya agar dia dapat beraksi bersama skuad utama Beira-Mar dan bijak mengawal emosi jika mendapat peluang diturunkan dalam kesebelasan utama," katanya.

Gergasi Merah nyaris gigit jari

Posted:

Gergasi Merah nyaris gigit jari

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

MAYCON (tengah) diasak dua pemain pertahanan Selangor, P. Gunalan (kiri) dan Mohd. Nasriq Baharom pada aksi Kumpulan D kempen Piala Malaysia di Stadium Shah Alam malam tadi.


PENYERANG import, Bosko Balaban muncul penyelamat Selangor apabila meledak gol penyamaan bagi membantu skuad Gergasi Merah seri 2-2 dengan Pahang pada aksi Kumpulan D kempen Piala Malaysia di Stadium Shah Alam malam tadi.

Biarpun beraksi di laman sendiri, Selangor jelas gagal menggunakan kelebihan tersebut bagi meraih tiga mata berharga selepas kecundang 1-2 di tangan Sarawak Rabu lalu.

Pada aksi babak pertama, Pahang yang dilihat menampilkan corak permainan agresif berjaya mengejutkan Selangor apabila mendahului perlawanan menerusi jaringan penyerang import, Maycon Calvalho.

Jaringan tersebut hadir selepas pemain kelahiran Brazil itu berjaya melepasi benteng pertahanan Selangor yang diketuai Ramez Dayoub dan P. Gunalan sebelum melepaskan rembatan kencang menewaskan penjaga gol Selangor, Norazlan Razali pada minit ke-14.

Begitupun, kelebihan jaringan skuad Tok Gajah itu sekadar bertahan dua minit apabila perancang utama Selangor, Safiq Rahim menjaringkan gol penyamaan menerusi sepakan percuma.

Selangor dan Pahang kembali mengatur serangan sebelum jaringan pemain tengah Pahang, Mohd. Fauzi Roslan sekali lagi menjadi pemisah kedua-dua pasukan.

Fauzi bijak memanfaatkan hantaran Maycon untuk meledak gol menarik pada minit ke-24.

Kombinasi jentera serangan Pahang yang diterajui Maycon, Kockin Boris dan Azamuddin Akil jelas mengundang bahaya buat Gergasi Merah sepajang 20 minit terakhir babak pertama.

Bagaimanapun, Pahang gagal menambah jaringan biarpun memiliki beberapa percubaan merbahaya ke kubu tuan ruman.

Bersambung babak kedua, Selangor kembali memperkemas rentak permainan bagi memburu gol penyamaan.

Usaha keras Selangor akhirnya berbaloi apabila Balaban menjaringkan gol penyamaan pada minit ke-67.

Kedua-dua pasukan ghairah menambah jaringan, namun tiada gol dihasilkan dan keputusan 2-2 kekal sehingga akhir perlawanan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved