Rabu, 24 Ogos 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tempahan langsir tidak pernah surut

Posted:

Tempahan langsir tidak pernah surut

Tempahan langsir tidak pernah surut

Oleh ROSMALINA ABD. KADIR

RUTIN bulan Ramadan bagi pasangan suami isteri, Mohamad Zaki Gering dan Norhaslinda Hassan@Atan, 35, sejak tiga tahun lalu tidak banyak berubah.

Tidak seperti pasangan berkahwin lain yang keluar bekerja setiap hari, aktiviti mereka bermula pada awal pagi. Di dalam bilik khas dalam rumah banglo setingkat pasangan itu menempatkan sebanyak empat buah mesin jahit.

Di bilik itulah, Zaki dan Norhaslinda bekerja setiap hari. Sambil memotong kain dan menjahit, pasangan itu mempunyai kelebihan berbanding pasangan lain kerana mereka dapat membesarkan sendiri anak-anak di depan mata.

Menurut Zaki yang pernah bekerja sebagai jurutera kerja menjahit langsir yang dilakukannya pada hari ini pada awalnya hanya membantu Norhaslinda. Bagaimanapun, pada hari ini, kerja sampingan untuk membantu isterinya itu bertukar menjadi kerjaya tetapnya.

"Dulu, saya hanya tolong isteri ambil ukuran langsir dan memasang langsir di rumah pelanggan tetapi disebabkan tempahan yang semakin banyak, akhirnya saya kini bekerja sebagai tukang jahit sepenuh masa," katanya ketika ditemui di kediamannya di Kg. Sungai Merab Hulu, Kajang, Selangor baru-baru ini.

Tambahnya, pembahagian tugas amat penting bagi memastikan perjalanan bisnes langsir Adanis Chantek yang mereka jalankan sentiasa lancar.

"Walaupun selesa menjahit langsir, tugas itu lebih berat kepada Norhaslinda. Saya bertanggungjawab memantau tempahan di laman sosial Facebook kami dan mengambil ukuran di rumah pelanggan yang tinggal sekitar Kuala Lumpur, Selangor dan Senawang, Negeri Sembilan.

"Pelanggan kami bukan sahaja di sekitar bandar-bandar berdekatan tetapi juga di seluruh negara.

"Bahkan, kami pernah menerima tempahan dari Sabah dan Langkawi di mana segala urusan dilakukan secara talian," katanya.

Norhaslinda pula memberitahu, ketika hamil anak kedua, dia mabuk teruk tetapi ketika itu banyak tempahan perlu disiapkan segera.

"Akhirnya suami terpaksa membantu saya menjahit langsir. Dia mula belajar perlahan-lahan dengan saya sehinggalah mahir pada hari ini," katanya yang mempunyai tiga orang anak.

Musim perayaan


BERMULA daripada membantu isteri, akhirnya menjahit langsir menjadi sumber pendapatan kepada Zaki.


Menurut Norhaslinda, mereka suami isteri semakin sibuk dengan tempahan yang tidak pernah surut sepanjang tahun terutama pada musim perayaan.

"Untuk langsir baharu sempena Aidilfitri, pelanggan sudah hantar beberapa bulan sebelum Ramadan lagi, sebab ramai yang akan hantar pada musim perayaan.

"Jika mereka lambat hantar, kami terpaksa menolaknya kerana tidak sanggup melihat pelanggan kecewa sekiranya langsir yang ditempah tidak sempat disiapkan sebelum Aidilfitri," katanya.

Bekas pegawai sains sukan itu memberitahu, walaupun pernah bekerja sebagai pegawai kerajaan, dia menjadikan pekerjaan itu sebagai batu loncatan untuk membuka perniagaan.

"Ketika bekerja dahulu, saya kumpulkan duit untuk menghadiri kursus menjahit langsir yang menelan kos sehingga RM700 untuk satu-satu kursus.

"Apabila sudah mahir, saya menjahit langsir untuk rumah sendiri terlebih dahulu sebelum mengambil tempahan," katanya yang menawarkan lebih 15 rekaan langsir mengikut cita rasa pelanggan seperti Roman, Bamboo dan Timber Blinds.

Tambahnya, jadual mereka semakin padat sejak memasarkan perkhidmatan mereka melalui laman Facebook iaitu www.facebook.com/adanisch.antekcurtains.

Turut sibuk dengan bisnes menjahit langsir ialah pasangan suami isteri Noraini Abd. Rahman, 52, dan Zainal Mohd. Ali, 53. Kedua-duanya menjalankan perniagaan Aniza Textile and Fashion dari rumah mereka yang terletak di Taman Seri Jelok, Kajang.

Pengalaman jahit baju

Menurut Noraini, sudah tiga tahun dia menjahit langsir selepas mengikuti kursus pada tahun 2001. Pada masa yang sama, dia juga berpengalaman menjahit dan mengambil tempahan pakaian selama tiga dekad.

"Selepas lima tahun berkahwin, saya berhenti kerja dan mengambil upah menjahit baju.


FARAH menunjukkan sebahagian tempahan langsir yang sedang disiapkan.


"Kini saya mengambil upah menjahit langsir sahaja kerana ia lebih mudah berbanding menjahit baju yang memerlukan ketelitian dan lebih rumit," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Kata Noraini, dia selesa menjahit kerana selain minat yang mendalam, dia juga dapat memberi perhatian kepada lima orang anaknya kerana bekerja dari rumah.

"Dahulu, menjahit langsir memang sukar kerana rekaan langsir dahulu lebih rumit dan banyak perincian tetapi kini pelanggan lebih sukakan rekaan yang ringkas, mudah dipasang dan dibasuh," katanya.

Begitupun, kepuasan menjahit langsir bagi Noraini adalah apabila dia mendapat pujian daripada pelanggan yang berpuas hati dengan hasil kerjanya.

"Pelanggan ni ada macam-macam jenis. Yang cerewet pun ada sehingga ada sahaja yang tidak kena dan saya perlu membuka jahitan dan menjahitnya semula.

"Tetapi, secara keseluruhannya saya gembira menjalankan bisnes ini kerana mendapat banyak maklum balas yang baik daripada pelanggan," katanya.

Menurut Noraini, musim perayaan adalah salah satu musim paling banyak orang menghantar tempahan tetapi tempahan juga banyak di kawasan-kawasan perumahan-perumahan yang baharu dibuka.

"Rumah-rumah baharu semestinya memerlukan langsir baharu. Sehubungan itu, perniagaan menjahit langsir tidak hanya bergantung pada musim perayaan.

"Kadang-kadang bila terlalu banyak tempahan dan tidak sempat menyiapkannya, saya akan hantar langsir-langsir itu untuk dijahit oleh rakan-rakan lain yang turut mengambil upah menjahit langsir," katanya.

Tambah Noraini, untuk sebuah rumah teres dua tingkat, kos upah membuat langsir berharga sekitar RM2,500 hingga RM3,000, bergantung kepada jenis fabrik dan rekaan langsir.

"Ada fabrik yang murah dan ada yang mahal boleh dipilih pelanggan tetapi pelanggan juga boleh membawa fabrik mereka sendiri.

"Upah menjahit sebenarnya tidaklah terlalu mahal, sekitar RM1,000 sahaja untuk sebuah rumah tetapi yang mahal adalah fabrik untuk membuat langsir itu sendiri," katanya.

Dalam pada itu, kerjaya Noraini turut disokong oleh suaminya, Zainal yang merupakan seorang pesara tentera.

"Selepas bersara, saya banyak menghabiskan masa di rumah menolong isteri sahaja terutama menguruskan blog kami iaitu anizatextile.blogspot.com dan laman Facebook kami iaitu Aniza Textile and Fashiion. (double ii)

"Saya juga ke rumah-rumah pelanggan untuk mengambil ukuran langsir tetapi kami mengupah pekerja untuk memasang langsir yang sudah siap dijahit ke rumah-rumah pelanggan," katanya.

Menurut Zainal, stok fabrik langsir yang dibeli daripada para pembekal terutamanya di Nilai, Negeri Sembilan dan Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur.

"Saya akan mengambil gambar fabrik-fabrik ini untuk dimuat naik ke laman Facebook dan blog bagi memudahkan pelanggan-pelanggan kami yang jauh untuk membuat pilihan," katanya.

Farah belajar menjahit sejak di sekolah menengah

Posted:

Farah belajar menjahit sejak di sekolah menengah

Farah belajar menjahit sejak di sekolah menengah


FARAH (kiri) menggunakan cuti semester untuk membantu ibunya menjahit langsir.


ANAK kepada pasangan Noraini dan Zainal, Farah Najwa, 20, mewarisi kemahiran menjahit daripada ibunya walaupun sedang mengikuti pengajian Diploma Perniagaan Antarabangsa di Universiti Teknologi Mara (UiTM) kampus Melaka.

Menurut Farah, dia belajar menjahit dengan ibunya sejak menuntut di sekolah menengah dan minat tersebut terus bercambah sehingga kini.

"Pada mulanya, saya hanya menolong ibu menjahit yang ringkas-ringkas seperti menjahit butang baju, jahit tepi dan menolong menjahit baju kurung di bahagian-bahagian tertentu.

Teknik jahitan

"Saya tidaklah begitu mahir menjahit tetapi disebabkan ibu tidak ada pembantu, saya satu-satunya anak yang mempunyai minat menjahit akan menolong ibu terutama ketika ada kelapangan," katanya yang sedang bercuti semester.

Farah yang sibuk memotong kain langsir ketika ditemui memberitahu, selepas ibunya terlibat secara serius menjahit langsir, dia turut mempelajari teknik jahitan langsir secara perlahan-lahan.

"Kalau untuk langsir yang ringkas, saya akan tolong ibu jahit kerana saya masih belum mahir menjahit rekaan-rekaan langsir yang lebih rumit.

"Kini saya boleh menjahit dua tiga jenis rekaan langsir yang mudah selain gemar menjahit sarung bantal untuk kegunaan keluarga," katanya.

Sempena Ramadan, ibunya begitu sibuk menyiapkan tempahan yang lebih banyak berbanding hari-hari biasa. Justeru, tugasnya adalah untuk memotong kain-kain langsir tersebut mengikut ukuran yang sudah diambil.

"Sebenarnya sebelum bulan puasa lagi ibu sudah sibuk menyiapkan tempahan sebab ramai pelanggan hantar awal supaya dapat siap sebelum raya.

"Kebetulan saya sedang cuti semester jadi dapatlah bantu ibu. Itu pun saya cuma tolong jahit yang ringkas-ringkas sahaja," katanya.

Tambah Farah, dia tidak mempunyai perancangan untuk mewarisi perniagaan ibunya tetapi mungkin menggunakan kemahiran menjahit untuk diri sendiri.

"Saya masih belajar jadi saya tidak terfikir untuk mewarisi bisnes ini secara serius. Tetapi ilmu yang diturunkan kepada saya amat berguna kerana saya tidak perlu mengikuti kursus khas untuk belajar menjahit.

"Lebih-lebih lagi, sambil menolong ibu, saya seronok menjahit kerana diberikan upah," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Kehidupan minoriti Islam di Ho Chi Minh City

Posted:

Kehidupan minoriti Islam di Ho Chi Minh City

Kehidupan minoriti Islam di Ho Chi Minh City

Oleh HISHAM IDRIS

SEMASA dibawa berkunjung ke Masjid Musulman, Ho Chi Minh City, Vietnam baru-baru ini, mata penulis terpandang kelibat seorang anak gadis bertudung sedang bermain badminton di halaman bersebelahan masjid.

Wajah riang Hasikin Thanh Liem, 18, mencuri hati penulis untuk mendekatinya bagi memahami Islam di dalam jiwa anak gadis ini.

Anak bongsu daripada dua beradik itu menceritakan biarpun Islam di tempatnya tidak segah Islam di Malaysia, namun tidak bermakna Islam tempatan perlu dipandang remeh.

Bagi anak gadis itu, rasa tersisih sebagai seorang Islam sememangnya menebal dalam dirinya yang terpaksa hidup dikelilingi penganut-penganut agama lain.

Paling ketara apabila rakan-rakan sekelas memandang rendah kepada gadis yang bertudung ke sekolah dan dianggap sebagai orang asing di bumi sendiri.

Seorang diri bersekolah dalam kalangan rakan-rakan yang langsung tidak faham apa itu Islam merupakan satu cabaran pada dirinya.


BECA yang boleh anda temui di Ho Chi Minh City yang digunakan untuk mengangkut barang.


"Setiap hari saya perlu qada' solat," jawabnya ringkas beliau apabila ditanya bagaimana dia menunaikan solat setiap hari.

Biarpun sedar dirinya terlalu kerdil, namun Hasikin tahu Islam ada di mana-mana sahaja tanpa batasan untuk diamalkan.

Hari demi hari yang dilaluinya ditempuhi dengan penuh tabah semata-mata mahu memastikan keislaman di dalam dirinya tidak tergugat.

Jauh di sudut hatinya, penulis dapat melihat keikhlasannya dilahirkan sebagai seorang Islam di bumi yang langsung tidak memahami Islam sebagai agama sejagat.

Apa yang diimpikan Hasikin kini ialah mencari peluang untuk melanjutkan pelajaran di negara yang meletakkan Islam sebagai agama utama yang dianuti.

Mazhab Syafie


HAMPIR sebahagian besar penduduk di Ho Chi Minh City lebih gemar menunggang motosikal untuk bergerak.


Imam Masjid Musulman, Abdul Azim Ishak, 50 menjelaskan, Islam di Ho Chi Minh City mengamalkan mazhab yang sama di Malaysia iaitu mazhab Syafie.

"Di sini Islam banyak dipengaruhi oleh masyarakat Islam dari Pattani, Thailand dan ada yang datang dari Kelantan yang dahulunya merupakan masyarakat Cham," katanya.

Sebagai kaum minoriti di bumi sendiri, Abdul Azim mengakui, sememangnya banyak perbezaan cara mengamalkan Islam itu sendiri.

Islam sebagai minoriti banyak kekurangannya dan terpaksa bersaing untuk survival komuniti yang kecil dalam kelompok majoriti agama lain.

"Di sini, laungan azan tidak dibenarkan menggunakan pembesar suara, namun ia tidak bermakna tidak akan ada orang datang berjemaah setiap hari," ujarnya.

Biarpun senario Islam di Vietnam amat berbeza dengan di Malaysia, namun ketika solat Jumaat kata Abdul Azim, lebih daripada 1,000 jemaah bakal memenuhi ruang solat masjid.

Masjid Musulman merupakan salah sebuah masjid paling sibuk di tengah-tengah Ho Chi Minh City. Ia dibina sekitar tahun 1935 oleh pedagang dari India.


MASJID MUSULMAN merupakan salah sebuah masjid yang paling sibuk di tengah-tengah Ho Chi Minh City.


Ruang solat terbahagi kepada dua iaitu di sebelah kanan merupakan ruang solat bagi jemaah lelaki, manakala sebelah kiri adalah ruang solat untuk wanita.

Terdapat satu kolah mengambil wuduk yang dibina di sebelah kanan masjid.

Biarpun keluasan dalam masjid agak kecil iaitu hanya sebesar bilik darjah, namun ia memadai bagi jemaah untuk beribadah.

Selepas pedagang India meninggalkan Ho Chi Minh City pada tahun 1975, masjid tersebut diserahkan kepada masyarakat Islam tempatan untuk menguruskannnya.

Sehingga kini, masjid tersebut menjadi ikon syiar Islam di Ho Chi Minh City sebagai salah satu tempat beribadah paling popular di tengah-tengah kesibukan kota.

Kawasan sekeliling masjid pula dijadikan tempat tinggal beberapa penduduk Islam dengan membina rumah-rumah kecil.


BUSANA muslimah turut dijual di sekitar kawasan perniagaan di Kota Ho Chi Minh.


Di Ho Chi Minh City, terdapat banyak butik yang menjual pakaian seperti telekung sulam, tudung, jubah dan baju Melayu.

Salah seorang pengusahanya ialah Basiroh Aly. Kedainya di Jalan Huynh Van Banh, Daerah Phu Nhuan.

Pemiliknya, Basiroh Aly berkata, pelbagai produk dijual bagi memenuhi permintaan masyarakat tempatan mahupun pelancong luar negara.

"Telekung sulam serendah RM30 boleh dibeli di sini," katanya ketika ditemui di kedainya.

Beliau yang mula berniaga dengan menjual barang dari rumah ke rumah pada tahun 2000 kini memiliki kilang dan butik sendiri untuk menerima tempahan daripada orang ramai.

Katanya, perniagaan beliau mendapat sambutan lebih-lebih lagi daripada pelancong dari Malaysia yang sering ke Ho Chi Minh City.

Jamu selera dengan landak laut

Posted:

Jamu selera dengan landak laut

Jamu selera dengan landak laut

Oleh ADZRIEFAIZ ADZLAN


BERAS dimasukkan di dalam kulit landak.


MINGGU ini Makan Angin 2 masih di negeri Di Bawah Bayu kerana pelbagai perkara menarik di negeri Sabah yang ingin dijelajah. Kali ini Faiz akan ke Pulau Gaya, Sabah untuk misi seterusnya iaitu mencari makanan laut eksotik. Kota Kinabalu terkenal dengan keindahan kawasan pulaunya dan kehidupan di dalam laut.


LANDAK LAUT


Oleh itu, saya akan menyelam ke dalam laut untuk menyiapkan misi seterusnya. Menu kali ini ialah landak laut, bantunan, kahanga dan rumpai laut (latok). Untuk ke Kampung Pulau Gaya, kami menaiki feri dan mengambil masa lebih kurang 10 hingga 15 minit. Perkampungan air yang sangat menarik dan unik itu menemukan saya dengan seorang lelaki bernama, Osman yang pakar menangkap landak laut dan pelbagai makanan

laut. Kebetulan dia memiliki kelong untuk memelihara rumpai laut iaitu spesies latok. Seperti yang diketahui umum landak laut merupakan haiwan yang berbahaya kerana racun yang terdapat pada durinya.


BANTUNAN yang menyerupai gamat.


Namun, saya telah menyahut cabaran tersebut dan turut serta bersama Osman menyelam bagi mendapatkan bahan-bahan utama menu pilihannya. Kemahiran yang dimiliki Osman memang mengagumkan kerana dia boleh

menahan nafas sehingga 10 minit di dalam laut untuk mencari landak laut tersebut. Lebih hebat, alat-alat pernafasan yang digunakan hanyalah peralatan yang biasa dan buatan sendiri. Setelah puas menyelam

di lautan sehari, masa untuk saya menyiang bahan-bahan utamanya. Menyiang landak laut bukanlah perkara yang mudah, ia memerlukan kemahiran. Osman menunjukkan cara-cara menyiang landak laut kepada saya.

Selesai proses tersebut, saya pun memasaknya. Landak laut boleh disediakan menjadi dua menu iaitu daripada isi dan kulitnya. Isinya akan dimasak rendang, manakala kulitnya akan dimasukkan beras dan direbus

yang dipanggil oko-oko oleh kaum Bajau di pulau tersebut. Kemudian untuk resipi kedua iaitu kahanga, sejenis kerang laut yang memiliki cengkerang yang cantik dan biasanya dijadikan perhiasan dan cenderamata.


PENULIS turut menyelam untuk mencari spesies hidupan laut.


Rasanya sangat sedap dan saya cadangkan kalau anda semua berkesempatan ke sini, carilah kahanga sebab rasanya itu. Misi seterusnya lebih mencabar kerana dua daripada menu tersebut hanya perlu dimakan mentah. Apabila melihat rupa makanan tersebut, memang tidak yakin dapat masuk ke mulut. Tapi gagahkan juga untuk mencubanya. Bak kata orang, belum cuba belum tahu. Memang tak rugi mencuba sebab rasanya sangat sedap.

Nak tahu apa makanan itu? Ia adalah bantunan dan latok! Bantunan merupakan spesies timun laut dan rasanya agak keras serta mempunyai bentuk lebih kurang seperti gamat. Latok pula spesies rumpai laut yang sedap apabila di cicah dengan air asam. Bila selesai semua menu, terasa berbaloi pula usaha saya menyelam ke dasar laut untuk kali ini. Sebelum pulang, saya sempat melalui kawasan sekolah di kampung tersebut

yang merupakan sekolah yang memiliki pencapaian yang sangat memberangsangkan dan belajar tarian igal-igal yang merupakan tarian tradisi kaum Bajau. Tarian itu biasanya ditarikan dalam majlis keramaian dan persembahan untuk tetamu. Setiap pertemuan ada perpisahan, kenangan dan keindahan Kampung Pulau Gaya tidak akan dilupakan. Kepada yang berkunjung di Sabah, jangan ketinggalan melakukan aktiviti menyelam

di Pulau Sapi kerana ia aktiviti yang menyeronokkan. Saya pun berkesempatan menyertai aktiviti Discover Diving dan Sea Walking di Pulau Sapi. Keindahan lautan Sabah sangat cantik dan menjadikan kita sedar

akan kekuasaan dan keindahan ciptaan Tuhan. Jangan lupa saksikan keunikan pengembaraan kami di Pulau Gaya malam esok pukul 8.30 malam di TV 9.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Bersabung nyawa balik raya

Posted:

Bersabung nyawa balik raya

Bersabung nyawa balik raya

Oleh MEGAT RAMLI MEGAT RAOF
megat@kosmo.com.my

ANGGOTA APMM menahan penumpang di atas bot yang mereka naiki di perairan Sekinchan dekat Pelabuhan Klang kelmarin.


PELABUHAN KLANG – "Saya bayar tambang bot semahal RM850 dan meredah lautan semata-mata mahu pulang beraya bersama anak-anak yang amat saya rindui." Itu luahan seorang ibu yang hanya mahu dikenali sebagai Siti, 38, selepas ditahan Maritim Malaysia (APMM) daerah Klang di perairan Sekinchan dekat sini kelmarin.

Dia merupakan seorang daripada 11 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Indonesia yang ditahan ketika cuba menyeludup keluar dari negara ini menaiki sebuah bot. Menurut Siti, sudah hampir setahun dia yang bekerja sebagai pembantu rumah di Subang dekat sini, tidak pulang beraya bersama anak-anak di Medan, Indonesia. Katanya, meskipun menyedari tindakan tersebut menyalahi undang-undang dan berbahaya, dia tiada pilihan lain selain mempertaruhkan nyawa di lautan untuk pulang beraya di kampung.

"Saya sebenarnya mahu pulang terus ke Indonesia dan tidak mahu lagi kembali ke sini tetapi belum sempat tiba, bot pula rosak," katanya ketika ditemui di sini kelmarin. Terdahulu, ketika ditahan, bot yang dinaiki mereka termasuk seorang tekong dan lima wanita berusia di antara 20 hingga 46 tahun terapung di situ sejak tiga hari lalu kerana kerosakan enjin.

Bot yang dipenuhi dengan pelbagai barangan untuk dibawa pulang sebagai hadiah sempena Aidilfitri itu juga didapati mengalami kebocoran dan menunggu masa untuk karam tetapi sempat diselamatkan oleh APMM.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

JPJ perketat pemeriksaan

Posted:

JPJ perketat pemeriksaan

JPJ perketat pemeriksaan

KOTA BHARU - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan mengetatkan penguatkuasaannya sempena Ops Raya 2011 mulai hari ini apabila perantau dijangka memulakan 'siri balik kampung'.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan (gambar) berkata, antara langkah yang diambil ialah menambah anggota penguat kuasa di lokasi tertentu bagi memastikan pengguna mematuhi peraturan jalan raya.

"Esok kita jangka perantau sudah mula pulang ke kampung halaman masing-masing dengan waktu puncaknya adalah pada Jumaat, Sabtu dan Ahad... kita akan tambah anggota di tempat-tempat tertentu," katanya kepada pemberita selepas ditemu ramah di Kelantan.fm, di sini semalam.

Di Johor umpamanya terdapat kira-kira 152 laluan maut yang akan dipantau oleh JPJ, katanya.

Solah berkata, JPJ juga akan bertegas kali ini terutama kepada pemandu bas ekspres yang tidak mematuhi arahan dan peraturan.

Beliau berkata, sepanjang Ops Raya 2011 yang bermula pada 14 Ogos lepas, sebanyak 6,694 buah bas ekspres di seluruh negara telah diperiksa oleh JPJ.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Dana kebajikan RM1.4 bilion

Posted:

Dana kebajikan RM1.4 bilion

Dana kebajikan RM1.4 bilion


NAJIB (tengah) dan Shahrizat bersama warga emas, OKU, ibu tunggal pada majlis pelancaran KAR1SMA di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, sebanyak RM1.4 bilion diperuntukkan bagi membantu kira-kira 500,000 penerima bantuan kebajikan masyarakat melalui Program Kebajikan Rakyat 1Malaysia (KAR1SMA).

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, bantuan yang akan diberikan pada setiap bulan itu bagi membantu kumpulan sasar yang antaranya terdiri daripada warga emas, orang kelainan upaya (OKU), ibu tunggal termasuk balu askar dan polis.

Katanya, langkah itu bagi memastikan golongan tersebut tidak terus berada dalam keadaan terpinggir dan terbiar dalam masyarakat.

"Dalam kemelut ekonomi dunia, kita lihat ada ekonomi negara tertentu yang bukan sahaja tidak menentu tetapi menguncup, ada juga negara yang pencen orang bersara terpaksa dipotong dan bantuan kebajikan terpaksa dikurangkan.

"Tetapi alhamdulillah di Malaysia bukan sahaja kita dapat meneruskan program ini malah dapat menambah lagi jumlah peruntukan untuk rakyat dan mereka yang amat memerlukan," katanya ketika melancarkan program tersebut di pejabatnya di sini semalam.

Turut hadir Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

Peruntukan itu merangkumi bantuan untuk golongan kanak-kanak sebanyak RM290 juta, orang kurang upaya (RM332 juta), warga emas (RM455 juta) dan membiayai program-program kemasyarakatan di peringkat komuniti (RM303 juta).

Di bawah program itu juga, satu kategori baharu bantuan kewangan diperkenalkan bagi balu anggota tentera dan polis yang layak melibatkan peruntukan sebanyak RM4.1 juta.

- Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


‘Peragut cili boh’ kena cekup

Posted:

'Peragut cili boh' kena cekup

'Peragut cili boh' kena cekup

24/08/2011 9:56pmSalah seorang suspek yang berjaya ditahan selepas cuba meragut seorang mangsa dengan menyimbah cili boh di sini hari ini.


KUANTAN — Taktik dua peragut menyimbah cili boh ke muka mangsa sebelum meragutnya tidak menjadi apabila seorang daripada mereka dicekup orang ramai yang mendengar jeritan mangsa, dalam satu kejadian di sini hari ini.

Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Daerah Kuantan, DSP Kamaruzzaman Jaafar berkata, dalam kejadian 9 pagi di Jalan Datuk Lim Hoe Lek itu, dua lelaki menaiki motosikal menghampiri seorang pengedar barang makanan yang baru mengambil wang daripada pelanggan.

"Selepas mengutip wang daripada klien, mangsa yang berusia 38 tahun itu menuju ke keretanya. Dia dihampiri dua suspek itu dan seorang daripada mereka menyimbah cili boh ke muka mangsa dan seorang lagi meragut beg sandangnya yang mengandungi wang tunai RM90,000," katanya ketika dihubungi.

Kedua-dua lelaki terbabit cuba melarikan diri, namun orang ramai yang mendengar jeritan mangsa bertindak mengejar dan berjaya menangkap seorang daripada suspek.

Katanya, mangsa kemudian membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan pada pukul 11 pagi.

"Hasil siasatan awal terhadap suspek pula mendapati dia berusia 30an, bekerja sebagai penarik kereta dan positif dadah," katanya.

Beliau berkata, polis kini mengesan seorang lagi peragut yang masih bebas dan kes disiasat mengikut Seksyen 394 Kanun Keseksaan. — Bernama

Dakwa rugi RM9,200 ditipu agensi amah

Posted:

Dakwa rugi RM9,200 ditipu agensi amah

Dakwa rugi RM9,200 ditipu agensi amah

24/08/2011 9:22pm

PETALING JAYA — Seorang pegawai Khidmat Pelanggan mendakwa kerugian RM9,200 selepas ditipu sebuah agensi pembantu rumah yang beroperasi di Bandar Sunway baru-baru ini.

Mangsa, Lok Mun Theng, 34, berkata, pada mulanya dia memohon untuk mendapatkan pembantu rumah daripada agensi itu dengan bayaran pendahuluan M5,000 pada November tahun lepas.

"Pada April lepas, agensi telah menyerahkan seorang pembantu rumah dan saya membayar lagi RM4,200. Bagaimanapun, pembantu rumah itu hanya bekerja selama sebulan," katanya kepada pemberita di Jabatan Pengaduan Awam MCA Selangor di sini hari ini.

Selepas itu, dia meminta supaya agensi menggantikan dengan pembantu rumah yang baru tetapi agensi itu telah meminta bayaran sebanyak RM1,020, tetapi Lok enggan membuat bayaran berkenaan.

"Selepas itu, agensi tersebut berjanji untuk memberikan pembantu rumah yang baru pada Jun lepas namun sehingga Ogos masih tiada pembantu rumah yang diberikan dan bila dihubungi pelbagai alasan diberikan," katanya. — Bernama

Yayasan Guru, UPSI dan UTHM bantu guru lanjut pelajaran

Posted:

Yayasan Guru, UPSI dan UTHM bantu guru lanjut pelajaran

Yayasan Guru, UPSI dan UTHM bantu guru lanjut pelajaran

24/08/2011 10:01pm

PUTRAJAYA - Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) hari ini memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB) untuk membantu pendidik melanjutkan pengajian bagi Ijazah Muda, Ijazah Sarjana dan Ijazah Doktor Falsafah.

Pengerusi YGMB, Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom, berkata perjanjian itu akan memberi peluang kepada warga pendidik meningkatkan pencapaian akademik dan kualiti kerjaya mereka.

"Program ini selaras dengan matlamat Kementerian Pelajaran untuk meningkatkan kelulusan akademik guru-guru sehingga ke peringkat tertinggi dan mempertingkatkan mutu pendidikan negara," katanya dalam satu kenyataan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran menyaksikan majlis menandatangani MoU itu di sini hari ini.

YGMB diwakili Alimuddin, UPSI diwakili oleh Naib Canselor, Prof. Datuk Dr. Aminah Ayob manakala UTHM diwakili Naib Canselor, Prof. Datuk Dr. Mohd. Noh Dalimin.

Alimuddin berkata perjanjian itu membolehkan YGMB menguruskan pelbagai program dengan kerjasama UPSI dan UTHM yang membolehkan guru mengikuti pengajian separuh masa dan kuliah secara online.

Sesi pembelajaran bersemuka di pusat-pusat pengajian berhampiran dengan pelajar yang mempunyai 20 orang atau lebih untuk satu-satu program. Program juga akan diadakan pada cuti hujung minggu atau semasa cuti persekolahan.

Alimuddin berkata, bagi guru-guru yang memerlukan pembiayaan yuran pengajian, YGMB sedia menguruskannya melalui pinjaman Koperasi YGMB dengan maksimum pinjaman RM30,000. YGMB yang ditubuhkan pada tahun 1996 mempunyai lebih 100,000 ahli. — Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Anak Gaddafi buat kejutan

Posted:

Anak Gaddafi buat kejutan

Anak Gaddafi buat kejutan

SEIF AL-ISLAM bergambar di sebatang jalan raya yang lengang di Tripoli semalam.


TRIPOLI - Seorang anak Muammar Gaddafi, Seif Al-Islam membuat kemunculan mengejut semalam di bandar ini selepas dia dilaporkan telah ditangkap pemberontak kelmarin.

Dia muncul dengan sejumlah pengikutnya yang bersenjata selepas para pemberontak yang menentang kepimpinan Gaddafi sejak Februari lalu memasuki bandar Tripoli pada Ahad lalu.

Seif yang dikatakan bakal menjadi pengganti Gaddafi sebagai pemimpin Libya dilihat melawat hotel yang menjadi tempat penginapan wartawan asing di sini.

Dia membawa para wartawan itu ke kediaman bapanya di tengah Tripoli awal semalam.

Seif memberikan senyuman, melambaikan tangan, berjabat tangan dengan para penyokongnya dan memberikan isyarat kemenangan.

"Kita memberikan mereka (pemberontak) masa yang sukar, justeru kami dalam kemenangan. Angkatlah senjata. Insya-Allah, kita akan menyerang tikus (para pemberontak) pada hari ini," katanya kepada sekumpulan penyokongnya yang menunggu untuk diberikan senjata.

Seif sebelum ini dilaporkan oleh pemberontak telah ditangkap.

Kemunculannya itu sekali gus membangkitkan persoalan mengenai kewibawaan kenyataan yang dikeluarkan oleh kumpulan pemberontak.

Kumpulan pemberontak kelmarin menyatakan bahawa era pemerintahan Gaddafi sudah berakhir selepas mereka menguasai beberapa tempat di Tripoli.


PARA sukarelawan pemimpin Muammar Gaddafi bersorak semasa Seif Al-Islam (tiga dari kanan) berucap di Tripoli semalam.


Menurut Seif, Tripoli berada dalam kawalan penyokong Gaddafi.

"Semuanya berada dalam keadaan baik di Tripoli," katanya kepada wartawan di luar pekarangan kediaman bapanya.

"Saya berada di sini untuk menafikan semua penipuan," katanya yang berusia 39 tahun berhubung penangkapannya.

Dia menuduh negara-negara Barat melancarkan perang teknologi dan media untuk mewujudkan huru-hara dan keganasan di Libya.

Ketika ditanya wartawan jika bapanya berada dalam keadaan baik dan selamat di Tripoli, Seif berkata: "Ya pastinya."

Kemunculan Seif telah menyebabkan kumpulan pemberontak yang berjuang menentang kepimpinan Gaddafi sejak Februari lalu berasa bingung ekoran kemunculan Seif yang dilaporkan sudah ditangkap sebelum ini.

"Kami akan mencari kenapa dia boleh melarikan diri (daripada ditangkap)," kata seorang pemberontak, Muftah Ahmad Uthman.

Para pemberontak pada mulanya menyatakan bahawa tiga anak lelaki termasuk Seif telah ditangkap.

Namun, stesen televisyen Al-Jazeera melaporkan bahawa salah seorang daripada mereka, Mohammed telah berjaya melarikan diri.

Ia juga melaporkan mayat seorang lagi anak Gaddafi, Khamis telah ditemui bersama Ketua Perisikan Libya, Abdullah al-Senussi.

Kelmarin, para pemimpin dunia mendesak, Gaddafi yang berusia 69 tahun dan sudah memerintah selama 42 tahun menyerah diri selepas para pemberontak menguasai sebahagian Tripoli. - Agensi

Serangan besar-besaran di kediaman pemimpin Libya

Posted:

Serangan besar-besaran di kediaman pemimpin Libya

Serangan besar-besaran di kediaman pemimpin Libya

TRIPOLI - Para pemberontak Libya semalam melancarkan satu serangan besar-besaran ke atas pekarangan kediaman pemimpin Muammar Gaddafi di sini.

Sebelum ini mereka memberi amaran bahawa akan melancarkan serangan di kawasan itu dengan bantuan kereta kebal.

Bunyi pertempuran kedengaran selepas para pemberontak mara ke bandar ini pada Ahad lalu.

Bunyi mortar dan jet-jet pejuang Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) turut kedengaran.

Laungan Allahuakbar juga kedengaran dari masjid-masjid.

Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama turut meminta satu peralihan kuasa dilakukan di Libya dengan menuntut Gaddafi menyerahkan kuasanya.

Menteri Pertahanan Perancis, Gerard Longuet kelmarin menyatakan menerusi sebuah stesen radio bahawa rejim Gaddafi sudah tumbang tetapi situasi di Libya masih belum menemui jalan penamat. - AFP

Polis Israel usir aktivis sosial

Posted:

Polis Israel usir aktivis sosial

Polis Israel usir aktivis sosial


SEKUMPULAN penunjuk perasaan duduk di dalam sebuah bangunan di Tel Aviv semalam.


TEL AVIV - Polis Tel Aviv semalam mengusir puluhan aktivis sosial yang tinggal dalam sebuah bangunan, kata seorang jurucakap polis, Luma Samri.

Puluhan aktivis itu tinggal dalam bangunan itu di sini bagi memprotes kebaikan kos taraf hidup.

"Polis memindahkan (para aktivis itu) dari bangunan ekoran aduan daripada Dewan Bandar Raya Tel Aviv.


Seorang anggota polis mengangkat seorang aktivis sosial di dalam sebuah bangunan di Tel Aviv semalam.


"Dalam operasi itu, tiga penunjuk perasaan ditangkap kerana cuba untuk menyekat laluan di kawasan berkenaan," kata Samri.

Para penunjuk perasaan itu memecah masuk ke dalam bangunan terbiar tersebut pada Isnin lalu dan mendirikan sebuah khemah.

Menurut akhbar Haaretz, para penunjuk perasaan itu menggelarkan khemah itu sebagai Rumah Rakyat.


SEJUMLAH penunjuk perasaan berdiri di balkoni sebuah bangunan di Tel Aviv kelmarin.


Bangunan empat tingkat itu dibina pada tahun 1940-an dan ia pernah dijadikan sebuah sekolah berasrama untuk wanita muda tetapi dibiarkan kosong sejak 12 tahun lalu.

Tunjuk perasaan para aktivis itu adalah yang pertama dibuat di dalam sebuah bangunan sejak tunjuk perasaan besar-besaran bermula sejak pertengahan Julai lalu berhubung kenaikan kos kehidupan.

Kenaikan kos kehidupan itu meliputi kenaikan harga barang, petrol dan hartanah.

Awal tahun ini, lebih 300,000 orang bertindak menunjuk perasaan di sini dan di beberapa buah bandar lain bagi menuntut keadilan sosial dan sebuah negara berkebajikan. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Hiburan raya Fara, Leya, Usop dan Ag

Posted:

Hiburan raya Fara, Leya, Usop dan Ag

Hiburan raya Fara, Leya, Usop dan Ag

BERTUGAS di pagi Aidilfitri bagai sudah sebati dalam adunan tanggungjawab dan keseronokan bagi penyampai-penyampai radio Hot FM antaranya Fara Fauzana, Leya, Usop dan AG.

Seiring dan sejalan dengan usia stesen radio itu beroperasi selama lima tahun umpamanya Fara Fauzana sehinggalah yang baru menginjak dan menapak perlahan seperti Usop atau nama lainnya Shy8, kemeriahan raya tetap dirasa walau meraikannya di konti pada pagi Syawal.

Bagi keempat-empat tunjang utama Hot FM, raya bukan hanya meraikan kemenangan bahkan juga mencurahkan sepenuh tanggungjawab menghiburkan pendengar pada pagi Aidilfitri.

Fafau Ratu mercun

Mercun dan bunga api susah untuk dipisahkan antara figura yang terkenal dengan panggilan Fafau atau empunya nama sebenarnya Fara Fauzana Fadzil, 31.

Katanya, label Ratu Mercun Shah Alam bagai sudah serasi dengan dirinya sementelah dia bergelar selebriti mahupun sebelum terkenal.

"Empat tahun lalu, saya pernah kena tahan polis sebab menyimpan mercun tapi selepas diberi teguran saya dilepaskan," katanya yang masih menyemat erat kenangan pahit ditempuhinya itu tatkala memandu sekitar kawasan rumahnya di Shah Alam.

Namun, semua itu hanya tinggal kenangan. Baginya, raya kini hanya di sekitar Kuala Lumpur (KL) dan Shah Alam termasuk konti Hot FM yang serasi dengannya sejak lima tahun lalu.

"Sebenarnya beraya di sekitar KL ini sangat menguntungkan, semuanya sudah ada di sini dan insya-Allah tahun ini rutin raya saya sama seperti tahun terdahulu.

"Selepas menghabiskan tugas saya di konti, saya akan meluangkan masa bersama keluarga dan sanak saudara di Shah Alam dan mungkin pada sebelah petangnya baru mulakan sesi menziarah," bicaranya ketika ditemui di Majlis Berbuka Puasa dan Pra-Dengar Single Raya penyampai Hot FM di Restoran Songket, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Leya fobia bunga api

Berbeza kisahnya bagi penyampai radio genit, Leya atau nama sebenarnya Sharifah Aleya Syed Zainal Rashid al-Yahya, 28.

Fobia dengan bunga api lantaran melihat pakaian sepupunya yang terbakar disambar api ketika bermain bunga api ketika malam raya sekali gus menghadiahkan trauma berpanjangan hingga kini.

"Masa kecil-kecil dulu, kami adik-beradik dengan sepupu yang sebaya sedang seronok bermain bunga api. Tapi, tiba-tiba percikan bunga api menyambar pakaian salah seorang daripada kami dan semuanya panik!

"Syukur Alhamdulillah semuanya selamat dan kecederaan yang dialaminya juga tidak teruk walaupun pakaiannya habis terbakar," ceritanya yang takut dengan bunga api apatah lagi bermain mercun.

Menceritakan momen menyambut raya di konti pada tahun terdahulu, ujar ibu kepada dua pasangan kembar Aza Ameena dan Asha Ameena, 2, itu, keutamaan diberikan kepada rakan setugas yang perlu pulang ke kampung halaman yang jauh dari Kuala Lumpur.

"Memandangkan rumah saya dan mertua juga sekitar KL maka tidak menjadi masalah untuk bertugas pada pagi raya, selepas menjalankan tanggungjawab menghiburkan pendengar yang sedang seronok berhari raya selepas itu tiba pula giliran saya menyambut lebaran dengan keluarga tercinta," tuturnya yang terkenal dengan kepetahan bercakap.

Tambahnya lagi, kuih raya yang menjadi idamannya sudah tentu kuih tart nanas buatan suaminya, Muhammad Ashraf Aasimudin yang baginya punyai rasa unik dan berbeza daripada dibeli daripada pasaran.

Shy8 beraya di hospital

Bagi empunya diri yang bernama Syed Mohamad Asri Syed Osman Jamalulail atau mesra disapa sebagai Shy8, tahun ini merupakan pengalaman pertama dirinya menyambut Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri sebagai penyampai radio.


BARISAN penyampai Hot FM begitu teruja menantikan ketibaan Aidilfitri kali ini.


Shy8 atau lebih dikenali sebagai Usop Wilcha di kalangan peminatnya berkata, tidak mengapa jika dia bekerja pada hari raya kerana mungkin sudah biasa dengan keadaan tersebut memandangkan dia sudah berpengalaman lama di dalam alam pekerjaan.

"Saya tidak kisah bekerja pada hari raya kerana dahulu juga saya pernah bekerja dan mengalami perkara sebegini. Tahun ini jika tidak dapat pulang beraya di kampung, asalkan saya bersama isteri dan anak, sudah memadai bagi saya," cerita Shy8 yang teruja menyambut raya kali ini bersama isteri dan anaknya yang baru memasuki umur setahun lebih.

Cerita Shy8 lagi, setiap kali menjelang raya, pasti banyak pengalaman manis yang diperoleh apabila dapat berkumpul bersama keluarga dan sanak saudara di kampung. Namun, ada sebuah kisah sedih semasa raya yang tidak akan dapat dilupakan oleh jejaka yang berusia 46 tahun ini.

"Pernah sekali ketika umur saya berusia dalam lingkungan 20-an, saya dimasukkan ke wad selama dua hari. Ketika itu saya diserang penyakit gastrik dan yang sedihnya, saya dimasukkan ke wad sehari sebelum raya.

"Pesakit lain semuanya mengambil cuti dan pulang beraya kecuali saya seorang. Apabila mendengar takbir berkumandang dan mengenangkan nasib saya yang berada di hospital, terasa sayu di dalam hati kerana tidak dapat bersama keluarga," bicara Shy8 yang sempat bergurau mengatakan mujur jururawat yang comel dapat mengubati sedihnya itu.

Raya rumah papan AG

Bagi AG atau nama sebenarnya Muhammad Azmir Selamat, tahun ini dia sekali lagi dapat pulang beraya di kampung. Raya tahun ini juga AG serta keluarganya akan pulang beraya di Johor memandangkan dia dan isteri berasal dari negeri yang sama.

Cerita AG, tahun ini merupakan tahun yang agak sibuk buat dirinya dan isteri. Seperti tahun-tahun sebelumnya, isteri AG, Emelda Amir hanya berniaga kuih-muih sahaja.

Tapi pada tahun ini, perniagaan Emelda dikembangkan dengan membuka dua buah gerai di bazaar Ramadan di dua lokasi berbeza.

"Bulan ini sibuk sikit berbanding tahun sebelumnya. Jika dahulu isteri saya hanya berniaga kuih raya namun tahun ini kami membuka dua gerai di bazar. Satu di bazar Masjid India dan satu lagi di e @ Curve, Damansara, Petaling Jaya.

"Orang rumah saya kini sudah melancarkan produk sendiri iaitu Galeri Emelda yang menjual shawl dan tudung serta ada juga pakaian raya. Alhamdulillah, perniagaan baik dan kuih juga ada yang membuat tempahan hingga ke Korea," cerita AG yang mana kuih raya kesukaan mereka ialah kuih semprit cheese.

Antara kenangan yang tidak dapat dilupakan AG ialah nostalgia semasa zaman kanak-kanak dahulu yang mana mereka sering pulang ke kampung di Muar. Di mana saudara-mara akan berkumpul beramai-ramai di rumah kampung diperbuat dari papan.

Akui AG, dia rindu ingin meraikan Aidilfitri di atas rumah papan yang mempunyai pangkin serta ruang bawah rumah yang menjadi tempat kanak-kanak bermain.

"Rumah ibu bapa saya kini telah diperbuat dari batu dan sudah moden. Jadi kepada peminat-peminat yang ada kampung yang masih berlantaikan papan, sila jemput AG ke rumah sebab memang teringin mahu beraya dalam suasana sebegitu," seloroh AG sambil ketawa yang juga mengatakan dia cemburu dengan sesiapa yang masih punya kampung berumah papan.

Akim bawa Stacy pulang beraya

Posted:

Akim bawa Stacy pulang beraya

Akim bawa Stacy pulang beraya

Oleh HARYATI KARIM


AKIM mengakui hubungan persabahatannya dengan Stacy agak akrab.


LEBARAN yang menjelang tiba disambut dengan penuh meriah oleh dua penyanyi muda yang hangat digosip bercinta, Akim dan Stacy. Meskipun berlainan agama, tidak menghalang untuk kedua-dua mereka meraikan lebaran bersama.

Akim atau nama sebenarnya Afiq Hakim Ahmad dan Stacy yang ditemui pada rakaman program raya stesen radio Muzik FM baru-baru ini memberitahu mereka meraikan lebaran secara sederhana.

Jejaka tinggi lampai berusia 20 yang tidak berselindung mengakui mempunyai hubungan persahabatan yang akrab dengan Stacy itu menyatakan keinginannya membawa pulang Stacy ke kampung halamannya di Johor Bharu untuk menyambut lebaran bersama.

Tetapi jangan salah sangka, niat Akim itu bukannya untuk memperkenalkan Stacy kepada keluarganya kerana terang Akim dan Stacy disebabkan persahabatan mereka, keluarga mereka juga sudah saling mengenal antara satu sama lain.

"Stacy kawan baik saya, apa salahnya saya ajak dia beraya di kampung untuk merasai pengalaman sebenar menyambut lebaran di kampung. Itu pun kalau dia tidak sibuk atau terikat dengan kerja.

"Jangan salah anggap pula, kami hanya kawan dan saya akui memang kami kawan rapat. Selain merasai pengalaman raya, pada hari raya keempat saya dan keluarga akan mengadakan rumah terbuka buat peminat, saudara dan rakan-rakan.

"Kemungkinan juga saya akan berkonvoi melawat rakan-rakan Akademi Fantasia yang lain seperti Aril di Melaka. Kalau tidak pun setiap tahun Aril akan datang beraya di rumah saya," katanya yang akan bercuti selama dua minggu bermula 29 Ogos ini.

Bercerita lanjut mengenai persiapan raya, kata Akim yang menggemari makanan tradisi orang Bugis iaitu Berasak (pulut yang dibungkus dengan daun pisang) paha hari raya, dia telah membeli kelengkapan hari raya untuk keluarganya terutamanya pakaian pada awal puasa lagi. Cuma yang tinggal adalah kerja-kerja pada saat-saat akhir seperti mengemas rumah dan menukar langsir yang menjadi tugas wajibnya setiap tahun.

"Tahun ini tahun ketiga saya beraya sebagai artis, saya raya macam orang lain juga. Peruntukan saya tidak banyak hanya untuk saya, ibu ayah dan adik bongsu," kata anak ketiga daripada empat adik-beradik itu lagi.

Seperti biasa, tahun ini wajah Akim boleh disaksikan di kaca televisyen pada hari raya pertama menerusi program Mega Raya, Fantastika Raya, Akustika Raya dan program Wali Band Cari Jodoh yang mana Akim bertindak sebagai pengacara.

Stacy bersiap untuk Kasanova

Penyanyi Stracie Angie Anam atau Stacy yang baru menyambut hari lahir yang ke-21 pada 18 Ogos lalu, tidak ketinggalan meraikan lebaran saban tahun memandangkan dia dikelilingi oleh rakan-rakan beragama Islam, malah abang keduanya juga memeluk agama Islam kerana berkawan dengan wanita Melayu.

"Saya sudah biasa sambut hari raya walaupun saya beragama Kristian kerana dalam keluarga saya sendiri ada yang beragama Islam, sudah pasti saya menyambut hari raya bersama mereka," kata anak kesembilan daripada 10 adik-beradik itu lagi.

Sungguhpun begitu, lebaran kali ini, Stacy dihambat oleh kesibukan kerja kerana menyiapkan dirinya untuk merakamkan video muzik untuk single keduanya berjudul Kasanova selepas single pertamanya Kisah Dongeng.

"Saya teringin untuk beraya di kampung dan merasai nikmat hari raya bersama rakan-rakan, Akim ada beritahu dia akan buat rumah terbuka pada hari raya keempat, jika saya ada kelapangan saya akan pergi melawat dia dan juga rakan-rakan yang lain.

"Tetapi hari raya tahun ini saya akan berada di Kuala Lumpur untuk mempersiapkan diri dengan tarian rancak untuk rakaman muzik video lagu Kasanova," katanya yang menggemari kuih batang buruk dan makmur.

Tambah Stacy, dia tidak menolak andai jodohnya kelak dengan lelaki Melayu, malah, Stacy tanpa berselindung memberitahu lelaki idamannya adalah seperti Akim, namun buat masa ini dia tiada masa untuk bercinta sebaliknya hanya ingin fokus pada kerjaya seni.

"Saya dan Akim rapat, begitu juga dengan rakan AF yang lain macam Aril dan Hafiz. Saya mengaku kami sering menonton wayang bersama tetapi bukan berdua sebaliknya bersama rakan-rakan yang lain.

"Memang saya suka lelaki macam dia (Akim), tetapi sekarang saya masih muda, bukan masanya untuk bercinta. Kalau nak fikir kahwin pun lambat lagi, sekarang saya hanya ingin bekerja," katanya yang pulang ke kampung halaman Kota Kinabalu untuk meraikan sambutan hari lahirnya.

Peminat boleh mendengar suara Stacy dan Akim menyanyikan lagu raya dan lagu-lagu popular mereka di radio Muzik FM dalam Konsert Raya 1Malaysia Muzik FM yang akan disiarkan pada hari raya pertama dan kedua pada pukul 2 petang.

Selain Stacy dan Akim, artis lain yang turut terlibat dalam program tersebut adalah Francesca Peter, Dayang Nurfaizah, Mawi, Sheila Abdul, Daniel Lee, DJ Anand (Minnal FM) dan juga DJ Muzik FM.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved