Isnin, 24 September 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kucing teman akrab Annur

Posted:

Kucing teman akrab Annur

WANITA itu tekun melipat longgokan pakaian yang baru diambil daripada ampaian rumahnya yang terletak di Kampung Sungai Masin, Batang Kali, Kuala Kubu Baru, Selangor itu.

Lazimnya begitulah rutin yang dilakukan Rabiatul Adawiyah Lokman, 22. Setiap hari, selepas membantu ibunya, Mahanum Mat Shah, 51, yang mengusahakan perniagaan baulu di kampung itu, barulah dia mempunyai masa untuk melakukan kerja-kerja di rumah.

Bagaimanapun konsentrasi wanita yang lebih mesra dengan panggilan Annur itu sedikit terganggu dengan kehadiran dua 'anaknya'' menyelerakkan pakaian yang telah dilipat.

"Mok, Kiko...Janganlah main-main dekat sini, Annur kan tengah sibuk lipat pakaian," katanya lembut.

Seakan memahami kata-kata yang diucapkan, Mok dan Kiko menundukkan kepala sambil mendiamkan diri.

"Macam ini lah gelagat kedua-duanya. Pantang tengok orang senang, ada saja yang datang nak mengacau atau nak bermanja.

"Itu belum lagi dengan kehadiran Isabel, Bob dan Kecik yang keluar sejak dari tadi lagi. Jika semua berkumpul sekali di rumah, boleh pening kepala dibuatnya," tutur Annur tatkala menceritakan keletah kucing-kucing kesayangannya itu.

Anak ketiga daripada tujuh beradik itu berkata, sebelum ini dia tidak berminat membela kucing kerana adik bongsunya, Anis Nurulhuda, 10, mengalami alahan akibat penyakit asma.

"Memang ada kucing-kucing liar yang berkeliaran di luar rumah, tetapi ia hanya datang seketika untuk mencari makanan sahaja," katanya.

KELETAH nakal Mok sering mencuit hati Annur.


Perasaan tersentuh

Bagaimanapun, persepsinya terhadap haiwan yang menjadi kesayangan Rasullullah S.A.W itu berubah ketika berkunjung ke Pasar Awam Batang Kali pada tahun 2007.

"Ketika berjalan-jalan, saya terjumpa tiga ekor anak kucing yang berkeliaran mencari ibunya.

"Perasaan saya tersentuh tatkala melihat keadaan kucing yang kelaparan dan tidak terurus. Tanpa berfikir panjang, saya tekad membawa kesemua kucing itu pulang," ujarnya.

Bimbang perkara itu diketahui, dia cuba menyorokkan kucing-kucing itu di luar rumah.

"Lama-kelamaan ibu mengetahuinya, apa lagi, puas saya menahan telinga mendengar leteran. Jika mahu membela kucing, saya kena pastikan ia tidak membuang najis merata-rata atau merosakkan perabot," katanya.

Ujar Annur, selepas dilatih kucing-kucingnya mula pandai mendengar kata dan menyesuaikan diri biarpun dibiarkan bebas berkeliaran di dalam rumah.

Sejak itu, keluarganya mula menerima kehadiran kehadiran haiwan itu, lebih-lebih lagi selepas adiknya tidak lagi menunjukkan tanda-tanda alahan seperti sebelum ini. Daripada tiga ekor, jumlah kucing miliknya terus bertambah menjadi 18 ekor. Dalam tempoh seminggu, kata Annur, dia terpaksa menyediakan tiga kilogram makanan untuk kucing-kucingnya itu.

Jelas Annur, kucing bukan sekadar haiwan peliharaan semata-mata sebaliknya teman akrab dirinya tatkala berada dalam keadaan suka dan duka.


ANNUR sentiasa memastikan kucing-kucingnya sihat melalui pemakanan yang seimbang.


"Seperti manusia, kucing juga mempunyai perasaan. Mereka perlu dibelai dan dimanja setiap hari. Disebabkan itu, saya tidak kekok berdamping dengan kucing biarpun sehingga ke bilik tidur.

"Setiap kucing mempunyai perwatakan dan sifat-sifat yang tersendiri, namun saya paling sayang Kecik kerana sifatnya yang manja dan tidak mahu berdamping dengan orang lain kecuali saya.

Baru melangsungkan perkahwinan beberapa bulan lalu, Annur berkata, dia bertuah kerana suaminya, Mohd. Alif Haikal, 22, juga seorang peminat kucing seperti dirinya.

"Setakat ini tidak ada masalah, kami saling bekerjasama menguruskannya, lagi pun jumlah kucing hanya tinggal lima ekor sahaja kerana ada yang mati, hilang atau diberi kepada saudara-mara. Kata Annur, dia tidak menyangka hobi membela kucing menjadi inspirasi kepada Ahmad Nazri Mahmood, 38, seorang pelukis dan animator bebas untuk diadaptasi ke dalam komiknya yang bertajuk, Annur dan Meow.

Katanya, dia mengenali Ahmad Nazri yang merupakan salah seorang kenalan abangnya, Muhammad Ammar, 25.

Selepas Ahmad Nazri berhenti kerja dan berhijrah ke Kuala Lumpur untuk meneruskan cita-citanya dalam bidang animasi, mereka masih tetap berhubung seperti biasa.

"Abang Nazri ada bercerita tentang hasratnya untuk menghasilkan komik tulisan jawi, secara berseloroh saya memintanya membuat kisah mengenai dirinya dan kucing-kucingnya itu," ujarnya yang sudah menganggap Ahmad Nazri sebagai abang kandung sendiri.

Tanpa diduga, komik itu telah mendapat sambutan yang luar biasa daripada peminat-peminat komik tempatan. Kata Annur, dia sendiri tidak percaya apabila diberitahu bahawa komik itu dibaca lebih 2,000 pembaca kurang sebulan ia dimuat naik di laman sosial Facebook.


SETIAP hari masa Annur dihabiskan dengan membantu ibunya mengusahakan pernigaaan baulu.


Di belakang tabir

"Ada kisah yang memaparkan pengalaman saya sendiri, ada juga yang berdasarkan imaginasi Abang Nazri, namun apa yang penting populariti komik itu sedikit sebanyak telah menarik golongan muda untuk mendekati tulisan jawi.

"Biarpun hanya popular di belakang tabir, saya tidak kisah, apa yang penting saya dapat berkongsi pengalaman dengan peminat-peminat kucing di luar sana," jelasnya.

Sementara itu, Ahmad Nazri pula berkata, hasrat untuk menerbitkan komik tulisan itu jawi itu bermula selepas terbaca artikel mengenai kisah seorang seorang profesor dari Korea Selatan, Prof. Dr. Kang Kyoung Seok yang begitu obses terhadap tulisan berkenaan.

"Saya kagum dengan usaha yang dilakukan beliau dalam memartabatkan tulisan jawi di negara ini, jika orang luar boleh menghargai warisan bangsa Melayu ini, mengapa tidak saya mengetengahkannya melalui bakat yang ada.

"Lagi pun komik merupakan medium paling dekat dengan masyarakat tanpa mengira usia, bangsa dan jantina, seperti yang pernah dilakukan oleh Raja Kartun Malaysia, Rejabhad melalui karya-karyanya suatu ketika dahulu," kata Pengarah Urusan Frame to Frame Production Sdn. Bhd. itu.

Lebih 4,500 ikuti kisah Annur dan Meow

Posted:

Lebih 4,500 ikuti kisah Annur dan Meow


PROSES lakaran komik Annur dan Meow dilakukan dengan menggunakan peralatan khas.


BERPENGALAMAN luas sebagai animator termasuk terlibat di dalam pembikinan siri animasi popular seperti Usop Sontorian, Yokies, Alif dan Fruities, Ahmad Nazri Mahmood berusaha keras merealisasikan impiannya itu.

Menggunakan media baharu seperti Facebook untuk mengetengahkan karyanya itu, pada peringkat awal Ahmad Nazri mengakui menghadapi masalah untuk mencari watak dan jalan cerita yang sesuai dengan komiknya itu.

"Saya mencipta lebih 10 watak komik sebelum ini sebelum ia dimuat naik di dalam akaun Facebook milik saya. Ada kisah wanita muslimah, ada kisah pekerja di pejabat, pelajar universiti dan sebagainya.

"Bagaimanapun, ia tidak mendapat sambutan yang diharapkan dan tidak banyak komen diterima," katanya. Biarpun begitu, dia tidak mengalah. Akhirnya, selepas beberapa kali mencuba dia tampil dengan komik Annur dan Meow yang disiarkan sejak Jun lalu.

Katanya, dia memilih Annur untuk menjadi watak penting kerana gadis itu seorang yang lemah-lembut dan sopan dalam tutur caranya.

Bagi menambah elemen humor di dalam komik itu, dia mencipta watak Meow dan Afi sebagai pelengkap jalan cerita.

PENGALAMAN luas dalam bidang animasi mendorong Ahmad Nazri membuka produksi animasi sendiri di Subang Jaya.


"Kebetulan saya memang mengenali diri Annur dan keluarganya sejak dahulu lagi, secara tidak langsung ia memudahkan saya memahami dan menyelami kesemua watak-watak yang berada di dalamnya," katanya.

Ujarnya, sebaik sahaja tersiar di Facebook, komik itu terus mendapat komen-komen positif daripada pembaca. Malah ia juga turut popular dalam kalangan pemilik-pemilik blog di negara ini.

Komen positif

Kekuatan komik itu, katanya terletak kepada tiga teraju utamanya iaitu Annur, Meow dan Afi.

"Konsep komik yang santai dan menekankan elemen Islamik, kekeluargaan dan humor itu juga menyebabkan ia pantas menarik perhatian bukan sahaja si kecil malah peminat-peminat kucing di negara ini.

"Apa yang membanggakan saya, komik ini juga turut dijadikan bahan dalam kalangan guru-guru agama yang mengajar subjek Jawi di sekolah.

"Saya turut difahamkan, ia bukan sekadar diminati kaum Melayu sahaja, tetapi juga kaum-kaum lain seperti Cina dan India," jelasnya yang memberitahu

Senarai peminat komik itu di akaun Facebook miliknya kini mencecah lebih 4,500 orang.


AHMAD Nazri mahu menggunakan bakatnya untuk memartabatkan tulisan jawi di negara ini.


Katanya, berikutan sambutan yang memberangsangkan itu, dia bercadang untuk menerbitkan komik Annur dan Meow pada masa hadapan.

"Setakat ini, sebanyak 70 muka surat komik telah dimuat naik di laman itu sementara sebanyak 50 muka surat lagi telah pun siap untuk dimuatkan di dalam komik itu nanti.

"Kini saya sedang giat menghasilkan siri kedua komik tersebut, di mana ia masih mengekalkan watak dan jalan cerita yang sama seperti sebelum ini," katanya yang turut mencipta Fan Page Annur dan Meow di Facebook, khusus untuk peminat-peminat komik itu.

Katanya, dia berharap lebih ramai pelukis dan animator lain yang bakal mengikut jejak langkahnya bagi memastikan tulisan jawi tidak pupus ditelan zaman.

"Sebelum ini pun saya jarang menggunakan tulisan jawi dalam kehidupan harian. Melalui komik ini, secara tidak langsung ia berjaya mengasah semula kemahiran saya selepas sekian lama meninggalkannya sejak zaman sekolah lagi," jelasnya. Kepada mereka yang ingin mengikuti kisah Annur dan Meow boleh melayari annurmeow.blogspot.com atau www.facebook.com/AnNurMeow.

Facebook medium sebarkan jawi

Posted:

Facebook medium sebarkan jawi

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA

USAHA memartabatkan tulisan jawi seharusnya bermula sejak kanak-kanak lagi.


TULISAN jawi merupakan satu seni penulisan yang wujud berabad-abad lamanya di Nusantara. Kemunculannya berkait secara langsung dengan kehadiran orang Arab yang menjalankan aktiviti perniagaan di samping menyebarkan dakwah Islam di rantau ini.

Dekan Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof Datuk Dr. Ramlah Adam berkata, antara kesan penyebaran dakwah ini ialah penggunaan huruf-huruf Arab sebagai medium untuk berkomunikasi yang kini dikenali dengan nama tulisan jawi.

"Abjad jawi diambil dari abjad Arab bermaksud Jawah. Jawi merupakan istilah yang digunakan pedagang Arab ketika itu untuk mengenali alam Melayu dan penduduknya," katanya.

Tambah Ramlah, tulisan jawi telah berkembang sejak zaman kerajaan Melayu silam bermula dari kerajaan Islam Pasai kemudian disebarkan ke kerajaan Melayu Melaka, kerajaan Melayu Johor dan Aceh pada kurun ke-17.

"Biarpun tidak terdapat tarikh jelas mengenai kehadiran tulisan jawi ke Tanah Melayu, namun ia dipercayai telah bertapak sejak kurun ke-13, melalui penemuan Batu Bersurat di Terengganu," katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

Kegemilangan tulisan jawi

Pada zaman dahulu, tulisan jawi memainkan peranan penting dalam masyarakat. Ia digunakan sebagai perantara dalam semua urusan pentadbiran, adat istiadat dan perdagangan.

"Tulisan jawi turut digunakan pada perjanjian penting antara Raja-Raja Melayu dengan penjajah Portugis, Belanda dan Inggeris.

"Kegemilangannya menyebabkan ia tersebar ke seluruh dunia. Ia dapat dibuktikan melalui penemuan surat-surat Sultan Iskandar Muda dari Aceh kepada Raja James I dari England pada tahun 1615 dan surat daripada Sultan Abdul Jalil IV dari Johor kepada Raja Louis XV dari Perancis pada tahun 1719," katanya.

Bagaimanapun, kehadiran penjajah Inggeris yang memperkenalkan tulisan rumi pada akhir abad ke-19 menyebabkan tulisan jawi semakin terhakis di Tanah Melayu.

Pembukaan sekolah-sekolah varnikular yang berteraskan bahasa ibunda secara tidak langsung telah meminggirkan tulisan jawi dalam sistem pendidikan negara ketika itu.


TULISAN jawi merupakan khazanah dan warisan unik kepada bangsa, identiti dan tamadun masyarakat Melayu.


"Ia adalah agenda halus Inggeris untuk mengurangkan rasa taksub orang Melayu terhadap agama Islam di samping menghapuskan warisan Melayu itu secara perlahan-lahan.

"Keadaan itu diburukkan lagi dengan sikap segelintir kaum Melayu sendiri yang memandang rendah terhadap tulisan jawi. Akibatnya kemahiran membaca, menulis dan memahami tulisan jawi semakin terhakis daripada generasi ke generasi," ujarnya.

Menyedari nasib tulisan jawi yang semakin kelam, beliau menyokong mana-mana pihak yang mahu mengangkat dan memperjuangkan warisan Melayu itu khususnya melalui media baharu seperti Facebook.

"Tidak semestinya bahan ilmiah, menerusi komik atau kartun tulisan jawi juga kita mampu menarik minat generasi muda untuk mengetahui keunikan dan mempelajari tulisan jawi," katanya.

Sementara itu, seorang pencinta tulisan jawi, Ujud Sindut, 54, berkata, generasi muda kini tidak menyedari betapa bertuahnya mereka memiliki sebuah warisan unik yang menjadi identiti dan penyambung legasi bangsa.

"Tulisan jawi sinonim dengan al-Quran, apabila mereka terbiasa dengan tulisan jawi ini akan memudahkan pengenalan kepada pembacaan al-Quran.

"Khazanah tulisan jawi perlu diangkat semula kerana ia sebahagian daripada warisan sejarah Melayu," ujarnya.

Berpengalaman luas dalam memperkembangkan sistem pembelajaran tulisan jawi sejak 32 tahun lalu, Ujud memberitahu, kaedah terbaik untuk memartabatkan semula tulisan itu ialah melalui transformasi di dalam sistem sedia ada.

Berdasarkan kajiannya, terdapat 30 hingga 35 peratus pelajar gagal menguasai tulisan jawi.

Masalah serius

Antara kelemahan-kelemahan yang dikesan ialah ketidakmampuan mengenal huruf jawi, tidak memahami suku kata terbuka dan suku kata tertutup serta menguasai tradisi tulisan itu.

"Ia masalah serius dan perlu ditangani segera oleh pihak-pihak yang terlibat di kementerian. Dalam kalangan guru pula mereka bukan sahaja perlu mahir tetapi kreatif dalam mempelbagaikan kaedah pengajaran. Hanya dengan ini masalah tulisan jawi dapat disuburkan dalam jiwa para pelajar kita," katanya.

Bagi mengatasi masalah ketirisan tulisan jawi itu, beliau telah mencipta kaedah Wujudi pada tahun 2006 iaitu teknik pembelajaran jawi yang pantas dan berkesan berdasarkan sistem gambar dan bunyi.

"Setakat ini ia menunjukkan kejayaan yang membanggakan. Pelajar-pelajar yang bermasalah mempelajari tulisan jawi akhirnya mahir dan berjaya menunjukkan prestasi memberangsangkan selepas mengikutinya.

"Saya turut menghasilkan buku bertajuk, Pemulihan, Pengayaan dan Pengajaran Jawi Kaedah Wujudi yang dilancarkan tahun lalu," ujarnya yang aktif mengadakan bengkel pembelajaran tulisan jawi di seluruh negara.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pilu dengar anak meraung

Posted:

Pilu dengar anak meraung

Oleh AHMAD SYAHIR KASSIM
syahir.kassim@kosmo.com.my

MAIZATUL memasukkan sebatang lilin ke dalam dubur Anas di rumah mereka di Jitra, Kedah semalam sambil disaksikan bapanya, Salehuddin.


JITRA - Sukar dibayangkan betapa sakitnya seorang budak berusia dua tahun apabila sebatang lilin perlu dimasukkan ke dalam duburnya dua kali sehari.

Namun itulah yang dilakukan ke atas Muhammad Anas Miqhael Salehuddin (gambar kecil) oleh ibunya bertujuan untuk memastikan dubur anaknya itu yang dibuat melalui pembedahan pada 12 September lalu tidak tertutup.

Anak kecil itu perlu melalui proses tersebut sehingga satu lagi pembedahan ke atas duburnya itu dilakukan di Hospital Sultanah Bahiyah di sini pada 25 Oktober depan.

Ibunya, Maizatul Shahida Jalil, 29, berkata, walaupun dia tidak sanggup mendengar jeritan anaknya setiap kali lilin tersebut dimasukkan sedalam empat sentimeter, dia terpaksa juga melakukannya bagi memastikan dubur anaknya itu tidak tertutup.

Katanya, proses memasukkan pelbagai saiz lilin yang dibekalkan oleh hospital ke dalam dubur anaknya perlu dilakukan setiap hari sehingga pembedahan akan datang dilakukan.

"Hati saya terhiris setiap kali mahu memasukkan lilin ke dalam lubang dubur Anas kerana dia akan menjerit kesakitan.

"Namun saya terpaksa lakukannya juga demi kebaikannya. Jika boleh biarlah saya yang merasai kesakitan itu kerana dia masih kecil," katanya ketika ditemui pemberita di Taman Cermai di sini semalam.

Bagaimanapun penggunaan losen pelembap memudahkan proses memasukkan lilin ke dalam duburnya anaknya itu.

Kosmo! pada 10 September lalu melaporkan Muhammad Anas yang tidak mempunyai saluran najis dan lubang dubur, saluran makanan dan karung testis akan menjalani pembedahan ketiga tidak lama lagi.

Anak bongsu daripada empat beradik itu sudah bertarung nyawa bagi menjalani pembedahan di perut untuk memasukkan saluran bagi penyusuan melalui tiub getah dan mengeluarkan saluran najis hanya enam jam selepas dilahirkan pada tahun 2010

Ketika berusia lapan bulan iaitu pada April 2011, dia telah menjalani pembedahan kedua bagi menyambung saluran pemakanan dari kerongkong ke dalam perut.

Langkah itu bertujuan membolehkan kanak-kanak malang itu mengambil makanan menerusi saluran normal iaitu mulut.

Pada 25 Oktober depan, dia dijadual menjalani pembedahan keempat iaitu memasukkan usus ke dalam perut dan membuat karung testis.

Kata Maizatul Shahida, selepas pembedahan sebelum ini, anaknya kembali aktif namun mengalami demam sejak beberapa hari lalu menyebabkan berat badannya turun dari sembilan kilogram (kg) kepada 8.7 kg selain hilang selera makan.

"Saya terpaksa memasukkan tiub getah ke dalam lubang hidungnya untuk memasukkan susu dan satu lagi tiub ke dalam mulut bagi mengeluarkan kahak.

"Minuman susu tidak mencukupi kerana saya juga perlu memaksanya makan untuk mengaktifkan saluran pemakanannya agar tidak sempit," katanya.

Akta baharu terima perubatan Islam

Posted:

Akta baharu terima perubatan Islam

Oleh JUNHAIRI ALYASA
junhairi.alyasa@kosmo.com.my

PENGAMAL perubatan Islam akan dipantau oleh Majlis Perubatan Tradisional dan Komplementari selepas ini. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR – Semua pengamal perubatan Islam termasuk tukang urut dan bidan di negara ini akan diwajibkan berdaftar dengan Kementerian Kesihatan apabila Akta Perubatan Tradisional dan Komplementari 2012 (TCM) dikuatkuasakan tidak lama lagi.

Menerusi akta tersebut, pengamal perubatan Islam yang gagal berbuat demikian boleh dikenakan denda sebanyak RM30,000 atau penjara dua tahun untuk kesalahan pertama. Bagi kesalahan kedua pula, mereka akan didenda RM50,000 atau tiga tahun penjara.

Antara bidang perubatan tradisional lain yang dimasukkan di bawah akta tersebut selain tukang urut dan bidan ialah perubatan Melayu lain seperti perubatan berasas herba, perubatan tradisional Cina seperti akupuntur, moxibustion dan Qi Gong serta perubatan tradisional India iaitu ayurveda, siddha dan yoga.

Ketika ini, terdapat kira-kira 15,000 pengamal perubatan Islam yang menyediakan perkhidmatan kepada orang ramai di seluruh negara.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai (gambar kecil) berkata, kaedah perubatan Islam telah dimasukkan ke dalam akta tersebut setelah mendapat rayuan daripada pertubuhan yang mewakili pengamal perubatan tersebut.

"Pada awalnya, kita tidak masukkan kerana ia memerlukan persetujuan Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia). Selepas dapat persetujuan Jakim, mereka perlu sokongan negeri-negeri sebab itu kita teruskan rang undang-undang ini tanpa memasukkan perubatan Islam.

"Malah, kita ingat perkara ini terletak di bawah bidang kuasa Jakim tetapi Jakim telah meminta supaya perkara ini diletakkan di bawah kementerian," katanya ketika ditemui pemberita di Dewan Rakyat semalam.

Kosmo! sebelum ini melaporkan Gabungan Persatuan Pengamal Pengubatan Islam Malaysia meminta Kementerian Kesihatan menyemak semula Rang Undang-Undang Perubatan Tradisional dan Komplementari yang dikatakan tidak menyenaraikan kaedah rawatan perubatan Islam di dalamnya.

Ekoran itu, Tiong Lai telah memasukkan definisi perubatan itu ke dalam rang udang-undang tersebut untuk bacaan kali kedua di Dewan Rakyat semalam.

Beliau menjelaskan, semua pengamal perubatan tersebut akan dipantau oleh Majlis Perubatan Tradisional dan Komplementari yang berfungsi sama seperti Majlis Perubatan Malaysia.

"Majlis ini akan diwakili oleh pakar-pakar daripada bidang masing-masing dan menjadi sebuah badan yang memastikan setiap pengamal mempraktikkan amalan atau ilmu mereka dalam keadaan profesional," ujarnya.

Menurut Tiong Lai, pelaksanaan akta tersebut akan membolehkan rakyat mendapat perkhidmatan yang berkualiti dan selamat.

Tambah beliau, Jakim juga akan mempunyai institusi khas untuk memastikan seseorang pengamal perubatan Islam itu adalah profesional dan diiktiraf.

Tingkat kedudukan negara - Najib

Posted:

Tingkat kedudukan negara - Najib

NAJIB (tengah) melihat model Pusat Rel CSR yang akan dibangunkan di Batu Gajah, Perak selepas menyaksikan majlis menandatangani MOA antara Kerajaan Malaysia dan Syarikat CSR Group China di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Penubuhan Pusat Rel CSR, kompleks bernilai RM400 juta di Batu Gajah, Perak akan mengukuhkan lagi kedudukan Malaysia sebagai peserta utama dalam industri rel, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau bagaimanapun berkata, masih terdapat banyak lagi ruang untuk pertumbuhan dan pengembangan dalam industri rel yang besar yang belum diterokai di Asia Tenggara dan melangkauinya.

Tiada sebab kenapa Malaysia bersama-sama rakan-rakan kongsinya yang berkebolehan tidak boleh meneroka peluang berkenaan, kata beliau.

"Dalam masa 10 tahun, adalah dijangka akan ada permintaan bagi 250 unit tren rel dan lokomotif lagi di Malaysia sahaja dan permintaan dari ASEAN serta Timur Tengah dijangka mencecah 2,900 unit tren baharu.

"Ini adalah pasaran yang besar. Selain daripada ini, pembaikan, penyelenggaraan dan baik pulih (MRO) kereta api merupakan satu lagi peluang yang menanti untuk diterokai kerana dianggarkan dalam tempoh lima tahun, kira-kira 1,350 kereta api akan memerlukan perkhidmatan MRO.

"Oleh itu, memang tepat pada masanya bagi Malaysia untuk mempunyai Pusat Rel ini yang didirikan oleh CSR (CSR Group dari China) dan pemeteraian MOA (Memorandum Perjanjian) hari ini (semalam) menandakan satu lagi peristiwa penting dalam industri kereta api Malaysia yang semakin pantas berkembang," kata beliau pada majlis menandatangani MOA berkenaan antara Kementerian Pengangkutan dan CSR Zhuzhou Electric Locomotive Co. Ltd (CSR) di sini semalam.

Turut hadir, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha, Duta China ke Malaysia, Chai Xi dan Naib Presiden CSR Group China, Fu Jianguo.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Pasar Buku Boco pupuk remaja membaca

Posted:

Pasar Buku Boco pupuk remaja membaca

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

SUASANA di Restoran Gravy Baby, Laman Seri Business Park, Seksyen 13, Shah Alam, Selangor pada 8 September lalu agak berbeza dengan suasana harian perniagaan di restoran itu.

Tidak seperti waktu operasi pada hari biasa, restoran yang kebiasaannya menghidangkan pelbagai juadah makanan kepada pelanggan, menyajikan pelbagai jenis buku di atas mejanya.

Tambah menarik, kebanyakan pelanggan pada hari itu terdiri daripada golongan remaja yang seolah-olah telah berjanji untuk memakai pakaian bertema iaitu berjalur.

"Saya terpanggil untuk ke Pasar Buku Boco ini atas undangan sahabat saya iaitu Adi Wafi dan Mosyuki Borhan yang melancarkan sebuah buku cerpen dan puisi yang bertajuk Rahsia 2 Pria," ujar Ranie Saidi, 25.

Ranie yang bekerja sebagai seorang peguam di sebuah firma guaman di ibu negara ternyata tidak kekok dengan suasana di pasar buku itu.

Pilihan buku alternatif

Kunjungannya itu juga membuka ruang kepadanya untuk melihat pelbagai genre buku daripada syarikat penerbitan alternatif yang jarang ditemui di kedai-kedai buku utama.

PASAR Buku Boco merupakan medan bagi syarikat penerbitan buku alternatif tanah air mempromosikan karya-karya mereka kepada remaja.


Bagi Ranie, beliau meminati buku-buku alternatif kerana setiap cerpen, novel mahupun puisi yang telah dihasilkan oleh penulis yang terlibat dengan genre buku tersebut lebih dekat dengan kehidupan realiti manusia biasa.

"Sebelum ini, saya hanya berpeluang membaca hasil karya penulis-penulis aliran alternatif ini dalam laman blog mereka. Apabila mengetahui pasar buku ini disertai oleh penerbit-penerbit buku aliran alternatif, ini merupakan peluang saya untuk bertemu muka dengan mereka di samping melihat buku-buku lain.

"Saya merupakan seorang pencinta bahan penulisan dan saya membaca pelbagai pelbagai jenis genre buku seperti buku sejarah sehingga novel cinta. Namun, buku-buku alternatif ini mempunyai gaya bahasa dan kandungan yang berbeza walaupun mempunyai genre yang sama dengan kebanyakan buku lain di pasaran," ujar Ranie yang meminati buku Bogel Menuju Tuhan karya pelakon terkenal, Zahiril Adzim.

Isi kandungan buku alternatif tanah air bersifat semula jadi, telus dan jujur selain gaya bahasa bersahaja, slanga serta lebih bermadah.

Menurut pelajar tahun akhir Matematik Pengkomputeran, Fakulti Sains Komputer dan Matematik, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam, Hanis Azam, 24, Pasar Buku Boco memberi peluang kepadanya untuk turut sama mempromosikan label perniagaannya kepada pasaran yang lebih luas.

"Ini merupakan kali pertama saya membuka gerai di Pasar Buku Boco. Walaupun saya menjual buku-buku terpakai dan aksesori wanita, barangan di gerai saya tetap mendapat sambutan daripada pengunjung.

"Sebelum ini saya hanya menjual aksesori dan buku-buku menerusi laman Facebook dan pembabitan saya melalui Pasar Buku Boco ini secara tidak langsung memberi peluang kepada saya untuk bertemu dengan peminat dan penerbit buku alternatif tanah air," ujarnya yang menggunakan nama Merah Pujangga sebagai label perniagaannya.

Cungkil idea baharu

Hanis merupakan salah seorang daripada 16 peserta yang terlibat dengan Pasar Buku Boco edisi keenam dan apa yang menarik setiap buku terpakai dijual pada harga RM10. Malah, hasil jualan tersebut akan didermakan kepada rumah anak-anak yatim.

Anak sulung daripada lima orang adik-beradik itu juga merupakan salah seorang pembaca setia buku-buku alternatif dan menamakan judul buku Langit Vanilla karya Wani Ardy sebagai salah satu karya terbaik yang dihasilkan oleh penulis tempatan.

KARYA seni fotografi daripada jurugambar tanah air menghiasi segenap Pasar Buku Boco.


Sementara itu seorang wartawan muda, Siti Juliana Mohd. Johar, 25, yang merupakan peminat fanatik buku-buku keluaran syarikat penerbitan Buku Fixi berpendapat bahawa fenomena pembacaan buku-buku alternatif masa kini semakin menular dalam kalangan remaja.

"Ini merupakan satu fenomena yang baik. Saya dapat lihat remaja-remaja berjaya memupuk kembali minat membaca dan bahan bacaan yang menjadi tumpuan mereka tentu sekali buku-buku alternatif.

"Kewujudan Pasar Buku Boco ini turut mengembangkan idea-idea segar daripada penulis buku tempatan selain dapat memberi pengetahuan kepada masyarakat mengenai industri buku alternatif tanah air yang kian mendapat sambutan saban hari," ujarnya yang turut berpeluang membeli karya terbaharu Buku Fixi iaitu Suami dan Isteri ketika berkunjung ke pasar buku itu.

Patung Monster High berjiwa baik

Posted:

Patung Monster High berjiwa baik

Oleh NIZHA PERIASWAMY


WATAK patung Monster High semakin mendapat tempat dalam kalangan kanak-kanak.


JIKA dahulu kebiasaannya patung mainan kanak-kanak lebih berbentuk comel, cantik dan montel, tetapi peredaran waktu tidak lagi mengekalkan unsur demikian.

Biarpun alat permainan kanak-kanak, khususnya si cilik perempuan obses dengan patung cantik dan lembut, namun imej dan persembahan patung sudah melalui revolusi.

Terkenal sebagai antara pilihan patung permainan utama di banyak negara, figura patung Monster High oleh Mattel Asia Tenggara Sdn. Bhd. kini menemui kanak-kanak di Malaysia dengan membawa perwatakan serba baharu dan misteri.

Pengenalan itu seiring dengan trend pemilihan patung mainan di beberapa negara Barat yang pesat menghadapi perubahan. Jika patung Barbie misalnya pernah mendominasi minat kanak-kanak dengan gaya persembahan, fesyen pemakaian, ukiran wajah ayu, namun cita rasa tersebut sama sekali berubah.

Baru-baru ini, satu laporan Walmart di Amerika Syarikat menamakan patung Monster High, sebagai antara pilihan alat permainan kanak-kanak tertinggi apabila berada dalam senarai 20. Alat permainan popular itu di rangkaian stor tersebut mengatasi koleksi Barbie Sisters Cruise Ship dan Holiday Barbie 2012 Doll.

"Figura patung berimej raksasa, hantu atau serigala yang dipersembah oleh Monster High tidak sama sekali membawa konsep jahat. Cuma, niat Mattel adalah untuk membimbing kanak-kanak perempuan iaitu pasaran sasaran kami untuk tampil berkeyakinan dengan siapa sahaja diri mereka," demikian kata Pengurus Jenama Monster High, Kelly Yip.

Mengimbas jalan cerita watak baharu itu, Monster High sebenarnya berpusat kepada kisah tentang sekumpulan remaja yang menyertai sekolah tinggi tetapi mereka tentu sekali bukan pelajar biasa.

"Kami membawa watak-watak ini secara lebih dramatis dalam jalan cerita yang menarik. Setiap patung ini mempunyai kelebihan dan kekurangan sendiri yang menjadikan mereka unik. Bukan itu sahaja, mereka turut ditemani haiwan peliharaan yang menambah nilai kepada watak makhluk tersebut," kongsi Kelly.

Fesyen dan trendy

Sungguhpun begitu, patung itu dipersembah dengan penuh nilai fesyen dan trendy di samping sifat-sifat tersendiri yang khusus memperlihatkan kelainan masing-masing secara jelas.

Ia sama seperti kehidupan seorang kanak-kanak pra remaja atau remaja yang mempunyai kelainan, tetapi dahagakan nilai fesyen yang tinggi di samping rakan-rakan yang lain. Mengambil kira sasaran remaja itu, Monster High percaya patung-patung yang diperkenal itu boleh melekat lebih dekat di hati kanak-kanak di sebalik perwatakan makhluk pelik dan hantu.

Sejak mula dilancarkan pada tahun 2010, jenama Monster High menjadi antara jenama terkenal dalam kalangan patung 12 inci di Amerika Syarikat, United Kingdom, Australia dan beberapa negara Eropah.

Berikutan kejayaan tersebut di lebih 30 negara, Mattel percaya pengenalan jenama itu di Malaysia akan memberikan trend penerimaan yang serupa atau lebih baik.

MONSTER High turut dipaparkan dalam bentuk kartun dalam laman webnya.


"Kami sedang mempromosi Monster High menerusi laman web www.monsterhigh.com, dengan memaparkan pelbagai siri kartun episod mini, pengenalan kepada watak dan bimbingan kepada setiap gaya serta fesyen patung-patung itu," kata Kelly lagi.

Mesej yang hendak disampaikan oleh Monster High melalui figura patung itu adalah bukan semua imej yang buruk sebenarnya jahat.

Malah, figura-figura pantulan drakula, frankenstein, warewolf dan mummy itu dizahirkan semula dengan watak positif sebagai karakter anak-anak iaitu Frankie Stein, Draculaura, Clawdeen Wolf, Ghoulia Yelps, Laguna Blue dan sebagainya.

"Kami mahu membuktikan, tidak kira siapa kita, bagaimana perwatakan atau persembahan diri, yang penting adalah keyakinan dan bangga dengan diri sendiri," ujar Kelly lagi.

Pelancaran koleksi patung itu diadakan di sebuah bilik gelap di Pusat Persembahan Seni Kuala Lumpur (KLPac).

Malah, lebih menggerunkan apabila model-model lengkap dengan solekan makhluk dan raksasa turut tampil di dalam bilik mengikut karakter Monster High.

Pakej sihat Jatomi Fitness

Posted:

Pakej sihat Jatomi Fitness

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

PINTU utama Jatomi Fitness di Tropicana City Mall.


KEWUJUDAN kelab kesihatan dan gimnasium di kebanyakan kompleks beli-belah sekitar Lembah Klang dilihat sebagai satu langkah untuk memudahkan warga kota menjalani gaya hidup sihat.

Lantaran itu, hampir kebanyakan kompleks beli-belah utama tanah air mempunyai sekurang-kurangnya sebuah pusat kecergasan.

Seiring dengan itu, pendatang baharu di pasaran kelab kesihatan dan gimnasium Malaysia, Jatomi Fitness turut menawarkan perkhidmatan tersebut di Tropicana City Mall, Petaling Jaya, Selangor.

Tampil dengan tema Love The Feeling, kelab Jatomi Fitness pertama di Malaysia itu dibina dengan keluasan 17,000 kaki persegi (1,579 meter persegi).

Kelab itu memuatkan pelbagai kelengkapan senaman dan kemudahan terkini untuk kegunaan ahli-ahli yang berdaftar.

Setiap ahli diberi peluang untuk menjalani senaman melalui tiga modul utama iaitu MINDfit, EATfit dan MOVEfit. Modul itu menggabungkan tiga kaedah asas dalam kitaran senaman setiap manusia iaitu latihan minda, program pemakanan dan penjadualan latihan senaman yang betul.

Ketua Pegawai Eksekutif Jatomi Fitness, Elaine Jobson memberitahu, Jatomi Fitness turut menyediakan latihan permulaan dan kelengkapan senaman kepada individu yang pertama kali mencuba untuk bersenam di gimnasium.

"Jatomi Fitness memberi galakan kepada rakyat Malaysia untuk tampil sihat mengikut kaedah yang telah diterapkan dalam setiap modul," ujarnya pada majlis perasmian pembukaan Jatomi Fitness baru-baru ini.

Mesin Curve

SETIAP ruang Jatomi Fitness dipenuhi dengan kelengkapan senaman yang terkini.


Pembukaan kelab kesihatan dan gimnasium itu merupakan destinasi pertama Jatomi Fitness di rantau Asia selepas negara-negara Eropah seperti Poland, Bulgaria dan Turki.

Setiap ahli kelab itu harus mencuba mesin larian Curve kerana ia merupakan sebuah mesin larian berteknologi tinggi yang digunakan oleh Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) bagi melatih angkasawan.

Mesin larian Curve turut membakar lebih 30 peratus kalori berbanding mesin larian yang kebiasaannya terdapat di gimnasium.

Yuran pendaftaran permulaan ahli dicaj sebanyak RM100 dan yuran bulanan pula bermula daripada RM150 sehingga RM195 mengikut tiga pakej yang ditawarkan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Shahidan tumbang

Posted:

Shahidan tumbang

ZAINAL ABIDIN (tengah) yang memenangi jawatan Presiden KOM bergambar dengan barisan kepimpinan baharu kesatuan itu selepas majlis pemilihan di Bukit Jalil semalam. Turut kelihatan, Naib Presiden, Mumtaz (kiri), Timbalan Presiden, Wan Hisham (dua dari kiri) serta dua lagi Naib Presiden, Anamalai (dua dari kanan) dan Yogeswaran.


KEPIMPINAN Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) kini berwajah baharu. Pada pemilihan pucuk pimpinan KOM penggal 2012/2014 sempena Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) badan induk sukan olahraga negara itu semalam menyaksikan Datuk Seri Shahidan Kassim gagal dalam usahanya mempertahankan jawatan selaku Presiden, jawatan yang telah disandangnya sejak 2006.

Beliau tewas di tangan pencabar iaitu Presiden Persatuan Olahraga Amatur Negeri Sembilan, Datuk Zainal Abidin Ahmad.

Zainal membuktikan bahawa beliau lebih layak bergelar pemimpin No. 1 KOM selepas mendapat undian tertinggi iaitu 23 undi berbanding Shahidan yang memperoleh 21 undi.

Bagaimanapun, bagi Shahidan, beliau akur dengan keputusan yang telah dibuat oleh ahli-ahli majlis yang memilih 'orang baharu' bagi menerajui KOM.

"Keputusan telah dibuat dan saya terimanya dengan hati yang terbuka. Selama enam tahun bergelar Presiden KOM, saya berasa saya telah melakukan yang terbaik.

"Lagipun, perubahan telah dibuat sebelum ini dan hanya menunggu keputusan sahaja. Saya harap kepimpinan baharu ini dapat mengurangkan polemik-polemik yang sering melanda KOM sebelum ini.

"Selain itu, saya juga harap sasaran bagi memenangi sembilan pingat emas pada Sukan SEA 2013 di Myanmar dapat dicapai dengan adanya pemimpin-pemimpin baharu ini," kata Shahidan yang bergegas pulang sejurus mendapat tahu beliau tewas dalam perebutan jawatan Presiden KOM.

Pada awalnya, persaingan merebut jawatan Presiden KOM membabitkan persaingan tiga penjuru termasuk Naib Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Datuk Danyal Balagopal Abdullah.

Bagaimanapun, Danyal telah menarik diri selepas mendakwa Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) KOM kali ini tidak sah kerana tidak mengikut perlembagaan baharu yang telah ditetapkan badan induk itu.

Situasi itu sekali gus menyaksikan pertandingan satu lawan satu membabitkan Shahidan dan Zainal.

Sementara itu, skrip yang sama turut menghiasi perebutan bagi jawatan Timbalan Presiden apabila penyandang jawatan, Datuk Karim Ibrahim tewas di tangan pencabarnya iaitu Presiden Persatuan Olahraga Amatur Terengganu, Datuk Wan Hisham Wan Salleh.

Karim yang didakwa sebagai punca terhadap segala masalah yang menghantui KOM sebelum ini sekadar mendapat 19 undi berbanding Wan Hisham dengan 25 undi.

Keputusan itu sekali gus menyaksikan berakhirlah dominasi Karim selaku pemimpin No. 2 KOM sejak menyandangnya pada 2008.

Terdahulu, Setiausaha Persatuan Olahraga Amatur Selangor, K. Yogeswaran telah menarik diri daripada bertanding jawatan Timbalan Presiden KOM.

Dalam pada itu, Naib Presiden KOM, Datuk Mumtaz Jaafar berjaya mengekalkan jawatannya itu selepas mendapat 24 undi bagi perebutan satu slot wanita menewaskan pencabarnya iaitu Setiausaha Persatuan Olahraga Amatur Terengganu, Rajemah Sheikh Ahmad dengan 21 undi.

Selain Mumtaz, Datuk R. Annamalai turut berjaya mengekalkan jawatan selaku Naib Presiden bersama-sama Presiden Persatuan Olahraga Amatur Sabah, Datuk Paiman Abdul Karim dan Yogeswaran.

Seramai 43 ahli iaitu tiga wakil daripada 15 ahli gabungan KOM hadir mengundi pada AGM kali ini yang berlangsung di Dewan Komanwel Majlis Sukan Negara (MSN), Bukit Jalil semalam.

Karim cabar atlet

Posted:

Karim cabar atlet

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my

"SAYA cabar atlet untuk hasilkan keputusan yang baik." Itu cabaran yang dilontarkan bekas Timbalan Presiden Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM), Datuk Karim Ibrahim selepas tewas pada pemilihan puncuk pimpinan sempena Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) badan induk sukan olahraga negara itu semalam.

"Jika sebelum ini saya dianggap sebagai punca kemerosotan prestasi atlet-atlet olahraga negara menerusi jawatan saya selaku Timbalan Presiden, kini saya sudah tidak memegangnya lagi.

"Jadi, saya cabar atlet-atlet untuk menghasilkan keputusan yang baik dengan ketiadaan saya. Jangan cari alasan di atas kesilapan mereka sendiri," kata Karim.

Terdahulu, Karim gagal mempertahankan jawatannya itu apabila tewas di tangan pencabarnya iaitu Presiden Persatuan Olahraga Amatur Terengganu, Datuk Wan Hisham Wan Salleh.

Wan Hisham mendapat undian tertinggi iaitu sebanyak 25 undi berbanding Karim dengan 19 undi.

Karim sememangnya berdepan dengan situasi yang boleh dianggap 'kritikal' bagi mempertahankan jawatannya sebagai pemimpin kedua tertinggi dalam KOM ekoran dipalit pelbagai kontroversi.

Pada Jun dan Julai lalu, satu jawatankuasa siasatan yang diketuai bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Tan Sri V.C George telah menjalankan siasatan ke atas Karim.

Ia berikutan tindakan sekumpulan jurulatih dan atlet olahraga negara menyerahkan petisyen setebal 23 muka surat yang bertajuk Laporan Jurulatih dan Atlet Olahraga Kebangsaan kepada Presiden KOM, Datuk Seri Shahidan Kassim.

Petisyen yang ditandatangani oleh 42 atlet dan 16 jurulatih olahraga negara itu meminta KOM menyingkirkan Karim yang didakwa sebagai dalang utama terhadap segala masalah yang menimpa KOM sebelum ini.

Ia termasuklah isu membabitkan pelari, Mohd. Yunus Lasaleh yang gagal dalam ujian anti-doping ketika memenangi pingat emas dalam acara 4x400 meter lelaki pada temasya Sukan SEA 2011 di Palembang, Indonesia, November tahun lalu.

Laporan penuh berhubung kes siasatan tersebut telah pun diterima KOM, Majlis Olimpik Malaysia (MOM) dan Karim sendiri tetapi keputusannya masih belum didedahkan.

Mengulas mengenai kekalahannya pada pemilihan semalam, Karim menjelaskan bahawa beliau sememangnya sudah menjangkakan keputusan tersebut.

"Bagi saya, tidak ada apa yang perlu dipertikaikan. Keputusan telah dibuat dan mungkin bukan rezeki saya kali ini.

"Saya harap, pemimpin baharu yang terpilih kali ini mampu membuat perubahan dalam KOM demi masa depan sukan olahraga negara. Jika saya ada membuat salah sepanjang saya bergelar Timbalan Presiden saya minta maaf," jelas Karim.

Sebagai rekod, Karim mula menyandang jawatan Timbalan Presiden KOM pada 2008 selepas menewaskan Datuk Danyal Balagopal.

Presiden, Datuk Seri Shahidan Kassim turut gagal mempertahankan jawatannya apabila tewas kepada pencabarnya, Datuk Zainal Abidin Ahmad Zainal yang juga presiden Persatuan Olahraga Amatur Negeri Sembilan (POANS) dalam pertandingan satu lawan satu.

Zainal Abidin meraih 23 undi sementara Shahidan sekadar mendapat 21 undi.

Harimau Muda kembali bangkit

Posted:

Harimau Muda kembali bangkit

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

THAMIL ARASU (tengah) tampil hebat untuk membantu kemenangan Harimau Muda pada aksi menentang Woodlands Wellington dalam saingan Liga S di Stadium Yishun kelmarin.


SKUAD Harimau Muda kembali mengaum di bumi Singapura.Malam kelmarin, anak-anak buah Ong Kim Swee kembali bangkit melakar kemenangan selesa 2-0 ke atas pasukan tercorot, Woodlands Wellington dalam aksi Liga Singapura (Liga S) 2012 di Stadium Yishun.

Ternyata, memori duka ditewaskan Home United 0-3 minggu lalu tidak lagi membelenggu skuad muda negara apabila mempamerkan persembahan bertenaga kelmarin sekali gus melonjak kedudukan ke tangga kelima liga dengan 35 mata.

Penyerang berbisa negara, A. Thamil Arasu muncul wira tuan rumah apabila mencetak kedua-dua gol dalam perlawanan tersebut.

"Pemain berjaya memberikan yang terbaik dan saya gembira dengan persembahan mereka.

"Saya harap kami mampu menamatkan saingan musim ini dengan cukup sempurna," kata Kim Swee selepas perlawanan itu.

Tampil tanpa Mohd. Fadhli Shas yang digantung perlawanan, Harimau Muda jelas bermula garang apabila Thamil bijak menyempurnakan hantaran Wan Zack Haikal untuk gol pertama tuan rumah pada minit ke-68.

Thamil sekali lagi mengecewakan penjaga gol pelawat, Ahmadulhaq Che Omar apabila tenang menyempurnakan hantaran Fandi Othman dua minit sebelum perlawanan tamat.

Dengan keputusan itu, Harimau Muda kini berkongsi mata bersama Home United dan Balestier Khalsa namun beraksi kurang dua perlawanan.

Selepas ini, Harimau Muda akan melayan kunjungan Balestier Khalsa (Khamis ini) dan Gombak United (30 September) di Stadium Yishun.

Bagi aksi sepanjang Oktober pula, Harimau Muda akan membuat perhitungan dengan Hougang United di tempat lawan (20 Oktober) sebelum melayan kunjungan Geylang United empat hari kemudian.

Mereka akan menutup tirai Liga S berdepan pendahulu liga, Tampines Rovers di Stadium Jalan Besar pada 1 November depan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved