Selasa, 20 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Olehan pasir terjemahan emosi

Posted:

Olehan pasir terjemahan emosi

Olehan pasir terjemahan emosi

JARI-JEMARI seorang lelaki cermat menaburkan pasir di atas kanvas kaca yang dibentang di atas sebuah meja. Ia berfungsi sebagai kotak cahaya (light box) untuknya membuat persembahan.

Diiringi skor muzik asal filem Titanic, pergerakan jari Bee Ghee Leng, 36, ibarat bersatu dengan muzik tersebut. Perlahan-lahan butiran-butiran pasir pantai itu dioles bagi membentuk tekstur dan imej sebuah kapal mewah sedang belayar di lautan luas dengan megah.

Belum puas penonton menikmati keindahan imej yang terbentuk itu, Ghee Leng yang mesra disapa Loong Bee mengajak orang ramai kembali berteka-teki apakah imej yang bakal dihasilkan selepas itu.

Durasi tujuh minit membawa penonton menyorot pandangan ke alam ilusi tentang kisah romantik klasik antara watak Jack dan Rose yang terpisah di Lautan Atlantik selepas karamnya Titanic.

Rata-Rata penonton khayal laksana dibuai mimpi kerana begitu menjiwai mesej olesan pasir karya Loong Bee. Tidak kurang juga ada yang menitiskan air mata menyaksikan lakaran emosi yang dimainkan Loong Bee.

Tidak mempunyai sebarang latar belakang seni, anak jati Klang, Selangor itu merupakan seorang pereka gaya rambut. Beliau juga merupakan pemilik kepada dua buah salon, March Hair Studio yang terletak di Klang Parade dan Pusat Komersial, Seksyen 7, Shah Alam, Selangor.

"Dua tahun lalu, saya menonton televisyen dan melihat aksi seorang pelukis pasir dari China, Su Dabao. Saya tidak menyangka pasir boleh digunakan sebagai medium 'melukis'.

"Bermula daripada situ, saya banyak melakukan kajian di Internet untuk melihat video-video penganimasi pasir di laman YouTube dan mencari maklumat tentang peralatan yang diperlukan bagi menghasilkan lukisan pasir.


MUZIK menjadi pelengkap penting dalam sebuah persembahan daripada pakar animasi pasir.


"Saya cuba mencari tempat yang menjual light box di Malaysia namun gagal. Bagi merealisasikan hasrat itu, saya menempah khas kotak tersebut mengikut idea saya," singkapnya yang kini telah menghasilkan lebih daripada 80 karya animasi pasir.

Kisah cinta pengantin

Disebabkan lapangan animasi pasir masih mentah di Malaysia, Loong Bee tiada pilihan lain selain menggali sendiri lowong seni baharu itu. Tiada seniman tempatan lain boleh dijadikan teman bagi berkongsi kemahiran khusus itu.

Hampir setiap hari, bapa kepada dua cahaya mata itu melatih diri menghasilkan karya-karya 'lukisan' pasir agar dia tidak ketandusan idea apabila dipanggil menjayakan sebarang persembahan.

Tempoh setahun telah diabdikan untuk memahirkan dirinya dalam seni tersebut sehingga Loong Bee berasa betul-betul bersedia berkongsi kebolehan itu dengan orang ramai.

"Karya pertama saya ialah kisah Titanic dan adik lelaki saya menggalakkan saya memuat naik video tersebut ke dalam YouTube.

"Selepas beberapa ketika, ramai orang menunjukkan minat terhadap karya saya dan saya mula menerima jemputan bagi mengadakan persembahan lukisan pasir secara langsung," jelasnya yang mendedahkan bahawa animasi pasir pada asalnya adalah hobi sahaja.


ANTARA lorekan pasir Loong Bee yang menceritakan semula kisah cinta Titanic.


Turut menerima tempahan bagi mengadakan persembahan di majlis perkahwinan, Loong Bee menceritakan bahawa kebanyakan pengantin yang ditemuinya suka kisah cinta mereka dilakarkan di atas kanvas kaca dengan gugusan pasir pantai.

Loong Bee akan menterjemahkan kisah cinta pasangan pengantin tersebut dan akan dipersembahkan kepada mereka terlebih dahulu bagi tujuan penambahbaikan.

Walaupun karya yang dihasilkan tidak boleh disimpan sebagai kenangan buat pasangan pengantin, namun perasaan yang terbit cerita bahagia mereka yang dilayarkan untuk tatapan tetamu pasti diingati seumur hidup.

Tidak boleh silap

Tambah Loong Bee: "Kelebihan animasi pasir ialah ia boleh berubah-ubah dari satu babak membentuk babak yang lain. Ia seperti menonton filem pendek dan lebih menyeronokkan apabila ia diiringi muzik yang bertepatan dengan tema karya yang dipersembahkan."

Jika seorang pelukis boleh memadam kesilapan pada lukisan, pengoles pasir pula tidak boleh melakukan sebarang kesilapan lantaran karya tersebut bersifat tontonan langsung.

Kesilapan kecil seperti salah amaun taburan pasir pasti mencacatkan imej yang bakal terbentuk di skrin sekali gus menjejaskan keseluruhan persembahan.

"Dalam seni ini, kita tidak boleh mengangkat kembali pasir-pasir yang salah ditabur kerana ia akan mencacatkan bahagian lain.

"Pelukis pasir juga tidak boleh berhenti membetulkan kesilapan yang timbul kerana aspek masa amat dititikberatkan. Jika tercepat atau terlambat, sudah tentu penceritaan tidak akan selari dengan muzik yang dimainkan," kata Loong Bee yang memberitahu setiap persembahan lukisan pasir tidak boleh melebihi 15 minit.

Untuk bergelar seorang penganimasi pasir, seseorang itu perlu mempunyai asas melukis terlebih dahulu kerana mengoles imej menggunakan pasir adalah lebih sukar berbanding berkarya di atas kertas lukisan.

Mengawal jatuhan butiran pasir untuk setiap bahagian lukisan merupakan tugas paling sukar. Mereka perlu menguasai teknik tersebut sebelum boleh melakukan persembahan di hadapan orang ramai.


LOONG BEE berbangga apabila ketekunannya melatih skil animasi pasir kini semakin mendapat perhatian khalayak ramai.


"Membentuk bahagian kening dan mata pada imej wajah seseorang sangat susah dan saya sentiasa berhati-hati ketika membuatnya," jelasnya yang kini turut melatih anak perempuannya, Bee Xiang Zi, 6, menghasilkan animasi pasir.

Kepentingan emosi

Sementara itu, pelukis pasir kelahiran Ukraine, Daria Pushankina, 26, pula menyatakan ideanya hadir berdasarkan emosi dan perasaan yang dialami sepanjang pengalamannya berkarya.

Adakalanya, ujar Daria, muzik juga memainkan peranan penting baginya menjiwai hasil seni yang bakal dipertontonkan kepada orang ramai.

Daria turut menjalinkan teknik penceritaan yang unik dan tersendiri untuk memberikan hasil pertunjukan yang berbeza-beza setiap kali beraksi di pentas.

Pelajaran dalam seni animasi pasir diperoleh daripada eksplorasi bersama pelajarnya di dalam kelas lukisan selain didorong oleh kehebatan karya artis lukisan pasir lain seperi Ilana Yahav, Ferenc Cako dan David Myriam.

"Bukan mudah untuk berkarya secara terus kepada khalayak kerana kegagalan menterjemahkan mesej itu kepada penonton amat tinggi.

"Maka, kaedah terbaik untuk menawan hati peminat adalah dengan menggabungkan elemen utama kehidupan iaitu muzik, pergerakan dan emosi," katanya yang pernah menjayakan persembahan GLITZ di The Pavilion, First World Plaza, Genting Highlands pada November tahun lalu hingga April lepas.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Sensasi Saluran HyypTV

Posted:

Sensasi Saluran HyypTV

Sensasi Saluran HyypTV

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM

KEHIDUPAN hari ini yang sentiasa dilengkapi capaian teknologi serba canggih secara tidak langsung memberikan alternatif kepada pengguna dalam menikmati pelbagai kandungan media kegemaran mereka.

Dengan hanya satu klik di hujung jari, pelbagai kandungan media seperti muzik, fail dan informasi dapat diperoleh melalui pembangunan peranti berteknologi tinggi.

Bahkan, tiada lagi istilah waktu perdana seperti dalam diari kehidupan penonton yang terbiasa menanti segmen kegemaran mereka

di depan peti televisyen.

Mereka kini mempunyai kebebasan menonton pada bila-bila masa sahaja mengikut kesesuaian waktu melalui pengenalan kemudahan perkhidmatan televisyen berbayar.

Salah satu perkhidmatan televisyen berbayar yang sedang meningkat naik dalam menawarkan pelbagai saluran menarik kepada penonton adalah HyppTV yang dimiliki Telekom Malaysia Bhd. (TM).

Naib Presiden Eksekutif Media Baru TM, Jeremy Kung, berkata, HyppTV merupakan perkhidmatan rangkaian televisyen berbayar yang semakin mendapat sambutan orang ramai terutamanya penduduk bandar.

"HyppTV merupakan sebahagian daripada perkhidmatan menarik yang ditawarkan kepada pengguna apabila menggunakan jalur lebar berkelajuan tinggi UniFi.

"Sungguhpun perkhidmatan UniFi menggunakan jalur lebar berkelajuan tinggi, HyppTV boleh diakses melalui televisyen bagi memberi pengalaman tontonan baharu kepada pengguna," katanya ketika ditemui baru-baru ini.


JEREMY menjelaskan cara penggunaan perkhidmatan televisyen berbayar HyypTV yang semakin mendapat sambutan ramai.


Beliau memberitahu, penyiaran kandungan dalam perkhidmatan tersebut dilakukan secara digital melalui fiber optik.

Melalui teknologi tersebut, katanya, tontonan rancangan kegemaran mereka dapat ditonton dengan lebih pantas, jelas dan berkualiti tinggi.

"Penonton juga tidak perlu lagi memuat turun rancangan kegemaran mereka kerana kami menggunakan medium penstriman.

"Ia amat bersesuaian dengan gaya hidup pengguna pada hari ini yang inginkan sesuatu kandungan dengan lebih pantas," katanya.

Dalam pada itu, keadaan cuaca tidak menentu bukan lagi halangan kerana ia masih boleh beroperasi dengan baik tanpa menjejaskan kualiti siaran.

Variasi saluran

Jeremy memberitahu, HyypTV menawarkan lebih 76 saluran menarik pelbagai genre terus kepada pengguna mengikut mood dan cita rasa mereka.

Katanya lagi, perkhidmatan televisyen berbayar itu menggabungkan rancangan berbahasa Melayu, Inggeris, Cina dan India yang ideal buat kelompok sasaran penonton berbilang bangsa di negara ini.

"Antara genre yang ditawarkan kepada mereka termasuk fesyen, gaya hidup, berita, filem, hiburan dan percutian.

"Pengguna yang melanggan perkhidmatan UniFi secara automatik akan menikmati 15 saluran percuma," ujarnya lagi.

Selain daripada saluran percuma tersebut, pengguna boleh melanggan sebanyak 32 saluran perdana yang ditawarkan kepada mereka bermula pada harga RM3 sehingga RM9.


MUTV dapat memberi informasi terkini mengenai Manchester United.


Melalui saluran perdana, mereka boleh mendapatkan rancangan-rancangan menarik dari saluran seperti Warner TV, iConcerts HD, BabyFirst TV, Universal Channel, MTV Live HD, BBC Lifestyle dan MUTV.

Jeremy menambah, terdapat juga 14 saluran Video On Demand yang menayangkan filem-filem pecah panggung terkini, siri terbaharu dan dokumentari menarik.

Sebagai contoh, katanya, pengguna boleh menonton siri CSI yang cukup popular, satu jam selepas tayangan di Amerika Syarikat (AS).

"Ini memberikan kelebihan kepada pengguna menikmati rancangan kegemaran mereka dengan pantas.

"Bagi memudahkan lagi pengguna agar tidak ketinggalan menonton rancangan kegemaran melalui saluran ini, ia dilengkapi ciri-ciri seperti pause, rewind dan forward," ujarnya lagi.

Platform pengkarya

Bagi mereka yang gemar berinteraktif dan inginkan kelainan dalam tontonan televisyen, HyypTV turut menyediakan saluran interaktif kepada pengguna.

Terdapat beberapa aplikasi menarik dan saluran interaktif yang boleh digunakan pengguna termasuk laman sosial Facebook, trymasak dan TED.

Beliau menambah, trymasak merupakan antara saluran digemari pengguna apabila mereka boleh mencuba pelbagai resipi masakan menarik.

Katanya lagi, pengguna dapat mempelajari pelbagai teknik masakan melalui saluran tersebut tanpa memerlukan buku resipi.


LEBIH 76 saluran boleh dipilih pengguna apabila melanggan HyypTV.


Dalam membantu industri kandungan digital tempatan, Jeremy menambah, HyypTV turut menyediakan platform kepada pengkarya tempatan mengetengahkan produk mereka.

"Kita mengalu-alukan individu ataupun syarikat dalam membangunkan aplikasi untuk diketengahkan melalui saluran interaktif.

"Ia dilakukan untuk memberi platform kepada pengkarya ini untuk memeriahkan lagi industri kandungan digital," jelasnya.

Menyentuh mengenai perancangan HyypTV, beliau memberitahu, pihaknya sentiasa prihatin terhadap permintaan pengguna.

Katanya, terdapat banyak rancangan menarik terdapat dalam pasaran dan pihaknya akan menambah baik dari semasa ke semasa.

"Dalam pada itu, kita juga sedang menjalankan pelbagai penyelidikan untuk menawarkan perkhidmatan tersebut melalui platform telefon pintar dan tablet.

"Saya berharap ia dapat direalisasikan pada tahun hadapan untuk melebarkan lagi sayap perkhidmatan HyypTV," ujar Jeremy.

Perkhidmatan UniFi kini ditawarkan melalui tiga pakej kediaman. Pakej-pakej tiga serangkai berkenaan adalah VIP5 pada kadar RM149 sebulan, VIP10 pada RM199 sebulan dan VIP20 pada RM249 sebulan.

Full content generated by Get Full RSS.

Bulan bertukar jingga selama 51 minit

Posted:

Bulan bertukar jingga selama 51 minit

Bulan bertukar jingga selama 51 minit


KEINDAHAN bulan dibayangi tompok gelap dalam fenomena gerhana minggu lalu.


KEKECEWAAN para pemerhati bulan di Kuala Lumpur pada 16 Jun lalu yang tidak dapat melihat secara keseluruhan proses gerhana bulan kerana dibayangi awan tebal dapat diubati dengan fenomena sama yang berlaku baru-baru ini.

Gerhana penuh iaitu apabila bulan berada dalam kawasan umbra bumi dapat disaksikan oleh hampir 5,000 orang yang berkumpul di Planetarium Negara tepat pada pukul 10.32 malam.

Berlangsung selama 51 minit, durasi tersebut agak pendek berbanding pada bulan Jun lalu iaitu 1 jam 40 minit tetapi ia cukup memberi kepuasan kepada orang ramai untuk melihat sendiri proses tersebut.

Proses gerhana bermula pada pukul 7.34 petang waktu tempatan dan berakhir pada pukul 1.30 pagi pada keesokannya.

Ujar Pegawai Penyelidik Agensi Angkasa Negara (Angkasa), Lau Chen Chen, 31, ia bermula dengan keadaan berawan. Bagaimanapun, Ia beransur-ansur dapat dilihat dengan jelas sehingga proses tersebut berakhir.

Ia adalah gerhana penuh yang dapat dilihat di Malaysia kerana di beberapa bahagian bumi lain, pemerhati bulan hanya dapat melihat proses tersebut secara separa iaitu sama ada sebelum atau selepas gerhana penuh.

Perbezaan itu berlaku kerana kedudukan bumi dan lintasan bulan yang dilihat dari bahagian yang berbeza. Ciri-ciri fenomena tersebut seperti kedudukan bulan dan masa boleh diramal melalui pengiraan tetapi pergerakannya tidak boleh dikawal.


DUA orang pelajar mendapat peluang istimewa melihat fenomena gerhana bulan menggunakan teleskop di Sydney, Australia.


Bagi menentukan waktu sesuatu fenomena, pihak Angkasa akan merujuk pada laman sesawang Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) untuk melihat masa fenomena. Waktu yang ditunjukkan adalah waktu universal.

Kemudian, para penyelidik di Angkasa akan menukarkan waktu tersebut pada waktu tempatan dan melakukan simulasi, sekiranya akan berlaku kenampakan di Malaysia.

Lebih jelas

Mungkin terdapat kata-kata yang mengatakan bahawa tidak perlu ke Planetarium Negara kerana fenomena tersebut boleh dilihat dengan mata kasar sahaja.

"Melalui pandangan mata kasar, perubahan warna sahaja dapat dilihat manakala kelibat planet Musytari seperti satu titik terang," kata Chen Chen kepada Kosmo!

Tetapi, dengan penggunaan teleskop yang disediakan di Planetarium Negara, pencinta sains angkasa dapat meneliti fenomena tersebut secara lebih terperinci, sehingga dapat melihat permukaan bulan yang berkawah.

Jasad planet Musytari yang memiliki lebih 60 buah bulan dapat dilihat dengan jelas bersama-sama empat bulan utamanya.

Sementara itu, para peminat sains angkasa di barat Amerika Syarikat, Hawaii, Australia dan sebahagian besar benua Asia lain turut menyaksikan fenomena cakerawala itu yang bermula pada pukul 1406 Waktu Min Greenwich.


RAKAMAN menarik dari Jambatan Golden Gate, San Francisco, Amerika Syarikat.


Di barat Amerika Syarikat, seri bulan yang kemerah-merahan berlaku apabila sedikit cahaya matahari sampai ke permukaan selepas melepasi atmosfera bumi.

Disebabkan lapisan atmosfera menyerakkan cahaya biru, hanya cahaya merah singgah ke bulan menjadikan satelit semula jadi itu berubah ke warna merah lembayung.

Dilihat penduduk dunia

Gerhana penuh itu jelas kelihatan di seluruh Australia, Asia Tenggara, China, Japan dan sebahagian besar timur Rusia di Pergunungan Ural.

David Sayre yang menjalankan perniagaan firma perhubungan awam di Hawaii berkata, cuaca di Oahu berawan dan hujan tetapi ia reda tepat pada masa gerhana berlaku.

Dia bangun pada pukul 3 pagi seperti biasa tetapi pada hari tersebut, dia melangkah keluar rumah untuk menyaksikan fenomena yang berlaku setengah jam selepas itu. Pada waktu itu, tiada seorangpun di kawasan kejiranannya yang bangun daripada tidur.

"Selepas memastikan ia akan bertukar menjadi warna merah kejinggaan, saya rasa lebih baik jika saya ambil kamera dan rakam. Dapat melihat (gerhana bulan) dari luar rumah sangat cool," tambah Sayre, 47.

Di halaman Balai Cerap Griffith, Los Angeles pula, hampir 300 orang yang kebanyakannya memegang cawan berisi kopi berkumpul dan berselimut untuk menyaksikan fenomena tersebut dalam kedinginan udara pagi.


SEKUMPULAN remaja bergilir-gilir menggunakan teleskop untuk melihat kejadian gerhana bulan di Beijing, China.


Sementara itu, di cerun berdekatan papan tanda Hollywood yang memberikan pemandangan jelas ruang langit, kelihatan orang ramai bertenggek dengan tujuan yang sama.

Pihak balai cerap turut berada di situ untuk membuat pengumuman ketika fenomena itu mula berlaku. Secara spontan, orang ramai bertepuk tangan sebaik fenomena itu berakhir.

Pengkaji bulan di China memerhatikan fenomena tersebut dari Planetarium Beijing dan menurut Balai Cerap Astronomi China, ia adalah pemandangan terbaik gerhana bulan dalam tempoh 10 tahun.

Kali terakhir gerhana bulan dapat disaksikan jelas di Amerika Syarikat adalah pada 15 Jun 2011 tetapi ia tidak kelihatan di negara tersebut. Selepas ini, penduduk Amerika Syarikat hanya akan dapat melihat gerhana bulan spada 15 April 2014.

Full content generated by Get Full RSS.

Siri putih Samsung Note

Posted:

Siri putih Samsung Note

Siri putih Samsung Note


SPESIFIKASI
SAMSUNG GALAXY NOTE
Harga: RM2,299
Sistem operasi:Android 2.3 (Gingerbread).
Kamera: 8 megapiksel dan 2 megapiksel.
Dimensi: 14.685 x8.295 x 0.965 sentimeter.Paparan skrin: 13.46 sentimeter.
Berat: 178 gram.


TATKALA menunggu kemeriahan Hari Natal yang menjelang tiba, pasti ramai akan terbayang keputihan salji yang amat sinonim dengan perayaan berkenaan.

Bahkan, tradisi memberi hadiah sempena perayaan yang jatuh pada bulan Disember itu sentiasa dinanti dengan penuh sabar terutamanya kanak-kanak.

Dalam memberi senyuman kepada penggemar peranti berteknologi tinggi, syarikat gergasi Korea Selatan, Samsung menampilkan peranti terbaharu Samsung Galaxy Note dengan siri warna putih.

Gajet kegilaan ramai itu merupakan telefon pintar pertama menggunakan teknologi Super AMOLED berdefinisi tinggi memberikan pengimejan lebih jelas dan berkualiti tinggi sekali gus memberikan pengalaman baharu kepada pengguna.


PENGGUNAAN pen stylus membolehkan suntingan gambar yang


Dengan paparan skrin sentuh berukuran mencecah sehingga 13.46 sentimeter (sm), pengendalian peranti terbaharu ini akan lebih mudah dan lancar. Ia juga disertakan dengan sebatang pen stylus untuk memberi kepuasan optimum.

Walaupun, Samsung Galaxy Note kelihatan agak besar berbanding telefon pintar yang berada di pasaran, sehingga membuatkan orang tertanya sama ada tablet ataupun telefon pintar, ia masih mudah dikendalikan.

Mereka yang gemar melayari Internet turut akan merasai kelainan apabila penggunaan bar tatal (scroll) pada tetingkap paparan skrin amat minimum sekali.

Model terbaharu yang mempunyai kerangka nipis dengan padanan warna putih menyerlahkan lagi keanggunan peranti janaan sistem operasi Android 2.3 Gingerbread itu.


KEMASAN reka bentuk nipis dan elegan.


Dalam pada itu, pengenalan teknologi S Pen dengan pelbagai aplikasi menarik seperti S Memo, S Planner dan S Choice memberikan pengalaman menarik kepada pengguna.

Untuk memberikan rakaman berkualiti tinggi, ia juga dilengkapi kamera beresolusi 8 megapiksel dengan flash LED.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Terlepas tali gantung

Posted:

Terlepas tali gantung

Terlepas tali gantung

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@kosmo.com.my

SHAHRAEL AMIR


IPOH – Kegagalan pihak pendakwaan mengesahkan sehelai jaket yang mempunyai kesan darah mangsa sebagai milik seorang penganggur menyebabkan Mahkamah Tinggi di sini semalam melepas dan membebaskan lelaki itu daripada tuduhan membunuh dua beranak serta amah mereka dua tahun lalu.

Shahrael Amir Suhaimi, 29, dari Pengkalan di sini sebelum ini berhadapan tiga pertuduhan iaitu membunuh warga Indonesia, Dani Miasih, 21; pengusaha salon, Wah Yah Matzi, 42, dan anaknya, Mohd. Ermin Danish Jafri, 5, di antara pukul 2.30 petang dan 3 petang di rumah 67, Laluan Seni Pinji 4, Taman Pinji Seni dekat sini pada 20 Mei 2009.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Cerita seram dapat sambutan

Posted:

Cerita seram dapat sambutan

Cerita seram dapat sambutan

KUALA LUMPUR - Dewan Negara diberitahu bahawa filem berunsur seram lebih mendapat sambutan penonton tempatan di pawagam berbanding filem genre lain.

Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Maglin Dennis D'Cruz (gambar) berkata, melalui rekod Skim Syarat Wajib Tayang Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas), filem bertemakan seram telah mencatat jumlah kutipan yang agak tinggi.

"Sebagai contoh, sepanjang tahun ini, filem Hantu Bonceng telah berjaya meraih RM8.5 juta, filem Khurafat pula mencatat kutipan RM8.08 juta dan Karak RM4.2 juta," katanya.

Beliau menjawab soalan Senator Ahamat@Ahamad Yusop mengenai lambakan filem berunsurkan tahyul dan mistik pada sidang Dewan Negara di sini semalam.

Maglin berkata, melalui kajian cita rasa dan kehendak yang dijalankan kebanyakan pembikin filem tempatan, mereka mendapati selera penonton adalah lebih cenderung kepada filem bertemakan seram.

"Oleh sebab itu, ramai penerbit mengambil keputusan untuk menerbitkan filem seram berbanding tema lain," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Produk 1Malaysia diperbanyak-PM

Posted:

Produk 1Malaysia diperbanyak-PM

Produk 1Malaysia diperbanyak-PM


NAJIB (dua dari kiri) melancarkan TV Satelit Percuma NJOI daripada Astro sambil disaksikan Raja Nong Chik (kiri), Joseph (dua dari kanan), Badri (tiga dari kanan) dan Rohana di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Lebih banyak produk dan perkhidmatan bersifat 1Malaysia akan dibangunkan oleh kerajaan Barisan Nasional untuk rakyat sebagai membuktikan bahawa gagasan itu bukan satu falsafah semata-mata, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata, rakyat hari ini menghargai sumbangan kerajaan dan ia diluahkan melalui pelbagai medium.

"Kita boleh senaraikan Klinik 1Malaysia, Kedai Rakyat 1Malaysia, Menu Rakyat 1Malaysia, Bantuan Rakyat 1Malaysia (sebagai perkhidmatan yang disediakan)," katanya ketika melancarkan TV Satelit Percuma NJOI daripada Astro di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


'Jangan gantung raket dulu'

Posted:

'Jangan gantung raket dulu'

'Jangan gantung raket dulu'

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my

CHONG WEI perlu memberi tumpuan sepenuhnya pada sesi latihan bagi menghadapi Sukan Olimpik 2012 di London.


BERDASARKAN prestasi semasa, impian rakyat Malaysia untuk menyaksikan jaguh perseorangan badminton negara, Datuk Lee Chong Wei menyumbangkan pingat emas pertama pada temasya Sukan Olimpik 2012 di London tampak sukar.

Ia ekoran rekod kekalahan berturut- turut yang dialami oleh pemain No. 1 dunia itu dalam beberapa kejohanan utama sejak akhir-akhir ini.

Kemerosotan prestasi Chong Wei dilihat semakin ketara selepas dia tewas kepada Lin Dan pada final Kejohanan Badminton Dunia di London, Ogos lalu.

Kehebatan Lin Dan terus membayangi Chong Wei apabila dia tewas sebanyak dua kali berturut-turut iaitu pada aksi separuh akhir Terbuka Hong Kong dan Terbuka China bulan lalu.

Terbaharu, Chong Wei dikejutkan dengan kekalahan 16-21, 21-16, 18-21 kepada bintang muda China, Chen Long pada aksi separuh akhir Siri Super Akhir di Liuzhou, China, Sabtu lalu.

Sebelum itu, Chen Long turut menewaskan Chong Wei di final Terbuka Jepun (September) dan Terbuka Denmark pada Oktober lalu.

Jika sebelum ini hanya Lin Dan dilihat sebagai ancaman terbesar buat Chong Wei tetapi kini dia sudah ada musuh baharu.

Peningkatan yang dipamerkan Chen Long dalam beberapa kejohanan perlu diberikan perhatian.

Sekiranya gagal, ia pasti akan melenyapkan impian Chong Wei dan seluruh rakyat Malaysia untuk membawa pulang pingat emas pada temasya sukan terbesar dunia itu.

Ekoran prestasi tidak menentu Chong Wei sejak kebelakangan ini, timbul spekulasi apabila segelintir pihak seakan- akan mendesak Chong Wei supaya menggantung raketnya, sekali gus memberi laluan kepada pemain-pemain muda yang lain.

Bagaimanapun, Pengarah Prestasi Tinggi Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Datuk James Selvaraj berkata, belum masa untuk pemain kelahiran Pulau Pinang itu memikirkan isu persaraan.

Bagi James, khidmat Chong Wei masih diperlukan dalam usaha merealisasikan impian merangkul pingat emas pertama Sukan Olimpik 2012.

"Bagi saya, Chong Wei masih boleh meneruskan karier sebagai seorang pemain badminton selepas Sukan Olimpik 2012 berakhir meskipun ketika itu nanti usia pemain itu sudah menjangkau 30 tahun.

"Soal usia tidak menjadi masalah. Cuma, dia perlu lebih bekerja keras pada sesi latihan bagi memastikan staminanya sentiasa berada pada tahap terbaik," kata James ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Malah, James turut mengingatkan Chong Wei agar lebih selektif selepas ini dalam memilih kejohanan-kejohanan yang perlu disertainya.

Jelas beliau, antara faktor utama yang menyebabkan kemerosotan prestasi pemain itu adalah disebabkan terlalu banyak menyertai kejohanan sehingga menyaksikan tubuh badannya menjadi keletihan.

"Apa yang saya harapkan, selepas ini Chong Wei memberi tumpuan sepenuhnya kepada persiapan menghadapi Sukan Olimpik. Itu perkara utama yang perlu difikirkannya.

"Tidak perlu untuk menyertai terlalu banyak kejohanan. Cukup sekadar kejohanan-kejohanan utama seperti Terbuka Malaysia, Terbuka Korea Selatan, Seluruh England dan Piala Thomas yang berlangsung tahun depan sebelum Sukan Olimpik.

"Jika terlalu banyak menyertai kejohanan, ia hanya akan mengundang risiko buat Chong Wei," jelas James.

Sementara itu, Chong Wei yang dihubungi Kosmo! bagi mendapatkan penjelasan berhubung kemerosotan prestasinya itu enggan mengulas lanjut.

Full content generated by Get Full RSS.

Perlis import awang Sierra Leone

Posted:

Perlis import awang Sierra Leone

Perlis import awang Sierra Leone

Oleh FAIZAL NAZARUDDIN
faizal.nazaruddin@kosmo.com.my


AZAHAR (kiri) menerima cek bernilai RM150,000 daripada Abdul Jamil di Kompleks Dewan Undangan Negeri Perlis, Kangar kelmarin.


PERLIS bakal diperkuatkan dengan sentuhan dua pemain import dari negara Afrika, Sierra Leone bagi mengharungi kempen Liga Malaysia (Liga M) pada tahun depan.

Pengurus pasukan, Azahar Ahmad berkata, barisan pemain skuad Liga Perdana itu telah bersiap sedia dengan pemain import terbabit iaitu Lamin Conteh, 33, dan seorang pemain muda, Henry Lewis, 19.

Katanya, bekas jurulatih Piala Presiden Kedah, Abdullah Hassan telah dilantik bagi menjadi jurulatih untuk membimbing para pemain skuad Singa Utara itu.

"Lamin Conteh akan memberi kelebihan kepada Perlis berdasarkan pengalamannya sebelum ini beraksi dengan skuad Perlis pada tahun 1996 hingga 1998.

"Dia dijangka akan mula menjalani latihan bersama para pemain Perlis pada 25 Disember ini.

"Lewis pula, pemain muda yang bertenaga dijangka bersama Perlis pada Mac depan selepas mendapat pelepasan daripada kelab lamanya," katanya.

Azhar berkata demikian selepas majlis penyerahan cek bernilai RM150,000 sumbangan kerajaan negeri yang disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri Perlis, Abdul Jamil Saad di Kompleks Dewan Undangan Negeri (DUN) Perlis, Kangar petang kelmarin.

Majlis tersebut turut dihadiri oleh Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Md. Isa Sabu dan Presiden PFA, Datuk Seri Shahidan Kassim.

Sumbangan tersebut bagi membantu meringankan bebanan Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA) melunaskan bayaran tunggakan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) para pemain Perlis dan cukai pendapatan persatuan yang tertunggak.

Full content generated by Get Full RSS.

Kontroversi calar imej KOAM

Posted:

Kontroversi calar imej KOAM

Kontroversi calar imej KOAM

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my


DUA pemimpin tertinggi KOAM, Shahidan (kanan) dan Karim (tengah) berbincang sesuatu dengan Ketua Pengarah ISN, Datuk Dr. Ramlan Abdul Aziz pada awal tahun lalu.


KONTROVERSI seakan-akan sudah sinonim dengan Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM).

Tidak perlu diungkit isu-isu yang tercetus membabitkan badan induk sukan olahraga itu dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini.

Namun, cukup sekiranya jika dibuat penilaian berdasarkan perjalanan serta kalendar KOAM sepanjang tahun ini yang ternyata lebih banyak dipalit dengan pelbagai kontroversi berbanding kejayaan yang dilakar oleh barisan atlet di bawah naungan persatuan itu.

Suatu ketika dahulu, Malaysia cukup digeruni dan dianggap sebagai satu kuasa besar sukan olahraga dalam kalangan negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) dan benua Asia.

Ia berdasarkan pencapaian atlet-atlet olahraga negara ketika itu yang gah mengharumkan nama Malaysia di pentas antarabangsa.

Begitupun, semua itu hanya tinggal kenangan. Negara-negara ASEAN seperti Thailand dan Indonesia sudah jauh ke hadapan, manakala Malaysia hanya berbangga dengan kejayaan masa lampau.

Cukup-cukuplah KOAM. Sudah tiba masanya badan induk tersebut mencari satu mekanisme baharu dan bertindak lebih proaktif bagi memajukan sukan olahraga tanah air.

Mungkin mudah untuk diperkatakan tetapi bekas Pengurus Besar KOAM, Aminuddin Mohd. Nasir tampil dengan satu cadangan yang dilihat mampu mengembalikan semula kegemilangan negara dalam arena sukan olahraga.

Aminuddin mencadangkan agar KOAM mewujudkan satu kumpulan pemikir (think tank group) yang terdiri daripada bekas-bekas atlet olahraga negara.

Jelasnya, bekas-bekas atlet seperti Tan Sri Dr. M. Jegathesan, Marina Chin, Rabuan Pit dan seangkatan dengan mereka pastinya memiliki pengalaman yang luas dan ia boleh dikongsi dalam usaha memajukan sukan olahraga negara.

"Bekas-bekas atlet ini sebenarnya mempunyai banyak idea tetapi mereka tidak diberi peluang untuk bersuara.

"Sebab itu, jika KOAM boleh mewujudkan satu kumpulan pemikir terdiri daripada bekas-bekas atlet ini, ia pasti dapat membantu mereka memikirkan bagaimana cara terbaik untuk memajukan sukan olahraga negara.


ROSLINDA SAMSU masih lagi dianggap sebagai ratu lompat galah negara.


"Biar kumpulan pemikir tersebut yang mencari jalan serta merancang program- program latihan atlet.

"Ini kerana, mereka lebih tahu apa yang diperlukan sebagai seorang atlet kerana sebelum ini mereka juga pernah bergelar atlet.

"Mereka juga boleh berkongsi formula bersama atlet-atlet yang ada ketika ini cara mereka melakar kejayaan di pentas antarabangsa suatu ketika dahulu," kata Aminuddin ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Malah, Aminuddin yang merupakan Pengurus Keahlian Yayasan Kebajikan Bekas Atlet Kebangsaan (YAKEB) turut mencadangkan supaya kempimpinan tertinggi KOAM mengkaji serta meminta pandangan daripada bekas-bekas pemimpin badan induk tersebut mengenai formula yang digunakan sehingga ramai atlet yang mampu melakar kejayaan ketika era mereka.

"Dahulu, ketika KOAM di bawah kepimpinan Datuk Khalid Yunus, atlet-atlet olahraga negara berjaya membawa pulang 14 atau 15 pingat emas pada temasya Sukan SEA.

"Jika dibandingkan dengan pencapaian atlet-atlet ketika ini yang hanya mampu meraih enam pingat emas baru-baru ini (bulan lalu), kita sebenarnya sudah hilang separuh daripada jumlah tersebut.

"Sebab itu, kita perlu bertanya, apa formula yang pemimpin-pemimpin terdahulu gunakan bagi memastikan atlet-atlet olahraga berjaya membawa pulang pingat emas yang banyak.

"Olahraga merupakan antara sukan yang mempertandingkan banyak acara pada Sukan SEA, namun hanya beberapa acara sahaja yang kita ambil bahagian sejak kebelakangan ini.

"Sayang sekali kerana jika kita memiliki program-program yang betul, kita sebenarnya mampu meraih lebih banyak pingat emas berbanding enam sahaja yang kita peroleh dalam dua edisi Sukan SEA (2009 dan 2011)," kata Aminuddin.

Jika direnung kembali dengan apa yang dicadangkan Aminuddin itu, ada benarnya dan mungkin KOAM boleh mencuba dalam usaha mengangkat kembali martabat sukan olahraga tanah air.


DARI kiri, Yunus, Kannathasan, Schzuan dan Yuvaraj mencipta kejutan apabila memenangi pingat emas dalam acara 4x400 meter lelaki pada Sukan SEA 2011.


Ketika ini, arena sukan olahraga negara boleh dianggap berada pada tahap 'kritikal'.

KOAM sebenarnya telah menghabiskan banyak masa memikirkan mengenai kemelut dalaman yang melanda badan induk tersebut.

Sudah tidak ada masa buat KOAM untuk memikirkan siapa yang mahu bertanding jawatan, siapa perlu dibuang dan menuding jari menyalahkan antara satu sama lain setiap kali berlakunya masalahnya.

Sebaliknya, KOAM yang ketika ini di bawah pimpinan Datuk Seri Shahidan Kassim perlu memikirkan bagaimana cara untuk memajukan sukan olahraga itu sendiri kerana peminat-peminat sudah pastinya muak dengan kontroversi yang tercetus membabitkan badan induk tersebut.

Pencapaian atletnya tidak seberapa tetapi kontroversi sahaja yang lebih.

Kini, tirai 2012 akan menjengah tidak lama lagi.

Di harapkan, KOAM akan tampil dengan program-program yang mampu mengembalikan kegemilangan sukan olahraga negara, terutamanya di peringkat akar umbi.

Cuma, janganlah ia sekadar 'hangat-hangat tahi ayam'.

Seribu satu macam program dilakukan sebelum ini tetapi hasilnya tetap mengecewakan seperti yang telah terbukti sebelum ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kongsi pengalaman di pesta usahawan

Posted:

Kongsi pengalaman di pesta usahawan

Kongsi pengalaman di pesta usahawan

Oleh ADLAN JAAFAR

NASRUDDIN berharap pameran yang akan dianjurkan dapat membantu orang ramai yang mahu memulakan perniagaan.


SELAMA 16 tahun, Nasruddin Abdul Ghani bekerja sebagai penjual hartanah menggunakan kaedah konvensional. Malah, sebelum telefon bimbit digunakan secara meluas, lelaki dari Rembau, Negeri Sembilan itu perlu berulang-alik dari pejabat ke lokasi jika mendapat mesej daripada pelanggan berpotensi.

Keluh lelaki berumur 44 tahun itu, kerja-kerja rencam seperti menaikkan sepanduk dan menampal iklan-iklan perlu dibuat sendiri tidak kira keadaan cuaca semata-mata demi premis hartanah terjual.

Kini, dia masih lagi seorang penjual hartanah tetapi dengan cara yang berbeza iaitu menggunakan kaedah dalam talian melalui laman sesawang www.drumah.com.

Masih lagi menggunakan talian telefon sebagai alat komunikasi, namun, penggunaannya telah diminimumkan untuk tujuan pengesahan pemilik premis untuk menjual selain urusan-urusan rasmi yang melibatkan bank dan guaman.

"Orang sekarang lebih suka melihat dahulu premis yang mahu dibeli secara maya dalam Internet, barulah mereka membuat keputusan untuk melihat sendiri," kata Nasruddin ketika ditemui di Bandar Sri Permaisuri, Kuala Lumpur.

Laman web www.drumah.com mula beroperasi pada bulan Mac 2009 selepas mendapat geran kewangan daripada Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC).

Bermula dengan hanya kurang 10 orang pelayar Internet melawati www.drumah.com, kini secara purata laman web tersebut dilawati seramai 10,000 sehari.

"Masa saya dapat dijimatkan sehingga 80 peratus," ujarnya kepada Kosmo!

Untuk mendapatkan geran daripada MDeC, Nasruddin berkata, ia amat mudah. Selama ini, rungutan pihak yang mengatakan bahawa sukar untuk mendapatkannya adalah disebabkan oleh syarat-syarat yang tidak ditepati.

Atas alasan tersebut, dia yang bertugas sebagai ketua pengurus Drumah Homely Publication Sdn. Bhd. berkata syarikatnya dengan kerjasama TM Ads Solution Sdn. Bhd, pemilik portal eilmu.my akan mengadakan sebuah pameran yang akan memberi ruang kepada orang ramai memasarkan idea mereka.

Dua bahagian


PENGANJUR menyasarkan lebih 100 produk dan 50 syarikat tempatan menyertai pameran Eilmu. - Gambar hiasan


Eilmu Technopreneurs & Innovations Fair Kuala Lumpur 2012 yang bakal diadakan dari 24 hingga 26 Februari 2012 nanti terbahagi pada dua bahagian.

Bahagian pertama adalah untuk produk-produk MSC dan syarikat ICT tempatan seperti multimedia kreatif, perisian, animasi, e-dagang, aplikasi serta perniagaan berasaskan Internet.

Bertempat di Mid Valley Convention Centre, Kuala Lumpur, pameran itu nanti turut menyediakan slot ceramah selama 18 jam yang diadakan secara berkala sepanjang tempoh tiga hari acara berlangsung.

Antara penceramah yang sudah mengesahkan kehadiran adalah jutawan Internet, Irfan Khairi dan wakil dari Drumah Homely Publication sendiri.

Antara topik-topik adalah cara-cara yang betul dan tepat supaya permohonan pada agensi-agensi seperti MDeC dan Bank Simpanan Nasional dapat diluluskan.

Kepada mereka yang mempunyai idea-idea menarik yang boleh dibangunkan dan direalisasi tetapi mengalami kekangan dari segi kewangan, pameran yang bakal dihadiri oleh 50 syarikat tempatan dan 100 produk itu adalah tempat yang tepat untuk menjual idea-idea tersebut.

Bahagian kedua pula adalah untuk produk-produk jenama Malaysia. Pihak Drumah menyasarkan pameran itu akan menjadi medan kepada para peserta pameran mencari ejen manakala pengunjung boleh mencari produk yang sesuai untuk memulakan perniagaan.

"Matlamat kami adalah untuk meningkatkan daya tarikan kandungan kreatif dan produk kreatif selain menggalakkan e-pembelajaran dan e-dagang, animasi, permainan dan banyak lagi," kata pengurus pemasaran Drumah, Azali Bakri, 27.

Tambah Azali, sebanyak 70 tapak disediakan dengan 40 peratus daripadanya telah ditempah dengan 4,000 pengunjung telah mengesahkan di laman web www.drumah.org tentang kehadiran mereka pada pameran tersebut.

Pada hari pameran itu nanti, watak popular animasi tempatan, Upin dan Ipin akan hadir membuat penampilan istimewa.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Lapan nelayan Vietnam berjaya diselamatkan

Posted:

Lapan nelayan Vietnam berjaya diselamatkan

Lapan nelayan Vietnam berjaya diselamatkan

20/12/2011 5:41pm

PASIR PUTEH – Tujuh nelayan warga Vietnam diselamatkan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APM) manakala seorang lagi oleh Pasukan Gerakan Marin selepas bot mereka karam dipukul ombak di muara Tok Bali.

Ketua Penguatkuasa Maritim Daerah Tok Bali Komander Zainin Abdul Majid berkata kejadian itu berlaku sejurus selepas bot mereka cuba memasuki muara tersebut untuk mendaratkan ikan di pelabuhan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) pada 10 pagi.

"Ia berlaku 150 kilometer dari muara Tok Bali," katanya kepada pemberita ketika ditemui di pejabat APMM di sini hari ini.

Semua mangsa yang berumur lingkungan 20 hingga 50 tahun itu tidak mengalami kecederaan dan dibawa ke Jeti Operasi APMM untuk diambil keterangan.

Zainin berkata ketika kejadian, bot mereka tidak dapat dikawal akibat dipukul ombar besar di Laut China Selatan dan taksiran kerugian dianggarkan kira-kira RM700,000. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

Produk Kedai Rakyat 1Malaysia dijual di IPTA

Posted:

Produk Kedai Rakyat 1Malaysia dijual di IPTA

Produk Kedai Rakyat 1Malaysia dijual di IPTA

20/12/2011 4:03pm

PUTRAJAYA – Kerajaan tidak bercadang membuka Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M) di universiti-universiti awam sebaliknya akan menjual barangan KR1M melalui kedai koperasi universiti.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, sebagai permulaan kedai koperasi Universiti Malaya dipilih untuk menjual produk KR1M.

Katanya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak akan melawat kedai koperasi di UM pada Khamis ini sebagai mengiktiraf produk KR1M di institusi pengajian tinggi memastikan pelajar IPT turut menikmati harga berpatutan.

"Kita sedang berbincang dengan semua universiti awam di negara ini dan menjangka semua universiti akan menjual barangan Kedai Rakyat 1 Malaysia. Yang pentingnya universiti tersebut ada kedai koperasi," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran "Program Jualan Kembali ke Sekolah" di sini hari ini.

Ismail Sabri berkata, selepas KR1M bertapak kukuh di IPTA, ia akan diperluaskan ke institusi pengajian tinggi swasta.

Projek perintis KR1M telah dilancarkan oleh Perdana Menteri di Stesen LRT Kelana Jaya, Selangor pada 22 Jun lepas dengan menawarkan sehingga 250 jenis barangan keperluan di bawah jenama 1Malaysia.

Harga yang dijual ditetapkan antara 30 peratus dan 50 peratus daripada barangan serupa di bawah jenama lain.

Sehingga kini, empat buah premis KR1M telah beroperasi iaitu masing-masingnya di Stesen LRT Kelana Jaya, Selangor, Pusat Komersil dan Komuniti Bandar Tun Razak, Cheras, Kuala Lumpur, Kuarters DBKL, Pantai Permai, Pantai Dalam, Kuala Lumpur dan Presint 2, Putrajaya.

Kerajaan menyasarkan sebanyak 85 premis KR1M dibuka di seluruh negara sehingga tahun 2012. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

Lacur wanita Indonesia: Pengurus spa didakwa

Posted:

Lacur wanita Indonesia: Pengurus spa didakwa

Lacur wanita Indonesia: Pengurus spa didakwa

20/12/2011 2:35pm

KUALA LUMPUR – Seorang pengurus spa mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas pertuduhan memperdagangkan dua wanita warganegara Indonesia dengan memaksa mereka bekerja sebagai pelacur, dua minggu lepas.

Phang Chee Kung, 56, dari Cheras didakwa memperdagangkan Sonia, 24, dan Endang Sekerayu, 22, bagi tujuan eksploitasi di hadapan bilik No 210, Hotel Golden Asean di No 520-522 Jalan Pudu, Dang Wangi di sini pada 7.05 petang, 7 Disember lepas.

Tertuduh yang ditangkap pada hari yang sama, didakwa mengikut Seksyen 12 Akta Antipemerdagangan Orang 2007 yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih 15 tahun dan juga boleh didenda, jika disabitkan kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya, Nurul Ashiqin Zulkifli menawarkan wang jaminan sebanyak RM20,000 dengan seorang penjamin dikenakan terhadap tertuduh.

Bagaimanapun, Chee Kung yang tidak diwakili peguam memohon jaminan itu dikurangkan dengan alasan dia menghidap penyakit kencing manis dan darah tinggi serta memerlukan rawatan lanjut.

Hakim Rozilah Salleh membenarkan tertuduh diikat jamin RM15,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 11 Jan depan untuk sebutan semula kes bagi tertuduh melantik peguam.

Rakan lelaki Chee Kung membayar wang jaminan itu. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pemimpin Korea Utara meninggal dunia

Posted:

Pemimpin Korea Utara meninggal dunia

Pemimpin Korea Utara meninggal dunia

BEBERAPA penduduk Korea Utara di Pyongyang semalam membongkok semasa mereka menangis ekoran kematian Kim Jong-il.


SEOUL, Korea Selatan - Kematian pemimpin Korea Utara, Kim Jong-il mengejutkan dunia tetapi penganalisis-penganalisis politik menepis kebimbangan akan berlaku ketidaktentuan di negara kuasa nuklear berkenaan.

Mereka berkata, proses pertukaran kepimpinan Korea Utara dirancang dengan teratur dan lancar.

Pengumuman rasmi media Korea Utara semalam mendedahkan bahawa Jong-il meninggal dunia akibat serangan jantung pada Sabtu lepas ketika berusia 69 tahun.

Ia turut menyatakan anak lelaki bongsu Jong-il yang juga pewarisnya, Kim Jong-un yang berusia lewat 20-an kini mengambil alih tonggak pemerintahan negara, sekurang-kurangnya buat masa ini.

Namun, perkembangan tersebut mendorong Korea Selatan meletakkan tenteranya dalam keadaan berjaga-jaga berikutan kebimbangan ancaman perang.

Presiden Korea Selatan, Lee Myung-bak pula menggesa orang ramai supaya bertenang.

"Saya berpendapat tiada pergolakan serta-merta dalam politik dalaman atau hal ehwal luar Korea Utara," kata penganalisis politik Institut Sejong, Paik Hak-soon.

Media Korea Utara menggesa rakyat supaya taat setia kepada kepimpinan Jong-un dengan agensi berita rasmi negara berkenaan menggelarnya sebagai pewaris besar.

"Semua ahli parti, petugas awam dan orang kebanyakan perlu setia pada bimbingan Kim Jong-un dan melindungi seterusnya mengukuhkan lagi penyatuan antara parti, tentera dan rakyat," kata agensi berita tersebut.

Para pemerhati politik menepis kebimbangan berlakunya pergolakan kuasa atau rampasan kuasa dalam masa terdekat ekoran kematian Jong-il.

"Tiada pergolakan (sehingga kini) bermakna kuasa Jong-un kini kukuh dan semua pegawai kanan di bawah Jong-il memutuskan sejak dua hari selepas kematiannya untuk menyokong Jong-un sebagai pemimpin baharu," kata Paik.

"Pegawai-pegawai kanan Korea Utara telah menyusun semuanya dan rejim komunis nampak stabil di bawah kepimpinan baharu. Saya tidak nampak pergolakan besar atau pergelutan kuasa berlaku dalam masa terdekat."

"Era Kim Jong-un sudah bermula." tambahnya.

Tidak banyak yang diketahui tentang Jong-un.

Mendapat pendidikan di Switzerland, beliau dilihat akan meneruskan kesinambungan generasi ketiga dinasti Kim.

Berusia lewat 20-an, Jong-un kurang dikenali umum sehingga bapanya mengalami strok pada 2008 sekali gus memaksa pelan pertukaran kepimpinan dipercepatkan.

Jong-un dipercayai boleh bertutur dalam bahasa Inggeris, Jerman dan Perancis.

Namun, pakar-pakar politik memberi amaran beliau tidak semestinya berjiwa reformasi walaupun tinggal di Barat selama beberapa tahun.

"Saya tidak mahu membuat sebarang rumusan walaupun beliau pernah tinggal setahun dua di Eropah ketika masih kanak-kanakI," kata pembantu profesor di Sekolah Graduan Kajian Antarabangsa Universiti Yonsei, John Delury.

"Namun, anda tahu beliau masih muda dan generasi berubah walau apa dan di mana anda berada di dunia termasuk Korea Utara, jadi beliau akan mempunyai orientasi yang berbeza," tambahnya.


KIM JONG-IL


Menurut memoir seorang lelaki yang menyatakan dia pernahbekerja dengan keluarga Kim selama 11 tahun sebagai cef sushi, Jong-un seorang yang keras hati dan bercita-cita tinggi seperti bapanya.

Cef berkenaan yang menggunakan nama pena Kenji Fujimoto, menyifatkan Jong-un sebagai seorang yang suka bersaing malah, tidak berhati perut semasa zaman kanak-kanak.

Memakai seragam tentera, Jong-un yang masih muda ketika itu "merenung saya dengan cara yang menakutkan apabila kami berjabat tangan semasa pertama kali bertemu," kata Fujimoto dalam buku memoir, Kim Jong-il's Chef.

"Saya tidak boleh melupakan renungan tersebut yang seperti menyatakan "inilah orang Jepun yang keji."

Beliau paling minat bermain bola keranjang dan meminati pasukan Chicago Bulls, kata cef berkenaan.

"Beliau juga gemarkan filem seperti bapanya. Dari sudut rupa paras, cita rasa dan personaliti, anak bongsu Jong-il saling tak tumpah seperti bapanya dan ketika itu jelas bahawa dia anak kesayangan bapanya," kata Fujimoto.

Pada September 2010, Jong-un diberikan jawatan kanan dalam parti dan dilantik jeneral empat bintang walaupun beliau tiada pengalaman dalam peperangan.

Sejak dari itu, beliau sering dilihat mengiringi bapanya.

Satu-satunya saudara perempuan Jong-il, Kim Kyong Hui dan suaminya, Jang Song-thaek yang dianggap pemimpin nombor dua tidak rasmi Korea Utara dijangka menjadi mentor Jong-un dan menyokong kepimpinan beliau.

Seorang penganalisis Institut Analisis Pertahanan Korea, Baek Seung-joo berkata, Korea Utara bersiap sedia sepenuhnya untuk menghadapi kematian Jong-il sejak beliau mengalami strok pada 2008.

"Buat sementara waktu, tentera dan keluarga Kim akan cuba mendokong Jong-un sebagai ketua mereka dan bersatu di bawahnya," kata Seung-joo.

Namun, Jong-un yang kurang pengalaman dan berdepan pelbagai cabaran termasuk kekurangan makanan, dilihat tidak akan melaksanakan sebarang agenda besar.

"Beliau tidak akan melakukan perubahan dasar drastik ketika cuba mengukuhkan kuasa. Beliau akan cuba berkongsi kuasa atau mewujudkan perikatan strategik dengan pemimpin-pemimpin kanan tentera," kata Baek.

"Pergelutan kuasa mungkin berlaku pada masa depan kerana Jong-un tidak mendapat sokongan penuh rakyat," katanya sambil menambah, tanpa mandat popular kedudukan Jong-un boleh tergugat. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Twitter terima pelaburan Putera Alwaleed RM954.3j

Posted:

Twitter terima pelaburan Putera Alwaleed RM954.3j

Twitter terima pelaburan Putera Alwaleed RM954.3j


GAMBAR fail menunjukkan Twitter dan seorang pengguna laman itu menerusi telefon bimbit. Gambar kecil Putera alwaleed.


DUBAI, Emiriah Arab Bersatu (UAE) - Bilionair Arab Saudi, Putera Alwaleed bin Talal dan syarikat pelaburannya menyatakan semalam bahawa mereka akan melabur sebanyak AS$300 juta (RM954.3 juta) ke atas laman web perkongsian sosial Twitter.

Pelaburan bersama dengan Syarikat Kingdom Holding (KHC) milik Putera Alwaleed dibuat selepas rundingan selama beberapa bulan dengan ia mewakili kepentingan strategik dalam Twitter.

Putera Alwaleed yang telah lama membuat pelaburan dalam sektor media dan tekonologi berkata, urus niaga berkenaan mencerminkan minat pelaburan dalam perniagaan yang berdaya maju dan memberikan impak global.

Twitter membenarkan penggunanya menghantar mesej pendek hingga 140 huruf.

Ia menjadi alat penting yang menghubungkan penunjuk perasaan dan untuk menyampaikan maklumat semasa kebangkitan rakyat di rantau Arab pada awal tahun ini.

"Kami percaya bahawa media sosial akan membawa perubahan besar dalam lanskap industri media dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

"Twitter akan menguasai dan menjana keuntungan daripada trend positif ini," kata Pengarah Eksekutif KHC, Ahmed Halawani dalam satu kenyataan.

Putera Alwaleed merupakan anak saudara pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah.

Twitter memiliki lebih 100 juta pengguna aktif yang menghantar sekitar 250 juta mesej yang dikenali sebagai tweets pada setiap hari.

Putera Alwaleed disenarai sebagai orang ke-26 terkaya di dunia oleh majalah Forbes.

Pada September lalu, Ketua Pegawai Eksekutif Twitter, Dick Costolo menyatakan pelaburan tunai akan membolehkan syarikat itu menentukan hala tuju laman itu. - AGENSI

Full content generated by Get Full RSS.

Majalah Playboy siar gambar bogel Lohan laris

Posted:

Majalah Playboy siar gambar bogel Lohan laris

Majalah Playboy siar gambar bogel Lohan laris


Lindsay Lohan-REUTERS


LOS ANGELES – Beberapa laporan menyatakan majalah bogel Playboy edisi Januari/Februari yang menampilkan gambar aktres Lindsay Lohan berbogel laris dijual.

Menurut laman hiburan TMZ, vendor-vendor majalah yang menyiarkan gambar Lohan itu telah membuat tempahan naskhah tambahan.

Satu sumber laman berkenaan menyatakan, beberapa bandar raya besar seperti New York dan Los Angeles yang pada kebiasaannya tidak membuat tambahan naskhah telah meminta bilangan majalah tersebut ditambah.

Menurut sumber dalaman, terdapat banyak peningkatan langganan dalam iPlayboy.com.

Semasa majalah itu dijual pada Jumaat lalu, ia dikatakan gagal untuk menarik minat pembeli.

Lohan beraksi seperti aktres terkenal yang telah meninggal dunia, Marilyn Monroe dalam majalah tersebut. – AGENSI

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Gabungan band lama, baharu

Posted:

Gabungan band lama, baharu

Gabungan band lama, baharu

MENGGABUNGKAN empat buah band rock dalam satu pentas adalah hal biasa. Ia selalu dilakukan oleh banyak penganjur lain. Namun bagi empat band yang bersatu di dalam konsert yang diberi nama Loudspeaker, Wings, XPDC, Azlan & The Typewiter dan Faizal Tahir, mereka teruja bergabung sama kerana ia umpama gabungan dua band otai yang cukup disegani bersama dua band baharu yang sedang naik daun.

Vokalis Azlan & The Typewriter, Alan yang ditemui sewaktu sesi temu bual memberitahu dia teruja untuk berkongsi pentas dengan dua band otai tersebut. Menyifatkan ia sebagai satu platform yang bagus buat dia dan rakan band lain, Alan dalam seloroh mengatakan Azlan & The Typewriter sebagai 'budak' atau junior kepada dua band otai sedia ada.

"Ini adalah peluang yang bagus buat kami. Mungkin aliran rock kami tidak seperti Wings dan XPDC, namun saya harap muzik kami akan membantu menyemarakkan konsert tersebut. Sementelah kami berkongsi pentas dengan dua band otai tanah air yang memang sudah banyak pengikut," ujar Alan lagi.

Menurut Alan, mereka akan membuat persembahan selama setengah jam dengan lima buah lagu termasuk sebuah lagu berjudul Rock & Roll milik band legenda Led Zeppelin.

Ditanya timbul atau tidak rasa bimbang kerana berkongsi pentas dengan band otai, Alan mengakui bahawa perasaan itu pernah wujud suatu ketika dahulu. Namun saat mereka sering diberi kepercayaan untuk berkongsi pentas dengan band otai, perasaan gusar atau takut itu hilang secara perlahan-lahan.

"Cuma untuk konsert ini, saya takut tidak mampu menarik perhatian dan suasana yang ada. Sebab itu kami memilih untuk memainkan lagu-lagu yang penonton kenal serta lagu luar yang juga terkenal di kalangan penggemar muzik rock," katanya lagi.


DARI kiri: Ali XPDC, Awie Wings, Mael XPDC dan Azlan & The Typewriter.


Bagi XPDC saat pertama kali ditanya penganjur Red Garage Group Sdn. Bhd. adakah mereka mahu terbabit dalam konsert anjuran mereka, ia segera dipersetujui. Kata Mael, ini adalah saat yang mereka idamkan - membuat sebuah persembahan berskala besar.

Ia juga kata Mael lagi sebagai satu mercu tanda bahawa selain band seperti Search dan Wings sahaja yang laku dijual penganjur, band seperti XPDC dan yang lain juga mampu dijual dan membawa pulangan kerana mereka mempunyai pengikut tersendiri.

"Sebenarnya di Malaysia, kita ada banyak band rock yang bagus, hanya kadangkala ia terlepas pandang. Justeru apabila kami ditawarkan untuk bergabung dengan tiga lagi band untuk konsert ini, kami tidak menolak. Mungkin ini adalah pintu buat penganjur lain melihat kredibiliti kami," ujar Mael yang mengaku XPDC banyak membuat persembahan tanpa liputan media.

Memberitahu tidak akan menyanyikan lagu baharu, XPDC yang sudah berusia lebih 20 tahun sebaliknya memilih untaian lagu hit mereka seperti C.I.N.T.A dan Hidup Bersama sebagai antara 'peluru' mereka pada konsert tersebut. Mereka juga buat pertama kali akan tampil bersama dua vokalis mereka iaitu Mael dan Ali.


KONSERT Loudspeaker akan menyaksikan setiap band bermain dalm slot sendiri dengan sekurang-kurangnya setengah jam persembahan.


Awie yang mewakili Wings memberitahu mereka tidak suka menolak rezeki. Sentiasa teruja apabila banyak penganjur sudah mula memberi kepercayaan kepada artis tempatan, ujar Awie, Wings akan beraksi selama setengah jam dengan membawa lagu-lagu hit mereka.

Tidak dilupakan adalah untaian lagu balada seperti Sejati atau Taman Rashidah Utama. Sementelah kata Awie, Wings tidak mempunyai lagu baharu untuk diperdendangkan kerana mereka sudah 11 tahun tidak membikin album dan khalayak sendiri sentiasa teruja untuk mendengar lagu lama setiap kali konsert berlangsung.

"Ini adalah konsert gabungan muda-mudi atau otai dan orang muda yang baik untuk kami," katanya yang menyifatkan vokal Alan sebagai unik.

Tambah Awie, selain gembira kerana muzik rock tak pernah mati, sesuatu yang membuat dia teruja adalah apabila konsert berbayar telah kembali hidup. Ia sekali gus memupuk aprisiasi kepada penonton agar menilai muzik atau artis dengan bayaran kerana itu adalah perkara yang sewajarnya dilakukan.

Ditanya apa yang boleh diharap khalayak tentang penampilan mereka pada hari konsert itu kelak, Awie menyatakan, tidak akan ada banyak gimik yang bakal dilakukan, kecuali Wings akan muncul dengan motosikal berkuasa besar.

Full content generated by Get Full RSS.

RTW 2011 masih relevan

Posted:

RTW 2011 masih relevan

RTW 2011 masih relevan

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


SAMBUTAN hangat. Lautan remaja yang membanjiri festival muzik mega, Rock The World 2011.


RUGI bagi peminat rock tegar yang menghabiskan sisa cuti hujung minggu dua minggu lepas tanpa bersesak-sesak mahupun berpusu-pusu membanjiri Stadium Merdeka, Kuala Lumpur untuk festival yang dinamakan Rock The World (RTW).

Sudah kali ke-11 RTW mengambil tempat, pelbagai jenama band rock indie sudah bersilih ganti, berkongsi dan beradu tenaga, rasa dan gegaran sematang usianya.

Bak kata Ketua Pegawai Eksekutif Tune Talk, Jason Lo, 10 tahun lalu banyak band rock sudah 'memakai' RTW sebagai platform untuk bertemu peminat mahu melakar nama.

"Sebagai contoh, kumpulan Estrange antaranya pernah mengisi slot RTW 4 sebelum mereka dikenali ramai.

"Selain itu, Pop Shuvit juga sebelum ini sudah dua kali terlibat mengadakan persembahan di pentas RTW 2 dan 3," katanya ketika ditemui di festival itu baru-baru ini.

Menerusi RTW 11 yang dibawakan oleh Tune Talk Mobile Prepaid, sebanyak 30 buah band rock dibiar beraksi termasuk Massacre Conspiracy, The Azanders, Kyoto Protocol, Monoloque feat Atilia, Bittersweet, Pesawat, Reza Salleh, The Padangs, Statik, Salam Musik, Melodisaster, Ballad for Layla dan Daarchlea.

Audiens

Bermula seawal pukul 10 pagi hingga lewat malam, kebanjiran pengunjung juga sedikit pasif sehingga lewat petang.

"Kalau diikutkan tahun lepas lebih teruk kalau dilihat daripada sudut kehadiran audiens, RTW pada kali itu kebetulan berlangsung pada malam perlawanan bola sepak Piala Suzuki," ujarnya yang menganggar pengunjung tahun ini sekitar 10,000 orang.

RTW sedikit cerewet dari segi pemilihan band untuk beraksi sama ada di pentas utama (di dalam stadium) mahupun pentas open mic (pekarangan stadium).

Kata Jason, daripada 100 buah band yang mendaftar untuk menyertai RTW, hanya 30 buah band dipilih.

"Pemilihan dilihat dari segi populariti band itu di stesen-stesen radio, ada fan page sendiri, baru mengeluarkan album atau single serta band yang boleh membikin 'bunyi' sendiri," ceritanya yang sudah lima kali beraksi di pentas RTW sendiri.

Antara band yang membuat persembahan di pentas 'mini terbuka' (open mic), Apple Project, Dazmelon, Heart-A-Tack, Medusa, Gabba Gabba, Mona Lyssa dan Sekumpulan Orang Gila.


PERTAMA kali muncul di pentas Rock The World pada tahun 2009, kemunculan Pesawat kali ini lebih memberangsangkan.


Sukar katanya untuk membawakan RTW merentas Laut China Selatan ke kepulauan Borneo berikutan faktor kos.

Begitu juga permintaan daripada peminat untuk membawakan artis antarabangsa beraksi di pentas RTW.

"Jika difikirkan memang pihak kami ingin membawakan RTW ke Borneo begitu juga menjemput artis dari luar negara untuk membuat persembahan.

"Tapi festival ini khusus untuk orang tempatan, tidak hairan RTW digelar festival rock indie terbesar Malaysia," tutur Jason bersemangat.

Kejayaan

Bagi band yang pertama kali dibenar beraksi di pentas RTW umpamanya Statik, ia merupakan penghargaan terbesar bagi mereka.

"Ini pertama kali membuat persembahan di RTW dan ini kejayaan terbesar bagi kami, harap selepas ini akan diberi peluang lebih luas," ujar vokalis kumpulan itu, Haziq Mohd.

Statik yang sudah mengeluarkan album pertama mereka berjudul Statik memperjuangkan pop agresif dan menjadikan band-band antarabangsa seperti The Who, Beatles dan Crazy Chief sebagai rujukan.

Sementara bagi band Pesawat yang baru mengeluarkan single terbaharu, Bandaraya Ibukota, peluang beraksi di pentas RTW bagaikan menyelam sambil minum air.

"RTW merupakan festival tahunan yang paling besar buat pejuang muzik indie, selain dapat mendekatkan diri dengan peminat, kami dapat mempromosikan single terkini Pesawat," kata vokalisnya, Jipie atau Hudzaifi Hazmi.

Full content generated by Get Full RSS.

Salman 'halau' Shah Rukh

Posted:

Salman 'halau' Shah Rukh

Salman 'halau' Shah Rukh


SALMAN dan Shah Rukh tidak boleh bertemu muka.


KEJADIAN lucu telah berlaku antara Salman Khan dan Shah Rukh Khan yang dikatakan secara tidak sengaja telah menaiki kapal terbang yang sama untuk ke New Delhi baru-baru ini.

Umum mengetahui hubungan antara kedua-dua aktor tersohor Bollywood itu tidak baik tetapi takdir telah menemukan kedua-duanya dalam kapal terbang yang sama.

Ujar sumber: "Shah Rukh yang baru memasuki perut kapal terbang penerbangan ke New Delhi di bahagian kelas bisnes terkejut apabila mendapati Salman telah duduk di salah satu kerusi di situ.

"Sedangkan ketika itu Salman serta krew filem terbaharu lakonannya, Ek Kha Tiger juga berada dalam kapal terbang itu. Apabila Shah Rukh melihat Salman dalam kapal terbang itu, dia kelihatan panik sambil menelefon seseorang dan serta-merta turun dari kapal terbang itu."

Namun jurucakap Shah Rukh pula telah memberi alasan yang tersendiri yang boleh dipersoal kebenarannya.

Katanya: "Shah Rukh pada awalnya mahu menaiki jet peribadi. Namun, disebabkan sesuatu perkara dia terpaksa menukar rancangan pada saat-saat akhir dengan menaiki kapal terbang komersial. Namun, apabila dia sudah duduk di kerusi kapal terbang tersebut, dia tiba-tiba mendapat panggilan telefon bahawa jet peribadi untuknya telah disediakan."

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved