Ahad, 8 Disember 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


DagangHalal sedia platform perniagaan

Posted:

DagangHalal sedia platform perniagaan

DagangHalal sedia platform perniagaan

BERADA dalam zon selesa membuatkan ramai yang tidak berani mengambil risiko untuk mencabar diri melakukan sesuatu yang bertentangan dengan kehendak dan kemampuan mereka.

Begitu juga dengan dua figura yang mempunyai karier idaman dalam lapangan masing-masing. Dunia korporat menjadi pilihan Mawarni Hassan, 51, manakala Muhd. Huzaimi Razhi, 31, selesa menyarung jubah peguam.

Namun demikian, tidak mahu berada dalam takuk yang sama, mereka mengambil langkah drastik dengan melepaskan jawatan sedia ada untuk menceburi kerjaya lain iaitu sebagai seorang usahawan.

Bagi Muhd. Huzaimi, keputusan bertukar kerjaya tersebut mengambil masa panjang untuk dipertimbang secara mendalam.

"Pada awalnya, ia sangat mencabar kerana kerjaya baharu itu berbeza dengan dunia guaman. Saya bertekad untuk serius dalam bidang perniagaan pada tahun 2010," katanya yang kini mengambil alih syarikat milik keluarganya, Perfect Agro (M) Sdn. Bhd. (Perfect Agro)

Syarikat itu menceburi pemasaran dan dagangan produk hiliran yang berasaskan aktiviti penternakan kambing dan bebiri.

Walau berat hati, dia percaya segala yang berlaku mempunyai hikmah tersendiri. Bagi mendapatkan pengetahuan terperinci mengenai haiwan itu, Muhd. Huzaimi ke negara sebarang untuk mempelajari segala aspek yang berkaitan .

"Usaha pencarian itu banyak mengajar saya tentang dunia perniagaan dan kehidupan," imbasnya yang pernah bekerja di sebuah firma guaman selama tiga tahun.

Dia menambah, melalui hasil kajian yang dilakukan, dia mendapati penternakan kambing mempunyai potensi yang besar untuk dikembangkan ke industri makanan.

Mempunyai tiga buah ladang kambing dan bebiri di Kedah, Perak dan Selangor, syarikat yang diasaskan oleh Datuk Razhi Yahaya itu kemudiannya melebarkan sayap perniagaannya dengan menceburi bidang pembuatan dan pemprosesan makanan.

"Kami meluaskan bidang perniagaan melalui penghasilan produk makanan berasaskan kambing di bawah jenama KamBest," kongsi graduan Sarjana Muda Undang-Undang Universiti Teknologi Mara itu kepada Kosmo! baru-baru ini.


PORTAL DagangHalal memberikan maklumat terperinci pengeluar-pengeluar barangan halal di seluruh dunia.


Ubah persepsi

Jenama KamBest merupakan rangkaian makanan sejuk beku yang berasaskan daging kambing termasuk burger oblong Chevon, frankfurter Chevon dan burger bulat Chevon yang dijual di pasar raya besar Mydin di seluruh negara.

Sambutan pasaran yang memberangsangkan telah membuka ruang perniagaan baharu kepada Perfect Agro dengan memperkenalkan kios burger yang menggunakan produk KamBest.

"Melalui kios tersebut, ia membuka peluang perniagaan kepada peniaga-peniaga kecil. Mereka hanya perlu memilih salah satu daripada tiga pakej yang ada dan kami akan menyediakan segala bahan-bahan yang diperlukan," jelas Muhd. Huzaimi.

Terdapat tiga pakej kios iaitu KamBest Silver, KamBest Gold dan KamBest Platinum yang ditawarkan dari harga RM6,000 seunit dan dibezakan melalui bentuk kios, peralatan dan kuantiti bekalan produk KamBest yang disediakan.

Diperkenalkan pada pertengahan tahun 2010, kini terdapat 16 buah kios KamBest yang diberikan kepada peserta Program Peningkatan Pendapatan (3P). Ia disertai oleh penduduk miskin tegar dengan tujuan membantu ekonomi kehidupan mereka selain mengubah persepsi pasaran mengenai daging kambing.

Keluar kepompong

Meninggalkan dunia korporat pada tahun 2011, Mawarni optimis dengan kerjaya baharunya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Vanity Cosmeceutical Sdn. Bhd. (Vanity Cosmeceutical) , sebuah syarikat bumiputera yang mengeluarkan rangkaian produk penjagaan diri berjenama Cosmoderm. Ia merupakan antara produk halal terawal dalam pasaran yang dikilang di Malaysia.

Produk tersebut jelas beliau menggunakan tumbuh-tumbuhan dan produk sintetik yang mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia.

"Bidang kerja saya sebelum ini fokus kepada latihan dan motivasi pekerja. Sering saya menasihatkan mereka untuk keluar dari kepompong dan mencuba sesuatu yang baharu.

"Sampai satu tahap, saya sendiri terfikir untuk melakukan sesuatu yang di luar dari tugas harian," ujar Mawarni.


MAWARNI yakin produk Cosmoderm boleh menembusi pasaran antarabangsa berdasarkan kualiti dan pensijilan halal Jakim yang diterima Vanity Cosmeceutical.


Ketika mengambil alih syarikat itu pada tahun 2011, Mawarni mendapati ruang niaga produk Cosmoderm hanya berlingkar dalam margin yang sederhana tetapi mempunyai pelanggan setia.

"Selama sedekad, Cosmoderm dijual di farmasi-farmasi tempatan dan buat seketika, menerusi jualan langsung. Pada hakikatnya ia mempunyai potensi untuk dikembangkan ke pasaran yang lebih luas," katanya.

Pengiktirafan sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang diterima sejak tahun 2005 untuk lebih 50 rangkaian produk Cosmoderm merupakan faktor utama keyakinan wanita itu terhadap jenama tersebut.

Justeru, Mawarni telah merekrut pasukan pengurusan pemasaran yang muda, bertenaga dan berdedikasi untuk mengukuhkan jenama Cosmoderm agar dapat diperluaskan ke peringkat yang lebih tinggi.

Salah satu kaedah pemasaran yang dilakukan Mawarni adalah meningkatkan penggunaan teknologi maklumat yang mudah mendapat perhatian pelanggan-pelanggan baharu.

Sebagai permulaan, dia menggunakan laman sosial, Facebook sebagai medium komunikasi dan promosi bersama pelanggan.

"Pelanggan hari ini lebih gemar mencari maklumat menerusi laman-laman web atau sosial. Disebabkan itu, penting untuk syarikat mempunyai maklumat-maklumat tepat dan memberi maklum balas yang pantas, di samping memberi konsultasi kepada pengguna," jelasnya mengenai strategi untuk menambat hati pelanggan itu.

Pusat sehenti

Pertemuan bersama portal DagangHalal ketika menghadiri satu persidangan perdagangan antarabangsa dua tahun lalu, membawa sinar baharu kepada perniagaan Vanity Cosmeceutical.

"Portal itu menyediakan platform perniagaan yang luas kepada kami. Melalui pembinaan pautan laman web rasmi syarikat, ia kini boleh diakses oleh pelanggan dan pengeluar seluruh dunia. Malah, Vanity Cosmeceutical telah mengeksport produk Cosmoderm ke Lebanon berdasarkan komunikasi melalui portal DagangHalal" jelas beliau.

Kini Cosmoderm didapati di 1,000 buah farmasi di seluruh negara termasuk rangkaian Guardian dan Vitacare serta mengorak langkah ke negara-negara ASEAN lain seperti Brunei dan Singapura serta pasaran di Timur Tengah.

Ditubuhkan pada tahun 2007, portal DagangHalal telah menjadi pusat sehenti kepada pembeli dan pengilang produk dan perkhidmatan halal seluruh dunia. Ia berperanan dalam memberikan khidmat nasihat kepada pengilang dari segi pemasaran dan penyediaan platform perniagaan menerusi internet.

Sebagai contoh, pembeli dari Australia yang mencari daging lembu halal di Malaysia akan mencari pembekal yang mempunyai sijil halal daripada pihak berkuasa agama tempatan. Melalui maklumat syarikat dan pautan portal DagangHalal, proses pencarian itu bertambah mudah.


SUMBER bahan mentah halal mendapat permintaan tinggi di dalam dan luar negara.


"Sekiranya pembeli bersetuju dengan proses pembelian, mereka boleh mendapatkan kesahihan yang penjual mempunyai sijil halal tersebut menerusi portal DagangHalal," kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan DagangHalal (DagangHalal), Mohamed Hazli Mohamed Hussain dalam satu pertemuan bersama Kosmo!.

Setakat ini, portal itu mempunyai lebih 13,793 produk daripada 2,804 syarikat pembekal.

"Oleh yang demikian, kami mengambil berat terhadap syarikat-syarikat yang ingin menyertai DagangHalal. Ini jelas memandangkan terdapat syarikat yang masih kurang bersedia untuk dibawa ke pasaran global," jelasnya.

Mohamed Hazli menambah, produk yang ingin dipasarkan ke peringkat antarabangsa mesti melengkapi piawaian yang telah ditetapkan, termasuk mempunyai pembungkusan yang menarik.

DagangHalal pernah mengikuti beberapa pameran produk halal di serata dunia antaranya di China, Jerman, Brunei, Perancis dan Thailand.

Pasaran dagangan barangan halal yang meningkat saban tahun perlu direbut oleh pengusaha-pengusaha tempatan.

Berdasarkan statistik Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC), jumlah dagangan produk halal Malaysia yang menembusi pasaran dunia pada tahun lalu mencatatkan angka RM33 bilion. Ia mencakupi permintaan 1.8 bilion pengguna barangan dan servis halal seluruh dunia.

Dijangkakan pasaran eksport barangan halal Malaysia akan meningkat RM60 bilion pada tahun 2020.

Tanah Abang hilang identiti

Posted:

Tanah Abang hilang identiti

Tanah Abang hilang identiti


BANGUNAN Tanah Abang (di bahagian belakang dengan rona kuning dan hijau) pernah melewati zaman kegemilangannya sebelum dibelenggu oleh samseng.


SETELAH bertahun-tahun hidup di bawah cengkaman gengster, penagih dadah dan pelacur, pasar tekstil terbesar Asia Tenggara di Tanah Abang, Jakarta, Indonesia sedang menyusun usaha dalam memenangi semula hati pembeli.

Saiz bangunannya yang terdiri daripada beberapa struktur blok berdiri kukuh di tengah ibu negara Indonesia. Tanah Abang diwarnai dengan pelbagai aktiviti perniagaan yang berjaya menarik pembeli dari segenap rantau selama berabad lamanya.

Pasar Tanah Abang mula dibuka pada tahun 1735 oleh ahli perniagaan Belanda. Ia dibina dengan beberapa siri bangunan dalam kawasan tradisional dan rumah berjubin merah.

Kedudukannya kini dikelilingi bangunan pencakar langit yang bergemerlapan pada waktu malam.

Pemborong mencari barangan borong manakala pembeli mencari barangan kecil di gerai-gerai jualan yang terdapat di beberapa tingkat pasar tersebut. Mereka mencari pelbagai barang daripada kain pasang hingga produk berjenama.

Pengunjung dari Malaysia, Mariam Ahmad berkata, beliau ke Tanah Abang setiap tahun untuk membeli kain sempena menyambut perayaan Aidilfitri.

Gerai haram

"Banyak pilihan yang ada di bawah satu bumbung dan harganya lebih murah antara 20 hingga 30 peratus berbanding di Kuala Lumpur. Pada masa sama, kain di sini cantik-cantik belaka," katanya.

Namun, keadaan di pasar borong tersebut semakin buruk dan lalu lintas bertambah sesak disebabkan kewujudan gerai jalanan haram hingga menyebabkan pelanggan tidak lagi ke sana. Jumlah pelanggan dianggarkan semakin merudum kira-kira 10 peratus pada beberapa tahun kebelakangan ini.


PELANGGAN dilihat berjalan melewati salah sebuah kedai pakaian di pasar tekstil Tanah Abang.


Penjual beg, Desmawita, berkata, kadar jenayah yang berlaku di gedung itu sudah berada di luar kawalan.

"Dua orang pekerja seks menerkam pelanggan saya yang datang dari Brunei ketika beliau sedang menunaikan solat. Pelanggan itu memberi mereka wang kepada mereka.

"Pelanggan terbabit membeli 29,000 beg daripada saya tetapi akhirnya membatalkan urusan perniagaan selama lima tahun yang dijanjikan bersama," ujarnya dengan nada kesal.

Jeha, si penjual baju bermotifkan batik di Tanah Abang mengakui kawasan tersebut turut menggerunkan bagi penduduk tempatan.

"Ia sesuatu pemandangan biasa jika anda ternampak ratusan jarum suntikan yang telah digunakan oleh penagih dadah bertaburan di lorong-lorong belakang bangunan.

"Samseng jalanan suka memeras ugut orang ramai dengan meminta wang dan akan memukul sesiapa sahaja yang enggan berbuat demikian," jelasnya.

Gabenor Jakarta, Joko Widodo, diberi mandat untuk mentadbir Jakarta kira-kira setahun lalu. Beliau merancang untuk menyelesaikan masalah yang membelenggu peniaga di Tanah Abang.

Pada bulan Ogos lalu, beliau menyediakan pelan perancangan untuk mengalihkan kira-kira 1,000 peniaga yang menjalankan perniagaan secara haram di kaki lima ke bangunan baharu.

Peniaga tersebut dipindahkan ke bangunan yang sudah diselenggara dan berkongsi ruang perniagaan bersama 15,000 lagi peniaga lain untuk berniaga secara sah.

Jumlah pegawai awam yang ditugaskan untuk membantu pasukan polis dalam memastikan keamanan di kawasan sekitar turut ditingkatkan.

Masalah perniagaan

Jalan penyelesaian tersebut berhasil apabila rata-rata samseng yang melakukan peras ugut sebelum ini semakin berkurangan.

Kehadiran pegawai tersebut turut berjaya menakutkan sebilangan besar pekerja seks dan penagih dadah yang bersarang di Tanah Abang.


PENGUNJUNG dikatakan semakin kurang mengunjungi Tanah Abang selepas beberapa perubahan yang dilakukan oleh pihak kerajaan.


Dalam pada itu, penjual tudung, Rinaldi berkata, seorang pelanggan dari Filipina kelihatan terkejut ketika berkunjung ke gedung tersebut baru-baru ini.

"Pelanggan itu terkejut dengan keadaan di sini yang sangat teratur. Dia berjanji akan datang kembali dan sudah tentu perkara itu merupakan berita menggembirakan bagi saya," katanya.

Bagaimanapun, tidak semua peniaga mendapat manfaat daripada penyelesaian tersebut. Segelintir peniaga mengalami masalah dalam perniagaan sejak peniaga baharu dipindahkan ke bangunan tersebut.

Peniaga pakaian, Rahmat Hidayat berkata, beliau gagal membuat sebarang urusan jual beli sejak peniaga baharu pindah ke tempatnya mencari rezeki. Kebiasaannya, Rahmat mampu mendapat hasil jualan antara RM160 hingga RM260 sehari.

"Tidak ada orang yang ingin memanjat tiga tingkat tangga hanya untuk berbelanja di kedai saya," keluhnya.

Sementara ramai orang berusaha untuk menjadikan perubahan yang dilakukan tidak mengganggu keaslian Tanah Abang, ada beberapa peniaga mengadu pemindahan peniaga jalanan ke bangunan tersebut telah menghakis karakter asal gedung berkenaan.

"Kembalikan Tanah Abang yang lama. Pelanggan semakin berkurangan sejak pasar ini diubah," kata penjual tudung bernama Andalusia. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Koperasi Visakha Kulim anjur mesyuarat agung kali ketujuh

Posted:

Koperasi Visakha Kulim anjur mesyuarat agung kali ketujuh

Koperasi Visakha Kulim anjur mesyuarat agung kali ketujuh


ABDUL FATAH (dua dari kanan) menerima cenderamata daripada Vengkatasal selepas merasmikan mesyuarat agung tahunan ketujuh Koperasi Visakha Kulim Kedah Berhad di Kelab CRC, Kulim, Kedah baru-baru ini.


MESYUARAT. Koperasi Visakha Kulim Kedah Berhad mengadakan mesyuarat agung tahunan ketujuh di Kelab CRC, Kulim, Kedah baru-baru ini.

Koperasi yang mempunyai lebih 400 orang ahli terdiri daripada masyarakat berketurunan India itu kini merancang melaksanakan projek pembinaan rumah di kawasan Bukit Mertajam melibatkan kos lebih RM3 juta.

Presiden Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa), Datuk Abdul Fattah Abdullah ketika merasmikan mesyuarat agung itu berkata, lebih 10,000 koperasi telah wujud di negara ini dengan ahli kira-kira 8 juta dan modal syer RM12 bilion.

Hadir sama di mesyuarat itu, Pengerusi Koperasi Visakha, N. Vengkatasal Rao.

350 meriahkan malam media Jakim

Posted:

350 meriahkan malam media Jakim

350 meriahkan malam media Jakim


JAMIL KHIR (berdiri kanan) lengkap mengenakan persalinan baju Melayu, keris dan bertanjak meraikan tetamu pada majlis Malam Bersama Media Jakim di Hotel Palace of The Golden Horses, Seri Kembangan, Selangor baru-baru ini.


MERIAH. Lebih 350 orang tetamu hadir pada majlis Malam Bersama Media anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bertempat di Hotel Palace of The Golden Horses, Seri Kembangan, Selangor baru-baru ini.

Tema Alam Melayu dipilih bagi mewarnai kemeriahan majlis tersebut bertujuan mengimbau kembali kegemilangan, kesenian dan adat budaya Melayu yang didasari akidah Islam.

Pada majlis itu juga, hadirin dihiburkan dengan telatah pengacara majlis Ebby Yus serta persembahan daripada kumpulan Salam, Hijjaz dan Iwan.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Ketua Pengarah Jakim, Datuk Othman Mustapha dan kakitangan pengurusan Jakim serta para pengamal media.

100 kampit beras bantu mangsa banjir di Pahang

Posted:

100 kampit beras bantu mangsa banjir di Pahang

100 kampit beras bantu mangsa banjir di Pahang


SAHARUDDIN (berdiri tengah) bersama ahli Persatuan Dunia Seni Silat Melayu Malaysia mengumpulkan sumbangan yang akan disampaikan kepada mangsa banjir di Pahang di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur semalam.


PRIHATIN. Ahli-ahli Persatuan Dunia Seni Silat Melayu Malaysia semalam mengadakan kutipan derma bagi membantu mangsa banjir di Pantai Timur khususnya Pahang.

Menurut Pengasas dan Pengerusi Persatuan Dunia Seni Silat Melayu Malaysia, Saharuddin Esa, melalui kutipan tersebut mereka berjaya mengumpulkan wang tunai sebanyak RM1,500, 100 kampit beras, 100 kotak air minuman dan beberapa kotak lampin pakai buang.

"Sumbangan ini adalah hasil kutipan daripada ahli-ahli yang prihatin atas kesengsaraan mangsa banjir di Pantai Timur. Pihak kita akan menghantar sendiri sumbangan ini secepat mungkin.

"Kami akan menggunakan kenderaan para ahli persatuan dan tumpuan pengagihan ini adalah meliputi kawasan yang paling teruk terjejas banjir di Pahang," katanya ketika di temui di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur semalam.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Derita pesakit kanser mata

Posted:

Derita pesakit kanser mata

Derita pesakit kanser mata

SARIMAH ABDUL RAHMAN, 53, mencuci mata ibunya, Aminah, yang menghidap penyakit kanser mata di Kampung Lamir, Pekan di Pahang semalam.


PEKAN – Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Demikian hal yang menimpa mangsa banjir warga emas, Aminah, 73, yang menghidap kanser mata.

Penglihatannya yang semakin kabur menyebabkan dia lebih rela tinggal kekal di rumah yang dikelilingi air daripada berpindah ke pusat pemindahan banjir di Kampung Lamir, dekat sini.

Aminah ditimpa penyakit itu sejak dua tahun lepas. Anaknya, Nor Hakimi Abd. Rahman, 41, ketika ditemui semalam berkata: "Emak memang tak mahu pindah walaupun kami menggesanya sebab bimbang paras air akan naik ke rumah.

"Tapi dia kata tak apalah sebab lebih selesa tinggal di rumah, nak makan ubat pun senang.

"Sejak rumah kami ditimpa banjir dua hari lalu saya dan kakak bergilir-gilir jaga emak di rumah.

"Kami guna bot jika mahu membeli keperluan atau memerlukan barangan lain sebab jalan keluar terputus akibat air naik ke paras pinggang."

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Mangsa banjir di Pahang, Terengganu kini lebih 63,000 orang

Posted:

Mangsa banjir di Pahang, Terengganu kini lebih 63,000 orang

Mangsa banjir di Pahang, Terengganu kini lebih 63,000 orang


BEBERAPA buah kereta selepas tersadai dan rosak akibat banjir di Kemaman, Terengganu semalam. - Bernama


KUALA LUMPUR – Keadaan banjir di negeri Pahang dan Terengganu semakin buruk apabila mangsa yang berada di pusat pemindahan di kedua-dua negeri itu kini berjumlah 63,501 orang.

Di Pahang, mangsa yang berada di pusat pemindahan mencecah 40,399 orang berbanding 39,580 orang petang kelmarin.

Sebaliknya, keadaan banjir di negeri Kelantan dan Johor bertambah baik apabila jumlah mangsa banjir mencatatkan penurunan.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pahang berkata, hingga pukul 6 petang semalam, Kuantan menjadi daerah tertinggi bilangan mangsa banjir melibatkan 34,090 orang.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Senarai mangsa banjir dikemas kini

Posted:

Senarai mangsa banjir dikemas kini

Senarai mangsa banjir dikemas kini

Oleh MULLER ASEN
muller.asen@kosmo.com.my

KUCHING – Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) sedang mengemas kini senarai nama mangsa banjir di seluruh negara dan menyerahkannya kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk memudahkan proses pembayaran bantuan khas berjumlah RM500 kepada setiap keluarga yang terlibat dengan bencana tersebut.

Menterinya, Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) setakat ini telah merekod seramai 18,207 keluarga dan 65,956 mangsa banjir di 217 pusat pemindahan di Pahang, Terengganu, Kelantan dan Johor.

Menurut beliau, pegawai JKM di semua lokasi terjejas telah melakukan pendaftaran nama mangsa banjir terlibat sejak Isnin lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Siapkan novel tiga bulan

Posted:

Siapkan novel tiga bulan

Siapkan novel tiga bulan

NURUL HUSNA (kanan) bergambar bersama barisan penulis novel dari syarikat Love Novel Publication.


MINAT membaca cerita-cerita cinta ketika di bangku sekolah menjadi pendorong utama kepada Nurul Husna Razali, 20, untuk menulis novel berkaitan genre tersebut.

Ia juga ekoran pengaruh rakan-rakan yang gemar membaca buku seumpama itu ketika mereka remaja.

Novel pertama yang dibaca Nurul Husna ialah Ombak Rindu karya Fauziah Ashari pada tahun 2006. Novel itu berjaya menyuntik minatnya untuk meneruskan hobi membaca.

Ketika di bangku sekolah, Nurul Husna menulis cerita-ceritanya di dalam sebuah buku nota ketika waktu lapang.

"Penulisan saya bermula dengan menulis di atas kertas dan dibaca oleh rakan-rakan yang rapat dengan saya. Mereka memberikan komen-komen yang membina terhadap cerita-cerita tersebut.

"Rentetan itu, minat saya terhadap bidang penulisan semakin meningkat dan saya mula mencari idea-idea dan cerita-cerita yang menarik untuk ditulis," katanya.

Menurut penuntut Diploma Perniagaan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Jengka, Pahang itu, hobi menulisnya menjadi serius selepas dia mula mempunyai komputer riba sendiri.

Kata Nurul Husna, daripada menulis di atas kertas, karya-karyanya kemudian dipaparkan dalam medium yang lebih terkini dan senang untuk dibaca iaitu blog.

"Kehidupan saya sebagai mahasiswi yang agak sibuk membuatkan saya terpaksa membahagikan masa dengan bijak antara pelajaran dan hobi," ujarnya.

Gadis bertubuh genit ini turut memberitahu, novel sulungnya yang berjudul Hantu Punya Bos! mengambil masa tiga bulan untuk disiapkan.

"Syukur kerana novel ini berjaya disiapkan dalam waktu yang singkat tanpa sebarang masalah yang besar," katanya.

Novel tersebut menerima sambutan yang memberangsangkan dengan memasuki cetakan keempat dan terjual lebih daripada 12,000 buah naskhah sejak diterbitkan pada Ogos lalu.

Ia merupakan satu-satunya karya Nurul Husna yang diterbitkan, manakala selebihnya boleh dibaca menerusi dalam blog http://deknalee.blogspot.com.

Menurut Nurul Husna atau nama penanya Dekna Lee, novel Hantu Punya Bos! tidak hanya berkisar tentang cinta tetapi turut menyelitkan unsur-unsur komedi untuk terus menarik minat pembaca.

Novel itu menceritakan kisah seorang lelaki bernama Arrayyan Zainuddin yang merupakan ketua di sebuah syarikat.

Perwatakannya yang garang dan suka mencari kesalahan orang lain menyebabkan dia kurang disukai oleh masyarakat sekeliling, terutamanya kakitangan syarikat itu sendiri.

Keadaan berubah apabila satu hari dia bertemu dengan seorang gadis bernama Abby yang gemar melatah.

Ini menyebabkan berlakunya beberapa kejadian lucu yang melahirkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua watak yang berbeza itu.

Menurut Nurul Husna, karakter-karakter dalam novel berkenaan dipengaruhi oleh individu yang rapat dengannya.

"Watak Arrayyan sebagai seorang majikan yang garang diinspirasikan oleh perwatakan abang ipar saya, manakala nama Abby diilhamkan daripada adik sendiri," katanya.

Kini, gadis ini sedang giat menyiapkan beberapa manuskrip untuk dihantar kepada penerbit.

Sambut Krismas dalam air

Posted:

Sambut Krismas dalam air

Sambut Krismas dalam air

Oleh NASRUL FAIZ ABU AZAL
faiz.abu@kosmo.com.my


GOLONGAN cilik begitu teruja sewaktu melihat seorang penyelam skuba yang lengkap berpakaian Santa Claus turut sama berenang dengan ribuan hidupan laut di Aquatheatre.


SUASANA di hadapan akuarium gergasi yang menempatkan ratusan jenis ikan dan hidupan laut itu sunyi sepi walaupun hakikatnya ruang tersebut sesak dengan kehadiran pengunjung.

Kesemua pengunjung seolah-olah terpukau melihat keindahan akuarium berkenaan yang direka mirip dasar laut sebenar. Akuarium tersebut menjadi habitat pelbagai jenis ikan yang berbeza saiz, bentuk dan warna.

Bagaimanapun, suasana tenang itu bertukar riuh-rendah dengan sorakan pengunjung, terutamanya kanak-kanak, apabila seorang penyelam skuba berpakaian lengkap seperti Santa Claus tiba-tiba muncul dalam akuarium berkenaan.

"Lazimnya, setiap kali Santa Claus muncul, dia akan dikerumuni kanak-kanak yang inginkan hadiah. Tetapi di sini kita dapat melihat Santa Claus itu dikejar oleh ikan-ikan yang turut inginkan 'hadiah' daripadanya.

"Bukan sahaja kanak-kanak, malah kami yang dewasa ini pun terhibur melihat persembahan tersebut," ujar Amy, 23, seorang pengunjung dari Kanada yang teruja dengan keunikan aktiviti program A Sensetional Christmas di Aquaria KLCC.

Selain melihat si Santa Claus memberi makan kepada ribuan spesies ikan di Aquatheatre, para pengunjung Aquaria KLCC berpeluang untuk mencuba beberapa lagi aktiviti menarik bertemakan perayaan Hari Krismas sehingga 31 Disember ini.


IKAN pari gergasi yang kelihatan begitu jinak sewaktu diberi makan.


Menurut Pengarah Urusan Aquaria KLCC, Datuk Simon Foong, segala aktiviti yang disusun sepanjang tempoh sebulan itu direka bagi menerapkan semangat saling memberi dalam kalangan pengunjung, terutamanya kanak-kanak.

"Sebagai contoh, kanak-kanak akan diberi peluang untuk memberikan makanan kepada empat ekor memerang yang kita dipelihara di sini.

"Bagaimanapun, apa yang berbeza daripada biasa ialah makanan tersebut akan diletakkan di dalam bekas unik yang berbentuk seakan-akan 'kotak hadiah' yang sering digunakan sewaktu sambutan Hari Krismas," ujarnya memberitahu segala aktiviti yang dijalankan bertemakan perayaan tersebut.

Keceriaan perayaan

Bagi menyemarakkan lagi tema sambutan Hari Krismas, dekorasi dalaman Aquaria turut mendapat sentuhan baharu dengan warna hijau dan merah yang sinonim dengan perayaan tersebut.

Jika kena pada waktunya, para pengunjung juga bakal disajikan dengan persembahan tarian selamat datang oleh para petugas di Aquaria yang pasti memberikan keceriaan kepada para pengunjung tanpa mengira peringkat usia.


PENGUNJUNG berpeluang untuk menyentuh beberapa spesies hidupan laut di kolam-kolam khas yang disediakan.


Seorang pengunjung cilik, Mohd. Danish Hakim Mohd. Faisal, 10, berkata, dia berasa teruja untuk mengikuti aktiviti yang dijalankan memandangkan dia tidak berpeluang untuk merasainya pada pada dua lawatan yang lalu.

"Kali ini merupakan kali ketiga keluarga saya melawat Aquaria. Setiap kali tiba cuti sekolah, kami akan ke sini memandangkan setiap tahun, ada sahaja aktiviti baharu yang disediakan.

"Saya juga berasa gembira kerana dapat melihat dua maskot Aquaria iaitu ikan jerung yang dikenali sebagai Rocky dan memerang, Okie yang begitu mesra melayan saya dan adik-beradik saya yang lain," ujarnya.

Kepada pengunjung yang datang berkeluarga, Aquaria KLCC turut menyediakan pakej khas bernilai RM108 untuk empat individu iaitu dua tiket dewasa dan dua kanak-kanak.

Aquaria KLCC dibuka setiap hari dari pukul 10.30 pagi hingga 8 malam.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Skuad wusyu negara terus garang

Posted:

Skuad wusyu negara terus garang

Skuad wusyu negara terus garang

Oleh NORZASRUDIN MOHAMED NOR
norzasrudin@kosmo.com.my

TAI Cheau Xuen tampil dengan aksi memberangsangkan dalam acara nandao wanita semalam untuk menghadiahkan pingat emas kedua negara pada Sukan SEA 2013.


NAY PYI TAW, Myanmar – Skuad wusyu negara menghadiahkan pingat emas kedua Malaysia selepas Tai Cheau Xuen menjuarai acara nandao wanita pada aksi yang berlangsung di Stadium Tertutup Wunna Theikdi semalam.

Selain sebutir pingat emas, skuad wusyu turut memenangi empat pingat gangsa, sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan dua pingat emas, empat perak dan lapan gangsa.

Kini, Malaysia hanya memerlukan sebutir lagi pingat emas bagi merekodkan bilangan ke-1,000 sejak membuat penampilan pertama pada temasya sukan terbesar di Asia Tenggara itu pada tahun 1959.

Pingat emas yang dicari-cari dijangka hadir menerusi acara wusyu kerana hari ini beberapa lagi atlet harapan negara akan memasuki gelanggang.

Sudah pasti, sasaran pingat emas tersebut terarah kepada juara dunia, Ho Mun Hua dalam acara nandao lelaki, Tai Cheau Xuen, Diana Bong Siong Lin dalam acara nangun wanita.

Pada aksi semalam, Cheau Xuen, 23, dari Negeri Sembilan mengutip 9.69 mata untuk menewaskan atlet tuan rumah, Aint Mi Mi yang mengumpul 9.67 mata, manakala Juwita Niza Wasni Wasni dari Indonesia membawa pulang pingat gangsa (9.65 mata).

Ini adalah pingat kedua yang dimenangi Cheau Xuen selepas merangkul pingat gangsa dalam acara nanquan wanita kelmarin.

Bagaimanapun, nasib tidak menyebelahi Diana Bong.

Diana Bong, 28, yang menghadiahkan pingat emas pertama kontinjen Malaysia dalam acara nanquan wanita kelmarin, sekadar di tempat ketujuh selepas mengumpul 9.23 mata.

"Saya rasa sangat gembira. Kemenangan ini adalah hasil kerja keras yang saya lakukan selama ini. Saya telah berusaha bersungguh-sungguh dan segala usaha saya ini sangat berbaloi dengan kejayaan ini.

"Esok (hari ini) cuba untuk melakukan aksi yang lebih baik untuk menambah koleksi pingat dalam acara nangun sebelum beraksi dalam acara terakhir iaitu duilian," kata Cheau Xuen.

Sementara itu, Mun Hua menghadiahkan pingat perak pertama negara dalam acara nanquan lelaki sebelum mengutip pingat perak kedua ketika bergandingan dengan Wong Weng Son dan Lee Yang dalam acara duilian lelaki.

Dua lagi pingat perak diperoleh menerusi Ng Yoke Say dalam acara gunshu lelaki, manakala Shin Yii Ng yang mengutip 9.59 mata dalam acara taijiquan wanita kelmarin berjaya menambah 9.69 mata dalam acara taijijian wanita semalam, sekali gus mengumpul keseluruhan 19.42 mata.

Dalam satu acara wusyu sanshou wanita (48kg), atlet negara, Lim Chi Leng tewas 2-0 kepada Wally Divine dari Filipina pada aksi separuh akhir.

Dalam acara lain, skuad polo air lelaki negara merekodkan kekalahan ketiga berturut-turut selepas dibelasah Indonesia 16-2 di Kolam Renang Zayyat Thiri semalam.

Skuad bimbingan Fan Kow Jan itu tewas 7-18 kepada Singapura sebelum tumpas 3-9 kepada Thailand.

Kini, satu-satunya peluang skuad negara untuk melakar kemenangan adalah dengan menewaskan Myanmar hari ini.

Skuad bola keranjang lelaki negara menang 61-53 pada perlawanan pembukaan menentang Indonesia di Stadium Tertutup Zayar Thiri A.

Selain wusyu, beberapa lagi acara akan berlangsung hari ini iaitu silat, tinju dan futsal lelaki antara Malaysia dan Myanmar di Stadium Tertutup Nay Pyi Taw.

Laluan ke suku akhir cerah

Posted:

Laluan ke suku akhir cerah

Laluan ke suku akhir cerah


SKUAD negara (jersi kuning) menewaskan Afrika Selatan 2-1 semalam bagi mencerahkan peluang melangkah ke pusingan suku akhir.


SKUAD hoki negara terus mempamerkan rentak cemerlang pada Kejohanan Hoki Piala Dunia Remaja 2013 apabila mencatatkan kemenangan kedua dengan menewaskan Afrika Selatan 2-1 semalam.

Kemenangan pada aksi di Stadium Hoki Dhyan Chand, New Delhi itu menyaksikan Malaysia kini menghuni tangga teratas Kumpulan D dengan kelebihan enam mata sekali gus menempah laluan selesa untuk layak ke peringkat suku akhir.

Pada aksi tersebut, Skuad Projek 2013 itu bagaimanapun ketinggalan 0-1 seawal minit ke-13 menerusi pukulan sudut penalti Matthew Brown.

Begitupun, usaha skuad negara mencari gol penyamaan terhasil pada minit ke-27 setelah penjaga gol Afrika Selatan, Rene De La Peyre tertampan masuk hantaran Muhammad Rashid Baharom ke dalam gawang sendiri.

Selepas itu, anak-anak buah Muhd. Dhaarma Raj Abdullah itu terus mempamerkan aksi garang dengan menggandakan serangan ke arah kubu lawan bagi mendapatkan gol kemenangan.

Hasil daripada serangan tersebut, Muhammad Firhan Ashaari sekali lagi menjadi pemusnah pasukan lawan apabila bijak meloloskan diri sebelum memperdayakan De La Peyre untuk menjaringkan gol kedua negara menerusi jaringan padang pada minit ke-43.

Lebih menarik pada perlawanan tersebut apabila penjaga gol skuad negara, Muhammad Hafizuddin Othman berjaya menyelamatkan gawangnya dengan menepis pukulan sudut penalti yang dianugerahkan kepada Afrika Selatan.

Tersentak dengan tempoh perlawanan yang hampir tamat, skuad kendalian Darryn Galagher itu terus mengasak kubu skuad negara namun keputusan 2-1 itu kekal sehingga tamat perlawanan.

Sebagai rekod, Firhan yang sebelum ini menjadi wira skuad negara setelah menjaringkan gol kemenangan ke atas New Zealand, Jumaat lalu diiktiraf sebagai pemain terbaik perlawanan semalam.

Malaysia akan berdepan cabaran England pada saingan terakhir Kumpulan D hari ini dalam misi melangkah dalam keadaan selesa ke peringkat seterusnya sekali gus menepati sasaran berada dalam kelompok enam teratas.

Josiah kemalangan

Posted:

Josiah kemalangan

Josiah kemalangan


JOSIAH (terbaring) menerima bantuan segera selepas terlibat dalam pelanggaran ketika beraksi dalam acara keirin di Mexico semalam.


PELUMBA trek berbasikal negara, Josiah Ng Onn Lam terpaksa dikejarkan ke hospital selepas mengalami kecederaan serius dalam satu pelanggaran ketika beraksi dalam acara keirin pada Kejohanan Trek Piala Dunia Klasik di Aguascalientes, Mexico, awal pagi semalam.

Dalam kemalangan tersebut, Josiah mengalami patah tulang rusuk dan tulang selangka serta paru-parunya turut terjejas.

Pelumba yang beraksi dalam tiga edisi Sukan Olimpik itu bagaimanapun kini dilaporkan dalam keadaan stabil dan dirawat di Hospital CMQ MAC di Aguascalientes.

Menurut isteri Josiah, Kim Ong, suaminya sudah sedar daripada koma dan sempat bercakap dengannya setelah dikeluarkan daripada unit rawatan rapi (ICU).

"Josiah telah keluar daripada ICU dan berada dalam keadaan stabil," jelas Kim semalam.

"Dia mengalami patah beberapa tulang rusuk dan tulang selangka yang pernah dialaminya ketika di Sepanyol pada 2007.

"Saya juga telah bercakap secara ringkas dengannya dan dia masih lagi dalam keadaan pening akibat suntikan ubat bius.

"Saya amat berterima kasih kepada Gillian (Pakar terapi Institut Sukan Negara) dan jurulatih John Beasley kerana menjaga Josiah. Terima kasih juga buat rakan-rakan yang mendoakan kesihatan Josiah," ujarnya lagi.

Josiah terbabit dalam pelanggaran dengan dua lagi pelumba pada saringan kedua pusingan pertama acara keirin ketika beraksi bersama-sama seorang lagi pelumba negara, Mohd. Azizulhasni Awang.

Azizulhasni bagaimanapun tidak tidak terbabit dalam pelanggaran tersebut dan berjaya mara ke final setelah menamatkan perlumbaan di tempat ketiga.

Menerusi laman sosial Facebook, Josiah sempat memberi komen: "Hello semua, saya kini berada di sebuah hospital di Mexico. Berasa agak pening sedikit, tetapi masih dalam keadaan baik.

"Hanya beberapa tulang rusuk dan tulang selangka sahaja yang patah. Syukurlah saya masih hidup," katanya.

Kejohanan Piala Dunia Klasik di Aguascalientes merupakan pusingan kedua daripada tiga pusingan yang bermula di Manchester bulan lepas.

Kecederaan yang dialami Josiah ini bakal menyaksikan pelumba berusia 33 tahun itu terlepas pusingan seterusnya yang dijadualkan berlangsung di Guadalajara, Mexico pada 17 hingga 19 Januari depan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Ribut musim sejuk di Eropah ragut 10 nyawa

Posted:

Ribut musim sejuk di Eropah ragut 10 nyawa

Ribut musim sejuk di Eropah ragut 10 nyawa

ORANG RAMAI berjalan dalam salji tebal yang dibawa Ribut Xaver di bandar Gdansk di utara Poland semalam.


BERLIN - Ribut ais musim sejuk membadai utara Eropah kelmarin dengan angka kematian meningkat kepada 10 orang manakala beratus ribu penduduk terputus bekalan elektrik.

Bencana alam itu turut menyebabkan keadaan di jalan raya, landasan kereta api dan pengangkutan udara di rantau berkenaan menjadi huru-hara.

Mangsa terbaharu merupakan seorang wanita warga emas di utara Sweden yang ditemui mati dalam timbunan salji di luar flatnya dengan hanya memakai pakaian dalam.

Seorang lelaki maut dihempap sebatang pokok tumbang di Sweden kelmarin manakala dua kelasi Filipina yang dihanyutkan dari kapal mereka pada Khamis lalu masih hilang.

Ribut Atlantik, Xaver yang membawa angin selaju 158 kilometer sejam melanda Jerman, Belanda, Poland dan Sweden kelmarin selepas membadai Britain pada hari sebelumnya.

Di utara Eropah, pasukan kecemasan bergelut untuk mengosongkan kawasan pelabuhan yang dilanda banjir, membina tembok pasir dan membaiki kerosakan landasan, lebuh raya serta mendirikan semula tiang elektrik yang tumbang.

Sebanyak 400,000 isi rumah di Poland terputus bekalan elektrik dengan situasi serupa dialami oleh 50,000 penduduk di Sweden dan 4,000 kediaman di Jerman.

Beribu-ribu penumpang pula terkandas selepas banyak penerbangan dibatalkan melibatkan lapangan terbang di Amsterdam, Berlin, Hamburg Gdansk dan beberapa lokasi lain.

Sementara itu, tiga orang terbunuh apabila sebatang pokok tumbang menghempap kereta yang dinaiki mereka dekat bandar Lembork, utara Poland kelmarin.

"Tiga orang mati di tempat kejadian manakala seorang lagi mangsa dibawa ke hospital," kata jurucakap jabatan bomba, Bogdan Madej.

Pada hari sebelumnya di Britain, seorang pemandu lori maut apabila kenderaannya merempuh beberapa kereta lain manakala seorang lelaki warga emas terbunuh akibat dihempap sebatang pokok di Nottinghamshire, tengah England.

Pada hari yang sama, seorang wanita berumur 72 tahun meninggal dunia di Denmark selepas kenderaan yang dipandunya terbalik akibat ditiup angin kencang. - AFP

Penyerang kompleks kerajaan warga Arab Saudi

Posted:

Penyerang kompleks kerajaan warga Arab Saudi

Penyerang kompleks kerajaan warga Arab Saudi


ANGGOTA keselamatan memeriksa kenderaan di sebuah pos pemeriksaan dekat pekarangan bangunan Kementerian Pertahanan di Sanaa, Yemen semalam.


SANAA - Kumpulan militan yang melancarkan serangan ke atas Kementerian Pertahanan Yemen kebanyakannya terdiri daripada warga Arab Saudi, kata beberapa penyiasat semalam.

Sebanyak 56 orang terbunuh dalam serangan pada Khamis lalu itu.

Penemuan yang didedahkan dalam laporan awal siasatan semalam mengukuhkan lagi dakwaan bahawa serangan itu didalangi oleh kumpulan militan Al-Qaeda di Semenanjung Arab (AQAP).

Pihak berkuasa berkata, penyerang-penyerang berseragam tentera itu menceroboh masuk ketika situasi menjadi kelam-kabut apabila kenderaan yang dipandu seorang pengebom berani mati merempuh pintu pagar kompleks kerajaan di sini.

"Mayat 12 penyerang ditemui selepas pasukan keselamatan menguasai semula kompleks berkenaan," kata mereka.

Sebuah hospital di dalam kompleks tersebut menjadi sasaran utama serangan dahsyat itu.

Pihak berkuasa memberitahu, mangsa yang maut termasuk pegawai perubatan dari Filipina, Jerman, Vietnam dan India selain sejumlah pesakit dan beberapa askar.

Pergerakan Al-Qaeda mengaku bertanggungjawab melakukan serangan itu kelmarin.

Al-Qaeda mendakwa, kompleks berkenaan menempatkan kakitangan Amerika Syarikat yang mendalangi beberapa serangan dron ke atas anggotanya.

Dalam pada itu, seorang penganalisis Al-Qaeda di Yemen, Saeed al-Jamhi memberitahu, serangan itu membayangkan bahawa Al-Qaeda berupaya menembusi kawalan keselamatan Yemen selain mempunyai akses maklumat peringkat tinggi. - AFP

Apple mahu Samsung bayar kos guaman AS$22 juta

Posted:

Apple mahu Samsung bayar kos guaman AS$22 juta

Apple mahu Samsung bayar kos guaman AS$22 juta

SAN JOSE, California - Apple menuntut Samsung Electronics membayar AS$22 juta (RM71.1 juta) daripada kos guaman berhubung saman hak cipta oleh pengeluar iPhone dan iPad berkenaan ke atas pesaingnya itu.

Jumlah itu yang difailkan di sebuah mahkamah pada Khamis lalu merupakan tambahan kepada ganti rugi AS$930 juta yang dimenangi oleh Apple dalam dua perbicaraan berasingan di Mahkamah Persekutuan di sini, dalam negeri California.

Dalam saman itu, Apple mendakwa Samsung meniru reka bentuk dan aplikasinya untuk digunakan dalam telefon pintar keluaran gergasi elektronik Korea Selatan berkenaan.

Apple terpaksa membayar yuran guaman melebihi AS$60 juta (RM194 juta) kepada peguam-peguam belanya dalam kes saman paten tersebut

Firma Amerika Syarikat tersebut juga mahu Samsung membayar pasukan peguamnya sebanyak AS$6.2 juta (RM60 juta) sebagai kos tambahan lain. - AGENSI

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Mangsa banjir boleh tangguh bayar balik pinjaman Tekun

Posted:

Mangsa banjir boleh tangguh bayar balik pinjaman Tekun

Mangsa banjir boleh tangguh bayar balik pinjaman Tekun

08/12/2013 10:38pm

BERA - Kerajaan bersetuju membenarkan penangguhan pembayaran balik pinjaman Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun) bagi peminjam yang terjejas akibat bencana banjir.

Menteri Pertanian Industri dan Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, penangguhan itu bagi mengurangkan beban peminjam yang perniagaan mereka terjejas akibat banjir.

"Tekun bersedia menambah dana dan pinjaman tambahan kepada usahawan yang menjadi mangsa banjir sekiranya mereka mahu berbuat demikian bagi membolehkan mereka mengurus dan menjalankan perniagaan selepas ini.

"Saya percaya, mereka menghadapi masalah kewangan untuk pembayaran semula dan kita perlu membantu mereka bagi meneruskan perniagaan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melawat mangsa banjir di lapan buah pusat penempatan banjir di sini, hari ini. - Bernama

Malaysia kalahkan Afrika Selatan dalam Kejohanan Hoki Piala Dunia Remaja

Posted:

Malaysia kalahkan Afrika Selatan dalam Kejohanan Hoki Piala Dunia Remaja

Malaysia kalahkan Afrika Selatan dalam Kejohanan Hoki Piala Dunia Remaja

08/12/2013 10:36pm

NEW DELHI - Malaysia mengalahkan Afrika Selatan 2-1 untuk kekal mendahului Kumpulan D kejohanan hoki Piala Dunia Remaja di Major Dhyan Chand National Stadium di sini pada Ahad.

Pada Jumaat lalu, Malaysia mengalahkan New Zealand 3-2 dan akan menentang England esok. - Bernama

Banjir di Johor semakin pulih, hanya 635 mangsa berada di pusat pemindahan

Posted:

Banjir di Johor semakin pulih, hanya 635 mangsa berada di pusat pemindahan

Banjir di Johor semakin pulih, hanya 635 mangsa berada di pusat pemindahan

08/12/2013 10:19pm

JOHOR BAHRU - Keadaan banjir di negeri Johor kini semakin pulih berikutan keadaan cuaca yang baik hampir di semua tempat, hari ini.

Sehingga pukul 9 malam ini, hanya terdapat 635 mangsa daripada 157 keluarga masih berada di sembilan pusat pemindahan berbanding 1,024 mangsa daripada 274 keluarga, petang tadi.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor berkata, Segamat mempunyai jumlah mangsa tertinggi iaitu 489 orang dan ditempatkan di tujuh pusat pemindahan.

Di Pontian seramai 83 mangsa masih berada di sebuah pusat pemindahan dan di Batu Pahat terdapat seramai 63 mangsa ditempatkan di sebuah pusat pemindahan. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Mohon dipercepatkan jodoh

Posted:

Mohon dipercepatkan jodoh

Mohon dipercepatkan jodoh

MENGGULUNG tahun 2013 yang menghampiri garis penamat, Tasha Shilla mendesis seperti ada keluhan. Namun, ada satu sikapnya yang amat disenangi, dia seorang yang cukup optimistik.

Bicaranya teratur manakala pegangan diri menjadi pertahanan ampuh. Diselar atau dikritik, dihambur gosip atau cerita sensasi yang bisa menikam hingga ke jantung, wanita berumur 27 tahun itu tetap bersahaja. Sepertinya selok-belok permainan dunia hiburan sudah masak dihafal.

Matang bersama empat tahun pengalaman dalam sinar glamor lakonan, tetapi pada waktu yang sama hidup wanita kelahiran Ampang, Selangor itu tidak betah tanpa letusan kisah yang berapi-api.

"Saya cuma mahu menjadi seorang wanita biasa yang hidup sederhana tetapi kerja saya sebagai pelakon menjadikan saya dikenali. Saya juga punya sisi hidup lain selain menjadi pelakon. Jika itu yang menjadi perhatian, saya kena bersikap positif kerana tiada apa yang hendak disembunyikan," luahnya spontan menjurus kepada kisah keintimannya bersama petinju Muay Thai yang hanya dikenali dengan panggilan Hans.

Tanpa perlu dicanang, minggu lalu gambar-gambar kemesraan Tasha bersama Hans mudah sahaja menjelaskan persahabatan mereka. Kata Shila, usia perkenalan yang baru mencecah tiga bulan tidak membuahkan kenyataan yang pasti bahawa mereka sah berpacaran.

"Perasaan selesa dan suka itu ada. Tapi masa masih terlalu awal. Selagi saya tiada ikatan yang tetap dengan sesiapa, saya terbuka soal berkawan tapi tidaklah semudah itu meluahkan atau mengakui soal cinta terhadap seseorang yang belum pasti lagi menjadi jodoh saya. Bagi saya, berkawan itu normal tetapi cinta itu terlalu mahal untuk diungkapkan apatah lagi ketika hubungan belum pasti hujung pangkalnya," kata Shila sambil mengakui senang didekati dan meluangkan waktu bersama jejaka berketurunan Cina itu.

Melihat kelibat lelaki mengisi diarinya, kategori ahli sukan mempunyai ruang istimewa di mata Tasha.

"Saya boleh berkawan dengan sesiapa pun. Kawan saya bukan hanya pelakon, saya masih berkawan dengan kawan-kawan sekerja sebelum ini. Saya kenal Hans pun melalui seorang kawan. Kebetulan pula dia seorang petinju Muay Thai dan dia bukannya ambil tahu sangat pasal lakonan saya. Dengan (pemain bola sepak ) Mahali Jasuli pula, kami tiada apa-apa hubungan kecuali kawan, sampai sekarang kami masih berhubung sebagai kawan.

"Saya hargai setiap perasaan orang terhadap saya tetapi untuk membalasnya dengan harapan menggunung, belum lagi," ujar Tasha sambil tertawa kecil.

Lebat tawaran lakonan

SEPANJANG mengecap nikmat popular, Tasha Shilla tidak pernah sepi daripada dihambat kisah sensasi. Tahun 2013 dianggapnya sebagai tahun yang sangat mencabar kerana terpaksa berdepan tuduhan bahawa dia pernah ditangkap khalwat dan menjalani pembedahan plastik untuk mencantikkan hidung.


Lingkar keberadaan Natashasheila Abd. Razak sebagai bunga di pentas hiburan sudah menampakkan penerimaan. Namanya menjadi pilihan penerbit dan pengarah untuk mengisi bermacam slot di kaca televisyen. Dalam waktu yang sama, saat namanya mula hendak mekar, saat itu juga hinggap bermacam cerita negatif yang adakalanya mencalar imej dan keperibadian yang dibawa.

"Tapi saya bersyukur sebab rezeki saya tidak putus-putus. Tahun ini sahaja, saya sudah selesaikan beberapa drama bersiri seperti Rindu Bertamu Di Abu Dhabi, Epiloq Cinta Kirana dan sekarang sedang muncul dengan Terukir Di Bintang. Tahun ini, saya banyak drama bersiri, tak macam tahun lepas, saya banyak buat telemovie.

"Tahun ini juga, saya berdepan macam-macam kontroversi. Kisah cinta tak payah cakaplah, tak habis dengan Mahali, timbul pula isu fitnah kena tangkap khalwat dengan dia. Kemudian, buat pembedahan plastik cantikkan hidung. Kiranya, teruk juga kontroversi berkenaan, tapi sampai ke hari ini, saya okey. Saya faham, apabila sudah jadi selebriti, mahu atau tidak, saya kena berdepan situasi begitu," katanya lancar sambil berkira-kira tentang jadual kariernya yang padat sehingga awal tahun depan.

Masih berada di lokasi drama bersiri Dingin Sahara untuk siaran RTM, Tasha akan berangkat ke Bandung, Indonesia untuk penggambaran drama berkenaan selama tiga minggu. Sekembali dari Bandung kelak, dia akan ke Korea Selatan bersama pelakon Nazim Othman untuk menjalani penggambaran drama berjudul Gerimis Salju.

"Sebuah lagi drama lakonan saya, Ariana Rose akan disiarkan di televisyen. Itu pun sebuah karya yang menarik," katanya yang mengakui sedang mengalami zaman peralihan, daripada pendatang baharu kepada pelakon yang lebih senior.

Tambah Tasha: "Banyak lagi yang harus saya pelajari tetapi banyak juga pengalaman yang telah saya kutip. Saya selesa dengan penerimaan dan pencapaian saya setakat ini."

Azam 2014

HARAPAN Tasha Shilla untuk tahun 2014, dia mahu membeli sebuah rumah baharu untuk keluarganya selain mohon jodohnya dipercepatkan. Dia sudah sedia bergelar isteri.


Mengajak Tasha menoleh ke belakang, mengamati perjalanan semalam dan masa yang sama sebagai cerminan hari esok, pelakon bermata bundar itu tersenyum sambil meluahkan pegangan diri. Katanya, dia bukan tergolong dalam dalam kategori individu yang gemar menghitung titik pencapaian.

"Saya tidak terlalu memikirkan tahap prestasi diri, saya juga tidak menaruh banyak mimpi. Saya mahu memberikan yang terbaik atas setiap kepercayaan kerja yang diberikan, saya mahu kerja yang berikan kesenangan kepada keluarga saya.

"Kalau ditanya tentang harapan untuk tahun 2014, saya harap jodoh yang telah ditentukan Tuhan kepada saya dipercepatkan. Saya tak mahu sekadar berharap atau menanti, saya kena berkawan dan mencari lelaki yang dirasakan terbaik untuk saya," ujar Tasha serius dalam soal hati.

Bercerita dalam nada mesra dan ceria, jauh dari dalam matanya ada kebahagiaan sedang bertapa. Soal cita dan cinta ialah dua segmen kehidupan yang tidak boleh dipisahkan dalam kehidupan setiap wanita. Tasha juga masih seorang wanita yang sedang melalui fasa itu.

Dafi sudah hilang 'wow'

Posted:

Dafi sudah hilang 'wow'

Dafi sudah hilang 'wow'


DAFI menunjukkan alat tulis jenama S Liner ketika majlis pelantikannya sebagai jurucakap jenama itu.


BUKAN dahagakan kontroversi tetapi Dafi mengakui perjalanan karier seninya sepi daripada cerita panas. Dia sedia maklum bahawa kontroversi adakalanya menyakitkan namun pada masa yang sama boleh mencetuskan perhatian khalayak terhadap seseorang artis.

Kontroversi boleh hadir dalam pelbagai acuan. Tidak mustahil, ada juga kontroversi tercipta atas kepentingan satu-satu pihak.

Lain pula kisahnya dengan Gadaffi Ismail Sabri atau selesa disapa Dafi. Sewaktu di Akademi Fantasia, dia salah seorang peserta yang popular, mungkin kerana memiliki wajah jambu serta penampilan yang bergaya. Namun sejak kebelakangan ini, Dafi seperti tidak menonjol. Kelibatnya ada namun tiada faktor 'wow.'

Tiada kontroversi kisah cinta atau latar belakang sebagai anak orang kenamaan barangkali penyebab kepada populariti Dafi yang sekadar mendatar. Kini, Dafi yang berumur 25 tahun menyifatkan perjalanan seninya sebagai membosankan.

"Selama enam tahun dalam industri, saya merasakan karier nyanyian saya agak membosankan namun tetap bersyukur dengan apa yang saya miliki sekarang.

"Dahulu saya seorang yang sering berasa takut-takut dan pemalu untuk berhadapan dengan wartawan dan peminat tetapi kini saya lebih kepada menjadi diri sendiri dan matang.

"Saya tidak suka berselindung kerana setiap pergerakan akan sentiasa diperhatikan dan lambat-laun masyarakat akan mengetahuinya," kata Dafi ketika ditemui pada majlis pelantikannya sebagai duta alat tulis S Liner dan pradengar single terbaharunya di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Tidak mudah berputus asa demi mengejar cita-cita untuk menjadi penyanyi berjaya, Dafi mengakui dia telah sedaya upaya cuba menambat hati peminat menerusi bakat tanpa bersandarkan kontroversi.

"Rasanya saya dikenali tanpa kontroversi, lagi pun saya selesa menjadi diri sendiri yang lebih rileks," katanya.

Dafi kini tampil dengan single kedua bertajuk Dalam Hati Ini lebih mempamerkan sisi kematangannya seiring dengan usia. Lagu nyanyiannya Bila Terasa Rindu pernah menjadi hit di radio.

"Jika dahulu lagu yang saya bawakan sesuai dengan umur saya 19 tahun tetapi kini saya mahukan sesuatu yang lebih mencabar dan memilih genre lagu yang matang.

"Peminat saya membesar dengan muzik saya dan harap mereka akan menyokong konsep lagu yang saya tampilkan kali ini," ujar yang baru-baru ini mencipta nama di Indonesia sebagai pengacara dan pelakon.

Dafi kini dalam rangka strategi untuk mengembangkan sayap yang lebih di Indonesia khususnya dalam bidang nyanyian.

Pemenang tempat ketiga di Festival Muzik Iasi di Romania itu bercadang untuk meneroka negara berkenaan pada tahun hadapan sebagai satu jalan mencari peluang dan menapak di sana.

"Tahun ini saya banyak menghabiskan masa untuk merakamkan album baharu saya di sini. Saya juga mahu terbang semula ke Indonesia pada tahun hadapan untuk mencari lagu baharu dan mengembangkan karier di sana.

"Setakat ini sudah ada beberapa syarikat rakaman yang mempelawa untuk menjadi artis naungan mereka serta menawarkan lagu baharu.

"Kenalan sewaktu menjadi pengacara dan teman duet, Gita Gutawa juga bersedia menawarkan peluang untuk saya ke sana lagi," ujarnya.

Dalam usia yang menjangkau 25 tahun, Dafi mahu terus menjadi anak seni yang berjaya. Dia sentiasa mencabar dirinya dan mengikut perkembangan muzik semasa. Percubaan demi percubaan dilakukan demi mengikut selera pendengar agar terus bertahan dalam arena muzik.

Lawak realiti uji kecerdikan pelakon

Posted:

Lawak realiti uji kecerdikan pelakon

Lawak realiti uji kecerdikan pelakon

TANPA Fizz Fairuz, Kamal Adli (kanan) kini berkolaborasi dengan Shafiq Kyle dan Didie Alias (tiada dalam gambar) untuk ke malam penentuan LLS.


DIKRITIK dan disamakan dengan sebuah lagi program realiti yang hampir serupa iaitu Super Spontan, Liga Lawak Superstar (LLS) akhirnya tiba juga ke pertandingan akhir.

Program yang dikatakan menguji minda dan kecerdikan pelakon itu diilhamkan daripada rancangan Actorlmpics. Malam ini kumpulan OMG dan Apa Kasih Toq akan melalui malam penentuan untuk mencari siapakah yang layak bergelar juara.

Kumpulan OMG yang dianggotai oleh Anas Ridzuan, Akim Ahmad dan pelawak senior Sathiya akan berhadapan dengan pasukan Apa Kasih Toq gandingan Kamal Adli, Shafiq Kyle dan Didie Alias.

Kedua-dua kumpulan tersebut mengakui, rujukan dan pengalaman menjadi dua aspek penting untuk menentukan persembahan komedi mereka mencapai standard yang dimahukan juri. Sudah tentu, skeptikal umum bahawa program komedi hanya menyajikan lawak bodoh mahu dihindari.

"Saya sebenarnya telah melalui pengalaman yang hampir sama sewaktu berlakon drama Pi Mai Pi Mai Tang Tu yang tidak bergantung kepada skrip sepenuhnya. Corak sitcom itu lebih kepada idea yang spontan. Sama juga dengan LLS ini.

"Kerjasama bersama dua pelakon dan penyanyi muda (Akim dan Anas) ini akan beri persembahan terbaik dan saya berjanji tidak menghampakan penonton," ujar Sathiya.

Akim yang selama ini tiada asas dalam bidang komedi menjelaskan dia banyak menimba ilmu lawak pentas hasil bantuan Sathiya.

"Tugas yang paling sukar apabila menggalas cabaran babak atas lantai di mana saya harus berbaring dan memerlukan saya untuk berfikir mengikut situasi yang diberikan," ujar Akim. "Permainan yang memerlukan ketajaman minda untuk berfikir secara spontan dan memastikan penonton terhibur adalah cabaran yang sukar bagi kumpulan kami.

"Saya dan Shafiq Kyle tidak pernah terfikir untuk menjadi pelawak, biarlah kami hanya berlakon tetapi secara tidak langsung sketsa spontan ini dapat menimba pengalaman yang berharga," celah Kamal Adli yang menunjukkan prestasi membanggakan setakat ini.

Kumpulan Apa Kasih Toq baru-baru mencipta kejutan apabila bekas anggota kumpulan itu, Fizz Fairuz tiba-tiba mengeluarkan kenyataan disingkirkan daripada kumpulan tersebut. Kenyataan Fizz bagaimanapun disangkal sebaliknya Fizz sendiri yang mengundur diri daripada meneruskan pertandingan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved