Khamis, 19 Disember 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kematian bayi baru lahir masih tinggi

Posted:

Kematian bayi baru lahir masih tinggi

Kematian bayi baru lahir masih tinggi

SELEPAS kehilangan dua bayinya akibat penyakit cirit-birit dan disentri, Suman Chandel, 25, terbaring di atas katil di sebuah klinik di kawasan pedalaman Utara India sambil tersenyum kelegaan.

Beberapa jam lalu, dia yang telah melahirkan anak keempatnya seberat tiga kilogram dan sangat yakin bayinya itu mempunyai peluang tinggi untuk terus hidup.

"Sebelum ini, saya sangat risau kerana mengalami banyak masalah pada setiap kelahiran, tetapi bayi ini nampak sihat dan saya sangat gembira," katanya sambil cuba menyusukan bayinya itu.

Chandel berkahwin pada usia 15 tahun dan mengandung anak sulungnya tiga tahun kemudian.

Dia sebelum ini berusaha untuk keselamatan bayinya. Kehidupan yang dialami wanita itu sama seperti kebanyakan wanita luar bandar di India lain yang bergelut dengan penularan penyakit, diskriminasi kasta dan ketiadaan kuasa serta kehidupan miskin.

Menurut organisasi Save the Children, India mempunyai rekod kadar kematian ekoran penyakit yang boleh dicegah yang tinggi di dunia.

Negara itu menyumbang sebanyak 29 peratus kadar kematian global bayi baru lahir iaitu kira-kira 309,000 kehilangan nyawa setiap tahun.

Perubahan

Bagaimanapun, angka daripada pejabat banci yang dikeluarkan pada Oktober lalu menunjukkan selepas 15 tahun mengalami pertumbuhan ekonomi dan pemodenan yang ketara, India dijangka mengalami perubahan besar.

"Perjalanan ini masih jauh dan cara tradisional terus diamalkan. Bagaimanapun, setakat ini, kemajuan dan tindakan yang dilakukan menunjukkan pencapaian yang amat membanggakan termasuk dari segi pelaburan kerajaan dan badan bukan kerajaan," kata Pengarah Serantau Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF), Karin Hulshof kepada AFP.


SAUDARA-MARA melawat seorang ibu bersalindi sebuah klinikdi Madhya Pradesh.


Inisiatif yang dilakukan termasuk memberikan tumpuan kepada isu-isu kesihatan seperti menggalakkan wanita bersalin di hospital, meningkatkan bilangan pusat-pusat kesihatan dan imunisasi.

Pendidikan diberi keutamaan dengan mengetengahkan kepentingan susu ibu, pemakanan sihat dan menggunakan air bersih untuk mencuci tangan bagi mengelakkan penyakit cirit-birit.

Ketua Padiatrik di All India Institute of Medical Sciences, Paul Vinod berkata, kadar kematian bayi telah menurun daripada 80 kematian dalam setiap 1,000 kelahiran kepada 42 kematian pada tahun 2012.

Walaupun menunjukkan peningkatan, laporan bersama oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) serta Bank Dunia tahun ini mendedahkan, India masih menyumbangkan sebanyak 22 peratus kadar kematian kanak-kanak di bawah lima tahun dan lebih daripada suku kematian bayi baru lahir di dunia.

Dalam pada itu, Vinod yang berpangkalan di New Delhi berkata, perbelanjaan awam untuk kesihatan masih berada pada tahap kurang memberangsangkan, iaitu hanya 1.2 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

"Sesetengah negara membangun menghabiskan antara lapan sehingga 10 peratus KDNK mereka.

"India perlu sekurang-kurangnya membelanjakan tiga hingga lima peratus. Kurang daripada tiga peratus dianggap teruk," katanya.

Peluang hidup

Peluang seseorang kanak-kanak itu untuk terus hidup juga bergantung kepada tempat tinggal keluarganya.

Menurut perangkaan terbaharu, kadar kematian di selatan Kerala mencatatkan seramai 12 orang bagi setiap 1,000 orang. Namun, angka itu melonjak kepada 56 orang di Madha Pradesh yang menjadi tempat tinggal Chandel.


SEORANG ibu mempelajari teknik betul memegang bayi baru lahirnya di sebuah hospital tempatan, di Shivpuri, Madhya Pradesh, India.


Pakar-pakar turut menyalahkan kawasan penempatan yang padat dan kekurangan tumpuan oleh kerajaan negeri terhadap kesihatan kanak-kanak.

Antara masalah lain termasuk peranan dan kuasa wanita yang lemah dalam masyarakat

"Anak-anak gadis tidak dapat membuat keputusan yang wajar untuk merancang kelahiran anak dan kesuburan mereka.

"Kami berdepan dengan kesukaran untuk mengubah sikap dan norma masyarakat terhadap golongan remaja, terutamanya wanita," kata Pegawai Kanan dari Kementerian Kesihatan India, Anuradha Gupta.

Senario

Pucat gara-gara penyakit anemia, Radha Bagnele, 20, terbaring lemah di atas katil Hospital Daerah Shivpuri di Madhya Pradesh sambil mendengar kekecewaan ibu mertua terhadap kelahiran bayi perempuan kembarnya.

"Kami mahu bayi lelaki, jadi kami tidak begitu gembira. Tetapi, dia (Radha) akan terus berusaha mendapatkan anak lelaki sehingga berjaya," kata Ramkunar Bagnele.

Berkahwin pada usia 13 tahun, Radha sudah mempunyai dua orang anak perempuan dan menyatakan kebimbangan sama ada suaminya, yang bekerja sebagai buruh ladang, dapat menyara keluarga mereka.

"Saya risau, tetapi kami memerlukan anak lelaki," katanya perlahan.

Terdahulu, hospital tersebut dengan kerjasama UNICEF telah membangunkan satu pusat panggilan 24 jam dan menyediakan perkhidmatan 35 buah ambulans bagi memastikan ibu hamil tiba di hospital atau klinik dapat melahirkan bayi mereka dengan selamat.

Jumlah kematian bayi telah jatuh secara mendadak sejak kemudahan tersebut disediakan, tetapi masalah lain masih wujud.

Dalam sebuah bilik bersalin, seorang wanita yang tidak bergerak diselimuti oleh jururawat.

Bayinya meninggal dunia selepas dilahirkan dua hari lebih awal di rumah dan dia kemudian pengsan kerana mengalami komplikasi sewaktu melahirkan bayi itu.

"Ia boleh menjadi pendarahan otak. Dia perlu dibawa ke Gwalior (sebuah bandar berdekatan) kerana kita tidak mempunyai kemudahan yang diperlukan di sini," kata seorang doktor.


WANITA-WANITA luar bandar di India bergelut dengan diskriminasi kasta, ketiadaan kuasa dan kehidupan miskin.


Di dewan menunggu, Sunil Gautam berlegar melihat keadaan bayi baru lahirnya yang berada di dalam unit penjagaan khas bayi. Perkhidmatan itu juga dibiayai oleh UNICEF.

Anak matanya memandang tubuh kurus bayinya yang lahir seberat 600 gram yang sedang berada di dalam sebuah inkubator kerana dilahirkan tidak cukup bulan.

Berat bayi itu separuh daripada berat badan minimum sihat bayi baru lahir.

"Lapan ratus gram hari ini!," kata pakar kanak-kanak itu.

Apabila ditanya mengapa kesemua 17 orang bayi yang berada di unit tersebut dilahirkan kurang berat badan, pramatang atau sakit, dia memberitahu, keadaan itu sebenarnya semakin bertambah baik dalam tempoh lima tahun bekerja di sana.

"Kemiskinan, buta huruf, kekurangan makan, perkahwinan awal dan jarak antara kelahiran adalah antara faktornya.

"Walaupun semakin baik, namun ia memakan masa," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Suri rumah jadi buruan ah long

Posted:

Suri rumah jadi buruan ah long

Suri rumah jadi buruan ah long

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my

NIK ZAHARI (kanan) dan Juliana berbincang dengan Michael mengenai pinjaman yang tidak mereka lakukan di Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU - Seorang pekerja kilang di sini, kini risau dengan keselamatan diri serta ahli keluarganya selepas mendakwa seorang ejen menjual kereta menyalahgunakan salinan MyKad milik isterinya untuk membuat pinjaman dengan ceti haram.

Mangsa, Nik Zahari Nik Hassan, 35, memberitahu, dia dan isteri, Juliana Jaafar, 32, serta tiga anaknya kini berada dalam ketakutan apabila didatangi ah long ke kediaman mereka hampir setiap hari kerana beranggapan pinjaman tersebut dibuat oleh isterinya.

Menceritakan semula kejadian itu, Nik Zahari berkata, pada 25 Ogos lalu, mereka berurusan dengan seorang wanita yang mendakwa dirinya sebagai ejen menjual kereta bagi membeli kenderaan jenis Proton Persona.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

ASB agih dividen, bonus 8.7 sen

Posted:

ASB agih dividen, bonus 8.7 sen

ASB agih dividen, bonus 8.7 sen


AHMAD SARJI (kiri) dan Hamad Kama Piah menunjukkan kadar dividen dan bonus ASB di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Pemegang unit skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) bakal menikmati agihan dividen sebanyak 7.7 sen dan bonus 1 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2013.

Agihan dividen itu akan dinikmati seramai 8.26 juta pelabur dengan melibatkan langganan sebanyak 127.2 bilion unit ASB.

Pengerusi Permodalan Nasional Berhad (PNB), Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata, jumlah yang diperuntukkan bagi pembayaran pengagihan dividen tersebut ialah sebanyak RM9.38 bilion.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kereta hilang selepas dibunuh

Posted:

Kereta hilang selepas dibunuh

Kereta hilang selepas dibunuh

Oleh NUZULSHAM SHAMSUDDIN
zulsham@kosmo.com.my


ANGGOTA polis mengangkat mayat Mohd. Yaser yang ditemui mati dibunuh di dalam bilik air rumahnya di Melaka kelmarin.


MELAKA – Tanda tanya mengenai seorang tukang masak yang tidak datang bekerja dan gagal dihubungi sejak kelmarin terjawab apabila dia ditemui mati dibunuh dalam keadaan terikat dan kesan tikaman di perut di rumah sewanya di Taman Kota Laksamana di sini.

Mayat Mohd. Yaser Mokhtar, 31, ditemui oleh adik perempuannya, Siti Hanis, 27, di dalam bilik air rumah itu pada pukul 7.30 malam ketika datang bersama sepupu dan mak ciknya untuk mencari mangsa.

Difahamkan, Mohd. Yaser bekerja sebagai tukang masak di sebuah restoran dekat Limbongan sejak setahun lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Ilusi kekebalan pendatang asing

Posted:

Ilusi kekebalan pendatang asing

Ilusi kekebalan pendatang asing

ISU kebanjiran pendatang asing di Malaysia juga perlu diberi perhatian serius oleh pihak berkuasa.


ISU pendatang asing merusuh di Little India, Singapura baru-baru ini sepatutnya menjadi satu iktibar untuk kita semua di Malaysia. Berdasarkan laporan, rusuhan bermula apabila salah seorang daripada mereka telah dilanggar bas.

Ekoran itu, ia telah menyebabkan kemarahan ahli kumpulan berkenaan yang diakhiri dengan rusuhan sehingga menyebabkan beberapa individu tercedera. Malah, kumpulan tersebut telah bertindak ganas termasuk membakar kereta polis.

Kita selalu bertanya, mengapa ada pendatang asing yang bersikap begitu agresif dan tidak mematuhi peraturan? Walaupun hakikatnya mereka datang ke negara lain untuk mendapatkan rezeki yang lebih baik.

Isu rusuhan pendatang asing ini bukan satu perkara baharu di Malaysia. Pada tahun 2009, kira-kira 30 tahanan warga asing dari Bangladesh, Indonesia dan Myanmar juga melakukan rusuhan kecil di Kem Tahanan Semenyih.

Terbaharu, seperti yang dilaporkan oleh media, sekumpulan pekerja asing cuba menyerang polis di Betong, Sarawak. Semua ini menunjukkan bahawa kumpulan pendatang asing yang merupakan kumpulan minoriti mampu membahayakan kumpulan majoriti lain.

Pandangan psikologi mengistilahkan hal seumpama ini sebagai satu tindakan proses kumpulan. Dalam keadaan biasa, apabila manusia berasa selamat, biasanya mereka tidak memerlukan kehadiran kumpulan.

Bagaimanapun, dalam kes masyarakat minoriti, apatah lagi pendatang yang hidup di negara asing yang berlainan budaya dan sifat masyarakatnya, mereka akan saling memerlukan antara satu sama lain. Ini bagi membolehkan mereka secara psikologi berasa lebih selamat dan kuat.

Sebab itulah, apabila melancong ke luar negara, kita terasa ingin menegur warga Malaysia yang ditemui walaupun tidak mengenali mereka. Sebaliknya, apabila kita berada di negara sendiri, kita akan menyapa mereka yang dikenali sahaja. Semua ini adalah reaksi psikologikal yang selalu berlaku dalam proses interaksi manusia.

Dalam kes pendatang asing di Malaysia, kita dapati mereka menetap di satu-satu kawasan tertentu, berkongsi rumah, malah cuba bekerja di tempat yang sama.

Ini merupakan reaksi psikologi bagi membolehkan mereka berasa selamat. Bagaimanapun, masalah akan timbul apabila kumpulan ini mula merasakan mereka 'kebal' dengan kehadiran jumlah ahli yang semakin besar.


KOMUNITI pendatang asing biasanya akan membina penempatan sendiri dan hidup dalam kalangan bangsa mereka sendiri.


Ilusi kekebalan

Pendatang ini berasa bahawa satu-satu kawasan itu sudah menjadi milik mereka dan tidak ada sesiapapun yang boleh mengganggu kehidupan mereka. Mereka juga menganggap bahawa setiap ahli adalah kepunyaan kumpulan.

Justeru, kita selalu mendengar kes pergaduhan yang berlaku dalam kumpulan pendatang asing ini. Kemarahan kecil akan menular menjadi besar apabila punca kejadian disebabkan orang luar.

Ia tidak lagi merupakan konflik sesama individu, tetapi telah dianggap sebagai satu ancaman terhadap kumpulan.

Dalam kes di Little India, ia mungkin tidak berakhir dengan rusuhan sekiranya kemalangan itu melibatkan pemandu daripada kumpulan ras atau pendatang tadi.

Sebaliknya, ia menjadi isu besar kerana pemandu bas tadi dianggap sebagai 'orang luar'. Lantaran itu, mereka sanggup mengabaikan undang-undang kerana kehadiran sokongan daripada bilangan ahli kumpulan yang besar, biasanya individu akan terpengaruh dengan ilusi kekebalan.

Mereka berasa mampu melakukan segala-galanya, tidak mudah digugat dan akan mencapai kejayaan dalam setiap tindakan. Ia adalah proses psikologik yang selalu berlaku di mana-mana sahaja.

Kes pencerobohan sekumpulan pelampau dari selatan Filipina di Lahad Datu beberapa bulan lalu mungkin berpunca daripada sentimen. Mereka beranggapan memiliki kekuatan yang mencukupi sehingga sanggup berperang dengan negara lain.

Ini hanya disebabkan ilusi psikologi yang mungkin dipengaruhi oleh kepercayaan bahawa di kawasan tersebut terdapat ramai pendatang asing dari kumpulan etnik sama yang akan menyokong mereka.

Walaupun kita tidak boleh berkata bahawa setiap pendatang asing ini hanya akan mencetuskan kekacauan atau melakukan tindakan yang bersifat negatif, tetapi pihak berwajib sewajarnya melihat insiden yang berlaku di Singapura sebagai satu pengajaran.

Mungkin sudah tiba masanya diadakan satu mekanisme untuk memastikan bahawa sesebuah kawasan tidak hanya dimonopoli oleh kumpulan pendatang tertentu. Begitu juga dengan sektor pekerjaan tertentu. Ia mesti dikawal agar tidak hanya satu etnik pendatang yang menguasainya.

Harus diingat, kebanyakan pendatang asing ini datang dari negara miskin. Mereka sanggup melakukan apa sahaja untuk hidup.

Keadaan akan menjadi bertambah teruk sekiranya mereka merasakan bahawa mereka merupakan tuan punya bagi kawasan tertentu.

Ilusi kumpulan menyebabkan apa sahaja boleh berlaku.

Bantu lunas impian

Posted:

Bantu lunas impian

Bantu lunas impian


IMPIAN Raj (kiri), Poey Yuan (tengah) dan Jun Kit (dua dari kanan) direalisasikan oleh Sunway Pyramid dan Persatuan Hasrat Kanak-Kanak Malaysia.


MENJELANG perayaan Krismas, penganut agama Kristian terutamanya golongan kanak-kanak adalah antara paling gembira dan teruja untuk mengoyakkan bungkusan hadiah yang diterima.

Bagaimanapun, bagi kanak-kanak yang menghidap penyakit kronik distrofi muskular otot atau duchenne muscular dystrophy (DMD), upacara tradisi itu bukanlah sesuatu yang diharapkan.

DMD dikaitkan dengan resesif distrofi otot yang memberi kesan kepada kira-kira seorang dalam 3,600 kanak-kanak lelaki. DMD menyebabkan berlakunya degenerasi otot yang akhirnya membawa kepada kematian.

Bagi Chong Poey Yuan, 16, yang menghidap DMD sejak bayi, dia menyimpan impian untuk menjadi seorang penyanyi.

Adiknya, Jun Kit, 9, yang mengalami penyakit sama bercita-cita menjadi juruterbang, manakala Elvin Raj, 11, ingin menjadi anggota polis.

Sunway Pyramid dengan kerjasama Persatuan Hasrat Kanak-Kanak Malaysia (CWS) telah melancarkan Perayaan Hari Krismas bertemakan Alam Ghaib dan Kempen Sayap Harapan S.O.S di pusat beli-belah itu di Petaling Jaya baru-baru ini.

Peluang

Menurut Ketua Pegawai Operasi Sunway Pyramid, Kevin Tan, kempen tersebut diadakan bagi membantu memenuhi impian kanak-kanak kelainan upaya dalam mencapai cita-cita masing-masing.

"Acara ini merupakan salah satu projek tanggungjawab sosial korporat (CSR) dan peluang yang diberikan ini sememangnya sangat bermakna buat mereka. Kami berharap dapat membantu lebih ramai kanak-kanak menerusi CRS ini," katanya.


JUN KIT teruja ketika berpeluang menaiki helikopter yang disewa khas untuknya.


Mengulas lanjut tentang peluang yang diberikan kepada tiga kanak-kanak itu, Kevin memberitahu acara tersebut berjaya dilakukan atas sokongan dan bantuan banyak pihak.

"Saya amat berterima kasih kepada syarikat berlian Swarovski yang telah menyumbangkan pokok krismas dan penaja lain termasuklah H20+, Burt's Bee, Bonia, Kiejl's, Coffe Coffe, A-Look, UGB, Diva, HSBC, Sunway TRavel serta Thomas Sabo.

"Dengan sumbangan yang mereka beri membolehkan kami mengumpul dana sebanyak RM13,500 untuk digunakan dalam memenuhi impian kanak-kanak istimewa ini," katanya.

Membantu melunaskan impian tiga kanak-kanak CWS, pihak Sunway Pyramid telah menyediakan pentas khas buat Poey Yuan untuk menyanyikan sebuah lagu.

Poey Yuan ternyata gembira dan seronok apabila menerima tepukan gemuruh daripada para pengunjung.

Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Yahaya Ramli yang turut hadir telah menyempurnakan penyerahan uniform pegawai polis kepada Raj selain mengiringi Jun Kit ke Universiti Monash untuk menaiki helikopter yang disewa khas untuknya.

Terharu

Chong Kon Hong, 45, bapa kepada dua orang kanak-kanak istimewa itu nyata terharu dengan peluang yang diberikan oleh pihak Sunway Pyramid.

"Saya sangat berterima kasih kepada pihak Sunway Pyramid dan CWS yang sanggup membantu anak-anak merealisasikan impian mereka.

"Mereka disahkan menghidap DMD sejak kecil. Poey Yuan mula sakit apabila berusia enam tahun manakala adiknya ketika masih bayi," katanya.

Berkongsi pengalaman sebagai seorang bapa kepada dua insan istimewa itu, Kon Hong memberitahu, dia tidak pernah berasa penat atau terbeban dengan ujian yang diberikan.

"Saya tidak pernah meminta pertolongan daripada mana-mana badan kebajikan. Saya ikhlas menjaga mereka sebagai seorang ayah dan cuba memberikan yang terbaik," katanya.

Sementara itu, orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan boleh berbuat demikian menerusi pembelian satu pelepah burung berharga RM10. Wang hasil pembelian itu akan disalurkan kepada tabung CWS.

"Selain itu, orang ramai juga boleh melontarkan duit syiling ke dalam wishing fountain yang terletak di Tingkat Bawah Blue Concourse dan Orange Concourse, Sunway Pyramid.- DIYANATUL ATIQAH ZAKARYA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Hasrat cipta hatrik lebur

Posted:

Hasrat cipta hatrik lebur

Hasrat cipta hatrik lebur

JARINGAN penyamaan Thamil Arasu gagal membawa Harimau Muda melangkah ke final acara bola sepak Sukan SEA 2013.


NAY PYI TAW, Myanmar - Impian skuad Harimau Muda untuk mencipta hatrik pada Sukan SEA 2013 tidak kesampaian.

Skuad kendalian Datuk Ong Kim Swee itu tewas 3-4 kepada Indonesia pada aksi separuh akhir menerusi penentuan sepakan penalti selepas kedua-dua pasukan terikat 1-1 sepanjang 120 minit permainan di Stadium Zeyyer Thiri semalam.

Kekalahan itu mengimbas kembali final Sukan SEA 2011 di Jakarta apabila Indonesia tewas dengan jaringan yang sama pada aksi yang berlangsung di Stadium Gelora Bung Karno.

Selain kegagalan A. Thamil Arasu dan Shahrul Mohd. Saad menyempurnakan dua sepakan penalti yang pertama, pengalaman kapten dan penjaga gol Indonesia, Kurnia Meiga Hermansyah dilihat sebagai faktor yang menyebabkan Harimau Muda tewas.

Bagaimanapun, Kim Swee tidak mahu menyalahkan mana-mana pemain di sebalik kekalahan tersebut.

"Jangan salahkan Thamil dan Shahrul. Saya bertanggungjawab sepenuhnya di atas kekalahan ini dan bukannya disebabkan oleh pemain.

"Kami tidak tewas dalam permainan sebenar tetap kami kalah menerusi penentuan sepakan penalti. Bagi saya, pemain-pemain telah menunjukkan karakter yang baik sepanjang 120 minit permainan tersebut.

"Sudah tentu kami menampilkan aksi yang agak hambar pada separuh masa pertama tetapi kami berjaya bangkit pada babak kedua. D. Saarvindran sepatutnya mengambil sepakan penalti yang pertama tetapi dia telah dikeluarkan.

"Seperti mana yang saya katakan sebelum ini, ketiadaan tujuh pemain utama dan tempoh rehat yang singkat selepas kami terpaksa bermain selang sehari sedikit sebanyak memberi kesan kepada para pemain," kata Kim Swee kepada pemberita pada sidang akhbar semalam.

Pada aksi sepauh akhir semalam, Thamil berpeluang untuk meletakkan Harimau Muda di depan pada minit ke-10 tetapi percubaannya daripada luar kotak penalti terus ke dakapan Kurnia Meiga.

Pada minit ke-24, rembatan Yandi Sofyan Munawar dari luar kotak penalti terkena palang gol Malaysia.

Bagaimanapun, gawang Harimau Muda akhirnya bocor pada minit ke-30 hasil jaringan pemain tengah Indonesia, Bayu Gatra Sanggiawan.

Jaringan itu diperoleh menerusi gerakan cantik satu dua antara Bayu Gatra dan Yandi Sofyan Munawar, sekali gus menewaskan penjaga gol, Mohd. Izham Tarmizi Roslan pada minit ke-30.

Peluang terbaik Harimau Muda untuk mengikat kedudukan 1-1 hadir pada masa kecederaan babak pertama tetapi Mohd. Irfan Fazail gagal menyambar bola yang jatuh di hadapan pintu gol Indonesia hasil sepakan percuma Mohd. Fadhli Mohd. Shas.

Harimau Muda menampilkan aksi yang lebih baik pada babak kedua terutamanya selepas Kim Swee mengeluarkan Nazirul Naim Che Nashim pada minit ke-59 bagi memperkemaskan jentera serangan dengan memasukkan Md. Rozaimi Ab. Rahim.

Pada minit ke-65, Mohd. Nasir Bashrudin pula dikeluarkan bagi digantikan dengan Muhammad Nazmi Faiz Mansor dan kemasukan arkitek muda negara itu berjaya memberikan impak yang besar.

Kim Swee membuat pertukaran ketiga apabila menggantikan Saarvindran dengan Izzaq Faris Ramlan pada minit ke-84.

Gol yang dicari-cari Harimau Muda hadir pada minit ke-85 menerusi jaringan Thamil dan kedudukan 1-1 itu berlarutan sehingga tamat masa tambahan, sekali gus memaksa kemenangan ditentukan menerusi penentuan sepakan penalti.

Pada aksi penentuan sepakan penalti, Kurnia Meiga berjaya menyelamatkan sepakan daripada Thamil dan Shahrul tetapi gagal menyelamatkan sepakan Nazmi Faiz, Fadhli dan Rozaimi.

Indonesia pula bermula agak baik apabila sepakan Alfin Ismail Tuasalamony, Diego Robbie Michiels, Yandi Sofyan Munawar dan Yohanes Ferinando Pahabol gagal dibasa Izham Tarmizi, manakala percubaan Manahati Lestusen Lestusen melepasi palang gol.

Kini, Harimau Muda akan bermain pada penentuan pingat gangsa menentang Singapura esok.

Singapura tewas 0-1 kepada Thailand dalam satu lagi aksi separuh akhir stadium yang sama, semalam.

Dalam pada itu, skuad bola sepak wanita negara turut tewas 0-4 kepada Vietnam pada separuh akhir dan akan bertemu tuan rumah, Myanmar pada penentuan pingat gangsa.

Skuad takraw terus hilang sengat

Posted:

Skuad takraw terus hilang sengat

Skuad takraw terus hilang sengat


SKUAD sepak takraw negara menutup kempen mereka pada Sukan SEA 2013 dengan aksi yang agak mengecewakan.


NAY PYI TAW, Myanmar - Skuad sepak takraw lelaki negara menutup kempen mereka pada Sukan SEA 2013 dengan aksi yang sangat mengecewakan.

Pada perlawanan terakhir acara beregu di Stadium Tertutup Wunna Theikdi B semalam, anak-anak buah Jamaluddin Hassan tumpas 1-2 kepada Laos.

Ia merupakan kekalahan ketiga berturut-turut selepas mereka tewas 0-3 kepada tuan rumah, Myanmar pada aksi pembukaan Kumpulan B sebelum kecundang 1-2 kepada Indonesia kelmarin.

Pada aksi semalam, beregu pertama negara, Ahmad Aizat Mohd. Nur Azmi dan Izurin Refin menang 19-21, 21-16 dan 17-21 ke atas pasangan Laos yang dibarisi Chaleunphone Sitthiphoumma dan Cixay Phommavongsa.

Bagaimanapun, kecemerlangan beregu pertama itu gagal diteruskan beregu kedua, Farhan Adam dan Mohd. Hanafiah Dollah apabila tewas straight set 17-21, 19-21 kepada Davoy Sanavongxay dan Chakkaphanh Kounlasouth.

Pada aksi penentuan, Mohd. Muqlis Borhan dan Amirul Zazwan Amir yang tewas 19-21 pada set pertama bangkit untuk memenangi 21-16 pada set kedua.

Bagaimanapun, kemenangan itu belum cukup untuk menyuntik semangat mereka apabila tewas 17-21 pada set ketiga kepada Moneta Hatlavongsa dan Alounsack Khounmuangsene.

"Pemain-pemain beraksi dengan baik hari ini (semalam) tetapi kami gagal memenangi perlawanan itu. Sekali lagi, pengalaman menjadi faktor utama yang mengundang kepada kekalahan itu.

"Namun, apa yang saya lihat, pemain-pemain muda negara ini semakin menunjukkan peningkatan dan ada potensi untuk pergi lebih jauh pada masa hadapan.

"Kekalahan ini memang mengecewakan tetapi kami perlu positif dan meneruskan perjuangan," kata Jamaluddin semalam.

Pada edisi ke-27 temasya dwitahunan itu, skuad lelaki negara pulang dengan sebutir pingat perak dalam acara regu dan gangsa (berpasukan), sekali gus mencapai sasaran yang ditetapkan.

United mudah lolos

Posted:

United mudah lolos

United mudah lolos

LONDON - Manchester United berjaya mara ke separuh akhir Piala Liga apabila mengatasi Stoke City 2-0 awal pagi semalam.

Pada aksi di Stadium Britannia itu, gol-gol kemenangan The Red Devils masing-masing disumbangkan oleh Ashley Young dan Patrice Evra.

Dengan kemenangan itu, skuad kendalian David Moyes bakal berdepan Sunderland yang menewaskan Chelsea 2-1 dalam satu lagi aksi suku akhir kelmarin.

"Jaringan pertama kami memberikan perubahan yang cukup besar.

"Ia satu perlawanan yang sengit terutama apabila kami gagal memiliki beberapa peluang terhidang untuk menjaringkan gol.

"Mujurlah Stoke juga berdepan masalah yang sama. Bagaimanapun, saya harus akui perlawanan ini bukan mudah buat kami," jelas Moyes.

Sementara itu, pengendali sementara Tottenham Hotspur, Tim Sherwood mengakui kecewa apabila anak-anak buahnya terkandas di suku akhir selepas tewas 1-2 kepada West Ham United di White Hart Lane awal pagi semalam.

Selepas mengambil alih tugas Andre Villas-Boas yang dipecat Rabu lalu, Sherwood gagal dalam ujian sulung itu biarpun Spurs mendahului hasil jaringan Emmanuel Adebayor.

Namun, dua gol West Ham dalam tempoh 10 minit terakhir perlawanan masing-masing menerusi jaringan Matt Jarvis dan Modibo Maiga menyebabkan terpaksa Spurs berputih mata.

"Ia satu kekalahan yang cukup mengecewakan. Saya benar-benar kecewa dengan persembahan pemain.

"Biarpun menguasai perlawanan, pasukan lawan berjaya menghukum kesilapan kami yang kehilangan fokus pada penghujung babak kedua," kata Sherwood. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pesawat tentera Syria serang Aleppo

Posted:

Pesawat tentera Syria serang Aleppo

Pesawat tentera Syria serang Aleppo

BEBERAPA penduduk mencari mangsa-mangsa yang terselamat selepas serangan udara tentera Syria di Takeek Al-Bab, Aleppo kelmarin.


BEIRUT - Beberapa pesawat tentera Syria menggugurkan beberapa bahan letupan di empat kawasan penduduk yang dikuasai golongan penentang Presiden Bashar Al-Assad di bandar Aleppo semalam.

Ia merupakan serangan udara keempat berturut-turut di bandar tersebut yang terletak di utara Syria.

Menurut beberapa aktivis yang menentang Bashar, serangan tersebut telah menyebabkan lebih 100 orang terbunuh.

Para aktivis tersebut menyatakan, serangan itu bertujuan untuk menghancurkan golongan penentang di Aleppo sebelum persidangan antarabangsa mengenai keamanan di Syria berlangsung lewat bulan depan di Switzerland.

Aleppo merupakan bandar terbesar di Syria dan pernah menjadi pusat komersial sebelum peperangan saudara meletus pada Mac 2011.

Peperangan itu melibatkan kumpulan anti-Bashar dengan tentera kerajaan Syria sehingga mengakibatkan lebih 100,000 orang terbunuh.

Menurut seorang aktivis anti-Bashar, Abu al-Hassan Marea, salah satu serangan terbaharu itu berlaku dekat sebuah sekolah.

Dia berkata, sebuah asrama pelajar turut menjadi sasaran serangan itu.

Kerajaan Syria kerap menggunakan ratusan kilogram bahan letupan dalam serangan udara bagi memberi kesan kemusnahan besar. - AP

Santiago dari Filipina menang Ratu Cantik Antarabangsa

Posted:

Santiago dari Filipina menang Ratu Cantik Antarabangsa

Santiago dari Filipina menang Ratu Cantik Antarabangsa


SANTIAGO (tengah) diapit Dekker (kiri) dan Radley pada pertandingan Ratu Cantik Antarabangsa di Tokyo kelmarin.


TOKYO - Peserta dari Filipina, Bea Rose Santiago memenangi Ratu Cantik Antarabangsa kali ke-53 dalam satu pertandingan yang telah diadakan di sini pada malam kelmarin. Dalam ucapan kemenangannya, dia berharap akan menggunakan gelaran tersebut untuk membantu mangsa-mangsa Taufan Haiyan di negaranya sendiri.

"Itu merupakan impian saya. Terima kasih Jepun kerana memberi saya peluang ini.

Dalam bencana alam itu, lebih 6,000 orang terbunuh selepas taufan tersebut melanda tengah Filipina.

Santiago telah menerima mahkota dari pemenang tahun 2008 dari Sepanyol, Alejandra Andreu.

Pemenang pada tahun lalu, Ikumi Yoshimatsu dari Jepun yang dilarang menghadiri majlis penyerahan mahkota itu oleh pihak penganjur.

Yoshimatsu dilarang menghadiri majlis itu kerana dia terlibat dalam perbalahan berhubung perjanjian dengan sebuah agensi pencari bakat berhubung isu kewangan.

Santiago, 21, dipilih daripada kalangan 67 peserta pertandingan tersebut.

Tempat kedua dimenangi oleh Nathalie den Dekker dari Belanda manakala peserta New Zealand, Casey Radley menduduki tempat ketiga. - Agensi

Helikopter diguna untuk selamatkan pengendali kren

Posted:

Helikopter diguna untuk selamatkan pengendali kren

Helikopter diguna untuk selamatkan pengendali kren


SEORANG anggota penyelamat mendekati pengendali kren itu (dalam bulatan).


KINGSTON, Ontario - Sebuah helikopter tentera Kanada digunakan untuk menyelamatkan seorang lelaki terperangkap di atas palang kren selepas kebakaran berlaku di sebuah bangunan apartmen di sini kelmarin.

Seorang anggota penyelamat turun dari helikopter itu di atas kren. Dia kemudian mengikat tubuhnya dengan tali keselamatan bersama lelaki yang merupakanpengendali kren berkenaan

Kedua-dua mereka kemudian ditarik untuk menaiki helikopter tersebut.

Pengendali kren tersebut dihantar ke sebuah hospital dengan menggunakan ambulans.

Dia dilaporkan mengalami kecederaan kecil.

Pengendali kren tersebut terperangkap kerana api yang marak dekat krennya ketika bangunan apartmen yang dalam pembinaan itu terbakar. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Rancang perjalanan untuk Krismas dan percutian akhir tahun melalui jadual TTA

Posted:

Rancang perjalanan untuk Krismas dan percutian akhir tahun melalui jadual TTA

Rancang perjalanan untuk Krismas dan percutian akhir tahun melalui jadual TTA

19/12/2013 10:57pm

KUALA LUMPUR - Projek Lebuhraya Usahasama Berhad (PLUS) meminta orang ramai merancang perjalanan mereka pada Krismas dan percutian akhir tahun berdasarkan Jadual Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) yang dikeluarkannya.

Ketua Komunikasi Korporat PLUS, Mohd Nizam Ismail berkata, PLUS menjangka kenderaan yang menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan akan meningkat sebanyak 20 peratus iaitu 1.5 juta kenderaan sehari menjelang musim perayaan Krismas dan akhir tahun berbanding hari biasa iaitu 1.2 juta kenderaan.

"Kami menjangka penduduk Lembah Klang mula bergerak keluar pada 20 hingga 28 Disember akan datang. Berdasarkan jadual TTA, kami menasihati orang ramai yang menuju ke Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Johor supaya memasuki Lebuhraya Utara-Selatan antara 6 pagi hingga 10 pagi," katanya.

Beliau berkata, PLUS juga meminta pengguna yang menuju ke destinasi lain seperti Taiping, Kuala Kangsar, Gerik, Jasin dan Bandaraya Melaka supaya memasuki lebuh raya antara 10 pagi hingga 1 tengah hari.

Untuk keterangan lanjut, orang ramai boleh menghubungi PLUSLine di talian 1800-88-0000 - Bernama

Polis tahan dua lelaki, rampas dadah bernilai RM130,000

Posted:

Polis tahan dua lelaki, rampas dadah bernilai RM130,000

Polis tahan dua lelaki, rampas dadah bernilai RM130,000

19/12/2013 10:48pm

GEORGE TOWN - Polis menahan dua lelaki dipercayai anggota sindiket penjualan dadah di negeri ini dan merampas dadah bernilai RM130,000 di Tanjung Bungah di sini semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik negeri, Superintendan S. Batumalai berkata, hasil risikan selama tiga bulan, polis menahan dua lelaki berumur 37 dan 45 tahun itu di rumah sewa mereka pada 10.30 malam semalam dan menemui 3.1kg ketamin dan 2,250 biji pil Eramin 5.

"Lelaki berusia 37 tahun itu tidak bekerja manakala rakannya bekerja sebagai buruh.

Polis turut menyita sebuah kereta jenis Honda Civic, sebuah motosikal dan barangan kemas bernilai RM110,000," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau berkata, kedua-dua suspek ditahan reman sehingga 25 Disember ini. - Bernama

SPRM tahan 326 orang awam tawar rasuah dan suapan tahun ini

Posted:

SPRM tahan 326 orang awam tawar rasuah dan suapan tahun ini

SPRM tahan 326 orang awam tawar rasuah dan suapan tahun ini

19/12/2013 10:39pm

MELAKA - Sebanyak 326 orang awam ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melibatkan kes penawaran dan pemberian suapan antara Januari hingga November tahun ini.

Pengarah Bahagian Siasatan SPRM, Datuk Mustafar Ali berkata, daripada jumlah itu 61 tangkapan melibatkan warga asing dengan nilai suapan yang direkodkan serendah RM5 hingga RM700,000.

Beliau berkata, 155 penjawat awam turut ditahan kerana menerima rasuah dalam tempoh sama tahun ini, 63 individu telah didakwa di mahkamah dan 53 disabitkan bersalah atas tuduhan memberi atau menawarkan rasuah.

"Jika sebelum ini penguat kuasa undang-undang menjadi perhatian SPRM kerana meminta rasuah namun situasi berubah apabila kini lebih ramai orang awam yang ditahan berbanding penguat kuasa undang-undang dan penjawat awam.

"Kecenderungan warga asing cuba merasuah penjawat awam di negara ini agak membimbangkan kerana tindakan itu dilihat seolah-olah kredibiliti penguat kuasa undang-undang negara ini boleh dibeli tetapi sebenarnya tidak," katanya pada sidang media selepas perasmian Kompleks SPRM Melaka di sini hari ini.

Majlis disempurnakan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed.

Bagaimanapun Mustafar berkata, statistik tangkapan melibatkan orang awam menunjukkan penurunan sepanjang tiga tahun lepas iaitu 651 orang pada 2010, 595 orang (2011) dan 413 orang (2012).

Beliau berkata, perkembangan positif itu ekoran kerjasama erat antara SPRM dan agensi penguat kuasa undang-undang seperti polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan dalam usaha mengekang amalan pemberian rasuah dalam kalangan orang awam. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Legenda seni peninggalan Azean

Posted:

Legenda seni peninggalan Azean

Legenda seni peninggalan Azean

PERGINYA seorang primadona filem Melayu yang tiada galang gantinya. Azean Irdawaty Yusoef atau Azean Irdawaty akhirnya pergi menghadap Ilahi setelah enam tahun bertarung nyawa melawan penyakit kanser payudara tahap tiga yang dideritai sejak Jun 2007.

Pelakon filem Mama Oh Mama itu yang sering keluar masuk hospital sebelum ini menghidap penyakit kanser payudara sehingga ia menjadi kritikal apabila merebak kepada barah tumor.

Allahyarham juga mengidap Lymphedema iaitu kesan akibat pembedahan membuang 16 kelenjar yang dilakukan pihak hospital ketika menghadapi barah payudara sebelum ini.

Allahyarham semasa hayatnya pernah menyuarakan rasa bimbang dan sedih bila mendapat tahu menghidap penyakit kanser payudara namun atas semangat dan kecekalan diri dia berkata: "Apabila saya menyedari semua yang terjadi, saya mula reda dan muhasabah diri.

"Perkara pertama yang saya belajar ialah saya mesti serahkan semuanya kepada yang maha Esa. Mengapa saya perlu mempersoalkan, bimbang, ragu dan risau hingga tertekan perasaan dan jiwa raga dengan ketentuan Allah SWT".

Biarpun, Azean berjuang melawan penyakitnya, ajal dan maut pelakon itu telah ditentukan Allah pada 17 Disember 2013. Pelakon berusia 63 tahun itu disahkan meninggal dunia pada pukul 8.25 malam pada tarikh tersebut ketika dirawat di Unit Rawatan Rapi, Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Kuala Lumpur, sejak tiga hari lalu.

Bersemadi

Jenazah Azean telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara, Kuala Lumpur pada pukul 12 tengah hari, semalam selepas dimandi dan disembahyangkan di Masjid Kayu Ara.

Anak Azean, Khaeryll Benjamin Ibrahim atau Benjy, 34, reda dengan pemergian ibunya.


BENJY menyiram air mawar di pusara Azean di Tanah Perkuburan Bukit Kiara, Kuala Lumpur.


"Saya reda dan juga lega yang dia tidak lagi berada dalam kesakitan melawan penyakitnya," tuturnya ketika ditemui selepas majlis pengebumian.

Berada di sebelah Allahyarham di saat-saat akhir hayatnya, Benjy memberitahu, sejak pukul 12 tengah malam Isnin lalu ibunya dalam keadaan tenat dan tidak mampu membuka mata. Malah, tidak lagi mahu menjamah makanan sehingga ke hujung hayatnya.

Padahal pada sebelah siang hari yang sama ibunya mampu lagi menguntumkan senyuman kepadanya.

"Masa saya datang ke hospital sebelah siang pada Isnin lalu, mama masih membuka mata dan mampu senyum kepada saya. Namun, bermula 12 tengah malam itu mama mulai tenat. Dia hanya menutup mata sehingga meninggal pada malam tadi (Selasa).

"Sebelum meninggal, saya dapati mama sukar untuk bernafas. Saya dapat merasai kesakitannya setiap kali dia menarik nafas. Ketika itu, saya dan adik-beradik lain berbisik di telinga dan menyuruhnya mengucap serta memberitahu yang kami merelakan pemergiannya," ungkap Benjy dengan nada sebak.

Berkongsi mengenai kata-kata arwah sebelum meninggal, Benjy mendedahkan, beliau menyuruhnya berkahwin semula selepas bercerai dengan isterinya, Safiya Stephance Kar-Leng pada 1 Ogos 2013.

Allahyarham meninggalkan suami, Khairil Anwar Zainal Mukhtar Rashidi dan tiga orang anak iaitu Benjy, Elza Irdalynna dan Inessa Irdayanty.

Pastinya berita pemergian Allahyarham turut mengejutkan penggiat seni tanah air terutama rakan-rakan seperjuangannya.

Menurut pelakon dan juga pengarah Elly Suriati, walaupun mengetahui Azean menderita penyakit kansernya sejak enam tahun lalu, tetapi bila mendapat perkhabaran mengenai kematiannya pada pukul 10 malam semalam, Elly masih berasa terkejut.

"Memang kita tahu arwah sudah lama sakit. Tetapi, bila dapat tahu berita kematiannya daripada sahabat handai saya tetap terkejut. Sebabnya dia seorang yang sangat cekal dan tabah dalam melawan penyakitnya.

HUBUNGAN Azean dengan Benjy begitu akrab. Mereka sentiasa bersama dalam keadaan susah dan senang.


Tetapi sudah tertulis ajalnya semalam," ujar Elly.

Bercerita lebih lanjut mengenai arwah, kata Elly, Azean bukan sahaja seorang isteri, ibu dan seorang seniman tetapi dia juga umpama seorang kakak kepada Elly.

"Perjuangannya dalam seni bukan sedikit. Bila bekerja dia sangat profesional. Saya ikut caranya. Dia juga bicara dari hati ke hati. Kami ibarat seperti adik-beradik.

"Dia beri tiga beg baju-baju dia pada saya. Katanya, gunakan untuk penggambaran. Sekarang inipun saya pakai baju pemberian arwah kepada saya," ungkap Elly yang tidak mampu lagi menahan air mata untuk terus mengalir ketika ditemui Kosmo! di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara, semalam.

Selain Elly, pengarah Othman Hafsham yang ditemui juga turut berasa kehilangan selepas mendapat berita kematian Azean.

Mengenali Allahyarham hampir 30 tahun lamanya, luah Othman, Azean boleh dianggap seniman yang wajar dicontohi oleh artis baharu.

"Dia bukan sahaja seorang pelakon kepada saya tetapi sudah jadi seperti kawan. Susah hendak cari artis seperti dia. Barisan pelakon baharu harus mencontohi dia. Bakat semula jadinya sebagai pelakon kita boleh nampak pada anaknya Benjy," ujar Othman lagi.

Dikenang

Sudah membintangi banyak drama bersama Allahyarham sebagai anak, bagi pelakon Ako Mustapha pula, Azean merupakan pelakon yang hebat.

Biarpun hebat, akui Ako, Azean tidak pernah sombong malah, menyalurkan bakatnya kepada pelakon-pelakon baharu sepertinya.

"Saya dapat tahu berita kematian arwah daripada pelakon Diana Yusof malam tadi (semalam). Walaupun sakit arwah sentiasa menunjukkan sikap yang baik pada sesiapa yang melawatnya. Dia tidak pernah tunjuk dia sakit dan juga meminta simpati. Tetapi, saya tahu dia sedang menderita melawan penyakitnya.

"Selama mengenalinya, arwah tidak pernah sombong. Saya rapat dengannya seperti anak. Dia ada minta saya sentiasa melawat dan menemaninya. Pada saya, dia sebenarnya tidak suka bersendirian. Dia suka bersembang dan gembira jika ada yang sudi melayannya bersembang," jelas Ako pula ketika ditemui.


KELUARGA bahagia. Dari kiri: Azean, Elza Irdalynna, Inessa Irdayanty, bekas menantunya, Safiya, Benjy dan suaminya, Khairil Anwar Zainal Mukhtar. Gambar keluarga ini dirakamkan pada tahun 2007.


Dalam pada itu, Datuk Rosyam Nor berharap agar roh Allahyarham Azean ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman.

Kata Rosyam lagi, Azean telah melalui saat manis dan getir dalam hidup.

"Apa yang Allah beri ketika dia masih hidup (sakit) adalah untuk mencuci dosa-dosanya sebelum dia pergi. Saya doakan semoga rohnya dicucuri rahmat," ujarnya.

Menganggap Azean seperti kakaknya, menurut Rosyam, Azean banyak menegur dan banyak memberi inspirasi kepadanya.

"Saya menganggap dia sebagai mentor. Dia seorang pelakon yang sentiasa menjaga kualiti lakonannya. Industri kehilangan seorang primadona filem Melayu. Sebagai adik dan anak seni, saya reda dengan kehilangannya," luah Rosyam lagi.

Dira reda alami keguguran

Posted:

Dira reda alami keguguran

Dira reda alami keguguran

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN

DIRA memberitahu dia tidak sedar dirinya hamil sehingga disahkan oleh doktor selepas terdapat ketulan darah keluar sewaktu dia sibuk dengan penggambaran.


SUDAH mendirikan rumah tangga dengan pengarah fotografi, Mohd. Helmi Mohd. Yusuf sejak dua tahun lalu, pastinya mendapatkan cahaya mata merupakan perkara yang didambakan oleh pelakon Dira Abu Zahar.

Biarpun sudah mempunyai seorang anak perempuan, Tengku Anggun Deandra yang kini berusia enam tahun hasil perkahwinan terdahulu dengan penyanyi Tengku Shafiz-Rullah Tengku Mohd. Shahid, Dira dan suaminya sekarang berusaha untuk memperoleh cahaya mata.

Namun begitu, hasrat pasangan berkenaan sedikit tergendala apabila Dira yang ditemui ketika majlis pelancaran KL Bike Week 2013 baru-baru ini mendedahkan yang dia telah mengalami keguguran pada bulan lalu.

Menurut Dira, dia sendiri tidak menyangka yang ketika itu dia hamil enam minggu dan perkara tersebut diketahuinya apabila menjalani pemeriksaan di klinik.

Kosmo!: Bolehkah ceritakan lebih lanjut tentang keguguran yang anda alami?

DIRA: Pada bulan lalu saya sedang menjalani penggambaran sebuah drama bersiri di Kemaman, Terengganu. Ketika itu, saya sedar sudah lewat datang bulan beberapa hari, namun saya tidak mengendahkannya dan beranggapan tiada sebarang masalah yang berlaku. Kemudian ketika saya sibuk bekerja, terdapat ketulan darah yang keluar dan saya terus dinasihatkan menjalani pemeriksaan di klinik. Selepas itu, penjelasan yang diberikan doktor agak mengejutkan saya.

Apakah yang diberitahu oleh doktor terhadap hasil pemeriksaan yang dilakukan?

Menerusi pemeriksaan doktor menjelaskan yang saya sebenarnya telah hamil kira-kira enam minggu, tetapi kandungan saya itu tidak dapat diselamatkan kerana saya telah mengalami keguguran.

Bagaimanakah perasaan anda ketika mendapat tahu perkara tersebut?

Sudah tentu saya berasa sangat terkejut dan tidak sangka berbadan dua. Pada masa yang sama agak sedih dan kecewa kerana hasrat untuk mendapat cahaya mata kedua tidak kesampaian. Apa pun, saya tetap reda dengan dugaan ini.

Apabila mendapat tahu yang anda keguguran, apakah reaksi suami anda?

Suami ada berpesan supaya saya banyak bersabar dan anggap tiada rezeki kami buat masa ini. Tidak dinafikan sepanjang dua tahun berkahwin, kami memang sudah berusaha untuk mendapatkan anak.

Apakah yang menyebabkan anda mengalami keguguran?

Saya sendiri kurang pasti tentang keguguran ini, tetapi rasanya ia mungkin berpunca daripada diri saya yang terlalu aktif bekerja. Selepas apa yang berlaku, saya akan cuba elakkan diri untuk aktif dan akan segera membuat pemeriksaan sekiranya lambat datang bulan.

Bagaimanakah pula dengan projek terbaharu anda sekarang ini?

Pada 20 dan 21 Disember ini saya terbabit dengan acara KL Bike Week 2013 yang dianjurkan Red Garage Enterprise dengan kerjasama Tourism Malaysia dan ia merupakan acara yang dianjurkan buat kali ke-6 di kawasan letak kereta, Jalan P. Ramlee. Terdapat beberapa aktiviti yang akan diadakan seperti pameran motor berkuasa tinggi, konvoi bersama Awie yang juga ikon KL Bike Week 2013 serta gerai jualan yang menjual pelbagai produk, terdapat satu aktiviti yang dikenali sebagai Back To School Charity Fun Race.

Apakah matlamat utama aktiviti berkenaan?

Sebenarnya kami berhasrat untuk mengumpul dana bagi membantu anak-anak mangsa banjir yang akan bersekolah tidak lama lagi. Setakat ini, kami sudah menerima sebanyak RM10,000 hasil sumbangan pelbagai pihak. Untuk mengumpul lebih banyak dana, satu acara lelongan akan diadakan dan barang-barang yang dilelong itu merupakan hasil sumbangan beberapa artis seperti Aaron Aziz, Tiz Zaqyah dan Nabil. Kami sasar agar dapat mengumpul sebanyak RM20,000 dan kesemua wang berkenaan digunakan untuk membeli sebanyak 1,000 set kelengkapan persekolahan untuk pelajar yang menjadi mangsa banjir.

Joe tunggu Malique

Posted:

Joe tunggu Malique

Joe tunggu Malique

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN

JOE FLIZZOW mempunyai misi yang masih panjang untuk menyemarakkan muzik hip-hop dalam kalangan penggemar muzik tempatan.


ISI hati penyanyi hip hop Joe Flizzow atau nama sebenarnya Johan Ishak untuk melihat kumpulan duo Too Phat yang pernah menjadi kegilaan ramai suatu ketika dulu kembali beraksi di pentas disampaikan menerusi sebuah lagu berjudul Aku Tak Kenalmu (feat. Zamaera).

Ujar Joe, rangkap kedua lagu itu ditujukan khas buat teman baiknya, Malique. Dia meluahkan keinginan dan harapan untuk kembali ke persada muzik bersama penyanyi berbakat besar itu.

"Insya-Allah sudah sekian lama saya mahu mengembalikan kegemilangan kumpulan Too Phat bersama Malique, malah sebelum ini pun saya tidak pernah mendakwa Too Phat berakhir.

"Rangkap kedua dalam lagu Aku Tak Kenalmu saya tujukan untuk Malique. Harapan itu masih ada," ujarnya yang ditemui pada majlis pelancaran album Havoc di The Lust, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Joe juga memberitahu, Malique merupakan individu pertama yang mendengar semua lagu yang dihasilkan untuk album kedua, Havoc yang merangkumi 14 buah lagu berbahasa Melayu.

"Semua lagu dalam album ini saya sayang dan sepanjang proses pembikinan album ini saya perdengarkan setiap lagu yang dihasilkan kepada enam orang terdekat saya termasuk Malique," ujarnya yang sentiasa berhubung dengan Malique.

Dalam album kedua Joe selepas President yang diterbitkan pada tahun 2009, dia menggunakan lebih 90 peratus lirik bahasa Melayu dalam album Havoc dan selebihnya berbahasa Inggeris serta bahasa pasar.

Daripada keseluruhan album, lapan buah lagu menampilkan duet daripada artis pelbagai latar belakang antaranya lagu Untukmu (feat. Ila Damia), Katakan (feat. Rossa), Takbir Cinta (feat. Yasin & Amy Search), Apa Khabar (feat. SonaOne), Lu Lari (feat. Adeep Nahar) dan pastinya lagu yang dinanti-nantikan, Havoc (feat. Altimet & SonaOne).

JOE masih berharap untuk kembali berkolaborasi dengan teman lamanya, Malique (kiri) dari duo Too Phat.


Lagu lain yang dimuatkan dalam album itu ialah Iller-Iller, Baek, Satu Kali, Kongsi, Apa Benar dan Go Hard.

"Saya andaikan diri saya seorang atlet dan sekarang sedang merehatkan badan saya yang selama ini penat bekerja, maka keluarlah album hip-hop berbahasa Melayu sepenuhnya.

"Album ini membuktikan bahawa saya juga boleh rap dan menghasilkan lagu hip hop dalam bahasa ibunda kita iaitu bahasa Melayu. Selama ini orang sering salah anggap saya penyanyi urban yang hanya menulis lirik bahasa Inggeris saja," tegasnya.

Joe sama sekali tidak menjangka daripada single Havoc yang dirakamkan secara tidak sengaja bersama Sona One dan Altimet berjaya diterjemahkan sebagai sebuah produk.

"Kami merakamkan lagu ini dalam satu malam secara tidak sengaja apabila Sona One hampir terjatuh dan tersebut perkataan havoc. Daripada kejadian itu rentak demi rentak muncul dan akhirnya menjadi sebuah single," katanya.

Sementara itu, jelas Altimet cabaran terbesar untuk merakamkan single Havoc apabila dia hanya diberikan lapan bar (rangkap) untuk dimampatkan menjadi jalan cerita.

"Selalunya apabila rap saya diberikan 16 bar sekurang-kurangnya, tapi kali ini Joe mengehadkan saya dengan lapan bar.

"Jadi saya memilih isu semasa berkaitan dilema yang sedang berlaku dalam genre muzik rap dan hip hop," ujar Altimet.

Sona One atau nama sebenarnya Mikael Adam, 25, pula menafikan dakwaan bahawa dia cuba meniru gaya nyanyian rapper antarabangsa Lil Wayne menerusi lagu Havoc.

"Ini suara dan cara nyanyian semula jadi saya, tidak pernah pula saya berniat mahu meniru mana-mana artis sebelum ini. Mungkin berlaku secara kebetulan," jelasnya yang bakal melancarkan album solonya bulan Februari tahun depan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved