Isnin, 24 Oktober 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Jalankan tugas walaupun sakit

Posted:

Jalankan tugas walaupun sakit

Jalankan tugas walaupun sakit

KETIKA reaksi rakyat Libya masih bercampur-baur mengenai realiti kematian bekas pemimpinnya, Muammar Gaddafi, yang terbunuh akibat tembakan di kepala ketika bertempur dengan penentangnya di Sirte, awan pilu kini berarak menyelubungi rakyat Arab Saudi.

Bukan meratapi pemergian ikon Libya tersebut, tetapi mereka hiba lantaran mendapat khabar bahawa bakal pewaris takhta, Putera Mahkota Sultan Abdul Aziz Al-Saud, 85, telah menghembuskan nafas terakhir pada pagi Sabtu lalu.

Baik Gaddafi mahupun Sultan, kedua-duanya merupakan pemimpin tersohor dengan cara tersendiri. Namun, tidak seperti riwayat perjuangan Gaddafi yang berakhir dengan tragis, kemangkatan putera mahkota itu adalah noktah pilu setelah berjuang dengan masalah kesihatan sejak bertahun-tahun lamanya.


SULTAN (tengah) bersama putera baginda, Khaled (dua dari kiri) yang membantunya dalam tugas Kementerian pertahanan membuat lawatan ke bandar Jizan pada tahun lalu.


Dalam pada meniti saat persemadian baginda, segala persoalan mengenai keadaan kesihatan dan masa depan tugas baginda itu terus diperkatakan.

Pada awalnya, pengumuman tersebut tidak mendedahkan secara terperinci lokasi tepat Putera Mahkota Sultan menghembuskan nafas terakhir mahupun mengulas lebih lanjut mengenai penyakitnya.

Namun, sumber rasmi Arab Saudi yang berlegar-legar di Riyadh memberitahu, putera mahkota kesayangan rakyat tersebut meninggal dunia di Hospital Presbyterian di New York.

Putera Sultan berhadapan dengan pelbagai komplikasi kesihatan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Selain ke Amerika Syarikat (AS), baginda juga merantau ke Maghribi untuk tujuan sama.

Beliau berada di AS sejak Jun dan menjalani pembedahan perubatan pada bulan Julai, namun tiada maklumat mengenai berita perkembangan kesihatannya sejak itu.

Baginda didiagnosis menderita kanser kolon sejak tahun 2004 dan pernah mengunjungi Switzerland bagi mendapatkan rawatan. Antara prosedur pembedahan yang dijalani adalah membuang polip di usus baginda.

Sejurus pihak istana mengumumkan mengenai putera mahkota itu yang dibenarkan keluar dari hospital, stesen televisyen Arab Saudi tidak menunggu masa yang lama untuk menyiarkan klip rakaman untuk meredakan resah rakyat Arab Saudi.

Putera Mahkota Sultan dalam klip itu dilihat sedang duduk memakai jubah tradisional sambil menerima ucapan selamat daripada orang kenamaan.

Timbul spekulasi


SULTAN dilaporkan menghembuskan nafas terakhir di Hospital Presbyterian di New York.


Keperluan rawatan kanser di AS sebenarnya menyaksikan putera itu meninggalkan Arab Saudi lebih daripada setahun iaitu antara tahun 2008 hingga 2009. Masa selebihnya digunakan untuk proses pemulihan di Agadir, Maghribi.

Seorang diplomat Barat juga ada memberitahu mengenai keadaan bahawa Putera Mahkota Sultan bergantung sepenuhnya pada sistem sokongan hayat dan diisytiharkan 'mati secara klinikal' lebih sebulan yang lalu.

Oleh kerana laporan itu tersebar, koresponden luar negeri di Riyadh itu dikenakan tindakan dengan dipaksa meninggalkan negara tersebut.

Putera Mahkota Sultan yang usianya dua tahun lebih muda daripada saudara tirinya yang kini memerintah, Raja Abdullah telah berkhidmat sebagai Ketua Pertahanan hampir lima dekad lamanya.

Namun, kemerosotan kesihatan baginda telah membuatkannya menghabiskan banyak masa di luar negara untuk menjalani rawatan perubatan.

Pada 2009, kabel diplomatik AS yang dikeluarkan oleh WikiLeaks melabelkannya sebagai 'tidak berupaya' untuk memerintah.

Ada juga sumber menyatakan bahawa pada April 2009, Putera Mahkota Sultan mula menderita penyakit Alzheimer.

Dalam keadaan lemah, baginda dilaporkan tegar menyambung tugas sekembalinya ke Riyadh pada Disember 2009, meskipun hanya mampu bekerja beberapa jam sahaja setiap hari.

Begitupun, baginda sebenarnya masih sakit dan perlukan rawatan lanjut. Akibat terlalu lama tahap kesihatan baginda tidak berada di tahap yang baik, banyak keputusan penting kerajaan tergendala.

Pada masa yang sama, persoalan mula timbul mengenai kesudahan monarki untuk generasi akan datang bagi keluarga Al-Saud.

Catur masa depan


KEMANGKATAN Sultan satu kehilangan besar bagi rakyat Arab Saudi.


Pemergian Putera Mahkota Sultan juga terjadi saat Raja Abdullah, 87, sedang dirawat di hospital di Riyadh seminggu selepas menjalani pembedahan tulang belakang.

Menyedari amanah negara yang dipikul Putera Mahkota Sultan perlu diteruskan, Raja Abdullah mengambil langkah awal untuk mencatur masa depan kerajaan baginda.

Dalam meletakkan sesiapa sahaja sebagai pengganti, baginda perlu adil membahagikan kuasa dalam keluarga diraja tersebut yang mempunyai ribuan ahli dan puluhan cabang keluarga yang mendominasi institusi pentadbiran, ketenteraan dan perniagaan.

"Keseimbangan sering diambil peduli oleh raja-raja. Ia bagi menimbulkan keharmonian dan pembahagian kuasa yang adil di semua peringkat," ujar seorang profesor sains politik di Riyadh, Khaled al-Dakhil.

Keluarga Al-Saud telah memerintah Arab Saudi sejak penubuhan negara tersebut pada 1932 dan aliran takhta lazimnya diperturunkan kepada anak-anak lelaki pengasasnya iaitu Abdul Aziz yang kini semuanya sudah tua.

Kini, individu yang layak menggantikan tempat Putera Mahkota ialah saudara lelaki baginda sendiri, Putera Nayef Abdul Aziz Al-Saud, 77, yang menyandang jawatan Menteri Dalam Negeri Arab Saudi sekali gus bertanggungjawab ke atas keselamatan dalam negeri.

Pelantikan Putera Nayef adalah menerusi sidang Majlis Baiah (Taat Setia) yang tidak pernah diguna pakai sebelum ini.

Sultan pemurah


BANDAR SULTAN pernah menjalin diplomasi dengan AS sebagai duta Riyadh.


Usia sebenar Putera Mahkota Sultan tidak pernah jelas. Tarikh kelahirannya seringkali dilapor oleh kerajaan antara tahun 1926 dan 1931.

Mula dikenali apabila dilantik sebagai Gabenor Riyadh pada 1947, Putera Mahkota Sultan itu cukup terkenal dengan sifat murah hati kerana sering membantu puak-puak di negaranya, penjawat awam, tentera dan kumpulan keagamaan.

Penulis buku The Kingdom, Robert Lacey yang menulis mengenai Dinasti Al-Saud menggambarkan Putera Mahkota bertubuh tinggi dan gempal itu sebagai seorang yang komited dalam tugas.

Pada masa yang sama, Putera Sultan membantu ayahanda baginda untuk merangka sistem pentadbiran kebangsaan berasaskan pelaksanaan Undang-Undang Syariah Islam.

Anak lelaki ke-15 bagi pasangan Raja Abdul Aziz dan Puteri Hassa Al-Sudairi itu bersama saudara-saudara lelakinya yang lain menerima pendidikan awal dalam hal ehwal agama, budaya moden dan diplomasi di Istana Diraja.

Putera Mahkota Sultan diajar oleh guru persendirian dan berkebolehan bertutur dalam bahasa Inggeris. Baginda juga mengikuti pengajian di sekolah khas untuk putera-putera raja.

Walaupun media jarang melaporkan mengenai keluarga baginda, Putera Mahkota Sultan dikurniakan seramai 32 anak hasil daripada perkahwinan dengan ramai isteri.

Antara anak-anaknya ialah Bandar, bekas duta di Amerika Syarikat (AS) yang kini merupakan Ketua Majlis Sekuriti Kebangsaan; Khaled yang menjadi pembantunya di Kementerian Pertahanan; Fahd yang menyandang jawatan Timbalan Presiden Sukan dan Kebajikan serta anak-anaknya yang lain, Muhammad, Turki dan Faisal.

Putera Mahkota Sultan akan tetap dikenali sebagai putera berperibadi tegas. Baginda turut diingati atas kebenciannya terhadap Komunisme dan kecurigaan terhadap pihak yang 'mengintai' prospek minyak dan pelabuhan di Arab Saudi.

Upacara pengebumian Putera mahkota Sultan akan diadakan hari ini (Selasa) selepas jenazahnya tiba dari AS. Pihak istana turut menyampaikan rasa dukacita Raja Abdullah atas pemergian putera mahkota itu.

Sungguhpun Putera Mahkota Sultan telah sedaya-upaya menggagahkan diri demi menggalas tugas dan berbakti untuk kerajaan dan rakyat, hasrat serta giliran baginda untuk menaiki takhta masih tidak kesampaian.

Full content generated by Get Full RSS.

Keluarga kembar Siam ucap takziah

Posted:

Keluarga kembar Siam ucap takziah

Keluarga kembar Siam ucap takziah


SELAIN merakamkan takziah buat Sultan, Rosli (tengah) bersama Ahmad (kiri) dan Muhammad berdoa agar Raja Abdullah dikurniakan kesejahteraan.


SEKADAR ucapan takziah yang mampu diucapkan oleh keluarga kembar Siam, Ahmad dan Muhammad kepada keluarga diraja Arab Saudi saat dimaklumkan mengenai berita kematian Putera Mahkota Arab Saudi, Sultan Abdul Aziz Al-Saud yang meninggal dunia pagi Sabtu lalu.

Putera Mahkota Sultan merupakan adik kepada Raja Abdullah yang pernah membiayai pembedahan pemisahan Ahmad dan Muhammad yang menelan kos RM1.7 juta.

Pembedahan yang mengambil masa 22 jam 45 minit itu berlangsung pada 17 September 2002 akhirnya telah berjaya memisahkan pasangan kembar Ahmad dan Muhammad dengan selamat di Hospital King Fahd National Guard, Riyadh.

"Saya sentiasa mengikuti perkembangan keluarga diraja tersebut melalui akhbar dan maklum mengenai berita kematian Putera Mahkota Sultan.

"Keluarga diraja tersebut banyak berjasa pada keluarga saya yang tidak mampu dibalas sampai bila-bila. Kami sangat terhutang budi pada keluarga tersebut," kata bapa kembar Siam itu, Rosli Abdul Rahim, 40.

Pembedahan pada tahun 2002 itu diketuai Dr. Abdullah Abdulaziz Al-Rabeeah yang kini Menteri Kesihatan Arab Saudi.

Beliau bersama sepasukan 17 pakar bedah, sembilan jururawat dan 15 pakar sokongan terdiri daripada pelbagai bidang dan pegawai perubatan.

Tambah Rosli, saat terbaca berita tersebut, Rosli terus memaklumkan kepada kedua-dua anak kembarnya.

"Walaupun tidak pernah bertemu empat mata dengan Putera Mahkota Sultan sepanjang menjalani rawatan di Arab Saudi, saya pasti pemergian baginda merupakan satu kehilangan besar kepada rakyat di sana.

"Sekalung takziah dari keluarga kami buat keluarga diraja tersebut. Diharapkan seluruh keluarga mereka peroleh kesejahteraan dan kesihatan yang baik lebih-lebih lagi kepada Raja Abdullah yang baru sahaja menjalani pembedahan," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ujarnya, dia kini hanya bekerja sendiri di rumah dengan membuat kerja-kerja kimpalan supaya senang menjaga isterinya Asiah Kanda, 35, yang menderita kanser payudara.

Kini, pasangan kembar tersebut berusia 13 tahun. Selepas sembilan tahun dipisahkan mereka menjalani kehidupan seperti remaja seusia mereka.

Malah, kekurangan mereka tidak dijadikan alasan untuk tidak berjaya dalam pelajaran. Ahmad dan Muhammad kini bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan USJ 23, Subang Jaya, Selangor.

Full content generated by Get Full RSS.

Gelombang industri pelancongan perubatan Asia

Posted:

Gelombang industri pelancongan perubatan Asia

Gelombang industri pelancongan perubatan Asia


LONJAKAN industri pelancongan perubatan telah mendorong India memperkenalkan visa istimewa.


PELANCONGAN perubatan kini menjadi sejenis perniagaan yang menjana berbilion-bilion dolar di Asia.

Daripada pembedahan kosmetik sehinggalah kepada pembedahan pintasan jantung, dan dari hospital di India sehingga ke Singapura, industri ini berjaya mengubati lebih sejuta pesakit dari negara asing.

Mengapa konsep pelancongan perubatan menjadi tarikan? Jawapannya, di negara luar terutama di Asia, selain menawarkan harga yang munasabah, tidak wujud sama sekali senarai menunggu.

Selain itu, para pesakit asing juga dirawat oleh doktor pakar berbekalkan teknologi yang canggih.

Pakar industri meramalkan, pelancongan perubatan di Asia akan meningkat antara 15 hingga 20 peratus setiap tahun, terutamanya dalam segmen pembedahan plastik.

"Pelancongan perubatan di Asia semakin menunjukkan pertumbuhan setara dengan kemewahan dan mobiliti yang bertambah baik di benua itu," kata Ketua Pusat Penyelidikan Pelancongan Perubatan, University Of The Incarnate yang berpangkalan di Texas, Amerika Syarikat (AS).

Mengulas perkara yang sama, laman web Medscape News menganggarkan, Asia boleh menjana kira-kira RM13 bilion pada tahun depan untuk industri itu.

Bagi rakyat AS, mereka lebih cenderung dirawat secara peribadi di kediaman sendiri. Cara itu, boleh menjimatkan antara 40 hingga 50 peratus daripada kos perubatan.

Namun, bagi seorang pesakit dari Shanghai, China, Liu Xiou Yang, 34, yang melakukan pembedahan kelopak mata dan membetulkan rahangnya di Seoul memberitahu: "Berapa mahal pun kosnya, saya tetap akan pergi."

Sebagaimana kencangnya populariti gelombang industri muzik Korea Selatan (K-Pop), begitu jugalah industri pelancongan perubatannya.

"Setiap kali saya menonton drama Korea dan rancangan hiburannya, saya merasakan mereka semua cantik-cantik belaka dan saya ingin menjadi seperti mereka," kata Xiou Yang.

Obses cantik


BEBERAPA hospital di Korea Selatan dan Malaysia dikatakan mempunyai kepakaran dan teknologi yang bermutu tinggi.


Seorang pakar dari Klinik Pembedahan Plastik BK DongYang, Kim Byung-gun berkata, pesakit-pesakitnya berumur dari enam hingga 70 tahun. Kanak-kanak biasanya berdepan dengan masalah kelopak mata berkembar manakala yang dewasa pula berkehendakkan kulit yang mulus.

Secara puratanya, kata Byung-gan, untuk satu prosedur perubatan, pesakitnya akan membelanjakan antara RM15,000 hingga RM30,000.

Dalam pada itu, dalam penyelidikan yang dilaksanakan CLSA Asia Pacific Markets, rakyat negara China menguasai 60 peratus senarai individu terkaya di Asia.

Jadi, tidak hairanlah sekiranya pesakit-pesakit dari negara Komunis itu bertandang ke Korea Selatan dengan membawa gambar selebriti-selebriti Korea dan memberitahu pakar tentang keinginan mereka untuk menyerupai selebriti yang diminati, kata Lee Soo-jung dari Klinik Pembedahan Plastik Lamar di Seoul.

Suntik ekonomi

Sememangnya, industri pelancongan perubatan menyuntik ekonomi Korea Selatan. Ia dibuktikan dengan kenyataan Institut Pembangunan Industri Kesihatan Korea Han Dong-woo iaitu bilangan pelancong ke negara itu pada tahun lalu mencapai kira-kira 82,000 orang dengan perolehan pendapatan mencecah RM2 bilion.

Pada tahun 2020, institut itu membayangkan terdapat berjuta pelancong perubatan yang berkunjung setiap tahun ke sana.

Bagaimana pula dengan Thailand, Singapura, Malaysia dan Filipina? Negara-negara itu dilaporkan mempunyai strategi tertentu untuk menarik perhatian pesakit luar terhadap bidang yang spesifik seperti ortopedik dan pembedahan jantung.

Di India misalnya, pelancongan perubatannya adalah jauh lebih murah daripada negara-negara Asia Selatan yang lain. Kebolehan para doktornya yang fasih berbahasa Inggeris antara 'faktor selesa' yang menggamit kunjungan pelancong.


Ramai tertanya-tanya adakah gelombang industri pelancongan perubatan akan menyisihkan lebih ramai pesakit tempatan?


India juga memperkenalkan kategori visa istimewa bagi menarik lebih ramai pelancong perubatan.

Thailand pula memperkenalkan negaranya sebagai destinasi dua tujuan iaitu pelancongan perubatan digabungkan bersama percutian santai. TripIndex baru-baru ini mengisytiharkan Negara Gajah Putih itu sebagai bernilai tinggi untuk pelancong AS.

Sementara itu, industri kesihatan di Singapura pula dianggap sebagai 'pusat premium'. Kebanyakan pelanggannya adalah terdiri daripada kerabat diraja, ahli politik berpengaruh dan artis ternama dari sekitar Asia.

Tahun depan, Singapura menyasarkan untuk menarik jutaan pesakit luar setiap tahun sekali gus menjana pendapatan sekitar RM9 bilion.

Malaysia tidak kurang hebatnya. Tahun lalu sahaja, negara itu berjaya menggamit 400,000 pesakit asing dan menjelang tahun 2020, sebanyak 1.9 juta orang akan mendapatkan khidmat di sana.

Filipina pula menyasarkan pelancong perubatan dari AS, Kanada, Taiwan dan Jepun. Negara itu percaya, mereka berupaya menjana sekitar RM3 bilion pada tahun 2015.

Bimbang

Walaupun industri pelancongan perubatan memberi pulangan lumayan kepada beberapa negara, ada pihak yang bimbang. Kata mereka, ia akan merangsang ramai bakat baharu untuk beralih khidmat ke sektor swasta.

International Journal for Equity in Health pula berpandangan, muka-muka baharu akan terpengaruh dengan gaji dan teknologi yang lebih tinggi dalam industri itu.

Malah, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dalam laporannya menyatakan, konsep pelancongan perubatan memberi implikasi besar kepada kesihatan awam.

Katanya, kemungkinan besar terdapat isu mengenai perkhidmatan itu yang hanya memenuhi keperluan pesakit luar, tetapi mengabaikan keperluan tempatan. - Reuters

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Kenali produk halal negara

Posted:

Kenali produk halal negara

Kenali produk halal negara

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID

DI CELAH-CELAH lautan manusia yang membanjiri Dewan 3, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) baru-baru ini, ramai pengunjung tertawan dengan seni kaligrafi seorang jurukhat antarabangsa yang dikenali sebagai Imam Soleh Yu Jin Xue, 41.

Jin Xue yang berasal dari Gansu, China memberitahu, dia teruja melibatkan diri dalam Halal Fiesta Malaysia (Halfest) yang diadakan di ibu kota pada 12 hingga 16 Oktober lalu.

"Halal tidak terhad kepada makanan dan minuman saja, tapi ia mempunyai makna yang lebih luas meliputi setiap tindakan yang dilakukan manusia. Kerana melihat halal secara lebih luas, maka saya ke sini dalam mempromosikan seni khat yang menjadi darah daging umat Islam serata dunia," katanya seperti yang diterjemah oleh pengurusnya, Ihsan Chew dalam bahasa Inggeris.

Tulisan khat yang dipetik dari al-Quran nukilan Jin Xue yang juga merupakan ahli kepada Persatuan Jurukhat Kebangsaan China penuh pesona.

Kreativitinya membentuk rangkaian ayat suci menjadi bunga-bungaan, pasu, daun dan beberapa motif lain berjaya menunjukkan sisi unik seni kaligrafi negara China.

Rata-rata hasil khatnya dijual bermula pada harga RM80 hingga RM150.


INISIATIF syarikat Hyper Food Industries Sdn. Bhd. membolehkan orang Islam merasai kepingan daging salai yang istimewa ini.


Kaligrafi adalah sebahagian daripada isi Halfest. Namun, ekspo yang disifatkan sebagai pesta makanan dan minuman itu, tidak lengkap tanpa kehadiran lebih 600 pempamer lain yang membawa produk-produk yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Sekretariat Halfest, Mohd. Shukri Abdullah, objektif penganjuran acara itu adalah untuk memberi kesedaran kepada pengguna tentang peri pentingnya memiliki barangan yang diiktiraf halal dalam kehidupan seharian.

"Pada masa yang sama, kita turut menonjolkan produk-produk buatan syarikat industri kecil dan sederhana (IKS) tempatan," ujar Mohd. Shukri.

Antara banyak 500 syarikat tempatan yang menyertai Halfest, keunikan kuih bakar yang dihasilkan oleh Perusahaan As-Nur yang bertapak di Kampung Pasir, Semenyih, Selangor begitu menggamit perhatian ramai.

"Meskipun ia makanan sejuk beku, kami masih mengekalkan adunan asli. Cuma kami tak membakarnya secara tradisional, sebaliknya menggunakan ketuhar," kata Pengurus Pemasarannya, Riduan Kamarudin.

Menariknya, kuih bakar yang berjenama Nura ini mempunyai pelbagai rasa seperti labu, pandan, jagung, keladi dan kuih bakar berlauk. Ia dijual antara RM3.99 hingga RM4.99 sebiji.

Kepingan daging salai


PENGGUNA perlu berhati-hati kerana bukan semua kosmetik halal.


Masih lagi bercerita tentang makanan halal. Biasanya, makanan berupa daging salai panggang kering cukup terkenal dalam kalangan masyarakat Cina.

Namun, inisiatif sebuah syarikat usahawan Melayu iaitu Hyper Food Industries Sdn. Bhd. telah menjadikan hasrat orang Islam merasainya menjadi kenyataan.

Difahamkan, produk ini dikomersialkan dengan teknologi terkini menggunakan ketuhar salai khas berkapasiti tinggi bagi menjamin mutu dan kualitinya. Selain daging salai, turut dipromosikan ialah ayam salai dan sate salai.

Hyper Food berikrar untuk menjadikan sajian itu sebagai makanan diet popular dalam kalangan keluarga Muslim di dalam dan di luar negara.

Selain itu, kita selalu terdengar mengenai kek lapis Sarawak. Tetapi kini, wujud pula kek lapis Johor yang dibawa oleh usahawan wanita bernama Zaveen Lee.

Mungkin ada sedikit persamaan rasa dengan kek lapis Sarawak, namun kek lapis cempedak yang diilhamkan olehnya menjadikan produknya lain daripada lain.

"Saya adun sendiri kek-kek ini dan ia mendapat sambutan menggalakkan daripada pelanggan di Johor dan Singapura," katanya yang berpangkalan di Taman Perling, Johor Bahru.

Di sudut lain pameran, pengunjung akan menemui produk lilin diperbuat daripada sarang lebah. Walau kedengaran pelik, ia berjaya dihasilkan oleh Syarikat TLH Product Industries Sdn. Bhd.

Pengurusnya, Wan Azila Wan Ismail memberitahu, bau lilin tersebut memberi kebaikan kepada penghidap asma.

Selain itu, demi merangsang kanak-kanak mahupun orang dewasa menikmati madu yang baik untuk kesihatan, syarikat ini memperkenalkan Honey Sticks.

"Cara menikmati Honey Sticks ini tidak ubah seperti makan aiskrim. Pembungkusan ini dikira sangat praktikal terutama dalam menggalakkan kanak-kanak makan madu yang bagus untuk tubuh badan mereka," kata Wan Azila.

50,000 pengunjung


LILIN lebah dikatakan mampu merawat sinus.


Berbanding ekspo-ekspo lain yang pernah dikunjungi warga kota, Halfest merupakan ekspo halal terbesar di Malaysia.

Selain aktiviti jual beli, pengunjung Halfest juga berpeluang menyaksikan demonstrasi masakan oleh tukang masak terkemuka negara seperti Chef Zam, Chef Noordin Ahmad dan Chef Ricky.

Mereka menunjukkan secara langsung kepada tetamu tentang cara menyediakan kek yang lazat, biskut termasuk variasi masakan tradisional.

Bagi menghargai produk yang dikeluarkan oleh para peserta Halfest, para tukang masak itu menggunakan produk dan ramuan usahawan-usahawan tersebut.

Kepada pengunjung bertuah yang mempunyai kad Touch n' Go pula, mereka turut dijemput untuk memasak bersama selebriti yang hadir.

Halfest kali ini tidak ketinggalan membawa ikon-ikon Malaysia yang mempunyai jenama produk sendiri. Antara yang paling mencuri tumpuan semestinya produk kosmetik SimplySiti hasil inovasi penyanyi tersohor, Datuk Siti Nurhaliza Tarudin.


ORANG ramai menjadikan karnival ini sebagai platform mengenali produk halal yang terdapat di pasaran.


Selain artis popular, pengunjung-pengunjung cilik dihiburkan dengan watak kartun kegemaran ramai, Upin & Ipin.

Aktiviti-aktiviti lain yang menggamatkan suasana di Halfest ialah seperti Pertunjukan Fesyen Muslimah oleh Young Designers Arena (Yoda), demonstrasi kecantikan, cabutan bertuah dan banyak lagi acara untuk disertai pengunjung.

Halfest dibawakan khas oleh CIMB Islamic Bank Bhd., dihoskan oleh Halal Industry Development Corporation (HDC). Antara penganjur lain ialah Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia.

Ekspo selama lima hari itu berjaya menarik kehadiran kira-kira 50,000 pengunjung berbilang bangsa dan agama.

Dalam pada itu, tinjauan Kosmo! mendapati rata-rata pengunjung berpuas hati lantaran berpeluang mengenali lebih banyak barangan halal di negara ini.

"Sekarang ini, ke mana saja kita pergi, orang bercakap pasal halal dan ekspo ini telah memberi pendedahan yang sewajarnya kepada saya," kata Suria Al-Ehsan, 32.

Bagi Tan Su Lin, 23, tawaran harga murah yang ditawarkan pada ekspo itu sangat menarik perhatiannya.

"Biasanya, pada orang akan menantikan saat-saat akhir kerana harga akan menjadi semakin murah," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Halfest lonjak industri halal negara

Posted:

Halfest lonjak industri halal negara

Halfest lonjak industri halal negara


ANDA boleh beurusan dengan bisnes kek lapis Zaveen di http://lapissarawak.blogspot.com.


KATA Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed, Halal Fiesta Malaysia (Halfest) merupakan inisiatif khusus yang dirangka untuk membantu usahawan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) mengembangkan perniagaan di peringkat global.

"Ia merupakan landasan kepada usahawan PKS yang terlibat dengan industri halal untuk mempromosikan produk mereka.

"Menerusi Halfest, kami berharap akan dapat menambah jumlah pengusaha tempatan dalam industri ini dan juga mengenal pasti usahawan yang berpotensi untuk diketengahkan," katanya.

Halfest merupakan pameran khusus untuk produk serta perkhidmatan yang mendapat pengiktirafan halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Ia berlangsung selama lima hari bermula 12 hingga 16 Oktober lalu di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini.

Menurut Mustapa, negara mencatatkan jumlah eksport sebanyak RM8.2 bilion tahun lalu bagi produk halal meliputi makanan dan minuman serta berhasrat untuk meningkatkan aktiviti eksport tersebut.

Ujarnya lagi, negara bukan sekadar mempunyai produk makanan dan minuman halal, malah mempunyai produk halal lain untuk keperluan bidang farmaseutikal dan kosmetik.

Selain itu, Malaysia juga menawarkan perkhidmatan seperti sistem perbankan Islam.

Dalam pada itu, untuk rekod, sebanyak 4,787 sijil halal telah dikeluarkan oleh Jakim kepada syarikat tempatan.

Full content generated by Get Full RSS.

Aura oasis di Hotel Hilton PJ

Posted:

Aura oasis di Hotel Hilton PJ

Aura oasis di Hotel Hilton PJ

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID


DEWAN besar yang diberi nafas baharu ini dijangka menarik lebih ramai pelanggan untuk melangsungkan upacara perkahwinan atau majlis-majlis korporat berskala besar.


HOTEL Hilton yang terletak di Petaling Jaya (PJ) merupakan sebuah hotel yang berada di liganya tersendiri. Usianya yang menjangkau 27 tahun pada tahun ini melambangkan betapa kukuhnya jenama Hilton di Malaysia.

Selepas hampir tiga dekad beroperasi, mungkin pihak pengurusan hotel berpendapat, sudah tiba masanya hotel tersebut dihias semula dengan konsep yang lebih mengagumkan.

Rentetan daripada itu, Hotel Hilton PJ melakukan pengubahsuaian secara besar-besaran terhadap 100 buah bilik penginapannya, dewan besar, bilik mesyuarat termasuk ruang istirehat eksekutifnya.

Menurut Pengurus Besar Hotel Hilton PJ, Chris Ehmann, pihaknya telah memperuntukkan sebanyak RM50 juta demi memberi nafas baharu terhadap hotel pilihan ramai itu.

"Kerja-kerja mengubah suai mula dilaksanakan pada Mei lalu.


TANGGA lekuk dengan simbahan warna bumi ini seolah-olah menyambut kehadiran tetamu yang datang bertandang.


"Ia dilakukan secara berperingkat dan kita jangkakan proses (pengubahsuaian) ini akan berakhir pada penghujung tahun ini," katanya ketika ditemui pada majlis pengumuman pengubahsuaian Hotel Hilton, PJ kepada pihak media dan pelanggan-pelanggan setianya baru-baru ini.

Konsep oasis

Kepada mereka yang sudah biasa menginap di hotel tersebut, pastinya akan terpukau dengan perubahan drastik yang dilakukan. Dapat disimpulkan, perbezaan yang dibawa penuh elegan dan ia berbaloi dengan nilai yang dibayar untuk hospitaliti sebuah hotel.

Paling menonjol ialah konsep atau tema yang dipilih pada bilik-bilik tetamu. Sesungguhnya, adaptasi konsep oasis kontemporari berjaya menaikkan aura dan seri setiap bilik tidak mengira kategori.


PENGURUSAN hotel percaya bahawa pembaharuan yang dilaksanakan bakal menggamit lebih ramai pengunjung ke sana.


Menerusi tema itu, pereka dalaman yang dilantik, Bluwa ter Design Studio, bermain dengan rangkaian warna-warna seperti hitam, coklat, putih gading lembut dan khaki yang menjadi latar setiap bilik.

Tidak terkecuali dengan perabot-perabot yang diilhamkan dengan warna yang sama dan berpadanan.

Sesuai dengan status hotel lima bintang, kesemua bilik juga dilengkapi tilam mewah, meja tulis yang boleh diubah suai dan kerusi yang ergonomik.

Selain itu, semua ruang bilik turut dilengkapi dengan teknologi moden bagi keselesaan maksimum baik untuk pengunjung yang datang bersantai ataupun bisnes.


BAGI para eksekutif atau ahli perniagaan yang berurusan atau bermesyuarat dengan dengan klien, hotel ini merupakan lokasi pertemuan paling terbaik di ibu kota.


Antaranya termasuklah akses talian telefon IDD, televisyen LCD berukuran 42 inci, bar mini dan sebagainya.

Pihak pengurusan juga dilihat sangat menitikberatkan suasana di ruang bilik mandi yang dilihat lebih terbuka dan bebas. Setiap bilik mandi di bilik penginapan pengunjung didominasi dengan kemasan cermin.

Kemasan jubin dan lantai terazo yang berwarna coklat perang turut membangkitkan keterujaan. Barangkali, tidak keterlaluan untuk dikatakan bahawa ramai akan suka memasuki tempat tersebut semata-mata kerana kebersihan dan keselesaan yang ditampilkan.

Dewan luas

Beralih kepada dewan besar yang biasa dijadikan lokasi meraikan perkahwinan atau majlis-majlis korporat yang lain.

Melangkah masuk ke dewan yang baharu diubahsuai itu, pengunjung pasti melihat enam buah lampu yang berbentuk gegelung.

Keindahan kepada ruang itu ditambah lagi dengan deretan lampu-lampu pijar yang memancarkan cahaya yang minimum.

Pastinya, dewan yang boleh memuatkan antara 500 hingga 600 orang tetamu itu berupaya menyuntik kenangan indah untuk hiasan sebuah majlis perkahwinan.

Bagaimanakah pula penataan untuk bilik mesyuarat?


MEMUKAU. Konsep baharu Hotel Hilton PJ yang menerapkan konsep oasis berjaya menaikkan seri dan sisi eksklusif hotel lima bintang ini.


Ya, ia masih berteraskan konsep oasis. Namun, para tetamu mempunyai pilihan sama ada warna merah atau warna bumi pada dekorasi kerusi dan meja.

Itu semua dilakukan demi memberi kepuasan kepada para tetamu korporat yang lazimnya berkehendakkan suasana yang merangsangkan ketika mengadakan sesi perbincangan bersama klien.

Menurut Chris, tempahan untuk semua kemudahan yang telah diberi nafas baharu itu sudah mula dibuka pada 1 Oktober lalu.

Berhubung soal harga, beliau memaklumkan terdapat sedikit peningkatan. Bagaimanapun, Chris menegaskan, harga yang ditetapkan itu sesuai dengan produk dan perkhidmatan yang ditawarkan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Bergilir ponteng sekolah demi bapa

Posted:

Bergilir ponteng sekolah demi bapa

Bergilir ponteng sekolah demi bapa

Oleh ADHAM SHADAN
adham.shadan@kosmo.com.my

NIK NUR ALWANI (berdiri) memerhatikan adik-adiknya mengulangkaji
pelajaran di rumah mereka di Sering, Kota Bharu semalam.


KOTA BHARU - "Sayu hati ini bila tengok anak-anak terpaksa jaga bapa, datuk dan nenek mereka. Sedih mengenangkan pelajaran mereka yang tidak menentu tetapi apakan daya saya kerana tidak boleh berbuat apa-apa."

Begitulah rintihan pilu seorang ibu, Tengku Azizah Tengku Ahmad, 41, yang terpaksa meminta lima anaknya ponteng sekolah secara bergilir-gilir demi menjaga suaminya, Zulkifli Deraman, 44, yang mengalami sakit angin ahmar serta bapa dan ibunya yang sakit tua sejak Januari lalu.

Dalam nada menahan sebak, Tengku Azizah yang kini terpaksa mengambil tanggungjawab sebagai ketua keluarga berkata, dia berasa cukup sedih apatah lagi apabila melihat pelajaran anak-anaknya itu merosot teruk.

"Pihak sekolah ada yang sudah diberitahu ada yang tidak. Sebab ada anak yang minta saya jangan beritahu sekolah kerana mereka segan.

"Sekarang saya hanya teruskan hidup sekadar termampu, bertawakal dan berserah kepada Allah," katanya ketika ditemui Kosmo! di rumahnya di Kampung Tok Ku, Sering di sini semalam.

Menurutnya, dia keluar bekerja menyara keluarga sebagai pembantu di sebuah kilang perabot di Pasir Tumboh dengan pendapatan harian kira-kira RM18 sehari.

"Kalau dikira setiap bulan saya akan menerima pendapatan RM540 tetapi kerana kerap mengambil cuti, pendapatan yang diperoleh terlalu sedikit dan tidak mencukupi kerana terpaksa menanggung kos lampin pakai buang suami yang berjumlah RM300 sebulan," katanya.

Disandarkan sebagai ketua famili yang mencari sesuap nasi untuk keluarga, Tengku Azizah keluar rumah untuk bekerja di kilang perabot seawal pukul 7.30 pagi dan pulang pada pukul 5.30 petang.

Ekoran itu, anak-anaknya, Nik Nur Alwani Zulkifli, 16; Nik Muhamad Arif, 15; Nik Muhamad Afif, 13; Nik Mohamad Azwar, 11, dan Nik Nur Athirah, 10, pula terpaksa tidak ke sekolah sekurang-kurangnya sehari dalam seminggu untuk menjaga bapa, datuk dan nenek mereka.

TENGKU AZIZAH memberikan ubat kepada Zulkifli sambil diperhatikan Tengku Ahmad di Sering, Kota Bharu semalam.


Semua anaknya itu bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Raja Sakti dan Sekolah Kebangsaan (SK) Kota Jembal.

Tengku Azizah turut mempunyai seorang lagi anak iaitu Nik Muhammad Asyraf, 6, yang belajar di prasekolah.

"Suami saya diserang angin ahmar pada bahagian otak menyebabkan dia tidak sedar apa yang berlaku pada tubuhnya dan sukar untuk bertutur.

"Dia boleh terbuang air tanpa disedarinya. Saya juga jaga ibu dan bapa saya kerana mereka menjadi tanggungjawab saya memandangkan rumah yang saya duduk ini ialah rumah mereka. Saya sekeluarga hanya menumpang," ujar Tengku Azizah.

Dalam pada itu, Tengku Azizah tetap bersyukur kerana seorang anaknya, Nik Muhamad Arif berjaya juga menghadiri peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) baru-baru ini.

Kakak sulung daripada enam beradik itu, Nik Nur Alwani memberitahu, dia dan adik-adiknya terpaksa ponteng sekolah bagi meringankan beban ibunya yang mengambil alih tugas menyara keluarga.

"Selepas bapa menghidap penyakit angin ahmar dan lelah sehingga dia tidak mampu menguruskan diri sejak dua tahun lalu, ibu terpaksa menjadi ketua keluarga dan mencari nafkah untuk kami sekeluarga.

"Keadaan bapa yang semakin teruk sehingga terpaksa memakai lampin pakai buang memaksa kami bergilir-gilir ponteng sekolah menjaga bapa menggantikan ibu yang keluar bekerja," katanya.

Menurut Nik Nur Alwani, selain bapa, dia dan adik-adiknya turut menjaga kedua-dua nenek dan datuknya iaitu Tengku Sepiah Tengku Ahmad, 89, dan Tengku Ahmad Tengku Daud, 90, yang uzur.

Orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan boleh menghubungi Tengku Azizah di talian 014-5026179 atau salurkan sumbangan ke akaun Bank Simpanan Nasional miliknya (03103-29-00015739-3).

Full content generated by Get Full RSS.

25 lebuh raya tawar diskaun tol

Posted:

25 lebuh raya tawar diskaun tol

25 lebuh raya tawar diskaun tol

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA
kamilah.mustapha@kosmo.com.my

KAJANG - Sebanyak 21 syarikat konsesi menawarkan diskaun tol dalam bentuk tunai dan rebat di 25 buah lebuh raya di seluruh negara sempena perayaan Deepavali pada Rabu ini.

Pengarah Urusan Lembaga Lebuh Raya Malaysia (LLM), Datuk Ir. Ismail Md. Ismail (gambar) berkata, diskaun tersebut bermula semalam hingga Rabu ini dengan kadar antara lima hingga 37.5 peratus atau RM0.10 hingga RM0.70.

Beliau berkata, bagi lebuh raya di bawah kendalian Plus Expressway Berhad, diskaun diberi dalam bentuk rebat sebanyak 20 peratus kepada pengguna Kelas 1 bermula semalam sehingga 28 Oktober.

"Lebuh Raya tersebut adalah Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS), Lebuh Raya Seremban-Port Dickson, Lebuh Raya Kulim-Butterworth, Lebuh Raya Utara Selatan Hubungan Tengah (Elite) dan Lebuh Raya Link Kedua Malaysia-Singapura.

"Walau bagaimanapun, rebat ini tidak diberikan di Plaza Tol Bukit Kayu Hitam, Bangunan Sultan Iskandar dan Plaza Tol Tanjung Kupang," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Ismail memberitahu, pemberian diskaun untuk lebuh raya lain akan dilaksanakan pada Rabu ini mengikut waktu yang ditentukan oleh syarikat konsesi lebuh raya masing-masing.

Full content generated by Get Full RSS.

Transformasi mula tunjuk hasil

Posted:

Transformasi mula tunjuk hasil

Transformasi mula tunjuk hasil


KERAJAAN sentiasa menjalankan usaha untuk menambah pendapatan masyarakat India serta meningkatkan potensi mereka dalam bidang perniagaan. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Perayaan Pesta Cahaya pada Rabu ini adalah istimewa kerana ia disambut ketika usaha-usaha transformasi negara mula membuahkan hasil, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata, usaha kerajaan dalam penglibatan dan penyampaian terus khidmat kepada masyarakat India telah mula menunjukkan kesan.

"Pelbagai inisiatif khas yang kita laksanakan sejak dua tahun lepas telah membuahkan hasil yang mempunyai impak nyata dan positif terhadap individu-individu dan keluarga-keluarga masyarakat India.

"Ini telah memberikan kami keyakinan untuk memperkukuh serta meluaskan lagi usaha kami supaya dapat menolong semua yang memerlukan bantuan," katanya dalam blognya www.1Malaysia.com.my sempena sambutan Hari Deepavali esok.

Najib berkata, dalam hal ini, kerajaan akan mengusahakan inisiatif secara langsung untuk menambah pendapatan dalam kalangan masyarakat India.

Perdana Menteri berkata, kerajaan juga komited untuk merealisasikan kemahiran perniagaan masyarakat India dan akan melakukan usaha-usaha untuk memupuk potensi itu.

"Dalam usaha untuk mencapai wawasan kita untuk menaik taraf kehidupan masyarakat India secara komprehensif, saya memerlukan komitmen dan kepercayaan masyarakat India untuk bekerja bersama saya.

"Kepercayaan atau 'nambikei' daripada setiap rakyat Malaysia berketurunan India adalah amat penting dalam menjalin perkongsian penuh dan berkesan di antara kerajaan dan masyarakat," katanya.

Najib berkata, ini akan memastikan kualiti hidup yang lebih baik untuk generasi masa kini serta generasi masa akan datang.

Ujarnya, satu perkara yang penting ke arah transformasi negara adalah hakikat bahawa setiap seorang daripada rakyat negara ini terlibat di dalam usaha tersebut. - Bernama.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Rusa, Penyu 'bertemu jodoh' di Shah Alam

Posted:

Rusa, Penyu 'bertemu jodoh' di Shah Alam

Rusa, Penyu 'bertemu jodoh' di Shah Alam

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

BARISAN pemain Terengganu sudah memulakan persiapan menjelang final Piala Malaysia, Sabtu ini.


SEMUA sudah mengetahui betapa Stadium Shah Alam bakal menerima 'tetamu istimewa' yang diundang ke pentas final kempen Piala Malaysia edisi ke-90, iaitu Negeri Sembilan dan Terengganu pada Sabtu ini.

'Rombongan merisik' juga telah dihantar kedua-dua pasukan sebelum ini sebaik mengecewakan Selangor dan T- Team di peringkat separuh akhir Sabtu lalu.

Ternyata, 'jodoh' antara Sang Rusa dan Sang Penyu juga seakan-akan sudah tertulis lantaran kedua-dua pasukan juga beraksi dalam Kumpulan B pada saingan peringkat kumpulan sebelum ini.

Berdasarkan rekod, Negeri Sembilan barangkali boleh mendabik dada di Shah Alam kelak lantaran kemenangan tipis 1-0 ke atas Terengganu di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi pada peringkat kumpulan masih segar dalam ingatan penyokong fanatik Hoben Jang Hoben.

Walaupun kedua-dua pasukan seri tanpa jaringan di Kuala Terengganu selepas itu, kredibiliti Sang Penyu yang menempah slot ke peringkat akhir juga tidak boleh dipandang sebelah mata.

Tambahan pula, anak-anak buah Irfan Bakti itu dilihat telah menempuh segala bentuk dugaan apabila berjaya menewaskan dua pasukan elit, Kelan- tan dan Selangor di peringkat suku akhir dan separuh akhir sebelum ini.

Jika itu dijadikan ukuran, impian Sang Penyu menamatkan kemarau menjulang Piala Malaysia yang kali terakhir dimenangi mereka sedekad lalu juga dilihat lebih cerah kerana Sang Rusa dilihat belum diuji sepenuh- nya apabila sekadar menewaskan dua pasukan berstatus kelab, Felda United dan T-Team dalam perjalanan ke perlawanan akhir musim ini.

Sekiranya tewas Sabtu ini, Terengganu masih boleh menebus kekecewaan dan kembali membuat perhitu- ngan dengan Negeri Sembilan bagi aksi Piala Sultan Ahmad Shah (Sumbangsih) tahun depan lantaran meme- gang status selaku juara Piala FA musim ini.


NEGERI Sembilan melangkah ke perlawanan akhir Piala Malaysia buat tahun ketiga berturut-turut sejak tahun 2009.


Namun jika menang, aksi Piala Sumbangsih pastinya lebih mendebarkan apabila Terengganu bakal berdepan juara Liga Super musim ini, Kelantan – pasukan yang ditundukkan mereka dengan agregat 5-3 pada saingan suku akhir yang lalu.

Pada masa sama, pengendali Negeri Sembilan, Mohd. Azraai Khor Abdullah juga sudah tentu tidak mahu duduk diam, tambahan pula final kali ini me- rupakan final kali ketiga berturut-turut selepas dikecewakan The Red Warriors musim lalu biarpun mengecewa- kan pasukan yang sama pada perlawa- nan akhir 2009.

Kredibiliti Azraai yang berjaya membantu Kedah muncul juara Piala Malaysia dua kali berturut-turut sejak 2007 juga mungkin menerbitkan rasa resah di hati Irfan yang pastinya rancak memikirkan formula terbaik bagi memastikan tahun ini merupakan tahun paling gemilang buat gergasi Pantai Timur itu.

Malah, tidak mustahil Azraai kini disayangi peminat Hoben Jang Hoben lantaran sikapnya yang sering menghargai penonton semasa menerajui Kedah sebelum ini diteruskan, dan ia dapat dilihat dalam aksi separuh akhir sebelum ini apabila kesemua pemain Negeri Sembilan dilihat menuju ke arah tempat duduk penonton sebagai tanda terima kasih.

Dalam aksi separuh akhir Sabtu lalu, Sang Penyu meneruskan kemaraan se- baik mengecewakan juara Piala Malaysia 32 kali, Selangor dengan agregat 4-1 menerusi kemenangan bergaya 2-1 di tempat sendiri.

Terengganu menang hasil jaringan Abdul Manaf Mamat dan Ashaari Samsuddin pada minit ke-17 dan 72, manakala gol sagu hati Selangor dijaringkan oleh Safiq Rahim dua minit sebelum tamat perlawanan.

Full content generated by Get Full RSS.

Keletihan punca kalah

Posted:

Keletihan punca kalah

Keletihan punca kalah

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril@kosmo.com.my


WALAUPUN mendahului 2-0 tetapi TNB akhirnya tewas 2-3 kepada KLHC pada final Piala TNB di Stadium Nasional, Bukit Jalil kelmarin.
WALAUPUN mendahului 2-0 tetapi TNB akhirnya tewas 2-3 kepada KLHC pada final Piala TNB di Stadium Nasional, Bukit Jalil kelmarin.


KELETIHAN. Itu punca kekalahan Tenaga Nasional Berhad (TNB) kepada musuh ketatnya, Kelab Hoki Kuala Lumpur (KLHC) pada final Piala TNB 2011 kelmarin.

Pada perlawanan yang berlangsung di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil itu, TNB tewas 2-3 kepada KLHC.

TNB perlu menyalahkan diri sendiri atas kekalahan itu apabila gagal mempertahankan kelebihan 2-0 ke atas KLHC.

Selepas berada dalam kedudukan selesa itu, mereka seperti membiarkan juara bertahan tersebut menjaringkan tiga gol dalam tempoh 10 minit terakhir.

Turun dengan misi menebus kekalahan dalam saingan Piala Sumbangsih dan liga, TNB bagaimanapun sekali lagi meratapi kegagalan mereka menghalang KLHC daripada mempertahankan Piala TNB.

Skuad kendalian Lailin Abu Hasan itu berjaya melakar kejutan apabila mendahului 2-0 pada babak pertama menerusi jaringan sudut penalti penyerang negara, Faizal Saari (minit kelima) dan gol padang daripada Amir Farid pada minit kelapan.

Namun, taktik bertahan TNB pada 10 minit terakhir membawa padah apabila KLHC berjaya menembusi kekebalan mereka tiga kali menerusi Amerullah Aziz (59), Chua Boon Huat (62) dan gol kemenangan oleh Muhd. Razie Rahim pada minit ke-70.

"Kesemua pemain utama kami telah bekerja keras sepanjang babak pertama dan itulah aksi terbaik mereka yang pernah saya lihat musim ini," kata Lailin.

"Hasilnya kami berjaya mendahului 2-0, namun kesannya ialah aksi tersebut menyebabkan semua pemain kami mula mengalami keletihan.

"Berbanding KLHC, mereka memiliki ramai pemain yang berpengalaman termasuk mereka yang berada di bangku simpanan, jadi mereka berjaya menggunakan kelebihan itu pada 10 minit terakhir untuk menjaringkan tiga gol.

"Apa pun, saya tetap berpuas hati dengan aksi kami kerana jelas sekali banyak peningkatan dipamerkan sejak saingan liga, malah turut berjaya membuatkan KLHC hilang arah."

Sementara itu jurulatih KLHC, R. Vivekanandan ternyata gembira dengan semangat juang yang dipamerkan oleh anak-anak buahnya untuk bangkit mencari gol penyamaan meskipun ketinggalan 0-2 pada separuh masa pertama.

"Kami memberi pemain TNB terlalu banyak ruang pada babak pertama dan ia hampir mengundang padah ekoran dua gol awal mereka," kata Vivekanandan.

"Namun, setelah memberi kata dua kepada pemain pada waktu rehat dan pertukaran strategi untuk mengekang penyerang lawan, akhirnya ia berjaya membuahkan hasil.

"Malah, apa yang lebih membanggakan ialah sikap tidak putus asa pemain kami yang terus memburu kemenangan," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Kim Swee utamakan Sukan SEA

Posted:

Kim Swee utamakan Sukan SEA

Kim Swee utamakan Sukan SEA

PENGENDALI skuad bola sepak bawah 23 tahun (B-23) kebangsaan, Ong Kim Swee mengakui tidak tertekan apabila ana-anak buahnya sekadar menduduki tempat ketiga pada Kejohanan Jemputan Piala Vietnam (VFF) yang melabuhkan tirainya kelmarin.

Menurutnya, misi mempertahankan pingat emas temasya Sukan SEA di Jakarta, Indonesia bulan depan lebih menjadi keuta- maannya berbanding gagal mencatatkan keputusan memberangsangkan pada kejo- hanan di Hanoi itu.

"Ini hanya kejohanan jemputan, itu pemi- nat kena faham. Bagi saya, Piala VFF lebih kepada medan ujian membentuk pasukan yang mantap ketika di Jakarta nanti, itu yang lebih penting," katanya kepada Kosmo! semalam.

Pada kejohanan VFF itu, Harimau Muda yang berjaya mengumpul empat mata hasil satu kemenangan, satu seri dan satu kalah, menduduki tempat ketiga di belakang Uzbekistan (tujuh mata), Vietnam (lima mata), manakala Myanmar yang tewas dalam semua perlawanan, menghuni tangga tercorot pada kejohanan yang diadakan secara liga sepusingan itu.

Pasukan Harimau Muda yang sebelum ini tewas 1-3 kepada Uzbekistan pada perlawa- nan pembukaan kembali bangkit mencatat- kan kemenangan 2-1 ke atas Myanmar sebelum berjaya mengikat tuan rumah, Vietnam 1-1 menerusi sepakan percuma cantik kapten pasukan, Baddrol Bakhtiar seminit sebelum babak pertama berakhir kelmarin.

Kim Swee bersama anak-anak buahnya yang berlepas pulang ke tanah air tengah hari semalam memberitahu, beliau berca- dang untuk mengadakan sekurang-kurangnya dua perlawanan persahabatan bertaraf antarabangsa sebelum sepak mula temasya Sukan SEA yang dijadualkan bermula 9 November depan.

"Buat masa ini, saya masih belum mengenal pasti dua pasukan lawan bagi aksi persahabatan itu yang dilihat begitu penting buat saya menyediakan pasukan terbaik bagi mempertahankan pingat emas di Jakarta nanti.

"Malah, senarai penuh pemilihan pemain yang akan dipanggil menjalani ujian sebe- lum ke Jakarta juga dijangka hanya dike- tahui selewat-lewatnya pagi 27 Oktober (Rabu)," katanya.

Malaysia yang diundi dalam 'kumpulan neraka' bersama beberapa gergasi Asia Tenggara seperti Thailand, Singapura dan tuan rumah, Indonesia bagi aksi Kumpulan A, dilihat berdepan tugas getir memperta- hankan emas Sukan SEA di Laos dua tahun lalu.

Malaysia dijadualkan bertemu Singapura (9 November), Thailand (10 November), Kemboja (15 November) dan Indonesia (17 November), manakala aksi separuh akhir dan final diadakan pada 19 dan 21 Novem- ber.

Aksi Kumpulan B pula dilihat lebih memi- hak kepada naib juara, Vietnam yang dilihat lebih mudah menempah slot ke sepa- ruh akhir apabila diundi bersama Myanmar, Laos, Brunei, Filipina dan Timor Leste.

Selepas Jakarta, skuad bimbingan Kim Swee yang tewas 0-2 kepada Jepun bagi pusingan akhir aksi kelayakan Olimpik 2012 Zon Asia bagi Kumpulan C sebelum ini juga akan berdepan dengan Syria dan Bahrain di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada 23 dan 27 November depan.

Apa yang pasti, November depan akan menjadi bulan yang paling sibuk buat Kim Swee dalam mengharungi kedua-dua siri ujian terhebat itu, sekali gus menentukan sejauh mana kemampuan Harimau Muda - sama ada akan 'mengaum' atau sekadar 'mengiau' - di pentas antarabangsa selepas ini. Selamat maju jaya, Kim Swee!

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Cerita porter Kinabalu

Posted:

Cerita porter Kinabalu

Cerita porter Kinabalu

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID


KEGAGAHAN Amirin yang berat cuma 40kg tapi mampu mengangkat bebanan seberat 70kg sememangnya mengagumkan.


KETIKA menikmati panorama penuh pesona di kaki Gunung Kinabalu yang menjadi kemegahan penduduk Sabah, sesiapapun pasti mudah menemui sekumpulan lelaki yang sedang khusyuk menyusun sayur-sayuran dan kotak-kotak.

Riak wajah mereka amat serius. Entah apa yang melayang di fikiran salah seorang lelaki itu sehingga dia tidak sedar penulis menegurnya. Barangkali, dia tidak mahu diganggu.

Melihat senario itu, kami memutuskan untuk beredar ke destinasi seterusnya. Namun, langkah itu terhenti tatkala terserempak dengan seorang lelaki bertubuh kurus melakukan perkara yang sama berdekatan dengan kenderaan kami.

Reaksinya amat menyenangkan. Dia melemparkan senyuman kepada kami dan itulah isyarat jelas bahawa dia seorang yang mudah untuk didekati.

"Hai, saya porter Gunung Kinabalu di sini, sekarang ini saya sedang menyusun sayur-sayuran untuk dihantar ke restoran di Laban Rata," katanya seolah-olah mengetahui soalan yang akan diajukan kepadanya.

Lelaki yang bernama Amirin Saidin, 25, itu, beratnya cuma 40 kilogram (kg). Hairannya, bagaimana dia berupaya memikul bebanan melebihi daripada beratnya? Bagaimanakah pula dia memiliki kekuatan yang sangat luar biasa itu?


KATA Amirin, pantang larang seorang porter ialah tidak boleh menghisap rokok kerana ia menjejaskan stamina.


Amirin yang berasal dari Ranau itu hanya tersenyum-simpul sahaja dengan pertanyaan bertalu-talu yang datang bukan hanya daripada penulis tetapi rakan-rakan yang lain juga.

Jaga makan

"Saya jaga makanan saya, saya makan nasi macam orang lain tapi saya tidak hisap rokok," katanya yang hanya mengenakan baju-T hitam, seluar sukan dan kasut sport yang sesuai untuk mendaki gunung sejauh 6 kilometer (km) sebelum sampai ke Laban Rata yang mengambil masa kira-kira tiga jam.

Amirin memberitahu, bebanan yang berupa hanya sayur-sayuran seperti sawi, kangkung dan bayam pada hari itu sebenarnya tidak seberapa bagi dirinya. Dia sudah terbiasa.

"Ini biasa saja, saya pernah angkut set pemancar RTM seberat 70kg seorang diri," katanya.

Demi sesuap nasi juga, Satimin Angat, 39, mencari rezeki dengan bekerja sebagai porter atau pengangkut barang di Gunung Kinabalu sejak lapan tahun lalu.

Cerita Satimin yang sudah lapan tahun berkecimpung dengan tugas itu, kebanyakan porter diupah sebanyak RM120.

"Biasanya upah itu merangkumi perjalanan pergi balik dan masa turun juga kita akan bawa barang," kata Satimin yang kerap membawa barang seperti simen, pasir dan beras dengan berat antara 35 hingga 55kg.

Kebanyakan porter di gunung kelima tertinggi di Asia Tenggara ini memulakan kerja seawal pagi. Kepada yang mahukan wang ekstra, mereka akan mengambil upah membawa barangan dua atau tiga kali sehari.

Ada juga yang berkhidmat dengan para pendaki hingga ke puncak Kinabalu.

Seperti kata Amirin, Satimin juga mengakui, rahsia kekuatan fizikalnya adalah disebabkan dia tidak pernah merokok.

Tidak pernah cedera


Lazimnya, porter akan mengangkut barang seperti beras dan sayur-sayuran.


Sememangnya tugas sebagai porter diselimuti dengan cabaran dan rintangan. Kecederaan boleh menerjah mereka pada bila-bila masa. Amirin dan Satimin mengakui hakikat itu.

Bagaimanapun, bukan untuk membangga diri, kedua-dua lelaki itu memberitahu, mereka tidak pernah ditimpa ke cederaan.

"Benar dan syukur kerana selama menjadi porter, kami okey saja, tidak cedera, mungkin sejak dari kecil kami sudah tahu risiko dan semakin kebal," kata Satimin berseloroh.

Bagi seorang porter lagi yang mahu dikenali sebagai Pitol, 39, pula berkata, dia seolah-olah mendapat kekuatan semula jadi sejak kecil.

"Saya jenis yang makan sayur setiap hari," tambahnya yang tinggal di Kampung Wanj yang terletak berdekatan dengan Gunung Kinabalu.

Terlanjur berbicara, Pitol mendedahkan bahawa dia, Amirin dan Satimin mempunyai pertalian saudara.

"Untuk pengetahuan kamu, kebanyakan porter-porter di sini semuanya bersaudara," katanya yang kadangkala mengambil upah menjadi pemandu pelancong dengan bayaran sekitar RM85 sehari.

Bagi penduduk yang tinggal sekitar Gunung Kinabalu, berkerja sebagai porter umpama sudah menjadi darah daging.

"Kerja ini memang tak popular, nampak susah tapi tidak bagi orang gunung seperti kami, ia sudah sebati. Rasanya mendengar bunyi cengkerik dan tiupan angin hutan lebih menarik daripada berdepan dengan kesesakan lalu lintas di bandar," kata Pitol mengakhiri bicara.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


The Twelve bina empayar fesyen

Posted:

The Twelve bina empayar fesyen

The Twelve bina empayar fesyen

Oleh ROSMALINA ABD. KADIR

THE TWELVE ibarat dinding kukuh yang harus diterjah untuk berada di dalamnya. Barangkali itu interpretasi butik ternama yang memahat nama-nama pereka fesyen tersohor tanah air yang bernaung di bawah kemegahan nama rumah fesyen tersebut.

Terletak di gedung Fahreinheit 88 di Bukit Bintang, ia turut menempatkan rekaan para pereka ternama seperti Datuk Tom Abang Saufi, Datuk Radzuan Radziwill, Key Ng dan Benson Chen.

The Twelve sememangnya satu kebanggaan buat industri fesyen tempatan, bukan sahaja sebagai penanda aras kualiti rekaan tempatan malah inspirasi kepada pereka-pereka muda tanah air.


MARIYAM mempertaruhkan koleksi Jalabia yang mencerminkan budaya dan susur galur keluarganya yang berdarah Arab.


Biarpun didasari pereka-pereka ternama yang terlebih dahulu mencipta nama, ternyata pereka-pereka muda dari Young Designers Arena (YODA) dibukakan peluang untuk sama-sama mencipta nama melalui label mereka di The Twelve.

Menurut pereka fesyen Zulfadli Nasir, The Twelve menjadi platform baginya mempromosikan rekaan Islamik atau busana Muslimah.

"Sebagai pereka yang baru mencari tapak dalam membina label dan nama, The Twelve mencipta satu motivasi yang besar dalam menghasilkan karya-karya yang lebih baik pada masa akan datang.

"Saya sendiri masih belum mempunyai butik sendiri, justeru peluang yang diberikan YODA untuk bernaung dengan The Twelve akan saya gunakan sebaik-baiknya," katanya yang banyak menggunakan fabrik sifon dalam cetusan terbarunya.

Zulfadli memberitahu, biarpun namanya masih kecil di persada fesyen tempatan, para penggemar fesyen kini berpeluang melihat dan menilai hasil kerjanya.

"Di sini saya mempamerkan lebih 20 rekaan berciri Islamik tetapi masih mempunyai sentuhan moden di mana orang bukan muslim juga boleh memakainya.

"Saya yakin industri fesyen tempatan sedang berkembang maju dan saya juga bercadang untuk menambah koleksi rekaan dan membuka butik sendiri pada masa depan," katanya.

Seorang lagi pereka muda YODA, Sharifah Mariyam Syed Muhamad memberitahu, dia mahu mengembangkan fesyen Arab di Malaysia melalui rekaan dres Jalabia yang mempunyai sentuhan dan perincian Asia Barat selain rekaan sedia pakai dan kasual.


ZULFADLI mahu mencipta nama sebagai pereka fesyen berciri Islamik.


"Saya tidak menganggap pembabitan pereka-pereka muda YODA sebagai mencari persaingan di The Twelve, kerana setiap pereka mempunyai kelebihan mereka sendiri dan menampilkan kelainan dalam setiap rekaan.

"Saya akui The Twelve meletakkan ramai pereka ternama tanah air tetapi para pereka muda pasti menjalankan peranan mereka dengan sebaik mungkin untuk dikenali di Malaysia baik dari segi nama atau label fesyen masing-masing," ujar Mariyam.

Ekspresi gaya vintaj

Mariyam memberitahu, susur galur keluarganya yang berdarah Arab dan mengamalkan budaya dari Asia Barat itu menjadi aspirasi rekaannya.

"Walaupun menghasilkan rekaan kasual untuk pasaran tempatan, saya pastikan setiap rekaan dan perincian mempunyai sentuhan Arab.

"Untuk The Twelve, saya menyediakan lebih 60 rekaan kasual dan Jalabia iaitu dres Arab," jelasnya.

Sementara itu, seorang pereka yang bertatih dalam industri fesyen dengan menghasilkan rekaan-rekaan dres, Farliz Faraliza Iskandar bangga mengetnengahkan gaya vintaj melalui label Rococo by Farliz..

Menurutnya, dia mencipta identiti melalui rekaan berkonsep vintaj kerana mahu tampil berbeza sementelah butik The Twelve terlebih dahulu menaungi nama-nama besar dalam arena fesyen dengan label tersendiri.

"Setiap pereka fesyen mempunyai pengikut mereka sendiri dan saya tidak bimbang bakal ditenggelami kerana saya percaya kepada kelainan yang saya tawarkan.

"Kekuatan Rococo adalah rekaan jaket berkonsepkan vintaj kerana saya yakin dengan sehelai jaket, ia ibarat magis yang mampu mengubah penampilan seseorang dengan serta-merta," terangnya.


KONSEP vintaj melalui label Rococo by Farliz merupakan koleksi terkini Farliz.


Dalam pada itu, koleksi vintaj Farliz turut mengentengahkan rekaan kasual dan high street yang mengutamakan corak dan cetakan retro seperti polka dot, jalur, renda dan ropol.

"Setiap rekaan kasual dan high street hanya ada satu atau dua helai manakala bagi jaket, setiap rekaan adalah eksklusif.

"Saya membawakan lebih 40 rekaan khas vintaj untuk dipasarkan di The Twelve sahaja manakala lain-lain rekaan adalah di butik Farliz yang terletak di Bangsar," katanya.

Sama seperti pereka YODA yang lain, Farliz turut mempunyai agenda untuk mengembangkan label dan jenamanya agar lebih dikenali dalam kalangan penggemar fesyen tempatan.

"Rekaan saya banyak dipengaruhi trend fesyen Eropah yang banyak menggunakan elemen polka dot serta fabrik berasaskan renda melalui rekaan gaya vintaj mereka.

"Saya juga mendapati rekaan sebegini mendapat permintaan yang tinggi dalam kalangan penggemar fesyen tempatan," ujarnya.

Bantu promosi

Sementara itu, Pengasas Young Designers Arena (YODA), Baizura Tazri memberitahu, kewujudan The Twelve didorong oleh tonggak persatuan fesyen Malaysia iaitu Malaysian International Fashion Alliance (MIFA).

"MIFA banyak memberi bantuan kepada organisasi yang berada di bawah naungan mereka termasuk YODA.

"Ini terbukti dengan kerjasama yang terjalin antara MIFA dan juga YODA. Bukan sahaja dorongan diberikan untuk mempromosi para pereka muda di arena fesyen, malah dengan menggabungkan para pereka muda dan pereka ternama di bawah satu bumbung," katanya.

Menurut Baizura, The Twelve kini menempatkan nama-nama pereka muda di bawah naugan YODA iaitu Merlee Tiew Mei Lee, Muhamad Shariff Sayam@Saim, Sharifah Mariyam Syed Muhamad, Farliz Faraliza Iskandar, Zulfadli Nasir dan Fashion Geek.


PASANGAN Shariff dan Merlee bergabung di bawah satu label iaitu MerleeShariff.


"Rekaan dan koleksi mereka kali ini ditonjolkan dengan pemahaman si pereka muda dengan gaya 80-an," katanya.

Tambah Baizura, apa yang ditampilkan di The Twelve membuktikan rekaan pereka muda Malaysia juga standing dengan pereka ternama dan antarabangsa, selari dengan objektif YODA untuk menaikkan martabat pereka muda Malaysia.

"Kepada penggemar-penggemar fesyen tanah air, anda bolehlah datang ke The Twelve di Lot G21, Fahrenheit 88, Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur untuk mendapatkan hasil-hasil rekaan pereka muda tempatan dan juga rekaan pereka ternama tanah air," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Gabungan klasik Nautica

Posted:

Gabungan klasik Nautica

Gabungan klasik Nautica


KOLEKSI terbaharu Nautica turut menawarkan himpunan pakaian buat sang jejaka.
KIRI: Jaket nuansa biru menyuntik penampilan ranggi apatah lagi ia digayakan bersama seluar jean.
KEMEJA berkotak dipadan dengan baju T polos sedondon warna.
REKAAN dres pendek yang menyerlahkan penampilan wanita tampak menawan dan sofistikated.


ISTIMEWA koleksi musim luruh jenama Nautica tahun ini kerana ia mengembalikan rekaan berunsur tradisi iaitu signatur asal Nautica yang mementingkan keaslian, warisan dan padanan rekaan sukan yang klasik.

Meskipun begitu, sedikit suntikan teknikal menyerlahkan rekaan yang mencerminkan gaya sepanjang zaman, seimbang dan bertenaga.

Musim kali ini memperkenalkan rekaan-rekaan kasual yang sesuai untuk pelbagai acara. Rona gelap dan suam seperti jingga, kuning gelap, oren tampak teguh, manakala bayang-bayang biru cair, biru gelap dan terang serta kelabu mencipta gabungan warna yang menyerlahkan penampilan.

Pakaian luarnya yang disuntik fungsi teknikal merupakan kekuatan Nautica seperti Kot Twill Trench daripada fabrik nilon dan kapas, selain rekaan Ballast Parka yang menjadi rekaan ikonik serta blazer tiga butangnya.

Untuk baju panas pula, paten terbaharu diperkenalkan seperti leher bulat, satu perempat zip, leher penuh dan leher V yang kesemuanya dibuat menggunakan kain kapas 12 gg.

Untuk baju tenunan, Nautica mencipta kemeja jersi rugbi dalam rona kosong mahupun corak jalur. Rekaan jean yang pelbagai pula diberi tenaga tambahan melalui suntikan elemen kasual yang dimaksimumkan.

Untuk denim, rekaan slim fit adalah yang paling penting. Tambahan tekstur vertikal dan perincian menjadikan rekaan lebih up to date. Warna kelabu masih menjadi elemen asas tetapi, pilihan terbaru denim biru dan hitam melengkapkan koleksi jean Nautica.

Pengenalan rekaan kemeja formal Nautica juga diperhebatkan untuk penampilan lebih rugged dan kacak. Rekaan-rekaan yang menjadi rebutan ialah kemeja Chambray Slim Fit, kemeja jaket dalam fabrik suede dua lapis dan baju panas Fisherman.

Jaket utiliti kain kapasnya pula merupakan rekaan tunggal dalam kategori itu, manakala kemeja Carter Stripe Raglan tangan panjangnya merupakan padanan sempurna bersama jaket Nautica atau dipakai begitu sahaja.

Untuk rekaan bahagian atas, tenunan yang diinspirasikan corak tentera ditambah perincian poket tampal, manakala tampalan suede di siku menyerlahkan rekaan kemeja Milbourne Pique.

Kemeja T lengan panjang dan pendek pula memperkenalkan palet warna dan perincian baru seperti logo rona kontras dan aplikasi grafik.

Sementara itu, koleksi rekaan untuk si gadis pula mencerminkan gaya feminin klasik pada setiap helaian, namun menyuntik elemen sofistikated pada masa yang sama.

Warna-warna yang ditawarkan bagi koleksi Great Lakes merupakan pilihan sempurna untuk musim luruh. Warna biru gelap dan hijau dipadankan dengan rona putih, krim dan kelabu.

Seluar denimnya mengekalkan rekaan asal mahupun pilihan baru lima poket yang ringan untuk aktiviti lasak, manakala tekstur yang diperbaharui memberikan gaya elegan meskipun hanya dipadankan dengan sehelai cardigan.

Koleksi Windy City pula merupakan rekaan paling sofistikated untuk si gadis Nautica. Ia memberi fokus kepada rekaan kemeja klasik dalam biru gelap, kelabu, putih, beri, merah jambu dan arang bagi mencipta variasi dalam setiap helaian.

Blaus femininnya dengan cetakan dot merupakan corak signatur, manakala dres kemeja klasiknya mencipta emosi anggun apabila diserikan dengan selendang yang menggantikan kardigan.

Koleksi Mackinac pula, merupakan seluar gaya luar rumah yang hebat. Reflek warnanya menceritakan perubahan musim dalam rona suam dan tenang musim luruh seperti rona jingga dan putih.

Pilihan seluar panjang longgar atau gaya seorang pelayar dengan butang atau denim biru lusuh gaya vintaj memberikan rasa sebenar wanita Nautica.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved