Khamis, 28 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Rintihan rakyat Somalia

Posted:

Rintihan rakyat Somalia

Rintihan rakyat Somalia

Susunan IZYAN LIYANA MOHD. DARIFKESEDIHAN Sainab Yusuf Mohamed tidak mampu dibendung lagi. Hatinya pilu dan luluh mengenangkan nasibnya yang kehilangan dua orang anak kesayangan dalam sekelip mata.

Namun, bagaikan sudah dijangka, naluri keibuannya selama ini sudah kuat berbisik bahawa masalah kebuluran yang melanda tanah airnya akan mengancam nyawa anak-anaknya.

"Kami tidak mempunyai bekalan makanan yang mencukupi. Tubuh anak-anak semakin kurus sehingga menampakkan rangka akibat kekurangan zat. Saya kasihan melihat keadaan mereka tetapi tidak mampu berbuat apa-apa.

"Sungguh sedih apabila dalam perjalanan merentas padang pasir yang kering-kontang bagi mendapatkan bantuan makanan, anak sulung saya meninggal dunia. Lebih perit, sebaik saja mengebumikan jenazahnya, anak kedua saya pula menghembuskan nafas terakhir," luah Sainab dalam nada bergetar.

Nasib malang Sainab turut dialami oleh Hassan Abdi. Dalam perjalanan ke kem pelarian, tangan kirinya mendukung cucunya yang kurus kering manakala tangan kanannya pula menjinjit sebuah beg kain berisi bijirin, gula dan sebotol minyak masak sumbangan agensi bantuan.

"Perut cucu saya sudah lembik kerana dia mengalami kelaparan terlampau. Saya fikir stok makanan yang diperoleh ini tidak mencukupi dan mampu bertahan untuk beberapa hari saja kerana kami perlu berkongsi dengan tujuh orang ahli keluarga lain," kata Hassan sambil menunjukkan perut cucu lelakinya yang berusia lima tahun itu.

Beginilah senario terbaharu di Somalia yang sedang berhadapan dengan krisis makanan kronik dalam tempoh dua dekad. Krisis kemanusiaan terburuk pada abad ke-21 itu telah menyebabkan separuh daripada rakyat tempatan bergelut mendapatkan bantuan makanan bagi meneruskan kehidupan.

Menagih bantuan


CUACA kemarau mengakibatkan rakyat Somalia terpaksa berjalan kaki ke kem-kem pelarian untuk mendapatkan bantuan makanan.


Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menjangkakan krisis kebuluran berkenaan akan merebak dalam tempoh dua bulan di Somalia sekiranya tiada bantuan dihulurkan.

Berdasarkan data yang dikeluarkan Unit Analisis Keselamatan Makanan dan Nutrisi (FSNAU), seramai 3.76 juta rakyat Somalia terpaksa mengharapkan bantuan kemanusiaan dari segi makanan dan ubat-ubatan.

Oleh kerana tidak tahan lagi untuk menjalani kehidupan di tanah sendiri yang sudah kehabisan sumber makanan, majoriti rakyat Somalia sanggup merentas kawasan panas kering dan berkaki ayam di bawah terik matahari yang mencecah 50 darjah Celsius ke kem-kem pelarian yang menyediakan makanan.

Malangnya, belum pun sempat menjejakkan kaki di kem berkenaan, segelintir daripada mereka mati dalam perjalanan terutamanya kanak-kanak dan bayi. Cuaca panas dan kebuluran antara faktor utama yang meragut nyawa mereka. Sementara yang berjaya tiba di kem dalam tempoh 24 jam tampak lesu, tidak terurus dan kurus kering.

Dianggarkan secara purata setiap hari, seramai 60 bayi mati akibat kelaparan dan kekurangan makanan berkhasiat, selain kemusnahan tanaman dan haiwan ternakan.

Hari ini, Somalia yang terletak di timur Afrika merupakan salah satu negara yang berhadapan dengan ancaman kemarau dan kebuluran kronik selain di Habsyah, Djibouti, Sudan dan Kenya.

Berdasarkan statistik Program Makanan Dunia (WFP) mendapati seramai 3.5 juta orang di Kenya, 3.2 juta orang di Habsyah, 2.5 juta orang di Somalia dan lebih 100,000 orang di Dijbouti terdesak memerlukan bantuan makanan.

Menurut Ketua Suruhanjaya Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Pelarian (UNHCR), Antonio Guterres, krisis kemarau dan makanan di Somalia adalah antara yang paling teruk di dunia.

"Sukar diluahkan dengan kata-kata apabila menyaksikan banyak nyawa terkorban kerana musim kemarau dan panas terik. Saya tidak pernah melihat kem-kem pelarian sesak dengan orang ramai yang hadir dalam keadaan terdesak dan tidak bermaya.

"Paling menyedihkan adalah apabila melihat seorang ibu yang kehilangan tiga orang anak serentak ketika menuju ke kem pelarian," jelas Antonio Guterres mengenai satu perempat daripada 7.5 juta orang Somalia yang membanjiri kem pelarian.

Masalah dalaman


RAKYAT Somalia menunggu giliran mengambil makanan yang disediakan di kem pelarian.


Menurut Penganalisis Ekonomi dan Pensyarah Kanan Pengurusan Strategik Kolej Perniagaan, Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr. Haim Hilman Abdullah, krisis kebuluran di wilayah Afrika tidak berkesudahan sekiranya masalah dalaman di negara itu tidak diselesaikan pada kadar segera.

Selagi isu rasuah, pergolakan politik dan perbalahan rakyat masih belum diatasi, maka secara tidak langsung ia menyebabkan ekonomi negara semakin merosot. Semua itu mengakibatkan Afrika kekal tersenarai sebagai negara mundur dan miskin.

"Selain kacau-bilau, kenaikan harga bahan api dan bahan mentah turut menyumbang pada krisis kebuluran di beberapa wilayah di Afrika.

"Disebabkan faktor itu, kebanyakan negara maju, badan korporat, individu dan agensi bantuan terpaksa mengehadkan perbelanjaan stok bekalan makanan yang ingin diagih-agihkan kepada rakyat Somalia.

"Kos pengangkutan dan penghantaran makanan ke negara itu juga dititikberatkan memandangkan ia melibatkan kos bahan api.

"Bagi rakyat Afrika pula, mereka mengalami kesukaran mengeluarkan sumber makanan daripada hasil pertanian kerana faktor cuaca yang panas dan kedudukan geografi," tambah Haim yang merujuk pada kawasan gurun dan tanah tandus di Afrika yang tidak sesuai dijadikan tapak pertanian.

Tambah Haim, isu kebuluran di setiap negara miskin dapat diatasi dengan baik sekiranya negara maju dan membangun seperti Eropah, Amerika Syarikat (AS), Jepun, Singapura atau negara sedang membangun seperti Malaysia bijak menguruskan sistem stok makanan dengan baik

"Pada pandangan saya, daripada stok makanan dibiarkan membazir begitu saja, lebih baik ia disalurkan pada negara-negara yang memerlukan," jelasnya lagi.

Kemarau berterusan

Cuaca panas dan kemarau berpanjangan telah menyebabkan 12 juta rakyat di beberapa wilayah itu terpaksa berjalan kaki ke kem pelarian bagi mendapatkan bantuan makanan dan ubat-ubatan.

Dalam pada itu, krisis kemarau tersebut turut mengakibatkan haiwan ternakan seperti kambing, lembu dan unta terkorban. Jika musim kemarau lima tahun lepas hanya mengorbankan antara 20 hingga 30 ekor haiwan ternakan setiap bulan tetapi kemarau tahun ini angka haiwan yang mati hampir mencecah 50 ekor.


WANITA ini hanya mampu berserah mengenangkan kesihatan badan anaknya yang semakin kurus akibat kekurangan makanan.


Kehilangan jumlah haiwan ternakan dalam jumlah yang banyak secara tidak langsung menyebabkan rakyat Somalia kehilangan sumber makanan.

Memetik ramalan saintis Pusat Geologi Amerika Syarikat (USGS), Chris Funk, menjangka musim kemarau di timur Afrika akan berterusan dalam tempoh yang sukar dipastikan. Lazimnya, bulan Mac hingga Jun merupakan musim hujan di Afrika.

"Namun sehingga ke hari ini, tidak menampakkan sebarang tanda-tanda hujan akan turun malah kadar purata hujan di Somalia mencatatkan di bawah paras paling rendah.

"Lebih memburukkan keadaan, isu pemanasan global dijangka meningkat dan faktor ini menyukarkan lagi usaha rakyat Afrika untuk menjalankan aktiviti bercucuk tanam kerana kekurangan sumber air serta tanah kering kontang," jelas Funk.

Setakat ini bagi menghulurkan bantuan makanan kepada rakyat Somalia yang kebuluran, UNHCR dan kerajaan Habsyah mengambil inisiatif menyediakan kem di Dolo Ado, Habsyah. Dianggarkan kem berkenaan menerima hampir 2,000 pelarian baharu setiap hari.

Persekitaran di Somalia bukan saja mempamerkan gelagat kanak-kanak bermain tanpa menyarungkan seluar malah turut menyaksikan penghuni kem sentiasa bersesak merebut makanan yang disumbangkan oleh pihak-pihak tertentu.

Keadaan yang sama turut berlaku di kem Dadaab, Kenya iaitu kem pelarian terbesar dunia yang kini dihuni kira-kira 382,000 orang sedangkan ia hanya mampu menampung 90,000 orang pada satu-satu masa.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


RM2.2 bilion bantu petani

Posted:

RM2.2 bilion bantu petani

RM2.2 bilion bantu petani

Oleh AHMAD SYAHIR KASSIM
syahir.kassim@kosmo.com.my


NAJIB (kanan) bersalaman dengan orang ramai yang menyambutnya pada Majlis Kenduri Rakyat di Padang Awam Guar Chempedak, Yan semalam.


YAN – Kerajaan memperuntukkan RM2.2 bilion bagi membangunkan infrastruktur di kawasan Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) bagi tempoh 10 tahun mulai tahun ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, melalui pembangunan itu, pendapatan petani juga dapat ditingkatkan menerusi peningkatan hasil padi dari enam metrik tan sehektar kepada 10 metrik tan sehektar.

Katanya, mulai tahun ini, sebanyak RM45 juta diperuntukkan dan jumlah tersebut akan bertambah sepanjang tempoh itu.

"Peruntukan ini akan digunakan bagi tujuan pengambilan tanah dan membangunkan kemudahan serta infrastruktur di kawasan MADA," katanya pada majlis kenduri rakyat di Guar Chempedak di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Sijil halal hotel lulus segera

Posted:

Sijil halal hotel lulus segera

Sijil halal hotel lulus segera

Oleh JUNHAIRI ALYASA
junhairi.alyasa@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Berita baik kepada mana-mana hotel yang ingin mengadakan tawaran bufet Ramadan untuk umat Islam berbuka puasa namun masih tidak mempunyai sijil halal.

Ia berikutan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) kini mewujudkan sistem pendaftaran segera yang mengambil masa satu hari sahaja khusus untuk mana-mana hotel yang berhasrat untuk mendapatkan pengiktirafan tersebut.

Menurut Ketua Pengarahnya, Othman Mustapha, (gambar) semua permohonan daripada pihak hotel akan diberikan keutamaan sepenuhnya sebelum bulan Ramadan yang bermula Isnin depan.

"Kita beri laluan secara fast track kepada pengusaha-pengusaha hotel ini, malah kita beri keutamaan termasuk kakitangan khusus untuk menguruskan permohonan ini dengan segera. Jakim ingin membantu mereka dan memudahkan apa jua urusan mereka," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Festival Nasyid Peringkat Wilayah Persekutuan 2011 di Dewan Muktamar Pusat Islam di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

4 terbunuh treler rempuh bas

Posted:

4 terbunuh treler rempuh bas

4 terbunuh treler rempuh bas

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@kosmo.com.my


Lokasi kemalangan mengorbankan empat mangsa di Kilometer 201 Lebuh Raya Utara-Selatan dekat Kamunting, Perak semalam.


BAGAN SERAI - "Dentuman sangat kuat dan sepantas kilat, saya pecahkan tingkap sebelum melompat keluar untuk menyelamatkan diri."

Demikian diceritakan seorang anggota tentera, Abdul Razak Mohd. Zaid, 30, salah seorang penumpang bas ekspres yang dirempuh sebuah treler dari arah bertentangan di Kilometer 201 Lebuh Raya Utara-Selatan dekat Kamunting di sini semalam.

Katanya, dalam sekelip mata, treler yang remuk itu menghempap bahagian depan bas menyebabkan beberapa penumpang tercampak keluar termasuk seorang kanak-kanak.

Abdul Razak yang dalam perjalanan pulang ke Kem Mahkota Kluang, Johor memberitahu, dia langsung tidak dapat melelapkan mata sejak bas tersebut memulakan perjalanan dari Kangar, Perlis kira-kira pukul 8.30 malam.

"Saya seperti tidak sedap hati dan semasa treler itu merempuh, beberapa penumpang menjerit. Suasana hingar-bingar menyebabkan mereka yang baru tersedar dari tidur mula menangis ketakutan," ceritanya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


1Malaysia Cita Rasa Kampung

Posted:

1Malaysia Cita Rasa Kampung

1Malaysia Cita Rasa Kampung

Oleh NURUL IZZA ROSLY


HASMADI bersama sebahagian daripada menu yang akan dihidangkan sepanjang Ramadan.


SETIAP kali Ramadan menjengah pasti anda sibuk memilih lokasi berbuka puasa untuk menjamu selera bersama rakan dan keluarga.

Banyak tempat makan baik restoran dan hotel menawarkan pelbagai promosi yang mampu menambat selera anda, namun faktor harga yang kadangkala terlampau mahal membuatkan hasrat terbantut.

Menawarkan harga yang berpatutan dengan rangkaian hidangan bufet bertemakan 1Malaysia Cita Rasa Kampung, Seri Cempaka Service Suites mengalu-alukan kedatangan anda menjamu selera di The Junction Bistro sepanjang Ramadan ini.

Pelbagai hidangan masakan kampung ditawarkan di Seri Cempaka Service Suites dengan 75 jenis hidangan dari bahagian utara, selatan dan timur tanah air.

Dengan menghidangkan kombinasi masakan Melayu, mamak dan Cina, anda pasti akan teruja dengan hidangan bufet dan gerai makanan yang disediakan.

Hadiah percuma

Istimewanya, promosi 1Malaysia Cita Rasa Kampung ini digandingkan bersama buah durian dan pencuci mulut durian. Dijual pada harga RM48++, ia pasti berbaloi.

Jika anda membayar untuk sembilan orang, individu yang ke-10 adalah percuma. Bukan itu sahaja, anda juga berpeluang mendapat tiga hadiah berupa tempat letak kereta percuma, baucar tunai makanan dan minuman serta baucar diskaun 50 peratus untuk penginapan.

Chef Malay Kitchen, Hasmadi Razali memberitahu, antara hidangan istimewa yang dihidangkan ialah masak lemak ketam nanas iaitu resepi dari Pahang yang diwarisi daripada ibunya.


AYAM percik Balik Pulau antara menu istimewa yang dihidangkan di Seri Cempaka Service Suites, Kuala Lumpur.


Dalam pada itu, Hasmadi turut menawarkan hidangan signatur iaitu gulai asam keladi dari Balik Pulau, Pulau Pinang.

Antara hidangan lain ialah ayam percik Balik Pulau, rusuk kambing panggang berempah, kuzi kambing, pucuk paku goreng belacan, sotong gulai Padang, semua jenis kerabu, ketam goreng cili berempah, bubur lambuk dan banyak lagi.

"Lima set menu berbeza yang merangkumi 75 jenis hidangan berlainan akan dihidangkan mengikut giliran.

"Selain itu, pengunjung juga akan dihidangkan dengan pelbagai hidangan pencuci mulut dan empat jenis air setiap hari seperti air rambutan, longan, air tembikai, bandung cincau, tebu dan sebagainya," katanya.

Pelbagai pilihan nasi akan disediakan seperti nasi putih, nasi minyak, nasi ulam, nasi beriani gam, nasi pelangi dan nasi tomato mengikut hari-hari yang ditetapkan.

Mereka yang gemarkan sate, ketupat palas, dodol dan lemang, anda tidak perlu menunggu ketibaan Syawal untuk menjamahnya kerana hidangan tersebut akan disediakan.

Kini, bagi mereka yang mahu membuat tempahan awal untuk berbuka puasa, Seri Cempaka mengadakan promosi istimewa. Mereka yang membuat tempahan sepanjang bulan ini, anda hanya perlu membayar RM38++ seorang untuk bufet. Jadi apa tunggu lagi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Berpeluh cari umbut bayas

Posted:

Berpeluh cari umbut bayas

Berpeluh cari umbut bayas

Oleh ADZRIEFAIZ ADZLAN


INILAH air terjun yang ditemui penulis semasa masuk ke hutan di Kulim.


ALHAMDULILLAH rancangan Makan Angin diteruskan untuk musim kedua. Saya gembira sebab masih lagi bersama rancangan ini sebagai hos. Banyak pengalaman yang dapat dikongsi dengan semua tapi, kali ini rasanya tanggungjawab semakin berat dan semakin mencabar.

Apa tidaknya! Musim kedua ini, saya didera untuk pergi mencari dan menyediakan sendiri bahan-bahan yang hendak digunakan dalam masakan eksotik mengikut negeri yang kami pergi dari mula hinggalah makanan itu siap untuk dimakan.

Tetapi sebelum bercerita dengan pembaca semua, saya memang terkenal dengan kaki tidur. Hendak pula 'call time' yang kami terima pada awal pagi.

Jadi sepanjang perjalanan ke Kampung Sedim, Kulim, Kedah, memang saya tidur. Hari semakin gelap dan van kami pula semakin jauh melintasi hutan.

Ngeri juga dibuatnya dan akhirnya kami tiba di tempat penginapan kami. Alamak, rupanya kami duduk dalam hutan tempat mereka selalu jalankan kem bina semangat.

Saya dapat sebuah bilik yang dikongsi dengan kawan tetapi memandangkan keadaan sekeliling yang agak menggerunkan, kami kemudian menumpang bilik kawan-kawan teknikal yang duduk dalam satu dorm ramai-ramai. Kurang sedikit gementar atau kata pendek kami ini sebenarnya penakut!

Episod kehidupan saya dengan rancangan Makan Angin musim kedua bermula keesokan pagi.

Ah! Tak mungkin. Tugasan pertama, aku kena kopek buah kelapa yang baru dipetik dengan parang sampai tinggal tempurung saja. Lepas itu belah kelapa itu dan kukur kelapa mengikut cara tradisional.


DEMI penonton Makan Angin 2, penulis mengopek sendiri kelapa.


Memang kekok betul sebab kena duduk dan kukur sampai lenguhlah kaki dan tangan. Dekat satu jam jugalah buat semua itu. Selesai tugasan mengopek kelapa, sudah tentulah tugas seterusnya adalah memerahnya untuk mendapatkan santan. Dugaan sungguh. Ini semua sebab hendak sediakan kuih istimewa negeri Kedah yang diberi nama kuih bunga pudak. Pertama kali dengar nama kuih ini.

Bahan-bahan hanya tepung pulut, garam, gula, pewarna dan santan. Cuma yang susahnya penerbit menyeksa saya untuk mengukur kelapa.

Pengalaman memang menarik, hendak pula makcik-makcik yang mengajar saya semuanya kelakar.

Masuk hutan 30 minit

Resipi kedua lagi hebat dan sangat menduga kesabaran. Kena meredah hutan belantara untuk mencari umbut bayas untuk dibuat kerabu. Tak pernah saya dengar nama bahan itu.

Sudahlah segala jenis sayuran memang susah sikit saya nak telan sebab tak suka. Tapi demi penonton semua, saya gagahi jua. Umbut itu datangnya daripada pokok bayas. Kata orang, pokok itu tumbuh di dalam hutan saja. Dah lah tu, bukan senang hendak cari pokok bayas sebab tumbuh di tengah hutan.

Hampir 30 minit jugaklah kami meredah hutan dan akhirnya jumpalah pokok bayas itu. Baru saya tahu macam mana rupanya pokok itu. Agak besar juga dan kalau hendak ditumbangkan pokok itu pun kena guna gergaji.

Dah tumbang pokok, akhirnya pakcik-pakcik dan abang-abang itu pun ambillah umbut yang terletak di tengah batang pokok bayas. Sah-sah saya tidak boleh telan semua jenis sayuran, pakcik itu pulak hiris umbut tu suruh saya rasa. Telan je lah sambil tutup hidung.


PENULIS sedang membelah batang pokok bayas untuk mendapatkan umbutnya.


Masa masuk hutan tu memang saya ingat lagi 30 minit tapi bila nak keluar itu lima minit pun tak sampai. Cheh! Memang saya kena kelentong, saja mereka nak 'menyeksa' saya. Tapi ok jugak sebab saya berpeluang lepak dan mandi air terjun kat dalam hutan tu. Memang cantik air terjun itu.

Dah sampai di kampung tu semula, saya dikerah pula untuk merebus umbut yang dah dihiris nipis. Lepas tu sediakan cili padi, belacan, bawang dan hiris semuanya.

Kerabu ini lain sikit sebab letak belacan. Selalunya kerabu tak perlu belacan. Sesudah merebus 30 minit, gaulkan dengan bahan-bahan tadi. Lepas itu apa lagi, masa untuk makan.

Itulah pengalaman pertama saya mengukur kelapa dan pergi hutan mencari umbut bayas. Walaupun susah tapi memang menyeronokkan. Nak tengok secara visual itu, jangan lupa saksikan Makan Angin musim kedua pada setiap Jumaat, jam 8.30 malam mulai malam esok 29 Julai 2011 di TV9.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Perjuangan berakhir

Posted:

Perjuangan berakhir

Perjuangan berakhir

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my


PEMAIN-PEMAIN Harimau Malaya kecewa selepas sekadar seri 1-1 dengan Singapura di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam tadi. Safee Sali (kanan) sekali lagi mencatat nama sebagai penjaring.


PERJUANG Malaysia pada kempen Kelayakan Piala Dunia 2014 sudah berakhir. Hasrat untuk mara ke pusingan ketiga kelayakan zon Asia sudah berkecai apabila sekadar mencatat keputusan seri 1-1 dengan Singapura pada aksi kedua pusingan kedua di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam tadi.

Malaysia yang memerlukan kemenangan dua gol pada perlawanan tersebut terpaksa akur dan membiarkan Singapura mara dengan agregat 6-4.

Pada perlawanan pertama di Stadium Jalan Besar (Sabtu lepas), Singa- pura menang 5-3.

Jaringan Safee Sali pada minit ke-57 pada aksi malam tadi berjaya disama- kan oleh pemain sayap kanan 'import' dari China, Shi Jiayi pada minit ke-71.

Beraksi di hadapan kira-kira 90,000 penyokong sendiri, Malaysia memperoleh peluang awal tetapi percubaan pemain sayap kiri, S. Kunanlan dari dalam kotak penalti berjaya dihadang penjaga gol Singapura, Izwan Mahbud.

Singapura kemudian mula mendapat rentak tetapi dua percubaan menerusi penyerang 'import' dari China, Qiu Li pada minit ke-10 dan ke-15 ber- jaya diselamatkan dengan baik penjaga gol Malaysia, Khairul Fahmi Che Mat.

Pada minit ke-22, pemain pertaha- nan Malaysia, Aidil Zafuan Radzak terpaksa dikeluarkan akibat kecederaan dan digantikan oleh Muslim Ahmad untuk bergandingan dengan Fadhli Shas.

Amirulhadi Zainal yang banyak menggerakkan bahagian sayap kanan Malaysia turut memperoleh peluang tetapi rembatannya dari luar kotak penalti pada minit ke-26 tepat ke daka- pan Izwan.

Khairul Fahmi terus cemerlang dengan melayangkan badan untuk menepis sepakan percuma Shaiful Esah pada minit ke-38 dan menangkis percubaan Mustafic Fahrudin pada masa kecederaan separuh masa pertama.

Bersambung babak kedua, Malaysia akhirnya berjaya memecah kebuntuan pada minit ke-57 apabila Safee merembat kencang dari sudut kanan kotak penalti Singapura setelah menerima lorongan Kunanlan.

Namun kelekaan barisan pertahanan Malaysia sekali lagi dihukum dengan Singapura berjaya menyamakan kedudukan 1-1 pada minit ke-71 mene- rusi penyudah kemas Jiayi.

Usaha Malaysia yang melancarkan serangan bertubi-tubi ke arah pintu gol Singapura bagi mencari tambahan dua gol terus menemui kebuntuan.

Lebih malang, penyerang gantian, Ahmad Fakri Saarani gagal mengawal tekanan apabila dilayangkan kad merah pada masa kecederaan.

Dengan kegagalan itu, Malaysia mengekalkan rekod lampau yang belum pernah berjaya melangkah ke pusingan ketiga sejak percubaan sulung pada Kelayakan Piala Dunia 1974.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Bukit Jalil jadi bandar sukan

Posted:

Bukit Jalil jadi bandar sukan

Bukit Jalil jadi bandar sukan


AHMAD Shabery (dua dari kiri) meluangkan masa melawat pameran pada Program Tahun Industri Sukan 2011/2012 di Kuala Lumpur semalam.


KAWASAN Kompleks Sukan Negara (KSN) di Bukit Jalil akan dibangunkan sebagai sebuah bandar sukan.

Demikian tegas Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek semalam.

Katanya, pihaknya telah mengemukakan kertas cadangan bagi tujuan itu kepada Unit Perancang Ekonomi (EPU) sejajar dengan usaha menjadikan sukan sebagai satu industri.

Menurutnya, sekiranya cadangan itu dapat direalisasikan, maka peminat sukan bukan sahaja datang ke Bukit Jalil untuk menyaksikan pertandingan, sebaliknya dapat juga membeli pelbagai produk sukan.

"Kita mahu KSN dilihat bukan sekadar penyedia kemuda- han stadium tetapi juga sebagai pusat setempat untuk mendapatkan barangan dan perkhidmatan berkaitan sukan," katanya.

Ahmad Shabery berkata demikian pada majlis pelancaran Program Tahun Industri Sukan 2011/2012 dan Persidangan Perniagaan Sukan di Pusat Konvensyen Berjaya Times Square, Kuala Lumpur semalam.

Beliau berkata, apabila kawasan KSN dibangunkan sebagai Bandar Sukan, ia akan membuka peluang perniagaan kepada pengusaha tempatan memasarkan produk sukan masing-masing.


AHMAD SHABERY (tiga dari kanan) menekan butang bagi menandakan pelancaran Program Tahun Industri Sukan 2011/2012 semalam.


Selain itu katanya, kawasan itu akan dilengkapi dengan kemudahan hotel bagi menarik lebih ramai kunjungan pelancong asing.

"Di Malaysia, orang melihat stadium sebagai satu kompleks kerajaan dan tidak memberikan sebarang keuntungan.

"Jika dilihat di negara lain, stadium itu adalah sesuatu yang boleh menjana keuntungan. Misalnya, Stadium Old Trafford di London di mana ia mempunyai sebuah pusat beli- belah di bahagian bawah stadium," katanya.

Mengambil contoh perlawanan bola sepak pusingan kelayakan Piala Dunia 2014 zon Asia antara Malaysia dan Singapura dan tiga perlawanan persahabatan dengan kelab Liga Perdana England (EPL) di Stadium Nasional, Bukit Jalil baru-baru ini, katanya, ia bukan sekadar perlawanan tetapi turut memberi kesan kepada industri sukan negara.

Katanya, sejumlah 234,000 tiket dijual untuk kesemua perlawanan tersebut.

"Sekiranya setiap penonton membelanjakan kira-kira RM200 seorang untuk tiket, makanan, pengangkutan dan membeli cenderamata, ia telah menyumbang kira-kira RM50 juta kepada ekonomi negara," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Harun belum jumpa atlet 'hilang'

Posted:

Harun belum jumpa atlet 'hilang'

Harun belum jumpa atlet 'hilang'

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my


FATIMAH antara atlet yang didakwa 'melarikan diri' ke Bulgaria.


KETUA jurulatih olahraga negara, Harun Rasheed Othman masih belum ber- temu dengan tiga atlet pecut wanita yang sebelum ini berada di bawah kendaliannya - Siti Fatimah Mohammad, Siti Zubaidah Adabi dan Yee Yi Ling.

Selepas pulang ke Malaysia dari Bulgaria bagi mengendalikan program latihan di sana dua minggu lalu, masih belum ada sebarang pertemuan yang dibuat oleh Harun dengan tiga atlet terbabit.

Perkara itu didedahkan sendiri oleh Fatimah yang turut mewakili Zubaidah dan Yi Ling.

"Harun ada datang ke tempat latihan tetapi tidak ada pula bertemu dengan kami.

"Ketika ini, kami semua hanya fokus dalam acara individu di bawah kenda- lian Tan Kok Lim. Tidak ada lagi fokus dalam acara 4x100 meter kerana sebe- lum ini Harun yang menjadi jurulatih kami," kata Fatimah ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Sebelum ini, Harun yang bertanggungjawab melatih kuartet 4x100 meter wanita negara didakwa menjadi dalang terhadap tindakan enam atlet pecut termasuk Fatimah, Zubaidah dan Yi Ling melarikan diri daripada menjalani ujian antidoping di Institut Sukan Negara (ISN) Bukit Jalil pada 24 Mei lalu.

Tiga lagi atlet yang terlibat ialah Norjannah Hafiszah Jamaluddin, Nurul Sarah Abdul Kadir dan Mohd. Noor Imran Hadi.

Ekoran daripada peristiwa tersebut, Harun bersama tiga atlet iaitu Norjan- nah, Sarah dan Imran terus diterbang- kan ke Bulgaria bagi menjalani latihan di sana atas tanggungan Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM) tanpa pengetahuan Majlis Sukan Negara (MSN).

Fatimah, Zubaidah Yi Ling pula hanya menjalani latihan di dalam negara selepas mereka mematuhi arahan MSN untuk menjalani ujian antidoping pada hari berikutnya.

Meskipun kecewa dengan situasi yang dialami mereka itu, Fatimah, Zubaidah dan Yi Ling tetap bersemangat untuk terus mewakili negara di pentas antarabangsa.

"Selepas ini berkemungkinan kami akan menyertai kejohanan olahraga di Sri Lanka dan diikuti temasya Sukan Universiti Dunia di Shenzen, China bulan depan.

"Memang semangat untuk mewakili negara tetapi hanya dalam acara indi- vidu kerana dalam acara 4x100 meter, kami kini tidak ada jurulatih dan itu membuatkan kami berada dalam dilema," jelas Fatimah.

Pada Sabtu lalu, Fatimah tampil cemerlang apabila meraih pingat emas dalam acara 100 meter wanita dengan catatan 10 saat pada Kejohanan Tertutup KOAM di Kangar, Perlis.

Zubaidah pula mengungguli acara 200 meter dengan catatan 24.3 saat yang mana dia turut memperbaharui catatan peribadinya yang sebelum ini sekadar mencatatkan 24.6 saat.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Malaysia gagal ke pusingan ke-3

Posted:

Malaysia gagal ke pusingan ke-3

Malaysia gagal ke pusingan ke-3

28/07/2011 10:45pm

KUALA LUMPUR - Harimau Malaya gagal mengekang kemaraan Singapura untuk melangkah ke pusingan ketiga Piala Dunia 2014 buat kali pertama selepas diikat 1-1 dalam perlawanan kedua pusingan kedua di Stadium Nasional, Bukit Jalil.

Pasukan Malaysia tersingkir menerusi agregat 6-4 di depan hampir 90,000 penonton, malah menutup perlawanan dengan 10 pemain selepas pemain gantian, Ahmad Fakhri Shaarani dilayangkan kad merah pada minit ke-93.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Nyaris maut, lori junam ke sungai

Posted:

Nyaris maut, lori junam ke sungai

Nyaris maut, lori junam ke sungai

28/07/2011 7:16pm

KOTA BAHARU - Seorang pemandu lori tong gas nyaris maut apabila kenderaan yang dipandunya terbabas lalu terjunam ke dalam Sungai Pengkalan Chepa di Jambatan Lapang Pari, dekat Pantai Cahaya Bulan (PCB) hari ini.

Kamarudin Ismail, 33, ketika ditemui berkata, dia terselamat tanpa mengalami kecederaan selepas berjaya membuka pintu lori yang telah tenggelam itu dan berenang sejauh kira-kira lima meter ke tebing sungai.

"Kejadian berlaku kira-kira pukul 1 petang tadi, ketika saya bersendirian dalam perjalanan dari Pengkalan Chepa menuju ke PCB untuk menghantar tong gas kepada pelanggan.

"Namun, sebaik melalui jambatan kayu satu laluan itu, lori yang dipandu tiba-tiba tergelincir daripada papan landasan atas jambatan menyebabkan ia hilang kawalan lalu terbabas sebelum terjunam ke dalam sungai," katanya ketika ditemui pemberita di sini.

Kamarudin berkata dalam keadaan terkejut dan hampir lemas kerana berada dalam lori yang semakin tenggelam, dia segera membuka pintu lori dan keluar menyelamatkan diri. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Menara berkembar di Kangar

Posted:

Menara berkembar di Kangar

Menara berkembar di Kangar

28/07/2011 6:07pm

KANGAR - Projek menara berkembar yang bakal menjadi mercu tanda baru Kangar akan bermula pada November ini dan dijangka siap dalam tempoh dua tahun.

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kangar (MPK), Rosley Mat berkata, menara 21 tingkat itu yang dibangunkan bersama MPK dan syarikat swasta akan menempatkan pejabat MPK selain berperanan sebagai pusat membeli-belah.

Pejabat MPK sekarang akan dijadikan hotel bajet, katanya kepada pemberita, di sini hari ini. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Oslo diselubungi panik

Posted:

Oslo diselubungi panik

Oslo diselubungi panik


PIHAK berkuasa menutup jalan di sebuah stesen kereta api utama di Oslo semalam.


OSLO - Sebuah stesen kereta api utama di Oslo dipenuhi dengan anggota-anggota skuad pemusnah bom pada pagi semalam hanya kerana penemuan sebuah beg yang disyaki mengandungi bom, lapor agensi berita NTB.

"Sebuah beg yang jelas kelihatan tiada pemilik ditemui berdekatan platform yang digunakan untuk perkhidmatan ulang alik ke lapangan terbang.

"Orang ramai di kawasan di sekitar platform itu sudah dipindahkan," kata seorang jurucakap perkhidmatan kereta api, Olav Nordli.

Beberapa ekor anjing berada di lokasi itu manakala polis mencari seorang lelaki berumur 25 tahun hingga 30 tahun memakai pakaian berwarna hitam dengan topi berwarna putih.

Bagaimanapun, polis kemudian yang menggunakan robot untuk mengalihkan beg tersebut mendapati tiada bom terdapat di dalamnya.

"Tiada apa yang ditemui yang menjadi perhatian pihak polis," kata seorang pegawai polis, Tore Barstad.

Pada minggu lalu, Oslo digegarkan dengan kejadian letupan bom dan pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh seorang ekstremis Kristian, Anders Behring Breivik sehingga mengakibatkan 76 orang mati.

Breivik kini ditahan polis selepas dia melakukan kejadian tersebut atas alasan bencikan pertambahan bilangan umat Islam di Eropah. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kapal selam China menyelam 5,057 meter

Posted:

Kapal selam China menyelam 5,057 meter

Kapal selam China menyelam 5,057 meter


GAMBAR fail pada 1 Julai lalu menunjukkan kapal selam China yang berjaya menyelam 5,057 meter di dasar laut di timur laut Lautan Pasifik pada Selasa lalu.


BEIJING - Sebuah kapal selam China menyelam sedalam 5,057 meter dari aras laut untuk mencatat rekod selaman paling dalam pernah dilakukan kapal selam dari negara berkenaan.

Pegawai-pegawai China enggan mendedahkan lokasi sebenar lokasi selaman kapal selam itu yang dikenali sebagai Jiaolong.

Namun, ujian selaman tersebut dipercayai dilakukan di timur laut Lautan Pasifik kelmarin.

Agensi berita Xinhua melaporkan, Jiaolong yang berupaya mencapai kedalaman 7,000 meter, membawa tiga orang menuruni dasar lautan sedalam sekitar 5,057 meter semasa ujian selaman itu.

Kejayaan ujian selaman itu membayangkan bahawa kapal selam tersebut mampu sampai lebih 70 peratus ke dasar laut planet Bumi.

Keupayaan teknikal China mencapai kemajuan besar sejak beberapa dekad lalu yang dibuktikan dengan menjadi negara ketiga di dunia yang menghantar manusia ke angkasa lepas pada 2003.

Seramai 12 lelaki pernah menjejak kaki ke bulan dan 500 lagi berada di angkasa lepas tetapi setakat ini, cuma dua individu iaitu Jacques Piccard dan Don Walsh berjaya sampai ke kawasan lautan paling dalam di dunia yang dikenali sebagai Challenger Deep di Pasifik Barat pada 23 Januari 1960.

Pengarah filem sains fiksyen Avatar, James Cameron merancang untuk menuruti jejak dua penjelajah itu untuk penggambaran sekuel filem tersebut. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Bekas tunang Hefner dedah punca berpisah

Posted:

Bekas tunang Hefner dedah punca berpisah

Bekas tunang Hefner dedah punca berpisah

LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Bekas model majalah bogel Playboy, Crystal Harris membuat pendedahan mengejutkan apabila dia mengaku langsung tidak bernafsu terhadap bekas tunangnya yang juga pengasas majalah dewasa berkenaan, Hugh Hefner, lapor sebuah akhbar semalam.

Crystal, 25, dan Hefner 85, mengumumkan pertunangan mereka pada Disember 2010.

Bagaimanapun, pasangan itu membatalkan perkahwinan mereka beberapa hari sebelum majlis perkahwinan diadakan selepas Cyrstal berubah hati.

Ketika membincangkan kisah asmara mereka dalam program bual bicara Howard Stern Show, Crystal berkata, hubungan asmara dengan Hefner berlangsung 'cuma dua saat' dan langsung tidak memuaskan.

"Selepas itu, saya serik. Saya langsung tidak bernafsu terhadap Hefner, maaf," katanya.

Menjawab komen memalukan itu di akaun Twitternya, Hefner berkata: "Crystal melakukan wawancara gila bersama Stern pada hari ini yang tidak menggambarkan realiti. Adakah dia cuba menggoda seorang teman lelaki baharu?"

Dalam temu bual yang sama, wanita itu bertegas bahawa dia tidak pernah curang terhadap Hefner.

Namun, dia bertindak membatalkan upacara perkahwinan mereka kerana menganggap berkahwin dengan pengasas Playboy itu bukan satu tindakan yang wajar. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kuasa aura Aizat

Posted:

Kuasa aura Aizat

Kuasa aura AizatVOKALIS solo muda, Aizat Amdan tidak berbohong tentang rasa cuaknya tatkala konsertnya bakal dilangsungkan di Kuching dan Kota Kinabalu.

Lokasi yang jauh daripada pandangan rakan-rakan serta para peminat Kuala Lumpur yang sentiasa menjadi pendorong di belakangnya.

Dia jujur tentang rasa takut kalau-kalau konsertnya kelak tidak dikunjung orang. Ruang yang besar jadi sepi atau tiada mata yang mahu melihat waima telinga yang mendengar alunan lagu-lagunya.

Namun itu satu rasa yang wajib hadir bagi penakluk pentas. Sama ada kecil atau besar skalanya, rasa itu akan mencuit.

Bagaimanapun ketika kaki melangkah masuk ke dalam Stadium Perpaduan, Petra Jaya, Kuching, Sarawak, debaran lain yang hadir.

Rasa bangga terbit tatkala melihat rata-rata anak muda dalam jumlah 3,000 orang hadir mahu menonton Konsert Borneo pelantun lagu Susun Silang Kata itu.

Maksud jelas dengan visual yang terang bahawa penyanyi muda seusia Aizat mampu menarik minat dan antusias golongan muda dan belia untuk menghadiri dan membeli tiket konsert.

Bukan hanya 'terjual' di konsert-konsert percuma. Buat Aizat itu sebuah tanda penghargaan. Usaha para peminat ini datang dan membeli tiket adalah satu perasaan yang tidak mampu dijual beli. "Magic!", ujar Aizat ketawa, namun bersyukur dengan kepercayaan tersebut.

Jika Aizat mahu menyediakan sebuah persembahan yang meraikan muzik di laman Sarawak, dia mendapat timbal balik yang lebih berharga apabila persembahannya itu meraih perasaan cinta daripada penonton di Sarawak, khususnya merujuk kepada sambutan hangat daripada mereka.


AIZAT mengimpikan konsert di sebelah utara, selatan dan timur Malaysia pula.


"Saya dapat rasakan cinta. Semua yang saya dan grup serta pasukan saya buat adalah untuk para peminat saya.

"Saya mahu bergembira dengan mereka dan harap mereka seronok dengan kemunculan konsert ini. Itu sahaja yang mahu dicapai untuk konsert ini," ujar Aizat yang dapat meresap ideologi cinta dan kasih sayang yang ditebarkan oleh para peminatnya di Sarawak.

Penonton terhibur

Kembali ke suasana dalam Stadium Perpaduan, kemeriahannya terserlah.

Memulakan intro konsert dengan sebuah grup daripada Sarawak iaitu Masterpiece, sejurus sebelum kemunculan Amin Jahari yang memperkenalkan lagu-lagunya.

Masih sangat baru namun vokal yang menarik dan lagu yang catchy membuat penonton terhibur dengan bekalan Amin.

Dia mempersembahkan single perdananya Tanpamu dan turut menyampaikan lagu saduran Fly me To The Moon dengan gaya sendiri yang meyakinkan.

Masa yang ditunggu-tunggu lantas tiba apabila Aizat muncul dengan gitar comelnya yang berwarna pelangi itu. Semeriah warna gitarnya itu jua jiwa penonton yang mahu melihat persembahan dan dihiburkan dengan lagu satu persatu.

Vokalnya tenang dan terang, wajahnya cukup jelas mempamerkan kepuasan melihat penonton malam Sabtu lalu. Dia mahu berhibur sepuasnya bersama penonton yang cukup malah menyanyikan lagu Aizat satu persatu.

Sesekali Aizat berbahasa Sarawak, menunjukkan jiwanya dekat dengan khalayak di depan matanya.

Ujar Aizat sewaktu sidang akhbar bersama media sebelum konsert belangsung, dia memang mahu mempelajari bahasa Sarawak agar komunikasinya jelas dan berlangsung dua hala.


ANAS (kanan), selain hubungan biologi abang kepada Aizat, dia juga merupakan pengarah muzik konsert ini.


Aizat melemparkan lagu-lagu nukilannya yang juga merupakan senjata yang menaikkan nama seorang komposer muda yang sentiasa tampak gigih memperjuangkan semangat seninya.

Bersatu dengan grupnya yang dianggotai Anas (gitar dan merangkap pengarah muzik), Pito (bass), Tarmizi (gitar utama), Ruvi (dram) dan Vinka (keyboard), Aizat lantas melontarkan lagu-lagu seperti Susun Silang Kata, Sungai Lui, Kau Aku, Hanya Kau Yang Mampu, Pergi dan Emotion.

Turut menyampaikan lagu yang dianggapnya seksi, Aizat mengalunkan lagu Sentuhan Listrikmu dengan gaya nyanyiannya yang tersendiri itu.

Menarik dan segar serta sebuah tanda hormat Aizat buat nukilan Datuk M. Nasir yang dianggapnya punya sentuhan listrik yang tersendiri.

Altimet turut menjadi penyanyi jemputan pada konsert tersebut dengan menyampaikan lagu Kotarayaku, Chantek dan Syukur bersama kolaborasi DJ Fuzz.

Hampir 20 buah lagu yang diperdengarkan kepada peminat sesuai dengan dua kemunculan album Aizat. Untuk skala di sebuah stadium, tembakan pencahayaan dan sistem bunyi dikira pada tahap yang memuaskan.

Kematangan Aizat juga terpamer bukan hanya komunikasi bersama penonton tetapi juga penguasaan pentasnya dengan mood untuk bergembira bersama penyokong-penyokong seninya.

Kagum dengan sambutan ramai

"Saya langsung tidak sangka sambutannya sebegini. Memang ada kesukaran di sana sini sebelum konsert dan yang paling saya risaukan adalah kehadiran penonton.

"Tapi apabila saya lihat jumlah yang hadir dan mereka menyanyi bersama, saya jadi tidak terkata," ujar Aizat yang membuat persediaan bersama pasukan Kasi Gegar Entertainment sejak Mac lagi.

Berharap suasana sebegini dapat memberikan semangat buat teman-teman artis lain untuk muncul dengan konsert sendiri, Aizat juga punya perancangan sendiri untuk langkah seterusnya.


MERAIKAN muzik buat peminatnya di Sarawak, Aizat meraih cinta daripada mereka.


"Hajatnya memang nak buat konsert di seluruh Semenanjung . Aizat sasarkan untuk mengadakan konsert di bahagian utara, selatan dan timur Malaysia. Cari lokasi di sana dan teruskan apa impian Aizat.

"Kalau duduk sambil tunggu peluang memang susah. Jadi kena usaha untuk terus cari peluang jumpa peminat di seluruh Malaysia."

Ini cara Aizat untuk membalas budi dan penghargaan mereka," ujarnya yang turut berterima kasih kepada salah seorang peminat di Sarawak iaitu E'e yang membantu promosi konsert dengan sukarela.

Penulis hanya sempat menonton persembahan di Sarawak namun perkhabaran dari Sabah tidak kurang beza dengan suasana di Stadium Perpaduan.

Konsert Borneo Tour-Urusan Aizat Amdan yang berlangsung di Dewan Kadazan Dusun Cultural Association (KDCA) Penampang, Kota Kinabalu, Sabah, Jumaat lalu dikatakan dapat memukau kira-kira 2,800 orang peminat.

Konsert pada malam tersebut dimulakan dengan persembahan pembukaan dari penyanyi tempatan, Jimmy Palikat serta dihoskan oleh pengacara, Farish Aziz yang kini menjadi penyampai radio untuk Suria FM di Sabah.

Untuk Aizat dan anak seni muda dengan darah yang mendidih untuk berkarya, ini sebuah bukti positif.

Jelas usaha gigih dan sifat tidak bergantung kepada pihak luar berbayar dengan kesetiaan serta kemahuan peminat untuk mengeluarkan wang ringgit dan bergembira. Permulaan yang sihat untuk sebuah usaha yang jujur.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Nurul, Amir serasi bersama

Posted:

Nurul, Amir serasi bersama

Nurul, Amir serasi bersama


PASANGAN ini mahu menjalani kehidupan dengan sederhana.


BULAN Julai barangkali tidak membawa sebarang signifikan buat segelintir individu. Namun bukan untuk pengacara Majalah Tiga, Nurul Syuhada Nurul Ain Mohd Zain. Ini kerana pada bulan inilah status solo wanita berusia 27 tahun itu bertukar kepada status isteri orang.

Pada 16 Julai lalu, si cantik manis dan bijaksana ini telah bernikah dengan Raja Amir Syah Raja Azwa, 29. Sementara pada tanggal 23 Julai pula, dia yang menerima mas kahwin sebanyak RM777 dan wang hantaran sebanyak RM20,111 meraikan cintanya bersama Amir dalam sebuah resepsi yang cukup meriah.

Resepsi yang diadakan di Sime Darby Convention Centre, Petaling Jaya, Selangor itu berkonsep moden tradisional. Dihadiri oleh lebih 1,000 tetamu yang terdiri daripada kaum keluarga, sahabat dan rakan sekerja, pasangan mempelai kelihatan cukup anggun dalam busana perkahwinan berwarna putih rekaan Datuk Radzuan Raziwill.

Berkongsi rasa mengenai cinta yang dipupuk bersama Amir, ujar Nurul, ia berputik sekitar tahun 2009 yang lalu. Perkenalan secara tidak sengaja di sebuah majlis pertunangan sahabat mereka rupa-rupanya telah membuka pintu hati masing-masing untuk menjadi pasangan kekasih.

Tempoh dua tahun mengenali hati budi masing-masing kemudian mahu diakhiri dengan ikatan sah. Bagi Nurul, tiada apa yang perlu ditunggu lagi saat hatinya telah yakin bahawa Amir akan menjadi pelindung dan payung terbaik untuknya berteduh sebagai seorang isteri.

Perbezaan persekitaran dan kerjaya antara mereka, Amir, seorang eksekutif di sebuah bank, manakala Nurul sentiasa sibuk mencari berita menarik untuk disajikan di dalam program Majalah Tiga yang sudah menjadi nadi buatnya bukan penghalang cinta mereka. Perbezaan seperti itulah yang menjadi kekuatan untuk mereka saling tertarik antara satu sama lain.

Lebih daripada itu, hati Nurul terpaut kepada Amir kerana sikap merendah diri dan baik.

"Kami begitu serasi bersama. Dia menyokong kerjaya saya, begitu juga sebaliknya. Alhamdulillah kerana akhirnya kami selamat bersatu," ujar Nurul.


KESEDERHANAAN Nurul telah memikat hati Amir untuk menyunting pengacara itu menjadi suri hidupnya.


Menurut Amir pula, hatinya begitu tertarik dengan Nurul bukan kerana kejelitaannya atau populariti yang dimiliki wanita tersebut. Sebaliknya yang penting bagi jejaka kacukan Melayu-Australia itu adalah sikap Nurul yang sangat memahami dan bijak.

"Dia mempunyai terlalu banyak keistimewaan di mata saya. Cantik dan bijak, malah dia juga merendah diri dan kami sangat serasi bersama," ujar Amir yang menghantar rombongan merisik dan meminang pujaan hatinya itu pada Januari lalu.

Bercakap tentang perancangan mereka selepas menjadi suami isteri, Nurul memberitahu, mereka akan berbulan madu ke Paris sekitar bulan Oktober nanti.

Katanya yang tidak mengambil cuti panjang dan sudah kembali bekerja, sengaja mereka melambatkan agenda berbulan madu kerana mahu menggunakan bulan Ramadan dan Aidilfitri nanti sebagai bulan mereka berkenalan dengan keluarga masing-masing.

"Kami mahu menggunakan bulan Ramadan dan Aidilfitri nanti sebagai bulan terbaik mengenali kaum keluarga baharu kami selain menumpukan ibadat puasa sebagai suami isteri buat pertama kali. Kemudian pada bulan Oktober nanti baru kami akan pergi berbulan madu ke Paris," ujar Nurul lagi.

Malah dia juga merancang untuk mengadakan sebuah lagi majlis di kampungnya, Rembau, Negeri Sembilan buat sanak-saudara yang tidak dapat hadir meraikan perkahwinan mereka baru-baru ini.

Ditanya tentang perancangan keluarga, Nurul pantas memberitahu: "Kami memang tidak merancang untuk menimang cahaya mata. Kami menerima jika Tuhan memberi rezeki, tidak kira ia bayi lelaki atau perempuan." - MALIAH SURIP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Min Kyung mengaku sukakan Eunjung

Posted:

Min Kyung mengaku sukakan Eunjung

Min Kyung mengaku sukakan Eunjung


MIN KYUNG HOON


PENYANYI Min Kyung Hoon mendedahkan yang dia mempunyai perasaan terhadap salah seorang anggota kumpulan wanita T-ara iaitu Eunjung ketika dia menjadi tetamu jemputan dalam program televisyen Quiz To Change The World yang turut dihadiri oleh Eunjung.

Pengacara program tersebut, Park Mi Sun mencelah: "Kamu seorang penyanyi yang bagus dan berwajah tampan, saya tidak faham kenapa kamu tidak mempunyai kekasih. Adakah kamu seorang yang senang rasa sunyi?."

Menjawab soalan pengacara itu, Min Kyung Hoon membalas: "Saya rasa sunyi apabila saya sibuk melakukan promosi album. Ketika saya sedang melakukan kerja-kerja promosi saya jumpa ramai gadis cantik tetapi apabila saya pulang ke rumah saya tetap akan makan seorang diri, itu membuatkan saya rasa bertambah sunyi."

Tambah pengacara itu lagi dengan mengusik salah seorang tetamu jemputan ketika itu merupakan gadis idaman Min Kyung Hoon, katanya: "Ya, dia adalah Eunjung. Saya sangat tertarik kepadanya apabila dia menyanyi dan menari."

Respons Eunjung apabila mendengar pengakuan itu secara tiba-tiba: "Saya selalu melakukan kerja-kerja promosi album bersama Min Kyung Hoon kerana lagu-lagu kami keluar pada waktu yang sama. Jadi, kami ada berjumpa beberapa kali tetapi saya tidak pernah menerima sebarang isyarat yang dia mempunyai perasaan terhadap saya."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved