Sabtu, 30 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Sekolah tahfiz flat Kampung Baru

Posted:

Sekolah tahfiz flat Kampung Baru

Sekolah tahfiz flat Kampung Baru

KEBANYAKAN pelajar berasal dari Vietnam, Bangladesh, Filipina dan Selatan Thailand.


MUNGKIN ramai tidak menyedari Kampung Baru, Kuala Lumpur kini berusia lebih 100 tahun.

Uniknya kampung yang terletak di tengah-tengah ibu kota itu merupakan satu-satunya ikon penempatan utama masyarakat Melayu.

Malah, perkampungan ini sarat dengan keunikan tersendiri terutama tradisi memasak dan mengagih bubur lambuk oleh Masjid Jamek, Kampung Baru sepanjang bulan Ramadan.

Mengunjungi kampung ini ibarat anda pulang ke kampung halaman. Walaupun dikelilingi pencakar langit namun pandangan mata pasti hinggap ke rumah tradisional.

Bagi penghuni Blok A, Flat PKNS, Kampung Baru, Jalan Raja Muda Musa, Kuala Lumpur, mereka tegar melakukan urusan seperti biasa.

Flat lebih 20 tingkat ini sama seperti flat-flat lain cuma sering kelihatan kelibat kanak-kanak, remaja dan lelaki dewasa memakai jubah putih lengkap berserban.

Alunan suara mereka membaca kitab suci al-Quran di tingkat 4 dan 18 flat tersebut jelas kedengaran memberikan satu persepsi berbeza di kawasan ini.

Sebenarnya terdapat sebuah sekolah pondok tahfiz beroperasi di bangunan itu sejak 1995.

Individu yang menjadi nadi penggeraknya ialah Ustaz Fadzil Ahmad.

Kru Jurnal Khamis lalu berkesempatan menemubual lelaki berjanggut lebat yang yang mahir berbahasa Arab itu.

Mengimbau kembali kisah lama, Fadzil yang berasal dari Kuala Ketil, Kedah menghabiskan masa lebih 10 tahun merantau demi mendalami ilmu agama.

"Sebaik sahaja habis sekolah menengah saya mendalami ilmu agama Islam di Selatan Thailand, Bangladesh, Pakistan dan Yemen. Saya tidak ditaja oleh mana-mana pihak.

"Cuma di Yemen saya mendapat tajaan penuh sehingga menamatkan pengajian dalam bidang fiqh. Teringat pesanan guru meminta saya mempraktikkan perkara yang sama di negara sendiri," cerita Fadzil.


TIADA kos pengajian dikenakan kepada pelajar cuma dengan syarat terus menyebarkan syariat Islam.


Niatnya, cuma satu iaitu untuk berdakwah.

Tambahnya, ilmu yang dipelajari sekiranya tidak disebarkan hanya sia-sia.

Menariknya, para pelajar yang belajar di Madrasah Al-Yamani yang diasaskannya di Kampung Baru ini tidak dikenakan sebarang bayaran malah kos penginapan serta makanan semua ditanggungnya.

Penyebaran ilmu

Kebanyakan pelajarnya terdiri daripada golongan miskin, anak yatim dan mangsa peperangan.

Bukan itu sahaja, majoriti pelajar Fadzil berasal dari Bangladesh, Vietnam, Filipina dan Selatan Thailand.

"Memang ramai yang pelik kerana zaman moden kini tiada istilah percuma tetapi syukur rezeki yang Allah SWT berikan saya mampu bertahan.

"Sebenarnya, ramai yang menyumbang wang sama seperti individu persendirian, korporat dan masyarakat sekeliling. Selain itu, kami juga membuat jualan amal untuk mengumpul dana," cerita Fadzil.

Beliau juga ditanya mengapa pusat penyebaran ilmu yang diasaskannya terletak di flat.

Tegasnya, bagi seseorang yang menuntut ilmu, soal lokasi bukan persoalan utama tetapi kesungguhan untuk mempelajarinya dan menyebarkan kepada orang lain.

"Tempat hanya sekadar wasilah tetapi mereka yang harus fokus.

"Jika persekitaran dan teknologi moden serta canggih kesungguhan belajar tidak terlalu ketara kerana dibuai zon selesa," katanya berfalsafah.

Terang Fadzil, beliau bersyukur dengan penerimaan masyarakat sekeliling.

"Kami sering dijemput untuk mengetuai bacaan tahlil, doa selamat selain menjadi imam surau serta masjid sekitar Kampung Baru.

"Pelajar-pelajar juga aktif membantu dalam majlis perkahwinan dan gotong-royong anjuran komuniti flat," ujarnya.

Salah satu perbezaan ketara komuniti flat sejak kewujudan madrasah ini ialah pemakaian penduduk flat yang terdiri daripada golongan wanita tidak begitu menjolok mata selain perkara sumbang tidak dilakukan secara terbuka.

"Kini sudah berkurangan mungkin kerana segan dengan pelajar pondok dan tahfiz," kata Fadzil tersenyum.

Lelaki ini menyewa dua rumah di tingkat 4 untuk 37 orang penuntut tahfiz manakala tiga rumah lagi di tingkat 18 untuk penginapan serta lokasi pelajar dewasa mengikuti pengajian pondok.

Umur para pelajar sekitar tujuh hingga 40 tahun.

Tempoh pengajian bagi pengajian pondok selama tujuh tahun manakala bagi tahfiz pula selama tiga tahun.

Bermain bola

Kebiasaannya, penuntut yang mendapat keputusan cemerlang berpeluang melanjutkan pengajian dalam bidang pengajian Islam di universiti sekitar Yemen dengan kos ditanggung sepenuhnya oleh pihak universiti.

Lelaki berusia 46 tahun ini bersyukur kerana terdapat enam orang pembantu yang membantunya menyelia madrasah.

"Para pelajar sendiri tidak dibenarkan keluar dari flat walaupun untuk berada di tingkat bawah. Selain itu jadual dipenuhi dengan sesi pengajian bermula selepas sarapan pagi hingga 11.45 malam.

"Malah, mereka tidak dibekalkan dengan komputer atau televisyen selain tidak boleh membawa telefon bimbit. Bukan untuk meminggirkan kepentingan teknologi cuma berharap mereka fokus dengan pelajaran.

"Tetapi, setiap Ahad mereka bercuti dan kesempatan itu boleh digunakan untuk menelefon keluarga. Cuti jangka masa panjang pula pada awal Ramadan sehingga Hari Raya Aidilfitri," jelas Fadzil.


MAJORITI pelajar tahfiz berasal daripada keluarga miskin.


Tambahnya, kebanyakan pelajar sekolah pondok dan tahfiz akan bermain bola sepak di padang berhampiran setiap Ahad.

Bagi Ahmad Yusuf, 25, yang berasal dari Ho Chi Minh, Vietnam, dia menuntut di madrasah itu sejak dua tahun lalu.

Ahmad agak mahir berbicara bahasa Melayu walaupun pekat telor Vietnam sehingga tersasul mendakwa umurnya sudah 50 tahun.

"Saya bersyukur kerana dapat belajar di sini kerana di Vietnam kurang pusat pengajian Islam.

"Suasana di sini agak meriah kerana terdapat ramai rakan-rakan dari negara lain seperti Thailand, Kemboja, Bangladesh dan Filipina," terangnya.

Pendapat Ahmad turut dikongsi Abdul Karim Abdul Rahman, 24, yang berasal dari Kepulauan Moro di Filipina.

"Di negara saya sendiri agak kurang sekolah tahfiz dan sekolah pondok secara formal. Kebanyakan kami belajar ilmu agama secara persendirian.

"Madrasah ini lengkap dengan sistem pembelajaran dan pengajian yang sempurna termasuk buku-buku terkini.

"Waktu yang diisi dengan padat membuatkan kami agak sibuk.

"Kesibukan itu sendiri sebenarnya agak baik untuk menghalang kita melakukan perbuatan yang tidak berfaedah," katanya.

Bagi Omar Ashabk, 17, yang berasal dari Kazakhstan, dia bangga negara ini subur dengan pusat-pusat pengajian Islam.

"Di Malaysia terlalu banyak institusi berkaitan pengajian agama Islam termasuk Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

"Pentingnya individu itu sendiri yang ingin belajar. Kami di Kazakhstan masih baru untuk mengenal Islam lebih mendalam kerana tekanan semasa penjajahan Soviet dahulu," katanya.

Omar juga ingin membuka pusat tahfiz di negaranya sebaik sahaja tamat pengajian kelak.

Ahmad Uwais Qarni, 16, yang berasal dari Bachok, Kelantan telah empat tahun belajar tahfiz di madrasah ini.

"Seronok kerana persekitarannya cukup berbeza iaitu belajar di dalam flat sehingga sering dipanggil ustaz oleh penduduk sekeliling," katanya sambil tersenyum.

Tahi lembu jadi pewangi

Posted:

Tahi lembu jadi pewangi

Tahi lembu jadi pewangi

Oleh KASANABILAH KAMARUL ZAMAN


PEWANGI tahi lembu akan menambah lagi kepelbagaian produk pewangi di pasaran.


BAYANGKAN, sisa buangan daripada lembu, boleh menjadi pewangi udara. Secara logiknya, mana mungkin najis haiwan herbivor ini boleh menjadikan udara di sekeliling kita menjadi nyaman dan segar.

Biasanya, tahi lembu yang berbau busuk ini lebih banyak digunakan sebagai baja organik oleh petani-petani di negara ini.

Bagi negara India pula, mereka menggunakan tahi lembu sebagai bahan bakar. Tahi lembu juga dijadikan ketulan mampat yang digunakan untuk membina rumah.

Namun, kajian yang dilakukan oleh dua orang pelajar daripada Sekolah Tinggi Indonesia, Dwi Nailul Izzah dan Rintya Aprianti Miki berjaya menghasilkan pewangi udara daripada tahi lembu.

Dua pelajar ini akan mewakili Indonesia ke pertandingan The International Environment Project Olympiad (INEPO) yang akan berlangsung pada Mei ini di Istanbul, Turki.

Mereka merupakan peserta pertandingan Projek Sains Olympiad Indonesia yang berjaya merangkul tempat pertama dalam pertandingan tersebut.

Pertandingan disertai oleh hampir 1,000 orang peserta di seluruh Indonesia.

Syarat untuk menyertai pertandingan ini ialah, para peserta perlu menggunakan bahan yang mudah didapati di semua negara dan tidak bermusim.

Jadi, kedua-dua pelajar itu telah memilih tahi lembu sebagai bahan asas penyelidikan mereka.

Pewangi yang dicipta oleh dua pelajar daripada Sekolah Menengah Agama Muhammadiyah ini sangat mesra alam dan berbau seperti herba.

Menurut Nailul, haruman yang dihasilkan mereka mempunyai bau semula jadi seperti tumbuh-tumbuhan.

"Haruman ini mempunyai bau tumbuhan tulen yang menjadi makanan lembu dan bukan kerana bantuan bahan kimia untuk menjadikannya wangi," ujarnya.

Nailul dan Rintya melakukan kajian dari aspek pemasaran untuk mengetahui potensi produk yang mereka hasilkan itu boleh dipasarkan.


SEBAHAGIAN besar penduduk India membina rumah menggunakan najis haiwan ini. - Gambar hiasan


Proses

Rintya berkata pewangi tahi lembu ini sangat berpotensi untuk dipasarkan kerana kosnya adalah sangat murah, iaitu RM6.70 untuk setiap pek 225 mililiter.

"Selain harganya yang murah, pewangi ini juga tidak mengandungi bahan kimia seperti benzo acetat yang berbahaya untuk manusia," jelas Rintya.

Proses untuk menghasilkan pewangi ini dimulakan dengan mengumpul tahi lembu untuk proses penapaian. Tahi lembu berkenaan diambil dari ladang lembu yang terletak di Rempit Kabupaten, Jawa Timur.

Tahi lembu yang dikumpulkan akan ditapai selama tiga hari. Air yang terhasil daripada proses penapaian ini akan diambil dan dicampurkan dengan air kelapa.

Air yang sudah bercampur berkenaan akan diekstrak melalui proses penyulingan secara berperingkat selama tujuh hari.

Proses tersebut dilakukan untuk membuang bahan kotor yang terdapat dalam sisa buangan lembu ini.

Hasil daripada proses ini, air tersebut berbau seperti rumput segar.

Nailul memberitahu bahawa mereka akan mendaftarkan ciptaan mereka ini di bawah Hak Harta Intelek (IPR) kerana tiada lagi produk yang sama didaftarkan.

"Jadi, kita ada peluang yang besar untuk mendapatkan hak cipta," jelas Nailul.

Baju buluh tahan busuk

Posted:

Baju buluh tahan busuk

Baju buluh tahan busuk

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM


PRODUK berasaskan buluh semakin dikenali.


MIANG pokok buluh boleh menyebabkan kegatalan jika tidak kena cara memegangnya.

Namun, tumbuhan yang banyak terdapat di negara ini sebenarnya mempunyai pelbagai khasiat tersembunyi yang bermanfaat untuk manusia.

Malah, buluh yang sama keluarga dengan rumput itu turut enak jika rebungnya dimasak gulai. Bagi orang Melayu di Negeri Sembilan, Perak dan Pahang, hari raya pasti tidak lengkap tanpa lemang.

Bukan itu sahaja tarikan tersendiri tumbuhan ini. Buluh digunakan secara meluas untuk pembinaan jambatan, rumah selain akar dan daunnya didakwa berkhasiat untuk merawat beberapa penyakit.

Ironi, buluh digunakan secara meluas sebagai bahan utama Jambatan Sinchuan, China yang kini berusia lebih 1,000 tahun.

Selain itu, kediaman yang diperbuat daripada buluh tidak mudah roboh atau musnah apabila dirempuh gempa bumi kerana sifat elastiknya.

Kini, terdapat lebih 1 billion penduduk di seluruh dunia menggunakannya untuk membina rumah.

Namun, bagi dua adik-beradik, Shazila dan Shahiza Ghazi, mereka memaksimumkan buluh dengan cara tersendiri dengan diterjemahkan dalam bentuk produk fabrik seperti pakaian, tuala, alas lantai serta tudung.

Malah, syarikat milik mereka iaitu Bamboo Malaysia Sdn. Bhd. yang ditubuhkan pada 2009 menjadi tempat dua wanita ini bereksperimen dengan buluh sehingga dijadikan pakaian dalam lelaki dan juga wanita.

Bertempat di Plaza Mont Kiara, kedua-dua wanita ini teruja menceritakan erti buluh kepada kru Jurnal.

Menurut Shazila yang tampil menarik memakai baju-T berwarna merah yang bahannya diperbuat daripada 70 peratus buluh. Idea itu mula dijana dalam bentuk komersial oleh ayahnya, seorang bekas senator, Datuk Ghazi Ramli.

"Ayah menubuhkan Yayasan Inovasi Alam Sekitar Global (GIEF) pada 2010 yang memberi tumpuan kepada pembangunan kreativiti dan inovasi berasaskan buluh.

"Menerusi GIEF, beliau mewujudkan Dunia Bambu yang menekankan kepada penggunaan buluh untuk produk makanan, perlindungan, pakaian, hiburan dan pengangkutan," cerita Shazila dengan nada teruja.

Tambahnya, dia dan adiknya, Shahiza memperkembangkan idea ayah mereka pula dalam bentuk produk tekstil dan cenderamata.

Baju buluh

Salah satu keunikan 'idea' mereka ialah baju-T berasaskan buluh.

"Baju berasaskan buluh teksturnya agak lembut, selesa dipakai selain mudah dibasuh. Selain itu, anda tidak perlu menggunakan pelembut kain kerana pakaian itu sememangnya lembut dan ringan.

"Malah, baju ini juga tidak perlu digosok dengan seterika kerana sifatnya yang elastik," ujarnya.

Shazila juga mendakwa baju itu tidak akan berbau hapak walaupun lencun terkena peluh berhari-hari.

Adiknya, Shahiza tampil mencelah dengan mendakwa dia menggunakan baju itu selama tiga hari dan nyata masih berbau harum kerana disembur dengan minyak wangi.


BAJU batik yang menggunakan buluh direka oleh dua orang adik-beradik ini.


"Saya sebenarnya malas untuk menggosok baju menggunakan seterika jadi ini satu perkara yang agak praktikal," katanya.

Tambah Shahiza, buluh bercirikan anti bakteria, lembut serta teguh.

"Sebenarnya, produk tekstil berasaskan buluh telah digunakan secara meluas di China, Australia, Taiwan, Korea dan Jepun.

"Mereka menganggap pakaian sedemikian lebih menjaga alam sekitar selain selesa digunakan," ujarnya.

Cuma kos untuk produk berkaitan buluh 20 peratus lebih mahal berbanding kapas.

Malah, jenis buluh yang sesuai digunakan ialah moso yang hanya terdapat di China, Korea Selatan dan Jepun.

Pakai sendiri

Shazila memberitahu, sambutan rakyat negara ini masih belum meluas kerana tidak banyak produk berkaitan buluh terdapat di pasaran.

Setakat ini, produk mereka hanya dijual secara online atau pameran dan ekspo tertentu.

Namun, pelbagai cerita lucu dan komen yang mereka terima daripada pelanggan.

"Ramai yang bertanyakan adakah memakai baju atau tuala buluh akan menyebabkan kegatalan dan miang pada tubuh badan.

"Selain itu, ada pelanggan yang bertanya sama ada mereka tidak menemui cebisan buluh baju, tudung dan sapu tangan serta tuala," katanya sambil ketawa.

Cerita Shazila lagi, ada juga pelanggan lelaki yang segan untuk membeli seluar dalam.

"Biasanya kami hanya meletakkan kotak seluar dalam lelaki di rak pameran. Sekiranya mereka ingin membelinya baru kami akan memberikan bersama isi.

"Cuma mereka akan berasa malu-malu untuk bertanya apa perbezaan berbanding seluar dalam berasaskan kapas dan getah," ujarnya.

Wanita yang masih bujang ini juga bersyukur kerana keluarga, saudara-mara dan rakan-rakannya banyak membantu melariskan jualan produknya.

"Tidaklah sampai memaksa mereka membelinya cuma ingin mempromosikannya tanpa sebarang paksaan," katanya.

Harga bagi setiap produk antara RM5.90 hingga RM600.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


EV pertama dijual di Malaysia

Posted:

EV pertama dijual di Malaysia

EV pertama dijual di Malaysia

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN

i-MIEV yang berwarna-warni ini milik Masaharu Iwata yang bertugas di Mitsubishi Corporation, Kuala Lumpur.


PENGEDAR kenderaan jenama Mitsubishi di Malaysia, Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) baru-baru ini mencipta sejarah tersendiri apabila menawarkan pasaran tempatan kenderaan elektrik sepenuhnya (EV) iaitu Mitsubishi i-MiEV (Mitsubishi Innovative Electric Vehicle).

Pelancaran rasmi kenderaan tersebut diadakan di pusat EV pertama MMM, SAG Star yang terletak di Jalan Chan Sow Lin, Cheras Kuala Lumpur. i-MiEV ditawarkan pada harga RM136,118 seunit (di atas jalan, tidak termasuk insurans) dan hadir dalam dua pilihan warna iaitu putih dan dua tona putih merah.

Untuk makluman, projek EV Mitsubishi Motors Corporation (MMC) bermula seawal tahun 1969 menerusi model MINICAB EV. MMC kemudian meneruskan penyelidikan dan pembangunan (R&D) model EV dengan memberi perhatian khusus kepada aspek motor dan bateri.

Pada tahun 2006, MMC membangunkan i-MiEV.

Sebenarnya, i-MiEV bukanlah model yang terlalu asing. Dibina berasaskan kepada model kompak (dipanggil kei kar di Jepun) Mitsubishi i, MMC giat menguar-uarkan tentang jentera tersebut sejak empat tahun lalu.

i-MiEV dilancarkan pada Julai 2009 buat pertama kalinya di Jepun. Sejak itu, kereta comel tersebut mula mendapat perhatian dunia. Dalam tempoh beberapa tahun itu juga i-MiEV mengalami perkembangan yang memberangsangkan, sebelum ia diperkenalkan di pasaran Eropah pada akhir 2010 dan ke Amerika Utara setahun kemudian.

Di pasaran Eropah, i-MiEV tampil sebagai Peugeot iOn serta Citroen C-Zero, hasil kolaborasi antara MMC dan PSA Peugeot Citroen. i-MiEV yang khas untuk pasaran Amerika Utara, dikenali sebagai Mitsubishi i dikatakan bersaiz lebih besar dan memiliki banyak ciri berbanding i-MiEV standard.

i-MiEV terus mencatat pencapaian signifikan apabila Mitsubishi i berada di ranking pertama dalam senarai Garis Panduan Bahan Api Tahunan yang dikeluarkan oleh pihak Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) Amerika Syarikat pada tahun 2011.


ATAS: i-MiEV turut dikenali sebagai Peugeot iOn dan Citroen.


Mitsubishi i menjadi kenderaan paling cekap bahan api yang pernah dinilai oleh EPA, sebelum ia dikalahkan oleh model Honda Fit EV pada Jun 2012.

Sumber kuasa i-MiEV datang daripada pek bateri lithium-ion yang menggerakkan satu unit motor elektrik. Bateri berkapasiti 330V itu diletakkan di dek bawah lantai. Sementara motor elektrik diletakkan di bahagian bawah ruang kargo.

Motor elektrik berkenaan mampu menghasilkan kuasa mencecah 49kW dan tork 180Nm. Kelajuan maksimumnya ialah 130 kilometer sejam. Boleh tahan juga lajunya.

Meninjau bahagian kabin, i-MiEV dilengkap sistem hiburan double DIN dengan skrin sentuh bersama navigasi GPS.

Penjimatan Signifikan

Sehinga kini, MMC telah menghasilkan kira-kira 33,000 unit EV, selain membentuk kerjasama dengan 107 syarikat swasta dan awam di seluruh dunia. Kerjasama itu melibatkan pelbagai inisiatif seperti ujian bersama dan aktiviti pendidikan mengenai keperluan infrastruktur EV.

Kenapa anda perlu membeli i-MiEV? Alasan utama adalah penjimatan. Pertamanya dari segi kos minyak yang dapat dikurangkan dengan signifikan. Sebabnya, untuk mengecas penuh i-MiEV, caj yang dikenakan cuma RM3.50 berdasarkan kepada tarif elektrik semasa.

Dengan RM3.50 jarak yang boleh dicapai adalah sejauh 150 kilometer. Jadi, kosnya hanya 3 sen bagi setiap kilometer. Tidak cukup? Baiklah, cukai jalan untuk i-MIEV hanya RM10 setahun. Jumlah itu diperoleh selepas perbincangan dibuat antara MMM dan bahagian teknikal Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

MMM juga menyatakan bahawa syarikat insurans tidak ada masalah untuk menawarkan perlindungan insurans buat i-MIEV. Hasilnya, ia hanya dikenakan caj seperti kenderaan bersesaran 660cc. Memang murah!

Bagi memberi ketenangan fikiran buat pemiliknya, i-MiEV hadir dengan pakej penyelenggaraan percuma selama lima tahun. Selain jaminan selama lima tahun atau jarak perbatuan sehingga 100,000 kilometer (mana-mana tiba dahulu).


ODA (tiga dari kiri) menyerahkan cenderahati kepada pemilik pertama i-MiEV di Malaysia, saudara Iwata.


"Penyelenggaraan akan dilakukan pada setiap 20,000 kilometer dan apa yang ditukar cuma penapis pendingin hawa dan minyak brek. Itu sahaja. Selebihnya melibatkan pemeriksaan diagnostik bagi memastikan semua komponen elektronik dapat beroperasi dengan baik," kata Perunding Teknikal MMM, Francis Tan.

Selain pembeli individu, MMM menyasarkan i-MiEV kepada syarikat korporat yang menggunakan kenderaan dalam jarak yang pendek dan peka terhadap alam sekitar.

Menyentuh tentang insentif cukai terhadap kenderaan hibrid dan elektrik yang akan tamat pada Disember 2013, Ketua Pegawai Eksekutif MMM, Tetsuya Oda yakin bahawa kerajan faham bahawa EV bukan lagi kenderaan untuk tujuan ujian. Tetapi sudah boleh ditawarkan kepada orang ramai secara meluas. Justeru, kerajaan pasti akan menimbang untuk meneruskan insentif tersebut.

Harus tahu juga bahawa harga yang ditawarkan untuk memiliki sebuah i-MiEV juga termasuk dengan pemasangan poin pengecasan.

"Kami bukan sekadar menjual kereta tetapi turut perlu memastikan poin pengecasan yang selamat. Jadi, setakat ini, lokasi pengecasan terbaik adalah di pusat EV.

"Bagi proses mengecas di rumah pula, ia mungkin agak sukar untuk mereka yang tinggal di kondominium atau atau pangsapuri. Melainkan anda mendapat persetujuan daripada pihak pengurusan kondo untuk menyediakan satu tempat mengecas khas," kata Ketua Pemasaran dan Produk MMM, Shoen Saito.

Saito juga memberitahu, perancangan untuk mewujudkan stesen pengecasan pantas memang ada. Malah pihaknya sudah berbincang dengan beberapa pihak di Malaysia.

Sebagai permulaan, SAG Star menjadi pusat EV yang pertama dan menawarkan kemudahan mengecas secara percuma untuk semua pemilik EV dengan keutamaan diberikan kepada pemilik i-MiEV.

MMM merancang untuk menambah pusat EV kepada lima dalam tahun kewangan tahun ini. Dengan kos RM250,000 setiap satu, lokasi pusat EV itu bakal tertumpu di kawasan Lembah Kelang.

Persoalannya, adakah rakyat Malaysia sudah benar-benar bersedia untuk mengadaptasi teknologi ini sepenuhnya? Sama-sama kita nantikan.

BMW Motorrad tawar dua model enduro

Posted:

BMW Motorrad tawar dua model enduro

BMW Motorrad tawar dua model enduro


JENTERA ini dikuasakan oleh unit enjin 798cc yang dipadankan dengan kotak gear enam kelajuan.


BMW Group Malaysia (BMW Malaysia) menerusi BMW Motorrad baru-baru ini memperkenalkan dua model motosikal enduro baharu ke pasaran tempatan.

Dua model yang menjanjikan kepuasan tunggangan untuk para peminat jentera off-road itu ialah BMW F 700 GS dan F 800 GS.

BMW F 700 GS merupakan produk baharu yang diperkenalkan bagi menggantikan model sedia ada iaitu F 650 GS.

BMW F 700 GS disasarkan kepada mereka yang kurang berpengalaman dalam tunggangan off-road. Tetapi mahukan sebuah jentera berprestasi tinggi serta ekonomikal untuk kegunaan harian.

BMW F 800 GS pula merupakan model yang ditambah baik daripada model sebelumnya. F 800 GS mengabungkan keupayaan jelajah dan kualiti tunggangan di laluan off-road.

Konsep reka bentuk kedua-dua model tersebut turut berubah daripada karakter urban kepada lebih maskulin dan kontemporari.


BMW F 700 GS menjadi pilihan golongan yang gemar menunggang dalam jarak jauh.


Kedua-duanya dilengkapi enjin dua silinder bersesaran 798cc dengan sistem penyejukan cecair. Bahan api diperoleh menerusi sistem pancitan kawalan elektronik. Kotak gearnya ialah enam kelajuan.

Biarpun begitu, ledakan kuasa bagi kedua-dua model itu agak berbeza. F 700 GS berupaya menjana output maksimum sebanyak 75hp @ 7,300rpm dengan kuasa kilas setinggi 77Nm @ 5,300rpm.

Untuk F 800 GS pula, ia lebih berkuasa apabila kuasa maksimumnya mencecah 85hp @ 7,500rpm. Sementara torknya pula sebanyak 83Nm @ 5,750rpm.

Sistem brek antikunci (ABS) didatangkan sebagai ciri standard bagi kedua-dua model berkenaan. Ciri lain yang turut ditawarkan termasuklah Automatic Stability Control (ASC) dan Electronic Suspension Adjustment (ESA).

BMW F 700 GS ditawarkan dengan tiga pilihan warna iaitu kelabu, merah dan perak. F 800 GS pula didatangkan dengan pilihan warna tembaga, biru dan putih.

Harga jualan atas jalan tidak termasuk insurans bagi F 700 GS ialah RM79,800 dan F 800 GS pula dijual pada harga RM89,800. Ia boleh didapati menerusi semua pengedar sah BMW Motorrad di seluruh negara.

Penerus legasi lagenda!

Posted:

Penerus legasi lagenda!

Penerus legasi lagenda!

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


ACCORD generasi kesembilan sarat dengan teknologi keselamatan tercanggih.


SEPERTI kita sedia maklum, Honda ialah nama besar dalam industri automotif. Produknya pelbagai, bukan hanya setakat kereta dan motosikal. Bahkan bermula daripada sekecil generator pasar malam hinggalah ke pesawat peribadi.

Nilai kejuruteraan yang ada pada syarikat itu sangat besar dan berjaya pula dalam memasarkan produk-produk mereka. Jika Honda mempunyai universiti, saya yakin ramai juga yang ingin belajar di sana.

Produk kenderaan mereka sebenarnya banyak, ada yang kecil dan besar. Cuma untuk pasaran global, hanya beberapa model sahaja yang dikenali umum. Antara model-model tersebut ialah Jazz, Civic dan Accord.

Civic dan Accord misalnya sudah berpuluh tahun berada dalam pasaran dan merupakan model pembuka jalan untuk pasaran Amerika Syarikat (AS). Senang kata, kedua-dua model tersebut merupakan bread & butter untuk Honda.

Baru-baru ini di Thailand, Honda telah memperkenalkan kepada umum Accord generasi kesembilan. Model serba baharu itu menampilkan reka bentuk elegan sebagai refleksi kepada citarasa pelanggan.

Ia bagi memenuhi kehendak pasaran yang mahukan kereta dengan ciri-ciri mewah, selesa, ada gaya dan sofistikated. Dengan reka bentuk baharu sepenuhnya, Accord turut didatangkan dengan teknologi pemanduan pintar untuk prestasi yang lebih responsif, selamat dan cekap bahan api. Semuanya bagi memenuhi agenda hijau yang merupakan arus perdana dalam dunia automotif hari ini.

"Sejak pengenalannya pada tahun 1976 hingga penghujung 2012, Honda Accord telah berjaya menambat hati konsumer global dengan jualan terkumpul sebanyak 19 juta unit di 160 buah negara seluruh dunia. Jualan di Thailand pula adalah sebanyak 138,229 unit sejak tahun 1984 hingga penghujung 2012," jelas Naib Presiden Eksekutif, Honda Automobile (Thailand) Co. Ltd., Pitak Pruittisarikom.

Dengan adunan ideal yang terdiri daripada kemewahan, elegan, reka bentuk sporty serta ciri-ciri aerodinamik yang ditambah baik, Accord baharu tampak lebih kemas, garang dan elegan.


RUANG kabin nampak mewah dengan kemasan dan tempat duduk berwarna gelap.


Mewah dan selesa

Gril hadapannya diperkemas, manakala lampu belakang LED pula nampak kontemporari dan korporat. Bahagian dalaman pula nampak seperti ingin meraikan pemandu dan penumpang dengan keselesaan dan kemewahan.

Kerusi yang besar memberi keselesaan kepada pemandu dan penumpang. Kabin yang lebih luas didatangkan dengan kerusi bersama kontur rekaan semula. Tempat duduk pemandu boleh dilaras secara automatik dengan lapan pergerakan dan fungsi ingatan (memory seat). Kerusi sebelah penumpang juga boleh dilaras secara automatik dengan empat pergerakan.

Kemudahan lain ialah Active Noise Control (ANC) yang menawarkan pemanduan senyap, kawalan suhu automatik dua zon, Adaptive Cruise Control (ACC) yang mampu mengawal kenderaan secara automatik mengikut kenderaan hadapan dan One Push Ignition System.

Sistem multimedia pula terdiri daripada skrin berwarna bersaiz sembilan inci (Multi-Information Display 9i-MID) dan sistem navigasi. Dengan antara muka pintar, pemandu boleh mengawal sistem audio dan Bluetooth telefon bebas tangan menggunakan On-demand Touch Panel.

Menguasakan Honda Accord serba baharu ialah enjin 2.4 liter i-VTEC berkuasa 174hp dengan tork 225Nm. Enjin 2.0 liter i-VTEC pula berkuasa 155hp dengan tork 190Nm. Kedua-dua enjin dipadankan dengan transmisi lima kelajuan automatik.


BAHAGIAN tengah papan pemuka dihuni oleh sistem multimedia dengan skrin berwarna bersaiz sembilan inci.


Melalui Accord baharu ini juga, Honda memperkenalkan sebaris teknologi keselamatan terkini yang biasanya terdapat pada kereta mewah buatan Eropah. Antara teknologi yang dipakejkan ialah Collision Mitigation Brake System (CMBS). Ia berfungsi memberi amaran kepada pemandu jika objek hadapan terlalu dekat, seterusnya cuba untuk membrek bagi mengelak atau mengurangkan risiko kemalangan.

Honda Lane Watch Blind Spot Display pula membantu dalam memerhatikan objek pada sisi kereta. Sementara Active Cornering Lights membantu pemandu sewaktu melalui selekoh pada waktu malam.

Teknologi keselamatan lain ialah lampu LED siang hari, beg udara depan, i-side (sisi), Vehicle Stability Assist (VSA), Motion Adaptive Electric Power Steering (MA-EPS), Hill Start Assist (HSA), ABD, EBD, Emergency Stop Signal (ESS) dan cermin sisi tingkap depan dengan pengalir air serta cermin sisi hydrophilic untuk membantu penglihatan.

Apa yang ditawarkan Honda pada Accord generasi kesembilan ini sangat impresif. Dengan ciri sedia ada pada kenderaan Honda seperti penjimatan minyak dan kos pemilikan yang rendah, kemudian digabungkan pula dengan teknologi yang ditawarkan pada kereta mewah Eropah. Ia seperti kahwin campur antara pasangan Asia dan Eropah seterusnya menghasilkan suatu yang unik.

Paling penting pelanggan tidak perlu lagi berhabis wang untuk menikmati teknologi yang canggih dan selamat. Senang cerita, spesifikasi Eropah tetapi pada harga Jepun.

Tidak sabar rasanya untuk menunggu Accord spesifikasi Malaysia. Jika sama hebat seperti Thailand, nampaknya pengeluar lain dari Korea, AS dan Eropah mungkin agak goyah. Apa guna inovasi dan teknologi jika tidak boleh dinikmati ramai.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pengganas Sulu lepas geram

Posted:

Pengganas Sulu lepas geram

Pengganas Sulu lepas geram

Oleh MUSTAPA LAKAWA dan
MOHD. YUNUS YAKKUB
berita@kosmo.com.my

ABDUL JABBARmenenangkan isterinya, Norhaya yang sedih melihat rumah kedaimereka yang musnah angkara pengganas di Kampung Tanjung Labian, Lahad Datu semalam.


LAHAD DATU - Kehidupan kira-kira 1,400 penduduk di Kampung Tanjung Labian di sini ibarat sudah jatuh ditimpa tangga apabila mereka terpaksa menghadapi masa depan suram dan beban hutang gara-gara pencerobohan pengganas Sulu sejak 12 Februari lalu.

Selepas sebulan meninggalkan rumah dan menghuni pusat pemindahan ekoran insiden pencerobohan pengganas Sulu, sebahagian penduduk dibawa memasuki kawasan kampung itu sebelum dikejutkan dengan penemuan banyak harta masing- masing yang musnah terbakar atau dirosakkan.

Tidak cukup dengan rumah, kedai runcit dan bengkel kenderaan, peralatan untuk mencari sesuap nasi seperti bot nelayan turut dimusnahkan.

Sedih dengan apa yang dilihat, beberapa orang penduduk meraung, menangis, menjerit, terduduk dan bertakbir.

Siti Aminah Hiya, 21, berkata, kehidupannya kini sudah tidak bermakna apabila rumah yang dihuni beberapa tahun lalu musnah.

Lebih memburukkan keadaan apabila bot dan enjin yang diguna oleh suami ke laut menangkap ikan turut terbakar.

"Bot dan enjin ini saya dapat hasil pinjaman Amanah Ikhtiar Malaysia sebanyak RM1,500 beberapa bulan lalu dan baru sekali saya bayar balik pinjaman.

"Sekarang bot sudah hancur, bagaimana saya dan suami hendak mencari rezeki bayar balik pinjaman? Rumah juga dibakar dan apa yang ada sekarang hanyalah baju yang kami pakai ini," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kelibat roh pengganas di Kampung Tanduo

Posted:

Kelibat roh pengganas di Kampung Tanduo

Kelibat roh pengganas di Kampung Tanduo

LAHAD DATU - Ketahanan mental anggota keselamatan yang bertugas di Kampung Tanduo di sini terus diuji apabila mereka dipercayai sering terlihat kelibat tiga lelaki sedang berkeliaran di kawasan tersebut.

Sumber memaklumkan, kelibat tiga lelaki itu dipercayai roh pengganas Sulu yang ditembak mati dalam pertempuran 1 Mac lalu.

Katanya, kelibat lelaki itu hanya dapat dilihat pada waktu Maghrib.

"Perkara ini tidak logik tetapi inilah yang didakwa dialami anggota keselamatan.

"Mereka lihat tiga lelaki berkeliaran dengan seorang daripadanya memakai serban putih," dakwa sumber itu di sini semalam.

Selepas beberapa saat, kelibat tiga lelaki itu akan hilang.

"Di kampung tersebut ada tiga lubang kubur yang menempatkan ramai mayat pengganas.

"Kebanyakannya mempunyai tangkal di pinggang yang kononnya bertujuan menjadikan mereka kebal," tambahnya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Ops Daulat tiada had tempoh

Posted:

Ops Daulat tiada had tempoh

Ops Daulat tiada had tempoh

LAHAD DATU - Operasi Daulat hanya akan ditamatkan selepas pasukan keselamatan yakin kawasan yang bergolak benar-benar selamat, demikian tegas Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib.

Beliau berkata, pasukan keselamatan tidak menetapkan tarikh atau tempoh tertentu Operasi Daulat kerana usaha membanteras pengganas yang dijalankan pasukan keselamatan merentasi kawasan lebih luas dari Lahad Datu.

"Ia (tutup atau tidak) bergantung kepada keadaan sasaran keselamatan yang ditetapkan dan operasi yang dijalankan.

"Kita mesti ingat, Operasi Daulat bukan sahaja melibatkan kawasan Lahad Datu tetapi ia lebih luas merangkumi daerah Semporna dan Sandakan," katanya pada sidang akhbar di Markas Operasi di Felda Sahabat dekat sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kelantan calar ego ATM

Posted:

Kelantan calar ego ATM

Kelantan calar ego ATM

MARLON (tengah) meledakkan dua gol ketika ATM tewas 2-3 kepada Kelantan di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi, Negeri Sembilan malam tadi.


JUARA bertahan Liga Super, Kelantan mengutip tiga mata penuh selepas menundukkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) 3-2 dalam satu aksi penuh dramatik di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi, Negeri Sembilan malam tadi.

Skuad kendalian Bojan Hodak membuka tirai jaringan menerusi Indra Putra Mahayuddin dan Keita Mandjou masing-masing pada minit ke-28 dan 31.

Begitupun, peledak berbisa skuad The Gladiators, Marlon Alex James menyamakan kedudukan selepas menjaringkan dua gol pada minit ke-53 dan 67.

Penyerang gantian The Red Warriors, Norfarhan Muhammad muncul sebagai wira apabila bijak memperdayakan penjaga gol ATM, Farizal Harun untuk menjaringkan gol kemenangan pasukan pelawat pada masa kecederaan.

Kekalahan ATM itu memberi ruang kepada Selangor yang seri 1-1 dengan Felda United di Stadium Majlis Perbandaran Petaling Jaya petang semalam untuk mengambil alih status selaku pendahulu Liga Super.

Jurulatih Selangor, Irfan Bakti Abu Salim tetap berpuas hati dengan persembahan barisan pemain Gergasi Merah yang sekadar berkongsi satu mata dengan Felda.

Selangor terpaksa beraksi dengan 10 pemain apabila Adib Aizuddin Ab Latif dilayangkan kad merah pada minit ke-63 selepas mengasari pemain tengah Felda, Amar Rohidan.

Ketiadaan penyerang import, Francis Forkey Doe yang beraksi bersama skuad kebangsaan Liberia memberikan kesan kepada jentera serangan Gergasi Merah.

Pada aksi tersebut, penyerang import Felda, Carlos Junior menjaringkan gol menerusi sepakan penalti pada minit ke-24 sebelum Amri Yahyah menyamakan kedudukan berselang tiga minit kemudian.

"Forkey mengalami masalah teknikal dan dia akan pulang bersama Selangor pada esok pagi (hari ini). Apa yang pasti, saya kecewa ketiadaan Forkey kerana ia jelas memberikan kesan kepada pasukan kami.

"Bagaimanapun, saya tetap berpuas hati dengan persembahan pemain dan saya berharap kami dapat memperbaiki persembahan kami pada perlawanan akan datang," katanya kepada pemberita selepas tamat perlawanan petang semalam.

Dalam perkembangan lain, jurulatih Felda, K. Devan mengakui kecewa selepas menyaksikan skuad kendaliannya gagal meraih tiga mata meskipun menguasai sebahagian besar perlawanan.

Jelasnya, Felda yang bakal mengambil tiga pemain tempatan antaranya Azmi Muslim dan K. Rajan pada perpindahan pemain April ini, mengalami masalah pada jentera serangan.

"Kami sepatutnya memenangi perlawanan ini. Pada pendapat saya, persembahan kami dilihat lebih baik berbanding Selangor dan peluang (untuk menjaringkan gol) lebih banyak tetapi penyerang kami gagal memanfaatkan kelebihan tersebut.

"Saya memasukkan (penyerang import) Mohamed Ghaddar pada separuh masa kedua kerana dia masih bergelut dengan masalah kecederaan namun saya terpaksa akur dengan keputusan ini.

"Saya berharap kami akan dapat menamatkan kemarau kemenangan di laman sendiri pada aksi akan datang," ujar Devan.

Kay Kim dijemput ke Wisma FAM

Posted:

Kay Kim dijemput ke Wisma FAM

Kay Kim dijemput ke Wisma FAM

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

"JIKA berminat dengan bola sepak, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bersedia untuk menjemput Profesor Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim menghadiri satu taklimat di Wisma FAM Kelana Jaya."

Demikian respons Setiausaha FAM, Datuk Azzuddin Ahmad mengenai pandangan Kay Kim yang menyifatkan persatuan bola sepak negara itu dilihat 'hilang' arah tuju dalam pembangunan bola sepak tempatan.

Azzuddin memberitahu, FAM bersedia untuk bersemuka dengan Kay Kim bagi menjelaskan mengenai sistem pengurusan FAM.

Jelasnya, beliau menganggap pendekatan tersebut lebih ideal berbanding 'menyerang' FAM tanpa usul periksa.

"Saya menghormati Kay Kim sebagai pengkritik sukan dan tokoh sejarah. Saya berpendapat isu ini dapat diselesaikan sekiranya Kay Kim datang ke Wisma FAM dan mendengar penjelasan mengenai sistem kami.

"Justeru, FAM berbesar hati untuk menjemput Kay Kim menghadiri satu taklimat mengenai bola sepak.

"Saya berharap beliau akan dapat memberikan komen-komen lebih membina selepas ini sekiranya menghadiri taklimat yang disediakan khas untuknya," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Akhbar tempatan semalam melaporkan Kay Kim menasihati FAM supaya tidak terlalu 'kejam' untuk menghukum individu-individu yang menegur sistem pengurusan FAM bagi memartabatkan bola sepak negara.

Sementara itu, Azzuddin turut mengulas lanjut mengenai pihak-pihak yang mendakwa FAM merupakan persatuan yang 'kejam' selepas bertindak untuk menyiasat ketua jurulatih skuad Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal.

Rajagobal didakwa melanggar Artikel 88 Statut FAM apabila dikatakan mengkritik Liga Malaysia (Liga M) dengan mengeluarkan kenyataan skuad negara tiada penyerang semula jadi akibat lambakan penyerang import dalam saingan domestik pada 17 Mac lalu.

Beliau didakwa mengeluarkan kenyataan itu sebaik Harimau Malaya tewas 1-4 kepada Arab Saudi dalam satu aksi pemanas badan di Stadium Shah Alam.

"Kenapa mesti salahkan FAM (berhubung kes Rajagobal)? Sedangkan komuniti (Jawatankuasa) Tatatertib FAM merupakan badan bebas yang langsung tidak melibatkan ahli-ahli FAM.

"Kepada pengkritik-pengkritik di luar sana, usah bercakap jika anda tidak mengetahui perkara sebenar dan mereka (Jawatankuasa Tatatertib FAM) hanya menjalankan tanggungjawab mereka. Sekiranya tiada kes, maka Rajagobal tidak akan dikenakan sebarang hukuman," katanya

Dalam perkembangan lain, Azzuddin tidak berminat untuk melayan desakan satu gerakan penyokong bola sepak tempatan yang mengelarkan diri mereka sebagai 'Presiden FAM Sila Letak Jawatan (PFSLJ)' untuk memberikan maklum balas mengenai lima permasalahan yang dikemukakan sejak tiga bulan lalu.

"Siapakah mereka (PFSLJ)? Apa yang mereka hendak tahu mengenai FAM? Mereka boleh bercakap apa sahaja tetapi pihak kami tidak akan memberikan sebarang maklum balas.

"Saya tidak tahu bagaimana isu ini boleh timbul tetapi mereka mendapatkan maklumat-maklumat dari ahli atau bekas pegawai FAM yang sering mengambil kesempatan terhadap badan induk ini," katanya.

Kosmo! semalam melaporkan, PFSLJ telah mengemukakan lima permasalahan kepada FAM sejak tiga bulan lalu namun tiada sebarang respons.

Kim Swee masih belum 'panik'

Posted:

Kim Swee masih belum 'panik'

Kim Swee masih belum 'panik'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

PENGENDALI Harimau Muda, Ong Kim Swee masih enggan menekan 'butang panik'.

Biarpun anak-anak buahnya menerima tamparan awal sebaik dibelasah 1-7 oleh skuad Bawah 21 tahun (B-21) Georgia di Vienna, Austria pada Selasa lalu, Kim Swee menganggap ia sebagai pengajaran berguna buat skuad muda negara.

"Kekalahan kepada Georgia tempoh hari akan dijadikan iktibar buat Harimau Muda.

"Ia akan membantu kami memperbaiki kelemahan dan akan berusaha lebih gigih selepas ini," kata Kim Swee menerusi Twitter peribadinya semalam.

Sebelum ini skuad Harimau Muda juga sekadar terikat 1-1 dengan skuad B-19 Slovakia minggu lalu.

Perlawanan itu merupakan medan pemanas badan skuad muda negara sepanjang berguru selama lima bulan di Slovakia sebagai persiapan awal mempertahankan pingat emas pada temasya Sukan SEA 2013 di Myanmar, Disember depan.

Mengulas lanjut, Kim Swee memberitahu fokus anak-anak buahnya tidak terjejas dengan kekalahan itu dan kembali menyambung sesi latihan.

"Setiap usaha dan sikap ingin memperbaiki kelemahan bagi semua pemain pastinya akan mendatangkan keputusan positif pada masa depan," katanya.

Selepas ini, Harimau Muda bakal meneruskan aksi persahabatan menentang kelab Slovakia, Zilina di Vion pada 3 April depan sebelum berdepan B-19 Norway di Budapest tiga hari kemudian.

Dalam pada itu, perkhabaran gembira menyelubungi dua tonggak Harimau Muda, Wan Zack Haikal Wan Nor dan Nazirul Naim Che Hashim yang tidak berdepan masalah ketika menjalani latihan bersama kelab divisyen tiga Jepun, FC Ryukyu di Okinawa semalam.

Untuk rekod, kedua-dua pemain itu tidak turut serta berlepas ke Slovakia baru-baru ini kerana menyertai FC Ryukyu dengan kontrak selama dua tahun.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Korea Utara siap sedia serang AS

Posted:

Korea Utara siap sedia serang AS

Korea Utara siap sedia serang AS

REUTERS
GAMBAR yang disiarkan Korean Central News Agency semalam menunjukkan Jong-un (duduk) berbincang dengan beberapa pemimpin tentera di sebuah bilik operasi ketenteraan di Pyongyang.


SEOUL - Media Korea Utara semalam menyiarkan dua keping gambar yang menunjukkan rancangan negara itu untuk menyerang negara Amerika Syarikat (AS).

Kedua-dua gambar itu menunjukkan pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un yang berusia dalam lingkungan 30-an duduk di tepi sebuah meja yang dipercayai di dalam sebuah bilik operasi ketenteraan.

Gambar-gambar itu dirakamkan oleh agensi berita Korean Central News Agency yang melaporkan satu mesyuarat diadakan melibatkan Jong-un dengan beberapa pemimpin tentera.

Jong-un mengarahkan roket-roket berada dalam keadaan bersiap sedia untuk melancarkan serangan ke atas AS dan pangkalan-pangkalannya di rantau Pasifik.

Salah satu gambar itu menunjukkan terdapat peta yang menyatakan tajuk rancangan untuk menyerang negara AS.

Sementara itu, berpuluh-puluh ribu anggota tentera dan orang awam berhimpun di Pyongyang bagi memberi sokongan kemungkinan serangan ketenteraan dilancarkan ke atas AS.

Perhimpunan itu diadakan di Dataran Kim Il-sung yang dihadiri oleh askar-askar, bekas anggota tentera, pekerja dan pelajar yang memakai pakaian seragam tentera.

Bagaimanapun, pemimpin Jong-un tidak hadir pada perhimpunan itu.

Kelmarin, Tentera AS menghantar dua buah pesawat kalis radar B-2 Stealth yang boleh membawa senjata nuklear terbang di ruang udara Korea Selatan bagi menunjukkan kesediaannya untuk menghadapi sebarang serangan Korea Utara.

Korea Utara mengancam untuk menyerang AS dan Korea Selatan selepas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melakukan sekatan barangan mewah ke negara itu setelah rejim Pyongyang melancarkan ujian nuklear ketiga pada bulan Februari lalu.

Jong-un menjadi pemimpin Korea Utara selepas kematian bapanya, Kim Jong-il pada April tahun lalu. - Agensi

Peguam baling kasut ke arah Musharraf

Posted:

Peguam baling kasut ke arah Musharraf

Peguam baling kasut ke arah Musharraf


AP
MUSHARRAF (dalam bulatan) memegang kepalanya selepas kasut yang dibaling oleh seorang peguam hampir mengenainya di sebuah mahkamah tinggi di Karachi semalam.


KARACHI - Seorang peguam membaling satu kasut ke arah bekas Presiden Pakistan, Pervez Musharraf semasa dia berjalan menuju ke sebuah mahkamah tinggi di sini semalam.

Kasut itu hampir mengenai Musharraf yang hadir ke mahkamah untuk memohon supaya jaminan ke atasnya dilanjutkan berhubung beberapa kesnya.

Beberapa saluran televisyen tempatan melaporkan, identiti peguam yang membaling kasut itu tidak diketahui kerana dia menyembunyikan diri di belakang koridor bangunan.

Selepas kejadian itu, jaminan ke atas Musharraf dilanjutkan selama 15 hari lagi oleh hakim mahkamah itu Sajjad Ali Shah berhubung kes dia didakwa memecat beberapa orang hakim.

Jaminan terhadapnya juga dilanjutkan sebanyak 21 hari lagi berhubung dua kes iaitu terlibat dengan pembunuhan bekas Perdana Menteri, Benazir Bhutto dan Akhbar Bugti yang merupakan seorang pejuang suku kaum Baluch yang mati semasa mempertahankan diri dalam serangan tentera Pakistan. - Agensi

Penduduk Islam lenyap di bandar Myanmar

Posted:

Penduduk Islam lenyap di bandar Myanmar

Penduduk Islam lenyap di bandar Myanmar

SIT KWIN - Penduduk Muslim yang tinggal di sini berjumlah kira-kira 100 daripada 2,000 orang penduduk.

Bagaimanapun, keganasan agama yang berlaku antara penduduk Muslim dengan Buddha menyebabkan penganut Islam hampir lenyap di bandar ini.

Rumah dan kedai milik penduduk Islam termasuk masjid dimusnahkan menyebabkan mereka mendapatkan perlindungan di kem-kem pelarian atau di rumah rakan-rakan serta saudara mara.

"Kami tidak mengetahui ke mana mereka (penduduk Islam) pergi," kata seorang pemandu teksi, Aung Ko Myint.

Sebuah kedai milik seorang penduduk Islam telah dipecah masuk di sini semalam.

"Dia melarikan diri pada waktu pagi sebelum para perusuh datang," kata Myint.

Seramai 42 orang telah terbunuh ekoran keganasan agama itu yang mula meletus di bandar Meikhtila pada 20 Mac sebelum ia merebak ke beberapa buah wilayah lain.

Rusuhan itu bermula ekoran perbalahan antara seorang pemilik kedai emas dengan pelanggan Buddha di Meikhtila. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Yudhoyono dipilih Ketua Umum Parti Demokrat

Posted:

Yudhoyono dipilih Ketua Umum Parti Demokrat

Yudhoyono dipilih Ketua Umum Parti Demokrat

30/03/2013 10:24pm

JAKARTA — Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono hari ini dipilih sebagai Ketua Umum Parti Demokrat bagi tempoh 2013-2015, dalam usaha menyelamat dan menyatukan semula parti yang diasaskannya itu daripada masalah dalaman serta kemerosotan kepercayaan rakyat.

Pemilihan beliau, yang pada masa ini menyandang jawatan Ketua Majlis Tertinggi Parti Demokrat, dibuat pada kongres luar biasa parti itu di Denpasar, Bali.

Para pemimpin pelbagai peringkat parti itu berkeyakinan bahawa Yudhoyono adalah satu-satunya tokoh yang mampu mengembalikan semula perpaduan dan kekuatan parti serta kepercayaan rakyat terhadap Demokrat bagi menghadapi pilihan raya umum pada 2014.

Yudhoyono bersetuju mengisi jawatan ketua umum yang dikosongkan oleh Anas Urbaningrum itu dengan dua syarat iaitu ia hanya bersifat sementara demi menyelamatkan parti dan sebahagian besar tugas ketua umum itu akan diserahkan kepada seorang ketua harian dan seorang timbalan Ketua Majlis Tertinggi parti. - Bernama

Pemandu wanita maut tertusuk besi

Posted:

Pemandu wanita maut tertusuk besi

Pemandu wanita maut tertusuk besi

30/03/2013 10:14pm

SEREMBAN – Seorang wanita maut dalam keadaan tragis apabila lehernya tertusuk sebatang besi sepanjang setengah meter yang terpelanting dari sebuah lori ketika sedang memandu di Jalan Batu 8, Kampung Nyatoh di sini hari ini.

Dalam kejadian pukul 10.45 pagi itu, V. Inthirani, 50, maut di tempat kejadian.

Adik mangsa, V. Thilaga, 32, berkata, ketika kejadian, dia bersama kakaknya yang memandu kereta Perodua Viva dalam perjalanan dari Rantau untuk pulang ke rumah di Taman Bunga Sejati kira-kira satu kilometer dari lokasi kejadian.

Sosma berjaya tangani ancaman keselamatan negara

Posted:

Sosma berjaya tangani ancaman keselamatan negara

Sosma berjaya tangani ancaman keselamatan negara

30/03/2013 10:13pm

KUALA LUMPUR — Sekalipun tanpa Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1970, Malaysia berjaya menangani ancaman keselamatan negara dengan undang-undang keselamatan baharunya, Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) (Sosma) 2012.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, kejayaan itu terbukti apabila pasukan keselamatan mampu membendung insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu dan Semporna di Sabah.

"Di bawah akta baharu ini, bukan sahaja mengimbangi hak asasi di peringkat antarabangsa tetapi mengimbangi kepentingan nasional dan keselamatan nasional.

"Dalam kes ini keselamatan dan kepentingan rakyat dan negeri Sabah," katanya ketika melakukan lawatan kerja di Tawau hari ini.

ISA dimansuhkan 31 Julai 2012 dan diganti dengan Sosma yang berkuat kuasa pada tahun yang sama.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Bertudung penuh atas kerelaan sendiri

Posted:

Bertudung penuh atas kerelaan sendiri

Bertudung penuh atas kerelaan sendiri

DATUK SITI NURHALIZA mula memakai tudung secara sempurna pada sambutan ulang tahunnya yang ke-34 pada 11 Januari lalu.


Sebelum ini Datuk Siti Nurhaliza sudah acap kali dikritik ramai terhadap penampilan bertudungnya yang kelihatan belum sempurna memandangkan tidak menutup keseluruhan mahkota berharga miliknya itu.

Namun begitu, penyanyi yang dilahirkan di Temerloh, Pahang itu telah membuat kejutan apabila mengambil keputusan untuk bertudung penuh pada tahun ini.

Ternyata transformasi yang dilakukan oleh Siti itu disambut positif oleh para peminat, cuma terdapat segelintir pihak yang seolah-olah cuba mempertikaikan keputusan yang dibuatnya itu.

Antaranya, dia dikatakan mahu bertudung penuh setelah tragedi yang menimpa suami tercinta, Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa atau Datuk K yang terlibat dalam kemalangan jalan raya pada Disember tahun lalu.

Berkesempatan menemui Siti semasa sesi percutian bersama pengguna SimplySiti ke sebuah taman tema di Johor kelmarin, penyanyi itu menegaskan keputusan yang dibuatnya itu adalah atas kerelaan sendiri.

"Memang ada yang beranggapan bahawa keputusan saya ini berpunca daripada tragedi yang melanda suami, tetapi saya ingin nyatakan bahawa ia langsung tidak berkaitan.

"Hasrat bertudung memang sudah lama saya pendam sejak mengerjakan ibadah haji pada tahun 2008. Cuma saya lakukan secara berperingkat-peringkat dan akhirnya keputusan bertudung penuh dibuat ketika menyambut ulang tahun kelahiran ke-34 pada 11 Januari lalu," jelasnya.


Siti bersama cenderamata potret dirinya yang diberikan pihak pusat taman tema sebagai tanda kenangan.


Menurut Siti, dengan penampilan baharunya itu dia merasakan ia bukanlah satu masalah yang besar untuk beraksi di pentas dan turut gembira kerana peminat telah memberikan sokongan yang pada terhadap dirinya.

"Apabila semakin menginjak usia, saya rasa sudah tiba masanya untuk membuat perubahan ini. Selain itu, saya anggap semua yang berlaku ini merupakan doa daripada para peminat yang sentiasa menyokong saya," ujarnya.

Ketika ditanya mengenai ikon wanita bertudung yang menjadi pilihan dirinya, Siti menyatakan, dia cukup minat dan tertarik dengan gaya muslimah yang ditampilkan oleh Hana Tajima.

Menurut Siti, dia menjadikan Hana sebagai salah satu contoh untuk imej bertudungnya sekarang ini memandangkan gadis itu dilihat pandai berfesyen, meskipun memakai tudung.

"Setiap wanita yang bertudung tidak semestinya sukar untuk bergaya dan itu yang ditonjolkan oleh Hana Tajima. Saya akui telah menjadikan dia sebagai panduan terutamanya mencari idea tentang cara pemakaian tudung," ujarnya.

Berkenaan dengan penerimaan Datuk K terhadap perubahan penampilan yang dilakukannya itu, Siti menyatakan suaminya merupakan individu yang paling gembira.

"Suami saya begitu memahami kemahuan saya dan dia yang banyak memberikan sokongan kepada saya. Apa yang menariknya, sesekali dia juga pernah memberikan idea kepada saya untuk memilih tudung yang sesuai," jelasnya.


SITI melayan para peminatnya yang berpeluang bercuti bersamanya di sebuah taman tema di Johor, baru-baru ini.


Datuk K semakin pulih

Bercerita lebih lanjut mengenai keadaan terkini kesihatan suaminya yang terlibat dalam kemalangan jalan raya beberapa bulan lalu, Siti memberitahu Datuk K kini sudah beransur pulih.

Bagaimanapun, ketika ini suaminya itu masih lagi mendapat rawatan susulan seperti menjalani fisioterapi untuk menyembuhkan kecederaan bahu dan tangan yang dialaminya itu.

"Saya sangat bersyukur dengan keadaan kesihatan suami saya sekarang yang dilihat semakin pulih, malah kalau ada kelapangan dia juga akan pergi ke pejabat.

"Selain itu, saya sangat mengagumi ketabahan yang dilaluinya untuk pulih. Ketika Tun Dr. Mahathir Mohamed menziarahi suami saya, beliau ada memberitahu bahawa menjalani fisioterapi memerlukan tahap kesabaran yang sangat tinggi," ujarnya.

Ujarnya, Datuk K yang terlibat dalam kemalangan jalan raya di Queenstown, New Zealand pada akhir tahun lalu ketika menunggang motor berkuasa tinggi dijangka pulih sepenuhnya pada April ini.


SITI gembira kerana tahap kesihatan suaminya, Datuk K semakin memberangsangkan.


Album baharu

Setelah kali terakhir melahirkan album Melayu iaitu Tahajud Cinta pada tahun 2009, Siti memberitahu, dia bakal muncul dengan album baharu pada tahun ini.

Menurutnya, ketika ini dia masih lagi dalam proses pemilihan lagu-lagu yang akan dimuatkan dalam album tersebut dan akan mula memasuki studio rakaman pada bulan Mei ini.

"Untuk album baharu ini saya akan kembali semula dengan konsep pop memandangkan dua buah album saya sebelum itu berkonsepkan irama tradisional dan kerohanian.

"Setakat ini beberapa orang komposer seperti Aubrey Suwito dan Adi 6ixth Sense sudah menyerahkan lagu ciptaan mereka. Namun begitu, saya masih lagi mempertimbangkan sama ada mahu menghasilkan mini album atau album penuh," jelasnya tentang perkembangan terkininya sekarang.

Ujar Siti, untuk album terbaharunya itu juga bakal memuatkan dua buah lagu baharu hasil ciptaannya sendiri sebagai hadiah kepada para peminatnya.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai hasratnya yang mahu kembali membuat persembahan di Royal Albert Hall, London pada tahun hadapan, Siti sekadar menyatakan, ia masih dalam peringkat perancangan awal dan berharap ia dapat direalisasikan.

Lentera Hati ST12

Posted:

Lentera Hati ST12

Lentera Hati ST12

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL


KEMBALI berjuang. ST12 yang terdiri daripada (dari kiri) Koko, Pepep, Ridho dan Indra.


NAMA band kelahiran Indonesia, ST12 bukanlah asing dalam industri muzik di Indonesia mahupun industri tempatan sendiri. Bagaimanapun, sememangnya telah diketahui umum, ST12 sudah lama menyepikan dan dibubarkan kerana ketiadaan vokalis mereka, Charly.

Akui Ilham Febry selaku pemain drum yang juga pengasas band ST12, kehilangan empat tahun band itu dalam industri muzik, memang dirindui oleh peminat tegar ST12. Ujarnya yang lebih mesra disapa sebagai Pepep, ada yang menangis kerana mengetahui tentang pembubaran band tersebut.

Cintanya terhadap muzik membuatkan Pepep kembali meneruskan perjuangan band ST12 dengan menjalankan uji bakat selama satu setengah tahun bagi mencari vokalis yang sesuai untuk menggantikan Charly.

Hasilnya, remaja berusia 16 tahun, Ridho Tuah berjaya mengharungi uji bakat yang dihadiri oleh lebih 500 orang peserta yang bertempat di markas ST12 di Bandung, Indonesia.

"Pemilihan Ridho sebagai vokalis baharu ST12 adalah kerana dari segi keunikan vokalnya sendiri. Oleh kerana umur yang masih muda, suaranya juga kedengaran muda dan justeru ia menampilkan kesegaran.

"Tidak mungkin saya akan mencari penyanyi yang serupa dengan Charly. Ini kerana, bagi saya setiap orang yang berbeza dan begitu juga Ridho," jelas Pepep yang ditemui ketika sesi fotografi di Studio Utusan, Jalan Chan Sow Lin, Selasa lepas.

Namun, walaupun dilihat mempunyai anggota band yang baharu secara keseluruhannya, jelas Pepep, ST12 masih akan menggunakan konsep muzik yang dibawa sebelumnya, iaitu Pop Melayu.

Bicara jejaka kelahiran Sumatera ini, sejak penubuhan band ST12i, mereka telah berjaya dengan konsep muzik Pop Melayu, jadi tiada salahnya mereka masih ingin memperjuangkan genre yang sama walaupun telah bertukar anggota terutamanya vokalis.

"Mengapa tidak berbangga dengan budaya Melayu kita sendiri, seperti Barat contohnya yang sentiasa mengetengahkan budaya mereka tidak kira dalam apapun baik muzik mahupun filem. Tidak perlu untuk membawa aliran muzik Barat. Walhal pada hakikatnya, bukan semua masyarakat yang dapat menerima muzik yang mereka bawa," tegas Pepep yang ingin pertahankan muzik Pop Melayu melalui band ST12.

Album kelima

Mungkin kini peminat ST12 boleh menarik nafas lega kerana mereka kini kembali memeriahkan semula industri muzik Indonesia mahupun tempatan. Empat tahun telah dimanfaatkan sebaiknya oleh kesemua anggota apabila akhirnya mereka tampil dengan sebuah album terbaharu yang diberi judul Lentera Hati.

Kehilangan ST12 dalam industri muzik tidak sama sekali meruntuhkan populariti yang dibina band ini sejak tahun 2004 lagi. Buktinya, single pertama yang berjudul Putih Putih Melati, daripada album kelima berjaya menambat hati peminat.

Lentera Hati mengandungi 10 buah lagu yang dicipta sepenuhnya oleh Pepep serta sebuah lagu yang dinyanyikan olehnya yang berjudul ST Setia.

"Lagu yang berjudul ST Setia merupakan lagu yang sangat istimewa. Ini kerana dalam lagu tersebut, ia menggabungkan setiap emosi saya bersama ST12 sebelum in termasuk perasaan saya saat berhadapan dengan dugaan serta pembubaran band ini," katanya yang masih berkawan dengan Charly walaupun tidak lagi bersama.

Lentera Hati sudah mula dipasarkan ke seluruh Asia Tenggara oleh Universal Music dan Rumpun Records.

Hidup baharu Salwa Razak

Posted:

Hidup baharu Salwa Razak

Hidup baharu Salwa Razak

SALWA RAZAK kini muncul dengan single terbaharu berjudul Hidup Baru.


PENJENAMAAN baharu yang menghasilkan nama Salwa Razak daripada nama terdahulu Arora Salwa merupakan permulaan kehidupan baharu pemilik nama itu.

Tegas penyanyi yang sebelum ini popular dengan lagu Ahmad, nama Salwa Razak adalah kebangkitan semula daripada kegagalan.

"Imej baharu dan pendekatan yang lebih terkini diharapkan menjamin sebuah karier yang lebih kukuh dan stabil.

"Saya kira, perlu untuk saya menukarkan imej yang lebih feminin dengan nama dan aliran muzik yang baharu," katanya ketika sidang akhbar pelancaran single terbaharu berjudul Hidup Baru di Hard Rock Cafe, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Lagu Hidup Baru menampilkan vokal Salwa Razak yang lebih lantang menerusi genre balada, malah liriknya juga mengandungi makna tersirat bagi penyanyi itu.

"Balada adalah jiwa saya dan bersama pasukan baharu ini, saya diberi kepercayaan untuk memilih sendiri genre lagu yang saya mahukan. Gagal atau berjaya, saya serahkan kepada peminat untuk menilai," tambahnya yang kini bernaung di bawah JJS Partners Solution Sdn. Bhd.

Salwa yang memulakan karier sebagai penyanyi pada tahun 2010 pernah tampil menerusi single berentak catchy berjudul Ahmad dan Kau Tak Menarik Lagi sepanjang bernaung di bawah label Sony Music dari tahun 2010 hingga bulan Oktober tahun lalu.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai kisah kontroversi percintaan yang pernah melibatkan Salwa dan anggota kumpulan Max 24:7, Alloi, penyanyi itu bertegas mahu melupakan kisah silam.

"Saya seorang manusia yang tidak lari daripada melakukan kesilapan.

"Saya harap selepas ini tidak akan ada lagi kontroversi mengenai saya dan jika ada perbuatan yang tidak patut saya lakukan, tegurlah saya secara peribadi dan saya akan menerimanya dengan positif. Segalanya baharu buat saya sekarang dan perkara lepas adalah ujian bagi saya.

"Kontroversi menyebabkan karier tercemar dan mungkin saya sendiri ada membuat kesilapan pada masa lampau. Tapi sekarang saya lebih matang untuk belajar tentang kehidupan," getusnya.

Salwa juga enggan dikaitkan dengan mana-mana pihak malah dia juga enggan menerima komen daripada pihak lain mengenai dirinya.

"Pihak yang bercerita mengenai diri saya tanpa usul periksa adalah kurang bijak dan orang seperti itu tidak boleh melihat kejayaan orang lain. Bertindak dan berfikirlah secara positif.

"Suka hatilah dia mahu buat apa, bagi saya ibaratnya masuk telinga kiri keluar telinga kanan," katanya.

Dikecewakan cinta bukan bermakna harus mengalah selamanya. Kata Salwa, dia tidak serik bercinta malah dia kini bersedia untuk kembali cinta baharu.

"Bukan serik dan saya juga tidak pernah berhenti mencari cinta baharu tapi pendirian saya sekarang adalah mengikut arus yang ada di hadapan saya.

"Kalau ada jodoh maka adalah. Saya kena memilih dan enggan pisang berbuah dua kali. Buat masa sekarang saya tiada sesiapa dan saya berkawan dengan semua orang.

"Kalau ditanya mengenai kisah cinta sebelum ini, saya sudah maafkan dia, tapi saya tidak akan melupakan perkara yang telah berlaku," tegas Salwa. – KHAIRUL AMRI HASSAN

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved