Selasa, 21 Jun 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Persembahan mengejut di tempat awam

Posted:

[unable to retrieve full-text content]SUASANA malam Jumaat awal bulan lalu di dewan serbaguna Kolej PTPL, Shah Alam, Selangor meriah apabila hampir 50 orang remaja berumur di antara 19 hingga 24 tahun menari mengikut alunan muzik. Para remaja yang terdiri daripada 75 peratus pelajar kolej PTPL dan MSU menari mengikut langkah kaki dan lenggok badan pembantu pereka tari walaupun kebanyakan mereka tidak mempunyai ilmu tarian. Mereka adalah antara 150 orang yang menyertai flash mob mengiringi persembahan penyanyi solo, Diddy yang telah berlangsung pada malam akhir Akademi Fantasia musim kesembilan baru-baru ini.

Flash mob promosi single Diddy dan Kay

Posted:

[unable to retrieve full-text content]PENYANYI yang pernah menyertai rancangan realiti Akademi Fantasia, Diddy Hirdy, 25, merupakan antara penyanyi pertama Malaysia yang menggunakan flash mob sebagai medium untuk memberi kelainan kepada para peminat. Pengarah Urusan F-tersix Sdn. Bhd., Badrol Hashim yang mengurus penyanyi itu berkata, Diddy ingin memberikan kesegaran atau kejutan yang boleh memberi impak untuk peminatnya. "Untuk menyuntik kelainan persembahan Diddy, jadi kami memilih flash mob," cerita Badrol kepada Kosmo!.

Nasib buruh asing Singapura

Posted:

[unable to retrieve full-text content]SELEPAS tulang tumit kaki kirinya hancur ketika terjatuh dari tangga, kehidupan susah buruh kasar dari Wilayah Shandong, China, Ah Ping, 23, menjadi lebih teruk lagi. Majikannya, seorang kontraktor warganegara Singapura menolak untuk memfail tuntutan pampasan kepada kementerian sumber manusia kerana takut ia akan memburukkan rekod prestasi syarikat. Namun, apabila Ah Ping bertindak sendiri memohon tuntutan tersebut selepas sembilan hari berada di hospital, keadaan menjadi lebih teruk. "Dia datang berjumpa saya ketika sedang berehat lantas bertanya mengapa saya memfailkan tuntutan itu, "Dia marah dan telah menampar muka saya kemudian menaikkan buku lima lantas menumbuk saya," kata Ah Ping yang menolak memberikan nama sebenar kerana masih dalam siasatan polis. Tambahnya, sebelum ini dia dipaksa tinggal di dalam sebuah gudang yang lembap serta dipenuhi nyamuk oleh bekas majikan.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Menunggu bulan menjadi jingga

Posted:

Menunggu bulan menjadi jingga

Menunggu bulan menjadi jingga

Oleh ADLAN JAAFARSUASANA di perkarangan Masjid Negara, Kuala Lumpur pada pagi Khamis, 16 Jun lalu sedikit berbeza berbanding hari-hari lain. Tepat pukul 1 pagi, orang ramai yang terdiri daripada berbilang kaum mula berkumpul dengan satu tujuan iaitu untuk melihat sendiri fenomena gerhana bulan penuh berlaku.

Aktiviti mencerap gerhana bulan anjuran Planetarium Negara dengan kerjasama Masjid Negara buat kali kedua itu bertujuan menggalakkan budaya ilmu dalam kalangan warga kota.

Kira-kira 10 buah teleskop disediakan oleh pihak Planetarium, Persatuan Astronomi Starfinder dan orang perseorangan bagi memberi peluang kepada orang ramai melihat dengan jelas fenomena itu berlaku.

Menurut Pengarah Bahagian Pendidikan dan Sains Angkasa, Azreena Ahmad, makmal sebenar bagi ilmu astronomi adalah di kawasan luar dan bukan di bilik darjah.

"Cuma, saintis boleh menjangkakan sesuatu fenomena itu berlaku kerana ia satu putaran tetapi, masih bergantung kepada keadaan cuaca," ujarnya

Bayang warna jingga


TIGA fasa gerhana bulan penuh iaitu ketika fasa bulan memasuki Penumbra, fasa bulan memasuki Umbra dan fasa gerhana penuh.


Katanya, program-program seperti itu disasarkan kepada pelajar sekolah dan kolej supaya mereka dapat merasa sendiri pengalaman tersebut.

"Kebanyakan pelajar kita akan membuat ulang kaji dengan menggunakan teknologi internet bagi mendapatkan maklumat tambahan. Ia bukan 100 peratus salah, tetapi kurang tepat kerana apa yang dilihat dan dicerap di Amerika Syarikat dan Australia pasti berbeza kerana kedua-dua negara tersebut berada dalam hemisfera yang berlainan.

"Malaysia yang terletak di garisan khatulistiwa beruntung kerana dapat melihat sedikit kedudukan bintang di hemisfera selatan dan sedikit lagi di utara," ujar Azreena yang ditemui di Program Cerapan Gerhana Bulan Penuh.

Gerhana bulan penuh terjadi apabila bumi berada di antara bulan dan matahari dalam garisan lurus. Selain Malaysia, kawasan barat Australia, tengah Asia dan Afrika turut dapat menyaksikan fenomena itu kali ini.


SEBANYAK sepuluh buah teleskop disediakan untuk memberi peluang kepada orang ramai mencerap gerhana bulan.


Ia juga merupakan gerhana bulan terpanjang sejak tahun 2000 iaitu selama 100 minit bermula tepat pada pukul 1.25 pagi apabila bulan mula memasuki kawasan Penumbra.

Penumbra merujuk kepada bahagian luar bayang yang relatifnya lebih cerah.

Ketika itu, bulan akan mula membentuk seperti sabit kerana sedang memasuki bayang bumi sehingga kedudukannya berubah sepenuhnya apabila memasuki Umbra.

Umbra merujuk kepada bahagian bayang yang sangat gelap.

Bayang warna merah kejinggaan akan mula kelihatan di permukaan bulan di antara pukul 2.23 pagi hingga 3.23 pagi dan mencapai fasa gerhana penuh tepat pukul 4.13 pagi.

Warna permukaan bulan ketika gerhana bulan penuh adalah berbentuk seperti gegelang merah kejinggaan.

Fenomena tersebut berlaku kerana cahaya matahari yang terpancar akan diserakkan oleh atmosfera bumi dan hanya cahaya merah dan jingga terpantul dari permukaan bulan.

Fenomena dikaji saintis

Ketika sesi taklimat kepada orang ramai, Pegawai Penyelidik Planetarium Negara, Lau Chen Chen berkata, proses cerapan ketika gerhana bulan amat berguna kepada para penyelidik.

"Mereka dapat mengkaji kandungan debu dalam atmosfera bumi melalui warna yang dipantul oleh bulan ketika gerhana berlaku," ujar ketika ditemui.

Warna pantulan adalah berbeza daripada coklat tua, merah, oren cerah dan kuning bergantung kepada kehadiran debu dan awan yang hadir dalam atmosfera.

Sebagai contoh, semasa kejadian gerhana bulan penuh pada tahun 1992, abu dari gunung berapi Pinatubo, Filipina telah menyebabkan bulan hampir tidak kelihatan.

Tambah Chen Chen lagi, ketika gerhana bulan juga saintis dapat mengkaji fenomena air pasang surut serta dapat mengesahkan teori-teori seperti cahaya bergerak lurus.

"Bagi para penyelidik, gerhana bulan juga adalah masa untuk mengkaji diameter bumi dan bulan," kata Chen Chen lagi.

Selain itu, Azreena pula menambah, gerhana bulan juga menjadi salah satu cara orang zaman dahulu kala menentukan kedudukan dan arah kerana ketika itu masih lagi tiada teknologi moden seperti Sistem Penentu Kedudukan Global (GPS).

Bukan petanda buruk


SEMBAHYANG sunat gerhana juga dilakukan secara berjemaah di Masjid Negara baru-baru ini.


Ketika waktu bulan mula memasuki kawasan Umbra, umat Islam turut disunatkan untuk melakukan solat sunat gerhana. Ini adalah sebagai satu lagi kebesaran Maha Pencipta yang wajib setiap umat Nabi Muhammad SAW mengambil ikhtibar.

Malah, tiada hubung kait antara kejadian gerhana dengan perkara berlaku yang berlaku dalam Islam. Ia hanya menunjukkan kebesaran Allah sahaja.

Penolong Pegawai Unit Perhubungan Awam dan Pusat Sumber Masjid Negara, Azhar Tuarno berkata, terdapat hadis nabi bermaksud: Tiada kaitan gerhana dengan kematian seseorang.

"Hadis itu keluar ketika anak nabi yang masih kecil, Ibrahim meninggal dunia dan kebetulan berlaku gerhana matahari.

"Jadi, orang ramai berkata alam turut berduka dengan kematian anak nabi lalu keluar hadis tersebut," ujar Azhar yang turut menyertai solat sunat gerhana pada 16 Jun lalu.

Ia jelas menunjukkan fenomena gerhana adalah salah satu daripada kebesaran Allah dan kita sebagai umatnya harus memperbanyakkan ibadat seperti sembahyang, sedekah dan beristighfar.

"Selain itu, ia juga menggalakkan budaya ilmu terutama astronomi atau lebih dikenali sebagai ilmu falak," ulasnya lagi.

Mengulas mengenai program kerjasama dengan planetarium yang diadakan di perkarangan Masjid Negara, Azhar berkata, ia amat baik sekali kerana menambahkan fungsi masjid.

"Ia juga dapat merapatkan hubungan antara kaum apabila semua bangsa dapat berkumpul bagi melihat fenomena tersebut," katanya lagi.

Gerhana bulan mula bergerak keluar dari Umbra pada pukul 5.03 pagi dan keluar sepenuhnya dari Penumbra pada pukul 7.01 pagi.

Selain cerapan gerhana bulan, aktiviti-aktiviti lain yang diadakan adalah mencerap planet Zuhrah, Musytari dan Marikh. Kuiz gerhana, taklimat dan tayangan dokumentari turut diadakan.

Untuk tidak mengecewakan pengunjung pada hari cerapan jika tidak nampak fenomena tersebut, sebuah tayangan secara langsung dari tempat-tempat seluruh negara seperti di Pejabat Sains dan Teknologi Ranau, Sabah diadakan.

Di Masjid Negara pula, sembahyang sunat gerhana secara berjemaah turut diadakan bermula tepat pukul 3 pagi disusuli dengan khutbah gerhana.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Penghuni Arizona dikejar api

Posted:

Penghuni Arizona dikejar api

Penghuni Arizona dikejar api


ANGGOTA bomba menggunakan peralatan canggih termasuk bom air daripada helikopter untuk memadamkan kebakaran.


HAMPIR 2,000 orang penduduk di bandar Eager yang terletak di timur Arizona, Amerika Syarikat (AS) diperintah supaya mengosongkan kawasan tersebut minggu lalu selepas kebakaran besar hutan mula merebak ke kawasan bandar dan kejiranan Springville.

Dijangka lebih banyak lagi perintah pengosongan akan dibuat. Pegawai bomba berhempas-pulas untuk menyediakan benteng pertahanan bagi dua buah bandar tersebut.

Pihak berkuasa sherif mengeluarkan arahan tersebut pada pukul 4 petang, manakala pegawai polis kelihatan berada di jalan sekitar bandar bagi melancarkan operasi pemindahan sebaik sahaja orang ramai mula keluar dari Eager.

Kebakaran mula dikesan pada rabung gunung di tenggara Springerville selepas beberapa kepulan asap jingga menjulang naik dari celah bukit-bukau.

Bandar Eager mempunyai kepadatan penduduk kira-kira 4,000 orang, manakala Springerville pula mempunyai 2,000 orang penduduk.

Itu menjadikan sejumlah 7,000 orang telah diperintah supaya keluar dari kawasan berbahaya itu.

Api yang marak telah membakar kawasan hutan pain seluas 1,258 kilometer persegi sejak ia mula dikesan terbakar pada 29 Mei lalu. Kebakaran berkenaan merupakan kedua terbesar dalam sejarah Arizona.


LALANG di kawasan lebuh raya dibakar lebih awal bagi mengelakkan api merebak ke kawasan bandar.


Beberapa bandar resort berdekatan Hutan Simpan Apache-Sitgreaves telah diarah supaya mengosongkan tempat tersebut lebih awal.

Terbaru, kelihatan beberapa buah jentolak menolak semak dan pokok-pokok bagi membentuk penghadang bagi menghalang api yang sedang marak menghampiri bandar-bandar.

Krew-krew lain pula dilihat sedang mengalih belukar dari sekeliling rumah dan ahli bomba turut dihantar bagi melindungi bangunan daripada dijilat api.

Kebanyakan penduduk di sana telah bersedia untuk menerima arahan supaya keluar pada bila-bila masa sahaja.

"Saya hanya akan keluar jika ada arahan supaya berbuat sedemikian. Kami sudah pun berkemas sejak semalam," kata salah seorang penduduk Eager, Gerald McCardle.

Pusat pemindahan

Menurut jurucakap Palang Merah AS, Mark Weldon, mereka mempunyai sebuah pusat pemindahan yang mampu menampung beberapa ribu orang. Pusat itu terletak di sebuah sekolah tinggi, 24 kilometer dari barat Lakeside, Arizona.

Pusat tersebut dibuka selepas operasi evakuasi minggu lalu apabila 2,700 orang dari komuniti yang tinggal di kawasan bukit berhampiran ke Blue Ridge.

Sejumlah kain selimut dan katil lipat dikejarkan ke sekolah tersebut pada Selasa lalu selepas ancaman bahaya semakin meningkat.

Ketika itu, nyalaan api yang marak sudah berada 16 kilometer dari kawasan bandar.

Keadaan menjadi semakin parah apabila tiupan angin telah membawa api mendekati kawasan khemah pusat pemindahan dan bandar.

Pada petang Selasa lalu, angin kencang sekali lagi bertiup, tetapi nasib menyebelahi petugas keselamatan apabila ia kurang mengundang bahaya seperti apa yang dijangkakan.

Beribu-ribu ahli bomba dari bahagian barat Amerika seperti New York diarah ke tempat bencana dengan harapan dapat mengawal kebakaran yang sedang berada di pinggir hutan daripada menyambar bandar berdekatan.

Bakar lalang


SEORANG warga emas tidak dapat menahan kesedihan selepas rumahnya dijilat api.


Para petugas hanya boleh mengalihkan laluan api supaya tidak merebak ke penempatan penduduk dengan menggunakan sumber semula jadi.

Mereka membakar semua bahan semula jadi seperti lalang yang mudah terbakar secara terkawal daripada disambar api sedia ada yang boleh memburuk lagi keadaan.

Selain itu anggota bomba juga menimba air bagi menghalang api mara ke rumah-rumah dan kabin.

Di lebuh raya berdekatan Springerville sepanjang 3.2 kilometer, berpuluh-puluh ahli bomba sedang berusaha membakar bahan-bahan yang mudah terbakar seperti tumbuh-tumbuhan di sepanjang jalan sebagai usaha mengelakkan api dari merebak ke seberang seterusnya menghala ke bandar.

Hujan abu dengan ruang udara yang dipenuhi asap tebal memenuhi Springerville, manakala cahaya matahari sukar dilihat serta kelihatan seperti warna merah darah.

Sehingga kini tiada kemalangan jiwa dilaporkan tetapi setakat ini, lima buah bangunan dilaporkan hangus terbakar.

Nasib bandar-bandar tersebut juga sukar diramal kerana tiada tanda-tanda angin akan berhenti bertiup dan hujan akan turun dalam masa beberapa hari. - AP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kuasa komputer dalam poket

Posted:

Kuasa komputer dalam poket

Kuasa komputer dalam poket


MOTOROLA Atrix mempunyai kelajuan pemprosesan sehingga 1 gigahertz Dual Core.


KEUPAYAAN dan kecanggihan teknologi banyak mengubah gaya hidup manusia dalam memberi kemudahan a untuk menjalani kehidupan seharian dengan lebih pantas serta sempurna.

Segmen telefon pintar tidak terkecuali dalam merasai tempias arus pembangunan teknologi apabila pembikin peranti tersebut berlumba-lumba membangunkan telefon pintar terbaik untuk memenuhi keperluan pengguna yang semakin berdaya maju.

Terbaharu, Motorola Mobility menawarkan telefon pintar Atrix yang mempunyai kuasa sebuah komputer.

Dengan menggunakan telefon pintar itu, pengguna bagaikan membawa komputer di dalam poket mereka kerana ia mempunyai kelajuan pemproses sehingga 1 gigahertz (GHz) Dual Core.

Kelajuan pemproses tersebut dapat memudahkan lagi pengguna dalam melayari alam siber dengan lebih mudah dan pantas.

Ia sangat berguna kepada mereka yang gemar menggembara atau pun sentiasa melakukan tugasan di luar pejabat.


ATRIX kini dijual di pasaran pada harga RM1,999.


Bahkan, Atrix dapat memenuhi kehendak pengguna yang sentiasa berhubung dengan rakan atau keluarga melalui laman sosial seperti Facebook, Twitter dan banyak lagi.

Bagi mereka yang gemar bermain permainan video, kelajuan pemproses sehingga 1 gigahertz (GHz) Dual Core tersebut dapat mempercepat proses paparan permainan dan grafik dengan lebih pantas.

Dengan penggunaan paparan skrin 10.16 sentimeter Quarter High Definition (qHD) pertama dalam segmen telefon pintar, ia dapat memberi paparan lebih jelas dan semula jadi.

Dalam pada itu, kelebihan menggunakan peranti terbaharu itu adalah pengguna dapat melayari pelayar Mozilla Firefox 3.6 dan ia menyokong Adobe Flash Player untuk memberi keselesaan serta kepuasan pengguna.

Peranti terbaharu yang menggunakan sistem operasi Android 2.2 Froyo dibangunkan untuk menjadi hab digital dalam memberi kebebasan kepada pengguna mencipta, menyunting dan menikmati pelbagai kandungan dokumen digital di hujung jari mereka.

Atrix yang diedarkan Brightstar Distribution Sdn. Bhd. sudah berada di pasaran pada harga RM1,999.

Untuk keterangan lanjut mengenai peranti terbaharu itu boleh melayari laman web www.brightstarcorp.com.my atau motorola.com/ mobility.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Krisis bekalan air tiga hari

Posted:

Krisis bekalan air tiga hari

Krisis bekalan air tiga hari


SENARIO pengguna mendapatkan bekalan air dari tangki sementara Syabas seperti di Puchong ini mungkin berlaku di banyak kawasan di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor mulai hari ini ekoran gangguan bekalan air.


KUALA LUMPUR - Hampir 800,000 pengguna di beberapa kawasan kediaman dan komersial penting di sekitar Lembah Klang terputus bekalan air selama 48 jam bermula pagi ini hingga pagi Jumaat ekoran kerja-kerja penyelenggaraan Loji Rawatan Air Sungai Selangor.

Penutupan loji yang terletak di Bukit Badong, Ijok itu dijangka menjejaskan beberapa kawasan di pinggir ibu negara, Daerah Petaling, Gombak dan Hulu Selangor.

Pengarah Eksekutif Hal Ehwal Korporat Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas), Abdul Halem Mat Som berkata, penutupan loji tersebut dilakukan ekoran kerja-kerja penggantian injap Sluice Valve di rumah pam air bersih dan pencucian kolam imbangan.

"Ini adalah kerja-kerja penyelenggaraan biasa, sebab itu kita telah keluarkan notis lebih awal bagi membolehkan orang ramai bersiap sedia.

"Kita menjangkakan sebanyak 139,000 akaun akan terjejas dengan gangguan bekalan ini," katanya ketika dihubungi semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Indonesia terkejut, mahu kementerian beri penjelasan

Posted:

Indonesia terkejut, mahu kementerian beri penjelasan

Indonesia terkejut, mahu kementerian beri penjelasan

KUALA LUMPUR - Kedutaan Besar Indonesia di Malaysia melahirkan rasa terkejut dengan bilangan amah dari republik itu lari daripada majikan di negara ini dan mahu pihak berkenaan memberikan penjelasan.

Jurucakapnya, Suryana Saftradiredja (gambar) berkata, jumlah itu tidak munasabah kerana Indonesia telah membekukan penghantaran amah ke Malaysia sejak 2009.

"Saya harap Kementerian Sumber Manusia beri penjelasan kenapa mereka lari dan memberikan peratusannya yang lengkap," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Interlok dicetak semula

Posted:

Interlok dicetak semula

Interlok dicetak semula

KUALA LUMPUR - Kementerian Pelajaran bersetuju untuk mencetak semula novel Interlok yang menjadi teks komponen sastera bagi mata pelajaran Bahasa Malaysia untuk pelajar Tingkatan Lima bagi meminda beberapa perkataan dalam novel itu.

Timbalan Menterinya, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, keputusan itu ekoran aduan daripada guru-guru yang terpaksa melakukan sendiri pindaan tersebut dengan membuat tampalan pada perkataan-perkataan tertentu dalam novel berkenaan.

"Sebelum ini kita gunakan kaedah tampal perkataan-perkataan tersebut kerana kos dan perubahan tidak banyak sebab hanya sembilan muka surat sahaja yang terlibat," katanya ketika ditemui pemberita di Lobi Parlimen di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


AMARAN Tok MB

Posted:

AMARAN Tok MB

AMARAN Tok MB

Oleh MANIRAH OTHMAN
manirah.othman@kosmo.com.myGAJI dan bonus akan dipotong. Itu yang akan menanti pemain bola sepak Terengganu atau T-Team yang didapati sengaja membuat kesalahan sehingga dilayangkan kad merah oleh pengadil dalam satu-satu perlawanan. Kenyataan tegas itu disuarakan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said bagi memastikan setiap pemain memberi komitmen tinggi kepada pasukan dan tidak menjejaskan semangat juang rakan sepasukan lain.

Malah katanya, perkara sama dilakukan beberapa pasukan serta kelab-kelab profesional luar negara sebagai hukuman ke atas para pemainnya yang menerima kad merah untuk menjaga kualiti perlawanan. "Pemain untuk pasukan atau kelab bola sepak profesional luar negara takut apabila dapat kad merah kerana kalau mereka terima, bonus serta gaji mereka akan dipotong," ujarnya ketika ditemui di Kuala Terengganu, kelmarin.

Menurut Ahmad, bagi tujuan tersebut, beliau telah mengarahkan Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) bagi menjalankan siasatan ke atas pemain yang melakukan kesalahan sehingga dilayangkan kad merah dalam perlawanan. "Siasatan ini penting bagi memastikan pemain terbabit tidak melakukan kesalahan dengan sengaja dalam perlawanan," katanya. Jelasnya, jika siasatan mendapati pemain sengaja membuat kesalahan dan menerima kad merah, mereka boleh dihukum seperti gaji atau bonus dipotong dan sebagainya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Skuad Olimpik belum selamat

Posted:

Skuad Olimpik belum selamat

Skuad Olimpik belum selamat

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.co.my


KIM SWEE (kiri) mengingatkan kepada anak-anak buahnya bahawa mereka perlu lebih agresif pada aksi kedua Khamis ini.


BIARPUN berjaya mengikat Lebanon 0-0 pada aksi pertama di Beirut kelmarin, skuad Olimpik negara masih belum boleh menarik nafas lega apabila perlu menghadapi baki 90 minit perlawanan di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada Khamis ini.

Kemenangan pada aksi kedua pusingan kedua itu nanti cukup penting bagi membolehkan skuad Olimpik negara mencipta sejarah mara ke pusingan ketiga Kelayakan Olimpik 2012.

Pusingan terakhir itu membabitkan 12 pasukan terbaik benua Asia yang dipecahkan ke dalam tiga kumpulan dengan juara setiap kumpulan akan layak automatik ke Sukan Olimpik 2012 di London manakala naib juara merebut slot playoff.

Jurulatih skuad Olimpik negara, Ong Kim Swee berkata, dia mahu anak-anak buahnya memberi fokus sepenuhnya terhadap perlawanan kedua di Bukit Jalil pada Khamis ini sekembalinya mereka ke tanah air pada pagi ini.

"Biarpun berjaya mengikat Lebanon di gelanggang lawan, kita sebenarnya masih belum melayakkan diri. Matlamat utama kita adalah untuk melangkah ke pusingan seterusnya.

"Jadi kita tak boleh berasa terlalu bangga dengan pencapaian di Beirut ini. Memang ia satu keputusan yang baik tetapi tugas sebenar kita masih belum selesai.

"Kita masih ada 90 minit lagi untuk menentukan nasib kita ke peringkat seterusnya," kata Kim Swee pada sidang media selepas perlawanan kelmarin.

Pada aksi yang berlangsung dalam cuaca panas terik di sebelah petang itu, skuad Olimpik negara tampil menguasai permainan babak kedua selepas kelihatan agak bertahan pada separuh masa pertama.

Pemain sayap, Wan Zack Haikal Wan Nor menjadi pemain yang paling banyak berjaya melakukan percubaan tepat tetapi ketiga-tiga percubaannya berjaya diselamatkan penjaga gol Lebanon, Mohamad Dakramanji.

Penyerang utama, Izzaq Faris Ramlan pula gagal menghadirkan percubaan berbahaya ke gawang lawan manakala penggantinya, Syahrul Azwari Ibrahim yang masuk pada minit ke-57 terlepas peluang keemasan pada masa kecederaan.

Sementara itu, jurulatih Lebanon, Samir Saad nyata terkejut dengan aksi mantap yang dipamerkan para pemain negara sepanjang perlawanan kelmarin.

"Saya lihat mereka telah beraksi cukup baik, penuh sistem dan tersusun. Apabila melakukan serangan balas, mereka pantas turun untuk bertahan dengan baik," kata Samir.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiga negara tolak pelawaan FAM

Posted:

Tiga negara tolak pelawaan FAM

Tiga negara tolak pelawaan FAM

HASRAT skuad bola sepak kebangsaan untuk mengadakan satu lagi perlawanan persahabatan menjelang aksi pertama pusingan pertama Kelayakan Piala Dunia 2014 menentang Taiwan pada 29 Jun depan tidak kesampaian.

Tiga negara menolak pelawaan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) iaitu Maldives, Macau dan Laos manakala Filipina tidak memberi sebarang jawapan.

Sebagai ganti, jurulatih kebangsaan, Datuk K. Rajagobal terpaksa mengadakan perlawanan simulasi membabitkan semua pelatih skuad kebangsaan pada Jumaat ini bagi memastikan para pemainnya tetap mendapat suasana perlawanan.

"Kita sudah cuba yang terbaik tetapi gagal mendapatkan mana-mana pasukan. Kita akan berlawan sesama sendiri kerana hanya itu saja cara untuk memberikan satu aksi kompetitif kepada para pemain menjelang pertemuan dengan Taiwan.

"Untuk bertemu pasukan Liga Super, sesuatu yang sukar kerana semua pasukan tengah berehat ketika ini manakala untuk bertemu skuad Olimpik, saya akan fikirkannya kerana mereka akan menentang Lebanon pada Khamis ini.

"Memang kita perlukan perlawanan kerana jika tidak, para pemain sukar mendapat momentum jika hanya menjalani latihan," katanya ketika ditemui Kosmo! di Wisma FAM, Kelana Jaya petang semalam.

Pada sesi latihan itu, lima pemain yang mengalami kecederaan sekadar menjalani latihan ringan iaitu Norshahrul Idlan Talaha, Aidil Zafuan Radzak, S. Chanthuru, Shahrizal Saad dan Syed Adney Syed Hussein.

Baki 19 pemain lain menjalani latihan penuh termasuk dua penjaga gol yang baru dipanggil Rajagobal iaitu Nasril Nourdin (Perak) dan K. Sasikumar (Harimau Muda A) selepas Syed Adney mengalami kecederaan pada pangkal paha.

"Tahap kecederaan Aidil ketika bertemu Myanmar tidak serius. Saya beri dia rehat dua hingga tiga hari agar luka pada kakinya itu sembuh dan saya yakin dia dapat beraksi menentang Taiwan nanti.

"Norshahrul pula, saya yakin jika dia menjalani latihan pemulihan dengan baik ditambah pula kesungguhan dan mentaliti positifnya, mungkin kecederaannya pulih lebih awal," jelas Rajagobal.

Pengurus skuad kebangsaan, Datuk Subahan Kamal turut hadir petang semalam sambil tampil memberikan kata-kata motivasi kepada para pemain sebelum bermulanya sesi latihan.

Penyerang Pelita Jaya, Safee Sali yang baru selesai musim Liga Super Indonesia kelmarin akan mula turun menjalani latihan bersama skuad kebangsaan petang ini.

Manakala lima pemain skuad Olimpik iaitu Khairul Fahmi Che Mat, Muslim Ahmad, Fadhli Shas, Mahali Jasuli dan K. Gurusamy hanya akan memasuki kem latihan pada Jumaat ini selepas beraksi menentang Lebanon pada Khamis ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Idea unik mangkuk laksa terbesar

Posted:

Idea unik mangkuk laksa terbesar

Idea unik mangkuk laksa terbesar

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID


CHRIS PIKOUNIS (tengah) memegang sijil pengiktirafan daripada MBOR setelah berjaya memasak asam laksa untuk 3,500 hidangan dalam satu mangkuk besar.


ORANG ramai yang mengunjungi Pasar Raya Besar Giant di Kota Damansara, Selangor gamat apabila kehadiran mereka disambut dengan mangkuk asam laksa gergasi yang panas yang dihasilkan oleh Colgate-Palmolive Marketing Sdn. Bhd., baru-baru ini.

Sebenarnya, strategi syarikat berkenaan mempunyai serampang dua mata. Selain satu cubaan untuk tersenarai dalam Malaysia Book Of Records (MBOR), ia juga adalah pendekatan berkualiti dalam memperkenalkan produk terkini mereka.

Seiring dengan tuntutan semasa, Colgate-Palmolive melancarkan ubat kumur terbaharu tanpa alkohol iaitu Colgate Plax Ice.

Colgate Plax Ice terbukti secara klinikal dapat memberikan perlindungan antibakteria sehingga 12 jam, tanpa rasa pedas seperti yang selalunya dikaitkan dengan ubat kumur.

Menurut Pengarah Pemasaran Colgate-Palmolive, Chris Pikounis, dengan pelancaran produk itu, Colgate ingin menyangkal mitos bahawa ubat kumur yang 'lebih pedas' adalah lebih berkesan untuk mengurangkan pertumbuhan bakteria.

"Ia telah menimbulkan tanggapan yang salah dalam kalangan pengguna dan menyebabkan mereka terpaksa menahan rasa pedas apabila menggunakan kebanyakan ubat kumur lain dalam pasaran," kata Pikounis.

Ternyata, penghasilan asam laksa yang merupakan antara sajian kegemaran rakyat Malaysia ada signifikan dengan pelancaran Colgate Plax.

"Selepas menikmati asam laksa, tiada cara yang lebih baik untuk menyegarkan mulut anda selain berkumur dengan Colgate Plax Ice.

"Produk kami bukan saja dapat memberikan kesegaran sedingin ais dengan tanpa rasa pedas, tetapi juga dapat menghapuskan bakteria dan menjaga kebersihan mulut," jelasnya.

Tambah Pikounis, ubat kumur itu juga berkesan untuk menghapuskan bakteria di dalam mulut yang sukar dicapai oleh berus gigi. Ia juga berkesan menghilangkan bau nafas dan mengekalkan kebersihan serta kesihatan mulut.


KERJASAMA. Kakitangan Colgate-Palmolive yang diketuai oleh Pikounis (dua dari kanan) turut sama membantu merealisasikan matlamat untuk mencipta rekod MBOR.


"Seperti ubat kumur lain dalam rangkaian Colgate Plax, Colgate Plax Ice boleh digunakan dua atau tiga kali sehari, sebelum atau selepas memberus gigi untuk mengawal pembentukan plak gigi selama 12 jam," katanya lagi.

Sementara itu, segala persiapan dan ramuan untuk memasak asam laksa dalam mangkuk besar itu disediakan sepenuhnya oleh dua chef terkenal negara iaitu Chef Ismail Ahmad dan Chef Florence Tan.

Mangkuk yang berukuran 244 sentimeter (sm) x 92 sm itu dapat menyediakan 3,500 hidangan berasingan. Antara bahan yang digunakan ialah 200 kilogram (kg) sardin, 3,000 biji telur, 168 biji salad dan 120kg timun.

Percubaan untuk mencipta rekod itu telah diadili oleh pegawai MBOR, Kandeah Subramaniam dan beberapa pegawai Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ).

Pada majlis itu, hadirin yang hadir turut dipelawa menikmati asam pedas yang dimasak. Mereka juga diberi peluang untuk merasai kesegaran sedingin ais apabila berkumur dengan produk hasil inisiatif terbaharu Col gate-Palmolive.

Colgate Plax Ice kini boleh didapati di semua pusat jualan runcit dan farmasi pada harga jualan runcit yang disyorkan iaitu RM3.90 untuk 100 militer (ml), RM8.90 untuk 250 ml, dan RM19.90 untuk 750 ml.

Untuk maklumat lanjut, sila ke www.colgate.com.my

.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Sihat dengan infra merah

Posted:

Sihat dengan infra merah

Sihat dengan infra merah

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periswamy@kosmo.com.my


ABDUL RAHMAN menunjukkan cara kawalan suhu pada kubikel sauna Zazen FIR.


DUA tahun yang lalu, Heather Ruppert, 33, mengalami pelbagai masalah dari segi tekanan perasaan akibat stres, gangguan sistem limfatik dan masalah kulit muka yang dipenuhi jerawat.

Bagaimanapun, disiplin dan tekad yang diamalkan wanita itu akhirnya berjaya menjadikan dirinya lebih baik, sama ada dari segi kesihatan mental, fizikal mahupun emosi.

Rashsia Heather, dia yang sememangnya seorang yang sangat aktif, mengamalkan sesi rehat dalam bilik sauna setiap hari.

"Bekerja dalam bidang perfileman bukan satu tugas yang mudah. Kadangkala kita terpaksa bekerja sehingga 18 jam sehari," ujarnya.

Tetapi selepas diperkenalkan kepada peralatan sauna Zazen FIR, sebuah kubikel bertutup dengan rawatan haba menggunakan cahaya infra merah jauh, Heather akui dirinya bukan seperti dahulu lagi.

"Saya mula menggunakan sauna Zazen FIR sejak Oktober 2010 setiap hari. Sejak itu saya mendapati badan saya lebih terkawal dari semua masalah, khususnya sistem limfa saya yang kini dirangsang dengan peredaran yang lebih baik. Masalah jerawat juga sudah tiada lagi," kata warga negara Kanada itu.

Walaupun melabur beberapa ribu ringgit, Heather percaya sauna infra merah Zazen FIR sebagai satu rejim penjagaan kesihatan yang amat berbaloi khususnya jika dia tidak mempunyai masa untuk bersenam atau melakukan aktiviti luar.

Pencegahan

Rawatan sauna Zazen FIR atau sauna infra merah jauh ini meliputi penjagaan kesihatan berbentuk pencegahan, rawatan kecantikan dan penjagaan kulit.

Pengurus Besar Zazen Health Solution, Yasotha Krishna, ketika ditemui di pejabat beliau di Dataran Sunway, Kota Damansara, memberitahu, sistem penjagaan itu sebagai satu langkah ke arah kesihatan optimum yang paling mudah.

"Dengan hanya 30 minit sehari, duduk di dalam kubikel itu tanpa atau berpakaian minimum, pengguna akan menuju ke arah pemulihan dan pemuliharaan. Zazen FIR memberi segala manfaat kesihatan hasil tenaga infra merah jauh dalam bentuk mudah alih dan senang digunakan," kata Yasotha.

Antara manfaat Zazen FIR ialah ia membantu proses detoksifikasi, mengurangkan berat badan dan selulit, antipenuaan, meremajakan kulit dan pemulihan badan secara dalaman.

Kaedah itu membantu membakar sekitar 600 hingga 900 kalori setiap 30 minit sesi sauna. Rod seramik infra merah ini diselaputi 24 bahan mineral dan dikeluarkan dalam bentuk gelombang kepada pengguna.

"Haba yang dikeluarkan daripada rod seramik ini adalah sama seperti haba matahari. Pengguna disyorkan menggunakan suhu melebihi 44 darjah Celsius. Anda boleh merasai perubahan yang ketara hanya dua hingga tiga bulan selepas menggunakan Zazen FIR," janji Yasotha.

Bagi mereka yang tidak mahu membeli kubikel ini, Yasotha mencadangkan agar menggunakan manfaat Zazen FIR di spa dan cawangan Zazen Health Solutions yang terpilih dengan mengambil pakej sauna itu.

"Bagi memastikan semua orang memperoleh manfaat ZaZen FIR, kami juga mengembangkan perniagaan produk ini di spa-spa dan cawangan Zazen. Mereka yang berminat untuk menyertai perniagaan ini boleh hubungi kami dan mendapatkan perundingan," katanya yang akui setakat ini terdapat kira-kira 30 buah cawangan.

Bekal perkhidmatan

Seorang usahawan, Abdul Rahman Kamarudin, 66, memberitahu bahawa dia bukan sekadar pengguna tetapi turut membekalkan perkhidmatan sauna itu di spa beliau di Klang.

"Saya menjalankan perniagaan spa ala Bali tetapi mendapati penggunaan Zazen FIR satu nilai niaga yang baik. Kini, ramai orang yang peka terhadap kesihatan mereka memilih sauna Zazen FIR kerana ia mujarab," kata Abdul Rahman.

"Selepas pelanggan saya memberi reaksi positif, saya pun menggunakan sekadar cuba-cuba sahaja. Tetapi manfaat yang saya peroleh menyebabkan saya mula menggunakan Zazen FIR setiap hari, biasanya pada waktu pagi selepas saya balik berjoging," jelas Abdul yang merasakan dirinya lebih sihat selepas menggunakan produk itu sejak dua bulan yang lalu.

Yasotha berkata, di samping produk sauna Zazen FIR, Zazen Health Solution turut memperkenalkan satu lagi produk kesihatan holistik terkini di pasaran.

"Rentetan kejayaan sauna infra merah jauh itu, kini kami perkenalkan Scalar iaitu sejenis pembekal tenaga yang biasanya terdapat di kawasan pergunungan, kawasan hijau dan hutan.

"Tenaga ini terganggu dengan kehadiran pelbagai gajet yang mengandungi kandungan tinggi radiasi dan elektromagnetik, jadi peti ini membekalkan tenaga scalar yang tidak kelihatan dalam mata kasar tetapi boleh dirasai," jelas Yasotha.

Menurut seorang doktor pediatrik, Dr. Sharmila Kylasam, 39, tekanan yang wujud akibat pelbagai sebab termasuk gangguan ketidakseimbangan alam sekitar. Ia mampu menyebabkan kita kekurangan fokus dan tenaga.

"Tekanan akan menyebabkan gangguan pada organ badan melalui sel dan mengurangkan tahap imunisasi. Walaupun tekanan adalah baik untuk tempoh masa pendek tetapi ia memberi risiko jika dalam tempoh panjang.

"Kita perlu mencari penyelesaian untuk mengelakkan diri daripada tekanan dan dekatkan diri dengan perkara yang boleh merehatkan," katanya yang turut mengingatkan, seseorang itu perlu mengawal tekanan demi mengelakkan masalah seperti sakit badan, keguguran rambut dan ekzema.

"Malah, kemurungan yang keterlaluan juga boleh menyumbang kepada masalah obesiti kerana tenaga dideposit di bahagian abdomen yang tidak sepatutnya," terang Sharmila.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Perkahwinan pasangan lesbian pertama di Nepal

Posted:

Perkahwinan pasangan lesbian pertama di Nepal

Perkahwinan pasangan lesbian pertama di Nepal


COURTNEY MITCHELL (kanan) menyarungkan cincin perkahwinan kepada pasangan lesbiannya, Sarah Welton dalam majlis perkahwinan sesama jantina di sebuah kuil Hindu di Katmandu, Nepal semalam.


KATMANDU - Seorang peguam wanita dan profesor wanita dari salah sebuah kolej di Amerika Syarikat (AS) merupakan pasangan lesbian yang pertama berkahwin di Nepal semalam.

Nepal baru-baru ini telah mengiktiraf hak-hak lelaki homoseksual dan menggubal undang-undang untuk menamatkan diskriminasi seksual.

Pasangan itu, Courtney Mitchell, 41, dan Sarah Welton, 48, dari Denver, Colorodo diraikan dalam persandingan tradisi Hindu di kuil Dakshinkali yang terletak di selatan Katmandu, ibu negara Himalaya.

Ahli Parlimen Nepal, Sunilbabu Pant, seorang aktivis hak gay berkata, ia merupakan perkahwinan awam pertama daripada pasangan lesbian di negara konservatif.

Di Nepal, perkahwinan sejenis tidak menyalahi undang-undang. - AP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Sayap pesawat gergasi terputus

Posted:

Sayap pesawat gergasi terputus

Sayap pesawat gergasi terputus


HUJUNG sayap kanan sebuah pesawat Airbus A380 terputus selepas ia bergesel dengan sebuah bangunan di Lapangan Terbang Le Bourget dekat Paris kelmarin.


PARIS - Hujung sayap pesawat penumpang terbesar di dunia, Airbus A380 terputus selepas ia melanggar sebuah bangunan pada Pertunjukan Udara Paris di sini kelmarin.

Insiden tersebut berlaku dua bulan selepas sebuah pesawat A380 tidak dibenarkan berlepas selepas ia merempuh sebuah jet persendirian di Lapangan Terbang John F Kennedy, Amerika Syarikat.

Jurucakap Pertunjukan Udara Paris, Alexander Reinhardt semalam berkata, pesawat berkenaan dijadual melakukan beberapa demonstrasi penerbangan tetapi ia dibatalkan ekoran insiden terbabit.

Kemalangan terkini semasa Pertunjukan Udara Paris itu menyebabkan syarikat pembuat Airbus yang merupakan pembuat pesawat utama di dunia, berasa malu besar. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hosni Mubarak hidap kanser

Posted:

Hosni Mubarak hidap kanser

Hosni Mubarak hidap kanser

KAHERAH - Bekas presiden Mesir, Hosni Mubarak menghidap kanser, kata peguamnya semalam semasa membaca laporan perubatan bagi menentukan sama ada bekas pemimpin itu cukup sihat untuk menghadapi perbicaraan.

"Hosni menghidap kanser dan ia dicatatkan dalam laporan perubatan sebelum ini," kata peguamnya, Farid el-Deeb.

Hosni, 83, dimasukkan ke sebuah hospital di resort peranginan Sharm El Sheikh selepas beliau dilaporkan mengalami serangan jantung semasa disoal siasat.

Bekas pemimpin tersebut akan dibicarakan pada 3 Ogos depan kerana membunuh sejumlah penunjuk perasaan dan salah guna kuasa. - Reuters

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Sukma: RM800,000 untuk atlet Terengganu

Posted:

Sukma: RM800,000 untuk atlet Terengganu

Sukma: RM800,000 untuk atlet Terengganu

21/06/2011 7:33pm

KUALA TERENGGANU – Kerajaan negeri Terengganu akan memberikan insentif berupa wang tunai hampir RM800,000 kepada semua atlet negeri yang memenangi pingat pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-14 di Kuala Lumpur, awal bulan ini.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, Rozi Mamat berkata, atlet yang memenangi pingat emas akan menerima ganjaran RM5,000, manakala perak dan gangsa masing-masing RM3,000 dan RM2,000.

Katanya, insentif tersebut adalah untuk semua atlet yang memenangi pingat tanpa mengira sama ada dalam acara individu atau berpasukan.

Misalnya, sekiranya sesuatu pasukan itu meraih pingat emas, maka ganjaran RM5,000 akan diberikan kepada setiap anggota pasukan tersebut.

"Insya-Allah kita akan selesaikan bayaran secepat mungkin," katanya kepada pemberita selepas majlis perjumpaan bersama pengurus pasukan dan jurulatih Sukan Malaysia (Sukma) XV Pahang 2012, di sini, hari ini.

Pada temasya edisi ke-14 dari 2 hingga 12 Jun lalu, kontinjen Terengganu muncul juara keseluruhan kali ketiga dengan mengumpul 30 pingat emas, lapan perak dan 12 butir gangsa. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Rasuah: SPRM PP tahan 5 penjawat awam

Posted:

Rasuah: SPRM PP tahan 5 penjawat awam

Rasuah: SPRM PP tahan 5 penjawat awam

21/06/2011 7:26pm

GEORGETOWN – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Pulau Pinang menahan lima penjawat awam, termasuk seorang pegawai kanan, dari beberapa buah agensi kerajaan bagi membantu siasatan kes penyelewengan gas memasak bersubsidi.

Pengarah SPRM negeri, Datuk Latifah Md Yatim berkata, kesemua mereka berusia 20 hingga 50 tahun itu ditahan secara berasingan sejak 14 Jun lepas sehingga hari ini.

Katanya, penjawat awam terbabit ditahan susulan penahanan tiga orang awam iaitu seorang wanita dan dua lelaki yang dipercayai anggota sindiket penjualan gas memasak bersubsidi kepada syarikat perindustrian baru-baru ini.

"Tiga orang awam berusia antara 20 dan 30 tahun itu ditahan dalam tiga operasi berasingan di sekitar Nibong Tebal di sini," katanya kepada pemberita selepas Bengkel Sistem dan Prosedur Penguatkuasaan Pemerdagangan Manusia di sini hari ini.

Latifah berkata, hasil siasatan mendapati sindiket berkenaan telah lama beroperasi dan memperoleh keuntungan lumayan hasil jualan gas memasak bersubsidi ke dalam tong industri. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Keputusan tambah tempoh penjara kekal

Posted:

Keputusan tambah tempoh penjara kekal

Keputusan tambah tempoh penjara kekal

21/06/2011 7:10pm

PUTRAJAYA – Tiga lelaki gagal mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang menambah tempoh hukuman penjara dan jumlah sebatan masing-masing bagi kesalahan merogol remaja perempuan berumur 17 tahun kira-kira lapan tahun lalu selepas Mahkamah Rayuan menolak rayuan mereka.

Kamarulariffin Abdullah, 31, perlu menjalani hukuman penjara 15 tahun dan lapan sebatan. Adiknya Mohd Nordin, 27, dihukum penjara 15 tahun dan enam sebatan.

Kedua-dua mereka akan mula menjalani hukuman itu dari 28 September tahun lepas iaitu pada tarikh Mahkamah Tinggi menolak rayuan mereka dan membenarkan rayuan balas pihak pendakwaan untuk menambah tempoh hukuman penjara.

Sementara itu, Abdul Samad Din, 30, dihukum penjara 16 tahun dan 10 sebatan.

Hukuman penjaranya bermula 31 Mei, 2006, iaitu pada hari dia didapati bersalah oleh Mahkamah Sesyen.

Ketiga-tiga mereka dihadapkan ke mahkamah secara berasingan tetapi dibicarakan bersama di Mahkamah Sesyen.

Mereka didapati bersalah merogol gadis berumur 17 tahun di tepi kawasan lombong di Puchong Utama, Puchong antara 2.30 pagi hingga 4 pagi pada 16 Ogos, 2002. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Serius cintai Farid Kamil

Posted:

Serius cintai Farid Kamil

Serius cintai Farid Kamil


SEIRING dengan pertambahan usia, D kini lebih bijak menguruskan rutin perjalanan kehidupannya.


JIKA dilihat dari luaran fizikalnya, mungkin ramai yang tidak menyangka si gadis yang berperwatakan lemah lembut ini baru berusia 19 tahun. Diana Danielle Danny Beeson atau nama komersialnya Diana Danielle sering disangka orang bahawa dirinya telah berumur 20-an.

Namun begitu walaupun penampilannya matang, ramai yang beranggapan dan melihat perangainya masih kebudak-budakan. Bagaimanapun, Diana Danielle yang mesra disapa sebagai D kini dilihat semakin matang menguruskan penampilan dan juga semakin serius di dalam bidang yang diceburinya baik lakonan mahupun nyanyian.

"Pengalaman banyak mengajar saya di mana kerjaya sebagai pelakon banyak membantu iaitu dengan bergaul dengan pelbagai watak. Itu membuahkan kematangan dalam diri saya," jawab D dengan penuh sopan dan diiringi senyuman manis.

Pembabitan dirinya dalam industri seni telah mengajar D bagaimana untuk bergaul dan belajar mengawal emosi kebudak-budakan.

Bagaimanapun, D sudah sebati dilihat sebagai wanita berusia, ramai yang tidak menyedari yang dirinya masih lagi remaja kerana apabila melihat D melompat atau sebagainya, mereka menganggap dirinya gedik.

Keadaan sekeliling dianggap proses pembelajaran yang akan mematangkan karier seninya dan dirinya sendiri juga.

Barah

Semasa menghadiri sidang media Fun Run & Charity Carnival yang telah diadakan di Teeq Brasserie, Kuala Lumpur baru-baru ini yang bertujuan untuk mengumpul dana bagi pesakit kanser di negara ini, D sempat bercerita mengenai pengalamannya yang hampir dijangkiti kanser.

"Saya hampir terkena kanser namun saya dapat kesan ketumbuhan tersebut awal. Mama juga pernah dijangkiti kanser jadi ia dekat dengan diri saya.

"Kerana kesedaran inilah saya faham dengan apa yang dilalui pesakit kanser. Saya juga pada mulanya tidak tahu langsung yang di bahagian serviks saya telah mengalami ketumbuhan yang agak teruk dan hampir menjadi kanser. Namun, saya syukur kerana saya kini telah dikurniakan kesihatan yang baik," cerita D tentang pengalamannya itu.

Pada mulanya D mendapat tahu dirinya telah mempunyai ketumbuhan setelah menemani ibunya yang mana pada ketika itu kurang sihat. D dan ibunya yang pergi menemui seorang doktor yang merawat menggunakan herba tradisional Cina telah ditawarkan untuk turut memeriksa kesihatan badannya.

Sambungnya, setelah memeriksa, dia didapati tidak sihat di bahagian separuh ke bawah. Untuk memastikannya, dia dicadangkan untuk ke hospital bagi membuat pemeriksaan lanjut.

"Setelah membuat pemeriksaan di hospital, memang benar saya disahkan mempunyai ketumbuhan di bahagian serviks saya. Oleh kerana saya tidak mahu tinggal di wad, saya menjalani rawatan di pusat rawatan tradisional Cina tersebut," bicara D yang mana setelah sebulan menjalani rawatan di Pusat Rawatan Chi, ketumbuhannya telah hilang.

Apa yang terjadi padanya memberi kesedaran untuk lebih menjaga kesihatan diri kerana pendapatnya, kos perubatan yang tinggi bagi pesakit kanser tidak dapat ditanggung oleh semua.

Nasihat gadis berdarah kacukan Melayu dan Amerika Syarikat ini, apapun sakit yang melanda diri, jangan dipandang remeh kerana apa yang dilihatnya, mentaliti masyarakat kini takut untuk membuat pemeriksaan kerana risaukan kehadiran penyakit yang serius 'menghuni' diri.

"Jangan biarkan penyakit tersebut melarat baru mahu berubat. Seperti kata pepatah, merawat lebih baik daripada mengubati. Itu yang saya pelajari dan sentiasa pegang," jelas D yang juga mengatakan mungkin ramai yang malu dan takut berbicara menyebabkan mereka terlambat.

Perkahwinan

Kisah cinta antara D dan pelakon serta pengarah, Farid Kamil yang bertaut kembali bukanlah lagi satu rahsia kepada peminat industri seni tanah air.

Dikatakan punca perpisahan mereka sebelum ini kerana perangai D yang kurang matang dan kebudak-budakan. Setelah beberapa lama sepi dengan kisah perpisahan tersebut, kini D dan Farid kembali bermadu kasih sebagai pasangan kekasih sekali lagi.

Semasa berpisah dulu, kedua-duanya matang dalam menangani perpisahan dan masih lagi berkawan dan saling menghubungi.

"Sebenarnya setiap orang tidak akan lari dari melakukan kesilapan yang mana akhirnya kita sendiri akan menyedari kesilapan yang telah dilakukan.

"Kadangkala, kita juga akan sedar yang mana mungkin sesetengah perkara masih punyai harapan dan kita juga masih lagi boleh mengharap mengenainya," jelas D mengenai perhubungannya bersama Farid.

Diakui hubungan mereka serius sebagai kekasih kali ini namun mungkin belum ke tahap ke alam perkahwinan memandangkan umur masih muda dan banyak lagi yang perlu dikecapi dalam hidup ini.

"Kami ada bercakap mengenainya (perkahwinan) dan memang kami berada dalam sebuah perhubungan yang serius. Tapi, mungkin belum lagi untuk ke tahap yang lebih dari perhubungan yang ada kini. Saya baru 19 tahun, mungkin jauh lagi masa saya, saya perlu belajar dan sebagainya," bicara D jujur tentang fasa perhubungan percintaannya bersama penggarap filem Kongsi itu.

Buat masa ini, kedua-duanya masih belum mempunyai rancangan serius untuk mengambil keputusan bagi mendirikan rumahtangga dan mereka juga saling tidak mengongkong antara satu sama lain.

Ini kerana, D mempunyai perancangan untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara, namun disebabkan kontrak yang masih wujud bersama Nano White dan Sunsilk, D menangguhkan sementara perancangannya untuk menimba ilmu di perantauan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Punca Blazin Squad tersingkir

Posted:

Punca Blazin Squad tersingkir

Punca Blazin Squad tersingkir

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


BLAZIN SQUAD terpaksa akur dengan penyingkiran mereka daripada Showdown 2011.


KETIDAKSEIMBANGAN pusingan battle akhir dikatakan punca utama kumpulan yang memperjuangkan konsep B-Boy, Blazin Squad (BSQ) tersingkir daripada kelompok enam teratas daripada melangkah masuk ke pusingan akhir Showdown 2011.

Blazin Squad yang dianggotai oleh tujuh orang anak muda dari Kuala Kangsar, Kedah terpaksa akur dengan keputusan juri apabila kalah dalam sesi battle bersama tiga lagi kumpulan di kelompok terbawah iaitu Panic, Rokusteps dan Bounce Stepperz.

Tema Street Flava yang dipilih mengiringi persembahan Top 6 pada minggu lalu turut menggabungkan setiap dua kumpulan untuk satu persembahan berasingan daripada aksi solo dan Blazin Squad terpilih untuk melakukan persembahan kolaborasi bersama Elecoldxhot (ECX) menerusi remix lagu Cinema daripada Benny Benasi.

Apapun, menurut juri tetap, Maple Loo dan Joe Flizzow kelemahan Blazin Squad bukan pada gerakan langkah dan tahap tenaga sewaktu beraksi sebaliknya pada koreografi pasukan tersebut.

"Kita boleh tengok apabila pasukan BSQ bergabung dengan ECX mampu membuahkan hasil tarian yang sangat luar biasa, namun apabila kumpulan ini membuat persembahan secara solo, koreografi dan sinkronisasi mereka masing kurang dan mereka masih perlukan bimbingan daripada seseorang dari sudut itu," ujar Maple.

Blazin Squad mempersembahkan rutin penuh bertenaga dalam pusingan solo menerusi lagu Girls On The Dance Floor daripada Far East Movement bagaimanapun gagal menyaingi lawan pusingan battle, Rokusteps yang menari mengikut rentak lagu Fancy Footwork daripada Chromeo.

Menurut wakil kumpulan Blazin Squad pula, kegagalan mereka untuk beraksi cemerlang pada sesi battle ketika berdepan Rokusteps merupakan punca utama penyingkiran mereka.

"Kami tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk memperlihatkan keupayaan kami dalam pusingan Battle kerana kumpulan lawan kami mencuri masa sepatutnya daripada kami.

"Seelok-eloknya, undang-undang battle perlu diperketatkan supaya setiap kumpulan dapat membuat persembahan berdasarkan durasi masa yang sama sekali gus tidak akan ada ketidakpuasan hati mana-mana pihak," cadang mereka lagi.

Pusingan Showdown 2011 pada minggu ketujuh ini juga telah memilih pasukan Panic yang turut tersenarai sebagai pasukan empat tercorot sebagai kumpulan terbaik minggu lalu.

Panic yang bergabung bersama kumpulan Rokusteps menerusi lagu remix Barbra Streisand oleh Ducksauce juga memukau penonton dengan persembahan mirip di bilik darjah dalam persembahan solo diiringi lagu Head of My Class oleh Scooter Smiff dan Chris Brown.

Kini hanya lima kumpulan lagi yang tinggal untuk beraksi bagi merebut gelaran juara di pentas Showdown 2011. Adakah Bounce Stepperz, Elecoldxhot, HMC Phlow, Rokusteps ataupun Panic yang bakal tersingkir pada pusingan kelapan minggu depan?

Sama-sama nantikan keajaiban persembahan lima kumpulan yang akan berentap berdasarkan tema Magic pada pukul 9.30 malam esok dan disiarkan secara langsung dari i-City, Shah Alam di saluran 8TV.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved