Sabtu, 26 Oktober 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pelayan dalam gelap

Posted:

Pelayan dalam gelap

Pelayan dalam gelap

Oleh ZULHILMI JALIL

TEPAT pada pukul 4 petang, seorang lelaki bertubuh sederhana mula bersiap membersihkan diri untuk ke tempat kerja.

Dia kemudian berjalan kaki dari asrama pekerja ke sebuah restoran di Changkat, Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

Tatkala warga kota yang lain berpusu-pusu ingin pulang dari tempat kerja, lelaki yang mesra di sapa dengan panggilan Thong itu memulakan langkah menyelusuri jalan di kawasan yang sesak dengan kenderaan sejauh kira-kira 400 meter.

Sebaik jam menunjukkan pukul 6 petang, Thong memulakan tugasnya melayan kunjungan pelanggan yang ingin menikmati hidangan makan malam di situ.

Bagi Thong Kien, 43, perkara itu sudah menjadi rutin hidupnya sejak 11 bulan lalu selepas dia ditawarkan bekerja sebagai pelayan di Restoran Dining In The Dark, Kuala Lumpur.

Masalah penglihatan

Walaupun pada zahirnya, Thong kelihatan sama seperti insan normal yang lain, namun sebenarnya ada kekurangan pada dirinya.

Thong tidak mempunyai keupayaan melihat berikutan penyakit Retinitis Pigmentosa (RP) yang mula dikesan ketika dia berumur 16 tahun.

Ia merupakan sejenis penyakit yang mengakibatkan retina matanya mengalami kerosakan sehingga menyebabkan penglihatannya semakin terganggu dari tahun ke tahun.

"Saya mula bekerja sebagai pelayan di restoran ini sejak November tahun lalu selepas Persatuan Orang Buta Malaysia memberitahu ada sebuah restoran ingin mencari pekerja yang cacat penglihatan," katanya yang kini bersyukur ditawarkan pekerjaan di restoran tersebut.

Thong memberitahu dia berasa bertuah apabila wujud sebuah restoran yang ingin mengambil golongan orang kelainan upaya (OKU) sepertinya bekerja.

"Biasanya orang buta ini selalu dikaitkan dengan pekerjaan seperti tukang urut, namun kini prospek kerjaya golongan OKU sudah semakin berkembang.

"Kami diberi kepercayaan untuk melakukan kerja-kerja yang mungkin dianggap mustahil," ujarnya dengan memberitahu dia perlu membantu antara 20 hingga 30 pelanggan setiap malam bagi memimpin mereka masuk ke ruang makan.

Thong boleh dikira sebagai individu penting kepada pelanggan yang ingin menjamu selera di restoran berkenaan.

Apa tidaknya, pelanggan memerlukan Thong untuk bergerak di dalam ruang makan ekoran restoran tersebut mengetengahkan konsep makan di dalam gelap.


PELANGGAN berpeluang menguji deria sentuhan mereka sebelum dipimpin masuk oleh Darius ke ruang makan.


Memahirkan diri

Situasi itu sebenarnya bagaikan satu penghargaan buat dirinya apabila orang yang mampu melihat dunia 'terpaksa bergantung' kepadanya untuk menikmati hidangan di situ.

Namun, anak kelahiran Puchong, Selangor itu memberitahu bahawa dia mengambil masa kira-kira 10 hari untuk memahirkan diri dengan selok-belok persekitaran di restoran itu.

Apatah lagi, pekerjaannya sekarang ini menuntut dia banyak melakukan pergerakan sedangkan penglihatannya terhad.

Thong perlu menghafal kedudukan meja dan kerusi di dalam restoran tersebut.

Ini kerana jika Thong tersilap langkah, hidangan yang dipesan pelanggan mungkin tidak akan diterima.

"Sungguhpun kami tidak mampu melihat, kami banyak menggunakan deria pendengaran, sentuhan dan bau," ceritanya yang pernah menjawat jawatan sebagai eksekutif di salah sebuah syarikat perkapalan di Klang selama 13 tahun sebelum mengambil keputusan berhenti kerja lantaran keadaan matanya semakin teruk.

Ujar Thong, biarpun hanya sebagai pelayan restoran, kerjaya baharunya itu memiliki cabarannya yang tersendiri.

Cabaran

Sebagai insan yang pernah memiliki deria penglihatan yang baik, Thong mengakui bahawa dia perlu banyak belajar lantaran pekerjaannya kini banyak menuntutnya bergerak ke sana sini.

"Perkara yang paling sukar bagi saya ialah menghafal kedudukan pelanggan di dalam restoran.

"Bayangkan jika ada 20 pelanggan, saya kena hafal kesemua kedudukan mereka untuk pastikan permintaan mereka dipenuhi dan tepat," ceritanya yang memberitahu sepanjang berkhidmat di restoran itu tiada lagi insiden terjatuh makanan atau tersilap menghantar pesanan.

Masa berlalu begitu pantas, kini Thong sudah hampir setahun berkhidmat di restoran itu.


THONG akan membawa masuk pelanggan ke dalam ruang gelap untuk menikmati hidangan.


Anak keempat daripada enam beradik itu mengakui dirinya semakin selesa dengan pekerjaannya sekarang.

Thong sebenarnya tidak bersendirian kerana dia turut ditemani seorang lagi rakan yang senasib dengannya, Darius.

Bagi anak kelahiran Kuching, Sarawak ini, ibu bapanya menyedari dirinya mengalami masalah penglihatan ketika usianya tiga tahun.

"Saya tidak merasakan ada cabaran yang begitu besar untuk membiasakan diri sebab sejak kecil saya sudah mengalami masalah penglihatan.

"Jadi, saya sudah biasa banyak menggunakan deria pendengaran, bau dan sentuhan untuk mengenal pasti sesuatu benda," ujarnya yang merupakan anak bongsu daripada dua beradik.

Biarpun begitu, jauh di sudut hatinya, Darius meluahkan dirinya masih keliru dengan penerimaan dan persepsi masyarakat di luar sana terhadap golongan sepertinya.

"Orang normal kata saya buta sebab saya tidak boleh melihat, tetapi di dalam persatuan orang buta sendiri mereka kata saya tidak buta kerana saya masih mampu melihat cahaya," katanya yang pernah menjadi tenaga pengajar membantu orang buta yang lain memiliki kemahiran menggunakan komputer dengan kerjasama Persatuan Orang Buta Sarawak (SSB) selama tiga tahun.

Di sebalik kecekalan dua anak muda ini, sebenarnya berdiri seorang wanita yang boleh dianggap sebagai individu yang bertanggungjawab membawa mereka ke alam baharu pekerjaan.

"Saya sendiri yang mengajar mereka cara bekerja di restoran ini.

"Ada beberapa kemahiran yang perlu mereka belajar untuk memastikan kelancaran melayan pelanggan.

"Antara perkara yang perlu mereka hafal termasuklah teknik kiraan langkah, mengenal pasti laluan, pengendalian alatan dan cara mengenali menu hidangan menerusi bentuk bekas," ujar Nicole Pua, yang turut mengalami masalah penglihatan ekoran penyakit glaukoma kongenital ketika berumur enam tahun.

Nicole merupakan bekas pengurus restoran tersebut yang kini memegang jawatan yang lebih besar sebagai Pengurus Perhubungan Media, Rhine River Sdn. Bhd. iaitu syarikat yang mengendalikan industri makanan termasuk restoran Dining In The Dark itu sendiri.

DARIUS dan Thong bukti orang kelainan upaya (OKU) mampu melakukan kerja-kerja manusia normal.


Pembakar semangat

Bercerita lanjut, Nicole memberitahu, restoran itu kini menggaji dua pelayan OKU penglihatan iaitu Thong dan Darius.

"Mereka dibantu oleh dua orang lagi pekerja normal yang akan memberi arahan bagi memastikan kelancaran proses keluar masuk sekiranya terdapat pelanggan yang datang," katanya yang memberitahu restoran itu merupakan satu-satunya tempat makan dalam gelap di negara ini.

Apa yang jelas, bagi wanita ini, dia mahukan golongan insan senasib dengannya mampu memajukan diri ke hadapan.

"Saya mahu mereka yang senasib dengan saya mampu bersaing dengan orang normal yang lain dan mampu mencapai matlamat dalam hidup," katanya yang pernah berkhidmat sebagai pembantu peribadi di salah sebuah syarikat produk kecantikan tempatan.

Atas semangat seperti yang ditunjukkan oleh Nicole inilah menjadi pembakar semangat kepada Thong untuk terus bangkit walaupun pada mulanya dia mengakui pernah hampir berputus asa.

"Jika saya diberi kesempatan untuk melihat semula seperti dahulu, perkara pertama yang saya mahu lakukan ialah melancong ke luar negara.

"Saya sudah lama tidak melihat keindahan dunia dengan mata sendiri," ujar Thong yang reda dengan ketentuan Tuhan.

Lepas 2,000 tumbukan setiap hari

Posted:

Lepas 2,000 tumbukan setiap hari

Lepas 2,000 tumbukan setiap hari

Oleh NOR IDAYU BOSRO


PERGERAKAN Ella cukup lincah dan tangkas persis hero filem Ong Bak, Tony Jaa.


WANITA berambut pendek yang berasal dari Kuala Lumpur ini melontarkan tumbukan padu ke arah karung tinju lusuh berwarna merah di hadapannya.

Sekali-sekala tumbukan itu diselangi dengan tendangan dan tujahan lutut yang kencang sambil mulutnya terkumat-kamit mengira gerakan tersebut.

Tangannya yang hanya dibalut kemas dengan kain kasa pembalut luka seolah-olah tidak berasa sakit dengan impak daripada tumbukan berulang kali itu.

Malah, pergerakan Ella Tang Pei Kin, 24, yang ditemui kru Jurnal baru-baru ini cukup lincah dan tangkas persis hero filem Ong Bak, Tony Jaa.

Cerita Ella, bagi mendapatkan ketangkasan yang baik, dia perlu melakukan rutin tumbukan dan tendangan setiap hari serta latihan ringan seperti lompat tali dan tekan tubi.

"Saya harus melakukan dua sesi latihan sehari dan setiap sesi memakan masa lebih dari tiga jam," katanya yang merupakan satu-satunya 'nak muay' atau jurulatih muay thai wanita di TNT Kickboxing yang terletak di Desa Sri Hartamas, Kuala Lumpur.

Terkenal dengan gelaran 'Ice Cool' dalam kalangan pencabarnya, wanita ini sebenarnya bukan calang-calang individu.

Dia merupakan petinju wanita pertama negara dalam bidang seni mempertahankan diri khususnya sukan tempur seperti muay thai dan kickboxing.

Jaguh kickboxing

Menceritakan kembali sejarah pembabitannya dalam sukan tersebut, Ella memberitahu, minatnya timbul selepas dia bertemu dengan jaguh kickboxing negara, Khoo Meng Yang.

"Saya mula berjinak-jinak dengan sukan tempur ketika berumur 16 tahun apabila mempelajari taekwondo di sekolah dan seterusnya mengembangkan kemahiran dengan mempelajari wusyu.

"Setelah menguasai kedua-dua seni mempertahankan diri itu, saya diberitahu oleh Master Khoo bahawa fizikal saya lebih sesuai untuk sukan muay thai," katanya.

Dalam tempoh empat tahun menceburi dunia sukan tempur, Ella telah menyertai lebih 17 kejohanan kickboxing dan muay thai peringkat nasional dan antarabangsa.

Daripada jumlah tersebut, pemegang tali pinggang hitam sukan tekwando itu telah berjaya meraih 13 kemenangan dalam pelbagai kejuaraan dunia termasuk pertandingan sukan tempur gaya bebas atau mixed martial arts (MMA).

Bercerita lanjut, Ella memberitahu, terdapat sedikit perbezaan dalam teknik latihan muay thai di negara ini dengan Thailand.

WANITA ini perlu membuat latihan dengan melakukan lebih 2,000 tumbukan serta tendangan sehari.


Batang kayu

Jelasnya, di negara Gajah Putih itu, satu sesi latihan yang memerlukan aktiviti menumbuk serta menyepak batang pisang diperlukan bagi membina otot agar menjadi lebih ampuh.

Ada juga yang menggunakan batang kayu yang lebih keras seperti batang kelapa serta buluh bagi mendapatkan kekuatan otot yang diingini.

"Latihan ini amat menyakitkan, namun ia dapat membentuk otot betis, kaki dan siku yang lebih kuat.

"Saya bernasib baik kerana tidak pernah mengalami sebarang kecederaan serius sepanjang pembabitan dalam seni mempertahankan diri ini," katanya.

Tambah Ella, kekuatan serta ketangkasannya turut teruji apabila dia sering digandingkan dengan jurulatih lelaki dalam rutin latihannya.

"Saya jarang berpeluang mengadakan sesi latihan dan aktiviti memanaskan badan seperti 'sparring' bersama pelatih perempuan kerana tidak ramai yang mahu berkecimpung dalam sukan ini.

"Namun, saya percaya gandingan tersebut sedikit sebanyak membantu saya dalam meningkatkan keupayaan stamina ke tahap terbaik," ujarnya.

Bina rumah segera

Posted:

Bina rumah segera

Bina rumah segera

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM


KONSEP rumah Wira Kerjaya mengurangkan sehingga 40 peratus kos pembinaan rumah berbanding kaedah konvensional.


MEMILIKI rumah idaman sememangnya menjadi impian setiap individu, namun faktor harga sering menjadi penghalang.

Namun, bagi individu yang sudah memiliki tanah sendiri, sebuah syarikat bumiputera, Wira Kerjaya Sdn. Bhd. punya jalan alternatif untuk membina rumah dengan cara sofistikated tetapi murah.

Mereka tampil dengan konsep rumah pasang siap yang membolehkan sesiapa sahaja membina rumah sendiri dengan cepat.

Ketua Pegawai Eksekutif Wira Kerjaya, Mohamad Fadhillah Mahmood berkata, syarikat itu menggunakan keluli ringan untuk membina kediaman.

"Sistem ini agak terkenal di Australia dan Britain sejak tahun 1999 namun di negara kita ia baru berkembang sejak dua tahun lepas.

"Lima orang pekerja sudah cukup untuk menyiapkan rumah dalam tempoh seminggu," katanya.

Jelasnya, walaupun keluli ringan digunakan, ia tahan lama. Tambahnya, proses membina rumah bermula dengan melukis pelan terlebih dahulu.

"Jika pembeli bersetuju dengan pelan berkenaan, bahagian rangka akan disiapkan di kilang kami di Klang, Selangor.

"Rangka itu akan dibawa menggunakan lori untuk dipasang di tempat yang ditetapkan," katanya.


RUMAH binaan Wira Kerjaya mesra alam sekitar.


Ujarnya lagi, bahagian dinding dan siling juga menggunakan keluli. Kesemua bahagian rumah itu dipasang menggunakan skru.

"Ia sama seperti memasang almari pasang siap yang dibeli di pasar raya," ujarnya.

Tutur Fadhillah, kekangan utama dalam pembinaan rumah jenis itu ialah harga tanah yang mahal terutama bandar-bandar besar.

Jimat kos

"Konsep sebegini agak menguntungkan individu yang memiliki tanah sendiri khususnya di kampung kerana dapat menjimatkan kos pembinaan," ujarnya.

Jelas Fadhillah, konsep itu dapat menjimatkan sehingga 40 peratus kos pembinaan rumah.

"Sebagai contoh, hanya RM60,000 diperlukan untuk rumah teres satu tingkat yang merangkumi tiga bilik tidur dan dua bilik air.

"Tempoh hayat kediaman ini ialah selama 70 tahun dan tahan karat. Ia juga memudahkan pemasangan elektrik dan bekalan air di rumah," ujarnya.

Terang Fadhillah, konsep sebegini juga mesra alam dan mengurangkan kos sisa buangan.

"Sistem pencahayaan yang baik juga mengurangkan penggunaan elektrik terutama pada waktu siang selain kipas dan pendingin hawa kerana terdapat lubang-lubang pengudaraan.


RANGKA rumah diangkut ke destinasi menggunakan lori.


"Selain itu, keluli ringan membuatkan ruang dalaman lebih sejuk dan tidak terlalu panas," katanya.

Jelasnya, mereka kini menumpukan untuk projek taman perumahan.

"Mungkin ini salah satu penyelesaian yang boleh dilaksanakan oleh kerajaan untuk menyediakan rumah mampu milik kepada rakyat.

"Seperti kita sedia maklum kos membeli rumah sekarang agak tinggi dan jarang orang muda mampu memilikinya," ujarnya.

Tutur Mohamad Fadillah, mereka turut menggunakan bahan binaan yang terdiri daripada komposit serta bahan kimia yang mesra alam untuk membina siling, dinding dan lantai.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Picanto cetus gelombang baharu

Posted:

Picanto cetus gelombang baharu

Picanto cetus gelombang baharu

Oleh AFIFI HAFIZ MOHD. NOR

TEMPOH tujuh bulan pertama tahun ini menyaksikan Naza Kia Malaysia Sdn. Bhd. (Kia Malaysia) mengubah corak aliran industri kenderaan menerusi pengenalan model kenderaan baharu dalam dua segmen berbeza. Kemunculan produk baharu jenama Korea Selatan itu sudah pasti membuatkan para pesaingnya mengelap peluh di dahi masing-masing.

Bermula dengan model Kia Rio untuk segmen B pada awal Januari lalu, Kia Malaysia meneruskan usaha mengukuhkan kedudukan dengan kemunculan Kia Cerato bagi segmen C. Kedua-dua model yang kaya dengan ledakan inovasi berjaya mencipta standard baharu dalam kelas masing-masing.

Selesai sudah dengan segmen B dan C, anak syarikat Kumpulan Naza itu meneruskan momentum sama ke dalam segmen A apabila melancarkan Kia Picanto generasi kedua. Generasi pertama Picanto di Malaysia muncul pada 1997 dengan nama Naza Suria.

Kali ini, perubahan yang dilakukan pada Picanto benar-benar meletakkannya beberapa langkah di hadapan pemain-pemain dalam segmen subkompak Malaysia. Secara amnya, model-model yang mendiami segmen A sudah pastinya Hyundai i10, Suzuki Alto, Mitsubishi Mirage dan Perodua Viva.

"Kami berhasrat meningkatkan volum jualan sebanyak 8 peratus kepada 13,345 unit pada tahun semasa. Model Kia Picanto akan menggalas tugas signifikan untuk mencapai sasaran itu," demikian menurut Ketua Pegawai Operasi Kia Malaysia, Datuk Hafiz Syed Abu Bakar.

Kia Picanto mula dipertontonkan kepada masyarakat global sewaktu Geneva Motor Show di Switzerland pada 2011. Tahun sama menyaksikan jentera kecil itu meraih penganugerahan antarabangsa iF Product Design dan Red Dot pada tahun 2012.

Sekilas pandang, Picanto nampak seperti versi mini Rio tetapi lebih menawan. Jangan pandang sebelah mata, model kecil ini cukup sarat dengan pelbagai teknologi keselamatan yang boleh membuatkan ramai terpegun.


SUSUN atur ruang dalaman dan papan pemuka varian manual kelihatan ringkas dan bersih.


Picanto ialah produk pertama dalam segmen A yang didatangkan bersama teknologi Pengurusan Kestabilan Kenderaan (VSM), Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC) dan Bantuan Kawalan Permulaan Bukit (HAC). Tidak cukup dengan itu, Kia Motors Company menempatkan empat set brek cakera dan enam beg udara untuk meningkatkan kualiti keselamatan.

Teknologi lain yang diselit bersama Picanto ialah sistem brek antikunci (ABS), sistem kawalan cengkaman (TCS), sistem bantuan brek (BAS), sistem bantuan parkir kenderaan belakang (RPAS) dan kemudahan ISOFIX untuk kerusi kanak-kanak. Memang satu pakej keselamatan komprehensif yang membuktikan Kia benar-benar mengambil berat nyawa pemandu serta penumpang.

Bukan itu sahaja, Picanto juga mendahului pesaing segmen berhubung aspek kosmetik. Inilah model subkompak yang dipasang lampu utama jenis projektor dengan solekan DRL LED. Perumah lampu belakang menggunakan lampu LED.

Ketika malam atau di tempat gelap, Picanto akan menyambut ketibaan anda dengan memaparkan suluhan cahaya daripada set lampu utama. Ciri ini didatangkan bersama varian transmisi automatik dan manual.

Bagi pembeli model automatik, anda akan menerima beberapa tambahan ciri yang tidak terdapat pada versi manual. Antaranya ialah lampu kabus, hendal kemasan krom, instrumen meter dengan kluster supervision, cermin solek besar dengan mentol pencahayaan, kebuk simpanan cermin mata, sambungan Bluetooth, stereng dibalut material kulit, sistem kemasukan tanpa kunci, butang Mula/Henti, pemegang cawan bercahaya dan rim aloi berukuran 15 inci.

Pada majlis pelancaran Picanto, penulis bersama pengamal media lain diberi peluang untuk memandu uji kereta terbaharu itu. Varian yang menemui genggaman penulis ialah transmisi automatik. Picanto menggunakan enjin empat silinder Kappa 1.2 MPI CVVT. Sistem transmisi untuk versi manual ialah lima kelajuan manakala automatik hanya didatangkan dengan empat tahap kelajuan.

Destinasi perjalanan sesi pandu uji itu bermula dari Solaris Dutamas sebelum berakhir di Putrajaya. Laluan perjalanan bukan hanya memasuki ibu kota tetapi perlu meredah laluan sekitar Broga dan Nilai, Negeri Sembilan. Perjalanan nampak mudah namun penulis bersama rakan pemandu lain boleh terpisah daripada konvoi berkumpulan gara-gara kesilapan teknikal.

Itu bukan masalah besar kerana Picanto masih menawarkan keupayaan untuk penulis mengejar grup konvoi. Sewaktu berada di kerusi penumpang hadapan, penulis mendapati aspek seni bina Picanto tidak jauh berbeza dengan kualiti binaan jentera kompak dari Eropah.

Aturan butang kawalan dan persembahan papan pemuka agak impresif walaupun ringkas. Agak teliti juga perhatian diberikan oleh jurusolek Kia. Anda juga boleh menjawab panggilan telefon atau meninggikan kadar volum audio dengan hanya menekan butang pada stereng Picanto.


ASPEK keselamatan pemandu dan penumpang ditingkatkan dengan padanan enam beg udara pada bahagian hadapan dan sisi kenderaan.


Memandangkan kaki penulis agak panjang, kerusi Picanto terpaksa ditolak habis ke belakang. Sewaktu menolak kerusi, penulis terjumpa satu kotak simpanan di bawah kerusi. Kotak itu cukup praktikal untuk kaum hawa menyimpan kasut dengan lebih teratur.

Apa yang penulis perasan ialah kereta itu cukup mesra dengan kehendak wanita seperti pelindung matahari dengan cermin solek. Tarik sahaja pelindung matahari itu ke bawah dan ada satu cermin besar berserta enam mentol cahaya akan menyala secara satu per satu untuk memberi pencahayaan ketika ingin mengoles muka.

Apabila meletakkan botol minuman dalam ruang pemegang cawan, secara automatik pencahayaan biru menyala sekali gus membuatkan penulis tersenyum dengan idea kreatif itu. Malah pembaharuan kecil itu turut berjaya mengagumkan rakan media yang lain. Bukan sebab pencahayaan itu tetapi penelitian jurutera-jurutera Kia sewaktu mencipta kereta itu.

Perjalanan lancar membolehkan penulis menikmati keupayaan teknologi keselamatan ketika menyusuri laluan berbukit. Memang banyak bezanya jika dibandingkan dengan produk sekelasnya yang tiada ciri berkenaan. Kawalan stereng juga mudah ketika ingin membuat pusingan U hasil bantuan stereng kuasa bantuan motor (MDPS).

Anda ada pilihan enam warna iaitu putih, hitam, perak, hijau, merah dan biru. Harga rasmi Picanto masih belum diumumkan tetapi maklumat dalaman memberi bayangan harga seunit Picanto versi automatik berada bawah paras RM64,000 manakala versi manual dijangka tidak melebihi paras RM60,000. Sama-sama kita nantikan pengumuman harga terkini daripada Kia Malaysia tidak lama lagi.

Jangan perlekeh kuasa hibrid

Posted:

Jangan perlekeh kuasa hibrid

Jangan perlekeh kuasa hibrid

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


MODEL Civic Hybrid didatangkan bersama perumah lampu utama yang kelihatan sedikit kebiruan.


TIDAK mungkin kereta hibrid akan menjadi popular seperti hari ini tanpa insentif pengurangan dan pengecualian cukai sejak tahun tiga tahun lalu.

Polisi mesra alam itu mendorong pengeluar kenderaan membawa masuk pelbagai jenis model hibrid seperti Toyota Prius dan Prius C, Nissan Serena S-Hybrid, Honda Insight, Honda CR-Z dan Honda Civic Hybrid.

Sudah tentu ramai yang gembira dengan tahap penggunaan minyak model hibrid, begitupun tidak kurang juga pengguna masih skeptikal dengan teknologi hijau itu. Antara alasannya ialah jumlah penjimatan sebenar, kos penyelenggaraan, jangka hayat bateri dan harga jualan semula.

Jujurnya, penulis juga skeptikal sementelah satu sesi uji kereta hibrid beberapa tahun lalu sangat mendukacitakan. Sifat ingin tahu terhadap teknologi yang ditambah baik kembali marak untuk memandu uji tetapi kali ini untuk tempoh yang lebih lama melalui jarak lebih mencabar.

Kali ini, Civic Hybrid menjadi pertaruhan. Walaupun pesonanya menyerupai Civic 2.0 namun kerusi kulit rona merah yang didatangkan sebagai aksesori standard mulai mengetuk skeptikal penulis.

Sebaik melabuhkan punggung, tempat duduk pemandu terasa selesa dan cepat untuk disesuaikan. Bergerak memasuki jalan raya, kuasa enjin yang dibekalkan agak bertenaga dan mengejutkan penulis yang sebelum ini memandang rendah output enjin hibrid. Manakan tidak, dengan sesaran enjin 1.5 liter berapa sangatlah kuasa yang mampu dibekalkan.

Magis sistem hibrid Honda terletak pada Bantuan Motor Bersepadu (IMA) yang membekalkan kuasa tambahan agar kereta lebih seronok untuk dipandu. Ringkasnya, IMA dan enjin saling bekerjasama dalam menggerakkan kereta.

Sewaktu enjin mula dihidupkan, IMA dan enjin sama-sama berfungsi namun apabila kereta dipandu laju, IMA secara automatik dihentikan manakala enjin beroperasi secara tunggal untuk meledakkan kuasa maksimum.

Apabila kereta dipandu secara perlahan atau sewaktu kenderaan meluncur secara malar, IMA pula beroperasi manakala silinder enjin dihentikan. Lebih menarik, sewaktu nyah laju atau membrek, bateri Litium Ion dicas semula melalui tenaga yang dilepaskan.

Menambah lagi resipi penjimatan minyak ialah sistem start/stop yang menghentikan kuasa enjin semasa kereta tidak bergerak. Ia amat berguna semasa di lampu isyarat, kesesakan ataupun beratur untuk membayar tol.


REKAAN dalam model Civic Hybrid tidak begitu jauh berbeza dengan model Civic 2.0.


Pemandu juga dapat merasa bagaimana enjin dihentikan dan dihidupkan semula melalui gegaran kecil dan agak seronok sebenarnya melihat bagaimana sistem itu berfungsi.

Menambah lagi keterujaan terhadap teknologi canggih hibrid adalah bagaimana sistem itu beroperasi yang dipaparkan melalui Paparan Pintar Pelbagai Maklumat (i-MID) pada papan pemuka.

Pemandu dan penumpang dapat melihat melalui grafik yang dipaparkan samaada enjin beroperasi melalui bateri, minyak atau kedua-duanya sekali dan semasa bateri dicas.

Turut dipaparkan ialah skor penjimatan minyak sama ada kereta dipandu dengan ekonomikal atau sebaliknya. Standard pada kenderaan Honda moden ialah butang mod Econ yang menala semula operasi kereta ke arah penjimatan.

Secara peribadi, penulis tidak menggemari mod tersebut kerana kereta lebih lemah dan tidak responsif. Sewaktu memandu uji Civic Hybrid di dalam dan luar bandar, penulis menggunakan mod Econ secara berselang-seli dan catatan purata penggunaan minyak yang diperoleh ialah 14.7km/liter.

Penggunaan minyak boleh dijimatkan lagi jika dipandu dengan lebih berhemah namun penulis masih belum bersedia untuk menukar keseronokan pemanduan untuk menjimatkan minyak.

Anehnya, pemanduan dan pengendalian Civic Hybrid lebih menyeronokkan berbanding Civic 2.0.

Tayar bersaiz 195/65 dengan rim 15 inci lebih selesa untuk dipandu berbanding tayar 17 inci Civic 2.0, gegaran kurang dirasai dan kereta terasa lebih lincah dan stereng agak ketat sewaktu mengambil selekoh.

Kuasa sterengnya juga seimbang dan penulis sukakan kereta ini ditala dan dipakejkan seolah-olah Civic ini sebenarnya direka untuk model Hybrid dan bukannya model 2.0.

Honda Civic Hybrid dijual pada harga hampir RM120,000. Jangan khuatir tentang bateri kerana Honda memberi jaminan selama lapan tahun untuk bateri IMA tanpa had perbatuan manakala kos untuk penggantiannya pula ialah sebanyak RM5,480.

KTM 390 Duke

Posted:

KTM 390 Duke

KTM 390 Duke


KTM 390 DUKE disasarkan kepada pelanggan dalam lingkungan umur antara 25 hingga 38 tahun.


SELEPAS menjayakan program pemasangan tempatan model KTM 200 Duke dan 690 Duke sejak awal tahun ini, KTM Malaysia kini menambah satu lagi model untuk memberi pilihan dalam pasaran tempatan.

Produk terbaharu itu ialah KTM 390 Duke yang dikeluarkan menerusi fasiliti pengeluaran di Jitra, Kedah. Motosikal dalam kategori naked itu didatangkan bersama unit enjin baharu yang diimport sepenuhnya dari Austria.

Enjin itu diadun bersama sistem transmisi enam kelajuan dan sistem pancitan bahan api Bosch yang menzahirkan ledakan kuasa output dan tork unggul untuk merealisasikan pengalaman keseronokan tunggangan.

Secara asas, KTM 390 Duke menggunakan kerangka keluli yang diberi salutan cat warna jingga dan lengan ayun tuangan terap ringan. Bagi memastikan keseimbangan tunggangan, tugas itu diserahkan kepada komponen penyerap hentak jenama WP.

Aspek keselamatan tunggangan diberi penekanan menerusi tawaran set brek cakera bersama teknologi sistem brek antikunci (ABS). Titik graviti 390 Duke ditingkatkan menerusi tindakan menempatkan sistem ekzos di antara unit enjin dan lengan ayun.

Instrumen meter jenis digital memaparkan maklumat semasa kelajuan, baki bahan api, kadar purata penggunaan bahan api, meter rev, kedudukan gear dan lampu indikator ABS.

KTM 390 Duke ditawarkan pada harga jualan asas sebanyak RM26,500 seunit. Harga itu tidak termasuk insurans, cukai jalan dan caj-caj lain. Jaminan diberikan adalah selama 24 bulan.

KTM Malaysia berhasrat menjual sebanyak 5,000 unit model baharu itu menjelang tahun hadapan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Bunuh sebab dengar bisikan ghaib

Posted:

Bunuh sebab dengar bisikan ghaib

Bunuh sebab dengar bisikan ghaib

Oleh MOHD. TURMADZI MADUN
turmadzi.madun@kosmo.com.my

GAMBAR fail menunjukkan suspek yang cedera digari sebelum dibawa ke HKL untuk rawatan akibat dibelasah orang ramai.


KUALA LUMPUR – Seorang lelaki yang mengamuk di dua buah stesen transit aliran ringan (LRT) Gombak dan Taman Melati di sini Khamis lalu didakwa telah mendengar suara ghaib yang mengarahkannya untuk membunuh.

Sumber berkata, penagih dadah berusia 26 tahun tersebut kini diletakkan di bawah pengawasan Unit Psikologi dan Kaunseling Hospital Kuala Lumpur (HKL) bagi memastikan tahap kesihatan mentalnya yang dikatakan mengalami gangguan.

Katanya, setakat ini siasatan kes sudah hampir 50 peratus dengan polis telah mengambil keterangan daripada ramai saksi bebas yang melihat kejadian itu di dua tempat berkenaan.

Bagaimanapun katanya, keterangan daripada suspek yang berasal dari Segamat, Johor itu masih belum direkodkan memandangkan sekarang bukan masa yang sesuai untuk berbuat demikian.

"Doktor di HKL mengesahkan kepada kita suspek merupakan seorang penagih dadah selepas ujian air kencing yang dilakukan ke atasnya menunjukkan keputusan positif.

"Setakat ini, tidak banyak yang diketahui mengapa suspek bertindak demikian namun siasatan awal mendapati selain mengalami masalah mental, dia juga mendakwa sering mendengar suara ghaib yang menyuruhnya melakukan pembunuhan atas sebab-sebab yang belum dapat dipastikan lagi," katanya kepada Kosmo! Ahad di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kurangkan makanan bergula

Posted:

Kurangkan makanan bergula

Kurangkan makanan bergula

YAN - Semua peniaga diingatkan supaya tidak menaikkan harga barang makanan berasaskan gula sesuka hati berikutan pemansuhan subsidi bahan tersebut sebanyak 34 sen sekilogram berkuat kuasa semalam.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hasan Malek berkata, pemansuhan subsidi itu tidak memberi kesan ketara, justeru tiada sebab harga barangan berasaskan gula perlu dinaikkan sesuka hati.

Beliau berkata, dalam konteks ini, peniaga perlu bersama kerajaan untuk membantu mengurangkan barang makanan berasaskan gula di pasaran.

"Rakyat pula perlu melihat pemansuhan harga gula tersebut daripada sudut positif termasuk bagi mengurangkan jumlah pesakit diabetes di negara ini yang membimbangkan.

"Kerajaan membuat keputusan kurang popular tetapi memberikan keuntungan kepada rakyat," katanya kepada pemberita selepas menghadiri program Jom Check Motor di Taman Mahsuri, Sungai Limau di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Polis cari penyebar klip video

Posted:

Polis cari penyebar klip video

Polis cari penyebar klip video

KUALA LUMPUR - Polis telah mengambil keterangan dua anggotanya dari Balai Polis USJ, Subang Jaya bagi membantu siasatan berhubung penyebaran klip video rakaman kes tembak mati seorang Pegawai Operasi AmBank di Jalan USJ Sentral 2, Rabu lalu.

Menurut Ketua Polis Selangor, Datuk Mohd. Shukri Dahlan, keterangan kedua-dua anggota itu telah dirakam bagi membolehkan siasatan terperinci dijalankan.

"Kita juga akan menjalankan siasatan ke atas pekerja di bank itu bagi mengesan pihak yang bertanggungjawab menyebarkan gambar mangsa mati ditembak di dalam bilik kebal," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Dalam kejadian itu, mangsa, Norazita Abu Talib, 37, ditembak di muka oleh seorang pengawal keselamatan bank yang dikenali sebagai Ardi Hamza, 37, selepas mangsa membuka pintu bilik kebal bank itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Pahang layak ke perlawanan akhir

Posted:

Pahang layak ke perlawanan akhir

Pahang layak ke perlawanan akhir

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my

PEMAIN Pahang, R. Gopinathan (tengah) dikawal ketat dua pemain Sarawak pada aksi separuh akhir kedua Piala Malaysia 2013 di Stadium Negeri, Kuching malam tadi.


PAHANG akan bertemu Kelantan pada final Piala Malaysia 2013 selepas menewaskan Sarawak dengan agregat 4-2 setelah kedua-dua pasukan terikat seri 1-1 pada aksi separuh akhir kedua di Stadium Negeri, Kuching malam tadi.

Keputusan itu memusnahkan impian Sarawak untuk melangkah ke pentas final buat kali pertama sejak 14 tahun.

Pada aksi tersebut, penyerang berbisa, Bobby Gonzales meletakkan Sarawak di depan pada minit ke-33 tetapi pemain gantian skuad Tok Gajah, Mohd. Fauzi Roslan menyama- kan kedudukan minit ke-73.

Skuad Bujang Senang bermula garang apabila mengasak kubu Pahang sebaik aksi bermula bagi memadamkan defisit dua gol selepas tewas 1-3 pada perlawanan pertama di Stadium Darul Makmur, Kuantan minggu lalu.

Kira-kira 22,000 penyokong tuan rumah bersorak gembira selepas Gonzales menghadiahkan gol pertama hasil hantaran cantik Joseph Kalang Tie.

Tersentak dengan jaringan itu, kedua-dua pasukan saling mengatur serangan tetapi bola banyak dikuasai pasukan tuan rumah.

Pemain pertahanan kental skuad Ngap Sayot, Ronny Harun nyata memberi impak positif selepas berjaya mengikat penyerang sensasi Pahang, Azamudin Mohd. Akil.

Namun, pasukan tuan rumah tersentak dengan gol penyamaan menerusi tandukan Mohd. Fauzi Roslan pada minit ke 73 hasil hantaran lintang Mohd. Faizol Hussein.

Fauzi yang masuk menggantikan penyerang import pasukan pelawat, Matias Ruben Conti pada minit ke-72 tidak menunggu lama untuk menjaringkan gol Pahang.

Sementara itu, jurulatih Pahang, Dollah Salleh mengakui gembira atas kejayaan pertama skuad kendaliannya mara ke pentas final Piala Malaysia sejak kali terakhir pada tahun 1997.

Pada tahun tersebut, skuad Tok Gajah tewas 0-1 kepada Sela- ngor yang memperolehi gol emas di Stadium Shah Alam.

"Memang (persembahan) kami pada hari ini (semalam) jauh berbeza berbanding dengan persembahan kami sebelum ini.

"Kami agak leka dan terlalu berhati-hati. Sarawak mengambil kesempatan di situ (ketika menjaringkan gol pertama perlawanan).

"Pada separuh masa kedua, kami nampak lebih (bertenaga) setelah memasukkan Fauzi (Roslan). Pemain-pemain (Sarawak) keletihan dan di situlah kami mengambil kesempatan.

"Kami kembali menyerang selepas memasukkan tiga pemain iaitu Fauzi, Faizol (Hus- sien) dan Saiful (Nizam Wis- wan).

"Ternyata, ketiga-tiga pemain itu berjaya mengubah sedikit corak permainan kami," katanya.

Kelantan berhak mara ke final

Posted:

Kelantan berhak mara ke final

Kelantan berhak mara ke final

Oleh YATIMIN ABDULLAH


HODAK meraikan kejayaan Kelantan mara ke final Piala Malaysia 2013 selepas menyingkirkan ATM dengan agregat 4-3 di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu kelmarin.


KEBANGKITAN yang dijelmakan barisan pemain Kelantan pada 20 minit terakhir melayakkan mereka mara ke pentas final Piala Malaysia musim ini.

Anak-anak buah Bojan Hodak mara selepas menyingkirkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dengan agregat 4-3 setelah aksi separuh akhir kedua di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu kelmarin berakhir dengan seri 2-2.

Keputusan seri itu sudah memadai buat Kelantan untuk mara ke pentas final buat kali keempat dalam tempoh lima tahun, sekali gus meranapkan impian ATM untuk menebus kekecewaan tumpas 3-2 pada aksi final musim lalu.

Hodak menganggap kejayaan itu hasil semangat juang tinggi barisan pemain yang tidak mudah berputus asa walaupun ketinggalan 0-2 kepada ATM pada perlawanan tersebut, sebelum bangkit untuk mengikat kedudukan menjadi 2-2.

Menurutnya, kelemahan fizikal lawan pada 20 minit terakhir digunakan sebaik mungkin oleh barisan pemainnya dengan berjaya meledakkan gol semangat menerusi pemain gantian, Ahmad Fakri Saarani pada minit ke-82 yang menjadi titik tolak kebangkitan skuad The Red Warriors.

"Tidak ada pasukan yang mampu beraksi secara mendesak sepanjang tempoh 90 minit dan situasi ini dapat dilihat apabila fizikal pasukan lawan (ATM) menjadi lemah ketika perlawanan berbaki 20 minit lagi untuk tamat.

"Kami mempunyai banyak ruang dan mendominasi perlawanan sehingga berjaya menjaringkan gol.

"Bagi saya, jaringan yang dihasilkan oleh Ahmad Fakri cukup baik dan penuh dengan kualiti sebagai antara penyerang terbaik Kelantan," katanya.

Pada perlawanan tersebut, B. Sathianathan mengotakan janji bahawa skuad bimbingannya akan bangkit apabila berjaya meledakkan dua jaringan awal pada babak pertama melalui penyerang berbisa, Marlon Alex James yang telah mengunci mulut penyokong setia skuad The Red Warriors.

Bagaimanapun, tempoh 10 minit terakhir perlawanan ternyata menjadi milik Kelantan yang memperoleh gol pertama menerusi rembatan kencang penyerang gantian, Ahmad Fakri Saarani pada minit ke-82 sebelum kapten, Mohd. Badhri Radzi menjaringkan gol kedua The Red Warriors berselang tiga minit kemudian bagi menjadikan kedudukan agregat 4-3.

Pengendali kelahiran Croatia itu turut mengakui, kelemahan barisan tengah serta rentak permainan yang agresif daripada pihak lawan menjadi punca pasukan itu seakan-akan hilang punca pada babak pertama sehingga membuka ruang kepada pelawat menjaringkan gol.

Katanya, Kelantan dijangka berdepan laluan sukar di pentas final apabila tonggak pertahanannya, Obinna Nwaneri tidak dapat beraksi selepas mengumpul dua kad kuning.

Dalam pada itu, Hodak turut memuji ketajaman penggempur berbisa ATM, Alex James yang disifatkan sebagai antara pemain terbaik dalam saingan Liga Malaysia sepanjang 10 tahun.

Katanya, meskipun sudah berusia, kesungguhan yang tinggi serta tidak mudah putus asa perlu dicontohi oleh pemain muda di negara ini.

Stroud, Moore pimpin saingan

Posted:

Stroud, Moore pimpin saingan

Stroud, Moore pimpin saingan

Oleh SHANIKA ABDULLATIB
shanika.latib@kosmo.com.my


STROUD berkongsi kedudukan selaku pendahulu bersama pada pusingan ketiga Kejohanan Golf CIMB Classic 2013 semalam.


PEMAIN Amerika Syarikat, Chris Stroud dan Ryan Moore berkongsi kedudukan selaku pendahulu bersama dengan kelebihan satu pukulan pada pusingan ketiga Kejohanan Golf CIMB Classic 2013 semalam.

Selepas mengharungi tiga pusingan di lapangan Kuala Lumpur Golf & Country Club (KLGCC), kedua-dua pemain tersebut mengumpul 12 bawah par 204.

Gelaran juara pada kejohanan bernilai AS$7 juta (RM22.2 juta) itu masih terbuka luas sebelum pusingan penentuan hari ini apabila rakan senegara pendahulu, Gary Woodland dan pemain sensasi Thailand, Kiradech Aphibarnrat mengekori rapat di tangga kedua.

Stroud yang menghuni tempat keempat kelmarin, melonjak ke tangga teratas selepas melakar catatan empat bawah par 68 semalam setelah membuka saingan dengan catatan 67 dan 69 pukulan pada dua pusingan pertama.

"Saya perlu melakukan hayunan yang lebih tepat esok (hari ini)," kata Stroud yang kali pertama mendahului saingan selepas beraksi dalam 194 kejohanan pada Jelajah PGA.

Dalam pada itu, Moore selaku pendahulu pusingan pertama yakin akan menampilkan persembahan yang baik pada pusingan akhir hari ini.

"Dua hari yang berbeza. Sekiranya dapat melakukan pukulan dan penyudahan yang baik, saya mempunyai peluang," katanya.

Woodland yang menjuarai Terbuka Reno-Tahoe musim lepas, melonjak ke kedudukan kedua bersama Kiradech selepas melakukan catatan lima bawah par 67 setelah memperoleh 68 dan 70 pada pusingan pertama dan kedua.

"Saya berada di kedudukan baik selepas menampilkan satu persembahan yang menarik.

"Saya akan meneruskan usaha ini dan akan melihat apa yang akan berlaku pada pusingan akhir nanti," katanya.

Kiradech pula masih mengekalkan statusnya sebagai pemain terbaik Asia dalam kalangan 78 pemain pada kejohanan tersebut.

"Saya sangat gembira dengan rentak permainan saya dan saya sedang berusaha memperbaiki pukulan penyudahan sejak kelmarin dan ia banyak membantu," kata pemain berusia 24 tahun yang mengungguli ranking Jelajah Asia itu.

Dalam pada itu, hajat dua pemain negara, Nicholas Fung dan Rashid Ismail untuk memperbaiki keadaan tidak kesampaian apabila beraksi hambar pada hari ketiga.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Trak moden saji menu jalanan

Posted:

Trak moden saji menu jalanan

Trak moden saji menu jalanan

Oleh ADLAN JAAFAR

FLAMING Wheels menyediakan hidangan gourmet seperti kepak ayam ini yang berbeza dengan peniaga jalanan lain.


MAKANAN memainkan peranan yang penting dalam kehidupan harian kita. Ia menjadi sumber tenaga dan penjagaan kesihatan tubuh badan.

Pada hari ini, orang ramai mempunyai banyak pilihan hidangan termasuk bagi mereka yang mengutamakan kesihatan.

Justeru itu, tidak hairan, semakin ramai yang memilih makanan gourmet iaitu sajian berkualiti tinggi.

Menyedari potensi makanan tersebut, Amadeus Bistro & Wine Bar menyediakan perkhidmatan trak yang lengkap dengan dapur moden dikenali sebagai Flaming Wheels.

Chef Flaming Wheels dikenali Chef Bobby bekerjasama bersama pereka dalaman khas bagi mereka bentuk peralatan dan susun atur trak berkenaan bagi memenuhi keperluan penyediaan makanan gourmet.

Trak tersebut dilengkapi dapur berteknologi tinggi yang membolehkan menu hidangan gourmet disediakan di mana-mana tanpa mengira masa.

Dapur trak itu juga dilengkapi perangkap minyak dan sistem pembersihan.

"Idea trak makanan yang menyediakan hidangan gourmet sudah pun terkenal di luar negara dan saya berharap, ia berjaya di sini," kata Pengurus Besar Amadeus Bistro & Wine Bar, Dina Blazevic pada majlis pelancaran Flaming Wheels di Subang Jaya, Selangor baru-baru ini.

Walaupun disediakan dengan pantas tetapi makanan yang dihidangkan bukan makanan segera dan ditawarkan pada harga yang berpatutan.

Flaming Wheels boleh menyediakan sehingga 1,000 hidangan pada satu-satu masa dengan kesemuanya disediakan segar. Ia juga sesuai untuk acara persendirian untuk 30 orang dan ke atas.


FLAMING WHEELS dapat menyediakan sebanyak 1,000 hidangan pada satu-satu masa.


Menu hidangan terdiri daripada hidangan kegemaran tempatan dan antarabangsa seperti kari, mi goreng Singapura, nasi goreng, salad Ceaser, pasta, burger dan snek seperti nacho, kentang wedges serta kepak ayam.

Harga makanan gourmet yang disediakan di Flaming Wheels adalah antara RM6.90 sehingga RM18.90, manakala minuman pada harga RM2.

Sumbangan amal

Trak itu berada di kolej-kolej sekitar Subang Jaya dan Cyberjaya pada hari Isnin hingga Jumaat manakala hujung minggu di destinasi-destinasi tumpuan ramai.

Bagi mendapatkan jadual lengkap lokasi hentian trak berkenaan, orang ramai boleh melayari laman Facebook dan Twitter Flaming Wheels.

Lebih menarik, terdapat aplikasi telefon pintar dikenali DinerPass yang membolehkan orang ramai membuat pesanan terlebih dalu, sekali gus dapat mengelakkan mereka beratur panjang untuk mendapatkan pesanan.

Dalam pada itu, Flaming Wheels turut mengadakan kerjasama dengan Yayasan Make-A-Wish Malaysia. Ia merupakan organisasi amal yang merealisasikan impian kanak-kanak yang menghidap penyakit mengancam nyawa.

Dalam jangka masa panjang, Flaming Wheels berharap dapat membantu dan menyokong Make-A-Wish Malaysia dengan menawarkan beberapa peratus daripada hasil pendapatan mereka.

Turut hadir pada majlis pelancaran yang diadakan di Kolej Antarabangsa INTI Subang itu adalah Ketua Pegawai Eksekutif Make-A-Wish Malaysia, Anthony Ng; Ketua Eksekutif Kolej Antarabangsa INTI Subang, Tan Ling Ling dan Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA), Datuk Dr. Jacob George.

Komitmen Milo bersama komuniti

Posted:

Komitmen Milo bersama komuniti

Komitmen Milo bersama komuniti


SEKUMPULAN kanak-kanak seronok bergambar dengan produk Milo.


KEMUDAHAN sukan seperti gelanggang futsal dan taman permainan merupakan antara kawasan yang menjadi tumpuan kanak-kanak atau golongan dewasa untuk beriadah terutama pada waktu pagi dan petang.

Namun, tahap keselamatan dan keselesaan kemudahan di sesetengah kawasan kadangkala kurang memuaskan sehingga membahayakan kanak-kanak.

Menyedari masalah tersebut, produk tenusu Milo telah melancarkan projek Go Further dengan Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Menara Maju, Klang menjadi lokasi pertama yang dipilih.

Sasaran projek itu ialah membaik pulih padang dan taman permainan bagi memberi kemudahan kepada penduduk terutama kanak-kanak untuk beriadah.

Menurut Pengarah Eksekutif Perniagaan Produk Tenusu Nestle Malaysia (Nestle) Berhad, Ho Hau Cheih, komitmen utama pihaknya ialah untuk mempromosikan pembangunan sukan untuk kanak-kanak.

"Pihak kami sentiasa melihat kemudahan sukan di kawasan kejiranan untuk diperbaiki bagi kemudahan kanak-kanak. Setiap ibu bapa pasti mahukan anak-anak mereka bermain di kawasan yang selamat.

"Milo sebelum ini, telah bekerjasama dengan KRT Menara Maju untuk program Play More, Learn More, dua tahun lalu. Ketika itu, lantai gelanggang futsal didapati banyak yang rosak sehingga membahayakan kanak-kanak. Disebabkan itu, pihak kami bersetuju untuk membantu membaik pulih gelanggang tersebut untuk program kali ini," ujarnya ketika ditemui Kosmo! selepas melancarkan projek Go Further baru-baru ini.

Turut hadir, Ahli Majlis Perbandaran Klang, Mohd. Azmi Jusoh.


PROGRAM Go Further anjuran Milo turut memberi manfaat kepada kanak-kanak.


Selain itu, Milo juga telah merancang untuk membaik pulih lima kawasan lain iaitu KRT Kampung Datuk Harun di Selangor, KRT Pengkalan Berangan Marang, Terengganu, KRT Klebang Selatan, Perak, KRT Temerloh Jaya, Pahang dan KRT Kajang Raya, Selangor pada hujung tahun ini.

Lokasi terbaik

Seorang penduduk di Taman Menara Maju, Chandrabai Gopalakrishnan, 50, memberitahu, gelanggang futsal itu merupakan lokasi terbaik bagi kanak-kanak di sekitar kawasan tersebut untuk beriadah.

"Kanak-kanak di taman ini tidak perlu keluar ke kawasan lain semata-mata untuk bermain futsal.

"Selain aktiviti riadah, saya lihat gelanggang futsal baharu ini merupakan salah satu tempat bagi kanak-kanak bersosial secara sihat tanpa mengira bangsa," ujarnya.

KRT Menara Maju terdiri daripada tiga buah taman iaitu Taman Menara Maju, Taman Bunga Raya dan Taman Bahagia. Dianggarkan sebanyak 2,700 buah rumah di dalam KRT itu yang merangkumi seramai 5,000 penduduk.

Sementara itu, Pengerusi KRT Menara Maju, T. Kanniappan memberitahu, setelah dibaik pulih, barulah gelanggang futsal tersebut sesuai untuk kanak-kanak di kawasan itu bermain.

"Golongan dewasa kebiasaannya bermain bola sepak di padang bersebelahan gelanggang futsal ini.

"Sewaktu gelanggang ini mengalami kerosakan, kanak-kanak tiada tempat untuk bermain. Pembaikan gelanggang ini sekali gus memberi peluang kepada kanak-kanak untuk bermain di sini.

"Selain futsal, kanak-kanak di kawasan ini juga aktif dalam sukan sepak takraw, dodgeball dan kabaddi. Pihak Milo juga banyak membantu pembangunan sukan di KRT Menara Maju sejak tahun 2007," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Filipina perlu AS$46.8 juta bantu mangsa gempa bumi

Posted:

Filipina perlu AS$46.8 juta bantu mangsa gempa bumi

Filipina perlu AS$46.8 juta bantu mangsa gempa bumi

PENDUDUK kampung melihat sebuah gereja yang rosak teruk akibat gempa bumi kuat yang melanda Pulau Bohol, tengah Filipina pada 15 Oktober lalu.


MANILA - Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) semalam merayu bantuan antarabangsa berjumlah AS$46.8 juta (RM147 juta) untuk membantu beratus-ratus ribu penduduk yang tinggal di khemah-khemah sementara selepas Filipina digegarkan oleh gempa bumi kuat baru-baru ini.

Gempa berukuran 7.1 pada skala Ritcher yang melanda pada minggu lalu meragut lebih 200 nyawa selain meranapkan 54,000 kediaman di Bohol dan beberapa buah pulau lain di tengah Filipina.

Penyelaras kemanusiaan PBB di Filipina, Luizha Carvalho berkata, sejumlah 35,000 keluarga memerlukan tempat perlindungan segera manakala lebih 300,000 penduduk Pulau Bohol pula merayu bantuan keperluan asas seperti air, makanan, dan perkhidmatan kesihatan selama 6 bulan.

"Pada masa ini, Filipina berdiri sendiri walaupun keperluannya adalah yang paling terdesak," kata Carvalho.

Wakil PBB itu berharap penderma akan terus menghulurkan wang di sebalik peningkatan bencana alam dan konflik buatan manusia yang melanda Filipina.

Pada Disember lalu, Filipina dilanda taufan kuat manakala serangan gerila Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro menyebabkan sebahagian kawasan di bandar raya Zamboanga, selatan negara itu musnah pada bulan lalu.

"Kami berturut-turut ditimpa malang dan kami masih mengharapkan kemurahan hati penderma," ujar Carvalho.

Menurutnya, PBB meminta masyarakat antarabangsa untuk terus menolong Filipina walaupun mereka telah menghulurkan bantuan untuk mangsa Taufan Bopha dah konflik berdarah di Zamboanga. - AFP

Lakaran gergasi seluas 4.45 hektar

Posted:

Lakaran gergasi seluas 4.45 hektar

Lakaran gergasi seluas 4.45 hektar


SATU lakaran wajah seorang kanak-kanak misteri mengejutkan masyarakat Belfast, Ireland Utara semalam.


BELFAST, Ireland Utara - Seorang artis seni telah menggemparkan penduduk di sini dengan menghasilkan lakaran gergasi wajah seorang kanak-kanak di atas sebidang tanah sempena Festival Belfast baru-baru ini.

Artis seni itu, Jorge Rodriguez-Gerada yang berketurunan Amerika Syarikat-Cuba mengilham lakaran wajah kanak-kanak perempuan berusia enam tahun tersebut di atas tanah seluas 4.45 hektar.

Lakaran seni yang diberi nama WISH itu merupakan projek seni awam terkini dilakukan Rodriguez-Gerada di kawasan yang menjadi tumpuan umum.

Imej yang digambarkan Gerada itu bersaiz amat besar dan hanya boleh dilihat dari tempat tinggi atau dari kapal terbang.

Karya itu menggunakan 2,000 tan pasir, 2,000 tan tanah dan kira-kira 30,000 pancang kayu serta dibantu oleh sejumlah sukarelawan.

Selain itu, ia juga dipercayai akan kekal untuk tontonan umum sehingga bulan Disember 2013. - Agensi

Shah Rukh antara orang terkaya di India

Posted:

Shah Rukh antara orang terkaya di India

Shah Rukh antara orang terkaya di India


SHAH RUKH KHAN menyertai senarai individu terkaya di India.


MUMBAI - Bintang Bollywood, Shah Rukh Khan berada dalam senarai individu terkaya di India dengan kekayaan peribadi berjumlah sekurang-kurangnya AS$300 juta (RM945 juta), lapor akhbar India Today semalam.

Menurut edisi kedua Hurun India Rich List yang disiarkan kelmarin, Shah Rukh yang merupakan pemilik bersama syarikat produksi Red Chillies Entertainment menduduki tempat ke-114 senarai orang paling kaya di India.

Laporan sama menyatakan, nilai keseluruhan aset 100 orang terkaya di India meningkat kepada AS$250 bilion (RM787 bilion) pada tahun ini berbanding AS$221 bilion (RM696 bilion) tahun lalu.

Dalam pada itu, pengerusi syarikat Reliance Industries, Mukesh Ambani menduduki tempat teratas senarai itu apabila memiliki aset mencecah AS$18.9 bilion (RM59.49 bilion) diikuti pemilik syarikat Arcelor Mitt yang berpengkalan di London, Lakshmi Mittal dengan harta bernilai AS$15.9 bilion (RM50 bilion).

Sementara itu, pengasas Sun Farmaseutikal, Dilip Shanghvi, 58, pula memecah rekod buat kali pertama apabila beliau menduduki tempat ketiga teratas dengan peningkatan kekayaan sebanyak 66 peratus.

Di India, terdapat 141 individu yang memiliki kekayaan melebihi AS$300 juta (RM945 juta) berbanding 101 individu pada tahun lalu.

Bagaimanapun, sembilan peratus golongan terkaya di India itu tinggal di Dubai. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Usaha perkasa bahasa kebangsaan harus disokong seluruh rakyat - Musa

Posted:

Usaha perkasa bahasa kebangsaan harus disokong seluruh rakyat - Musa

Usaha perkasa bahasa kebangsaan harus disokong seluruh rakyat - Musa

26/10/2013 9:11pm

KOTA KINABALU - Usaha memperkasakan bahasa kebangsaan harus disokong oleh seluruh rakyat Malaysia dan bukan dipikul oleh warga pendidik semata-mata, kata Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman.

Beliau berkata dalam negara bermasyarakat majmuk seperti Malaysia, kefahaman, toleransi dan sikap keterbukaan harus menunjangi apa jua program bahasa dan pendidikan.

"Saya berharap semua warganegara bukan sahaja menguasai bahasa kebangsaan dengan lebih baik, malah mencintai bahasa ini.

"Bagi pihak kerajaan, kita akan sentiasa memastikan kedaulatan bahasa kebangsaan terus dijamin dan terpelihara serta digunakan secara meluas bukan sahaja dalam bidang pendidikan dari sekolah rendah ke universiti, bahkan dalam bidang pentadbiran, bidang kehakiman dan sebagainya," katanya pada Majlis Pelancaran Bulan Bahasa Kebangsaan Peringkat Negeri di sini hari ini.

Teks ucapannya dibacakan oleh Timbalan Ketua Menteri Datuk Yahya Hussin.

Musa juga berharap program-program berunsur perpaduan dapat diselitkan dalam menyemarakkan sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan. - Bernama

Percepatkan pelaksanaan projek yang diluluskan di bawah Bajet 2014 - Daud

Posted:

Percepatkan pelaksanaan projek yang diluluskan di bawah Bajet 2014 - Daud

Percepatkan pelaksanaan projek yang diluluskan di bawah Bajet 2014 - Daud

26/10/2013 9:10pm

KUCHING - Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri, Datuk Daud Abdul Rahman mahu agensi kerajaan yang berkaitan mempercepatkan pelaksanaan projek yang diumumkan dalam Bajet 2014 terutama di kawasan luar bandar Sarawak.

Merujuk peruntukan RM500 juta bagi cadangan pembinaan Lebuhraya Pan Borneo, beliau berkata, ia akan membantu memudahkan perjalanan antara dua bandar utama di Sarawak dan Sabah membabitkan jarak 2,300km.

"Sebelum ini, beberapa projek yang diluluskan di bawah peruntukan bajet tertangguh berikutan prosedur yang terlibat dalam proses pelaksanaan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis penyampaian hadiah kepada pemenang Peraduan Mengarang Esei Kenegaraan 2013 anjuran Jabatan Penerangan Sarawak di sini hari ini.

Beliau optimis pengguna jalan raya tidak dikenakan caj tol apabila Lebuh Raya Pan Borneo itu siap nanti, yang mana ia merupakan sebahagian manifesto Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) Barisan Nasional.

Mengenai peruntukan RM312 juta bagi menaik taraf lapangan terbang termasuk di Miri, Sibu dan Mukah, beliau berharap kerajaan pusat juga akan menimbangkan untuk menaik taraf dan pembesaran Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching untuk menampung peningkatan trafik udara dan penumpang dalam belanjawan akan datang. - Bernama

Dua pusat pemindahan terakhir di Manjung ditutup

Posted:

Dua pusat pemindahan terakhir di Manjung ditutup

Dua pusat pemindahan terakhir di Manjung ditutup

26/10/2013 9:08pm

IPOH - Keadaan banjir di Manjung pulih apabila dua pusat pemindahan terakhir yang menempatkan 59 mangsa ditutup petang tadi.

Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah Manjung, Anuwar Ismail berkata seramai 38 mangsa di pusat pemindahan Sekolah Agama Rakyat Padang Serai dan 21 orang di Dewan Orang Ramai Kampung Tebuk Yan dibenar pulang pada pukul 2.30 petang.

"Cuaca hari ini dilihat semakin baik dan kesemua mangsa membabitkan penduduk Kampung Tebuk Yan dan Kampung Padang Serai dibenarkan pulang ke rumah masing-masing," katanya ketika dihubungi.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Bagan Serai, Zainuddin Mohd. Nordin berkata, keadaan banjir di Kerian semakin surut dengan jumlah mangsa yang dipindahkan ke Sekolah Kebangsaan Alor Pongsu kekal 17 orang.

"Namun jalan di Km13 dan Km17 dari arah Alor Pongsu ke Bagan Serai berhampiran Kampung Permatang Tengah masih tidak boleh dilalui kenderaan ringan," katanya.

Fenomena air pasang, peralihan monsun dan hujan lebat menyebabkan berlakunya banjir di beberapa kawasan di Perak. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved