Ahad, 29 September 2013

Kosmo Online - Kesihatan


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Kesihatan


Badan gemuk bukan disebabkan minuman susu

Posted:

Badan gemuk bukan disebabkan minuman susu

Badan gemuk bukan disebabkan minuman susu

AMALAN meminum satu hingga dua gelas susu pada setiap hari amat digalakkan pakar kesihatan. - Gambar hiasan


SUSU mengandungi karbohidrat, protein, lemak, vitamin A, kalsium dan zat besi selain dapat menguatkan lagi daya tahan penyakit.

Justeru, susu baik untuk kanak-kanak dan golongan dewasa jika mereka meminumnya.

Namun, terdapat sebahagian orang dewasa yang tidak mahu meminum susu kerana berpendapat minuman itu boleh menyebabkan kegemukan.

Menurut seorang pakar pemakanan dari Fakulti Kedoktoran Universiti Indonesia, Dr. Fiastuti Witjaksono, kerap meminum susu tidak akan membuatkan seseorang itu menjadi gemuk.

"Seseorang itu menjadi gemuk kerana dia mengambil terlalu banyak kalori tetapi bukannya disebabkan meminum susu," katanya pada satu diskusi kesihatan yang diadakan di Jakarta pada Selasa lalu.

Menurutnya, susu mengandungi kalori sama seperti makanan lain.

Namun, kata Fiastuti, kalori yang terdapat dalam susu atau makanan lain tidak akan mengakibatkan kegemukan jika seseorang itu turut melakukan senaman untuk membakar lemak dalam tubuh badan.

"Misalnya, satu gelas susu mengandungi 122 kalori. Justeru, untuk membakar lemak, kita perlu melakukan aktiviti fizikal seperti berjalan dengan kadar yang laju selama 25 minit.

Dia menggalakkan orang dewasa meminum susu sebanyak satu atau dua gelas sehari demi kebaikan kesihatan mereka.

Beri, anggur kuatkan sistem imunisasi

Posted:

Beri, anggur kuatkan sistem imunisasi

Beri, anggur kuatkan sistem imunisasi

BUAH beri biru bantu kuatkan imunisasi.– Gambar hiasan


SEKUMPULAN penyelidik Universiti Negeri Oregon di Corvallis, Amerika Syarikat (AS) menemui bahan yang boleh meningkatkan sistem imunisasi badan di dalam buah anggur merah dan beri biru.

Para penyelidik itu menemui bahan pterostilbene di dalam buah beri biru dan resveratrol yang terdapat di dalam buah anggur merah.

Penemuan itu disiarkan dalam jurnal Molecular Nutrition and Food Research pada pertengahan bulan ini.

Kedua-dua bahan itu jika digabungkan dengan vitamin D akan dapat meningkatkan sistem pertahanan badan daripada diserang penyakit.

Terdapat berpuluh-puluh kajian sebelum ini telah dilakukan oleh para penyelidik ke atas bahan resveratrol bagi mengetahui sumbangannya terhadap kesihatan manusia,

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved