Ahad, 29 September 2013

Kosmo Online - Hiburan


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Cetak dan rompak KL Gangster

Posted:

Cetak dan rompak KL Gangster

Cetak dan rompak KL Gangster

UNDANG-UNDANG gengster mentakrifkan bahawa siapa kuat, dialah raja. Di layar perak ataupun dalam dunia realiti, adat gengster ghairah merebut kuasa ada di mana-mana. Undang-undang hiburan pula, siapa yang popular, itulah yang terbaik kerana ramai orang akan teruja. Ada ketikanya, ranum yang dipuja memungkinkan kerosakan pada kemudian hari, ada masanya, barang yang baik diketepikan mentah-mentah tanpa belas simpati.

Mungkin, nasib yang menimpa seniman filem KL Gangster 2 belum boleh ditaksir semata-mata atas dasar kezaliman siber yang telah mereka alami. Kecewa, cedera jiwa sehingga parahnya mematahkan seluruh rasa, sang pengarah KL Gangster 2 yang dirompak karyanya bertindak tidak menunjukkan muka. Bukan malu, tetapi sakit yang dirasai barangkali tidak tertanggung untuk tubuh Syamsul Yusof bertemu khalayak yang mencuri karyanya dalam senyum tanpa rasa bersalah.

"Apa yang hendak dirasai oleh Syamsul, itu hak dia. Dia berhak berasa kecewa tetapi sebagai pelakon yang bersama-sama dengannya, kami membayar kekecewaan itu dengan sokongan yang tidak berbelah bahagi. Inilah masanya untuk kami menunjukkan sokongan kepada Syamsul dan memperjuangkan maruah industri filem tempatan," tegak Rosyam mendepani prinsip mewakili seluruh karyawan yang terlibat dalam filem yang akan ditayangkan kepada umum pada 3 Oktober ini.

Jahat terpuji Rosyam

Tidak memerlukan analisis terperinci tetapi cukup hanya boleh dilihat dari pandangan mata kasar, sebagai pelakon, Rosyam tidak pernah gagal dalam apa jua karakter yang dipersembahkan. Kepada khalayak yang terlepas pandang, sebenarnya, sudah dua tahun Rosyam berehat seketika daripada bidang lakonan.

Tujuannya, dia mencari posisi baharu yang bakal memberikan laluan berterusan untuk kekal dalam industri. Filem Libas yang ditayangkan pada tahun 2011 merupakan filem terakhir yang mempertaruhkan dirinya di layar perak.

Kemunculan terkini yang meletakkan Rosyam selaku ketua gengster bernama Tailong dalam KL Gangster 2 mungkin anjakan paling agresif yang sedang berlaku ke atas dirinya. Sudah kerap berlakon watak jahat misalnya dalam Castello, Bara, Lenjan dan Anak Halal, Tailong juga barangkali klimaks sisi jahat Rosyam sehingga dipuji ramai.

"Pujian itu harus diberikan kepada Syamsul yang telah berjaya mencipta karakter Tailong supaya kerja saya nampak hebat. Saya sendiri mahukan kelainan setiap kali hendak muncul dalam filem. Syamsul kata, Tailong teras tercetusnya huru-hara sehingga plot dikembangkan dalam KL Gangster yang pertama. Gagalnya Tailong bermakna gagalnya KL Gangster 2. Tanpa Tailong, semua gengster dalam filem itu boleh hidup aman damai," ucap Rosyam memperincikan Tailong sebagai watak yang terbentuk daripada metod dan teknikal yang diberi imej komersial.

GANDINGAN pelakon senior seperti Corrie, Rosyam dan Soffi satu petunjuk bahawa industri perlukan pelakon matang dalam filem besar.


Kata Rosyam, Tailong dijelmakan sebagai manusia yang bersifat binatang. Tindak-tanduknya harus tiada perikemanusiaan. Keberanian Tailong pula mengatasi maut kerana hidupnya berada di bawah pengaruh dadah.

"Dari segi metod, kerakusan Tailong itu saya umpamakan seperti sifat rakus reptilia ganas macam biawak dan buaya. Matanya meliar dan lidah terjilat-jilat. Secara teknikal, sudut kamera juga penting, saya juga minta untuk naik ke bumbung kereta agar aksi kejar-mengejar antara Tailong dan Malik nampak hebat.

"Masuk ke elemen komersial, gaya kemas berkemeja, hidup mewah dengan jip Hummer, motosikal besar serta ada helikopter sendiri menjadikan Tailong nampak besar. Selebihnya, saya serahkan bakat lakonan anugerah Allah kepada saya. Memanglah semua orang tengok filem aksi dari luar tetapi, apa yang ada dari dalam diri kita, kejujuran itu yang paling penting. Saya pula tertarik dengan imej penjenayah yang sering jadi bahan berita, penjenayah yang tidak takut mati biasanya terlibat dengan dadah," hujahnya panjang lebar memberi asas pemikat Tailong yang menyerlah setanding hero dalam filem berkenaan.

Sambil menolak kenyataan hero tua yang selalu dikaitkan dengan dirinya, kata Rosyam, jawapan itu mungkin boleh diperoleh dalam filem berkenaan.

"Saya berusaha untuk menjawab kritikan itu menerusi KL Gangster 2. Dalam filem, hero tetap hero tidak kira tua atau muda, tak kira baik atau jahat," jelas Rosyam tanpa malu mengaku bahawa dia sedang menumpang populariti Aaron Aziz, Adi Putra, Zizan Razak, Syamsul Yusof serta seluruh produksi filem berkenaan untuk terus hidup di mata peminat generasi baharu.

Soffi Jikan sedar ruang

Kemunculan pelakon yang penuh rasa dan gerak tubuh ini sentiasa dinanti-nantikan khalayak dalam setiap produk yang tersenarai namanya. Umum semakin sedar melihat hasil kerja Soffi Jikan yang sentiasa terbit lebih 100 peratus daripada kudrat dan kemampuan berfikirnya.

Dalam filem kali ini dengan membawakan nama Ajeeb, Soffi kelihatan lebih banyak berkata-kata. Ruang dia berbicara digunakan dengan pantun sebagai dialog yang diciptanya sendiri sekali gus menampilkan gaya lain dalam persembahan seorang gengster.

ROSYAM NOR mengaku sedang menumpang populariti KL Gangster 2 untuk memikat peminat generasi baharu. Pada Januari depan, dia bakal muncul dengan sebuah lagi filem aksi berjudul Balistik.


"Saya sentiasa berpegang kepada metod kontra atau songsang dalam mempamerkan persembahan. Saya yakin bahawa metod ini akan memberikan keberkesanan kepada watak," jelas Soffi.

Kontra yang dimaksudkan Soffi bertujuan untuk menyeimbangkan watak dalam sesebuah filem terutamanya yang mempunyai karakter yang penting seperti KL Gangster 2.

"Buat Ajeeb dalam KL Gangster 2, dia tidak perlu pamerkan kehebatannya seperti gengster lain yang gemar berlawan. Begitu juga di luar filem, saya rasa semua pelakon tidak berlawanan dalam kehebatan kerana ini semua tentang filem itu sendiri," kata Soffi yang menganggap Syamsul sebagai seorang yang genius dalam memanipulasi watak para pelakon.

"Saya anggap watak Ajeeb itu sebagai satu kanvas kosong. Kemudian saya isi dengan permainan psikologi kerana dalam filem prekuel ini, dia lebih muda dan bereksperimentasi. Ada ruang untuk saya ke belakang dan melihat perjalanan hidup Ajeeb sebagai gengster. Dia banyak berselindung di sebalik percakapannya. Di situlah muslihat dan ketidakjujuran, khalayak boleh lihat banyak lapis wataknya," tambahnya.

Banyak karakter dipegang pelakon-pelakon terkenal dalam filem prekuel ini. Soffi turut ditanya tentang impak setiap watak itu.

"Memang banyak karakter dalam filem ini. Jadi, setiap pelakon harus sedar ruang, peranan dan motif yang dibawakan. Pelakon yang bijak akan mengetahui ruang itu. Saya juga cuma memberikan peranan tersebut. Kalau ada yang rasa jengkel dengan watak Ajeeb, itulah tujuannya dengan ditampilkan banyak dialog," tutur lelaki berkulit hitam manis dan tinggi lampai ini.

"Memang watak hitam atau antagonis itu lebih bebas perginya kerana tidak ada hukum atau sivik. Tetapi, pelakon harus ingat bahawa pelaksanaan watak itu tidak boleh berlebih-lebihan. Perlu ada sempadan serta rasionalnya," terang Soffi yang gemar mendapat tip lakonan daripada pelakon-pelakon senior.

Sambil tersenyum dan membetulkan rambutnya yang sekali-sekala jatuh, Soffi menyampaikan berita yang menggembirakan hatinya. Dia akan muncul dengan sebuah single yang terinspirasi daripada filem berkenaan.

"Saya akan muncul dengan sebuah single bertajuk Madu, bergenre slow rock. Saya menyanyi dan diiringi oleh pemuzik daripada grup Aisunam," katanya mempromosikan single yang tidak lama lagi akan menjengah pendengaran khalayak.

Antagonis bukan klise - Corrie

"Nama saya Dragon, dalam bahasa Melayu dragon ialah naga. Naga tahu di mana harus diam dan bila harus bertindak," bicara Adam Corrie Lee Abdullah tentang wataknya.

Telah sekian banyak tersaksi dalam filem-filem terdahulu, Corrie yang juga pereka tari itu selayaknya bergelar pembelasah watak antagonis yang meyakinkan.

ADAM CORRIE LEE menyifatkan permainan karakter antagonis juga memerlukan disiplin lakonan.


Berlakon dalam lebih 10 buah filem yang kebanyakannya menyarungkan wajah penjahat ataupun gengster Cina, Corrie juga salah seorang gengster yang dipertaruhkan dalam KL Gangster 2. Melanjurkan sisi awal bagaimana ketuanan Dragon dalam KL Gangster pertama menjadi kepala samseng besar, ujar Corrie apa yang disajikan kepada penonton kali ini bukan sekadar pelengkap kronologi.

"Dragon bukan geng Tailong, mereka sama-sama cari makan tetapi dia tahu dengan siapa dia boleh buat kerja. Dalam prekuel KL Gangster ini, Dragon tak banyak pertarungan solo, tak macam dalam KL Gangster yang pertama," katanya sambil menegakkan kewujudan watak antagonis bukanlah persoalan klise yang harus dibangkitkan.

"Hero juga boleh jadi stereotaip, jadi kenapa watak jahat yang selalu dikatakan stereotaip. Sebenarnya, terjemahan watak sangat subjektif," kata Corrie.

Bercerita lagi tentang Dragon, watak itu disifatkan Corrie sebagai watak jahat yang memiliki disiplin.

"Dragon ialah samseng sebenar, dia tidak main dadah dan tidak main perempuan. Sebab itu apabila Tailong sudah keterlaluan, Dragon putuskan untuk tidak masuk campur," beritahu Corrie sambil merujuk KL Gangster sebagai sebuah filem gengster yang hampir sempurna 'undang-undang' gengsternya.

Kata Corrie: "Situasi itu tidak nampak secara langsung tetapi sebagai pelakon gengster, kami kena sedar pangkat dan kedudukan. Jangan ada perasaan cemburu, masa diam, kita diam, orang bawah tidak boleh lawan orang atas, kena tunjuk hormat. Jahat pun ada banyak peringkat.

"Sebagai Dragon, saya cuba bawa sifat naga. Macam King, dialah raja dan naga harus jadi naga, dia harus dihormati sebagai Dragon. Dalam soal itu, saya tabik spring kepada Syamsul, dia pandai susun watak dan bagi ruang sama rata kepada setiap pelakon. Itu juga kenapa Dragon dalam KL Gangster yang pertama menyerlah dan ramai boleh ingat dialognya walaupun bukan watak utama."

Gabungan rock dan orkestra

Posted:

Gabungan rock dan orkestra

Gabungan rock dan orkestra


ELLA muncul dengan gaya yang mempesonakan ketika dia menyanyi dengan suaranya yang unik.


BUKAN pertama kali rock dan orkestra 'dikahwinkan' di atas satu pentas. Sebelum ini, grup Deep Purple pernah tampil dengan konsep yang sama pada tahun 1969 untuk album Concerto for Group and Orchestra.

Grup Metallica, Portishead dan Radiohead juga tidak ketinggalan menggunakan konsep seperti itu.

Beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa grup rock termasuk di tanah air membuat kolaborasi hebat dengan orkestra.

Grup-grup itu menyerikan suasana dengan penampilan menggunakan gitar elektrik, selo, sut hitam, seluar kulit dan rambut panjang yang tidak berserabut.

Kali ini, di pentas Dewan Filharmonik Petronas (DFP), Kuala Lumpur, sebuah festival diadakan dengan kolaborasi antara simfoni bunyi orkestra dan muzik rock untuk diperdengarkan di khalayak ramai baru-baru ini.

Dalam rangkaian salah satu acara DFP Senifest 2013, festival rock ini dibawakan oleh Mus May, Ella dan Man Kidal. Perdampingan atau yang lebih tepat disebut jukstaposisi itu tadi dipamerkan kepada penonton.

'Otai' gitar rock, Man Kidal dalam senyum yang selalunya dilemparkan dengan tenang menyebabkan penonton berasa kagum dengan petikan-petikan gitarnya.

Petikan gitarnya yang tersusun itu tidak seperti yang dipamerkan dalam konsert-konsert rock.

Lebih tepat lagi, lagu-lagu seperti Seruan, Godfather dan Sentuhan Kidal dibawakan dengan penuh disiplin bersama anggota-anggota orkestra.

Set seterusnya masuk ke dalam mood orkestra tetapi disatukan dengan jeritan terkawal dan berkuasa daripada penyanyi rock terkenal, Mus May.

MUS MAY sempat berjenaka ketika membuat persembahan di Dewan Filharmonik Petronas, Kuala Lumpur.


Penyanyi yang selalu tampil berjenaka dan bersahaja di atas pentas itu menyanyi dengan iringan muzik orkestra yang rumit.

Dua elemen ini bersantun hebat manakala vokal Mus dikawalnya dengan sebaik mungkin.

Mus yang merupakan vokalis kumpulan May itu membawakan lagu Pelayaran, Srikandi Cintaku, Hakikat Perjuangan, Sinar, Sendiri dan Staiway to Heaven dengan bertenaga.

Tidak dinafikan bahawa kemunculan Ratu Rock, Ella merupakan elemen yang paling dinantikan-nantikan penonton.

Gaya Ella dengan memakai busana yang cukup mempesona membuatkan penonton terpesona dengan gaya dan suaranya.

Dia muncul dengan membawakan lagu-lagu pemberi semangat sebagai persembahan awal iaitu Standing in the Eyes of the World.

Ella turut tampil dengan menyanyi lagu Layar Impian, Dua Insan Bercinta dan medley lagu-lagu seperti Sembilu, Rindu serta Sepi Sekuntum Mawar Merah.

Penyanyi itu memang dikenali ramai mempunyai suaranya yang unik.

Kemunculan Ella dalam tujuh buah lagu itu sebenarnya meninggalkan resah buat khalayak.

Pujian juga ditujukan kepada Datuk Ramli MS selaku Pengarah Artistik dan barisan pemuzik lain iaitu Mohd Firdaus Abd. Wahab (bes), Ihzwan Omar (gitar), Shah Nizam Abdul Halim (gitar), Acis@Hashridz Murshim Hassim (keyboard) dan Mohd. Fitri Misran (dram) yang menjadikan pentas rock pada malam Sabtu lepas bertenaga dan berada dalam kelasnya yang tersendiri.

Jodoh pandang pertama Adam - Fiza

Posted:

Jodoh pandang pertama Adam - Fiza

Jodoh pandang pertama Adam - Fiza

PENERIMAAN anak-anak serta kemesraan Adam menguatkan hati Fiza untuk bersedia menerimanya sebagai suami, sekali gus sebagai bapa tiri kepada anaknya.


SEPTEMBER merupakan bulan yang menyaksikan pernikahan penyanyi popular, Black dan pelakon dramatis cantik, Fouziah Gous bersama pasangan mereka. Kemanisan bulan kesembilan tahun 2013 ini sekali lagi bersemi dengan perkahwinan bekas bintang Akademi Fantasia, Adam AF bersama aktres Fiza Elite. Adam dan Fiza selamat bergelar suami isteri pada Khamis lalu.

Berbeza sedikit berbanding pernikahan Black dan majlis yang penuh kemeriahan Fouziah Gous, Adam dan Fiza sebaliknya bernikah dalam sebuah majlis yang penuh sederhana di Dewan Bangunan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) di Shah Alam.

Pengumuman berita pernikahan Adam dan Fiza itu juga hanya diketahui umum beberapa hari sebelum akad nikah dilangsungkan. Bukan sengaja hendak menempah kejutan atau menyembunyikan hari bahagianya daripada pengetahuan, Adam dan Fiza sebaliknya mempunyai alasan berbuat demikian.

Penyanyi yang popular dengan lagu Tak Tahu itu menjelaskan bahawa dia tidak berniat untuk menyorokkan majlis berkenaan daripada pengetahuan peminat dan media. Sebaliknya, dia sedar tentang suhu popularitinya yang dirasakan sudah tidak bersinar.

Adam yang semakin mendekati agama itu turut menafikan pernikahannya dibuat secara terburu-buru sebaliknya, perancangan awalnya telah dibuat bersama-sama keluarganya di Sabah dan Fiza.

"Saya menganggap tidak ada orang akan peduli dengan keputusan saya untuk berkahwin, maklumlah, saya sendiri sedar sudah tidak popular seperti tahun-tahun sebelum ini. Lagipun, saya hanya mahukan sebuah majlis yang sederhana. Sebenarnya, kami berhasrat untuk memaklumkan pernikahan ini selepas semuanya selesai," lentur Adam usai selamat bergelar suami kepada Fiza.

Gara-gara pernikahan itu, Adam terpaksa menepis dakwaan liar yang mendakwa dia sebenarnya sudah pun bernikah dengan Fiza di Thailand sebelum 25 September lalu.

"Saya tidak pernah bernikah dengan Fiza di Siam. Tuduhan itu satu fitnah. Orang anggap begitu mungkin kerana terkejut dengan keputusan saya. Sebetulnya, saya tidak pernah pergi ke Thailand untuk bernikah.

"Biasanya orang bernikah di Thailand untuk merahsiakan perkahwinan mereka tetapi perkahwinan saya ini mendapat restu daripada kedua-dua belah pihak," ujar Adam.

KEMATANGAN Adam kian terserlah apabila sedia berdepan tanggungjawab besar memperisterikan Fiza yang sudah mempunyai dua orang anak hasil pernikahan pertama dahulu.


Benarlah jodoh itu rahsia Allah. Pertemuan tanpa direncana dalam sebuah majlis pada Ramadan lalu menyampaikan petanda jodoh buat Adam untuk memperisterikan Fiza walaupun tahu wanita itu seorang ibu tunggal kepada dua orang cahaya mata.

Tanpa berlengah-lengah, Adam atau nama sebenarnya, Mohd Aizam Mat Saman, 30, melamar Fiza pada pertemuan kali kedua mereka. Keputusan itu dibuat selepas dia jatuh cinta pandang pertama terhadap keperibadian Fiza. Hasrat untuk memperisterikan Fiza turut disampaikan kepada keluarganya apabila Adam membawa Fiza bertemu orang tuanya pada sambutan Aidilfitri lalu.

"Selepas bertemu kembali pada Ramadan lalu, saya mula merindui dia dan setiap kali melakukan solat istikharah, wajah Fiza muncul dalam mimpi saya. Saya yakin dia ialah jodoh saya. Alhamdulillah, Fiza juga mudah menerima saya walaupun perkenalan kami sangat singkat," jelas Adam yang tidak berkira soal status Fiza dan bersedia menggalas tugas sebagai bapa kepada dua orang anak tirinya.

Fiza, 32, yang kini ayu bertudung itu pernah berkahwin dengan Ahmed Farriq Zainul Abidin pada 8 September 2006 dan bercerai pada 4 November 2010. Hasil perkahwinan itu, mereka mendapat dua orang anak iaitu Ferra Aryana, 5, dan Feeya Adyrra, 4.

Mengaku agak terkejut dengan lamaran Adam namun, hatinya terbuka untuk kembali memikul tanggungjawab sebagai seorang isteri setelah melihat sendiri penerimaan anak-anaknya terhadap lelaki baharu dalam keluarga mereka itu.

"Siapa yang tidak terkejut. Baru jumpa dua kali terus ajak nikah. Tetapi, hati saya tenang menerima Adam. Perjalanan hubungan kami cukup mudah sehinggalah sampai ke hari pernikahan. Benarlah jodoh itu rahsia Allah. Ini semua ketentuan Allah.

"Saya akui, saya terima Adam juga kerana anak-anak. Sebelum ini, saya pernah berkenalan dengan dua orang lelaki tetapi kelakuan anak-anak saya tidak semesra ketika dibawa berjumpa dengan Adam. Pertama jumpa, mereka terus bermain kejar-kejar, pertama kali jumpa juga mereka sudah mula panggil Adam sebagai abi (ayah)," ucap Fiza yang bakal diraikan dalam satu majlis persandingan sebelah pihak lelaki di Sabah pada pertengahan Oktober nanti.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved