Jumaat, 19 Ogos 2011

Kosmo Online - Varia


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Nostalgia Aidilfitri merdeka di SCM

Posted:

Nostalgia Aidilfitri merdeka di SCM

Nostalgia Aidilfitri merdeka di SCM

Oleh ZAKI SALLEH

PEMANDANGAN penjual kacang putih di stesen kereta api diimbau oleh pusat beli-belah Sunway Carnival Mall, Seberang Jaya.


SUASANA di pekarangan Stesen Keretapi Sunway Carnival Mall pada petang Ramadan itu memang cukup sibuk. Penumpang yang menanti ketibaan kereta api dari selatan menuju ke utara tanah air pula kelihatan tidak sabar-sabar.

Di satu sudut di luar stesen, kelihatan para penjaja yang tidak menang tangan melayan karenah pelanggan. Turut kelihatan ialah si Raju penjual kacang putih dengan basikal tuanya setia menanti pelanggan.

Ketua stesen pula mundar-mandir di hadapan pejabatnya sambil membawa bendera merah dan hijau, manakala matanya pula tidak putus-putus menatap jam di dinding.

Begitulah sibuknya sebuah stesen kereta api yang dijelmakan oleh pihak pengurusan pusat beli-belah Sunway Carnival Mall (SCM) Seberang Jaya, Pulau Pinang di ruang legarnya bersempena meraikan Ramadan dan bulan Kemerdekaan.

Landasan sebenar


ARIF SHAH (tengah) merasmikan gimik pelancaran Memori Raya Merdeka sambil diperhatikan Aminuddin (kanan) dan Heng Wah (dua dari kiri).


Meraikan dua sambutan besar serentak, pilihan dekorasi SCM menjelmakan nostalgia menyambut Aidilfitri menerusi suasana sebuah stesen kereta api itu yang diberi nama Memori Raya Merdeka sememangnya unik.

Dengan kerjasama Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Pulau Pinang, enam batang rel sebenar milik KTMB dipasang di situ bagi menempatkan sebuah gerabak yang dibina semula.

"Kita pasti ingat kira-kira tiga dekad lalu kereta api merupakan mod pengangkutan darat yang paling utama sebelum adanya rangkaian jalan raya seperti hari ini," ujar Pengurus Pusat SCM, Chow Heng Wah.

Katanya, stesen kereta api menjadi lokasi penting masyarakat pada masa itu sama ada menghantar sanak saudara yang berhijrah sehinggalah menanti kepulangan mereka kembali ke desa.


WATAK-WATAK yang diwujudkan untuk menghidupkan suasana dan memori di stesen kereta api tiga dekad lalu.


"Stesen kereta api merupakan sebuah tempat yang ada segala-galanya. Ada penjaja kuih, kedai kopi, penjual kacang putih sehinggalah gelagat kanak-kanak yang berlari-larian dan bermain dengan gembira.

"Nostalgia inilah yang ingin kita kongsi bersama para pengunjung SCM menyambut Aidilfitri tahun ini, sesuai dengan semangat masyarakat pelbagai kaum negara kita yang hidup dalam harmoni," ujarnya.

Terdahulu, majlis perasmian sambutan Memori Raya Merdeka itu telah disempurnakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya, Datuk Arif Shah Omar Shah dan Presiden KTMB, Dr. Aminuddin Adnan.

Program menarik


KELIBAT penjaja makanan tradisional seperti ini menghidupkan suasana nostalgia Aidilfitri di Sunway Carnival Mall.


Gimik perasmian, Arif Shah mengibarkan bendera hijau sebagai tanda pelepasan kereta api dari stesen oleh ketua stesen.

Menariknya, sepanjang sambutan tersebut pelanggan yang berbelanja sehingga RM80 dalam satu resit menerima sampul wang raya eksklusif SCM, manakala yang berbelanja lebih RM250 pula diberi selendang pashmina.

Heng Wah berkata, pelbagai program menarik disediakan kepada para pengunjung SCM sehingga 4 September ini yang kesemuanya bertemakan kemeriahan hari raya dalam semangat kemerdekaan.

Antaranya ialah pertandingan menghias kuih raya, demontrasi melukis inai, pertandingan permainan congkak tradisional, uji kemahiran menghasilkan kad raya dan pertandingan nyayian lagu-lagu raya yang mempertaruhkan hadiah RM2,500.

Kemuncaknya ialah persembahan wayang kulit pada 27 Ogos ini oleh kumpulan tok dalang yang dibawa khas dari Kelantan.

"Pada malam 30 Ogos nanti, kita akan adakan persembahan Nostalgia Lagu-lagu Sudirman seperti Tanggal 31, Balik Kampung dan Basikal Tua yang pasti menggamit kenangan dalam diri kita rakyat Malaysia.

"Ia disusuli persembahan tarian Wajah-Wajah Malaysia oleh kumpulan penari pelbagai kaum," ujar Heng Wah yang mengalu-alukan penyertaan orang ramai dalam program-program disediakan.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh melayari laman sosial facebook SCM dan laman web www.sunwaycarnival.com atau hubungi talian 04-3979 888.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Elemen tradisi Istana Bambu

Posted:

Elemen tradisi Istana Bambu

Elemen tradisi Istana Bambu

Keunikan dekorasi serta suasana yang mendamaikan menjadikan Restoran Istana Bambu antara lokasi menarik untuk berbuka puasa.


KEUNIKAN dekorasi membuatkan pengunjung lebih santai menikmati juadah berbuka.


DALAM kita berpuasa, salah satu kegembiraan utamanya, tentu sekali sewaktu menikmati juadah berbuka puasa. Jika mahukan suasana yang berbeza, apa kata atur langkah ke Restoran Istana Bambu yang terletak di Lebuh Raya Lingkaran Tengah Dua (MRR2), bertentangan dengan susur masuk Keramat AU di Kuala Lumpur.

Dibina di kawasan seluas empat hektar, keunikan restoran itu terletak pada elemen buluh yang diterapkan dalam setiap dekorasinya.

Tidak cukup dengan itu, kolam ikan dan batas-batas sawah yang menghijau di salah satu sudut restoran itu pasti membangkitkan suasana tenang dan damai ketika berbuka puasa.

Pengurus Restoran Istana Bambu, Afandy Alias berkata, sempena Ramadan tahun ini, pihaknya menyediakan lebih 70 hidangan popular bercirikan Melayu, Cina dan Indonesia.

"Antara menu wajib yang perlu dicuba adalah hidangan makanan laut seperti dry butter prawn dan sotong telur masin yang menjadi signatur utama di restoran ini.

"Di samping itu, pelanggan juga boleh merasai aneka hidangan tradisional dari negeri-negeri di Semenanjung Malaysia seperti asam pedas, daging salai masak lemak cili api, ikan patin tempoyak serta ulam-ulaman yang pasti membangkitkan selera," katanya.


ISTANA Bambu menyediakan pelbagai hidangan bercirikan Melayu, Cina dan India.


Afandy memberitahu, pihaknya juga menawarkan aneka ikan dan daging bakar yang enak dimakan bersama air asam dan sos istimewa.

"Tidak dilupakan, pelbagai variasi hidangan seperti laksa, mi rebus, mi bandung yang ditawarkan berbeza setiap hari di samping tom yam dan sup kambing.

"Sebagai pencuci mulut, terdapat pelbagai kuih tradisional seperti karipap, koci, lompat tikam, cendol, aiskrim dan buah-buahan yang boleh dijadikan pilihan," ujarnya.

Menurut Afandy, secara keseluruhan restoran itu mampu memuatkan lebih 500 pengunjung pada satu-satu masa.

"Selain ruang makan utama yang mampu memuatkan lebih 170 pelanggan, binaan gazebo di sekeliling restoran ini juga menjadi tarikan kepada pengunjung.

"Tiga jenis gazebo bersila disediakan. Gazebo paling kecil muat untuk empat orang, sederhana pula boleh diisi 10 orang manakala yang paling besar mampu menampung 40 pelanggan.

"Sementara itu, galeri khas yang mampu memuatkan kira-kira 80 yang gemarkan konsep makan yang santai namun, privasi serta ruang kanopi untuk bagi pelanggan yang ingin mengadakan majlis-majlis tertentu," katanya yang memberitahu restoran itu juga lengkap dengan kemudahan surau, tandas dan bilik mesyuarat.

Tambah Afandy, bagi memeriahkan suasana berbuka puasa tahun ini, pihaknya turut melantik penyanyi Gadaffi Ismail Sabri atau Dafi sebagai duta restoran itu. Dafi akan menghiburkan pelanggan pada hari-hari yang ditetapkan iaitu pada 26 dan 28 Ogos ini. - AMMAR JAZLAN MAD LELA

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Hiburan irama nasyid ketika iftar

Posted:

Hiburan irama nasyid ketika iftar

Hiburan irama nasyid ketika iftar


ROTI john merupakan antara hidangan wajib menjadi pilihan.


INGINKAN kelainan dalam menikmati juadah untuk berbuka puasa?

Apa kata bawa rakan-rakan mahupun seisi keluarga ke Hotel De Palma Shah Alam kerana lokasi itu menawarkan kepelbagaian hidangan khusus untuk juadah berbuka.

Bertempat di The Grand Ballroom yang dihias serba indah, pasti kecur liur anda apabila melihat pelbagai jenis masakan terdiri daripada masakan Pantai Timur, masakan negeri Melaka, masakan Negeri Sembilan dan lauk-pauk kenduri.

"Susun atur yang menarik mengambil kira faktor kesesakan semasa mengambil makanan menjadikan ruang hidangan nampak luas dan selesa.

"Ia memudahkan pengunjung mengambil pelbagai jenis masakan yang ditempatkan warung-warung yang disediakan," kata Pengurus Residen Hotel De Palma Shah Alam, Hanidah Shahril.

Antara hidangan yang disediakan ialah nasi kerabu, nasi dagang, roti john, mi goreng, char kuetiau, murtabak, ketam pedas Portugis, ayam masak merah kuzi, ikan keli masak asam pedas kambing panggang, ikan bakar, popiah dan pelbagai hidangan lain.


SELAIN hidangan ikan bakar De Palma juga menyediakan kambing panggang sebagai juadah berbuka.


Tidak lupa juga hidangan pencuci mulut dan kuih-muih sebagai pemanis selepas menjamu selera.

Tambah Hanidah, The Grand Ballroom boleh memuatkan 900 orang dalam satu masa menjanjikan kelainan dengan 'menghidangkan' persembahan nasyid sebagai santapan rohani.

"Empat kumpulan nasyid iaitu Brothers, Frenz, Saff-One dan Nowseeheart akan menghiburkan para pengunjung setiap hari secara bergilir-gilir selain penampilan penyanyi malar segar, Jay Jay setiap hari sepanjang Ramadan.

"Bertindak sebagai peneraju hotel berkonsep syariah, kami mengambil inisiatif menjemput kumpulan tahfiz untuk bertadarus di surau selain solat lima waktu dan tarawih bersama-sama jemaah yang hadir," ujarnya.

Turut disediakan kaunter zakat bagi kemudahan pengunjung yang tidak berkesempatan menunaikan kewajipan tersebut.

Hidangan bufet Ramadan lazat itu hanya berharga RM55 bagi dewasa dan RM25 untuk kanak-kanak. - NURUL IZZA ROSLY

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved