Ahad, 27 April 2014

Kosmo Online - Komuniti Kita


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pameran lukisan, arca Malaysia-China di UniMAP

Posted:

Pameran lukisan, arca Malaysia-China di UniMAP

Pameran lukisan, arca Malaysia-China di UniMAP

TUANKU SYED FAIZUDDIN (tiga dari kanan) mendengar penjelasan mengenai pameran arca di UniMAP, Perlis baru-baru ini.


PAMERAN. Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menganjurkan Pameran Kesenian sempena 40 tahun hubungan Malaysia-China di Perpustakaan Tuanku Syed Faizuddin Putra, UniMAP, Perlis baru-baru ini.

Naib Canselor UniMAP, Prof. Datuk Kamarudin Hussin berkata, pameran yang akan berlangsung sehingga 12 Mei ini mempamerkan 150 lukisan serta arca gabungan tiga karyawan Malaysia dan tiga dari China.

Katanya, usaha merintis pameran itu bermula sejak tahun lalu hasil cetusan idea Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail yang kemudian diteruskan oleh Yayasan Tuanku Syed Putra, Persatuan Persahabatan Malaysia-China, UniMAP, Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Perpustakaan Negara Malaysia (PNM).

Pameran tersebut akan diteruskan di UiTM Arau dan PNM cawangan Perlis sehingga 15 Julai ini.

Pelajar UiTM Perlis bersihkan rumah Kemps

Posted:

Pelajar UiTM Perlis bersihkan rumah Kemps

Pelajar UiTM Perlis bersihkan rumah Kemps


PELAJAR Pengurusan Sukan, UiTM Arau bergambar di hadapan rumah Kemps selepas menyertai program gotong-royong di Kangar baru-baru ini.


BAKTI. Seramai 30 mahasiswa Ijazah Pengurusan Sukan dan Media, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Arau, Perlis berganding bahu bergotong-royong membersihkan kawasan sekitar Rumah Kelab Media Perlis (Kemps) di Jalan Sekolah Derma, Kangar baru-baru ini.

Rektor UiTM Perlis, Prof. Datuk Dr. Ahmad Redzuan Abd. Rahman berkata, tujuan gotong-royong itu diadakan untuk mendedahkan pelajar universiti itu dalam program berbentuk kemasyarakatan dan alam sekitar.

"Selain itu, peluang ini dapat digunakan oleh mereka untuk bermesra dan mengenali pengamal media di Perlis sebelum menceburi dunia kewartawanan apabila tamat pengajian kelak," katanya.

Belia Islam Antwerp lawat Terengganu

Posted:

Belia Islam Antwerp lawat Terengganu

Belia Islam Antwerp lawat Terengganu


MOHD. SABRI (tengah) bergambar bersama sebahagian penduduk Islam dari Antwerp, Belgium semasa lawatan muhibah ke Kampung Gong Baru, Gong Tok Nasek, Kuala Terengganu baru-baru ini.


LAWATAN. Seramai sembilan belia Islam Antwerp, Belgium mengadakan lawatan muhibah ke Kampung Gong Baru, Gong Tok Nasek di Kuala Terengganu, Terengganu baru-baru ini.

Penasihat Kelab Organisasi Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Universiti Malaysia Terengganu, Madzli Harun berkata, kunjungan belia Islam Belgium itu merancang melaksanakan program pertukaran belia negara tersebut dengan komuniti Kampung Gong Baru dalam masa terdekat.

"Bagi mencapai matlamat ini seramai 30 orang lagi penduduk Islam Antwerp dijangka dibawa ke Terengganu dan berkunjung ke kampung tersebut sebelum program pertukaran belia dilaksanakan bagi mengeratkan hubungan umat Islam kedua-dua negara," katanya.

Hadir sama ialah Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu, Datuk Mohd. Sabri Alwi dan Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga Gong Baru, Mohd. Hanafiah Ismail.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved