Ahad, 1 September 2013

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Tanda Putera jadi bahan kajian ilmiah di IPT

Posted:

Tanda Putera jadi bahan kajian ilmiah di IPT

Tanda Putera jadi bahan kajian ilmiah di IPT

01/09/2013 9:37pm

KUALA LUMPUR - Filem Tanda Putera bakal dicadangkan sebagai bahan kajian ilmiah untuk pelajar institusi pengajian tinggi (IPT), kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Razali Ibrahim.

Katanya, filem tersebut boleh dikaji dari sudut karya dan jalan ceritanya yang menceritakan tentang sejarah serta tokoh politik negara.

"Saya juga akan meminta Biro IPT Pemuda UMNO turut mengkaji filem tersebut dari segi pelbagai sudut termasuk kritikan dari sudut filem dan tidak menyentuh isu sensitif atau politik," katanya ketika ditemui selepas menonton filem tersebut bersama pemimpin-pemimpin pemuda BN dan pemimpin Mahasiswa IPT di pawagam GSC Midvalley disini hari ini.

Tambahnya, filem boleh dijadikan pengajaran kepada generasi pada masa kini supaya lebih menghayati pengorbanan pemimpin terdahulu yang sanggup berkorban untuk negara. - KOSMO!

Nicol lakar hatrik pertahan gelaran juara kebangsaan

Posted:

Nicol lakar hatrik pertahan gelaran juara kebangsaan

Nicol lakar hatrik pertahan gelaran juara kebangsaan

01/09/2013 8:56pm

KUALA LUMPUR - Ratu skuasy negara, Datuk Nicol Ann David mencipta hatrik apabila meraih gelaran juara kebangsaan pada edisi keempat Kejohanan Kebangsaan 2013 di Arena David Nicol, Pusat Skuasy Nasional, Bukit Jalil, di sini hari ini.

Nicol, selaku pemain nombor satu dunia dan pilihan utama pada kejohanan itu, bagaimanapun terpaksa memerah keringat sebelum menyingkirkan pemain nombor dua negara dan juara bertahan Low Wee Wern.

Dalam pertarungan selama 67 minit itu, Nicol, 30, membuktikan kejaguhannya dengan mencapai keputusan 11-8, 11-5, 7-11 dan 11-8 ke atas lawannya yang berusia 23 tahun. - Bernama

Meru dilanda banjir kilat

Posted:

Meru dilanda banjir kilat

Meru dilanda banjir kilat

01/09/2013 6:52pm

KLANG - Hujan lebat dengan ribut petir di daerah ini telah menyebabkan beberapa kawasan di Meru, di sini mengalami banjir kilat dan pokok tumbang.

Hujan dengan angin kuat bermula kira-kira pukul 2 petang itu juga telah menyebabkan beberapa rumah dimasuki air akibat bumbung tercabut.

Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Selangor, Mohd. Sani Harul berkata, pihaknya telah menerima lebih 20 panggilan pokok tumbang di sekitar kawasan Pekan Meru dan Kapar sejak pukul 3.14 petang ekoran hujan ribut Menurutnya, tiga buah jentera bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Sungai Pinang, Kota Anggerik dan Kota Raja dengan kekuatan 21 anggota telah diarahkan untuk membantu memotong pokok tumbang yang menghalang dan menyebabkan kesesakan lalu lintas.

"Pada masa ini kerja operasi masih dijalankan dan berlakunya sedikit kesesakan lalu lintas di Meru," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved