Selasa, 18 September 2012

Kosmo Online - Rencana Utama


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Ganjaran lumayan bekerja di Malaysia

Posted:

Ganjaran lumayan bekerja di Malaysia

MENJAMU selera dengan masakan Arab kini seumpama satu fenomena dalam kalangan masyarakat tempatan.

Meskipun harganya agak mahal berbanding di restoran biasa, ia bukanlah penghalang kepada orang ramai memenuhi restoran Arab terutama di Kuala Lumpur.

Hidangan kebab kambing atau ayam dengan ramuan tersendiri sudah cukup membuatkan pelanggan terliur.

Tidak cukup dengan itu, nasi Mandy yang menggunakan beras istimewa berlaukkan daging kambing panggang atau ayam panggang yang lembut memberikan kepuasan kepada penggemarnya.

Di sebalik percambahan restoran Arab di negara ini, ia turut membuka peluang kepada golongan chef dari Asia Barat mencari peluang pekerjaan di negara ini.

Meskipun sebahagian pekerja terpaksa berkorban dengan meninggalkan anak isteri di negara kelahiran mereka, tawaran gaji yang lumayan dan insentif-insentif lain antara faktor mereka sanggup berkelana di negara ini.

MOHAMMAD (kiri) mahir memasak pelbagai juadah Yemen sejak umurnya 14 tahun.


Selain itu, bukan mudah bagi pemilik restoran untuk mencari chef masakan Arab warga tempatan yang mampu memasak masakan tersebut dengan baik.

Sehubungan itu, pemilik-pemilik restoran sanggup pulang ke negara asal masing-masing bagi mendapatkan chef-chef yang memenuhi kehendak mereka.

Mohammad Hamood, 33, dari Yemen antara individu yang mencari rezeki dengan bekerja di Restoran Hadramawt Palace di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

Bapa kepada lapan orang anak itu sanggup berhijrah ke negara ini setelah dijanjikan tawaran gaji dua kali ganda berbanding ketika bekerja sebagai chef di negaranya.

"Demi menyara keluarga, saya perlu berkorban meninggalkan tanah air, isteri dan anak-anak.

REPUTASI Malaysia menyebabkan ramai Chef dari Asia Barat tidak kisah meninggalkan anak dan isteri untuk bekerja di sini.


"Reputasi Malaysia sebagai sebuah negara Islam yang maju membuatkan saya tidak berfikir banyak kali untuk menerima tawaran kerja ini," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Mahir memasak masakan Yemen sejak berusia 14 tahun, minat tersebut berputik hasil didikan bapanya yang memiliki sebuah restoran di negara tersebut.

Walaupun tidak memiliki sebarang kelulusan formal dalam bidang masakan, pengalaman yang ditimba selama dua dekad membuktikan kepakaran yang dimilikinya.

Berada di negara ini sejak awal tahun lalu, rutin kerja Mohammad sebagai ketua chef agak padat.

Bermula seawal pukul 11 pagi, dia akan memastikan segala keperluan restoran mencukupi termasuk sayur-sayuran, rempah-ratus, ayam dan daging kambing.

Selain menyediakan kelengkapan tersebut, beliau juga bertanggungjawab perlu memberi arahan dan memastikan lapan chef lain di restoran berkenaan menyediakan menu-menu pada hari tersebut.

"Saya tinggal di asrama yang disediakan majikan, jadi tiada masalah untuk datang ke tempat bekerja. Pada hari cuti, saya akan berehat di asrama dan kadangkala bersiar-siar bersama rakan-rakan di Bukit Bintang.

"Bagi menghilang perasaan rindu kepada keluarga, saya akan menghubungi mereka tiga kali seminggu," katanya yang menjadikan pusat beli-belah KLCC sebagai pilihan untuk bersantai.

Sepanjang berada di negara ini, Mohammad turut menggemari makanan tempatan iaitu nasi lemak.

Jatuh cinta

Bagi Ketua Chef dan Pengurus Restoran Persia di Jalan Ampang, Sayeden Fatemeh Ahmadian, 45, faktor utama penghijrahannya ke Malaysia sedekad lalu ialah bagi memastikan anak-anaknya mendapat peluang melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.

Dia yang berasal dari Teheran, Iran mempunyai tiga anak iaitu dua lelaki dan seorang perempuan berusia antara 17 hingga 30 tahun.

Di negara asalnya, peluang melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi agak terhad. Jumlah mereka yang sepatutnya bakal menduduki peperiksaan ketika itu sekitar 150,000 orang pelajar tetapi hanya 15,000 sahaja yang dibenarkan.

SAYEDEN Fatemeh (kiri) memberi tunjuk ajar dan memantau penyediaan makanan dan minunan di Restoran Persia, Jalan Ampang, Kuala Lumpur.


"Suami saya, Sayed Hossin Najati diberitahu oleh rakannya tentang Malaysia yang menawarkan pelbagai tarikan seperti peluang menyambung pelajaran, pilihan untuk menetap dan sebagainya.

"Dia datang awal tiga bulan daripada kami bagi melihat peluang yang ada termasuk mendapatkan tempat anak-anak menyambung pelajaran.

"Pada masa yang sama, terdapat tawaran untuk membeli restoran dan kami mengambil keputusan membelinya. Secara automatik saya menjadi chef utama kerana memiliki kemahiran memasak makanan Iran," katanya yang kini menyukai suasana Malaysia.

Restoran Persia menyediakan pelbagai menu masakan Iran dan Arab termasuk makanan tempatan.

Pada peringkat awal berada di negara ini, setiap tahun Sayeden Fatemeh pulang ke negara asal, namun kini mengakui telah 'jatuh cinta' dengan kehidupan di Malaysia.

"Saya suka bercuti di pulau-pulau yang terdapat di Malaysia seperti Pulau Pangkor selain membeli-belah dan mencuba makan masakan tempatan," katanya yang turut bertanggungjawab mengajar chef-chef di restoran tersebut.


CHEF-CHEF dari Asia Barat sanggup berhijrah untuk bekerja di restoran Arab di negara ini ekoran tawaran gaji serta insentif yang lebih lumayan. - Gambar hiasan


Kongsi rahsia

Sementara itu, Chef Ammar Al Ali yang popular dalam rancangan Hidangan Barakah yang disiarkan pada bulan Ramadan lalu di saluran televisyen tempatan tidak lokek berkongsi rahsia masakan Arab kepada para penonton.

Beliau yang berhijrah ke negara ini sejak 26 tahun lalu turut memberi nafas baharu dalam program masakan di negara ini.

"Saya kongsi semua rahsia masakan bersama para penonton. Ibu pernah berpesan kepada saya agar berkongsi ilmu dan jika rahsia masakan itu didedahkan, rasa masakan yang dihasilkan tetap berbeza.

"Hidangan Barakah merupakan program masakan pertama seumpamanya di negara ini yang dimulakan dengan doa, bacaan zikir dan al-Quran," katanya berkahwin dengan wanita tempatan. Chef Ammar mempunyai tiga orang anak.

Berasal dari Jordan, Chef Ammar mempunyai pengalaman luas dalam bidang masakan dan pernah bekerja sebagai chef di sembilan hotel di negara ini.

Beliau pada mulanya datang ke Malaysia untuk melanjutkan pelajaran di beberapa buah kolej dan universiti atas cadangan arwah bapanya yang ketika itu bekerja di Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) sebagai arkitek kapal terbang.

Pada tahun 2001, beliau memulakan kerjaya chef di sebuah hotel di Pulau Pinang sekali gus merupakan chef pertama memasak masakan Arab dalam industri hotel di negara ini.

Kini beliau lebih selesa tinggal di Malaysia dan hanya sesekali pulang ke kampung halamannya di Jordan.

"Jika pulang ke Jordan, saya tidak tinggal lama kerana rindukan Malaysia," katanya yang dilarang masuk ke dapur oleh ibu dan neneknya sehingga usianya 10 tahun.

Sudah menjadi budaya masyarakat negara itu, ruangan dapur didominasi oleh golongan wanita, namun atas minat yang mendalam, ibu dan nenek telah mengajarnya rahsia masakan Arab.

Dalam masa terdekat ini, beliau juga akan mengadakan kelas masakan yang dibuka kepada orang ramai.

Justeru, kepada yang ingin berhubung atau mengetahui perkembangan Chef Ammar boleh melayari laman Facebook Hidangan Barakah.

Restoran Arab beri pilihan gastronomi

Posted:

Restoran Arab beri pilihan gastronomi


KEBANYAKAN restoran Melayu menyajikan menu nasi campur dan makanan bergoreng.


MASYARAKAT negara ini yang mahu menikmati makanan Arab, kini tidak perlu pergi ke negara-negara Asia Barat. Sebaliknya, mereka boleh menikmatinya di negara ini kerana bilangan restoran Arab yang dibuka boleh didapati di mana-mana terutama di ibu negara.

Bahkan, para pemilik restoran Arab ini tidak kisah untuk mengeluarkan belanja jutaan ringgit bagi membuka restoran di lokasi-lokasi strategik seperti di Jalan Ampang dan di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

Bagi memastikan pelanggan dapat menikmati hidangan masakan Arab dengan suasana sama seperti di Tanah Arab, pengusahanya bukan sahaja menggaji chef dari negara tersebut malah menggunakan perhiasan dan muzik dari negara berkenaan.

Lubuk emas

Hasilnya, restoran Arab yang agak asing sedekad lalu dalam kalangan rakyat tempatan kini menjadi salah satu destinasi pilihan untuk menjamu selera bersama rakan dan ahli keluarga.

Selain itu, kewujudan restoran masakan Arab juga dapat menarik kedatangan pelancong dari Asia Barat ke negara ini. Ini kerana masyarakat negara berkenaan lebih selesa menikmati makanan dari negara mereka berbanding makanan lain.

Persoalannya, adakah kemunculan restoran-restoran Arab ini menjejaskan pengusaha restoran Melayu di bandar-bandar besar?

Berdasarkan tinjauan penulis di beberapa restoran di Kuala Lumpur mendapati, pengusaha restoran atau gerai-gerai makanan tempatan mengalu-alukan kewujudan restoran Arab.

"Kawasan segi tiga emas seperti Bukit Bintang misalnya, merupakan lubuk emas kepada para peniaga, selain pelanggan yang bekerja di sekitar kawasan ini, ia juga merupakan tumpuan pelancong dalam dan luar negara.

"Jadi, para pelanggan kita tidak tertumpu kepada sesuatu kaum, kewujudan restoran Arab juga bukanlah satu saingan malah membantu menarik lebih ramai orang datang ke kawasan ini," kata Anwar Khalid, 30, pengusaha Suasana Cafe di Jalan Bukit Bintang.

Kemampuan peniaga-peniaga Arab melabur berjuta-juta ringgit Malaysia bagi membuka restoran berkonsepkan Asia Barat cukup berbeza dengan restoran tempatan.

Ia membantu kawasan Bukit Bintang sebagai salah satu destinasi utama pelancong menjamu selera di ibu negara sekali gus meningkatkan pendapatan pengusaha restoran.

Anwar berkata, perniagaannya bukan sahaja tidak terjejas malah para pelancong luar termasuk warga Arab turut menjadikan restorannya yang menawarkan menu 1Malaysia termasuk asam pedas sebagai pilihan menjamu selera.

OPERASI kafe Suasana yang terletak di Bukit Bintang, Kuala Lumpur ini tidak terjejas meskipun dengan kemunculan restoran-restoran Arab berhampirannya.


"Orang tempatan hanya pergi ke restoran Arab pada hari-hari tertentu kerana harga di restoran berkenaan biasanya lebih mahal berbanding restoran Melayu.

"Selain itu, rakyat tempatan juga sudah biasa menikmati asam pedas dan masakan Melayu lain, jadi restoran Melayu adalah pilihan utama mereka untuk menjamu selera," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Pemilik restoran Appah's Place, Nooraini Jamal, 51, turut menyambut baik pertumbuhan restoran Arab di ibu kota.

Sejak tiga tahun lalu, terdapat dua restoran Arab yang terletak kira-kira 500 meter dari restoran Nooraini yang terletak di Kampung Baru, Kuala Lumpur dan sebuah lagi restoran Arab sedang dalam pembinaan.

Harga murah

"Kafe saya menawarkan masakan Melayu iaitu nasi campur dan makanan panas. Pelanggan saya paling ramai ketika makan tengah hari manakala restoran Arab lebih ramai pelanggan pada waktu malam.

"Selain warga tempatan, orang-orang Arab juga ada berkunjung di restoran saya malah mereka mengatakan harga yang kami tawarkan sangat murah. Justeru, saya menyangkal dakwaan restoran Arab menjejaskan peniagaan kami," katanya yang telah berniaga sejak 18 tahun lalu.

Sementara itu, Yang Dipertua Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Wilayah Persekutuan, Datuk Bahrim Razak berpendapat, kehadiran orang Arab melabur dan membuka restoran di negara ini sebagai satu perkembangan yang baik.

Umat Islam juga lebih yakin untuk menjamu selera di restoran Arab berbanding restoran Jepun atau Korea yang belum pasti status halalnya.

"Restoran Arab ini diuruskan oleh golongan profesional dan mereka berkemampuan melabur di kawasan orang Melayu yang sukar untuk membuka perniagaan kerana faktor modal," katanya.

Tambah Bahrim, orang ramai tidak perlu prejudis dengan pembukaan restoran Arab di negara ini kerana ia boleh membantu membangunkan ekonomi negara terutama masyarakat Islam. - NASRI JAMALUDIN

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved