Selasa, 1 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Dijual RM3.50 sekeping

Posted:

Dijual RM3.50 sekeping

Dijual RM3.50 sekeping

Di Terengganu, industri manisan nira kelapa mempunyai permintaan dan pasaran yang tersendiri. Ia dijual mengikut gred dan boleh dibeli dari harga serendah RM0.90 sen hingga RM3.50 sekeping.

ENAK, lembut, manis dan berlemak. Itulah yang digambarkan oleh penggemar manisan nira kelapa yang banyak dihasilkan oleh pengusaha secara kecil-kecilan di Terengganu.

Malah, jika dibandingkan dengan manisan lain, penduduk negeri yang kaya dengan sumber pelancongan itu lebih memilih manisan ini.

Biarpun harga yang agak tinggi berbanding manisan lain yang boleh dibeli pada separuh harga, namun jualan dan permintaannya sangat menggalakkan menyebabkan pengusahanya tidak menang tangan.

Rezeki pengusaha bertambah pada bulan puasa kerana permintaannya meningkat sekali ganda kerana juadah pembuka selera banyak menggunakan bahan ini selain menjadi perasa tambahan dalam masakan.

Salah seorang pengusaha, Suri Abdul Ghani, 43, dan suami, Mohd. Kahni Habsu, 45, memberitahu, permintaan terhadap manisan mereka meningkat antara 1,000 hingga 1,500 keping manisan setiap hari.

Bagaimanapun, manisan yang mereka hasilkan mengikut gred. Manisan asli tidak dicampur gula dan hanya menggunakan nira kelapa yang dijadikan sebagai penawar diabetes.

"Manisan jenis ini kita tidak buat banyak memandangkan harganya lebih mahal kerana saya jual pada harga RM3.50 sekeping," kata Suri ketika ditemui di rumah yang dijadikan tempat pembuatan manisan di Kampung Batangan, Marang, Terengganu baru-baru ini.


SURI menunjukkan penyediaan manisan nira kelapa yang diusahakannya.


Di kampung tersebut, terdapat kira-kira 50 pengusaha yang turut menjalankan perniagaan sama.

Jelas Suri, pembuatan manisan jenis ini lebih rumit kerana tanpa gula, manisan tersebut mengambil masa antara tiga hingga empat jam sebelum ia likat dan dikeraskan di dalam acuan daun nipah.

Sebagai tip katanya, jika mahu membezakan manisan ini asli atau tidak, ia boleh dilihat melalui baunya yang lebih harum. Jika ia dibungkus dengan kertas, kertas tersebut akan lembap.

Selain itu, dia turut menghasilkan manisan ori yang ditambah gula kira-kira tiga peratus dan dijual pada harga borong RM1.70 sekeping.

Tetapi, katanya terdapat dua lagi jenis manisan iaitu gred ketiga yang dinamakan manisan tuak yang dihasilkan dengan tambahan sebanyak 50 peratus gula.

"Jenis ini paling banyak mendapat permintaan kerana harganya yang lebih murah dan dijual pada harga borong RM1.20 sekeping," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Menurut Suri, satu lagi jenis manisan yang dihasilkan menggunakan 90 peratus gula dan 10 peratus air nira dinamakan manisan campur. Ia dijual pada harga RM0.90 sekeping.

Selain bau dan rasa katanya, cara untuk membezakan manisan buatannya mengikut gred ialah dengan melihat bahagian bawah manisan berkenaan. Jika ia berpetak-petak kecil maka ia adalah manisan asli.

Tikar mengkuang


ISMAIL SULAIMAN membungkus mayang kelapa dengan botol bagi mengeluarkan air nira.


Menurut Suri ketika manisan nira dimasukkan ke dalam acuan, ia dialas menggunakan tikar mengkuang, manakala jenis tuak dan campur pula bahagian bawahnya akan mempunyai banyak garis melintang kerana ia dialas menggunakan tikar biasa.

Menjelaskan mengenai proses pembuatan manisan tersebut, kata Suri, ia dilakukan menggunakan nira kepala yang diperoleh daripada penduduk sekitar dan dari kebunnya sendiri.

Menurut Suri, selain manisan kelapa, dia turut menghasilkan dodol yang dibungkus di dalam daun mengkuang dan sejenis kuih yang dinamakan manisan pulut.

Katanya, kesemua produknya mendapat pengiktirafan halal. Beliau yang bertindak menguruskan bahagian pengeluaran manakala suaminya membantu di bahagian jualan dan edaran sedang mencongak-congak untuk mengembangkan perniagaan mereka.

Menceritakan pembabitannya dalam industri ini sejak tujuh tahun lalu, secara kebetulan Suri diminta oleh seorang jirannya menyiapkan tempahan membuat manisan kerana jirannya jatuh sakit. Pada masa itu bulan Ramadan.

Ujian bisnes


KUIH buah Melaka menggunakan manisan nira untuk intinya.


"Hasil ajaran secara lisan dan pengalaman melihat penduduk kampung membuat manisan ini, saya cuba dan Alhamdulillah saya berjaya menghasilkannya," kata Suri.

Sejak itu, daripada melakukan pelbagai kerja kampung termasuk menanam tembikai dan ubi kayu, Suri mencuba nasib membuat manisan iaitu aktiviti ekonomi yang banyak dilakukan oleh penduduk kampung tersebut.

"Pada mulanya saya buat di rumah dan menjual sendiri di Pasar Chabang Tiga, Kuala Terengganu," katanya.

Jelasnya, selepas itu dia mula membesarkan perniagaan secara berperingkat. Peringkat awal dia membuat sebuah bangsal kecil yang kemudiannya dibesarkan sehingga dia boleh mengupah 11 orang pekerja.


MOHD. KAHNI menunjukkan manisan nira kelapa yang diusahakannya di Kampung Batangan, Marang, Terengganu.


"Bantuan daripada Jabatan Pertanian banyak membantu saya membesarkan perniagaan ini dan menampung permintaan yang semakin bertambah," katanya.

Namun katanya, langit tidak selalu cerah. Sekitar tiga tahun lalu dia berdepan dengan dugaan apabila suami, anak dan pekerjanya menghidap penyakit misteri dan tidak dapat bekerja.

"Ketika di rumah mereka baik tetapi bila datang ke tempat kerja mereka mengalami muntah-muntah," katanya.

Menurut Suri, salah seorang anaknya juga turut menghidap penyakit misteri. Anaknya sering lari dari rumah dan bersembunyi di dalam hutan adakalanya sehingga seminggu sebelum ditemui.

"Pelbagai cara saya lakukan dan banyak wang ringgit dihabiskan. Walaupun ketika itu saya rasa seperti keseorangan kerana terpaksa bekerja sendiri, namun Alhamdulillah tempoh getir selama setahun itu dapat saya dilalui," katanya.

Permintaan tinggi


DAUN mengkuang digunakan untuk membuat manisan nira kelapa.


Sementara itu, peniaga manisan nira kelapa di Pasar Besar Kedai Payang, Kuala Terengganu, Norshamimi Munirah Ahmad Shukri, 24, menjelaskan, nira yang lebih murah banyak dibeli oleh pembuat kuih manakala nira yang lebih mahal lebih digemari oleh individu atau pelancong.

"Saya ambil nira daripada pengusaha di Marang dan setakat ini memang permintaannya sentiasa ada," katanya yang sudah empat tahun berniaga di pasar berkenaan.

Jelasnya, pembuat kuih terpaksa membeli manisan gred yang lebih rendah untuk memastikan mereka dapat menjual kuih pada harga yang munasabah.

Sebaliknya, individu atau pelancong luar pula lebih mementingkan kualiti manisan berkenaan supaya resipi masakan dan kuih-muih menggunakan manisan berkenaan lebih enak.

Sementara itu, Midah Hitam, 64, lebih gemar menggunakan manisan tempatan kerana selain rasa, ia juga lebih bersih berbanding manisan import yang banyak dijual di kedai runcit.

"Manisan yang dibuat oleh penduduk tempatan kita tahu cara buatannya tetapi manisan import kita tidak tahu.

"Pernah saya cuba rendam manisan import ini tetapi banyak sampah yang timbul jika dibandingkan dengan manisan buatan tempatan," katanya.

Dalam pada itu, rasa manisan nira kelapa ini juga berbeza kerana ia ada satu aroma nira yang enak jika dicampur dalam makanan. Malah, katanya, jika dibuat kuih seperti kuih buah Melaka, rasa kuih itu lebih lembut dan enak.

Full content generated by Get Full RSS.

Rumah komuniti lelaki Australia

Posted:

Rumah komuniti lelaki Australia

Rumah komuniti lelaki Australia


PETER TORENBEEK yang juga Presiden Men's Shed Cessnock bergambar di depan bangsal pusat tersebut.


SEBUAH bangunan dengan kombinasi warna kelabu, merah dan putih tersergam megah di bandar Maitland yang terletak di New South Wales, Australia.

Di hadapan bangunan itu tertera perkataan Men's Shed, satu lokasi yang sudah lama dianggap sebagai 'kuil' bagi lelaki Australia di bandar tersebut. Meskipun dahulu saiznya agak kecil seperti sebuah kawasan di belakang rumah tetapi, kini ia semakin membangun.

Apa yang menarik, premis tersebut menempatkan ruang untuk kaum lelaki melakukan kerja-kerja pertukangan yang dilengkapi dengan bengkel kayu dan logam serta pelbagai peralatan untuk berkebun.

Tetapi menurut ahli majlis Hunter Valley, Marty Leist, kewujudan Men's Shed mampu menyelamatkan golongan lelaki yang telah bersara dan menganggur daripada kesepian di samping menggalakkan mereka untuk bekerja dan kembali bersosial bersama rakan-rakan sebaya.

"Berada dalam komuniti ini membuatkan kami berasa seperti melangkah menjadi lelaki yang baru dalam usia emas sebegini.

"Kesemua lelaki di sini pernah mengharungi hidup yang mencabar dan kini mereka telah menemui kebebasan yang dicari serta boleh melakukan apa sahaja yang diinginkan.

"Apa yang penting, beban yang terpikul di bahu mereka sudah tiada lagi, sebaliknya mereka gembira hidup bersama komuniti yang ada," kata Leist kepada AFP di Maitland Men's Shed yang terletak di pekan Hunter Valley, 160 kilometer ke utara Sydney.

Berkembang di Australia


MEN'S SHED kini sudah mempunyai lebih 600 bangsal komuniti seperti ini di seluruh Australia.


Bermula dengan 12 bangsal lelaki sejak ditubuhkan lima tahun lalu, kini sudah terdapat 600 bangsal yang telah berdaftar dengan Mens Shed di seluruh Australia. Pertubuhan itu dinaungi oleh Tim Mathieson, pasangan kepada Perdana Menteri Australia, Julia Gillard.

Populariti jenama tersebut dapat dilihat apabila beberapa bangsal turut membuka pintu mereka kepada wanita.

Bagaimanapun di Maitland ia merupakan pusat kegiatan dengan gergaji dan pengimpal apabila sekumpulan kecil warga emas berusaha menyiapkan kenu Maori gergasi. Ia adalah projek impian seorang lelaki tempatan yang meninggal dunia sebelum dia berpeluang untuk menyiapkannya.

Suasana di dalam bangsal tersebut meriah dengan pelbagai bunyi. Daripada bunyi bising peralatan pertukangan atau sesekali hilai tawa kumpulan lelaki tersebut.

Men's Shed beroperasi di bawah moto Shoulder to Shoulder (Bahu ke Bahu) dan Presiden Men's Shed Maitland, John Hill mengatakan elemen praktikal amat penting dalam usaha membuka mata penduduk tempatan.

"Lelaki yang hadir ke sini kebanyakan tidak mempunyai keyakinan diri yang tinggi. Justeru, menjadi tanggungjawab kami untuk membina semula keyakinan mereka untuk meneruskan kehidupan.

"Akhirnya mereka sendiri akan sedar bahawa hidup ini perlu diteruskan dan bermakna. Mereka akan sedar dalammeniti usia emas mereka tidak perlu hanya duduk berdiam diri dan menanti waktu untuk meninggal dunia," jelas Hill.


MEN'S SHED mengajak lelaki berusia di Australia membina hidup lebih positif dalam meniti usia emas.


Jerry Cassidy, seorang juruteknik telekomunikasi yang telah bersara, datang ke bangsal tersebut untuk mencari teman selepas kematian isteri selain anak-anak yang sudah dewasa meninggalkan rumah. Sejak itu, dia langsung tidak menoleh ke belakang lagi.

"Di sini, anda akan mula menggunakan tangan dan bekerja mengikut kehendak sendiri. Orang yang biasanya sangat pendiam dan jarang bergaul, apabila tiba di sini akan berubah menjadi sebaliknya.

"Mereka akan mula bekerja dan berkomunikasi dengan sesiapa yang ada. Lama-kelamaan, kami sudah seperti satu keluarga," katanya.

Ceramah kesihatan

Selain itu, pihak pengurusan turut menganjurkan seminar kesihatan termasuk ceramah mengenai kanser prostat, jantung, diabetes dan darah tinggi.

Malah, ada juga isu-isu sensitif yang jarang diperkatakan lelaki termasuk kepada isteri mereka dibincangkan secara terbuka bersama komuniti.

Semua perkara itu secara tidak langsung memberi kebaikan kepada mereka terutama dalam menjaga kesihatan diri.

"Kami pernah mempunyai beberapa orang ahli yang disangka akan mati sewaktu mula-mula tiba di sini, tetapi masih lagi hidup hingga sekarang. Doktor yang merawat mereka turut hairan dan berkata, 'saya tidak tahu apa yang terjadi kepada kamu, tetapi teruskan apa yang kamu lakukan sekarang'. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved