Selasa, 15 April 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bantuan kepada saudara seagama

Posted:

Bantuan kepada saudara seagama

Bantuan kepada saudara seagama

DISEBUT sebagai Syam dalam bahasa Arab, negara Syria yang beriklim Mediterranean kaya dengan pelbagai khazanah pelancongan bersejarah dan diversiti kebudayaan unggul yang mencecah usia ribuan tahun.

Namun, nilai keamanan dan kekayaan bangsa yang dipertahankan sejak zaman silam musnah dek kerakusan nafsu manusia.

Peperangan yang sepatutnya boleh dielakkan akhirnya menjadi barah yang semakin serius sekali gus mempertaruhkan nyawa jutaan insan yang tidak berdosa.

Sejak tercetusnya konflik Thaurah as-Syaa'bi (Kebangkitan Rakyat Syria) pada 15 Mac 2011, jumlah rakyat negara itu yang memerlukan bantuan meningkat secara drastik kepada 9.3 juta orang berbanding 6.8 juta pada Jun 2013.

Pergolakan yang masih tiada titik noktahnya itu juga menyebabkan hampir 2.5 juta rakyat Syria kini menjadi pelarian di negara-negara jiran seperti Lebanon, Jordan, Turki, Iraq, Mesir dan Afrika Utara.

Bantuan

Konflik yang berpanjangan itu turut menarik perhatian dunia termasuk rakyat Malaysia yang terpanggil untuk menghulurkan secebis bantuan buat saudara seagama.

Maka, atas dasar itulah, Sekretariat Malaysia LifeLine For Syria (MLL4S) ditubuhkan secara rasmi pada September 2012 yang merupakan gabungan daripada lapan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Ia terdiri daripada Angkatan Belia Malaysia (ABIM), Pertubuhan Ikram Malaysia (Ikram), Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia (Persidam), Gabungan Selamatkan Syria (GSS) dan Persatuan Pelajar Malaysia Syria (PPMS).

Ketua Pegawai Eksekutif MLL4S, Syahrir Azfar Saleh, 27, memberitahu, penubuhan sekretariat tersebut tercetus apabila sekumpulan pelajar Syria yang belajar di Malaysia menemui pihak Angkatan Belia Malaysia (ABIM) untuk menerangkan mengenai isu pergolakan di Syria.


PASUKAN MLL4S tiba pertama kali di Syria pada Jun 2014 dengan membawa bantuan kemanusiaan bernilai RM164,357.


Selepas meneliti isu yang dikemukakan, ABIM telah membawa perkara itu kepada mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad; Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin dan pihak Wisma Putra untuk dibincangkan secara serius.

"Hasil perbincangan membolehkan satu kempen Selamatkan Syria dilancarkan pada 12 Januari 2012 dengan menganjurkan pelbagai aktiviti bersama pelajar. Advokasi kempen berlangsung selama enam bulan.

"Memang pada awalnya susah untuk memberi pemahaman kepada masyarakat berhubung krisis dan pergolakan yang berlaku di Syria. Tetapi, Alhamdulillah lama-kelamaan ramai yang memberi sokongan.

"Akhirnya pada 4 hingga 7 Jun 2012, ABIM dan Global Peace Mission Malaysia (GPMM) telah menghantar misi bantuan kemanusiaan bernilai AS$50,000 (RM164,347) buat kali pertama untuk pelarian yang berada di sempadan Turki-Syria," terang Syahrir yang dihantar dalam misi recce tersebut dengan tujuan untuk meninjau jalan yang sesuai memasuki Syria.

Graduan Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) itu mengakui telah bergiat aktif dengan aktiviti kebajikan sejak di kampus.

Justeru, sebaik tamat pengajian pada tahun 2010, beliau hanya mampu bekerja setahun di sebuah syarikat perbankan swasta, sebelum akhirnya meletakkan jawatan semata-mata untuk menjadi pekerja kemanusiaan secara sepenuh masa di GPMM.

Perang saudara

Menurut Syahrir, sebaik pulang ke Malaysia, beliau telah merasai tanggungjawab yang besar untuk terus membantu rakyat Syria yang dilanda musibah perang saudara.

"Saya akui, bantuan yang dihulurkan mungkin bukan penyelesai masalah di sana, tetapi sekurang-kurangnya ia sedikit sebanyak memberi kelegaan kepada rakyatnya," ungkap bapa kepada seorang cahaya mata yang berpegang pada prinsip 'hidup ini perlu lebih banyak memberi'.


DANA sumbangan yang ditukarkan dalam bentuk buku pendidikan disampaikan kepada kanak-kanak di Syria.


Selepas MLL4S ditubuhkan, misi bantuan kemanusiaan sulung sekretariat tersebut telah dilaksanakan pada 27 November hingga 3 Disember 2013 dengan jumlah kutipan bernilai RM400,000. Misi ini disertai 12 ahli MLL4S.

Ia disumbangkan dalam bentuk pengagihan 80 tan tepung gandum, 1,000 kotak makanan asas dan sebuah ambulans di Idlib serta 2,000 set selimut dan tilam kepada pelarian Syria di Atmeh dan Aleppo.

Ini diikuti misi recce pada 25 Januari hingga 4 Februari 2013 yang bertujuan mengenal pasti jalan masuk ke Azaaz dan Aleppo di Syria dan menyampaikan bantuan awal untuk musim sejuk berupa selimut, jaket dan pemanas bernilai RM50,000.

Pada 26 Mei hingga 4 Jun 2013 pula, misi bantuan kedua MLL4S ke Syria membawa sumbangan rakyat Malaysia bernilai RM410,000. Ia diserahkan dalam bentuk makanan asas dan susu bayi, perubatan dan pendidikan di kawasan Azaaz, Aleppo dan Idlib.

Sebulan kemudian, kutipan berjumlah RM450,000 berjaya diagihkan di tiga kawasan terbabit dalam bentuk yang sama.

Misi Korban MLL4S ke Syria berjumlah RM405,120 memberi peluang kepada rakyat Malaysia memberi sinar dalam meraikan Aidiladha buat penduduk di Halab, Azaaz dan Idlib.

"Sebanyak 170 ekor kambing telah dikorbankan selain sumbangan berupa makanan asas, susu bayi, perubatan, pendidikan, projek kilang roti, projek galan air dan saguhati raya untuk kanak-kanak.

"Selain itu, misi kelima kami pada 15 hingga 29 Januari lalu berjaya mengumpul sebanyak RM630,000 yang digunakan untuk projek jangka panjang.

"Ia meliputi pembinaan kilang roti di Idlib dan penyeliaan enam buah sekolah di bawah MLL4S iaitu dua di ketiga-tiga bandar Azaaz, Aleppo dan Idlib dengan kapasiti kira-kira 4,200 orang pelajar," ujar Syahrir sambil menambah terdapat dua pusat perubatan yang disokong sepenuhnya oleh MLL4S di bandar Soran dan Aleppo.

Projek jangka panjang lain termasuklah pembinaan Hospital Dr. Rozmey di pinggir bandar Aleppo bernilai RM3 juta yang dibiayai sepenuhnya oleh usahawan terkenal itu. Ia merupakan projek usahasama MLL4S dan

TABUNG dan butang lencana diagihkan kepada orang ramai dalam usaha mengutip dana bantuan bagi mangsa di Syria.


Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim).

Pada masa ini juga, terdapat tiga buah telaga air yang telah dan sedang dibina di Soran dan Idlib dengan kos RM24,640 setiap satu.

Sementara itu, bagi bekas pelajar Universiti Mutah di Jordan, Bazilah Ahmad Zaki, 26, peluang menjadi pekerja kemanusiaan sepenuh masa di MLL4S amat disyukuri kerana dapat membantu mereka yang memerlukan.

Ambil berat

"Zaman remaja saya sebagai penuntut ilmu banyak dihabiskan di Syria. Lantaran itu, bila mengetahui pergolakan yang melanda negara tersebut ketika menuntut di Jordan, Tuhan sahaja yang tahu perasaan di hati.

"Terasa seperti ingin sahaja menjejakkan kaki ke sana tetapi tidak berdaya. Kemudian, apabila diberi kesempatan ke Syria pada Jun 2013, perasaan berkobar-kobar muncul dalam diri.

"Bagaimanapun, sebaik melihat kehancuran yang berlaku akibat peperangan, hati saya menangis seperti tidak percayalah inilah bumi yang pernah diduduki satu ketika dahulu," kongsi Bazilah yang berharap lebih ramai anak-anak muda ambil berat dengan isu-isu ummah dan menyertai mana-mana NGO yang memberikan bantuan kemanusiaan.

Rakyat Syria menuntut hak

Posted:

Rakyat Syria menuntut hak

Rakyat Syria menuntut hak


KONFLIK perang saudara antara tentera rejim Bashar al-Assad dan pejuang pembebasan Syria telah mengorbankan banyak nyawa dan kemusnahan harta benda.


KONFLIK perang saudara yang berlaku antara tentera rejim Bashar al-Assad dan pejuang pembebasan Syria telah bermula pada bulan Mac 2011.

Kebangkitan rakyat dalam menentang kezaliman Presiden Assad itu sebenarnya terinspirasi daripada kebangkitan rakyat Tunisia melalui Revolusi Jasmin yang menyaksikan tumbangnya pemerintahan autokratik di beberapa buah negara Arab.

Naib Presiden Antarabangsa Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Jufitri Joha berkata, kebangkitan itu berlaku kerana rakyat mahu menuntut perubahan politik ke arah yang lebih demokratik dan keadilan sosial secara menyeluruh buat semua rakyat Syria.

"Perkara ini disebabkan generasi muda khususnya sudah bosan hidup dalam suasana republic of fear, kemiskinan yang berterusan dan rasuah yang semakin membarah.

"Hakikatnya, tuntutan mereka adalah tulen dan ia meliputi hak-hak asas sebagai seorang manusia iaitu kebebasan (hurriyah), keadilan (ada'lah) dan kemuliaan insan (karamatul insan).

"Justeru, mereka berhak digelar sebagai pejuang pembebasan (jaisyul hurr) dan bukannya pemberontak seperti yang dilabelkan pihak tertentu khususnya media Barat," ujar Jufitri yang membicarakan isu tersebut di dalam buku Krisis Syria dan Mauqif Ulama karya pendakwah terkenal, Dr. Zulkifli Mohammad al-Bakri.

Kuku besi

Tambah beliau, pemimpin gerakan Islam Palestin, Sheikh Raed Solah yang ditemui di Istanbul beberapa tahun lalu pernah menegaskan bahawa pembebasan Kota Kaherah dan Kota Damsyik akan merintis kepada dekatnya pembebasan Palestin secara keseluruhannya.

"Ini bermakna, pembebasan Palestin harus disertakan dengan syarat pembebasan Syria daripada pemerintahan kuku besi Assad," katanya.

Sementara itu, Zulkifli memberitahu, penghasilan buku Krisis Syria dan Mauqif Ulama yang diterbitkan pada 2012 itu bertujuan untuk membuka mata rakyat Malaysia mengenai isu tersebut melalui sudut sejarah dan perkembangan kontemporari.


RAKYAT bangkit menentang untuk menuntut perubahan politik dan keadilan sosial di Syria.


Tambahan pula, bumi Syam itu amat dekat di hatinya kerana pernah menuntut ilmu di Universiti Ulum Islamiyyah, Syria pada tahun 1994 hingga 1997. Antara guru beliau termasuklah ulama terkenal Syria, Sheikh Muhammad Said Ramadhan al-Bouti yang meninggal dunia akibat letupan bom ketika mengajar di Masjid Eman, Damsyik pada 22 Mac 2013.

"Pergolakan di Syria masih lagi berlarutan hingga saat ini dengan pembunuhan terus berleluasa tanpa henti. Serangan tanpa perikemanusiaan dan belas ihsan dari rejim Assad terhadap rakyatnya sendiri adalah sesuatu yang melampau.

"Situasi ini menjadikan negeri-negeri di bawah Syria seperti padang jarak padang terkukur. Oleh itu, sewajarnya Malaysia sama ada melalui kerajaan, pertubuhan politik mahupun badan bukan kerajaan (NGO) hendaklah berperanan dengan lebih agresif bagi menamatkan konflik berdarah Syria ini," ujar beliau yang mengakui sedih melihat apa yang menimpa umat Islam di seluruh dunia sekarang.

Kedatangan Islam

Mengulas mengenai kedatangan Islam ke Syria, Zulkifli memberitahu, Islam telah masuk ke Syria pada zaman Saidina Abu Bakar as-Siddiq RA dan Saidina Umar al-Khattab RA dalam peperangan Yarmouk yang mengakibatkan kejatuhan Rom.

Maka ketika itu, jadilah Syria sebagai satu wilayah Islam. Kemudian, pada zaman pemerintahan Umawi, Kota Damsyik diangkat menjadi ibu negeri.

"Pada zaman pemerintahan Saidina Umar, tentera Islam telah berjaya membuka Kota Syam secara keseluruhannya. Peperangan Yarmouk yang berlaku pada tahun 15 Hijrah di bawah pimpinan panglima Khalid al-Walid berlangsung selama hampir enam hari.

"Pada waktu itu, tentera Islam telah menguasai negeri Syam termasuk Busra, Ba'labak, Hims, Balqa', Urdun dan sebahagian wilayah Palestin. Ia menyebabkan Maharaja Hercules mengucapkan selamat tinggal kepada bumi Syria yang berbunyi, 'Selamat tinggal wahai bumi Syria, selamat tinggal yang mana tidak akan berjumpa lagi selepas ini'," jelas beliau. - KHADIJAH MOHAMAD NOR

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Singkatkan masa menyelamat

Posted:

Singkatkan masa menyelamat

Singkatkan masa menyelamat

Oleh HAFIZ AHMAD

DISAHKAN menghidap sakit jantung setahun lalu membuatkan Fahmi Idris, 54, sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga agar kesihatan dirinya terpelihara.

Dia mengurangkan aktiviti harian dan mula mengamalkan cara hidup sihat dengan dikawal selia oleh ahli keluarganya.

"Saya juga membuat senaman ringkas tetapi tidak terlalu berat kerana bimbang diserang sakit jantung secara tiba-tiba," ujarnya ketika ditemui Infiniti di Planetarium Negara, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Bekerja di sektor awam, Fahmi berharap mempunyai satu peranti yang membolehkan dia berhubung secara terus dengan ahli keluarga dan hospital ketika berlakunya detik-detik cemas.

"Baru-baru ini, saya terbaca di akhbar bahawa pihak Agensi Angkasa Negara (Angkasa) telah mencipta alat prototaip yang boleh digunakan pesakit sebagai penggera kecemasan.

"Pada pendapat saya, ia sangat bermanfaat terutamanya kepada pesakit yang berjauhan dengan keluarga," kongsi Fahmi.

Peranti yang dinamakan Sistem Kecemasan Perubatan Luar Bandar (REMS) merupakan sistem pengesan kedudukan pesakit menggunakan aplikasi satelit Sistem Penentu Kedudukan Global (GPS) dan satelit Remote Sensing.

Dibangunkan oleh Angkasa dengan kerjasama Bulan Sabit Merah Malaysia (BSMM), ia membolehkan pengguna menghubungi Perkhidmatan Perubatan Kecemasan (EMS) dan ahli keluarga dengan menekan butang kecemasan (SOS).

"Ketika berlaku kecemasan seperti serangan jantung dan sesak nafas, pesakit kebiasaannya menjadi panik. Mereka tidak dapat berfikir dengan tenang.

"Maka, dengan adanya peranti REMS ini, jangka masa menyelamat boleh disingkatkan kerana isyarat yang diberikan oleh pesakit ke pusat kawalan EMS hanya mengambil masa 15 hingga 45 saat," jelas Pegawai

PERBINCANGAN dan kajian yang menyeluruh dilakukan oleh Angkasa bagi memastikan REMS dapat bertindak sebagai peranti kecemasan dan menyelamat.


Penyelidik, Bahagian Pembangunan Teknologi dan Aplikasi Angkasa, Shahrizal Ide Moslin.

Dia menambah, pesakit yang menekan butang SOS pada REMS, ia akan menghantar isyarat koordinat kepada EMS. Ia seterusnya memaparkan lokasi pesakit pada peta digital di komputer pusat kawalan EMS.

Maklumat

Maklumat lokasi itu membolehkan EMS menghantar ambulans ke tempat tersebut dan membawa pesakit ke hospital berdekatan.

"Di pusat kawalan, pihak EMS boleh menjejaki kedudukan ambulans ketika menuju ke lokasi kecemasan menggunakan Sistem Lokasi Kenderaan Automatik (AVLS).

"Pada masa sama, paramedik boleh melihat data-data perubatan pesakit bagi memudahkan mereka mengenal pasti tahap kesihatan mangsa.

Jelas Shahrizal, maklumat terperinci pesakit amat diperlukan supaya pihak EMS mengetahui tahap keseriusan kesihatan pesakit.

"Sebagai contoh, jika pesakit menghidap sakit jantung, mereka perlu dirawat dalam kadar segera bagi mengelakkan perkara tidak diingini berlaku. Disebabkan itu, pesakit diwajibkan mengisi borang maklumat peribadi dan rekod kesihatan mereka," ujarnya.

Menurut seorang lagi Pegawai Penyelidik Angkasa, Ooi Wei Han, setakat ini, peranti prototaip itu mendapat perhatian daripada BSMM dan akan digunakan kepada pesakit-pesakit terpilih.

Katanya, BSMM akan memberikan peranti tersebut kepada mereka yang mempunyai penyakit kritikal dan memerlukan rawatan segera seperti sakit jantung, angin ahmar, elepsi dan wanita mengandung.

"Selain memberikan isyarat GPS, peranti tersebut juga dilengkapi dengan kemudahan menyimpan dua hingga tiga nombor telefon ahli keluarga pesakit.

"Malah, ketika mereka menekan butang SOS, nombor-nombor yang disimpan itu akan menerima sistem khidmat pesanan ringkas (SMS) berserta koordinat pesakit," ujar Wei Han.

PESAKIT boleh menggunakan REMS ketika melakukan aktiviti harian.


Talian telefon

Memandangkan ia boleh membuat panggilan, peranti itu memerlukan talian telefon untuk berfungsi dan perlu dicaj seperti alat elektronik biasa.

Pembangunan REMS yang dibiayai menerusi dana Program Inovasi Inklusif 2013 di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mengetengahkan dua bentuk rekaan iaitu jam tangan untuk pengguna lelaki dan peranti kecil mudah alih bagi wanita.

Rekaan ini mendapat dua pingat emas pada pertandingan reka cipta Innovation And Invention Competition Through Exhibition (Icompex) 2014 di Jitra, Kedah baru-baru ini.

Justeru, pihak Angkasa berhasrat untuk menaik taraf peranti kecemasan itu dengan beberapa penambahan.

"Pada fasa kedua, ia akan dinamakan Rapid Emergency Medical System penggunaannya diperluaskan lagi kepada orang awam.

"Selain itu, kami dalam kajian untuk menambah fungsi sensor yang dapat mengesan perubahan tekanan suhu dan kadar degupan jantung pesakit," optomis Shahrizal.

Tambahnya, gajet ini boleh dimanfaatkan hospital-hospital swasta mahupun agensi insurans untuk diberikan kepada pesakit yang memerlukan.

Tabebuia bak Sakura di Malaysia

Posted:

Tabebuia bak Sakura di Malaysia

Tabebuia bak Sakura di Malaysia

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI


SEKILAS pandang, pemandangan pokok sakura di Jepun ini kelihatan sama seperti keindahan pokok Tabebuia di Malaysia.


JIKA di Jepun ada pohon sakura yang mekar berwarna merah jambu mewarnai landskap negara tersebut. Pemandangan di Malaysia tidak kurang indahnya apabila pokok-pokok Tabebuia mengeluarkan bunga yang merimbun di Lebuh Raya Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah.

Keindahan tersebut begitu memukau orang awam yang melalui lebuh raya itu sehingga membuatkan mereka memberhentikan kenderaan di bahu jalan untuk merakam gambar berlatarkan pemandangan landskap pokok Tabebuia.

Perasaan teruja tidak dapat disembunyikan penduduk Alor Setar seperti Maizatul Miza Mohd. Disa, 31. Beliau mengakui pemandangan indah tersebut menarik pandangan sesiapa sahaja yang melihatnya.

Baginya, impian untuk ke Korea Selatan bagi menyaksikan keindahan musim bunga ibarat sudah terlaksana dek keindahan bunga Tabebuia di Alor Setar.

Sementara itu, memetik portal rasmi Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), spesies Tabebuia berasal daripada Amerika Tengah dan benua Amerika Selatan.

Karakter pokok tersebut yang bersaiz sederhana besar iaitu sekitar 15 meter hingga 20 meter tinggi dengan bentuk silara bertingkat-tingkat menjadikannya pilihan arkitek landskap sebagai tanaman pinggiran jalan dan pokok hiasan taman.

Di Malaysia, pokok tersebut juga dikenali sebagai pokok cherry blossom Pulau Pinang kerana bunganya yang sangat lebat seolah-olah bunga sakura Jepun yang mekar pada musim bunga.

Dua warna

Spesies yang biasa ditanam di negara ini mempunyai dua warna iaitu merah jambu dan putih. Selain itu, ia turut mempunyai nama gelaran lain seperti pink poui, rosy trumpet tree, pink tecoma atau 'pokok kertas tisu' kerana ranggi bunganya yang nipis.


WANITA ini teruja dengan keindahan bunga 'sakura Malaysia' yang mekar di atas ruang pejalan kaki di Lebuh Raya Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah.


Pensyarah Jabatan Seni Bina Landskap, Fakulti Rekabentuk dan Seni Bina, Universiti Putra Malaysia, Dr. Murad Abd. Ghani berkata, terdapat kira-kira 257 spesies bagi genus Tabebuia di seluruh dunia dan hanya 73 nama spesies yang didaftarkan.

"Pokok ini hanya berbunga pada musim tertentu, terutamanya pada musim kering dan kemarau seperti yang berlaku sekarang. Terdapat juga catatan yang mengatakan pokok ini berbunga dua kali setahun.

"Faktor kekurangan air dan suhu panas menyebabkan pokok berada dalam keadaan tekanan dan pada masa sama ia menggalakkan pokok untuk berbunga," ulasnya ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Selain Tabebuia, pokok spesies lain yang mengeluarkan bunga yang lebat ialah pokok Bungor, Golden Shower, Semarak Api, Jemerlang, Sena dan Jambul Merak.

Sementara itu, Datuk Bandar Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS), Datuk Mat Noh Ahmad memberitahu Kosmo! bahawa pihaknya telah berbincang dengan Unit Perancang Ekonomi Negeri untuk menambah bilangan pokok Tabebuia.

Langkah itu bakal diambil untuk menjadikan taman rekreasi di daerah tersebut sebagai lokasi tarikan pelancong seperti yang terjadi pada musim bunga sakura di Jepun dan Korea.

Memandangkan Malaysia mengalami iklim Khatulistiwa yang membolehkan negara ini menerima sinaran matahari sepanjang tahun, peluang tersebut wajar dimanfaatkan dengan sebaiknya menerusi aktiviti mengindahkan landskap negara.

Kebanyakan negara luar sudah lama menjadikan keunikan seni bina bangunan dan keindahan landskap sebagai salah satu tarikan utama pelancongan negara mereka.

Kit cegah karat dalam paip

Posted:

Kit cegah karat dalam paip

Kit cegah karat dalam paip


KIT Pengesan Pengurangan Bakteria Sulfat Elektronik ini mampu mengesan bakteria di dalam paip dalam tempoh masa sejam.- Ihsan Mohamad Danial Shahri


PENEMUAN terbaharu yang diperoleh oleh kumpulan penyelidik dari Sekolah Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik, Universiti Sains Malaysia dipercayai dapat menyelesaikan masalah karat yang menyebabkan berlakunya penghakisan yang berpunca daripada serangan bakteria.

Penyelidik utama yang juga merupakan Pensyarah Kanan di fakulti tersebut, Dr. Zaini Abdul Halim berkata, inovasi itu akan memberi faedah kepada industri yang berkaitan dengan perkapalan, minyak dan gas serta bidang yang bergantung kepada paip yang berfungsi sebagai pengangkutan dan penghantaran.

Beliau berkata, Kit Pengesan Pengurangan Bakteria Sulfat Elektronik adalah satu inovasi unik yang tidak pernah dihasilkan di negara ini dan ia mampu mengesan bakteria dalam masa sejam.

"Jika jumlah bakteria sulfat hadir dalam jumlah yang besar, ia akan menyebabkan kemusnahan yang besar termasuk masalah karat yang serius terhadap sistem paip.

"Namun, masalah karat tersebut boleh diselesaikan dengan kaedah paling berkesan dengan penggunaan kit ini. Selain itu, ia dapat mencegah masalah lebih awal dan memudahkan penyusunan jadual penyelenggaraan dari semasa ke semasa," katanya.

Kit tersebut juga mempunyai kelebihan mengesan bakteria secara konsisten kerana ia merekod dan menyimpan data secara berterusan sekali gus membolehkan pemantauan dilakukan dengan lebih mudah.

Setakat ini, masih banyak industri yang menggunakan kaedah konvensional yang bukan sahaja memakan masa untuk mengesan bakteria malah memerlukan hampir 18 jam untuk memperoleh keputusan. Kelemahan lain adalah kaedah tersebut menggunakan pandangan mata kasar tanpa sebarang sistem rakaman data elektronik.

Jika dilihat daripada aspek ekonomi, masalah hakisan merupakan masalah serius yang boleh mengakibatkan kerugian berbilion ringgit kepada industri yang terlibat.

Oleh itu, penyelidikan tersebut mempunyai potensi untuk dikomersialkan kerana ia memberikan penyelesaian baharu kepada industri. Kit tersebut juga satu contoh penyelidikan yang melibatkan pelbagai cabang kepakaran termasuk kejuruteraan dan sains biologi yang mampu menyelesaikan masalah dalam industri tertentu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Kelab NRC11 pupuk semangat kerjasama, bermasyarakat

Posted:

Kelab NRC11 pupuk semangat kerjasama, bermasyarakat

Kelab NRC11 pupuk semangat kerjasama, bermasyarakat

MOHD. FADIL (berdiri, sembilan dari kanan) bersama sukarelawan Kelab NRC II selepas mengadakan gotong-royong membersihkan sekitar Kampung Baru, Kuala Lumpur baru-baru ini.


KERJASAMA. Seramai 40 orang sukarelawan menyertai aktiviti gotong-royong membersihkan kawasan sekitar Kampung Baru, Kuala Lumpur anjuran Kelab Najib Razak 11 (NRC11) baru-baru ini.

Penggerak NRC11, Shafique Dassila Mohd. Adam berkata, kegiatan komuniti itu dianjurkan bagi menyemai sifat kerjasama dalam kalangan sukarelawan remaja selain menyokong nilai aspirasi yang dibawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ujarnya, program bertujuan memupuk semangat bermasyarakat dalam kalangan belia itu turut disertai oleh Naib Ketua Pemuda UMNO Bahagian Titiwangsa, Mohd. Fadil Taib.

20 anggota Rela daerah Tawau ditauliah pangkat

Posted:

20 anggota Rela daerah Tawau ditauliah pangkat

20 anggota Rela daerah Tawau ditauliah pangkat


HAMISA (tengah) bergambar bersama anggota Rela daerah Tawau dan Semporna selepas majlis pemakaian pangkat di Tawau, Sabah baru-baru ini.


TAULIAH. Kira-kira 20 anggota Pasukan Sukarelawan Malaysia (Rela) daerah Tawau dan Semporna, Sabah ditauliah pangkat masing-masing pada majlis pemakaian pangkat yang diadakan di Wisma Persekutuan Tawau baru-baru ini.

Majlis itu disempurnakan oleh Pembantu Menteri Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat Sabah, Datuk Hamisa Samat.

Beliau berkata, masyarakat diminta lebih proaktif dalam menyampaikan maklumat jenayah kepada pihak berkuasa sebagai usaha mengurangkan kadar jenayah negeri.

"Tugas menjaga keamanan tidak boleh diletakkan sepenuhnya di bahu pasukan keselamatan sebaliknya menjadi tanggungjawab semua pihak termasuk masyarakat setempat," katanya.

Lawatan kenali teknologi Islam

Posted:

Lawatan kenali teknologi Islam

Lawatan kenali teknologi Islam


PARA pelajar serta guru SK Kampung Fikri, Setiu bergambar ketika melawat Masjid Kristal di Kuala Terengganu baru-baru ini.


TUNTUT ILMU. Seramai 50 pelajar dan guru Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung Fikri, Setiu, Terengganu mengadakan lawatan sambil belajar di Muzium Negeri Terengganu, Masjid Kristal serta Pusat Sains dan Kreativiti Terengganu baru-baru ini.

Program anjuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru SK Kampung Fikri dan Pegawai Khas Menteri Besar, Datuk Mohd. Nasir Ibrahim Fikri itu melibatkan pelajar tahun lima dan enam sekolah berkenaan.

Guru Besar SK Kampung Fikri, Ibrahim Awang berkata, program tersebut diadakan bagi meningkat pengetahuan serta pengalaman kepada pelajar terutamanya mereka yang akan mengambil peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah pada tahun ini.

"Menerusi lawatan ini, pelajar menerima pendedahan pengetahuan umum mengenai dunia sains dan teknologi Islam," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Data Bluefin-21 mula dianalisis

Posted:

Data Bluefin-21 mula dianalisis

Data Bluefin-21 mula dianalisis

KRU kapal Ocean Shield menurunkan dron Bluefin-21 untuk misi mengesan pesawat MH370 di Lautan Hindi kelmarin.


PERTH - Data yang dikumpulkan selama enam jam menerusi misi sulung kenderaan dalam air automatik (AUV) Bluefin-21 untuk mengesan lokasi pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 kelmarin kini diekstrak dan dianalisis.

Ketua Penyelaras Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC) Australia, Ketua Marsyal Udara (Bersara) Angus Houston berkata, AUV itu kembali ke permukaan selepas melakukan operasi sehingga mencecah had kedalaman 4,500 meter.

Houston dalam kenyataan pada operasi mencari memasuki hari ke-39 semalam memberitahu, setiap misi Bluefin-21 akan memakan masa sekurang-kurangnya 24 jam termasuk empat jam untuk memuat turun serta menganalisis data yang dikumpul.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Dihukum gantung bunuh ibu tiri

Posted:

Dihukum gantung bunuh ibu tiri

Dihukum gantung bunuh ibu tiri

Oleh NORHAYATI YAHAYA
norhayati.yahaya@kosmo.com.my

SHAH ALAM – Perbuatan kejam dua beradik tiri yang tergamak menekup muka ibu tiri mereka sehingga mati dua tahun lalu mendapat pembalasan setimpal apabila salah seorang daripada mereka dijatuhi hukuman gantung oleh Mahkamah Tinggi di sini semalam.

Hakim Datuk Akhtar Tahir menjatuhkan hukuman berkenaan setelah mendapati tertuduh kedua yang merupakan seorang penggangur, Zahidah Ahmad, 27, bersalah atas pertuduhan membunuh ibu tirinya, Tanziah Zainuddin, 72.

Bagaimanapun, hukuman terhadap tertuduh pertama yang juga didapati bersalah atas pertuduhan sama, iaitu seorang remaja perempuan berusia 18 tahun yang merupakan adik tiri Zahidah, hanya akan diputuskan pada 28 April depan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tukar jadual penerbangan

Posted:

Tukar jadual penerbangan

Tukar jadual penerbangan

Oleh NORHAYATI YAHAYA
norhayati.yahaya@kosmo.com.my


KANGAIE AGILAN ketika keluar dari Mahkamah Sesyen, Shah Alam, Selangor semalam.


SHAH ALAM – Seorang bekas pegawai syarikat penerbangan tambang murah AirAsia Bhd. (AirAsia) dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini semalam atas 145 pertuduhan menukar jadual penerbangan tanpa mengenakan bayaran sepatutnya sehingga menyebabkan kerugian RM229,100, lima tahun lalu.

Tertuduh, J. Kangaie Agilan, 27, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas kesemua pertuduhan dibacakan di depan Hakim Datuk Noradidah Ahmad.

Berdasarkan pertuduhan, Kangaie Agilan yang merupakan pegawai prapenerbangan ketika kejadian didakwa telah mengubah suai kandungan pangkalan data Sistem Tempahan Skyspeed milik AirAsia bagi 145 tempahan tiket.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Sufian wira Lions XII

Posted:

Sufian wira Lions XII

Sufian wira Lions XII

Oleh SAHLIZAH MOHAMED dan NOR AZIRAN YUNUS
sukan@kosmo.com.my

PEMAIN-PEMAIN Sarawak meraikan kejayaan menewaskan ATM 3-2 di Stadium Negeri, Kuching malam tadi.


PENYERANG Lions XII, Sufian Anuar mencipta hatrik pertama Liga Super musim ini ketika menewaskan Pahang 4-1 di Stadium Jalan Besar malam tadi.

Kekalahan itu memberi tamparan hebat kepada pengendali Pahang, Zainal Abidin Hassan apabila merakamkan kekalahan pertama sejak mengambil alih tugas Ronald Smith, Mac lalu.

Pada aksi tersebut, pasukan pelawat membuka tirai jaringan seawal minit kelapan menerusi Damion Stewart hasil sepakan percuma yang diambil Azidan Sarudin.

Begitupun, kelebihan skuad Tok Gajah hanya bertahan selama 11 minit apabila Safuwan Baharudin kembali menyamakan kedudukan pada minit ke-29.

Pada babak kedua, Lions XII yang tewas 0-1 kepada Sime Darby di venue sama minggu lalu mengasak benteng pertahanan skuad bimbingan Zainal itu.

Ketika permainan berbaki 10 minit, Sufian berjaya meletakkan wakil Singapura itu di hadapan buat pertama kalinya apabila meledakkan gol kedua Lions XII.

Tersentak dengan jaringan itu, Pahang kembali mengatur gerakan untuk menyerang kubu pertahanan Lions XII.

Namun, Sufian memastikan juara bertahan Liga Super itu bangkit apabila menjaringkan dua gol pada masa kecederaan.

Selepas aksi menentang Pahang, wakil Singapura itu bakal bertemu musuh tradisi, Selangor di Stadium Shah Alam pada Sabtu ini.

Sementara itu, di Stadium Negeri, Kuching, Sarawak bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan Angkatan Tentera Malaysia 3-2.

Juan Manuel Arostegui membuka tirai jaringan pada minit ke-31 tetapi kelebihan skuad The Gladiators berjaya dipadamkan Sarawak menerusi Junior Eldstal minit ke-41.

Skuad Bujang Senang menghukum kerapuhan benteng pertahanan skuad kendalian B. Sathianathan itu apabila meledakkan tiga gol hasil jaringan S. Chanturu pada minit ke-59, gol sendiri Nor Fazly Alias (ke-73) dan Christie Jayaseelan (ke-74).

Di Stadium Shah Alam, Terengganu gagal memanfaatkan kelebihan dua gol apabila diikat Selangor PKNS 2-2, sekali gus tidak berpeluang untuk mengekori rapat pendahulu Liga Super, Pahang.

Dalam aksi itu, anak-anak buah Abdul Rahman Ibrahim cemerlang apabila mendahului dua gol hasil jaringan Azlan Zainal dan Mario Karlovic masing-masing pada minit ke-21 dan ke-42.

Namun, PKNS berjaya mengutip satu mata apabila Patrick Ronaldinho menjaringkan gol pertama buat pasu- kan bimbingan Wan Jamak Wan Hassan pada minit ke-62.

P. Gunalan melengkapkan kebangkitan skuad The Red Ants dengan menjaringkan gol kedua PKNS pada minit ke-77.

Dhaarma Raj buat eksperimen

Posted:

Dhaarma Raj buat eksperimen

Dhaarma Raj buat eksperimen

Oleh MUHAMMAD ZUHAILY BADLISHAH
zuhaily.badlishah@kosmo.com.my


MUHAMMAD SHAHRIL SAABAH (depan) cuba melepasi kawalan pemain China di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil, Ahad lalu.


ENAM siri perlawanan persahabatan menentang China akan menjadi pengukur kekuatan skuad hoki senior negara sebelum mengharungi Cabaran Juara-Juara 1 di Stadium Hoki Wisma Belia, Kuantan, Pahang bermula 26 April ini.

Ketika ini, skuad hoki negara telah mengharungi dua perlawanan persahabatan dengan China yang mana menyaksikan berjaya mencatat kemenangan 2-1, Ahad lalu dan seri 4-4 di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil kelmarin.

Bagaimanapun ketua jurulatih, Muhammad Dhaarma Raj Abdullah mempunyai pandangan tersendiri terhadap percaturannya ketika menentang skuad bimbingan Yang Liu itu.

Katanya, beberapa pemain remaja yang beraksi dalam Divisyen Satu Liga Hoki Kebangsaan dipanggil menyertai barisan pemain skuad senior negara bagi mengharungi perlawanan persahabatan itu.

"Saya pecahkan kepada dua kumpulan dan juga telah memanggil beberapa pemain remaja.

"Bagi setiap perlawanan, saya akan turunkan empat atau lima pemain remaja sebagai 'pengacau' kepada pemain skuad senior.

"Saya mahu melihat bagaimana mereka (pemain senior) bertindak dengan bijak mengawal situasi sekiranya pemain remaja melakukan kesilapan.

"Lagipun saya mahu seimbang dengan China dan beri ruang kepada mereka untuk menyerang atau mendapatkan pukulan sudut penalti. Jadi, saya boleh melihat keupayaan penjaga gol dan pemain lain untuk bertindak.

"Jika saya tidak berbuat sedemikian, macam mana para pemain mahu membuktikan kemampuan mereka dalam fasa pemilihan ini.

"Sekarang, siapa yang diturunkan berpeluang membuktikan kepada saya," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Empat lagi perlawanan akan berlangsung hari ini, esok, Sabtu dan Ahad di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil bagi melengkapkan enam siri menentang China sebelum bertemu Perancis dan Poland di Pahang sebagai aksi 'pemanas badan' terakhir.

Mengulas lanjut, Dhaarma Raj menjelaskan, misi utama perancangannya itu bertujuan mahu memilih 18 pemain yang mempunyai tahap kekuatan sama bagi menggalas tugas ke Cabaran Juara-Juara 1.

"Saya mahu pemain yang ke-18 itu sama hebat dengan pemain yang berada dalam kesebelasan utama. Ia akan memberikan saya banyak pilihan sewaktu kejohanan berlangsung.

"Saya mahu pasukan saya seimbang agar semua pemain tidak mengalami keletihan dan dapat memberikan aksi yang terbaik sehingga tamat kejohanan," jelasnya.

Nor Suryani tampil lebih tenang

Posted:

Nor Suryani tampil lebih tenang

Nor Suryani tampil lebih tenang

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

KIRA-KIRA dua tahun lalu, fokus seluruh dunia tertumpu kepada ratu menembak negara, Nor Suryani Mohamed Taibi.

Apa tidaknya, kegigihan Nor Suryani, 32, bertanding di pentas Sukan Olimpik 2012 di London ketika sarat mengandung cahaya mata pertama memang sukar diterjemahkan dengan kata-kata.

Biarpun sekadar menduduki tangga ke-34 daripada 56 pesaing pada pusingan awal di London, ia tetap tidak mematahkan semangat ibu kepada Dayana Widyan itu daripada terus menceburkan diri dalam sukan menembak.

Kini, Nor Suryani mengakui mentalnya lebih bersedia bagi mengharungi temasya Sukan Komanwel 2014 yang bakal membuka tirainya di Glasgow, Scotland pada 23 Julai depan.

"Sudah tentu ada perbezaan, terutamanya dari segi mental berbanding ketika berbadan dua semasa bertanding pada temasya Olimpik lalu.

"Kini, saya memiliki sedikit kelebihan kerana mampu lebih fokus terhadap diri sendiri," katanya kepada Kosmo! kelmarin.

Namun, Nor Suryani tetap enggan memasang sebarang sasaran dalam usaha mempertahankan pingat emas acara 10 meter (m) Air Rifle individu wanita yang dimenanginya pada temasya 2010 di New Delhi, India selain kekal fokus memberikan cabaran dalam acara 50m Rifle Prone individu wanita kali ini.

"Saya hanya mahu mencari kesempurnaan ketika membidik kali ini.

"Biarpun tidak menetapkan sebarang sasaran, saya tetap memasang impian supaya melakar kejayaan yang lebih baik berbanding di New Delhi," katanya.

Nor Suryani berkata, buat masa ini dia lebih banyak menjalani latihan teknikal sebelum menggilap mana-mana kelemahan kira-kira sebulan sebelum temasya bermula.

"Berdasarkan peraturan baharu pada temasya kali ini, sesiapa pun boleh muncul juara apabila kutipan mata di pusingan awal tidak lagi dikira sebaik memasuki pusingan seterusnya.

"Jadi, saya harus memperbaiki fokus supaya kekal konsisten sehingga penghujung saingan," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Modvier signatur baharu Bangsar

Posted:

Modvier signatur baharu Bangsar

Modvier signatur baharu Bangsar

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI

BANGUNAN Modvier dari pandangan luar.


RAMBANG mata. Itu yang dirasakan oleh ahli perniagaan wanita, Haziana Abd. Hamid, 36, tatkala melangkah masuk ke bangunan berdindingkan kaca di Jalan Riong, Bangsar, Kuala Lumpur.

Satu persatu helaian selendang daripada pelbagai jenama tudung terkenal diambilnya lalu digayakan di hadapan cermin di sudut persalinan butik fesyen terbaharu, Modvier.

Telahan awal penulis menduga barangkali wanita itu cerewet dengan hal yang berkaitan cita rasa fesyen. Namun, sangkaan tersebut ternyata meleset apabila melihat semua tudung yang disambarnya dibawa terus ke kaunter untuk dijadikan koleksi peribadi.

"Saya memang 'gila' membeli tudung atau pakaian secara dalam talian dan boleh dikatakan hampir setiap hari membelinya. Apabila saya mendapat tahu Modvier menawarkan koleksi fesyen terkini daripada jenama-jenama kegemaran, sudah tentu saya tidak berfikir panjang untuk membeli-belah di sini.

"Koleksi yang dipamerkan kena dengan cita rasa saya dan amat sesuai bagi wanita berhijab yang gemar berfesyen untuk kelihatan lebih menonjol," ujarnya yang menetap di Setapak Kuala Lumpur.

Sebanyak 28 jenama fesyen trendy daripada koleksi tudung, pakaian, dan aksesori terkini bernaung di bawah Modvier. Antara jenama tersebut ialah Rico Rinaldi, 14 Nov by Yuna Zarai, Mazlianul Maznan, Tudung People, Radiusite, Dream Cloud by Natasha Hudson dan Farah Iskandar.

Ia termasuk dua jenama pakaian yang menawarkan koleksi jubah istimewa buat golongan lelaki iaitu Jubah Souq dan Bella Ammara.

Pengasasnya, Siti Sarah Shah Nor, 32, memberitahu, Modvier merupakan gabungan perkataan 'mod' yang merujuk kepada fesyen sementara 'vier' pula berasal daripada perkataan Perancis yang bermaksud pencabar.


PENGASAS Modvier ini memberikan fokus yang lebih kepada perniagaan yang baru ditubuhkannya.


Eksklusif

"Pemilihan jenama yang terdapat di Modvier dibuat berdasarkan kelainan dari segi rekaan bagi mengekalkan nilai eksklusif yang menjadi signatur setiap pereka.

"Idea bagi mewujudkan Modvier tercetus selepas melihat potensi jenama fesyen tempatan disatukan di bawah satu bumbung memandangkan kesemuanya sudah ada pengikut setia masing-masing," ujar graduan jurusan Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua dari Universiti Putra Malaysia, Serdang ketika ditemui di Modvier baru-baru ini.

Secara tidak langsung, pelanggan yang berkunjung ke Modvier dapat mengenali jenama fesyen lain. Pada masa sama, pengunjung dapat mengikuti perkembangan fesyen terkini yang menjadi ikutan di Malaysia.

Salah seorang pereka fesyen, Mazlianul Yusma Maznan, 27, tidak mengambil masa lama untuk bersetuju menghasilkan koleksi eksklusif khas buat pelanggan Modvier.

"Kebanyakan pakaian rekaan saya berkonsepkan kasual dan sedia untuk dipakai yang sesuai digayakan pada majlis-majlis korporat mahupun ke tempat kerja.

"Saya turut menghasilkan koleksi istimewa dalam jumlah yang terhad khusus buat pelanggan di Modvier sahaja. Jadi, pelanggan harus ke sini untuk mendapatkannya kerana ia tidak dijual dalam koleksi dalam talian," katanya yang bakal membuka butik pertamanya pada bulan depan.

Terjemahan inspirasi Azura Zainal

Posted:

Terjemahan inspirasi Azura Zainal

Terjemahan inspirasi Azura Zainal

Oleh MOHD. IZUAN ROSELI

AZURA mengambil masa kira-kira setahun untuk menerbitkan naskhahnya.


KESIBUKAN rutin hariannya sebagai juruhebah radio di stesen radio tempatan, Red FM, tidak membataskan keinginan Azura Zainal, 33, untuk menghasilkan sebuah buku panduan dalam bidang pengacaraan.

Pengalaman beliau yang lebih 16 tahun dalam bidang tersebut diterjemahkan menerusi bukunya, Azura Zainal's Guide to Radio & TV Hosting.

Ia merupakan naskhah terbaharu daripada MPH Masterclass Series iaitu siri buku yang mengetengahkan konsep perkongsian pengalaman individu yang pakar dalam bidang masing-masing.

Sebelum ini, MPH Group Publishing juga telah menerbitkan buku Amber Chia's Guide to a Successful Modelling Career dan Jojo Struys Guide to Wellness.

Menurut Azura, inisiatif itu diambil ekoran kurangnya buku panduan di pasaran tempatan terutamanya dalam bidang profesional. Kebanyakan buku di pasaran merupakan hasil penulisan dari luar negara.

"Saya menulis buku ini memandangkan buku panduan seperti ini masih kurang di pasaran. Buku terbitan luar negara pula tidak sesuai untuk dijadikan rujukan memandangkan persekitaran berbeza.

"Jadi, saya ingin curahkan pengalaman yang ada untuk dikongsi bersama masyarakat," ujarnya ketika ditemui pada majlis pelancaran buku tersebut di Kuala lumpur baru-baru ini. Turut hadir, Pengarah Urusan Asia Pacific Vision Ltd., Angela Cheung.

Bakat Azura dalam bidang pengacaraan memang tidak boleh dinafikan. Dia mula muncul di kaca televisyen pada usia remaja menerusi saluran Disney Channel Asia.

Pastinya anak kelahiran Kuala Lumpur ini lebih sinonim dengan aksi lasaknya dalam rancangan Xplorasi yang disiarkan di RTM selain berbakat dalam bidang seni suara serta lakonan.

Tambahnya, perasaan tanggungjawab untuk menceritakan pengalaman dan rahsia kejayaannya merupakan faktor lain yang mendorongnya menulis buku tersebut.

Antara yang dititipkan dalam buku itu ialah aspek etika dan personaliti yang diperlukan untuk menjadi seorang pengacara berkaliber dan disegani.

Beliau juga menerangkan tentang karakter dan kemahiran yang diperlukan untuk menjadi seorang hos yang baik.

Azura yang baru saja melangsungkan perkahwinannya Disember lalu dengan seorang jejaka kelahiran Brazil, Ibrahim Cristiano Genuino Da Silva berharap lebih banyak buku seumpama itu diterbitkan.

BUKU pengalaman peribadi Azura ini diharapkan dapat membantu mereka yang ingin menceburi atau mendalami bidang pengacaraan.


Gambar peribadi

Buku kulit lembut setebal 130 muka surat itu mengambil masa hampir setahun untuk disiapkan. Lebih menarik, ia turut memaparkan lebih 50 gambar peribadi milik Azura sepanjang kerjaya pengacaraanya.

Selain itu, Azura juga berkongsi tip berdasarkan pengalaman peribadinya malah memberi garis tentang cara dan langkah yang perlu diambil untuk memulakan kerjaya sebagai pengacara.

"Antaranya, apa yang perlu dan jangan dilakukan dan juga ekspektasi dalam bidang ini.

"Buku ini sesuai dibaca oleh mereka yang meminati bidang pengacaraan tidak kira sama ada baru ingin menceburinya atau ingin memperbaiki kualiti persembahan pengacaraan mereka," katanya.

Menerusi kandungan buku tersebut, mereka yang berminat untuk mengikut jejak langkah Azura akan mengetahui tentang persediaan yang diperlukan sebelum melangkah ke dalam bidang yang mencabar itu.

Azura berkata, gaya penyampaian dalam buku berkenaan menggunakan bahasa yang ringkas dan mudah difahami.

Buku Azura Zainal's Guide to Radio & TV Hosting boleh didapati di semua cawangan MPH Bookstores Sdn. Bhd. dan dijual pada harga RM35.90 senaskhah.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pandang ke hadapan dalam usaha mencari MH370, usah salahkan Malaysia - Hishammuddin

Posted:

Pandang ke hadapan dalam usaha mencari MH370, usah salahkan Malaysia - Hishammuddin

Pandang ke hadapan dalam usaha mencari MH370, usah salahkan Malaysia - Hishammuddin

15/04/2014 9:58pmDATUK Seri Hishammuddin Tun Hussein pada sidang akhbar mengenai MH370 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini sewaktu Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) kali ke 14 hari ini. - KOSMO!/DJOHAN SHAHRIN SHAH


KUALA LUMPUR - Semua pihak digesa memandang ke hadapan berhubung operasi mencari pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370, bukan berpatah balik dan cuba menyalahkan sesiapa, kata Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein hari ini.

Beliau berkata, menuduh Malaysia bersalah berhubung kehilangan pesawat itu adalah tidak berasas dan oleh kerana kejadian itu belum pernah berlaku, maka tiada duluan untuk dijadikan tanda aras dalam usaha mencarinya.

Beliau menyatakan demikian apabila ditanya tentang urutan masa Malaysia berkongsi maklumat ketenteraannya yang sensitif dengan pihak berkuasa penerbangan berkaitan kehilangan pesawat itu pada 8 Mac.

"Anda melihat terlalu jauh ke belakang, sedangkan ketika ini kami berusaha untuk mengecilkan fasa operasi mencarinya. Malangnya, kita masih membuat spekulasi tentang perkara yang tidak bersifat memandang ke hadapan.

"Apa yang ingin saya lakukan mengenai penubuhan jawatankuaaa peringkat kementerian dan panel penyiasat antarabangsa yang akan dibentang kepada Kabinet beberapa hari lagi adalah untuk menangani semua isu itu," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini hari ini. - Bernama

Singapura sokong cara Kerajaan Malaysia tangani kehilangan MH370

Posted:

Singapura sokong cara Kerajaan Malaysia tangani kehilangan MH370

Singapura sokong cara Kerajaan Malaysia tangani kehilangan MH370

15/04/2014 9:12pm

SINGAPURA - Menteri Pertahanan Singapura Dr. Ng Eng Hen berkata republik ini menyokong cara Kerajaan Malaysia menangani kejadian kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370.

Beliau juga mengulangi kenyataan bersama Menteri Pertahanan Asean baru-baru ini yang memperaku bahawa Malaysia "telah melakukan dengan sebaik mungkin dalam responsnya terhadap kejadian yang belum pernah berlaku itu dan melibatkan operasi mencari dan menyelamat terbesar serta yang paling rumit pernah kita lihat."

Dr. Ng, yang berada di Kuala Lumpur pada Isnin untuk menghadiri Pameran dan Persidangan Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) Ke-14 dan Forum Putrajaya ketiga, juga menyampaikan ucapan simpati mendalam beliau kepada kerajaan Malaysia dan keluarga penumpang pesawat MH370.

Katanya, seperti rakyat Malaysia, rakyat Singapura juga berdoa dan mengharapkan tragedi dalam sejarah penerbangan ini akan segera sampai ke penghujungnya.

Teks ucapan beliau dikeluarkan di sini oleh Kementerian Pertahanan. - Bernama

Tempoh catuan air ditentukan selewat-lewatnya minggu depan

Posted:

Tempoh catuan air ditentukan selewat-lewatnya minggu depan

Tempoh catuan air ditentukan selewat-lewatnya minggu depan

15/04/2014 9:10pm

SHAH ALAM - Keputusan mengenai pelan catuan air di Lembah Klang dijangka dibuat selewat-lewatnya minggu depan, kata Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Beliau berkata, kerajaan negeri akan berbincang dengan pihak yang terlibat termasuk syarikat konsesi air sama ada mahu meneruskan pelan itu atau menghentikannya.

"Setakat ini air hanya naik satu peratus sahaja di empangan, namun kita ada beberapa cadangan untuk selesaikan perkara ini dan perkara berkaitannya akan saya umumkan selepas perbincangan itu," katanya kepada pemberita di lobi Dewan Undangan Negeri di sini hari ini.

Sementara itu, Abdul Khalid berkata kerajaan negeri bersedia menghadapi mana-mana pihak yang mahu menyaman kerana tidak berpuas hati dengan masalah bekalan air yang dihadapi sekarang.

"Keputusan (mencatu air) dibuat berasaskan jumlah air yang ada sekarang.

"Malah ia dibuat di bawah satu jawatankuasa yang dianggotai Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) serta pihak berkuasa tempatan dan kita bersedia menerangkan tentang perkara ini," katanya.

Beliau diminta mengulas mengenai kemungkinan ada pihak yang ingin mengemukakan saman terhadap kerajaan negeri kerana gagal menyediakan bekalan air berterusan untuk pengguna di negeri itu dan telah mengenakan catuan air sejak Mac lepas.

Catuan peringkat pertama bermula 2 Mac lepas melibatkan enam daerah iaitu Gombak, Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor dan Hulu Selangor dan kini meliputi peringkat keempat melibatkan 6.7 juta pengguna. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Lelaki AS amuk di Pusat Yahudi

Posted:

Lelaki AS amuk di Pusat Yahudi

Lelaki AS amuk di Pusat Yahudi

GAMBAR yang disiarkan saluran televisyen 41ActionNews menunjukkan Cross berada di tempat duduk belakang sebuah kenderaan di luar Pusat Komuniti Yahudi di Taman Overland, Kansas, Amerika Syarikat kelmarin.


WASHINGTON - Seorang lelaki berusia 73 tahun, Frazier Glenn Cross mengamuk di Pusat Komuniti Yahudi di bandar raya Kansas, Amerika Syarikat kelmarin menyebabkan dua orang terbunuh.

Cross turut menyebabkan seorang lagi terbunuh di Pusat Persaraan Kampung Shalom sempena sambutan penduduk Yahudi yang meraikan pembebasan daripada perhambaan.

Menurut media semalam, lelaki itu disyaki menjadi anggota kumpulan membenci penduduk berkulit hitam iaitu Klu Klux Klan.

Cross juga dikenali sebagai seorang yang membenci kaum Yahudi.

Dia menjerit perkataan anti- Semitik dan membuat tabik Nazi sebelum ditangkap polis Taman Overland kelmarin.

Siasatan berhubung serangan itu yang dikategorikan sebagai jenayah kebencian akan dilakukan Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) dan Niro Alkohol Tembakau dan Senjata Api.

Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama semalam memberi amaran bahawa keganasan agama tidak mempunyai tempat di dalam masyarakat negara ini.


BEBERAPA anggota polis mengawal Pusat Komuniti Yahudi.


Beliau membuat komen tersebut selepas kejadian amukan itu.

"Tidak ada sesiapa pun yang perlu berasa bimbang tentang keselamatan mereka apabila berhimpun bersama rakan-rakan yang memiliki kepercayaan yang sama.

"Tidak ada seorang pun yang sepatutnya takut tentang keselamatan mereka untuk pergi bersembahyang," kata Obama di White House semalam.

Presiden itu menyatakan, kejadian tembakan itu merupakan sesuatu yang tragik kerana kaum Yahudi sedang menyambut perayaan Passover dan penganut- penganut Kristian meraikan hari Palm Sunday. - Agensi

Polis China rampas ribuan senjata api, pisau

Posted:

Polis China rampas ribuan senjata api, pisau

Polis China rampas ribuan senjata api, pisau


GAMBAR bertarikh 1 April lalu menunjukkan sejumlah senjata api yang dirampas polis di Guiyang, China.


BEIJING - Polis China berjaya merampas 15,000 senjata api dan 120,000 bilah pisau daripada sindiket senjata haram termasuk menahan 15 orang suspek, lapor media semalam.

Kesemua senjata itu dirampas selepas polis menjalankan siasatan selama empat bulan, menurut akhbar China Daily.

Rampasan itu merupakan yang terbesar di negara ini.

Polis memperoleh maklumat mengenai sindiket senjata haram itu selepas menyiasat satu kes rompakan di ibu negeri wilayah Guizhou, Guiyang, lapor akhbar tersebut.

Polis berjaya menjejaki sumber pembekalan senjata yang digunakan dalam rompakan itu yang merupakan satu kumpulan samseng yang terdiri daripada sebuah keluarga di wilayah Hunan.

Mereka berselindung di sebalik nama sebuah kilang.

Kumpulan berkenaan sebenarnya mengawal beberapa gudang yang menjual senjata api dan pisau.

Keluarga tersebut mengawal kawasan seluas 27 wilayah dan perbandaran.

Pemilikan senjata peribadi adalah diharamkan di China dan pisau turut diklasifikasikan sebagai barang kawalan. - AFP

36 orang mati, bas hangus terbakar

Posted:

36 orang mati, bas hangus terbakar

36 orang mati, bas hangus terbakar


SEBUAH bas yang hangus terbakar selepas ia melanggar sebuah lori berhampiran bandar Juan Rodriguez Clara di Mexico kelmarin.


BANDAR RAYA MEXICO - Sekurang-kurangnya 36 orang terbunuh manakala empat lagi tercedera apabila sebuah bas terbakar selepas merempuh bahagian belakang sebuah lori di timur Mexico kelmarin.

Kerajaan negeri Veracruz dalam satu kenyataan berkata, bas berkenaan yang dalam perjalanan dari Villahermosa menuju ke bandar raya Mexico bertembung di sebuah lebuh raya berhampiran bandar Juan Rodriguez Clara.

"Bas itu terbakar menyebabkan kerja-kerja mengenal pasti mayat menjadi sukar," kata Gabenor Veracruz, Javier Duarte.

Polis menyatakan, lori tersebut tidak diletakkan pada posisi yang betul di tepi lebuh raya tersebut menyebabkan bas berkenaan melanggarnya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved