Ahad, 30 Mac 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Interaktif, eksklusif, ringkas dan padat

Posted:

Interaktif, eksklusif, ringkas dan padat

Interaktif, eksklusif, ringkas dan padat

DILANCARKAN secara rasmi pada 19 April 2013, portal berita 1News masih terlalu baru dalam industri media negara yang sudah bermula sejak zaman sebelum merdeka. Namun, di sebalik usianya yang 'hijau', ia tetap menonjol sebagai alternatif dan pelengkap kepada siaran berita sedia ada.

Tampil dengan konsep lebih santai, 1News menyuntik elemen interaktif, eksklusif, ringkas dan padat dalam usaha menarik perhatian penonton yang menggunakan medium internet.

Memberi fokus kepada penyampaian berita semasa secara dwibahasa, portal ini turut memanfaatkan laman sosial seperti Twitter, YouTube, Facebook dan Instagram untuk memaparkan maklumat yang diperoleh.

Beroperasi secara web, portal 1News turut mempunyai studio tersendiri yang dihoskan oleh muka-muka baharu dalam dunia penyiaran tanah air.

Menurut Editor Berita 1News yang merupakan antara individu perintis dalam pembentukan portal tersebut, Noraini Wahib, 34, antara idea utama penubuhan mereka ialah untuk ke udara 30 minit lebih awal daripada televisyen atau radio.

"Zaman kini memperlihatkan perkembangan teknologi canggih yang membolehkan setiap maklumat diperoleh di hujung jari. Telefon pintar, tablet atau komputer riba menjadi perantara dalam melayari maklumat di internet.

"Justeru, kami juga tidak mahu ketinggalan mengikut peredaran masa dan trend dalam memaparkan maklumat terkini kepada masyarakat di luar sana," ujar Noraini yang mempunyai pengalaman selama 11 tahun bekerja di Radio Televisyen Malaysia (RTM).


SEBAHAGIAN kakitangan barisan hadapan 1News yang sentiasa komited menjalankan tanggungjawab mereka.


Tambah Noraini, antara kelebihan kakitangan 1News ialah mereka mampu melakukan pelbagai tugas dan mengguna pakai konsep kerja 24 jam sehari.

"Daripada wartawan, editor, artis grafik termasuk jurugambar atau juruvideo semuanya mempunyai kemahiran dalam setiap aspek tugasan," jelas graduan Sarjana dalam jurusan Komunikasi dari Universiti Sains Malaysia ini lagi ketika ditemui Kosmo! di pejabat 1News, Angkasapuri, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Mempunyai seramai 40 kakitangan setakat ini, 1News beroperasi di bawah pemantauan Unit Berita Semasa RTM. Namun, mereka bebas menyampaikan pelbagai maklumat melalui paparan buletin dan segmen di laman web www.malaysia1news.my.

Bagi Nik Aidawati Yusoff, 36, penyertaan dalam 1News sebenarnya memberi cabaran tersendiri dalam kamus kehidupan kerjayanya.

Mengorak langkah

Ia lantaran, anak kelahiran Besut, Terengganu ini merupakan seorang deejay radio selama hampir 17 tahun. Kerjayanya bermula di radio Kelantan FM selama tujuh tahun sebelum berhijrah ke radio KL FM pada tahun 2003. Justeru, banyak perbezaan yang perlu dihadapi ketika mula-mula bergelar penyampai atau hos portal tersebut.

"Jujurnya, saya rasa amat terharu kerana dipilih oleh pihak pengurusan untuk terlibat dalam pengasasan portal ini. Oleh itu, saya mengambil cabaran tersebut sebagai satu tanggungjawab besar yang telah diamanahkan.

"Sewaktu 1News mula ditubuhkan, hanya terdapat beberapa orang kakitangan sahaja termasuk saya. Jadi, semua kerja perlu dilakukan dua atau tiga kali ganda oleh setiap individu. Malah, ada yang sampai berumah di pejabat.


SETIAP kakitangan 1News mampu melakukan pelbagai tugas daripada membuat berita, menyunting hinggalah menjadi juruvideo.


"Alhamdulillah, kini 1News mula mengorak langkah untuk diterima dalam masyarakat. Diharap portal ini akan terus berkembang maju dan menjadi saluran berita No. 1 negara," ungkap Nik Aidawati yang mengendalikan program kesihatan dan menjadi penyampai segmen Berita Pagi, Tengah Hari dan Petang serta Biz News.

Apa yang dihadapi Nik Aidawati senada dengan rakan seperjuangannya, Nadia Maduarin, 31, yang berlatar belakang undang-undang dan langsung tiada bekal pengalaman dalam bidang media.

Diibaratkan seperti frasa 'dari mahkamah ke bilik berita', bagaimanapun, semangat pemegang Ijazah Sarjana Muda Perundangan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) itu untuk menceburi dunia kewartawanan harus dipuji.

"Saya lahir dalam keluarga yang memiliki perniagaan dalam bidang perundangan. Boleh dikatakan ramai ahli keluarga dan sanak saudara merupakan peguam. Selepas tiga tahun berada dalam arena perundangan sejak tahun 2007 hingga 2010, saya mula terfikir untuk bergelar wartawan.

"Selepas terpilih dalam temu duga di 1News, saya bertekad untuk menimba ilmu sebanyak mungkin. Tiga hingga enam bulan pertama di sini merupakan tempoh yang paling sukar untuk saya hadapi.

"Macam-macam perkara yang saya fikirkan termasuklah bagaimana rupa dan penampilan di hadapan kamera. Tetapi, lama-kelamaan saya semakin selesa dan dapat menyesuaikan diri dalam bidang ini. Apa yang penting, jangan terlalu risau atau takut untuk melakukan kesilapan kerana ia satu proses pembelajaran dalam kehidupan," kongsi anak kelahiran Kota Kinabalu, Sabah itu yang mengelolakan segmen berita tempatan dan luar negara.

Sangat meminati pembaca berita veteran RTM, Farid Ismet Emir, Nadia mempunyai harapan untuk mencipta nama seperti beliau.

"Secara peribadi, saya merasakan Farid mempunyai aura dan karisma tersendiri ketika membaca berita. Suara, bahasa tubuh dan lenggok bahasanya menjadi identiti yang sukar dicari ganti," tutur Nadia yang mula berhijab pada Januari 2014.

LIMA sahabat yang berbeza usia dan latar belakang (dari kanan) Nadia, Nik Aidawati, Noraini, Mohd. Syafiq dan Rahman Khairuddini, sepakat untuk menaikkan nama 1News sebagai satu portal berita yang terkemuka di negara ini.


Sediakan artikel

Sementara itu, bergelar kumpulan kakitangan kedua 1News sejak Jun 2013, Mohd. Syafiq Mohamad Puad, 25, atau lebih mesra disapa Bubu mengakui, amat mencintai kerjaya pertama yang diperoleh selepas tamat pengajian itu.

Ujar Mohd. Syafiq, disebabkan mempunyai minat dalam nyanyian hingga pernah menyertai uji bakat Akademi Fantasia (AF) musim kelapan, dia dipertanggungjawab mengendalikan segmen hiburan di portal berkenaan.

"Setiap hari saya perlu menyediakan lima artikel hiburan untuk disiarkan dalam segmen Spotlight bermula dari hari Isnin hingga Jumaat.

"Selain itu, saya juga bertanggungjawab menyiapkan program Carta Muzik Top 7 yang bersiaran pada setiap hari Ahad. Untuk menampakkan kelainan, saya perlu lebih kreatif dalam penyampaian.

"Sebagai contoh, sewaktu temu bual bersama artis, saya gemar bertanya soalan yang di luar jangkaan secara spontan berbanding soalan-soalan biasa mengenai aktiviti atau kehidupan privasi mereka," terang Mohd. Syafiq yang dahulu merupakan remaja obes dengan berat badan 135 kilogram ketika mengikuti Diploma Perhotelan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam.

Turut memiliki Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan dari universiti yang sama, Mohd. Syafiq kini tekun menyambung pengajian di peringkat Sarjana dalam jurusan Komunikasi di UiTM.

Golongan muda terajui 1News

Posted:

Golongan muda terajui 1News

Golongan muda terajui 1News


EDITOR visual sedang mengendalikan mesin penukar saluran yang diselaraskan dengan montaj yang sesuai sewaktu rakaman berita dijalankan.


WALAUPUN bernaung di bawah bumbung Radio Televisyen Malaysia (RTM), 1News mempunyai hala tuju yang berbeza. Dengan konsep segar, portal yang bakal menyambut ulang tahun pertama pada bulan April ini menjadikan golongan muda sebagai sasaran utama.

Penggunaan laman sosial Facebook, Twitter, YouTube dan Instagram merupakan salah satu langkah terbaik dalam usaha memberi maklumat terkini kepada golongan muda melalui penyampaian berita.

Bagi yang pernah melayari portal 1News, anda pasti melihat ciri-ciri interaktif terutama aspek grafik yang ditonjolkan. Grafik juga memainkan peranan utama yang membantu menarik perhatian pembaca sewaktu melayari portal 1News.

Pereka Grafik 1News, Mohd. Suhail Mohamed Rahmat, 26, memberitahu, dia bersama empat orang unit grafik yang lain merupakan tulang belakang dalam rekaan montaj untuk setiap berita yang akan disiarkan.

Unit Grafik

Menurut graduan Fakulti Seni dan Reka Bentuk (Grafik), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam, Selangor itu, tugas Unit Grafik tertumpu kepada rekaan latar belakang program berita yang akan disiarkan di portal tersebut.

"Empat berita bahasa Melayu dan empat berita dalam bahasa Inggeris akan disiarkan setiap hari. Tugas grafik lebih tertumpu kepada rekaan montaj setiap berita dan program. Setiap program dan berita portal 1News seperti Sportlight, Wawancara Khas dan Carta Muzik Top 7 mempunyai montaj yang berbeza.

"Selain itu, kami juga bertungkus lumus memproses berita kepada gambaran grafik yang interaktif dan santai untuk diletakkan di laman Facebook. Kaedah itu juga merupakan salah cara 1News mempromosikan berita menerusi laman sosial," ujarnya.

Matlamat asal penubuhan 1News ialah untuk menyampaikan berita yang boleh diakses oleh segenap lapisan masyarakat.

Laporan yang disiarkan melalui portal 1News merangkumi berita tempatan, dunia, bisnes, gaya hidup, sukan dan kesihatan. Selain itu, program bercorak wawancara khas pula terbahagi kepada dua iaitu Di Sebalik Islam dan Laporan Khas.

Unit Grafik 1News terbahagi kepada dua pasukan iaitu grafik gerakan untuk montaj dan grafik untuk berita di laman portal serta Facebook.

Mesyuarat antara pihak pengurusan dan Unit Grafik yang diadakan pada setiap bulan juga merupakan salah satu langkah terbaik untuk menjana idea baharu dalam usaha mempertingkatkan kualiti grafik portal tersebut.


ABDUL RAHMAN meminati penyampaian berita sukan yang dirasakan perlu lebih bersemangat tetapi dalam suasana santai.


Berkongsi pengalaman sebagai Pembaca Berita portal 1News, Abdul Rahman Khairuddin, 23, memberitahu, sekurang-kurangnya dia akan menyampaikan berita sebanyak tiga kali sehari.

Menurut anak jati Shah Alam, Selangor itu, penyertaannya bersama 1News kerana meminati dalam penyampaian berita yang berkonsepkan isu-isu rakyat di negara ini.

"Sebelum menceburi bidang pembacaan berita di 1News, saya pernah menjalankan latihan industri di salah sebuah syarikat televisyen swasta ketika menuntut di semester akhir dalam jurusan Kewartawanan di Kolej Universiti Metropolitan Kuala Lumpur (KLMUC). Saya gunakan pengalaman itu sebagai bekalan untuk memulakan karier di 1News.

"Setelah menyertai 1News, saya diberi tugasan untuk menyampaikan berita sukan. Daripada tugasan itu, saya mula meminati berita sukan. Penyampaian berita sukan perlu lebih bersemangat dan dalam masa yang sama elemen santai harus diterapkan," ujarnya yang mengagumi cara pembacaan penyampai Berita Dunia saluran TV1, Farit Ismeth Emir.

Menurutnya, pembahagian masa sewaktu menyampaikan berita portal 1News berbeza siaran menerusi televisyen. Dia diperuntukkan masa selama lima hingga lapan minit untuk membaca enam atau lapan berita.

Abdul Rahman juga perlu membaca berita yang padat dengan maklumat dalam masa seminit. Kaedah itu merupakan salah satu langkah terbaik untuk mengasah bakatnya dalam penyampaian berita.

"Kebiasaannya, saya sendiri akan menyunting berita yang diperoleh daripada Bernama dan Unit Berita Televisyen RTM kerana 1News tidak mempunyai wartawan sukan. Sesi penyuntingan berita itu juga mengajar saya cara untuk menyelaraskan penulisan dan pembacaan berita dalam masa yang ditetapkan," ujarnya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Mencari bahan

Selain itu, Abdul Rahman turut membantu aspek teknikal seperti pengendalian kamera ketika rakan-rakan penyampai berita yang lain mengadakan rakaman.

Tidak lengkap sesebuah portal berita tanpa wartawan yang bertungkus lumus mencari bahan untuk siaran.

Wartawan Meja Bisnes portal 1News, Nor Amalina Abdul Karim, 24, berkongsi pengalaman, setiap hari dia bersama seorang jurukamera akan keluar mencari satu bahan berita bisnes untuk siaran di portal tersebut.

Menurut graduan Ijazah Sarjana Muda Komunikasi dalam bidang Penyiaran, Universiti Putra Malaysia (UPM) itu, dia juga perlu mencari bahan untuk laporan khas yang akan disiarkan dalam segmen Bisnes.

"Walaupun gaya penulisan untuk laporan bisnes lebih serius, saya dilatih agar menjadikan berita itu lebih santai dan mudah difahami. Pada masa yang sama, olahan ayat yang ringkas juga perlu untuk menyelaraskan dengan skrip yang bakal dibaca oleh pembaca berita di studio.

"Usai mendapatkan bahan berita, setiap wartawan 1News perlu mempunyai komunikasi yang baik dengan jurukamera dan editor visual. Mereka merupakan individu penting yang membantu memudahkan tugasan wartawan untuk menyiapkan laporan dan skrip," ujar anak jati Seberang Perai, Pulau Pinang itu.


MOHAMAD ZULAZRI (kiri) berbincang mengenai rekaan montaj untuk siaran berita 1News bersama salah seorang pereka grafik.


Tambahnya, bertugas sebagai wartawan menuntut dirinya untuk menjalankan pelbagai tugasan dalam satu masa. Tidak hanya tertumpu kepada penghasilan laporan, Nor Amalina juga perlu menyunting video daripada jurukamera untuk kegunaan ketika sesi rakaman penyampaian berita.

Sebagai seorang wartawan di sebuah portal baharu, Nor Amalina tidak menafikan bahawa amat sukar untuknya memperkenalkan portal tersebut kepada syarikat-syarikat dan orang ramai ketika menjalankan tugasan.

"Saya bangga bekerja sebagai wartawan di portal 1News walaupun sering dibayangi oleh Unit Berita RTM. Ia bukan menjadi satu masalah kerana saya berpeluang menerangkan kewujudan portal 1News secara lebih terperinci kepada mereka," jelasnya.

Sementara itu, Editor Visual 1News, Mohamad Zulazri Suradi, 26, memberitahu, unit tersebut bertanggungjawab untuk merekod berita yang disampaikan oleh pembaca di studio.

Skrip

Menurutnya, lapan orang editor visual juga dilatih untuk mengendalikan mesin Tricaster (penukar saluran) ketika pembaca membaca berita.

"Video pembacaan berita yang dirakamkan pada skrin hijau akan disunting menggunakan perisian Adobe Premier. Editor visual juga akan memastikan skrip yang dibaca oleh penyampai berita diselaraskan dengan video yang dipaparkan.

"Selain rakaman, portal 1News juga menyampaikan berita secara langsung pada waktu pagi berdasarkan bahan laporan yang diperoleh semalam. Tugasan visual editor visual lebih mencabar ketika berita disiarkan secara langsung. Kami perlu lebih cekap menyelaraskan visual dengan berita yang dibaca oleh penyampai," ujar graduan Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media dalam bidang penyiaran UiTM, Shah Alam itu.

Bagi Mohamad Zulazri, dia sentiasa berkolaborasi dengan wartawan untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai penulisan berita agar memudahkan tugasnya untuk memilih visual dan video yang bersesuaian untuk siaran.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Sepuluh kapal sertai operasi mengesan MH370

Posted:

Sepuluh kapal sertai operasi mengesan MH370

Sepuluh kapal sertai operasi mengesan MH370

KAPAL Biro Penyelamat China Nan Hai Jiu sedang melakukan operasi mencari pesawat MH370 di Lautan Hindi semalam.


KUALA LUMPUR - Sebanyak 10 kapal terlibat dalam gerakan mencari pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 di kawasan kira-kira 1,850 kilometer (km) di barat Perth yang merupakan lokasi terbaharu pencarian pesawat yang hilang sejak 8 Mac lalu.

Sebelum ini, kawasan pencarian ditumpukan di kawasan sejauh 2,500km dari barat laut Perth dan dengan peralihan tersebut, operasi mencari lebih dekat dengan daratan di Perth.

Lembaga Keselamatan Maritim Australia (AMSA) berkata, tumpuan operasi mencari kini di kawasan seluas kira-kira 319,000 kilometer persegi berpandukan hasil analisis lebih terperinci pasukan penyiasat nahas kapal terbang.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Isteri dakwa Zaharie bersedih

Posted:

Isteri dakwa Zaharie bersedih

Isteri dakwa Zaharie bersedih

LONDON - Juruterbang Kapten Zaharie Ahmad Shah pernah mengasingkan diri daripada keluarganya sebelum dia menerbangkan pesawat milik syarikat penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang pada 8 Mac lalu, lapor akhbar Mail On Sunday semalam.

Dalam satu temu bual oleh pasukan penyiasat bersama keluarga Zaharie yang didedahkan oleh akhbar tersebut mendapati, juruterbang itu suka mengasingkan diri akibat masalah rumah tangga yang dialaminya itu.

Isteri dan seorang anak perempuan Zaharie berkata, juruterbang itu kelihatan terlalu sedih berhubung isu rumah tangganya beberapa minggu sebelum pesawat MH370 tersebut hilang pada 8 Mac lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Hanya selera makan selepas 23 hari

Posted:

Hanya selera makan selepas 23 hari

Hanya selera makan selepas 23 hari


ISMAIL SABRI (kiri) bertanya sesuatu kepada Normah (dua dari kanan) selepas majlis doa selamat di Taman Kerayong Makmur, Bera, Pahang semalam.


BERA - Ibu kepada salah seorang penumpang pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 hanya mampu menjamah makanan bermula semalam selepas insiden kehilangan pesawat itu memasuki hari ke-23.

Normah Jaafar, 56, berkata, selama ini dia langsung tiada selera untuk makan kerana terlalu memikirkan nasib yang menimpa anaknya, Mohd. Khairul Amri Selamat, 29.

"Alhamdulillah saya sudah boleh mula makan dan ada selera sikit apabila keluarga terdekat serta kawan-kawan banyak memberi sokongan kepada saya.

"Cuma saya jadi sedih kalau terlihat gambar Khairul dan mula rasa sebak hati," katanya ketika ditemui pemberita di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Hamilton juara GP Malaysia

Posted:

Hamilton juara GP Malaysia

Hamilton juara GP Malaysia

Oleh MOHD. IKHSAN
FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my

HAMILTON kembali mempamerkan taringnya dalam perlumbaan F1 musim ini selepas muncul juara pada GP Malaysia semalam.


"GELARAN ini saya dedikasikan kepada keluarga mangsa tragedi kehilangan pesawat Penerbangan Malaysia MH370) tiga minggu lalu."

Demikian luahan pemandu Mercedes AMG Petronas, Lewis Hamilton selepas meraih gelaran pertama perlumbaan kereta Formula Satu (F1) Grand Prix (GP) Malaysia 2014 semalam.

Lebih menarik, pemandu Britain itu turut membantu Mercedes meraih trofi di 'laman sendiri' untuk Petronas dan ia merupakan kemenangan pertama pasukan itu di Litar Antarabangsa Sepang.

Mercedes ternyata berada dalam kelas tersendiri apabila seorang lagi pemandunya, Nico Rosberg turut menemani Hamilton di atas podium selepas meraih tempat kedua.

Pada perlumbaan 56 pusingan dengan jarak keseluruhan 310.408 kilometer itu Hamilton mencatatkan masa sejam 40 minit 25.974 saat (s), meninggalkan Rosberg dengan kelebihan 17.313s.

Bagaimanapun, juara tahun lalu, Sebastian Vettel sekadar meletakkan Red Bull Racing di tangga ketiga dengan catatan masa 1'40:50.508s.

Hamilton yang meraih gelaran ke-23 dalam kariernya sejak menyertai F1 pada 2007 berkata, Mercedes telah melakukan tugas terbaik untuk memastikan mereka kekal di hadapan pada aksi tersebut.

"Jentera yang hebat, tugas yang cemerlang telah diberikan oleh semua orang. Terima kasih kepada seluruh pasukan selepas apa yang kami alami sebelum ini," ujar Hamilton.

Juara dunia 2008 itu gagal menamatkan perlumbaan pada GP Australia 16 Mac lalu apabila jentera yang dipandunya mengalami masalah pada enjin seawal pusingan kedua lagi.

Sebelum perlumbaan bermula, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bersama-sama barisan pemandu dan para hadirin bertafakur seminit bagi mengingati tragedi kehilangan pesawat Penerbangan Malaysia (MAS), MH370.

Turut hadir ialah Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin, bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Pengerusi SIC, Datuk Mokhzani Tun Dr Mahathir.

Begitupun, sebaik perlumbaan bermula, Rosberg yang berada di petak ketiga terus melakukan serangan sekali gus menghalang Vettel untuk memintas Hamilton.

Hamilton kekal di kedudukan di hadapan sehingga ke garisan penamat dan gandingannya dengan Rosberg yang turut menutup peluang pemandu-pemandu lain membantu mereka meletakkan Mercedes di podium kejuaraan.

Mercedes kini mendahului kedudukan keseluruhan pengeluar dengan 68 mata diikuti Mclaren (43), Ferrari (30) masing-masing di tangga kedua dan ketiga.

Kedudukan pemandu pula dipimpin Rosberg dengan 43 mata, Hamilton (25) di tangga kedua.

'Jauh di mata, dekat di hati'

Posted:

'Jauh di mata, dekat di hati'

'Jauh di mata, dekat di hati'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

PENGENDALI Harimau Muda A, Datuk Ong Kim Swee optimis anak-anak buahnya mampu berdikari sepanjang ketiadaan beliau bagi menghadapi tiga aksi Liga Perdana Kebangsaan (NPL) Queensland di Australia bulan depan.

Kim Swee yang kini berada di tanah air bagi mengendalikan tugas selaku pengendali sementara Harimau Malaya menjelang aksi persahabatan berdepan Filipina di Cebu pada 27 April depan memberitahu, beliau sentiasa berkomunikasi bersama pembantu jurulatih Harimau Muda A, Rusdi Suparman sepanjang ketiadaan beliau di sana.

"Selain berkomunikasi dengan Rusdi setiap hari, saya juga berhubung dengan Yong Wai Hwang (jurulatih penjaga gol) dan Rastislav Bozik (jurulatih kecergasan) bagi memantau perkembangan skuad Harimau Muda A.

"Saya percaya anak-anak buah saya mampu berdikari dengan baik, ini bukan kali pertama mereka beraksi dalam saingan NPL tanpa kehadiran saya," katanya kepada Kosmo! semalam.

Skuad Harimau Muda A bakal berdepan tiga aksi tanpa kehadiran Kim Swee iaitu berdepan Olympic FC (5 April), Northern Fury (13 April) dan Brisbane City pada 24 April depan.

Ini kerana beliau hanya akan kembali ke Australia pada awal Mei depan selepas aksi persahabatan Harimau Malaya berdepan Filipina kelak.

Mengulas lanjut, Kim Swee juga menjelaskan masih terlalu awal bagi mengenal pasti potensi skuad Harimau Muda A yang kini di tangga ke-10 NPL dengan empat mata hasil satu kemenangan, satu seri dan satu tewas.

"Masih ada pemain yang belum berpeluang diturunkan beraksi setakat ini.

"Kesemua pemain akan diberikan peluang sama rata untuk beraksi selepas ini bagi mengimbangi kekuatan dan kelemahan pasukan.

"Harus diingat objektif utama skuad Harimau Muda A dihantar ke saingan NPL ialah sebagai pendedahan menjelang temasya Sukan Asia kelak.

"Jadi, masih terlalu awal untuk mengetahui kekuatan sebenar skuad Harimau Muda A buat masa ini," katanya.

Awas kebangkitan Sime Darby

Posted:

Awas kebangkitan Sime Darby

Awas kebangkitan Sime Darby

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


MAHMOUD (kanan) sudah mula mendapat sentuhan sebenarnya pada aksi menentang ATM malam kelmarin.


PENGENDALI Sime Darby, Ismail Zakaria terpegun sebaik skuad kendaliannya menjinakkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) 3-2 dalam aksi Liga Super di Stadium Majlis Perbandaran Selayang malam kelmarin.

Selain berpuas hati dengan kejayaan anak-anak buahnya membawa pulang tiga mata berharga, Ismail juga gembira apabila penyerang import, Mahmoud Amnah kembali menemui sentuhan sebenar apabila pulih sepenuhnya daripada kecederaan.

Bagaimanapun, beliau tidak menyembunyikan kekecewaannya apabila bakal kehilangan khidmat seorang lagi pemain import, Dilshod Sharofetdinov ketika berdepan Lions XII di stadium yang sama pada Sabtu ini selepas dilayangkan kad merah kelmarin gara-gara mengutip kad kuning kedua.

"Saya gembira, namun pada masa yang sama sedikit kecewa.

"Sudah tentu kehilangan Dilshod sedikit dirasai terutamanya berdepan pasukan yang kuat seperti Lions XII selepas ini.

"Namun, saya percaya anak-anak buah saya mampu memberikan yang terbaik sekali gus mengekalkan momentum kemenangan," katanya kepada Kosmo! semalam.

Ismail berkata, beliau tidak menyalahkan Dilshod yang turut dilayangkan kad merah ketika berdepan Johor Darul Takzim pada 8 Mac lalu.

"Mungkin kerana Dilshod seorang pemain yang bertubuh tegap setiap kali mengasak lawan, lagipun mana ada pemain yang sengaja mahu dilayangkan kad merah," katanya.

Mengulas lanjut, Ismail juga gembira apabila The Giant Killer berjaya keluar daripada zon penyingkiran liga apabila menduduki tangga kelapan dengan 13 mata.

"Kami harus selesaikan satu persatu. Kami harus keluar daripada zon penyingkiran terlebih dahulu sebelum memikirkan bagaimana untuk memburu kedudukan selaku peneraju liga selepas ini.

"Jadi, saya harap kami dapat membawa pulang tiga mata ketika berdepan Lions XII sebelum pusingan pertama liga tamat," jelas beliau.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Menyelam demi cari mayat isteri

Posted:

Menyelam demi cari mayat isteri

Menyelam demi cari mayat isteri

AKTIVITI mencari di dasar laut tidak sama seperti menyelam secara biasa.


YASUO TAKAMATSU, 57, mendengus ketika mengangkat tangki oksigen ke belakang badannya. Ia sebahagian daripada langkah awal sebelum menyelam ke dasar laut untuk mencari mayat isterinya yang merupakan salah seorang daripada ribuan mangsa yang masih hilang akibat tsunami di Jepun tiga tahun lalu.

Alunan ombak sesekali berjaya mengangkat bot kayu yang dinaikinya. Dia lengkap berpakaian sut getah tebal bagi mengelakkan kedinginan ketika menyelam di Lautan Pasifik.

"Dia seorang yang lemah lembut dan baik. Dia akan sentiasa datang kepada saya, secara fizikal dan mental.

"Saya sangat merinduinya, saya rindu saat bersamanya," kata Takamatsu.

Takamatsu merupakan seorang pemandu bas dan tidak pernah menyelam skuba menyebabkan dia bimbang tidak dapat melakukan aktiviti tersebut.

Namun, dia terdorong untuk menyelam selepas memikirkan saat-saat terakhir mendengar jeritan isterinya, Yuko, sebelum gelombang setinggi 20 meter menelannya.

Dalam satu khidmat pesanan ringkas yang dihantar pada 3.21 petang, setengah jam selepas berlaku gempa bumi kuat di dasar laut Jepun pada hari Jumaat, 11 Mac 2011 dan sebelum tsunami dengan kelajuan seperti sebuah jet membadai pesisir pantai Jepun, Yuko hanya berkata: "Saya ingin pulang ke rumah."

"Itu merupakan pesanan terakhirnya.

"Saya rasa dia masih berada di luar sana. Saya ingin bawa dia pulang ke rumah secepat mungkin."

Beberapa minggu kemudian, ketika proses mencari di kawasan bencana, seorang pekerja bank telah menjumpai telefon bimbit Yuko dan menyerahkannya kembali kepada Takamatsu.

Dia mengeringkan telefon tersebut dan melihat isterinya telah menulis satu khidmat pesanan ringkas yang tidak pernah diterimanya, dia berfikir mungkin ketika itu air telah sampai ke paras bumbung bank tersebut.

"Tsunami sangat besar. Itulah mesej terakhirnya," katanya.


TAKAMATSU merupakan seorang pemandu bas dan tidak mempunyai pengalaman menyelam.


Selepas seminit tsunami melanda, seluruh kawasan dipenuhi kayu-kayu kecil dan sebilangan keluarga telah lemas.

Apabila ombak reda dan air kembali ke laut, ia telah membawa bersama rumah, kereta dan ribuan badan mangsa yang telah terbunuh.

Paling buruk

Secara rasminya, lebih daripada 15,800 orang disahkan meninggal dunia dalam bencana yang disifatkan paling buruk di Jepun. Hampir 2,636 lagi masih belum ditemui.

Tiada seorang pun terfikir mangsa akan kembali dalam keadaan bernyawa, kini yang penting dapat menjumpai mayat dan dikebumikan dengan sempurna.

Lebih daripada 800 orang telah meninggal dunia di pekan nelayan kecil Onagawa, manakala lebih 250 orang lagi masih hilang termasuk isteri Takamatsu, Yuko yang berusia 47 tahun.

Selepas beberapa minit gempa bumi dengan kekuatan 9.0 magnitud melanda Jepun, Yuko dan rakan-rakannya yang bertugas di bank tempatan telah naik ke atas bumbung bangunan tersebut selepas mendapat khabar bahawa tsunami telah membadai pesisir pantai.

Dari sana dia telah menghantar khidmat pesanan ringkas terakhir kepada suaminya.

"Ketika tsunami melanda, saya berada di Onagawa. Dalam beberapa minit air telah sampai ke paras bumbung.

"Saya tidak terlalu bimbang selepas kejadian gempa bumi kerana dia bersama rakan-rakannya di bank, namun dia risau kerana saya tidak menghubunginya," ujar Takamatsu.

Takamatsu bersama ibu mertuanya ketika itu berada di sebuah hospital bersebelahan bandar tersebut.

Dia tidak dibenarkan kembali ke bandar Onagawa yang musnah akibat tsunami itu kerana terdapat sisa-sisa bangunan runtuh, kereta, bot nelayan serta kebakaran di atas air akibat tumpahan minyak.

Selepas sekatan ditarik balik pada keesokan harinya, dia terus bergegas ke Hospital Onagawa yang berada di atas bukit, ia merupakan tempat perlindungan beratus-ratus orang pelarian selepas berlaku gempa bumi.

Dihanyutkan

Ketika berada di sana, dia mendapat maklumat bahawa kesemua pekerja bank yang berada dalam bangunan telah dihanyutkan,

"Saya seperti ingin terjatuh. Badan saya tidak rasa apa-apa," katanya.

Tiga tahun selepas bencana tersebut, Jepun secara tidak rasmi telah memberhentikan pencarian mangsa yang masih hilang.


LEBIH daripada 15,800 orang disahkan meninggal dunia dalam bencana tsunami melanda Jepun, tiga tahun lalu.


Ribuan polis, pengawal-pengawal pantai dan ahli sukarelawan telah digerakkan mencari mangsa di kawasan berlumpur sekitar muara sungai atau di dalam laut selepas bencana tersebut.

Pasukan mencari dan menyelamat menjumpai beberapa bahagian anggota badan mangsa.

Antara ahli pasukan mencari dan menyelamat tersebut ialah pengajar Takamatsu, Masayoshi Takahashi, yang mengetuai pasukan penyelam sukarelawan.

Takahashi berkata, beliau gembira dapat membantu pelajar baharu yang berminat mempelajari teknik menyelam dengan selamat.

"Aktiviti mencari di dasar laut tidak seperti menyelam secara biasa. Ini kerana kami perlu menyelam dalam air yang keruh dan berisiko terperangkap di dalam bangkai bangunan.

"Saya mahu pastikan dia boleh bertenang dan melihat sekeliling dengan berhati-hati ketika berada di dalam air. Dia mencari objek yang jelas," ujar Takahashi.

Sangat tipis

Takamatsu mengetahui bahawa peluang menjumpai mayat isterinya sangat tipis. Dalam tempoh tiga tahun sejak isterinya hilang, pelbagai harta benda telah dibawa arus ke Lautan Pasifik serta ramai mangsa tenggelam di dasar lautan.

Namun, dia tidak akan sesekali berhenti mencuba.

"Saya masih berasa seperti bencana tersebut baru sahaja berlaku. Emosi saya masih sama dan tidak pernah berubah sejak itu.

"Saya akan terus berasa seperti ini sehingga mayatnya dijumpai. Saya lakukan ini untuk mencari Yuko walaupun sukar untuk menemuinya kerana lautan ini terlalu luas tetapi saya perlu terus mencari." katanya lagi. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Taman Tema Animasi pertama Asia di Perak dijangka siap hujung 2015

Posted:

Taman Tema Animasi pertama Asia di Perak dijangka siap hujung 2015

Taman Tema Animasi pertama Asia di Perak dijangka siap hujung 2015

30/03/2014 9:57pm

IPOH - Taman Tema Animasi atau 'Movie Animation Park Studios (MAPS), yang pertama di Asia bernilai RM450 juta di Meru Raya di sini dijangka siap pada Disember tahun depan.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir berkata, MAPS, usahasama antara Perak Corp Berhad dan Sanderson Group akan mempunyai pelbagai konsep zon animasi merangkumi Animation Square, Fantasy Forest, Live Action, Blast Off, DreamWorks dan Lakeside Zone.

"Ia juga akan memperkenalkan watak animasi yang ada di televisyen seperti The Croods, MegaMind, Mr Peabody and Sherman serta Casper the Friendly Ghost.

"MAPS adalah projek terbesar bertaraf antarabangsa," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pecah tanah MAPS di Pusat Konvensyen Aman Jaya di sini hari ini.

MAPS yang kini dibangunkan di kawasan seluas kira-kira 10 hektar daripada

20.8 hektar di Meru Raya di sini akan membuka hampir 3,000 peluang pekerjaan termasuk 700 pekerjaan utama. - Bernama

GP Formula 1 berjaya di sebalik tumpuan negara kepada MH370

Posted:

GP Formula 1 berjaya di sebalik tumpuan negara kepada MH370

GP Formula 1 berjaya di sebalik tumpuan negara kepada MH370

30/03/2014 8:55pm

SEPANG - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan Grand Prix (GP) Formula 1 (F1) Petronas Malaysia 2014 satu kejayaan di sebalik tragedi pesawat Penerbangan Malaysia(MAS) MH370 yang hilang.

"Acara ini sangat bagus dalam keadaan lain, sudah tentulah berlatarkan tragedi MH370 dan kali ini kehadiran (penonton) kurang kira-kira 25 peratus daripada tahun lepas namun perlumbaan ini sangat bagus," katanya selepas GP F1 itu di Litar Sepang di sini.

Dalam perlumbaan hari ini, Najib berkata, beliau gembira dengan kejayaan pasukan yang disokong Malaysia iaitu Mercedes AMG Petronas F1 Team, apabila bintang dari Britain, Lewis Hamilton memenangi perlumbaan itu manakala rakan sepasukannya, Nico Rosberg dari Jerman pula di tempat kedua.

"Seperti yang anda maklum, pasukan yang disokong Malaysia, Mercedes AMG

Petronas F1 Team mendahului di tempat pertama dan kedua, jadi ia perlumbaan yang bagus pada perspektif Malaysia," kata Najib. - Bernama

Hamilton catat kejuaraan pertama di Sepang

Posted:

Hamilton catat kejuaraan pertama di Sepang

Hamilton catat kejuaraan pertama di Sepang

30/03/2014 6:23pm

SEPANG - Pemandu Mercedes AMG Petronas, Lewis Hamilton catat kejuaraan pertama musim ini pada perlumbaan Formula 1 Grand Prix Malaysia 2014 di Litar Antarabangsa Sepang sebentar tadi.

Rakan sepasukan Hamilton, Nico Rosberg muncul naib juara selepas ketinggalan 17.3 saat.

Pemandu sensasi Red Bull Racing, Sebastian Vettel pula menduduki tempat ketiga. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pesawat China temui tiga objek

Posted:

Pesawat China temui tiga objek

Pesawat China temui tiga objek

BEBERAPA orang menyaksikan kapal frigat HMAS Toowoomba milik Tentera Laut Diraja Australia yang turut menyertai misi mencari pesawat MH370 di Pangkalan Tentera Laut Armada Barat, Pulau Garden, Perth semalam.


PERTH - Sebuah pesawat China yang terbang di kawasan pencarian baharu di selatan Lautan Hindi yang terletak 1,800 kilometer (km) dari barat Perth, Australia mengesan tiga objek yang berwarna putih, merah dan oren.

Menurut agensi berita Xinhua, objek tersebut ditemui di dalam kawasan pencarian baharu untuk mencari sebuah pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang sejak 8 Mac lalu.

Kru pesawat Ilyushin IL-76 itu melihat objek tersebut pada jarak ketinggian 300 meter dari Lautan Hindi.

Agensi berita itu melaporkan, sebuah kapal milik China, Haixun 01 itu akan cuba untuk menjejaki objek tersebut dan mengambilnya selepas ia dilihat kru pesawat berkenaan.

Kelmarin, beberapa pesawat turut mengesan 11 objek termasuk dua objek yang berbentuk segi empat tepat yang berwarna kelabu dan biru.

Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA) berkata, kapal-kapal akan cuba untuk mengambil objek tersebut.


TEMBAKAN suar dilepaskan daripada sebuah pesawat tentera Udara Diraja New Zealand di lokasi mencari pesawat MH370 di selatan Lautan Hindi kelmarin.


"Objek-objek itu tidak boleh disahkan atau dipercayai sebagai serpihan dari pesawat MH370 itu sehingga ia ditemui semula dan diambil kru kapal-kapal tersebut," kata AMSA dalam satu kenyataan.

"Setakat ini, masih tidak diketahui berapa banyak bahan terbuang seperti yang digunakan untuk aktiviti perikanan berada di lautan itu.

"Sekurang-kurangnya, satu objek perikanan telah dikenal pasti," menurut kenyataan itu.

Lokasi pencarian baharu itu beralih ke kawasan 1,100 kilometer ke timur laut dari kawasan pencarian sedia ada sejak kelmarin.

Perpindahan lokasi itu adalah disebabkan satu analisis terbaharu mengenai data radar yang mendapati pesawat berkenaan terbang lebih laju daripada yang dianggarkan sebelum ini menyebabkan minyak pesawat MH370 itu habis dengan cepat.

Kerja-kerja pencarian sebelum ini ditumpukan di kawasan sejauh 2,500 kilometer (km) dari barat laut Perth.

Namun, kawasan pencarian itu kini ditumpukan di kawasan yang terletak sejauh 1,850km dari barat Perth.

Pesawat itu yang membawa 227 penumpang dan 12 kru hilang ketika ia sepatutnya menghubungi menara kawalan di Vietnam.

Ketika hilang, pesawat Boeing 777-200ER itu dalam penerbangan ke Beijing, China.

Seramai 153 warga China menaiki pesawat itu. - Agensi

Ribuan lampu bangunan, binaan utama dipadamkan

Posted:

Ribuan lampu bangunan, binaan utama dipadamkan

Ribuan lampu bangunan, binaan utama dipadamkan


GAMBAR menunjukkan lampu-lampu di bangunan Taipei 101 belum dipadamkan (kiri) dan selepas dipadamkan di Taipei, Taiwan semalam.


SINGAPURA - Lampu-lampu dipadamkan di ribuan bandar raya dan bandar di seluruh dunia bagi meraikan Earth Hour 2014 semalam.

Jambatan Pelabuhan dan Rumah Opera Sydney merupakan antara struktur binaan yang pertama di dunia bergelap selama 60 minit.


JAMBATAN Pelabuhan Sydney sebelum (atas) dan selepas bergelap (bawah) di Sydney semalam.


Sambutan Earth Hour itu bermula di Singapura menerusi kempen yang dianjurkan Tabung Hidupan Liar (WWF) di daerah Teluk Marina.

Beberapa bintang Hollywood, Andrew Garfield, Emma Stone dan Jamie Foxx mengetuai acara tersebut di Singapura.

Ia merupakan kempen untuk mengumpulkan wang menerusi internet untuk tujuan projek alam sekitar. - Agensi

Obama temui aktivis wanita Arab Saudi di Riyadh

Posted:

Obama temui aktivis wanita Arab Saudi di Riyadh

Obama temui aktivis wanita Arab Saudi di Riyadh


OBAMA (kiri) menyampaikan Anugerah Anugerah Keberanian Wanita Antarabangsa kepada Maha di Riyadh semalam.


RIYADH - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama semalam menemui seorang aktivis wanita Arab Saudi, Maha Al-Muneef di sini.

Pertemuan itu dilakukan ketika Maha berikrar untuk tidak mematuhi larangan memandu yang dilaksanakan kerajaan Arab Saudi ke atas wanita.

Maha merupakan seorang daripada 10 orang wanita yang diberikan penghargaan oleh Jabatan Negara AS pada tahun ini kerana keberanian mereka untuk memperjuangkan hak-hak wanita.

Obama mengambil kesempatan dengan menyampaikan Anugerah Keberanian Wanita Antarabangsa pada satu majlis di sini kepada Maha

Pada awal bulan ini, Maha tidak dapat menerima anugerah tersebut di Jabatan Negara AS di Washington.

Maha merupakan pengasas Program Keselamatan Keluarga Wanita Kebangsaan pada tahun 2005 bagi menentang kempen keganasan rumah tangga di Arab Saudi.

"Untuk menyaksikan perkembangan yang telah dilakukannya, kemampuannya untuk bekerja di negara beraja ini bagi memujuk kebanyakan penduduk bahawa ia (hak wanita) merupakan isu yang penting untuk masyarakat bagi tempoh yang panjang, saya berpendapat, anugerah ini amat wajar (diberikan kepada Maha)," kata Obama.

Selepas pertemuan itu, Obama berlepas pulang ke Washington.

Ketika bertemu dengan pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah selama dua jam kelmarin, Obama memberitahu, kedua-dua negara masih buntu berhubung kepentingan strategik tentang dasar mengenai peperangan saudara di Iran dan isu nuklear Iran.

Menurut Obama, negaranya tidak akan menggunakan pendekatan ketenteraan ke atas Syria yang kini terlibat dalam peperangan saudara sejak Mac 2011. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kuasa pemikat Tomok & Syarul

Posted:

Kuasa pemikat Tomok & Syarul

Kuasa pemikat Tomok & Syarul

TOMOK dan Syarul ada rencana tersendiri dalam mengembangkan landasan karier masing-masing.


PADA mulanya, langkah kaki mereka tidak sama. Laluannya juga jelas berbeza. Masing-masing punya acuan tersendiri. Biar berlainan medium dan warna, namun, di satu titik, mereka bertemu di lembah yang sama. Lembah dramatik yang memacak tubuh untuk menjadi bahan rakaman.

Berdiri atas entiti bakat dan peluang, mereka bertembung membentuk rencah kehidupan yang sama untuk dikenali sebagai pelakon.

Itu lakaran yang dilalui oleh dua nama, daripada dua rangka masa berbeza. Boleh dianggap senior, Tomok yang berjinak-jinak dalam dunia lakonan terlebih dulu sudah memacu ke depan seiring bersama pelakon yang kian membina nama, Syarul Ridzwan.

Biarpun masih berstatus pelakon amatur, kerja mereka sudah menjentik pesona ramai. Buktinya, kedua-duanya diberi tanggungjawab membawa peranan besar menjayakan sesebuah naskhah.

Sudah pasti apabila masing-masing diberi peranan menggalas watak utama, semestinya mereka ada daya pemikat tersendiri.

Jika Tomok menjadi teraju utama drama Suamiku Jururawat, Isteriku Doktor, Syarul Ridzwan yang digandingkan sebagai muka depan Sensasi Bintang minggu ini pula mengemudi plot cerita Romi Cinta Julia.

Suatu masa dahulu, dua nama itu mungkin tidak pernah terlintas untuk diberikan watak hero, namun, peluang yang mereka ada kini digenggam erat.

Masakan tidak, Tomok atau nama sebenarnya, Shah Indrawan Ismail, pada awalnya dikenali menerusi bakat suaranya.

Begitu juga dengan jejaka yang berdiri sebagai Mohd. Saharul Ridzwan Hashim bermula dengan dunia peragaan sebelum berjinak dalam pengiklanan komersial.

Tomok terbuka dikritik

Apa yang pasti, masing-masing ada rencana tersendiri dalam mengatur kerjaya seni yang menjadi periuk nasi mereka sekarang.

Bagi Tomok, dia merasakan bidang seni ini cukup luas untuk diteroka. Tidak mahu meletakkan diri hanya sebagai penyanyi, bapa kepada putera sulung, Arrianshah Akid, 2, itu mengakui dia ingin dilihat sebagai anak seni yang versatil.

"Kalau boleh saya nak orang kenal saya bukan sebagai penyanyi sahaja. Bidang seni ini mempunyai cabang yang cukup luas.

"Selain menyanyi, saya mahu orang juga kenal saya sebagai pelakon dan komposer," tuturnya yang menginjak usia 30 tahun.

Tempoh lebih sedekad dalam industri muzik tanah air sudah cukup bulat untuk Tomok dikenali sebagai penyanyi.

Namun, itu bukan penghalang buatnya untuk mencipta label baharu sebagai anak seni serba boleh.

Tidak pernah menganggap diri sebagai 'tamak' apabila mencuba semua bidang, Tomok merasakan peluang itu merupakan pintu rezekinya sekeluarga.

Pelakon filem Istanbul Aku Datang itu memberitahu, pada mulanya, ada rasa ragu-ragu yang menyelubungi diri sewaktu diberikan watak utama dalam sesebuah karya.

"Saya dikira agak baharu dalam dunia lakonan. Apabila digandingkan dengan pelakon yang lebih lama dengan saya menjadi hero dalam sesebuah drama, saya terkejut.

"Tapi, macam dalam drama Suamiku Jururawat, Isteriku Doktor, pelakon Yana Samsudin banyak membantu saya daripada segi cara menyampaikan sesuatu watak itu," kongsinya yang lebih suka belajar daripada pelakon yang berpengalaman.

Bercerita mengenai wataknya sebagai jururawat dalam drama arahan Eyra Rahman itu, Tomok berkata, watak itu agak mencabar.

"Watak saya dalam drama itu memerlukan saya tampil sebagai seorang yang kelakar sedikit. Ia agak berat untuk dilakonkan sebab saya sebenarnya agak pendiam dan serius orangnya," kongsinya.

Ditebak mengenai penerimaan penonton terhadap lakonannya, Tomok menjawab, respons yang diterimanya bersifat positif.

Malah, katanya, jika ada kritikan sekalipun, dia menerima dengan hati terbuka. Malah, kritikan itu dapat dijadikan panduan untuk dia memperbaiki segala kelemahan.

"Kalau ada orang mengkritik saya, itu bermaksud orang ambil kisah pasal saya. Daripada situ kita boleh perbaiki diri dan lakonan. Saya pun masih dalam fasa pembelajaran," jelasnya.

Biar seaktif mana sekalipun Tomok dalam bidang lakonan, nyanyian yang sudah meresap sebati terlebih dulu dalam jiwanya tidak akan diketepikan. Jika diberi peluang dalam kedua-dua bidang lakonan dan nyanyian, nyanyian tetap menjadi keutamaannya.

"Kalau boleh saya nak kedua-duanya bergerak seiring. Tapi kalau perlu membuat pilihan, saya akan utamakan nyanyian," katanya yang mahu menjadi anak seni serba boleh seperti Seniman Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.

Dahulu model sekarang pelakon

Berbeza pula kisahnya dengan hero drama Romi Cinta Julia, Syarul. Berjinak-jinak sebagai model remaja dan pelakon iklan, si pemilik nama komersial Syarul Ridzwan itu sudah ada momentum tersendiri.

Bergiat dalam bidang seni sekitar dua tahun lalu selepas menyertai pertandingan Hero Remaja 2012, namanya kini kian meniti di bibir peminat.

Segala-galanya bermula sebaik pelakon berusia 25 tahun itu memegang watak Faizal menerusi drama Love You Mr. Arrogant.

Tatkala ramai lagi bintang yang jauh berpengalaman daripadanya untuk menjadi teraju utama sesebuah drama, Syarul menganggap peluang yang diberikan sebagai satu penghargaan buat dirinya.

"Saya terkejut sewaktu ditawarkan untuk bawa watak utama. Maklumlah, jika kita gagal bawa satu-satu watak itu, maka seluruh cerita itu tak akan menjadi. Bimbang watak dan mesejnya tak sampai kepada penonton pula," ujarnya yang wajahnya dikatakan mirip pelakon Aaron Aziz.

Anak kelahiran Kuantan, Pahang yang menjadikan Rosyam Nor sebagai idola itu memberitahu, biarpun masih baharu, dia bersyukur kerana dalam setiap produksi, dia banyak dibantu oleh kekuatan tenaga kerja yang berada di sekelilingnya.

Lebih-lebih lagi dengan heroin yang digandingkan bersamanya, katanya, perlu ada gandingan yang serasi.

Tidak pernah kisah jika digandingkan dengan mana-mana pelakon, Syarul mendedahkan, dia mahu bersikap profesional kerana baginya keserasian boleh dibentuk.

"Biasanya sebelum memulakan sesuatu babak, saya akan berlatih terlebih dulu. Kena saling berkomunikasi terutamanya dengan pelakon gandingan saya.

"Saya bertanya cara bagaimana watak itu hendak dibawa, baru boleh ada keserasian," jelasnya yang mengakui agak sukar membawakan watak romantik.

Menyentuh mengenai populariti yang diraihnya, Syarul berkata, khalayak lebih mengenali wataknya dalam drama berbanding nama sebenarnya.

"Pernah sewaktu saya keluar bersiar-siar, orang menyapa saya dengan nama Romi, bukan Syarul.

"Itu sudah dikira baik sebab orang mula cam muka saya menerusi watak yang saya bawa," tuturnya yang menamakan Shila Rusly sebagai individu yang bertanggungjawab membuka peluang kepadanya memegang watak utama menerusi drama Hujan.

Biar apa sekalipun watak yang diberikan, ujar Syarul, dia tidak pernah memilih.

Sama ada watak utama atau pembantu, katanya, masing-masing ada fungsi dan perlu dipersembahkan dengan baik.

"Setiap watak yang wujud itu ada sebab dan peranannya. Watak itu tak akan ada kalau tak penting, walaupun sebagai cameo sahaja," tutupnya Syarul.

Penghormatan Anuar Zain

Posted:

Penghormatan Anuar Zain

Penghormatan Anuar Zain

SEBAK. Anuar Zain mengalirkan air mata mengenangkan tragedi yang menimpa pesawat MH370.


SEPULUH tahun Anuar Zain menjadi anak kapal. Selama 10 tahun juga usia dewasanya dihabiskan di awan biru menjadi sebahagian daripada keluarga besar Penerbangan Malaysia (MAS).

Atas kedekatan rasa dan pertalian yang kekal tersemat dalam sanubarinya itu, dia tidak sanggup untuk meneruskan agenda persembahan Minggu Setiausahanya yang sepatutnya dijadualkan minggu depan.

Perasaan itu terdetik di hatinya sejak hari-hari terawal pesawat MH370 dilaporkan hilang pada 8 Mac lalu.

Sejak itu, setiap teori atau apa sahaja spekulasi mengenai pesawat yang membawa 239 penumpang termasuk 12 anak kapal itu akan memberi tekanan emosi yang cukup kuat terhadap dirinya.

"Emosi saya dan rasanya kita semua macam yoyo, ada masa menjunam jatuh ada masa melonjak. Walaupun kita boleh jalani hari-hari macam biasa, tapi setiap kali mengenangkan nasib pesawat berkenaan, kita akan sedih.

"Dalam tempoh sekarang, saya tak rasa untuk berhibur atau mampu menghiburkan orang.

"Saya tak mampu untuk tolong apa-apa kecuali terus berdoa dan ini cara saya untuk memberi penghormatan kepada keluarga penumpang terlibat," jelas Anuar Zain yang secara kebetulan membuat sidang media penundaan persembahannya itu selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pesawat berkenaan mengakhiri penerbangan di Lautan Hindi, Isnin lalu.

Tambah Anuar: "Keputusan ini baru sahaja dibuat setelah mendapat lampu hijau daripada semua pihak termasuk pihak hotel. Berita itu cukup menyedihkan namun kita semua harus terus berdoa."

Berkongsi pengalamannya sebagai pramugara, kata Anuar, biarpun tidak rapat dengan Ketua Pramugara, Andrew Nari dan penyelia, Patrick Francis Gomes yang berada dalam penerbangan MH370, dia pernah mengenali dan bekerjasama ketika sama-sama bertugas dahulu.

"Saya kenal Andrew tetapi kami tidaklah rapat. Sampai sekarang saya masih ramai kawan yang bekerja dengan MAS.

"Menurut kawan-kawan saya, semua anak kapal MH370 merupakan pekerja yang berkaliber, berdedikasi dan baik hati.

"Sebagai anak kapal, keselamatan penumpang memang perkara nombor satu," jelas Anuar yang buat pertama kali berkongsi perasaannya mengenai tragedi yang menimpa MH370.

Bagi Anuar, pasukan mencari dan menyelamat yang masih tidak putus harapan mencari jawapan berhubung MH370 harus terus diberi sokongan.

Sebagai rakyat Malaysia, Anuar merasakan inilah masanya untuk semua pihak bersatu sebagai satu team, iaitu Team Malaysia.

"Ketika semua orang sedang bersedih, setiap kecaman dan lawak mengenai MH370 sepatutnya tidak dipedulikan. Bayangkan perkara itu terjadi kepada ahli keluarga kita sendiri.

"Saya sebenarnya cukup marah dan sensitif dengan perkara itu. Ini bukan masa untuk buat lawak," reaksi Anuar mengenai jenaka dan teori yang mengisi debat media sosial sepanjang dua minggu kehilangan pesawat MH370 menjadi bualan hangat.

Kembali bercerita tentang penganjuran persembahan Minggu Setiausahanya, Anuar berasa lega. Dia berharap peminat juga dapat menerima perubahan tarikh konsertnya yang bertemakan Terindah...Anuar Zain itu.

"Setidak-tidaknya tarikh 29 April nanti agak jauh daripada tarikh sekarang. Buat masa ini, kami di Anuar Zain Network akan mengikuti perancangan asal dari segi persembahan.

"Kalau ada perubahan, masih ada masa. Latihan juga belum dijalankan," jelas Anuar yang belum memikirkan sebarang segmen khas mengenang MH370 semasa persembahannya kelak.

Setakat ini, hampir 70 peratus tiket persembahannya yang bertempat di One World Hotel, Petaling Jaya, Selangor itu sudah terjual.

Tiket-tiket persembahan Anuar Zain boleh dibeli menerusi www.tiketcharge.com.my manakala tiket untuk VIP boleh diperoleh terus dengan menghubungi Anuar Zain Network atau Nor di talian 019-3177476 atau 012-4642030.

Susahnya berlakon dengan Izzue - Anzalna

Posted:

Susahnya berlakon dengan Izzue - Anzalna

Susahnya berlakon dengan Izzue - Anzalna

ANZALNA akhirnya mengakui bahawa timbul episod bermasam muka dengan Izzu Islam sewaktu penggambaran drama bersiri Aku Isterinya.


KETERBUKAAN Anzalna berkongsi perang emosinya bersama Izzue Islam sepanjang penggambaran drama bersiri Aku Isterinya bukan lagi satu kejutan.

Desas-desus masalah antara Anzalna Nasir dan Izzue Islam sebenarnya sudah kedengaran ketika drama yang mulanya menggunakan judul Aku Bukan Mistress itu menjalankan penggambaran pada Februari lalu.

Kehadiran Anzalna yang membawa watak perempuan simpanan Izzue dikatakan telah membakar cemburu Awin Nurin, isteri yang juga pengurus Izzue. Cerita itu sudahpun dinafikan Awin dan Anzalna.

Namun, ketidakhadiran Izzue pada majlis ramah mesra drama yang diadakan awal minggu baru-baru ini memanggil semula ingatan media terhadap kisah bermasam muka antara kedua-dua pelakon itu.

Anzalna yang menjadi titik fokus akhirnya mengakui, permasalahan itu sedikit sebanyak mengganggu konsentrasi sewaktu di lokasi.

"Saya tidak nafikan laporan akhbar sebelum ini, tapi apa yang saya mahu katakan, perkara itu bukan berpunca daripada saya.

"Kalau dia cuba mengelak daripada bertemu dengan saya, ingatlah bahawa industri hiburan ini kecil saja," jelas Anzalna secara terbuka.

Sensasi Bintang cuba mendapatkan kepastian daripada pihak Izzue mahupun Awin, namun pasangan yang bernikah pada Jun 2013 itu tidak melayan sebarang panggilan telefon.

Anzalna ditanya lagi tentang tuntutan kerjasamanya bersama Izzue yang masih belum dihabiskan. Hari ini, Anzalna dan Izzue berlepas terbang ke Perth, Australia untuk menyiapkan baki penggambaran drama berkenaan.

IZZUE ISLAM barangkali berada dalam situasi serba salah kerana dalam masa yang sama harus menjaga perasaan isterinya, Awin Nurin.


Selama enam hari di sana juga, Anzalna dan Izzue dikatakan banyak terlibat dalam penggambaran babak romantik.

"Saya tiada masalah untuk bekerjasama dengan sesiapa saja termasuk Izzue. Masalah yang timbul bukan datang daripada saya, jadi biar dia yang selesaikan. Saya buat kerja secara profesional," ujar Anzalna.

Membiarkan senyuman bergayut tenang di bibirnya, wanita sensasi yang pernah terlibat dalam perbalahan bersama Neelofa itu ada pendirian yang teguh dalam soal profesionalisme.

Selain Izzue, dia juga pernah berlakon untuk babak-babak yang lebih romantik dan berani ketika bersama Aaron Aziz dan Adi Putra.

"Ketika itu watak saya lebih jahat dan menggoda tapi tidak pula timbul sebarang isu. Saya cuba mengelak daripada babak berpegangan tangan kerana menghormati orang yang sudah berkahwin, kalau ada pun saya perlu kawal agar tidak berlebih-lebih," ujarnya.

Tambah Anzalna juga, melakonkan babak romantik tidak semestinya harus ada adegan berpeluk. Cukup dengan lontaran dialog serta bahasa tubuh, kesan emosi akan dapat dirasai.

"Sejak awal penggambaran saya sudah rasa susah berlakon dengan Izzue. Saya faham serta menghormati Izzue dan isterinya. Sebab itu saya berhati-hati apabila melakonkan babak berpegangan.

"Saya juga ada keluarga dan teman lelaki, memang dari awal saya cuba jaga batas. Saya bukan nak goda suami orang," katanya.

Menganggap kontroversi bermasam muka itu sebagai isu kecil, Anzalna sebenarnya enggan melayan perkara yang kebudak-budakan itu.

Namun, sebagai wanita yang merasai sendiri bahang cemburu tanpa sebab, dia tidak akan berdiam diri sekiranya difitnah dengan cara mengaibkan.

"Sudah pasti saya akan menegakkan perkara yang betul, tapi saya cuba elakkan bergaduh, jangan sampai berlaku perang mulut," tutup Anzalna mengenai kisah dari lokasi drama Aku Isterinya arahan Fairoz Loy itu.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved