Sabtu, 28 September 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tanah bertuah Janda Baik

Posted:

Tanah bertuah Janda Baik

Tanah bertuah Janda Baik

PERJALANAN ke Kampung Janda Baik, Bentong, Pahang hanya mengambil masa kurang sejam dari Kuala Lumpur.

Walaupun penulis cuba untuk melelapkan mata, usaha itu ternyata gagal kerana tempoh perjalanannya yang singkat.

Namun, timbul persoalan di minda mengapakah perkampungan yang terletak 600 hingga 800 meter dari aras laut ini diberi nama Janda Baik?

Maklumat setakat 2006 memberikan butiran bahawa terdapat 34 ibu tunggal menetap di perkampungan yang mula didiami sejak awal tahun 1920-an ini.

Sebenarnya, nama kampung ini digarap sempena pertemuan semula sepasang suami isteri yang merupakan Orang Asli yang telah lama terpisah.

Menurut cerita seorang penduduk asal, Mat Sabri Malek, nama kampung ini diambil sempena pertemuan semula sepasang suami isteri Orang Asli yang telah lama terpisah itu.

"Orang Asli di kawasan berkenaan termasuk Tok Batin dan isterinya bekerja di sawah padi huma yang diusahakan oleh tiga peneroka awal kawasan itu yang hanya dikenali sebagai Haji Rahman, Haji Kadir dan Haji Ismail selepas banjir besar melanda pada tahun 1926.

"Namun, berlaku pertengkaran antara pasangan suami isteri itu.

"Tok Batin yang merupakan si suami merajuk sebelum membawa diri ke Selangor. Isterinya pula berhijrah ke Negeri Sembilan," katanya.

KAWASAN air terjun Janda Baik yang masih terjaga keasliannya.


Tambahnya, selepas beberapa tahun, pasangan itu terpisah, mereka kembali semula ke kampung berkenaan.

"Kemudian, penduduk bercadang untuk menamakan kampung mereka sempena peristiwa 'janda berbalik' itu.

"Namun, pegawai daerah ketika itu, seorang Inggeris memberikan nama 'Janda Baik' bagi menggambarkan keharmonian rumah tangga penduduk kampung tersebut," jelas Mat Sabri.

Sebenarnya, perkampungan ini bukan sahaja sarat dengan aura alam semula jadi yang menggamit hati bukan sahaja kepada penggemar alam semula jadi malah kepada mereka yang ingin lari daripada kebisingan kota.

Sebaik sahaja melalui pintu gerbang, kedatangan para pengunjung akan disambut dengan sebuah kedai buah dan kedai makan yang diusahakan oleh pasangan suami isteri, Juhaini Abdullah serta Halimah Ahmad.

Tanah subur

Mereka telah menjalankan perniagaan itu selama lima tahun.

Kata mereka, tanah Janda Baik cukup subur dan sesuai untuk aktiviti pertanian kerana parasnya yang agak tinggi dari aras laut selain faktor kimia tanahnya.

"Pokok durian, manggis, langsat dan pisang berbuah hampir pada setiap masa malah durian tiada musimnya.

"Boleh dikatakan pada setiap bulan, ada sahaja durian yang berbuah. Jadi, kami sebenarnya tidak pernah putus dengan bekalan 'raja buah itu," kata Halimah sambil tersenyum.

Kru Jurnal turut berpeluang merasai buah durian jenama Kampung Janda Baik dan ternyata memang sedap.

Tarikan perkampungan yang mempunyai 2,800 orang penduduk ini bukan sahaja buah-buahan tetapi juga sayur-sayuran yang segar dan bebas kimia.

Menurut seorang pemandu pelancong, Rozi Sarip, sayur-sayuran di Janda Baik hampir setanding dengan yang terdapat di Cameron Highlands, Pahang.

"Cuma di sini (Janda Baik) tidak sesuai untuk tanaman strawberi dan teh tetapi sayur-sayuran seperti kacang panjang, botol, tomato serta terung adalah bebas daripada penggunaan racun perosak.

"Malah, sumber pengairan daripada air bukit adalah bersih," katanya.


DURIAN KAMPUNG jenama Janda Baik tidak kurang kesedapannya berbanding durian lain di pasaran.


Gunung Nuang

Rozi yang berpengalaman selama 13 tahun membawa pendaki Gunung Nuang menambah, tidak ramai yang mengetahui gunung itu boleh didaki melalui Janda Baik.

"Pada kebiasaannya, ramai pendaki tegar mendaki Gunung Nuang dari Hulu Langat, Selangor. Namun, melalui Janda Baik lebih mencabar.

"Anda perlu melalui rimbunan pokok buluh yang rendang sehingga perlu tunduk dan mendaki bukit yang agak curam," katanya.

Rozi menjelaskan, perjalanan sepanjang lima kilometer akan menemukan para pendaki dengan Air Terjun Janda Baik yang airnya sejuk dan tidak tercemar.

Kru Jurnal berpeluang mendaki sebelum sampai ke kawasan air terjun itu.

Namun, uniknya, bagi penduduk Orang Asli di Janda Baik, mereka hanya menggunakan laluan yang sempit sebagai medium untuk memungut hasil hutan seperti ulam, rebung dan buluh.

Motosikal digunakan untuk mengambil hasil hutan itu pada radius ketinggian 1,000 meter dari aras laut.

Walaupun ekologi alam semula jadi perkampungan ini masih terjaga, Janda Baik pernah digemparkan dengan penerokaan tanah secara haram untuk tujuan pertanian tidak terkawal.

Situasi itu turut didorong pembinaan calet dan resort secara drastik menyebabkan suhunya tidak lagi sesejuk seperti awal 90-an.

Menurut seorang penduduk, Roslan Ismail, pada awal 1990-an,suhu Janda Baik terlalu sejuk.

"Sampai menggigil. Biasanya pada waktu 5 petang sudah mandi. Bayangkan sehingga pukul 12 tengah hari, kami perlu memakai jaket tebal untuk memanaskan badan.

"Tetapi kini agak panas sedikit kerana penerokaan haram hutan tidak terkawal untuk aktiviti pertanian berlaku pada empat tahun lalu" katanya.

Tambahnya, dahulu minyak kelapa yang digunakan untuk memasak perlu dipanaskan terlebih dulu kerana beku.

Menurut seorang lagi penduduk, Nazer Kamaruddin, dia pernah melihat bongkah ais di sungai.

"Malah, tidak perlu meletakkan ais pada air minuman kerana ia cepat sejuk," ujarnya.


PENDAKIAN menuju ke puncak Gunung Nuang mengambil masa selama lima jam.


Ketua kampung, Zahari Ayop mengaku berlakunya aktiviti pembalakan haram secara tidak terkawal untuk penanaman sayur-sayuran yang berlaku empat tahun lalu.

"Beratus-ratus hektar tanah telah diterokai. Malangnya, kayu balak yang bersaiz besar dibiarkan reput. Selain itu, pokok balak yang berusia beratus-ratus tahun habis musnah.

"Malah, ketika itu, jika dilihat secara kasar, bukit-bukit di Janda Baik seakan-akan habis digondol," katanya.

Zahari menjelaskan, sungai-sungai turut tercemar kerana para petani haram menyembur racun pada tanaman mereka.

"Sungai-sungai tercemar dan penduduk kampung yang bermandi-manda akan berasa gatal di seluruh badan," ujarnya.

Namun, tindakan pantas kerajaan negeri terutamanya jabatan perhutanan berjaya menghalang aktiviti itu daripada berlaku secara berterusan.

"Syukurlah, kerajaan negeri memantau secara serius dan terdapat tanaman semula pokok kayu jati dan cengal untuk menghijaukan semula kawasan bukit.

"Sungai-sungai yang dahulunya tercemar kini bersih seperti sediakala," cerita Zahari.

Menurutnya, mereka juga bekerjasama dengan para pengusaha calet dan resort supaya tidak menebang pokok secara sewenang-wenangnya.

"Ada hadnya untuk penebangan pokok selain perlu menjaga kebersihan sungai," katanya.

Budak nakal jadi tauke otak-otak

Posted:

Budak nakal jadi tauke otak-otak

Budak nakal jadi tauke otak-otak

Oleh NOOR SYAHIDATOOL AQMA MOHD. NOOR


USAHAWAN muda ini memperoleh bekalan bahan mentah dari pembekal otak-otak di Batu Pahat, Johor kerana rasanya yang cukup istimewa selain menepati cita rasa pelanggan.


PERTEMUAN dengan seorang usahawan yang menjalankan perniagaan otak-otak di Asia Cafe yang terletak di SS15, Subang Jaya, Selangor membuatkan kru Jurnal berasa kagum apabila melihat dia berjaya pada usia muda.

Jika rakan-rakanya memilih untuk menumpukan sepenuh perhatian terhadap pengajian sebelum berfikir mengenai pekerjaan, Muhammad Fikri Mohd. Yunus, 22, mempunyai pandangan yang berbeza.

Dia sanggup melakukan dua perkara secara serentak iaitu berniaga dan belajar pada masa yang sama.

"Walaupun berasal dari keluarga berada, saya lebih selesa berdikari kerana berniaga merupakan pilihan saya.

"Sebenarnya, saya seorang yang agak nakal dahulu. Tetapi, saya bertekad untuk berubah kerana tidak mahu terus dilabel nakal oleh masyarakat.

"Sejak itu, saya mula berjinak-jinak di dalam bidang perniagaan.

"Seawal usia 17 tahun, saya sudah memulakan perniagaan sendiri iaitu menjual shisha," jelasnya yang mempunyai tiga orang adik-beradik.

Muhammad Fikri yang menubuhkan syarikat Kcik Resources pada tahun 2009 memberitahu, idea untuk menjalankan perniagaan itu diperoleh ketika membantu seorang rakannya berniaga otak-otak di Petaling Jaya.

Justeru, pemuda itu melihat potensi perniagaan otak-otak yang boleh menjamin masa depannya jika dia mempunyai kesungguhan yang tinggi ditambah lagi dengan modalnya yang kecil.

"Menjalankan perniagaan menjual shisha menyasarkan pelanggan dalam kalangan remaja.

"Namun, berbeza pula dengan perniagaan otak-otak kerana sasaran pelanggannya adalah lebih meluas.

"Sebenarnya, saya memang tercari-cari cabang perniagaan yang melibatkan semua peringkat umur. Apabila bercakap mengenai otak-otak, boleh dikatakan semua peringkat umur tidak kira kanak-kanak atau orang dewasa pun menyukainya," ujar pemegang Ijazah Pengurusan Perniagaan Antarabangsa di Universiti Pengurusan Sains di Shah Alam, Selangor baru-baru ini.

Pengorbanan

Usahanya untuk mendapatkan tapak gerai yang didominasi oleh peniaga-peniaga Cina di Asia Cafe itu sebenarnya mengagumkan apatah lagi dia menjadi peniaga Bumiputera pertama yang menjalankan perniagaan di situ.

"Hampir empat bulan saya cuba meyakinkan pihak pengurusan kafe itu.

"Rezeki akhirnya berpihak kepada saya apabila pemilik kafe tersebut membenarkan saya berniaga.

"Saya diberi masa untuk memulakan perniagaan dalam tempoh seminggu.

"Alhamdulillah, saya berjaya membuka gerai otak-otak ini pada hari kelima," katanya yang menggunakan slogan Mr. Small's Otak-Otak, The Best Taste In Town.

Katanya, pengorbanan besar diperlukan apabila memilih untuk belajar sambil bekerja kerana dia perlu bijak untuk membahagikan masa.

"Saya terpaksa berkorban kerana berniaga sudah menjadi pilihan saya. Kereta menjadi rumah kedua saya ketika saya mula menjalankan perniagaan ini.

"Ada ketikanya, saya tidak tidur kerana perlu menghadiri kuliah selepas menjalankan perniagaan yang memulakan operasi sekitar pukul 5 dan berakhir pada pukul 5 pagi ini," jelasnya yang pernah bekerja sebagai penarik kereta.

MUHAMMAD Fikri turut menjual pulut panggang dan satar pedas.


Usahawan muda itu mula menjalankan perniagaan berbekalkan modal permulaan yang diperoleh sebagai penarik kereta sebanyak RM1,000.

"Alhamdulillah, pendapatan bulanan saya kini mencecah lima angka dengan pembukaan 26 cawangan di sekitar Lembah Klang.

"Saya memperoleh bahan mentah daripada pembekal otak-otak dari Kampung Parit Kuda di Batu Pahat, Johor kerana rasanya yang cukup istimewa selain menepati cita rasa pelanggan.

"Sebenarnya, warna asal otak-otak itu berwarna putih.

"Namun, penggunaan pewarna merah ketika otak-otak pertama kali diperkenalkan menyebabkan masyarakat sudah biasa dengan warna itu," tambahnya sambil memberitahu, dia kini mampu menjual sebanyak 15,000 keping otak-otak sehari.

Promosi

Memilih perniagaan otak-otak sebagai sumber pendapatan, kesungguhan dan kerajinan amat diperlukan untuk mempromosikan produknya itu.

"Para-peniaga otak-otak mencari pelanggan dengan meletakkan makanan ini dari meja ke meja makan," katanya.

Dia juga bercerita tentang ketahanan makanan itu.

"Otak-otak boleh bertahan selama lapan bulan sekiranya berada di dalam peti sejuk.

"Ia juga masih baik selepas 16 jam dikeluarkan (dari peti sejuk dan belum dibakar).

"Otak-otak yang sudah siap dibakar boleh bertahan selama dua hari," katanya yang mempunyai seramai 34 orang kakitangan di semua cawangannya.

Bagi meluaskan lagi jaringan perniagaan yang dimilikinya, Muhammad Fikri merancang untuk mengeksport produknya itu ke luar negara seperti Indonesia dan Thailand.

Malah, dia juga meletakkan sasaran untuk membuka 50 buah lagi cawangan sebagai perancangan untuk masa depannya.

"Saya juga bercadang mahu membuka peluang perniagaan kepada mereka yang berminat untuk menjadi ejen dengan modal serendah RM1,000.

Syarikatnya juga ada menyediakan perkhidmatan katering untuk majlis-majlis seperti parti hari jadi dan rumah terbuka dengan tempahan minimum sebanyak 300 keping ke atas.

Selain otak-otak, syarikatnya turut menjual pulut panggang resipi Kelantan dan satar pedas dari Terengganu.

Nikmatnya tidak berhutang

Posted:

Nikmatnya tidak berhutang

Nikmatnya tidak berhutang

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM


KEWANGAN selepas perkahwinan akan menjadi lebih teratur tanpa pinjaman peribadi untuk mengadakan kenduri besar-besaran. - Gambar hiasan


PERKAHWINAN memang menjadi idaman untuk setiap manusia dengan tujuan memiliki zuriat keturunan dan hidup dalam kebahagiaan.

Maksiat juga dapat dielakkan jika seorang lelaki itu mendirikan rumah tangga.

Situasi yang sama turut dialami oleh Nizam (nama samaran) yang telah berusia 40 tahun dan bekerja sebagai seorang eksekutif sebuah syarikat swasta.

Dia telah berkenalan dengan Siti (nama samaran di tempat kerja yang sama) selama dua tahun.

Nizam bersyukur dengan pekerjaannya itu kerana dia juga dapat mengamalkan sifat berjimat-cermat.

Lelaki yang kini mempunyai tiga orang anak itu dapat membeli sebuah kereta Proton Wira secara tunai dan sebuah rumah murah bernilai RM30,000 di Puchong, Selangor.

"Saya makan tidak bermewah-mewah.

"Saya tidak gemar bersosial seperti menonton wayang, melancong dan bermain boling. Kebanyakan pakaian yang saya beli adalah yang terpakai," katanya ketika di temui di sebuah kedai makan di Puchong baru-baru ini.

Selain tidak merokok, dia juga tidak teruja untuk membeli kereta mahal.

"Gaji bulanannya hanya untuk membayar sewa bilik dan makan. Sejumlah lagi wang daripada gajinya dihantar kepada keluarga di kampung. Selebihnya, saya simpan.

"Syukur hasil amalan berjimat-cermat itu, dalam tempoh sepuluh tahun sahaja, saya mampu membeli sebuah kereta dan rumah.

"Pada waktu malam, saya berniaga burger di flat yang disewa," katanya.

Kahwin

Disebabkan dia sudah lama mengenali Siti (bukan nama sebenar), Nizam merancang untuk menamatkan zaman bujangnya.

Dia kemudian berjumpa dengan keluarga Siti untuk meluahkan hasratnya.

"Terkejut saya, kerana keluarganya meminta wang hantaran sebanyak RM20,000. Itu belum termasuk kos kenduri dan makanan untuk para tetamu.

"Perkara itu ternyata merunsingkan saya kerana saya tidak mahu membuat pinjaman peribadi semata-mata untuk berkahwin," katanya.


NIZAM dapat membeli Proton Wira secara tunai hasil simpanannya. - Gambar hiasan


Menurut Nizam, dia tidak suka berhutang.

"Hutang itu tidak perlu kerana sebaik sahaja perkahwinan, pelbagai perbelanjaan lain yang perlu kita sediakan.

"Lagi pun keperluan seperti rumah dan kereta telah dipenuhi sekali gus tidak mendatangkan masalah buat saya apabila berkeluarga kelak," katanya.

Nizam terfikir untuk tidak menjadikan Siti sebagai isterinya kerana kos perkahwinan itu.

"Ada masanya, saya terfikir untuk meninggalkan Siti. Tetapi, masih sayangkan dia. Lagi pun, saya tidak pernah melakukan perkara yang tidak baik dengannya," ujar lelaki tersebut.

Namun, selepas menghadiri satu ceramah di sebuah masjid di Puchong, dia mempunyai pandangan yang berbeza tentang alam perkahwinan.

"Ustaz itu memberitahu, perkahwinan yang paling penting ialah pernikahan selain mengadakan majlis makan hanya sekadar untuk memberitahu jiran-jiran dan keluarga tentang perkahwinan.

"Selain itu, ustaz tersebut juga memuji sikap saya yang tidak membuat pinjaman peribadi yang bakal menyusahkan saya kelak.

"Dia juga meminta saya berbincang dengan keluarga mertua dan menjelaskan kepada mereka tentang tujuan saya untuk berkahwin," jelas Nizam.

Terima

Menurut lelaki itu, pada mulanya, agak berat untuk ibu mertuanya menerima cadangannya kerana kakak dan abang Siti melangsungkan perkahwinan secara besar-besaran.

Menurutnya, langkah yang dilakukannya adalah dengan membawa keluarga mertuanya ke kedai makan selain membelikan hadiah kepada mereka.

"Semasa itu, saya cucuk jarum dan menerangkan kepada mereka tujuan saya berkahwin dengan Siti. Saya juga memberitahu, tidak akan mempersia-siakan anak mereka.

"Saya juga memberitahu, saya tidak mahu kehidupan saya dibebani dengan hutang. Syukurlah, selepas beberapa bulan, mereka bersetuju untuk tidak mengadakan majlis perkahwinan secara besar-besaran ," katanya.

Majlis perkahwinan Nizam dan Siti diadakan serba ringkas dengan hantaran hanya RM1,000.

Kini, setelah 15 tahun berkahwin, lelaki itu bersyukur kerana dia telah mempunyai tiga orang anak selain tidak mempunyai bebanan hutang.

"Saya juga dapat menumpukan perhatian untuk membesarkan anak-anak selain dapat mengubah suai rumah.

"Saya juga dapat membeli kereta tanpa berhutang. Sebenarnya, tidak berhutang membuatkan kehidupan kita lebih selesa," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Ajal bawah tayar treler bapa

Posted:

Ajal bawah tayar treler bapa

Ajal bawah tayar treler bapa

Oleh MUHAMMAD ZIKRI
berita@kosmo.com.my

GAMBAR kenangan Rifaie bersama Ruzi.


PONTIAN - Seorang kanak-kanak lelaki berusia dua tahun menemui ajal dalam keadaan menyayat hati selepas digilis sebuah treler 10 tayar yang sedang dipandu bapanya dalam kejadian di rumah pangsa Taman Megah di sini kelmarin.

Muhamad Rifaie Aiman yang cedera parah di kepala dan badan disahkan meninggal dunia pada pukul 11.15 malam kira-kira tiga jam selepas kejadian ketika menerima rawatan di Hospital Pontian.

Kejadian malang pada pukul 9.10 malam itu berlaku ketika anak bongsu daripada tujuh beradik tersebut mengekori bapanya, Aznizam Mohd. Jahis, 33, yang mahu keluar bekerja sebagai pemandu treler di Johor Bahru.

Cerita Aznizam, Rifaie menunjukkan sikap pelik pada malam kejadian apabila berkeras mahu mengikutnya pergi bekerja berbanding hanya melambai tangan sebelum ini.

Jarak tempat kejadian dengan rumah mangsa ialah 10 meter.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

6 kereta dipecah angkara khianat

Posted:

6 kereta dipecah angkara khianat

6 kereta dipecah angkara khianat

KUALA LUMPUR - Sebanyak enam buah kereta yang diletakkan di tempat letak kenderaan Blok 213, Flat Sentul Utama dekat sini rosak selepas cerminnya dipecah disyaki akibat perbuatan khianat semalam.

Rata-rata penduduk menyedari kejadian itu pada pukul 7 pagi ketika mereka mahu menggunakan kenderaan masing-masing.

Kenderaan yang terlibat ialah Proton Persona, Waja, Wira dan Perodua Viva.

Seorang mangsa, Ruddyansjah Mahtar Hams, 30-an, berkata, dia mengetahui kereta Proton Wira miliknya dipecah selepas isterinya mahu menggunakan kenderaan itu untuk ke kedai.

"Pada mulanya, isteri saya ternampak kereta lain dipecah lalu menghubungi saya.

"Sebaik turun ke bawah, saya dapati cermin hadapan kereta kami turut dipecah selain terdapat kesan umpil pada pintu pemandu," katanya ketika ditemui.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Imam Syiah ditahan

Posted:

Imam Syiah ditahan

Imam Syiah ditahan

Oleh SHAHRULANOOR ISHAK dan KHAIRIYAH HANAFI


AHMAD RAFFLI (kiri) bersama pegawainya menunjukkan batu Karbala dan barangan lain yang mempunyai kaitan dengan ajaran Syiah yang dirampas dalam serbuan di kuarters kakitangan di ladang RISDA Pekoti Timur di Rompin, Pahang kelmarin.


KUALA LUMPUR – Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) melakukan serbuan secara berasingan di ladang RISDA Pekoti Timur, Rompin, Pahang dan sebuah premis yang dijadikan markas fahaman Syiah di Gombak, Selangor kelmarin serta malam kelmarin.

Dalam serbuan JAIP di ladang RISDA Pekoti Timur, seorang imam berusia 64 tahun yang disyaki mengamalkan ajaran itu sejak enam tahun lepas ditahan pada pukul 2 petang kelmarin.

Bagaimanapun tiada tangkapan dilakukan oleh JAIS di markas fahaman Syiah di Gombak kerana ketika serbuan pada pukul 11.30 malam kelmarin, premis tersebut kosong.

Selain itu, dalam kedua-dua serbuan tersebut, JAIP dan JAIS merampas beberapa buah kitab al-Quran, buku berkaitan Syiah, poster, beberapa kertas kerja yang menerapkan unsur-unsur Syiah dan tanah serta batu Kar- bala yang sering digunakan pengikut ajaran itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Conti wira Tok Gajah

Posted:

Conti wira Tok Gajah

Conti wira Tok Gajah

Oleh SHAHRULANOOR ISHAK
sukan@kosmo.com.my

RONALDINHO (kanan) diasak pemain Pahang, Mohd. Shahrizan pada aksi suku akhir pertama Piala Malaysia di Stadium Darul Makmur, Kuantan malam tadi.


PAHANG memilih laluan penuh berliku apabila sekadar menang tipis 3-2 ke atas Selangor PKNS dalam aksi suku akhir pertama Piala Malaysia di Stadium Darul Makmur, Kuantan malam tadi.

Tuan rumah terlebih dulu membuka tirai jaringan seawal minit pertama menerusi penyerang import, Matias Conti yang bijak menyempurnakan hantaran Azidan Sarudin.

Tersentak dengan jaringan itu, skuad pelawat mula mengatur gerakan sebelum Patrick Ronaldinho berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-36.

Kelekaan skuad Tok Gajah sekali lagi dihukum apabila PKNS berjaya menggandakan kelebihan menerusi jaringan Mohd. Lot Abu Hassan seminit kemudian.

Bagaimanapun, sorakan lebih 30,000 penyokong tuan rumah kembali bergema apabila Conti bijak menyempurnakan hantaran D. Surendran pada minit ke-49.

Gol kemenangan Pahang akhirnya hadir pada minit ke-57 apabila Conti melengkapkan hatrik selepas menyambut bola muntah yang gagal ditangkap kemas penjaga gol PKNS, Mohd. Remezy Che Ros.

Namun, pengendali Pahang, Dollah Salleh enggan anak-anak buahnya berasa selesa memandangkan PKNS kini memiliki dua gol di tempat lawan.

"Kami belum boleh meraikan kemenangan ini kerana masih ada 90 minit aksi di Shah Alam.

"Apa-apa pun, saya memuji kebangkitan pemain yang mampu bangkit meskipun terlebih dahulu ketinggalan pada babak pertama.

"Saya harap corak permainan pasukan terutamanya di bahagian benteng pertahanan mampu diperkemaskan ketika aksi kedua di Shah Alam nanti," katanya.

Kedua-dua pasukan bakal berentap dalam aksi suku akhir kedua di Stadium Shah Alam pada 4 Oktober depan.

Sime Darby cari bekalan selesa

Posted:

Sime Darby cari bekalan selesa

Sime Darby cari bekalan selesa

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


PRIMORAC (kanan) menjadi sandaran Sime Darby ketika menentang Sarawak pada aksi suku akhir pertama Piala Malaysia di Selayang malam ini.


SEJARAH telah tercipta buat Sime Darby sebaik melangkah penuh bergaya ke pentas suku akhir Piala Malaysia musim ini.

Selepas berjaya memperbaiki pencapaian musim lalu yang menyaksikan mereka terkandas di peringkat kumpulan, The Giant Killer pastinya mengidam sejarah baharu untuk mara lebih jauh pada kempen kali ini.

Pengendali Sime Darby, Ismail Zakaria berkata, moral anak-anak buahnya kini cukup memuncak menjelang pertemuan menentang juara Liga Premier, Sarawak dalam aksi suku akhir pertama di Stadium Majlis Perbandaran Selayang malam ini.

Menurut beliau, peraturan gol di tempat lawan mampu menidakkan hasrat Sime Darby mara ke separuh akhir, justeru mereka perlu memburu bekalan selesa malam ini memandangkan Bujang Senang cukup kebal di laman sendiri.

"Kami sudah melakar sejarah apabila menjejakkan kaki ke pentas suku akhir, sudah tentu pemain cukup bersemangat supaya perjuangan kami tidak terhenti setakat ini.

"Sarawak juga cukup kuat apabila beraksi di Stadium Negeri, jadi kami perlu memburu bekalan gol yang selesa bagi menjamin slot ke separuh akhir sebelum ke Kuching (5 Oktober depan).

"Namun pada masa sama, kami juga perlu berhati-hati bagi mengelak dibolosi di Selayang kelak jika enggan berputih mata," katanya kepada Kosmo! baru-baru ini.

Meskipun sedar rekod kedua-dua pasukan dalam saingan Liga Premier musim ini tidak berpihak kepada Sime Darby, Ismail enggan menjadikannya sebagai satu ukuran.

Ini kerana menurut beliau, The Giant Killer bakal tampil dengan barisan terbaik ketika berdepan Bujang Senang malam ini apabila kesemua pemain bebas daripada kecederaan mahupun penggantungan perlawanan.

"Selain anak tempatan, saya juga mencabar pemain import (Karlo Primorac dan Togaba Kontiwa Komlan) memberikan segala-galanya di atas padang kelak.

"Atas kertas, Sarawak dilihat pasukan pilihan namun itu bukan alasan kami 'mengibarkan bendera putih' sebelum berjuang.

"Jadi, saya percaya pemain Sime Darby mampu menterjemahkan setiap strategi dengan sempurna," katanya.

Sime Darby berjaya menempah slot suku akhir Piala Malaysia kali ini selepas muncul naib juara Kumpulan A apabila berkongsi sembilan mata dengan naib juara musim lalu, Angkatan Tentera Malaysia.

Jika berjaya melepasi halangan Bujang Senang, pemenang antara Pahang dan PKNS dijangka menanti Sime Darby di peringkat separuh akhir kelak.

Malaysia mahu kekal rekod bersih

Posted:

Malaysia mahu kekal rekod bersih

Malaysia mahu kekal rekod bersih

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril.abdullah@kosmo.com.my


AYAM TAMBATAN... Shahril Saabah antara tonggak skuad remaja negara pada kempen Piala Sultan Johor 2013.


MESKIPUN tiket final sudah berada dalam genggaman, Malaysia tetap memburu kemenangan ketika menentang India pada aksi terakhir peringkat kumpulan Kejohanan Hoki Piala Sultan Johor 2013 hari ini.

Malaysia mempamerkan aksi cemerlang sepanjang kejohanan yang menggunakan format round robin (liga sepusingan) itu apabila merekodkan kemenangan bersih dalam empat perlawanan terdahulu.

Prestasi konsisten skuad kendalian Muhd. Dharma Raj Abdullah itu menyaksikan mereka layak ke final menentang India, sekali gus menyaksikan perlawanan hari ini ibarat sebagai aksi pemanas badan sebelum kedua-dua pasukan berentap di pentas final esok.

"Kami akan bermain (menentang India) dalam dua perlawanan berturut-turut, jadi sudah pasti saya akan merehatkan beberapa pemain utama dan menurunkan pemain yang jarang beraksi.

"Begitupun, ia tidak bermakna kami tidak mahu mencari kemenangan. Saya selalu menekankan kepada pemain bahawa kemenangan adalah penting dalam setiap perlawanan.

"Mungkin kita sukar untuk menang berbanding India yang mempunyai kekuatan seimbang pemain utama dan simpanan.

"Namun menang atau kalah pada aksi terakhir ini tidak bermain di fikiran saya sekarang kerana saya hanya mahu melihat kemampuan pemain simpanan," jelas Dharma Raj semalam.

Tidak kira menang atau kalah dengan India petang ini, Malaysia akan tetap membuat penampilan kedua di pentas final dalam tiga edisi Piala Sultan Johor.

Pada edisi sulung 2011, Malaysia muncul juara selepas menewaskan Australia 3-2 sebelum menduduki tempat tercorot pada edisi 2012.

Bagi Dharma Raj, meskipun berasa puas dengan pencapaian anak-anak buahnya setakat ini, namun beliau sedar perjalanan skuad remaja negara itu masih lagi jauh.

"Pemain-pemain berjaya membuktikan kesungguhan dalam diri mereka dan ia sesuatu yang positif menjelang Piala Dunia Remaja di India nanti.

"Kami berjaya mengalahkan Pakistan 4-2 pada aksi keempat semalam (kelmarin) yang mana Pakistan dianggap antara pencabar utama kerana mempunyai pemain yang pernah beraksi pada Sukan Olimpik dan Piala Dunia.

"Namun, saya gembira dengan ketenangan yang ditunjukkan pemain-pemain negara dalam perlawanan tersebut. Mereka tidak cepat panik meskipun ketinggalan dan tetap bermain mengikut perancangan.

"Jadi saya anggap ia satu peningkatan yang positif ditunjukkan pemain-pemain kita," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kisah seram muzium perang

Posted:

Kisah seram muzium perang

Kisah seram muzium perang

KUBU pertahanan ini digunakan tentera Inggeris bagi mempertahankan Pulau Pinang daripada serangan musuh.


PEMINAT paranormal pasti teruja untuk menyaksikan siri dokumentari I Wouldn't Go In There (Saya tidak akan masuk ke dalam sana) yang memaparkan pengembaraan ke beberapa negara bagi menjejaki fenomena tersebut.

Menariknya, Malaysia tidak terkecuali apabila turut terpilih sebagai lokasi penggambaran bagi produksi dokumentari antarabangsa, National Geographic Channel.

Program tersebut memaparkan keadaan mistik di salah satu destinasi menyeramkan di negara ini iaitu Muzium Perang Pulau Pinang.

Pengacara I Wouldn't Go In There, Robert Joe (R.J) bersama personaliti tempatan, Nazrudin Rahman, membongkar kisah sebenar muzium yang terkenal itu.

Betulkah ia berhantu, pernahkah ada individu ternampak hantu di sana atau ia sekadar satu mainan minda?

Muzium Perang Pulau Pinang yang terletak di Bukit Maung, Pulau Pinang merupakan lokasi menyeramkan bagi kebanyakan rakyat tempatan telah 'hilang' ditelan hutan selama 60 tahun.

Ia telah ditemui semula baru-baru ini dan ditukar menjadi sebuah muzium perang. Ramai yang mempercayai muzium berkenaan dihuni makhluk halus.

Masyarakat tempatan menyatakan muzium tersebut merupakan bekas kubu perang yang dibina oleh tentera British sekitar tahun 1938 sebelum ditawan oleh tentera Jepun. Ia berperanan melindungi Pulau Pinang daripada ancaman musuh, kem banduan perang dan tapak menjatuhkan hukuman mati.

Membongkar kebenaran

RUANG sempit ini merupakan antara jalan masuk di muzium perang ini.


Sehubungan itu, R.J dan Nazrudin telah membongkar kebenaran di sebalik khabar itu.

"Sebagai rakyat Malaysia, memang sudah banyak yang saya dengar tentang Muzium Perang Pulau Pinang. Saya rasa gembira kerana berpeluang menemani R.J dalam pengembaraannya.

"Ia memberi saya pandangan mengapa sesuatu perkara dilihat dalam perspektif tertentu," ujar Nazrudin ketika ditemui pada majlis pratonton dokumentari tersebut di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kebiasaannya, masyarakat tempatan pasti menjauhkan diri daripada elemen-elemen menyeramkan seperti hantu, lembaga, kematian dan pembunuhan.

Walaupun dianggap menakutkan, R.J yang merupakan seorang pengembara dan penulis blog, mempercayai bahawa muzium itu tidak berhantu, sebaliknya satu destinasi yang kaya dengan sejarah.

Ikuti pengembaraan R.J dan Nazrudin di bekas tapak kubu perang berkenaan sambil membongkar kisah gelap penaklukan Jepun di Pulau Pinang.

Perjalanan di seluruh pulau itu menceritakan kisah-kisah tersembunyi tentang mangsa-mangsa penderaan yang dihukum. Semua petunjuk yang diperoleh membawa kepada pelaksana hukuman legenda bernama Suzuki yang pernah menyembelih ratusan tahanan di kubu tersebut.

Mereka berdua mengembara bagaikan penyiasat, lengkap dengan sesi temu bual saksi, pandangan pakar dan membongkar rahsia sebab mengapa segelintir masyarakat enggan mengunjungi muzium tersebut.

Apa yang mereka temui pasti lebih menggemparkan daripada yang disangka. Jadi, luangkan masa anda untuk menonton tayangan perdana I Wouldn't Go In There: Muzium Berhantu Malaysia yang akan disiarkan secara eksklusif di saluran National Geographic (Astro 553) pada 4 Oktober 2013, pukul 11 malam. – NADIA SHAIFUL BAHARI

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Tentera selamat tebusan, bunuh 15 pemberontak

Posted:

Tentera selamat tebusan, bunuh 15 pemberontak

Tentera selamat tebusan, bunuh 15 pemberontak

BEBERAPA anggota tentera melihat mayat yang dipercayai gerila MNLF di hadapan sebuah kediaman yang musnah di Zamboanga kelmarin.


ZAMBOANGA - Sejumlah tebusan terakhir yang ditawan pemberontak Islam di selatan Filipina berjaya diselamatkan selepas hampir tiga minggu pertempuran berlaku, kata pihak tentera semalam.

Jurucakap tentera, Leftenan Kolonel Ramon Zagala berkata, 15 gerila Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) yang membentuk beberapa kumpulan kecil terbunuh dalam pertempuran malam kelmarin.

"Kami telah menyelamatkan enam tebusan terakhir.

"Kami diberitahu ini merupakan kumpulan tebusan terakhir yang ditawan MNLF. Kami telah menyelamatkan 195 tebusan semuanya," kata Zalaga pada sidang akhbar di sini.

Sebelum ini, beberapa ratus gerila MNLF yang dipimpin oleh Nur Misuari menceroboh dan melakukan serangan di bandar raya ini pada 9 September lalu.

Mereka menjadikan beratus-ratus orang awam sebagai tebusan serta bertempur dengan pasukan keselamatan.

MNLF bertindak demikian kerana menentang rundingan damai Manila dengan kumpulan penentang terbesar di Mindanao, Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF).

Sekitar 200 orang termasuk 166 gerila terbunuh dan lebih 100,000 penduduk di bandar pelabuhan di Pulau Mindanao ini terpaksa melarikan diri.

Zalaga berkata, sekitar 300 gerila sudah menyerah diri atau ditangkap.

Menurutnya, beberapa kawasan di bandar ini belum selamat sepenuhnya kerana masih terdapat insiden tembakan dan dua letupan kuat semalam.

Bagaimanapun, Datuk Bandar Zamboanga, Isabelle Climaco-Salazar berkata, sebahagian besar aktiviti di bandar itu pulih seperti biasa dengan kebanyakan pejabat, bank, premis perniagaan dan sekolah dibuka semula.

Perkhidmatan di lapangan terbang dan pelabuhan juga kembali beroperasi. - Reuters

Peti suara Jon Hamm bermasalah

Posted:

Peti suara Jon Hamm bermasalah

Peti suara Jon Hamm bermasalah


HAMM bersama aktres, Jennifer Westfeldt tiba di Anugerah Emmy Ke-65 di Teater Nokia di Los Angeles pada 22 September lalu.- AFP


CALIFORNIA - Pelakon drama bersiri Mad Men, Jon Hamm memberitahu dia sihat walaupun akan menjalani pembedahan kecil untuk mengeluarkan ketumbuhan polip pada peti suaranya.

Menerusi satu temu bual kelmarin, Hamm yang bersuara serak berkata, 'kecederaan ringan' itu akibat dia terlalu banyak menggunakan organ tersebut.

"Saya memang banyak bercakap," katanya.

Selain masalah polip yang dialaminya, aktor berusia 42 tahun itu memberitahu, dia berasa amat sihat.

Mengulas perkembangan tersebut, jurucakap Hamm, Erica Gray berkata, pelakon itu akan menjalani pembedahan kecil sebagai pesakit luar.

Terbaharu, Hamm akan berganding dengan pelakon popular Daniel Radcliffe dalam siri mini, A Young Doctor's Notebook yang bakal memulakan tayangan pada 2 Oktober depan.- Agensi

Pil uri wanita bersalin semakin popular di AS

Posted:

Pil uri wanita bersalin semakin popular di AS

Pil uri wanita bersalin semakin popular di AS

LAURA CURTIS mencuci uri wanita bersalin di kediamannya di Lindon, Utah pada 13 September lalu.


LINDON, Utah - Seorang wanita, Laura Curtis menjalankan perniagaan kecil-kecilan menjual kapsul uri wanita bersalin sebagai makanan tambahan.

Amalan memakan uri sendiri semakin mendapat tempat di negeri Utah, Amerika Syarikat(AS). Ia ekoran organ itu dipercayai memiliki pelbagai khasiat sekali gus baik untuk ibu yang menyusu bayi mereka.

Jurucakap sebuah hospital di Utah memberitahu, dianggarkan antara 5 hingga 10 peratus ibu yang bersalin di fasiliti berkenaan akan meminta agar uri mereka disimpan.

"Amalan ini semakin popular, permintaan untuk uri kini bertambah," kata pengurus jururawat Hospital Universiti, Bernice Tenort.

Dalam pada itu, di kediamannya di sini, Curtis akan terlebih dahulu membuang gumpalan darah dan keganjilan lain pada uri sebelum mengukus organ itu selama 12 minit.

Uri tersebut kemudian dikisar menjadi serbuk sebelum diisi ke dalam kapsul ubat.

"Selain memakai sarung tangan, saya akan memastikan setiap peralatan dicuci dengan cecair pembunuh kuman sebelum melakukan kerja ini," kata Curtis.

Menurutnya, uri yang hendak digunakan perlu disimpan di dalam peti sejuk dan dihantar kepadanya dalam tempoh 48 jam selepas bersalin.

"Doktor juga perlu mengesahkan organ tersebut tidak dicemari kuman hepatitis atau HIV.

"Ramai pelanggan berpuas hati dengan perkhidmatan saya sehingga mendorong saya memasak 18 hingga 20 uri sebulan untuk dijadikan kapsul," tambah wanita itu.

Menurutnya, permintaan untuk kapsul uri itu meningkat 200 peratus sejak perniagaan tersebut diasaskan pada tahun 2011.

Dalam pada itu, seorang ibu berusia 28 tahun, Amy Coffield memberitahu, pil uri tersebut telah membantu menyelamatkan nyawanya.

"Selepas melahirkan bayi pertama, saya meroyan dan tidak ingin hidup.

"Namun, selepas mengambil pil uri sendiri ini. saya kembali ceria dan dapat melaksanakan tugas sebagai seorang ibu dan isteri," tambahnya. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Jemaah haji meninggal dunia akibat serangan jantung

Posted:

Jemaah haji meninggal dunia akibat serangan jantung

Jemaah haji meninggal dunia akibat serangan jantung

28/09/2013 8:28pm

MAKKAH - Seorang lagi jemaah haji Malaysia Shamsiah Yaacob, 59, meninggal dunia akibat serangan jantung di sini pagi tadi.

Pengarah Operasi Media Tabung Haji (TH) Anis Zuhani Ahmad berkata, Shamsiah meninggal dunia dalam bas semasa perjalanan dari Tana'im ke Masjidil Haram untuk menunaikan umrah.

Shamsiah berasal dari Lorong Kubur, Batu 25, Machang, Kelantan berada dalam bas bersama suaminya Awang Mamat ketika meninggal dunia.

Jenazah Shamsiah diurus oleh TH dan akan dikebumikan selepas solat Asar di

tanah perkuburan Syara'ek.

Sebelum ini, dua jemaah warga emas dilaporkan meninggal dunia akibat

serangan jantung di Madinah dan Makkah. - Bernama

Undang-undang pencegahan perlu bendung jenayah secara berkesan

Posted:

Undang-undang pencegahan perlu bendung jenayah secara berkesan

Undang-undang pencegahan perlu bendung jenayah secara berkesan

28/09/2013 7:49pm

PUTRAJAYA - Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, polis memerlukan undang-undang pencegahan jenayah bagi membanteras jenayah terancang dan jenayah berat dengan lebih berkesan.

Beliau menegaskan ketiadaan undang-undang yang lebih tegas akan memberi ruang kepada penjenayah bertindak di luar kawalan dan menjadikan negara seperti Mexico dan Columbia.

"Kita tidak akan membenarkan senario tersebut di sini dan kita mahu

undang-undang pencegahan yang ketat dalam usaha membantu memerangi jenayah," katanya kepada pemberita selepas menghadiri forum pencegahan jenayah dan keselamatan awam di Kementerian Dalam Menteri (KDN) di sini hari ini. - Bernama

Gempa bumi bermagnitud 6.3 gegar Pakistan

Posted:

Gempa bumi bermagnitud 6.3 gegar Pakistan

Gempa bumi bermagnitud 6.3 gegar Pakistan

28/09/2013 6:38pm

KUALA LUMPUR - Satu gempa bumi kuat bermagnitud 6.3 pada skala Richter melanda Pakistan pada 3.34 petang, hari ini.

Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia di sini, pusat gempa ialah

248 kilometer di barat daya Larkana, Pakistan dan 4,304 kilometer di barat laut Langkawi, Kedah.

Tiada ancaman Tsunami dikeluarkan. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Adam, Fiza mencari kesempurnaan

Posted:

Adam, Fiza mencari kesempurnaan

Adam, Fiza mencari kesempurnaan

TERKENANG kembali lirik lagu Benar Benar yang dipetik daripada album Adam 3 ketika menyaksikan pernikahan bintang lulusan Akademi Fantasia 2, Adam, pada Khamis lalu: "Ku benar-benar cinta, ku benar-benar sayang, tak terjawab bila hati bertanya ke mana kau hilang."

Lirik itu menceritakan secara total perasaan sebenar melalui renungan mata Adam atau nama sebenarnya Mohd. Aizam Mat Saman, 30, ketika mengucup lembut dahi suri hatinya, Fiza Abdul Halim usai dinikahkan tepat pukul 10.30 pagi.

Majlis berlangsung ringkas, mengambil lokasi di pejabat Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Shah Alam, Selangor pada pagi 25 September lalu, Adam nampak tenang.

Dengan sekali lafaz, Fiza atau nama sebenarnya Siti Zaidatul Fiza Abdul Halim, 32, selamat bergelar isteri kepada Adam.

Kata Adam, dia mengakui ikatan kasih dan sayang bersama Fiza yang membawa ke gerbang perkahwinan adalah cinta pandang pertama.

"Majlis ini tidak tergesa-tegas pun cuma mungkin ramai yang mendapat tahu pada saat-saat akhir, nampak seperti kami memaklumkan secara mengejut pada minggu yang sama dengan tarikh pernikahan kami.

"Kami mula berkenalan dengan bertukar-tukar pin Blackberry Messenger (BBM) pada awal tahun ini kemudian masing-masing senyap.

"Sehingga pada awal bulan Ramadan (Julai) lalu, saya ternampak gambarnya bertudung di status BBM. Lantas saya tegur, fikir saya mungkin dia berhijab untuk lakonannya.

"Kemudian, dia mengakui bahawa dia sudah berhijrah dan sedang mendalami ilmu agama. Pertama kali saya mengajak dia berjumpa dan kami berkongsi cerita.

"Selepas pertemuan itu, saya termimpikan Fiza dan selepas membuat solat istikharah, saya mengambil keputusan untuk melamar Fiza pada pertemuan kali kedua selepas menunaikan solat tarawih," ujar Adam yang ditemui usai majlis akad nikah.


ADAM menerima anak-anak Fiza iaitu Ferra Aryanna, 5, dan Feeya Adyrra, 4 sebagai anak tirinya dengan hati yang terbuka.


Sampai seru

Adam pada mulanya bercadang untuk menamatkan zaman bujangnya pada usia 28 tahun, namun apabila bertemu dengan Fiza, pelantun lagu Tak Tahu itu merasakan jodohnya telah sampai.

"Saya target untuk berkahwin pada usia 28 tahun tapi baru sekarang jodoh saya sampai. Malah, selepas melamar Fiza kami merancang untuk berkahwin pada tarikh 19 September sempena hari jadi saya tapi ada beberapa perkara yang tidak dapat diselesaikan sebelum tarikh itu.

"Saya mahukan isteri saya dekat dengan agama Islam dan dia pun ke arah mencari ilmu agama. Saya pun bukan seorang yang pandai tapi sekadar mampu untuk berkongsi sebagai pedoman hidup," tambah Adam.

Membina keserasian daripada kesilapan lampau, kata Adam, secara tidak langsung mengukuhkan ikatan yang terbina antaranya dan Fiza.

"Kami tidak selalu berjumpa tapi pertuturan, kehebatan dia dan kesilapan lalu yang membuatkan dia menjadi seorang wanita yang tegas selain memiliki kriteria seorang ibu yang penyayang membuatkan saya terpikat.

"Saya berdoa jika benar dia baik, dekatkan dia pada saya dan begitulah sebaliknya. Syukur Alhamdulillah kini dia sah menjadi isteri saya," ujar Adam.

Faktanya, Fiza sebelum ini pernah mendirikan rumah tangga bersama Ahmed Farriq Zainul Abidin dan telah bercerai tiga tahun lalu selepas dikurniakan dua orang cahaya mata, Ferra Aryanna, 5, dan Feeya Adyrra, 4.

Panggil Abi

Ditanya kesediaan Adam untuk menjadi bapa tiri kepada dua orang anak hasil perkahwinan pertama Fiza, katanya ketika pertama kali dipertemukan lagi dia sudah dipanggil Abi (ayahku).

"Saya bersedia untuk menjadi seorang ayah. Mungkin sejak kecil lagi saya sering menjaga adik-beradik saya yang jarak usianya jauh daripada saya menyebabkan saya menjadi seorang yang berdikari dan sukakan kanak-kanak," kata Adam.

Status Fiza sebagai ibu tunggal pula tidak mematahkan impian Adam untuk menyunting bekas anggota kumpulan Elite itu. Begitu juga penerimaan keluarga Adam.

"Ibu saya pada mulanya terkejut dengan keputusan saya kerana dia bimbang saya tidak mampu menggalas tanggungjawab besar ini.

"Pada hari raya Aidilfitri lalu, Fiza datang ke Kota Kinabalu untuk berjumpa dengan keluarga saya dan Alhamdulillah dia lulus sesi 'temuduga' tersebut.

"Tambah menarik, nenek, ibu dan emak saudara saya pula yang jatuh hati pada peribadi Fiza. Jujur saya katakan tanggungjawab saya kini bertambah besar dan saya berharap agar dipermudahkan urusan selepas ini," tutur Adam lagi.


ADAM terpaut dengan Fiza kerana melihat dia sebagai wanita yang cekal dan lemah lembut.


Jodoh lancar

Sementara itu, akui Fiza sebelum berkenalan dengan Adam dia terlebih dahulu mengenali dua orang jejaka lain namun masih teragak-agak untuk meneruskan perhubungan.

"Saya tidak sangka sebenarnya akan berkahwin dengan Adam, terkejut dan tidak jangka dia akan melamar saya dengan begitu cepat.

"Saya tiada jawapan untuk berkata tidak tentang lamaran itu kerana sepanjang perkenalan saya berasa senang bersamanya.

"Memang benar sebelum ini saya pernah berkenalan dengan dua orang lelaki lain selepas bercerai tapi ini hikmah Allah. Jodoh dan rezeki itu kita tidak tahu," buka bicara Fiza.

Mengharapkan agar jodoh bersama Adam dapat memperbaiki kekurangan diri, doa Fiza agar rumah tangga yang tercipta kekal hingga hujung usia.

"Saya akan memperbaiki kelemahan diri dan lebih banyak belajar daripada kesilapan lampau. Setelah berhijrah saya rasa lebih tenang dan tidak mudah melenting seperti dulu.

"Insya-Allah saya akan menjaga batas-batas pergaulan dan lakonan saya selepas ini. Tidak akan ada lagi adegan di atas katil mahu pun berpegangan tangan dan saya juga perlu memilih watak yang lebih sesuai dengan status dan penampilan saya sekarang.

"Keluarga saya merestui perhubungan saya dan Adam selain mengharapkan agar ikatan kami ini kekal hingga akhir hayat," katanya.

Fiza dan Adam dinikahkan oleh Pendaftar Nikah dan Rujuk Daerah Petaling, Suhaimi Ahmad Wakid berwalikan bapanya, Abdul Halim Abdul Aziz.

Pelakon itu menerima sepersalinan lengkap solat dan senaskhah al-Quran sebagai hantaran serta mas kahwin bernilai RM300.

Shuhaimi kecewa Fida lari

Posted:

Shuhaimi kecewa Fida lari

Shuhaimi kecewa Fida lari

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN

SHUHAIMI LUA


KECOH baru-baru ini apabila pengarah muda Shuhaimi Lua dikatakan mengamuk di set penggambaran gara-gara tindakan seorang pelakon utama telefilem Kampungku Aidil Adha (akan ditayangkan pada 15 Oktober) yang menghilangkan diri sebelum sesi penggambaran selesai.

Malah, Fida didakwa kerap merungut mengenai isu logistik sepanjang penggambaran selama lapan hari itu. Ekoran tidak puas hati, pelakon tersebut mengambil tindakan nekad meninggalkan set penggambaran tanpa sebarang penjelasan.

Kosmo! menemu bual pengarah Shuhaimi Lua yang meluahkan rasa kesal terhadap tindakan pelakon tersebut.

Dalam pada itu, Fida turut memberikan respons terhadap tohmahan yang dilemparkan terhadapnya selain menyatakan tindakan lanjut yang akan diambil berhubung perkara terbabit. Ikuti temu bual berikut.

Kosmo!: Apakah sebenarnya yang berlaku antara Shuhaimi dan Fida?

SHUHAIMI: Saya diberitahu oleh krew produksi bahawa Fida gagal menamatkan penggambaran seperti yang telah dijadualkan. Saya tiada sebarang masalah pun dengan mana-mana pelakon termasuk Fida sepanjang penggambaran lapan hari untuk telefilem itu. Akibat daripada tindakan Fida, jalan cerita terpaksa diubah memandangkan dia membawa watak utama. Jadi, saya masih menunggu penjelasan daripada pihaknya.

Mungkin anda juga ada dimaklumkan oleh krew produksi kenapakah Fida mengambil tindakan terbabit?

Ya, ada krew memaklumkan bahawa Fida tidak berkenan dengan dialog yang seperti memerli dirinya, tapi setahu saya sebelum dia memberikan kata putus untuk berlakon telefilem ini, dia sepatutnya sudah membaca dan memahami dialog terlebih awal dan bukannya melenting tidak tentu hala. Saya juga dimaklumkan bahawa Fida mempertikaikan kredibiliti saya sebagai seorang pengarah baharu.

Bagaimana pula dengan logistik pihak produksi yang dikatakan tidak memuaskan hati?

Sepanjang penggambaran di Baling, Kedah, saya tidak mendengar sebarang rungutan daripada Fida atau pun mana-mana artis lain berkenaan masalah logistik terutama hotel. Memandangkan lokasi penggambaran di kawasan kampung, sudah pasti hotel yang berdekatan pun bukannya hotel mewah.

Sepatutnya Fida boleh berbincang dengan saya masalah yang dihadapinya supaya saya boleh tolong selesaikan kerana apabila di set saya mempunyai kuasa untuk menentukan shot dan jadualnya. Bukannya hanya mengadu kepada pengurus peribadinya yang berada di Kuala Lumpur dan tidak tahu menahu apa yang berlaku.

Fida juga ada menulis di laman sosial Twitter bahawa jadual penggambaran yang kacau-bilau dan tidak menjaga kebajikannya. Komen anda?

Ada babak telefilem itu memerlukan kerjasama orang kampung seramai 500 orang untuk melaksanakan ibadah korban dua ekor lembu jadi mungkin jadual penggambaran tidak dapat diselarikan mengikut perancangan asal.

Apakah tindakan lanjut daripada pihak produksi?

Pihak pengurusan Fida ada menghubungi penerbit berkenaan urusan pembayaran dan konflik yang berlaku tapi saya tiada hak untuk masuk campur.

FIDA mendakwa dia meninggalkan set penggambaran kerana fobia terhadap kebajikan artis yang kurang diberi perhatian.


Fobia babak masuk hutan

Kosmo!: Fida dikatakan bersikap diva sepanjang penggambaran di Baling, Kedah baru-baru ini. Apakah komen anda?

FIDA: Saya tidak lari daripada set penggambaran, tapi sebenarnya lebih kepada fobia untuk babak terakhir kerana saya perlu masuk ke dalam hutan lagi. Saya bimbang akan keselamatan saya sebab krew produksi main redah saja masuk ke hutan yang baharu diterokai. Saya minta maaf, kebajikan untuk artis sangat teruk, saya tidak dibekalkan tempat pun untuk menukar baju dan mereka sepatutnya faham situasi saya sebagai perempuan.

Berkenaan kebajikan pula, saya diberikan sebuah bilik sempit yang perlu dikongsi bersama tiga lagi krew produksi. Saya akur.

Kenapakah sampai perlu meninggalkan set penggambaran, bukankah masalah seperti itu boleh dibawa berbincang?

Selagi perkara buruk tidak berlaku mungkin tiada pihak yang kisah, tapi saya perlu mengambil tindakan itu sebagai pedoman untuk artis-artis lain kerana artis pun ada hak. Saya memandang daripada sudut positif dan mengambil serius akan hal keselamatan saya. Saya harap produksi itu akan menjadikan perkara ini sebagai iktibar dan memperbaiki kelemahan agar lebih bagus.

Apakah tindakan lanjut daripada pihak anda terhadap soal kebajikan yang terabai itu?

Saya telah membuat aduan kepada Seniman dan saya menyerahkan tindakan lanjut kepada pihak tersebut.

Sudikah anda berjumpa atau mungkin selepas ini bekerjasama lagi dengan produksi terbabit?

Saya tidak kisah asalkan mereka profesional tapi saya tidak mahu perkara berulang. Shah (pengurus peribadi) pun sudah berbincang dengan mereka dan kalau ada perubahan positif saya tiada masalah cuma mungkin fobia itu masih ada. Takut juga selepas tamat penggambaran saya pula yang jatuh sakit.

Wan Nor Azlin tak kisah dilabel anak derhaka

Posted:

Wan Nor Azlin tak kisah dilabel anak derhaka

Wan Nor Azlin tak kisah dilabel anak derhaka

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


WAN NOR AZLIN mendakwa dia bersama tiga anaknya tinggal di rumah yang tiada bekalan air dan elektrik sejak lapan bulan lalu.


PERMASALAHAN yang melanda pelakon Wan Nor Azlin seperti tiada kesudahannya. Setelah kes dengan bekas suaminya berakhir, kini dia berhadapan pula konflik dengan bapanya kandungnya sendiri, Wan Mohd. Husain.

Semuanya berpunca daripada pemilikan sebuah rumah di Taman Keramat, Kuala Lumpur apabila bapanya menfailkan saman pada 5 Februari lalu kerana dia enggan keluar daripada rumah berkenaan yang diduduki tidak sampai setahun.

Pelakon itu meluahkan dia tidak kisah dengan segala tanggapan serong masyarakat terhadapnya, meskipun ada yang mahu melabelkannya sebagai anak derhaka.

Ujarnya, segala konflik yang timbul itu merupakan masalah dalaman keluarga. Disebabkan itu dia lebih banyak mendiamkan diri dan enggan memburukkan lagi keadaan.

Ikuti luahan Wan Nor Azlin seterusnya ketika ditemui semasa majlis pelancaran drama bersiri Mencintamu baru-baru ini.

Kosmo!: Apabila kisah pergeseran dengan bapa menjadi bualan ramai, adakah ia memberi impak kepada kehidupan anda?

WAN NOR AZLIN: Berkenaan dengan isu ini, impak yang paling ketara sudah tentu melibatkan maruah keluarga. Orang luar boleh bercakap apa sahaja yang disukai, tetapi mereka tidak tahu situasi sebenar yang berlaku. Apapun label yang diberikan kepada saya sekarang, ia langsung tidak menjadi kudis dalam kehidupan saya. Semuanya ini saya anggap sebagai ujian yang agak berat daripada Allah.

Apakah perkara yang membuatkan anda berasa kecewa?

Secara jujur saya kecewa apabila mengenangkan nasib ketiga-tiga anak saya berbanding diri sendiri. Bayangkanlah, kami tinggal di rumah tanpa bekalan air dan elektrik selama lapan bulan. Lagipun salah seorang anak saya sebelum ini bakal menduduki peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR). Sudah tentu sukar untuk dia membuat ulang kaji pelajaran dalam keadaan selesa.

Bagaimanakah pula dengan impak terhadap kerjaya lakonan?

Setakat ini tawaran berlakon masih lagi banyak, namun kerisauan itu tetap ada. Tidak dinafikan saya bimbang kalau ada penerbit atau pengarah yang enggan mengambil saya berlakon lagi. Sebelum ini saya pernah melalui zaman kejatuhan kerana kontroversi yang melanda, sehinggakan mengambil masa yang lama untuk bangkit semula. Lakonan juga merupakan periuk nasi dan punca rezeki untuk menyara anak-anak.

Mengapakah anda berat membuka mulut apabila diminta memberi komen terhadap permasalahan yang timbul?

Pertama sekali saya telah dinasihatkan oleh peguam supaya tidak mengeluarkan sebarang kenyataan. Selain itu, saya tidak mahu isu dengan bapa kandung diperbesar-besarkan sehingga menjadi bualan ramai. Tambahan pula masyarakat akan tetap beranggapan seorang bapa betul manakala anak pula bersalah. Cuma, saya berharap supaya orang ramai tidak terus menjatuhkan hukum sebelum mengetahui keadaan dan situasi sebenar.

Selain mahkamah, tiadakah jalan lain yang boleh digunakan untuk menyelesaikannya?

Itu sahaja jalan yang ada kerana memang tiada pilihan lain yang boleh dilakukan. Lagipun saya hanya inginkan kos perbelanjaan menambah baik rumah tersebut berjumlah RM64,000 dapat dikembalikan semula.

Wang itu sangat penting kerana saya boleh menggunakannya membeli rumah lain atau menyewa untuk tempat saya dan anak-anak berteduh. Sebagai seorang ibu tunggal, saya mempunyai tanggungjawab yang besar kepada anak-anak.

Adakah anda tidak mahu berbaik-baik semula dengan bapa?

Apa pun yang terjadi dia tetap bapa kandung saya sampai bila-bila. Namun begitu, perkara yang paling mengecewakan saya apabila dia terus berubah setelah berkahwin lain. Ketika masih hidup bersama arwah ibu saya dahulu, sikapnya amat berlainan berbanding sekarang. Itulah yang membuatkan saya masih lagi terus tertanya-tanya dengan perubahan sikapnya itu.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved