Ahad, 24 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bangga Pangkor dikenali pelancong

Posted:

Bangga Pangkor dikenali pelancong

Bangga Pangkor dikenali pelancong

KUNJUNGAN Pak Ya ke Galeri Pangkor yang dahulunya merupakan tapak Sekolah Kebangsaan Pangkor baru-baru ini mengimbau kenangan zaman persekolahannya.


SETIAP kali laungan azan dari sebuah masjid di Kampung Masjid, Pulau Pangkor, Perak menandakan masuk waktu solat, lelaki itu pasti bergegas ke sana.

Rumahnya terletak kira-kira satu kilometer (km) dari masjid tersebut. Dia hanya berjalan kaki ke sana. Selepas solat, dia terus bersiar-siar melihat pemandangan dan persekitaran Jeti Pulau Pangkor.

Jarak perjalanan dari rumah ke masjid dan ke jeti dianggarkan kira-kira 3 km sehala.

Begitulah rutin, Zakaria Awang yang kini berusia 94 tahun dalam menempuhi usia senjanya di pulau yang terkenal dengan produk ikan bilis itu.

"Setakat ini, bapa saya merupakan satu-satunya warga emas tertua di Pulau Pangkor. Rakan-rakannya yang membesar bersama di pulau ini sudah lama meninggal dunia," ujar Sabri Zakaria, salah seorang anak Zakaria yang kini bertugas sebagai Penyelia Majlis Perbandaran Manjung di pulau itu.

Tambah Sabri, bapanya itu gemar minum di kedai kopi berhampiran masjid itu.

Ketika Kosmo! bertemu dengan Zakaria atau lebih mesra dengan panggilan Pak Ya di teratak yang dihuninya bersama keluarga sejak tahun 1970-an di Kampung Masjid, fizikalnya masih kuat. Cuma dia menghadapi sedikit masalah pendengaran.

Menurut Zakaria, mandi lima kali sehari sebelum menunaikan solat merupakan rutinnya sejak kecil. Mungkin amalan itu jugalah antara rahsia tubuhnya sihat sehingga kini. Dia juga mahir matematik dan menghafal sifir dengan baik.

Dengan dialek Perak utara, masih mengingati tahun dan peristiwa penting yang berlaku di pulau itu, Pak Ya cukup ramah berkongsi maklumat zaman kecilnya.

Menyelusuri kisah hidupnya, Pak Ya memberitahu, Pulau Pangkor tidak seperti yang dilihat oleh generasi kini.

Lebih lapan dekad lalu iaitu ketika Pak Ya berusia sembilan tahun, Pulau Pangkor merupakan kawasan hutan tebal dan mempunyai penduduk sekitar 500 orang.

Keindahan, keputihan pasir pantai dan laut yang luas terbentang merupakan sumber rezeki kebanyakan penduduk pulau itu.

"Selain hasil laut, ibu bapa saya turut mencari ubi kayu di kawasan hutan pulau ini. Dengan keadaan rumah yang serba kekurangan, lampu minyak tanah dan telaga merupakan sumber yang kami manfaatkan sebaiknya," ujar Pak Ya.


SUASANA tenang merupakan salah satu tarikan pelancong asing ke pulau yang menjadi signatur negeri Perak.


Naik tongkang

Di Pulau Pangkor, kaum Cina merupakan majoriti dalam kalangan populasi penduduk diikuti kaum Melayu dan India.

Cerita Pak Ya, kaum Cina berketurunan Kong Pao dari Tanah Besar China mula menjejakkan kaki ke pulau tersebut menaiki tongkang pada tahun 1938.

Hasil kerja keras mereka, masyarakat tersebut menjadi nelayan dan mula membuka perniagaan memproses ikan kering secara kecil-kecilan.

"Saya juga merupakan seorang nelayan ketika itu. Walaupun kami bersaing dengan kaum Cina ketika itu, namun kami hidup aman dan damai. Saya dapat merasai suasana itu sehingga ke hari ini. Ikan pada masa itu dijual 80 sen sekati (600 gram)," ujarnya yang menggunakan palong sebagai alat untuk menangkap ikan di laut suatu ketika dahulu.

Mengulas mengenai sejarah nama Pulau Pangkor, Pak Ya ada jawapannya.

Menurut cerita orang-orang lama, pulau itu merupakan laluan bagi kapal-kapal pedagang yang belayar ke Tanah Melayu dan mereka telah melihat sesuatu yang pelik di pesisiran pantai.

"Dari laut, pedagang-pedagang ini melihat ramai orang sedang duduk mencangkung sambil membuang air besar di tepi pantai setiap kali melintasi pulau ini.

"Menjadi lumrah manusia yang tidak boleh melihat sesuatu yang aneh, mereka menggelarkan pulau ini sebagai pungkoq iaitu punggung dalam bahasa utara. Disebabkan peralihan masa, sebutan itu perlahan-lahan bertukar menjadi Pangkor," ujar bekas pelajar Sekolah Kebangsaan Pangkor itu.

Tutur Pak Ya, jeti Pulau Pangkor yang tersergam indah pada hari ini tidak seperti jeti yang digunakan penduduk pulau itu suatu ketika dahulu.

Kawasan tepian pantai yang dipanggil Batu Kejik merupakan kawasan pelabuhan bot dan sampan untuk ke bandar Lumut bagi menjual hasil laut.

Bangga

"Saya bersyukur dengan perubahan jeti Pulau Pangkor. Dulu, semua ini tiada. Setiap hari saya lihat berpusu-pusu pelancong luar negara memasuki Pulau Pangkor. Saya berasa bangga menjadi warga pulau ini," ujarnya.

Peristiwa sedih sepanjang 94 tahun meniti kehidupannya di pulau itu ialah peristiwa rusuhan kaum di Pulau Pangkor pada tahun 1959. Tragedi itu berlaku sedekad lebih awal daripada rusuhan kaum terbesar di Malaysia pada 13 Mei 1969 di ibu negara.

Peristiwa itu telah mencetuskan rusuhan dan pergaduhan antara masyarakat Melayu dan Cina yang dianggap peristiwa hitam yang pernah terpalit dalam lipatan sejarah pulau itu.

"Saya dan keluarga hanya duduk di rumah, berdoa meminta keselamatan dan kesejahteraan keluarga serta penduduk daripada Allah," ujarnya.

Mempunyai pengalaman berada di bawah payung enam Perdana Menteri, Pak Ya menganggap Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai pemimpin ulung yang telah membawa perubahan kepada pemikiran rakyat dan pembangunan Malaysia.

Dengan keluasan 2,200 hektar dan populasi penduduk kira-kira 25,000 orang, kebanyakan masyarakat di Pangkor bekerja sebagai nelayan selain dalam industri perhotelan.


PEKAN Pulau Pangkor merupakan kawasan tumpuan kegiatan ekonomi penduduk pulau itu.


Perasaan naik feri

Seorang penyambut tetamu di Pangkor Bayview Beach Resort yang terletak di Teluk Nipah, Norazuwa Md. Isa, 28, mengakui dia amat menyayangi pulau yang menjadi tanah kelahirannya.

Ibu kepada seorang cahaya mata itu memberitahu, kos hidup di pulau itu tidak terlalu tinggi. Dengan pendapatan yang diperoleh, dia membantu suaminya yang menjalankan perniagaan kedai runcit di Teluk Kecil.

"Lima tahun saya bekerja di hotel ini. Tidak pernah terlintas di dalam hati untuk keluar dari Pulau Pangkor. Seluruh keluarga saya dan suami tinggal berdekatan dan ini memudahkan kami untuk menjalan aktiviti kekeluargaan," ujarnya.

Baginya, perkara istimewa yang dilalui oleh seluruh warga pulau yang terletak dalam daerah Manjung itu ialah panorama dan perasaan menaiki feri.

"Orang yang tinggal di tanah besar jarang mempunyai peluang seperti kami. Walaupun ramai yang beranggapan menaiki feri ke Lumut itu sesuatu yang merumitkan, bagi saya ia sesuatu yang menyeronokkan," jelasnya.

Seorang lagi penduduk yang mengusahakan perkhidmatan peralatan sukan air di Pantai Teluk Nipah, Mohd. Noor Jamalludin, 50. Bisnesnya itu merupakan satu sumbangan kepada penduduk tempatan.

Pemilik perusahaan Beach Boy Water Sport itu memberitahu, dia membuka peluang pekerjaan kepada penduduk terutamanya warga muda di Pulau Pangkor untuk meneruskan kelangsungan hidup di pulau tersebut.

"Sehingga kini, saya mempunyai tujuh orang staf yang kesemuanya merupakan anak jati pulau ini. Sukan air merupakan aktiviti wajib sekiranya pelancong ke pulau ini. Setakat ini, perniagaan saya mendapat sambutan lebih-lebih lagi ketika musim cuti sekolah.

"Dalam kesibukan saya menguruskan bisnes ini, saya juga berharap agar Pantai Teluk Nipah dijaga dengan baik terutama dari aspek kebersihan. Saya percaya, selagi pantai ini dijaga, pasti ramai pelancong akan terus berkunjung," ujar bekas anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Lumut itu.

Panorama Pangkor waktu malam

Posted:

Panorama Pangkor waktu malam

Panorama Pangkor waktu malam

LAMPU berwarna-warni menerangi kawasan kedai berbumbung di pekan Pangkor.


TERKENAL dengan ikan bilis bermata biru yang menjadi oleh-oleh wajib pelancong, Pulau Pangkor sentiasa mempunyai produk yang melambangkan signatur pulau itu.

Keindahan panorama laut dan persekitaran Selat Dinding yang memisahkan pulau itu dengan bandar Lumut dapat dihayati sepanjang perjalanan pelancong menaki feri dari bandar itu.

Kepada yang pernah berkunjung ke Pulau Pangkor lima atau sedekad yang lalu, anda pasti melihat perubahan pulau yang menjadi daya tarikan di negeri Perak itu terutamanya dari aspek pembangunan infrastruktur.

Bagi jurugambar Kosmo!, Wahidin Salim, Pangkor pada pandangan mata kasar beliau kini berbeza berbanding kunjungannya lapan tahun lalu.

Jika sebelum ini, sepanjang jalan enam kilometer dari pekan Pangkor ke Pantai Teluk Nipah, tiada lampu menerangi jalan itu lebih-lebih lagi pada waktu malam.

Tetapi kini, hampir setiap 50 meter, pasti ada lampu yang menjadi peneman di kala melalui jalan yang berbukit bukau itu.

Pegawai Khas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pangkor, Asmadi Teh, 51, memberitahu, sistem pencahayaan di jalan utama seluruh Pulau Pangkor memudahkan penduduk pulau mahupun pelancong untuk menikmati pemandangan pulau pada sebelah malam.

"Selain lampu jalan, pencahayaan di pekan Pangkor juga telah dibaiki. Sebelum ini, kawasan pekan Pangkor juga tidak seindah seperti yang dilihat pada masa kini. Lampu-lampu berwarna-warni telah menghiasi panorama malam pekan Pangkor.

"Kami juga telah mendapat komen positif daripada pelancong bahawa mereka tidak lagi risau untuk keluar bersiar-siar di pekan pada waktu malam," ujarnya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Tambahnya, kejadian kebakaran yang menyebabkan 12 kedai cenderamata dan produk hasil laut di pekan itu enam tahun lalu telah membuka lembaran baharu buat peniaga.


SUASANA terang menjamin keselamatan pelancong untuk bersiar-siar di pekan Pangkor pada waktu malam.


Jumlah pelancong

"Pihak kerajaan telah membantu membina kedai baharu untuk mereka dan sehingga kini ia merupakan salah satu destinasi wajib bagi pelancong untuk membeli oleh-oleh dari Pulau Pangkor.

"Selepas peristiwa itu, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir telah memberi geran kepada pemilik kedai bagi memudahkan mereka untuk membuat pinjaman bank," ujar anak kelahiran Kampung Teluk Kecil itu.

Perkhidmatan feri ke pulau yang mempunyai purata pelancong seramai 10,000 hingga 15,000 orang pada musim cuti sekolah itu juga telah dinaik taraf.

Menurut Asmadi, pada tahun 1980-an, hanya satu syarikat sahaja yang mengendalikan perkhidmatan feri kayu iaitu Min Lian dari Pengkalan Jeti Lumut.

Kini, Syarikat Mesra Feri, Syarikat Duta Pangkor dan Syarikat Pan Silver merupakan syarikat yang menyediakan perkhidmatan feri untuk pelancong mahupun penduduk pulau dalam menempuhi perjalanan selama 30 minit ke Pulau Pangkor.

Bagi pelancong yang inginkan perjalanan yang lebih singkat ke Pulau Pangkor, Jeti Marina Island, Teluk Muruh, Lumut yang menyediakan perkhidmatan bot laju merupakan destinasi pilihan pelancong ke pulau itu.

Asmadi turut memberitahu, kerajaan negeri dalam perancangan untuk menjadikan Pulau Pangkor sebagai kawasan bebas cukai.

"Sehingga kini, kami masih belum menerima kelulusan daripada Kerajaan Persekutuan berhubung perkara tersebut. Namun, usaha itu dianggap sebagai salah satu cara untuk menarik lebih ramai pelancong ke pulau ini," jelasnya.- MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

Big Bad Wolf di Pulau Pinang

Posted:

Big Bad Wolf di Pulau Pinang

Big Bad Wolf di Pulau Pinang

Oleh NIZHA PERIASWAMY


ANDREW berbangga melihat semakin ramai rakyat negara ini yang mula membudayakan amalan membaca.


BERCAKAP mengenai buku, perkara pertama yang sering difikirkan sebelum membuat pembelian sudah tentunya genre bahan bacaan yang dicari. Perkara kedua, tentu sekali mengenai harga, sama ada mampu dimiliki atau tidak.

Acap kali, seseorang mungkin terlepas daripada memiliki sebuah buku disebabkan harganya yang agak mahal.

Namun isu harga, mungkin tidak lagi menjadi penghalang terutamanya kepada mereka yang tinggal di sekitar Lembah Klang. Ini kerana jualan buku terbesar negara, Big Bad Wolf (BBW) menjadi penanda aras dalam acara jualan yang menjanjikan harga diskaun mencecah sehingga 80 peratus.

Pemilik stor buku, Bookxcess di Amcorp Mall atau lebih tepat lagi lelaki di sebalik acara jualan buku BBW, Andrew Yap bersama-sama isterinya, Jacqueline Ng, mengakui berpuas hati melihat semakin ramai yang mampu membeli pelbagai bahan bacaan.

Ketika ditemui di pejabat Bookxcess di Petaling Jaya, Andrew berkata, walaupun menyedari hakikat bahawa budaya membaca masih agak rendah dalam kalangan rakyat Malaysia, tetapi penjualan buku yang berkualiti pada harga yang murah ternyata melonjakkan minat membaca.

"Saya sendiri tidak membesar dalam budaya membaca kerana kurang berkemampuan. Tetapi apabila kami menawarkan harga yang murah, saya dapat melihat dan merasai keterujaan pelanggan yang datang untuk mendapatkan pelbagai jenis buku," katanya yang baru-baru ini mengadakan jualan buku berterusan selama 63 jam di Pusat Konvensyen Mines, Seri Kembangan, Selangor.

Terbaru jualan BBW kini singgah di Pulau Pinang sejak Jumaat lalu hingga 31 Mac ini. Jualan bermula dari pukul 9 pagi hingga 9 malam itu diadakan di Penang Times Square, George Town.


PENDUDUK negeri Pulau Mutiara kini berpeluang merasai keseronokan membeli buku pada harga yang murah.


Anjurkan pertandingan

Berkongsi lebih lanjut tentang BBW yang diadakan sejak Mei 2009, Andrew mengakui ia bukan satu usaha yang mudah. Melibatkan ruang yang besar, tentu sekali sewa yang mahal, tenaga kerja yang ramai, tugasan logistik yang berat, jualan BBW itu sendiri satu cabaran besar kepada Andrew dan isterinya.

Mengimbau mengenai stor bukunya pula, Andrew memberitahu dulu ia hanya bersaiz 46.45 meter persegi (500 kaki persegi). Kini ia dikembangkan kepada 278.71 meter persegi (3,000 kaki persegi) dengan menawarkan lebih 10,000 judul buku berbeza genre.

Andrew memberitahu, sebagai mengalu-alukan para pelajar menggunakan Baucar Buku Satu Malaysia (BB1M), untuk membeli buku Bookxcess menganjurkan pertandingan dengan tawaran hadiah menarik. Diadakan dalam tiga pusingan bermula 22 Februari hingga 31 Mei 2013, pelajar yang menggunakan BB1M hanya perlu mengisi borang dan menjawab tiga soalan mudah.

Selepas itu mereka berpeluang memenangi tiga hadiah utama bagi tiga pusingan dan 15 hadiah berupa gajet setiap pusingan.

Di samping itu, Bookxcess juga menggalakkan para pelanggannya berfikir dengan kreatif apabila menganjurkan pertandingan penulisan.

"Pelanggan boleh menulis sebuah cerita pendek dalam 100 patah perkataan dan setiap dua minggu kami akan memilih tiga pemenang untuk dicetak cerita pendek mereka pada resit Bookxcess," kongsinya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Empat pengganas ditembak mati

Posted:

Empat pengganas ditembak mati

Empat pengganas ditembak mati

Anggota tentera membawa masuk dua daripada empat mayat pengganas bersenjata dari Selatan Filipina yang berjaya ditewaskan dalam satu pertempuran ke dalam ambulans di kampung Tanjung Batu untuk dihantar ke hospital Lahad Datu.


LAHAD DATU - Ops Daulat yang dilancarkan pasukan keselamatan di Kampung Tanjung Batu dekat sini membuahkan hasil apabila mereka berjaya menembak mati empat pengganas yang bersembunyi di dalam sebuah rumah semalam.

Pertempuran pada pukul 9.15 pagi itu turut mengakibatkan seorang anggota tentera cedera di paha kanan akibat terkena tembakan musuh. Seorang pengganas turut tercedera dalam kejadian berbalas tembak tersebut.

Panglima Angkatan Tentera, Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin berkata, ketika operasi, pasukan keselamatan telah menjejaki kehadiran dua pengganas Sulu sebelum mereka melarikan diri ke dalam sebuah rumah lalu berlaku pertempuran.

Katanya, ketika bertempur, salah seorang pengganas telah lari ke dalam sebuah rumah lain yang terletak berhampiran sebelum bertindak membakar kediaman berkenaan. Dia berjaya melarikan diri.

"Kita kemudian telah melakukan pemeriksaan di dalam rumah selepas selesai bertempur sebelum menemui empat mayat iaitu dua dewasa dan dua kanak-kanak. Salah seorang dewasa dan kanak-kanak itu merupakan perempuan.

"Tiada sebarang dokumen pengenalan diri ditemui namun terdapat sedikit bekalan makanan yang disimpan di dalam rumah berkenaan," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Tambahnya, pemeriksaan lanjut di dalam rumah itu menemui seorang lagi kanak-kanak yang cedera dan kini dirawat di Hospital Sandakan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Memang sah jeneral Sulu

Posted:

Memang sah jeneral Sulu

Memang sah jeneral Sulu


ZULKIFELI (kiri) dan Khalid memberikan situasi terkini Ops Daulat pada sidang akhbar di Lahad Datu semalam.


LAHAD DATU - Polis semalam mengesahkan pemimpin utama pengganas Sulu yang diberkas di kawasan berpaya di Kampung Sri Melor Bugaya, Semporna dekat sini kelmarin merupakan Menteri Pertahanan Suluk berpangkat jeneral lima bintang.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, panglima pengganas Sulu yang dikenali sebagai Datu Amirbahar Hushin Kiram, 40-an ditahan bersama isterinya, Gina Taves Kiram pada pukul 1.30 pagi ketika cuba melarikan diri di kawasan tersebut.

"Ya, saya mengesahkan penangkapan itu adalah mereka," katanya ringkas pada sidang akhbar bersama Panglima Angkatan Tentera, Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin di Markas Operasi Felda Sahabat 16 dekat sini semalam.

Beliau berkata demikian bagi mengulas laporan akhbar mengatakan pasukan keselamatan telah menahan Amirbahar yang dikatakan anak saudara pemimpin puak pengganas Sulu, Jamalul Kiram III di satu kawasan paya sewaktu cuba melarikan diri bersama isterinya.

Turut dirampas pada lelaki berkenaan adalah dua beg yang mengandungi komputer riba, tiga telefon bimbit, kad bank Western Union, kad sim, kad memori, fail mengandungi dokumen Kesultanan Sulu serta wang tunai RM3,000.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Potong zakar bapa, diri sendiri

Posted:

Potong zakar bapa, diri sendiri

Potong zakar bapa, diri sendiri

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
amir.azam@kosmo.com.my


BAPA suspek yang cedera dibawa ke HSNZ, Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU – Gara-gara terpengaruh dengan ajaran sesat yang dipelajari menerusi internet, seorang anak sanggup memotong kemaluan bapanya sebelum bertindak memotong kemaluannya sendiri di Ketengah Jaya, Dungun di sini semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 1.30 pagi itu, suspek yang bekerja sebagai penyelia sebuah kilang di ibu negara sebelum itu telah memaksa abang iparnya memotong kemaluan sendiri namun lelaki tersebut berjaya melarikan diri.

Suspek yang berusia 40 tahun itu dipercayai bertindak sedemikian selepas mempercayai ia sebagai persediaan menghadapi kiamat yang kononnya akan berlaku pada Jumaat ini.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu, Asisten Komisioner K. Manoharan (gambar) berkata, suspek yang menetap di Balakong, Selangor pulang bercuti bersama keluarganya di kampung sejak minggu lepas.

Namun, selepas lima hari bercuti di kampung, suspek mengambil keputusan menghubungi ahli keluarganya yang lain untuk berkumpul di rumah tersebut bagi menyampaikan 'amanat' yang mustahak.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Kem pelarian terbakar, 62 maut

Posted:

Kem pelarian terbakar, 62 maut

Kem pelarian terbakar, 62 maut

FOTO yang disediakan oleh kerajaan Thai menunjukkan beberapa mayat mangsa kebakaran yang rentung di kem pelarian Mae Surin, wilayah Mae Hong Son, utara Thailand.


BANGKOK - Kebakaran besar yang berlaku di sebuah kem pelarian dari Myanmar di utara Thailand membunuh sekurang-kurangnya 62 orang mangsa.

Berpuluh-puluh lagi cedera dalam kebakaran yang berlaku di kem Mae Surin, wilayah Mae Hong Son itu. Kem tersebut menempatkan 3,700 pelarian. Kebanyakan mangsa yang maut terdiri daripada orang tua, wanita dan kanak-kanak.

Pihak berkuasa percaya kebakaran berlaku akibat api dapur yang tidak dijaga. Keadaan diburukkan lagi dengan cuaca panas dan angin kencang.

"Angka kematian mungkin bertambah kerana pasukan penyelamat masih menjalankan operasi mereka di sana," kata gabenor Mae Hong Son, Narumol Paravat.

Menurut polis, kebakaran itu memusnahkan 400 unit rumah sementara. Biro Pencegahan Bencana dan Mitigasi pula memberitahu, sebuah sekolah, klinik serta dua gudang makanan turut musnah.

Sementara itu, konflik agama antara penganut Islam dan Buddha yang tercetus di Meiktila, Myanmar kembali tenang selepas pasukan tentera dihantar untuk mengawal keadaan.

Rusuhan yang bermula pada Rabu lalu mengorbankan sekurang-kurangnya 20 nyawa. - Agensi

My Chemical Romance berpecah selepas 12 tahun

Posted:

My Chemical Romance berpecah selepas 12 tahun

My Chemical Romance berpecah selepas 12 tahun


SEPANJANG berkecimpung dalam dunia muzik, My Chemical Romance berjaya menghasilkan empat buah album studio yang mendapat sambutan hangat.


NEW JERSEY- Kumpulan alternatif rock terkenal, My Chemical Romance pada Jumaat mengumumkan dalam laman web bahawa mereka akan berpecah selepas 12 tahun bersama.

My Chemical Romance yang berasal dari New Jersey, Amerika Syarikat telah ditubuhkan sejak tahun 2001. Mereka sempat merakamkan empat album studio dan popular di seluruh dunia menerusi album Welcome to the Black Parade pada tahun 2004.

"Menjadi sebahagian daripada band ini merupakan satu rahmat. Ia membolehkan kami melihat dan merasai pengalaman yang tidak pernah terfikirkan.

"Kami berkongsi pentas dengan individu yang kami kagumi. Orang yang kami nantikan dan paling penting, bersama rakan-rakan kami. Jadi kini, sama seperti semua perkara hebat yang lain, sudah tiba masanya untuk ia berakhir," kata My Chemical Romance dalam satu kenyataan.

Mereka juga mengucapkan terima kasih kepada peminat atas sokongan padu selama ini.

Album terakhir My Chemical Romance ialah Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys yang diterbitkan pada tahun 2010. Ia berjaya menduduki tempat ke-8 dalam carta Billboard 200 dengan jualan mencecah 112,000 salinan. - Agensi

Puting beliung ragut 20 nyawa di Bangladesh

Posted:

Puting beliung ragut 20 nyawa di Bangladesh

Puting beliung ragut 20 nyawa di Bangladesh

DHAKA - Puting beliung yang melanda beberapa buah kampung di wilayah Brahmanbaria, kira-kira 100 kilometer dari Dhaka kelmarin membunuh sekurang-kurangnya 20 orang, selain menyebabkan bumbung kediaman tercabut dan pokok tumbang.

Lebih 500 buah kediaman dilaporkan rosak teruk. Angka kematian dijangka meningkat berikutan lebih 300 mangsa mengalami kecederaan.

Pasukan penyelamat dihantar ke tempat kejadian. Namun, pokok tumbang dan kereta yang rosak menutup sebahagian besar lebuh raya serta landasan kereta api.

Antara bangunan yang hampir tumbang dan membunuh seorang pengawal keselamatan ialah penjara Brahmanbaria. Namun, pihak berkuasa memberitahu, semua banduan masih berada di dalam bangunan terbabit dan selamat.

"Ia memusnahkan semua yang saya ada," kata seorang penduduk kampung, Mohammad Nizam. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Acara sukan antarabangsa bantu lonjakkan pelancongan sukan Malaysia

Posted:

Acara sukan antarabangsa bantu lonjakkan pelancongan sukan Malaysia

Acara sukan antarabangsa bantu lonjakkan pelancongan sukan Malaysia

24/03/2013 9:09pm

KUALA LUMPUR - Kejayaan acara sukan antarabangsa tidak syak lagi membawa Malaysia ke arah pembangunan dalam sektor pelancongan sukan, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata acara sedemikian bukan hanya memberi manfaat dalam satu bidang ekonomi, tetapi turut memacu pelaburan dalam sektor lain misalnya hospitaliti, peruncitan, perdagangan dan industri.

"Dalam acara antarabangsa seperti kejohanan Golf Maybank Terbuka Malaysia, ini adalah peluang untuk Malaysia membuktikan kepada dunia bahawa kita mempunyai kemudahan dan kepakaran untuk menganjurkan acara bertaraf dunia," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis penyampaian hadiah Kejohanan Golf Maybank Terbuka Malaysia 2013 di Kuala Lumpur Golf and Country Club, di sini hari ini.

Sementara itu, Muhyiddin menegaskan inisiatif Maybank dan Persatuan Golf Malaysia (MGA) memupuk bakat golongan muda dan mendidik mereka mengenai skil yang diperlukan untuk berjaya adalah penting bagi memastikan negara ini terus berada di pentas dunia.

Beliau turut mengucapkan tahniah kepada bintang yang semakin bersinar dari Thailand, Kiradech Aphibarnrat yang menjuarai Terbuka Malaysia Maybank 2013 hari ini dan pemain amatur ranking tertinggi Malaysia, Gavin Kyle Green yang muncul sebagai pemain terbaik Malaysia. - Bernama

Kolej Poly-Tech Mara Semporna mampu tampung 1,000 pelajar

Posted:

Kolej Poly-Tech Mara Semporna mampu tampung 1,000 pelajar

Kolej Poly-Tech Mara Semporna mampu tampung 1,000 pelajar

24/03/2013 7:50pm

SEMPORNA - Kolej Poly-Tech Mara (KPTM) Cawangan Semporna boleh menampung kira-kira 1,000 pelajar pada satu-satu masa berbanding 400 pelajar sekarang berikutan pembukaan Kampus 2 KPTM di daerah berkenaan.

Majlis perasmian Kampus 2 KPTM yang terletak tidak jauh dari Kampus 1 itu disempurnakan oleh Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal hari ini.

Dengan pembukaan Kampus 2 itu, KPTM Cawangan Semporna kini menawarkan enam kursus atau program berbanding cuma empat sebelum ini.

Kursus yang ditawarkan ialah Diploma Pengurusan Perniagaan, Diploma Perakaunan, Diploma Pendidikan Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (TESL), Diploma Pengurusan Sumber Manusia, Diploma Komunikasi Korporat dan Diploma Pelancongan.

"Pembukaan Kampus 2 KPTM Semporna merupakan satu inisiatif terbaik bagi memastikan masyarakat luar bandar tidak ketinggalan dalam arus pendidikan yang semakin berdaya saing," ujar Mohd. Shafie. - Bernama

Bayi dilahirkan dua jam sebelum pencerobohan

Posted:

Bayi dilahirkan dua jam sebelum pencerobohan

Bayi dilahirkan dua jam sebelum pencerobohan

24/03/2013 7:30pm

LAHAD DATU - Baru dua jam melahirkan bayi, seorang ibu terpaksa melupakan kesakitannya demi menyelamatkan bayi dan dua lagi anaknya daripada serangan pengganas militan yang menceroboh Kampung Tanjung Labian 3 Mac lepas.

Adawiyah Jannah Maulaha, 25, berkata beliau dan tiga anaknya itu menaiki lori bersama penduduk kampung lain selepas kampung mereka diserang pengganas militan dari Sulu itu.

"Masa tu suami berada di luar kawasan dan kami bertemu di pusat pemindahan ini," katanya ketika ditemui di Pusat Pemindahan Embara Budi di Felda Sahabat 17, dekat sini.

Adawiyah Jannah berkata beliau melahirkan bayinya pada pukul 6.30 petang dan ketika berehat kira-kira dua jam selepas itu, beliau mendengar penduduk kampung menjerit 'lari, lari'.

"Saya bergegas ambil bayi dan dua anak lagi terus keluar dari rumah dan menaiki lori. Semasa mula-mula tiba di sini, saya sedih dan menangis melihat keadaan kami ini, tapi bersyukur kerana selamat," katanya sambil memberitahu bayi perempuan yang dilahirkan itu kini berusia 21 hari dan diberi nama Wan Mauleyanana Amanie Azzyati.

Beliau yang bersyukur kerana selamat daripada ancaman pengganas militan itu, bagaimanapun berkata mereka rindu untuk pulang ke rumah dan berharap ancaman pengganas Sulu dapat dihapuskan segera. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Kesihatan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Kesihatan


Ibu meroyan boleh bunuh bayi

Posted:

Ibu meroyan boleh bunuh bayi

Ibu meroyan boleh bunuh bayi

Oleh KASANABILAH KAMARUL ZAMAN
ahad@kosmo@com.my

FAKTOR genetik boleh memyebabkan berlakunya gila meroyan. - Gambar hiasan


BUKAN sahaja bentuk fizikal wanita berubah setelah bersalin malah satu daripada lima wanita yang baru bergelar ibu boleh menghidap postpartum psychosis atau dalam masyarakat Melayu dipanggil gila meroyan.

Pakar Psikiatri, Hospital Kuala Lumpur, Dr. Norni Abdullah dalam satu temu bual berkata, meroyan tidak boleh dipandang ringan kerana penyakit itu boleh membahayakan ibu, anak dan masyarakat sekeliling sekiranya dibiarkan berterusan.

"Namun, ia tidak semestinya berlaku untuk kelahiran pertama sahaja," katanya.

Tambah Norni, ibu boleh mendapat penyakit meroyan akibat genetik, psikologi dan persekitaran sosial.

"Faktor genetik dan biologi ini banyak mempengaruhi terutama mereka yang mempunyai ahli keluarga yang pernah ada penyakit mental," ujarnya.

Norni menambah, ibu yang mengandung membuat rawatan susulan sebagai pencegahan awal.

"Tahap psikologi ibu juga banyak memainkan peranan. Wanita yang bersifat pendiam, suka memendam perasaan, sensitif dan mempunyai emosi tidak stabil lebih mudah terdedah kepada gila meroyan.

"Banyak perubahan yang berlaku dalam diri setiap wanita terutamanya perubahan fizikal dan komitmen.

"Ada segelintir wanita akan berasa tertekan sekiranya tidak dapat menyesuaikan diri dan menerima perubahan ini," jelasnya.

Tekanan perasaan

Tambahnya, apabila dilanda tekanan perasaan, seseorang yang tidak suka bercerita dan memendam perasaannya boleh menyebabkan emosi dan fikirannya berserabut.

"Gangguan emosi untuk penyakit meroyan ini juga dikenali postpartum depression atau postpartum blues.

Terang Norni, gangguan emosi pada peringkat awal ini perlu dibendung supaya tidak melarat hingga menyebabkan berlakunya kemurungan.

"Suami atau ahli keluarga terdekat perlu memainkan peranan dengan menyokong dan memberikan semangat kepada ibu bersalin ini supaya mereka lebih kuat semangat.

"Mereka juga perlu prihatin supaya dapat memastikan wujudnya simptom-simptom kemurungan yang boleh mengakibatkan postpartum psychosis boleh dikesan dengan lebih awal," tegasnya.


IBU meroyan boleh membunuh diri sendiri sekiranya benar-benar tertekan. - Gambar hiasan


Jelasnya, beliau tidak menafikan rawatan tradisional malah menghormati adat yang ada dalam masyarakat di negara ini.

"Saya tidak menghalang pesakit mendapatkan rawatan tradisional, tetapi mereka juga perlu datang berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan," ujarnya.

Norni memberitahu, faktor sosial seperti bebanan tanggungjawab yang berubah termasuk beban kewangan juga boleh menyebabkan ibu tertekan.

"Gejala yang boleh dilihat adalah berbeza mengikut tahap keseriusan penyakit ini. Pada peringkat awal, pesakit kurang bercakap, suka termenung dan mudah marah.

"Apabila makin teruk, ada ibu akan bercakap seorang diri dan wujud gejala psikosis seperti halusinasi dan delusi.

"Gejala psikosis yang wujud ini boleh menimbulkan ancaman kepada ibu itu sendiri, bayi dan orang sekelilingnya kerana ibu boleh bertindak agresif sehingga boleh mencederakan malah membunuh.

"Halusinasi yang dialami membuatkan ibu beranggapan bahawa anaknya merupakan ancaman kepadanya," kata Norni.

Pada tahap ini, ibu perlu dijauhkan daripada anaknya untuk menjamin keselamatan kedua-duanya.

Rawatan

Mengulas tentang rawatan yang disediakan, Norni menjelaskan bahawa, pihak hospital akan melakukan rawatan melalui tiga cara iaitu rawatan biologi, psikologi dan sosial.

Dari segi biologi, kita akan memberikan ubat mengikut tahap kemurungan yang ada pada seseorang pesakit manakala dari segi psikologi, kita akan memberikan kaunseling dan psikoterapi kepada mereka.

"Pakar perubatan akan cuba membimbing mereka supaya dapat menerima perubahan yang ada dan menyesuaikan diri mereka dengan perubahan tersebut.

"Untuk rawatan sosial, sekiranya ada masalah yang perlu dirujuk kepada kepada pihak lain seperti masalah kewangan, pihak hospital akan merujuk kes-kes ini kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk meringankan bebannya," katanya.

Norni memberitahu, masyarakat perlu membetulkan persepsi bahawa ibu meroyan yang datang mendapatkan rawatan psikiatri bukanlah gila tetapi mereka ialah pesakit yang memerlukan rawatan.

"Rawatan awal mampu mengelakkan sesuatu penyakit menjadi lebih teruk. Datanglah berjumpa dengan doktor sekiranya anda mempunyai masalah khususnya masalah emosi.

"Jika emosi anda tidak stabil dan tidak waras, walau kaya manapun anda, anda tidak akan dihormati," jelasnya mengakhiri perbualan," jelas Norni.

Fokus kerja kunyah gula-gula getah

Posted:

Fokus kerja kunyah gula-gula getah

Fokus kerja kunyah gula-gula getah


GULA- GULA getah meningkatkan fokus terhadap pekerjaan.


GULA-GULA getah merupakan kegemaran remaja sejak zaman berzaman. Ramai yang menggemarinya kerana mengunyah gula-gula getah ini seakan-akan menjadi trend dalam golongan muda.

Namun, ramai yang tidak sedar bahawa mengunyah gula-gula getah ini boleh meningkatkan fokus seseorang dalam membuat sesuatu pekerjaan.

Kajian penyelidik Universiti Cardiff, Britain mendapati, mengunyah gula-gula getah mampu meningkatkan daya tumpuan seseorang.

Hasil kajian yang dilakukan oleh kumpulan penyelidik ini mendapati orang yang mengunyah gula-gula getah menjadi lebih fokus khususnya apabila melakukan kerja yang memakan masa.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kelahiran semula Asmidar

Posted:

Kelahiran semula Asmidar

Kelahiran semula Asmidar

BIAR Mimpi Sampai Ke Bintang sudah menjadi metafora terindah yang pernah dilagukan oleh Asmidar. Biarpun dia sendiri tidak dihujani bintang, namun melodi dan lirik indah itu membuatkan namanya masih diingati sehingga kini.

Berjaya menerjah sehingga ke peringkat semi final Muzik-Muzik sudah cukup menjadi pengukur kejayaan juara Vokal Bukan Sekadar Rupa itu. Sampai hari ini, dia mahu terbang lebih jauh dan kali ini, Kali Pertama menjadi pertaruhan terbaharu wanita berusia 27 tahun itu dalam mengisi kembara seninya.

"Saya masih belum berada di mana-mana tahap pun. Single pertama Biar Mimpi Sampai Ke Bintang itu sekadar membuka jalan untuk meneruskan perjalanan saya. Sekarang, album sulung Kali Pertama menjadi landasan untuk saya terus melangkah. Kalau boleh saya mahu berlari dan terbang lebih tinggi," katanya menunduk penuh kerendahan hati.

Mengambil resam kupu-kupu yang terbit daripada kepompong kelabu, Asmidar turut mengibaratkan penghasilan album studio sulungnya itu sebagai sebuah metamorfosis.

"Saya cuma mahu menjadi sebahagian daripada warna-warna dalam industri. Kupu-kupu ibarat sebuah kelahiran semula dan saya tertarik untuk menjadi imej kupu-kupu itu ke dalam penggambaran video klip single kedua saya, Kali Pertama.

"Sudah tentulah saya mahu kemunculan kali ini lebih berwarna berbanding kemunculan awal tahun lalu. Tahun lepas saya mendapat rahmat ekoran kemenangan dalam program realiti dan single yang diterima ramai. Itu platform untuk saya dan tahun ini pula, saya mahu mengukuhkan lagi nama Asmidar dalam hati khalayak," katanya yang kini mempertaruhkan single keduanya, Kali Pertama.

Keluar kepompong

Bersisa banyak sifat malu dan kekok saat beraksi depan lensa kamera, Asmidar optimis dengan setiap kelemahan yang masih sedang diperbaiki. Perlahan-lahan membuang saki-baki kurang keyakinan diri yang selama ini berbalut kemas pada tubuhnya, anak kelahiran Kuala Lumpur ini sebenarnya masih gusar. Dia bimbang dilabel terkena renjatan budaya walaupun sudah berbelas tahun terlibat dalam dunia nyanyian.

MAHU keluar daripada fasa awal kemunculannya ketika mula-mula muncul sebagai juara Vokal Bukan Sekadar Rupa, Asmidar menyandarkan harapan kepada album Kali Pertama untuk mewarnakan lagi perjalanan karier nyanyiannya dalam industri muzik tanah air.


"Memanglah saya menyanyi sejak di bangku sekolah. Selalu masuk pertandingan di RTM dan kemudian menang dalam program realiti Vokal Bukan Sekadar Rupa. Pengalaman-pengalaman lepas itu sedikit sebanyak buat saya rasa rendah diri.

"Saya mungkin tidak akan mampu membuang jauh-jauh perasaan malu dan rendah diri, tapi saya banyak belajar cara membawa diri di khalayak ramai, cara bergaul dengan orang-orang dalam industri dan media. Saya akui kadang-kadang tidak boleh terlalu menjadi diri sendiri jika mahu betul-betul mahu disenangi," katanya jujur.

Dia juga berazam mahu menyertai kelas tarian untuk mempelbagaikan persembahan ketika beraksi di atas pentas nyanyian.

"Kalau saya mahu terlalu menjadi diri sendiri, saya tak buat buat kerja ini (menyanyi). Saya tak bermaksud untuk menjadi hipokrit atau jadi orang lain tapi saya kena sedar bahawa ada bahagian ruang peribadi yang disimpan khusus untuk diri sendiri. Saya jenis yang kurang bersosial untuk berada dalam industri ini, saya berkawan dengan setiap lapisan orang. Kena pandai bawa diri," katanya lagi tentang budaya industri hiburan yang sedang benar-benar mahu difahaminya.

"Saya bernasib baik kerana berada dalam keluarga yang tidak pernah jemu memberi sokongan. Saya juga banyak belajar daripada bapa saudara, Tiar Zainal yang juga seorang jurusolek profesional dalam industri. Saya juga sering ditemani ayah untuk ke mana-mana acara atau aktiviti seni, rasa selamat dan tak jauh daripada keluarga," katanya sudah bernaung menjadi artis rakaman Warner Music sejak pertengahan tahun lepas.

Selain Kali Pertama gubahan Audi Mok, lagu-lagu yang terkandung dalam album pertama Asmidar termasuklah Pesona Cinta oleh Ana Rafali, Sepenggal Kisah Lama (Bayu Laluna), Sepasang Sudu (Awi Rafael), Bila Cinta (Acap) serta lagu-lagu daripada Hang Dimas (Hujan), Omar K dan Taja (Meet Uncle Hussin).

Konsep album pilihan sendiri

Masih kekal dalam konsep pop dan balada secara keseluruhan, istimewanya bagi Asmidar, album berkenaan terhasil sepenuhnya atas kepuasan peribadinya.

BIARLAH bukan rupa yang menjadi sandaran mutlak buatnya, Asmidar yakin kepada usaha, bakat, semangat ingin memperbaiki diri dan kesungguhan untuk terus berjuang sebagai azimat untuk dia terus melangkah memperjuangkan kecintaannya dalam bidang seni suara.


"Alhamdulillah, pihak syarikat banyak beri kebebasan dalam pemilihan komposer. Lagu-lagu yang terisi pula hasil perbincangan bersama," katanya yang selesa membawakan rentak balada.

Biarpun berkonsepkan balada, setiap lagu dalam Kali Pertama mempunyai muzik tersendiri.

"Saya tidak boleh namakan satu pun lagu yang menjadi kegemaran kerana semua lagu dalam album ini punyai pelbagai rasa dan ia begitu istimewa buat saya.

"Ikut perancangan awal konsepnya bukan seperti yang terhasil. Banyak pertukaran dilakukan untuk menyesuaikan konsep album itu dengan karakter saya," beritahu Asmidar yang menunggu sehingga 12 tahun untuk memiliki album pertama.

Lambat atau cepat, itu semua bukan lagi satu persoalan buat dirinya. Pahit-manis menempuh pancaroba selama mahu menempa nama dalam industri sudah cukup menjadi azimat buat Asmidar. Semangat dan fokusnya hanya untuk karier, biarpun ia baru bermula pada usia 27 tahun.

Zain tutup Instagram demi Rozita

Posted:

Zain tutup Instagram demi Rozita

Zain tutup Instagram demi Rozita

ZAIN SAIDIN dan kekasihnya Rozita Che Wan bakal umum tarikh nikah selepas Aidilfitri nanti.


LAMAN sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram bahkan blog-blog video yang semakin digilai hari ini boleh menjadi sumber informasi dan pengisi masa lapang. Bagi golongan selebriti, laman-laman sosial boleh dijadikan alat promosi tanpa perlu mengharapkan publisiti media massa.

Dalam waktu yang sama, laman sosial juga boleh menjadi penyakit dan membikin parah kepada sesetengah pihak. Sambutan luar jangka pengikut ke laman-laman sosial milik artis adakalanya menyumbang impak yang tidak dikehendaki. Niat sekadar hendak berkongsi bahagia dan keseronokan tetapi ia menjadi bahan herdikan dan cacian sehingga mampu merosakkan perasaan bahkan menimbulkan rasa sakit hati.

Apa yang berlaku terhadap pelakon drama, Zain Saidin bukan sesuatu yang pelik. Tanpa kekuatan untuk menangani komen-komen serta cemuhan menjatuhkan di laman Instagram miliknya sendiri, Zain akhirnya mengambil keputusan untuk menutup terus akaunnya itu dengan alasan untuk menyelamatkan maruah kekasihnya, Rozita Che Wan.

Dia juga mahu mengelak daripada terus sakit hati ekoran bermacam-macam kritikan daripada pengikutnya selepas gambar-gambar mesranya bersama Rozita Che Wan dimuat naik ke dalam akaun Instagram.

Zain atau nama sebenarnya Mohamad Zain Mohd. Saidin, 29, berkata, keputusan itu dibuat semata-mata untuk menjaga maruah, nama baik serta imej yang dibawa oleh kekasihnya itu.

"Ya, benar saya sudah memadamkan akaun Instagram saya kerana tidak mampu untuk mengawal komen-komen dan kutukan pada setiap gambar yang saya muat naik.

"Gambar-gambar itu hanyalah sekadar gambar biasa sahaja, bukannya gambar tidak sopan. Kalau ada pun mungkin hanya skirt (Rozita) tertarik sikit semasa sedang duduk," akuinya selepas sidang media pelancaran musim baharu drama bersiri Oh My English! di Sekolah Wawasan, USJ 16, Subang Jaya, Rabu lalu.

Dia menamatkan akaun tersebut pada malam Isnin lalu selepas gambar bersama Rozita, 40, dikecam kerana wanita itu dituduh berpakaian seksi.

Hubungan Zain dan Rozita semakin menjadi perhatian apabila pasangan itu mengaku sedang hangat bercinta dan merancang untuk berkahwin dalam masa terdekat. Perbezaan usia yang ketara antara Zain dan Rozita sebanyak 11 tahun juga bukan halangan lagi untuk pasangan itu hidup bersama ke alam perkahwinan.

Ditanya tentang perancangannya selepas berumah tangga, khususnya soal anak, Zain berkata, dia belum terfikir soal berkenaan memandangkan Rozita sendiri sudah mempunyai cahaya mata hasil perkahwinan terdahulu. Faktor umur Rozita juga menjadi faktor membataskan kemampuan pelakon seksi itu untuk hamil lagi.

Zain bagaimanapun menyerahkan soal anak kepada Allah.

"Selepas berkahwin nanti saya merancang untuk buat bisnes agar kehidupan kami lebih stabil. Kalau boleh biarlah Rozita berehat dan kerja ikut kemampuan dia.

"Hal zuriat saya serahkan kepada Allah," katanya.

Akhbar sebelum ini melaporkan Zain dan Rozita, membuat pengakuan terbuka mengenai hubungan mereka dan berhasrat untuk mendirikan rumah tangga pada hujung tahun ini.

Pasangan ini memberitahu akan mengadakan sidang media tentang perkahwinan mereka selepas Hari Raya Aidilfitri nanti.

Jupe yakin kekasih tak curang

Posted:

Jupe yakin kekasih tak curang

Jupe yakin kekasih tak curang

JUPE mempercayai Gaston walau dipenjarakan tiga bulan.


SELEBRITI sensasi, Julia Perez kini bergelar banduan di Rutan Pondok Bambu mulai minggu lalu.

Penyanyi dan pelakon yang terkenal dengan nama Jupe tersebut ditahan selama tiga bulan gara-gara dituduh menyerang pelakon Dewi Perssik.

Jupe mendakwa, mentalnya sudah bersedia untuk menghuni tirai besi selama 90 hari.

"Secara mental Bismillah, serahkan kepada Allah, segala sesuatu itu atas izin Allah," kata Jupe.

Walaupun bergelar banduan, Jupe mendakwa, dia tidak gentar. Jupe sebaliknya, dengan bangga menyatakan kekasihnya, Gaston tidak akan berlaku curang sebaliknya akan merinduinya.

"Dia faham saya. Dia percayakan saya," kata Gaston tentang kekasihnya, Jupe.

"Saya selalu doa buat dia agar dia menjadi positif terus. Setelah masalah ini selesai, dia boleh kembali dengan pekerjaannya," kata Gaston.

Selain itu, penyanyi lagu Belah Duren ini juga berpesan kepada peguamnya, Malik dan Gaston untuk memberikan ucapan terima kasih kepada pihak yang selama ini menyokongnya.

"Jupe turut berterima kasih kepada media yang selalu menyokongnya dengan laporan yang baik dan positif. Itu amanat daripada dia," celah Malik.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved