Rabu, 23 Januari 2013

Kosmo Online - Negara


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tiga beranak maut depan rumah

Posted:

Tiga beranak maut depan rumah

Tiga beranak maut depan rumah

MUHD. GHAZALI meratapi kematian isteri dan dua anaknya yang terlibat dalam kemalangan ngeri berhampiran Bukit Naning, Muar semalam.


MUAR – Isteri dan dua anak kepada seorang Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Bakri terbunuh dalam satu kemalangan ngeri di Batu 14, Jalan Muar-Ayer Hitam berhampiran Bukit Naning dekat sini semalam.

Dalam kejadian pada pukul 1.30 petang itu, mangsa Ngaisah Redzuan, 46, yang merupakan seorang guru dan dua anaknya, Mohd. Nurullah Al-Azim Ghazali, 12, dan Puteri Balqis Sofea Ghazali, 10, meninggal dunia di tempat kejadian.

Tubuh tiga beranak itu berkecai apabila kereta Proton Persona yang dipandu Ngaisah dihempap tiang dan bahan binaan konkrit setelah sebuah lori seberat 10 tan yang sarat membawa muatan tersebut hilang kawalan lalu terbalik.

Lori berkenaan yang datang dari arah Ayer Hitam menghala ke Muar pada mulanya cuba memintas kereta mangsa yang ketika itu sedang membelok ke kiri untuk masuk ke kawasan rumahnya.

Malangnya, lori terbabit tiba-tiba hilang kawalan lalu terbalik menyebabkan keseluruhan muatan konkrit berkenaan bertaburan dan menghempap kereta mangsa.

Lebih memilukan kejadian tersebut berlaku di hadapan rumah mangsa ketika mereka dalam perjalanan pulang dari Sekolah Kebangsaan Bukit Naning yang merupakan tempat Ngaisah mengajar. Dua anaknya juga bersekolah di situ.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Buaya Bujang Suai akhirnya tumpas

Posted:

Buaya Bujang Suai akhirnya tumpas

Buaya Bujang Suai akhirnya tumpas

Oleh MULLER ASEN
berita@kosmo.com.my


ANGSA (tengah) bersama dua pawang buaya, Nyegang (kiri) dan Agong, selepas berjaya menangkap buaya Bujang Suai di Sungai Suai, Miri semalam.


MIRI – Seekor buaya ganas yang menjadi buruan selepas membaham seorang murid tahun lima Sekolah Kebangsaan Kampung Iran Suai sebulan lalu akhirnya berjaya ditangkap dan dibunuh dekat sini semalam.

Sang bedal yang mendapat jolokan Bujang Suai itu tumpas di tangan dua pawang buaya tempatan, Nyegang Nawing, 53, dan Agong Reyang, 70, yang menggunakan pancing berumpankan daging babi.

Buaya jantan seberat hampir 300 kilogram dan sepanjang empat meter itu disahkan sebagai Bujang Suai berdasarkan kesan tembakan di bahagian bawah rahangnya yang dilepaskan bapa mangsa, Angsa Ludang, 45, dalam usaha mendapatkan Jerry Apat Angsa, 11, yang digonggong reptilia tersebut selama beberapa jam pada 22 Disember lalu.

Menurut Angsa, buaya itu ditangkap hidup-hidup oleh kedua-dua pawang berkenaan pada pukul 8 pagi semalam selepas memakan umpan yang dipasang di Sungai Suai, kira-kira dua kilometer dari Rumah Panjang Sulang Suai.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Jurutera bersyukur dapat pulang

Posted:

Jurutera bersyukur dapat pulang

Jurutera bersyukur dapat pulang

Oleh ZAKI SALLEH
zaki.salleh@kosmo.com.my


RAVI (kanan) berkata sesuatu kepada isterinya sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang, Bayan Lepas semalam.


GEORGE TOWN – Jurutera rakyat Malaysia, K. Ravi, 48, yang menjadi salah seorang tebusan kumpulan militan di loji gas In Amenas, Algeria pada 17 Januari lalu bersyukur dan melahirkan rasa gembira kerana dapat pulang ke tanah air.

Dia bersama 191 pekerja lain yang menjadi mangsa tebusan kira-kira 72 jam itu berjaya diselamatkan setelah pasukan komando Algeria melancarkan serangan besar-besaran menggunakan helikopter penggempur dua hari kemudian.

Ravi tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang pada pukul 5.45 petang semalam dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Kepulangannya disambut isteri, Doreen Michael Tajie, 45, dan dua anaknya, R. Vijayabalan, 19, dan R. Sharmilah, 18, serta ahli keluarga yang lain.

Sebaik tiba, Ravi terus dipeluk isteri dan dua anaknya selama beberapa minit.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved