Isnin, 28 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pencari jodoh untuk bujang sibuk

Posted:

Pencari jodoh untuk bujang sibuk

Pencari jodoh untuk bujang sibuk

ANDA masih solo dan tiada pasangan hidup. Alasan yang sering diberikan adalah kesukaran mencari pasangan sesuai atau terlalu sibuk dengan kerja sehingga tidak punya waktu terluang untuk memikirkan tentang cinta. Namun, anda masih berhasrat untuk merasai keseronokan hidup berpasangan seperti orang lain.

Kebimbangan seperti itu tidak perlu dipanjangkan kerana terdapat pelbagai kaedah yang boleh dilakukan untuk menemui teman istimewa yang boleh disunting sebagai cinta sejati.

Kesibukan kerjaya di kota besar seperti Kuala Lumpur yang pantas membangun secara tidak langsung mempengaruhi ketinggian cita rasa diri golongan profesional. Berikutan itu, cabaran bagi golongan yang 'gila' bekerja untuk mencari teman sesuai semakin meningkat.

Kebanyakan golongan profesional muda hari ini terlalu 'leka' dengan kerjaya masing-masing hingga menyebabkan mereka terlupa untuk meluangkan masa mencari teman hidup.

Walaupun janji temu dengan rakan atau teman yang baru dikenali menjadi sebahagian gaya hidup hari ini namun, ia sering kali tidak berkesudahan dengan baik dan tidak membawa makna dalam mencari pasangan hidup.

Menyedari senario itu, syarikat janji temu pertama di Asia Tenggara, Lunch Actually, mengambil kesempatan menyediakan perkhidmatan janji temu makan tengah hari bagi golongan profesional yang 'gila' bekerja tetapi masih berhasrat mencari cinta.

Kisah seorang pegawai bank, Ian Wong, 30, yang dipertemukan dengan Dr. Vanessa Chin, 30, melalui alam maya sehingga membawa mereka ke alam perkahwinan adalah sesuatu yang pasti dikenang sepanjang hayat mereka.

"Kami tidak pernah bayangkan bahawa kami akan bertemu antara satu sama lain melalui agensi janji temu alam maya yang diaturkan Lunch Actually.

"Tetapi pertemuan kami menjadi realiti dengan bantuannya. Terima kasih atas perkhidmatan profesional dan susun atur janji temu yang sempurna untuk kami sehingga hubungan kami sampai ke peringkat ini," kata Ian.

Tambah pasangan itu, model perniagaan dan janji temu makan tengah hari tersebut adalah luar biasa. Vanessa memberitahu, pekerja syarikat laman web janji temu itu sangat komited dalam menjalankan tugas mereka.


LUNCH Actually akan cuba sedaya upaya mencari pasangan yang sesuai untuk dipertemukan dalam satu sesi makan tengah hari bersama.


"Kakitangan Lunch Actually bagus dan bersemangat. Mereka benar-benar cuba melakukan yang terbaik untuk menjayakan janji temu yang berpotensi.

"Kami bermula dengan baik pada janji temu makan tengah hari yang pertama. Ia merupakan janji temu yang sangat bernilai dalam hidup dan tidak dapat dilupakan," kata Vanessa dan Ian.

Keserasian diatur

Seorang peguam, Christy Chong, 31, berkata, dia pada mulanya tidak pernah percaya dengan soal pencarian jodoh. Dia selama ini percaya bahawa jodoh akan hadir sendiri dalam hidup seseorang.

Namun selepas 'mengaku kalah' pada keadaan semasa dan kesibukan kerja, Christy telah menyertai Lunch Actually dan amat berterima kasih dengan pengasas agensi mencari jodoh terbaik Asia Tenggara itu.

"Dalam kesibukan bidang pekerjaan saya ini, saya berpeluang bertemu dan berinteraksi dengan ramai orang. Pada masa yang sama, ramai orang cuba melamar saya. Namun, tiada seorangpun daripada mereka memenuhi kriteria yang saya inginkan hinggalah saya berjumpa dengan seseorang yang telah diaturkan.

"Kami mempunyai banyak persamaan dan mula menyukai antara satu sama lain. Semuanya kerana Lunch Actually," katanya yang kini sudah mendirikan rumah tangga bersama pasangannya, Ben CK Leong, 32.

Ketua Pegawai Eksekutif, Lunch Actually, Violet Lim, berkata, perkhidmatan janji temu makan tengah hari untuk mencari teman hidup yang bermula di Singapura pada April 2004 itu sudah terbukti berjaya di republik tersebut.

Menurutnya, Lunch Actually yang beroperasi secara maya menjadi platform yang sesuai bagi golongan bujang berkerjaya yang terlalu sibuk untuk bertemu pasangan ideal melalui cara yang selamat, mudah dan selesa.

Laman maya yang secara rasmi diperkenalkan di Malaysia pada September 2005 dan diasaskan bersama suaminya, Jamie Lee, itu disahkan oleh Matchmaking Institute di New York.

Katanya, syarikat itu kini bersedia untuk melaksanakan kaedah janji temu yang dipraktikkan secara meluas di Amerika Syarikat, United Kingdom dan Australia di negara ini.


VIOLET sedang memberi kata-kata semangat dan perangsang kepada kumpulan wanita yang mengikut kursus dalam satu bengkel motivasi.


"Melalui pemerhatian, saya dapati rata-rata golongan muda profesional mempunyai rutin jadual yang sibuk.

"Selain itu, mereka yang berkahwin pada usia sepatutnya sudahpun berkenalan dengan teman hidup mereka ketika di sekolah atau di universiti. Namun, jika bernasib baik, perhubungan berkenaan dapat berkekalan," jelas Violet.

Bagaimanapun, dakwa pengasas laman web itu, apabila golongan bujang sudah bekerja, mereka akan mula sibuk sehingga terlupa soal teman hidup. Tanpa disedari, usia mereka terus meningkat tua.

Violet yang juga penulis buku Lessons from 15,000 First Dates itu berpendapat bahawa pendekatan mengadakan pertemuan santai pada waktu makan tengah hari merupakan idea yang menarik untuk mencari pasangan.

Berbanding mengadakan temu janji makan malam, mungkin ada yang menganggap ia terlalu romantik atau terlalu terikat dengan hasrat asas mencari jodoh.

Cara baharu

Violet menambah, zaman yang berubah menyaksikan ramai individu berkerjaya kini lebih cenderung mengambil pendekatan lebih realistik dalam bercinta berbanding cara lama.

"Cara lama iaitu ibu bapa yang memain peranan menjodohkan anak mereka kini semakin kurang diamalkan. Justeru, Lunch Actually memperkenalkan satu usaha alternatif," ujarnya.

Sementara itu dalam perkembangan lain Violet berkata, dari tinjauan tabiat janji temu yang dilakukan ke atas kira-kira 2,000 orang responden, kaum lelaki di Malaysia kini berfikiran lebih terbuka berkenaan teman wanita mereka.

Sementara itu, sebaliknya, wanita di negara ini masih inginkan teman lelaki yang lebih tinggi, berpelajaran dan mempunyai pendapatan yang lebih tinggi berbanding diri mereka.

"Hasil tinjauan yang dilakukan syarikat saya mendapati 70 peratus wanita Malaysia tidak akan menjalin hubungan dengan lelaki yang lebih rendah daripada mereka," dedah Violet.


VIOLET sering dijemput ke seminar dan forum untuk memberi penerangan mengenai jodoh dan bagaimana mengenali pasangan masing-masing.


Sementara itu, 55 peratus lelaki di Malaysia pula berkata mereka hanya akan menjalin hubungan dengan wanita yang lebih tinggi.

Penemuan itu didedahkan oleh satu tinjauan yang telah dilaksanakan oleh agensi janji temu, Lunch Actually, membabitkan 1,895 responden dari Hong Kong, Singapura dan Malaysia.

Tinjauan yang dijalankan atas talian dari 25 Ogos sehingga 14 September 2011, melibatkan 654 orang rakyat Malaysia, dengan 76.1 peratus daripadanya berusia di antara 26 hingga 40 tahun. Sejumlah 75.1 peratus daripada mereka merupakan lepasan ijazah sarjana muda atau lebih.

Menurut statistik itu, lelaki pada hari ini bersifat lebih terbuka dan akan mempertimbangkan menjalin hubungan dengan wanita yang lebih tinggi, berpelajaran dan memperoleh pendapatan yang lebih banyak daripada mereka.

Ciri pilihan wanita

"Bagaimanapun, keadaan yang berbeza dapat dilihat dalam kalangan wanita Malaysia. Mereka menolak lelaki yang lebih rendah, kurang berpelajaran dan berpendapatan lebih rendah daripada diri mereka," kata Pengasas Bersama Lunch Actually, Jamie Lee.

Tinjauan itu juga mendapati wanita di negara ini semakin fokus terhadap wang dan kuasa pendapatan teman lelaki mereka yang berpotensi.

Menurutnya, 60 peratus daripada mereka berkata bahawa mereka tidak akan menjalin hubungan dengan seorang lelaki yang berpendapatan kurang daripada mereka.

Angka tersebut merupakan yang tertinggi berbanding wanita Singapura sebanyak 47 peratus dan Hong Kong sebanyak 27 peratus.

Jelasnya, sungguhpun perkahwinan dilihat sebagai satu perkara penting dalam kalangan sebahagian besar lelaki, namun sebanyak 72 peratus lelaki ramai mengakui bahawa mereka takut dengan komitmen kerana bimbang dikongkong dan mengalami masalah kewangan.

Terang Violet, tinjauan itu turut mendapati, satu perkara yang akan menarik perhatian lelaki serta-merta terhadap wanita tidak berubah iaitu muka yang cantik, sementara bagi wanita, ialah keyakinan dan perwatakan lelaki terbabit.

"Di Malaysia, Singapura dan Hong Kong, golongan lelaki dan wanita bujang berpendapat bahawa usaha menjadikan penampilan diri mereka lebih menarik berkait rapat dengan mencari cinta.

"Berbanding tahun-tahun sebelum ini, terdapat peningkatan ketara dalam bilangan individu yang menggunakan kaedah janji temu dalam talian Internet bagi mencari cinta. Ini boleh disebabkan oleh peningkatan keyakinan terhadap janji temu dalam talian dan sifat celik Internet," katanya.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila layari laman web www.lunchactually.com.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Majlis penyerahan bantuan khas awal persekolahan

Posted:

Majlis penyerahan bantuan khas awal persekolahan

Majlis penyerahan bantuan khas awal persekolahan


SAID ANUAR (depan, enam dari kiri) dan Aishah (tujuh dari kiri) bergambar bersama guru, murid dan ibu bapa di SK Taman Selasih, Gombak baru-baru ini.


BANTUAN. Sekolah Kebangsaan (SK) Taman Selasih mengadakan satu majlis penyerahan wang bantuan persekolahan RM100 yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada pembentangan Bajet 2012 baru-baru ini.

Pada majlis itu, Penyelaras Barisan Nasional Dewan Undangan Negeri Gombak Setia, Datuk Said Anuar Said Ahmad telah menyampaikan sumbangan kepada SK Taman Selasih serta Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Gombak.

Guru Besar SK Taman Selasih, Aishah Mohd. Noh berkata, seramai 100 orang pelajar dari kedua-dua sekolah itu hadir pada majlis ini.

Selain ahli Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) kedua-dua sekolah, turut hadir pada majlis itu adalah ibu bapa dan guru sekolah masing-masing.

Full content generated by Get Full RSS.

KPTEC sumbang barang keperluan dapur

Posted:

KPTEC sumbang barang keperluan dapur

KPTEC sumbang barang keperluan dapur


KAKITANGAN Kobe Precision Technology Sdn. Bhd., menyampaikan bantuan kepada Rumah Kebajikan Kanak-Kanak Shah di Taman Inderawasih, Perai baru-baru ini.


PRIHATIN. Kakitangan kilang Kobe Precision Technology Sdn. Bhd., Bayan Lepas, Pulau Pinang mengadakan majlis penyampaian bantuan kepada Rumah Kebajikan Kanak-kanak Shah di Taman Inderawasih, Perai baru-baru ini.

Sumbangan berupa barangan keperluan dapur itu disalurkan menerusi program komuniti amal kakitangannya, KPTec Employees Care (KPTEC) bagi membantu mana-mana golongan kurang bernasib baik.

Penyelaras Program, Mohamad Abdul Hamid berkata, kesemua 18 penghuni rumah kebajikan itu turut menerima wang saku sebagai perbelanjaan harian persekolahan mereka.

"Bantuan dan wang saku itu adalah hasil kutipan kakitangan serta sumbangan majikan sekali gus mewujudkan semangat kekitaan untuk saling membantu tanpa mengira kaum," ujarnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Malam media Perbadanan Kemajuan Kraftangan

Posted:

Malam media Perbadanan Kemajuan Kraftangan

Malam media Perbadanan Kemajuan Kraftangan


KAMARUDDIN (tiga dari kanan) beramah mesra dengan beberapa ahli media pada majlis Malam Mesra Media Kraftangan di Kuala Lumpur baru-baru ini.


MESRA. Kira-kira 150 petugas media cetak dan elektronik dirai pada Malam Mesra Media Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia di Kompleks Kraf, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Majlis tersebut diadakan sebagai menghargai sumbangan warga media yang selama ini sentiasa menyokong aktiviti anjuran Kraftangan Malaysia.

Ia diserikan dengan kehadiran Ketua Setiausaha Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf.

Turut hadir ialah Pengerusi Kraftangan Malaysia, Datuk Sohaimi Shahadan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Ramzi dipenjara setahun kerana hantar SMS ugutan

Posted:

Ramzi dipenjara setahun kerana hantar SMS ugutan

Ramzi dipenjara setahun kerana hantar SMS ugutan

DR. AHMAD RAMZI (kanan) tersenyum selepas dijatuhi hukuman penjara setahun atas kesalahan menghantar SMS fitnah dan ugutan di Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU - Mahkamah Sesyen menjatuhkan hukuman penjara setahun ke atas seorang bekas setiausaha politik, Datuk Dr. Ahmad Ramzi Mohamad Zubir selepas didapati bersalah menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) ugutan kepada tiga wakil rakyat Barisan Nasional (BN) serta memfitnah bekas Setiausaha Sulit Menteri Besar Terengganu dua tahun lalu.

Ahmad Ramzi, 39, yang pernah menjadi Setiausaha Politik kepada bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh didapati menghantar SMS ugutan itu pada 13 April 2009 kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Paka, Mohd. Ariffin Abdullah, Abd. Halim Jusoh (ADUN Permaisuri) dan Datuk Rosol Abd. Wahid (ADUN Ajil).

Hakim M. Bakri Abd. Majid memerintahkan hukuman penjara tiga bulan bagi setiap tuduhan dan dijalankan secara berasingan mengikut peruntukan Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang jika sabit kesalahan boleh dikenakan denda maksimum RM50,000 atau penjara sehingga setahun.

Ahmad Ramzi dituduh melakukan kesalahan tersebut di rumah nombor E726, Kampung Kubang Parit antara pukul 11.21 malam dan pukul 11.25 malam pada tarikh tersebut dengan mesej SMS berbunyi, 'Baik jangan teruskan niat YB, YB tak sayang nyawa?'

Selain itu, Ahmad Ramzi juga dihukum penjara tiga bulan lagi selepas didapati bersalah memfitnah Setiausaha Sulit Menteri Besar Terengganu, Wan Ahamad Wan Muda (kini Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri).

Mengikut kertas pertuduhan, Ahmad Ramzi menghantar SMS ugutan itu melalui talian Internet menggunakan nombor telefon bimbit 019-9158369 milik Wan Ahamad.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Dua dicekup ketika duduki SPM

Posted:

Dua dicekup ketika duduki SPM

Dua dicekup ketika duduki SPM

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI dan
MALEK ASLIE
syakir.sazili@kosmo.com.my


MAT FAUZI (dua dari kiri) menunjukkan rangka motosikal yang ditemui semula selepas sidang akbar di ibu pejabat Polis Bagan Serai semalam.bergelar Geng Walad Kechik yang diberkas di sini baru-baru ini kerana terlibat dalam kegiatan mencuri motosikal.

Ketua Polis Daerah Kerian, Supritendan Mat Fauzi Nayan berkata, ekoran penahanan 12 remaja pada 10 November lalu, polis kemudian menemui sebuah motosikal curi dan 12 buah rangka motosikal yang dileraikan oleh kumpulan remaja itu pada keesokan harinya.

Menurut beliau, kesemua rangka motosikal tersebut ditemui di beberapa lokasi iaitu di beberapa buah tangki najis dan tali air di kawasan Sungai Acheh dan Bagan Serai di sini.

"Motosikal yang dicuri dileraikan komponennya untuk dijual sebagai alat ganti manakala rangka motosikal yang telah dilerai dibuang di beberapa lokasi," kata beliau pada sidang akhbar di sini semalam.

Kata Mat Fauzi, dengan tertumpasnya Geng Walad Kechik, polis percaya dapat menyelesaikan tujuh kes curi motosikal di daerah Kerian dan masing-masing satu kes curi motosikal di Selama, Seberang Perai Tengah dan Seberang Perai Selatan di Pulau Pinang.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Tauke dikejar dua penjahat

Posted:

Tauke dikejar dua penjahat

Tauke dikejar dua penjahat

Oleh MANIRAH OTHMAN
manirah.othman@kosmo.com.my


KERETA Proton Iswara yang terkena tembakan perompak di Wakaf Tapai, Marang semalam.


MARANG - Tindakan seorang tauke kedai emas menyergah dua perompak di kedainya mencetuskan detik-detik cemas apabila lelaki itu dikejar penjenayah terbabit yang kemudian melepaskan tembakan yang nyaris mengenai dua beradik yang berada dalam sebuah kereta.

Insiden mencemaskan pada pukul 11.30 pagi di pekan Wakaf Tapai di sini semalam bermula apabila dua suspek memakai topi keledar bercermin gelap masuk ke dalam kedai emas yang baru hendak memulakan perniagaan.

Ketika kejadian, terdapat enam pekerja menyusun barang kemas manakala tauke kedai itu pula berada di luar kedai.

Sebaik dua penjenayah itu masuk, salah seorang terus mengeluarkan pistol dan diacukan ke arah seorang pekerja menyebabkan semua pekerja itu melarikan diri ke belakang.

Keenam-enam pekerja itu kemudian bersembunyi dalam sebuah bilik.

Ketua Polis Daerah Marang, Deputi Supritendan Ahmad Mazlan Yahaya berkata, penjenayah terbabit mengejar pekerja-pekerja itu tetapi gagal kerana mereka mengunci bilik.

Kesempatan itu kemudian digunakan oleh dua perompak itu untuk memecahkan kaunter cermin pameran menggunakan tukul besi sebelum mengaut emas yang dianggarkan bernilai RM10,000.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Artisan memateri seni budaya

Posted:

Artisan memateri seni budaya

Artisan memateri seni budaya

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID

APRESIASI seni dan warisan negara Uzbekistan sememangnya tiada tandingan. Semakin kerap melihat artifak dan seni halus yang dibawa untuk tontonan khalayak Malaysia, semakin penulis tertawan dengannya.

Ya, seantero dunia sudah sedia maklum bahawa negara ini melahirkan ramai tokoh yang menyumbang kepada tamadun Islam. Imam Bukhari, Amir Temur dan Al-Mathurudi adalah sebahagian nama-nama besar yang masih meniti di bibir masyarakat sehingga kini.

Seperti kata Pegawai Akademi Seni Uzbekistan, Yuldoshev Kahramon Abdurahmanovich: "Benar, semua negara ghairah dan berlumba-lumba untuk mengejar kemodenan.

"Namun bagi kami di Uzbekistan, di samping mengejar hal itu semua, kami sangat serius mengekalkan tinggalan istimewa nenek moyang untuk dipersembahkan kepada generasi alaf baharu."

Ketika pertemuan kami di Pameran Seni Budaya dan Kraftangan Uzbekistan di pekarangan Auditorium DBKL, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur baru-baru ini, Yuldoshev Kahramon atau lebih senang disapa Ramon memberitahu, pada pameran kali ini, Kedutaan Uzbekistan di Malaysia membawa beberapa seni ukiran, seramik selain beberapa naskhah lukisan sentuhan pelukis legenda mereka untuk diperkenalkan kepada umum.

"Saya percaya, ia sedikit sebanyak dapat memberitahu masyarakat betapa seriusnya kami mempertahankan tinggalan warisan zaman berzaman. Pada masa sama, ia juga diharap dapat membantu negara kami mengetengahkan seni Islam yang terunggul kepada dunia," katanya dengan nada penuh harapan.

Aura Islam

Jujurnya, lukisan sentuhan Rizamuhamedov Rahimjan Zakirjanovich, 60, yang merupakan artis residen Akademi Seni Uzbekistan, berupaya membolehkan sesiapa pun merasai keindahan dan kesucian Islam.


LUKISAN sentuhan pelukis terkemuka Uzbekistan, Rizamuhamedov Rahimjan Zakirjanovich membolehkan anda merasai dan mengamati keindahan dan kesucian Islam.


Pancaran dan sinar dalam karya yang memaparkan tokoh-tokoh Islam sedang berfikir dan berdiskusi sesama mereka dalam meneroka ilmu baharu pasti membuatkan anda terpesona.

Percayalah, sekiranya dihayati dengan penuh tawaduk satu persatu lukisan yang disusun kemas di pekarangan auditorium itu, anda akan belajar menghargai usaha keras legenda seni seperti Rizamuhamedov.

Lelaki yang sangat dihormati di republik itu dikatakan mengorbankan seluruh kudratnya membuat penyelidikan dan mengembara ke seluruh dunia semata-mata untuk membantu negaranya untuk mendapatkan bayangan panorama Uzbekistan pada masa lampau.

Dalam pada itu, Rizamuhamedov yang juga pensyarah di Institut Seni dan Reka Bentuk Kamaliddin Bekhzod, Tashkent turut mengajak pengunjung untuk jatuh cinta dengan Uzbekistan.

Dia tidak menyogok orang awam dengan paparan kemodenan negaranya. Sebaliknya setiap kanvasnya, diwarnai dengan panaroma empat musim yang cukup indah di beberapa wilayah seperti di Tashkent, Samarkand dan Bukhara.

Sayangnya, pada kali ini penulis tidak berkesempatan dengan Rizamuhamedov untuk berbicara lanjut mengenai karya unggulnya.

Buatan tangan

Uzbekistan ini unik. Kata Ramon, setiap isi rumah di negaranya mempunyai peralatan menenun permaidani.

"Sama ada percaya atau tidak, anak perempuan akan dilatih untuk menguasai kemahiran itu (menenun). Ini dilakukan bagi memastikan seni itu tidak ditelan zaman kerana kita tak mahu modenisasi menenggelamkan warisan yang sudah berabad lamanya itu," katanya bersungguh.

Justeru, tidak menghairankan apabila republik itu di katakan antara pengeluar permaidani yang paling bermutu tinggi di dunia dan sememangnya menjadi buruan ramai.


KUMPULAN muzik Sato yang dipimpin oleh Tahir Kuziev mendendangkan lagu-lagu tradisional negara mereka.


Kata Ramon, untuk mendapatkan sekeping permaidani, ramai yang tidak kisah dengan harganya meskipun adakalanya harga yang ditawarkan sangat tinggi.

Di satu sudut lain, terdapat deretan piring ukiran yang diperbuat daripada seramik. Ramon memberitahu, bukan mudah untuk menghasilkan kraf tangan itu.

"Ia mengambil masa berhari-hari, pengukir sangat berhati-hati terutama ketika mengukir tulisan jawi atau ayat-ayat al-Quran," jelasnya kepada Kosmo!.

Ramon dilihat lebih berhati-hati menerangkan tentang set minuman teh buatan tangan yang diperbuat daripada tembaga. Ujar lelaki itu, material itu adalah simbol hormat tuan rumah kepada tetamunya. Lazimnya, mereka akan menghidangkan teh hijau yang merupakan minuman rasmi negara berkenaan.

Rehal yang juga menjadi barangan dagangan dan tarikan pelancong turut dipamerkan kepada para pengunjung.

Tambah memukau pandangan ialah arca tanah liat Uzbekistan. Arca itu dikatakan dihasilkan oleh warga emas di sana yang lazimnya mempunyai masa yang terluang.

Pada sebelah malamnya, penulis dijemput untuk menghadiri Sambutan Ulang Tahun Kemerdekaan Uzbekistan ke-20 tahun yang diadakan di sebuah hotel di ibu kota.

Kira-kira 1,000 penduduk Uzbekistan yang bekerja dan belajar di sekitar Malaysia hadir memeriahkan majlis yang diadakan dengan penuh semangat patriotik itu.

Kali ini, kami diperkenalkan dengan kuisin yang dipanggil chakka. Chakka merupakan kek yang biasa dibuat menjelang Aidilfitri.

Pada malam itu, hadirin turut dihiburkan dengan kumpulan muzik Sato yang dipimpin oleh rakyat Uzbekistan, Tahir Kuziev.

Muzik klasikal yang dikenali sebagai Shashmaqam yang berasal dari Bukhara lewat abad ke-16 Masihi yang dimainkan oleh Tahir turut diiringi dengan tarian tradisional Uzbekistan. Lemah-gelamai tarian yang ditarikan wanita itu tidak ubah seperti tarian Parsi.

Pesona Uzbekistan


HASIL promosi yang dilaksanakan oleh pihak kedutaan Uzbekistan ke Malaysia, statistik pelancong Malaysia ke negara itu semakin meningkat dari tahun ke tahun.


Uzbekistan yang dihuni seramai hampir 30 juta penduduk mengalami empat musim dan semestinya menjadi destinasi yang menarik untuk dilawati.

Duta Uzbekistan ke Malaysia, Dr. Shukur Sabitov berkata, kepada mereka yang meminati sejarah dan peradaban, republik itu menjanjikan bukti-bukti sahih pembangunan tamadun dunia dan zaman kejatuhannya.

"Kota-kota zaman pertengahan seperti di Tashkent, Samarkand, Bukhara, Khiva, Termez, Rishtan dan Ferghana yang mahsyur terletak di laluan sutera. Anda seolah-olah berada di dalam caravan saray (tempat persinggahan pedagang untuk berehat)," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Tambahnya, kunjungan ke Uzbekistan juga akan menemukan pengunjung dengan bangunan bersejarah seperti Madrasah Kukeldash, Makam Sheikhantar, Kompleks Khazrat Imam, Masjid Khast dan Dataran Ragistan.

"Untuk membeli-belah, di sana kami menawarkan pilihan tekstil yang pelbagai juga perusahaan kristal dan hasil tangan yang cukup tinggi mutunya.

"Dengan penduduk yang ramah tamah, anda pasti tak merasa asing ke sini, malah mungkin mengungkapkan 'saya tidak berkunjung ke Uzbekistan tetapi saya pulang ke Uzbekistan," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Terhimpit dalam arus metropolitan

Posted:

Terhimpit dalam arus metropolitan

Terhimpit dalam arus metropolitan

Oleh BAZUKI MUHAMMAD


MESKIPUN sekolah yang didirikan di flat itu kekurangan dari segi prasarana, kesungguhan dan ketekunan yang ditunjukkan oleh anak-anak pelarian sungguh menyentuh hati.


BAWI Hum Mualhlun seolah-olah sudah bersedia untuk ditemu bual dengan penulis. Lelaki yang juga pelarian dari Myanmar itu menunjukkan sisi seorang yang peramah dan mudah didekati.

Bagaimanapun daripada raut wajahnya, penulis dapat merasakan Bawi bersama isteri dan anak perempuannya yang berusia empat bulan, Mary Hnam Mualhlun sedang bergelut dengan himpunan masalah.

Namun, adakalanya mereka masih berupaya tertawa kecil dan mengukir senyuman tatkala perbualan kami terselit unsur jenaka yang spontan.

Keluarga Bawi barangkali antara pelarian yang bernasib baik. Tidak seperti sesetengah pelarian yang terpaksa menumpang teduh di jalanan, mereka bertiga berlindung di sebuah rumah flat di tengah-tengah jantung ibu kota iaitu di Imbi.

Sebenarnya selain keluarganya, Bawi turut tinggal sebumbung dengan sepupunya. Namun, ketika wawancara diadakan, sepupunya lebih senang mengambil posisi di ruang dapur sahaja.

Penulis difahamkan, di flat yang kelihatan agak usang itu didiami oleh kira-kira 1,000 pelarian Myanmar. Di sana, terdapat juga kemudahan seperti sekolah dan sebuah bilik Pusat Pelarian Myanmar yang dianggotai oleh pelarian-pelarian yang tidak terbela di negara sendiri.

Ya, sememangnya hidup menumpang menjadikan ruang di kediaman Bawi serba ringkas. Namun, persekitarannya dijaga bersih. Penerokaan penulis di rumahnya hanya menemukan sebuah TV bersaiz kecil, kerusi plastik, kipas, almari dan beberapa kelengkapan dapur yang minimum.


BAWI (kiri) berharap kerajaan Malaysia dapat memberi ruang dan peluang kepada rakyat Myanmar untuk mencari rezeki di negara bertuah ini.


Kala sibuk meninjau, penulis dapat merasakan, terdapat secebis gelora rindu yang mekar di hati antara keluarga Bawi dengan sanak-saudara di Myanmar apabila beberapa keping gambar dilekatkan di almari mekap di sebuah bilik.

Namun, apakan daya, keadaan huru-hara yang seolah-olah tidak bertemu titik noktah di tanah air sendiri menyebabkan mereka terpalit dengan nasib sedemikian rupa.

"Ingin saya katakan, Malaysia adalah lebih baik dari negara kami di Myanmar," katanya sambil memangku Mary dan ditemani oleh isteri yang kadangkala meluahkan kata-kata dalam bahasa ibunda mereka dan kemudiannya diterjemahkan oleh si suami yang setia di sisi.

Bawi yang berasal dari etnik Chin dan mampu berbahasa Melayu dengan baik telah merancakkan perbualan kami pada petang itu.

Pendidikan

Penceritaan Bawi penuh melankolik. Katanya, selain risau akan nasib diri dan isterinya, dia sedang mencongak bagaimana kehidupan bukan sahaja anaknya tetapi, anak-anak pelarian yang lain.

"Anak-anak perlu belajar cakap bahasa Inggeris, bahasa Inggeris itu penting," katanya yang tampak cekal itu.

Mengapa ia dianggap penting bagi ibu bapa pelarian ini? Setahu penulis, pelarian-pelarian ini mempunyai iktikad untuk berhijrah ke negara-negara lain seperti Amerika Syarikat dan Australia. Justeru, kemahiran berbahasa Inggeris akan memberi kelebihan kepada mereka sekiranya mereka memohon sebarang pekerjaan di sana.


PELARIAN remaja ini ingin mendalami pelbagai cabang ilmu dari segi bahasa hinggalah muzik.


Seperti kunjungan penulis pada tahun lalu, 'sekolah mini' yang menjadi tumpuan kanak-kanak pelarian Myanmar masih teguh di bangunan flat empat tingkat itu.

Mereka tidak beruniform seperti murid-murid di sekolah kita. Anak-anak pelarian ini bebas berpakaian. Guru yang rata-ratanya merupakan sukarelawan tidak akan menghalang mereka yang memakai pakaian yang compang-camping daripada memasuki kelas.

Bagi guru-guru ini, yang paling signifikan adalah semangat si cilik ini.

Kelas di sebuah bilik yang diubahsuai juga terlalu sederhana. Tiada kerusi untuk diduduki juga tiada meja untuk menulis. Kesemuanya bersandarkan lantai. Sesungguhnya, keterujaan mereka menelaah pelajaran, sangat meruntun perasaan penulis.

Simpati

Saat disogok adakah Bawi dan keluarganya menyesal bertandang ke Malaysia? Bawi segera menjawab: "Oh tidak, kami tidak menyesal, jika kami pulang ke negara asal, kami akan dipenjarakan."

Bawi sempat menceritakan tentang kepayahan untuk melepasi sempadan Malaysia kepada penulis.

"Biasanya mereka datang berkumpulan iaitu antara tiga hingga 30 orang dan mengikut perjanjian, siapa yang tak boleh meneruskan perjalanan akan ditinggalkan dalam hutan, itu perjanjian yang dibuat.


MESKIPUN hidup dalam kesederhanaan, rata-rata pelarian Myanmar mengakui Malaysia adalah negara yang paling berperikemanusiaan.


"Namun, itu semua harus diharungi demi kelangsungan hidup dan masa depan keluarga," katanya yang seperti ingin melupakan kepayahan ketika bertandang ke negara ini.

Justeru apa harapan Bawi dan pelarian-pelarian di sini?

Sambil merenung tajam, lelaki ini merayu dan berkata: "Kami dengan rasa rendah diri memohon agar kerajaan Malaysia memberi peluang pekerjaan kepada kami di sini."

Apakah nasib Bawi dan rakan-rakan pelarian yang lain? Itu semua di tangan Tuhan.

Full content generated by Get Full RSS.

Kreativiti botol terbuang

Posted:

Kreativiti botol terbuang

Kreativiti botol terbuang

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID


PASARAN untuk inovasi botol itu banyak memikat hati pelajar institusi pengajian tinggi.


JIKA anda mencari kelainan untuk menghiasi rak di kediaman anda, apa kata kali ini anda memilih botol kaca yang dijual di Inani Craft & Design yang terletak di SACC Mall, Shah Alam.

Botol kaca keluaran syarikat tersebut bukan sekadar botol biasa sebaliknya dicantikkan dengan pelbagai motif yang menjadikannya tampak elegan dan memukau apabila disusun di meja atau para-para.

Sebenarnya, lukisan pada botol merupakan sejenis kraf tangan tradisi dari negara China. Seni itu sangat dominan dan popular di wilayah Beijing, Shandong, Guandong dan Hebei.

Lazimnya, para penukang dari republik itu menggunakan berus yang sangat halus untuk melukiskan sebarang gambar yang diperbuat daripada botol kaca atau kristal.

Untuk produk keluaran Inani Craft & Design, pemiliknya, Muhammad Zaini Hassan memberitahu, dia menggunakan botol terpakai yang diperolehnya dari merata tempat.

"Saya manfaatkan bekas botol terpakai dan menukarkannya menjadi barangan berharga," katanya yang mengusahakan cenderamata itu sejak tahun 1996.

Variasi motif

Menurut Muhammad Zaini, permintaan ke atas kraf tangan tersebut sangat memberangsangkan.

Ujarnya, setakat ini pasaran untuk inovasi botol itu banyak memikat hati pelajar institusi pengajian tinggi (IPT).

"Kami menerima banyak pesanan daripada pelajar universiti, mereka menjadikan botol-botol itu sebagai cenderamata untuk majlis-majlis tertentu.

"Yang menariknya juga, ada di antara mereka yang kreatif menggulung sijil yang diperoleh kemudian diletakkan di dalam botol," katanya yang ditemui baru-baru ini.

Kraf tangan unik yang dijual di Inani Craft & Design dijual pada harga antara RM20 hingga RM80.

Bukan itu sahaja, syarikat itu turut mengambil beberapa gelas yang kosong untuk diubah penampilannya dengan corak dan warna sekali gus menaikkan seri material tersebut.

Jika anda seorang yang menggemari flora, anda boleh memilih beberapa jenis barangan dengan corak bunga seperti matahari dan ros untuk dibawa pulang.

Paling menarik perhatian ialah bekas telur kaca yang pada asalnya polos sahaja. Setelah diberi sentuhan, item itu nampak seperti hasil karya artis seni halus.

Usah gusar sekiranya corak yang terdapat di Inani Craft & Design tidak menepati kehendak dan pilihan anda. Kata Muhammad Zaini, pelanggan boleh mengusulkan motif yang digemari untuk dilukis oleh pihaknya. Begitu juga dengan material botol pilihan peribadi.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


3 maut dalam letupan kapal di Kudat

Posted:

3 maut dalam letupan kapal di Kudat

3 maut dalam letupan kapal di Kudat

28/11/2011 6:32pm

KUDAT - Tiga maut, dua daripadanya wanita apabila sebuah kapal nelayan sedang berlabuh tiba-tiba meletup lalu terbakar sebelum api merebak ke dua lagi kapal nelayan bersebelahan di pelabuhan Kudat tengah malam tadi.

Ketua Operasi Bomba dan Penyelamat Kudat, Mohd Saidi Tabin ketika dihubungi hari ini berkata, setakat ini butiran mengenai identiti mangsa belum diketahui.

Katanya, mangsa pertama, seorang wanita ditemui terapung oleh anggota peronda polis kira-kira 6.30 pagi manakala dua lagi mangsa terapung berhampiran tempat kejadian sekitar pukul 12.25 tengah hari.

Menurut Mohd Saidi, tiga jentera bersama 20 anggota bomba yang beliau ketuai dikejarkan ke tempat kejadian selepas menerima panggilan kecemasan jam 9.37 malam tadi.

Beliau berkata, sebaik tiba di pelabuhan, hampir keseluruhan struktur tiga kapal nelayan berkenaann sudah dijilat api selepas berlakunya letupan daripada salah satu kapal sebelum itu.

Pasukan bomba, katanya , berjaya mengawal api dan seterusnya memadamkan kebakaran kira-kira empat jam kemudian di awal pagi.

"Semasa kejadian kapal yang meletup dan terbakar itu ada penghuni manakala dua lagi kapal lain tidak ada orang di dalamnya," katanya.

Mohd Saidi berkata punca letupan dan jumlah kerugian masih disiasat. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Feri karam: Mangsa terakhir ditemui

Posted:

Feri karam: Mangsa terakhir ditemui

Feri karam: Mangsa terakhir ditemui

28/11/2011 3:21pm

SEMPORNA — Mangsa kedua dan terakhir tragedi feri karam di Sungai Manis, Lihak-Lihak dekat sini, dijumpai pasukan mencari dan menyelamat hari ini.

Mayat Mohd Annawawi Nunhati, 14, dijumpai kira-kira 8.30 pagi, tiga kilometer dari lokasi mangsa dilaporkan hilang, oleh pasukan mencari dan menyelamat yang dianggotai Tentera Laut Diraja Malaysia, Pasukan Gerakan Marin dan Jabatan Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat.

Ketua Polis Daerah Semporna, DSP Mohd Azim Abdullah ketika dihubungi berkata, jenazah Mohd Annawawi, seorang pelajar tingkatan dua, dihantar ke Hospital Semporna sebelum diserahkan kepada anggota keluarganya untuk urusan pengebumian.

Ibu Mohd Annawawi, berumur 44 tahun, yang turut terkorban dalam tragedi berkenaan dijumpai kira-kira 11.45 pagi semalam. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Radio dan stesen tv siar lagu lucah

Posted:

Radio dan stesen tv siar lagu lucah

Radio dan stesen tv siar lagu lucah

28/11/2011 3:19pm

JAKARTA — Semua stesen radio dan televisyen di wilayah Jawa Barat diarah untuk tidak menyiarkan lagu atau klip video mengandungi lirik yang boleh dianggap lucah.

Pengharaman itu dibuat oleh Suruhanjaya Penyiaran Indonesia cawangan wilayah Jawa Barat (KPID) berikutan permintaan daripada Majlis Ulama Indonesia (MUI) , majlis perundangan wilayah (DPRD) dan masyarakat.

"Sehingga tahun ini, kami menerima 263 aduan melalui pelbagai media termasuk SMS, surat, emel, panggilan telefon dan rangkaian media sosial lain mengenai kandungan siaran radio dan TV," kata pesuruhjaya KPID Jawa Timur Nursyawal yang dipetik akhbar harian berbahasa Inggeris Jakarta Post pada Isnin.

Lagu-lagu yang dianggap lucah termasuk "Mobil Bergoyang", "Cinta Satu Malam", "Hamil Duluan","Aku Ingin Dilubangi" dan "Mari Bercinta 2".

"Mobil Bergoyang, sebagai contoh, mengandungi lirik mengenai bagaimana gadis liar tidak memerlukan bilik hotel yang mahal untuk berasmara tetapi hanya sebuah kereta.

Lagu "Hamil Duluan" ialah mengenai pasangan yang belum berkahwin mengadakan hubungan seks menyebabkan si gadis mengandung.

Nursyawal berkata, suruhanjaya itu tidak bertindak sebagai penapis mengharamkan penciptaan lagu atau video klip terbabit.

"Apa yang boleh kami buat ialah mengharamkan ia daripada disiarkan. Malah di negara maju seperti Amerika Syarikat, yang disebut sebagai negara paling liberal, lagu dan video yang mengandungi bahan seks tidak dibenar disiarkan untuk awam," katanya.

Ibu bapa pula mengalu-alukan pengharaman itu dan seorang bapa kepada dua anak, Iman Herdiana, 29, berkata, beliau amat terganggu apabila mendengar anak perempuannya berusia dua setengah tahun menyanyikan lagu "Cinta Satu Malam".

"Ia tidak manis untuk didengar," katanya yang memberitahu anaknya mendengar lagu itu daripada televisyen dan beliau meminta isterinya menukar saluran lain apabila video itu disiarkan. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Empat maut jambatan runtuh di Kalimantan

Posted:

Empat maut jambatan runtuh di Kalimantan

Empat maut jambatan runtuh di Kalimantan

BEBERAPA anggota polis Indonesia memeriksa tapak jambatan runtuh di bandar Samarinda, Kalimantan Timur semalam.


JAKARTA, Indonesia - Sebuah jambatan sibuk di Kalimantan runtuh dengan menyebabkan sekurang-kurangnya empat orang terbunuh manakala 19 yang lain cedera selepas sebuah bas, beberapa kereta dan motosikal terjatuh ke dalam sungai, kata polis dan saksi.

Seorang pegawai polis, Kapten Syafii Nafsikin berkata, pasukan pencari dan penyelamat bergegas ke tempat kejadian selepas nahas berlaku kelmarin.

Jambatan gantung Kutai Kartanegara sepanjang 700 meter itu dibina menyerupai Jambatan Golden Gate di San Francisco, Amerika Syarikat. Ia menghubungi bandar Tenggarong dan Samarinda di wilayah Kalimantan Timur.

Dalam wawancara bersama stesen televisyen TVONE, saksi kejadian, Syaiful berkata, insiden berlaku ketika jambatan berkenaan sesak dengan kenderaan.

Menurutnya, dia melihat sekurang-kurangnya sebuah bas dan hampir 12 buah motosikal terjunam ke dalam Sungai Mahakam. Beberapa buah kereta turut terjunam ke dalam sungai

"Ramai orang menjeritmeminta tolong ," kata Syaiful.

Jurucakap polis Kalimantan Timur, Kolonel Col. Antonius Wisnu Sutirta berkata, punca jambatan berusia 10 tahun itu tiba-tiba runtuh masih belum dapat dipastikan.

Katanya, semua mangsa yang cedera kini dirawat di beberapa buah hospital berdekatan di wilayah berkenaan. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Elvis Afghan pujaan wanita Kabul

Posted:

Elvis Afghan pujaan wanita Kabul

Elvis Afghan pujaan wanita Kabul


PENYANYI Farhad Darya (tengah) beraksi semasa mengadakan konsert di Kabul pada 24 November lalu. - AFP


KABUL, Afghanistan - Digelar Elvis Afghanistan, Farhad Darya mungkin satu-satunya lelaki di negara paling konservatif itu yang dapat membangkitkan gelora wanita sehingga mereka menjerit, melambai dan bersiul semasa menonton kosertnya.

Dalam sebuah negara yang mana hak wanita diabai dan muzik diharamkan oleh Taliban hingga 10 tahun lalu, Darya dianggap sebagai ikon di negara itu.

Populariti penyanyi berkenaan terserlah semasa dia mengadakan konsert yang terhad kepada penonton wanita di sini pada minggu lalu.

Konsert itu berlangsung secara rahsia berikutan kebimbangan ia menjadi sasaran serangan bom kumpulan Taliban.

"Saya sentiasa memberitahu semua orang bahawa dia lelaki idaman saya, dia menyanyi dengan baik, personalitinya cukup menarik, dia hebat," kata seorang pelajar wanita berusia 18 tahun Meetra Alokozay.

Populariti Darya di Afghanistan menyebabkan dia dipilih sebagai Duta Muhibbah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Menurut Darya, konsert pada Khamis lalu itu adalah sebahagian kempen memerangi keganasan domestik yang berleluasa di Afghanistan.

"Terdapat masalah besar dalam negara ini. Mereka yang bertanggungjawab dalam politik, kerajaan cuma pandai bercakap tetapi tidak melaksanakannya," kata Darya.

Penyanyi berambut hitam, bermata biru itu masih kacak walaupun usianya kini mencecah 49 tahun.

Dia telah menghasilkan 35 buah album setakat ini dengan kebanyakannya bertemakan politik keamanan.

Lagunya, Kabul Jaan (Kabul yang Dicintai) merupakan lagu pertama dimainkan radio Afghanistan selepas Taliban diusir tentera Amerika Syarikat (AS) dalam tahun 2001.

Elvis Presley ialah antara penyanyi paling popular pada abad ke-20. Lebih 400 juta album penyanyi yang mendapat jolokan Raja Rock&Roll itu dijual di seluruh dunia setakat ini.

Penyanyi dari AS itu meninggal dunia pada 1977. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Kareena Kapoor wanita Asia paling seksi

Posted:

Kareena Kapoor wanita Asia paling seksi

Kareena Kapoor wanita Asia paling seksi


GAMBAR fail pada 8 November 2011 menunjukkan Kareena Kapoor bergaya untuk satu sesi iklan
di Mumbai.


MUMBAI, India - Bintang filem Bodyguard dan Ra.One, Kareena Kapoor muncul wanita Asia paling seksi di dunia, menurut satu kaji selidik terbaharu seperti dilaporkan sebuah akhbar kelmarin.

Aktres berkenaan mengatasi pemenang tahun lalu, Katrina Kaif dengan kelebihan cuma 1 peratus undi.

Katrina yang memenangi gelaran tersebut sejak tiga tahun lalu kini jatuh di tempat kedua.

Seorang lagi aktres Bollywood Priyanka Chopra berada di tempat ketiga diikuti Bipasha Basu yang menduduki tempat keempat.

Tempat kelima pula menjadi milik aktres filem Slumdog Millionaire, Freida Pinto.

Kaji selidik tersebut dijalankan oleh akhbar mingguan Britain, Eastern Eye, menerusi beberapa laman jaringan sosial termasuk Facebook dan Twitter.

Responden diminta memilih selebriti kesukaan mereka daripada senarai mengandungi bintang pop, personaliti televisyen, model dan bintang filem dari seluruh dunia. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kontroversi tidak lemahkan semangat

Posted:

Kontroversi tidak lemahkan semangat

Kontroversi tidak lemahkan semangat

BOLEH dikatakan selama ini Anuar Zain dilihat sebagai antara artis lelaki yang mampu mengekalkan identiti tersendiri sebagai seorang penyanyi yang kurang dilanda dengan kontroversi.

Menariknya, sejak akhir-akhir ini nama adik kepada penyanyi popular Ziana Zain itu semakin menjadi sebutan ramai. Bukan disebabkan produk terkini yang dihasilkan, sebaliknya peminat lebih memperkatakan tentang kisah peribadinya.

Ia bermula dengan cerita penyanyi tersebut yang kini tidak lagi menggunakan khidmat pengurusnya, Rohila Tahir bermula pada bulan Oktober lalu setelah lebih 10 tahun bekerjasama.

Ternyata perkara tersebut menjadi tanda tanya ramai pihak terutama di dalam industri sehingga ada yang mengatakan ia berpunca daripada pergaduhan sejak sekian lama.

Anuar jika boleh tidak menjawab perkara yang sepatutnya tidak menjadi satu isu. Namun untuk tidak mengeruhkan lagi keadaan, dia memberitahu tidak lagi menggunakan khidmat pengurus lamanya itu kerana mereka bersetuju untuk membawa haluan masing-masing selepas lama bekerjasama.

"Kami mempunyai hala tuju yang berbeza sekarang ini," katanya ringkas sambil memberitahu dia kini cuba menggunakan khidmat pengurus lelaki pula.

Kemudian timbul pula cerita yang mengatakan penyanyi berkenaan tidak mahu menyertai pertandingan Separuh Akhir Muzik-Muzik untuk membawakan lagu Sedetik Lebih dan diakui sendiri olehnya dan perkara tersebut telah diberitahu kepada pihak KRU.

Terkini pula apabila kisah tentang dirinya yang langsung tidak berkecil hati walaupun tidak diendahkan oleh pihak penganjur sewaktu berlangsung sidang akhbar selepas tamat acara Anugerah Industri Muzik Ke-18 (AIM 18) pada 12 November yang lalu.

Biarpun terpaksa berhadapan dengan pelbagai cerita kontroversi yang turut membabitkan peribadinya, Anuar menganggap bahawa ia bukanlah satu masalah yang besar buat dirinya.

Mengakui adakalanya sedikit terasa apabila orang ramai lebih gemar memperkatakan tentang dirinya berbanding produk baharu yang dihasilkan, tidak bermakna dia perlu cepat lemah semangat untuk mengharunginya.


WALAU sedang dihimpit banyak dugaan, Anuar yakin ada hikmah yang sedang menanti hidupnya di hadapan.


"Bagi saya apa yang telah berlaku ini tentu ada hikmah di sebaliknya. Tidak mustahil di sebalik kontroversi yang melanda itu pasti akan ada membawa kebaikan kepada diri saya.

"Apa yang lebih penting, saya perlu mengharungi semuanya dengan lebih tenang dan tidak perlu rasa tertekan untuk menghadapinya. Malah, saya sangat menghargai sokongan peminat yang tidak jemu-jemu untuk terus memberikan sokongan," ujarnya.

Anuar kemudian menjelaskan tentang isu tidak mahu bertanding dalam anugerah lagi. Katanya: "Saya tidak kisah untuk mendendangkan lagu Sedetik Lebih dalam mana-mana acara kerana saya dan komposer iaitu Edry tidak mempunyai sebarang masalah. Cuma, saya mengambil prinsip untuk tidak lagi masuk bertanding dalam mana-mana anugerah dan saya harap isu ini tidak diperbesarkan lagi."

Tambah Anuar, dia tidak mahu terlalu memikirkan sangat kisah-kisahnya yang diperkatakan orang dan merasakan adalah lebih baik sekiranya dia terus memberi tumpuan kepada kerjaya nyanyian.

"Tidak dinafikan dengan status sebagai seorang artis, sebarang kontroversi sukar memang untuk dielakkan. Namun, segala yang berlaku itu seharusnya dijadikan iktibar untuk menjadi lebih baik," jelasnya.

Ditanya tentang rahsia dirinya yang mampu bertahan selama 13 tahun setelah mula serius sebagai penyanyi pada tahun 1998, Anuar memberitahu prinsip hidupnya adalah melakukan sesuatu pekerjaan itu dengan ikhlas.

Ujarnya, walaupun dirinya kini berada di kelas tersendiri, dia tetap berfikiran terbuka dan bersedia untuk menerima sebarang pandangan daripada peminat serta orang-orang di dalam industri sendiri.

"Untuk menjadi seorang penyanyi yang bagus, kita perlu mendengar apa sahaja kritikan dan idea yang diberikan. Seharusnya dalam diri ini tidak boleh ada sifat yang terlalu ego sekiranya mahu lebih lama bertahan," jelasnya.

Sambutan baik

Setelah kali terakhir menghasilkan album solo pada tahun 2007, kali ini Anuar Zain telah tampil dengan album baharu yang juga merupakan album solonya yang keempat.


ANUAR ZAIN tidak gemar menerima publisiti murahan. Dia lebih senang cerita kerjaya menjadi bualan khalayak.


Menurut Anuar, album tersebut sudah mula berada di pasaran sejak 19 September yang lalu dengan mengandungi lapan buah lagu baharu dan mendapat sambutan yang cukup baik daripada peminat.

"Alhamdulillah, walaupun saya tidak membuat sebarang majlis pelancaran untuk album baharu saya ini, tetapi sambutan yang diterima memang sangat menggalakkan serta peminat turut memberi maklum balas yang positif.

"Setakat ini ia telah dihasilkan sebanyak 11,000 unit untuk cetakan pertama. Sehinggakan ada peminat yang mengadu tidak mendapat album tersebut kerana ia telah habis dijual di kebanyakan tempat di sekitar Lembah Klang," ujarnya.

Untuk album solo keempat yang menggunakan judul Anuar Zain 2011, antara lagu-lagu yang dimuatkan adalah seperti Ku Berjanji Karna Cinta, Nadi Terhenti, Ajari Aku, Pernahkah, Simpati Cintamu, Sempurnakan Aku dan Terindah.

Jelas Anuar, untuk memberitahu tentang kemunculan album terbaharunya itu kepada peminat, dia telah merangka beberapa rancangan promosi dan semuanya akan dimulakan pada awal tahun hadapan.

Full content generated by Get Full RSS.

Hot FM di Kelatan, Terengganu

Posted:

Hot FM di Kelatan, Terengganu

Hot FM di Kelatan, Terengganu

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN
roni.ridwan@kosmo.com.my


KETUA Pegawai Eksekutif Rangkaian Radio MPB, Seelan Paul (baju merah) bergambar dengan deejay Hot FM yang bertugas di Kuala Lumpur serta Kelantan dan Terengganu.


SEBAGAI salah sebuah stesen radio yang cukup popular di negara ini, saluran Hot FM dilihat terus agresif untuk menambahkan jumlah bilangan pendengar serta gigih memberikan saingan kepada stesen radio yang lain.

Terkini, stesen radio yang terletak di bawah rangkaian Media Prima Berhad (MPB) itu telah mengorak langkah dengan memperincikan pengisian mengikut dua negeri di Pantai Timur iaitu Kelantan dan Terengganu.

Ketua Pegawai Eksekutif Rangkaian Radio MPB, Seelan Paul berkata, pengkhususan pengisian di kedua-dua negeri berkenaan akan bermula pada 2 Januari 2012 dan akan dikenali sebagai Hot FM Klate dan Hot FM Tganu.

"Antara sebab utama kami melaksanakan langkah sebegitu kerana berpendapat bahawa Kelantan dan Terengganu adalah dua buah negeri yang agak unik dari segi budaya serta latar belakang berdasarkan kajian serta maklum balas yang diterima.

"Untuk pengisian pula, lagu-lagu yang disiarkan nanti adalah pilihan pendengar di negeri masing-masing dan penyampai pula akan menggunakan loghat negeri masing-masing ketika ke udara," jelasnya.

Ujarnya lagi, biarpun intipati program memberi tumpuan kepada kehendak masyarakat di kedua-dua negeri itu, tetapi segmen pagi pilihan ramai iaitu Hot FM AM Krew masih lagi terus bersiaran seperti biasa.

Ditanya tentang jumlah pendengar setia saluran tersebut di negeri Pantai Timur itu, Seelan menjelaskan setakat ini mereka sudah mempunyai seramai 600,000 pendengar setiap hari.

"Sudah tentu kami mengharapkan jumlah pendengar akan bertambah sekurang-kurangnya 15 peratus dengan pelaksanaan yang diambil ini agar bersesuaian dengan pelaburan yang telah dibuat," ujarnya.

Bagi memperkuatkan lagi jentera Hot FM di negeri Pantai Timur terutama Kelantan dan Terengganu, seramai lapan orang penyampai baharu telah dipilih untuk kedua-dua negeri dan dikenalpasti cukup berbakat untuk menggalas tugas menarik lebih ramai pendengar.

Antara penyampai yang telah dipilih untuk memperkuatkan saluran Hot FM Klate adalah Shazwani Mohamad Shakeri (Shaz), 26, Syed Mohd. Farid Mohd. Nor (Farid), 24, Mohamad Hafizie Roslan (Fizie), 23, dan Wan Zuraini Wan Hasan (Renny), 23, serta seorang Eksekutif Muzik iaitu Mohd Izzul Nazmi Mazri, 23.

Untuk Hot FM Tganu pula, ia diperkuatkan empat orang penyampai yang terdiri daripada Mohd. Rafly Rahamat (Rafly), 25, Mohd. Hermansani Aminudin (Bell), 28, Nurul Ain Omar (Ain), 22, dan Muhammad Azri Ismail (Azri), 23, serta seorang Eksekutif Muzik, Ahmad Zulhilmie Zainal (Zul), 25.

"Mereka yang terpilih ini adalah kerana mereka mempunyai personaliti yang menarik, mempunyai minat yang mendalam dalam bidang penyiaran dan mampu bertutur dalam loghat Pantai Timur hasil tapisan seramai 500 orang yang telah menghadiri uji bakat yang telah diadakan pada bulan Oktober lalu di Kelantan dan Terengganu serta di Sri Pentas, Damansara," jelasnya.

Menurut Seelan, pihaknya bakal mengadakan konsert mini yang digelar Hot FM Klate Yeah Yeah Tour dan Hot FM Tganu Yeah Yeah Tour bersempena dengan pelancaran kedua-dua buah konti tersebut di Kuala Terengganu (6 Januari 2012) dan Kota Bharu (7 Januari 2012).

Berhenti kerja

Salah seorang penyampai yang terpilih untuk memperkuatkan Hot FM Tganu, Mohd. Hermansani Aminudin atau Bell berkata, dia memang sudah lama meminati bidang penyiaran dan kerap menjadi pengacara di pelbagai majlis secara separuh masa.

Ujarnya, selama ini dia memang menunggu peluang untuk menjadi penyampai radio kerana mahu mengasahkan lagi bakat yang dimiliki dan bersyukur kerana terpilih untuk menyertai sebuah stesen radio yang cukup popular.

"Disebabkan minat yang mendalam ini, saya sanggup mengambil keputusan untuk berhenti kerja dalam tempoh 24 jam semata-mata mahu mengejar cita-cita yang saya impikan selama ini.

"Sudah tentu ini adalah peluang yang tidak harus dilepaskan sama sekali, apatah lagi dapat bekerja dengan sebuah saluran radio yang mempunyai pendengar yang cukup ramai," ujar bekas Penolong Pegawai Perubatan di Hospital Melaka itu.

Menurut Bell, memandangkan dia sudah mempunyai banyak pengalaman dalam mengacarakan pelbagai majlis, dia berasa tidak sukar untuk dirinya menyesuaikan diri memandangkan pihak Hot FM juga turut memberikan latihan khusus sebelum mereka memulakan tugas.

Sementara itu, seorang lagi bakal penyampai Hot FM Kelate, Wan Zuraini Wan Hasan atau Renny tidak menyangka menjadi orang terakhir yang menjalani uji bakat di Seri Pentas tempoh hari telah memberi tuah kepada dirinya.

"Sebenarnya saya adalah pelajar praktikal bersama Hot FM sebelum ini dan turut menjadi pembantu sewaktu sesi uji bakat diadakan di Sri Pentas. Kemudian ada beberapa orang rakan telah menyarankan saya supaya turut mencuba dan seperti tidak percaya apabila terpilih.

"Walaupun saya dilahirkan dan dibesarkan di Kuala Lumpur, tetapi saya tetap bersedia untuk menjadi penyampai Hot FM Klate memandangkan kedua ibu bapa saya memang berasal dari negeri Kelantan di rumah kami sering bertutur loghat Kelantan," jelasnya.

Menurut bekas pelajar dalam bidang penyiaran di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam itu lagi, dengan peluang yang diberikan ini akan digunakan sepenuhnya untuk mempraktikkan apa yang telah dipelajari semasa di universiti dahulu.

Full content generated by Get Full RSS.

Nicole bidadari bogel

Posted:

Nicole bidadari bogel

Nicole bidadari bogel


NICOLE SCHERZINGER


MANTAN anggota The Pussycat Dolls, Nicole Scherzinger kembali hadir dengan berita sensasi. Selepas dilaporkan sudah mempunyai kekasih baharu walau baru sahaja putus cinta, dia kini menghangatkan dunia hiburan dengan sekeping gambar bogel! Gambar tersebut menunjukkan bahagian belakang badannya tanpa seurat benang.

Gambar bogel tersebut dirakamkan oleh jurugambar Raphael Mazzucco menyaksikan badannya hanya dihiasi mahkota dan kalung bunga-bunga pada bahagian atas badan seperti menjadikan dia seorang bidadari dalam keadaan berbogel yang tidak sengaja dirakam gambarnya.

Sementara itu pada bahagian pinggang, punggung dan paha juri program realiti X Factor ini pula, ia seakan dilukis dengan gambar bertema etnik.

Gambar ala bidadari bogel itu kemudian dipamerkan dalam sebuah buku berjudul Culo by Mazzucco. Selain Nicole, sebenarnya ada ramai selebriti lain yang gambarnya pernah dirakamkan oleh Mazzucco dimuatkan di dalam buku tersebut. Mereka termasuklah Lady Gaga, Fergie, Sarah McLachlan, Alessandra Ambrosio, Pamela Anderson dan Stacy Keibler. Hanya gambar Nicole yang berbogel ala bidadari itu yang menjadi perhatian.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved