Sabtu, 17 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tugu batu kapur 280 juta tahun

Posted:

Tugu batu kapur 280 juta tahun

Tugu batu kapur 280 juta tahun

Oleh KUMARA SABAPATTY

ROCKHAVEN sudah berusia 280 juta tahun. Hanya ada empat tempat di dunia yang memiliki batu seperti ini dan salah satunya ialah di Tambun, Perak


AKTIVITI perlombongan bijih timah di Kinta, Perak pada akhir abad ke-19 telah menjadikan lembah itu sebagai pengeluar utama bijih timah dunia. Ekoran itu muncul pekan-pekan seperti Ipoh, Tambun, Batu Gajah, Kampar, Gopeng, Papan, Pusing dan Siputeh.

Di Tambun misalnya masih terdapat sebuah tasik yang merupakan bekas lombong tetapi kini sedang dimajukan untuk projek kondominium mewah. Tasik itu terletak kira-kira lima kilometer dari susur keluar Tambun, Lebuh Raya Utara-Selatan. Apa yang menarik, tasik itu memiliki sebuah bukit batu kapur yang sangat unik.

Berusia 280 juta tahun, batu berdiri setinggi bangunan 14 tingkat itu dianggap satu keajaiban daerah perlombongan itu.

Keajaiban geologi itu merupakan salah satu daripada hanya empat bentuk batu seumpama itu yang terdapat di seluruh dunia iaitu di Guilin, China, Halong Bay, Vietnam dan Phuket, Thailand.

"Orang Perak patut berbangga kerana mereka memiliki geologi yang jarang ditemui," kata pemegang Kursi Shell Universiti Teknologi Petronas, Profesor Dr. Bernard Pierson yang mengesahkan usia batu kapur itu.


PESERTA perlu meredah paya sejauh 100 meter untuk sampai ke Gua Datok.


Sungai

Batu itu menjadi perhatian ramai selepas sebuah projek kondominium mewah, The Haven Lakeside Residence dilancarkan tahun lepas.

Batu itu kemudian dinamakan Rockhaven menerusi satu pertandingan yang dianjurkan Superboom Projects Sdn. Bhd., pemaju projek berkenaan.

Timbalan Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains Perak, Rusli Mohamed berkata, batu itu sebelum ini dikenali sebagai Bukit Datok atau dalam bahasa geologinya mogot hill atau karst hill kerana kewujudan tugu batu kapur berbentuk unik di tebing tasik itu.

"Sebenarnya batu berbentuk seperti itu sering terbentuk di dasar laut hasil pelarutan karbon. Batu kapur yang dihasilkan pula selalunya kelihatan berdiri tegak," katanya.

Beliau menambah, kawasan di sekitar Rockhaven suatu masa dahulu dipercayai merupakan dasar sungai. Katanya lagi, walaupun sudah berusia jutaan tahun, bukit batu kapur itu akan kekal dalam bentuknya sekarang untuk jutaan tahun lagi.

"Ini kerana batu kapur sama ada bukit tugu itu atau gua-gua yang banyak terdapat di negeri Perak, melalui proses peralihan dan kadar perlarutan yang sangat perlahan.

"Keadaan ini akan menyebabkan bentuk uniknya terus kekal untuk jutaan tahun akan datang. Malah, siapa tahu Rockhaven akan bertambah unik dari segi bentuk dan kedudukannya," katanya.

Menurut Rusli, pihaknya sedang mengkaji untuk menjadikan bekas lombong serta bukit dan gua batu kapur di negeri itu sebagai kawasan sejarah dan ekopelancongan.

"Terdapat potensi untuk menjadikan kawasan unik seperti ini sebagai tarikan pelancongan iaitu menerusi program pengubahsuaian landskap untuk aktiviti mendaki dan fotografi," katanya.

Ujar Rusli, Rockhaven turut dikelilingi keindahan flora termasuk spesies tumbuhan yang pernah menjadi makanan dinosaur yang telah pupus.


LAMPU LED membantu pengunjung melihat suasana di dalam gua.


Peluang untuk mendekati Rockhaven baru-baru ini tidak disia-siakan kru Jurnal. Batu itu sememangnya memukau.

Projek The Haven pula bukan sahaja tidak mengusik batu itu bahkan turut menyediakan kemudahan seperti trek joging yang membolehkan penghuni menikmati keindahan geologi itu sambil beriadah.

Tidak jauh dari Rockhaven, pembukaan taman tema air Lost World of Tambun (LWOT) pada tahun 2004 telah mempopularkan lagi pelancongan batu kapur di Perak.

Selain mandi-manda dan berhibur dengan pelbagai mainan, LWOT menawarkan pengunjung pengalaman meneroka gua dan terowong batu kapur berusia 400 tahun.

Program berkonsepkan ekopelancongan itu terbahagi kepada tiga kategori iaitu pakej laluan batu kapur khas untuk kanak-kanak. Tempat yang menjadi pilihan ialah anak gua atau gua kecil sambungan daripada Gua Datok.

Lost World

Menurut Pengurus Besar LWOT, Calvin Ho, terdapat 32 spesies burung yang menghuni gua itu selain penghuni tetap gua di Malaysia - kelawar.

Ekspedisi ke Gua Datok pula dikhaskan bagi pengunjung dewasa memandangkan kedudukan gua itu terletak 100 meter di atas bukit.

Pakej terakhir, kata Calvin, ialah penerokaan ke 6th Mile Tunnel (Terowong Batu 6) iaitu sebuah terowong dalam gua batu kapur sepanjang 700 meter. Nama 6th Mile Tunnel diberikan kepada terowong ini kerana kedudukannya terletak di Kampung Batu 6, Tambun.

Peluang meneroka gua batu kapur itu tidak lama dahulu memang mengujakan. Mujurlah, jurupandu arah kami, Wira Ismail begitu mahir dengan laluan dan situasi di kawasan berbukit-bukau itu.

Sebelum memulakan perjalanan, kami dibekalkan alat kelengkapan seperti jaket keselamatan, topi kecemasan, tali dan lampu suluh.


TERATAI yang banyak menghuni bekas lombong di Perak.


Pada mulanya kami bergerak ke tasik bunga teratai yang terletak berhampiran LWOT sebelum mengharungi tasik berlumpur itu sejauh kira-kira 100 meter untuk sampai ke kawasan lembah yang dikelilingi bukit-bukau.

Di situlah pintu terowong gua itu terletak. Air tasik itu yang setinggi separas dagu dirasakan sungguh mencabar.

Suasana di dalam gua itu gelap. Dengan bantuan lampu LED yang dipasang di kepala, kami dapat menyaksikan keindahan gua itu.

Menurut Wira, jika bernasib baik kami boleh menemui kesan tapak kaki kambing hutan yang menghuni sekitar kawasan gua tersebut selain menyaksikan kehebatan stalagtit dan stalagmitnya.

"Stalaktit dan stalagmit di sini terbentuk akibat aliran air secara berterusan. Air semula jadi itu turut membentuk batu kristal berbentuk kon itu," kata Wira.

Difahamkan, batu kristal itu mengambil masa selama kira-kira 100 juta tahun untuk membesar pada saiz seinci dan menjadi kon.

Bercerai angkara FB

Posted:

Bercerai angkara FB

Bercerai angkara FB


AKIBAT melepaskan geram di Facebook, terurai rahsia antara Mira dan bekas kekasihnya. - Gambar hiasan.


DAUD, 38, sudah memiliki dua isteri. Bersama isteri pertamanya, Julia, 36, mereka mempunyai empat orang anak.

Dengan isteri kedua, Mira, 25, usia perkahwinan mereka masih muda. Mereka berkahwin Mac lalu di negara jiran kerana Daud mengahwininya tanpa pengetahuan Julia.

Alasannya, dia tidak mahu isteri pertamanya itu kecewa dengan kecurangan yang dilakukannya.

"Dua tahun lalu saya mendapat tawaran kenaikan pangkat tetapi perlu berpindah ke Johor Bahru.

"Selepas beberapa bulan, bapa mertua saya meninggal dunia dan isteri mohon pulang ke kampungnya di Chukai, Terengganu untuk menjaga ibunya dan meneruskan perniagaan keluarganya.

"Mulanya saya keberatan, tetapi memandangkan ibu mertua saya juga tidak sihat dan tidak ada siapa lagi yang boleh diharapkan, saya relakan. Sejak itu saya hidup membujang," kata Daud yang pulang ke rumah Julia tiga minggu sekali.

Selepas ditinggal beberapa lama, Daud bertemu dengan Mira semasa dia menghantar keretanya ke bengkel.

"Mira gadis yang baik. Perwatakan lembutnya memikat hati saya. Pada awal perkenalan lagi saya berterus terang dengan Mira yang saya sudah berkeluarga namun dia masih ikhlas berkawan.

Kahwin lagi

"Perhubungan kami semakin hari semakin mesra. Dia yang juga berasal dari Terengganu memudahkan komunikasi antara kami.

"Setahun berkawan rapat, kami bersetuju untuk berkahwin. Walaupun keluarga Mira menyuruhnya berfikir tentang hasratnya mengahwini suami orang, Mira tetap dengan keputusannya.

"Mac lalu kami berkahwin di selatan Thailand bagi mengelak perkara ini sampai ke pengetahuan isteri saya," kata Daud.

Pada awal perkahwinan, Daud dan Mira memang pasangan bahagia.

Bagaimanapun, kehangatan cintanya pada isteri muda tidak bertahan lama. Selepas beberapa bulan berkahwin, Daud menyedari, Mira sukar bertolak ansur dan cemburu buta.

"Pada mulanya, saya kira itu tanda prihatin. Tetapi semakin lama cemburu Mira menjadi-jadi. Contoh paling mudah ialah ketika saya keluar makan tengah hari.

"Bila saya tidak dapat menjemputnya, macam-macam soalan yang ditanya. Makan di mana, makan dengan siapa, makan apa? Kalau lokasi tempat makan saya jauh dari pejabat, ditanya juga kenapa makan jauh-jauh?

"Bila saya makan di tempat yang eksklusif dengan kawan-kawan tanpa memberitahu dia terlebih dahulu, itu pun boleh menjadi punca dia merajuk.

"Kalau dengan isteri pertama, dia akur kalau saya pulang ke Terengganu tetapi dia tidak boleh terima kalau saya berbelanja besar untuk keluarga di sana, sedangkan di sini, dia perlu membantu saya membayar sewa rumah.

"Saya minta Mira bertolak ansur, tetapi dia merasakan dia sudah banyak berkorban untuk saya tetapi saya tidak pernah menghargainya," kata Daud.

Keadaan cemburu Mira dikatakan semakin teruk menjelang Ramadan lalu.

Puncanya, anak pertama saya telah menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) mengatakan betapa dia menyayangi saya kerana membelikan alat permainan PSP yang harganya RM1,200.

"Apabila Mira dapat tahu, dia naik angin. Dia lepaskan geramnya dalam Facebook. Dia kata, dia banyak korbankan keinginannya kerana saya, tetapi saya pula boleh menghadiahkan benda yang mahal untuk anak saya yang berusia 10 tahun.

"Dalam ramai rakan yang memberi komen, ada komen daripada bekas kekasihnya. Saya mula rasa tidak senang. Saya yang memang mempunyai kata laluan untuk akaun e-mel Mira cuba menyelidik.


LAMAN sosial Facebook sering dianggap menjadi jaringan maya yang menghubungkan rakan lama dan baru. Namun jika disalahgunakan, ia mampu meruntuhkan rumah tangga.


Bekas kekasih

"Rupa-rupanya, Mira sudah lama berhubung semula dengan bekas kekasihnya itu dan mengadu tentang kekangan kewangan yang saya hadapi.

"Dalam diam rupanya Mira pernah menerima wang daripada lelaki itu dan mereka keluar beberapa kali.

"Apabila saya bangkitkan perkara ini dengan Mira, dengan selamba dia mengaku. Katanya, dengan saya hidupnya payah.

"Saya menegurnya. Selama ini bukan saya tidak memenuhi keperluan membeli-belahnya, tetapi apabila setiap kali menuntut barangan berjenama, saya enggan melayan.

"Hubungan kami mula dingin. Saya tidak lagi memintanya membayar sewa rumah. Semuanya saya tanggung sendiri.

"Syawal lalu, kami bergaduh lagi. Kali ini sebabnya saya perlu tinggal lebih lama di rumah isteri pertama kerana anak bongsu saya sakit. Tambahan pula, mereka belum mengetahui tentang perkahwinan kedua saya.

"Tetapi Mira tidak boleh menerimanya. Dia mengugut untuk kembali kepada bekas kekasihnya jika saya tidak pulang ke rumah ibunya. Di rumah ibunya, bersaksikan ibu bapanya, Mira minta saya menceraikannya.

"Dia tidak betah lagi hidup bermadu. Alasannya saya melebih-lebihkan keluarga isteri pertama sedangkan hidup dengannya serba-serbi tidak cukup.

"Saya terkilan dengan sikap kurang sabarnya. Kami bergaduh besar hari itu. Saya bangkitkan hubungannya dengan kekasih lama.

"Kami saling salah-menyalah. Mira nekad mahu dilepaskan. Akur dengan kehendaknya, petang raya keempat itu, saya ceraikan Mira dengan talak satu," jelas Daud.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Lelaki bertelanjang ditangkap

Posted:

Lelaki bertelanjang ditangkap

Lelaki bertelanjang ditangkap

Oleh Atikah Dali
atikah.mohddali@kosmo.com.my

Penduduk mengawasi lelaki disyaki pengamal ilmu hitam yang ditahan di flat Pinggiran Batu Caves, Selayang, Selangor semalam.


KUALA LUMPUR - Seorang pemuda disyaki warga Indonesia diberkas penduduk selepas berkeliaran dalam keadaan berbogel di Flat Pinggiran Batu Caves, Selayang di sini awal pagi semalam.

Sebelum diberkas pada pukul 2.30 pagi, lelaki berumur lingkungan 20-an itu dikatakan berjalan-jalan di aras bawah sebuah bangunan flat lima tingkat di kawasan berkenaan.

Seorang suri rumah, Norlida Hassan, 42, yang tinggal di aras tersebut dikatakan terkejut sebaik sahaja melihat suspek dalam keadaan berbogel ala Orang Minyak itu tiba-tiba bersilat di hadapan rumahnya.

Wanita itu kemudian menjerit meminta tolong malangnya suspek tidak berganjak dari muka pintu.

"Saya sudah tidur tetapi tersedar selepas terdengar bunyi nafas orang yang kuat di luar bilik.

"Apabila saya intai menerusi tingkap, saya terkejut melihat lelaki itu sedang melakukan aksi pelik. Saya menyergahnya tetapi dia tak berganjak.

"Saya buka pintu rumah untuk menghalaunya tetapi dia buka jurus pencak silat menyebabkan saya naik takut," ceritanya.

Oleh kerana takut, dia kemudian mengejutkan suaminya Ahmad Hashim, 42, untuk menghalau lelaki itu.

Difahamkan, suspek bukan merupakan penduduk kawasan berkenaan.

Seorang penduduk yang mahu dikenali sebagai Zakaria, 46, pula berkata, suspek yang panik itu bertindak melarikan diri.

"Dua penduduk termasuk jiran mangsa bertindak mengejar lelaki itu dan dia dapat diberkas kira-kira 20 minit kemudian.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Rayuan peniaga kenderaan Melayu

Posted:

Rayuan peniaga kenderaan Melayu

Rayuan peniaga kenderaan Melayu

KUALA LUMPUR - Keputusan kerajaan menaikkan penetapan nilai kenderaan terpakai yang diimport perlu dikaji semula kerana ia dilihat mengakibatkan peningkatan kos cukai yang membebankan pembeli.

Yang Dipertua Persatuan Pengimport dan Peniaga Kenderaan Melayu Malaysia (Pekema), Datuk Zainuddin Abdul Rahman (gambar) berkata, kenaikan nilai kenderaan tersebut mendorong kenaikan cukai di antara 12 peratus hingga 30 peratus.

"Contohnya, bagi kenderaan Toyota Wish, pembeli kini perlu membayar tambahan RM7,000," ujarnya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Menurut Zainuddin, perintah Jabatan Kastam Diraja tersebut dikuatkuasakan pada 1 September lalu itu juga didakwanya dilaksanakan tanpa mendapatkan pandangan atau berdialog pun dengan Pekema.

"Ia menyebabkan pemegang AP (permit import) berada dalam kedudukan tertekan dan kerugian kerana pembeli yang telah membayar deposit, enggan membayar tambahan kos kenaikan nilai kenderaan itu," jelasnya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

3 rakyat Malaysia korban bom Golok

Posted:

3 rakyat Malaysia korban bom Golok

3 rakyat Malaysia korban bom Golok

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my


KEJADIAN letupan bom juga berlaku berhampiran Hotel Merlin, Sungai Golok, selatan Thailand kelmarin


SUNGAI GOLOK (Selatan Thailand) – Tiga termasuk seorang budak lelaki berusia tiga tahun terbunuh manakala 11 rakyat negara ini cedera dalam tiga siri kejadian letupan bom di bandar ini malam kelmarin.

Kejadian pada pukul 7.30 malam (waktu tempatan) itu turut mengorbankan seorang pemuda warga Thailand yang berusia 38 tahun.

Kejadian tersebut dipercayai berlaku apabila tiga butir bom yang dipasang pada dua motosikal dan sebuah kereta dikatakan meletup menyebabkan hampir 60 rakyat Thailand turut cedera.

Timbalan Datuk Bandar Sungai Golok, Rosdi Che Omar berkata, tiga buah kenderaan yang dipasang bom itu diletakkan di sebatang jalan sepanjang 700 meter yang menempatkan tiga buah hotel terkenal di bandar ini.

"Bom pertama yang dipasang pada sebuah motosikal meletup berhampiran Hotel Tara dan mencederakan ramai orang awam tetapi tiada kematian dilaporkan.

"Bom kedua (dipasang pada sebuah motosikal) pula meletup lima minit kemudian berhampiran Hotel Marina dan mengorbankan seorang warga Malaysia, Foong Foo Keh, 43, dan seorang warga Thailand," katanya ketika ditemui di Hospital Sungai Golok di sini semalam.

Lokasi Hotel Marina terletak kira-kira 400 meter dari Hotel Tara.

Menurut beliau, kira-kira lima minit kemudian, bom ketiga yang dipasang pada sebuah kereta Mitsubishi Lancer berhampiran Hotel Merlin pula meletup.

Letupan itu menyebabkan seorang lelaki rakyat Malaysia, Wong Hong Yep, 64, dan cucunya, Wong Kai Sien, 3, dari Kota Bharu Kelantan maut.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


'Saya tidak akan tunduk'

Posted:

'Saya tidak akan tunduk'

'Saya tidak akan tunduk'

VILLAS-BOAS tidak gentar berdepan suasana di Old Trafford.


LONDON – Andre Villas-Boas akan berdepan cabaran terbesar dalam kariernya apabila berkunjung ke Old Trafford malam ini.

Pengurus baharu Chelsea itu akan berjalan

di hadapan 75,000 penonton

di Old Trafford untuk berdepan sebuah pasukan hebat, Manchester United dan seorang pengurus yang memiliki reputasi dan pencapaian yang hebat di dunia.

Alex Ferguson mula mengambil alih United ketika pengurus The Blues itu baru berusia lapan tahun.

Namun, Villas-Boas berkata: "Saya tidak akan tunduk dengan reputasi Alex Ferguson mahu pun suasana di Old Trafford.

"Sudah tentu saya rasa diri saya tidak setanding dengannya dan kamu kena beri hormat kepada seseorang yang mempunyai reputasi dan pencapaian hebat sepertinya.

"Kehebatan kami dalam segi permainan amat sedikit. Pada peringkat ini, pemain yang akan menentukan apa yang akan berlaku, mereka yang akan menggunakan bakat mereka dan bermain di atas padang.

"Apa yang kami boleh buat ialah membantu mereka menggunakan bakat mereka sebaik mungkin."

Villas-Boas juga berjanji dia tidak akan menjadi mangsa kepada taktik psikologi Ferguson.

Jose Mourinho sebelum ini pernah menggelar Ferguson sebagai pengurus yang hebat dalam perang psikologi sebelum perlawanan dengan Kevin Keegan, Rafael Benitez dan Arsene Wenger sebagai mangsanya.

"Selain dengan perang psikologi ini, saya tidak tahu bagaimana untuk jelaskan situasi diri saya," katanya.

"Saya akan tunggu dan lihat sama ada saya perlu membalasnya atau tidak, tetapi bagi saya pemain yang lebih penting di dalam padang.

"Paling penting ialah pemain percaya kepada pengurus. Jika tidak, mereka akan fikir pengurus tunduk kepada tekanan." – Agensi

Dalglish utamakan prestasi

Posted:

Dalglish utamakan prestasi

Dalglish utamakan prestasi


Carragher antara pemain veteran yang bakal kehilangan tempat dalam kesebelasan utama.


LONDON - Kenny Dalglish (gambar) memberi amaran kepada 'kuda tua' Liverpool bahawa mereka akan dinilai dari segi prestasi dan bukannya menerusi reputasi.

Kapten The Reds, Steven Gerrard mungkin akan disenaraikan di bangku simpanan pada pertemuan dengan Tottenham malam ini selepas enam bulan berehat kerana kecederaan pangkal paha.

Sementara itu, rakan seusianya, Jamie Carragher telah mempamer prestasi yang semakin goyah pada awal musim ini.

Dengan pembelian ramai pemain baru untuk memperkuatkan pasukan, peluang Gerrard dan Carragher untuk dipilih secara automatik dalam skuad utama kini semakin sukar.

Pengurus Liverpool, Dalglish tidak meragui sumbangan yang telah diberikan Gerrard, 31, dan Carragher, 33, selama sedekad kepada The Reds, namun mereka perlu bersaing dengan pemain lain untuk mendapat tempat dalam kesebelasan utama.

Namun dia menjelaskan: "Tiada siapa yang akan dipilih berdasarkan sejarah mereka. Mereka yang telah lama bersama kelab ini juga perlu menghadapi situasi ini.

"Mereka perlu meletakkan standard yang lebih tinggi terhadap diri mereka sendiri.

"Sekiranya mereka gagal, mereka tidak akan berada di sini dan tidak akan mengecapi kejayaan yang mereka ada sekarang."

Begitupun, Dalglish menegaskan sumbangan dua pemain itu kepada Liverpool tidak akan dilupakan, sambil menambah: "Mungkin orang yang tidak 'berotak' perlu diingatkan tentang perkara ini.

"Namun penyokong kelab ini tahu apa yang mereka telah lakukan kepada kelab bola sepak ini." - Agensi

Benayoun mampu sesuaikan diri

Posted:

Benayoun mampu sesuaikan diri

Benayoun mampu sesuaikan diri


BENAYOUN (kiri) sudah semakin selesa dengan corak permainan yang diterapkan di Emirates.


LONDON - Arsene Wenger yakin Yossi Benayoun mampu menyesuaikan diri dalam skuad Arsenal.

Pengurus The Gunners itu juga tidak menolak kemungkinan bahawa perancang berasal dari Israel itu akan menerima kontrak tetap sebagai pemain di Emirates.

Benayoun, 31, merupakan antara lima pemain baru yang dibawa Wenger dan dia menyertainya secara kontrak pinjaman.

Langkah ini adalah sesuatu yang jarang dilakukan oleh pengurus Arsenal itu selepas tidak meneruskan khidmat pemain pinjaman dari Real Madrid, Julio Baptista pada 2006.

Begitupun, Wenger menjelaskan jika semuanya berjalan dengan baik bagi bekas perancang West Ham dan Liverpool itu, maka perpindahan tetap mungkin akan dibuat.

"Masih terlalu awal untuk beritahu ketika ini (sama ada kami akan membelinya atau tidak), tetapi saya tidak menolak kemungkinannya," kata Wenger.

"Saya mahu dia memberi sumbangan sebanyak mungkin kepada pasukan ini sama seperti pemain lain, tidak lebih dan tidak kurang.

"Benayoun memberi aksi terbaik setiap kali diturunkan dan kami rasa dia berjaya menyesuaikan diri dengan baik. Dia boleh bermain di kedua-dua belah sayap dan juga di tengah.

"Keseluruhannya, dia telah buktikan Selasa lalu (menentang Borussia Dortmund) bahawa keadaan fizikalnya juga semakin pulih dan cergas." - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Planet dalam filem Star Wars ditemui

Posted:

Planet dalam filem Star Wars ditemui

Planet dalam filem Star Wars ditemui

LAKARAN artis menunjukkan sebuah planet mempunyai dua matahari.


NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - fiksyen sains bertukar menjadi realiti apabila beberapa saintis menemui sebuah planet yang dikelilingi dua matahari, lapor sebuah akhbar semalam.

Penemuan itu dibuat lebih tiga dekad selepas fenomena tersebut pertama kali digambarkan dalam filem Star Wars. Satu adegan filem fiksyen sains berkenaan menunjukkan aktor Luke Skywalker berjalan di permukaan sebuah planet dengan dua matahari kelihatan di langit planet itu yang dikenali sebagai Tatooine.

Lebih tiga dekad kemudian, saintis-saintis AS menemui sebuah planet serupa yang dikenali sebagai Kepler-16b.

Saiz planet berkenaan sebesar Planet Zuhal dan ia terletak pada jarak 200 tahun cahaya dari Bumi.

Saintis-saintis AS membuat penemuan itu dari kapal angkasa Kepler milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Amerika (NASA).

"Kita akan dapat melihat dua matahari pada waktu senja di planet itu," kata beberapa saintis berkenaan.

Seorang saintis Institut Carnegie di AS, Alan Boss memberitahu, planet Kepler-16b dikelilingi dua bintang.

Satu tahun di planet itu bersamaan dengan 229 hari di Bumi.

"Sekali lagi, apa yang dipaparkan dalam sains fiksyen bertukar menjadi realiti," kata Boss. - Agensi

Britain, Perancis didakwa cuba menjajah Libya

Posted:

Britain, Perancis didakwa cuba menjajah Libya

Britain, Perancis didakwa cuba menjajah Libya


DAVID CAMEROn (kiri) dan Nicholas Sarkozy (kanan) melawat pesakit di Pusat Perubatan Tripoli di Tripli kelmarin.


NICOSIA - Lawatan ke Libya oleh Perdana Menteri Britain, David Cameron dan Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy menandakan bermulanya penjajahan di Libya, sebuah negara yang kaya dengan hasil minyak, kata jurucakap Muammar Gaddafi, Musa Ibrahim.

Kedua-dua pemimpin Barat berkenaan yang mengetuai perang ke atas Libya ekoran kedua-dua negara mereka menyertai Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) yang membantu menumbangkan Gaddafi, disambut sebagai wira semasa lawatan ke Tripoli dan Benghazi, timur Libya kelmarin.

Namun, Musa dalam satu wawancara telefon bersama stesen televisyen Syria, Arrai kelmarin mendakwa kedua-dua pemimpin itu membantu pemberontak Libya kerana mereka mempunyai niat tersembunyi.

"Lawatan Cameron dan Sarkozy itu menandakan proses untuk menjajah Libya telah bermula," kata Musa

"Mereka tiba segera untuk mengutip hasil kejatuhan Tripoli kepada pemberontak kerana mereka sebenarnya bimbang akan kehadiran Amerika Syarikat (AS) dan negara-negara lain yang mahukan hasil minyak negara ini," jelasnya tanpa mendedahkan lokasi panggilan telefon itu dibuat.

Gaddafi, 69, dan orang-orang kanannya menyembunyikan diri sejak ibu kota Libya, Tripoli ditawan oleh para pemberontak yang disokong Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) menjelang Hari Raya Aidilfitri lepas. Namun, bekas pemimpin Libya itu dipercayai masih berada di tanah airnya, walaupun keluarganya telah melarikan diri ke Algeria dan Niger.

"Mereka bergegas ke Tripoli untuk memeterai perjanjian rahsia dengan golongan pembelot dan tali barut (NTC) bagi mengawal pelaburan minyak dengan menggunakan alasan membangunkan semula Libya," ujar Musa.

"Mereka bercakap tentang kos ratusan bilion dolar untuk membangunkan semula Libya. Sedangkan mereka sebenarnya yang memusnahkan Libya dan menggunakan wang rakyat untuk membina semula negara ini," ujar Musa.

Cameron ketika berada di Tripoli menyatakan, Britain akan membebaskan aset Libya sebanyak AS$950 juta (RM2.93 bilion) yang disimpan di negara Eropah itu untuk membantu pemerintah baharu Libya iaitu NTC yang mewakili pemberontak. - AFP

Cahaya misteri di selatan AS

Posted:

Cahaya misteri di selatan AS

Cahaya misteri di selatan AS

SALAH satu imej bebola api yang ganjil dilihat penduduk di selatan AS pada Rabu lalu.


LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Satu cahaya terang yang meluncur di langit barat daya AS pada waktu malam dipercayai merupakan sebutir asteroid yang memasuki atmosfera Bumi, kata seorang saintis Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Amerika (NASA) kelmarin.

Ribuan orang dari selatan California hingga ke negeri Arizona melaporkan kepada pihak berkuasa tempatan dan pihak media pada Rabu lepas bahawa mereka melihat cahaya terang itu bergerak laju dari barat ke timur sekitar pukul 7.45 malam waktu tempatan.

Ramai yang memberitahu cahaya itu berwarna hijau kebiruan manakala sebahagian lagi menyatakan ia berwarna oren dan kuning.

Beberapa orang pula turut merakamkan cahaya ganjil tersebut.

Imej itu dilihat dari bandar Phoenix di negeri Arizona ke bandar Las Vegas, di negeri Nevasa dan Los Angeles di California.

Ketua Program Objek Berhampiran Bumi NASA, Don Yeomans berkata, beliau yakin cahaya itu berasal daripada pecahan asteroid sebesar bola keranjang atau bola besbol berbentuk bebola api yang memasuki atmosfera Bumi dan hancur sebelum ia jatuh ke tanah.

Menurutnya, fenomena itu merupakan kejadian biasa yang berlaku pada setiap minggu.

Namun, katanya, ia biasa berlaku di lautan dan jarang dilihat oleh manusia.

"Adalah ganjil objek sebesar ini dilihat di kawasan-kawasan penempatan penduduk," kata Yeomans.

Beliau menolak fenomena itu disebabkan oleh kapal angkasa lepas yang rosak yang jatuh ke Bumi kerana insiden itu boleh diramalkan sebelum ia berlaku. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Kanak-kanak ditemui lemas dalam perigi

Posted:

Kanak-kanak ditemui lemas dalam perigi

Kanak-kanak ditemui lemas dalam perigi

17/09/2011 9:48pm

KUALA TERENGGANU – Seorang kanak-kanak berusia dua tahun 10 bulan ditemui mati lemas dalam perigi di belakang rumahnya di Kampung Pulau Manis, Manir, di sini, hari ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 11 pagi itu, mangsa Muhammad Adam Iskandar Mohd Jais, anak tunggal kepada pasangan Mohamad Jais Muda, 40, dan Zainabun Mamat, 42 dilaporkan sebelum itu bermain dengan sepupunya, Mohamad Syafiq Syakir berusia setahun setengah di belakang rumahnya.

Nenek mangsa Zainun Ismail, 67, berkata, ketika pulang daripada menoreh, mendapati Mohamad Syafiq sedang menangis dan curiga dengan keadaan itu bersama ibu mangsa terus mencarinya di sekitar rumah.

Kedua-duanya kemudian menemui Muhammad Adam Iskandar terbaring dalam perigi kira-kira 500 meter di belakang rumah.

"Kedua-dua cucu saya mungkin ke belakang rumah untuk melihat seekor beruk yang ditempat di situ," kata Zainun ketika ditemui di rumahnya.

Datuk mangsa, Mamat Abdullah, 68, berkata, cucunya dikejarkan ke Klinik Kesihatan Telemong dan disahkan telah meninggal dunia. – Bernama

Larian KOTR: 7,700 dijangka sertai

Posted:

Larian KOTR: 7,700 dijangka sertai

Larian KOTR: 7,700 dijangka sertai

17/09/2011 9:43pm

KUALA LUMPUR – Lebih 7,700 peserta dijangka akan mengambil bahagian pada acara Larian "King of the Road 2011" (KOTR) anjuran Adidas di sepanjang Lebuh Raya Pantai Baru (NPE) di sini pada 2 Oktober ini.

Pengurus Adidas Malaysia, Ng Chee Loon berkata, perlumbaan yang merangkumi jarak 16.8km dan 10km itu akan bermula di Sunway Piramid, dekat sini.

Dalam kenyataan di sini hari ini, katanya, acara larian itu terbahagi kepada dua kategori — Lelaki dan Wanita Tertutup iaitu untuk peserta tempatan dan penduduk tetap negara ini.

Manakala kategori Lelaki dan Wanita Terbuka adalah khususnya untuk peserta antarabangsa.

Juara kategori Tertutup akan mewakili Malaysia pada pusingan akhir KOTR Asia Tenggara di destinasi akhir di Filipina pada 23 Oktober ini.

Selain Malaysia, larian KOTR Adidas itu turut diadakan di Thailand (15 Mei), Singapura (28 Ogos), Indonesia (25 September) dan pusingan kemuncak di Filipina pada 23 Oktober ini. – Bernama

Gagal samun: 2 cedera dibelasah

Posted:

Gagal samun: 2 cedera dibelasah

Gagal samun: 2 cedera dibelasah

17/09/2011 9:24pm

KUALA TERENGGANU – Dua lelaki bukan sahaja gagal melarikan beg tangan seorang wanita, malah turut cedera selepas dibelasah oleh orang ramai dalam satu kejadian samun yang berlaku di Hentian Bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) Padang Air, di sini semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, ACP K. Manoharan berkata, dalam kejadian kira-kira 12 tengah hari itu, dua lelaki berkenaan dilaporkan berpura-pura untuk membeli rokok di sebuah kedai runcit.

"Namun ketika sedang berurusan dengan pemilik kedai itu, seorang daripada suspek tiba-tiba merampas beg tangan yang diletakkan di sebelah isteri pemilik kedai itu berusia 33 tahun sebelum melarikan diri dengan menunggang motosikal.

"Melihat kejadian itu, suami mangsa yang berusia 40 tahun bertindak mengejar suspek dengan memandu kereta sejauh lebih 10 kilometer," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Bagaimanapun, beliau berkata, apabila sampai berhampiran Kampung Tok Jiring, dekat sini motosikal yang dinaiki kedua-dua suspek terbabas.

Melihat keadaan itu, suami mangsa dengan dibantu oleh orang kampung berjaya menahan kedua-dua suspek yang merupakan sepupu dan bertindak membelasah mereka sebelum menyerahkannya kepada polis. – Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Mencari magis baru

Posted:

Mencari magis baru

Mencari magis baru

JAUH dia berkelana, menjadi pemaustatin sementara di kota metropolitan, Amerika Syarikat (AS). Mimpinya hanya satu, dia mahu hasil karya yang sederhana dalam nuansanya mampu diperdagang di seluruh dunia. Mimpi Yuna itu kini, sedang meniti di landasan yang tidak tersasar.

Hal itu dapat dilihat pada figura sederhana berjiwa besar ini saat menjadi saksi pada malam konsertnya di Dewan Filharmonik Petronas (DFP), Kuala Lumpur pada 13 September lalu. Dapat dilihat bahawa kelananya di Amerika bukan kelana kosong.

Malah harus diakui, Yuna telah mengutip banyak pengalaman besar di kota Los Angeles, di California itu.

Sebaliknya kelana Yuna ke bumi tersebut kelana yang diisi dengan pelbagai ilmu seni. Walau sesekali mempamer sifat malu, ironi, dia tampil matang. Vokal, persembahan, komunikasi dan semua yang dipertontonkan pada malam itu boleh dimasuk dalam kategori spektakular.

Itu yang dituang Yuna di atas pentas filharmonik pada malam konsert sulung dan solonya di pentas berprestij itu.

Sebagai bukti bahawa dia juga amat dipuja, konsert yang sepatutnya hanya berlangsung sehari iaitu pada 12 September telah dilanjutkan kepada 13 September kerana permintaan yang luar biasa.

"Saya terharu, terima kasih semua," begitu ringkas dan terdengar ikhlas Yuna melontar rasa di sebalik mikrofon saat dia berdiri manis berbaju kurung merah jambu di atas pentas.

Tidak tampil berlebihan, Yuna hanya ditemani sebuah gitar diiringi rakan band yang selama ini serasi bersamanya. Masing-masing, biar lama tidak bermain sama dengan gadis yang kini 'bermain' dengan banyak pemuzik antarabangsa itu tampak cocok tanpa sedikit pun canggung.

Setiap lagu yang dipersembahkan, dialun dengan kemas dan menyenangkan. Sementelah lemak merdu vokal Yuna membawa semua yang hadir terkesima dan tenggelam dalam emosi masing-masing.


SALAH satu lagu milik gadis ini kini berada dalam daftar iTunes.


"Ada yang sudah menangis?," dia mengusik sebaik mendendangkan tiga buah lagu termasuk Gadis Melayu yang menurut Yuna dibikin khusus untuk menterjemah isi hatinya yang tidak akan berubah kerana permintaan orang, sebaliknya suka menjadi diri sendiri sebelum menyambung: "Jangan menangis dulu."

Barangkali menangis yang dimaksudkan Yuna kepada audiens pada malam itu adalah bagaimana busur panah vokal dan persembahannya boleh menusuk tepat di tangkai hati peminatnya. Jika itu yang dimaksudkannya, ia adalah tepat kepada sasaran.

Menyambung persembahan dengan lagu Decorate yang cukup indah dengan melodinya, Yuna menjelaskan: "Ini adalah lagu yang pada mulanya tidak ingin saya rakamkan kerana durasinya yang terlalu pendek iaitu sekitar satu minit.

"Bagaimanapun atas pujukan pengurus, saya rakamkan dan ia kini telah menjadi lagu kegemaran saya."

Kemudian gadis yang kini sedang hangat dibalut asmara bersama hos Qi ini terus membawa audiens larut di dalam dunia seni kecilnya dengan mendendangkan lagu-lagu hitnya seperti Gelora Asmara (nyanyian asal Allahyarham P. Ramlee) dan Dan Sebenarnya.

Turut tidak ketinggalan adalah lagu Cinta Sempurna, Coffee, Penakut, Memo dan Random Awesome yang dinyanyikan dengan cukup sempurna.

Di celah untaian lagu tersebut, Yuna turut menyelitkan lagu yang dinyanyikan semula milik grup legenda Nirvana, Come As You Are. Malah dia telah mendapat pujian daripada pengkritik muzik antarabangsa mengenai versi dan susunan muzik yang begitu melankolik tetapi terdengar 'kasar' hasil kreativitinya.

Lebih daripada itu, dapat ditebak, selain menggemari lagu tersebut, Yuna telah memilih strategi bijak dengan menyanyikan semula lagu tersebut. Ia umpama pancing agar dirinya disedari dalam dunia hiburan Amerika kerana Nirvana adalah grup muzik yang berasal dari negara tersebut.

Fears & Frustrations yang bunyinya cukup terdengar antarabangsa itu, tidak hairan menjadi salah satu lagu dalam daftar iTunes beberapa bulan lalu. Teruja Yuna berkongsi rasa tentang pemilihan lagu tersebut, lantas ia didendangkan dengan penuh jiwa terhadap aprisiasi pihak antarabangsa memilih lagu dengan durasi lima minit itu dalam iTunes.


PERSEMBAHAN sulung Yuna di Dewan Philharmonik dengan skala besar membuktikan kredibilitinya.


Menutup tirai persembahan selama sejam, Yuna memilih lagu baharu yang dihasilkan di bumi orang, Let Love Come Through sebagai buah tangan terbaik untuk konsertnya itu.

Sejam larut di dalam dunia Yuna, ia adalah dunia yang cukup sederhana, namun mempunyai ruang yang terlalu besar dengan limpahan karya seni yang cukup luar biasa. Dia juga umpama penyanyi wanita era kini yang berada dalam wilayahnya tersendiri, tanpa perlu dibandingkan dengan sesiapapun. Dan kehadirannya cukup untuk membuat muzik tanah air berbangga kerana sekurang-kurangnya Malaysia mempunyai penyanyi generasi kini yang bukan ikut-ikutan, tetapi mempunyai kuasa tersendiri.

Semoga kelana dan pencarian seni di negara orang dapat dimanfaat baik oleh gadis yang bakatnya tercungkil keluar daripada kemodenan dunia maya.

Enam bulan

Biar namanya semakin harum, gadis yang menjadikan Fiona Apple, The Cardigans, Alanis Morissette dan Garbage ini tidak cepat terhipnosis dengan godaan yang hadir. Dia masih terus mahu fokus terhadap apa yang dikerjakan, sementelah mimpinya jauh lagi untuk menjadi kenyataan.

Mengaku sedikit sukar pada awal kedatangan ke sana, namun tiada diskriminasi terhadap wanita bertudung sepertinya membuat dia selesa.

Seiring dengan aliran muzik, dia bereksperimentasi dengan fesyen.

Katanya: "Saya seorang yang eksperimental dan suka berfesyen. Saya ingin mencipta sesuatu yang tersendiri. Muzik dan fesyen adalah medan untuk saya mengekspresi diri."

Berada di Malaysia selama tiga minggu sebelum pulang kembali ke Amerika, kata Yuna, dia berusaha untuk memberi yang terbaik buat peminatnya.

"Justeru setiap enam bulan sekali, saya merancang untuk membuat sesuatu buat peminat saya. Ia adalah sebagai harga balas terhadap sokongan yang mereka berikan kepada saya walaupun saya jauh dari bumi Malaysia. Insya-Allah, saya juga sedang merancang sebuah konsert berskala besar," ujarnya.

Bercerita tentang perkembangan seninya di sana, Yuna memberitahu dia telah menghasilkan 30 buah lagu untuk dimuatkan di dalam album baharunya. "Semua adalah lagu berbahasa Inggeris, sesuai dengan konsep antarabangsa yang mahu saya capai," katanya lagi.

Namun begitu, jujur Yuna, dia masih penasaran biar banyak karya telah dihasilkan. Ini kerana menurut pencetus aliran fesyen muslimah dengan gaya tudung dan imej santai, dia masih gagal bertemu magis seperti mana terjadi kepada lagu Melayu yang menjadi fenomena, Dan Sebenarnya.

Katanya: "Saya masih mencari magis. Ini kerana belum ada satu lagu yang saya hasilkan mampu memberi magis baharu selepas lagu Dan Sebenarnya."

Anang tangguh lamar Ashanty

Posted:

Anang tangguh lamar Ashanty

Anang tangguh lamar Ashanty


ANANG dan Ashanty tidak jadi berkahwin pada 28 September ini.


PASANGAN Anang Hermansyah memang merancang untuk melamar Ashanty pada 28 September ini. Bagaimanapun hasrat tersebut dibatalkan kerana mereka terikat dengan komitmen kerja dan berkaitan adat yang berlainan.

"Memang dia mahu melamar saya pada 28 September ini, tapi ada pekerjaan yang lebih besar untuk kita dahulukan.

"Kemudian terdapat perbezaan adat antara keluarga saya dan keluarga dia, jadi kami harus tangguhkan ia dahulu," ujar Ashanty yang tidak tahu bila tarikh lamaran baharu akan diusul.

Namun demikian Anang menegaskan bahawa hubungannya dengan Ashanty sangat serius. Mereka memiliki niat serius untuk segera membangun mahligai pernikahan.

Sementara itu, Ashanty sendiri berkata, jika pernikahan antara dia dan Anang terjadi, dia mahu mempersiap diri dengan sebaik mungkin.

Katanya ringkas: "Insya-Allah saya mahu ini (pernikahan) menjadi yang pertama dan terakhir."

Anang pula memberitahu selepas rasmi bernikah nanti dirinya akan memberi waktu kepada si isteri untuk belajar berumah tangga.

Nostalgia Saloma buat Mariani

Posted:

Nostalgia Saloma buat Mariani

Nostalgia Saloma buat Mariani

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN
amri.hassan@kosmo.com.my


MARIANI bakal muncul di layar perak menerusi filem Hanya Dikau.


ABADI tersemat utuh di dinding restoran Saloma Bistro potret bintang terkenal era 50-an dan 60-an, Salmah Ismail atau lebih dikenali dengan panggilan Saloma.

Begitu juga setianya kasih dan sayang terhadap adiknya, Mariani Ismail, 78, yang merupakan seniwati yang tidak asing lagi dalam industri lakonan tanah air.

Masih kekal aktif di usia emasnya, pelakon filem Ahmad Albab, Tiga Abdul dan Labu Labi itu yang selesa membahasakan dirinya Mummy juga tidak putus-putus menerima tawaran berlakon.

"Mummy sangat rapat dengan Mama (Saloma), sikapnya yang masih melekat dalam jiwa Mummy sampai sekarang, dia sebenarnya malas membeli-belah.

"Biasanya Mummy yang akan belikan pakaian untuk dia memandangkan ukuran kami hampir sama, dulu pinggang kami lebih kurang saja, Mama 22 inci dan Mummy 24 inci," ceritanya mengimbau sekelumit kenangan silam dengan kakak tercinta.

Tambahnya yang ditemui pada majlis rumah terbukanya di Saloma Bistro, Ampang, Kuala Lumpur baru-baru ini, tempat itu umpama rumah keduanya dek kerana kenangan yang terlalu banyak antaranya dan Saloma.

"Terlalu banyak nostalgia antara tempat ini (Saloma Bistro) dan Mummy, setiap kali melangkah masuk ke sini Mummy akan teringat kenangan antara Mummy dan Mama," kata seniwati itu lagi.


HARI terbuka Mariani dimeriahkan dengan kehadiran dua anak Mariani, Rozita (kiri) dan Melissa Saila..

Kendatipun usianya menjengah ke angka 80, Mariani masih lagi disunting berlakon. Terbaru, seniwati kelahiran Tanjong Pagar, Singapura itu akan tampil dengan beberapa filem antaranya Hanya Dikau dan Dari Kerana Mata.

"Mummy tidak akan berhenti berlakon selagi mendapat permintaan dan tawaran, selagi tidak menyusahkan orang dan selagi boleh menghafal dialog," luahnya berbalut jiwa kental.

Tolak genre seram

Dalam pada itu, Mariana menegaskan dia sudah berhenti daripada menerima watak dalam cerita seram. Katanya, penat bersolek mengalahkan keringatnya berlakon.

"Mummy sebenarnya penat bila tiap kali perlu bersolek untuk merealisasikan watak seram, kadangkala sampai empat jam, itu belum termasuk nak tanggalkan solekan dan pakai kanta lekap yang sangat memedihkan mata," ujarnya yang bakal menjalani pembedahan katarak mata tidak lama lagi.

Berbicara mengenai bayaran yang patut diterima aktres veteran yang sudah banyak menghiasi layar seni, Mariani tidak sesekali meletakkan harga buat dirinya.

Berpandukan pengalaman dan pencapaian yang diraih sudah cukup untuk mewakili bayaran yang selayaknya diterima.

"Mummy tidak pernah letakkan bayaran buat diri Mummy, anda nilai sendiri berapa yang seharusnya Mummy terima, Mummy tidak mahu diniaga seperti ikan di pasar.

"Seni itu tidak boleh dijual beli dan Mummy tidak berkira walau dibayar sedikit," getusnya berhemah.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved