Sabtu, 20 Ogos 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Khazanah dasar laut

Posted:

Khazanah dasar laut

Khazanah dasar laut

Oleh SITI NOR AFZAN KASIMAN
afzan.kasiman@kosmo.com.my

RATUSAN tahun dahulu, ribuan kapal telah belayar merentasi Selat Melaka dan Laut China Selatan. Destinasi mereka adalah untuk mencari tanah baharu namun sebahagian besar daripadanya ingin berdagang dengan dunia luar.

Tidak hairanlah pada abad ke-15, perairan laut negara dipenuhi kapal yang membawa banyak barang dagangan. Sungguhpun begitu, tidak semuanya selamat sampai ke destinasi yang dituju.

Ada kapal yang karam di lautan sama ada disebabkan bocor terlanggar batu karang, dibedil dalam peperangan atau dipukul ribut.

Sejak dari zaman penjajahan Portugis, Belanda, British sehinggalah ke Jepun, semakin banyak kapal yang membawa pelbagai harta karam di perairan negara.

Pakar arkeologi yang juga bekas Ketua Pengarah Jabatan Muzium, Datuk Dr. Adi Taha pernah berkata, keadaan geografi dan sejarah perdagangan di Tanah Melayu menyebabkan ia memiliki banyak khazanah maritim berupa kapal karam dan harta karun.

"Bagaimanapun, ia bukanlah jongkong atau berlian sebaliknya pinggan mangkuk yang diperbuat daripada seramik, tembikar, senjata, wang syiling selain pelbagai barang dagangan pada zaman itu," katanya.

Gading gajah

Antara usaha terawal dalam kerja mencari kapal karam di dasar laut dilakukan sekitar penghujung 1970-an apabila Kerajaan Terengganu bersama Jabatan Muzium dan dibantu Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) menemui bangkai kapal karam tentera Jepun berhampiran Chendering.

Kapal yang karam kerana terkena tembakan peluru berpandu itu tenggelam kira-kira 30 meter di dasar laut. Kerja penyelaman dijalankan dan lakaran bentuk kapal itu berjaya dihasilkan.

Sementara itu, antara penemuan terbesar dalam kerja mencari kapal karam di dasar laut dicatat pada 1980-an apabila bangkai kapal dagang Risdam ditemui di perairan Mersing, Johor.

Kapal dagang milik Syarikat Hindia Timur Belanda (VOC) seberat 520 tan itu dibina pada tahun 1713 dan didapati karam pada 1727 akibat kebocoran.

Khazanah harta kapal karam yang ditemui dalam kapal itu adalah 90 batang gading gajah, kira-kira 100 jongkong timah dan dua tembikar Thailand.


SUDAH terbenam di dasar laut untuk tempoh lama, sauh ini asalnya dipenuhi dengan teritip.


"Operasi menyelamat khazanah kapal karam atau salvaj telah dijalankan oleh H.C Besancon iaitu ahli Butch East Wreck Foundation.

"Mereka mendesak kerajaan Belanda supaya satu rundingan dilakukan dengan kerajaan Malaysia untuk melakukan salvaj namun tidak berjaya.

"Akibatnya, mereka melakukan salvaj secara haram.

"Atas nasihat Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Singapura, laporan itu telah dihantar kepada Ketua Pengarah Jabatan Muzium dan Antikuiti, Jabatan Kastam dan Eksais serta Kerajaan Negeri Johor," kata Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pengurusan, Jabatan Muzium Negara, Samsol Sahar.

Tidak menolak tanggapan bahawa muatan kapal karam memiliki nilai komersial tinggi, bagi Jabatan Muzium, ia sangat berharga kepada negara, jelas Samsol.

Biarpun Risdam pernah diteroka pada tahun 1984, namun kerja-kerja sistematik mengikut kaedah arkeologi maritim hanya dimulakan pada tahun 1995 apabila Jabatan Muzium dan Antikuiti membuat kerja-kerja menyelamat khazanah terhadap kapal perang Belanda, Nassau di Port Dickson, Negeri Sembilan.

Serpihan artifak yang ditemui oleh para nelayan ketika memukat ikan menjadi petanda ada kapal karam di situ.

Berbulan-bulan

Berkongsi pengalaman tentang bagaimana operasi salvaj dilakukan, pembantu muzium, Mohd. Suparman Mohd. Miskan berkata, ia tidak semudah kerja ekskavasi di daratan.

"Walaupun ada ratusan kapal yang karam di perairan negara, setakat ini Jabatan Muzium baru melakukan operasi salvaj ke atas 13 buah kapal dengan bantuan pakar dari syarikat swasta.

"Sebelum turun membuat kerja-kerja salvaj, banyak perkara yang perlu kami lakukan. Ini termasuk mengenal pasti lokasi kapal karam menggunakan pengimbas sisi sonar.

"Bukan mudah untuk menjumpai kapal karam kerana ia sudah ditimbusi pasir. Ada kapal tenggelam sehingga 63 meter di dasar laut.

"Keadaan seperti itu menyebabkan kami terpaksa mengambil masa sehingga berbulan-bulan sebelum dapat berjumpa dengan lokasi tepat," katanya yang mengangap batu dan kayu balak dapat mengelirukan sistem pencarian yang digunakannya.

"Apabila sampai ke lokasi tepat, kami akan memasang grid menggunakan tali dan besi bagi memudahkan skala pencarian dan kerja mendokumentasi.

"Selepas semuanya selesai, baru kami menyelam untuk mencari dan mengumpulkan artifak," katanya yang sudah lebih 10 tahun terlibat dalam operasi salvaj.

Ular

Selain menyelamat, artifak yang ditemui perlu didokumentasikan.


SETIAP artifak yang ditemui mempunyai kisah sejarah yang tersendiri.


"Seperti di darat, kami akan melukis penemuan di setiap tapak grid mengunakan pensel dan papan slip khas untuk mendapat gambaran lebih jelas tentang sejarah kapal tersebut," katanya.

Selain Suparman, Mohd. Edry Awang Gani yang juga pembantu muzium, turut terlibat dalam misi salvaj.

"Kami akan turun secara berkumpulan dan bergilir-gilir.

"Kami tidak boleh terlalu lama di dasar laut kerana tangki oksigen boleh bertahan di antara setengah jam hingga satu jam sahaja," katanya.

Di samping menyelam dan melukis, para penyelam akan memasukkan semua barang yang dijumpai ke dalam bakul sebelum ditarik ke atas.

Sampai saja tiba di atas, artifak yang kebanyakannya seramik dan porselin akan asingkan mengikut jenis sebelum dibersihkan.

"Ada artifak yang perlu direndam dengan air suling untuk membuang garam.

"Ada juga yang tidak boleh terdedah kepada persekitaran daratan dan terpaksa direndam untuk tempoh yang lama seperti hulu pedang dan sarung keris," katanya yang mengakui kerja salvaj telah mengubah persepsinya tentang apa yang mungkin ada di dasar laut.

"Di bawah sana memang gelap, bahkan boleh dikatakan sangat gelap sehinggakan ada kawan di sebelah pun kita tidak perasan.

"Pernah juga ada penyelam daripada syarikat swasta yang dipatuk ular laut. Kami juga terdedah dengan sengatan obor-obor.

"Namun, seronok juga bekerja di bangkai kapal yang telah menjadi tempat tinggal ribuan ikan dan batu karang," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Penjejak GPS Nadia

Posted:

Penjejak GPS Nadia

Penjejak GPS Nadia

Oleh KUMARA SABAPATTY
kumara.sabapatty@kosmo.com.my


NADIA berpendapat alat navigasi dan penjejak GPS memberi banyak kelebihan kepada pengguna.


NADIA Suhaili, 33, telah mengikuti perkembangan teknologi sistem kedudukan global (GPS) dengan penuh minat sejak di kampus universiti lagi.

Selepas tamat pengajian pada tahun 2000, beliau menyertai sebuah syarikat teknologi maklumat di Sarawak sebagai pengurus pusat panggilan.

Setelah puas menimba pengalaman, Nadia bersama seorang rakan kongsi membuka syarikat, Tech Innovasi Sdn. Bhd. dengan beliau sebagai Ketua Pegawai Operasinya. Fokus syarikat itu ialah menjual produk berasaskan GPS.

"Enam tahun lalu sudah banyak alat navigasi GPS dijual di pasaran. Alat itu memang canggih tetapi untuk menghasilkan produk yang sama bukanlah satu keputusan bijak. Kami hanya akan berjaya jika dapat mencipta produk yang lebih hebat," kenang beliau.

Selama beberapa tahun, Tech Innovasi membangunkan produk penjejak satelit sendiri, dinamakan QuantumTrac sebelum boleh menjualnya.

Kenderaan

"Memang banyak alat GPS yang ada di pasaran tetapi fungsinya hanya untuk menjejak lokasi yang ingin dituju.

"Sebaliknya kurang alat yang boleh mengesan pergerakan kenderaan khususnya kenderaan komersial dan ia boleh dipantau dari komputer di rumah atau pejabat.

"Malah, ia juga boleh digunakan untuk mengesan kenderaan yang hilang," katanya.


SATU unit QuantumTrac berharga RM1,200. Pelanggan juga dikenakan yuran perkhidmatan bermula dari RM60 sebulan.


Menurut Nadia, QuantumTrac versi terkini juga mampu memantau tahap penggunaan minyak, kelajuan serta tingkah laku pemandu.

Jika kenderaan tersebut dipandu di luar laluan yang ditetap, pemilik atau syarikat terbabit akan menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) yang memaklumkan perkara itu secara serta-merta untuk tindakan lanjut.

QuantumTrac yang mendapat pengiktirafan Insitut Penyelidikan Piawaian dan Perindustrian Malaysia (SIRIM) telah dilanggan oleh syarikat seperti pengeluar air berkarbonat, Permanis, dan francais Mynews.com.

Tambah Nadia, dengan menggunakan GPS, sesebuah syarikat pengangkutan boleh merancang perjalanan dengan lebih efektif.

"Pemandu yang sebelum ini kerap berhenti rehat mungkin akan mengubah sikap itu apabila mengetahui tindak-tanduk mereka dipantau.

"Syarikat Mynews.com yang selalu membuat penghantaran buku dan surat khabar contohnya, tidak akan berhenti di tempat yang tidak ditetapkan" ujar Nadia.

Alat penjejak kenderaan itu juga penting dipasang pada kenderaan untuk mengelak kejadian samun atau kenderaan dilarikan.

Ini kerana alat itu memiliki sistem yang dipanggil immobilizer yang boleh mematikan enjin dan menghalang penjenayah daripada menghidupkan semula enjin kenderaan yang dilarikan itu.

"Pernah sekali sebuah lori dilaporkan hilang di Kuala lumpur dan kami dapat menjejak lokasi lori itu di Perak.

"Malangnya lori tersebut tiada di situ kerana rupa-rupanya alat itu telah ditanggalkan dari kenderaan itu oleh penjenayah," kata Nadia sambil memberitahu keretanya mempunyai alat navigasi GPS kerana beliau takut tersesat jalan semasa memandu di bandar raya Kuala Lumpur.

Menurut Nadia, rangkaian jalan raya baru yang sentiasa dinaik taraf menyebabkan orang ramai menghadapi kesukaran untuk mengingati jalan ke sesebuah lokasi dan oleh itu navigasi GPS begitu banyak membantu di samping membolehkan seseorang membuat perjalanan yang terancang.

Internet

Nadia berpendapat teknologi GPS bukan hanya berguna dalam menjejak kenderaan yang hilang malah beliau meramalkan ia akan digunakan secara meluas untuk mengesan kedudukan manusia dan haiwan pada masa akan datang.


PERGERAKAN kenderaan boleh dipantau menerusi laman khas QuantumTrac.


Baru-baru ini, Jabatan Hidupan Liar Sabah (SWD) dan Pusat Lapangan Danau Girang (DGFC) meletakkan tag satelit pada buaya air masin di Kinabatangan, sebagai usaha memantau pergerakannya.

Ia bagi memastikan kelangsungan hidup haiwan itu berikutan perubahan landskap habitatnya akibat kegiatan perladangan.

Usaha meletakkan tag pada buaya jantan sepanjang empat meter yang diberi nama Girang itu merupakan inisiatif pertama seumpama itu di Borneo, dan juga mungkin yang pertama di Asia Tenggara.

Dengan kejadian penculikan yang sering dilaporkan akhbar mutakhir ini, Nadia berkata, teknologi satelit khususnya yang dipasang pada telefon pintar dapat membantu mengesan mangsa.

"Di New Zealand, ada pesakit Alzheimer yang dipakaikan jam tangan satelit. Jadi jika mereka bersiar-siar dan terlupa jalan untuk pulang ke rumah, kedudukan mereka dapat dikesan oleh ahli keluarga menggunakan perisian khas di Internet.

"Di Malaysia, beberapa sekolah antarabangsa telah membekalkan teknologi GPS ini untuk memantau pergerakan dan keselamatan pelajar mereka," cerita beliau.

Ditanya mengenai penggunaan alat itu dalam memerangkap suami atau isteri yang curang dengan memasangnya pada kenderaan pasangan, Nadia berkata, ia mungkin boleh digunakan tetapi itu bukan tujuan utama alat GPS itu direka.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Bayangan manusia di langit

Posted:

Bayangan manusia di langit

Bayangan manusia di langit


AWAN berbentuk wajah manusia tersenyum dirakam di Grand Falls, Kanada.


KOPERAL Suhairi Mahsan, 39, sedang bertugas di menara kawalan Kem 21 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan apabila dia terpandang kepulan awan berbentuk aneh di langit.

Menurut Suhairi, dia melihat satu objek sedang turun perlahan-lahan. Setelah diamati, dia terkejut kerana awan tersebut berbentuk seperti jenazah yang sudah dikafankan.

"Cantuman kain kafan jelas di bahagian kepala dan kaki serta ia turun perlahan-lahan secara berdiri dan berhenti bersetentang dengan satu lagi gumpalan awan yang berbentuk orang yang memakai serban dan berdiri seolah-olah sedang menyembahyangkan jenazah tersebut.

"Ketika itulah kalimah syahadah jelas terlihat dari kepala hingga ke kaki gumpalan awan berbentuk jenazah itu," kenang Suhairi.

Peristiwa selepas subuh pada 27 Jun 2010 itu turut disaksikan oleh beberapa rakan Suhairi.

Kemunculan kepulan awan dalam pelbagai bentuk sudah lama dianggap fenomena yang menakjubkan bahkan menakutkan.

Wajah

Pada 4 Ogos lalu, seorang jurukamera amatur, Denis Farmer sempat merakam bentuk awan hitam dari belakang rumahnya di pekan Grand Falls, Kanada.

Awan berbentuk wajah manusia gergasi itu terjadi semasa angin kencang yang membawa hujan melanda kawasan itu.

Imej itu lengkap dengan hidung, mata dan muncul dengan mulut tersenyum. Kejadian itu berlangsung selama beberapa saat sebelum kepulan awan itu kembali kepada bentuk asal.

Sesetengah masyarakat menganggap bentuk aneh awan bayangan kuasa ghaib dan kejahatan manakala yang lain melihatnya sebagai mesej daripada Tuhan.


AWAN berbentuk pau kerap berlaku selepas ribut petir.


Penduduk Moscow, Rusia, yang menyaksikan satu fenomena unik apabila imej seperti cincin yang bersinar terbentuk di langit bandar raya itu pada 12 Oktober 2009 percaya ia berlaku akibat kuasa ghaib.

Imej itu dirakamkan oleh seorang penduduk dan boleh dilihat menerusi laman web YouTube.

Bagaimanapun, seorang pegawai meteorologi menafikan hujah kuasa ghaib itu.

Menurut seorang jurucakap agensi meteorologi di Moscow, kejadian itu disebabkan oleh kesan maya pada pandangan mata.

"Ia merupakan satu kesan maya walaupun kelihatan seperti mengagumkan.

"Jika anda melihat dengan lebih dekat, anda akan mendapati terdapat sinaran matahari yang datang melalui awan itu," katanya.

Sebenarnya, terdapat pelbagai bentuk awan. Di tempat paling tinggi yang udaranya dingin, terbentuk gumpalan awan kecil-kecil. Awan besar yang menyerupai kapas terjadi sewaktu udara panas naik dari permukaan bumi dan menjadi dingin.

Lapisan awan berwarna terbentuk dari udara yang hangat dan lembap dekat permukaan bumi. Menurut Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan Amerika Syarikat (NOAA), awan diberi nama menurut tinggi dan bentuknya.

Kuasa ghaib

Awan sirus, sirokumulus dan sirostratus merupakan awan paras tinggi iaitu berada pada ketinggian lebih enam kilometer.

Ia selalunya nipis dan putih tetapi boleh menampilkan warna yang menakjubkan apabila matahari berada dekat dengan horizon. Awan sirus terjadi semasa cuaca baik dan bergerak mengikut tiupan angin.

Altokumulus, altostratus dan nimbostratus ialah awan paras sederhana iaitu di antara dua kilometer hingga lima kilometer. Ia mengandungi air hujan manakala kristal ais di tempat bersuhu sejuk.

Kululus, stratokumulus, stratus dan kumulonimbus adalah awan rendah yang mengandungi air hujan. Ia berada beberapa meter dari permukaan bumi hingga dua kilometer ke angkasa.


BENTUK bergulung terjadi selepas awan altitud rendah terperangkap dalam tiupan angin.


Pensyarah Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr. Muhamad Razak Idris berpendapat kejadian awan membentuk imej manusia berlaku secara kebetulan.

Razak turut menolak dakwaan kononnya peristiwa seperti itu merupakan petanda akan berlaku sesuatu yang buruk.

"Setiap kejadian Allah di muka bumi sudah diatur. Awan mempunyai peranannya sendiri. Bentuknya yang tidak tetap itu memang boleh menyerupai apa-apa lebih-lebih lagi apabila ada angin yang menolaknya.

"Tiada apa yang perlu dikhuatirkan kerana ia berlaku secara semula jadi," ujar beliau.

Razak turut menggesa umat Islam agar tidak mempercayai bahawa bentuk awan itu adalah jelmaan kuasa ghaib.

"Umat Islam tidak seharusnya terpengaruh dengan cerita di sebalik objek yang dilihat itu. Sebaliknya jadikanlah ia pedoman untuk kita menginsafi diri dan mengingati Tuhan.

"Kita memiliki al-Quran sebagai panduan. Kitab suci itu ada menyebut bahawa apa yang ada di langit dan di bumi adalah kepunyaan Allah. Semuanya hanya tunduk dan patuh hanya kepada-Nya," tegas Razak.

Mengulas mengenai awan berbentuk seakan jenazah yang dikafankan dan kalimah Allah, Razak berkata, umat Islam boleh menjadikannya sebagai peringatan supaya sentiasa mengingati Allah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Bayi maut tercampak dari kereta

Posted:

Bayi maut tercampak dari kereta

Bayi maut tercampak dari kereta

20/08/2011 5:26pm

SEREMBAN – Seorang bayi lelaki maut setelah tercampak keluar dari kereta dalam kemalangan membabitkan dua buah kereta di KM252.8, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran plaza tol Senawang dekat sini, hari ini.

Jurucakap polis berkata kemalangan itu berlaku kira-kira pukul 3 petang semasa hujan lebat ketika kedua-dua buah kereta terbabit sedang menuju arah utara.

Difahamkan kedua-dua buah kereta itu hilang kawalan lalu terbabas di tepi lebuh raya berkenaan.

Mayat bayi itu dihantar ke Hospital Tuanku Jaafar di sini untuk bedah siasat.

Jurucakap itu berkata bapa, dan ibu bayi itu serta seorang lagi anggota keluarganya bagaimanapun terselamat. Setakat ini, identiti kesemua mangsa belum dikenal pasti.

Pemandu sebuah lagi kereta turut terselamat.

Dua buah jentera bomba bersama 12 anggota dari Balai Bomba Senawang dan Rembau tiba ke tempat kejadian untuk kerja-kerja menyelamat mangsa yang tersepit di bawah kereta. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Pendaftaran Program 6P dilanjut

Posted:

Pendaftaran Program 6P dilanjut

Pendaftaran Program 6P dilanjut

20/08/2011 5:25pm

PUTRAJAYA – Tempoh pendaftaran Program Penyelesaian menyeluruh Pendatang Asing Tanpa Izin (Program 6P) yang sepatutnya berakhir esok dilanjutkan seminggu sehingga 31 Ogos ini.

Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Tan Sri Mahmood Adam berkata keputusan itu dibuat berikutan sambutan berterusan daripada majikan dan pendatang tanpa izin (PATI) di semua kaunter pendaftaran Program 6P yang dibuka sejak 1 Ogos lalu.

Dalam kenyataan di sini hari ini, Mahmood berkata lanjutan itu juga dibuat selepas mengambil kira inisiatif beberapa syarikat pengurus yang turun ke ladang-ladang di kawasan pedalaman untuk memujuk PATI supaya berdaftar.

Menurutnya, proses memujuk dilaporkan mengambil sedikit waktu dan hanya beberapa hari kebelakangan ini sahaja mereka bersetuju memberikan kerjasama.

"Justeru itu, jika lanjutan tarikh tidak dibuat, sebahagian besar daripada mereka ini tidak akan sempat didaftarkan, sekaligus menjejaskan capaian maklumat yang ingin kita perolehi menerusi program ini," katanya.

Oleh itu, beliau menggesa semua majikan dan PATI supaya mengambil kesempatan daripada tempoh lanjutan ini untuk keluar berdaftar kerana tempoh pendaftaran tidak akan dilanjutkan selepas 31 Ogos ini.

Setiap PATI yang berdaftar melalui syarikat pengurus perlu merujuk dan menggunakkan khidmat syarikat yang sama apabila memohon untuk proses pemutihan yang akan menyusul pada pertengahan September ini. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Lelaki ditemui mati dengan kesan cekik

Posted:

Lelaki ditemui mati dengan kesan cekik

Lelaki ditemui mati dengan kesan cekik

20/08/2011 5:24pm

NIBONG TEBAL – Seorang nenek yang ingin ke pasar terkejut selepas menemui mayat seorang lelaki yang terlentang dalam sebuah parit di jalan masuk ke Kampung 3 Kongsi berhampiran Taman Tasek Mutiara, Simpang Ampat dekat sini, pagi ini.

Warga emas berkenaan, dikenali sebagai Teh, 60-an, menemui mayat itu pada 7 pagi dan bergegas ke pasar raya Taman Tasek Mutiara untuk memaklumkannya kepada orang ramai yang kemudian menghubungi polis.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan Superintendan Shafien Mamat berkata M.Asokumaran, 31, yang tidak mempunyai pekerjaan tetap dan masih bujang, dipercayai dibunuh di tempat lain sebelum mayatnya dibuang di kawasan itu.

Beliau berkata terdapat beberapa kesan di leher Asokumaran, dipercayai akibat dicekik, manakala dompet yang mempunyai pengenalan mangsa berada di poket seluar.

"Kita percaya mangsa yang tinggal di Taman Puteri Gunung di sini, telah dibunuh lebih enam jam sebelum ditemui oleh warga emas berkenaan," katanya.

Shafien berkata mayat mangsa dihantar ke Hospital Seberang Jaya untuk bedah siasat dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Sehubungan itu, beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat menghubungi balai polis berhampiran bagi membantu siasatan. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Lima maut ribut landa festival rock

Posted:

Lima maut ribut landa festival rock

Lima maut ribut landa festival rock

DUA orang melihat beberapa khemah runtuh akibat ribut hujan batu di festival rock di Kiewit, Belgium kelmarin.


BRUSSELS, Belgium - Sekurang-kurangnya lima orang maut manakala 40 lagi cedera apabila ribut kencang dan hujan batu melanda satu festival muzik rock di sebuah kawasan terbuka di utara Belgium kelmarin, kata beberapa pegawai tempatan semalam.

Dua buah pentas runtuh dengan sebuah pentas menghempap sekumpulan penonton yang hadir pada konsert tahunan Pukkepop yang diadakan di Kiewit, dekat bandar Hasselt.

Agensi berita Belga melaporkan, beberapa skrin gergasi turut roboh dengan banyak pokok tumbang semasa ribut kencang itu manakala banyak kemah turut runtuh.

"Langit tiba-tiba gelap dan kami berlindung untuk menanti hujan turun. Tiba-tiba hujan turun dengan lebat. Angin bertiup amat kencang," kata seorang pengunjung festival itu, Catherine Blaise, menurut akhbar tempatan, Le Soir.

Sebanyak 65,000 orang, sebahagian besarnya remaja, dilaporkan hadir pada festival berkenaan.

Sebelum ini empat orang maut apabila bumbung sebuah pentas persembahan pada satu pameran di Indianapolis, Amerika Syarikat runtuh pada 13 Ogos lalu.

Bumbung itu runtuh akibat angin kencang yang melanda lokasi pameran berkenaan. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Israel-Palestin saling menyerang

Posted:

Israel-Palestin saling menyerang

Israel-Palestin saling menyerang


TENTERA Israel membedil sebuah terowong penyeludupan di Rafah, selatan Genting Gaza semalam.


BAITULMUQADDIS - Para pejuang Palestin semalam melancarkan satu siri serangan roket ke arah Israel semalam.

Jet-ket tentera Israel turut melancarkan serangan di beberapa wilayah di Palestin.

Kelmarin, sekumpulan lelaki bersenjata menyerang hendap beberapa buah kenderaan di sebatang jalan raya di selatan Israel.

Dalam kejadian itu, seramai lapan orang terbunuh iaitu enam orang awam dan dua lagi anggota pasukan keselamatan Israel.

Pihak Israel kemudian melancarkan serangan balas menerusi serangan udara yang menyebabkan lima orang palestin maut.

Lima orang itu merupakan anggota Jawatankuasa Penentangan Popular.

Seorang pemimpin kumpulan itu turut terbunuh.

Semalam, para pejuang Gaza melancarkan 10 serangan roket ke Israel dengan salah satu serangan itu ialah bandar Ashkelon.

Namun salah satu serangan roket itu berjaya dipintas menerusi sistem antipeluru berpandu Israel yang baharu.

Satu lagi serangan roket pejuang Gaza menyebabkan enam penduduk Israel mati di pelabuhan Ashdod. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Lapan maut pejabat British Council dibom

Posted:

Lapan maut pejabat British Council dibom

Lapan maut pejabat British Council dibom

KABUL, Afghanistan - Lapan orang maut selepas beberapa serangan bom berani mati menggegarkan pusat kebudayaan Britain, British Council di sini semalam.

Letupan berlaku ketika cuti umum di Afghanistan sempena kemerdekaan negara berkenaan dari Britain.

Afghanistan merdeka dari Britain pada 1919.

Lima letupan mengenai bangunan pejabat British Council di sini diikuti tembakan senjata api pada awal semalam dan berterusan sehingga empat jam kemudian.

Kumpulan Taliban mendakwa bertanggungjawab melakukanserangan itu.

Polis berkata, sekurang-kurangnya dua letupan pertama dilakukan oleh pengebom berani mati.

"Lapan orang, kebanyakannya anggota polis, terbunuh manakala 10 yang lain cedera," kata jurucakap Kementerian Dalam Negeri, Siddiq Siddiqui.

British Council ialah sebuah organisasi rasmi yang sebahagiannya dibiayai oleh London untuk mempromosikan hubungan kebudayaan di pejabat-pejabat badan tersebut di seluruh dunia. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kesungguhan mendalam Emilia Clarke

Posted:

Kesungguhan mendalam Emilia Clarke

Kesungguhan mendalam Emilia Clarke

NAMANYA masih terlalu hijau dalam dunia lakonan jika diukur daripada jumlah produksi lakonannya. Memulakan kerjaya lakonan pada tahun 2009 menerusi siri televisyen Doctors sebelum setahun kemudian muncul dalam filem untuk siaran TV, Triassic Attack, siapa sangka jelitawan berambut perang bernama Emilia Clarke ini kemudian berjaya merebut salah satu karakter penting siri TV Game of Thrones,

Game of Thrones yang menampilkan lakonan utama aktor British terkenal Sean Bean itu bukan sembarangan siri TV kerana ia merupakan produksi eksklusif untuk siaran HBO yang dihasilkan dengan kos dikatakan mencecah AS$60 juta (RM714 juta) hanya untuk musim pertamanya.

Ketika siri yang diadaptasi daripada siri novel epik fantasi terlaris karya George R. R. Martin, A Song of Ice and Fire itu memulakan tayangan perdananya menerusi HBO di Amerika Syarikat pada 27 April tahun ini, ia telah meraih sambutan dan kritikan memberangsangkan masing-masing daripada penonton dan pengkritik.

Impaknya positif apabila projek untuk musim kedua Game of Thrones telah dimulakan dua hari selepas tayangan perdana musim pertamanya itu.

Justeru, bagaimana Emilia sukses menempatkan dirinya sebagai antara karakter paling menarik dalam Game of Thrones iaitu Daenerys Targaryen, seorang puteri yang hidup dalam buangan bersama abangnya, Viserys tetapi kemudiannya muncul menjadi seorang ratu pahlawan?


JASON MOMOA dan Emilia Clarke diberi peluang melakonkan antara karakter penting Game of Thrones yang merupakan adaptasi novel terlaris karya George R. R. Martin, A Song of Ice and Fire.


Hakikatnya, graduan Drama Centre London ini menghadiri uji bakat Game of Thrones ketika dia masih belajar di situ sebelum pengajiannya tamat pada tahun 2009.

"Tak disangka sama sekali," ungkap Emilia. Tambahnya: "Saya masih belajar di Drama Centre London ketika menghadiri uji bakat untuk Game of Thrones. Dengan sedikit pengalaman (berlakon) di hadapan kamera, saya telah menyertai uji bakat tersebut dan telah berjaya,

Ungkap Emilia lagi, "Jadi, saya masih lagi belum percaya bahawa watak Daenerys itu menjadi kepunyaan saya, ia sesuatu yang amat menakjubkan sekali. Saya berpengalaman (dalam lakonan) sedikit sahaja tetapi minat dan kesungguhan saya mendalam. Saya berasa amat gembira sekali."

Menurut aktres berusia 23 tahun ini, HBO merupakan suatu stesen TV yang sangat dia dihormati dan kagumi sejak pertama kali menonton produksi Band of Brothers.

Diaju persoalan adakah dia berasa tertekan memegang salah satu watak terpenting dalam produksi mega itu, ujar Emilia: "Oleh kerana watak saya begitu istimewa dan menarik, saya dapati bahawa semua yang lain tidak begitu penting lagi. Ini kerana kesemua yang menakutkan (tekanan) itu hilang kerana karakter Daenerys mengambil alih segalanya untuk saya."

Bercerita tentang Daenerys, Emilia menjelaskan karakter itu merupakan seorang puteri yang hidup dalam buangan bersama abangnya dan hubungannya dengan abangnya itu agak aneh.

"Sewaktu remaja, Daenerys seorang yang patuh dan menurut kata abangnya itu. Setelah meningkat matang menjadi wanita, Daenerys berubah menjadi seorang yang istimewa. Setiap cabaran dihadapi dengan tabah, dan dia banyak menghadapi cabaran hebat dalam hidupnya.


BARU berusia 23 tahun, masa depan Emilia dalam bidang lakonan dilihat cerah.


"Pada ketika anda fikir dia telah mengatasi semua cabaran, pada waktu itulah timbul cabaran-cabaran yang baharu. Anda akan fikir dia akan mengalah tetapi tidak. Dia seorang yang tabah yang sentiasa belajar daripada pengalaman hidup untuk menjadi lebih baik.

"Sebagai seorang gadis muda, peluang memegang watak ini amat menakjubkan. Saya berharap ia akan memberi semangat kepada gadis-gadis lain yang menonton siri ini," ujar.

Bahasa Dothraki

Apa yang membuatkan Emilia cukup teruja dengan karakter Daenerys adalah ia sesuatu yang cukup istimewa kerana tidak pernah ada sebarang watak epik seperti Daenerys untuk gadis seperti dirinya.

"Sebagai seorang gadis yang baru sahaja tamat sekolah drama, saya amat berbesar hati untuk memegang watak Daenerys kerana saya juga sedang mengalami perjalanan (kehidupan) yang sama dalam diri saya. Jadi, saya amat gembira sekali dapat memegang watak ini," akuinya.

Paling unik, Game Of Thrones menampilkan karakter-karakter yang saling berkomunikasi menerusi apa yang dikenali sebagai bahasa Dothraki dan karakter Daenerys juga tidak terkecuali perlu bertutur dengan bahasa tersebut.


EMILIA harus berani berhadapan dengan pelbagai cabaran untuk merealisasikan watak Daenerys Targaryen dengan baik.


Kata Emilia dia tidak terlepas daripada perlu mempelajari bahasa Dothraki itu. "Kami mempunyai seorang pelatih suara, Brennan Gun dan dia begitu bagus sekali. Ini kerana Dothraki adalah bahasa baharu yang belum pernah didengar oleh sesiapa pun. Kalau bahasa Perancis atau Itali, kita boleh mempelajari kosa kata dan tatabahasa.

"Tetapi dengan bahasa Dothraki, ia amat sukar kerana kita tidak faham apa yang disebutkan sama sekali. Mujurlah, akhirnya semua berjalan dengan lancar," jelasnya bersunguh-sungguh.

Namun, Emilia bagaimanapun mengakui dia tidak pula boleh bertutur bahasa tersebut dengan baik. "Saya hanya belajar ayat-ayat yang perlu saya hafal," ujarnya.

Dia dalam pada itu mengakui Daenerys merupakan seorang wanita yang agak kejam dan tahan lasak. Katanya: "Daenerys bertukar menjadi seorang ratu pahlawan seperti yang ditulis dalam siri novel A Song of Ice and Fire . Dia mampu menunggang naga dan hebat di medan perang."

"Saya juga menjalani latihan kick boxing di gim dan amat meminatinya. Saya telah memberitahu jurulatih saya bahawa besar kemungkinan watak saya akan menggunakan senjata. Jadi dia memberi saya latihan sambil menggunakan pedang."

Selain membuat persediaan untuk watak Daenerys dengan latihan fizikal, Emilia tidak melupakan juga persediaan daripada sudut minda. Untuk itu demi dapat menjiwai watak itu dengan sempurna, dia mengakui membaca siri buku A Song of Ice and Fire.

"Sejurus selepas uji bakat, saya telah habis membaca siri pertama buku A Song of Ice and Fire. Ketika penggambaran bermula pula, saya telah habis membaca kesemua lima siri karya buku itu. Kesemua yang saya baca tentang Daenerys adalah dari pandangannya (Daenerys) sendiri. Ia sangat membantu saya kerana saya dapat tahu apa yang sedang difikir, dirasai oleh watak lakonan saya itu. Ia sungguh menakjubkan," ungkapnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Variasi program KLfm

Posted:

Variasi program KLfm

Variasi program KLfm

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL


YAZER merupakan salah seorang daripada sembilan artis yang terlibat dengan program Syoknya Raya@KL FM.


SEMPENA bulan Ramadan dan menunggu ketibaan Syawal, sememangnya ia merupakan bulan berkongsi rezeki bersama insan yang kurang bernasib baik. Dengan itu, kemeriahan Aidilfitri turut sama dirasai walau ada kekurangan dalam hidup dengan sumbangan dan jemputan berbuka puasa bersama selebriti.

Baru-baru ini stesen radio KL FM juga tidak mahu ketinggalan untuk sama-sama berkongsi kenikmatan Ramadan bersama golongan yang kurang bernasib baik ini dengan mengadakan majlis berbuka puasa dan rakaman program Syoknya Raya @ KL FM dengan kerjasama Hotel Sheraton Imperial, Kuala Lumpur.

Program Syoknya Raya @ KL FM merupakan salah satu program hiburan raya terbitan KLfm setiap tahun dan kali ini Syoknya Raya @ KL FM menampilkan sembilan artis iaitu Alyah, Yazer, Shila Amzah, Ajai, Awi Rafael, Iqwan, Dewi, Aby Norlela dan Amanda Imani serta persembahan daripada penyampai radio KL FM sendiri.

Pada majlis tersebut juga KL FM turut meraikan seramai 60 orang anak yatim dari Rumah Bakti Nur Syahirah, Cheras dan Rumah Anak-anak Yatim Al-Taqwa dari Pengkalan Hulu, Perak Darul Ridzuan.

Majlis tersebut turut menyaksikan penyampaian duit raya oleh Ketua Pengarah Penyiaran Malaysia, Datuk Norhayati Ismail yang disumbangkan oleh Inter Orient Travel and Tours dan Cycus Engineering Sdn. Bhd.

"Selain Syoknya Raya, KL FM turut menyajikan beberapa program menarik lain sepanjang Aidilfitri nanti antaranya Stanza Merdeka-Raya, drama khas Sinar Di Hujung Ramadan, Raya Sakan dan Salam Perantau.


SHILA AMZAH


"Program terbitan Mohd. Ekramie Mohd. Zain @ Paparay ini bakal disiarkan di KL FM pada hari raya pertama jam 9.30 malam. Stesen KL FM yang akan berusia 38 tahun pada 5 November ini, tidak pernah jemu mengatur pelbagai rancangan menarik khususnya sambutan berganda Merdeka dan Hari Raya yang bakal disambut selang sehari," menurut Pengurus Radio Malaysia KL FM, Normah Abdul Aziz.

Selain itu, dua penyanyi muda yang kian meningkat nama iaitu Shila Amzah dan Awi Rafael yang hadir ke sana turut menyatakan keterujaan mereka dapat berbuka di samping anak-anak yatim.

"Shila banyak dijemput untuk menghadiri undangan berbuka puasa begini dan Shila gembira dapat berbuka di samping berhibur bersama adik-adik ini.

"Berbanding tahun lepas, tahun ini Shila sengaja mengurangkan aktiviti pada bulan puasa kerana ingin memberi konsentrasi kepada aktiviti yang akan dilakukan selepas raya kelak," ujar Shila yang telah 11 tahun berada di dalam industri.

Sementara itu, bagi Awi pula yang sibuk mempromosikan single terbaharunya, Bila Aku Jatuh Cinta masih sempat lagi memenuhi undangan untuk bersama golongan yang kurang bernasib baik ini.

Ujarnya, sebagai artis baharu, undangan pada bulan Ramadan dipenuhi dengan jemputan dan majlis berbuka puasa dan mengakui dirinya seronok dan teruja menerima jemputan ke majlis seperti ini.

Syoknya Raya turut menampilkan barisan penyampai KL FM seperti Sonic, Zullastree, Julia, Hezry, Mimie, MK, Pool, Nik Aida, Kzie, Aenraen, Leez, Yatt, Imey Marjina dan Salma.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Bunga belum mahu tambah anak

Posted:

Bunga belum mahu tambah anak

Bunga belum mahu tambah anak

PASANGAN Bunga Citra Lestari dan Ashraf Sinclair sedang menikmati masa-masa indah mengurus putera sulung mereka, Noah. Justeru, saat ditanya adakah mereka kini sudah bersedia untuk menambah ahli keluarga, penyanyi dan pelakon tersebut memberitahu keinginan menambah anak ada, namun bukan sekarang.

"Ya, memang ada perancangan ke arah itu, (tambah anak) tapi bukan sekarang. Berat badan saya baru ingin turun dan perjuangan membesarkan Noah masih panjang lagi," kata Bunga tanpa berselindung.

Tak hanya itu, dia juga mengaku masih belajar cara mengurus anak yang baik.

Hal tersebut yang menjadi pertimbangannya untuk menambah anak.

Katanya: "Kami ingin menikmati setiap detik perkembangan Noah, jadi buat masa sekarang, fokus kami hanya untuk dia. Mungkin apabila dia sudah sedikit besar, baru kami merancang untuk tambah anak."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved